Nya punktskriftsböcker mars 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 58 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Stormvarning, spänningsroman

av Maria Adolfsson

11 vol., 996 s. tryckt punktskrift

Fristående del 2 i serien Doggerland som börjar med Felsteg. En man hittas död på Noorö. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby lägger julfirandet åt sidan och kastar sig in i fallet. Snart sker ännu ett mord och Karen anar kopplingar till ett whiskydestilleri, men också att hennes inte så laglydiga släktingar kan vara inblandade. I takt med att utredningen fortskrider blir det allt svårare för Karen att skilja det privata från det professionella.

MediaNr: P30543

Flickan från himlen

av Virginia C Andrews

12 vol., 1130 s. tryckt punktskrift

Del 1 i en serie om 5 delar. Huvudpersonen Heaven är 10 år vid seriens början. Hon är moderlös samt lever tillsammans med sina syskon och sin opålitlige far. När hennes farmor dör blir hemmet en plats hon vill undvika. Pappan har sitt eget sätt att tjäna pengar. Ett efter ett säljs barnen till främlingar. Heaven drömmer om att åka till Boston och söka upp sina morföräldrar.

MediaNr: P30533

Sveket

av Linwood Barclay

12 vol., 1073 s. tryckt punktskrift

Del 1 i Promise falls-trilogin. Efter många år i Boston återvänder journalisten David Harwood till föräldrahemmet i den lilla orten Promise Falls. Han har blivit av med jobbet. En dag när han hälsar på sin kusin Marla har hon ett barn hos sig. Hon säger att en ängel har lämnat barnet. Samma dag hittas en ung kvinna mördad i sitt hem. Hennes lilla barn saknas. Fler underliga saker börjar hända i den lilla orten och David får onda aningar.

MediaNr: P30588

Järtecken, en roman om ett brott

av Christoffer Carlsson

10 vol., 901 s. tryckt punktskrift

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av en halländsk by. Snart grips den misstänkte. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet har lämnat spår efter sig i olika människors liv och det lämnar polisassistent Vidar Jörgensson ingen ro. Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet, som fruktar att han en dag ska göra något förfärlig.

MediaNr: P30520

Lyft Titanic!

av Clive Cussler

9 vol., 926 s. tryckt punktskrift

I lastrummet på den gamla sjunkna lyxångaren Titanic, på 4.000 meters djup i Nordatlantens iskalla vatten, finns ett värdefullt mineral, viktigt inom rakettekniken. USA beslutar att lyfta upp fartyget. Detta företag intresserar Sovjet, och så börjar agenternas kamp. Spännande thriller med oväntat slut.

MediaNr: P30364

Viska mitt namn

av Ronlyn Domingue

10 vol., 883 s. tryckt punktskrift

I 1920-talets New Orleans är den skärpta, oförvägna Raziela Nolan mitt uppe i en stor kärleksaffär när hon plötsligt dör i en olycka. Efter sin död väljer hon att stanna i den sfär som finns efter livet och före vad som ligger bortom det. Som ett slags andeväsen finns hon kvar och följer sin släkt i många år framöver. Två kärlekshistorier som ger eko genom tre generationer vävs samman i en roman om kärlekens och tidens omdanande kraft.

MediaNr: P30539

Domardansen, en sannsaga om maktmissbruk

av Lena Ebervall

11 vol., 995 s. tryckt punktskrift

En bohemisk mångmiljonär och en högt uppsatt och karismatisk domare möter varandra i en domstol. Det som sedan händer är en gåta. Domaren kunde i åratal förskingra miljonbelopp utan att bli stoppad. Locket lades på. Domaren skyddades av sina kollegor, de högsta juristerna i landet. Alltihop börjar i ett mörkt och kallt 1930-tal och slutar inte förrän på 1950-talet. Roman som bygger på ett uppmärksammat rättsfall.

MediaNr: P30587

Från kust till kust, roman

av Jane Green

9 vol., 837 s. tryckt punktskrift

Sylvie trivs med livet som hemmafru och älskar sitt hus i Kalifornien. Men Sylvies man reser mycket i jobbet, vilket frestar på, särskilt nu när tonårsdottern Eve inte verkar må bra. Efter en tuff uppväxt har Maggie gjort en imponerande klassresa, och bor nu i ett elegant hus i Connecticut. Barnen är väluppfostrade, men maken är nästan alltid borta. Trots att de lever olika liv har Sylvie och Maggie mer gemensamt än någon av dem kan ana.

MediaNr: P30561

Sonjas andra chans

av Åsa Hellberg

9 vol., 806 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Sonjas sista vilja. Sju år efter Sonjas död tampas Sonjas vänner med livet. De behöver en förändring och det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Samtidigt sker saker på hemmaplan och plötsligt är deras vänskap det enda bestående. Allt eftersom resan tar dem ut i världen tvingas Rebecka, Maggan och Susanne att ta livsavgörande beslut. Men inget kan stoppa dem att ge Sonja en andra chans.

MediaNr: P30537

Sonjas sista vilja

av Åsa Hellberg

7 vol., 658 s. tryckt punktskrift

När Sonja Gustavsson hastigt dör har hon testamenterat allt till sina väninnor. Maggan, Rebecca och Susanne, alla i femtioårsåldern, får dela på allt. Men först måste de uppfylla vissa villkor. Kan de göra Sonja till viljes? De rycks alla tre upp från sina liv och tvingas börja om under ovanliga omständigheter. Underhållningsroman om bland annat het kärlek i Paris, jobbiga exmakar i Stockholm och gulliga barnbarn i Östersund.

MediaNr: P30532

Sonjas hemlighet

av Åsa Hellberg

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Sonjas sista vilja. När ekonomen Julie lämnar London för Paris drömmer hon om ljuv romantik, god mat och att komma bort från sin kontrollerande mamma. Och mamma Edith protesterar. Men vad är den verkliga anledningen till hennes protester? Varför vägrar hon att prata om sina egna ungdomsår i Paris? I högt tempo får läsaren följa med till Mallorca, London och Paris. Om kärlek och hemligheter.

MediaNr: P30536

Lånat silver och krossat glas

av Ewa Klingberg

8 vol., 719 s. tryckt punktskrift

Del 2, fristående, i serien Huskvarnasvit som börjar med Manglade dukar och vikta servetter. Jeanette begraver sin man och känner framför allt lättnad. Nu behöver hon inte ta tag i bodelningen som den planerade skilsmässan hade inneburit. Men snart kräver Jeanettes besvärliga svärmor att få flytta in. Jeanette flyr upp på vinden för att rensa ut gammal bråte. Längst in, bakom en skavd tapet, hittar hon en dörr. Bakom den gör hon ett oväntat fynd som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet.

MediaNr: P30581

Överstinnan

av Rosa Liksom

4 vol., 341 s. tryckt punktskrift

En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv och på uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. Hon har haft ett stormigt äktenskap med den trettio år äldre mannen som är överste i en nazistisk armé. Överstinnan är en berättelse om Finland, om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Det handlar också om landets historia och de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.

MediaNr: P30560

Om allt vore annorlunda

av Sanna Mac Donald

7 vol., 611 s. tryckt punktskrift

När Evert dyker upp på barnhemmet väcks känslor i Rune som han inte alls känner igen. Anna älskar Tove, ändå är det Mattias hon är gift med. Det känns otänkbart för henne att utsätta honom och deras två barn för en skilsmässa. Samtidigt kan hon inte heller släppa Tove. Och på ålderdomshemmet sitter Douglas och längtar efter att komma hem. Han är glad för livet han fick och sörjer samtidigt det han förlorade. Debutroman av Sanna Mac Donald.

MediaNr: P30524

All den luft som omger oss

av Tom Malmquist

6 vol., 584 s. tryckt punktskrift

På vinden hemma hos sina föräldrar hittar Tom en gammal tidningsnotis. Den handlar om ett ouppklarat mord på en ung man vid namn Mikael K. Notisen kastar Tom tillbaka till sin barndom i Huddinge och han bestämmer sig för att ta reda på mer om Mikael K. Vem var han? Varför dödades han? Sökandet tvingar Tom att konfronteras med sitt förflutna. T.M., 1978-, har tidigare skrivit den uppmärksammade boken I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.

MediaNr: P30557

Mai betyder vatten

av Kayo Mpoyi

5 vol., 461 s. tryckt punktskrift

Adi bor i ambassadens tjänstebostad i Dar es-Salaam, Tanzania. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud som ser det som Adi helst vill gömma.

MediaNr: P30590

Ester Karlsson med K

av Christina Olséni

8 vol., 757 s. tryckt punktskrift

Ester Karlsson, 78 år och änka, bor i bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd. Polisen konstaterar att det rör sig om mord och Ester beslutar sig för att starta en egen utredning. Hon lyckas nästla sig in hos både poliser och grannar i jakt på ledtrådar. När det inträffar ytterligare ett dödsfall så går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar - inte ens Ester.

MediaNr: P30554

Flyg, fjäril!

av Bente Pedersen

5 vol., 464 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Edvard blir allvarligt skadad i en olycka på varvet. Han blir fortfarande varm i hjärtat när han tänker på Aurora, men vill inte att hon ska binda sig till honom nu när han är skadad. Aurora försöker med hjälp av en vän till familjen att ta reda på hur det egentligen står till med Edvard. Hon har en plan för hur hon ska ta sig in hos familjen Domingo osedd.

MediaNr: P30522

Brytningstid

av Bente Pedersen

7 vol., 620 s. tryckt punktskrift

Del 13 i serien Huset Arent. Någon i Tromsö har spridit rykten om Aleksandra och bagarsonen Marcus. Skandalen är ett faktum och Aleksandras planerade bröllop med den skotske lorden är i fara. Under en fest på Sjögatan slår den okände till på nytt - och den här gången är det Vandas lille son David som får umgälla. Vanda och familjen flyr i all hast till sommarhuset på Vannöya där de kan känna sig trygga.

MediaNr: P30567

Snöprinsessa

av Bente Pedersen

5 vol., 468 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. För att slippa fira den första julen utan Emma i Tromsö, bestämmer sig Helmer för att ta med Aurora norröver, till Hammerfest. Aurora har funnit en vän i gudföräldrarnas son Håkon. De trivs i varandras sällskap och tillbringar mycket tid tillsammans. Men de upptäcker snart att både promenader och skidturer kan vara förenade med livsfara.

MediaNr: P30596

En skärva hopp

av Göran Redin

10 vol., 959 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien inledd med Ett fjärran krig. Handlingen utspelar sig under den tidiga svenska stormaktstiden. Syskonen från Lövberga gård ställs, varför sig, inför svåra prov. När gamla och nya fiender samlar sina krafter är allt de har till sitt försvar intelligens, beslutsamhet och kärlek. Men när inte detta räcker mot övermakten och inte mer än en skärva hopp återstår, vad ska man då ta sig till?.

MediaNr: P30580

Oförsiktig kärlek

av Peter Robinson

10 vol., 884 s. tryckt punktskrift

En bok med kriminalkommissarie Alan Banks. Kroppen av en ung studentska har hittats i en övergiven bil ute på landsbygden. Fallet misstänks vara ett självmord och Banks kopplas in. Dessutom har en sextioårig man hittats död i en ravin i det öde hedlandskapet. Han är klädd i en exklusiv kostym men saknar id-handlingar. Samtidigt får Banks en varning om att en gammal fiende har återvänt i ny skepnad. Personen lär inte vika för något.

MediaNr: P30571

Återträffen

av Camilla Sten

3 vol., 221 s. tryckt punktskrift

Fem kvinnor åker till fjällen för en återförening. De studerade tillsammans för tjugo år sedan, men nu är det längesedan de sågs. Lisen, som äger ett överdådigt hus i Åre, har bjudit in alla. Det börjar bra med prat om gamla minnen, men allt eftersom börjar sprickorna visa sig. Medan snöovädret tilltar övergår den sjudande spänningen i öppen konflikt. När nya hemligheter kommer upp till ytan brister alla fördämningar.

MediaNr: P30490

Stentavlans hemlighet, en äventyrsberättelse i Bohuslänmiljö

av Leif Ström

13 vol., 1203 s. tryckt punktskrift

Den nyligen pensionerade arkeologen John upptäcker en runtavla från 1100-talet. Den har en mystisk inskrift. Tillsammans med sina två unga vänner, arkeologistudenterna Stella och Gustav, lyckas han lösa tavlans hemlighet. Hemligheten leder dem in i ett mysterium med kopplingar tillbaka till bronsåldern och vikingatiden.

MediaNr: P30444

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg

4 vol., 300 s. tryckt punktskrift

Arvid och Lydia blir kära som unga men får inte varandra. När de möts tio år senare går inte känslorna att styra. Klassiker om den stora kärleken i det tidiga 1900-talets Stockholm. Utkom 1912. Här återberättad av Johan Werkmäster. Lättläst.

MediaNr: P30487

Vägen mot Bålberget, roman

av Therése Söderlind

16 vol., 1555 s. tryckt punktskrift

En sommardag 1975 går Jacke och tonårsdottern Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period. Parallellt berättas en historia från 1670-talet om Malin som anklagas för trolldom. I den fruktansvärda processen mot henne skiljer ingen mellan fantasi och verklighet. Romanen spänner en båge över tiden, mellan människoöden i en bygd.

MediaNr: P30527

Hitomi

av Kim Thúy

28 s. tryckt punktskrift

"En kväll, en vecka efter att jag hade flyttat in i min nya lägenhet, tände vi våra skrivbordslampor samtidigt. Det var så vi träffades: hans fönster mitt emot mitt, utan gardiner eller persienner eftersom vi trodde oss vara ensamma". En kvinnlig översättare iakttar mannen i grannlägenheten med allt större fascination. Novell om nyfikenhet, besatthet och kärlek. Ingår i serien Novellix Grannar. K.T., 1968- , kanadensisk-vietnamesisk författare.

MediaNr: P30542

Den tredje punkarn

av Arne Wickander

4 vol., 303 s. tryckt punktskrift

Punken sveper över landet i slutet av sjuttiotalet. Den når Bollmora, en förort, söder om Stockholm. Där bor Bosse, Arne, Hasse och Lasse. Det måste hända något, hela tiden. De spelar musik, gör egna tidningar och stjäl bilar med samma sorglösa frenesi. Den ohämmade impulsstyrningen är dock inte enbart av godo. Efter en spontan vadslagning ger sig en av dem ut på en vansinnesfärd. Arne Wickanders debutbok.

MediaNr: P30504

Facklitteratur

Första hjälpen och hjärt-lungräddning till vuxna, kursbok.

3 vol., 212 s. tryckt punktskrift

Kursbok om första hjälpen och hjärt-lungräddning för vuxna. Information om hur man ska ge första hjälpen till drabbade personer - bland annat hjärt-lungräddning med hjärtstartare. Exempel från olycks- och sjukdomsfall som kan inträffa i vardagen. Vidare om hur man agerar vid till exempel svimning, allergisk reaktion, hjärtinfarkt och elolycka. Den tryckta boken är från 2016.

MediaNr: P30530

Några besvarade frågor

av 'Abdu'l-Bahá.

Redaktör: Laura Clifford Barney.

9 vol., 804 s. tryckt punktskrift

'Abdu'l-Bahá, 1844-1921, var son till Bahá'u'lláh, bahá'í-trons grundare. Amerikanskan Laura Clifford Barney, 1879-1974, gjorde flera pilgrimsresor till Palestina för att träffa 'Abdu'l-Bahá. I boken finns hans svar på 80 av hennes frågor. Bland annat finns här svar på tolkningar av viktiga delar av den kristna läran samt många frågor om människans natur och den andliga och materiella verkligheten.

MediaNr: P30419

Raw fika, fritt från gluten, mjölk och vitt socker

av Marina Asplund

2 vol., 127 s. tryckt punktskrift

Recept på desserter och efterrätter som alla är råa och ekologiska samt utan gluten, mjölk och socker. Här finns allt från svenska klassiker som äppelpaj och kladdkaka till lakritsmunkar, chokladbrownies, lingonbollar, granskottstårta och limepaj. I boken finns också information om de olika ingredienserna som används i recepten och vilka redskap som är bra att ha. Marina Asplund och Maria Carlsson driver tillsammans rawfood-caféet STHLM RAW.

MediaNr: P30485

Ändå inte försvunnen, om sorg, tröst och att vara människa

av Lasse Berg

5 vol., 389 s. tryckt punktskrift

Författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som talade om att dottern Linda, 34 år gammal, just hade förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka. Först två år senare, när Ingrid reste bort, kunde Lasse sätta sig vid datorn igen. Sorgens fördämningar rämnade och skrivandet gick inte att stoppa. Resultatet är denna bok som undersöker vad det är som gör oss mänskliga.

MediaNr: P30563

Mitt liv som tennisspelare

av Björn Borg

4 vol., 400 s. tryckt punktskrift

Från de tidigare barndomsåren i Södertälje till framgångarna - såväl ekonomiska som sportsliga - berättar Björn Borg. Vänner på och utanför tennisplanen jämte statistik och teknik presenteras.

MediaNr: P30436

Vad vet din hund?, lär dig förstå och kommunicera med ditt husdjur

av Sophie Collins

4 vol., 322 s. tryckt punktskrift

Författaren S.C. utforskar hundens kognitiva förmåga med utgångspunkt i de fem sinnena. I bokens första del som heter "Hundens värld" beskrivs syn, lukt, hörsel, känsel och smak, samt det som ibland kallas för hundens "sjätte sinne". I bokens andra del "Vad vet din hund?", beskriver författaren hur man kan lära sig tolka sin hund och hur man kan må bra tillsammans. Boken innehåller flertalet övningar och hänvisar till forskningsresultat.

MediaNr: P30405

Slutbantat, förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut

av Erik Hemmingsson

5 vol., 488 s. tryckt punktskrift

Övervikt kan bero på hur du hade det när du var liten, i vilket område du är född, om du har stressat mycket under ditt liv, vilka föräldrar du växte upp med eller om du haft svåra livshändelser. Allt detta påverkar vad vi äter, hur vi äter och inte minst varför vi äter. I denna bok får läsaren olika verktyg att förstå sig själv och sitt ätbeteende bättre. Det finns också hållbara strategier och en genomgång av mat att satsa på.

MediaNr: P30456

101 saker du måste veta om vin, hitta rätt i vinets värld

av Michel Jamais

7 vol., 590 s. tryckt punktskrift

En bok om vin för alla som känner sig lite vilsna i flaskdjungeln på systembolaget. Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli klokare av det. Vinkännaren Michel Jamais guidar rakt på sak med utgångspunkt i de vanligaste frågorna han får. Här finns det viktigaste du behöver veta för att tryggt och självsäkert kunna orientera sig på egen hand i vinets snåriga värld.

MediaNr: P30407

Fördjupning i organisk-biologisk odling, stenmjöl, effektiva mikroorganismer, terra preta (biokol), natural farming, jordisering, fröodling

av Karin Jansson

3 vol., 278 s. tryckt punktskrift

Här finns fördjupad information om de organisk-biologiska odlingsmetoderna och om närliggande metoder. Bland annat kan man läsa om stenmjöl, effektiva mikroorganismer, mördarsniglar, gröngödsling, jordisering och natural farming. Artiklarna i boken har tidigare varit publicerade i tidskriften Odlaren, men är något omarbetade.

MediaNr: P30433

Djurens känslor, och vår känsla för djur

av Per Jensen

5 vol., 400 s. tryckt punktskrift

Per Jensen är professor i etologi, läran om djurens beteende. Han berättar här om de framsteg som gjorts inom forskningen när det gäller att förstå husdjurens inre liv. På ett levande och enkelt sätt skriver han om djurens känslor, tankar och kognitiva egenskaper. Utan att moralisera över vad vi äter leder det till svåra frågor som vi alla måste ta ställning till. P. J. har tidigare skrivit flera böcker om hundens beteende och känsloliv.

MediaNr: P30413

De ovanliga

av Åke Mokvist

1 vol. tryckt punktskrift

Ett 20-tal ovanliga människor porträtteras, människor som på olika sätt går mot strömmen. De har mycket varierande bakgrund vad gäller sociala och ekonomiska förhållanden, utbildning osv. För många har fattigdom och umbäranden präglat uppväxten. Flera har ett starkt engagemang för miljö- och rättvisefrågor. Bl.a. om Erik och Sigvard Gustavsson, Magnus Stenbock, Sven Lyra, Helena Langenhed.

MediaNr: P30516

De ovanliga

av Åke Mokvist

1 vol. tryckt punktskrift

Uppföljare till författarens tidigare utgivna De ovanliga, som skildrar hur några ovanliga människor i Sverige valt att leva. Här berättar han hur det har gått för dem sex år senare och dessutom porträtteras ytterligare ett antal originella personer, totalt cirka 30 st. Gemensamt för dem alla är att de värdesätter frihet högre än trygghet; de är starka och envisa, men får ofta betala ett högt pris för sitt levnadssätt.

MediaNr: P30517

Björn Borg och Wimbledon

av Sune Sylvén

4 vol., 378 s. tryckt punktskrift

I slutet av 1970- och början av 1980-talet höll Sverige andan under de två veckor då Björn Borg kämpade sig fram i tennisens mest anrika turnering, Wimbledon. Att vinna där hade varit hans stora dröm sedan han som grabb stod och slog bollen mot en garageport i Södertälje. S.S., f.d. sportchef på SvD, följer Borgs resa genom åren fram till de fem vinsterna i Wimbledon 1976-80. Bygger till stor del på intervjuer med B.B.

MediaNr: P30432

Mat på en plåt, smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

av Tareq Taylor

2 vol., 196 s. tryckt punktskrift

I den här boken finns 66 enkla, goda och varierade recept. Samtliga rätter tillagas i ugnen. Receptet är uppdelade i kategorierna Grönt, fisk och skaldjur, kött och fågel, paj, pizza och bröd, samt sådant man kan laga när ugnen ändå är varm. Recepten passar både proffs och amatörer och passar både bra till fest och till vardags. T.T., 1969-, krögare, TV-kock och författare.

MediaNr: P30515

Allt jag fått lära mig

av Tara Westover

10 vol., 961 s. tryckt punktskrift

Självbiografisk berättelse om författarens isolerade uppväxt. På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara med sina föräldrar och sex syskon. Familjen är mormoner och på somrarna hjälper Tara sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Här berättar hon om sin osannolika resa in i den akademiska världen. T.W., 1986-, amerikansk idéhistoriker.

MediaNr: P30564

Morgondagg och aftonljus, ett trädgårdsår

av Carolin Zander

98 s. tryckt punktskrift

Författaren Carolin Zander tar med läsaren på en vandring längs trädgårdsåret. Här blandas växtberättelser, drömmar, minnen och poesi - en lovsång till växter och jord. Den tryckta boken är rikt illustrerad och består till stora delar av foton från författarens egen trädgård.

MediaNr: P30472

Jag som var så rolig att dricka vin med, rapport från ett år som nykter alkoholist

av Rebecka Åhlund

5 vol., 407 s. tryckt punktskrift

Journalisten och författaren R.Å. bor i London med sin familj. Hon rör sig i en kreativ miljö och möjligheterna att dricka alkohol är obegränsade. Några veckor efter 40-årsdagen går hon på sitt första AA-möte. Med humor och uppriktighet berättar R.Å. om livet som alkoholist, om ångesten, skammen och skulden, men också om att våga möte tillvaron som den är. Hon skildrar sin kamp för att bli frisk, men också en kultur där alkohol är norm.

MediaNr: P30489

Böcker för barn

Skönlitteratur

Flickan i den rosa skogen

av Helena Dahlgren

73 s. tryckt punktskrift

Ellas pappa dör en helt vanlig tisdag. Sedan den dagen är Ella tyst. Pappan var sjuk och orkade inte leva längre. För att ta reda på varför han inte ville leva börjar Ella att skriva. Lix 14, lättlästnivå 4.

MediaNr: P30492

Odjur på Gröna Lund

av Martin Olczak

2 vol., 129 s. tryckt punktskrift

Del 4, avslutande, i serien Jacks förbannelse som börjar med Vampyrer på Sergels torg. Runt om i Stockholm kryllar det av övernaturliga varelser och läskiga vidunder. Jack och hans bästa kompis Wanda måste hitta en flera hundra år gammal guldring. Utan den kan förbannelsen inte brytas och Wanda kan aldrig bli ett vanligt barn igen.

MediaNr: P30545

Bästa bion

av Marie Oskarsson

46 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Vänner 4-ever som börjar med Kalas och katastrof. Kompisarna bestämmer sig för att gå på bio tillsammans. Men Jacks mamma säger att han inte kan gå då de inte har råd. Kompisarna förstår inte varför han inte vill gå och Jack vill inte berätta den riktiga orsaken. Men när Stella och Emilia förstår varför Jack inte kan gå får de plötsligt bästa idén om hur alla ska kunna vara med på bion. Passar barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: P30451

Mormor polis och piratflaggan

av Martin Palmqvist

40 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Mormor polis och Zlatans skor. Piratflaggan har blivit stulen från skeppet på museet. Flaggan är värd mycket och museets chef ber därför Tuva och hennes mormor om hjälp för att hitta den. Det verkar som att tjuven jobbar på museet. Lättläst.

MediaNr: P30513

Nadir och alla andra

av Pär Sahlin

62 s. tryckt punktskrift

Del 2, fristående, i serien om Nadir som börjar med Nadir och ingen annan. Nadir älskar att simma och ska nu åka på sin första stora simtävling i Sverige. Men tävlingen går inte bra och han hamnar i bråk med de andra simmarna. Dessutom vet han inte vad han och Linn egentligen känner för varandra. Är det kärlek eller bara vänskap? Nadir måste göra något för att allt ska bli bra, han vet bara inte vad! Lättläst.

MediaNr: P30509

Nadir och det svåra valet

av Pär Sahlin

2 vol., 117 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om Nadir som börjar med Nadir och ingen annan. Nadir flydde från Syrien. Nu lever han i Sverige. Flera gånger i veckan tränar han simning med Linn. Nadir tycker mycket om Linn. De kanske till och med är ihop. En kväll får Nadir ett mess som vänder upp och ner på hans värld. Det är från Soraya, hans vän från Syrien. Hon tänker komma till Sverige. Nadir ställs inför ett svårt val. Vem gillar han mest? Lättläst.

MediaNr: P30518

Wundersmeden, Morrigan Crow & den hemliga kraften

av Jessica Townsend

11 vol., 982 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Nevermoor som börjar med Morrigan Crows magiska förbannelse. Morrigan Crow har blivit antagen till Nevermoors magiska skola Wundersamfundet. För första gången ska hon få chansen att få vänner. Men det går inte riktigt som hon tänkt sig. De andra eleverna vill inte veta av henne och när personer börjar försvinna under mystiska omständigheter får hon skulden. För att bevisa att hon är oskyldig måste hon lära sig att styra sin kraft.

MediaNr: P30505

Ceva och skridskorna

av Monica Zak

15 s. tryckt punktskrift

Ceva och hennes klass ska åka skridskor. Ceva avskyr det. Hon är rädd att isen ska brista så att hon hamnar i vattnet. Vatten är hennes största skräck efter flykten från Syrien. I ishallen brukar ett gäng knytgubbar hjälpa barnen med skridskorna. Ceva träffar också en Knytgubbe. Skulle han kunna hjälpa henne med sin rädsla För 6 - 9 år. Ingår i serien Börja läsa.

MediaNr: P30586

Faktaböcker

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda, sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar

av Ben Brooks

3 vol., 302 s. tryckt punktskrift

Presentation av 100 män och pojkar som enligt författaren Ben Brooks trott på sig själva och gått sin egen väg. Det är en blandning av kända och mindre kända, nutida och dåtida personer. Exempelvis Konfucius, Lionel Messi, Alan Turing, Daniel Radcliffe, Tenzon Norgay, Jamie Oliver, Nikola Tesla och Roald Dahl.

MediaNr: P30462

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Lea, vilse!

av Helena Karlsson

1 vol. tryckt punktskrift

På somrarna brukar Lea åka till mormor. Hon åker dit själv. I närheten av mormors hus finns en stor skog. Lea tycker om att vara i skogen. Hon hittar till den stora stenen och till gläntan. Men en gång glömmer Lea att hon inte får gå så långt. Hon går vilse. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P30251

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Arvid och diskot

av Camilla Gunnarsson

1 vol. tryckt punktskrift

Arvid går på disko med kompisen Leo. Elsa är också där, precis som han hoppats, för Arvid är kär i Elsa. Därför blir han väldigt ledsen när han ser att Elsa blir kysst av en annan kille. Men när Arvid rusar ut från diskot rusar Elsa efter. Kärlek kan vara både härligt och svårt. Med inläsning efter punktskriftsbok i 2 läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P30353

Idrottsdag

av Thomas Halling

1 vol. tryckt punktskrift

Det är en idrottsdag i skolan idag. De tre vännerna ska jogga. De tycker att det är hur onödigt och trist som helst. Banan är fem kilometer. De tycker att den är för lång. Killarna har därför bestämt sig för att gå. De tror att inget kan få dem att vilja springa. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P30329

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

The movie theater mystery

av Martin Widmark

2 vol., 107 s. tryckt punktskrift

I den lilla staden Valleby har tre hundar stulits på bara en veckas tid. Kompisarna Lasse och Maja anar att det måste finnas ett samband mellan stölderna. Alla hundar som stulits är små, och varje ägare har fått ett telefonsamtal med uppmaningen att betala 5000 kr för att få tillbaka hunden. Nu gäller det för LasseMajas detektivbyrå att åter hjälpa polismästaren att lösa ett fall. Inläst på engelska.

MediaNr: P30473