Nya punktskriftsböcker maj 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 85 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Människosaker, dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika

Redaktör: Birgitta Wallin.

6 vol., 508 s. tryckt punktskrift

Ett fyrtiotal berättelser och dikter skrivna av författare från Afrika, Asien och Latinamerika. De handlar om livets stora och små frågor och riktar sig framför allt till de unga, men inte bara. De flesta av texterna har tidigare varit publicerade i tidskriften Karavan. Författarpresentationer, frågor att fundera över samt länk till en lärarhandledning underlättar för skolorna att använda boken i undervisningen.

MediaNr: P30600

Tvilling

av Inger Alfvén

6 vol., 487 s. tryckt punktskrift

Pi och Lollo var tvillingar, men Pi är död sedan tio år tillbaka. Det stod varandra nära och Lollo minns henne med värme och stolthet. Deras personligheter och liv var olika. Pi valde äventyr och blev en framstående fotograf. Lollo valde den trygga vägen. Vid en retrospektiv utställning ska Lollo hålla ett tal om Pi. Hennes minnen av systern växer till någonting mellan kärlek och hat, och när ett tidigare svek avslöjas rasar Lollos värld.

MediaNr: P30690

Svart ängel

av Virginia C Andrews

11 vol., 1002 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Heaven inledd med Flickan från himlen. Heaven har drömt så mycket om att få träffa sina morföräldrar, men verkligheten blir annorlunda. Mormodern vill inte veta av henne och styvmorfadern är mycket sträng och krävande. Skolan blir en påfrestning och när hon förälskar sig i morfaderns yngre bror blir situationen ohållbar.

MediaNr: P30717

En katts resedagbok

av Hiro Arikawa

6 vol., 500 s. tryckt punktskrift

Katten Nana blir efter en olycka omhändertagen av Satoru. I en silverfärgad van ger de sig av på en resa genom i Japan. De träffar vänner och alla verkar intresserade av den lilla katten. Men när det går upp för Nana varför de egentligen är ute och reser brister hans hjärta och han gör allt för att få ett slut på äventyret. En stillsam berättelse om vänskap och glädjen till de små saker som kan skänka stor glädje.

MediaNr: P30724

Folk med ångest

av Fredrik Backman

9 vol., 791 s. tryckt punktskrift

Under en lägenhetsvisning tar en misslyckad bankrånare en brokig skara spekulanter och en överentusiastisk mäklare som gisslan. Tillslut ger rånaren upp och släpper alla, men när polisen kort därpå stormar lägenheten är den tom. I de efterföljande vittnesförhören berättar alla sin version om vad som egentligen hände. Men hur lyckades rånaren smita? Och varför är alla så arga? Humoristisk pusselmysterium.

MediaNr: P30672

Toktanten

av Birgitta Bergin

7 vol., 787 s. tryckt punktskrift

Lena och Fredrik är på semester i sommarhuset. De ser fram emot sköna kvällar med grillning och ett glas vin med grannarna. Men den av grannarna är nyinflyttad och slår med bestämdhet sönder idyllen. Varför går hon runt med skruvmejsel och vad är det hon mumlar för sig själv? Tantens beteende förändrar stämningen i hela området, ingen vill längre umgås och alla dörrar är stängda. Vad är det egentligen som händer?.

MediaNr: P30676

Frannie Langtons bekännelser

av Sara Collins

10 vol., 893 s. tryckt punktskrift

London 1826. Frannie Langton sitter i fängelse. Hon anklagas för att ha mördat paret som haft henne som husslav. Vittnesmålen dömer ut henne som hora och förförerska. De vill att hon ska erkänna, men hon vet inte vad hon gjort och inte gjort. I fängelset börjar Frannie att skriva sin historia. Den börjar med en flicka som lär sig läsa på en plantage i Jamaica och slutar i ett pampigt hus i London. Hyllad debutroman.

MediaNr: P30686

Finns i sjön

av Martin Engberg

2 vol., 126 s. tryckt punktskrift

Marita hälsar på hos sin storasyster Karin i hennes stora hus i staden där de växte upp. Deras föräldrar har dött och nu ska de dela upp alla deras saker mellan sig. När Marita ser att Karin redan har tagit flera av sakerna blir hon arg. Inte för sakernas skull utan för de minnen som hör ihop med dem. Systrarna blir ovänner och det verkar omöjligt att dela upp sakerna rättvist. Men så kommer Karin med ett förslag. Lättläst.

MediaNr: P30681

Inte någon som du

av Lina Forss

70 s. tryckt punktskrift

När Mayeh träffar Mange förstår hon snabbt att de är väldigt olika. Mayeh är engagerad mot rasism och tycker att det är viktigt att hjälpa andra. Mange verkar mest bry sig om sitt jobb och fina bilar. Det finns ingen chans att det ska bli de två. Eller? Roman som innehåller både kärlek och erotik. Lättläst.

MediaNr: P30673

Risk för regn

av Anna Fredriksson

3 vol., 225 s. tryckt punktskrift

Det nyförälskade paret Lena och Staffan ger sig av på en road trip för att träffa varandras vuxna barn. Lena har varit skild i tre år och oroat sig över livet ensamhet och lyckan är stor över att få tillbringa tid med Staffan och barnen. Resan är ett stort steg i deras förhållande och Lena oroar sig lite för hur det ska gå. Självklart går det inte som tänkt. Resan blir en överraskande upptäcktsfärd i olika familjekulturer. Kortroman.

MediaNr: P30614

Yxskaftet

av Jan Fridegård

59 s. tryckt punktskrift

Oxgubben sköter oxarna på en stor gård. Han är fattig, familjen stor. Han drömmer om en egen stuga. Vad ska han göra? Snickare Lind har dött. Hans saker säljs på auktion. Han var rik men har inga pengar på banken, säger folk. Klart att han gömt dem. Var? I chiffonjén? Tänk om man kunde ropa in den, hitta pengarna och bli rik! Oxgubben går på auktion.

MediaNr: P30621

Den som ser

av Joe Heap

9 vol., 801 s. tryckt punktskrift

Nova är 32 år, talar fem språk, är tolk på polisen och blind sedan födseln. Hon erbjuds en operation som kan ge henne syn. Hon oroar sig. Hur kommer det bli att se? Kate är arkitekt och gift med Tony. Ett gräl slutar med att hon får ett slag mot huvudet och hamnar på sjukhuset. Där möter hon Nova. Nova är utmattad av alla synintryck och även Kate står vid ett vägskäl. Tillsammans inser de att livet de hittills levt kanske inte varit det rätta?.

MediaNr: P30653

Familjereceptet

av Veronica Henry

9 vol., 875 s. tryckt punktskrift

Laura Griffins hem håller på att förändras. Båda döttrarna har lämnat boet och tanken på huset på Lark Hill utan allt spring och skratt är helt främmande för henne. Kanske kommer hon nu få tid för sig själv för en gångs skulle, och även för maken Dom. Men när en hemlighet briserar i deras äktenskap raseras Lauras värld. Hon finner tröst i sin mormors receptbok. Genom recepten och dess historier börjar Laura hitta tillbaka till sig själv. Feelgood.

MediaNr: P30641

Ringaren i Notre Dame

av Victor Hugo

13 vol., 1192 s. tryckt punktskrift

Klassisk roman som utkom 1831. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet. Quasimodo är en vanskapt och enögd ringare i den stora kyrkan Notre Dame. Han älskar Esmeralda och försöker rädda henne när hon anklagas för mord och häxeri.

MediaNr: P30658

Budbärarinnan, roman : den 11:e romanen om Cecilia Lund

av Katerina Janouch

9 vol., 843 s. tryckt punktskrift

Del 11 i serien som börjar med Bedragen. Ett terrordåd har drabbat Stockholm och Cecilia skriver en ilsken krönika om politikers ansvarslöshet. Krönikan leder till att hon kommer på kant med både etablissemanget och sin egen familj. Samtidigt är 16-åriga invandrarflickan Leyla bortlovad till en äldre släkting, men hon vägrar acceptera det. Oväntat korsas Cecilias och Leylas vägar. Båda visar sig vara brickor i ett spel mycket större än de själva.

MediaNr: P30666

Varje steg du tar

av Lisa Jewell

8 vol., 766 s. tryckt punktskrift

Efter fyra år på Ibiza återvänder Joey till sin hemstad Bristol. Med sig har hon sin nyblivne make Alfie. Tills dess att de hittar något eget får de bo hos Joeys storebror. Joey blir intresserad av en granne: en rektor, dubbelt så gammal som henne och oerhört snygg. Snart börjar hon spionera på honom och en harmlös förälskelse blir till ren besatthet. Thriller med familjehemligheter, passion och oförklarliga mord.

MediaNr: P30705

Där rosor faktiskt dör

av Ewa Klingberg

5 vol., 395 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Begravningsbyrån Tranan. Sandras resa genom Sverige slutar med ett tvärstopp i Tranås. Begravningsbyrån Tranan står på ruinens brant och Sandras moster hotas av personlig konkurs. Bara Sandra kan bestämma vad som nu ska hända med Tranan. Hon hamnar i en värld som består av kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Inte visste Sandra att döda människor kunde ställa till med en sådan oreda. Feelgood.

MediaNr: P30682

En tyst minut

av Siegfried Lenz

3 vol., 217 s. tryckt punktskrift

Berättelse om den unge gymnasisten Christians förbjudna kärleksaffär med sin engelsklärarinna Stella under vad som tycks vara arla efterkrigstid. Christian själv för ordet och växlar mellan parets kärlekshistoria under ett sommarlov och en minneshögtid för Stella, som kort efter sommaren rycks bort i en olycka. S. L., 1926- , är en av den tyska efterkrigslitteraturens främsta romanförfattare.

MediaNr: P30645

Brevet till Alice

av Malin Letser

7 vol., 584 s. tryckt punktskrift

Alice har inte levt det liv hon velat och nu är det försent - hon har accepterat sitt öde. När ett brev från det förflutna dyker upp med posten blir det en tuff påminnelse om allt hon kunnat få, men aldrig fick uppleva. Hon föraktar sig själv för sin feghet. Men så kommer den levnadsglada och orädda Nahid in i Alice liv. När hon får nys om brevet bestämmer hon sig för att göra allt för att Alice ska följa sitt hjärta - en gång för alla. Feelgood.

MediaNr: P30640

Mike Larssons rymliga hjärta

av Olle Lönnaeus

10 vol., 881 s. tryckt punktskrift

När Mike Larsson friges från Kirsebergafängelset i Malmö har han bestämt sig: han ska bli en bra man och en riktig far till sin 14-årige son Robin. Han reser till Robins fosterhem på Österlen, men sonen är rädd och misstänksam. Mike måste bevisa att han menar allvar. Men mot sin vilja dras Mike in i en ond spiral och plötsligt håller hans tillvaro på att raseras. Vem kan han egentligen lita på?.

MediaNr: P30644

Tillbaka till henne

av Sara Lövestam

16 vol., 1499 s. tryckt punktskrift

Roman som utspelas på två tidsplan. Hanna lever i dagens Stockholm och har ett trist arbete på arbetsförmedlingen. Av en slump hamnar en rad gamla föremål i hennes ägo, bl.a. en silverbrosch och ett par stålbågade glasögon. Spåren leder till Tierp och folkskollärarinnan Signe som levde där i början av 1900-talet. Om kvinnlig rösträtt och frigörelse och om lesbisk kärlek.

MediaNr: P30618

Eld & blod, historien om huset Targaryen

av George R R Martin

1 vol. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Eld & blod. Århundraden innan händelserna i Game of thrones hade släkten Targaryen sitt tillhåll i Dragonstone. G.R.R.M. skildrar början av deras historia med legenden om Aegon Erövraren, skaparen av Järntronen, och fortsätter sedan genom generationerna - hela vägen till inbördeskriget som splittrade riket.

MediaNr: P30707

Serum

av Mårten Melin

37 s. tryckt punktskrift

Maja spelar bas i bandet Serum. De skriver låtar om homofobi, sexism och rasism. Maja älskar verkligen att stå på scen och hon drömmer om att bli musiker. När en av deras konserter blir hyllad i lokaltidningen känns det som att drömmen kommer lite närmare. Men de andra i bandet verkar ha andra planer för framtiden. Sångaren Fille har bestämt sig för att flytta ifrån stan. En bok om musik, kärlek och vänskap. Lättläst. Enkelsidig punktskrift.

MediaNr: P30604

Ett lik i garderoben, en deckare med Ester Karlsson med K

av Christina Olséni

7 vol., 636 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Ester Karlsson med K. Ester Karlsson, 78 år och änka, blir tillsammans med systern Barbro och hennes make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att göra och hon drar genast igång en egen mordutredning. När även Arne får blod på händerna så försöker Ester leda polisen på villovägar. Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben.

MediaNr: P30674

Kärleksbarnet

av Bente Pedersen

7 vol., 607 s. tryckt punktskrift

Del 11 i serien om Huset Arent. Än en gång har Vanda blivit änka - med ensamt ansvar för de tre bröderna och handelshuset. Det blir inte lättare av att hon bär ett nytt liv under bröstet. Skvallret går i Tromsö om vem som är barnafadern, något som leder till att gamla vänner vänder henne ryggen. Under fru Lavinias beskydd i Trondheim lär den självständiga Aleksandra sig allt om hur en ung flicka ska uppföra sig.

MediaNr: P30555

Flammor i natten

av Bente Pedersen

7 vol., 639 s. tryckt punktskrift

Del 12 i serien om Huset Arent. Vanda kämpar med att bli accepterad av Tromsös överklass efter äktenskapet med sjömannen Lukas. I hemmet försöker hon hålla ordning på sina romantiska döttrar, som har vuxit till sig och blivit vackra, unga kvinnor. En dag brinner packhuset under dramatiska omständigheter och stämningen i staden blir allt obehagligare. När en ny brand härjar fruktar Vanda att en mordbrännare vill skada henne.

MediaNr: P30556

Det första chiffret

av Denise Rudberg

7 vol., 609 s. tryckt punktskrift

Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazityskland växer sig starkare förenas tre kvinnor i Stockholm: Signe flyttar till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. Det är en tid då ingen vet var man har den andra, och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda.

MediaNr: P30711

Staden

av Camilla Sten

9 vol., 817 s. tryckt punktskrift

För 60 år sedan försvann niohundra människor från den lilla staden Silvertjärn i Norrland. Var det en olycka? Ett massjälvmord? Eller hade den lokala väckelserörelsen något med det att göra? Den unga dokumentärfilmaren Alice har under sin uppväxt fått höra om händelsen av sin mormor. Nu är hon på väg till Silvertjärn med sitt filmteam för att ta reda på sanningen. Så fort de kommer fram börjar de se oförklarliga saker och höra konstiga ljud.

MediaNr: P30702

Norrlands svårmod, roman om ett försvinnande

av Therése Söderlind

12 vol., 1122 s. tryckt punktskrift

Anna växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning - i norrländska Ringakläppen - med mor, far och två äldre bröder. När Anna är sju år försvinner brodern Charlie spårlöst, något som kommer att förändra familjens liv för evigt. Hon hinner bli en ung kvinna innan det förflutna hinner i fatt henne. Familjedrama där livet på ytan framstår som vanligt, men där livslögner, svek och passion styr mot katastrofen.

MediaNr: P30679

När man skjuter arbetare-

av Kerstin Thorvall

8 vol., 751 s. tryckt punktskrift

Småskollärarinnan och skogshuggardottern Hilma gifter sig med prästsonen Sigfrid Tornvall. Hon är ovetande om hans sinnessjukdom, som enligt lagen förbjuder giftermål. På bröllopsnatten våldtas hon brutalt. Mannens sjukdom återkommer med intervaller. Däremellan arbetar han som adjunkt. Hilma är ständigt ängslig att han ska förgripa sig på dottern. Skakande skildring av förf:s mors levnadsöde.

MediaNr: P30638

Ru, roman

av Kim Thúy

3 vol., 257 s. tryckt punktskrift

Författaren lämnade sitt hemland Vietnam som båtflykting 1978 vid tio års ålder. I denna prisbelönade självbiografiska debutroman berättar hon om sin familj, landet hon lämnade och livet i exil. Familjen stammar från en ämbetsfamilj och flera släktingar spärrades in i "omskolningsläger". Efter flykten på havet hamnar familjen i Malaysia innan de kan resa vidare till Kanada. Skildring som andas erfarenhetens avklarnade visdom.

MediaNr: P30678

Facklitteratur

Osynligt sjuk, medan livet passerar

av Karin Alvtegen

6 vol., 520 s. tryckt punktskrift

Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter. Omgivningen misstror. Det drabbade författaren Karin Alvtegen när hon för fem år sedan insjuknade i ME (myalgisk encefalomyelit), en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes historia berättas här av journalisten Karin Thunberg.

MediaNr: P30619

Livets väv, enligt Maria Magdalena och Jeshua ben Josephus : med kärlek till livet

av Jill Angelis

6 vol., 525 s. tryckt punktskrift

Författaren presenterar sig själv som ett medium som under 12 år tagit emot texten till den här boken via automatskrift, och den som dikterade den presenterade sig som Maria Magdalena, världens kanske mest förtalade kvinna. Hon ville få sin levnads historia nedskriven och berätta för världen vem hon egentligen var när hon levde på jorden.

MediaNr: P30697

Jag andas, alltså finns jag

av Caroline Cederquist

8 vol., 759 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av Caroline Cederquist, 1977- , journalist och kommunikatör. Hon växte upp i kaos och missbruk, en barndom präglad av hennes pappas alkoholism och hennes mammas destruktiva relationer. Utsatthet och maktlöshet leder henne tills hon som vuxen inser att hon måste välja sig själv för att överleva, även om det innebär att bryta med de som står henne närmast. Drabbande uppväxtskildring och en berättelse om att komma ut på andra sidan.

MediaNr: P30719

Astrid Lindgren, ett liv

av Cilla Dalén

2 vol., 167 s. tryckt punktskrift

Lättläst biografi om författaren Astrid Lindgren. Här berättas historien om bondflickan från Småland som blev en av världens mest kända författare. Boken handlar både om Astrids barndom och hennes författarskap och samhällsengagemang. Här skildras också några av hennes mest älskade karaktärer - Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump och Karlsson på taket. Lättläst och glestryck.

MediaNr: P30696

Tim Bergling, ett liv : berättelsen om Avicii

av Tomas Dömstedt

2 vol., 126 s. tryckt punktskrift

En lättläst biografi om Tim Bergling, 1989-2018, mer känd under sitt artistnamn Avicii. Han var en världsberömd dj som gjorde skivor och turnerade jorden runt med sin musik. I den här boken kan du läsa om Aviciis karriär, men också om privatpersonen Tim. Trots de musikaliska framgångarna mådde han i perioder mycket dåligt. Tim Bergling tog sitt liv 28 år gammal.

MediaNr: P30616

Sälg - livets viktigaste frukost

av Bengt Ehnström

2 vol., 151 s. tryckt punktskrift

Sälgen är ett magnifikt träd. Under sin utveckling befolkas det av en lång och brokig rad passagerare som lever, äter, förökar sig och dör på eller i sälgen. Sälgar som vårdas rätt blir med tiden biologiska skattkammare med stora naturvärden. Boken ger både inspiration och handledning om hur sälg kan vårdas i framtiden.

MediaNr: P30700

Djurens språk

av Carina Solöga Högman

4 vol., 384 s. tryckt punktskrift

I denna bok berättar författaren om över 800 växter och deras visdom och hur hon menar att djuren kan hjälpa människan att skapa skönhet i livet och världen. Hon berättar också om medicinhjulet och de fyra riktningarna.

MediaNr: P30597

Sladdisen, en bok om min barndom

av Viveca Lärn

9 vol., 824 s. tryckt punktskrift

Memoar av författaren Viveca Lärn, 1944-, som skrivit böckerna om Mimmi och Eddie samt serien Saltön. Här skildra hon sin uppväxt i en konstnärlig och fritänkande familj. Från den trygga barndomen i Göteborg och Bohuslän till det svåra uppbrottet i tonåren då familjen flyttar till San Fransisco. En underhållande och levande bild av en stad, en familj och en tid. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P30602

Allt är för bra nu

av Veronica Maggio

4 vol., 302 s. tryckt punktskrift

Veronica Maggio, 1981- , är en svensk sångerska och låtskrivare som bland annat givit ut fem studioalbum. Hon berättar om sitt liv - samtidigt som hon presenterar samtliga sina låtar, med både text och ackord. Det är hennes egen berättelse om uppväxtåren, jakten på det efterlängtade skivkontraktet och de avgörande ögonblicken i hennes karriär. Innehåller ej förlagans ackord.

MediaNr: P30669

Ett andra anstånd

av Jan Myrdal

11 vol., 1016 s. tryckt punktskrift

Skriftställaren Jan Myrdal, 1927- , rannsakar det egna jaget. Han säger själv att boken inte är en biografi, än mindre en redovisning av vad han skrivit och publicerat de senaste 75 åren. Han söker "i stället att bortom skamgränsen skala jaget". Det handlar mycket om döden; han har fått ett andra anstånd efter det att han inte avled i sepsis på Karlskoga lasarett den 16 augusti 2015. Orden har antecknats allteftersom sedan dess fram till november 2019.

MediaNr: P30632

Lilla integrationshandboken =, unktskrift

av Lina Nordstrand

80 s. tryckt punktskrift

23 kortfattade och konkreta tips på vad privatpersoner kan göra för att främja integrationen för nyanlända i Sverige. Råden är handfasta och innehåller allt från att bjuda in nysvenskar på middag, starta studiecirklar och delta i språkcaféer till att arbeta som volontär, donera pengar eller ställa upp som god man åt ensamkommande barn. Innehåller även adresser till studieförbund och olika organisationer som arbetar med dessa frågor.

MediaNr: P30668

När himlen faller ner

av Johan Ripås

4 vol., 346 s. tryckt punktskrift

Journalisten J.R. med familj har precis flyttat till Kapstaden när de får beskedet som förändrar allt - yngste sonen har drabbats av leukemi. Familjen evakueras till Sverige och en behandling sätts igång. J.R. berättar personligt om sonens sjukdom och vilka tankar situationen ger upphov till. Han reflekterar kring hur det är att försöka finna mening i stunden, och om hur vi människor aldrig är mer än ett besked bort ifrån att allt ska förändras.

MediaNr: P30598

Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort

av Eric Rosén

6 vol., 510 s. tryckt punktskrift

En självbiografisk bok om författarens relation till sin far. Efter föräldrarnas skilsmässa bor Eric hos sin mamma. Hos pappa är han bara ibland. Hos pappa är allt välordnat, förutom det att han är missbrukare. När Eric är i tonåren döms hans pappa för ett mord. Genom den brevväxling som nu uppstår kommer de närmare varandra än någonsin tidigare och Eric finner sig älska sin pappa trots att han gjort något helt oförlåtligt. E.R., journalist.

MediaNr: P30627

Utan invandring stannar Sverige

av Jesper Strömbäck

8 vol., 556 s. tryckt punktskrift

Mycket som sägs om invandring handlar enbart om kostnader och problem. Det kommer för många till Sverige och det finns inte bostäder och arbete åt alla. Samtidigt visar forskningen och historien att invandring bidrar till att göra Sverige starkare, rikare och bättre rustat att möta olika utmaningar som vi står inför. J.S., professor i journalistik, vill ge en motbild till den negativa bild av invandring som idag präglar den svenska debatten.

MediaNr: P30664

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv, 365 råd

av Johanna Stål

5 vol., 419 s. tryckt punktskrift

Naturskyddsföreningens stora guide till att leva ett mer hållbart liv visar hur vi alla kan göra små och stora saker för att ta hand om vår planet. Här finns till exempel råd om hur man kan tänka när man handlar, mer hållbara lösningar på jobbet, i skolan, på semestern och på festen. Boken är skriven av journalisten Johanna Stål som i nära samråd med Naturskyddsföreningens experter sammanställt 365 tips, stora som små.

MediaNr: P30703

Ombord på Vasa

av Lars Widding

44 s. tryckt punktskrift

Författaren Lars Widding, 1924-1994, skildrar här bärgningen av krigsskeppet Vasa. Vasa bärgades utanför Beckholmen i Stockholm 1961 och här kan vi läsa om hur arkeologerna söker igenom skeppet och snubblar över hemligheter från 1600-talet. En förlorad värld växer fram. Den tryckta boken innehåller stor mängd fotografier.

MediaNr: P30553

Böcker för barn

Skönlitteratur

Ett slag i ansiktet

av Gunnel Beckman

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Ett party med slagsmål och polisingripande får allvarliga följder. Lennart ger av misstag sin flickvän Helena ett slag i ansiktet, vilket förstör deras förhållande en lång tid. Lennart vill sticka från alltihop, men det hjälper ju inte att fly undan. Även föräldrarnas reaktioner skildras.

MediaNr: P30622

Kim och Lina räddar Sture

av Torsten Bengtsson

32 s. tryckt punktskrift

Katten Sture sitter högt upp i ett träd. Kim ska hjälpa honom att komma ner. Kim klättrar upp på en stege. Men stegen är för kort. Nu måste Kim sätta foten på de smala och torra grenarna. Det är långt ner till marken. Kim är rädd, tänk om grenen bryts av. Lättläst.

MediaNr: P30688

Mortax - skelettkrigaren

av Adam Blade

57 s. tryckt punktskrift

Bok i den lättlästa fantasyserien Beast Quest. Det är kung Hugos födelsedag. Festen kan snart börja och Tom och Elenna är finklädda. Men de tilltänkta fyrverkerierna visar sig vara något helt annat. Det verkar som något hemskt ruvar i underjorden. Upp ur en grav stiger Mortax, en väldig best som tidigare varit en modig soldat, och förhäxar Avantiens sex goda bestar. Tom står inför en strid med sin kanske farligaste motståndare hittills. Lättläst.

MediaNr: P30671

Viktor

av Katarina von Bredow

7 vol., 611 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om Ellinor, Leo och Viktor. Ingen vet hur Viktor har det hemma och han vill inte att någon ska få veta heller. När det börjar närma sig sommarlovet blir Viktor orolig. Nu kan han ju inte träffa Ellinor i skolan, utan måste ses hemma. Han har sagt till Ellinor att hans mamma har cancer och att hon behöver lugn och ro. Vad skulle han annars ha sagt när hon ville hänga med in? Måste de göra slut för att inte hemligheten ska avslöjas?.

MediaNr: P30650

Legenden vaknar

av Helena Dahlgren

7 vol., 583 s. tryckt punktskrift

Andra boken om Ödesryttarna. När Starshine blir stulen ger sig Lisa, Alex och Linda iväg för att rädda Starshine, och söka svar på vad som egentligen händer på ön. Samtidigt har Anne gett sig iväg för att hitta sin häst Concorde som tycks ha förflyttats till en parallell verklighet, Pandoria. Men någon viskar lögner i Annes huvud som får henne att tvivla på att de fyra tjejerna har någon chans. Boken är baserad på datorspelet Star Stable.

MediaNr: P30623

Ett annat jag

av Carin Gerhardsen

4 vol., 359 s. tryckt punktskrift

I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner Amanda och Rasmus klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först trodde var ett terrorattentat visar sig snart vara en del av en djävulsk plan. Tillsammans med Amandas moster Bim ger de sig ut på en resa genom Europa. För att fly och för att leta svar. Det blir en biltur ingen av dem kunnat föreställa sig. Helvetet har bara börjat.

MediaNr: P30643

Tävla med Sigge

av Lin Hallberg

2 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Snart är det dags för hopptävlingen på Lunda och det är mycket som ska fixas. Mitt i förberedelserna blir Ingela dessutom sjuk och måste stanna hemma. Under en hel lång vecka får Elina, hennes mamma och de andra ponnytjejerna sköta stallet själva. Hur ska det gå? Sjuttonde boken i serien om Shetlandsponnyn Sigge, hans skötare Elina och alla de andra på stallet i Broby.

MediaNr: P30577

Jag kan nästan känna solen

av Ebba Hyltmark

7 vol., 594 s. tryckt punktskrift

Siri är 15 år. Hon delar allt med bästisen Tara. Men så börjar Vega i klassen. Hon har hår som eld och ögon som is. Likt ett pistolskott träffar hon Siri med full kraft. Hon är allt Siri inte visste att hon saknade. Snart hittar hon på ursäkter för att vara med Vega istället för Tara. Men hur hantera ett pistolskott utan att någon tar skada? Handlingen utspelar sig på samma skola som i boken "Alla suger och det är ingens fel", men handlar om andra personer.

MediaNr: P30699

Tack - håll käften

av Gun Jacobson

4 vol., 299 s. tryckt punktskrift

Skildring av en grekisk familjs anpassningsproblem vid inflyttningen till Sverige, med tonvikt på den språkliga isoleringen.

MediaNr: P30609

Vitormen

av Åsa Larsson

4 vol., 310 s. tryckt punktskrift

Del 8 i serien PAX, som börjar med Nidstången. Ett barn har försvunnit i Himlabacken. Det är som om hon uppslukats av jorden. Iris är också försvunnen. Kan det finnas något samband mellan försvinnandena? Alrik och Viggo får i sökandet efter Iris hjälp från oväntat håll. Men hur ska de kunna rädda någon som fastnat i Svarthäxans klor? Samtidigt, någonstans djupt under Mariefred, håller en fasansfull kraft på att vakna till liv.

MediaNr: P30675

Maran

av Åsa Larsson

4 vol., 325 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien PAX som börjar med Nidstången. Det är bråttom! Bibliotekets skydd är försvagat och svarthäxan sluter ett livsfarligt avtal med Maran, mardrömmarnas drottning. Estrid hamnar i Marans värld och det är bara korpbröderna Alrik och Viggo som kan rädda henne och hela Mariefred. Iris varnar dem för att det finns en stor fara förknippad med att beträda drömmarnas värld - om man dör i drömmen dör man på riktigt.

MediaNr: P30663

En ocean av kärlek

av Tahereh Mafi

6 vol., 565 s. tryckt punktskrift

Shirin har bytt skola tre gånger på ett år. När hon kommer till den tredje skolan orkar hon inte anstränga sig. Vad är det för mening med att lära sig klasskompisarnas namn och skaffa vänner? Hon möts ju ändå bara av hatiska kommentarer om sin tro, sin familj och sitt utseende. Ingen tycks intresserad av att lära känna henne på riktigt. Men så dyker Ocean James upp och Shirins murar börjar sakta att falla. T.M., iransk-amerikansk författare.

MediaNr: P30655

Kapten Kidds skattkarta

av Mårten Melin

2 vol., 96 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Jolly Anne. Jolly Anne är föräldralös. Hon jobbar på värdshuset Svarta Galten. Efter ett slagsmål om en skatkarta får hon istället jobb som skeppsflicka hos piraten Mary Sweet. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter kapten Kidds legendariska skatt. Men det visar sig att det är fler pirater som vill åt skattkistan. Det blir ett riktigt äventyr!.

MediaNr: P30693

Mannen i skuggan

av Irene Rodrian

3 vol., 267 s. tryckt punktskrift

Herm har just kommit ut från fängelse, där han suttit i 9 år. Han kidnappar sonen till den polis som satte fast honom. Polisen, som är ensamstående far, tvingas nu ompröva sig själv och sitt förhållande till andra.

MediaNr: P30611

Triangel

av Nic Stone

7 vol., 638 s. tryckt punktskrift

Courtney "Coop" Cooper och Jupiter Charity-Sanchez har varit bästa vänner så länge de kan minnas. Coop har varit hemligt kär i Jupiter i en halv evighet fast hon är lesbisk. Den nya tjejen, Rae Evelyn Chin, blir snart kompis med både Jupiter och Coop. Coop förvånas över känslorna som plötsligt blossar upp för Rae, samtidigt som Jupiter och Rae börjar tillbringa allt mer tid tillsammans. Det hela leder till en kyss som hotar att förstöra allt.

MediaNr: P30634

Till Vial, 8.400 dagar kvar

av Henrik Ståhl

4 vol., 343 s. tryckt punktskrift

När världen är på väg att kollapsa måste mänskligheten försöka ta sig till planeten Vial. Speedy försöker rädda sin familj genom att göra resan till Vial. Resan startade för sex år sedan, innan lillebror Keaton ens var född. Men Speedy finns inte längre kvar, kvar är bara syskonen Gladys och Keaton. När en varelse upptäcks ombord på rymdskeppet ställs allt på sin spets. Kommer varelsen att bli deras räddning eller deras undergång?.

MediaNr: P30631

Jakten på hwitrerna

av Johan Theorin

7 vol., 634 s. tryckt punktskrift

Del 2 av 4 i serien Krönikan om Jarmaland som börjar med Slaget om Salajak. Slaget om Salajak är över, men jakten på överlevare fortsätter. Hwitren Ristin är en av dem. Tillsammans med prins Dhor av Salajak flyr han ner i underjorden, till en avgrund kallad Jarmaland. Efter sig har de en trupp bestående av knektar, riddare och feer, samt klättrarna Niklis och Jöran Egg. Människor och hwitrer tvingas kämpa i en okänd värld där onda varelser lurar.

MediaNr: P30607

Tack för allt

av Christina Wahldén

4 vol., 333 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Falafelflickorna. En dag blir Hawa och Sana vittne till en skottlossning när de ska köpa pizza. Kort därpå hittar Hawa knark på ett oväntat ställe. Hawas mamma får nog och bestämmer sig för att börja nattvandra tillsammans med andra mammor, så att området ska bli tryggt igen. Någon skickar blommor anonymt till Hawa. Hon förstår att det är någon som vill säga henne något. Det visar sig att det inte alls är som hon tror.

MediaNr: P30635

Hålla andan

av Flora Wiström

5 vol., 385 s. tryckt punktskrift

Tre syskon: Daria, Mina och Sam. Daria är äldst, hon är tävlingssimmare men ger sig plötsligt av hemifrån utan att tala om varför eller var hon är. Mellansyster Mina, som nyligen tagit studenten, söker sig till simhallen för att försöka förstå något om systerns försvinnande. Brodern Sam sommarjobbar i simhallens gym. Där finns också en tjej som Mina blir kär i. Berättelse om sexuell makt, prestationskrav och förbundet mellan syskon.

MediaNr: P30680

Fjädrar

av Jacqueline Woodson

3 vol., 236 s. tryckt punktskrift

Frannie har inte tänkt så mycket på hopp, det finns så mycket annat att tänka på. Till exempel att hennes vän Samantha blivit troende. Och att det börjat en ny kille i klassen. Han gråter på lektionerna och rör upp en massa känslor. Vintern som följer är full av överraskningar, såväl bra som dåliga. De leder till att Frannie börjar se saker på ett nytt sätt. J.W., 1963-, amerikansk författare som 2018 tilldelades ALMA-priset.

MediaNr: P30637

Mitt hjärta borde slå någon annanstans

av Mia Öström

4 vol., 345 s. tryckt punktskrift

Madeleine bor på en gård. Där händer ingenting och föräldrarna bryr sig bara om korna. Dessutom är hon orolig efter att hon kanske har legat med skolans töntigaste kille. Det är som att hon lever fel liv, har fel föräldrar. Kanske blev hon bortbytt på BB? På sommarlovets första dag åker hon med bästa kompisen in till stan för att köpa akut p-piller. När de ändå är där kan de väl passa på att ta reda på vilka som föddes samtidigt som Madeleine?.

MediaNr: P30633

Faktaböcker

Barnens kockskola, middag för hela familjen

av Sara Begner

2 vol., 170 s. tryckt punktskrift

Kokbok för alla matlagningsälskande barn som vill ta mer plats i köket, fixa egna mellanmål och laga middag till hela familjen. Här finns tydliga instruktioner steg för steg, smarta trix och tips och recept som unga kockar kan lycka med. Förslag på helgmeny: Yoghurtdipp med fetaost och grönsaksstavar, BBQ-kyckling med rostad majs och smulpaj med glass.

MediaNr: P30559

Den inofficiella Harry Potter-kokboken, från kittelkakor till knickerbocker glory : över 150 magiska recept för både trollkarlar & mugglare

av Dinah Bucholz

8 vol., 714 s. tryckt punktskrift

En kokbok med recept från Harry Potter-världen. Här finns alla möjliga och omöjliga rätter som serverats på Hogwarts eller hemma hos familjen Weasley. Recepten är indelade i kapitel med rubriker som God mat med onda släktingar eller Njutningar på tåg med rätter som treväxlad citronisglass, Paddington-burgare eller kittelkakor.

MediaNr: P30552

Läskiga vidunder och sällsamma djur

av Per Gustavsson

2 vol., 132 s. tryckt punktskrift

I alla tider har det funnits sådant som har varit läskigt. I de mörka skogarna och i de djupa sjöarna har det ryktats om skrämmande ting. För vad folk hörde och såg, det var det ingen som riktigt visste. På så sätt föddes berättelserna om dessa läskiga vidunder och sällsamma djur. I 17 kapitel berättar författaren om några av dem - till exempel bäckahästen, näcken, sjöormen och nattramnen.

MediaNr: P30694

Världens sämsta fotbollslag och andra fantastiska förlorare

av Andreas Palmaer

2 vol., 152 s. tryckt punktskrift

Boken innehåller 17 sanna historier om människor som har misslyckats och gjort bort sig. Men några av förlorarna är samtidigt vinnare. Läs om världens sämsta fotbollslag, mannen som brottades med en haj, den förfärliga ballongfesten, den ofrivillige trädmördare och superhjälten som var för rädd för att jag skurkar. Och många, många fler.

MediaNr: P30605

Koll på nätet

av Monika Staub Halling

77 s. tryckt punktskrift

Går det lita på allt som står på nätet? När kan man dela ett inlägg? Vilka bilder får man använda? Hur skaffar man ett säkert lösenord? I boken ges massor med smarta tips på hur man bättre hittar på nätet, men också råd hur man ska göra för att bli en bra kompis. Ju mer man vet om hur nätet fungerar, desto lättare är det att avgöra vad som är sant. Lättläst.

MediaNr: P30670

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Äppeltjuven

av Ann-Charlotte Ekensten

34 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Tyas husvagn som börjar med Kaos i kanot. Tyras husvagn är liten och rund. Hon kallar den för silverkulan. På sommaren krokar Tyra och pappa fast den efter bilen. Sedan drar de ut på äventyr. Nu är de på en camping i skogen. Tyra vill plocka svamp och pappa vill titta på fåglar, så de gör matsäck och ger sig ut. Plötsligt upptäcker de någon som också är sugen på deras mat. Passar för barn i åldrarna 6 till 9 år. Lättläst.

MediaNr: P30591

Jordens utdöda djur

av Jens Hansegård

80 s. tryckt punktskrift

Dront, Andrewsarchus och den skräckinjagande jättehajen Megalodon är alla utdöda djur. Här kan du läsa om dem och en massa andra djur som en gång har strövat omkring på jorden. Inte en enda dinosaurie finns med, men väl andra spännande som paraceratherium, jättelemur och kvagga. Vi kan läsa om när djuren dog ut, hur stora de var och var de levde. Boken ingår i serien Lätt att läsa - Fakta.

MediaNr: P30495

Kroppen

av Serge Montagnat

52 s. tryckt punktskrift

Faktabok om kroppen. Svar ges på frågor som: Varför slår mitt hjärta? Hur mycket blod finns det i kroppen? Vad händer när jag andas? Varför måste man äta och dricka? Vad händer med maten jag äter? Hur kommer det sig att jag kan röra på kroppen? Vad är de fem sinnena? Varför behöver vi sova? Varför har vi en hjärna? Varför blir man sjuk? När slutar kroppen att växa? Lättläst.

MediaNr: P30535

En resa genom rymden

av Steve Parker

46 s. tryckt punktskrift

Har du någonsin funderat över vad som finns i rymden? Här presenteras det mesta: planeter, asteroider, kometer, stjärnbilder, konstigheter i rymden, hur det är att leva i rymden, med mera.

MediaNr: P30574

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Kom hem Laila

av Eva Lindström

16 s. tryckt punktskrift

Laila är borta. Någon vill att hon ska komma hem. En varm och humoristisk historia. Vinnare av Snöbollen, årets svenska bilderbok 2018. För 3 - 6 år.

MediaNr: P30514

När vi blundar

av Lotta Olsson

33 s. tryckt punktskrift

Huvudpersonen är en äldre dam med grått hår och katt. Vi får följa henne under hennes stillsamma vardag tills hon somnar in framför ett naturprogram på tv. Då kommer hon istället till drömmarnas värld där allt är möjligt. Där finns det flodhäst-tigrar och en hund kan simma i en tekopp, där kan vi bli en drake eller en val. Tills vi vaknar och återvänder till verkligheten. Bilderbok med rimverser som passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: P30484

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Valdemar i stora skogen

av Maria Jönsson

19 s. tryckt punktskrift

Valdemar är en stor varg nu. Han kan gå själv med en korg mat genom stora skogen till farfar, det gäller bara att hålla sig till stigen. Men när Valdemar får syn på vackra blommor är det inte så lätt, det vore ju fint med en bukett. Han går längre och längre in i skogen för at hitta fler blommor. Plötsligt brakar det till i skogen. En jägare! Bilderbok som passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: P30549

Det brinner, Nora!

av Kerstin Lundberg Hahn

37 s. tryckt punktskrift

Kompisarna Nora och Leon hittar en tändare på lekplatsen. Leon får en idé - kanske kan de grilla korv? Nora är mer tveksam, hon vet att hon inte får leka med eld. Men de tänder en liten eld ändå. Det börjar blåsa och elden sprider sig över gräset och sedan upp i träden. Vad ska de göra? Lättläst.

MediaNr: P30566

Hjälp! Rädda Husse

av Jo Salmson

24 s. tryckt punktskrift

När Samir kommer till skolan en morgon är han inte alls sitt vanliga, kaxiga jag. Det visar sig att han var ute med sin lillasysters kanin Husse och så smet den. Nu vet han inte hur han ska göra för att få tag på kaninen igen. Hela klassen engagerar sig i att hitta Husse med hjälp av fällor, maskrosblad och morotsstavar. Lättläst.

MediaNr: P30534

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

My own words

av Ruth Bader Ginsburg

13 vol., 1032 s. tryckt punktskrift

Ruth Bader Ginsburg, 1933- , är en amerikansk jurist och sedan 1993 ledamot av USA:s högsta domstol. Hon har under hela sitt yrkesverksamma liv kämpat för att skapa lagar där ingen ska diskrimineras utifrån kön. 1972 var hon med och skapade organisationen Women's Rights Project som på två år hanterade över 300 fall av könsdiskriminering. Samling av artiklar, tal och intervjuer - från 1946 till 2016.

MediaNr: P30685

The lord of the rings, a reader's companion

av Wayne G Hammond

39 vol., 3862 s. tryckt punktskrift

Forskarna W.G.H. och C.S. går igenom och kommenterar varje kapitel i Sagan om ringen. Dessutom undersöker de textens utveckling, ändringar, fel och motsägelser. Ofta med hjälp av Tolkiens egna anteckningar och brev. Boken innehåller också tidigare outgivet material liksom Tolkiens Nomenclature of The Lord of the Rings. Det är ett index över personer, platser och saker tänkt att vara ett stöd för översättare. Boken är på engelska.

MediaNr: P30521

Böcker för barn

Coraline

av Neil Gaiman

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift

Coraline har flyttat in i en ny lägenhet med sina föräldrar. Fadern arbetar med datorer och modern är alltid upptagen. En dag försvinner de spårlöst. I lägenheten finns en låst dörr som Coraline öppnar och hamnar i en annan värld med ett nytt föräldrapar. När Coraline inte vill stanna där trots att paret erbjuder henne allt stängs hon in i ett rum med flera fängslade barn. Kusligt spännande.

MediaNr: P30695