Nya punktskriftsböcker juni 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 74 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

De första tolv

21 vol., 1940 s. tryckt punktskrift

Del 2 i Passagen-trilogin som börjar med Flickan från ingenstans. Världens undergång är ett faktum. Ett virus gör människor till blodtörstiga monster som sprider förödelse omkring sig. Undantagstillstånd råder och folk samlas i flyktingläger. Ändå verkar det som om striden håller på att gå förlorad. Hundra år senare kämpar Amy och hennes kamrater för mänsklighetens räddning. Men fienden har utvecklats och alla som försöker störta De första tolv kommer att få betala ett högt pris.

MediaNr: P30767

I oxögat

av Ida Andersen

10 vol., 893 s. tryckt punktskrift

Småland 1741. Förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken. Ett glasbruk ska uppföras och det ska få namnet Kosta. I trakten bor drängen Emil, som är särskilt skicklig på timrande och pigan Sissel som drömmer om ett annat liv. En midsommarnatt möts de och livet tar en ny väg. Kan glasbruket bli början på något bättre?.

MediaNr: P30759

Paradisets portar

av Virginia C Andrews

11 vol., 1020 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien om Heaven, som börjar med Flickan från himlen. Annie är 18 år, när hennes föräldrar Heaven och Logan omkommer i en bilolycka och hela hennes liv förändras. Plötsligt dyker Heavens morfar Tony Tatterton upp och tar ansvar för Annie. Hon blir totalt isolerad i hans förfallna slottsliknande hus medan hon väntar på sin halvbror Luke. Mystik och intriger i rikliga mått.

MediaNr: P30748

En väv av drömmar

av Virginia C Andrews

11 vol., 1032 s. tryckt punktskrift

Del 5, den sista, i serien om Heaven, inledd med Flickan från himlen. Heavens dotter Annie hittar en dagbok som Heavens mormor skrev när hon var ung. Tack vare den får Annie svar på många frågor. Hemliga släktförhållanden uppdagas och många egendomligheter får sin förklaring. Kanske kan hon själv lämna alla mörka hemligheter bakom sig och hoppas på en framtid med den man hon valt. Amerikansk underhållningsroman.

MediaNr: P30749

Fallna hjärtan

av Virginia C Andrews

10 vol., 893 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om Heaven, som börjar med Flickan från himlen. Heaven har flyttat tillbaka till sin barndoms trakter. Hon är gift med barndomskamraten Logan och arbetar som lärare. De lockas att bosätta sig hos morföräldrarna i Boston, då de frestas av överflödet och löfte om en del av miljonerna. När morfaderns yngre bror dyker upp är den äktenskapliga lyckan hotad.

MediaNr: P30742

Verkanseld, thriller

av Louise Boije af Gennäs

14 vol., 1323 s. tryckt punktskrift

Del 3 serien Motståndstrilogin som börjar med Blodlokan. Stockholm 2018. Det har bara gått ett drygt år sedan det första överfallet och ingenting i Saras liv är sig likt. Flera i hennes närhet har dött under märkliga omständigheter som omöjligt kan vara en slump. Även om polisen och sjukvården vill få henne att tro det. Sorgen och rädslan håller Sara i ett stadigt grepp men djupt inom henne spirar en kraft, hon kommer inte att ge sig utan kamp.

MediaNr: P30768

Gun love

av Jennifer Clement

5 vol., 471 s. tryckt punktskrift

Pearl är fjorton år och har vuxit upp i framsätet på en gammal Mercury. Hennes mamma Margot bor i baksätet. De bor på en parkeringsplats i Florida och de överlever på en diet av mjölkpulver, insektssprej och stulna, halvrökta cigaretter. Men när Margot blir tillsammans med Eli Redmond förändras allt. En dag får hon en pistol av Eli, ungefär som man ger någon en blombukett. Mörk, hypnotisk historia om familj, gemenskap och våld.

MediaNr: P30780

Flickan från ingenstans

av Justin Cronin

29 vol., 2760 s. tryckt punktskrift

Del 1 i en serie. Ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig. Katastrofen är ett faktum och snart är världen förändrad för alltid. Överlevande samlas ihop i läger och en kamp för tillvaron utbryter mellan smittade och friska. En kamp som präglas av rädsla för mörkret, döden - och ett ännu värre öde. Två personer, FBI-agenten Brad Wolgast och sexåriga Amy, söker en plats att gömma sig på.

MediaNr: P30736

Vintereld

av Anders De la Motte

10 vol., 952 s. tryckt punktskrift

Lucianatten 1987 dör en ung kvinna i en brand i en skånsk stugby. Efter en uppslitande polisutredning erkänner en ung mordbrännare. Trettio år senare får Laura Aulin ärva den nedgångna stugbyn av sin faster. Hon återvänder till sin barndomsbygd där tragedin satt djupa spår. Snart upptäcker Laura att hennes faster visste nåt avgörande om den gamla mordbranden. Suggestivt och spännande om släktband, svek och hemligheter.

MediaNr: P30772

En sommar i Devon

av Lucy Diamond

9 vol., 866 s. tryckt punktskrift

Shell Cottage har alltid varit familjen Tarrants semestertillflykt. I det vackra huset i Devon har de njutit av strandlekar, grillkvällar och lata eftermiddagar. Men den här sommaren kommer allt att förändras - för Olivia, som nyss blivit änka, och för hennes dotter Freya som begår ett misstag på jobbet och snart inser att hennes framtid står på spel. Sedan kommer även andra släktingar på besök och det uppstår många förvecklingar. Feelgood.

MediaNr: P30712

Crimson Lake

av Candice Fox

10 vol., 917 s. tryckt punktskrift

När polismannen Ted Conkaffey åtalas, men inte döms för våldtäkten och misshandeln av en 13-årig flicka, ställs hans liv på ända. Han tar sin tillflykt till det avlägset belägna Crimson Lake. Det dröjer inte länge förrän invånarna förstår vem han är. I samhället finns också Amanda Pharrel, som tidigare dömts för mord, men nu driver en privat detektivbyrå. När hon tar sig an fallet med en försvunnen författare, förstår hon att Ted kan hjälpa till.

MediaNr: P30741

K

av Katarina Frostenson

8 vol., 714 s. tryckt punktskrift

Dagboksroman skriven mellan 23 november 2017 och 23 maj 2018. Tar sin början två dagar efter att DN publicerat en text där Frostensons man, "kulturprofilen", anklagas för att ha begått sexuella övergrepp. Bokens titel anspelar på författarens namn, Katarina, men även på ord som kabal - en sammansvärjning - och kris, katastrof, katarsis, kataklysm. Hon anser sig vara utsatt för en hatkampanj - egna synpunkter varvas med kulturhistoriska betraktelser.

MediaNr: P30727

Kvartetten

av Aja Gabel

10 vol., 904 s. tryckt punktskrift

Van Nesskvartetten består av andraviolinisten Brit, vacker och tystlåten men ensam och utan familj, altviolinisten Henry, ett sorglöst musikaliskt underbarn som alltid haft det lätt för sig i livet, cellisten Daniel, en rasande skeptiker som aldrig vill binda sig samt förstaviolinisten Jana, deras målmedvetna och benhårda ledare. Boken handlar om deras drömmar och ambitioner, vänskapsband och kärlek till musiken. Cellisten Aja Gabels debutroman.

MediaNr: P30804

Mister

av E L James

13 vol., 1222 s. tryckt punktskrift

London 2019. Livet är lätt för Maxim Trevelyan. Han har en aristokratisk bakgrund, är rik och ser bra ut. Han har aldrig behövt arbeta och han tillbringar sällan nätterna ensam. Men när han träffar Alessia Demachi, en mystisk ung kvinna med musikaliska talanger och ett farligt förflutet, förändras allt. Maxims begär till Alessia utvecklas till en brinnande passion av ett slag som han aldrig tidigare upplevt.

MediaNr: P30732

Jag ser dig

av Mari Jungstedt

6 vol., 546 s. tryckt punktskrift

Del 15 i serien som börjar med Det du inte ser. Frida Vallskog och tre av hennes kamrater är på Lilla Karlsö. Efter en slummer på en strand vaknar Frida upp och gör en fasansfull upptäckt. Alla hennes tre kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande. Var det någon som var ute efter att döda just dem eller råkade de bara vara på fel plats vid fel tillfälle? Kommissarie Anders Knutas dras in i ett skrämmande fall med skuggor ur det förflutna.

MediaNr: P30744

Lite krasslig, bara

av Stephen King

51 s. tryckt punktskrift

Novell om en man som behåller sin frus lik hemma i sängen för att han inte står ut med tanken att mista henne. Han intalar sig själv och sina arbetskamrater att hon bara är lite krasslig. Ingen anar något, inte förrän en odör börjar spridas i huset. Författaren gestaltar en bisarr värld, där allt kan hända. Eller det kanske redan hänt?.

MediaNr: P30774

Åtta månader, en roman om makt

av Magnus Montelius

12 vol., 1168 s. tryckt punktskrift

Efter ett tips avslöjar journalisten Nina Wedén utrikesministern som sexköpare. När den karismatiske men oprövade Jacob Weiss utses till efterträdare blir Nina till sin förvåning hans pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare och när en chefstjänsteman hittas hängd inser Nina att något är fruktansvärt fel. Spåren leder mot hennes egen hemliga källa. Spänningsroman i maktens korridorer.

MediaNr: P30773

Mörk måne

av Bente Pedersen

7 vol., 596 s. tryckt punktskrift

Del 15 i serien Huset Arent. Vanda tar emot ett brev med ett skakande innehåll: Lukas skepp är saknat. I varmare farvatten regerar piratdrottningen Queen, en beryktad kvinna som inte drar sig för att ta livet av sina motståndare. Nu har hon tagit sig en ny fånge - en svarthårig, brunbarkad sjöman. Tillsammans med sin trofaste kapten Amun ger sig Vanda ut på en strapatsfylld till New York, på jakt efter make.

MediaNr: P30752

Frostkyss

av Bente Pedersen

6 vol., 562 s. tryckt punktskrift

Del 16 i serien Huset Arent. Det är den mörka tiden och Vanda har känt sig dålig en tid. Men är det något fel på henne eller längtar hon sig bara sjuk efter Lukas och Aleksandra? Det trevliga handelsbodsbiträdet Jonas har alltid visat förståelse för Huset Arents köpmansfru, men nu kastar han blickar efter Vandas vackra dotter Aleksandra. På helt andra breddgrader får en sjöman ett ovanligt erbjudande från sin kapten.

MediaNr: P30753

Stulen lycka

av Bente Pedersen

6 vol., 564 s. tryckt punktskrift

Del 17 i serien Huset Arent. Sex år efter att han lämnat staden, vänder den trevlige, ljushårige unge mannen tillbaka till Tromsö. Strax efteråt går två eleganta herrar i land när ångfartyget lägger till vid kajen. Besöket kommer att skaka Huset Arent i grundvalarna. För en av männen är skrämmande lik Aleksandra, Vandas avlidna dotter. Jonas blir också alltmer hemtam i Vandas hus - och i hennes sängkammare.

MediaNr: P30781

Älskare

av Bente Pedersen

6 vol., 579 s. tryckt punktskrift

Del 19 i serien Huset Arent. Henriette vet att hon inte kan leva i ett kärlekslöst äktenskap med Lord Michael James. Tillsammans med sin älskare John planerar hon en snabb flykt. Hemma i Tromsö hoppas Vanda på att Markus och Antonia ska finna varandra, till det bästa för Huset Arent. Men då inträffar något dramatiskt och Vanda blir tvungen att inse att hon inte längre kan styra döttrarnas liv.

MediaNr: P30784

Mellan två män

av Bente Pedersen

7 vol., 584 s. tryckt punktskrift

Del 18 i serien Huset Arent. Den skotske lorden Michael James och Henriette ska gifta sig. Men samma kväll som förlovningen eklateras äger det rum något förfärligt med en av de besökande i Vandas gästhus. För att undvika skandal arbetar Vanda ut en listig plan. Så följer hon med de nyförlovade på en ödesdiger seglats till Michaels hem i Skottland - med en underlig last ombord.

MediaNr: P30783

Arctic Express, den stora mörkläggningen

av Lars Pettersson

9 vol., 841 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Kautokeino, en blodig kniv. 1987 kolliderar ett norskt passagerarplan med ett stridsflygplan från Nato över Barents hav. 16 människor omkommer och händelsen mörkläggs. 30 år senare dör piloten till jaktplanet i en olycka och hans dotter kommer över dokument som kan kasta ljus över den gamla skandalen. På omvägar får Anna Magnusson, åklagare och renägare i Kautokeino, kännedom om fallet och börjar en egen utredning.

MediaNr: P30754

Allt jag inte kan säga, essäer

av Emilie Pine

4 vol., 364 s. tryckt punktskrift

Självutlämnande bok där Emilie Pine, docent i modernt drama vid University College i Dublin, skriver om händelser som har format hennes liv. Hon skriver om den ofrivilliga barnlöshetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och den kvinnliga smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Tillsammans blir det en gripande utforskning av hur det känns att leva i världen.

MediaNr: P30737

Ett bräckligt liv

av Göran Redin

10 vol., 968 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Lövberga som börjar med Ett fjärran krig. Syskonen från Lövberga gård har skingrats. Erik kämpar med Gustav II Adolf i Tyskland för att öka Sveriges makt. Karin bär på ett oönskat barn men får en tjänst på De Geers bruk i Finspång. Storebror Anders återvänder utmärglad till Lövberga, men missväxt råder i Östergötland och det blir svårt för honom att klara gården. Romanserie som utspelar sig under stormaktstidens Sverige.

MediaNr: P30648

Under fallande stjärnor

av Nora Roberts

9 vol., 820 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Familjen i Chesapeake Bay som börjar med På öppet hav. Ethan Quinn har alltid dragits till havet. Efter att adoptivfadern Ray dött flyr han in i sitt arbete, och lägger all sin tid på att göra familjens båtbyggarfirma till en succé. Men svårare utmaningar står för dörren. Tioårige Seth behöver sina storebröder. Och så finns Grace Monroe, kvinnan som Ethan aldrig vågat erkänna att han älskar.

MediaNr: P30766

Skamvrån

av Sofie Sarenbrant

9 vol., 806 s. tryckt punktskrift

Del 7 i serien som börjar med Vila i frid. En flicka ligger sig på en spårvagnsräls i Bromma och sluter ögonen. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv gå att rädda? De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Nu är det upp till kriminalinspektör Emma Sköld att hitta sambandet innan det är för sent.

MediaNr: P30718

Jag säger det ni tänker

av Curtis Sittenfeld

6 vol., 529 s. tryckt punktskrift

En kvinna i villaförorten fantiserar om att förgöra en gammal vän vars präktiga livsstilsimperium kanske är byggt på en lögn. En framstående advokat vet inte hur hon ska reagera när hon och hennes man på sin smekmånad stöter på hennes plågoande från skoltiden. En bortkommen student får veta sanningen om en kursares till synes avundsvärda liv. Träffsäkra noveller om tvivelaktiga beslut, missade förbindelser och häpnadsväckande sammanträffanden.

MediaNr: P30760

Vi for upp med mor, roman

av Karin Smirnoff

8 vol., 693 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Jag for ner till bror. Mor har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna Jana och Bror ärver hennes föräldrahem och inser att livet i byn är annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd och göra det rätta.

MediaNr: P30798

Sandgrav, kriminalroman

av Helene Tursten

8 vol., 716 s. tryckt punktskrift

Andra boken om kriminalinspektör Embla Nyström. Nioåriga Amelie lämnar skolan i Strömstad för att åka hem och hämta sina luciakläder, men hon återvänder aldrig. Så försvinner ännu ett barn och misstankarna riktas mot en tystlåten och udda tonåring i det lilla samhället. Men när en polis hittas död och det kort därefter sker en brand i en lada, börjar polisen misstänka att andra krafter ligger bakom dåden. Embla Nyström kopplas in på fallet.

MediaNr: P30726

Jaktmark

av Helene Tursten

6 vol., 538 s. tryckt punktskrift

Första boken om polisen Embla Nyström, 28-åringen som är nordisk mästarinna i lätt weltervikt. Embla åker som vanligt hem till barndomens Dalsland för att medverka i den årliga älgjakten. Semestern bryts abrupt när två jägare i ett annat jaktlag försvinner spårlöst.

MediaNr: P30714

Historien om en anständig familj

av Rosa Ventrella

7 vol., 635 s. tryckt punktskrift

Maria växer upp i en fiskarfamilj i den italienska kuststaden Bari på 1980-talet. Hon är intelligent och vild, och inte så lik de andra flickorna i kvarteret. Uppväxten hade kanske kunnat vara idyllisk om det inte vore för den lokala maffian och våldet. Marias bästa vän Michele tillhör en av de mest fruktade familjerna i stan. Så småningom växer vänskapen till kärlek. Samtidigt blir fiendskapen mellan deras familjer allt större.

MediaNr: P30739

När dykaren lämnar sina kläder, roman

av Vendela Vida

5 vol., 474 s. tryckt punktskrift

En ung amerikanska reser ensam till Marocko. När hon anländer blir hon bestulen på sin ryggsäck som innehåller, dator, plånbok och pass. Bara någon dag senare lämnar polischefen triumferande över en ryggsäck till henne, men den visar sig tillhöra någon annan. Hon tar ändå emot väskan och signerar polisens papper med den andra kvinnans namn. Under några turbulenta dygn utforskar hon möjligheten att prova olika identiteter.

MediaNr: P30805

På ryttmästarns tid

av Lars Widding

10 vol., 907 s. tryckt punktskrift

Del 1 i en släktkrönika i 4 delar, kallad Sorundaserien. Miljö: Södertörn, tid: 1791-1809. Ryttmästare Trana på Fituna är en av de många färgstarka personerna i en skara där även Årstafrun ingår.

MediaNr: P30546

Stjärnfall

av Lars Wilderäng

10 vol., 924 s. tryckt punktskrift

Uppföljare till Stjärnklart. Tio år har gått sedan den moderna civilisationen gick under i ett högteknologiskt angrepp. Efter en lång och blodig kamp i Mellanöstern har Jocke lyckats ta sig tillbaka till Sverige med förhoppning om ett nytt och bättre liv. Men han upptäcker snart att det liv han längtat efter bara varit en dröm, mänskligheten hotas på nytt. Forskningschefen Anna Ljungberg försöker identifiera motståndaren.

MediaNr: P30716

Facklitteratur

Tågsemester, Interrail-karta medföljer

Redaktör: Eva Wrede.

6 vol., 502 s. tryckt punktskrift

Tågsemester innehåller 24 inspirerande berättelser skrivna av lika många resenärer, bland annat barnfamiljer på äventyr, ensamvargar på luff, brudpar på bröllopsresa och pensionärspar som tar sig en sväng runt hela klotet. I boken finns även ett kapitel där Per J Andersson, redaktör på Vagabond, skriver om hur man bäst planerar och bokar sin drömresa.

MediaNr: P30704

Blå skymning

av Joan Didion

4 vol., 350 s. tryckt punktskrift

En bok om att förlora sin dotter. Genom minnen från sin egen barndom och sitt liv tillsammans med maken John Gregory Dunne och dottern Quintana Roo utforskar Joan Didion sina tankar, rädslor och tvivel om föräldraskap och åldrande. Bland minnena söker hon svar. Smärtsamt ärligt och rörande om förlust och saknad och om oviljan att konfrontera det oundvikliga.

MediaNr: P30630

Stridens skönhet och sorg

av Peter Englund

1 vol. tryckt punktskrift

Del fem i serien om första världskriget skildrar det kanske mest dramatiska krigsåret. I början av året har Tyskland oddsen på sin sida. Ryssland är utslaget och Berlin satsar allt på ett kort: att genom en enorm offensiv i väst tvinga Frankrike och Storbritannien till fred. Länge såg det ut som om Tyskland faktiskt skulle vinna. Men så kom vändningen. Boken avslutas med en redogörelse för de medverkandes omständigheter vid krigsslutet.

MediaNr: P30765

Min självbiografi

av Alex Ferguson

12 vol., 1100 s. tryckt punktskrift

A.F. är tveklöst en av världens mest framgångsrika fotbollstränare. När han efter tjugosju år bestämde sig för att avsluta karriären hade Manchester United precis vunnit Premier League för trettonde gången. Spännande anekdoter och oförglömliga möten med fotbollens stora legender. Fram träder bilden av en rak och målmedveten tränare med stora krav men också faderlig omtänksamhet om sina spelare.

MediaNr: P30647

Analfabeten, självbiografisk berättelse

av Agota Kristof

69 s. tryckt punktskrift

Agota Kristof, 1935-2011, var 21 år gammal 1956 när hon flydde från Ungern med sin man och dotter. Kristof blev kvar i Schweiz i hela sitt liv men längtade hela tiden tillbaka till sitt hemland. Hennes självbiografi består av elva korta berättelser där hon bland annat skildrar sin skolgång, sitt dagboksskrivande, Stalinkulten, landsflykten. Första åren i Schweiz beskriver hon som en öken utan sammanhang och utan språk.

MediaNr: P30743

Bin och människor, om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

av Lotte Möller

4 vol., 330 s. tryckt punktskrift

Relationen mellan människor och natur står i centrum i denna bok. Lotte Möller berättar vad man under historien ansett att vi människor kan lära av bina och skildrar bland annat den upphetsade debatten på 1700-talet om huruvida det är en drottning eller en kung som styr bisamhället. Hon beskriver livets gång i kupan och bland biodlare samt den ädla konsten att känna skillnad på olika sorters honung. Frågan är vad bidöden kommer att betyda för oss.

MediaNr: P30706

Maktens rivaler, drottning Lovisa Ulrika, Gustav III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pechlin 1755-1792

av Göran Norrby

10 vol., 853 s. tryckt punktskrift

Boken skildrar ett stycke politisk historia om den en maktkamp som utspelade sig i Sverige mellan 1755 och 1792. En kamp främst mellan den enväldiga kungamakten och adelns maktambitioner. Maktkampen berättas utifrån fyra framträdande personers perspektiv, drottning Lovisa Ulrika, Gustaf III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pechlin. Fram växer en berättelse om ekonomiska kriser, sammansvärjningar, statskupper och ett samhälle i förändring.

MediaNr: P30708

Känslor som kraft eller hinder, en handbok i känsloreglering

av Hanna Sahlin

7 vol., 581 s. tryckt punktskrift

Känslor kan ge människan kraft och fördjupa upplevelser, men också göra så att vi beter oss på ett sätt som blir till hinder för oss. Psykologerna H.S. och E.M. beskriver hur känslor fungerar och presenterar strategier och tips på hur vi kan påverka dem och agera klokt, även när vi känner oss upprörda, ångestfyllda eller irriterade. De berättar också hur vi kan få tillgång till vår glädje och nyfikenhet och hur vi kan öka vår känslokompetens.

MediaNr: P30775

I tillitens tecken

av Cecilia Wikström

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift

Hösten 2005 drabbades prästen och riksdagsledamoten C.W. av en stroke. Hon blev blind på ena ögat, och tron på Gud prövades. Genom dagboksanteckningar delar hon med sig av sina känslor, berättar om livets olika faser, kärleken, hur man lär sig att njuta av dagen som är och hur man håller den inre dialogen med Gud levande. Bibelcitat varvas med citat ur moderna poeter och nya psalmer.

MediaNr: P30620

Böcker för barn

Skönlitteratur

Den fantastiska Ivan

av Katherine Applegate

5 vol., 382 s. tryckt punktskrift

Gorillan Ivan bor i en glasbur i en cirkusgalleria med olika djur. Varje dag stirrar tusentals människor på honom. Ivan bryr sig inte så mycket, han saknar sällan livet i djungeln och nöjer sig med att kolla på tv-serier. En dag kommer elefantungen Ruby som rövats bort från sin familj och Ivan bli påmind om sin barndom. När den lilla elefanten med våld tvingas att göra konster får Ivan och elefanten nog av livet i bur.

MediaNr: P30720

Mystiska skall

av Anton Bergman

3 vol., 244 s. tryckt punktskrift

Vera åker motvilligt till sin kompis Stellas sommarställe. Men det blir roligare än hon har väntat sig. Speciellt när de ska tälta med Stellas storebror Jack och hans kompis Adam. De hinner knappt sätta upp tältet innan mystiska saker börja hända. De ser hur det lyser i ett gammalt ödehus. De hör mystiska hundskall. Och så kommer det en liten pojke springande och han varnar dem för att stanna kvar i skogen.

MediaNr: P30794

Stella och hemligheten

av Madeleine Bernadotte

3 vol., 280 s. tryckt punktskrift

Stellas kompis Elena berättar en hemlighet. Något som Stella måste lova att inte berätta vidare. Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Boken berör i en lätt tappning barns integritet och övergrepp antyds. Hur kan ett nioårigt barn våga säga ifrån? Den är skriven i samarbete med Madeleine Bernadotte och Childhood foundation och avslutas med frågor för att öppna till samtal med barn.

MediaNr: P30747

Mordbranden

av Erik Fichtelius

2 vol., 163 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Förstörda bevis. Hugo, Maryam och Johanna driver den digitala skoltidningen "Scoopet". Men när de publicerar en artikel om mobbingen på skolan stänger rektorn ned tidningen. Det verkar som att han tycker att den ger skolan dålig reklam. Men redaktionen hittar en annan väg fram. De får låna journalisten Katja Ritters skrivarstuga och blogg. Men så brinner stugan plötsligt ned! Vem kan ha anlagt branden?.

MediaNr: P30750

Odd och frostjättarna

av Neil Gaiman

3 vol., 267 s. tryckt punktskrift

Det är mytologisk vikingatid långt inne i den norska storskogen. Gudarna härskar på jorden och vintern verkar aldrig ta slut. Odd, 12 år, har haft en hemsk tid. Först dör hans pappa under en vikingafärd, sedan skadar Odd sin ena fot. Men när han flyr till skogen och räddar en björn som fastnat med tassen börjar lyckan vända. Björnen är nämligen ingen mindre än guden Tor, som förtrollats av de elaka frostjättarna.

MediaNr: P30778

Ensamma hemma

av Kajsa Gordan

69 s. tryckt punktskrift

En dag följer Anna-Klara med sin nya kompis Herman hem. Där är det stort, tyst och välstädat. Inte allts stökigt och trångt som hos henne. Dessutom är de ensamma hemma i huset, som är fullt med konstiga grejer. När de blir hungriga men bara hittar äcklig korv och möglig ost i kylskåpet tar Anna-Klara saken i egna händer. Hon är ju världsbäst på att steka pannkakor! Men plötsligt fylls köket med rök och något tjuter väldigt högt.

MediaNr: P30762

Bästa vänner

av Pia Hagmar

74 s. tryckt punktskrift

Femte boken om Svante - världens smartaste shetlandsponny. Svante berättar själv om sina vänner i stallet. De andra hästarna tycker att Svante är skrytig men katten Stella gillar hans historier. Men plötsligt händer det något hemskt. Stella struntar i Svante och leker i stället med hunden Bazzen. Allt är som en hemsk mardröm. Vad kan man göra när ens bästa vän sviker?.

MediaNr: P30769

Vittran

av Annalena Hedman

4 vol., 317 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Kronan. Hannes och Emil går ut i skogen och där träffar de Sveriges mest kända fotbollsspelare: Herman Manieri. Efter en VM-final där Herman fick hjärnsläpp och slog in ett självmål bor han nu i en skog i Västerbotten. Han har byggt några kojor och gömmer sig för alla. Snart är hela bygden engagerad i Hermans öde. Men det händer konstiga saker, det är något som sjunger i skogen som håller Herman vaken om nätterna.

MediaNr: P30738

Cykeltjuven

av Anna Jansson

2 vol., 141 s. tryckt punktskrift

16:e boken om Emil Wern, detektiv i Visby. När Emils kompis Ubbe fyller år får han en överraskningsfest och en cykel. Redan dagen därpå är Ubbes cykel stulen. Låset ligger uppklippt på marken. Vem kan ha stulit Ubbes födelsedagspresent? Emil tar upp jakten på cykeltjuvar via cykelannonser på internet.

MediaNr: P30770

Spökjägare

av Martin Jern

5 vol., 455 s. tryckt punktskrift

Holly och hennes lillebror Elvir har flyttat till den lilla staden Vilaholm, där de ska bo med sin faster ett tag. På en anslagstavla på tågstationen sitter en bild på den försvunna tjejen Flora. Två killar som är i närheten säger att det är spöken som har tagit henne. Holly tycker att de är jättetöntiga, det är ju bara weirdos som tror på spöken.

MediaNr: P30771

Tusen stjärnors ö

av Emma Karinsdotter

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift

Äventyrsberättelse med 11-åriga Tigris i centrum. Pappa och Tigris bor ensamma sedan mamma dog. Nu ska de flytta för pappa är så ledsen att han inte kan bo kvar i deras gamla lägenhet. När de stökar runt bland flyttkartonger så upptäcker Tigris en annan värld. En magisk värld. På Tusen stjärnors ö finns spår av Tigris mamma, hon som aldrig kan komma tillbaka. En bok om sorg och att hitta vägar att gå vidare.

MediaNr: P30745

Magnoliaskogen

av Maud Mangold

4 vol., 335 s. tryckt punktskrift

Fortsättning på Drottningens återkomst. Jordängeln Hilja har återigen hämtat Tea från människornas värld. Nu befinner de sig i Landet på andra sidan. Prinsessan Snövit har blivit gammal, men drottningen är på något konstigt sätt fortfarande ung och har återvänt för att ta tillbaka makten. Vaktelfolkets barn hålls fånga i gruvan av grobianer. Det blir Teas uppgift att befria barnen och göra landet tryggt.

MediaNr: P30710

Adress okänd

av Susin Nielsen

5 vol., 485 s. tryckt punktskrift

Felix är 12 år och bor tillsammans med sin mamma Ingrid i en folkabuss i Vancouver. Eftersom Ingrid inte har kunnat betala hyran har de blivit av med lägenheten. Felix går på en fin skola och försöker hålla sin situation hemlig, men det är svårt. Han börjar bli desperat. Men så en dag ser Felix att hans favoritteveprogram söker deltagare. Äntligen har han ett mål - om han lyckas vinna Vem, Vad, Var, När kommer allting att ordna sig.

MediaNr: P30728

Jordgubbsbarnen

av Sara Olausson

3 vol., 250 s. tryckt punktskrift

Maria och hennes bror Gabriel bor i ett helt vanligt hus i en helt vanlig by i Rumänien. Familjen är fattig, men allt har varit ganska bra ändå. Ända tills torkan slår till och den ena olyckan följer på den andra. Till slut har familjen inget val. Marias och Gabriels föräldrar måste lämna sina barn och bege sig till Sverige. Där ska de plocka jordgubbar och tjäna pengar så familjen aldrig mer ska behöva oroa sig för någonting.

MediaNr: P30740

Sune vs Sune

av Sören Olsson

4 vol., 368 s. tryckt punktskrift

När Sune ska börja i fjärde klass möts han av en obehaglig överraskning. En ny klasskamrat sitter på hans plats - och till råga på allt heter han också Sune. Den nya Sune är rolig, snygg och populär. Tänk om Sophie plötsligt föredrar att vara med den nya Sune. Det får inte hända. Som tur är har Sune sin familj som hjälper honom i kampen om vem som är den bästa tjejtjusaren i klassen. Baserad på filmen Sune vs Sune.

MediaNr: P30721

Fantastiska vidunder och var man hittar dem - filmmanuset =, unktskrift

av Joanne K Rowling

4 vol., 324 s. tryckt punktskrift

Manuset till filmen "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" i bokform skriven av J.K. Rowling. Magizoologen Newt Scamander tänker först bara stanna några dagar i New York, men han tvingas tänka om när kappsäcken försvinner och flera av hans magiska vidunder rymmer. Plötsligt är både Newt och New York-borna i knipa.

MediaNr: P30652

Djupgraven

av Camilla Sten

10 vol., 964 s. tryckt punktskrift

Del 1 i en rysarserie för slukaråldern. Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv, har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan- och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden. Glestryck.

MediaNr: P30646

Gastens öde

av Kjell Thorsson

3 vol., 234 s. tryckt punktskrift

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner. De har känt varandra sedan lågstadiet, och varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen vid Sjömansgården. En eftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen. Trion drar genast dit för att spana, men de hittar inget spår. De beslutar sig för att göra en egen utredning och plötsligt blir det insnärjda i en klurig mordgåta.

MediaNr: P30731

Selma och pappa

av Katja Tydén

3 vol., 209 s. tryckt punktskrift

Selmas pappa har cancer och tar starka mediciner som gör honom väldigt trött. Det finns bra dagar när han är som vanligt, eller till och med ännu bättre När han hämtar Selma och lillebror från skolan tidigt, och inte har bråttom eller är stressad. Selmas mamma är väldigt ofta arg - och då blir även Selma arg. Tur att Selma tycker så mycket om att vara i skolan. Där finns Fia, hennes allra bästa kompis. Första delen i en planerad serie.

MediaNr: P30729

Selma, Tora och Kitty

av Katja Tydén

3 vol., 222 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Selma och pappa. Det är sommarlov och Selma är ute på ön med pappa, lillebror och mormor och morfar. Det är lite ensamt, men så träffar Selma Tora. Tora är lika gammal och har precis flyttat ut till ön. Selma och Tora leker varje dag. Tills allt plötsligt är förändrat. Som tur är hittar Selma kattungen Kitty istället. Kitty tillhör någon annan, Selma vet ju det. Ändå bestämmer hon sig för att ta med Kitty hem.

MediaNr: P30730

Vilket skott, Olivia!

av Jennifer Wegerup

2 vol., 108 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien Fotbollsstjärnor. Olivia älskar att spela fotboll och det märks på plan. Hon är så bra att hon får spela med de äldre tjejerna. Men just den här sommaren är inte allt som det brukar vara. Mamma verkar inte må bra och Olivia har svårt att fokusera på spelet. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Olivia Schoughs barndom.

MediaNr: P30763

Bästa målet, Olivia!

av Jennifer Wegerup

2 vol., 117 s. tryckt punktskrift

Olivia spelar numera för traktens bästa damlag - Falkenbergs FF. Säsongen är slut och en lång och tråkig höst utan fotboll väntar. När det blir dags för Adventscupen har Olivia hunnit bli riktigt taggad. Men hennes mamma har blivit sjuk igen och det är svårt att fokusera på matcherna. När Olivia ser Göteborg FC:s tränare på läktaren bestämmer hon sig ändå för att satsa allt. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Olivia Schoughs barndom.

MediaNr: P30751

Satsa allt, Olivia!

av Jennifer Wegerup

2 vol., 137 s. tryckt punktskrift

Även om Olivias mamma är sjuk finns det mycket som är riktigt bra. Som det här med att få en stor roll i den årliga revyn. Samtidigt ska hon spela en viktig fotbollsmatch mot Falkenberg. Det lag som Olivia vill bli värvad till. Hon måste träna stenhårt, både på repliker och skott. Men plötsligt händer något som riskerar att förändra allt. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Olivia Schoughs barndom.

MediaNr: P30788

Jag vill inte möta världen i tårar

av Sara Wikman

4 vol., 388 s. tryckt punktskrift

En roman om oväntad kärlek mellan två ungdomar i Norrland på 1990-talet. Sanna är kompis med killar och så blir hon kär i Johnny. Han är cool, kanske till och med alltför cool. Men när Rebecka dyker upp så händer det något i Sanna. Det känns verkligen bra att vara tillsammans med henne och i Rebeckas ögon tycker Sanna sig se att känslorna är besvarade. Är det okej att vara kär i en tjej?.

MediaNr: P30758

Faktaböcker

Fråga Jenny, om kroppen, själen och allt runtomkring

av Jenny Jägerfeld

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld har i flera år svarat på barns frågor och funderingar om allt mellan himmel och jord i Svenska Dagbladets tidning SvD Junior. Här finns ett hundratal av frågorna samlade med Jennys svar. Frågorna är indelade i kategorier som kärlek, kompisar, familj och skola.

MediaNr: P30782

BTS, Bangtan Boys: historien om K-popstjärnorna : den inofficiella icke-auktoriserade guiden för BTS fans

av Cara J Stevens

2 vol., 166 s. tryckt punktskrift

BTS - Bangtan boys, är ett av de mest populära banden i musikgenren K-pop. De bildades 2013 och nådde snabbt stora framgångar. I den här boken får läsaren veta det mesta om de sju medlemmarna Jin, RM, Suga, Jimin, J-Hope, V och Jungkook.

MediaNr: P30677

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Fakta om hundar som jobbar

av Marianne Randel Søndergaard

37 s. tryckt punktskrift

De flesta hundar arbetar inte, men hundar vill gärna ha något att göra! De gillar att springa och att leta efter saker och de har lätt för att lära sig. Därför finns det många jobb som passar bra för hundar. I den här boken presenteras hundar som jobbar, till exempel: polishundar, ledarhundar, draghundar, bokhundar och bombhundar. Lättläst.

MediaNr: P30746

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Glass på en onsdag

av Mattias Edvardsson

28 s. tryckt punktskrift

Ella ska följa med Noa hem efter förskolan. Hon har sett fram emot det men nu när det börjar närma sig känns det inte riktigt lika bra. Hon är lite nervös för Noa bor hos sin mormor och Ella känner inte henne alls. Tänk om inte Ella vet hur hon ska uppföra sig. Men det visar sig att hemma hos Noas mormor behöver man inte oroa sig för det.

MediaNr: P30639

Vi odlar smultron

av Sarah Vegna

31 s. tryckt punktskrift

Ett barn odlar smultron med sina föräldrar. Först lägger de ett frö i jorden och vattnar. Sedan är det bara att vänta . En bok med bara ett par ord på varje sida.

MediaNr: P30626

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Jag och alla

av Ylva Karlsson

40 s. tryckt punktskrift

Hur skulle det kännas att susa fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, eller att växa upp på en plats där det är krig, eller att få lov att göra precis vad man vill utan någon vuxen som säger till en? Det är några av de funderingar som barnen i denna bilderbok har. Här finns tio väldigt olika barn på tio olika platser som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor.

MediaNr: P30654