Nya punktskriftsböcker juli 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 21 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Svikaren

av Paul Beatty

8 vol., 719 s. tryckt punktskrift

Dickens, Los Angeles. Svikaren står åtalad för att ha försökt återsegregera en gymnasieskola och återinföra slaveriet på sin farm. Han har gjort det för att återupprätta stadsdelen Dickens, som förfallit och domineras av knarkhandeln. Svikaren är samhällsskildring och en satir över dagens USA och den rasism som genomsyrar samhället. P.B., 1962 -, amerikansk författare. Belönades med Man Booker-priset 2016.

MediaNr: P30761

Den oönskade, relationsthriller

av Alex Dahl

9 vol., 875 s. tryckt punktskrift

Cecilia bor i den lilla norska staden Sandefjord med sin man Johan och två döttrar. När en liten pojke, Tobias, hamnar i familjen som tillfälligt fosterbarn störs hennes välordnade liv. Hon har inte tid med ett ytterligare barn men Johan insisterar. Det enda det vet är att Tobias flyttat runt med ett par missbrukare. Det visar sig att Cecilia vet mer än hon först ger sken av. Och pojken verkar veta något om Cecilia. Psykologisk thriller.

MediaNr: P30793

Klockmakarens dotter

av Kate Morton

14 vol., 1374 s. tryckt punktskrift

Sommaren 1862 samlas en grupp konstnärer på ett gods vid Themsen. Innan sommaren är slut är en kvinna mördad och en annan försvunnen. Allt faller i glömska tills en arkivarie mer än 150 år senare hittar en väska med ett fotografi och en teckning av ett gammalt hus. Hon känner en märklig dragning till huset och kvinnan på fotografiet och deras gåtfulla historia. En berättelse om kärlek, förluster och hemligheter som stäcker sig genom århundradena.

MediaNr: P30799

Hemkomsten

av Bente Pedersen

7 vol., 594 s. tryckt punktskrift

Del 20 i serien Huset Arent. En vårdag i mars 1865 lägger den första postångaren för året till vid kajen i Tromsö. Stadens befolkning ilar till för att höra nyheter efter en lång vinter och träffa resanden söderifrån. Vanda och familjen är minst lika nyfikna som alla andra och snart får de sitt livs överraskning. För vid relingen står en man som de flesta trodde hade omkommit på havet. Förlaga: Boknöje, 2006.

MediaNr: P30800

Bara du, spänningsroman

av Ninni Schulman

8 vol., 693 s. tryckt punktskrift

Pål är spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter några tunga år är han redo att möta kärleken igen. Iris är frilansande formgivare och lever singelliv med alla dejtingappar ett klick bort. Men hon längtar efter den perfekta mannen. Till slut hittar de varandra. De tillbringar allt mer tid tillsammans. Vännerna börjar undra om verkligen allt är som det ska. Det är det inte. I själva verket är de på väg mot en katastrof. Psykologisk thriller.

MediaNr: P30814

Facklitteratur

Barn-HLR, hjärt-lungräddning barn, för allmänheten : instruktörsbok.

2 vol., 140 s. tryckt punktskrift

Utbildningsmaterial för instruktörer som ska lära ut hjärt-lungräddning på barn. När man genomfört instruktörsutbildning i Barn-HLR ska man kunna: Vad deltagarna ska lära sig under grundutbildning respektive repetitionsutbildning. Hur en instruktör ska skapa förutsättningar för deltagarna att lära sig. Varför man ska följa det standardiserade utbildningsmaterialet.

MediaNr: P30692

Ut och lek med din hund!

av Åsa Tova Bergh

4 vol., 364 s. tryckt punktskrift

Det är inte alla hundägare som har tid eller lust att aktivera sina hundar genom dressyr eller olika hundsporter. Författaren vill ge tips om att det finns en rad möjligheter att aktivera sin hund i samband med de dagliga promenaderna. Hon ger en mängd både vanliga och annorlunda råd och träningstips, även på aktiveter inomhus.

MediaNr: P30651

Praktika för blivande föräldrar, gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

av Cecilia Chrapkowska

9 vol., 823 s. tryckt punktskrift

Professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska har sorterat bland allt välmenande råd som omger de nyblivna föräldrarna för att ge dem de allra viktigaste kunskaperna gällande graviditet och spädbarnstid. Praktiska tips varvas med medicinska fakta. Allt från hygien, städning, amning och infektioner till alkoholkonsumtion och vaccinationer tas upp i boken.

MediaNr: P30822

Böcker för barn

Skönlitteratur

Viggo och mammalivet

av Lisa Bjärbo

2 vol., 149 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Viggo och rädslolistan. Äntligen har mamma jobbat klart i Danmark. Nu flyttar hon hem till Sverige och Viggo och lillebror Nils ska bo hos henne varannan vecka. Hon har en superlyxig lägenhet med teveskärmar i varje rum, guld på väggarna och en stor bubbelpool i badrummet. Men kommer mammalivet verkligen att bli så där lyxigt och härligt som Viggo tänkt sig?.

MediaNr: P30786

Blir det kalas?

av Helena Bross

1 vol., 20 s. tryckt punktskrift

En del i serien om barnen i klass 1b. Frank är arg och ledsen. När han hoppar rep på rasten gör han sig illa och börjar gråta. Efter ett besök hos skolsyster visar det sig att det egentligen är något annat som gör att han är ledsen. Hans föräldrar ska skiljas.

MediaNr: P30828

Drakskeppet

av Maj Bylock

3 vol., 288 s. tryckt punktskrift

Den franska flickan Petite blir bortrövad av vikingar och förd till deras land. Hon blir träl men lyckas rymma ut i skogen. Där hittas hon av en barnlös kvinna och får stanna hos henne och hennes man, en stenhuggare. De kallar henne Åsa och efter en tid blir hon också accepterad av de andra i byn. En berättelse från vikingatiden om främlingskap. Glestryck.

MediaNr: P30777

Avgrunden

av Ally Condie

6 vol., 552 s. tryckt punktskrift

Nico, 12 år, provflyger sin drönare när den försvinner. I försöken att hitta den tvingas han klättra på hala och branta klippor. Dimman ligger tät, och Nico faller. När hans kompisar hittar honom, hittar de även något annat: en källa, en avgrund, täckt av tjock, svart vätska. Utforskandet av Avgrunden är till en början spännande och roligt, rent av magiskt, men ungdomarna verkar ha väckt något till liv. Något som vill dem riktigt illa.

MediaNr: P30817

Ett hastigt rent rop

av Siobhan Dowd

7 vol., 592 s. tryckt punktskrift

När Shells mamma dör tappar hennes pappa greppet om verkligheten. Det blir Shell som tar hand om sin bror och syster. När hon kan tillbringar hon tid med sin bästa vän Bridie. De delar cigaretter och spydiga skämt med den charmige och vältalige Declan. När Declan och Bridie försvinner blir Shell medelpunkten i en eskalerande skandal som skakar det lilla irländska samhället i dess grundvalar. Boken har verklighetsbakgrund. För unga vuxna.

MediaNr: P30809

Glitterflickan

av Moa Eriksson Sandberg

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift

Det är sommarlov och Eva-Lottie ska tillbringa tre veckor tillsammans med sin mamma i ett gammalt hus på landet. Mamma är författare och upptagen med sitt skrivande. För att fördriva tiden bestämmer sig Eva-Lottie för att skriva en spökhistoria. Inspiration får hon från trädgården med de läskiga konstverken och från Gloria, en gamma dam som bor på översta våningen.

MediaNr: P30776

Drottningens återkomst

av Maud Mangold

4 vol., 341 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Spegelspelet och en fortsättning på fantasyserien Skuggspelet. Tea är hemma i människornas värld, men hon saknar Landet på andra sidan. Så en dag dyker Hilja upp igen, och återigen behöver hon Teas hjälp. Det blir starten på ett alldeles nytt äventyr i det magiska landet som befolkas av många slags sagoväsen.

MediaNr: P30709

Burkpojken

av Christine Nöstlinger

6 vol., 513 s. tryckt punktskrift

Fru Bartolotti har en mani, hon älskar rabattkuponger och gratiserbjudanden. På grund av ett datafel får hon ett paket, som innehåller en 7-årig pojke.

MediaNr: P30787

Dödvatten

av Lena Ollmark

6 vol., 519 s. tryckt punktskrift

Vera och Max kommer från helt olika bakgrunder. Medan Vera har haft en tuff uppväxt, verkar Max inte ha saknat någonting. Men hon har förlorat sin tvillingsyster Julia i en olycka. Under sommaren blir Vera bjuden att följa med till Max skärgårdshus. Besöket börjar fantastiskt och de har roligt ända tills Vera märker att det är något som är fel. Det känns som att Julia finns kvar i huset. Men ingen annan verkar märka det och Vera blir osäker.

MediaNr: P30824

Är det nu allt börjar?

av Siri Spont

5 vol., 477 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Utan djur så dör jag! Tilda går i åttan med samma klasskamrater som hon har haft sedan lågstadiet. Hon befinner sig ganska långt ner i den sociala hierarkin och är less på tillvaron. Hennes enda räddning är Emmy, som hon aldrig har träffat, men chattat och sms:at med dagligen sedan ett halvår tillbaka. Tillsammans drömmer de om att åka till England.

MediaNr: P30796

Hej då, vi ses väl?

av Linda Åkerström

7 vol., 638 s. tryckt punktskrift

Bergvik. Finns det något värre ställe? Nora tror inte det. Hon är född och uppvuxen här, och hennes största skräck är att bli kvar. Att aldrig få se något annat. Nu ska hon jobba åtta långa veckor i hemtjänsten. Hon behöver pengarna, och hon har faktiskt gått vårdprogrammet, fast hon egentligen ville gå estet. Men man kan ju inte leva på att rita. I alla fall inte här. Det enda som är bra med Bergvik är Leo men nu verkar han ha grejer på gång, hemliga grejer.

MediaNr: P30797

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Himlen och stjärnorna

av Michèle Mira Pons

1 vol., 32 s. tryckt punktskrift

Faktabok om himlen och stjärnorna. Varför lyser stjärnorna? Varför ändrar månen storlek? Och vad är atmosfären för någonting? Tolv kapitel som alla inleds med en fråga som sedan förklaras på ett pedagogiskt sätt. Lättläst.

MediaNr: P30661

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Bojan och traktorn

av Johan Anderblad

1 vol. tryckt punktskrift

En dag frågar Bojan sin mamma om hon har kört traktor någon gång. Det är klart att hon har gjort det! Hon har ju kört nästan alla sorts fordon. Hon har till och med jobbat på en bondgård och kan därför mesta om traktorer och jordbruk.

MediaNr: P30608