Nya punktskriftsböcker augusti 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 80 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skuggor över Reykjavik

av Arnaldur Indriðason.

8 vol., 739 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Flovent och Thorson, som börjar med Det tyska huset. Året är 2016. En nittioåring hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I lägenheten hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 1940-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund. Den nu pensionerade kommissarien Konrad Flovent kontaktas för att hjälpa till med fallet.

MediaNr: P30792

Jordskredet

av Desmond Bagley

9 vol., 871 s. tryckt punktskrift

Bob, som överlevt en mystisk bilolycka med minnesförlust som följd, söker 12 år efteråt avslöja en miljonärsfamiljs skumma tilltag. Han jagas i Kanadas urskogar och tillsammans med sin flickvän undgår han med smal marginal att dödas i en naturkatastrof.

MediaNr: P30874

Fader: okänd

av John F Case

14 vol., 1356 s. tryckt punktskrift

Joe Lassiter är ägare till ett stort internationellt företag som specialiserat sig på undersökande verksamhet. När hans syster Kathy och hennes son hittas brutalt mördade lägger han andra uppdrag åt sidan för att hitta systerns mördare. I en liten by i Toscana biktar sig en döende forskare. Det han berättar är så fasansfullt att prästen omedelbart beger sig till Rom för att tala med kyrkans högste. Samtidigt leder Lassiters spår till Italien.

MediaNr: P30837

Berätta inte för någon

av Harlan Coben

9 vol., 786 s. tryckt punktskrift

Läkaren David Becks hustru Elizabeth mördas efter ett överfall, då de är unga och nygifta. Åtta år efteråt får han ett meddelande i sin e-post, som endast Elizabeth kan ha skrivit och hoppet väcks att hon lever. När han börjar undersöka hennes död blir han själv misstänkt för hustrumord och en jakt med många inblandade och misstänkta börjar. Dramatisk thriller.

MediaNr: P30683

Spegelstaden

av Justin Cronin

22 vol., 2093 s. tryckt punktskrift

Del 3, avslutande, i Passagen-trilogin som börjar med Flickan från ingenstans. Efter att De första tolv har dödats och de viraler som tillhörde dem tillintetgjorts tror människorna att faran är över. De vågar lämna det säkra området och bredda ut sig över landet. Men det finns viraler kvar och fadern till De första tolv, Noll, lever fortfarande. Amy är smittad, men vet att hon utsetts till att möta Noll och förbereder sig på att utmana honom.

MediaNr: P30821

Vackra unga döda

av Jessica Fellowes

10 vol., 890 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Mitford-morden som börjar med Mysteriet på Asthall. När Pamela Mitford firar sin 18-årsdag på Asthall Manor har det glada 20-talet nått sin höjdpunkt och huset fylls av vackra societetslejon. Den traditionsenliga skattjakten slutar dock i tragedi när en av dem störtar från ett kyrktak, rakt i döden. Polisen är övertygad om att en tjänsteflicka knuffat den döde. Men Mitfordsystrarnas barnsköterska är säker på att de misstagit sig.

MediaNr: P30713

Kvinnornas stad

av Elizabeth Gilbert

13 vol., 1204 s. tryckt punktskrift

New York, 1940. 19-åriga Vivian Morris har precis kommit till storstan. Hon får jobb som sömmerska på den ökända teatern Lily, som ägs av hennes okonventionella faster Peg. Vivian kan konsten att omvandla tygtrasor till fantastiska kreationer och alla showgirls älskar henne. Äntligen är hon fri att vara den hon vill. Men så händer något som får hennes liv att vändas upp och ned. Det kommer att ta henne åratal att förstå vad som hände.

MediaNr: P30851

Gökboet

av Ken Kesey

11 vol., 1018 s. tryckt punktskrift

I den tragikomiska farsens form debatterar förf. mentalvården. Till en sjukhusavdelning kommer McMurphy, en självständig man, som genomskådar systemet och kastar det överända. Han får med sig några av sina medpatienter, utmanar Stora Syster och hennes stab vilket utmynnar i en kamp på liv och död. Boken, från 1962, har blivit en modern klassiker vars underhållande sidor inte överskuggar det allvarliga budskapet. K.K., amerikansk förf., 1935-.

MediaNr: P30808

Den förskräckliga apan och andra berättelser

av Stephen King

19 vol., 1789 s. tryckt punktskrift

Samling med 20 noveller och två dikter inklusive en slutnot där Stephen King förklarar vad som inspirerat honom att skriva berättelserna. Novellerna är en blandning av skräck, science fiction och fantasy och S.K. förankrar det övernaturliga i en amerikansk vardag. De är skrivna mellan 1967 och 1983 och några av dem räknas redan som klassiker i författarens produktion. Bland annat ingår långnovellen Dimman som även filmatiserats.

MediaNr: P30833

Vaxade juveler och brända hjärtan

av Ewa Klingberg

8 vol., 708 s. tryckt punktskrift

Del 3, fristående, i serien Huskvarnasvit som började med Manglade dukar och vikta servetter. Marika försöker få lite julstämning i sin stuga, men hennes huvud är fullt av tankar. Gjorde hon rätt som lämnade dottern och kärleken bakom sig? Och hur trivs hon egentligen med livet i de småländska skogarna? En dag blir Marika bjuden på middag, vilket leder henne tillbaka till 1800-talet och till en flicka som kämpar för att rädda sin familj från fattighuset.

MediaNr: P30844

Morgonen är blå

av Cæcilie Lassen

10 vol., 923 s. tryckt punktskrift

Porträtt av ett barn på tillvarons skuggsida. En 7-års föräldralös flickas, Paloma, eländiga liv i fattigkvarterens Madrid 1958-59 skildras osentimentalt och med inlevelse. Paloma bor hos en moster och försörjer sig som ficktjuv. Hon får kontakt med Ibieza, tobakshandlaren. En dag kommer Francos civilgardister och hämtar Ibieza. Samtidigt måste Paloma och hennes yngre kusiner flytta till ett barnhem.

MediaNr: P30850

Avdelningen för känsliga brott, udda fall för Ulf Varg

av Alexander McCall Smith

6 vol., 572 s. tryckt punktskrift

Ulf Varg arbetar på Avdelningen för känsliga brott, en sektion inom polisen i Malmö. Avdelningen jobbar med de fall som andra poliser betraktar som oviktiga och krångliga. Till exempel får de hjälpa en kvinna som tappat bort sin imaginära pojkvän och lösa fallet med mannen som blivit knivhuggen på baksidan av knäet. Humoristisk deckare. A.M.S., 1948-, brittisk författare främst känd för böckerna om Damernas detektivbyrå.

MediaNr: P30842

Kejsarens barn, roman

av Claire Messud

14 vol., 1331 s. tryckt punktskrift

Manhattan, strax efter millennieskiftet. Planen har ännu inte kraschat in i Twin Towers. Vännerna Danielle, Marina och Julius som tillhör New York-societeten diskuterar världsproblemen över ännu en cocktail. Det är en myllrande rik berättelse om ärelystnad, drömmar, vänskap och svek, där privata dramer utspelar sig mot en fond av ett splittrat samhälle i snabb förvandling. Claire Messud fick ett genombrott som författare med denna bok.

MediaNr: P30806

Kirke

av Madeline Miller

11 vol., 989 s. tryckt punktskrift

Kirke är den häxlika gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin på deras färd hem från Toja. Här lyfts Krike ur Odyséen och ges en egen äventyrsberättelse. En tidlös saga om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet som ger en feministisk vinkling av den grekiska mytologins hjälteberättelser.

MediaNr: P30880

Skuggan i fönstret

av Karsten S Mogensen

1 vol., 27 s. tryckt punktskrift

Anns kanin har smitit ur sin bur och sprungit iväg. Ann går ut i det mörka regnet och letar. Kanske gömmer den sig hos grannen? Plötsligt ser Ann en skugga i grannens fönster. Men den gamle mannen som bodde där är ju död! En kort rysare om hur läskigt allt kan verka i oväder. Lättläst.

MediaNr: P30854

Systerklockorna, roman

av Lars Mytting

10 vol., 945 s. tryckt punktskrift

Systerklockorna gjöts till minne av de siamesiska tvillingarna Halfrid och Gunhild, vilkas vävkonst sägs ha kunnat sia om framtiden. Länge har de ringt över Gudbrandsdalen, men 1880 kommer det en ny präst till gården där den unga Astrid tjänar. Han kommer med nyheter byborna inte vill ha - den gamla stavkyrkan ska rivas. Kort därpå anländer också en man från Tyskland. En roman om mötet mellan gammalt och nytt, och mellan den lilla byn och världen.

MediaNr: P30861

Halvmördaren, krönika över Adalbert Hanzon, i nutid och dåtid, författad av honom själv

av Håkan Nesser

6 vol., 549 s. tryckt punktskrift

Adalbert Hanzon är en överviktig, lätt dement och alkoholiserad man som passerat sjuttio år. Han har ett fängelsestraff bakom sig. Plötsligt gör sig det förflutna påmint. De enda som kan hjälpa honom att få veta vad som egentligen hände för 43 år sedan är hans småsinte granne och ovän, Henry Ullberg, samt en pratglad halvkusin som vill tvinga honom att motionera. En dag dyker Kvinnan med stort K upp på ett apotek och det förflutna får en framtid.

MediaNr: P30911

Henrys hemlighet, en Martin Benner-deckare

av Kristina Ohlsson

10 vol., 958 s. tryckt punktskrift

Den tredje boken med advokaten Martin Benner. Martin älskar antikviteter och därför kan han inte motstå ett erbjudande om att överta sin bortgångne vän Henry Schillers andel i en antikhandel i New York. Snart blir han uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Martin märker dessutom att han är övervakad. I jakt på sanningen om Henry upptäcker han att vännen verkar ha varit en man med många hemligheter.

MediaNr: P30816

Lyktsken

av Michael Ondaatje

7 vol., 611 s. tryckt punktskrift

I samband med krigsslutet överges tonåringarna Nathaniel och Rachel av sina föräldrar som i all hast lämnar London. En bekant till deras mor tar över ansvaret för dem. Han kallas för Nattfjärilen och verkar vara en olämplig beskyddare. Hans vänner är en excentrisk samling kvinnor och män som verkar ha bestämt sig för att skydda syskonen. Men varför? I vuxen ålder försöker Nathaniel förstå vad som hände åren efter kriget och hans mors roll i det.

MediaNr: P30834

Cirkeln sluten

av Bente Pedersen

6 vol., 583 s. tryckt punktskrift

Del 21 i serien Huset Arent. Vandas dröm har gått i uppfyllelse. Lukas har äntligen kommit hem. Samtidigt kan hon inte låta bli att oroa sig för Huset Arents framtid, något hon har all orsak till. För Vandas förhatlige granne Peder har stora planer på att avslöja hennes livs hemlighet. En ung herre återvänder också till Tromsö - staden han lämnat i skam för flera år sedan. Nu har han kommit för att kräva tillbaka arvet. Förlaga: Boknöje, 2006.

MediaNr: P30876

Ödets hand

av Belva Plain

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift

Robbs liv förändras drastiskt när hans föräldrar dör i en olycka. Arvet gör det möjligt för honom att förverkliga en gammal dröm, att utbilda sig till jurist. Han lämnar småstaden och fästmön Lily, fast besluten att återvända efter sin examen. Men så möter han Ellen. Han ställs inför ett livsavgörande val. Hans hetaste drömmar blir verklighet, men detta för honom in i en värld styrd av girighet och lögner.

MediaNr: P30843

Jamåhonleva, kriminalroman

av Anders Roslund

12 vol., 1105 s. tryckt punktskrift

Kriminalkommissarie Ewert Grens kallas till en lägenhet i centrala Stockholm och hittar där en liten flicka. Hela hennes familj är mördad. Att femåriga Zana har överlevt denna massaker är ett mirakel, frågan är bara hur mycket hon sett? Sjutton år senare exploderar historien i nutid när Ewert Grens kallas till ett inbrott i samma lägenhet. Thriller om hämnd och förräderi.

MediaNr: P30841

I en mörk, mörk skog

av Ruth Ware

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift

Nora har inte träffat Clare på åratal och blir förvånad när en inbjudan till barndomsvännens möhippa dyker upp. Möhippan anordnas i ett avskilt beläget hus och snart uppstår spänningar och frågetecken. Är alla där på samma villkor? Varför är Nora inte bjuden på bröllopet? Vem ska Clare egentligen gifta sig med? Innan helgen är slut vaknar en skadad Nora upp på sjukhus. Utanför rummet står två poliser på vakt. Nora minns ingenting. Vad har hänt?.

MediaNr: P30867

Vargen, kriminalroman

av Katarina Wennstam

9 vol., 871 s. tryckt punktskrift

Sjätte boken om försvarsadvokat Shirin Sundin. En ung kvinna rapporteras försvunnen efter en fest. Spaningsarbetet leder polisen Charlotta Lugn till cybervärldens mörkaste vrår. Fallet drar igång en stor mediacirkus som alla spektakulära brott. En dag kommer vargen, men lyssnar någon då på varningarna? Samtidigt befinner sig advokat Shirin Sundin i rättegång där en man erkänner mord på sin flickvän, men hans ombud gör allt för att han ska gå fri.

MediaNr: P30879

Stjärnklart

av Lars Wilderäng

11 vol., 994 s. tryckt punktskrift

Del 1 i en ny dystopisk serie. Allt fler trasiga mobiltelefoner lämnas in för reparation. Mobilerna är stendöda, men fyllda av damm som snabbt sprider sig och irriterar luftvägarna. Så slutar bilarna och tågen att fungera, mataffärerna töms och inga nya leveranser är i sikte. Ett i raden av strömavbrott orsakar till sist att den mörka hösten blir till en stjärnklar vinter. Få överlever i kaoset.

MediaNr: P30870

Facklitteratur

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan, antagen för Svenska kyrkan av 2017 års kyrkomöte.

1 vol. tryckt punktskrift

Kyrkohandbok del I innehåller ordningen för gudstjänstfirande i Svenska kyrkan, ordningar för de kyrkliga handlingarna samt ordning för Julotta, Långfredagsgudstjänst, Påsknattsmässa och Sjukkommunion. Antagen för Svenska kyrkan av 2017 års kyrkomöte.

MediaNr: P30856

Eritrea 1890-1993, från koloni till fri nation.

3 vol., 262 s. tryckt punktskrift

En sammanhängande presentation av landets historia med ambitionen att se världshistorien ur Eritreas perspektiv. En inledande historisk bakgrund följs av att skribenterna Gunnar Stensson, Philip Gottlieb och Kent Haltunen redogör för landets kamp för självständighet och väg mot folkomröstning efter ett av Afrikas längsta krig.

MediaNr: P30857

Min stolthet, jag är berättaren.

2 vol., 117 s. tryckt punktskrift

Andra boken i projektet "Jag är berättaren" hos RFSL. Sex personer berättar om att ha en funktionsnedsättning (vara funkis) och vara hbtq. Om att vara stolt över den man är. Om att kämpa för att vara sig själv. Om att vara modig, både ensam och tillsammans med andra. Alla jobbar på daglig verksamhet och/eller bor i gruppbostad. Lättläst.

MediaNr: P30888

Korsettkriget, modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

av Henric Bagerius

12 vol., 763 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30818

Gravid med kropp & själ

av Maria Bengtsson Lenn

7 vol., 611 s. tryckt punktskrift

Att vara gravid kan vara omtumlande. Den här boken hjälper dig att må bra under graviditeten, att hitta ro och lugn och att hantera både rädslor och förväntningar. Här finns också en hel del tips och råd för att kunna göra medvetna val och förbereda sig för livet som förälder på bästa sätt. Båda författarna är vid sidan om skrivandet verksamma som doulor. Nu har de skrivit boken de själva säger sig ha saknat under sina graviditeter.

MediaNr: P30862

Vi ska ha barn, handbok i jämställt föräldraskap

av Marie Björk

6 vol., 510 s. tryckt punktskrift

Det finns många normer som säger hur en mamma och en pappa ska vara och som blivande förälder kan det vara lätt att tappa greppet om jämställdheten. M.B. ger i den här handboken stöd till de som vill leva i ett jämställt föräldraskap och förhållande. Hon skriver om hur man kan förbereda sig inför förlossningen, skapa en jämställd och familjevänlig ekonomi, hur man kan dela upp föräldraledigheten och ger tips om amning och flaskmatning.

MediaNr: P30825

Atlas över vilda platser, en makalös resa genom vår extrema värld

av Chris Fitch

3 vol., 304 s. tryckt punktskrift

Författaren C.F. tar med läsaren till de mest outforskade och otillgängliga platserna i världen. Kapitlen är uppdelade efter extrema miljöer, orört land, mänsklig aktivitet, underliga världar, isolerade riken och vildmarker. Exempel på platser som C.F. berättar om är Tjernobyl där naturen tagit över den övergivna zonen, Skelettkusten i Namibia där många fartyg har förlist, de märkliga tidvattenvågorna i Qiantangfloden och den djupa Marianergraven.

MediaNr: P30723

Bakom Alfons, Gunilla Bergström in på livet

av Klas Gustafson

6 vol., 570 s. tryckt punktskrift

Biografi över författaren och bildskaparen Gunilla Bergström. Hon har under sin femtioåriga karriär hållit sig i bakgrunden: "Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt". Hon föddes 1942 i Göteborg där hon också tog journalistexamen. Debutboken kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom barnboksklassikern Alfons Åberg har hon skapat rimböcker, vistexter och libretton.

MediaNr: P30701

Gott om tid

av Bodil Jönsson

4 vol., 345 s. tryckt punktskrift

Tjugo år efter Bodil Jönssons Tio tankar om tid utkom, har alla alltid ont om tid och stress uppfattas som något helt naturligt. Hon menar att vi måste omvärdera tiden för att klara framtidens arbetsliv. Vi måste försöka se det "som att tiden kommer till dig i stället för att den går". Då har vi gott om tid.

MediaNr: P30812

Svemester, så reser du smart och hållbart i Sverige : resmål, råd och inspiration

av Niklas Kämpargård

5 vol., 418 s. tryckt punktskrift

Råd och tips om hur du kan resa hållbart och klimatsmart. Varför åka långt när nästan allting finns nära? Fördelen med att resa i Sverige är att det inte behöver kosta så mycket då både friluftsliv och naturupplevelser oftast är helt gratis och äventyret ligger relativt nära. Exempel på vad Sverige kan erbjuda är att njuta av midnattssolen, spana efter varg, cykla dressin, paddla kajak eller besöka världsarvet i Karlskrona.

MediaNr: P30819

Berättelser ur min levnad

av Vilhelm Moberg

8 vol., 678 s. tryckt punktskrift

Biografi om den svenske författaren och journalisten Vilhelm Moberg, 1888-1973. Boken innehåller många utmärkta porträtt av kamrater och kolleger, men främst ger den en bild av Moberg själv, frispråkig, enveten och ärlig.

MediaNr: P30838

Min självbiografi

av Rod Stewart

12 vol., 1107 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av den brittiske rocksångaren Rod Stewart, 1945- . Under sin uppväxt i norra London var han mer intresserad av att bli fotbollsproffs än att bli sångare. Så småningom väcktes dock intresset för musiken till liv och han var bl.a. med i The Faces 1969 till 1974 innan han helt gick över till att vara soloartist. R.S. skriver både om sin framgångsrika karriär som rocksångare och om privatlivet som bl.a. resulterat i åtta barn.

MediaNr: P30810

Ålevangeliet, berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

av Patrik Svensson

6 vol., 525 s. tryckt punktskrift

En bok om världens mest gåtfulla fisk. Ålen har gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas "ålfrågan". Alla från Aristoteles till Sigmund Freud har försökt förstå sig på ålen, utan att lyckas. Boken handlar också om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas samt hur man hanterar döden som är livets sista och ofrånkomliga utmaning.

MediaNr: P30910

Insekternas planet, om småkrypen vi inte kan leva utan

av Anne Sverdrup-Thygeson

6 vol., 526 s. tryckt punktskrift

För varje människa går det cirka 200 miljoner insekter och de små krypen är oumbärliga för att vi ska kunna leva på jorden. De sköter pollineringen och de är en del av ekosystemet. Insekterna finns nästan överallt, till och med i Londons tunnelbana och i valrossens nos har man hittat dem. Men de senaste 40 åren har antalet nästan halverats. En fascinerande, lärorik och roande bok om de små krypen vi inte kan leva utan, A.S-T., professor i biologi.

MediaNr: P30847

Svart betyder inte slut på livet, från seende till helt blind

av Jan Thorin

2 vol., 137 s. tryckt punktskrift

Den 12 december 1996 gick 14-årige Jan Thorin och lade sig efter hockeyträningen. När han vaknade på luciamorgonen var synen borta. Han hade drabbats av den ärftliga näthinnesjukdomen Leber. Han berättar om upp- och nergångarna som följt sedan dess. Länge intalade han sig att synen skulle komma tillbaka men det gjorde den inte och han gick ner sig i depressioner och missbruk. Vändningen kom när han fick ett jobb och ledarhunden Frey.

MediaNr: P30864

Åland - öriket mitt emellan

av Helene Wallskär

3 vol., 225 s. tryckt punktskrift

I den säregna övärlden mellan Sverige och Finland bor 24 000 människor på 6500 öar. Åland är ett självstyrande landskap med egen riksdag, regering och flagga. Boken beskriver det åländska samhället; turism, sjöfarten, industri och jordbruk. Avslutningsvis porträtteras övärldens smultronställen och sevärdheter.

MediaNr: P30863

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hilmas hamstrar

av Jenny Alm Dahlgren

1 vol., 34 s. tryckt punktskrift

Första delen i serien Djurgänget. Hilmas hamstrar Rufus och Rafs fick flytta isär när hennes föräldrar skildes - fastän dvärghamstrar inte mår bra av att vara ensamma i sin bur. En dag när Hilma är hos pappa har katten Kurre med sig något in som kan bli sällskap till Rufus. Men det blir Hilmas hemlighet. Hur ska det gå? Rolig berättelse med små överraskningar. För nybörjarläsare med många illustrationer. Lättläst.

MediaNr: P30831

Rami och Jonatan, en ungdomsroman

av Mats Berggren

3 vol., 195 s. tryckt punktskrift

Jonatan och hans fotbollslag spelar match mot ett lag från ett flyktingboende i närheten. Det avgörande målet görs av Rami, en lång och snabb kille i motståndarlaget. När de tackar varandra efter matchen går det som stötar genom Jonatans kropp. Ramis talang tar honom snart in i Jonatans lag, med det finns många hinder längs vägen. Kanske får Rami inte ens stanna i Sverige. När killarna kommer varandra närmre, närmar sig också orosmolnen.

MediaNr: P30811

Förbundsbryterskan

av Anders Björkelid

12 vol., 1069 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Ondvinter. Tvillingarna Sunia och Wulf får i uppdrag att bryta det uråldriga förbundet mellan sitt folk och de underjordiska. De försöker få med sig mäktiga vänner i kampen mot den hotande Kylan. Barnen förs genom döden in i underjorden. Drömmar, minnen och verklighet flyter ihop. Det är lätt att gå vilse i en främmande värld. De underjordiska ruvar dessutom på hämnd för gamla oförätter.

MediaNr: P30840

Eldbärare

av Anders Björkelid

9 vol., 854 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Ondvinter. Tvillingarna Sunia och Wulf har vistats ett år i domarringen och lärt sig mycket om sitt ödesdigra arv, om släktet Blodet och om de rigida regler som följer med Traditionen. Ingen av dem trivs med de påtvingade rollerna. Nu har hotet från Kylan trappats upp. Hirdjägarna tror att ett krig är oundvikligt. Förlaga: NoK, 2010.

MediaNr: P30839

Frostskymning

av Anders Björkelid

18 vol., 1728 s. tryckt punktskrift

Del 4, avslutande delen, i serien som börjar med Ondvinter. Tvillingarna Sunia och Wulf står inför en hemsk utmaning. I tio år har de befunnit sig i underjorden. Det råder krig och kylan håller på att ta över världen. Galgmännens senaste strategi är frostskymning. Till sin hjälp har tvillingarna Sommarynglet, en figur med karta som ansikte. Deras färd går mot Isträsket för att försöka finna Blodets regalier, som kanske kan underlätta deras kamp.

MediaNr: P30845

Ondvinter

av Anders Björkelid

7 vol., 607 s. tryckt punktskrift

Del 1 i fantasy-serien Berättelsen om blodet. Efter att deras far mördats får 13-åriga tvillingarna Sunia och hennes bror Wulf reda på att de tillhör Blodet, den folkgrupp som en gång byggde det länge sedan fallna Imperiet. Detta gick under när deras far mördade kejsaren efter att Kylan (ondskan) förgiftat människornas sinnen. Nu sitter åter någon på kejsarens tron och det är tvillingarnas mission att sätta stopp för Kylan.

MediaNr: P30832

Är det bara jag som bryr mig?

av Camilla Dahlson

3 vol., 252 s. tryckt punktskrift

Sommarlovet är slut och det är dags att börja sexan. Redan första dagen känner Wilma hur ensamheten och känslan av att vara annorlunda tränger sig på. Kompisarna pratar om alla resor de gjort under sommaren, och Wilmas tur till Kalmar känns futtig. Ingen verkar bry sig om hur deras resande och shoppande påverkar klimatet. När det blir dags att arrangera en modeshow i skolan bestämmer sig Wilma, Isak och Gertrud för att göra någonting annorlunda.

MediaNr: P30826

Hollys hemlighet

av Zanna Davidson

2 vol., 136 s. tryckt punktskrift

En dag när Holly är och hälsar på sin gammelfaster får hon syn på en pytteliten häst. Den har glittrande vingar. Holly förstår ingenting - det måste vara en dröm? Men så dyker två sagoponnyer upp och ber henne om hjälp. Den lilla ponnyn Puck är i fara och Holly måste hjälpa till att rädda honom.

MediaNr: P30829

Louisianas väg hem

av Kate DiCamillo

4 vol., 324 s. tryckt punktskrift

Louisiana är 12 år när hennes farmor väcker henne och säger att de måste ge sig av. Att farmor får infall händer ganska ofta, men den här gången verkar det vara allvar. De ger sig av på en farofylld resa och hamnar till slut i Georgia, där oväntade saker händer och Louisiana får nya vänner. Kanske kom hon hem fastän hon trodde att hon reste bort? Kate DiCamillo har skrivit ett flertal barnböcker, för vilka hon tilldelats flera priser.

MediaNr: P30869

Hjortfot i vildmarken, berättelse för pojkar

av Edward S Ellis

5 vol., 399 s. tryckt punktskrift

Hjortfot, hans indianvän Mul-tal-las och nybyggarpojkarna Victor och George blir indragna i den typ av äventyr som var vanliga i de traditionella indianböckerna. Kapitlen är korta och spänningen ligger på den nivå som är bruklig i äldre pojkböcker. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-20 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P30791

De unga spejarna, berättelse för pojkar

av Edward S Ellis

4 vol., 364 s. tryckt punktskrift

De 16-åriga gossarna Hardin och Ben ger sig ut på äventyr i björkkanot längst en flod i Kentucky. Det är farligt, eftersom Bens familj är i konflikt med Shawanoerna. Indianerna är dem snart på spåret i skogen. Äventyrsberättelse i serien om Hjortfot. Böckerna, klassiker i genren, utkom i Sverige första gången 1919-1920, men speglar en föråldrad syn på indianer.

MediaNr: P30836

Hjortfots sista strid

av Edward S Ellis

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

Hjortfot, hans indianvän Mul-tal-las och nybyggarpojkarna Victor och George blir indragna i den typ av äventyr som var vanliga i de traditionella indianböckerna. Kapitlen är korta och spänningen ligger på den nivå som är bruklig i äldre pojkböcker. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-20 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P30860

Kaninhoppet

av Malin Eriksson

3 vol., 269 s. tryckt punktskrift

Alwin bor hos sina kusiner på sommarlovet för att hans syster är svårt sjuk på sjukhus. En dag hittar Alwin en jättegullig grå kanin på ängen. Det är tamkaninen Vilde, som smitit från en granne som är kaninuppfödare. Eftersom Alwin hittat Vilde får han chansen att lära sig sköta kaniner och träna agility, där kaninerna springer och hoppar över hinderbanor. Vilde visar sig också vara en fin tröstkanin.

MediaNr: P30852

Sova över

av Pernilla Gesén

1 vol., 25 s. tryckt punktskrift

Att sova över hos en kompis för första gången är pirrigt, läskigt och spännande på samma gång. Fastän man varit hos kompisen flera gånger blir allt så annorlunda när det blir dags att sova. Det är nya ljud, nya dofter, annan mat och någon annans familj med helt egna vanor. Stella är så glad att Tyra ska sova över, men Tyra kan inte låta bli att oroa sig lite. Men mamma och pappa finns bara ett telefonsamtal bort, kanske kan det gå bra ändå?.

MediaNr: P30900

-och de vita skuggorna i skogen

av Maria Gripe

9 vol., 844 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Skuggan över stenbänken. Berta, 14 år, kommer till slottet Rosengåva och träffar ett tvillingpar som hon skall vara sällskap åt. Över slottet vilar något tragiskt och en av tvillingarna har slutat att tala... M.G., 1923-2007, svensk författare av barn- och ungdomsböcker, flerfaldigt prisbelönad.

MediaNr: P30835

Sexstrejken

av Åsa Hellberg

5 vol., 419 s. tryckt punktskrift

Majken, Belle och Vilda går i tvåan på gymnasiet. Dagligen utsätts tjejer på skolan för trakasserier, ord som skriks efter dem, bilder som skickas och hot som uttalas. De har fått nog, både av trakasserierna och av att de schyssta killarna aldrig säger ifrån. Det enda rätta verkar vara att sexstrejka tills situationen bättrar sig. Men de är hårt motarbetade. Vissa är beredda att göra nästan vad som helst för att få tjejerna att avbryta sin strejk.

MediaNr: P30801

Pistolen

av Annika Holm

2 vol., 155 s. tryckt punktskrift

Jimmy har en luftpistol. Han trakasserar Aron och han tänker använda pistolen. Både Jimmy och Aron är förtjusta i Monica. Hon har just blivit avstängd från fotbollsträningen efter att man hittat droger i hennes väska. Men vem har placerat drogerna där? Lättläst och rafflande thriller, som också är en hyllning till samtalet; visar att prat vinner över våld.

MediaNr: P30848

Sommarön

av Anna Holmström Degerman

2 vol., 152 s. tryckt punktskrift

Limpan ska vara ensam hos morfar en vecka på sommarlovet. På en skärgårdsö utan wifi.Hon är orolig att det kommer bli världens tråkigaste vecka. Men det blir jättespännande. På nätterna hör hon sorgliga skrik från grannön. Limpan och hennes nyfunna vän (och spökexpert) Josefina bestämmer sig för att ta reda på vad eller vem det är som skriker om nätterna.

MediaNr: P30855

Hedens helgon

av Lise Indahl

6 vol., 516 s. tryckt punktskrift

Jossan och Julia är bästisar, men ändå väldigt olika. Jossan är tuff och säger vad hon tycker, medan Julia är mer försiktig. Det gör att Jossan ibland hamnar i situationer som inte alltid är så bra för henne. Under sin säng har hon sin stora hemlighet, som hon inte ens vill visa för Julia. När den är på väg att avslöjas agerar hon impulsivt, och det blir Julia som hamnar i knipa. Vad är då viktigast, att rädda sig själv eller vänskapen?.

MediaNr: P30882

Sommarplåga

av Hanna Jedvik

4 vol., 323 s. tryckt punktskrift

Alma, 16 år, har höga förväntningar på sommarlovet. Hon längtar till sommarstället på västkusten och bästa sommarkompisen Mira, som Alma är hemligt förälskad i. Men ingenting blir som Alma tänkt sig. Mira har med sig Hampus till sommarstället och Almas förväntningar faller platt. En ungdomsroman om förälskelse, vänskap, besvikelse och att hitta nya vägar när de gamla leder fel. Författaren Hanna Jedvik är journalist och boken är hennes tredje.

MediaNr: P30807

Ingen kommer undan

av Anna Knutsson

4 vol., 387 s. tryckt punktskrift

bbe och Connor går i sexan och det är dags att åka på en efterlängtad skolresa. De ska bada, paddla kanot och bara ha roligt tillsammans. Men något är inte riktigt som det ska. En äldre man, som bor i närheten, vill inte ha barnen där, och han har en plan för att få bort dem. Något riktigt otäckt är på väg att hända. Om bara de vuxna ville lyssna, innan det är för sent! Snart sätter mannen sin plan i verket.

MediaNr: P30813

Vänta på vind

av Oskar Kroon

5 vol., 435 s. tryckt punktskrift

Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar. Nu är det sommarlov hos morfar på ön och Vinga har fått en egen båt, en snipa, att göra sjöduglig. Det är skönt att vara hos morfar. Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Det blir sommaren då Vinga lämnar barndomen bakom sig. Så en dag dyker flickan Rut upp. Kan de kanske bli vänner fastän de är så olika?.

MediaNr: P30859

Edison, musen och den försvunna staden

av Torben Kuhlmann

86 s. tryckt punktskrift

Två möss är på jakt efter en försvunnen skatt på havets botten. Hur ska de göra för att komma dit? Jo, de bygger sig en u-båt. Mössens efterforskningar i bokhandeln och på mössens universitet, ritningar och dykexperiment, speglas i fina illustrationer. Äventyrsberättelsen innehåller både naturvetenskap och historia. Mössen beger sig tillslut allt djupare ner i havet och skatten visar sig vara en riktig överraskning.

MediaNr: P30887

Lulu

av Cæcilie Lassen

10 vol., 921 s. tryckt punktskrift

Lulu är 15 år i mars 1943 i det av tyskarna ockuperade Köpenhamn. Man får följa henne under 3 år, då hon mognar i kampen mot ockupationsmakten. Hon blir kurir i motståndsrörelsen, fångas av Gestapo men lyckas fly och tvingas gå under jorden. Men freden kommer, Lulu fyller 18 år och är inte längre barn utan kvinna, med ärr efter kriget.

MediaNr: P30858

Ingen är som Ella

av Sally Nicholls

50 s. tryckt punktskrift

Ellas storebror Sam är sjuk. Ella är trött på att mamma och pappa bara bryr sig om honom. De vet inte ens vilken veckodag hon föddes. Allt känns orättvist. Du kan väl vara snäll nu när din bror inte mår bra, säger mamma. Men Ella har ingen lust att vara en snäll flicka. Lättläst.

MediaNr: P30687

Hemligheternas bok

av Maria Nygren

4 vol., 371 s. tryckt punktskrift

Det är sommar på landet. Vi den lilla badviken upptäcker Fia ett gåtfullt gammalt skepp. Ombord finns en uråldrig farbror med en mycket märklig bok. Fia smyger sig upp på båten, och när hon öppnar boken förändras allt. Plötsligt är hon långt ute till havs och skeppet är fullt av besättningsmän. Där finns också en pojke som gjort något så hemskt att han glömt sitt eget namn - och Fia har blivit osynlig. Hur ska hon komma hem igen?.

MediaNr: P30830

Finurliga Frans

av Christine Nöstlinger

84 s. tryckt punktskrift

Frans 6 år, är liten och söt, och alla tror att han är en flicka. Men han är påhittig och företagsam och klarar alla situationer. Om små och stora händelser i Frans liv handlar den här boken, som berättar om tre roliga episoder i Frans liv.

MediaNr: P30849

Midnattstid

av Benjamin Read

6 vol., 572 s. tryckt punktskrift

En natt hör Emily post trilla in genom brevinkastet. Hon blir nyfiken och kikar ut genom fönstret, där hon ser en stor gestalt med paraply gå ut genom grinden och ge sig av. I smyg hör hon mamma och pappa läsa ett märkligt brev. Nästa morgon är mamma försvunnen. Sedan försvinner pappa. Emily förstår att hon måste leta efter dem och plötsligt har hon förflyttats från nutid till 1859. London vimlar av mystiska typer, och Emily är mitt i ett äventyr.

MediaNr: P30891

Jag kan inte vara hos dig nu

av Sara Salander

4 vol., 354 s. tryckt punktskrift

Pytte är 12 år, och hennes mamma är hela hennes värld. Mamma, som genom sin sjukdom pendlar mellan mörka, svarta dagar till dagar då hon fullkomligt sprudlar av energi. När julen närmar sig infaller en sådan period, och det är då det ofattbara inträffar: mamma begår ett brott och hamnar i fängelse. Allt som varit Pyttes trygghet rycks undan. Ilskan och ledsenheten är nära att rinna över inom henne.

MediaNr: P30878

Prästgårdens hemlighet

av Tobias Söderlund

5 vol., 459 s. tryckt punktskrift

Vanessa, 12 år, bor nära det som kallas ett av världens mest hemsökta hus, prästgården i Borgvattnet. När hon vill filma något läskigt till sin vlogg bestämmer hon sig för att åka dit med ett par kompisar. Det blir verkligen läskigt, och de flyr därifrån. På filmerna syns faktiskt ett spöke och konstiga saker börjar hända. Har något, eller någon, följt med Vanessa hem? Bonus: Borgvattnets prästgård finns på riktigt! Vågar du åka dit?.

MediaNr: P30892

Med långa tyglar

av Mette Vedsø

2 vol., 154 s. tryckt punktskrift

Naja och Taxi, 13 år, är bästa vänner och trivs bäst i stallet. I sadelkammare och ridhus är deras vänskap som starkast och deras olikheter som minst betydelsefulla. Sommarlovet tillbringar de på olika håll och när de ses igen är det mycket som förändrats. Plötsligt är hästarna inte längre viktigast för Taxi. Vad händer med vänskapen när två bästisar börjar växa ifrån varandra? 2018 tilldelades boken det danska Kulturministeriets författarpris.

MediaNr: P30827

Blixtar och hemligheter

av Mark Wallenius

2 vol., 155 s. tryckt punktskrift

Dagen då Tor börjar i Mikas klass slår blixten ner i ett träd på skolgården. Efter det blir inget sig likt. Tor är en sån som gör som han vill och törs stå upp mot de bråkiga femmorna. Men varför vill han inte vara med på skolfotot? Vem är mannen som letar efter honom? Och varför svarar han inte i telefon? Det är många frågor Mika inte får svar på. Berättelse om vänskap och jobbiga hemligheter.

MediaNr: P30924

Finns det vargar i Sverige?

av Monica Zak

3 vol., 242 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30802

Faktaböcker

22 sanna gåtor om uppfinningar

av Bengt Fredrikson

2 vol., 93 s. tryckt punktskrift

22 berättelser om fantastiska uppfinningar genom historien. Vissa av uppfinningarna uppfanns för flera hundra år sedan, andra alldeles nyligen. Varje berättelse avslutas med en gåta. All information som behövs för att knäcka gåtan ges som ledtrådar i texten, det gäller bara att vara lite klurig.

MediaNr: P30866

Fantastiska flickor

av Janina Kastevik

2 vol., 177 s. tryckt punktskrift

Trots att hälften av jordens befolkning är flickor och kvinnor, saknas det ofta berättelser om dem i historieböckerna. De har varit osynliga och bortglömda. Det vill författarna till den här boken ändra på! Med början på 1300-talet och fram till idag, lyfter de fram kvinnor som varit viktiga i Sverige. Exempel på personer som presenteras är Heliga Birgitta, Cecilia Vasa, Sigrid Hjertén, Elsa Laula och Katarina Taikon.

MediaNr: P30815

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Kaos i kanot

av Ann-Charlotte Ekensten

34 s. tryckt punktskrift

Första delen i serien Tyras Husvagn. Tyra och pappa hyr en kanot. Tyra vill paddla ut till en ö, pappa vill kolla på fåglar. Pappa kan inte sitta still i båten - då blir det kaos! Lättläst.

MediaNr: P30722

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Bloggtantens bravader

av Camilla Dahlson

1 vol. tryckt punktskrift

När Anita blir uppsagd från sitt jobb föreslår hennes son att hon ska börja blogga. Först är hon tveksam, men sedan startar hon en blogg under pseudonymen Bloggtanten. Bloggandet innebär att hennes liv tar en ny vändning. Det stärker henne och på det här sättet skapar hon en egen mening och ett eget arbete. Med inläsning efter punktskriftsbok i 2 läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P30698

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Tagebuch

av Anne Frank

Redaktör: Otto H Frank.

11 vol., 1088 s. tryckt punktskrift

En 14-årig flickas dagbok. Ett gripande aktstycke om lidande och mänsklig förnedring under nazisternas framfart mot judarna. A.F. med familj var gömd på en vind i Amsterdam under 2 år. Hon dog sedan i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

MediaNr: P30757

The creative writing coursebook, forty writers share advice and exercises for poetry and prose

Redaktör: Julia Bell.

12 vol., 1168 s. tryckt punktskrift

Kurser i "creative writing" är mycket populära. Här delar 40 författare med sig av sina bästa tips och övningar för att komma igång, och fördjupa, sitt skrivande.

MediaNr: P30734