Nya punktskriftsböcker september 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 69 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hemma hos andra

av Gabriella Ahlström

9 vol., 857 s. tryckt punktskrift

Amanda har svårt att känna sig riktigt hemma någonstans. När hennes pojkvän, journalisten David, åker iväg på ett uppdrag i Syrien blir hon ensam kvar i hans familjs hus. Huset är fullt av minnen som hon inte är en del av. När hon engagerar sig i ett lokalt språkkafé träffar hon en flyktingpojke. Ett flertal händelser sätter relationer och tillvaron på spel i denna berättelse om kärlek, relationer vad det är som definierar oss som människor.

MediaNr: P30921

Fröken Island

av Auður Ava Ólafsdóttir.

5 vol. tryckt punktskrift

Året är 1963 och Hekla är en ung kvinna som vuxit upp i en avlägsen by på nordvästra Island. Hon drömmer om att bli författare, och tar till storstaden Reykjavik med en skrivmaskin och ett manus i väskan. Men den tungt mansdominerade kulturvärlden är inte intresserad av vad hon har att berätta. Tillsammans med sin vän, den homosexuelle Jón John som också är en outsider, tvingas hon kämpa hårt för att tas på allvar av manliga poeter.

MediaNr: P30999

Där livet är fullkomligt

av Silvia Avallone

10 vol., 892 s. tryckt punktskrift

Nio månader i 17-åriga Adeles liv i höghusområdet Labriola. Adele är gravid med smålangaren Manuel och våndas över beslutet om hon ska behålla barnen eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en möjlighet till ett bättre liv? Parallellt berättas om akademikerparet Dora och Fabio i Bologna. Relationen är låst av de misslyckade försöken att få barn. När de ansöker om att bli adoptivföräldrar tänds hoppet på nytt.

MediaNr: P30906

Oktoberbarn

av Linda Boström Knausgård

4 vol., 324 s. tryckt punktskrift

Åren mellan 2013 och 2017 är författaren periodvis intagen på en psykiatrisk avdelning där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, ett sätt att genom elchocker framkalla epileptiska anfall. En behandling som är vedertagen för många psykiska åkommor men som författaren vänder sig starkt emot. För henne börjar liv och minnen försvinna redan när behandlingen pågår. Ursinnig uppgörelse med psykiatrin.

MediaNr: P30958

Damen med bysten

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol., 400 s. tryckt punktskrift

I Hammenhög på Österlen bor bästa vännerna Lovisa och Elvy. En av Lovisas käraste ägodelar är en byst hon har fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna som Lovisa brukar prata med när hon sköter sysslorna därhemma. När Antikrundan kommer till Simrishamn kånkar de dit bysten och får reda på att den är värd 75 000. Det hela uppmärksammas av sol-och-våraren Edmund som börjar uppvakta Lovisa.

MediaNr: P30913

För alltid tillsammans

av Julie Cohen

9 vol., 796 s. tryckt punktskrift

Robbie vaknar i sängen med sin fru Emily bredvid sig. Precis som han har gjort nästa alla mornar under deras 54 år tillsammans. Han stiger upp, klär på sig, gör kaffe och matar hundarna precis som han brukar. Sedan skriver han en lapp som han lämnar på Emilys nattduksbord innan han går ut genom dörren för att aldrig återvända. Deras kärlekshistoria berättas bakåt i tiden och sakta framkommer en hemlighet som de gjort allt för att dölja.

MediaNr: P30963

I fikonträdets skugga, roman

av Camilla Davidsson

8 vol., 703 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Liten tvåa med potential. Susanne är nyskild och försöker skapa sig ett eget liv. Hon tar sin tillflykt till Gotland och den gamla mjölkbutiken som hon ärvt efter sin mamma. Susanne har tagit med sig allt bohag från sin gamla villa. När hon startar en gårdsloppis börjar saker hända och hon möter en mängd nya, inspirerande människor. Feelgood.

MediaNr: P30936

Bungalow

av Åke Edwardson

13 vol., 1212 s. tryckt punktskrift

Som ung reste Kalle Edwards i Sydostasien - resor som formade hans liv. Mer än 40 år senare ger sig hans dotter Jenny iväg för att resa i faderns fotspår. Men Jenny försvinner. Senaste livstecknet är ett sms från Bangkok. Kalle bestämmer sig för att åka dit och leta efter henne. Sökandet efter Jenny varvas med scener ur Kalles uppväxt i 1960-talets Småland. En barndom i en komplicerad familj, ett uppbrott och försök att bli vuxen. Att vara pappa.

MediaNr: P30976

Hästpojkarna

av Johan Ehn

8 vol., 792 s. tryckt punktskrift

I 1920-talets Prag rymmer två pojkar från ett barnhem och får jobb på en cirkus där de utför de mest häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen för dem till Berlin och pojkarna börjar förstå vad det egentligen känner för varandra. Parallellt berättas om Anton, i nutidens Stockholm, som får ett jobb inom hemtjänsten. Hos en av vårdtagarna, Alexander Kovac, hittar han foton på cirkusartister och ett brev från Gestapo. Vad har den gamle levt för liv?.

MediaNr: P30957

Släkte

av Torbjörn Flygt

1 vol. tryckt punktskrift

Jes ser inte fram emot att åka ut på landet med Gösta för att fira hans födelsedag. Kanske för att de inte är någon vanlig familj. Gösta är hans styvfar och hans halvbror Jakob sitter inne; de ska tillbringa helgen hos Jakobs sambo Linda och Amadeus, hennes son som hon har med en annan man. Jes är tafatt men också driven av pliktkänsla och en hel del skuld. Helgen sätter hans familjekänsla på svåra prov. Relationsdrama från Sveriges baksida.

MediaNr: P30928

Dr Weiss sista uppdrag, roman

av Lars Gustafsson

3 vol., 252 s. tryckt punktskrift

En tidsresenär. Doktor Weiss, ger sig ut på en halsbrytande jakt efter Järnkronan, Fredegesiusbrödernas förlorade intelligensförstärkare. Sökandet för honom till livsfarliga sagoskogar och obegripliga museer långt efter människans tid, men också till förindustriella skeppsvarv, det sena 1800-talets Potsdam och 1950-talets England. Postumt utgiven roman av Lars Gustafsson, 1936-2016.

MediaNr: P30935

Den vita boken

av Kang Han

2 vol., 136 s. tryckt punktskrift

En författare befinner sig i Warszawa för att arbeta. Hon fäster uppmärksamheten på sin omgivning, dess historia, struktur, färger. En snötäckt europeisk stad utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom ett ovanligt prisma - färgen vit. Stadens och naturens vita - snön, saltet, månen, en vit fågel - öppnar rum mot en privat sorg, som har med lindor, en spädbarnsskjorta och svepning att göra. H.K., 1970- , sydkoreansk författare.

MediaNr: P30991

Dotter saknad, en Kristoffer Bark-deckare

av Anna Jansson

10 vol., 887 s. tryckt punktskrift

Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Hennes far, kriminalkommissarie Kristoffer Bark söker hennes längst Hjälmarens strand under flera års tid. Har hon verkligen drunknat? Så försvinner ännu en kvinna från samma plats och Kristoffer ser flera likheter med dotterns fall.

MediaNr: P30897

Makalös

av Pingwa Jia

8 vol., 742 s. tryckt punktskrift

Fjäril är född på den kinesiska landsbygden men har flyttat in till stan. När hon får ett löfte om ett välbetalt arbete som assistent på en företagsmässa tackar hon ja. Men istället blir hon kidnappad och såld till Hei Liang, en ung man från en fattig by som desperat längtar efter en fru. Ska hon kunna fly och bli fri igen eller kommer hon för alltid att vara fast i Hei Liangs grotta? J.P., 1952- , flerfaldigt belönad kinesisk författare.

MediaNr: P30954

Hon som måste dö

av David Lagercrantz

9 vol., 819 s. tryckt punktskrift

Den sjätte och avslutande delen i serien Millennium, inledd med Män som hatar kvinnor. En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist som i sin tur ber Lisbeth Salander om hjälp. Berättelsen väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

MediaNr: P30909

PS från Paris

av Marc Levy

7 vol., 633 s. tryckt punktskrift

Brittiska skådespelerskan Mia har tröttnat på livet i rampljuset. Hon flyr till Paris för att sova på sin vän Daisys soffa, gömma sig bakom en ny frisyr och jobba som servitris på en restaurang i Montmartre. Paul är en amerikansk författare vars debutroman blev en internationell bestseller. Nu bor han i Paris sedan sju år tillbaka för att försöka skriva en uppföljare. När hans bästa vän lurar honom på en dejt med Mia blir allting komplicerat.

MediaNr: P31001

4 noveller, Tonio Kröger, Tristan, Döden i Venedig, Mario och trollkarlen

av Thomas Mann

8 vol., 704 s. tryckt punktskrift

Det genomgående temat i Thomas Manns författarskap är konstnärens förhållande till det borgerliga livet. Det speglas i dessa nyöversatta noveller. Boken innehåller "Tonio Kröger", om en ung författare vars far var köpman i en nordtysk stad, "Tristan" om skönhet, kärlek och död på ett sanatorium, "Döden i Venedig", om en framgångsrik äldre författare som attraheras av en ung pojke samt "Mario och trollkarlen" som förebådar fascismen i Italien.

MediaNr: P30896

Jag hade så mycket

av Trude Marstein

13 vol., 1176 s. tryckt punktskrift

En berättelse om Monikas liv med nedslag i olika åldrar: Hon är 13 och vet att allt hon upplever kommer att tillhöra en annan tid. Hon är 27 och en äldre professors älskarinna. Hon är 37 och bor med Geir, de har Maiken som rytmiskt suger på sin napp och har hår i nacken. Hon är 50 och möter sin mors ansikte i spegeln över grönsaksdisken i mataffären. Roman om längtan efter mening men också om känslan av att allt glappar.

MediaNr: P30979

Det lilla simsällskapet vid havet

av Katie May

9 vol., 832 s. tryckt punktskrift

Vid stranden i Whitstable lyckas endast de mest hängivna simma eftersom havet bara är djupt nog vid högvatten. Debbie och Maise är varandras motsatser men båda älskar de att simma. Under deras simturer växer en vänskap fram. Snart får de sällskap av flera badentusiaster och de bildar ett simsällskap. När de får reda på stadens planer att förvandla stranden till ett krog- och nöjesstråk får deras möten en helt ny mening. Feelgood.

MediaNr: P30993

Hon den roliga

av Alba Mogensen

5 vol., 443 s. tryckt punktskrift

19-åriga Joan omkommer nästa när hon blir påkörd av en bil. Efter olyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp och ta ställning till en ny identitet: den som överlevare. I lägenheten i Malmö väntar Maccen, Joans bästa vän, han som håller hennes huvud när hon dricker vatten och tar med henne till havet. Tillsammans försöker de hitta en ny riktning i livet. Om kroppens minne, hjärnans mekanismer och hur mycket sorg en vänskap tål.

MediaNr: P30942

Den där kvällen

av Sheila O'Flanagan

12 vol., 1086 s. tryckt punktskrift

Efter en kort romans med juveleraren Philip tvingas Lola Fitzpatrick fatta ett livsavgörande beslut. Kanske fattar hon det alltför hastigt och oövertänkt, men resultatet av det, dottern Bey, gör ändå allt värt det. När Bey många år senare börjar fundera över sin mammas beslut, får det oanade konsekvenser. Sheila O Flanagan är en av Irlands mest populära författare och har skrivit ett fyrtiotal romaner, varav flera finns på svenska.

MediaNr: P30868

Där jordenes ström upprinner, roman

av Verner Ohlin

5 vol., 446 s. tryckt punktskrift

Johannes Månsson, bonde på en åttingsgård i Backebol i Småland, är den ende i byn som inte skaffat egen brunn. Han håller fast vid en gammal vattenkälla, som ger ett oöverträffat vatten. Han slår sig gärna ned vid källan och mediterar över livet, ägnar sig åt tankarnas flykt eller drömmer sig tillbaka till händelser i barndomen då källan spelade en stor roll.

MediaNr: P30937

När alla klockor stannat

av Ninni Schulman

10 vol., 958 s. tryckt punktskrift

Den sjätte boken om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. När det drar ihop sig till premiär för bygdespelet om den legendariske urmakaren Johan Tinglöf på Ekshärads bygdegård fattas en av skådespelarna. Ett par dagar senare hittas hon dränkt i Klarälven. Ytterligare en skådespelare blir skjuten. Morden verkar hänga ihop, men tillvägagångssättet är helt olika och förbryllar polisen.

MediaNr: P30889

Vid nattens ände

av Jan-Philipp Sendker

14 vol., 1293 s. tryckt punktskrift

Under en resa till Kina försvinner Paul och Christines fyraåriga son. Han återfinns efter mindre än ett dygn, men familjen förvarnas att förövarna kommer att försöka igen. Den enda säkra platsen är den amerikanska ambassaden i Peking, men den ligger hundratals mil bort. Hur ska de ta sig dit när militären och polisen söker efter dem och kontrollerar alla flyktvägar? Ett laddat relationsdrama med thrillerintrig.

MediaNr: P30947

Sturemordet, detektivroman

av Stieg Trenter

5 vol., 472 s. tryckt punktskrift

Detektivroman med upptakt i Sturebadets herrturk i Stockholm. En kropp singlar plötsligt genom glastaket ner i hallen, där fotografen Harry Friberg befinner sig.

MediaNr: P30898

Blommor över helvetet, en Teresa Battaglia-thriller

av Ilaria Tuti

8 vol., 773 s. tryckt punktskrift

I en by i de italienska alperna hittas en man mördad. Hon är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. Många hemligheter döljs i skogarna.

MediaNr: P30949

Filmmysteriet

av Martin Widmark

2 vol., 152 s. tryckt punktskrift

Tjugoåttonde boken om LasseMajas detektivbyrå. Den berömda filmregissören Omar Rauk kommer till Valleby för att spela in film och bjuder in Vallebyborna till en audition. Polismästaren erbjuds en roll om han går med på att bli inlåst i en bur under natten - för att prova på känslan av att vara inlåst. Han accepterar, tveksamt. Samma natt sker ett inbrott i optikerbutiken. Inget har stulits förutom en klocka, men golvet i källaren är uppbrutet.

MediaNr: P30940

Köttets tid

av Lina Wolff

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia. Ett möte som tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.

MediaNr: P30943

Facklitteratur

Coriolis - Horisonten

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift

En bok tillhörande rollspelet Coriolis. Här beskrivs spelets världar och varelser.

MediaNr: P30789

Coriolis - mörkret mellan stjärnorna

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift

Regelbok till rollspelet Coriolis. Här presenteras rollpersoner, färdigheter, talanger, strid, utrustning och vapen, samt rymdskepp och rymdfärder.

MediaNr: P30790

Kortskrift

Redaktör: Berit Bergström.

1 vol. tryckt punktskrift

Kortskriftsystem för olika grader av förkortning. Systemet baserar sig på 1975 års kortskriftsystem (K-75) samt på tidigare konventioner för punktskriftsstenografi. Nivå 1: Enbart enteckniga helordsförkortningar enligt K-75. Nivå 2: Kortskrift enligt K-75 (oförändrad). Inledande sammanfattning av regelverk.Alfabetisk sortering efter bokstäverna i punktskriftsalfabetet.

MediaNr: P30893

Kortskrift

Redaktör: Berit Bergström.

1 vol. tryckt punktskrift

Kortskriftsystem för olika grader av förkortning. Systemet baserar sig på 1975 års kortskriftsystem (K-75) samt på tidigare konventioner för punktskriftsstenografi. Nivå 3: Utvidgat kortskriftsystem, främst för personligt bruk. Nivå 4: Personliga anpassningar för anteckningbruk. Med förord och inledande sammanfattning av regelverk.

MediaNr: P30894

Regalskeppet Kronan

Redaktör: Björn Axel Johansson.

8 vol., 738 s. tryckt punktskrift

När Regalskeppet Kronan sjösattes 1668 var hon det största fartyg som någonsin byggts i Sverige - en manifestation av den svenska stormakten. 1676 förliste Kronan under ett sjöslag mot den dansk-nederländska flottan utanför Öland. 1981 påbörjades utforskningar av vraket i Kalmar läns museums regi. L. E., historiker och marinarkeolog, skildrar livet ombord sammanvävt med berättelser om händelser, personer och föremål i Sverige och Europa.

MediaNr: P30871

Hovjuvelerarens barn, en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer

av Gunnar Bolin

10 vol., 884 s. tryckt punktskrift

Gunnar Bolin, sedan 1987 medarbetare på Sveriges Radios P1:s kulturredaktion, tecknar ett personligt porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av 1900-talet. I centrum finns sommarvillan i Småryd utanför Båstad som fortfarande står kvar. Den byggdes 1903 av den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin och var en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen.

MediaNr: P30992

Mitt hem är inte Copacabana

av Anna De Lima Fagerlind

6 vol., 490 s. tryckt punktskrift

Journalisten Anna de Lima Fagerlind presenterar sin pappas historia i denna bok. Det är en berättelse om två bröder, Toninho och Paulinho, från favelan Cantagalo i Brasilien och deras osannolika väg genom livet. Boken diskuterar frågor om tillhörighet, uppbrott och var man egentligen hör hemma. Boken skildrar också Sverige under det sena 60-talet, till lika delar präglat av internationell solidaritet och inskränkt hemmablindhet.

MediaNr: P30948

På osannolika skäl

av Hannes Dükler

6 vol., 577 s. tryckt punktskrift

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund brutalt ihjälslagen i Loftahammar i Småland. Polisen griper snabbt maken Ingemar, misstänkt för att ha dödat sin älskade hustru sedan 42 år. Det tog ett år innan polisen fastslog att det var en älg som dödade Agneta. Boken visar en utredning där man redan från början bestämt sig för vem som är den skyldige och därefter försökt styrka sina egna teorier. Den beskriver även Ingemars väg tillbaka till livet.

MediaNr: P30929

Brittiska imperiet, uppgång och fall

av Dick Harrison

4 vol., 299 s. tryckt punktskrift

Dick Harrison, professor i historia, har bearbetat sina tidigare böcker om Englands historia till en mer lättillgänglig bok som ingår i serien Världens dramatiska händelser. Han skildrar det brittiska imperiets uppgång och fall i en kronologisk framställning från 1500-talet fram till nutid. Kortfattade redogörelser av företeelser och händelser, kryddat med kulturella referenser.

MediaNr: P30931

Jill & Marias Taverna, medelhavsmaten från vårt Kreta

av Jill Johnson

3 vol., 231 s. tryckt punktskrift

Kokbok med medelhavsmat från Kreta som samtidigt är en hyllning till öns alla skatter: kulturen, kvinnorna, klimatet och kärleken till det lilla livet. Här finns ett 60-tal traditionella recept nedärvda i generationer, uppblandade med egna personliga och mer moderna tolkningar. Från suveräna sallader, läckra dippsåser och perfekt plockmat till grekiska klassiker som moussaka, souvlaki och saganaki.

MediaNr: P30926

Djurens språk, det hemliga samtalet i naturens värld

av Eva Meijer

6 vol., 385 s. tryckt punktskrift

Hur låter valarnas kärlekssång? Hur kan en hund lära sig namnet på över tusen föremål? Hur samtalar bin genom att flyga i olika geometriska former? Djurens sätt att kommunicera är ett okänt territorium för många, men på senare år har vetenskapen tagit stora steg mot att verkligen förstår djurens språk. Med ny teknik och ett öppet sinnelag har människan fått avgörande insikter i både djurarter och ekosystem.

MediaNr: P30918

Jakten på Dawit

av Martin Schibbye

6 vol., 503 s. tryckt punktskrift

Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Martin Shibbye lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell, Dawits cellkamrat och de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Han har även träffat Dawits familj i Göteborg och under Jakten på Dawit får Martin en allt tydligare bild av människan Dawit Isaak men också av de krafter som styr hans öde.

MediaNr: P30905

Den obeboeliga planeten, livet efter uppvärmningen

av David Wallace-Wells

17 vol., 700 s. tryckt punktskrift

Författaren, amerikansk journalist på New York Magazine, menar att okontrollerbara bränder, stormar, floder och torka bara är föraningar av ett större skifte som är på väg i rasande fart. Om inte mänskligheten radikalt ändrar sin livsföring kommer planeten att bli närapå obeboelig redan i slutet av detta århundrade. Internationellt uppmärksammad undersökning av vår katastroftyngda framtid.

MediaNr: P30965

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hjärta av sten

av Ingelin Angerborn

6 vol., 508 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Hjärta av damm. Nelli kan se andar. Det har hon kunnat sen hon var liten, och det är inget som brukar skrämma henne. Men när hon och hennes mamma flyttar till ett gammalt hotell möter hon något nytt. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Vem är det söker kontakt? Och varför?.

MediaNr: P30932

Den hemliga resan

av Lowe Aspviken

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift

Albertinas pappa är en mycket gammal sjökapten som gått iland. När han en dag vill ge sig av till sjöss igen blir Albertina orolig. Sjökaptenen är så hemlighetsfull, vad har han för ärende? Albertina smyger med ombord och gömmer sig i en livbåt. De seglar från Göteborg genom engelska kanalen mot Irland. På resan möter hon mytiska havsväsen och hon får veta sanningen om sin pappa. En spännande och lite sorglig sjömans-saga.

MediaNr: P30881

Arlo Finch vid Månsjön

av John August

9 vol., 840 s. tryckt punktskrift

Arlo Finch har bott i Pine Mountain ett år och börjat vänja sig vid att det är en speciell plats. Men precis när han tror sig förstå hur den fungerar, upptäcker han att uråldriga mörkerkrafter inte bara lurar i skogen utan närmre än han tror. Kanske till och med i hans eget hem. För Arlo och hans scout-trupp är lägervistelsen ett tillfälle att leta efter skogsandar och upptäcka mystiska budskap inkarvade i trädens bark. Äventyr och skogsmagi.

MediaNr: P31003

Mellan oss

av Sandra Beijer

3 vol., 287 s. tryckt punktskrift

När Minna börjar högstadiet tar hon avstånd från sin mellanstadiekompis och anlägger en ny stil med förhoppning om att höja sin status. I nya klassen blir hon kompis med den utlevande Milou och tysta Elin. De delar samma drömmar om popularitet och den första kyssen. Men högstadiets värld är en hård hierarki vars villkor är obegripliga och föränderliga. Plötsligt har Minna förpassats till botten och går in i sig själv.

MediaNr: P30908

Knäckarbanketten

av Sara Bergmark Elfgren

5 vol., 412 s. tryckt punktskrift

En gång för länge sedan bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest - en bankett som ska pågå i tre dygn med hundratals maträtter och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen. Kökspojken Amund och hertig Ludberts dotter Ottilia blir indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar och vidriga vidunder.

MediaNr: P30956

Helt seriöst

av Hanna De Canesie

4 vol., 338 s. tryckt punktskrift

Efter en fest publiceras bilder av Ellas nakna bröst, med någons händer på hennes kropp, på ett anonymt insta-konto med kränkande text. Kommentarerna är många, men ingen vet vem som tagit bilderna. Ingen utom Sam som skymtade Manne och Aldin med Ella i sovrummet. De hävdar att det är Sam som lagt upp bilderna. Kompisar börjar vända sig emot honom. D.C, socionom och skolkurator, fångar här ungas människors svårigheter med identitet och relationer.

MediaNr: P30969

Lillis och riktiga laget

av Micaela Favilla

1 vol., 47 s. tryckt punktskrift

Lillis älskar fotboll och vet precis hur man gör: passar, gör mål, jublar och kramas. Hon vill så gärna spela i ett riktigt lag, precis som sin syster. Nästa termin, säger mamma. Men vadå nästa termin? Lillis vill spela nu! Hon får nöja sig med sin egen klubb, Snabbsportens IK. Där får man spela när och hur man vill. Det är inte så noga. Men lika bra som ett riktigt fotbollslag och riktig fotbollsträning är det nog inte. Eller?.

MediaNr: P30886

Kampen om Araluen

av John Flanagan

8 vol., 761 s. tryckt punktskrift

Del 14 i serien Spejarens lärling som börjar med Gorlans ruiner. I det högsta tornet i Araluens slott sitter kronprinsessan Cassandra och kung Duncan fångade. I en annan del av landet befinner sig spejarna Horace och Gilan i ett belägrat fort, där de bara väntar på att De röda rävarnas klan ska attackera dem på nytt. Den enda som kan hjälpa dem är lärlingen Maddie som måste övertyga broderbandet Hägrarna att följa med henne.

MediaNr: P30977

En egen häst

av Pia Hagmar

4 vol., 314 s. tryckt punktskrift

Juli har precis börjat sexan. Hon har gått på ridskola i fem år och är duktig, men börjar tröttna. Det känns omöjligt att utvecklas och tävla utan egen häst och Juli vet att hon aldrig kommer att få någon. En kväll när hon kommer hem från stallet står hennes föräldrar ute på gården. De bråkar och skriker åt varandra. Utan att ens se på Juli sätter sig hennes mamma i bilen och åker därifrån. Det är så katastrofen börjar. Och sedan fortsätter den.

MediaNr: P30955

Isabell, min bästa vän

av Lin Hallberg

1 vol., 53 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30946

Indra Larssons inte helt perfekta hästliv

av Lin Hallberg

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift

Indra Larsson är 12 år och älskar djur. Hon har två smarta råttor som heter Bruno och Silas, Ninen - en gosig kanin, ett akvarium med slöjfiskar och två kärlekskranka zebrafinkar. Men hon önskar att hitta en häst att sköta om. Och helt plötsligt går drömmen i uppfyllelse, plötsligt står det tre hästar i hagen vid det gamla torpet som hon cyklar förbi varje dag. Och Indra upptäcker att hon kanske har en unik förmåga att kommunicera med hästar.

MediaNr: P30795

Blinda Rödluvan och vargen

av Xu Han

1 vol., 11 s. tryckt punktskrift

Mormor fyller år och Rödluvan ska gå genom skogen för att hälsa på henne. Men Rödluvan kan inte se så hon måste fråga om vägen. Rödluvan tar sig fram genom skogen med hjälp av sin hörsel, lukt och känsel. Hon stöter på diverse djur och frågar om vägen. Sist men inte minst träffar hon vargen.

MediaNr: P30899

Modigast i världen

av Malin Karim

5 vol., 402 s. tryckt punktskrift

Alba bor på en ö långt från land med sina syskon. Efter en våldsam storm försvinner syskonen och hon är plötsligt ensam i stugan med geten Yanko. Tillsammans måste de ge sig av för att hitta Albas pappa. Det blir en lång äventyrlig vandring med många läskigheter och nya bekantskaper. Alba, som är rädd för det mesta, blir modig på vägen.

MediaNr: P30919

Kärlek är bättre än ingen kärlek

av Rose Lagercrantz

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift

Del 7 i serien som börjar med Mitt lyckliga liv. Det är vår och Dunne reser till Rom för att gå på pappas bröllop. Det är tack vare henne det blir av. Det är i alla fall vad hon själv tror. Men till hennes bestörtning är inte Ella Frida bjuden. Pappa har sagt nej. Vad ska Ella Frida säga när hon får veta att hon inte blivit bjuden på sin bästa väns pappas bröllop? Än vet hon inget, hon är i stugan på ön för att städa bort vintern.

MediaNr: P30941

Vi går varvet

av Ina Lagerwall

3 vol., 267 s. tryckt punktskrift

13-åriga Liv går första terminen på högstadiet. Liv är kompis med Bella och Jessa men det känns inte alltid så bra. Ofta är Liv utesluten, nedvärderad och ratad. Hon känner sig allt mer olycklig. När hon följer med sin moster till en teatergrupp hittar hon något som hon tycker är roligt. Dessutom hittar hon nya kompisar och kanske någon som hon känner extra mycket för.

MediaNr: P30865

Dödens dal

av Ola Lindholm

3 vol., 248 s. tryckt punktskrift

Kung Pow är världens farligaste kampsport. I alla tider har kunskaperna om Kung Pow förts över från en mästare till bara en elev. Mästaren Ju har länge levt utan att hitta sin lärling. Men en dag upptäcker den internationella polisen iPol ett övergivet barn och Mästare Ju övertalas att träna pojken. Pojken döps till Sam och nu bildar han tillsammans med Mästare Ju och datageniet Aisha en avdelning inom iPol som bekämpar farliga skurkar.

MediaNr: P30938

Frukta mig

av Tahereh Mafi

7 vol., 648 s. tryckt punktskrift

Första delen i en ny triologi som tar vid där serien Rör mig inte slutade. Juliette har överlevt flera år i fångenskap hos Återetablissemanget. Torterad och skottskadad är hon nu äntligen fri, med Warner vid sin sida. Rebellerna har segrat och Juliette har utsetts till ledare för sektor 45. Helt plötsligt har hon makt och måste försöka hantera sina speciella förmågor. Hon sätts på prov när en tragedi inträffar.

MediaNr: P30927

Min längtan kvar, dikter om kärlek - tappad och hittad

av Mårten Melin

1 vol., 36 s. tryckt punktskrift

Diktsamling om kärlek - tappad och hittad. Det är dikter om längtan och förälskelse. Om att bli ihop och att göra slut. Om hur ont det kan göra att sakna någon. En kärlekshistoria som både hettar och bränner.

MediaNr: P30912

Modersmål

av Mona Monasar

1 vol., 62 s. tryckt punktskrift

Diktsamling som kretsar en ung kvinnas upplevelse att som färgad och muslim växa upp i 2000-talets Sverige. Hon beskriver relationen till sina föräldrar och landet Somalia som de lämnat. Här finns känslor av vrede, sorg, förtvivlan och ensamhet; men också texter som står upp mot rasism och fördomar. Debutbok av Mona Monasar, 1998-.

MediaNr: P30934

Natthimmel

av Sofia Nordin

6 vol., 516 s. tryckt punktskrift

I Tildas familj tiger alla bakom stängda dörrar och håller sina problem för sig själva. Det blir inte lättare av att bästa vännen Adina flyttar och byter skola. Men så blir Tilda vän med Jesper, glad och utlevande, och saker börjar äntligen falla på plats. Tilda har en ny kompis, utan att hon egentligen vet hur det gick till.

MediaNr: P30904

Sjörövarhöst

av Mårten Sandén

4 vol., 339 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Skorstensjul. En stormig höstkväll dyker en mystisk man med träben upp hemma hos Stella. I sjökistan han har med sig finns en loggbok och en märklig kompass som verkar höra samman med Stella. Vart vill kompassen föra henne och varför vill den hemske sjörövaren Benbow få tag på loggboken? Frågorna blir allt flera och Stella måste ta hjälp av skorstensbarnen för att hitta svaren.

MediaNr: P30985

Kaos och katastrofer

av Linda Skugge

2 vol., 148 s. tryckt punktskrift

Juno går i 7A - skolans stökigaste klass. Hon håller sig mest för sig själv. På fritiden gör Juno en Youtube-vlogg. En dag råkar Juno lägga ut fel video, där hon dissar klassens tuffa tjejgäng. Snart har alla sett den. Juno blir rädd. Vad göra? Hon startar en skam-vlogg där folk får prata om sina misstag. En rolig bok som också innehåller tips och råd för dig som vill starta en egen Youtube-vlogg.

MediaNr: P30907

Min tur nu

av Angie Thomas

9 vol., 849 s. tryckt punktskrift

Bri är 16 år och drömmer om att bli en känd rappare. När hon var 12 sköts hennes pappa ihjäl av ett rivaliserande gäng när han var på väg att slå igenom som rappare. Hennes mamma har missbrukat droger, varit ren i några år, arbetat i kyrkan men är nu arbetslös. Bri är duktigt i skolan men allt förändras när hon blir nedbrottad av några väktare för att de misstänker att hon säljer droger. Bri bestämmer sig för att hon ska lyckas.

MediaNr: P30998

Faktaböcker

Var kommer du ifrån, egentligen?

3 vol., 262 s. tryckt punktskrift

Organisationen TNKVRT (tänkvärt) har funnits sedan 2015 och består av 11 antirasistiska nätaktivister. De vill genom olika projekt sprida kunskap om förtryck och rasism. Här finns berättelser om vardagsrasism, blandat med fakta och tips på hur man kan göra skillnad. Frågan "Var kommer du ifrån, egentligen?" utgör huvudfokus när olika personer genom berättelser, dikter och illustrationer ger sin bild av att vara i minoritet i Sverige.

MediaNr: P30945

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Fastrarna

av Ebba Forslind

26 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om en liten flicka som måste följa med på kalas till Björns mamma. Björn är inte en riktig björn, utan det är mammas nya kille som heter så. Det finns nästan inget att göra på kalaset och allt känns ganska tråkigt. Men då frågar Björns tre småsyrror om de kan få bli hennes fastrar. Och det känns bra så då skålar de i svag saft.

MediaNr: P30755

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Rädslorna

av Jesper Lundqvist

1 vol. tryckt punktskrift

Henrik är så trött på Rädslorna - Ängslan, Ilskan och Frysan. De har bott hos honom så länge han kan minnas. Kanske skulle det bli bättre om andra flyttade in. Någon som inte är ängslig, ilsken eller rädd för allt. När Ordning och Reda dyker upp verkar det lovande, ända tills de ber Henrik att göra sig av med Rädslorna. Det gör han, men plötsligt känns ingenting bra längre. Bilderbok om känslor som alla har, men kanske inte alltid vill kännas vid.

MediaNr: P30764

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Nattrodd

av John Ajvide Lindqvist

2 vol., 104 s. tryckt punktskrift

Alice och Monika är vänner sedan länge. Varje sommar i över 50 år har de åkt till en ö i Stockholms skärgård för att campa. De kan tala om allt utom en sak - det där hemska som hände för över 60 år sedan. När de sitter där på ön i den vackra julikvällen gör sig plötsligt den gamla händelsen påmind och den hotar att ta livet av dem båda. Psykologisk skräcknovell. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P30689

Minifakta om tigrar

av Peter Bejder

1 vol. tryckt punktskrift

Lätta fakta om tigrar. Man får till exempel reda på att en tiger kan bli 15-20 år gammal, att det finns flest tigrar i Indien, att tigrar jagar på natten och vilar på dagen och att en tiger kan väga upp till 300 kilo. Med inläsning efter punktskriftsbok i 2 läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P30785