Nya punktskriftsböcker oktober 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 109 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Allt eller inget

av Simona Ahrnstedt

11 vol., 1002 s. tryckt punktskrift

Lexia jobbar som copywriter på en reklambyrå som fått nya ägare. Hon älskar sitt jobb men nu snackas det om att många ska få sparken och Lexia blir nervös. För att döva oron sitter hon i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Plötsligt sitter en ursnygg man bredvid henne. Adam har kommit till Stockholm för att rensa upp i en reklambyrå. Helgen innan han ska börja sitter han på en bar och stöter på en vacker kvinna. På måndag möts Lexia och Adam igen. Feelgood.

MediaNr: P31091

Bomullsängeln

av Susanna Alakoski

10 vol., 944 s. tryckt punktskrift

Historien om Hilda, som kastas ut från en trygg tillvaro som bonddotter i Österbotten efter att ha blivit gravid utom äktenskapet. Hilda får slita ont som piga på en gård inte långt hemifrån. Bomullen blir vägen ut, på gott och ont. Bomullsängeln handlar om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst. Den visar hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.

MediaNr: P30967

Nattspår, spänningsroman

av Karin Aspenström

5 vol., 424 s. tryckt punktskrift

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol i de värmländska skogarna. Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummen och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria med blodigt slut. Kaj står inför flera gåtor.

MediaNr: P31066

Kodnamn Flamingo

av Kate Atkinson

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift

1940 blir den 18-åriga Juliet Armstrong engagerad som spion av Storbritanniens underrättelsetjänst MI5. Hon blir placerad på en avdelning med uppgift att bevaka brittiska fascistsympatisörer. Arbetet är påfrestande och skrämmande men när kriget tar slut lämnar hon den här tiden bakom sig. Tio är senare arbetar Juliet som radioproducent på BBC. Hon konfronteras med händelser från det förflutna och måste utkämpa ett nytt krig.

MediaNr: P31067

Gileads döttrar

av Margaret Atwood

11 vol., 956 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30975

Döden klär i domino, pusseldeckare

av Marie Bengts

9 vol., 790 s. tryckt punktskrift

Andra boken om Hannah Lönn i serien som inleds med En sax i hjärtat. Det är hösten 1957 och Hanna får i uppdrag att göra ett antal dominokappor som rekvisita till en modevisning. Uppdraget tar en oväntad vändning med ett hotbrev med meningen döden klär i domino och ett dödsfall vid visningen. Tillsammans med kommissarie Holm börjar Hanna nysta bland ledtrådarna som leder till kärleksaffärer, gangsterverksamhet och nazistkopplingar. Pusseldeckare.

MediaNr: P31161

Ingemar Modigs uppvaknande

av Mikael Bergstrand

8 vol., 730 s. tryckt punktskrift

Varje morgon stänger Ingemar Modig av väckarklockan innan den ringer - han är övertygad att annars kommer någon att dö. Tvångstankarna har tagit över hans liv. Så träffar han Dalia, en 11-årig flicka från krigets Syrien, och de blir vänner. Dalia är fruktansvärt envis och en jäkel på att svära på svenska. Hon är en bra fotbollsspelare och accepterar inte ett nej. Tillsammans försöker vännerna hitta en väg bortom plågsamma minnen och kulturkrockar.

MediaNr: P31034

Knutby, roman

av Jonas Bonnier

8 vol., 717 s. tryckt punktskrift

Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo. Dokumentärroman om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet baserat på tro, hopp och kärlek, som till slut tjänar helt andra syften.

MediaNr: P31069

Dotterns berättelse

av Armando Lucas Correa

7 vol., 664 s. tryckt punktskrift

New York, 2015: 80-åriga Elise Duval kom till USA från Frankrike strax efter andra världskriget. När en okänd kvinna dyker upp med brev, skrivna på tyska av Elisas mor under kriget, skakas hennes liv i grunden. Berlin, 1939: Amanda Sternberg, bokhandelsägare och nybliven änka, flyr nazityskland tillsammans med sina två döttrar. Men de fångas in och förs till ett koncentrationsläger. Hjärtskärande historia som bygger på verkliga händelser.

MediaNr: P31084

Den tunna isen

av Lena Einhorn

15 vol., 1411 s. tryckt punktskrift

Nyckelroman där Lena Einhorn ger sig i kast med sin egen historia, och beskriver kärlekens livsfarliga och livsnödvändiga kraft. Det är en varm sommar, sent i juli, när en kvinna oväntat kommer simmande mot henne på bryggan. Det blir ett möte som gör ett outplånligt intryck. Så inleds en förälskelse och så småningom en kärleksrelation som ska ta henne ut på en tunnare is än hon någonsin tidigare vågat beträda.

MediaNr: P31048

Snöstorm

av Augustin Erba

8 vol., 738 s. tryckt punktskrift

Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn. Det är Livli, hans ungdomskärlek som en gång krossade hans hjärta. Plötsligt kommer allt tillbaka. De möttes för första gången när de är studenter och de brottas båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade. Om kärlek och sorg, om minnen och lycka.

MediaNr: P31009

Den skrattande hazaren

av Kjell Eriksson

10 vol., 954 s. tryckt punktskrift

Efter tio år är Ann Lindell tillbaka. I denna elfte bok har hon dragit sig tillbaka från polislivet till en liten by i Uppland. När den gamla byskolan som använts som boende för asylsökande sätts i brand och flera personer omkommer väcks polisen i henne till liv och hon dras in i fallet. En spännande samtidsskildring.

MediaNr: P31164

Hennes ord, värk I-III

av Tove Folkesson

7 vol., 665 s. tryckt punktskrift

Mormodern håller på att dö samtidigt som berättaren Tove och hennes fru kommer fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De har längtat och är nära nu, tror hon, och träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföreningar och kuratorsamtal. Men döden är nära och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Första delen i en serie om den naturliga döden och födandets stora mysterium.

MediaNr: P31104

Ett enklare liv

av Anna Fredriksson

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Pensionat Pomona som börjar med Mellan himmel och hav. Midsommartid i fiskeläget Kivik på Österlen. Lagom till semestersäsongen öppnar Sally äntligen sitt pensionat. Hon tvingas snart inse att det är mycket svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet. Dottern Josefin kämpar med sitt självhushåll, men drömmen om ett enklare liv är svår att upprätthålla när pengarna inte räcker.

MediaNr: P31165

Svart hämnd, en Kent Mortland-thriller

av Peter Gissy

13 vol. tryckt punktskrift

Två kvinnor hittas brutalt mördade i västra Göteborg. En sexårig pojke som tros ha bevittnat ett av morden är spårlöst försvunnen. Är pojken i mördarens våld? I polisjakten deltar en kvinnlig psykolog, Jessica, som tillfälligt knutits till spaningsgruppen. Tidningsmannen Kent Mortland dras in i utredningen och inleder en kärleksaffär med Jessica. Thriller med både spänning och vardagligt utredningsarbete.

MediaNr: P31061

Ondskan

av Jan Guillou

4 vol., 362 s. tryckt punktskrift

Erik, en skolpojke i 1950-talets Sverige, blir varje dag slagen av sin sadistiske far. Han vet att om han gör motstånd blir det ännu värre. Erik skickas till internatskolan Stjärnsberg. Äntligen ska han slippa farsan, slippa få stryk. Men de äldre eleverna hatar Erik, han är bäst på simning och det tål de inte. Mobbningen blir bara värre och till slut måste Erik slå tillbaka. Återberättad av Johan Werkmäster. Lättläst.

MediaNr: P31012

Den andra dödssynden

av Jan Guillou

11 vol., 1026 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien Det stora århundradet som börjar med Brobyggarna. 1980-talet i Sverige. En ny generation Lauritzen ger sig in i fastighetsbranschen och i en ekonomisk kapplöpning som leder till väldiga vinster. Eller avgrunden. Eric Letangs advokatbyrå ställs inför helt andra påfrestningar i form av den moralpanik som leder till incestmål och terroristrättegångar. Det rättsliga sammanbrottet kulminerar med mordet på landets statsminister.

MediaNr: P30930

Asymmetri

av Lisa Halliday

7 vol., 669 s. tryckt punktskrift

Den 25-åriga redaktionsassistenten Alice har ett förhållande med den ständigt Nobelpristippade, och mycket äldre författaren Ezra Blazer. Platsen är New York, tidigt 2000-tal. Ezra har ett gnistrande intellekt men hans kropp blir allt bräckligare. Författaren berättar också om den irakisk-amerikanske ekonomen Amar som på sin väg mot Kurdistan blir kvarhållen på Heathrow flygplats. Roman om makt, oskuld, erfarenheter och berömmelse.

MediaNr: P31016

Resten av allt är vårt

av Emma Hamberg

9 vol., 856 s. tryckt punktskrift

Autofiktiv roman där författaren Emma berättar om hur hennes man drabbas av en svår sjukdom. När han kommer hem från sjukhuset har han svåra hjärnskador. De kämpar med sin kärlek under många år men till slut går det inte längre utan de skiljer sig. Emma tror aldrig att hon ska möta kärleken igen men helt plötsligt dyker han upp - mannen som hon hängde med en dag i Paris för 30 år sedan. Förvirringen är total.

MediaNr: P30988

Late bloomer

av Emma Hamberg

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift

Ulla har förlorat livslusten efter maken Ingemars död. Hon har tagit en saftig livförsäkring och planen är att avsluta sin tid på jorden med hjälp av kedjerökning inomhus, sockerbitar, fryst färdigmat och noll promenader i den friska luften. Försäkringspengarna ska finansiera sonens nya kök och efter döden får hon umgås med Ingemar igen. Men i väntan på döden behöver Ulla roa sig med något. Av ren impuls köper hon en dyr kikare på avbetalning.

MediaNr: P31083

Välkommen till Flanagans, del ett i serien om hotellet Flanagans

av Åsa Hellberg

8 vol., 778 s. tryckt punktskrift

På lyxhotellet Flanagans i London kan allt hända. Här flockas 1960-talets jetsetare, aristokrater och affärsmän - att inte bli inbjuden till Linda Lansings fester är en katastrof. Men ingen vet vilket högt pris Linda tvingats betala för framgångarna. Hon är en ensam kvinna i männens värld och trots att hon ägt och drivit hotellet i tio år är hon fortfarande inte accepterad. Hennes kusiner vill driva bort henne och nu kulminerar maktkampen.

MediaNr: P31033

Nora, roman

av Merete Pryds Helle

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift

Författaren utgår från gestalten Nora Helmers i Henrik Ibsens drama Ett dockhem och beskriver hennes utveckling från en undergiven docka i ett förljuget äktenskap till en kvinna som går sin egen väg, genom att gå sin väg. Hon har alltid blivit behandlad som ett barn, först av fadern, sedan av maken. Genom kvinnor i sin närhet utvecklas Nora både intellektuellt och sexuellt. Till slut förstår hon att ju mer kraft maken får, desto tommare blir hon.

MediaNr: P31051

Drömhuset

av Veronica Henry

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift

Hunter's Moon är ett gammalt hus i den lantliga idyllen Cotswold, England. Ett riktigt drömhus. Efter att ha tillhört familjen Willoughby i mer än femtio år ska det nu säljas. Under försäljningen kommer gamla hemligheter upp till ytan, både gällande familjen och byns populära mäklare Belinda Baxter. En feelgood-roman som utspelar sig både på landsbygden och i 1960-talets swinging London.

MediaNr: P31080

Hjärtats bokhandel

av Veronica Henry

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift

Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorgen efter sin fars bortgång, och hon nu vill nu sälja bokhandeln som hon har ärvt. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för Emilia. Feelgood.

MediaNr: P31010

Av jord är du kommen-, roman

av Gurli Hertzman-Ericson

7 vol., 627 s. tryckt punktskrift

Bygderoman som följer några generationer i släkten på Danielsgården i Garpås by. I centrum står bonden Johan Daniels och hans fru Elin. De får fem barn - först fyra flickor och så äntligen en son. Det är tänkt att sonen så småningom ska ta över men det är den förstfödda dottern, Johanna Eleonora, som Johan håller kärare än någon annan. Gurli Hertzman-Ericson, 1879-1954, författare till ett 30-tal böcker.

MediaNr: P31063

Henrik, roman

av Vigdis Hjorth

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift

Den norska författaren Vigdis Hjorth har utgått från Henrik Ibsens drama Hedda Gabler, men här har Hedda blivit Henrik och handlingen utspelas i nutid. Henrik Falk är nygift med arvtagerskan till en bensinmack, med ett barn på väg. Hon är överlycklig men inom Henrik stiger paniken. Sedan hans familj kommit på obestånd är hans självbild i gungning. När han får reda på att hans ungdomskärlek, konstnären Tale, har köpt hans barndomshem brister något.

MediaNr: P31052

Förväntan, roman

av Anna Hope

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift

Hannah, Cate och Lissa delar i början 2000-talet ett hus i London. Deras tillvaro genomsyras av konst, aktivism, romantiska äventyr och känslan av att ha hela livet framför sig. Tio år senare har inte livet blivit som de förväntade sig. De befinner sig mitt bland spillrorna av misslyckade karriärer, IVF-försök och svalnade äktenskap. Alla tre längtar efter något mer och brottas med frågan hur man ska leva ett lyckligt och meningsfullt liv.

MediaNr: P31041

Det innersta rummet

av Jørn Lier Horst

9 vol., 835 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien William Wistings cold cases som börjar med Katharinakoden. När Bernard Clausen, tidigare minister i Arbeiderpartiet, dör hittar man 80 miljoner i kontanter i hans sommarstuga. Riksåklagaren förstår att polisen ställts inför ett känsligt fall. För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting i uppdrag att sätta ihop en hemlig utredningsgrupp. Men innan gruppen ens hinner börja brinner Clausens stuga ner till grunden.

MediaNr: P31000

Mannen som kom tillbaka, en Elina Wiik-deckare

av Thomas Kanger

7 vol., 641 s. tryckt punktskrift

Suggestiv deckare med mordutredaren Elina Wiik i huvudrollen. En pensionerad lärare från Västerås hittas död i en park i Stockholm. På ren rutin informeras Västeråspolisen om dödsfallet. Den dödes son får en chock när bouppteckningen är klar och försvinner strax spårlöst. Tre år senare dyker en främmande man vid namn Edmund Korsberg upp i Sverige. Han är ute efter hämnd.

MediaNr: P31117

Brudar i svart

av Sirpa Kähkönen

7 vol., 614 s. tryckt punktskrift

Anna växer under 1900-talets början upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått. Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat. Arbetarskildring där kvinnornas liv står i centrum.

MediaNr: P31073

Kistbyggarna

av Morgan Larsson

9 vol., 778 s. tryckt punktskrift

Samuel Miller lägger ut en annons - Snickra din egen kista! - "existentiellt hantverk i idyllisk miljö". Tanken är att man på Lövensö, i den yttre skärgården under två veckor ska snickra sin egen kista. Samuel får många anmälningar och väljer ut åtta stycken - alla med egna motiveringar varför de vill snickra sin egen likkista. När gruppen kommer igång med arbetet dyker efterhand hemligheter, dolda motiv och förnekad längtan upp till ytan.

MediaNr: P30997

Ett högt pris

av Donna Leon

7 vol., 656 s. tryckt punktskrift

En ung kvinna återvänder från semestern och hittar sin granne, en äldre dam, död på golvet. Troligen har hon drabbats av hjärtinfarkt. Men kommissarie Brunetti bestämmer sig för att undersöka fallet. Snart upptäcker han att den äldre kvinnan har varit engagerad i en kvinnojour och att hennes lägenhet fungerat som fristad för misshandlade och utnyttjade kvinnor. Kommissarie Brunetti befinner sig snart på spaning i Venedigs mörkaste vrår.

MediaNr: P31166

Och eken står där än

av Sofia Lundberg

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift

Esther har tappat fotfästet efter en svår skilsmässa och helgerna utan sonen Adrian är plågsamt ensamma. Varannan lördag promenerar hon till en gammal ek på en äng vid vattnet. En dag möter hon Rut, en äldre dam men en fantastisk förmåga att fokusera på det vackra i livet. En oväntad och stark vänskap utvecklas mellan de två kvinnorna. Men allt är inte som det verkar. Vad är det för hemlighet som Rut döljer?.

MediaNr: P31100

Ett kallt fall

av Peter May

10 vol., 916 s. tryckt punktskrift

Den skotske rättsmedicinaren Enzo Macleod försöker lösa ett "kallt fall". För tio år sedan försvann Jaques Gaillard spårlöst i Paris. Han var en lärare som undervisade landets mest begåvade elever. Djupt ner i staden, i katakomberna, gräver Enzo fram ledtrådar - spår som tycks vara avsiktligt utplacerade. I takt med att han närmar sig mördaren blir det alltmer uppenbart att han själv riskerar att bli nästa offer.

MediaNr: P31022

Bergens stjärnor

av Jojo Moyes

11 vol., 1020 s. tryckt punktskrift

1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig. Men snart inser Alice att hon är mer instängd en någonsin. När staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier anmäler sig Alice entusiastiskt. Feelgood.

MediaNr: P31035

1794

av Niklas Natt och Dag

11 vol., 1066 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med 1793. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. På en arrendegård inåt landet sörjer en mor sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, den enarmade palten Mickel Cardell som inte längre har något att leva för. Brutal och skakande skildring av ett Stockholm i förfall.

MediaNr: P30995

Skärvornas drottning

av Johanna Nilsson

6 vol., 525 s. tryckt punktskrift

en annan tillvaro än den som erbjuds henne på Ransta gård i 1500-talets Sverige. Ända sedan barnsben har hon önskat sig ett liv i frihet, utan någon man som bestämmer över hennes framtid. Uppmuntrad av sin mormor har hon därför bestämt sig för att gå i kloster. Men planerna förändras abrupt då Hedvig tvingas fly från sin hembygd.

MediaNr: P31079

Hamilton Beach, en roman

av Linda Olsson

5 vol., 418 s. tryckt punktskrift

Helga ska lämna huset som hon bott i de senaste sju åren för gott. Hon ska först ta ett sista farväl av Hamilton Beach. Platsen har hjälpt henne att överleva den överrumplande häftiga kärlek hon mötte i Paris åtta år tidigare. Denna kärlek fick omvälvande konsekvenser i hennes liv. Så mötte hon Wills, som hjälpte henne att fatta ett livsavgörande beslut. Stark kärlekshistoria som påminner oss om hur oförberedda vi är när katastrofen drabbar oss.

MediaNr: P31167

Kyss och kram

av Bente Pedersen

5 vol., 461 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien om Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Tromsö, 1919. Helt utan förvarning är Edvard plötsligt borta och Aurora förstår ingenting. De har inte gett några löften men de har kysst varandra och hon har uppfattat att de har en slags överenskommelse. Aurora är ute och promenerar med sin kusin Fredrik när de får se tre pojkspolingar som slår en ensam stackare. Utan att tänka sig för ger sig Aurora in i slagsmålet.

MediaNr: P31025

En oväntad förälskelse

av Julia Quinn

10 vol., 864 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om familjen Bridgerton som börjar med En annorlunda allians. England, tidigt 1800-tal. Anthony Bridgerton är den mest eftertraktade mannen i Londons societet. Vad ingen vet är att han redan valt ut sin tillkommande. Edwina Sheffield är inte bara rar och behaglig utan också en av de vackraste unga kvinnorna i umgängeskretsen. Enda hindret är hennes syster Kate som är helt emot uppvaktningen.

MediaNr: P31102

En ensam färd

av Göran Redin

9 vol., 843 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Ett fjärran krig. Avslutande delen i serien om syskonen från Lövberga i Östergötland, som utspelar sig under det omvälvande 1600-talet. Karin och Erik befinner sig långt hemifrån. Karin är i Amsterdam och hennes hemlängtan växer sig allt starkare. Eriks resa genom Europa kantas av hemliga uppdrag. Hemma på Lövberga går livet sin stilla gång, men en gammal oförrätt kommer upp till ytan och blir ödesdiger för familjen.

MediaNr: P31006

En vilsen själ

av Göran Redin

10 vol., 907 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Lövberga som börjar med Ett fjärran krig. Syskonen på Lövberga hyser stora förhoppningar om att kunna dra fördel av sin vänskap landets mäkti.

MediaNr: P31005

Under nio nätter

av Denise Rudberg

6 vol., 566 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien som börjar med Ett litet snedsprång. En het sommardag hittas en man död i sin lägenhet på Östermalm i Stockholm. Mannen, som varit gift med livsstilscoachen Anna Lanner, antas först ha begått självmord, men ett år efter dödsfallet börjar allt tyda på att han blivit mördad. Förundersökningsledaren Marianne Jidhoff kopplas in. Snart upptäcker hon att familjen Lanner ruvar på mörka hemligheter.

MediaNr: P31090

Sommaren hon aldrig glömde

av Nikola Scott

9 vol., 862 s. tryckt punktskrift

Augusti 1939 i Cornwall. När Madeleines efterlängtade syster kommer hem från en långresa i Europa är det i sällskap med en nyfunnen kärlek. Han charmar alla utom Madeleine. För vem är han egentligen? Långt senare i livet möter Madeleine den unga och gravida Chloe. Hon är skräckslagen över de nya sidor som hennes make visar. Successivt börjar de två kvinnorna koppla ihop det förflutna med nutiden, vilket driver Chloe till ett drastiskt beslut.

MediaNr: P31082

Frankenstein eller Den moderne Prometeus

av Mary W Shelley

7 vol., 628 s. tryckt punktskrift

Victor Frankenstein, en fanatisk ung vetenskapsman, tror sig ha kommit på livets gåta. Han lyckas skapa en konstgjord människa av likdelar som han gör levande med elektricitet. Denna konstgjorda människa försöker bli omtyckt men hans upphovsman grips av fasa för sin skapelse och stöter bort den. Varelsen förvandlas till ett monster som tar över Frankensteins hela tillvaro. Klassisk gotisk skräckroman publicerad första gången 1818.

MediaNr: P31114

Inför hans blick

av Malou von Sivers

7 vol., 665 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Mitt hjärtas oro. Annas liv ser perfekt ut på ytan: hon är stark, driven kvinna som gör karriär som skådespelerska. Men inom henne finns det ett sår, det som kommer från uppväxten med en far som utan förvarning och blixtsnabbt kan växla från att vara öm och kärleksfull till fruktansvärda raserianfall. Och en mor som viker undan och tittar bort. Roman om kärlek och att ärva sår över flera generationer.

MediaNr: P30914

Väsen, ett familjedrama

av Domenico Starnone

5 vol., 411 s. tryckt punktskrift

Daniele Mallarico, en 75-årig illustratör, är försvagad efter en operation och bekymrad för sitt renommé som konstnär. Hans dotter undrar om han kan komma till Neapel för att passa sitt fyraåriga barnbarn Mario i några dagar. Motvilligt säger han ja. Mario är smart och livlig, en brådmogen pojke som försöker dra till sig morfars uppmärksamhet genom bus och diktatoriska lekar. Daniele påminns om sin egen barndom och de vägval han gjort i livet.

MediaNr: P30996

Sörjen som blev

av Anna Takanen

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföringen blir aldrig av. A.T, skådespelare och regissör, nystar långsamt och smärtsamt upp sin egen familjehistoria.

MediaNr: P31099

Narr på nocken

av Stieg Trenter

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift

En kväll i maj vid Hamngatan i Stockholm. I mörkret syns en figur i vit kostym och svart mask - en narr som försvinner över taknocken, högt över Kungsträdgårdens nöjen. Narren är huvudperson i ett drama som både rymmer mord och första klassens bedrägeri. Åtminstone tedde det sig så för Harry Friberg och Vesper Johnson när de började sin händelserika upprullning av kriminalgåtan. Det blir en dramatisk final på Solvalla.

MediaNr: P31075

Kärlek börjar med mord, pusseldeckare

av Maja Willander

7 vol., 610 s. tryckt punktskrift

Pensionären Vera har lyckats dölja sina både små och stora hemligheter och lever ett stillsamt liv i den lilla byn Tjugesta. När en man hittas mördad mitt i idyllen dras hon motvilligt in i utredningen. Alla i byn tycks ha något att dölja, såväl den bullbakande grannkvinnan, den tyste atleten och den fridsamme trädgårdsmästaren. Flera obehagliga incidenter inträffar. Men samtidigt som döden kommer till byn börjar romantiken spira.

MediaNr: P31049

Predikare-Lena, roman

av Tore Zetterholm

7 vol., 622 s. tryckt punktskrift

Dokumentär roman om den östgötska torparflicka, Helena Ekblom, 1790-1859, känd som Predikare-Lena Hon fick sin första uppenbarelse vid 9 års ålder och 1806, när hon var 16 år, började hon vandra runt och predika. Myndigheterna såg henne som en samhällsrisk och hon spärrades 1808 in på Vadstena hospital där hon satt i 20 år. Författaren fokuserar på Predikare-Lenas förkunnelser. Var hon en sjuklig galning eller en av Gud inspirerad förkunnare?.

MediaNr: P30883

Ingen lämnas kvar, kriminalroman : ett fall för kommissarie Ewert Truut

av Dag Öhrlund

11 vol., 972 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Där inga ögon ser. Tre kvinnor, tillsynes utan koppling till varandra, hittas mördade med olika metoder. Ewert Truut försöker hitta ett mönster. Mot sig har han klockan och oförstående chefer. Men av en tillfällighet förstår han plötsligt hur allt hänger ihop. Jakten på mördaren tar honom till den spanska solkusten, där det är nära att allt går riktigt illa.

MediaNr: P31118

Facklitteratur

Kvinnans tao, vägen till glädje, njutning och livsenergi : en bok om kvinnans sexualitet och feminina essens

av Iréne Andersson

5 vol., 372 s. tryckt punktskrift

En bok om kvinnans sexualitet och feminina essens. Enligt taoismen är den sexuella energin starkt kopplad till skaparkraft, kreativitet och förmågan att förverkliga önskningar och drömmar. Att bli medveten om och lära sig kultivera den sexuella energin är grunden bakom qigong och de taoistiska övningarna i boken.

MediaNr: P30952

Att vinna över ensamheten

av Anna Bennich Karlstedt

5 vol., 387 s. tryckt punktskrift

Många människor känner sig ensamma, var sjätte svensk uppger att de inte har en endaste nära vän att anförtro sig åt. Ensamheten kan handla om faktisk avsaknad av social samvaro eller en känsla av utanförskap, att inte vara sedd, förstådd eller bekräftad av de människor vi har runt omkring oss. A.B., leg psykolog, beskriver olika uttryck, orsaker och effekter av ensamhet, och ger tips och strategier till hjälp att öka och fördjupa relationer.

MediaNr: P31058

Mallorca i mitt hjärta

av Malin Berghagen

3 vol., 218 s. tryckt punktskrift

En personlig bok om Mallorca. På senare år har den spanska ön blivit populär bland olika typer av resenärer, numera är det inte bara strandlivet som drar utan även naturen, maten och den relativt korta resan från Sverige. Här får vi nu Malin Berghagens bästa tips för både stad och land. Det är ingen vanlig reseguide. Boken innehåller tips på restauranger och vandringsleder, men också inspiration för bättre hälsa med hjälp av yoga och träning.

MediaNr: P31047

Född slav - död fri?, Richard Abrahamsson och tidigt anlända afrikaners öden i Sverige

av Arvid Bergman

3 vol., 201 s. tryckt punktskrift

Arvid Bergmans släkt har det funnits en skröna om förfäder med rötter i Afrika. Efter träget sökande hittade han sin anfader Richard Abrahamsson. Trumpetaren och "morianen" Richard Abrahamsson föddes i Boston 1764 och kom till Sverige och rekryterades till hertig Karls livregemente. Hans öde bidrar med kunskap till historien om tidigt anlända afrosvenskar. Richard fick flera barn som kom att förena sig med andra minoritetsgrupper.

MediaNr: P30944

Gröna apoteket, att bruka och bereda terapeutiska örter

av Marie-Louise Eklöf

5 vol., 367 s. tryckt punktskrift

Örtterapeuten Marie-Louise Eklöf beskriver de 40 vanligaste svenska medicinalörterna - från anrika till älggräs - och berättar om deras användningsområden och läkande funktioner. Man får lära sig hur man ska skörda, torka och förvara örterna. Författaren delar med sig av sina kunskaper att bereda och använda örterna i till exempel teer, oljor, inhalationer och bad.

MediaNr: P30982

Fatta lagen!, från hatbrott till snatteri och svartjobb

av Dona Hariri

5 vol., 436 s. tryckt punktskrift

Donna Hariri, jurist och samhällsdebattör, har samlat viktig kunskap om lagar och regler som presenteras på ett pedagogiskt sätt. Hon anser att alla behöver förstå och känna till lagarna som reglerar oss och vår omvärld. Det handlar om att försöka lära sig vad lagen säger och hur man ska tänka om man till exempel erbjuds att jobba svart, tvingas hyra lägenhet i andra hand utan lov eller när en ordningsvakt kräver att man ska lämna en plats.

MediaNr: P31004

Folkvandringstid

av Dick Harrison

14 vol., 1266 s. tryckt punktskrift

Människan har alltid varit i rörelse; på flykt från förtryck eller sökande efter ett bättre liv. D.H., professor i historia, beskriver migrationens historia fram till dagens farofyllda resor över Medelhavet. Tyngdpunkten ligger på den epok som kallas folkvandringstiden när romarriket föll sönder, medeltiden tog vid och nya länder uppstod. En spännande tid, fylld av faror, konflikter och krig men också då kulturer formas och nya idéer uppstår.

MediaNr: P31007

Berlin 1936, sexton dagar i augusti

av Oliver Hilmes

7 vol., 640 s. tryckt punktskrift

Under de olympiska spelen 1936 är nazisternas diktatur tillfälligt i pausläge. Berlin verkar vara en vanlig europeisk storstad. Den tyske historikern Oliver Hilmes skildrar alla de människor som satte prägel på staden: idrottsmän och konstnärer, diplomater och nazistledare, restaurangägare och nattugglor, Berlinbor och turister. Alla händelser och människor vävs samman till en fascinerande historia som stör, överraskar och rör om.

MediaNr: P31072

Behandlingen, 205 dagar i kräftrike

av Yvonne Hirdman

9 vol., 803 s. tryckt punktskrift

För ett par år sedan drabbades den kända genusforskaren och författaren Yvonne Hirdman av bröstcancer. I dagboksform skriver hon om alla de till synes ändlösa behandlingarna - operationer, cellgifter, strålning. De tär på kroppen, på humöret, på tålamodet och leder till tvära kast mellan förmiddagarnas optimism och eftermiddagarnas kraftlöshet. Det är anteckningar om framgångar och bakslag, och känslorna inför en kropp hon inte längre känner igen.

MediaNr: P31017

Andaktsnära

av Reine Jonsson

11 vol., 998 s. tryckt punktskrift

Andaktsbok där naturfotografen Reine Jonsson i ord och bild förmedlar 365 betraktelser. Hans reflektioner anknyter mestadels till naturens skattgömmor och hans barndomsår som bondpojke i Hultanäs, drygt 3 mil söder om Vetlanda. Som naturfotograf har naturens olika livsmiljöer och dess liv varit en naturlig plats för Guds tilltal. Ju mera kunskap om denna naturvärld i smått som stort desto större har hans Gud blivit.

MediaNr: P31015

Frälsarkransen, övning i livsmod, livslust, självbesinning och i att leva nära Gud

av Martin Lönnebo

4 vol., 249 s. tryckt punktskrift

Biskop emeritus M.L. vill här ge den moderna människan en vägledning till att skapa ett djupare gudsförhållande. Syftet är att på ett innerligt, meditativt och stillsamt sätt få öva sig i hur det är att leva i en nära gudsrelation. Det är övningar i livsmod, livslust, självbesinning och i att leva nära Gud. Till hjälp för dessa övningar kan man binda sig ett radband, en Frälsarkrans.

MediaNr: P31054

"Jag vill sätta världen i rörelse", en biografi över Selma Lagerlöf

av Anna-Karin Palm

21 vol., 1712 s. tryckt punktskrift

Biografi över Selma Lagerlöf, 1858-1940. Det handlar mycket om Lagerlöfs idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande; hon var en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Det handlar också om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också en kvinna med starkt självförtroende och målmedvetenhet.

MediaNr: P31088

Lita på att det ljusnar, 71 texter

av Tomas Sjödin

4 vol., 337 s. tryckt punktskrift

Tomas Sjödin - författare, pastor och föreläsare - skriver också regelbundet krönikor i Göteborgsposten. Här har han samlat 71 texter om livet och att möta tillvarons mörker med hoppet om att vi omges av goda krafter, tankar, blickar och sammanhang. Han riktar ljuset på de högst ordinära saker och människor som omger oss och väcker tron på att vi själva kan få bli en plats av ljus och hopp och möjlighet för någon annan.

MediaNr: P30903

Stefans lilla svarta

av Stefan Sundström

2 vol., 175 s. tryckt punktskrift

Boken handlar om jord i bred bemärkelse. Ny forskning visar hur vi med de nyttiga bakteriernas hjälp kan producera mat och samtidigt dämpa klimatkatastrofen. Stefan Sundström introducerar bland annat en komposteringsmetod, Bokashi, som kapslar in koldioxid och låter det istället berika vår matjord. Fokus ligger på vad vi kan göra själva, på balkongen, i köket eller ute i rabatten. S. S., 1960 -, skådespelare, låtskrivare, trubadur och rockartist.

MediaNr: P30923

Aktivera din hund

av Charlotte Swanstein

3 vol., 250 s. tryckt punktskrift

Hundar ger oss glädje, trygghet och naturnära upplevelser. Hundar mår bäst när de får lösa problem och utföra olika arbetsuppgifter. Fysiska aktiviteter förbättrar deras kondition, styrka och smidighet, medan mentala arbetsuppgifter utvecklar dem som individer. C.S., utbildad instruktör och hundpsykolog, ger en rad exempel på hur man tillfredsställer hundens behov av aktiviteter och hur man på köpet får en mer harmonisk hund.

MediaNr: P30981

Måste försöka skri-, en brevbiografi

av Märta Tikkanen

10 vol., 958 s. tryckt punktskrift

I mitten av 1970-talet inledde Märta Tikkanen sin vänskap med Åsa Moberg. Senare träffade hon Birgitta Stenberg, "B". Vänskapen med dessa författarkollegor blev mycket viktig och ledde till en strid ström av brev om stort och smått, om glädjeämnen och de svartaste sorgerna. Detta urval av Tikkanens brev blir till en biografi som kretsar kring den ständiga spänningen mellan det egna behovet av att författa och familjens behov.

MediaNr: P30922

Ett kilo socker, farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

av Helena Trus

4 vol., 305 s. tryckt punktskrift

Författarens farmor överlevde Förintelsen. Hon berättar om minnen från kriget som rullar på näthinnan; en film som aldrig kan pausa. På nätterna hör hon fortfarande sin lillasyster Fannys röst. Då är hon tillbaka i det polska ghettot, när mamma och pappa motar ut sin tonårsdotter för att någon i syskonskaran ska överleva. Att vara en överlevare är inte en välsignelse menar hon utan ett straff med en ständig skuld över att hon lever, men inte de.

MediaNr: P30915

Böcker för barn

Skönlitteratur

Berör och förstör, dikter för unga

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift

Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet i denna antologi med samtida svenska poeter. Samlingen vill ge nya nycklar till språkets rikedom och ta död på myten att poesi är något obegripligt och till för endast ett fåtal. Samlingens 79 dikter ger en introduktion till samtidspoesin som passar lika bra för den som inte längre är så ung.

MediaNr: P30902

Under ditt finger

av Kristina Aamand

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift

Det är sju år sedan Sheherazade, 17 år, och hennes familj kom till Danmark, och vardagen är en balansgång. Hennes pappa kämpar med minnena från kriget de flytt ifrån, och det danska och det arabiska drar henne åt olika håll. Att bli förälskad ingår inte i hennes värld. Att dessutom bli förälskad i en annan tjej, Thea, gör inte saken mindre komplicerad. En bok om mod, kärlek och att finna sin väg.

MediaNr: P30877

Gömställen

av Katherine Arden

5 vol., 448 s. tryckt punktskrift

På en skolutflykt upptäcker Ollie underliga saker. Varför är namnen på gravarna samma namn som i boken hon läser? Det som står i den kan väl inte hänt på riktigt? Och varför säger busschauffören åt dem att lämna bussen och gömma sig? När de kommer till den gamla gården Misty Falls, omgärdad av många skräckinjagande fågelskrämmor, vävs många trådar samman.

MediaNr: P31070

Häxträdet och andra skräckberättelser

av Louise Cooper

1 vol., 84 s. tryckt punktskrift

22 korta spökhistorier och skräckberättelser. Här finns historier om flickan som gömde sig i en kista, systrarna som förvandlades till vampyrer, pojken som gick ner i en mystisk källare och många flera. Den gamla eken planterades av en häxa för över 500 år sedan; hon förutspådde att om trädet höggs ner skulle ett svart regn börja falla, ett regn som skulle dränka världen - nu ska en motorväg byggas. Mysrysare, ofta med en humoristisk twist.

MediaNr: P31029

Athena - Strålkastare, tack!

av Elin Ek

4 vol., 350 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Athena - Grattis världen! Athena är döpt efter vishetens gudinna - hon är 12 år, kompis, syster och aktivist. Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. Men i år är showen i fara. Musikläraren har brutit båda armarna och det är oklart om showen blir av. Athena inser att det hänger på henne. Hon är ju showens viktigaste person: konferencieren.

MediaNr: P31011

De första, den sista illusionen

av Henrik Fexeus

8 vol., 684 s. tryckt punktskrift

Del 3 i trilogiserien Den stora illusionen som börjar med De förlorade. Kaknästornet har rasat och Skaparna är döda. Det enda som återstår av Gärdet är ett stort hål. På dess ena sida står Adam tillsammans med Jaquin och de grå. På andra sidan kratern befinner sig Ky med Bossi och hans armé. Det är nu allt ska börja. Illusionen är över och Stockholms invånare är inte längre styrda. Frågan är vem som kommer att överleva - om någon? Dystopi.

MediaNr: P30989

Sakramentet

av Ann-Sofi Forsmark

7 vol., 632 s. tryckt punktskrift

Mystiska saker inträffar när Hilde i hemlighet börjar sin konfirmationsundervisning i Katarina kyrka i Stockholm. En dold gravsten på kyrkogården väcker hennes nyfikenhet och Hilde dras in i ett blodigt och farligt mysterium. När det uppdagas att en konfirmand mördats utanför kyrkporten 30 år tidigare börjar Hilde avslöja hemligheter som människor runt omkring henne försöker dölja. Spänningsroman med magiska inslag.

MediaNr: P30964

Fångarna på slottet

av Måns Gahrton

2 vol., 142 s. tryckt punktskrift

Del 18 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. Äntligen verkar lyckan vända för familjen Rantanen som driver hotellet Gyllene (kn)orren i Östra glesbygden. En teveproducent har bokat hela hotellet för att spela in en ny säsong av sitt superpopulära familjeprogram "Fångarna på slottet". Klirr i kassan och fullt av gäster i rummen när kändisarna checkar in! Eller blir det som vanligt: fullständigt kaos?.

MediaNr: P31030

Magisk december, en julberättelse i 24 kapitel

av Katarina Genar

4 vol., 306 s. tryckt punktskrift

En julberättelse att läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Ingenting är som det brukar. Julias bästa kompis har just flyttat och hennes föräldrar bara jobbar och jobbar. Hon är inte ens säker på att det kommer att bli någon jul överhuvudtaget i år. Men när Julia gör en pappersstjärna i guld på fritids börjar allt förändras. Är det den som visar henne vägen till världens gulligaste hund och till Helmi? Det blir en magisk december.

MediaNr: P31042

Jennas fjärde

av Pernilla Gesén

3 vol., 290 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Dagbok för utvalda. Jenna fyller snart tretton och är både nervös och längtansfull inför att börja högstadiet. Jenna tänker fira födelsedagen med bara kompisar. Hon vägrar just nu träffa mamma och hennes nya kille. Snart är det också dags för skolans avslutningsmusikal där Jenna och den nya killen från parallellklassen spelar huvudrollerna. En dagbok full av nya insikter, skratt och dräpande kommentarer.

MediaNr: P30925

Indra Larssons inte särskilt lyckade ridlektioner

av Lin Hallberg

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Hästviskaren som börjar med Indra Larssons inte helt perfekta hästliv. Halvlyckade ridlektioner, före detta bästisar och trångt i zebrafinksburen. Indra Larsson har mycket att tänka på. Och när Sander, westernryttare och djurkommunikatör, berättar att han ska leda en clinic för problemhästar på jullovet och lovar att Indra ska få komma dit och hjälpa till, blir det inte direkt mindre grejer.

MediaNr: P30971

Bete sig

av Linda Jones

6 vol., 528 s. tryckt punktskrift

20-åriga Stinas värld rämnar när hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla runt henne säger att hon ska vara glad att det hände nu när hon är vuxen. Men hur ska hon kunna vara glad när föräldrarna inte går att känna igen? Hur ska hon kunna vara glad när hon tvingas flytta från barndomshemmet och ingenting är som förut? Stina lämnar allt. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga i fjällen.

MediaNr: P31064

Blod i gruset

av Mats Jonsson

4 vol., 336 s. tryckt punktskrift

Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke. Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats?.

MediaNr: P30978

Mitt storslagna liv

av Jenny Jägerfeld

7 vol., 637 s. tryckt punktskrift

Tolvårige Sigge flyttar med mamma och småsyskon till mormor i östgötska Skärblacka. Om 59 dagar börjar skolan och Sigge hoppas på en nystart. Skoltiden i Stockholm var svår, med år av mobbning. Nu ska han bli populär, åtminstone accepterad. Men hur? Och går det på 59 dagar? En berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet. Jenny Jägerfeld, 1974- , är psykolog och författare till kritikerrosade Brorsan är kung och Comedy Queen.

MediaNr: P31031

Astrid, alltid Astrid!

av Charlotta Lannebo

5 vol., 436 s. tryckt punktskrift

Det är inte alltid så lätt att vara yngst i en familj med fyra syskon. Mycket i 8-åriga Astrids liv är ganska orättvist. Hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får, hon blir avbruten hela tiden och tvingas gå på fritids fast hon hatar det. Men Astrid har några knep för att få sin vilja igenom. Och det är tur, för hur skulle hon annars kunna ägna sig åt sådant hon gillar, som att såsa runt hos farmor eller ha en perfekt tänkarstund?.

MediaNr: P31002

Game over

av Ola Lindholm

4 vol., 298 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Kung Pow som börjar med Dödens dal. Århundradets spel är här! Världens starkaste AI-program, Wasabee, har utmanat hela mänskligheten på ett slutgiltigt game. När Wasabee förvandlar varje fordon, varje maskin och varenda dator till ett dödligt farligt vapen står Sam, Aisha och Mästare Ju inför en fasansfull motståndare som finns överallt.

MediaNr: P31043

Välj mig

av Christina Lindström

6 vol., 537 s. tryckt punktskrift

När Silje kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet för att börja sista året på högstadiet är allt förändrat. Alla tittar på henne och viskar om vad som hände under sommaren: Siljes pappa drunknade och alla tror att han tog livet av sig. Silje försöker navigera i den nya tillvaron där hennes pappa inte längre finns. Siljes bästa kompis glider undan och hon orkar inte bry sig om något. Inte förrän hon träffar Alvin.

MediaNr: P30961

Det som lever under oss

av Kerstin Lundberg Hahn

1 vol., 54 s. tryckt punktskrift

Det är Davids och Noomis första dag på sommarjobbet hos vaktmästaren i huset där de bor. Vaktmästaren ger dem i uppdrag att rensa rabatterna medan han själv ska fixa avloppet i tvättstugan. Det är tydligen stopp där. Så hör de ett skrik. En granne kommer ut ur tvättstugan, alldeles blek och säger: "Blod. Massor med blod". Vad är det egentligen som händer i kloakerna? Vad är det som lever under oss? Lättläst.

MediaNr: P30953

Kolvinge

av Kerstin Lundberg Hahn

5 vol., 429 s. tryckt punktskrift

En kväll när 12-åriga Jorun är på väg hem drabbas hon av en konstig yrsel, och det är som stjärnorna snurrar. Samma kväll hittar hon och hennes pappa en halvt ihjälfrusen man i trädgården. De tar in honom och ringer ambulans. Men innan hjälpen hinner fram har mannen rest sig upp och försvunnit. Kvar på pläden ligger en svart fjäder. Det blir början på ett farligt äventyr för Jorun. Första boken i fantasyserien Tidens väv.

MediaNr: P30986

Sommarskuggan och halloween-buset

av Tina Mackic

2 vol., 159 s. tryckt punktskrift

Skuggjägaren Angelika Prick ska köra iväg den magiska dräkten Sommarskuggan till ett säkert ställe, för att den inte ska ställa till mer bus. Men skuggkistan med dräkten trillar av lastbilen och hamnar på Nordmannaskolan där alla barn förbereder sig för halloween och den årliga pumpajakten. Plötsligt är det någon som smyger runt i korridorerna och ställer till oreda. Vem ska kunna stoppa Sommarskuggan?.

MediaNr: P31018

Bob

av Wendy Mass

4 vol., 294 s. tryckt punktskrift

I fem år har Bob, en liten grönaktig varelse klädd i en kycklingdräkt väntat i en garderob på Livy. Han har inte glömt hennes löfte att komma tillbaka och hälsa på honom. Han har gjort många saker medan han väntat: Räknat till 987 654 321, sex gånger. Byggt ett piratskepp i Lego, 63 gånger. Gråtit, två gånger om dagen, det första året. Men han har glömt vad, eller vem, han är och varifrån han kommer. Annorlunda bok om vänskap.

MediaNr: P31019

Husets hjärta

av Mårten Melin

1 vol., 54 s. tryckt punktskrift

Signe är ny i skolan och blir glad när klasskompisen Ninni föreslår att de ska ta en promenad i skogen tillsammans. När en storm bryter ut måste de ta skydd i ett gammalt ödehus. Men något står inte rätt till - det är som huset lever, har en puls och en egen vilja. Signe måste besegra huset genom att hitta dess hjärta. Men var kan det finnas? Kuslig bok för unga läsare.

MediaNr: P31059

Alla är ledsna nuförtiden

av Bart Moeyaert

3 vol., 222 s. tryckt punktskrift

12-åriga Biancas lillebror Alan är hjärtsjuk, tre gånger har läkarna opererat honom. Hon lever tillsammans med sin mamma och Alan efter att pappa flyttat. Nu tycker pappa att Bianca inte behöver vara hos honom varje helg längre. Varannan eller tredje skulle vara bättre. Det är väl vad hon också skulle föredra? Varför är hon annars så besvärlig? Men så träffar Bianca skådespelerskan Billie King, ett möte som förändrar henne.

MediaNr: P31028

Flykten från Kabul

av N H Senzai

6 vol., 491 s. tryckt punktskrift

Fadi är 11 år när hans familj tvingas fly från Afghanistan en mörk natt. I tumultet som uppstår försvinner hans lillasyster Mariam, 6 år. Att anpassa sig till ett nytt liv blir inte lättare av oron och skulden som familjen känner. Hur ska de hitta henne igen? Fadi tror att han har en idé. En berättelse om uppbrott, familjer och vänskap som bygger löst på författarens mans upplevelser av att fly från Afghanistan.

MediaNr: P31037

Allt du gav mig var minnen

av Adam Silvera

8 vol., 768 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30966

Min syster är ett spöke, och andra dikter

av Lena Sjöberg

1 vol., 46 s. tryckt punktskrift

Dikter på rim. Det handlar om saknad, stängda dörrar, kärlek och köpcentrum, hav och höghus. Iakttagelser i tiden, tankar om vad livet är och känns och hur olika det ser ut beroende på vem man är. "När hjärtat i min bröstkorg / dunkar snabbt och hårt / blir allt som varit enkelt / plötsligt tungt och väldigt svårt.".

MediaNr: P30960

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem, julsaga i 24 kapitel

av Mats Strandberg

4 vol., 360 s. tryckt punktskrift

Julsaga i 24 kapitel. Den första december har den första snön börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur mot kentaurernas hemliga rike, gömt under Nordpolens is och snö. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång och farlig, och om han bara inte varit så väldigt ensam. Det handlar om vänskap, hemlängtan och om att skilja saga från sanning.

MediaNr: P31101

Beröringen

av Gustav Tegby

9 vol., 787 s. tryckt punktskrift

16-åriga Elin har levt isolerad med sin pappa i hela sitt liv. Allt hon vet om världen har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon har sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Allt hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa. Men när pappan avlider måste Elin ta kontakt med andra människor.

MediaNr: P31045

Expedition rädda revet

av Christina Wahldén

3 vol., 272 s. tryckt punktskrift

Elvaåriga Alice är med sin mamma på en liten ö i Stora Barriärrevet. Medan mamma arbetar som marinbiolog går Alice på upptäcktsfärd, lär sig snorkla och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där. Men jorden har feber, temperaturen är för hög och djuren drabbas hårt. Ju mer Alice får veta, desto fler frågor dyker upp. Och vem är den mystiska flickan som bara Alice verkar se?.

MediaNr: P30950

Färglös

av Chris Wooding

1 vol., 92 s. tryckt punktskrift

I en nära framtid lever Jed. Han och hans vänner avskyr de färglösa. De färglösa är människor som dött men återupplivats med hjälp av lazarus-serumet. Utan rättigheter i samhället hålls de färglösa borta från de vanliga människorna. Jeds största fasa är att bli en färglös. Efter en tragisk bilolycka vaknar han upp och möts av bedrövade ansikten. Jed har fått lazarus-serumet. En helt ny, hemskare värld väntar honom.

MediaNr: P31040

Planeten Frank, en roman

av David Yoon

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift

Frank Li går sista året i high school. Franks föräldrar flyttade från Sydkorea till USA med förhoppning om ett bättre liv. Frank lever i ett glapp mellan föräldrarnas värderingar och sin egen uppväxt i södra Kalifornien. Han får bara dejta koreanska flickor men är kär i Brit - smart, rolig, nördig - den perfekta tjejen! Men hon är inte det minsta koreansk. Joy Song är i en liknande knipa så de låtsas dejta varandra. Men allt blir rörigt för Frank.

MediaNr: P30980

Faktaböcker

Rebellkatter!, hjältesagor om katter med klös

av Kimberlie Hamilton

3 vol., 263 s. tryckt punktskrift

Fantastiska och sanna berättelser om katter som förändrat världen. Modiga katter som räddar liv, äventyrskatter som reser över hela jorden, teve-kändisar som drar till Hollywood och oumbärliga krigshjältar. De är alla rebellkatter och stjärnor i sina egna hjältesagor. Här finns också fakta om skrock och vidskepelse, myter och legender, kattens nio liv, deras sjätte sinne och katter som mäktiga musfångare.

MediaNr: P30920

Väsenologi, en lättbegriplig vetenskapligt grundad faktabok om väsen i nordisk folktro

av Ingela Korsell

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift

Faktabok om väsen i nordisk folktro. Hur gjorde man för att få magiska krafter? Vad skulle man säga om man mötte ett spöke? Varför vänder man tröjan ut och in i skogen? Och vad var blod från vänster lillfinger och morgonspott bra till? Här finns berättelser - de flesta utspelas på landsbygden under 1800-talet - där vi möter mylingen, maran, näcken och andra väsen som är en del av vår folkkultur.

MediaNr: P30984

Svenska hjältinnor, 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

av Colette van Luik

5 vol., 410 s. tryckt punktskrift

100 berättelser om svenska kvinnor som på olika sätt varit smarta, starka och modiga. Många av kvinnorna är välkända, andra mer okända. Gemensamt för dem alla är att de inte har accepterat att låta sig begränsas av ett samhälle där män har styrt och bestämt hur flickor och kvinnor ska vara. De har gått sin egen väg och lagt grunden till en värld där alla människor har samma värde och samma möjligheter att bli precis vad de vill vara.

MediaNr: P30939

Julens monster

av Andreas Palmaer

2 vol., 119 s. tryckt punktskrift

Förr i tiden var det inga fryntliga tomtar som kom på besök under julen. Hade man otur kunde det i stället komma monster som Krampus; ett monster som inte bar några presenter i en säck på ryggen utan sträckte fram sina vassa klor och väste "Finns det några elaka barn här?" I femton blodisande historier berättas om julmonster som människor en gång trodde fanns på riktigt.

MediaNr: P31055

Du äger!

av Mia Törnblom

4 vol., 312 s. tryckt punktskrift

Boken behandlar sorg, motivation, ilska, rädsla och andra starka känslor som kan drabba en i tonåren. Med enkla övningar visar författaren hur alla kan stärka sin självkänsla. Det handlar om att sluta jämföra sig med andra, hitta sina drömmar och att våga bli den viktigaste personen i sitt eget liv.

MediaNr: P31053

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

200 roliga saker att sticka, vackra blommor, blad, småkryp och mycket mer!

Redaktör: Victoria Lyle.

7 vol., 600 s. tryckt punktskrift

Ett urval med små, söta och roliga stickprojekt som passar alla kunskapsnivåer. Här finns förslag på motiv med inspiration från naturen - blommor, fåglar, insekter, växter och fiskar - och vackra mormorsrutor med blomstermotiv.

MediaNr: P30715

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Äta gräs

av Sami Said

25 s. tryckt punktskrift

Imani Lilian Mau kan nästan allt: klättra högt, räkna till hundraett och hämta vatten från andra sidan berget. Genom dagar av torka, regn och hunger behåller hon sin förmåga till fantasi och sinne för äventyr. Bredvid Imani bor grannen Osman Zula som prackar på alla i byn specialhåvar att fånga regnmoln med och solmagneter med garanterad effekt. En dag anklagar han Imani för att ha stulit hans pengar. Det skulle han inte ha gjort!.

MediaNr: P30901

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Blinda Rödluvan och vargen

av Xu Han

1 vol. tryckt punktskrift

Mormor fyller år och Rödluvan ska gå genom skogen för att hälsa på henne. Men Rödluvan kan inte se så hon måste fråga om vägen. Rödluvan tar sig fram genom skogen med hjälp av sin hörsel, lukt och känsel. Hon stöter på diverse djur och frågar om vägen. Sist men inte minst träffar hon vargen.

MediaNr: P30853

Eid - en festdag

av Jali Madi Susso

1 vol., 13 s. tryckt punktskrift

Det är eid och syskonen Malik och Sibou ser fram emot festen! Men hur länge ska man behöva vänta? Efter moskébesöket fylls hemmet av finklädda vänner och i köket är det full aktivitet. Det doftar gott. När får Malik äntligen smaka de frasiga pirogerna? Färgstark bilderbok som fångar stämningen av förväntan, glädje och gemenskap en festdag.

MediaNr: P30885