Nya punktskriftsböcker november 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 104 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Bara lite till

av Simona Ahrnstedt

11 vol., 978 s. tryckt punktskrift

Stella Wallin förlorar allt som betyder något: pojkvän, jobb och hem. Hon super sig redlös på bag-in-box, cyberstalkar sitt otrogna ex och fulgråter hos bästa vännen. Så flyr hon till den enda bostad hon har kvar, ett kallt och smutsigt torp på landet utanför Laholm. Hon tycker torpet är en mardröm och landsbygden hemsk. Men sakta vänder det; här finns ändå galna getter, excentriska grannar och en ekobonde som är bra på att kyssas. Feelgood.

MediaNr: P31098

Söndagsklubben

av Juliet Ashton

8 vol., 812 s. tryckt punktskrift

Varje söndag träffas Anna och hennes stora brokiga familj för att äta lunch. Alla bär de på sin egen historia och diskussionerna rör både stort och smått. Själv bär Anna på en hemlighet som ingen pratar om. Men hon bär också på ett barn - en graviditet som var helt oväntad. När ett brev från det förflutna dyker upp tvingas hon möta sitt förflutna. Feelgood.

MediaNr: P31133

Barnet, en sonettkrans

av Olivia Bergdahl

1 vol., 30 s. tryckt punktskrift

En sonettkrans består av femton sonetter där varje sonett inleds med samma rad som den föregående avslutas med. Den femtonde, mästarsonetten, består av första raderna i de fjorton föregående. Här handlar det om barndomen och den första sonetten klargör platsen och förutsättningarna för barnets transformation till berättarjaget. Göteborg och havet är först centrala teman, men snart förflyttas fokus till språket och författardrömmar.

MediaNr: P31158

Dubbelliv

av Flynn Berry

6 vol., 554 s. tryckt punktskrift

Claire är en hårt arbetande läkare som försöker glömma sitt förflutna. När hon var åtta bröt sig någon in i hennes hem, mördade barnflickan och skadade mamman svårt. Hennes pappa misstänktes för mordet efter att hans bil hittats övergiven med blodfläckar. Sedan dess har han varit försvunnen och eftersökt av polisen. Nu tjugosex år senare har han synts till igen och Claire är beredd att offra allt för att får reda på sanningen.

MediaNr: P31135

Flickorna utan namn

av Mikaela Bley

9 vol., 815 s. tryckt punktskrift

Del 4, fristående, i serien om kriminalreporter Ellen Tamm, som börjar med Lycke. 17-åriga Linn har år av kaotiska liv bakom sig när hon börjar på internatet Täcktaholm utanför Nyköping. Hon dras snabbt in i konflikterna på skolan. En av flickorna försvinner och Linn inser att hon är i fara. Ellen Tamm på TV 4 får veta att en ung, oidentifierad kvinna hittats död i traktens skogar. Ytterligare en kvinna hittas död. Ingen verkar sakna dem.

MediaNr: P31074

Mormor på rymmen

av Kaj Branzell

9 vol., 862 s. tryckt punktskrift

Snart 77-åriga änkan Anna-Lisa hade tänkt åka med sitt barnbarn till Thailand men hennes dotter vill inte att hon ska följa med. I vredesmod bokar Anna-Lisa en resa till spanska Torrevieja. Utan att meddela familjen och utan att köpa någon returbiljett. Livet i solen blir inte riktigt så idylliskt som hon hoppats. Det visar sig att paradiset gömmer oväntade faror och vistelsen i Spanien förvandlas till ett hisnande äventyr. Feelgood.

MediaNr: P31115

Sorgeängel, Mirjam och Hervor är tillbaka

av Marianne Cedervall

7 vol., 588 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien som börjar med Svinhugg. De goda vännerna Mirjam och Hervor anländer med båt till en liten strandremsa vid Torneälven. Här, i ett hus i skogen några mil från Hervors hemby Kuivalihavaara, ska de ta det lugnt, plocka bär och samla kraft. På skogspromenader och besök i byn skaffar de sig nya bekanta. Men allt är inte lugnt. I en isolerad stuga möts de av oerhört tragiska livsöden och när området hotas av skogsbrand är katastrofen nära.

MediaNr: P31201

Julafton på den lilla ön i havet

av Jenny Colgan

7 vol., 622 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Sommar på den lilla ön i havet. Flora är lycklig med kärleken Joel, sin familj och sitt bageri på den lilla skotska ön Mure. Alla känner varandra och det råder stor samhörighet men det finns orosmolnen. Öns läkare, Salif, är flykting från Syrien och försöker anpassa sig till livet på ön medan hans hustru fortfarande är saknad. Flora blir gravid men Joel känner sig inte mogen för papparollen. Och så närmar sig julen.

MediaNr: P31159

Upp till toppen av berget, kriminalroman

av Arne Dahl

10 vol., 925 s. tryckt punktskrift

Del 3, fristående, i serien om A-gruppen, som börjar med Misterioso. Vid ett bråk mellan fotbollssupportrar på krogen Kvarnen i Stockholm avlider en ung man. På krogen finns samtidigt representanter för olika grupper med det gemensamma målet om en transaktion med tio miljoner i potten. Ur detta nät på Kvarnen växer en härva med mord, narkotikabrott och terrordåd fram. A-gruppen vid Rikskriminalen kallas in för att lösa fallen.

MediaNr: P31065

Vinter vid Sommen

av Camilla Dahlson

6 vol., 518 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Sommar vid Sommen. Lisen är en ensamstående mamma som harvar på med sitt skiftjobb i matbutiken. Men en dag förändras allt - Lisen ärver spa-hotellet Solhagen av en okänd kvinna. Det blir en tuff början - Lisen får improvisera med allt från honungsinpackningar till fiskbehandlingar. Till sin hjälp har hon stjärnkocken Einar som på ett mystiskt sätt dykt upp när hon som mest behövde det. Feelgood.

MediaNr: P31154

En sång för Hedda

av Annika Estassy

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Med mindre än två veckor kvar till jul förändras Linas liv drastiskt. Hon blir uppsagd från sitt jobb och får veta att hennes sedan länge avlidne far, Björn, lever i all välmåga. Även hennes mamma Hedda har en del att tampas med: hennes gästgiveri är konkursmässigt, sonen Jesper vill inte längre jobba i familjeföretaget, själv får hon allt svårare att komma ihåg saker, och så var det detta med Björn. Berättelse om frihet, förlåtelse och försoning.

MediaNr: P31116

Främlingen från Cornwall

av Liz Fenwick

8 vol., 778 s. tryckt punktskrift

Fristående del 3 i serien som börjar med Flytten till Cornwall. Gabriella har flyttat till ett ensligt hus i Frenchman's Creek för att ta hand om sin farmor Jaunty. En gång i tiden var Jaunty en känd konstnär, men nu är hon gammal och fast i det förflutna. En dag kommer en man vid namn Finn till huset. Han har ärvt en tavla med ett motiv från trakten och har kommit för att ta reda på historien bakom målningen. En märklig familjehemlighet uppdagas.

MediaNr: P31136

Drömmarnas bok

av Nina George

9 vol., 792 s. tryckt punktskrift

Henri Skinner ska för första gången träffa sin 13-årige son Sam. Men på väg till mötet blir Henri påkörd av en bil och hamnar i koma. På sjukhuset vakar Sam vid sin fars säng. Han får sällskap av Eddie, Henris före detta flickvän och Madelyn, 12-årig dansös som är enda överlevande efter en olycka där hela hennes familj utplånades. I sin säng flyter Henri långt bort i drömmarnas värld omedveten om vad som händer vid hans sängkant.

MediaNr: P31068

Den som haver barnen kär

av Viktoria Höglund

10 vol., 946 s. tryckt punktskrift

När barnen på Kullens förskola ska räknas in under en vinterutflykt i Lill-Jansskogen i Stockholm saknas Simon. Timmarna går utan att Simon hittas. Paniken växer hos pojkens anhöriga och polisen har inga konkreta spår. Psykologen Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal och stötta förskolepersonalen men hon engagerar sig långt mer än så. Snart försvinner fler barn. En psykologisk spänningsroman om föräldraskap och barnlängtan.

MediaNr: P31147

Falken från Sparta

av Conn Iggulden

12 vol., 1104 s. tryckt punktskrift

Året är 401 f.Kr. och den persiske kungen Artaxerxes härskar över ett välde som sträcker sig från Egeiska havet till norra Indien. Hans yngre bror Kyros gör dock också anspråk på makten. Med bakgrund i den antika historien berättas en episk äventyrsberättelse om en tid präglad av maktkamp, hjältemod och blodtörst.

MediaNr: P30968

Maskmakaren

av Anna Ihrén

7 vol., 644 s. tryckt punktskrift

Anda boken i Jubileumsserien. Maskmakaren Louis sliter inför Göteborgsoperans uppsättning av Fantomen på Operan. Men maskerna han skapar verkar föra olycka med sig och han bävar för premiären. På polisen Sandra Haraldssons skrivbord landar två nya utredningar, morden på två framgångsrika affärsmän som till synes inte har något gemensamt. Sandra vill anlita sin forne chef Dennis Wilhelmson. Anna Ihrén är författaren bakom serien Morden på Smögen.

MediaNr: P31180

Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död

av Alexander Karim

9 vol., 819 s. tryckt punktskrift

När Jonas Paulsson vaknar en söndagsmorgon tror han att det ska bli en vanlig dag. Han äter frukost och går en sväng på stan. Men sedan blir han mördad i sitt hem. När han därefter vaknar upp oskadd i sin säng tänker han att det hela var en mardröm. Men han inser att dagen han vaknat upp till är lördag, alltså dagen innan han ska dö. Allt upprepar sig och nästa gång han vaknar upp är det fredag. Skruvad roman om en allt desperatare tidsresenär.

MediaNr: P31124

Hypnotisören, kriminalroman

av Lars Kepler

13 vol., 1178 s. tryckt punktskrift

En familj hittas brutalt mördade i ett radhus i Tumba utanför Stockholm. Trots hundratals knivsår är sonen fortfarande vid liv. Kriminalkommissarie Joona Linna inser att det är omöjligt att hålla ett regelrätt förhör med honom. Därför tar Joona kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att hitta förövaren. Ny upplaga där tempot pressats upp, dialogen är bearbetad och nya scener har tillkommit.

MediaNr: P31106

Nu stormar det i dalens famn

av Ewa Klingberg

4 vol., 386 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Begravningsbyrån Tranan som börjar med Där rosor faktiskt dör. Det har hunnit bli nytt år på begravningsbyrån Tranan. Sandra har tillfälligt gett upp tanken på att återvända till sitt gamla liv. Dagarna fylls av nya dödsfall, anhöriga med besynnerliga önskemål och fortsatt renoveringsstök. Motgångarna är många och den nyetablerade byrån på andra sidan staden konkurrerar om kunderna. Vågar Sandra ändå hoppas på en ljus framtid?.

MediaNr: P31137

Blott en begravning

av Ewa Klingberg

5 vol., 390 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P31225

Fåglarna under himlen

av Karl Ove Knausgård

2 vol., 117 s. tryckt punktskrift

En kvinna flyttar tillbaka till sitt barndomshem för att ta hand om sin mor. Trots att vare sig rösten eller benen knappt längre bär henne så besitter hennes mor en våldsam kraft. En dag kommer kvinnans dotter på besök, vilket får oanade konsekvenser. Berättelse om tre generationer kvinnor - och hur alla tre formats av landskapet, föremålen och djuren som omger dem. Texten är ett libretto till ett allkonstverk som bygger på Ibsens drama Peer Gynt.

MediaNr: P31163

En fri agent

av John Le Carré

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift

Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badmintonparter med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten.

MediaNr: P31178

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer

av Minna Lindgren

8 vol., 766 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Aftonlunden som börjar med Rödvin och ett misstänkt mord. Det är en varm sommar i Helsingfors och äldreboendet Aftonlunden renoveras. Anna-Liisa, Siiri och Irma flyttar in i en lägenhet i stadsdelen Hakaniemi i stället. Lägenheten är av det storvulna slaget med barkök, diskobelysning, ett gigantiskt badrum och massor av sovrum. Men vad har egentligen pågått i lägenheten tidigare? Humoristisk feelgood med deckarinslag.

MediaNr: P31202

Skördetid

av Attica Locke

11 vol., 984 s. tryckt punktskrift

Belle Vie var en gång en storslagen sockerrörsplantage. Numera är godset en samlingspunkt för turister, bröllopsfirare och konferensgäster. En dag hittas en kvinna slarvigt begravd på godsets mark. Hennes hals är avskuren. Snart riktas misstankarna mot en anställd som försvunnit i samband med mordet. Belle Vies föreståndare Caren Grey är dock övertygad om att polisen följer fel spår. I sin jakt på sanningen hittar hon hemligheter ur det förflutna.

MediaNr: P31057

Ett hemligt liv

av Set Mattsson

8 vol., 826 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Ondskans pris. Det är maj 1955 och en man anmäls som saknad. Eftersom mannen är militär med stor kännedom om det svenska luftvärnet uppstår misstankar om att han kan vara inblandad i en spionaffär. Några dagar senare sker ett mord som visar sig ha samband med den försvunne militären. Mordet följs snart av ytterligare ett och Douglas Palm vid Malmöpolisen tvingas in i en för honom okänd värld.

MediaNr: P31138

Nio främlingar

av Liane Moriarty

13 vol., 1189 s. tryckt punktskrift

Den före detta bästsäljande författaren Frances Welty anländer till retreatcentrumet Tranquillium House med värmevallningar och ett brustet hjärta. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och lite träning. Men ledaren, den karismatiska Masha, har andra planer. I takt med att hennes utmaningar blir allt märkligare inser de nio främlingarna att de behöver varandras hjälp.

MediaNr: P30959

7 dagar, spänningsnoveller

av Jonas Moström

4 vol., 340 s. tryckt punktskrift

Boken består av en berättelse per veckodag, allt mot en fond av de sju dödssynderna, det vill säga högmod, avund, girighet, frosseri, vrede, lust och lättja. De innehåller isande spänning, krypande obehaglig stämning och brutal ondska. Här ryms allt ifrån en grannfejd som går fruktansvärt överstyr till en ohyggligt klaustrofobisk tunnelbanefärd.

MediaNr: P31139

Turisten

av Christina Olséni

8 vol., 689 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien Mord i Falsterbo som börjar med Badhytten. När Egon, 86 år, och hans ständige vapendragare Ragnar ställer ut en veteranbil på Skanör-Falsterbos årliga bilshow hittas en död man i bagageutrymmet. Vem mannen är och hur han har hamnat där blir ett fall för Mårten Lind på Skanörpolisen. När kroppen sedan försvinner kompliceras saker och Mårten blir påtvingad en ny kollega som ska ta över utredningen. Humoristisk deckare.

MediaNr: P31174

Brudslöjan

av Kamilla Oresvärd

7 vol., 679 s. tryckt punktskrift

Den unga Lisa-Marie hittas under mystiska omständigheter död på sin bröllopsnatt. Mona Schiller, en före detta domare som flyttat hem till Vargön efter många år utomlands, dras in i polisutredningen. När hon börjar nysta i fallet växer en helt ny bild av Lisa-Marie fram, och Mona inser att det lilla samhället döljer hemligheter som är större än hon någonsin kunnat ana. Första delen i en planerad trilogi som utspelas i samhället Vargön.

MediaNr: P31175

Ta mig tillbaka /

av B A Paris

7 vol., 632 s. tryckt punktskrift

Det nyförälskade paret Finn och Layla är på semester när Layla försvinner spårlöst. Finn berättar för polisen hur det har gått till, men han berättar inte riktigt allt. Tio år senare är han förlovad med Laylas syster Ellen. En kort tid före bröllopet får Finn ett telefonsamtal. Någon från hans förflutna har sett Layla. Snart dyker det också upp försvunna föremål som tillhört henne. Lever Layla? Och vad vet hon om sanningen i sådana fall?.

MediaNr: P31146

En annan kvinnas man

av Gill Paul

12 vol., 1076 s. tryckt punktskrift

1911 inleder Mary Kirk och Wallis Simpson en stark vänskap, som håller även när det florerar rykten om Wallis och prinsen av Wales. I Paris, 1997, sitter Rachel och hennes fästman i en taxi, när bilen framför dem kraschar. Prinsessan Diana befinner sig i den. Rachel får veta att Diana besökt Wallis, hertiginnan av Windsors, sista bostad bara timmar före kraschen. Britten Gill Paul är känd för sina romaner om verkliga historiska händelser.

MediaNr: P31190

Första dansen

av Bente Pedersen

5 vol., 467 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Tre systrar. En varm dag i juli månad år 1873 kommer det storbesök till Målselvdalen. Självaste kung Oscar II har anmält sin ankomst och bland de festpyntade åskådarna i hamnen finns 18-åringarna Ingrid och Stina. De två flickorna går sen på kvällens dans, där Ingrid möter Aron, en mörk och mystisk främling. Första delen i en serie om de tre väninnorna, storgårdsdottern Ingrid, tjänsteflickan Sara och samiska Aile.

MediaNr: P31127

Livets spel

av Bente Pedersen

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Tre systrar. Medan Ingrid väntar på att bli frisk efter olyckan dagdrömmer hon om en framtid med Aron. Men hennes väninnor vet inte riktigt vad de ska tro om den trevlige slåtterkarlen, särskilt inte Stina som har fått höra väldigt oroväckande nyheter om honom. Stina reser till Tromsø för att söka arbete. Hon får en bra tjänst hos den unge bagaren Borge, som har ett gott öga till sin vackra expedit.

MediaNr: P31126

Ett barn till låns

av Bente Pedersen

5 vol., 470 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P31192

Ingen väg tillbaka

av Bente Pedersen

5 vol., 477 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Tre systrar. Aile är hemma hos familjen på vinterns boplats när de får ett mystiskt besök: En okänd man ligger svårt skadad på morbror Antes släde. Efterhand förstår Aile vem det är. Stina är fortfarande övertygad om att hon ska gifta sig med Iver. Det är enda sättet att rädda Ailes barn. Samtidigt inser hon att hennes hjärta tillhör Johannes, och i det varma gårdsrummet på hans bageri förstår hon att han känner på samma sätt.

MediaNr: P31189

Svek

av Bente Pedersen

6 vol., 484 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien Tre systrar. På Jakobvollen kämpar Stina och Iver med sitt äktenskap. Iver är olycklig. Han vet nu att Stina inte gifte sig av kärlek, utan av praktiska skäl. I sin förtvivlan anförtror han sig till den vackra änkefrun Laura Nilsdatter, som tröstar honom på alla sätt. Ingrid och Aron har flytt i all hast med lilla Marit. Men tillvaron i det karga fiskeläget utanför Hammerfest blir mycket strävsam.

MediaNr: P31212

Vårflod

av Bente Pedersen

5 vol., 470 s. tryckt punktskrift

Del 7 i serien Tre systrar. Det är svåra tider på Jakobvollen. Spannmålsskörden har gått förlorad under nattfrosten och folket på gårdarna i dalen lever ur hand i mun. När en charmerande Amerika-agent kommer på besök är det flera som låter sig frestas. Våren är i antågande och med den flyttar ett nytt par till bygden. Både Stina och Ingrid känner att det är något mystiskt med den unga, vackra Maria.

MediaNr: P31210

Försoning

av Bente Pedersen

5 vol., 482 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien Tre systrar. Lilla Marit ligger sjuk i mässlingen. De tre "hjärtesystrarna" vakar över henne dag som natt och Aile lovar sig själv att hon aldrig ska överge dottern igen. Det skulle en dyrköpt erfarenhet till för att hon skulle inse barnets bästa. På sommarens boplats söker Ailes bröder hämnd på mannen som gjorde systern gravid. Aile gör allt för att glömma barnets fader Hans; en ny friare står på tur.

MediaNr: P31211

Lanny

av Max Porter

4 vol., 323 s. tryckt punktskrift

Lanny och hans föräldrar bor i en by nära London. Flera röster beskriver den märkliga pojken Lanny. Det handlar om flydda samtal, drömmar, hemligheter, minnesbilder och vardagliga episoder. Det finns en mystik kring honom: "In strömmade ljudet av en sång, varm av hans levande väsen. Mitt sjungande barn som kommer med gåvor". Blandning av fabel, folksaga och roman med inspiration från muntlig berättartradition.

MediaNr: P31130

En annorlunda allians

av Julia Quinn

9 vol., 818 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien om familjen Bridgerton. England, tidigt 1800-tal. Daphne Bridgerton är både smart och vacker - ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Men när hennes brors bästa vän, hertig Simon Basset, kommer till London förändras allt. Tillsammans tänker de ut en elegant plan: en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon.

MediaNr: P31103

En förtrollande hemlighet

av Julia Quinn

9 vol., 830 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om familjen Bridgerton som börjar med En annorlunda allians. England, tidigt 1800-tal. Sophie Beckett är dotter till en greve men styvmodern har degraderat henne till tjänarinna. I skyddet av sin mask lyckas hon ändå smita in i Lady Bridgertons maskeradbal och där träffar hon Benedict Bridgerton. Han kan inte släppa tanken på den förtjusande men mystiska kvinnan i silverklänning som försvann vid midnatt. Hur kan han hitta henne?.

MediaNr: P31191

Berättelsen om Alice Hart

av Holly Ringland

11 vol., 974 s. tryckt punktskrift

Alice Hart är nio år gammal när hon blir föräldralös. Hon flyttar hem till sin farmor June som driver en blomsterodling. June lär henne allt om Australiens vildblommor och varje blommas betydelse. Blomsterspråket blir ett sätt att uttrycka det hon inte klarar av att säga med ord. När Alice är i tjugoårsåldern får ett oväntat svek hennes tillvaro att rasa samman på nytt. Familjehemligheter och vildblommor bland Australiens storslagna landskap.

MediaNr: P31182

Bokcirkeln vid världens ände

av Frida Skybäck

9 vol., 854 s. tryckt punktskrift

Madeleine flyttade till den skånska strandbyn Ljusskär för att praktisera inom Frihetskyrkan. Strax därefter försvann hon spårlöst. När hennes syster Patricia trettio år senare får ett anonymt brev med Madeleines halsband i beger hon sig till Ljusskär för ett sista försöka att hitta henne. Patricia tar in på Monas Bed, Breakfast & Books, där en brokig bokcirkel blir hennes hjälp att nysta i försvinnandet, även om frågorna river upp gamla sår.

MediaNr: P31140

Den sista änkan

av Karin Slaughter

13 vol., 1187 s. tryckt punktskrift

En forskare vid smittskyddsenheten i Atlanta kidnappas av okända män från parkeringen utanför en shoppinggalleria. Polisen försöker med alla medel hitta henne men hon är som uppslukad av jorden. En månad senare sker ett bombattentat mot flera ställen, bland annat det sjukhus där smittskyddsenheten ligger. Rättsläkare Sara Linton och hennes kollega Will Trent skyndar till attentatsplatsen och hamnar mitt i en dödlig konspiration.

MediaNr: P31129

I hemlighet begravd

av Viveca Sten

10 vol., 916 s. tryckt punktskrift

Del 10 i serien Morden i Sandhamn som börjar med I de lugnaste vatten. Delar av ett människoskelett hittas på Telegrafholmen mittemot Sandhamn och kriminalinspektör Thomas Andreasson finner snart att spåren pekar mot två kvinnor som försvann från trakten tio år tidigare. Men vem har egentligen begravts på ön? Åklagaren Nora Linde är sjukskriven efter ett tragiskt brottmål. Men när hon får höra om skelettfyndet börjar hon en egen utredning.

MediaNr: P31120

Hjortron och hjärtan

av Eva Swedenmark

7 vol., 650 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Smultron och svek. Livet för familjen kring restaurang La Stella i Östersund står aldrig stilla. Varför längtar Mario bort till nya utmaningar när allt går så bra? Hur kommer det sig att Liselotte, som lever med en ny man, ändå dras till nya äventyr? Anita och Börje är nyförälskade, men ska de verkligen slå sig till ro som förnöjsamma pensionärer? Och borde verkligen Linda tråna efter en vacker fjällguide? Feelgood.

MediaNr: P31176

Villa Havsbris

av Caroline Säfstrand

7 vol., 636 s. tryckt punktskrift

Mamman har dött. Sophie återvänder motvilligt till sin barndomsort Skepparkroken och till villa Havsbris där hon vuxit upp i. Hon behöver tre händiga personer med lätta bagage för att rusta upp huset inför försäljningen. Inom kort flyttar Isak, Martin och Katja in, alla i behov av en paus från sina vanliga liv. Frågan är om deras bagage är så lätta som de påstått. Kommer Elle, den döva damen i grannhuset att avslöja en tung hemlighet för Sophie?.

MediaNr: P31145

Hjärtnot /

av Margit Walsø

6 vol., 532 s. tryckt punktskrift

Ingrid är 25 år och vantrivs på jobbet vid ett laboratorium i Trondheim. En dag hittar hon en samling essenser i barndomshemmets källare, sådana man använder för att göra parfymer. Hennes pappa hade tydligen hemligheter som hon inte fick veta. Ingrid reser till parfymens huvudstad Grasse i Provence. Spåren leder henne till Sonia Richard på en berömd parfymfabrik. Ingrid lyckas få jobb på fabriken men berättar inget om sin bakgrund.

MediaNr: P31183

Stjärndamm

av Lars Wilderäng

7 vol., 674 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Stjärntrilogin som börjar med Stjärnklart. Den civilisation som långsamt byggdes upp igen efter Nedsläckningen är nu krossad. Fienden var nära att förinta alla. Några av de få överlevande har åter samlats i Carlstens fästning, fångade som råttor och omringade av hotfullt svarta ögon. Frågan är hur de ska ta sig ur sin fångenskap och om det finns överlevare där ute.

MediaNr: P31193

Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång

av Maja Willander

6 vol., 577 s. tryckt punktskrift

Efter en incident på jobbet tvingas Nea ta semester från stadsbiblioteket i Älvskoga. Dessutom kräver hennes chef att hon ska gå i terapi i en samtalsgrupp för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång. Neas liv har varit mörkare sedan cockerspanieln Charlotte Brontë gick bort. Till en början tampas Nea med hur hon ska hantera de andra i gruppen men snart vågar hon släppa fram känslor hon tidigare tryckt undan. Plötsligt är inget sig likt. Feelgood.

MediaNr: P31179

Tomma hjärtan

av Juli Zeh

7 vol., 610 s. tryckt punktskrift

I en nära framtid styrs Tyskland med järnhand av nationalistpartiet De Myndiga Medborgarna. Britta - rationell och effektiv ledare - driver tillsammans med kollegan Babak företaget Bron, en lukrativ affärsrörelse med död och terror som centrala komponenter. Men deras lycka hänger på att ingen får reda på vad som egentligen händer bakom företagets dörrar. Psykologisk thriller om en generation utan övertygelse, hopp eller hjärta.

MediaNr: P31132

Drottningklockan

av Elisabeth Öhman

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift

Under spektakulära former stjäls drottning Marie-Antoinettes magnifika fickur från ett museum i Jerusalem. Tjuven flyr, håller sig undan och byter identitet. Aron är en annorlunda kyrkogårdsvaktmästare som tack vare sitt brinnande intresse för klockor oväntat blir förvaltare till det stulna uret. Det är upptakten på en katt-och-råtta-lek mellan den undre världen och den intet ont anande urmakaren, som tas med på en fartfylld resa runt jorden.

MediaNr: P31197

Renässansringen

av Elisabeth Öhman

6 vol., 518 s. tryckt punktskrift

Del 2 Timeliness-trilogin som börjar med Drottningklockan. 1562 friar den mystiske Mr Walker till drottning Maria Stuart av Skottland. Walker erbjuder drottningen en ring vars krona är utformad som en dödskalle. Fyrahundra år senare försätter ringen Aron Pettersson i en rejäl knipa. På grund av sitt stora intresse för gamla urverk får han ett jobb hos drottning Elisabeth II:s hovurmakare. Det blir början på ett äventyrligt händelseförlopp.

MediaNr: P31181

Häxorna

av Elisabeth Östnäs

1 vol. tryckt punktskrift

Skåne, 1711. Den unga Isabella vill bort från sin hemby. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna. Själv tror hon på logik och medicin. Under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne. Ingen annan tycks se honom. När soldater anländer till byn känner hon igen den unge mannen. Hon blir medveten om sin förmåga. En katastrof drabbar trakten och i sökandet efter en syndabock vänds snart blickarna mot de helande kvinnorna.

MediaNr: P31213

Facklitteratur

Till dig

4 vol., 342 s. tryckt punktskrift

Sångbok med noter och insprängd text. 157 kristna sånger, en blandning av välkända stycken och nyskrivna sånger. Kan fungera som körsångbok då ett flertal av sångerna har körarrangemang. I punktskiftboken ingår ej notskrift.

MediaNr: P30873

Dackefejden, det stora upproret

av Tomas Blom

4 vol., 298 s. tryckt punktskrift

Dackefejden 1542 är en välkänd händelse i svensk historia. Men varför blev det egentligen uppror? Vem var den gåtfulle gestalten Nils Dacke? Och hur förhåller sig den populära bilden av upproret till den historiska verkligheten? Boken ingår i förlagets serie Sveriges dramatiska historia, som lyfter fram händelser ur den svenska historien i ett kortfattat och lättillgängligt format. Tomas Blom skriver både skön- och facklitteratur, samt för TV.

MediaNr: P31194

Nobel, den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

av Ingrid Carlberg

25 vol., 1928 s. tryckt punktskrift

Biografi över Alfred Nobel, 1833-1896. Man får följa Nobels liv från de fattiga barndomsåren i Stockholm fram till det uppslitande dramat kring den förmögne dynamitkungens testamente. Hans liv utspelar sig i städer som Sankt Petersburg, Hamburg och Paris och kantas av familjetvister, kärlekssorger, framgångar och svek. Biografin är också en skildring av 1800-talets Europa - de politiska förvecklingarna och de vetenskapliga genidragen.

MediaNr: P30987

Låt det spira, en trädgård för själen

av Ellen Forsström

2 vol., 176 s. tryckt punktskrift

Ellen Forsström, journalist med trädgård som specialitet och Angelique Ohlin, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner besöker och berättar om ett antal romantiska trädgårdar. I denna rikt illustrerade bok är fokus på trädgården som ett konstverk med många rum, där rytm, färg och form samspelar med naturen. Poetiska skildringar varvas med nyttiga listor på växter för olika funktioner, trädgårdsskisser och goda råd.

MediaNr: P30884

Klubben, en undersökning

av Matilda Gustavsson

7 vol., 601 s. tryckt punktskrift

I november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter. Där berättade 18 kvinnor om våldtäkter, hot och trakasserier. Kulturprofilen - Jean-Claude Arnault - hade starka kopplingar till Svenska Akademien och snart krackelerade kulturinstitutionen inför öppen ridå. Här fördjupar Gustavsson sin undersökning av makten inom kulturvärlden och vad som hänt efter att reportaget publicerades.

MediaNr: P31215

Spår av ett liv, en berättelse om sockenbarnet August Theodor och hans samtid

av Anna Götlind

7 vol., 457 s. tryckt punktskrift

August Theodor Blomqvist, 1854-1941, blev på 1860-talet sockenbarn i Lovö socken väster om Stockholm. Hela sitt liv levde han på platser i Stockholms närhet. Bilden av sockenbarn är ofta mörk. De säljs till lägstbjudande på auktion, far illa i olika fosterhem och blir i vissa fall märkta för livet. Genom att på mikronivå följa ett sockenbarn kan författarna visa på nyanser och alternativa berättelser.

MediaNr: P31096

Världens yttersta platser, judiska spår

av Peter Handberg

10 vol., 931 s. tryckt punktskrift

En resa i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som den tyska författaren skildrade på 1920-talet. Vad dröjer sig idag kvar av Förintelsen? Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på? Handberg intervjuar ögonvittnen, besöker platser för nästan bortglömda massakrer och umgås med levande och döda representanter för ett judiskt Europa. Skakande inblick i ett obearbetat, europeiskt trauma.

MediaNr: P31123

Flykten från Läger 14, den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger

av Blaine Harden

6 vol., 480 s. tryckt punktskrift

Den första skildringen inifrån ett nordkoreanskt arbetsläger och om hur någon lyckats fly ur ett sådant läger. Shin Dong-huyk föddes i lägret 1982 och kände inte till något anat än den värld som fanns innanför det elektriska taggtrådsstängslet. Han första 20 år präglades av svält, tortyr och avrättningar. Journalisten B.H. berättar om Shins ofattbara livsöde och visar på de ohyggligheter som förekommer i de nordkoreanska lägren.

MediaNr: P31036

Vikingarnas historia

av Dick Harrison

4 vol., 299 s. tryckt punktskrift

Kortfattat skildring av vikingatidens historia präglad av våld, handel, hövdingar och asatro. Ursprunget till begreppet viking förklaras. Resor i österled och västerled och betydande städer, kolonier och upptäckter skildras. Samt påföljande brytningstid. Materialet är hämtat ur författarens tidigare verk Vikingaliv och Sveriges Historia 2. D.H. historiker och författare.

MediaNr: P31142

Trettioåriga kriget

av Dick Harrison

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift

Trettioåriga kriget var en serie konflikter som höll stora delar av Europa i sitt grepp mellan 1618 och 1648 och som kom att prägla kontinenten länge efter det sista slaget. Städer och byar plundrades, kyrkor och kloster brändes, övergrepp begicks av alla sidor och i dess spår led civilbefolkningen. Boken förklarar och berättar om krigets förlopp och avgörande skeden men också om personöden i dess skugga.

MediaNr: P31177

Atlantis och andra myter

av Dick Harrison

4 vol., 296 s. tryckt punktskrift

Dick Harrison, professor i historia, skriver om myter som människor älskar att berätta, men som sällan håller för en källkritisk granskning. Ända sedan biblisk tid har oftast helt uppdiktade historier omvandlats från sagor till myter och från myter till legender. Det är en fascinerande skildring kantad av bibliska gestalter, den sjunkna ön Atlantis, kuriosakabinett, vampyrer, UFO:n och den beryktade Bermudatriangeln.

MediaNr: P31155

Stockholms blodbad

av Dick Harrison

4 vol., 294 s. tryckt punktskrift

Historikern Dick Harrison skriver om en av de mest mytomspunna händelserna i Sveriges historia, Stockholms blodbad. Den 8 november 1520 rullade huvudena på Stortorget. Ett hundratal personer har dömts till döden i skenrättegångar och fått sina huvuden avhuggna i kung Kristian II:s blodiga hämndaktion mot de som bestridit hans makt. Blodbadet markerar slutet på svenska medeltiden och var en av många brutala massavrättningar i Europa.

MediaNr: P31195

Kathryn Kuhlman, en biografi om kvinnan som trodde på under

av Helen Kooiman Hosier

5 vol., 408 s. tryckt punktskrift

Biografi över Kathryn Kuhlman, 1907-1976, amerikansk evangelist med tonvikt på helande. Hennes möten besöktes av tusentals människor runt om i världen. Hon hade också under många år ett tv-program "Jag tror på under", och ett radioprogram som sändes varje vecka. Hon ansåg att Gud verkade genom henne och miljontals människor upplevde frälsning och helande i mötena med henne.

MediaNr: P31108

Baka ljuvligt gott utan socker & gluten

av Elisabeth Johansson

2 vol., 169 s. tryckt punktskrift

Bakbok där mästerkonditorn Elisabeth Johansson skapat frestande godsaker fulla av underbara smaker, men utan det vita raffinerade sockret. I stället sötas småkakor, muffins och paj med mer hälsosamma ingredienser som frukt, bär och honung. Recepten är också glutenfria - inget vete, korn eller råg. Det går utmärkt att göra läckra cheesecakes och goda bullar med till exempel mandelmjöl och bovetemjöl.

MediaNr: P31046

Osebol

av Marit Kapla

5 vol., 498 s. tryckt punktskrift

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. När maskinerna tog över skogsbruket försvann många jobb. Idag har affären lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för trafik. Samtidigt flyttar människor hit och en ny generation växer upp. Författaren, själv uppvuxen i Osebol, har intervjuat så gott som alla byns vuxna innevånare. Människornas sorg, glädje, oro och humor speglar ett samhälle i förvandling.

MediaNr: P31144

Tacksamhet

av Kristin Kaspersen

2 vol., 146 s. tryckt punktskrift

Texter av den kända tv-profilen Kristin Kaspersen. Innehåller en blandning av nyskrivna texter och bilder med bildtexter från Instagram. I olika kapitel om familj, tankar, platser, mammarollen, sorg, kropp och själ, kärlek och lycka reflekterar hon över de små sakerna som fyller henne med tacksamhet. Det är allt från vardagliga betraktelser - le mot den du möter på gatan - till poetiska kärleksförklaringar till livet.

MediaNr: P30983

Hasse Alfredson, en sån där farbror som ritar och berättar

av Kalle Lind

16 vol., 1504 s. tryckt punktskrift

Biografi över Hasse Alfredson, 1931-2017, svensk underhållare, författare, filmare och mycket mera. Här beskrivs hans resa från barndomen i Helsingborg, via spexandet i Lund och anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage Danielsson och skapandet av AB Svenska Ord. Hans mångsidighet var enorm med alla revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer. Men han var även en rastlös konstnär som hade mörka perioder i livet.

MediaNr: P31168

Europas försvunna kungahus

av Arne Norlin

9 vol., 845 s. tryckt punktskrift

En gång hade nästan alla länder i Europa en kung, kejsare eller tsar. Men för drygt hundra år sedan blev de allt färre, i följderna av krig uppror och revolutioner. Napoleon III i Frankrike, Nikolaj II i Ryssland och Vilhelm II i Tyskland fram till Konstantin II i Grekland. I dag finns bara sju kungadömen kvar. Men hur gick det till när kungarna förlorade sina kronor och hur gick det sen? Populärvetenskaplig resa i vår moderna historia.

MediaNr: P31143

Svenska djur, 100 fantastiska arter och deras läten

av Jan Pedersen

4 vol., 346 s. tryckt punktskrift

Presentation av 100 svenska djurarter. Här finns allt från stora rovdjur som björn och varg till små växtätare som skogssork och ängsgräshoppa. Stort utrymme ges till beskrivningen av ett 70-tal fåglar. Den tryckta bokens ljudspelare ingår inte i punktskriftsboken.

MediaNr: P30875

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier

av Daniel Rydén

8 vol., 728 s. tryckt punktskrift

Det finns historier som år efter år fortsätter att fascinera människor. Det finns också frågor som aldrig fått något svar. Vad är det som simmar i Loch Ness? Hur kunde Londondimman 1952 bli så giftig? Åt Adolf Fredrik ihjäl sig på semlor? Stort och smått blandas i denna genomgång av ett femtiotal märkliga händelser. Daniel Rydén är journalist på Sydsvenska dagbladet och har dessutom skrivit ett antal böcker om historiska händelser och personer.

MediaNr: P31141

Mat - en krigisk historia

av Folke Schimanski

11 vol., 998 s. tryckt punktskrift

Bristen på mat har genom historien orsakat såväl revolutioner som störtade monarkier. Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Att svälta ut människor användes också som ett direkt vapen. Historikern F.S. visar hur människor under krigen var uppfinningsrika och hittade alternativ för att odla och återvinna.

MediaNr: P31093

Ett himla liv

av Christina Schollin

6 vol., 486 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av Christina Schollin, 1937- , svensk skådespelare som gjort många roller på teater och film. Hon berättar om tillvaron som sladdbarnet med teaterdrömmar fram till den kvinna hon är i dag, med den stora kända familjen och en framgångsrik karriär som skådespelare bakom sig. Även om äktenskapet med Hans Wahlgren, det dåliga självförtroendet, livet som småbarnsmamma och när hon gick emot Ingmar Bergman.

MediaNr: P31121

Kalla min barndom åter

av Jan Sigurd

11 vol., 1019 s. tryckt punktskrift

Författaren Fritiof Nilsson Piraten, 1895-1972, levde sina sista 15 år i en lägenhet i Malmö. Jan Sigurd skriver om dessa år i Piratens liv. Det är berättelser, anekdoter och vittnesbördor som visar "bilden av en man med stenansikte fångad i sitt mentala urberg". Han var en excentrisk människa som vårdade myten om sig själv, men också en skör person som använde humor som en sköld mot livets svåra.

MediaNr: P30962

Världen sedan 1989

av Annika Ström Melin

6 vol., 494 s. tryckt punktskrift

Samtidshistoria där journalisten Annika Ström Melin skildrar några centrala skeenden i världen sedan 1989. Hon sammanfattar och knyter samman frågor om migration, klimat, politik, teknik och ekonomi. I många fall är omvälvningarna så drastiska att vad man hyllade år 1989 är det man fruktar och förkastar idag. Den mer sammanlänkade värld som växte fram efter kalla krigets slut har lett till nya, gränsöverskridande problem.

MediaNr: P31196

Till bildningens försvar, den svåra konsten att veta tillsammans

av Sverker Sörlin

7 vol., 642 s. tryckt punktskrift

Bildning har varit ett centralt begrepp för det moderna framstegets tidevarv - en väg för den enskilde människan att lära och växa alltsedan 1700-talets upplysning. Den gör att vi kan överskrida de begränsningar som ryms i nation, kön, religion, etniskt ursprung eller andra identiteter. Bildning har blivit än mer viktig i en tid av mörka skuggor; när sanningen privatiseras och allt fler stängs inne i åsiktsburar. S.S, idéhistoriker och författare.

MediaNr: P31206

Flykten genom Berlin, svenskarna i Stasis arkiv

av Karin Westin Tikkanen

9 vol., 772 s. tryckt punktskrift

Genom tidigare hemligstämplat material belyser journalisten Karin Westin Tikkanen såväl drabbande personöden som fascinerande bilder från ett svunnet Berlin. Boken handlar om muren, DDR och Stasi, om flyktingsmugglingen och om de människor som valde att fly till väst under åren 1961 - 1963. Boken berättar också om de unga svenskar vars idealism drev dem att riskera sin säkerhet och sina liv. Det är en bortglömd del av svensk historia.

MediaNr: P31169

Böcker för barn

Skönlitteratur

Gösta & Mona, bästa vänner året om

av Mia André

4 vol., 292 s. tryckt punktskrift

"Se upp i backen!" vrålar Mona på kälken och Gösta är tvungen att kasta sig åt sidan. När han har borstat bort snön ser han Monas glada ansikte. Sedan dess har de varit kompisar - bästa kompisar. Gösta och Mona cyklar, leker och busar och börjar skolan. De leker röda och vita rosen och spelar brännboll. Ibland blir det nästan för spännande. Som när Fyll-Leffe dyker upp och vill slå någon på käften.

MediaNr: P31150

Vänner för alltid?

av Emma Askling

4 vol., 178 s. tryckt punktskrift

När sjätte klass drar igång efter sommarlovet blir inget som Zorona tänkt sig. I stället för en rolig termin med sin bästis Luna utvecklas ett triangeldrama mellan tre tjejer som försöker hitta sina roller. När även kärleksproblem dyker upp ökar konflikterna. Kan man bli ihop med någon som ens bästis varit kär i? Kommer Zoronas och Lunas vänskap att klara utmaningarna den ställs inför?.

MediaNr: P31151

Carags förvandling

av Katja Brandis

7 vol., 607 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Woodwalkers. Vid första anblicken ser Carag ut som vem som helst. Men bakom hans lysande ögon döljer sig en otrolig hemlighet: Carag är en woodwalker - till hälften puma, till hälften människa. Efter att ha växt upp i bergen ger sig Carag in i människornas värld. Det är först när han börjar på internatskolan Clearwater High som han känner att han hittat hem - här utbildas i hemlighet woodwalkers.

MediaNr: P31085

Var är Sara?

av Katarina von Bredow

3 vol., 274 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Kär eller magsjuk? Hannes och Sara är tillsammans. De har haft ett fint sommarlov men Hannes blir oroligt när skolan börjar igen. Plötsligt är Sara förändrad och har hemligheter. Hon samlar in pengar till en sjuk hund, det verkar vara viktigare än allt annat. När Sara går på stan för att samla in mer pengar får inte Hannes följa med. Hannes förstår ingenting. Tänk om hon träffat en annan kille? Lättläst.

MediaNr: P31113

De tre pilarna

av Edward S Ellis

4 vol., 322 s. tryckt punktskrift

En av böckerna i Alamo-serien. Denna berättelse handlar om familjen Brinton, en nybyggarfamilj i Texas. Walter Brinton kommer att inleda en oväntad vänskap med en hövding ur comancher-stammen, en nordamerikansk indianstam som räknas till prärieindianerna. Edward Sylvester Ellis, (1940 till 1916) var en amerikansk författare är mest känd för ungdomsböckerna om indianen Hjortfot. Boken är skriven ur den vite mannens perspektiv.

MediaNr: P31110

Blockhuset vid Hocking River

av Edward S Ellis

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift

Äventyrsbok från 1917. Simon Kenton, en av vilda västerns djärvaste pionjärer, anländer till blockhuset vid Hocking River i Ohio. Han är "axelbred och senig, smidig som en puma och hans mod har blivit en legend". I skogarna döljer sig många fientliga indianer. Innehåller många av den tidens rasfördomar mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

MediaNr: P31112

Flygande pilen, berättelse för ungdom

av Edward S Ellis

3 vol., 275 s. tryckt punktskrift

Äventyrsbok från 1929. Ynglingarna - Larry Murphy och Wharton Edwards - är jägare i skogarna i Kentucky. De jagar björn och kämpar mot indianen Flygande Pilen som "hatade den vita rasen av hela sitt svarta hjärta". Innehåller många av den tidens rasfördomar mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

MediaNr: P31111

Lillis och äkta kompisarna

av Micaela Favilla

1 vol., 52 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Lillis och riktiga laget. Lillis är sur. Hennes syster har åkt på fotbollscup och hon fick inte följa med. Solen skiner men Lillis är ändå inne och ritar. En liten grå sur kanin blir det. Plötsligt hörs ljud från gården. En tjej slår iväg en tennisboll som är fäst i ett gummiband. Det verkar svårt. Men kul. Plötsligt får Lillis lust att gå ut ändå. Kanske behöver hon inte vara sur längre.

MediaNr: P31149

Saga Sanning

av Matt Haig

1 vol., 54 s. tryckt punktskrift

När vätten Saga Sanning var liten drabbades hon av en förbannelse som gör att hon alltid bara kan säga sanningen. Det är inte kul, för det är inte alla som vill höra den. Saga känner sig mer och mer ensam. Men, när det är som jobbigast kan allting plötsligt vända. Texten är på rim och boken innehåller många illustrationer.

MediaNr: P31038

Dimman

av Ewa Christina Johansson

4 vol., 362 s. tryckt punktskrift

Iris har höstlov och åker till mormor som bor i ett hus i skogen. Hon gillar att vara där, speciellt om Petri är på besök i grannhuset. Denna gång blir allt annorlunda. Redan innan resan får Iris hotfulla sms från en okänd person. När Iris kommer fram ligger en tät dimma över skogen och vid mormors hus ser hon en gestalt med långt hår, blek hy och lysande ögon. Snart får hon höra talas om Lea, en flicka som försvann spårlöst för länge sedan.

MediaNr: P31198

Emils vinterhyss

av Astrid Lindgren

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift

Samlingsvolym som innehåller tre berättelser: När Emil gjorde stora tabberaset i Katthult och fångade Kommandoran i varggropen. Inget knussel, sa Emil i Lönneberga. När Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade och alla hans hyss blev glömda och förlåtna.

MediaNr: P31152

Snösystern, en julberättelse

av Maja Lunde

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift

Det är bara några veckor kvar till jul, och Julian längtar. Dessutom fyller han år på julafton. Men i år är ingenting som det brukar. Julian och hans familj sörjer storasyster Juni som är död, och Julians föräldrar verkar ha glömt bort julen. Julian tänker att det nog aldrig kommer att bli som vanligt igen. Men så möter han Hedvig med glitter i ögonen och världens största leende. Kanske kan det bli en jul ändå. Julberättelse i 24 kapitel.

MediaNr: P31131

Frallan har en hemlighet

av Sara Ohlsson

3 vol., 202 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Frallan är bäst! Det är tre dagar kvar till julafton. Frallan vet precis för hon och mamma räknar dagarna. På julafton fyller mormor år och Frallan har världens bästa födelsedagspresent till henne. Det är en hemlighet - Frallan och mormor älskar hemligheter. Kapitelbok med mycket humor.

MediaNr: P31170

Gastar i Göteborg

av Martin Olczak

2 vol., 161 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Legenden om Jack. Jack har fått en lillasyster som är en söt bebis men det är något konstigt med födelsemärket hon har på armen. Det ser precis ut som en sjua men nästa morgon när de vaknar ser det istället ut som en sexa! Kan det röra sig om svart magi? Hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem.

MediaNr: P31024

Mardrömssällskapet

av Lena Ollmark

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Första boken i en planerad serie. Mardrömssällskapet är ett gäng märkliga figurer som älskar spökhistorier. De träffas på ett sjukhus för att berätta kusligheter för varandra. Varje historia är fristående och totalt är det fem historier, som alla handlar om barn som råkar ut för något. Lena Ollmark har skrivit flertalet böcker för barn och hör till de främsta skräckförfattarna för unga.

MediaNr: P31078

Percy Jackson och de grekiska gudarna

av Rick Riordan

10 vol., 936 s. tryckt punktskrift

Fristående bok om Percy Jackson, havsguden Poseidons son, som är huvudfigur i en annan serie av författaren. Här guidas han genom den grekiska mytologin. Här ges svaren på bland annat varför Zeus egentligen blev härskare, hur många barn som Kronos åt upp och hur Athena kunde explodera ur en annan guds huvud. För alla som gillar mytologi, monster och utbrott av kannibalism.

MediaNr: P31119

Inte som du

av Johanna Schreiber

7 vol., 672 s. tryckt punktskrift

Ester är skolans mest populära tjej. Hon är lagkapten i konståkningslaget och blir bjuden på alla fester. Vincent är ingen speciell. Han har precis börjat på gymnasiet och spelar hockey på fritiden. Men något händer som förändrar allt. På en fest blir Vincent indragen i ett rum av Esters kompis Amanda, och trots att han anar faran kan han inte säga nej. Snart sprids en nakenbild av Vincent och nu vet alla vem han är. Om vänskap, svek och kärlek.

MediaNr: P31095

Malamander

av Thomas Taylor

6 vol., 568 s. tryckt punktskrift

Det är vinter i den lilla engelska kuststaden Eerie-on-Sea, dimman är tjock och saltvatten slår mot Hotell Pärlbåten. Därinne har 12-årige Herbert Lemon - ansvarig för hotellets hittegods - en besökare: Violet Parma, en flicka i hans egen ålder. När hon var liten tappade hon bort sina föräldrar på hotellet, nu är hon övertygad om att Herbert kan hjälpa henne att hitta dem. Men det är något mystiskt med legenden om stadens sjöodjur Malamander.

MediaNr: P31056

Faktaböcker

Räkna med abakus

Redaktör: Catarina Hägg .

1 vol., 102 s. tryckt punktskrift

Läromedel som ger grundläggande kunskaper i abakusräkning med den japanska abakusen, soroban. Abakus är ett användbart räkneredskap som konkretiserar räkneoperationerna. Den tränar elevernas taluppfattning och förståelse för positionssystemet. Handledningen är framtagen för lärare som undervisar elever med svår synnedsättning eller blindhet i matematik men fungerar för alla som vill lära sig abakusräkning.

MediaNr: P30994

Allt som händer inuti, om tankar och känslor från A till Ö

av Reyhaneh Ahangaran

3 vol., 204 s. tryckt punktskrift

Uppslagsbok, från A till Ö, om allt som händer inom oss - om känslor tankar och problem. Bland uppslagen: Annorlunda och varför olikheter är något bra. Blyg. Centrum för allt - hjärnan. Diagnoser - vad är det? Ensam. Zzzz. - om sömn. Ångest. Ärftlighet och miljö. Övrigt. Reyhaneh Ahangaran är psykolog och har arbetat med barn och unga i över tio år.

MediaNr: P31020

Addad på nätet, en bok om sexträffar med Alexandramannen

av Katia Wagner

2 vol., 160 s. tryckt punktskrift

Petra, Jenny och Linda litade på sin nya nätkompis Alexandra. Äntligen fanns det en vuxen som lyssnade på dem och förstod dem. De fick fötroende för Alexandra. Men hon fanns inte på riktigt. Det var den så kallade Alexandramannen som lurade dem. Han dömdes senare till fängelse för sexbrott mot flera unga flickor. Läsaren får ta del av både offrens och förövarens berättelser. Lättläst.

MediaNr: P30970

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Regn

av Anders Holmer

29 s. tryckt punktskrift

Poetisk bilderbok. Tolv uppslag med illustrationer som gestaltar olika miljöer och figurer. Det är ingen koppling mellan bilderna förutom att det regnar - allt från lätt duggregn till häftigt spöregn. På varje uppslag finns en haiku-dikt. "Blomregnet lockar / fram ett litet leende / glömmer vara sur".

MediaNr: P31021

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Chinos tjocka kinder

av Maria Nilsson Thore

1 vol. tryckt punktskrift

Wow! De andra hamstrarna älskar verkligen Chinos roliga upptåg. Chino har ju de tjockaste kinderna och kan en massa coola konster. Men även om det alltid är kul runt Chino kan det ibland bli lite för mycket av det roliga. Kanske behöver Chino tänka på de andra också? Bilderbok om att vara den som står i centrum, och hur det är för dem som står bredvid.

MediaNr: P30933

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

Unspoken

av Sarah Rees Brennan

9 vol., 806 s. tryckt punktskrift

Kami bor i den engelska småstaden Sorry-in-the-Vale. En tonårsflicka som betraktas som lite udda för att hon ständigt talar med en person i sitt huvud, pojken Jared. Så återvänder familjen Lynburn till slottet de övergav för tio år sedan. Konstiga saker händer och otäcka skrik hörs i natten. Som reporter på skoltidningen börjar Kami nysta i Lynburns historia. Jared visar sig plötsligt verklig och blir en viktig nyckel. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P31199