Nya punktskriftsböcker december 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 57 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Svea Hunds limerickar

av Hans Alfredson

3 vol., 144 s. tryckt punktskrift

Ur författarens presentation av boken: Det finns tre sorters limerickar: de som kan läsas upp när damer är närvarande, de som kan läsas upp när damer är frånvarande, men präster närvarande - och LIMERICKAR. Här presenteras exempel på alla tre slagen, hämtade från revyn Svea Hund på Göta Lejon, där under 1976 Hasse Alfredson dagligen framförde en nyskriven limerick.

MediaNr: P31207

November Road

av Lou Berney

8 vol., 731 s. tryckt punktskrift

Frank Guidry har länge varit maffiabossen Carlos Marcellos högra hand i New Orleans. Men efter mordet på president Kennedy 1963 förändras spelreglerna i den undre världen. Personer med band till Marcello börjar försvinna och Guidry misstänker att han själv står på tur. Han flyr. På vägen träffar han en kvinna med två små döttrar; de blir den perfekta täckmanteln. Nu innebär flykten något mer, kanske en möjlighet för Frank att hitta hem.

MediaNr: P31251

Resenären

av Ulrich Alexander Boschwitz

7 vol., 576 s. tryckt punktskrift

På kvällen den 9 november 1938 knackar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann räddar sig ut genom bakdörren. Han känner sig som ett villebråd; anhöriga drar sig undan och affärsbekanta gör goda affärer på hans bekostnad. För att undkomma nazisterna stiger han på ett tåg och reser runt i Tyskland. U.A.B., 1915-1942, tysk-judisk författare, skrev romanen strax efter Kristallnatten när han levde i exil i England.

MediaNr: P31232

Midsommar

av Karin Brunk-Holmqvist

1 vol., 57 s. tryckt punktskrift

Beata och Otto väntar på sin son. Nervöst dukar de i trädgården och tar på sig finkläder. Deras son, Bengt, bor i Stockholm sedan 15 år och nu ska han komma hem till Skåne för att fira midsommar. Han ska ta med sig sin nya fästmö. Tänk om de inte kommer att tycka om henne? Och tänk om hon inte kommer att tycka om dem? Lättläst.

MediaNr: P31266

Sommar vid Sommen

av Camilla Dahlson

6 vol., 491 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien om Sommen. Disa arbetar som ekonom på ett byggbolag i Stockholm. Hon känner sig åsidosatt och utanför på arbetet, och lika ensam på fritiden. När en nyanställd kollega värderas högre än Disa är måttet rågat och hon säger upp sig. Hon säljer sin lägenhet och köper en gård vid sjön Sommen med syfte att starta ett Bed and Breakfast. Det är inte så lätt som hon har trott.

MediaNr: P31244

Skuggjägaren

av Camilla Grebe

10 vol., 961 s. tryckt punktskrift

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en lugn Stockholmsförort. Tillvägagångssättet är det samma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet. En spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, som också är ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

MediaNr: P31249

Himmel över Alaska

av Kristin Hannah

13 vol., 1243 s. tryckt punktskrift

Året är 1974 och Leni är 13 år när hennes pappa Ernt bestämmer att familjen ska flytta till Alaska. Ernt är Vietnamnveteran, har svårt att hantera sina känslor och vill ständigt flytta till nya platser. Trots att de är illa rustade verkar allt till en början lovande. I samhället bor en brokig skara människor som hjälper varandra och Leni får snart en speciell vän. Men när vintern kommer hårdnar villkoren och mörkret sänker sig över familjen.

MediaNr: P31231

Albino

av Mons Kallentoft

8 vol., 771 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien som börjar med Zack. En man hittas död i novembersnön intill en motionsslinga. Ena armen har huggits av vilket lett till att han förblött. Samma dygn kidnappas en kvinnlig modell. Båda offer är albiner. På Särskilda enheten försöker kriminalinspektör Zack Herry och hans kollegor förstå sambandet. Har den smutsiga handeln med albinokroppsdelar nått Sverige? Privat dras Zack in i en trasslig relation med Hebe, som kan vara hans syster.

MediaNr: P31237

I denna ljuva villervalla

av Ewa Klingberg

5 vol., 392 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Där rosor faktiskt dör. Knopparna spirar utanför begravningsbyrån Tranan, liksom kärleken i Sandras hjärta. Hon har till slut insett att den enda vägen är framåt, både för hennes personliga del och för Tranan. De nya tiderna kräver kreativitet och flexibilitet. Inte minst när ett kristet mc-gäng kliver in genom dörren för att begrava sin ordförande. Deras ovanliga krav blir en ögonöppnare för Sandra. Feelgood.

MediaNr: P31245

Sprucket läder och svikna löften

av Ewa Klingberg

8 vol., 700 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Manglade dukar och vikta servetter. Nyblivna singeln Lollo driver den uppskattade nagelsalongen i Huskvarna. Nostalgitokig som hon är besöker hon motormässan och spanar in den ena veteranbilen efter den andra. En Cadillac med rosa hajfenor och en charmig kyrkvaktmästare får henne att vakna upp ur vardagslunken och se tillvaron i ett nytt ljus. I Cadillacens spruckna läderklädsel gör hon ett märkligt fynd. Feelgood.

MediaNr: P31156

En Herrans präst

av Ingvar Laxvik

4 vol., 382 s. tryckt punktskrift

Om Sven Norries första tid som kommunister och så småningom som kyrkoherde i Stockholm. Han är en modern präst och har äktenskapliga och ekonomiska problem som andra. Som kyrkoherde får han en mer administrativ roll, som han har svårt att acceptera.

MediaNr: P31228

Gubbvarning!, samlingsvolym

av Lennie Norman

3 vol., 200 s. tryckt punktskrift

Samlingsvolym som innehåller två tidigare utgivna böcker: Gubbvarning! och Mera gubbvarning! Lennie Norman, musiker och ståuppare, ger en hjälpande hand till alla med gubbtendenser, där fördelar och nackdelar med att bli gubbe tas upp. Underhållande korta kommentarer, som kan användas som en slags självtest av egen eller andras gubbighet, varvas med texter om åldrandet.

MediaNr: P31200

Älvdansen, spänningsroman

av Kamilla Oresvärd

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift

Den andra fristående delen i serien Vargön, som börjar med Brudslöjan. Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända personer. Frank blir själv misstänkt och fallet förblir olöst. Nästan 20 år senare är en ung kvinna försvunnen. Misstankar riktas åter mot Frank. För att söka efter sanningen ber han Mona Schiller om hjälp. Undersökningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.

MediaNr: P31247

Där inget vissnar mera

av Ambrose Parry

10 vol., 976 s. tryckt punktskrift

Edinburgh, 1847. Läkarstudenten Will Raven börjar som lärling hos den briljante doktor Simpson, som accepterar alla patienter, rika som fattiga. När ett antal unga kvinnor hittas döda börjar Will, tillsammans med tjänsteflickan Sarah Fisher, undersöka omständigheterna kring dödsfallen. Alla bär spår efter en utdragen och plågsam död. Sökandet för dem djupt in i Edinburghs mörka och farliga stadsdelar och de utsätter sig själva för fara.

MediaNr: P31257

Husfru

av Bente Pedersen

5 vol., 474 s. tryckt punktskrift

Del 8 i serien Tre systrar. På Jakobvollen är Iver i gång med att bygga faderns undantagsstuga. Äntligen ska Iver och Stina få styra på gården. Men en olycka får ödesdigra följder. Stina blir förtvivlad, så hon hämtas till Tromsö för att få vila ut. I köpman Rehnbergs sommarhus samlar hon nya krafter och får sällskap av den trevlige bagaren Johannes, som aldrig glömt sin första kärlek. Aron är på väg till Amerika.

MediaNr: P31223

Mitt hjärta är ditt

av Bente Pedersen

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift

Del 10 i serien Tre systrar. Ingrid saknar Aron. Hon bestämmer sig för att vänta på honom tills han har avtjänat sitt straff och kommer ut från fängelset. Men drängen Matts har också ett gott öga till den fagra bonddottern. Det drar ihop sig till bröllop för Stina och Johannes. Men det ingen vet, är att paret bär på en nyhet som kommer att få stora följder för folket på Jakobvollen.

MediaNr: P31222

Skuggor i natten

av Bente Pedersen

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien Tre systrar. Ingrid tror att hon har funnit orsaken till alla olyckor som drabbar henne. Förtvivlad söker hon upp Ailes folk för att få hjälp. I nattens mörker på kyrkogården följer Ingrid rådet som ska befria henne från alla onda makter. Snart bryter det ut en våldsam brand på granngården och den unga frun Maria blir erbjuden husrum på Jakobvollen. Det går inte lång tid innan Ingrid ångrar sig bittert.

MediaNr: P31224

Betagen

av Bente Pedersen

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift

Del 11 i serien Tre systrar om de tre väninnorna, storgårdsdottern Ingrid, tjänsteflickan Stina och samiska Aile. Stina har bestämt sig: Hon ska dela Jakobvollen mellan Ingrid och Matts. Ingrid blir rasande och känner sig sviken av bästa väninnan. Under tiden får hon starkt stöd av Matts, och de båda möts allt oftare i hemlighet. Men så sker det som inte får ske, och Ingrids liv tar en helt ny vändning.

MediaNr: P31235

Kärleksdrömmar

av Bente Pedersen

5 vol., 472 s. tryckt punktskrift

Del 12 i serien Tre systrar. Aile inser att det aldrig kan bli något giftermål mellan henne och Klemet. En annan man upptar hennes tankar - en hon borde ha gjort allt för att glömma, men som hon nu möter i smyg under de ljusa sommarnätterna. Laura Nilsdatter har aldrig haft någon större förståelse för Ingrid på Jakobvollen. Med hjälp av sin bror får hon tag i en kniv som betyder något helt speciellt för Ingrid.

MediaNr: P31234

Familjeband

av Bente Pedersen

6 vol., 489 s. tryckt punktskrift

Del 13 i serien Tre systrar som börjar med Första dansen. Fiolspelaren Erik Hem har kommit till bygden för att besöka sin dotter Maria. Ingrid är säker på att han är Arons far, medan Maria alltid har fått veta att hon är enda barnet. Hon anar trots allt att Ingrid döljer något viktigt för henne. Men så ringer kyrkklockorna till bröllop på Jakobvollen - med ett mycket överraskande brudpar.

MediaNr: P31233

Ellie och harpmakaren

av Hazel Prior

9 vol., 778 s. tryckt punktskrift

I Exmoor på den engelska landsbygden tillverkar Dan utsökta harpor, men relationer har han inte lika lätt att hantera. En dag kliver Ellie in i hans lada och till Dans förvåning flyter samtalet lättare än han har varit med om förut. Hon berättar att hon är hemmafru och ute på en promenad för sig själ. Hon verkar sorgsen och Dan ger henne en av sina harpor. Det blir inledningen till en vänskap som förändrar allt för dem båda. Feelgood.

MediaNr: P31250

När ljungen blommar

av Petra Rhodin

7 vol., 602 s. tryckt punktskrift

Året är 1878. Mandus Karlsson bor i det lilla fiskeläget på Koljön i Bohuslän. Han fiskar i havet, går sin postrunda och delar ut brev i socknen. Så kommer det ett amerikabrev till poststationen, adresserat till Mandus ungdomskärlek Kornelia. Det är från Östen, Mandus barndomskamrat och Kornelias fästman som ingen har hört något ifrån på många år. Brevet blåser dammet av allt det där som hände två decennier tidigare och allt är inte glömt.

MediaNr: P31087

Normala människor

av Sally Rooney

7 vol., 616 s. tryckt punktskrift

Connell och Marianne växer upp i samma småstad på Irland. Han är en populär fotbollskille, hon är rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Roman om kärlek, klass och makt, och om hur en människa kan förändra en annan människas liv.

MediaNr: P31261

Det lilla galleriet i solen

av Marie Sammeli

8 vol., 772 s. tryckt punktskrift

Julia kämpar med sin karriär inom PR-branschen i Stockholm, men efter ett ödesdigert misstag får hon sparken. När hennes sambo Tom får ett erbjudande om jobb i Kapstaden följer Julia, och deras son Theo, med dit. Väl där känner Julia att det är något som inte stämmer. Tom är hela tiden grinig och grannen, ägaren till Det lilla galleriet, hackar på henne för varje småsak. Skulle inte livet i solen vara mycket lättare? Feelgood.

MediaNr: P31275

Minns deras namn, roman

av Simon Stranger

8 vol., 762 s. tryckt punktskrift

Hur kunde den beskedliga skomakarsonen Henry Rinnan bli en av Norges värsta förbrytare under nazitiden? Varför flyttar en judisk familj in i det ökända Rinnan-högkvarteret efter kriget, i ett hus som fått symbolisera ondskan själv? Författaren gräver i sin hustrus judiska släkt; familjens historia, dess döda och överlevare. Berättelsen visar vilka konsekvenser utanförskap och vrede kan få, samtidigt handlar det om överlevnad och sammanhållning.

MediaNr: P31097

Styr din plog över de dödas ben

av Olga Tokarczuk

7 vol., 618 s. tryckt punktskrift

I ett avsides hörn av den polska landsbygden, nära den tjeckiska gränsen, lever Janina Duszejko, en gång ingenjör och lärarinna. Nu ser hon om grannarnas vintertomma hus, översätter Blake och ställer horoskop. En av grannarna påträffas död och plötsligt befinner sig Janina i händelsernas centrum. Hennes tränade blick ser ett mönster och hon försöker få sin omgivning att läsa spåren rätt. O.T., 1962- , polsk författare. Nobelpris i litteratur 2018.

MediaNr: P31216

Efter skandalen

av Sarah Vaughan

9 vol., 812 s. tryckt punktskrift

En ung kvinna anklagar James Whitehouse, en av ministrarna i den brittiska regeringen, för ett fruktansvärt brott. För hans fru Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten att skydda sin familj och det liv de lever. Kate Woodcraft är advokat, specialiserad på sexualbrott. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig. Rättegångsthriller.

MediaNr: P31243

Broarna i Madison County

av Robert James Waller

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

När Robert Kincaid fotograferar de övertäckta broarna i Madison County, Iowa, möter han Francesca Johnson, italienskfödd farmarhustru. De attraheras omedelbart av varandra och upplever en kort passionerad kärlekshistoria som förändrar deras återstående liv. En melankolisk och med sensuell intensitet skildrad kärlekshistoria. Tid: 1960-tal.

MediaNr: P31209

Krisläge, deckare

av Lucie Whitehouse

10 vol., 971 s. tryckt punktskrift

Robin Lyons har blivit av med sitt jobb på Londonpolisen, kan inte betala sina räkningar och måste, tillsammans med sin tonåriga dotter, flytta hem till sina föräldrar i Birmingham. När Robins barndomsvän Corinna råkar ut för våldsamma händelser och hennes man blir misstänkt för mord blir Robin involverad och börjar en egen utredning. Saker och ting kompliceras av att det är Robins före detta pojkvän som leder polisarbetet.

MediaNr: P31260

Midvintermörker

av Lars Wilderäng

13 vol., 1194 s. tryckt punktskrift

Annandagen 2012 vaknar svenskarna till en ny värld. Ett anfall kommer österifrån. De större striderna börjar på Gotland, men små fientliga anfallsgrupper finns redan på plats på flera strategiska orter och större delen av de politiska och militära funktionerna slås ut. Samtidigt är all tele- och internettrafik utslagen. Spillrorna av militärt och civilt ledarskap samlas i Karlsborg. Hoppet står till kompanierna på Gotland. Thriller om ett ryskt anfall.

MediaNr: P31092

Midsommargryning

av Lars Wilderäng

10 vol., 869 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Midvintermörker. Sedan mellandagskriget 2012 är Gotland i ryska händer. På midsommardagens morgon 2023 vaknar Sverige till ett strömlöst land där kommunikationerna inte fungerar. Snart börjar larmen att tjuta. Sveriges unge överbefälhavare meddelar i tv och radio att Ryssland inlett nya aggressioner mot landet och att den svenska regeringen avgått. På vems sida står egentligen den svenska militären?.

MediaNr: P31221

Facklitteratur

Populär astronomi

1 vol. tryckt punktskrift

Temanummer av tidskriften Populär astronomi som handlar om Månen - våra första 50 år. Bland innehållet: Astronauternas stora steg, så lyckades NASA med det omöjliga. Solvind och stjärnstoft, månforskningens nya tidsålder. Kapplöpningens andra sida, Sovjetunionens makalösa månsonder. Stjärnräkningens mästare, svensken bakom rymdsuccén Gaia.

MediaNr: P31008

Historien om New York

av Henrik Berggren

8 vol., 708 s. tryckt punktskrift

New York är ett av världens absolut viktigaste centra. Stadens fyrahundraåriga historia är en berättelse om invandring, revolutioner, företagsamhet och ekonomisk framgång. Här har invånarna i alla tider slitits mellan strävan att behålla sin identitet och drömmen om att bli en fri, ny sorts stadsmänniska. Den tidigare New York-bon, historikern och journalisten Henrik Berggren tecknar ett personligt porträtt över staden och dess invånare.

MediaNr: P31272

Mina nöjesbekanta - från A till Ö

av Christer Borg

8 vol., 732 s. tryckt punktskrift

C.B. har under nästan sex decennier arbetat som nöjes- och TV-journalist. Genom åren har han mött många artister, skådespelare, komiker, sångare och musiker. I den här boken berättar han om några av mötena. Han skriver bland annat om varför Lill Lindfors var så intresserad av pausknappen på hans bandspelare, vem som lärde Quincy Jones "Helan går" och vad svindlaren Johnny Bode sa till Povel Ramel när de träffades på en flygplats i Paris.

MediaNr: P31226

Med yxa, såg och penna, minnen från fjärran västerns skogar

av Emil Engström

6 vol., 525 s. tryckt punktskrift

Dagbok av Emil Engström, en svensk skogshuggare som emigrerade till Amerika i början av 1900-talet. Emil försörjde sig med yxa och såg i ett arbete som räknades som Amerikas farligaste yrke. Det hårda livet i skogshuggarlägren blandades med perioder på ungkarlshotell i Seattle med alkohol, kortspel och tillfälliga förbindelser. Det är mycket dramatik - den svåra depressionen på 30-talet, fackliga konflikter och inte minst i det dagliga arbetet.

MediaNr: P31105

Jul, hur lätt som helst : 100 recept för julens alla fester

av Jessica Frej

3 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Tv-kocken och matskribenten Jessica Frej presenterar 100 nya favoritrecept för en smakrik, magisk och stressfri jul, med enkla medel och få ingredienser. Här ingår bland annat härligt julbord med både tradition och variation, och glöggmingel som avslutas med nya söta favoriter. Boken innehåller mängder tips och trix samt roligt pyssel.

MediaNr: P31205

Chokladmakarens handbok

av Gustaf Mabrouk

3 vol., 192 s. tryckt punktskrift

Konditorn och chokladmakaren Gustaf Mabrouk delar med sig av sina bästa tips, från hur man väljer kakaobönor, rostar, krossar och skalar dem och slutligen maler och raffinerar massan som ska bli choklad. Han beskriver också konsten att temperera choklad, hur man skapar och smaksätter praliner. I boken finns också Gustaf Mabrouks bästa recept. Gustaf Mabrouk blev som nittonåring svensk mästare i konditori.

MediaNr: P31027

Bejaka sig själv

av Margareta Melin

1 vol., 56 s. tryckt punktskrift

Margareta Melin är teolog i Svenska kyrkan och skriver här om vikten att älska sig själv och bejaka sin personlighet. Hon varnar för självutplåning, som inte är ett kristet ideal.

MediaNr: P30951

Född sensitiv, våra berättelser

av Märtha Louise

6 vol., 523 s. tryckt punktskrift

En bok om högkänslighet - ett personlighetsdrag som innebär en större mottaglighet för sinnesintryck. Prinsessan Märtha Louise av Norge och Elisabeth Nordeng berättar personligt om livet som högkänslig och hur de kommit att se personlighetsdraget som en styrka. Genom möten med andra högkänsliga, forskare och sakkunniga presenterar de en ny bild av hur högkänsliga upplever världen. I slutet av boken finns övningar för ett rikare liv som högkänslig.

MediaNr: P31241

Sensitiva barn, det högkänsliga barnet från nyfödd till tonåring

av Märtha Louise

6 vol., 546 s. tryckt punktskrift

Högkänslighet har inget med diagnoser att göra utan är ett vanligt personlighetsdrag som finns hos ungefär en femtedel av befolkningen. Ändå kan det innebära speciella utmaningar att vara högkänslig. Boken innehåller flera berättelser om högkänsliga barn och tonåringar, baserade på samtal med barnens föräldrar, samt samtal med människor som arbetar med barn, fackpersoner och forskare. Den ger också många praktiska och kloka råd för vardagen.

MediaNr: P31242

Gör skillnad!, från klimatångest till handlingskraft

av Johanna Nilsson

6 vol., 480 s. tryckt punktskrift

Initiativtagarna till Klimatklubben, Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh, vill omvandla klimatångest till engagemang. I krönikeform tar de upp frågor om exempelvis transport, mat, konsumtion och kläder och betonar hur beteende och normer påverkar oss. Experter bidrar med tankar och kunnande. Siffror, resonemang och jämförelser blandas med kreativa lösningar, checklistor och tankeväckande möten. Boken är skriven på lekmannaspråk.

MediaNr: P31014

Sista tåget till Moskva, två väninnor, två öden, en judisk familjehistoria

av René Nyberg

5 vol., 498 s. tryckt punktskrift

Den finländske diplomaten René Nyberg skriver om den judiska befolkningen i Finland före, under och efter andra världskriget. Han har själv judiska rötter men hans mamma ville inte kännas vid sitt etniska ursprung utan konverterade till kristendomen. Författaren berättar inte bara om sina judiska rötter och släktingarnas öden, utan målar också upp ett brett historiskt panorama över östeuropeisk judendom.

MediaNr: P31076

Det lider mot aftonen, några ord till andakt och eftertanke

av Olle Nystedt

2 vol., 114 s. tryckt punktskrift

Samling av korta betraktelser - några ord till andakt och eftertanke. Olle Nystedt, 1888-1974, var svensk präst och pastor primarius i Stockholms stift från 1943. Andaktsboken, som kommit i många upplagor, utkom första gången 1953.

MediaNr: P31128

Befrielsen av Bergen-Belsen

av Ben Shephard

11 vol., 690 s. tryckt punktskrift

I april 1945 avslöjade brittiska armén de fruktansvärda illdåd som begåtts i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Utifrån dagböcker och brev skrivna av brittiska hjälparbetare söker författaren rekonstruera vad som medförde att 14000 av de 60000 sjuka människorna i lägret dog under tre månader efter befrielsen. Många frågor uppstår kring aktionen. Var den ett misslyckande eller en medicinsk hjältesaga?.

MediaNr: P30846

Ordentliga människor, hur du styr upp ditt liv så att du slutar tappa bort grejer och börjar komma i tid så att du kan använda tiden du brukar lägga på att leta efter dina prylar på det du verkligen vill göra

av Linda Skugge

3 vol., 240 s. tryckt punktskrift

Linda Skugge, 1973- , krönikör och författare har skrivit en guide hur man ska bli en ordentlig människa. Självbekännande lovsång till ordentliga människor där hon beskriver hur det är att alltid behöva vänta på andra som kommer för sent, att behöva acceptera att andra sällan är klara med sina arbetsuppgifter i tid, och hur det känns att leva som ordentlig i en värld som hyllar motsatsen, tar allt på volley och har noll koll på sina prylar.

MediaNr: P31160

De bokstavstrogna, ett reportage om radikal islam

av Tina Thunander

9 vol., 762 s. tryckt punktskrift

Islamiska statens anhängare bekänner sig till salafismen, den snabbast växande strömningen inom islam. De är ortodoxa och fanatiska, men många strävar inte efter heligt krig utan efter djupare kontakt med sin gud. Författaren träffar människor i Saudiarabien, Egypten och Turkiet som berättar om religionens roll i deras liv och vändpunkterna efter den arabiska våren. Hon skildrar också de svenska salafisterna.

MediaNr: P31258

Käka grönt!, Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott

av Julia Tuvesson

4 vol., 296 s. tryckt punktskrift

Förslag på nya sätt att komponera sina måltider - bättre anpassade för grön matlagning. Skåpmat, brödmat, plåtmat och hittepåmat, mellanrättskonceptet och ersättningslistan. Med nya koncept, modeller och integrationsguide visar författaren på spännande möjligheter att minska vår köttkonsumtion och variera med råvaror som vi redan har hemma. Innehåller ett 50-tal recept - alltifrån vardagsmåltider till festmat och tapas.

MediaNr: P31204

Böcker för barn

Skönlitteratur

Fyra berättelser från Jorvik

av Helena Dahlgren

2 vol., 166 s. tryckt punktskrift

Tredje boken om Ödesryttarna. I varsin novell skildras de fyra Ödesryttarna som ska rädda världen. Lisa återupplever, under en ridtur, minnet från den ridolycka där Lisas mamma dog. Anne får veta att hennes mamma också varit Ödesryttare. Under Halloween hjälper Linda en vålnad som hemsöker trakten att få frid. Alex möter i stallet en pojke, som visar sig vara en ande. Boken är baserad på datorspelet Star Stable.

MediaNr: P31171

Julosaurusen

av Tom Fletcher

5 vol., 450 s. tryckt punktskrift

Kapitelbok om 10-åriga William Trundel, hans pappa Bob Trundel, tomten, en tomtenisse vid namn Snutenlump, Brenda Payne - den elakaste flickan i skolan - en riktig skurk vid namn Jägaren och en mycket ovanlig dinosaurie. Långt ner i permafrosten på Nordpolen ligger ett nedfruset dinosaurieägg som överlevde när alla andra dinosaurier dog ut. När ägget kläcks ger tomtenissarna dinosaurien namnet Julosaurusen. Nu börjar många magiska äventyr.

MediaNr: P31239

Hannes [hjärta] Jenny

av Sofia Hedman

3 vol., 199 s. tryckt punktskrift

Hannes och Samuel har varit bästisar så länge de kan minnas. De gillar att skejta och kan prata om allt. Hannes vet inte hur det går till men plötsligt tänker han bara på Jenny. Han vill så gärna att Jenny ska se honom och le mot honom. Han tänker att han ska fråga chans. Men hur gör man? Hannes ber till slut sin bästa kompis att hjälpa till. Det kan ju inte gå fel. Eller?.

MediaNr: P31238

Lola och jag

av Chiara Valentina Segré

1 vol., 40 s. tryckt punktskrift

Hunden Stella och den unga kvinnan Lola är bästa vänner. För fem år sedan förlorade Lola synen vid en bilolycka. Stella är hennes ledarhund. Så fort Stella träffade Lola bestämde hon sig för att ta hand om henne. Det är inte alltid så lätt, de gillar olika mat och bråkar ibland, men oftast har de det fint tillsammans. Lättläst.

MediaNr: P31240

En spellista för sömnlösa nätter

av Déa Solin

4 vol. tryckt punktskrift

Bel kan inte sova på nätterna, utan kör runt i staden istället. Hennes flickvän har dött och lämnat Bel med röstmeddelanden som hon inte klarar av att lyssna på. Mitt i sorgen träffar hon Audrey som gör henne sällskap i bilen. Båda gillar bandet Casablanca Lillies. Medan de lyssnar på musiken - varje kapitel är en låt - så börjar de försöka formulera de svåra känslorna av sorg och saknad de båda bär på.

MediaNr: P31220

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Mammasaurus

av Stephan Lomp

32 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om den lilla Babysaurus som bor med sin mamma Mammasaurus i den stora djungeln. Han älskar att sitta högst upp på hennes rygg och äta små goda blad. Men en dag halkar han. När Babysaurus äntligen lyckas kravla sig fram ur busken är Mammasaurus borta. Han strövar genom djungeln och möter många djur men ingen har sett Mammaaurus. Ska han någonsin hitta henne?.

MediaNr: P31107

Böcker med inklistrad punktskrift

Söta små djur

15 s. tryckt punktskrift

Pekbok med fotografier på små söta djur. Här finns fågel, gris, anka, katt, häst, get, marsvin, kyckling, kanin, hund, kalv, nyckelpiga, räv och ekorre.

MediaNr: P31153

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Pappas långa ben

av Nadine Brun-Cosme

1 vol. tryckt punktskrift

Pappa ska lämna Mattis på förskolan, men Mattis är lite orolig. Pappas gamla bil "hostade" och hade svårt att starta på morgonen. Tänk om den inte startar när pappa ska hämta honom. En kärleksfull och poetisk bilderbok om ett barns oro för att lämnas på förskolan och en pappas fantasifulla svar på barnets alla funderingar: Tänk om.

MediaNr: P31094

Jag hatar kaniner och blommor och barn

av Per Nilsson

1 vol. tryckt punktskrift

Vad är det för nytta med fina saker egentligen? Fjärilar? Tjusiga, visst, men meningslösa. Inte goda att äta heller. Kaniner? Kanske gulliga, men snabba och retsamma och hopplösa. Blommor, vem försöker de lura? Vara fina är allt de kan. Men det finns saker att älska också. Döda kråkor, till exempel. Eller korvar som tappats på marken, speciellt om det fastnat grus på dem. Och så Tage förstås. Tage är det bästa som finns i hela världen!.

MediaNr: P31086

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

J.L. Moreno and the psychodramatic method, on the practice of psychodrama

av John Nolte

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift

Jacob Moreno, 1889-1974, var en österrikisk-amerikansk läkare, psykiater och sociolog. Han utvecklade en psykodramatisk terapimetod där man inte bara använder det talade ordet utan även kroppen, andningen, rösten, parövningar och rollspel. John Nolte, amerikansk doktor i klinisk psykologi, har använt sig av psykodrama i sin praktik i mer än 50 år, och beskriver hur han har använt sig av Morenos teorier. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P31060