Nya punktskriftsböcker januari 2021

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 49 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mästaren

av Anna Ihrén

7 vol., 620 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Nattvakten. Högst upp på taket till Göteborgs första skyskrapa hittas byggmästaren Ernst Rosbäck död. Bygget är ett prestigeprojekt och poliskommissarie Dennis Wilhelmson och hans kollegor pressas av politikerna som kräver att de snabbt ska lösa mordet. Byggmästarens barnbarn, fjorton år gamla Nadja, är dessutom försvunnen sedan flera månader tillbaka och polisen har ännu inte hittat några spår efter henne.

MediaNr: P32068

Boys

av Anna Ringberg

7 vol., 582 s. tryckt punktskrift

Lasse fyller sextiofem och ordnar fest. För första gången på tjugo år ska sonen komma till stugan. Då händer det som inte får hända: Boys, whippethunden med känsliga tassar, försvinner. Lasse antar att det är grannarnas fel. Gästerna anländer, så även den efterlängtade grabben, och flaskorna korkas upp. Om gränslös och skadeskjuten kärlek, om det skitiga i hörnen och om att aldrig riktigt hitta hem. Debut. A.R., 1980- . Förlaga: Ordfront, 2010.

MediaNr: P32049

Två flickor på Irland

av Edna O'Brien

6 vol., 530 s. tryckt punktskrift

De två flickorna - Caithleen, den romantiska, naiva och fattiga, och Barbara, den roliga, elaka, rika och bortskämda - tillbringar sin barndom i en irländsk by på 1950-talet. De skickas till en klosterskola som de blir relegerade ifrån. I Dublin njuter de av sin nyvunna frihet och kastar sig ut i det storstadsliv de så länge drömt om. Roman från 1960 som förbjöds på Irland för sina erotiska skildringar. Edna O'Brien, 1930- , irländsk författare.

MediaNr: P31975

Bränd himmel

av Gilly Macmillan

10 vol., 1028 s. tryckt punktskrift

Fotografen och den ensamstående mamman Rachel Jenner tappar bort sin åttaårige son Ben i skogen under ett kort obevakat ögonblick. Kriminalkommissarie James Clemo utreder fallet. Alltmedan ledtrådar rinner ut i sanden, lögner uppdagas och hemligheter avslöjas blir läget allt mer desperat. Allmänheten dömer hårt. Nedbruten av oro inser Rachel snart att det inte finns någon hon kan lita på.

MediaNr: P31897

Vår mörka hemlighet

av Jenny Quintana

8 vol., 698 s. tryckt punktskrift

Året är 1978 i byn Chelmsford. 14-åriga Elizabeth är ensam och mobbad men när Rachel flyttar in i grannskapet blir de vänner. Rachel är populär och Elizabeth gör allt vad Rachel vill. Det är en lojalitet som kommer att prövas när en kropp hittas. 20 år senare vill Elizabeth inget annat än att hålla tonårens hemligheter djupt begravda. Men när en ny kropp hittas måste de forna vännerna göra upp med vad som hände 1978. Vad är deras mörka hemlighet?.

MediaNr: P32069

Dödens ängel, religiöst poem

av Johan Olof Wallin

1 vol., 22 s. tryckt punktskrift

Religiöst poem av Johan Olof Wallin, 1779-1839, svensk präst och diktare. Wallin är mest känd som psalmdiktare och är i 1986 års psalmbok representerad med totalt 76 verk. Han satt också i Svenska Akademien från 1810 fram till sin död. Dödens ängel var hans sista dikt och räknas till ett av hans främsta verk.

MediaNr: P32005

Humlan Hanssons hemligheter

av Kristina Sigunsdotter

94 s. tryckt punktskrift

Humlan, 11 år, skriver dagbok om sin vardag i skolan och hemma. Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Ibland känns det som om Humlan förvandlas till ett akvarium av tårar.

MediaNr: P32025

Redovisningsavdelning Marviken, spänningsroman

av Lars Wilderäng

10 vol., 890 s. tryckt punktskrift

Tor arbetar på den svenska underrättelsetjänstens hemligaste avdelning: Redovisningsavdelning Marviken. Där arbetar man med korta tidsresor, bara några timmar tillbaka i tiden, för att kunna slå larm om förestående hot mot landet. När Tor en dag får en varning från framtiden om Sveriges förestående undergång blir det början på en resa som tar honom från Poltavas fält, via andra världskrigets bittra strider och kalla krigets hemligheter.

MediaNr: P32047

Det enda jag vet

av Majken Öst-Söderlund

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift

Frilansjournalisten Majken Öst-Söderlund berättar om sin uppväxt i en liten österbottnisk by i Finland, präglad av väckelserörelsen. Då, på 1960-talet, är allt möjligt. Tuberkulosen är utrotad, kriget är över och bilen har blivit var mans egendom. Men resan till framtidslandet Sverige, med Bob-saft och Gevalia-kaffe, blir inställd på grund av mammans cancersjukdom.

MediaNr: P32059

En stund är vi vackra på jorden

av Ocean Vuong

6 vol., 488 s. tryckt punktskrift

Little Dog växer upp med mamma och mormor, som arbetar på en nagelsalong, och tillhör den tysta massan av ansiktslösa invandrare i USA. Vietnamkrigets fasor drev dem till det nya landet. Men djupa trauman läker långsamt och våldet finns i familjen. I ett brev till modern, som inte är läskunnig, försöker sonen foga ihop allt som brustet för att förstå sig själv och sin plats i världen. Det är mycket som är trasigt men kärlek och språk finns.

MediaNr: P32071

Thoras arv

av Pia F Davidson

7 vol., 654 s. tryckt punktskrift

När 63-åriga Etti ska begrava sin pappa möter hon av en slump antikhandlaren Morgan. Förutom Etti och Morgan är det en främmande dam där som lämnar ett gulnat häfte på kistan och efter ceremonin presenterar sig som en ungdomsvän till Ettis pappa. När hon åkt hämtar Etti det gamla häftet. Det är startskottet på en tidsresa i en hittills noga dold släkthistoria. Allt börjar en mörk natt 1944 i Charlottenberg i Värmland nära den norska gränsen.

MediaNr: P32072

En oönskad julklapp, roman

av Sara Molin

8 vol., 690 s. tryckt punktskrift

Sjuksköterskan Diana Jonsson arbetar sedan 7 år tillbaka i Tanzania. Hon vill inte åka till Sverige för att fira jul. Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna. Och så passar hon på att arbeta extra på sjukhusets akutmottagning. Där lär Diana känna nya kollegor som blir hennes vänner, och där finns den unge läkaren Erik. Det blir en hektisk jul för Diana. Feelgood.

MediaNr: P32073

Som en öppen bok, roman

av Sara Molin

8 vol., 758 s. tryckt punktskrift

Clara är svenskalärare på högstadiet och har vigt sitt liv åt att sprida läslust. Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Snart har den plikttrogna Clara börjat göra drastiska avsteg från sin plan. Hon börjar skolka och faller för sin lillasysters nya pojkvän. Feelgood.

MediaNr: P32074

Tage Danielssons samlade dikter 1967-1967

av Tage Danielsson

2 vol., 107 s. tryckt punktskrift

Samlade dikter 1967-1967. Författaren analyserar själv sitt diktande och delar in dikterna i olika perioder. 1-20 mars är Eftertankens tid. Här finns dikten Att tänka först är störst vars första strofer lyder: Säll är den som har till rättesnöre / att man nog bör tänka före. // Går man ut i snön i kortkalsonger / får man både reumatism och ånger. // Adam sa att äpplet som du gav mej / åt jag opp. Det var nog dumt utav mej.

MediaNr: P32014

The queen's gambit

av Walter Tevis

9 vol., 860 s. tryckt punktskrift

När Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem upptäcker hon snabbt två sätt att fly sin omgivning: Att spela schack och att ta lugnande små grönvita piller. Det visar sig att Beth har en exceptionell talang. Om hon lyckas klättra i schackvärlden kan hon få en chans att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kämpa både med ett intensivt missbruk och mot en mansdominerad verklighet. Utkom i original 1983.

MediaNr: P32045

Facklitteratur

Hitta någon att älska - älska den du hittat

av Alf B Svensson

1 vol., 85 s. tryckt punktskrift

Alf B. Svensson - leg. psykolog, författare och föreläsare - skriver om kärlek, sex och relationer. Utifrån en kristen värdegrund ger författaren råd och tankar om bland annat äktenskapets många fördelar, hur man får bra sex och hur man får ett förhållande att hålla livet ut. Boken bygger på intervjuer med tonåringar och unga vuxna om hur de lever, älskar och har sex.

MediaNr: P31920

Kungens älskade hovlakej, en autofiktiv biografi om hovlakej Engelberth Bengtsson 1897-1978

av Staffan Bengtsson

7 vol., 590 s. tryckt punktskrift

Autofiktiv biografi om Engelberth Bengtsson, 1897-1978, som under 50 år var anställd vid Kungliga Slottet. Han växte upp under fattiga omständigheter i Malmö. 1922 fick han arbete i Svea livgarde och senare då kungafamiljen sökte en chaufför och kammartjänare till prins Gustaf Adolf föll valet på Engelberth. Författaren lägger fram flera kontroversiella uppgifter om bland annat Gustav V, drottning Victoria och Axel Munthe.

MediaNr: P31845

Julkalendern genom tiderna

av Caroline Cabot

5 vol., 420 s. tryckt punktskrift

Genomgång av alla julkalendrar på Sveriges Television, från starten 1960 med Titteliture fram till 2020 med Mirakel. Tillsammans med en kort presentation av kalenderns handling och tema finns det också en intervju gjord för varje kalender - med någon som på något sätt varit med och skapat kalendern. De bidrar med lite kuriosa kring inspelningarna, som till exempel vem som egentligen styrde robotsvansarna på katterna i Pelle Svanslös.

MediaNr: P32060

Visby brandskattning

av Dick Harrison

4 vol., 298 s. tryckt punktskrift

Brandskattningen av Visby år 1361 är en mytomspunnen händelse i svensk historia. Det dramatiska förloppet, där kung Valdemar Atterdag av Danmark kräver att de kuvade Visbyborna ska lämna ifrån sig sina dyrbaraste ägodelar, är känd främst genom en nationalromantisk tavla av Carl Gustaf Hellqvist från slutet av 1800-talet. Historieprofessor Dick Harrison berättar om denna icke-händelse och vad som egentligen hände i Visby under denna tid.

MediaNr: P32039

Fjällmat, 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring

av Eric Tornblad

3 vol., 257 s. tryckt punktskrift

84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring på fjället. Riktig fjällmat ska klara av att ligga i ryggsäcken i flera dagar, den ska vara lätt att bära och inte ta för mycket plats i packningen. Varje måltid måste också vara full av energi. Fokus i recepten är att man ska göra egna rätter från grunden, antingen genom att torka vissa råvaror själv, eller genom att hitta smarta produkter i affären som kan ingå i recepten.

MediaNr: P31612

Ayurveda för kropp och själ

av Eva Sanner

6 vol., 474 s. tryckt punktskrift

Ayurveda, gammal indisk läkekonst, utgår från ett holistiskt synsätt och strävar efter att människan ska uppleva välbefinnande fysiskt, psykiskt och socialt. Olika individer har olika behov när det gäller kost, träning, stimulans och aktivitet. I boken beskrivs hur man tar fram sin ayurvediska kroppstyp, vilka egenskaper varje typ har och hur de relaterar till varandra.

MediaNr: P31844

Ren vilja, berättelsen om Björn Borg

av Jan Söderqvist

13 vol., 1219 s. tryckt punktskrift

Biografi över Björn Borg, 1956- , svensk tennisspelare. Björn Borg är utsedd till Sveriges bästa idrottare genom tiderna. Han vann Wimbledon fem år i rad och blev mästare sex gånger i Franska öppna. När han vid 26 års ålder lade racketen på hyllan förstod ingen varför. I biografin beskrivs Borg som en dubbelnatur som genom enastående styrka blev bäst i världen men som efter en rad katastrofala beslut riskerade förlora allt han uppnått.

MediaNr: P32065

Att bygga ett lag

av Janne Andersson

3 vol., 240 s. tryckt punktskrift

Den svenske förbundskapten i fotboll Janne Andersson har hyllats för sitt tydliga ledarskap. Han delar med sig av sina erfarenheter om hur man bygger lag, sätter gemensamma ramar och hanterar konflikter. Han berättar om hur man blir delaktig i ett lag och om hur människor med olika bakgrund och förutsättningar kan jobba ihop på bästa sätt. Också om hur man skapar utrymme för idéer och hur man hittar balansen mellan att ta och delegera beslut.

MediaNr: P32009

Dövblindhet för audionomer

av Jenny Widmark

1 vol., 56 s. tryckt punktskrift

För en person som har problem med både hörsel och syn kan det krävas ett hörhjälpmedel för att kunna använda ett synhjälpmedel - och tvärtom. Dövblindhet ses därför som ett eget funktionshinder. Boken vänder sig till den som arbetar som audionom. Syftet är att skapa goda förutsättningar för en optimal anpassning av hörhjälpmedel och bättre förutsättningar för den som har dövblindhet att kunna leva ett aktivt liv och vara delaktig.

MediaNr: P31970

Förintelsens barn

av Margit Silberstein

4 vol., 328 s. tryckt punktskrift

Journalisten Margit Silberstein, 1950- , beskriver hur det var att växa upp i skuggan av Förintelsen med den djupa sorg som föräldrarna kände och med de förhoppningar de hade på sina barn. Hennes föräldrar överlevde lägren och efter krigets slut träffades de i Norrköping. De strävar efter ett nytt liv i det svenska folkhemmet men det tunga arvet finns kvar hos barnen som har en känsla av att finnas till istället för alla de som dog i gaskamrarna.

MediaNr: P32064

Karvosti - Häxkammaren, andra delen i krönikan om Törnetronen

av Mattias Johnsson

10 vol., 886 s. tryckt punktskrift

Instruktioner till rollspelet Symbaroum. Del 2 i Krönikan om Törnetronen. Innehåller bland annat: Äventyret Häxhammaren, med den mest ödesdigra och farofyllda skattjakten sedan Symbaroums dagar. En utökad och detaljerad beskrivning av Karvosti-regionens historia, verksamheter, grupperingar och konflikter. Ett 20-tal inrättningar och etablissemang där rollpersonerna kan vila, äta, dricka, hitta information eller söka audiens med dignitärer.

MediaNr: P31652

Zeinas green kitchen, gröna recept från olika delar av världen

av Zeina Mourtada

4 vol., 303 s. tryckt punktskrift

Kokbok med skön och grön mat från olika delar av världen. Omkring 70 recept på rätter som nigerianska bönbollar, irakisk spenatgryta, chilensk potatissoppa, georgisk böngryta, gambiansk jordnötsgryta, rysk vinägrettsallad och koreansk nudelsoppa. Zeina Mourtada är matbloggare och tv-kock.

MediaNr: P31786

Bråttom men inte kört, frågor och svar om klimatet

av Stefan Edman

5 vol., 392 s. tryckt punktskrift

Faktabok som är uppbyggd med korta frågor och begripliga svar kring allt från klimatpolitik, teknik och ekonomi till transporter, energi, jordbruk, konsumtion och skogarnas viktiga roll. Vänder sig till den som vill ha en snabb uppdatering om läget, utmaningarna och vad forskarna säger. Stefan Edman - biolog, föreläsare och författare - redogör för klimatkrisen och fokuserar på positiva trender och lösningar som växer fram.

MediaNr: P32031

Roxette, den osannolika resan tur och retur

av Sven Lindström

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Musikjournalisten Sven Lindström skildrar den svenska popduon Roxettes internationella framgångar. Han har tidigare utgett Att vara Gessle (2007). Han skildrar såväl bandets musikaliska karriär och särart som medlemmarna Per Gessles och Marie Fredrikssons liv. Boken tar också upp den framgångsrika svenska musikindustrin och popmusikerlivet som sådant. Den tryckta boken är illustrerad med fotografier på bandet från olika perioder av deras karriär.

MediaNr: P32004

Böcker för barn

Skönlitteratur

Jakten på julen, en julberättelse i 24 kapitel

av Anna Helgesson

3 vol., 200 s. tryckt punktskrift

Jossan, Sofia, Donya och Priya går i årskurs 6 på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma. En spännande, mystisk och stämningsfull julberättelse i 24 kapitel.

MediaNr: P32052

Glassmysteriet

av Carolyn Keene

94 s. tryckt punktskrift

Kitty, Bess och George ska göra ett grupparbete om glass! Kan det bli bättre? Men när de intervjuar ägarna till stadens två glassbarer upptäcker de att något är på tok. Den ena får en leverans på tio hinkar ananas- och papayaglass som ingen har beställt. Och någon drar ut kontakten till frysen så att stora mängder glass smälter bort. Något skumt händer och Kitty och hennes kompisar måste lösa glassmysteriet.

MediaNr: P32106

Den vilsna världen

av Cecilia Johansson

8 vol., 770 s. tryckt punktskrift

För 17-åriga Sofia är världen ett kaos av känslor, förluster och utmaningar. Hon bor på en ö med sin mamma och saknar sin pappa. När deras hus brinner ner skapas ett slukhål till en parallell värld. När hennes lillasyster Agnes försvinner måste Sofia ge sig ut på ett räddningsuppdrag till en värld där hon träffar skepnadsskiftare, sjöfolk, najader, en vis trädkvinna och en handfull andra oväntade karaktärer som både hjälper och förgör.

MediaNr: P32120

Mitt käraste gyllene barn

av Christina Wahldén

3 vol., 242 s. tryckt punktskrift

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar allt som hon känner till för en okänd framtid. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude. Hon fångas in och transporteras till olika läger där en fasansfull tid väntar. Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945.

MediaNr: P32095

Skön är hamnen

av Elin Lindholm

2 vol., 188 s. tryckt punktskrift

Theos lillasyster Alice armar är täckta av blåmärken och hon har skrämmande teckningar. Det finns en skylt med namnet Vipeholm på bilderna. När det visar sig att byggnaden på Alices teckningar finns på riktigt bestämmer sig Saga och Theo för att resa dit. När de försöker att ta reda på vad som hände där är det någon som vill stoppa dem. Baserad på verkliga händelser som ägde rum på Vipeholm, en anstalt för "sinnesslöa", under mitten av 1900-talet.

MediaNr: P32062

Poet X

av Elizabeth Acevedo

6 vol., 524 s. tryckt punktskrift

För Xiomara Batista känns det som att ingen lyssnar på henne. Men rösten inom henne går inte att tysta och hon låter den skrika genom sidorna i sin anteckningsbok. Där skriver hon om sina föräldrar och deras stenhårda krav. Hon skriver om Gud och hur inte ens han tycks höra henne. Och hon skriver om Aman, killen i hennes biologigrupp som ingen får veta något om, men som är den Xiomaras kropp skriker efter varje natt.

MediaNr: P31962

Vandraren

av Jesper Danielsson

7 vol., 646 s. tryckt punktskrift

Det är sommarlov och Jet har precis kommit hem från en fjällvandring med pappa och farfar och hunden Banjo. Det hon ännu inte vet är att inuti Banjo finns kärnan till något som inte vill Banjo, eller något annat levande, väl. För i sjön där Banjo drack vatten den där sista morgonen i fjällen, landade för inte länge sedan en sten, en bit rymdgrus som färdats genom årmiljoner och över ljusår. Och i den stenen fanns vandraren.

MediaNr: P32112

Ingenting och allting på samma gång

av Louise Jingryd

8 vol., 772 s. tryckt punktskrift

När Rio åker på läger sommaren innan sjuan förväntar hon sig inget annat än att vara oändligt uttråkad. Det enda som känns värre än att vara på ett läger där hon inte känner någon är tanken på att högstadiet snart börjar och att hon inte vet vad det innebär. Varför verkar alla andra ha sådan koll? Och så mitt i all förvirring finns Indigo som på något vis gör allting så mycket enklare, och så mycket svårare, bara genom att finnas till.

MediaNr: P32066

Värsta vänner

av Marie Oskarsson

1 vol., 64 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien Vänner 4ever som börjar med Kalas och katastrof. Det regnar ute och Jack hittar inte sina regnkläder och kan inte hänga med ut på kompisen Edvins regnbandy. Istället lär Ali Jack hur man spelar schack. Det är roligare än vad Jack anat. Faktiskt så roligt att han vill spela fler gånger. Det blir inte populärt hos Edvin. Varför kan de inte spela fotboll som vanligt? Men istället för att övertala Jack så ger sig Edvin på Ali.

MediaNr: P32111

Lowkey

av Melody Farshin

3 vol., 155 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Mizeria. Tvillingarna Ali och Aicha lever med familjen i förortens miljonprogram. När de var yngre höll de ihop men nu är de mest med sina kompisar. När Alis bäste vän mördas förändras allt. Han är oskyldig men döms ändå i mångas ögon. Aicha blir ovetande inblandad i en brottslig verksamhet. Frågan är hur man förändrar bilden av sig själv när alla på förhand tycks ha bestämt sig för vem - och vad - man är?.

MediaNr: P32082

Hunden som räddade julen

av Nicola Davies

1 vol., 82 s. tryckt punktskrift

Julen är en mardröm för Jakob, som är autistisk. Han hatar de blinkande ljusen, alla ljud överallt och avbrotten i hans vanliga rutin. Men något förändras när han hittar en bortsprungen hund på en kyrkogård och tar med den hem. På något sätt hjälper hunden honom att klara saker som annars skulle stressa upp honom. Kanske finns det en chans att hela familjen ska kunna njuta av den här julen trots allt.

MediaNr: P32067

Salen

av Nina Källmodin

4 vol., 334 s. tryckt punktskrift

Bakom en bokhylla i skolbiblioteket upptäcker kompisarna Lo, Johanna och Harry en dörr som ingen visste fanns. När de väl får upp den hittar de en gammal övergiven skolsal. Men det som börjar som ett spännande mysterium blir snart allt läskigare när det blir tydligt att någon i salen försöker få kontakt med dem. Någon som inte längre lever. Klassisk spökhistoria, hårresande och gastkramande.

MediaNr: P32084

Frallan möter Frallan

av Sara Ohlsson

2 vol., 178 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Frallan är bäst. En dag kommer en ny kille till Frallans klass. Han heter Frans Allan och kallas för Frallan. Först är det ganska spännande, det är första gången Frallan träffar en annan Frallan. Men sen säger Nya Frallan att det bara borde få finnas en Frallan, precis som på hans gamla skola. Och att han ska slå den som kallar honom något annat. När klassen är på studiebesök på en brandstation, blir det riktigt bråk.

MediaNr: P32096

Isresan

av Thomas Tidholm

1 vol., 70 s. tryckt punktskrift

Tidigt på våren går Ida, Jock och Max ut på isen för att spana efter en utter. Då hörs plötsligt ett knak, flaket de står på lossnar och glider nedför ån. Det går inte att ta sig iland och de flyter ända ut till det stora havet. De kämpar sig fram över isen och kommer till en främmande kust. Där måste de tillbringa en hel vinter i en liten koja, medan snöstormen viner utanför. Som tur är finns där konservburkar och till slut kommer en ny vår.

MediaNr: P31906

Lindbergh, berättelsen om musen som flög över Atlanten

av Torben Kuhlmann

1 vol., 55 s. tryckt punktskrift

I början av 1900-talet bor en liten, nyfiken mus i Hamburg. En morgon upptäcker musen att något förändrats, inte en endaste mus syns till. Var kan de alla ha tagit vägen? Har de kanske flytt till Amerika? Musen bestämmer sig för att följa efter, fast med flyg. Det blir starten på ett fantastiskt äventyr. Bilderbok för alla åldrar.

MediaNr: P31999

Faktaböcker

Mer väsenologi, en lättbegriplig vetenskapligt grundad faktabok om väsen i nordisk folktro

av Ingela Korsell

3 vol., 227 s. tryckt punktskrift

Faktabok om väsen i folktron. Väsen var magiska varelser i folktron som kunde vara både onda och goda. De kallades också för oknytt, de osynliga eller de underjordiska. Här presenteras tretton väsen indelade i olika kategorier: Dödsväsen, hamnskiftare, rådare, odjur, dragväsen och andra oknytt. Alla väsen beskrivs utifrån sin farlighetsgrad, sina kännetecken, sin funktion och hur man kan skydda sig från dem.

MediaNr: P31857

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Nappresan, eller när Ester slutade med napp

av Ylva Karlsson

28 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om Ester som har blivit så stor att hon måste sluta med napp. Det tycker i alla fall hennns pappor. Innan de åker hem från landet slänger Ester napparna i soptunnan. Alla tre. Men på natten, hemma i sängen i stan, är mörkret så mörkt att Ester vaknar. Hon måste ha sina nappar tillbaka! Då vaknar hennes tygkänguru till liv och tillsammans ger de sig iväg genom natten för att hämta hem hennes nappar.

MediaNr: P31968

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Hajbarnet

av Barbro Lindgren

1 vol. tryckt punktskrift

Saga om en hajmamma och ett litet hajbarn. De bor i ett hav långt borta. Det är inget stort hav. Om man står på ena sidan så kan man se över till den andra. Om man inte är liten som en skogsmus, för de ser knappt över en vattenpöl, så små ögon har de. Hajbarnet tycker att allt är roligt, han vill leka, uppleva och komma bort. Men hur ska han upptäcka världen utan att mamma haj blir orolig? Bilderbok om nyfikenhet, rädsla och mod.

MediaNr: P31887

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The woodpecker method

av Axel Smith

21 vol., 2152 s. tryckt punktskrift

Handbok i schack. The Woodpecker Method är en träningsmetod som går ut på att träna, träna, träna. Här finns övningar och spelmoment som genom träning ska ge en större säkerhet och en förmåga att snabbare hitta den bästa lösningen på ett problem. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P31668

Böcker för barn

Poor Yoda, lättläst engelska för nybörjarläsarna

av Douglas Foley

1 vol. tryckt punktskrift

Vardagsberättelse som vänder sig till nybörjare i engelska. Jamie har fått en lapp av sin mamma där hon skrivit ner vad hon vill att han ska handla i affären. Inget roligt uppdrag tycker Jamie men det blir en spännande promenad. Det startar med ett rejält skutt i en vattenpöl och fortsätter med en storartad räddningsaktion när han ska hjälpa katten Yoda ned för ett träd. Skriven på lättläst engelska med de svåraste orden översatta till svenska.

MediaNr: P31990