Nya punktskriftsböcker februari 2021

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 54 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Stöld, roman

av Ann-Helén Laestadius

10 vol., 934 s. tryckt punktskrift

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa i en bortglömd del av landet där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten.

MediaNr: P32139

Prinsen av Porte de la Chapelle

av Annelie Drewsen

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift

Salar kom till Malmö för drygt tre år sedan, nu står han på centralstationen igen eftersom han fått avslag på sin tredje asylansökan. Under en farlig resa genom Europa försöker han förtränga sin svenska familj. Salar hamnar i Paris och det provisoriska tältlägret vid Porte de la Chapelle. Där möter han Najib, som hjälper honom att hantera det svåra livet som flykting i Frankrike. Bland råttor, rädsla och polisrazzior växer en vänskap fram.

MediaNr: P32128

På okända vatten

av Bente Pedersen

5 vol., 467 s. tryckt punktskrift

Del 38 i serien Tre systrar. Halvor och Thomas gör sig redo för att ge sig iväg på Lofotfisket. Men turen blir långt mer strapatsrik än de hade tänkt sig. Men de får också trevliga överraskningar. I Kabelvaag möter Thomas en skönhet i Fröken Kajas Modeaffär och han faller pladask. Men Thomas föräldrar har andra planer. De tycker det är hög tid för sonen att äntligen bli vuxen och ta ansvar - efter att ha gjort flera flickor med barn.

MediaNr: P32122

Hjärtekrossaren

av Bente Pedersen

5 vol., 473 s. tryckt punktskrift

Del 37 i serien Tre systrar. Nelle är helt ensam i det stora köpmanshuset i Tromsö. Hur ska hon klara att driva handeln vidare? Men det visar sig att hjälpen är närmare än hon tror. I Målselv saknar Halvor Marit. Men storcharmören Thomas tycker att Halvor ska följa hans exempel och njuta av friheten.

MediaNr: P32121

Brådmogen

av Bente Pedersen

5 vol., 466 s. tryckt punktskrift

Del 39 i serien Tre systrar. Marit trivs bra med tillvaron som studerande till barnmorska i Christiania. Så en dag knackar en gammal bekant på dörren och Marits liv blir sig inte likt. Astrid har det jobbigt i äktenskapet med Thomas, han är helt ointresserad av både henne och deras ofödda barn. Han visar inte heller något större intresse för Margit, som han också gjort gravid. Men Margit har en helt speciell plan för att säkra sitt barns framtid.

MediaNr: P32123

Klubben för lyckliga slut

av Caroline Säfstrand

8 vol., 656 s. tryckt punktskrift

Cecilia har förlorat sin man, Lisbeth tycker att hennes liv har stagnerat och Ivy är en person som oroar sig för allt. Alla tre får de en reklamlapp på sina bilar med inbjudan till skrivkursen "Klubben för lyckliga slut". Ingen av dem tänker gå dit, men de hamnar där ändå. De träffas en dag i veckan; djupa hemligheter från det förflutna nystas upp och steg för steg lär de sig att älska, leva och skratta igen. Feelgood.

MediaNr: P32162

Ett litet snedsprång

av Denise Rudberg

11 vol., 1014 s. tryckt punktskrift

En rik finansman mördas utanför sin bostad på Östermalm i Stockholm. Marianne Jidhoff, 55-årig änka som nyss övertalats att återvända till Åklagarmyndigheten tar sig an fallet tillsammans med den erfarne kriminalaren Torsten Ehn och dennes unge, begåvade assistent Augustin Madrid. Spåren leder till en sluten värld med fina middagar och exklusivt leverne som bara mycket rika kan unna sig.

MediaNr: P32141

Vänligheten

av John Ajvide Lindqvist

19 vol., 1768 s. tryckt punktskrift

En höstmorgon 2018 står en klargul, låst container i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort. För sex personer - som arbetar som parkskötare, kassabiträde, äldrevårdare, bowlinghallsföreståndare, fondförvaltare och fotomodell - innebär det stora förändringar. I slutändan handlar det om Vänligheten kontra Fasan.

MediaNr: P32093

Kameleonten, en Nathalie Svensson- och Johan Axberg-deckare

av Jonas Moström

9 vol., 846 s. tryckt punktskrift

Del 7 i serien som börjar med Himlen är alltid högre. Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder på att det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Nathalie Svensson och Johan Axberg i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkopplade på fallet. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där deras identiteter hotas.

MediaNr: P31986

Ett livsavgörande ögonblick

av Julia Quinn

10 vol., 886 s. tryckt punktskrift

Del 8 i serien Familjen Bridgerton som börjar med En annorlunda allians. Gregory Bridgerton är en riktig romantiker. När han träffar Hermione Watson är han helt övertygad om att hon är den rätta. Vad han inte vet är att hennes hjärta tillhör någon annan. Hermiones väninna, Lucy Abernathy, allierar sig med Gregory för att hjälpa honom att vinna Hermiones kärlek. Vad Lucy inte förväntar sig är att hon själv ska börja få komplexa känslor för honom.

MediaNr: P32125

Hav utan farleder

av Leif Bergholtz

13 vol., 1216 s. tryckt punktskrift

Therese är en 63-årig döv kvinna som flyttar hem för att ta hand om sin åldrande far. Hon känner sig ensam och längtar efter kärleken. David, en medelålders lärare, lever i ett olyckligt äktenskap och funderar på att ta livet av sig. Av en slump träffas Therese och David och tycke uppstår. Berättelse om längtan efter gemenskap, kärlek och sex. Om hur det är att hamna utanför farlederna på grund av depression, dövhet och dövblindhet.

MediaNr: P32091

I krigets skugga

av Lizzie Page

9 vol., 868 s. tryckt punktskrift

1939. Krig har brutit ut, och hundratals barn evakueras till landsbygden för att undkomma bomberna som regnar över London. Vivi bad inte om något evakueringsbarn - hon vet inte om hon orkar känna någon kärlek igen - men sjuåriga Pearl flyttar in till henne. Medan Vivi och Pearl lär sig att leva tillsammans, upptäcker de att de har ett band som går djupare än de kunde ha anat från innan Pearl föddes, och djupt ner i Vivis förflutna.

MediaNr: P32046

Stormsystern, Allies berättelse

av Lucinda Riley

16 vol., 1514 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med De sju systrarna. Ally D'Aplièse förbereder sig för en av världens mest utmanande segeltävlingar när hon får vet att hennes far dött. Hon skyndar till barndomshemmet, ett chateau där hon och hennes fem adoptivsystrar tilldelas varsin ledtråd som ska visa dem vägen till deras ursprung. Den ledtråd Ally fått leder henne till Norge, där hon upptäcker en personlig koppling till sångerskan Anna Landvik.

MediaNr: P32190

Lektioner i kärlek

av Lucy Dillon

10 vol., 940 s. tryckt punktskrift

Den tysta och tillbakadragna Jeannie träffar den utåtriktade och sportige Dan på nätet och de klickar direkt. När han senare friar på Brooklyn Bridge säger hon ja utan tvekan. Men när vigseln närmar sig börjar Jeannie tvivla, det som nyss kändes så rätt känns bara fel. Är det bara nerverna eller går allt för fort? Och när hennes blivande man råkar ut för en fruktansvärd olycka undrar hon om det är hon som orsakat allt. Feelgood.

MediaNr: P32166

Mannen som gick upp i rök, roman om ett brott

av Maj Sjöwall

5 vol., 470 s. tryckt punktskrift

Martin Beck jagar en skugga, alla visste så mycket och så lite om Alf Matsson, journalisten som alltid hade mycket pengar. Nu är han försvunnen och UD vill få fatt på honom så fort som möjligt. Matsson har haft affärer i Budapest och Marin Beck skickas dit. I Budapest stöter han hela tiden på motstånd och Matsson vill ingen kännas vid, han är mannen som gick upp rök. Del två i författarnas dekalog Roman om ett brott.

MediaNr: P32137

Ökenrosen får alltid nya blad

av Margit Klehn

8 vol., 688 s. tryckt punktskrift

Biblisk berättelse. När det vandrande folket med Abraham i spetsen jublar över att ha kommit hem, känner slavinnan Hagar att hon kommit bort. Ensam och skyddslös flyttas hon runt utan att kunna värja sig, men i den största utsattheten möter hon ett sällsamt öde. På flykt undan patriarkens hustru tvingas hon gravid ut i öknen. Det verkar som om allt är förlorat, men i öknen möter hon Seendets Gud som ger henne ett löfte.

MediaNr: P32136

Paus i karriären

av Maria Parkhede

8 vol., 692 s. tryckt punktskrift

Philippa Åkermans liv är till synes perfekt i radhuset i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av märkeskläder och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. De måste få en nystart och flyttar till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö. I skidbacken träffar Philippa affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården. Feelgood.

MediaNr: P32038

Som har inget redan hänt

av Niklas Rådström

6 vol., 552 s. tryckt punktskrift

Vid ett läkarbesök en sommarförmiddag 2017 får Niklas Rådström beskedet att han har en allvarlig akut blodcancersjukdom. Tre dagar senare får han sin första cellgiftsbehandling. Han berättar både om en tre år lång leukemibehandling och om sin tidiga uppväxt som ensambarn i en sönderfallande familj. En bild av livet när verkligheten ställs på sin spets och en reflektion över vad som till sist är viktigt i tillvaron. Niklas Rådström, 1953-.

MediaNr: P32126

Främlingen i huset

av Sarah Waters

15 vol., 1402 s. tryckt punktskrift

Tiden är strax efter andra världskriget. Doktor Faraday kallas till godset Hundreds Hill, en gång en av de mest imponerande georgianska byggnaderna i Warwickshire. Där möts han av en uppskrämd tjänsteflicka och en familj på ekonomiskt obestånd. Något olycksbådande vilar över det förfallna huset och dess invånare. Snart dras han in i familjen Ayres liv och det förflutna. Vad kastar sin mörka skugga över det gamla godset?.

MediaNr: P32185

Rotvälta

av Tove Alsterdal

9 vol., 844 s. tryckt punktskrift

Olof var 14 år när han erkände mordet på tonårsflickan Lina Stavred. Han skickades bort och familjen bröt all kontakt. 23 år senare är Olof tillbaka i Ångermanland. När han kommer fram till sitt barndomshem hittar han sin pappa död i duschen, mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors för att ta hand om sin dementa mamma. I undersökningen av mordet på Olofs pappa kommer hon allt närmare sitt eget liv.

MediaNr: P31985

Facklitteratur

I skuggan av Assange, mitt vittnesmål

av Anna Ardin

8 vol., 688 s. tryckt punktskrift

2010 är Wikileaks på allas läppar. Den organisation Anna Ardin arbetar för bjuder in talespersonen Julian Assange till ett seminarium i Stockholm. Han vill av säkerhetsskäl inte bo på hotell utan får bo i Ardins lägenhet. När han en vecka senare reser är hon en av de två kvinnor som berättar att han utsatt dem för sexuella övergrepp. Ardin berättar om sina upplevelser, allt ifrån första mötet med Assange till det utdragna efterspelet.

MediaNr: P32151

Ett förlovat land

av Barack Obama

27 vol., 2545 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av Barack Obama, 1961- , USA:s president 2009-2017. I första volymen av sina memoarer berättar han historien om sin osannolika resa, från en ung man sökande efter sin identitet till ledare för den fria världen. Han beskriver sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i detta historiska presidentskap - en tid av stor oro och dramatiska förändringar.

MediaNr: P31988

Våra kroppar, deras slagfält, vad krig gör med kvinnor

av Christina Lamb

12 vol., 1022 s. tryckt punktskrift

I 30 år har den brittiska journalisten Christina Lamb bevakat krig och konflikter världen över. I alla krigszoner har hon träffat kvinnor som utsatts för systematiska våldtäkter. Hon rapporterar från resor mellan kontinenter och storstäder, byar och flyktingläger. Vi möter Victoire i Rwanda, Graciela i Argentina, Bakira i Bosnien och Naima i Irak, kvinnor som överlevt och nu hjälper andra att läka. Men också om kvinnor som gått under.

MediaNr: P32177

Ett liv på vår planet, en vision för framtiden

av David Attenborough

6 vol., 394 s. tryckt punktskrift

Britten David Attenborough, 1926- , har besökt jordens alla kontinenter, utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom. Han ser tillbaka på de avgörande ögonblicken i sitt liv som naturskildrare, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat; den enorma förlust av natur som skett under en enda livstid. Men han har också ett starkt budskap om hopp för hur framtida generationer kan rädda planeten.

MediaNr: P31997

Ögat och synen

av Jan Ygge

8 vol., 712 s. tryckt punktskrift

Jan Ygge, professor vid Karolinska Institutet, erfaren ögonläkare och forskare, förklarar hur synen kan förändras under livet, alltifrån spädbarnets första blickar till de äldres grumlade linser, närsyntheten hos skolbarn och de medelålders behov av läsglasögon. Även om övriga ögonbesvär vid ögonskador och allmänsjukdomar.

MediaNr: P32155

Familjen, vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare : ett reportage

av Johanna Bäckström Lerneby

7 vol., 630 s. tryckt punktskrift

Under mer än ett decennium har journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen Al Asim (fingerat namn) som leder ett klansamhälle i Angered utanför Göteborg. De kontrollerar en hel förort med 50 000 invånare. Vad händer när svenska myndigheter går samman för att försöka krossa det "parallella samhället"? Ett reportage som närstuderar Familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem - en gång för alla.

MediaNr: P31987

Knutbyflickan, livet i sektens innersta krets

av Linnéa Kuling

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift

Linnéa Kuling var ett barn i Knutbysekten. I 17 år var hon med i Knutby församling. Det här är hennes egen berättelse om sin uppväxt i Kristi Bruds innersta krets, och om hur hennes trygga punkt förvandlades till totalt mörker.

MediaNr: P32132

Till männen som köpte min kropp

av Louise Amcoff

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av Louise Amcoff där hon berättar att hon bara var 14 år när hon sålde sin kropp första gången. Hon ville skada sig själv så mycket som möjligt, inget annat kände hon att hon var värd. Bekräftelsen när okända män ville betala för henne var flyktig, men spåren av deras övergrepp lämnade verkliga skador överallt i henne. Och gav upphov till allt större självförakt. Skakande berättelse om prostitution, ångest och självskadebeteende.

MediaNr: P32140

Psykedelisk renässans, den nya vetenskapen om medvetandet, döden, beroende, depression och transcedens

av Michael Pollan

15 vol., 1288 s. tryckt punktskrift

När LSD upptäcktes på 1940-talet tycktes det för forskare och läkare utgöra startpunkten för en psykologisk revolution. De psykedeliska substanserna föreföll kunna ge lindring mot missbruk och psykiskt lidande. Michael Pollan, amerikansk journalist, skildrar de psykedeliska substansernas historia och praktik, möter den nya generation av forskare som idag står i frontlinjen och tar del av neurovetenskapens senaste landvinningar.

MediaNr: P32044

Hur vill du dö?, om makten över livets slut

av P C Jersild

1 vol. tryckt punktskrift

Frivillig dödshjälp för obotligt sjuka är en lagstadgad rättighet i ett växande antal länder. Bör Sverige följa i samma fotspår? Ja, menar läkaren och författaren P C Jersild, som med utgångspunkt i personliga upplevelser och erfarenheter undersöker dödshjälpens vara eller icke vara. Han pläderar för frivillig dödshjälp och individens möjlighet att välja en värdig död.

MediaNr: P32154

Mer levande med åren

av Patricia Tudor-Sandahl

4 vol., 374 s. tryckt punktskrift

Patricia Tudor-Sandahl, 1940- , psykoterapeut, författare med mera, skriver om modet att åldras ur ett existentiellt perspektiv, om att inte nöja sig med att leva på ytan av sig själv och om att bli sams med det paradoxala och motsägelsefulla som ryms inom oss människor. Hon reflekterar över de stora livsfrågorna som format henne, svårare perioder i livet och frågan om hur man finner mening med livet under den tid man har kvar.

MediaNr: P32043

Glöm allt men inte mig

av Philomène Grandin

5 vol., 468 s. tryckt punktskrift

Philomène Grandin, 1974- , svensk skådespelare berättar om hur hon och hennes pappa Izzy Young - som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg - lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. 30 år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens. Berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.

MediaNr: P32150

Nybyggarnas liv

av Rolf Kjellström

7 vol., 594 s. tryckt punktskrift

Livet i södra Lappland under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet innebar en nästan total själv- och naturahushållning. Med hjälp av naturen med dess förutsättningar fick nybyggarna leva i relativ isolering och utveckla sina arbetsmetoder, seder och levnadssätt efter egen förmåga och på den grund förfäderna hade lagt. Populärvetenskaplig sammanfattning av författarens bokserie Nybyggarliv i Vilhelmina som utkom i sex delar 2012-2016.

MediaNr: P31861

Homeopatisk materia medica

av Sigurd Harald Ramme

38 vol., 3592 s. tryckt punktskrift

Homeopati är ett alternativt medicinalsystem som skapades av den tyska läkaren Samuel Hahnemann i början av 1800-talet. Boken är en omfattande homeopatisk läkemedelslära uppställd alfabetiskt efter olika ämnen.

MediaNr: P31955

Sticka till dig själv

av Stina Tiselius

2 vol., 112 s. tryckt punktskrift

Stickmönster på mössor och småvarmt, ponchos och sjalar, tröjor och toppar. Till varje beskrivning finns information om svårighetsgrad, garn, bredd, längd, garnmängd, stickfasthet och stickor. Innehåller även en stickskola.

MediaNr: P32006

Nattavaaras historia

av Ture Axelsson

10 vol., 940 s. tryckt punktskrift

Historisk framställning om orten Nattavaara i Gällivare kommun. Författaren har använt sig av många källor. På slutet av 1600-talet bosatte sig samen Michel Ryss på platsen som först fick namnet Nattejaur som sedan ändrades till Nattavaara. Redan på mitten av 1700-talet uppmärksammades den rika förekomsten av malm och när bygget av Malmbanan 1887 nådde Råne älv blev Nattavaara en centralort.

MediaNr: P31819

Böcker för barn

Skönlitteratur

De vackraste idioterna i världen

av Anette Eggert

4 vol., 346 s. tryckt punktskrift

Att bli kär i en idiot är inte smart. Och Marit är smart. Även om hon hatar sin mammas feministföreläsningar så lyssnar hon på dem. Hon skulle aldrig kunna bli ihop med Frank, en kille som gett öknamn åt tjejer och sårat ens bästa vän. Att välja Frank skulle vara ett svek. Han passar inte in i hennes värld, inte hemma och inte hos hennes vänner där han redan har satt djupa spår. Fast vad gör man när man dras till någon som man inte borde vilja ha.

MediaNr: P32129

Tidningsdeckarna och vampyrerna

av Arne Norlin

3 vol., 262 s. tryckt punktskrift

Femte boken om 11-årige Henrik och hans kompisar på Norrsjö Nyheter. Under ett redaktionsmöte får Emma ett samtal från en företagsledare i Norrsjö som är bekymrad för att det dykt upp en falsk hundralapp på företaget. Nu anklagar alla varandra där för att vara falskmyntare. Tidningsdeckarna rycker ut, letar efter spår och intervjuar alla anställda. Samtidigt pågår ett rollspel där utklädda vampyrer jagar deltagarna.

MediaNr: P32186

Cirkusdeckarna och ufo-mysteriet

av Dan Höjer

2 vol., 176 s. tryckt punktskrift

Del 24 i serien om Cirkusdeckarna. De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina konster. Men Kaspar och Katinka gillar även mysterier. Och när Ängelholms ishockeyspelare får sin dyra utrustning stulen, så tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där deckarna räddar livet på ett barn, blir fångade av skurkar och ser ett ufo!.

MediaNr: P32133

Den mörka floden

av Erin Hunter

9 vol., 788 s. tryckt punktskrift

Del 2 i Warriors-seriens tredje svit Maktens arvtagare som börjar med Visionen. De tre arvtagarna - Svarttass, Blåtass och Lejontass - briljerar som lärlingar i Åskklanen. Men ju mer ansvar de får desto större faror lurar i snåren. Var och en av de unga katterna kommer att göra mörka upptäckter. I det förflutna, inom klanerna, och inom sig själva. Hjältemod, vänskap, maktkamper och svek - allt finns i krigarkattornas hårda liv.

MediaNr: P32118

Majken Malm och de försvunna kalsongerna

av Irene Svensson

2 vol., 106 s. tryckt punktskrift

Advokat Lage Brystelman tycker mycket om glada färger. Därför har han kalsonger i många vackra färger under sin prydliga kostym. Men en dag upptäcker Lage något förfärligt. Någon har tagit hans allra vackraste kalsonger. De är rosa med glada röda nallar. Lage behöver hjälp av Majken Malm, världens bästa privatdetektiv. Det är bara hon som kan lösa hans svåra problem.

MediaNr: P31938

Hollowpox, Morrigan Crow & wundjurens mörka gåta

av Jessica Townsend

13 vol., 1234 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Nevermoor som börjar med Morrigan Crows magiska förbannelse. Morrigan Crow och hennes vänner har klarat av sitt första år som elever på det berömda Wundersamfundets skola. För Morrigan börjar det bli allvar nu. Hennes krafter som Wundersmed växer. Hon måste lära sig att styra wundret - innan wundrets krafter börjar styra henne. Samtidigt har en underlig, skrämmande sjukdom slagit klorna i staden Nevermoor.

MediaNr: P32119

Dubbeldeckarna och fallet med dubbelrånarna

av Jørn Lier Horst

2 vol. tryckt punktskrift

Del 6 i serien som börjar med Dubbeldeckarna och fallet med de mystiska stölderna. Tilde och Viktor ser en röd bil rusa genom Elvestads centrum. När bilen nästan kör på en gammal tant är det uppenbart att något inte står rätt till. Hur kan någon ha så bråttom? De går till polisen och berättar vad de sett. Men poliserna lyssnar inte, de har fullt upp med att utreda ett bankrån. Tilde och Viktor, och deras hund Åtto, måste själva nysta i fallet.

MediaNr: P32134

Rikast i världen

av Malin Karim

422 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Modigast i världen. En regnstorm har ödelagt byn och det mesta är förstört. När människorna kommer tillbaka hjälps de inte åt att bygga upp byn igen utan bråkar om det som finns kvar. Men så hittas en skattkarta. Genast smider folk planer om att behålla skatten för sig själv. Alba, kompisen Elias och lata geten Yanko måste hitta skatten först så att rikedomarna kan delas lika och folk i byn kan bli vänner igen.

MediaNr: P32135

Kejsarens vrede

av Martin Widmark

3 vol., 260 s. tryckt punktskrift

Del 10 i serien om Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan och Meia seglar tillsammans med munken Do mot Vinland på andra sidan Atlanten. Där byter vikingarna varor med beothukstammen. Relationen är god, men efter ett allt annat en vänskapligt spel blir det skarpt läge. Hur Halvdan och Meia än gör så är de snart indragna i ännu ett äventyr. Do och hans "Kejsarens vrede" är vikingarnas enda hopp.

MediaNr: P31959

Hotell Sista chansen

av Nicki Thornton

6 vol., 500 s. tryckt punktskrift

Vardagen är tuff för Seth, hotell Sista chansens föräldralöse kökspojke. Ägarna, paret Degberg och deras dotter Tiffany, kör med honom från morgon till kväll. Hans enda vän är den svarta katten Belladonna. När en grupp märkliga magiker anländer till hotellet blir det ännu värre. Under middagen blir en av gästerna förgiftad och det verkar vara desserten Seth lagat som innehållit giftet. För att bevisa sin oskuld måste Seth själv lösa mysteriet.

MediaNr: P32144

Mirakel och hemligheter

av Sara Salander

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift

Mi-Rakel Tapper drabbades av syrebrist vid födseln vilket ledde till att hon har cerebral pares. Ingen trodde att hon skulle överleva. Ingen trodde att hon skulle lära sig att gå. Men nu kan hon springa och med hjälp av en pratplatta göra sig förstådd. Mi-Rakel bor med sin pappa på en campingplats och drömmer om att ha en häst. När hon möter en skimmel i skogen gömmer hon den i ett skjul. Hon ska visa alla att hon kan ta hand om en häst.

MediaNr: P32042

Där allt var bra

av Tamara Bach

3 vol., 256 s. tryckt punktskrift

En sista helg i stugan där livet alltid var bra. Här har syskonen Ben och Annika tillbringat så många lyckliga barndomssomrar. Nu försöker Ben berätta om sin livskris för storasyster Annika. Han hoppas få råd av henne, men det var länge sedan de pratade med varandra och i brytningstiden mellan barn och vuxna har samtalet svårt att komma igång. Men kanske kan Bens utsträckta hand vara en början till en djupare relation?.

MediaNr: P32012

Faktaböcker

Du har rätt

av Matilda Westerman

2 vol., 160 s. tryckt punktskrift

Handbok om de rättigheter som alla under arton år har enligt barnkonventionen som antogs av FN 1989. Innehåller berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt.

MediaNr: P32142

Specialproduktioner

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Ibland är jag rädd

av Calle Stenbäck

1 vol. tryckt punktskrift

Berättelse om rädslor och hur olika man kan reagera. Mamma blir arg när hon blir rädd, någon annan börjar kanske att gråta. Alla är inte rädda för samma saker. Pappa är rädd för spindlar, mamma tycker spindlar är gulliga men är väldigt rädd för att komma för sent. En rädsla kan vara en varning om att något är farligt men ibland behöver man våga trotsa sin rädsla. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P31504

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Bloodline

av Conn Iggulden

12 vol., 1110 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Wars of the Roses som börjar med Stormbird. Nu är det år 1461. Richard, hertig av York, är död. Kung Henry VI är fortfarande fången och hans drottning rider söderut med sin segerrusiga armé. Då Margaret dödade fadern släppte hon loss sönerna. Edward av March är nu hertig av York och utropar sig till Englands rättmätige kung. Två män som gör anspråk på samma krona innebär en sak: blodsfejd. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32070

Ravenspur, rise of the Tudors

av Conn Iggulden

12 vol., 1138 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Wars of the Roses som börjar med Stormbird. England 1470. Kung Edward av York har drivits ut ur landet och familjen Lancaster har vunnit kronan. Edward av York vill återta tronen med alla medel och anländer till Ravenspur med sin bror Richard vid sin sida. Men när deras egentlige fiende Henry Tudor gör anspråk på tronen leder det till Bosworth Field och den strid som blir slutet för Rosornas krig. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32079

The blade itself

av Joe Abercrombie

18 vol., 1674 s. tryckt punktskrift

Del 1 i fantasyserien The first law. Logen Niofingrar är trött på strider men kriget i norr rasar för fullt och bara Blodige Nio kan stoppa nordmännens kung. Samtidigt utkämpar Glotka en annan sorts hemlig kamp i maktens korridorer med hjälp av utpressning, hot och tortyr. Jezal dan Luthar har vänt sin militära karriär ryggen och lever ett enkelt liv med sin älskade. Men kärleken är inte enkel. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32115

Böcker för barn

Matilda

av Roald Dahl

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift

Matilda är en högst ovanlig flicka som redan vid 5 års ålder läser klassiker och löser invecklade tal. Men hennes föräldrar hunsar henne och i skolan har hon en rektor som avskyr barn. Men med hjälp av sin intelligens och magi triumferar Matilda över både föräldrar och rektor samt räddar skolan och sin egen underbara klasslärare. Rysansvärd, men rysligt rolig historia. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32153