Nya punktskriftsböcker september 2021

Inledning

Listan är uppdelad i 4 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn, Specialproduktioner samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade på Skönlitteratur respektive Facklitteratur. Böcker på andra språk än svenska är uppdelad på Böcker för vuxna respektive Böcker för barn. Dessa ligger på den andra rubriknivån. Boktitlarna ligger på den tredje rubriknivån.

Listan omfattar 37 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Orätt

av Bente Pedersen. Översatt av Lars Ahlström.

5 vol., 460 s. tryckt punktskrift.

Del 56 i serien Tre systrar som börjar med Första dansen. Stina försöker hjälpa sömmerskan Ragnhild, som har stora problem, men det får oförutsedda konsekvenser. På Västergatan bultar det på dörren till det som varit konditoriet. När David öppnar fönstret slår ett röd-orange sken emot honom och röklukt känns. Nelles dräng skriker nerifrån att Linnea brinner. Mikal beslutar sig för att undersöka förhållandena i gruvorna.

MediaNr: P32573

Tillbaka hem

av Bente Pedersen. Översatt av Lars Ahlström.

5 vol., 456 s. tryckt punktskrift.

Del 57 i serien Tre systrar som börjar med Första dansen. Alie är hemma på familjens vinterboplats när de får besök av en svårt skadad person. Efterhand förstår Aile vem den grönögde mannen är som ligger på morbror Antes släde. Stina vill fortfarande gifta sig med Iver för att rädda Ailes barn. Men hennes hjärta tillhör Johannes på bageriet och hon inser att han känner motsvarande för henne.

MediaNr: P32572

Trion

av Johanna Hedman. Norstedts. 2021.

8 vol., 722 s. tryckt punktskrift.

Thora kommer från gamla pengar och är uppvuxen på Östermalm i Stockholm. Hon och aspirerande konstnären August har varit nära sedan barnsben, ibland älskare. Hugo lär känna Thora och August när han blir inneboende hos hennes föräldrar. Han både fascineras och förfasas över deras privilegierade värld. Snart är de tre vänner som tillbringar all tid tillsammans. Men under ytan rör sig starka känslor och funderingar om identitet, klass och kärlek.

MediaNr: P32549

Som i en dröm

av Julia Quinn. Lovereads. 2021. Översatt av Olga Brinkborg.

8 vol., 718 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Smythe-Smith kvartetten som utspelas i 1800-talets London. Honoria Smythe-Smith är 20 år och väldigt dålig på att spela fiol, fortfarande sur över att som barn ha haft smeknamnet "Krypet" och absolut inte kär i sin storebror Davids bästa vän. Marcus Holroyd är earl av Chatteris, van vid att vricka fötterna och absolut inte kär i sin bästa vän Davids lillasyster. De umgås och kanske kan vänskapen utvecklas till kärlek.

MediaNr: P32525

Löpa varg : berättelse

av Kerstin Ekman.

4 vol., 346 s. tryckt punktskrift.

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, försöker berätta för sin fru Inga om sitt möte med den ståtliga vargen, som han kallar Högben. Orden vill inte riktigt komma fram. När jaktlaget skryter över en fälld varg blir han genast orolig för att det ska vara Högben som dödats. Tät historia som utspelar sig i norra Hälsingland. Efter mötet med vargen börjar Ulf tänka om när det gäller jakten, djuren och skogen. Med åldern dyker nya minnen upp.

MediaNr: P32561

Ivan Iljitjs död

av Lev Tolstoj. Modernista. 2015. Översatt av Bengt Jangfeldt.

2 vol., 178 s. tryckt punktskrift.

Ivan Iljitj är en högt ansedd jurist som just köpt sig en ny ståtlig våning. När han ska hänga upp några gardiner, ramlar han och slår sig så olyckligt att han kort därpå ligger för döden. Och ingen vill veta av honom i hans dödsskräck, inte ens hans egen hustru. Ingen, utom den medellöse tjänaren Gerasim, som tar hand om honom. På dödsbädden hemsöks han av minnen från hela sitt liv. Kortroman från 1886. Leo Tolstoj, 1828-1910, rysk författare.

MediaNr: P32542

Polcirkeln

av Liza Marklund.

8 vol., 686 s. tryckt punktskrift.

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten har en bokcirkel och träffas en gång i månaden. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. 40 år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i cirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.

MediaNr: P32565

Damers list

av Alexander McCall Smith. Vilja förlag. 2020. Översatt av Ulla Henning.

1 vol., 78 s. tryckt punktskrift.

Damernas detektivbyrå har fått ett nytt knepigt fall att lösa. Ägaren till ett av stans mest framgångsrika fotbollslag är bekymrad. Hans populäre målvakt James Pikani, lagets stjärna, har plötsligt börja släppa in allt fler mål vid matcherna. Kan det vara så att någon betalar honom för att spela dåligt? Blir han mutad? Mma Ramotswe får i uppdrag att ta reda på det. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P32295

Den som illa gör

av Mikael Andersson. Hoi. 2021.

8 vol., 770 s. tryckt punktskrift.

Efter en skolskjutning i Umeå hittas en tonåring död med ett automatvapen i händerna. Men brottet visar sig vara mer invecklat än det först framstår. Kommissarie Roland Fransson leds in på en snårig väg där spåren leder till försvunna miljoner ur regionens kassor, en desperat läkare med spelskulder och en galenskap som driver människor att göra oförlåtliga handlingar. Det hela kulminerar i en dramatisk jakt i Västerbottens inland.

MediaNr: P32548

Befrielsen : polisroman

av Åke Axelsson. Isaberg. 2014.

7 vol., 636 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med En grönsakshandlares död. Våren 1990 utsätts en kvinna för en våldtäkt under en joggingrunda och ytterligare ett par våldtäktsförsök äger rum. Samtidigt blir ett antal unga män angripna av en gärningsman som verkar leta efter något hos offren. Poliserna i Umeå - Hamberg, Fahlén och Hedström – jobbar för högtryck. Gruppen utökas med en ung jurist, Therese Sandin och får hjälp av före detta kriminalkommissarie Åke Axelsson.

MediaNr: P32547

Facklitteratur

Gryningens hjältar : Nabils berättelse om bahá'í-uppenbarelsens tidiga dagar

av Nabīl Zarandī. Bahaiforlaget.se. 2021.

40 vol., 1588 s. tryckt punktskrift.

Berättelse om bahá’i-uppenbarelsens tidiga dagar. Här redogörs för trons historia, från Shaykh Ahmads framträdande till Bahá'u'lláhs förvisning till Bagdad. Det är en historiebeskrivning där ögonvittnesskildringar ger liv till viktiga händelser och där fotnoter ger ett historiskt och kulturellt sammanhang.

MediaNr: P32488

Hundskolans valpbok

av Erik Wilsson. Hundskolan i Sollefteå. 1998.

1 vol., 81 s. tryckt punktskrift.

Valpbok från 1986 utgiven av Statens hundskola, som verkade under olika former mellan 1978-1991. Skolan använde sig av fodervärdar som tog hand om valparna och som gav dem en grundläggande uppfostran till de vid 15-18 månaders ålder sändes tillbaka till hundskolan för att användas som polis-, ledar-, narkotika- bevaknings- eller vakthund. Här ges instruktioner och tips på hur fodervärdarna ska ta hand valparna den första tiden.

MediaNr: P32310

Häxornas försvarare : ett historiskt reportage

av Jan Guillou. Piratförlaget. 2002.

10 vol., 866 s. tryckt punktskrift.

Under åren 1668-1676 brändes mer än 300 svenska kvinnor på bål som häxor - oskyldigt dömda. I sitt långa historiska reportage följer författaren spåret från häxornas och tidelagsmännens bål ända fram till våra dagars panikvågor kring påstådda massoffer av barn på svarta mässor och daghem som sägs vara hemliga mötesplatser för våldtäktssekter.

MediaNr: P32559

Johnny the fucker

av Magnus Uggla. Norstedts. 2021.

8 vol., 662 s. tryckt punktskrift.

Självbiografisk roman – ”baserat på en ganska sann historia” – av Magnus Uggla, 1954- . Året är 1978 och efter att äntligen ha slagit igenom stort, turnerat landet runt och blivit omsusad kändis befinner sig Uggla i en spiral nedåt. När produktchefen på CBS föreslår att han ska ställa upp i Melodifestivalen är verkligen botten nådd. Annars blir det Ålandsbåten. Uggla ställer upp med låten Johnny the Rocker, men någon succé blir det inte.

MediaNr: P32576

Som ett surr mellan brösten

av Marianne Mörck. Bokförlaget Forum. 2021.

6 vol., 482 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Marianne Mörck, 1949- , svensk skådespelerska, sångare och regissör. Som nyfödd lämnades hon till ett barnhem och adopterades av sjökaptenen och hans hustru vars högsta dröm var att hennes dotter skulle gifta sig med en Volvodirektör. Så blev det inte. Det blev istället en lång karriär på scen och tv. Hon delar med sig av lycka, sorg, drömmar, förgörande kärlek och himmelsk ensamhet.

MediaNr: P32524

Maria : en kvinnlig komikers dagbok : den lagrade sorgen

av Mia Skäringer.

7 vol., 570 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Mia Skäringer, 1976- , svensk komiker och skådespelare. Hon berättar om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa - men även värme och humor. Skildringar från uppväxten blandas med reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.

MediaNr: P32562

Mona Tumba : min sanning

av Mona Tumba. Bokfabriken. 2021.

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Mona Tumba, 1941- , där hon berättar som sitt liv för journalisten Anna von Koch. Mona Tumba, född Nessim, växte upp i en paradvåning på Östermalm på fyrtiotalet. Hon gick i Franska skolan tillsammans med Hagasessorna och redan som tonåring träffade hon dåtidens hockeyhjälte, Sven Tumba Johansson. Mona och Sven Tumba blev ett omskrivet kändispar som umgicks med kungafamiljen, Lill-Babs och internationella celebriteter.

MediaNr: P32571

Anteckningar om sorg

av Chimamanda Ngozi Adichie. Översatt av Niclas Hval.

2 vol., 104 s. tryckt punktskrift.

Sommaren 2020 förlorade den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie sin älskade far. Sorgen överväldigade henne, och komplicerades av att den inträffade mitt under brinnande pandemi - liksom så många andra var hon strandsatt långt ifrån sin familj. I denna personliga essä skriver Adichie om den stora saknaden efter fadern, om sorgens väsen och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra.

MediaNr: P32566

Vandring till sanningen

av Wilfrid Stinissen.

4 vol., 306 s. tryckt punktskrift.

"Det finns ett tystnadens rum inom oss, och det är där vi hör hemma". Wilfrid Stinissen, 1927-2013, katolsk präst och karmelitbroder, ingår i den kristna mystiska traditionen och förenar den med djuppsykologisk kunskap. Hans budskap är att människor behöver lyssna inåt för att höra Guds vilja med oss, vänta, vila, låta kärleken verka, leva i nuet för det är där Gud uppenbarar sig.

MediaNr: P32563

Radion och språket : om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar

av Åke Jonsson.

1 vol. tryckt punktskrift.

Åke Jonsson blev 1981 den förste språkvårdaren som anställdes på Sveriges Radio. Han berättar om sina erfarenheter som hallåman och som språkvårdare, om radiomänniskor han mött och språkfrågor han besvarat?Språkbruket i radio har engagerat lyssnarna alltsedan Radiotjänst började sända 1925. Dialekter, svordomar, uttal och vilka röster som ska få höras i radio har debatterats från första stund, och fortsatt att engagera lyssnare under snart 100 år.

MediaNr: P32536

Böcker för barn

Skönlitteratur

Här kommer Sockan! : handbok för unga hundägare

av Angelika Weber. Idus Förlag. 2021.

1 vol., 55 s. tryckt punktskrift.

Theodor har fått en egen hund. Valpen Sockan är helt fantastisk, men också busig och ibland besvärlig. Hur lär man valpen att bara kissa utomhus och inte på mammas matta? Vad gör man om valpen vill bitas? Hur vågar man säga till sura gubbar som tycker att man gör fel, att en valp visst kan bli lydig av snäll och rolig träning? Handbok för unga hundägare med många råd och tips.

MediaNr: P32537

Sunnanäng

av Astrid Lindgren. Rabén & Sjögren. 2004.

3 vol., 242 s. tryckt punktskrift.

Fyra sagor: Sunnanäng, Spelar min lind, Tu tu tu och Junker Nils av Eka. Alla sagor börjar med ”För länge sedan, i fattigdomens dagar”. Titelsagan handlar om två föräldralösa syskon som hamnar hos bonden i Myra där de får slita ont. Men en dag för en röd fågel dem till Sunnanäng. Här är våren evig, de får alltid äta sig mätta och leka så mycket de vill.

MediaNr: P32554

Britt-Mari lättar sitt hjärta

av Astrid Lindgren. Rabén & Sjögren. 2018.

3 vol., 274 s. tryckt punktskrift.

Britt-Mari skaffar sig en brevvän för att ha något vettigt att skriva på sin egen ägandes skrivmaskin. Och för brevvännen Kajsa berättar hon om hela sin stora, röriga och glada familj, om sina kärleksbekymmer och sitt händelserika liv i Villa Ekeliden, Småstad. Astrid Lindgrens debutbok, med den vann hon andra pris i Rabén & Sjögrens pristävlan om bästa flickbok 1944.

MediaNr: P32556

Så jävla operfekt

av Charlotte Cederlund. Opal. 2021.

6 vol., 484 s. tryckt punktskrift.

I Emmas skola är alla så perfekta - smala, snygga och självsäkra. Allt det som Emma inte är. Hon gör sig osynlig och sticker aldrig ut. Men så hittar Emma en lapp med rosa text som säger att hon är bra som hon är och plötsligt vågar hon göra saker hon aldrig tidigare vågat. När fler lappar sprids på skolan blir det början på något nytt, något större och starkare än Emma någonsin kunnat tro. Men vem är det egentligen som har skrivit dem?.

MediaNr: P32595

Dörren

av Emma Andersson. Opal.

4 vol., 355 s. tryckt punktskrift.

En dag står den bara där. Dörren. Ingen lägger märke till den först. Men när en flicka mystiskt försvinner igenom den och inte kommer tillbaka väcker dörren stort intresse. Ingen annan verkar kunna öppna den. Är dörren en portal till magiska världar? Kan den vara utomjordisk och övernaturlig? Ruths storasyster Helena är döende och Ruth vill rädda henne till varje pris. Tänk om Dörren kan hjälpa henne.

MediaNr: P32531

Fem på smugglarjakt

av Enid Blyton. Citadell. 1994. Översatt av Kerstin Lennerthson.

1 vol. tryckt punktskrift.

Femgänget – Julian, Anne, Dick, George och hunden Tim - tillbringar sommarlovet hos en kamrat. Här upptäcker de att någon sänder ut mystiska signaler från ett torn. En mystisk betjänt fångar deras uppmärksamhet och leder dem så småningom på spåren. Georges pappa blir tillfångatagen tillsammans med deras kamrat men räddas av de fem. Utkom i original 1945.

MediaNr: P32555

Allt som inte syns

av Katarina von Bredow. Natur & Kultur. 2021.

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift.

12-årige Joel ska börja högstadiet på en ny skola. Han hoppas att allt ska bli annorlunda, men mobbarna finns kvar. Värst är Ellen, hon är riktigt elak och får med sig de andra. Joel försöker göra sig osynlig; att planera hur snabbt han ska röra sig över skolgården och navigera genom håltimmar. En kväll hittar Joel Ester i parken, blodig efter att pappan har slagit henne. En motvillig vänskap uppstår.

MediaNr: P32538

Vargbröder

av Michelle Paver. Översatt av Carina Jansson.

6 vol., 518 s. tryckt punktskrift.

Del 8 i serien som börjar med Vargbröder. Under den mörka midvintern kommer katastrofen. En åsksten faller ner från himlen, och efteråt är ingenting sig likt. Torak och Renn känner inte igen sin skog. Björnar vaknar mitt i vintern och klanerna kämpar mot varandra. Torak, Renn och Ulv prövas hårdare än någonsin förut. När en ny ondska hotar tvingas Torak riskera allt: liv, själar och förstånd, för att rädda sitt hem och dem han bryr sig om.

MediaNr: P32527

Torpet

av Nina Källmodin. Bonnier Carlsen. 2021.

4 vol., 302 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Salen. Lo, Johanna och Harry känner som alla andra i byn till historierna om Prästklippan. Sägnen säger att en präst för många hundra år sedan dog där på ett fasansfullt sätt och därefter spökar. På jakt efter en bortsprungen hund hittar de tre barnen ett bortglömt gammalt torp i närheten av Prästklippan. Men det är mer än den döda prästen som är skrämmande med torpet och området runt det.

MediaNr: P32569

Den svarta staden

av Stina Nilsson. Bonnier Carlsen. 2021.

4 vol., 474 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Det svarta regnet. Civilisationen är ödelagd efter ett krig och naturen är förgiftad. Liv och Frida vandrar söderut efter att deras föräldrar dött. De möter pojkarna Jeri och Hanis som vill till staden, en plats som är livsfarlig. De säger att de har vuxit upp i en bunker och tydligen vet de ingenting om staden eller demonerna. Nu måste de överkomma sina olikheter och komma överens en gemensam strategi. Dystopi.

MediaNr: P32568

Heddas hemliga tisdagar

av Åsa Storck. Nypon förlag. 2021.

2 vol., 114 s. tryckt punktskrift.

Hedda gillar att vara för sig själv. Att få hitta på vad hon vill, utan att någon bestämmer över henne. Mamma och pappa är oroliga. De vill inte att Hedda ska vara ensam. Därför fixar de jämt en massa aktiviteter. Men de vet inget om Heddas hemliga tisdagar. Och det är just på en hemlig tisdag som Hedda får för sig att följa efter klasskompisen Frans. Frans, som också har hemligheter. Lättläst.

MediaNr: P32183

De bortglömdas stad

av Ylva Hällen. Bonnier Carlsen.

9 vol., 851 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Sagan om ljusbäraren. Den onda Master har tagit över nästan hela Ylvania. I rikena regerar hans nyutnämnda drottning. Varken Äldsterådet eller Väktarstjärnan har någon lösning. Den enda som skulle kunna rädda Ylvania nu är Stjärnmästaren, men han är förstenad genom svart magi. Så får Alba ett meddelande. Hon måste bege sig till De bortglömdas stad för att finna någon som kan häva förbannelsen över Stjärnmästaren.

MediaNr: P32530

Vitormen

av Åsa Larsson.

7 vol., 310 s. tryckt punktskrift.

Del 8 i serien PAX som börjar med Nidstången. Ett barn har försvunnit i Himlabacken. Det är som om hon uppslukats av jorden. Iris är också försvunnen. Kan det finnas något samband mellan försvinnandena? Alrik och Viggo får i sökandet efter Iris hjälp från oväntat håll. Men hur ska de kunna rädda någon som fastnat i Svarthäxans klor? Samtidigt, någonstans djupt under Mariefred, håller en fasansfull kraft på att vakna till liv.

MediaNr: P32551

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Maja tittar på naturen - sommaren

av Lena Anderson. Rabén & Sjögren. 2019.

1 vol. tryckt punktskrift.

Maja tittar på naturen. Nu är det sommar. Det surrar och sjunger och gnisslar och svirrar. Det finns myggor som sticks, myror som bits och nässlor som bränns. I skogen finns små däggdjur. Maja beskriver allt spännande hon se.

MediaNr: P32262

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The hand of the Sun King

av J. T. Greathouse. Gollancz. 2021.

11 vol., 1008 s. tryckt punktskrift.

Han lever i två världar. I den ena heter han Wen Alder, i den andra Foolish Cur. Hela sitt liv har han slitits mellan två arv: Sin fars, vars rötter sträcker sig bakåt till kejsarens högra hand. Sin mors, vars familj förkastar det förtryckande imperiet och anammar motståndet. Han måste välja om han vill skydda sin familj och sitt folk eller söka efter något nytt, något bättre. Episk fantasy. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32534

The song of Achilles

av Madeline Miller. Bloomsbury. 2017.

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift.

Återberättelse av det antika grekiska eposet Iliaden. Akilles är den allvetande berättarrösten. Hans vänskap med Patroklos fördjupas och blir till en kärleksförklaring. Men när Akilles nås av ryktet att Helen av Sparta är tillfångagen finns inget annat alternativ än ge sig av till Troja och gå ut i krig. Akilles relation till Patroklos blir komplicerad. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32535

Pompeii

av Robert Harris. Arrow. 2009.

9 vol., 790 s. tryckt punktskrift.

Roman som utspelas i Pompeji år 79 e.Kr. några dagar innan det stora vulkanutbrottet. Genom ögonen på fyra karaktärer – en ingenjör, en ung flicka, en korrupt politiker och en äldre vetenskapsman – skildras Pompeji som en sjudande, korrumperad och fascinerande stad, dömd till undergång. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P32529