Nya talböcker maj 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 198 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det vete fåglarna

av Angelica Ahlefeldt-Laurvig. Inläst av Petter Heldt. 5 tim, 4 min.Talbok.

MediaNr: CA44120

Sista färjan från Ystad

av Karin Alfredsson. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Syskonen Stefan och Therese har sysslat med omfattande bedrägerier av allehanda slag och är nu på flykt genom Sverige för att hinna med den sista färjan från Ystad. I Stockholm steker en polis, ovetande om situationen, pannkakor med sina barnbarn och ser fram emot pensionen. Men snart kommer hon att hamna i en brottsutredning som inte liknar något hon tidigare varit med om. Fartfylld thriller.

MediaNr: CA43882

Lögnen, andra boken i Promise Falls-trilogin

av Linwood Barclay. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Promise Falls som börjar med Sveket. En gigantisk skärm på en drive-in-biograf kollapsar och fyra personer dör. Dottern till ett av offren kontaktar detektiven Cal Weaver för att utreda ett inbrott i hennes pappas hus. Cal finner ett dolt rum. Kommissarie Barry Duckworth arbetar med två tidigare mordfall som verkar höra ihop. När ännu ett mord inträffar korsas Cals och Barrys vägar. Kommer de kunna leva med det de upptäcker?.

MediaNr: CA43536

Stigarna

av Ann Beskow. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 48 min.Talbok med text.

Ingrid har precis blivit pensionär och flyttat till staden där hennes dotter Malin bor. Malin längtar efter barn tillsammans med Lina. Vägen dit blir känslosam och under gemensamma promenader försöker Ingrid och Malin nå varandra. Vad binder dem samman och vad skiljer dem åt i synen på kärlek, familj och äktenskap? En berättelse om moderskap och dotterskap och om att hitta eller hitta tillbaka till sig själv och andra.

MediaNr: CA43596

Under bordet, roman

av Peter Birro. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Huvudpersonen i boken är författarens alter ego Daniel. Berättelsen kretsar kring hans och bästa vännens kreativa liv och hårda festande i Göteborg med alkohol, musik och droger. Efter en misslyckad relation möter han en ny kärlek i slutet av boken. Författarens första roman, från 1993. Daniels öde följs upp i Birros andra roman, Utan nåd.

MediaNr: CA43014

Pojkpokerblues, crime

av Edward Bunker. Inläst av Ove Ström. 15 tim, 12 min.Talbok med text.

Boken är en uppväxtskildring baserad på författarens liv. Alex Hammond är i tioårsåldern när berdring baserad på författarens liv. Alex Hammond är i tioårsåldern när berättelsen börjar och vi får följa hans väg mellan fosterhem, ungdomsvårdsskolor och anstalter. Våldet och omgivningen påverkar honom och han dras allt djupare in i den kriminella världen. Det blir en inblick i det amerikanska samhällets baksida i slutet av 1940-talet. Edward Bunker 1933 - 2005 levde som kriminell i 20 års tid innan han blev författare.

MediaNr: CA43684

Djurfabriken

av Edward Bunker. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 29 min.Talbok med text.

Earl Copen är fånge på San Quentin utanför San Francisco. gar. När unge Ron Decker spärras in tar Earl honom under sina vingar. Djurfabriken är en brutal skildring av fängelselivets livsfarliga koder. E.B. satt själv på San Quentin i 25 år innan han slog igenom som författare. Boken utgavs ursprungligen 1977 och betraktas av många som en klassiker i sin genre.

MediaNr: CA43641

Svarta näckrosor, spänningsroman

av Michel Bussi. Inläst av Charlotta Haldén. 14 tim, 30 min.Talbok med text.

I byn Giverny levde och verkade den franske impressionisten Claude Monet. Hundra år senare vallfärdar turister till den lilla byn för att besöka hans hus och trädgård. En dag hittas konstnären och kvinnotjusaren Jérôme Morval död i den vackra trädgården. I hans ficka hittas ett vykort med ett mystiskt budskap. Vykortet föreställer Monets näckrosor. Tre kvinnor är inblandade i hans död. Alla tre bär på en hemlighet. Alla tre söker en väg ut.

MediaNr: CA43686

Krucifixmördaren

av Chris Carter. Inläst av Åke Lindgren. 14 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om kriminalinspektör Robert Hunter. En ung kvinnas kropp hittas och Robert Hunter hamnar i en fasansfull mordutredning. Offret har utsatts för sadistisk tortyr och i nacken har någon skurit in ett dubbelkors: Krucifixmördarens symbol. Men Krucifixmördaren avrättades två år tidigare. Dessutom var det Robert Hunter som satte fast honom. Kan det vara en copycatmördare? Eller finns den riktiga mördaren fortfarande där ute?.

MediaNr: CA43302

Berättelser om Jack Reacher

av Lee Child. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 18 min.Talbok med text.

En antologi med noveller som alla har Lee Childs favoritkaraktär Jack Reacher i huvudrollen. De här 12 berättelserna avslöjar saker om Reachers förflutna, som påverkat hela hans liv. Hur blev han den han blev - en man som färdas utan bagage mot ett okänt mål. Oavsett hur långt Reacher färdas stöter han förr eller senare ihop med olyckan. Tufft läge för olyckan.

MediaNr: CA43820

Mörkrets hjärta

av Joseph Conrad. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

Roman om en färd på Kongofloden till Afrikas inre vid 1800-talets slut. En berättelse med många bottnar. På ett plan handlar det om hur de första vita exploatörerna reagerade inför mötet med det okända Afrika. På ett annat plan rör det sig om människans resa inåt mot den egna själens mörka hemligheter. En av 1900-talets stora romaner. Joseph Conrad, polsk-brittisk författare, 1857-1924.

MediaNr: CA43188

Vernon Subutex

av Virginie Despentes. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 1 i en trilogi. Vernon Subutex i Paris har inte kunnat betala hyran på ett tag. Hans kultförklarade skivbutik Revolver har gått i konkurs och vännen som alltid hjälpt honom ur knipan, rockstjärnan Alex Bleach, är död. Vernon har tagit hand om ett antal videokassetter som Bleach lämnat efter sig. De visar sig vara värdefulla och snart är nättroll, filmproducenter, före detta porrstjärnor och rockkritiker på jakt efter inspelningarna. Satirisk skildring av det moderna Frankrike.

MediaNr: CA43669

Farväl till paradiset, roman

av Allan Eriksson. Inläst av Qina Hermansson. 10 tim, 11 min.Talbok.

Träsnidaren Niklas Tapper och hans hustru Hulda är utrustade med osedvanligt gott humör och en glupande aptit på livet. De bor i ett gammalt förfallet trähus i sluttningarna av Södra bergen, som hör till själva stan men som förvandlats till naturreservat. De kallar sitt boende för paradiset och alla i stan känner till Tappers stuga. Men nu vill politikerna komma åt marken och makarna Tapper fördrivs från paradiset. Satirisk roman från 1954.

MediaNr: CA43701

Vargkvinnan

av Leif Fermskog. Inläst av Åke Lindgren. 14 tim, 13 min.Talbok med text.

Det är 1500-tal och Gustav Vasa har precis besegrat Nils Dacke och tyska fogdar plågar bönderna. Blända och hennes två halvtama vargar bor i skogen. Hon är en stark och rättvis kvinna som lever fredlöst och är upprorsledare. En skröna i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

MediaNr: CA43535

Bombträdgården

av Mia Franck. Inläst av Marjorita Huldén. 13 tim, 24 min.Talbok.

Lissu är 8 år gammal när hon lämnar ett krigshärjat Helsingfors för att som krigsbarn åka till Sverige. Romanen handlar om de upplevelser som kommer att prägla Lissus barndom, känslan av svek, bristen på tillit, behovet av att vara snäll och tacksam. Fastän hemlängtan är stark är livet inte helt enkelt när Lissu återvänder till sin mor i Finland.

MediaNr: CA44204

Mord på öppen gata

av Mikael Fuchs. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 0 min.Talbok med text.

Första delen i serien Stockholm noir. En regnig kväll i september 1949 på nya Sveavägen, Stockholm. På väg till sitt kontor blir advokat Henrik Wagner skjuten av sin fru Cecilia. Några poliser griper Cecilia på bar gärning. Hon åberopar ett självförsvar. Hon påstår att maken under en längre tid har misshandlat henne. Till synes en enkel utredningen som leds av kriminalöverkonstapeln Håkansson utvecklas till ett betydligt mer komplicerat fall.

MediaNr: CA43542

Åren på zoo, ett kalejdoskop

av Durs Grünbein. Inläst av Hans Sandquist. 13 tim, 2 min.Talbok med text.

Självbiografiska texter av den tyska författaren D.G., född i Dresden 1962 bosatt i Berlin sedan 1985. Minnena från barndomen i Hellerau, en trädgårdsstad i utkanten av Dresden, är många och detaljrika. Han försöker hitta de avgörande ögonblicken som formade honom både som människa och poet. Han funderar även på historiska händelser - som eldstormen i Dresden 1945 - som skedde innan han föddes.

MediaNr: CA42881

Nattsida, roman

av Hans Gunnarsson. Inläst av Thomas Ekelöf. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

När Per Boman får beskedet att hans halvbror Ronny dött, flyttar han in i hans lägenhet och börjar forska i det han lämnat efter sig. Ronnys liv visar sig vara fyllt av hemligheter och snart befinner sig Per i en osannolik härva, där sanning och lögn blir allt svårare att skilja åt. Historien är en lek med identiteter och en skrämmande noir om själens dunkla vrår.

MediaNr: CA43460

Late bloomer

av Emma Hamberg. Inläst av Malin Sternbrink. 2 tim, 36 min.Talbok med text.

Ulla har förlorat livslusten efter maken Ingemars död. Hon har tagit en saftig livförsäkring och planen är att avsluta sin tid på jorden med hjälp av kedjerökning inomhus, sockerbitar, fryst färdigmat och noll promenader i den friska luften. Försäkringspengarna ska finansiera sonens nya kök och efter döden får hon umgås med Ingemar igen. Men i väntan på döden behöver Ulla roa sig med något. Av ren impuls köper hon en dyr kikare på avbetalning.

MediaNr: CA43234

Diktatorn

av Robert Harris. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 18 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 3 i trilogin om Cicero som börjar med Imperium. Cicero befinner sig i exil och Julius Caesar har överhanden. Med kunskap, mod och list lyckas dock Cicero att återvända till senaten i Rom. Men politiken är blodig och priset blir högt. Romanen skildrar kollapsen av den romerska republiken och morden på Pompejus och Caesar. Men parallellerna till vår tid är slående. Politisk thriller.

MediaNr: CA43619

Falla fritt

av Heléne Holmström. Inläst av Åke Lindgren. 14 tim, 7 min.Talbok med text.

Kärleksroman. Charlotta Kvist är advokat på en av Stockholms mest framstående byråer. Ignacio Vargas sitter i ledningsgruppen på ett stort klädföretag. När de möts på en bar blir de genast attraherade av varandra. Vad de inte vet är att de står på motsatta sidor i en rättstvist som båda är fast beslutna att vinna. Privat kan de inte stå emot varandra men är de verkligen beredda att riskera sina karriärer för passionen?.

MediaNr: CA43698

Tusen bitar

av Marcus Jarl. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 14 min.Talbok med text.

Nils och Benke kämpar för att kunna leva ihop på samma villkor som vilket annat kärlekspar som helst. Men de möter motstånd. Inte minst från Nils pappa som tydligt visar sin avsmak. Robert och Ebba är gifta men glider allt längre isär. Robert finner utlopp för sitt intensiva böghat på nätet medan Ebba försöker hitta en ursäkt till varför hon stannar kvar. Om kärlek mellan två män och om människor som hatar den kärleken. Och vad som händer när deras vägar korsas.

MediaNr: CA43011

Kattmamman

av Bosse Johansson. Inläst av Ylva Törnlund. 12 tim, 36 min.Talbok med text.

Roman med verklighetsbakgrund som utspelar sig under några dramatiska årtionden på 1900-talet. Huvudpersonerna är en av Sveriges mest fanatiska nazister. Hon har fått öknamnet Kattmamman efter att ha ha lämnat bort sina nyfödda barn. Kattmamman är föreståndare för en telegraf- & telefonstation, där utnyttjar hon sin position och avlyssna sina politiska fiender.

MediaNr: CA43626

Regnmannen, en trädgårdsberättelse

av Jonas Karlsson. Inläst av Thomas Ekelöf. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

Ingmar älskar sina rosor. Sedan hans fru gick bort är de det enda han lever för. Men den här sommaren är ovanligt varm och i villaträdgårdarna vissnar snart alla blommor. Grannarna bevakar varandra noga så ingen överträder vattningsförbudet. Plötsligt minns Ingmar den gamla kranen på baksidan, den som är kopplad till sjövattnet. Eller vad är den kopplad till? Vad är det egentligen med den där kranen?.

MediaNr: CA43594

Där rosor faktiskt dör

av Ewa Klingberg. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Begravningsbyrån Tranan. Sandras resa genom Sverige slutar med ett tvärstopp i Tranås. Begravningsbyrån Tranan står på ruinens brant och Sandras moster hotas av personlig konkurs. Bara Sandra kan bestämma vad som nu ska hända med Tranan. Hon hamnar i en värld som består av kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Inte visste Sandra att döda människor kunde ställa till med sådan oreda . Feelgood.

MediaNr: CA44017

Recept på lycka

av Solja Krapu-Kallio. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 56 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Westins bageri. Sigrid har fått det lilla familjebageriet i Stornäs på fötter. Men hon har fortfarande mycket att ta itu med innan hon kan flytta tillbaka till stan. Och så dyker barndomskärleken Anders upp! När ett bröllop ska hållas är det Sigrid som får hålla i trådarna. Det hela går nästan som på räls. Men det går ändå inte riktigt som hon tänkt sig.

MediaNr: CA43823

Den ljusaste natten

av Helena Kubicek Boye. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien om Anna Varga som börjar med Innan snön faller. Det är midsommar och en dömd pedofil har avvikit från Säters rättspsykiatriska klinik. Strax därpå försvinner en liten flicka från en campingplats i närheten och paniken sprider sig. Snart försvinner också en sjuårig pojke. Psykolog Anna Varga som har haft ansvar för mannen måste nu hjälpa polisen att hitta honom innan det är för sent. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA43567

Kurtisanen

av Anna Laestadius Larsson. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 12 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till trilogin Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan. Beata Charlotta debuterar 1774, som 16-åring, på Bollhuset - landets mäktigaste scen. Hennes skönhet blir en förbannelse som får henne landsförvisad, men också en tillgång som hjälper henne att charma den europeiska eliten. Beata Charlotta dör 31 år gammal. Efter sig lämnar hon ett manus, en berättelse om sitt liv. Det avslöjar hemligheter om mäktiga män och konspirationer.

MediaNr: CA43703

När Gud blundar

av Ariella Gisèle Lindström. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 43 min.Talbok.

Roman på temat tro och tacksamhet. Förf. skriver utifrån idén om vad som händer om Gud "blundar" ett ögonblick. I detta ögonblick blir en kvinna svårt skadad och förs i ilfart till sjukhus. Efter operationen upptäcker hon att hon förlorat talförmågan. I takt med att hon återfår sina krafter vaknar frågorna inom henne, och detta blir startpunkten för ett inre och yttre sökande efter svar i den judiska traditionen, i forntid och nutid.

MediaNr: CA43644

Eld & blod, historien om huset Targaryen

av George R R Martin. Inläst av Anders Palm. 15 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Eld & blod. Historien om huset Targaryen fortsätter, från Drakarnas dans till Aegon III:s katastrofala misstag. I ett delat Västeros ställs Aegon II och hans syster Rhaenyra mot varandra i en kamp om järntronen. Det blodiga inbördeskriget ställer drakar mot drakar i en maktstrid som förändrar världen för alltid. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA43425

Åtta månader, en roman om makt

av Magnus Montelius. Inläst av Helena Gripe. 18 tim, 6 min.Talbok med text.

Efter ett tips avslöjar journalisten Nina Wedén utrikesministern som sexköpare. När den karismatiske men oprövade Jacob Weiss utses till efterträdare blir Nina till sin förvåning hans pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare och när en chefstjänsteman hittas hängde inser Nina att något är fruktansvärt fel. Spåren leder mot hennes egen hemliga källa. Spänningsroman i maktens korridorer.

MediaNr: CA43762

Kaffe, kaka och gräv ner mig, tack, roman

av Kerstin Nedergård. Inläst av Ingemar Nygren. 5 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Kaffe, kaka och kremering tack. Astrid är död. Det enda som återstår av henne är lite aska i en urna av brunglaserad lera. Begravningsceremonin i Lunds domkyrka har gått över förväntan och nu återstår det för vännerna - prästen Tord, poeten Axel och systerdottern Linnéa - att se till att asken grävs ner i en minneslund i Örebro. Såsom Astrid bestämt. Men det visar sig inte vara helt enkelt. Galghumoristiskt berättelse.

MediaNr: CA43299

Kaffe, kaka och kremering, tack, roman

av Kerstin Nedergård. Inläst av Ingemar Nygren. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

Astrid har fått beskedet att hon inte har så lång tid kvar att leva. Medan hon tröstar sig med en kaffe och kaka läser hon en annons i tidningen med rubriken: Begravning till extrapris. 4999 kronor tycker Astrid är hyfsat billigt och hon tänker att hon kanske kan få det ännu billigare om hon tar med sig egen präst och poet. Hon ringer till Allmänna begravningsbyrån i Lund och börjar ackordera om priset. Galghumoristisk berättelse med allvarlig underton.

MediaNr: CA43301

Minoritetsorkestern

av Chigozie Obioma. Inläst av Ove Ström. 16 tim, 59 min.Talbok med text.

Chinonso, en ung hönsfarmare i 2000-talets Nigeria, råkar passera förbi just när Ndali tänker hoppa från en bro. Han lyckas övertala henne att låta bli och snart blir de förälskade. Men Ndalis välbeställda föräldrar kan inte erkänna en obildad bonde i familjen. De gör allt de kan för att tvinga isär det unga paret. Chinonso inser att det bara finns en lösning: Han måste lämna Nigeria för att skaffa sig en fin europeisk utbildning. Men inget blir som han tänkt sig.

MediaNr: CA43458

Den perfekta vännen /

av Adele Parks. Inläst av Lo Thorsdotter. 13 tim, 32 min.Talbok med text.

Under universitetsåren var Mel och Abi bästa vänner. De delade allt. Men så blev Mel gravid och hoppade av studierna. 17 år senare befinner de sig på helt olika platser - Mel i en villaförort i England och Abi i Los Angeles där hon är tv-programledare. Men så råkar Abi i knipa och kontaktar Mel, som bjuder henne till England. Ganska snart står det dock klart att det är något som inte stämmer. Varför har Abi egentligen kommit hem till Mels familj?.

MediaNr: CA43628

Där fåglarna slutat sjunga, thriller

av Jenny Quintana. Inläst av Malin Sternbrink. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Gabriella Flores försvann spårlöst från sitt hem på den engelska landsbygden när hon var 15 år. Hennes lillasyster Anna tog det väldigt hårt och flyttade ifrån hemmet så fort hon kunde. 30 år senare dör deras mamma och Anna tvingas återvända. När hon börjar gå igenom huset dyker ledtrådar upp och väcker nytt liv i frågorna som plågat henne så länge. Är det för sent att ta reda på sanningen om vad som egentligen hände med Gabriella den där dagen?.

MediaNr: CA43592

Glasfällan

av Ingrid Remvall. Inläst av Malin Halland. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

Alice har kidnappats för att vara med i ett experiment. Hon har förts ned i en nedlagd tunnelbana och för att ta sig ut måste hon forcera ett antal hinder. Allt direktsänds online. När Alice tvingas döda är succén ett faktum. Hjärnan bakom det hela är Danny. Äntligen kan han mäta sig med sin framgångsrika far. Men Dannys egentliga drivkrafter går djupare än så. Han bär på en hemlighet, vilket även Alice gör. Deras förflutna binder dem samman.

MediaNr: CA43653

Modersgölen, roman

av Petra Revenue. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 57 min.Talbok med text.

Elin går ner sig i Modersgölen, men räddas i sista stund. Sonen Albin ser allt. Efter den dramatiska räddningen får en psykisk sjukdom grepp om Elin. Hon säger ofta till Albin att han ska akta sig för vattnet. Många år senare träffar Albin Sanna. De älskar vid Modersgölen och Sanna dras mot vattnet. Plötsligt kastar hon sig i och det finns ingen räddning. En förbannelse som sträcker sig tillbaka till medeltidens häxjakt vilar över sjön.

MediaNr: CA43503

Påfågelsommar

av Hannah Richell. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 29 min.Talbok med text.

På 1950-talet lever den unga Lilian i ett olyckligt äktenskap på den engelska landsbygden. En sommar kommer en konstnär för att dekorera ett rum och de inleder en relation som får ödesdigra konsekvenser. Sextio år senare kommer Lilians barnbarn Maggie till godset efter att ha varit på flykt från en tragisk kärlekshistoria. De båda kvinnornas historier vävs samman till en gripande berättelse där familjehemligheterna slutligen kommer fram.

MediaNr: CA43697

Pärlsystern, Ceces berättelse

av Lucinda Riley. Inläst av Frida Bergh. 20 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med De sju systrarna. CeCe har alltid känt sig annorlunda. När systrarnas adoptivfar dör står hon ensam. Hon hoppar av konstskolan och tar första plan till Thailand. På stranden möter hon Ace, en ensam man med mörka hemligheter. Ett sekel tidigare reser prästdotter Kitty från Edinburgh till Australien som sällskapsdam. Väl på plats möter hon tvillingbröderna Drummond och Andrew - en vild och en ambitiös arvtagare.

MediaNr: CA43911

Vinternoveller

av Ingvild H Rishøi. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

Boken innehåller tre noveller som alla skildrar varsitt samtida människoöde. Gemensamt för huvudpersonerna är att de kämpar mot eller för något eller någon. I.H.R., 1978- är en flerfaldigt prisbelönt norsk författare. I hemlandet har hon hyllats av kritikerkåren. Detta är den första av författarens böcker som har översatts till svenska, men hennes novell "Vi kan ikke hjelpe alla" finns publicerad i tidskriften Granta 1 Gränser.

MediaNr: CA43598

Världsberättelser

av Karin Sallander. Inläst av Ingemar Jonson. 3 tim, 9 min.Talbok.

MediaNr: CA44094

Utom sig

av Sasha Marianna Salzmann. Inläst av Jens Malmkvist. 14 tim, 56 min.Talbok med text.

Ali söker sin tvilling Anton som lämnat Tyskland och försvunnit någonstans i Istanbuls gränder. Ali söker honom, på klubbar om natten och på marknader om dagen, men också i familjens historia. Den som börjar i Sovjet på 1900-talet med en judisk familjs flytt till Moskva. Som fortsätter i en flyktförläggning i Västtyskland. Ali och Anton blir tyskar som var ryssar som är judar och därför inte kan var helt säkra på varför de får stryk på skolgården.

MediaNr: CA43178

Anrop

av Margit Sandemo. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Blåljus som börjar med Alarm. Christian har försvunnit spårlöst med ambulansen. Om ambulanscentralen inte lyckas lokalisera honom kan det riskera livet på både honom och patienten. Samtidigt anar Lisa att det är något som plågar kollegan Jardar. Hon försöker få honom att berätta vad det är. Dessutom verkar det som att den mystiska, dödliga sjukdomen som börjat sprida sig, snarare är en galen seriemördares verk.

MediaNr: CA43549

Vänskap?

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Blåljus som börjar med Alarm. Lisa och Jardar utsätts av en brutal attack av en seriemördare och ambulansen kör av vägen. Jardar blir svårt skadad och Lisa känner sig skyldig - varför avvisade hon honom så bryskt precis före olyckan? Samvetet plågar henne ännu mer när hon möter en ung man - mannen hon alltid drömt om, men inte trodde fanns.

MediaNr: CA43685

Nödsignaler

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Blåljus som börjar med Alarm. Lisa har kommit på kant med sin stora kärlek Orin. Hennes bästa vän Christian försöker reda ut missförstånden, vilket resulterar i att Lisa tar bilen över fjället för att träffa Orin. Ett kraftigt oväder drar in och plötsligt befinner sig Lisa i livsfara. Christian som är kvar hemma blir vettskrämd. Han har aldrig sagt det till Lisa, men han vill gärna vara mer än bara hennes vän.

MediaNr: CA43819

Ulv i fårakläder, kriminalroman

av Linda H Staaf. Inläst av Malin Almén. 14 tim, 40 min.Talbok.

MediaNr: CA44230

De okuvliga

av Lars Strang. Inläst av Marjorita Huldén. 20 tim, 5 min.Talbok.

En berättelse som utspelar sig under Stora ofreden i 1710-talets Österbotten. Romanen skildrar en miljö där umbäranden och flyktingskap präglar mänskor liv. Den följer upp två bröders olika val i tider av förföljelse och krig. Den ena söker sig med sin familj undan fiende in i skogen, den andra tar familjen på en mödosam vandring runt Bottenviken för att slå sig ner i Umeå. Lars Strang, 1952-, finlandssvensk ekonom och författare.

MediaNr: CA43912

Ett system så magnifikt att det bländar

av Amanda Svensson. Inläst av Lo Thorsdotter. 20 tim, 8 min.Talbok med text.

En familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en splittrad värld. Först kom Sebastian, sen kom Clara, sen kom Matilda. Den natten föddes inte bara trillingar på Lunds lasarett, utan också hemligheter som räcker en kvarts livstid. Tjugofem år senare möter en mamma djävulen på en kolonilott. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat. A.S., 1987-.

MediaNr: CA43595

Med ont fördrivas, spänningsroman

av Anna Tell. Inläst av Ylva Törnlund. 10 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Fyra dagar i Kabul. Amanda Lund har kallats till Kosovos huvudstad Pristina där en svensk polis försvunnit under mystiska omständigheter. Plötsligt försvinner också polismannens hustru hemma i Sverige. Samtidigt kör en före detta polis genom Europa med en hemlig last, och en sörjande man planerar för hämnd. Hinner Amanda Lund och hennes kollegor att hitta sambanden mellan dessa händelser innan det är för sent?.

MediaNr: CA43624

Lin, sobel och hermelin

av Birgitta Thulin. Inläst av Ingemar Jonson. 6 tim, 10 min.Talbok.

MediaNr: CA43960

Att falla fritt

av Annika Thunell. Inläst av Qina Hermansson. 7 tim, 13 min.Talbok.

Först får näringslivstoppen Hans G:son Melin oväntat sparken från sitt jobb. Kort därpå får frun Agneta nog av hans skitstövelfasoner och begär skilsmässa. Det får Hans att söka sig tillbaka till rötterna i barndomsstaden Karlstad. Genom vännen Christian får han kontakt med sin stora ungdomskärlek Susanne.

MediaNr: CA43630

Tio platser du måste besöka efter min död

av Karin Wallén. Inläst av Peter Mattsson. 10 tim, 54 min.Talbok med text.

Mia står på flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Hon har lämnat det lilla samhället Klippsund bakom sig och motvilligt givit sig av på en lång resa. Med sig har hon en lista på nio uppdrag som ska bockas av. Uppdragen tar henne ut på äventyr och får henne att träffa nya spännande personer och att växa som människa. Kanske kommer hon också närmare sanningen om vad som egentligen hände med hennes mamma den där dagen för länge sedan?.

MediaNr: CA43497

Explosionskrönika

av Lianke Yan. Inläst av Marika Bergström. 17 tim, 51 min.Talbok med text.

Den lilla byn Sprängrifte grundades för över tusen år sedan av en grupp människor på flykt undan ett vulkanutbrott. Efter Maos död inleds en ny era, där periferi ska bli centrum och Sprängrifte förvandlas till en supermetropol. Tre av byns familjer står för expansionsplanen. Snart har de skapat ett hyperurbant imperium byggt på en grund av rovlystnad, sammanhållet av sex och lögner. Y.L., 1958-, framstående kinesisk författare.

MediaNr: CA43285

Arvet

av Yrsa Sigurðardóttir.. Inläst av Anna Godenius. 14 tim, 40 min.Talbok med text.

En kvinna hittas mördad i sitt hem i Reykjavik. Enda vittnet är en liten flicka som är så chockad att hon slutat tala. Kriminalpolisen Huldar står handfallen inför flickans tystnad. Han vänder sig till psykologen Freyja som har stor erfarenhet att arbeta med traumatiserade barn. Hon är fast besluten att skydda flickan. Det kan bli svårare än det första anar. Mördaren lämnar kryptiska ledtrådar till dem. Klarar de av att tyda dem innan nästa offer skördas?.

MediaNr: CA43650

Konsten att förlora

av Alice Zeniter. Inläst av Hans Sandquist. 15 tim, 39 min.Talbok med text.

En storslagen familjeroman som spänner över tre generationer. Berättelsen inleds i ett Algeriet söndrat av kolonialisering. Vi får följa Ali som under befrielsekriget tvingas under fly till Frankrike, hans son och slutligen sondottern och hennes liv i dagens Paris. Det blir en myllrande berättelse om kulturkrockar och motsättningar mellan gammalt och nytt, om utanförskap, längtan till ett svunnet land och det förflutnas ständiga närvaro.

MediaNr: CA43783

Den ädla konsten att vara elak, noga utvalda elakheter

av Dag Öhrlund. Inläst av Hans Cederberg. 2 tim, 19 min.Talbok med text.

Att vara elak är inte alltid så lätt. Författarna menar att elakhet är en elegansens konst, icke att förväxla med den plumphet som många ägnar sig åt. De ger exempel på hur elakheter kan formuleras vid olika tillfällen: Svar på jobbansökan, bokförlaget refuserar mysig kändis, försvaret nobbar känd monark, internetdoktorn svarar och svenska kyrkan nobbar falsksjungande artist.

MediaNr: CA43496

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Årsredovisning

4 tim, 11 min.Talbok med text.

MediaNr: CA43623

Att skriva liv, från en litterär praktik

av Johan Svedjedal. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 44 min.Talbok.

Johan Svedjedal, 1965- , författare och professor i litteraturvetenskap utforskar biografin som genre. Vilka möjligheter ger den litterära biografin? Hur ska biografin börja, tänka, skriva och sluta? J.S. är själv verksam inom genren och har bland annat skrivit biografin Den nya dagen gryr: Karin Boyes författarliv, som blev nominerad till Augustpriset 2017.

MediaNr: CA43840

Religion

Muslimer i Sverige

Redaktör: Eli Göndör. Inläst av Anna Westberg. 11 tim, 6 min.Talbok med text.

Vad innebär det att leva som muslim i Sverige? Hur påverkas identiteten av samhällets fördomar och attityder? I denna antologi reflekterar arton svenska muslimer kring frågor om identitet och religion. Boken inleds med ett förord av Eli Göndör, filosofie doktor i religionshistoria, och avslutas med ett slutord av Göran Larsson, professor i religionsvetenskap.

MediaNr: CA43520

Stromata

av Clemens Alexandrinus. Inläst av David Zetterstad. 31 tim, 35 min.Talbok med text.

Klemens av Alexandria, född cirka 150 i Aten, död cirka 215 i Alexandria var en grekisk kristen teolog och filosof. Skriften Stromata, Lapptäcken, innehåller en mängd idéer och anteckningar samlade i Bok I - VII. Till varje bok finns kommenterade noter. Klemens går djupare än tidigare i sina tankar om vad ett kristet liv är och hur den kristna tron ska kunna ge svar på alla frågor som lärda män kan ställa.

MediaNr: CA43450

I Guds namn, om våld och politik i islam

av Eli Göndör. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 8 min.Talbok med text.

Eli Göndör, fil dr i religionsvetenskap, förklarar hur olika företeelser eller ideologier som vuxit fram ur islam blir politiskt aktiva eller våldsbenägna. Han menar att förenklade påståenden om religionens för- och nackdelar blockerar förståelsen för hur det religiösa meningsskapandet produceras och hur det kan leda till att människor kan uppfatta förtryck eller bestialiska mord som moraliskt försvarbara gärningar.

MediaNr: CA43864

Pärlälven, andligt pärlfiske

av Martin Lönnebo. Inläst av Anna Sandhammar. 2 tim, 54 min.Talbok med text.

En del i serien Ärkebiskopens fastebok för enskild eller gemensam reflektion. Författaren som är biskop emeritus i Linköpings stift tar med läsaren på en lekfull fjällvandring längs den brusande Pärlälven. Det är en yttre resa längs med älven, men också en inre då Frälsarkransen utgör vandringens ram. Pärlorna är fyllda av texter och personer som betytt mycket för författaren. Ärkebiskop Antje Jackelén har skrivit bokens förord.

MediaNr: CA43609

Sökte sanning, fann tvivel, en före detta mormonledares livsberättelse som sätter mormonkyrkans trovärdighet under luppen

av Hans Mattsson. Inläst av Örjan Blix. 6 tim, 58 min.Talbok.

Boken följer H.M. från barndomen i Göteborg, via tiden som missionär i England och vidare till dess att han i början av 2000-talet fick en ledande position inom Mormonkyrkan i Europa. Väl där möttes han av många frågor, men var säker på att kyrkan hade alla svar. När de uteblev började han själv att grundligt undersöka fakta. Livet vändes upp och ned och H.M. tvingades ifrågasätta sin identitet, sina relationer, Gud och hela sin existens.

MediaNr: CA43850

Ordets tillblivelse, Lukasevangeliet

av Lennart Thörn. Inläst av Kristina Bäckman. 25 tim, 36 min.Talbok med text.

Lukas läsare har råkat i tvivel om den kristna förkunnelsens tillförlitlighet. Framför allt på grund av växande motsättning mellan judar och kristna. Lukas rycker ut till ordets försvar. I en välgrundad berättelse om Jesu liv söker han visa hur den kristna förkunnelsen som Jesus som alla folks frälsare - ordet - blev till. Ingår i serien av böcker som vill förklara bibeltexter i ett historiskt perspektiv.

MediaNr: CA43357

Filosofi och psykologi

Moraliska provokationer, om skenande tåg, rättvisa löner och god pornografi

av Marcus Agnafors. Inläst av John Sundin. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Moralfilosofisk tankebok. Moraliska dilemman hör livet till. Det är ofta det svider lite i samvetet eller tankarna mal om vad som är rätt och fel. Självständiga funderingar underlättas inte heller av ett diskussionsklimat där den som skriker högst vinner och ingen har tid för fördjupning. Författaren, doktor i praktisk filosofi, behandlar frågor som: Ska man ge pengar till tiggare? Borde porr vara förbjudet? Är vi alla obotliga egoister?.

MediaNr: CA43521

Den högkänsliga människan och kärleken, låt kärleken bli din vän i en överväldigande värld

av Elaine N Aron. Inläst av Anna Westberg. 14 tim, 2 min.Talbok med text.

En bok om hur personer med så kallad högkänslighet, HSP, kan förhålla sig till kärleksrelationer. Psykoterapeuten Elaine N. Aron redogör för vilka särskilda utmaningar som en högkänslig kärlekspartner står inför, både i relation med någon som delar deras personlighetsdrag och med någon som inte gör det. Den svenska utgåvan innehåller ett nyskrivet förord som innehåller information om den senaste forskningen kring högkänslighet och relationer.

MediaNr: CA43356

Tough love, det mentala träningsprogrammet som maximerar din potential

av Johannes Hansen. Inläst av Hans Cederberg. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

Mentalt träningsprogram fyllt med övningar som är tänkta att maximera den enskildes potential och lyfta prestationen till nästa nivå. Man får lära sig att bli uppmärksam på och bryta ner sina försvarsmekanismer, utmana sina rädslor, formulera sina målsättningar, sätta rätt ambitionsnivå och göra sin personliga framtidsplan. J.H. är mental rådgivare som sedan 2007 tränat ett par tusen entreprenörer i personligt ledarskap.

MediaNr: CA43670

Kom till skott!, hur du slutar att prokrastinera, får allting gjort, blir älskad av alla och har tid att gå på bio

av Görel Kristina Näslund. Inläst av Anna Westberg. 3 tim, 52 min.Talbok med text.

Denna bok förklarar varför det är så frestande att skjuta saker till en annan dag. Mycket kan dock stå på spel när man gör det. Mark Levengood med flera berättar om sina erfarenheter av svårigheterna med att påbörja eller avsluta en uppgift. Författaren presenterar enkla metoder att komma till rätta med ett dysfunktionellt uppskjutarbeteende.

MediaNr: CA43541

52 vägar till medkänsla, med dig själv och andra

av Ola Schenström. Inläst av Kristina Bäckman. 2 tim, 20 min.Talbok med text.

Boken visar genom råd och övningar på olika vägar till ett liv med mer medkänsla både för dig själv och andra. Övningarna utgår från hur hjärnan och våra känslor fungerar och bygger på att skapa närvaro i nuet. Boken belyser också vikten av att träna hjärnan för att öka medkänslan och må bättre. Författaren är läkare och expert på mindfulness.

MediaNr: CA43654

Litteraturvetenskap

Looking for Anne of Green Gables, the story of L. M. Montgomery and her literary classic

av Irene Gammel. Inläst av Camilla Bard. 20 tim, 9 min.Talbok med text.

Biografi över den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomery, 1874-1942. Boken skildrar såväl författarens liv som hur de klassiska böckerna om Anne på Grönkulla kom till. Montgomery växte upp på Prince Edwards Island där böckerna om Anne utspelar sig. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43275

Saapasnahka-torni, Aleksis Kiven elämä ja kuolema

av Teemu Keskisarja. Inläst av Jari Aula. 8 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA44215

Osynligt sjuk, medan livet passerar

av Karin Alvtegen. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 11 min.Talbok med text.

Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter. Omgivningen misstror. Det drabbade författaren Karin Alvtegen när hon för fem år sedan insjuknade i ME (myalgisk encefalomyelit), en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes historia berättas här av journalisten Karin Thunberg.

MediaNr: CA43657

Kronos

av Witold Gombrowicz. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 40 min.Talbok med text.

Den polske författaren W.G., 1904-1969, är en av den europeiska 1900-talslitteraturens mest särpräglade och märkliga centralgestalter. I slutet av 1960-talet gavs hans dagböcker ut. Ingen visste då att W.G. parallellt förde en annan hemlig dagbok: Kronos. Kronos gavs ut på polska 2014 och är nu översatt till svenska. Dagboken 1-3 var ämnad för den litterära världen, medan Kronos är hans personliga kommentar.

MediaNr: CA43100

Sladdisen, en bok om min barndom

av Viveca Lärn. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 37 min.Talbok med text.

Memoar av författaren Viveca Lärn, 1944-, som skrivit böckerna om Mimmi och Eddie samt serien Saltön. Här skildra hon sin uppväxt i en konstnärlig och fritänkande familj. Från den trygga barndomen i Göteborg och Bohuslän till det svåra uppbrottet i tonåren då familjen flyttar till San Fransisco. En underhållande och levande bild av en stad, en familj och en tid. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA43593

Birger Norman, utkast till porträtt i helfigur

av E Mikael Norberg. Inläst av David Zetterstad. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Biografi över journalisten och författaren Birger Norman, 1914-1995. Vi får här ett porträtt i helfigur av dramatikern, kritikern, naturlyrikern och den kristne socialisten Norman. Han använde sig ofta av sina erfarenheter från uppväxten i Ådalen och var under många år en av arbetarrörelsens starkaste kulturella röster. Bokens författare E. Mikael Norberg, 1969-, är jurist och kommer från samma trakt som Birger Norman.

MediaNr: CA43611

När himlen faller ner

av Johan Ripås. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Journalisten J.R. med familj har precis flyttat till Kapstaden när de får beskedet som förändrar allt - yngste sonen har drabbats av leukemi. Familjen evakueras till Sverige och en behandling sätts igång. J.R. berättar personligt om sonens sjukdom och vilka tankar situationen ger upphov till. Han reflekterar kring hur det är att försöka finna mening i stunden, och om hur vi människor aldrig är mer än ett besked bort ifrån att allt ska förändras.

MediaNr: CA43591

Konst, musik, teater och film

Köyhä laulaja ja laulajan poika, Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa

av Pertti Mustonen. Redaktör: Maarit Tyrkkö. Inläst av Tapio Rauvala. 9 tim, 49 min.Talbok.

MediaNr: CA44222

Jag önskar att jag aldrig hade blivit född

av Nikeisha Andersson. Inläst av Bodil Carr Granlid. 3 tim, 20 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om att vilja leva, trots en önskan om att aldrig ha blivit född. Nikeisha Andersson är manusförfattare och regissör, hon har producerat musikvideor till artister som Zara Larsson, Sabina Ddumba och Tove Styrke. Hon berättar här självutlämnande om sin uppväxt och plötsliga framgång. 2017 långfilmsdebuterade hon med Para knas som nominerades till två Guldbaggar. N.A, 1992-.

MediaNr: CA43849

En teaterman i Örebro

av Arne Stråby. Inläst av Malin Askner. 2 tim, 17 min.Talbok.

MediaNr: CA44093

Historia

Hennalan naismurhat 1918

av Marjo Liukkonen. Inläst av Marja Viitahuhta. 12 tim, 3 min.Talbok.

I Hennalas fångläger för kvinnor som tillhörde den röda sidan under Finlands inbördeskrig mördades över 220 kvinnor. Den här avhandlingen är den första skildringen av massakern, vilka som utförde den och varför. De fruktansvärda förhållandena som fångarna levde under tas också upp. Boken är inläst på finska.

MediaNr: CA44223

Resa in i det okända, Oktoberrevolutionen och den sovjetiska erfarenheten

av Anders Carlson. 51 tim, 21 min.Talbok med text.

En bok om det första socialistiska samhällsbygget från Oktoberrevolutionen 1917 till kapitalismens återupprättande 1991. Förf. diskuterar socialistisk demokrati och statlig repression. Vidare analyserar han orsakerna till Sovjetunionens upplösning och tillståndet i dagens kapitalistiska Ryssland. A.C., sovjetkännaren och f.d. ordförande i Kommunistiska Partiet. Inläst med talsyntes.

MediaNr: CA43908

Egyptiernas hemligheter

av Else Christensen. Inläst av Eva Sjöblom. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Det gamla Egypten har kallats civilisationens moder. I den här boken skildras de revolutionerande upptäckter egyptierna gjorde inom ingenjörskonst, handel och skriftspråk. De odlar i öknar, reser skyhöga pyramider, utforskar avlägsna områden och utvecklar handeln. Vi kan bland annat läsa om Pyramidbyggarna, Hieroglyfernas gåta och kärleksrelationen mellan Cleopatra och Caesar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA42524

Vi hade makten i åtta år, en amerikansk tragedi

av Ta-Nehisi Coates. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 55 min.Talbok med text.

En bok om Barack Obamas åtta år som president, men också en berättelse om den amerikanska rasismens historia. T-N.C. reflekterar kring ras, historia och politik och ställer frågor som: Hur kunde Obama vinna valet 2008? Var det hans unika förmåga att kommunicera? Eller för att han talade och förde sig som en vit statsman? T-N.C. är journalist och har varit chefredaktör för The Atlantic. Han har tidigare skrivit prisbelönta Mellan världen och mig.

MediaNr: CA43550

Sveriges historia, från istid till EU

av Bengt Fredrikson. Inläst av Britt Örnehed. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

Det här är en historia om hur Sverige blev det land det är idag. Det är en historia om mäktiga kvinnor och män, krig och mord, uppror och samarbete. Läsaren får möta kvinnorna som klädde ut sig till män för att bli soldater och invandrarna som redan för tusen år sedan kom hit med sina kunskaper. Läsaren får också lära sig om när svenskarna flydde till Amerika, när landet fick sina första tonåringar och hur det fattiga landet blev rikt. Lättläst.

MediaNr: CA43434

Digerdöden

av Dick Harrison. Inläst av Kristina Bäckman. 4 tim, 21 min.Talbok med text.

Digerdöden härjade i Europa under medeltiden. I denna kortfattade skildring av farsoten varvas avgörande händelser med enskilda personöden. Förf. berättar hur sjukdomen uppstod och hur den spreds mellan länder. Vi möter hjältarna som försökte bota de som smittats. Hur påverkades Sverige och länderna i Norden? Vad var det som till slut fick stopp på digerdödens framfart? Och varför kallas digerdöden ofta för svarta döden?.

MediaNr: CA43767

Det moderna trettioåriga kriget, Europa 1914-1945

av Klas-Göran Karlsson. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 46 min.Talbok med text.

Europas 1900-tal dominerades av två världskrig; det första utbröt 1914 och det andra slutade 1945. Däremellan hann Europa skåda en rad nya totalitära stater, finansiella härdsmältor, exempellösa folkmord och brutala inbördeskrig. Det som senare fick heta mellankrigstiden var inget annat än en halvlekspaus. Författaren, professor i historia, menar att de båda världskrigen och tiden däremellan bör betraktas tillsammans, inte var för sig.

MediaNr: CA43483

Adolf Johan, Karl X Gustavs bror

av Ulrich Lange. Inläst av Thomas Ekelöf. 12 tim, 16 min.Talbok med text.

Gustav Vasas barnbarnsbarn, bröderna Karl Gustav och Adolf Johan, fick en likartad uppfostran i stormaktstidens Sverige och båda blev generaler. När äldre brodern, som blivit kung Karl X Gustav, dog 1660 sköts Adolf Johan undan från makten. Han drog sig tillbaka till Stegeborgs slott och till sina tyska arvländer och kom för resten av livet att ligga i strid med allt och alla.

MediaNr: CA43266

Problemet med vinster, riksdagsdebatter om privat och offentlig drift under 400 år

av Magnus Linnarsson. Inläst av Anders Göransson. 17 tim, 59 min.Talbok med text.

Privat eller offentlig drift inom välfärden är ett ständigt aktuellt debattämne. Historikern Magnus Linnarsson visar att dagens debatt inte är en modern företeelse, utan en fråga med lång historia. Han belyser hur svenska politiker debatterat frågan under 400 år. Ska välfärdstjänster drivas av privata eller offentliga utförare? Och är det lämpligt att tjäna pengar på en sådan verksamhet?.

MediaNr: CA43485

Ärans vinter

av Håkan Mörne. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 46 min.Talbok.

Skildring från 1940 där författaren återger sina intryck under en resa genom Finland under finska vinterkriget, 1939-1940. Tar sin början nyårskvällen 1939 i Helsingfors när han träder ut ur hotellet på Esplanaden. Han kommer närmast från Sverige där han på opinionsmöten har talat för Finlands sak. Nu är han på väg mot Viborg och iakttar hur landet och dess invånare kämpar för att behålla sin värdighet. H.M., 1900-1961, finlandssvensk journalist och författare.

MediaNr: CA43072

Fruktan, Donald Trump i Vita huset

av Bob Woodward. Inläst av Anno Lindblad. 18 tim, 54 min.Talbok med text.

Bob Woodward avslöjar vad som händer bakom kulisserna i Vita Huset under Donald Trumps ledning. Här finns uppseendeväckande detaljer om Trumps ledarstil och vad som ligger till grund för hans beslut. Författaren har genomfört intervjuer, tagit del av mötesanteckningar, dagböcker och dokument. B.W., 1943-, amerikansk journalist som var med om att avslöja Watergateskandalen.

MediaNr: CA43551

Biografi med genealogi

Nixonland, the rise of a president and the fracturing of America

av Rick Perlstein. 60 tim, 18 min.Talbok med text.

Politisk biografi över Richard Millhouse Nixon, 1913-1994, som var USA:s president åren 1969-1974. Han var utbildad advokat och hade en lång politisk gärning - innan sitt presidentskap var han bland annat ledamot av senaten 1950-1953 och vicepresident till Dwight D. Eisenhower, 1953-1961. 1960-talet och det tidiga 1970-talet var en turbulent period i USA och Nixon var hela tiden i centrum av den politiska makten. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43668

Pako helvetistä, kohtalona Pohjois-Korea

av Masaji Ishikawa. Inläst av Kimmo Laakso. 5 tim, 54 min.Talbok.

Som trettonåring emigrerar Masaji Ishikawa med sin familj från Japan till Nordkorea. Hans koreanska pappa har lurats att flytta till det nya kommunistiska landet med löften om fint jobb, utbildning för sina barn och en hög position i samhället. Ishikawa berättar om en skakande sann historia om sina tumultartade trettiosex hårda år i den totalitära regimens våld. Han lyckades fly landet 1996 och bor idag i Japan. Inläst på finska.

MediaNr: CA44221

Vem kan laga en trasig själ?

av Peter Ahlman. Inläst av John Sundin. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Självbiografi om P.A. som efter en utsatt barndom upptäckte våld, droger och kriminalitet. Efter några år i den tungt kriminella världen insåg han att han blivit drogberoende. Tjusningen försvann. Trots detta eskalerade kaoset och han hamnade på samhällets botten. På ett tillfälligt rum på ett härbärge bad han en bön och fick vara med om ett Gudsmöte som förändrade allt. Mötet blev vägen bort från droger och misär och mot kärlek och frid.

MediaNr: CA43504

Livets ord, mina tio orimliga år som frälst

av Thomas Arnroth. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 45 min.Talbok med text.

Del 2 i författarens självbiografiska berättelse om sina år inom Livets ord. Året är 1986. 22-årige Thomas är nyfrälst och flyttar till Uppsala för att gå på Livets ords bibelskola. Allas ögon riktas mot församlingen. Ulf Ekman åtalas för barnaga, Carola sjunger i radion och Livets ord förklarar krig mot både påven och socialdemokratin. Serieroman. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA43505

Av fröjd och smärta

av Margareta Burman. Inläst av Linda Norgren. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Fortsättning på Min beskärda del. I slutet av 1930-talet övertalade en respekterad familj i Örnsköldsvik sin piga att föda dem ett barn - ett så kallat altruistiskt surrogatmödraskap. Historien berättas av barnet som föddes. Skildringen formar sig till en släktkrönika, och berättar om tre generationer kvinnors olika livschanser. Boken bygger på författarens egna minnen och samtida källmaterial såsom brev, protokoll och journaler. Biografi.

MediaNr: CA43568

Rebellkirurgen

av Erik Erichsen. Inläst av Ingemar Nygren. 16 tim, 29 min.Talbok med text.

Självbiografi av Erik Erichsen född 1947 i Köpenhamn och gift med sjuksköterskan Sennait från i Eritrea. Han arbetade i många år som kirurg i båda Sverige och tredje världen. Han blev känt för allmänheten genom dokumentären "Rebellkirurgen" som handlar om hans liv som kirurg på landsbygden i Etiopien. Där arbetade han tills han blev 67 år. Efter hemkomsten till Sverige har han gått musiklinjen på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås.

MediaNr: CA43265

Napalmflickan, en berättelse om krig, förlåtelse och hopp

av Kim Phúc. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 28 min.Talbok med text.

Memoar av Kim Phuc, den brinnande flickan på den berömda bilden från Vietnamkriget 1972. Svårt bränd av napalm lämnas hon som 9-åring att dö på ett sjukhus i Saigon men överlever mot alla odds. De kommande åren präglas av ständig fysisk och psykisk smärta. Kim Phucs berättelse är fylld av smärta men hon skriver också om att finna en ny mening med livet när allt gått förlorat. Kim Phuc lever i Kanada och är goodwillambassadör för Unesco.

MediaNr: CA43700

Prima Victoria, Sverigedemokraterna 1988-1995

av Anders Klarström. 20 tim, 9 min.Talbok med text.

A.K., 1965-, var Sverigedemokraternas partiledare mellan 1989-1995. Detta är hans självbiografi. Inläst med talsyntes.

MediaNr: CA43769

Karin Månsdotter, drottningens revansch

av David Lindén. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Biografi över Karin Månsdotter, 1550-1612, drottning av Sverige genom äktenskap med Erik XIV. Karin växte upp som bondflicka och i historieskrivningen har hon orättvist förminskats till söta lilla Karin. Författaren har använt sig av hittills okända källor och tecknar ett porträtt av en socialt begåvad och intelligent ung kvinna som var drottning under kort tid, men som lyckades överleva alla sina fiender. David Lindén, 1986-, historiker.

MediaNr: CA43937

-att se-, är berättelser och funderingar

av Gunilla Löfman. Inläst av Amanda Löfman. 6 tim, 19 min.Talbok.

Den 16:e december 1994 är en vanlig dag i Gunilla Löfmans liv. Hon driver en framgångsrik bokföringsbyrå i Nagu. Men någonting är på tok, hon känner att hennes syn håller på att försvinna. Det här är hennes berättelse om hur hon sedan dess har levt med sin synskada. Hon har aktivt arbetat för att förbättra synskadades villkor, både i Finland och internationellt, och hon är idag ordförande i Förbundet Finlands Svenska Synskadade. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44203

Hon som var jag, en memoar om Alzheimer

av Wendy Mitchell. Inläst av Qina Hermansson. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

Wendy Mitchell får diagnosen Alzheimer vid 58 års ålder. Hon tvingas lägga om hela sitt liv. Det som tidigare varit självklart blir en kamp - att cykla till affären, att sköta sitt jobb, att laga mat och att springa. Hon funderar över vem man är när man förlorar sina minnen och vad kärlek är när man inte längre känner igen dem man älskar. Hur kan man behålla glädjen och humorn när ens tillvaro långsamt slocknar? Självbiografi.

MediaNr: CA43763

Polarforskaren som strandade i Kina, Johan Gunnar Andersson & de svenska Asienexpeditionerna

av Jan Romgard. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 30 min.Talbok med text.

En bok om polarforskaren Johan Gunnar Andersson, 1874-1960, och hans tid i Kina. 1914 blev Andersson rådgivare åt Kinas regering. Tillsammans med ledande kinesiska vetenskapsmän ville han lösa dåtidens stora gåtor om landets arkeologi. För att nå målet skapade han ett av Sveriges första och största vetenskapliga samarbeten med Kina. Det svensk-kinesiska samarbetet ledde till revolutionerande fynd. Jan Romgard, sinolog och journalist.

MediaNr: CA43612

Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort

av Eric Rosén. Inläst av Camilla Eriksson. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

En självbiografisk bok om författarens relation till sin far. Efter föräldrarnas skilsmässa bor Eric hos sin mamma. Hos pappa är han bara ibland. Hos pappa är allt välordnat, förutom det att han är missbrukare. När Eric är i tonåren döms hans pappa för ett mord. Genom den brevväxling som nu uppstår kommer de närmare varandra än någonsin tidigare och Eric finner sig älska sin pappa trots att han gjort något helt oförlåtligt. E.R., journalist.

MediaNr: CA43683

Med känsla för is, om polarforskaren Valter Schytt och gåtorna hans Antarktisexpedition bidrog till att lösa

av Anna Schytt. Inläst av Britt Ronström. 8 tim, 59 min.Talbok med text.

1949 ger sig geografen Valter Schytt iväg på en vetenskaplig expedition till Antarktis som en av de första klimatforskarna. Det har uppmätts förhöjda temperaturer på norra halvklotet och nu vill man jämföra med det södra. Boken följer klimatforskningens utveckling parallellt med Valter Schytts dagboksanteckningar och brev från tiden på Antarktis. Författaren är dotter till Valter Schytt, geolog och vetenskapsjournalist.

MediaNr: CA43696

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Vårt levande arv, minnen och spår i landskapet

av Tomas Ljung. Inläst av Elisabet Thorborg. 14 tim, 54 min.Talbok med text.

I denna årsbok finns berättelser från Dalarnas bygd och skog genom de spår människor lämnat genom sin verksamhet där. Det handlar om historiska brukningsformer och om växter och djur som utgör minnen av svunna epokers föreställningar och näringsfång. Boken förmedlar värdefull kunskap för att bruka naturen på ett respektfullt sätt.

MediaNr: CA42715

Geografi

På gränsen mellan krig och fred, minnesbilder från Malmö 1939-1945

Redaktör: Anette Sarnäs. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Stadsarkivet i Malmö har samlat in berättelser om livet i staden under andra världskriget. Med det ockuperade Danmark inom synhåll befann sig Malmö på gränsen mellan krig och fred. Flyktingströmmar, nödlandade flygplan, minor, nazister, mörkläggning, ransonering och soldater på vakt gjorde kriget till en ständigt närvarande del av livet. I de insamlade minnena blandas vardagsbestyr och storpolitik. Boken är rikt illustrerad med arkivmaterial.

MediaNr: CA43655

Samhällsbyggarna

av Fredrik Loberg. Inläst av Ingemar Jonson. 11 tim, 18 min.Talbok.

MediaNr: CA44033

Samhälls- och rättsvetenskap

The fifth risk

av Michael Lewis. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Efter att Donald Trump valdes till USA:s president anställdes ny personal till de administrativa enheterna knutna till US government. Det innebar stora påfrestningar och risker för den pågående verksamheten. Författaren utgår från Department of Energy och konstaterar att den nya administrationens inkompetens ledde till stora försämringar. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA44097

Afrofobi, en kunskapsöversikt över afrosvenskars situation i dagens Sverige.

Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 0 min.Talbok med text.

Afrofobi - en term använd bland annat av FN - innebär fientlighet mot människor som har sin bakgrund i subsahariska Afrika och som tillhör den afrikanska diasporan. Afrofobi kan ta sig uttryck i verbala kränkningar, rumsliga utestängningar och fysiska angrepp liksom en systematisk rasdiskriminering inom exempelvis arbets- och bostadsmarknaden. Boken är en kunskapsöversikt över afrosvenskarnas situation i dagens Sverige.

MediaNr: CA43267

Rösträttens århundrade, kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige

Redaktör: Ulrika Holgersson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 25 tim, 56 min.Talbok med text.

För hundra år sedan, mellan 1918 och 1922, infördes allmän och lika rösträtt i Sverige. Det här är en populärvetenskaplig antologi om rösträttens historia och utmaningar. I tre delar skildras kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige utifrån olika perspektiv. Författarna är forskare i statsvetenskap, historia, idé- och lärdomshistoria, medie- och kommunikationsvetenskap, ekonomisk historia, genusvetenskap och konstvetenskap.

MediaNr: CA42837

Marknadens tyranni, och hur vi kan rädda demokratin

av Björn Elmbrant. Inläst av Kristina Bäckman. 11 tim, 15 min.Talbok med text.

Journalisten och författaren Björn Elmbrant anser att den nyliberala tankemässiga dominansen i vår tid är så stark att vi ofta inte ens inser att den finns. Trots alarmerande rapporter om växande klassklyftor, skatteparadis och en tynande välfärdssektor har marknaden en övertro till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakt på tillväxt. För att försvara demokratin behövs ett uppror mot marknadens tyranni.

MediaNr: CA43811

Jag försvinner i mörkret, den sanna historien om en ensam kvinnas jakt på the Golden State Killer

av Michelle McNamara. Inläst av Sari Eliasson. 11 tim, 23 min.Talbok med text.

Tolv mord, femtio våldtäkter - från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Men på något sätt lyckades han undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara, 1970-2016, det till sin livsuppgift att hitta honom. Boken kom ut två år efter hennes död och bidrog till att Golden State Killer - Joseph James DeAngelo - åkte fast. Förord av författaren Gillian Flynn.

MediaNr: CA43393

Teknik, industri och kommunikationer

Darwin among the machines, the evolution of global intelligence

av George B Dyson. 20 tim, 20 min.Talbok med text.

George Dyson, teknikhistoriker, beskriver i denna bok från 1997 den globala intelligensens evolution. Han finner rötter till informationsrevolutionen hos olika tänkare - från den brittiske 1500-talsfilosofen Thomas Hobbes fram till den ungerskfödde 1900-talsmatematikern John von Neuman som var en ledande teoretiker bakom spelteorin. Här finns tidiga exempel på tankar kring artificiell intelligens. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43938

Elda med ved, den kompletta handboken för en perfekt brasa

av Vincent Thurkettle. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 24 min.Talbok med text.

En entusiastisk och initierad handbok som förenar det praktiska kring vedeldning, med perspektiv på elden som kulturföreteelse. V.T. berättar bland annat hur man får loss en yxa som fastnat, hur en vedbod kan inredas, vad som fungerar bäst som tände och varför lågan skiftar i färg, men infogar även citat från Dickens och Brontë och anekdoter ur sitt liv. Läsaren får också lära sig om virkesval och hur man bäst klyver, staplar och torkar ved.

MediaNr: CA43313

Ekonomi och näringsväsen

Från fika till fest, vinnare av Hela Sverige bakar 2017

av Andréa Brändström. Inläst av Anna Westberg. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

En bakbok skriven av vinnaren i TV-tävlingen Hela Sverige bakar. Andréa Brändström bjuder på sina favoritkakor, bullar och bröd. Här finns allt från scones och muffins till sockerbullar och avancerade tårtor. Boken är indelad i kapitel med rubriker som Till frukostbordet, Till elvakafffet, och så vidare. Ett av kapitlen handlar särskilt om dekoration av bakverk. Recepten är tydliga och lätta att följa. Den tryckta boken är rikt illustrerad..

MediaNr: CA43397

Den enkla vägen - hitta världens bästa aktier, om Warren Buffetts strategi för värdeaktier

av Marcus Hernhag. Inläst av Eva Sjöblom. 6 tim, 0 min.Talbok med text.

Warren Buffett och många andra mästerplacerare har tjänat stora pengar på värdeaktier. Långt innan det avspeglas i aktiekurserna har de lyckats hitta framstående bolag som skapar mesta möjliga värde för sina aktieägare. Steg för steg presenterar M.H. i denna bok hur en långsiktig vinnarportfölj av värdeaktier byggs. Han guidar läsarna genom mästerplacerarnas metoder - vilka håller än och vilka kan vara kloka att undvika?.

MediaNr: CA42770

Idrott, lek och spel

Ridkonsten i Sverige, historien om hästarna, Strömsholm och mästarna

av Jan Mårtenson. Inläst av Bodil Carr Granlid. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Hästen har genom historien varit människans vän och en symbol för makt och rikedom. Ridkonsten har varit en väsentlig del av Sveriges historiska framgångar på slagfältet och på arenor. Idag är ridkonsten viktigare än någonsin - ridandet har gått från att vara en militär angelägenhet till att bli en folkrörelse. Författaren Jan Mårtenson skildrar ridkonstens utveckling, berättar om hästen på slagfältet, kavalleriets framväxt och kända ryttarprofiler..

MediaNr: CA43336

Matematik

Game theory and the social contract

av Kenneth George Binmore. 24 tim, 8 min.Talbok med text.

MediaNr: CA43810

Naturvetenskap

Sprickan i skapelsen, genredigering och människans makt över evolutionen

av Jennifer A Doudna. 13 tim, 14 min.Talbok med text.

Historien om gensaxen CRISPR som gör det möjligt att redigera biologisk arvsmassa, nästan lika enkelt som att klippa och klistra i en text. Tekniken kan komma att användas för att stoppa hiv, bota cancerformer och förebygga genetiska sjukdomar. Men också för att tillföra nya, ärftliga egenskaper hos människan en möjlighet som leder till oerhörda etiska utmaningar. Jennifer Doudna och Samuel Sternberg, amerikanska biokemister. Inläst med talsyntes.

MediaNr: CA43851

Medicin

Ät hjärnsmart!, maten och knepen som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande

av Kristina Andersson. Inläst av Annika Denke. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

En bok om hur kost och matval påverkar hjärnan. Författaren beskriver vilka råvaror som förbättrar minnet och inlärningen, och hur du skapar goda förutsättningar för bättre psykisk hälsa och ett långt liv. Hon berättar också varför du, enligt henne, faller för söta smaker trots att du försöker låta bli och vad det är för starka drivkrafter i din kropp som motarbetar dina goda föresatser. Kristina Andersson är näringsfysiolog.

MediaNr: CA43625

Störningen, adhd, pillren och det stressade samhället

av Katarina Bjärvall. Inläst av Patrik Nyman. 10 tim, 9 min.Talbok med text.

Antalet personer som får diagnosen ADHD ökar. Frågan är om ökningen har att göra med samhällets ökade krav, förbättrade diagnosverktyg, sociala eller ekonomiska faktorer eller något annat. Författaren är journalist och har läst vetenskapliga rapporter och mött forskare och andra yrken inom området. En stor del i boken utgörs av intervjuer där vi får en inblick i tillvaron för individerna bakom diagnosen och de konsekvenser det haft för deras liv.

MediaNr: CA43519

Slutbantat, förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut

av Erik Hemmingsson. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 14 min.Talbok med text.

Övervikt kan bero på hur du hade det när du var liten, i vilket område du är född, om du har stressat mycket under ditt liv, vilka föräldrar du växte upp med eller om du haft svåra livshändelser. Allt detta påverkar vad vi äter, hur vi äter och inte minst varför vi äter. I denna bok får läsaren olika verktyg att förstå sig själv och sitt ätbeteende bättre. Det finns också hållbara strategier och en genomgång av mat att satsa på.

MediaNr: CA43671

Böcker för barn

Skönlitteratur

Krigsstorm

av Victoria Aveyard. Inläst av Lena Löfvenborg. 20 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Röd drottning. Fast besluten att skydda sig själv och sina röda vänner står hon redo att ta över Nortas tron. Men det är en kamp som hon inte kan vinna på egen hand. Ännu kontrolleras Norta av Maven Calore. De röda och blandblodiga måste resa sig, tillsammans. Och Mare behöver slåss vid sidan av den man och bedragare som krossat hennes hjärta, för att i sin tur gemensamt krossa konungen.

MediaNr: CA43465

Matematiska Miranda

av Karina Berg Johansson. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Magiska Miranda. Mirandas föräldrar har flyttat isär, men det är rätt okej igen. Hon har kvar sitt gamla rum gamla rum hos mamma och ett nytt hos pappa. Hon har också fått en hund. Men så upptäcker Miranda att mamma verkar jätteledsen. Kan det bero på att hon saknar pappa? Miranda bestämmer att de ska bli kära i varandra igen. Det är bara att klara ut hur hon ska lösa det, precis som med ett mattetal.

MediaNr: CA43573

Bara den svagaste överlever

av Petrus Dahlin. Inläst av Ylva Törnlund. 9 tim, 6 min.Talbok med text.

Den dataspelande storstadskillen Filix Woods befinner sig plötsligt i en bambubur högt uppe i ett träd i en enorm skog. Nere på marken ser han en massa lajvare, klädda i djurhudar och beväpnade med spjut. För de är väl lajvare, och hela den här konstiga byn uppe i träden är väl en del av ett rollspel? Eller? Filix är hur som i en oupptäckt och mystisk värld, där styrka är det enda som räknas och ondskan från underjorden är ett ständigt hot.

MediaNr: CA43890

Skuggan i spelkoden

av Eira A Ekre. Inläst av Lo Tamborini. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

Afias mamma jobbar ofta sent på sin spelstudio. Afia får laga mat själv och ta hand om katten Carrie. Dessutom verkar det som om det spökar i deras lägenhet, men mamma märker så klart inget. En dag får Afia testa spelet som mamma utvecklar, och hon inser att varelserna i spelet påverkar den verkliga världen. Ett av spelets monster bråkar med Carrie, och för att rädda sin katt bestämmer sig Afia för att försöka skriva om spelkoden.

MediaNr: CA43558

Varsågod och rid

av Malin Eriksson. Inläst av Ylva Törnlund. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Dalsboryttarna som börjar med Ett eget lag. Äntligen har Athena och Petrus ett eget lag tillsammans med Lilja. Petrus tränar hårt med sin ponny Pi, men pratar samtidigt om att sälja henne och köpa en bättre häst. Athena förstår inte hur han kan vilja sälja Pi. Själv vill hon aldrig sälja Master, trots att hon snart är för gammal för att tävla honom. Men så händer något som förändrar allt och Athena ställs inför ett svårt val.

MediaNr: CA43305

Flippa bollen, Linnéa!

av Anja Gatu. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 5 min.Talbok med text.

Äntligen är det dags för bandysäsongen att starta. Linnéa har väntat hela sommaren. Hon älskar vintern och att åka skridskor, men också att spela tvåmål och att skjuta. En kväll får Linnéa till ett riktigt stenhårt skott. Men det missar målet och istället hörs ett stort kras. Vad var det hon träffade egentligen? Boken är inspirerad av bandyspelaren Linnéa Larssons barndom.

MediaNr: CA43674

Ett annat jag

av Carin Gerhardsen. Inläst av Frida Bergh. 4 tim, 5 min.Talbok med text.

I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner Amanda och Rasmus klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först trodde var ett terrorattentat visar sig snart vara en del av en djävulsk plan. Tillsammans med Amandas moster Bim ger de sig ut på en resa genom Europa. För att fly och för att leta svar. Det blir en biltur ingen av dem kunnat föreställa sig. Helvetet har bara börjat.

MediaNr: CA43843

Ensamma hemma

av Kajsa Gordan. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 51 min.Talbok med text.

En dag följer Anna-Klara med sin nya kompis Herman hem. Där är det stort, tyst och välstädat. Inte allts stökigt och trångt som hos henne. Dessutom är de ensamma hemma i huset, som är fullt med konstiga grejer. När de blir hungriga men bara hittar äcklig korv och möglig ost i kylskåpet tar Anna-Klara saken i egna händer. Hon är ju världsbäst på att steka pannkakor! Men plötsligt fylls köket med rök och något tjuter väldigt högt.

MediaNr: CA43891

Hemliga Myran

av Linn Gottfridsson. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Myran som börjar med En Myras liv. Det är sommarlov och Myran åker till en stuga på landet med mamma, Jesper och sin splitternya lillasyster. I skogen träffar han en tjej som är full av hemligheter. Hon har armen i gips och heter Gloria. Men det är inte alldeles lätt att plötsligt vara storebror och dela mammas uppmärksamhet med ett skrikande, bajsande litet knyte. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA43508

Den som hackar

av Thomas Halling. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 1 i en serie. Albin och hans mamma har flyttat in till stan. Från den nya lägenheten har de utsikt mot den gamla kyrkan. Över kyrkogården kretsar stora skaror av mörka fåglar. Snart börjar det hända kusliga saker och Albin tycker att det känns som att fåglarna söker kontakt med honom. Men vad vill de? Och ska Albin tro på den historia hans granne berättar?.

MediaNr: CA43673

Att vara Kerstin

av Helena Hedlund. Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 3 min.Talbok med text.

Andra boken i serien som börjar med Det fina med Kerstin. Mamma har en 40-årskris och har klippt tuppfrilla och tatuerat ett hjärta med ett K i mitten. Kerstin gillar inte när saker är annorlunda och hon ogillar definitivt 40-årskriser. Mamma borde skärpa sig. Gunnars mamma har dessutom hotat med att hon och Gunnar ska flytta om vildsvinen fortsätter att böka i deras trädgård. Nu är goda råd bokstavligt talat dyra.

MediaNr: CA43733

Rackham den rödes skatt

av Hergé. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

Fortsättning på Enhörningens hemlighet. Tintin och kapten Haddock ger sig ut till sjöss för att leta efter det sjunkna skeppet Enhörningen. Det ryktas att i skeppet finns Rackham den rödes skatt. De får hjälp av en genial, men lite lomhörd vetenskapsman, professor Kalkyl. Seriealbum från 1946. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA43258

Det andra inte ser

av Christoffer Holst. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 35 min.Talbok med text.

16-åriga Tove flyttar med sin mamma, storasyster och mormor från Stockholm till ett gammalt hus i Dalarna. Här hoppas de få en nystart på sina liv. De stiftar bekantskap med biträdet i konditoriet och Tove blir vän med grannkillen. Snart börjar märkliga saker att hända i huset och Tove ser saker som ingen annan kan se. Under ytan i vardagsidyllen visar sig såväl husets som familjens förflutna dölja mörka hemligheter.

MediaNr: CA43606

Tusen stjärnors ö

av Emma Karinsdotter. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 1 min.Talbok med text.

Äventyrsberättelse med 11-åriga Tigris i centrum. Pappa och Tigris bor ensamma sedan mamma dog. Nu ska de flytta för pappa är så ledsen att han inte kan bo kvar i deras gamla lägenhet. När de stökar runt bland flyttkartonger så upptäcker Tigris en annan värld. En magisk värld. På Tusen stjärnors ö finns spår av Tigris mamma, hon som aldrig kan komma tillbaka. En bok om sorg och att hitta vägar att gå vidare.

MediaNr: CA43731

Detta är mitt liv

av Rose Lagercrantz. Inläst av Frida Bergh. 0 tim, 46 min.Talbok med text.

Sophia är 14 år och längtar till kollot. Men Sophia är autistisk och det är inte alltid så enkelt att vara med andra. På sin födelsedag bestämmer hon sig plötsligt för att bryta sig ut ur utanförskapet genom att hålla ett tal för de andra om sitt liv. Illustrerad kortroman om utanförskap och autism. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA43395

Röd skymning

av Fredrik Lindblom. Inläst av Helena Gripe. 14 tim, 26 min.Talbok med text.

Theresa förlorar allt när hennes by bränns ned av fienden. I sista stund räddas hon och bestämmer sig för att slå tillbaka. General Premanos gör henne till sin skyddsling och hon utbildas till soldat. Ett illustrerat fantasyäventyr om ära, kamratskap och mod.

MediaNr: CA43104

Hilda och hamsterstölden

av Christina Lindström. Inläst av Samina Lindblad. 1 tim, 38 min.Talbok med text.

Hilda, Bella och Henning är bästa kompisar. De har nästan alltid roligt. När Bella får ett husdjur blir allt lite extra roligt. I alla fall för Hilda och Bella. För Henning är det inte så värst kul för han är allergisk mot djur. Plötsligt är de tre vännerna inte så mycket bästisar längre. En dag är hamstern borta. Vad har hänt? Har någon stulit den?.

MediaNr: CA43529

Vitas hemlighet

av Kerstin Lundberg Hahn. Inläst av Malin Sternbrink. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

Vita Olsson är sju år och bor med sin mamma i samma hus som pizzerian Amore. När hon känner doften längtar hon till Italien. Där bor hennes pappa och han ska få en bebis med en ny kvinna. En lillebror är ju det som Vita allra mest längtar efter. Men det är något märkligt som händer i huset. En natt hör Vita någon som ylar nerifrån pizzerian. Tänk om det är en varulv.

MediaNr: CA43556

Ett spöke fyller år

av Mårten Melin. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Spöksystrar som börjar med Flickan på kyrkogården. Rosa ska ha kalas. Alla i klassen är bjudna, förutom Maj och Nila. Maj bestämmer sig för att ordna en egen fest på kyrkogården istället. Spöken måste ju också få fira födelsedag! Det blir en riktigt kuslig fest.

MediaNr: CA43777

Ditt hjärta är mitt

av Shivaun Plozza. Inläst av Eva Werning. 10 tim, 25 min.Talbok med text.

Marlowe har genom en transplantation fått ett nytt hjärta, men det känns ändå inte som att livet kan börja. Hon vill söka upp donatorns familj för att tacka dem, men enligt sjukhuset är de inte intresserad av det. Marlowe börjar därför med egna efterforskningar online. I kombination med att hennes militanta vegan-mamma öppnar butik vägg i vägg med en slaktare är allt som upplagt för att livet ska ta en ny vändning. Humoristisk och romantisk roman.

MediaNr: CA43602

Ett oslagbart gäng

av Linda Skugge. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Iskompisar som börjar med En tjuv i klubben. Tioåriga Vendela har det tufft. Inte nog med att hennes mamma är sjuk, hockeyspelarna har också fått alla träningstider i ishallen. Konståkarna måste nu åka jättelångt för att få träna och Iskompisarna tänker inte bara acceptera den orättvisan! En bok om att hålla ihop, om vänskap och om att stå upp emot vuxenvärlden som inte alltid lyssnar.

MediaNr: CA42989

Familjen Knyckertz och snutjakten

av Anders Sparring. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen. Snuten tycker att det är ganska mycket frid och fröjd att bo hos familjen Knyckertz. Men det har kommit en ny tuff snut till polishuset och Paul Isman är lite rädd för honom. Han går runt och kollar så folk har kvitto. Har man inte det åker man i finkan.

MediaNr: CA43681

Luna sjunger solo

av Malin Stehn. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 9 min.Talbok med text.

En del i serien om Luna och Liam. Det är snart dags för skolan att ha Öppet hus. Luna ska uppträda. Hon älskar att sjunga! Hon övar och övar för att uppträdandet ska bli bra. Hon sjunger i duschen, i skolan och på cykeln. Men när föreställningen närmar sig börjar fjärilarna ändå att fladdra i Lunas mage.

MediaNr: CA43734

Vilma och skolan, Vilma ja koulu

av Lina Stoltz. Inläst av Nina Raatikainen. 0 tim, 29 min.Talbok med text.

Äntligen har Vilma börjat i ettan. Hon har längtat. Men idag vill hon inte gå dit. Vad är det som har hänt? Den tryckta boken har parallella texter på svenska och meänkieli. För 6 - 9 år. Nominerad till Norrlands litteraturpris. Inläst på svenska och meänkieli.

MediaNr: CA43222

Jakten på hwitrerna

av Johan Theorin. Inläst av Britt Ronström. 8 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 av 4 i serien Krönikan om Jarmaland som börjar med Slaget om Salajak. Slaget om Salajak är över, men jakten på överlevare fortsätter. Hwitren Ristin är en av dem. Tillsammans med prins Dhor av Salajak flyr han ner i underjorden, till en avgrund kallad Jarmaland. Efter sig har de en trupp bestående av knektar, riddare och feer, samt klättrarna Niklis och Jöran Egg. Människor och hwitrer tvingas kämpa i en okänd värld där onda varelser lurar.

MediaNr: CA43640

Spela bollen

av Jesper Tillberg. Inläst av Bodil Carr Granlid. 1 tim, 59 min.Talbok med text.

3:e delen i serien Livet i akademin som börjar med Alla på bollen. Alex har etablerat sig i akademilaget. Det går bra, kanske för bra. När Nikola tas in får Alex en ny kompis att briljera med. Nikola älskar att lägga ut bilder och filmer på Insta och Snapchat. Alex rycks med i Nikolas dröm om att synas. Så på en match börjar Nikolas pappa att bråka. Matchen avbryts och nu sätts Alex på prov som fotbollsälskare och som vän.

MediaNr: CA43631

Skurkpappan

av David Walliams. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

Franks pappa kallas för "racerbanornas kung". Frank är förstås jättestolt, kan man vara något annat när ens pappa är en hjälte! Men så råkar pappa ut för en olycka och måste amputera benet. Till råga på allt berättar mamma att hon träffat en ny man. Hur ska de nu överleva? Pappa har inget val utan börjar jobba för en farlig gangsterboss. Nästan allt går åt skogen och han hamnar i fängelse, endast Frank kan hjälpa honom.

MediaNr: CA43401

Beva och kärleken

av Monica Zak. Inläst av Helena Gripe. Talbok med text.

Beva är kär i Oskar. Han vet inte om det. En dag lägger hon en teckning i hans låda. Efter en tid visar det sig att kärleken är besvarad och Beva och Oskar blir ihop. Men allt är inte lätt. Oskar gör slut och kommer tillbaka flera gånger. Till slut får Beva nog. Ingår i serien Börja läsa.

MediaNr: CA43531

Faktaböcker

Biografi med genealogi

Malala, flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen

av Malala Yousafzai. Inläst av Bodil Carr Granlid. 5 tim, 15 min.Talbok med text.

Berättelsen om Malala, en pakistansk flicka som vägrar låta sig tystas av talibanerna. Hon börjar som 11-åring kämpa för alla flickors rätt till utbildning - men får betala ett högt pris. Talibanerna söker upp henne och skjuter henne i huvudet. Malala överlever och efter en lång sjukhusvistelse återupptar hon kampen och talar på sin 16-årsdag inför FN:s generalförsamling. Den här utgåvan är särskilt anpassade för unga läsare.

MediaNr: CA43757

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Ḥubb fī ẓilāl ṭāwūs malik, riwāyah

av Ḥammūdī ʿAbd Muḥsin. Inläst av Yousef Alkabbani. 15 tim, 56 min.Talbok.

En vacker berättelse om oskyldig kärlek mellan Hanar och Mirza. De lever i den lilla byn Bahzani där yazidier bor. I bakgrunden skymtar yazdanism som inte tar emot konvertiter och missförstås av omgivande majoritet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42343

Death of an addict

av M C Beaton. Inläst av Maureen McAdams. 5 tim, 49 min.Talbok.

Del 15 i serien om poliskonstapel Hamish Macbeth i den skotska byn Lochdubh. Tommy Jarret har hyrt en stuga på det skotska höglandet. Han försöker bli fri från sitt heroinmissbruk men när han hittas död ser det ut som han har tagit en överdos. Macbeth börjar nysta i fallet och undersöker om det finns kopplingar till en religiös kult. Han får hjälp i sina spaningar av polisdetektiven Olivia Chater från Glasgow. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44116

Death of a nag

av M C Beaton. Inläst av Shaun Grindell. 6 tim, 47 min.Talbok.

Del 11 i serien som börjar med Death of a gossip. Hamish Macbeth behöver muntras upp. Förlovningen med Priscilla är bruten och den förväntade befordran blev det inget av. Han tar sin tillflykt till ett till synes charmigt bed- and breakfast i den lilla kustbyn Skay. Det visar sig inte alls bli så trevligt som han har tänkt. Maten smakar illa och de andra gästerna är konstiga. Snart är han dessutom misstänkt för mord. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44136

Death of a witch

av M C Beaton. Inläst av Jim Malcolm. 5 tim, 5 min.Talbok.

Del 24 i serien som börjar med Death of a gossip. När Hamish kommer hem från semestern känner han genast att det är något som är fel. En kvinna vid namn Catriona Beldame har flyttat till i Lochdubh och grannarna verkar övertygande om att hon är en häxa. Hamish själv blir först charmad av henne, men får sedan veta att hon delat ut mystiska brygder till några utvalda bybor. Och så plötsligt hittas Catriona mördad . Inläst på engelska.

MediaNr: CA44137

Death of a dentist

av M C Beaton. Inläst av David Monteath. 6 tim, 27 min.Talbok.

Del 13 i serien som börjar med Death of a gossip. Hamish Macbeth har tandvärk och reser till Skottland för att träffa tandläkaren Frederick Gilchrist. Men när han kommer fram till mottagningen är Frederick död. Det visar sig att många gläds åt tandläkarens död - patienter, kvinnor som har råkat ut för hans trakasserier och till och med hans fru. Det blir ett klurigt fall för Hamish att lösa. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44138

A Highland Christmas

av M C Beaton. Inläst av David Monteath. 2 tim, 39 min.Talbok.

Fristående del i serien om Hamish Macbeth. Det lackar mot jul i de skotska högländerna och inte minst i Lochdubh börjar stämningen att infinna sig. För konstapel Hamish Macbeth är det bråda dagar, han tar sig an en olycklig flicka, avslöjar hemligheter och söker efter försvunna julklappar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44139

Death of a scriptwriter

av M C Beaton. Inläst av Divinia Portman. 6 tim, 36 min.Talbok.

Del 14 i serien som börjar med Death of a gossip. Priscilla är i London och Hamish längtar efter sällskap. Hans önskan besvaras när ett filmteam kommer till grannbyn. Inte långt efter deras ankomst hittas ett lik. Misstankarna riktas snart mot den ålderstigna deckardrottningen Patricia Martyn-Broyd, som varit skeptisk mot att hennes böcker ska filmatiseras. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44140

Game theory and the social contract

av Kenneth George Binmore. 24 tim, 8 min.Talbok med text.

MediaNr: CA43810

Darwin among the machines, the evolution of global intelligence

av George B Dyson. 20 tim, 20 min.Talbok med text.

George Dyson, teknikhistoriker, beskriver i denna bok från 1997 den globala intelligensens evolution. Han finner rötter till informationsrevolutionen hos olika tänkare - från den brittiske 1500-talsfilosofen Thomas Hobbes fram till den ungerskfödde 1900-talsmatematikern John von Neuman som var en ledande teoretiker bakom spelteorin. Här finns tidiga exempel på tankar kring artificiell intelligens. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43938

Looking for Anne of Green Gables, the story of L. M. Montgomery and her literary classic

av Irene Gammel. Inläst av Camilla Bard. 20 tim, 9 min.Talbok med text.

Biografi över den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomery, 1874-1942. Boken skildrar såväl författarens liv som hur de klassiska böckerna om Anne på Grönkulla kom till. Montgomery växte upp på Prince Edwards Island där böckerna om Anne utspelar sig. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43275

The fifth risk

av Michael Lewis. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Efter att Donald Trump valdes till USA:s president anställdes ny personal till de administrativa enheterna knutna till US government. Det innebar stora påfrestningar och risker för den pågående verksamheten. Författaren utgår från Department of Energy och konstaterar att den nya administrationens inkompetens ledde till stora försämringar. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA44097

American rust

av Philipp Meyer. Inläst av James Brienesse. 15 tim, 7 min.Talbok med text.

Under senare delen av 1980-talet i Pennsylvania ligger stålindustrin i spillror. Isaac som just gått ut high school har blivit kvar efter moderns självmord för att ta hand om sin åldrande far. En dag bestämmer han sig för att lämna allt och frågar sin bäste vän Billy om han vill följa med. Han är omedveten om att beslutet kommer att få fruktansvärda konsekvenser. Alla i de unga männens närhet kommer att påverkas på något sätt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43533

The son

av Philipp Meyer. Inläst av Kola Krauze. 16 tim, 38 min.Talbok med text.

En släktkrönika som sträcker sig över 150 år och följer fem generationer i familjen McCullough i södra Texas, från nybyggare till oljedynasti. En episk och brutal berättelse om de män och kvinnor som formade USA, nybyggarkulturen, indianerna, gränsstriderna, oljan och inte minst drömmen om rikedom. Författaren, 1974-, har tidigare skrivit romanen American rust. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43597

Nixonland, the rise of a president and the fracturing of America

av Rick Perlstein. 60 tim, 18 min.Talbok med text.

Politisk biografi över Richard Millhouse Nixon, 1913-1994, som var USA:s president åren 1969-1974. Han var utbildad advokat och hade en lång politisk gärning - innan sitt presidentskap var han bland annat ledamot av senaten 1950-1953 och vicepresident till Dwight D. Eisenhower, 1953-1961. 1960-talet och det tidiga 1970-talet var en turbulent period i USA och Nixon var hela tiden i centrum av den politiska makten. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43668

Among the mad, a Maisie Dobbs novel

av Jacqueline Winspear. Inläst av Lisa Sculati. 11 tim, 48 min.Talbok med text.

Julafton 1931. På väg till en klient blir privatdetektiven Maisie Dobbs vittne till hur en man begår självmord på en gata i London. Dagen därpå kommer ett brev till premiärministerns kontor med hot om att många människor kommer att bli dödade om inte brevskrivarens krav uppfylls. Maisie blir engagerad av Scotlands Yard som rådgivare. Det blir en kapplöpning med tiden för att förhindra att oskyldiga människor dör. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43163

Aavepartio

av Esa Anttala. Inläst av Reijo Pesonen. 5 tim, 33 min.Talbok.

Esa Anttala är en av de mest kända och mest lästa krigsromanförfattarna. Han deltog själv i denna verksamhet. Han skildrar sina upplevelser med stark verklighets- och närvarokänsla. I denna bok berättar han om en patrull på Seesjärvs norra sida som 1941 kolliderade med fienden efter ett par dagar. De åkte längdskidor dag och natt i sträng kyla. Inläst på finska.

MediaNr: CA43895

Kiskosotaa Kannaksella

av Esa Anttala. Inläst av Reijo Pesonen. 6 tim, 49 min.Talbok.

Esa Anttala är en av de mest kända och mest lästa krigsromanförfattarna. Han deltog själv i denna verksamhet. Han skildrar sina upplevelser med stark verklighets- och närvarokänsla. I denna bok berättar han om en månadslång, strapatsrik fjärrpatrullfärd bakom fiendelinjen. Inläst på finska.

MediaNr: CA43897

Päämajan kaukopartio saarroksissa

av Esa Anttala. Inläst av Eero Soininen. 5 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA44198

Hetki kerrallansa

av Gerda Antti. Inläst av Raila Hämäläinen. 11 tim, 15 min.Talbok.

Miljö: svensk landsbygd i nutid. Huvudperson: Astrid, en nu medelålders kvinna, som kommit till gården i samband med sitt giftermål, men som förblivit en främling. Förhållandet till maken är komplicerat, men gott till svärmor och grannar. Inläst på finska.

MediaNr: CA44197

Narrin salamurhaaja

av Robin Hobb. Inläst av Tommi Rantamäki. 33 tim, 15 min.Talbok.

Del 1 i serien Narri ja näkijä. Fitz Chivalry, oäkting och kunglig lönnmördare, har lämnat det farofyllda livet bakom sig. Under namnet Tom Badgerlock har han gift sig med kärestan Molly och lever nu ett stilla liv på landet. Ändå plågas han av att inte veta vad som hände med the Fool. När hotfulla, bleka främlingar dyker upp och kastar mörka skuggor över det förflutna måste Fitz lämna sin exil. Inläst på finska.

MediaNr: CA44227

Pako helvetistä, kohtalona Pohjois-Korea

av Masaji Ishikawa. Inläst av Kimmo Laakso. 5 tim, 54 min.Talbok.

Som trettonåring emigrerar Masaji Ishikawa med sin familj från Japan till Nordkorea. Hans koreanska pappa har lurats att flytta till det nya kommunistiska landet med löften om fint jobb, utbildning för sina barn och en hög position i samhället. Ishikawa berättar om en skakande sann historia om sina tumultartade trettiosex hårda år i den totalitära regimens våld. Han lyckades fly landet 1996 och bor idag i Japan. Inläst på finska.

MediaNr: CA44221

Koski

av Heidi Jaatinen. Inläst av Pinja Flink. 18 tim, 9 min.Talbok.

MediaNr: CA44226

Saapasnahka-torni, Aleksis Kiven elämä ja kuolema

av Teemu Keskisarja. Inläst av Jari Aula. 8 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA44215

Pintti, kolmenpäivänromaani

av Tommi Kinnunen. Inläst av Antti Jaakola. 7 tim, 3 min.Talbok.

Skildring av efterkrigstidens Finland genom familjen Tyynelä, som har växt upp i skuggan av glasfabriken. Jussi skickas runt på olika jobb i fabriken. Medan hans systrar växer i kunnande, växer Jussi bara i ålder. Han ser dock världen skarpare och mer detaljerat än systrarna. Inläst på finska.

MediaNr: CA43894

Hennalan naismurhat 1918

av Marjo Liukkonen. Inläst av Marja Viitahuhta. 12 tim, 3 min.Talbok.

I Hennalas fångläger för kvinnor som tillhörde den röda sidan under Finlands inbördeskrig mördades över 220 kvinnor. Den här avhandlingen är den första skildringen av massakern, vilka som utförde den och varför. De fruktansvärda förhållandena som fångarna levde under tas också upp. Boken är inläst på finska.

MediaNr: CA44223

On toinenkin polku taivaaseen

av Markku Mantila. Inläst av Ari-Matti Hedman. 17 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA44225

Komtuurin surma

av Haruki Murakami. Inläst av Panu Vauhkonen. 27 tim, 39 min.Talbok.

En 36-årig porträttmålare från Tokyo reser sin väg när hans hustru vill skiljas. Han hamnar i ett hus som tillhör en konstnär uppe på ett berg. Där hittar han en målning "Mordet på kommendören". Motivet anspelar på Mozarts opera Don Giovanni. Tillsammans med en gåtfull miljardär, herr Menshiki, som beställt ett porträtt öppnar han en djupt nergrävd helgedom i skogen. Det är början på kedjor av oförklarliga händelser. Inläst på finska.

MediaNr: CA44229

Köyhä laulaja ja laulajan poika, Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa

av Pertti Mustonen. Redaktör: Maarit Tyrkkö. Inläst av Tapio Rauvala. 9 tim, 49 min.Talbok.

MediaNr: CA44222

Karhun keitto

av Mikael Niemi. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 15 tim, 59 min.Talbok.

Året är 1852 i byn Kengis i norra Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är något värre. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som kommer allt närmare och snart hotar att krossa hela väckelsen. Historisk roman om prosten Lars Levi Laestadius. Inläst på finska.

MediaNr: CA43885

Kylmän sodan kauppamiehet

av Mauri Paasilinna. Inläst av Jorma Aho. 9 tim, 47 min.Talbok.

Under 1950-talet fungerade Finland som scen för det kalla kriget. Västerländska agenter arbetar ivrigt i Helsingfors och spände sina nät överallt i landet. NATO, Norges underrättelsetjänst och CIA anställde finländare som spioner. Inläst på finska.

MediaNr: CA43899

Kevään varjo

av Timo Saarto. Inläst av Markus Niemi. 6 tim, 46 min.Talbok.

April 1918. Ryska flottan förbereder sig för avfärd. Samtidigt förstärks rykten om tyskar som marscherar mot Helsingfors. Anders Autio deltar i vita gardets underjordiska verksamhet och rör sig i staden utklädd till oigenkännlighet. Röda milisens Leo Vaara utreder en skottlossning med märkliga inslag. Hans förvirring förvärras när han möter den tjusiga predikanten Mirjam som gärna skulle vilja befria Leo från hans hämningar. Inläst på finska.

MediaNr: CA43898

Joka veljeään vihaa

av Kamila Shamsie. Inläst av Anni Tani. 8 tim, 25 min.Talbok.

Prisbelönad roman där berättelsen om Sofokles Antigone är förlagd till modern tid. Isma flyttar till USA och livet kan äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon ägnat sig åt småsyskonen men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Ändå kan hon inte sluta oroa sig för systern hemma i London och brodern som vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände. Inläst på finska.

MediaNr: CA44228

Perintö, romaani

av Jarkko Tontti. Inläst av Tuija Kosonen. 6 tim, 32 min.Talbok.

MediaNr: CA44214

He eivät tiedä mitä tekevät

av Jussi Valtonen. Inläst av Jukka Pitkänen. 25 tim, 58 min.Talbok.

MediaNr: CA44195

Taivas ilman reunoja

av Anne Vuori-Kemilä. Inläst av Panu Vauhkonen. 7 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: CA44224

Sérotonine

av Michel Houellebecq. Inläst av Johan Beer. 7 tim, 29 min.Talbok med text.

Florent-Claude är en medelålders blasé tjänsteman vid det franska jordbruksministeriet. Genom ett pornografiskt videoklipp upptäcker han att den betydligt yngre flickvännen är otrogen. Han bryter abrupt med sitt liv. Alltmer deprimerad söker han lindring genom piller, blickar bakåt och kontaktar gamla flickvänner. MH är en litterär stjärna i Frankrike, känd för provokativa samtidsskildringar om sexualitet och manlig identitet. Inläst på franska.

MediaNr: CA43344

Áhčči min

av Rauni Manninen. Inläst av Raila Pirinen. 7 tim, 58 min.Talbok.

Romanen berättar om tiden mellan vinterkriget och slutet av 1900-talet och den bygger på verkliga händelser. Handlingen utspelas i finska delen av Sapmi och läsaren får följa brytningen mellan ett traditionellt samiskt liv och den nya tidens utveckling. Romanen har fått Samerådets litteraturpris år 2018. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA43970

Ii šat summal

av Anne Wuolab. Inläst av Raila Pirinen. 7 tim, 13 min.Talbok.

Året är 2011 och Laæsja Fjell återvänder till sin hemkommun som nyligen blivit en samisk förvaltningskommun. Där finns föräldrar, kärestan och nytt jobb på kommunens tekniska avdelning. En vilande känsla av samisk tillhörighet väcks till liv och nya konflikter uppstår i samhället på grund av de hitills outnyttjade naturresurser som finns i kommunen. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA43969

Mar la arag, sheekooyin gaagaaban

av Faarax Xuseen Maxamed.. Inläst av Osman Muhamed. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Innehåller noveller som är baserade på vardagshändelser. Inläst på somali.

MediaNr: CA42041

Hanqadh

av Maxamed Muxumed Cabdi Haykal.. Inläst av Osman Muhamed. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Det är en berättelse om pojken Haybe som tvingas uppleva en katastrofal situation. När en internkonflikt blossar upp mellan rivaliserande stammar kommer han ifrån sin nomadfamilj och hamnar hos fienden. Han kommer att leva i fångenskap i åtta år och upplever sorger och prövningar. Inläst på somali.

MediaNr: CA41981

Nabsi, Retribution

av Suldaan Nayruus.. Inläst av Osman Muhamed. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

En historia om kärlek och svek. Den följer elva personers gärningar och missgärningar i sammanhängande berättelser. Läsaren möter mörka krafter som försöker förstöra kärleken. Inläst på somali.

MediaNr: CA42264

Godadle, dhacdo dhab ah

av Suldaan Nayruus.. Inläst av Osman Muhamed. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

Titeln är ett metaforiskt ord som beskriver en man som i hemlighet har flera fruar. Boken baseras på en verklig historia och beskriver svårigheterna både för en sådan man och för fruarna. Bisarra konsekvenser följer mannen från början till slutet. Han måste till slut fly från Mogadishu. Han återvänder efter nästan 25 år för att leta efter sin familj. Boken innehåller många rättegångsscener. Historien är tragikomisk. Inläst på somali.

MediaNr: CA42322

Teḅit Mikāl

av Tesfit Pawlos. Inläst av Daniel Kidane. 10 tim, 26 min.Talbok.

En kärleksroman som utspelar sig i dagens Eritrea. Den handlar om hur det är att leva i ett samhälle med tvångsäktenskap och hur landsflykt påverkar en kärleksrelation. Boken behandlar aktuella teman som flykt, konflikter, kultur och kärlek. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA42344

Böcker för barn

Kläppi, barndomsminnen från Tornedalen

av Viola Bucht. Inläst av Nina Raatikainen. 0 tim, 35 min.Talbok med text.

Agneta Danskog skrev denna bok utifrån sin mamma Viola Buchts berättelser. Viola minns den barnrika familjen, skolan, fritiden och traditionerna i Luppio söder om Övertorneå, där hon växt upp. Hon berättar om hur det kändes att bli biten i foten av en råtta, om livet i byn och hur hon upplevde förbudet att prata finska i skolan. Boken innehåller texter på både svenska och meänkieli. Inläst på svenska och meänkieli.

MediaNr: CA42758

Sitt al-ḥusun wa-al-malik, Den vackraste och kungen

av Razak Aboud. Inläst av Camilla Eriksson. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

Den första boken i serien Sagor från Mesopotamien, med parallell text på arabiska och svenska. En kung sätter sin storvisir på prov genom att ge honom märkliga gåtor att lösa. Visirens dotter, som är både vacker och klok, erbjuder sig att hjälpa sin förtvivlade far. Vad tänker kungen göra när han förstår att svaren inte kommer från visiren? För 5 år och uppåt. Inläst på arabiska och svenska.

MediaNr: CA41980

Bill's new frock

av Anne Fine. Inläst av Lisa Sculati. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

En dag vaknar Bill upp och upptäcker att han är tjej och måste gå till skolan i rosa klänning. Väl där märker han att tillvaron som tjej är ganska annorlunda. Istället för en spark får Bill en vissling av skolans mobbare, ingen ber Bill om bärhjälp och läraren förväntar sig att Bill ska skriva jättefint. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43532

Nowhere boy

av Katherine Marsh. Inläst av Lisa Sculati. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

En bok om två killar från olika världar. Max flyttar från USA till Bryssel. Han kan ingen franska, har inga kompisar och måste gå om en klass i skolan. Ahmed flyr från Syrien över Medelhavet och längs vägen förlorar han sin pappa. Plötsligt befinner sig Ahmed i Bryssel utan pengar, utan vänner och utan språk. Killarna lever sida vid sida, först utan att känna till varandra, men så småningom inleder de en trevande vänskap. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43316

McTavish goes wild

av Meg Rosoff. Inläst av Jack Ellison. 1 tim, 28 min.Talbok med text.

Andra boken om McTavish och familjen Peachey. Familjen Peachey har semester, och naturligtvis vill alla i familjen åka till helt olika ställen. Men yngsta dottern Betty föreslår att de ska ge sig ut och campa och en semester utomhus är ju perfekt för deras hund, McTavish. Så familjen ger sig iväg, ut i vildmarken. Meg Rosoff fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43482

Skyward, claim the stars

av Brandon Sanderson. Inläst av Kristina Leon. 17 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Skyward. Mänskligheten är besegrad och de få som finns kvar har dragit sig tillbaka till en planet långt från jorden. Tonåringen Spensa drömmer om att bli pilot. När hon en dag hittar ett uråldrigt skepp får hon chansen att uppfylla sin dröm. Hon måste bara reparera skeppet, ta sig genom flygskolan och övertyga skeppet om att hon är värdig nog. Det verkar nämligen som att skeppet har en egen själ. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43152

Bachah'hā-yi shīshah-yi dar khānah-i nifrīn shūdah

av Kristina Ohlsson. Inläst av Shabnam Faraee. 4 tim, 12 min.Talbok.

Efter att tolvåriga Billies pappa har dött flyttar hon och hennes mamma ut i ett hus på landet. Billie vill hellre bo kvar i Kristianstad och inte behöva lämna sina vänner. I det nya huset finns möbler kvar efter de förra ägarna. Det är som att de plötsligt övergett allt. Underliga oförklarliga saker börjar hända. Billie får höra att huset spökar. Hon lär känna Aladdin och tillsammans börjar de undersöka vad som hänt i huset. Inläst på persiska.

MediaNr: CA43548

Keskiyön kruunu

av Sarah J Maas. Inläst av Kaija Kangas. 16 tim, 8 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Lasipalatsi. 18-åriga Celaena har vunnit uttagningen och är nu kungens yrkesmördare. Men hon har varken frihet eller möjlighet att följa sitt hjärta. Att verka för de ondas makt kan kännas värre än att slita som fånge i saltgruvorna. Celaena spelar ett högt spel när hon bara låtsas mörda konungens fiender. Då utsätter hon också sina närstående för en stor fara. Snart måste hon välja vad hon ska slåss för. Inläst på finska.

MediaNr: CA44205

Synkkä ennustus

av Rick Riordan. Inläst av Mikko Lauronen. 11 tim, 7 min.Talbok.

Del 2 i serien Apollon som började med Vaiennut oraakkeli. Apollon, även kallad Lester, börjar verkligen tröttna på att ha akne och en pytteliten, mänsklig hjärna. Dags att ta sig tillbaka till Olympen. Han lämnar tryggheten i halvblodslägret och tillsammans med Leo Valdez, Kalypso och bronsdraken Festus drar han västerut för att leta orakel. Tyvärr råkar en ond romersk kejsare som gillar att tortera undersåtar, djur och före detta gudar stå i vägen. Inläst på finska.

MediaNr: CA44207

La belle Adèle

av Marie Desplechin. Inläst av Johan Beer. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

Adèle har fått nog. Hon är trött på att göra sig snygg och hålla på med smink som de andra tjejerna i klassen? Är det verkligen en skyldighet att se ut som alla andra? Och Frédèric, han är snäll, han är tragiskt snäll. Är det verkligen bra för en kille att vara så snäll? Adèle och Frédéric måste hitta en överlevnadsstrategi. Och så en dag får de en idé. Ungdomsroman inläst på franska.

MediaNr: CA43507

O kamping & kheliba phanle jačha

av Marin Salto. Inläst av Ajten Berlafa. 0 tim, 15 min.Talbok.

Det är sommarlov och Emma far med buss för att hälsa på sin kompis Rosita på campingen. Barnen leker kurragömma bland husvagnarna och drar med de vuxna i leken. Att Rosita bor året om på campingen med sin romska familj är något läsaren bara anar. I slutet av berättelsen finns en "liten språkskola" med vardagsfraser där fem olika varianter av språket romani presenteras. Inläst på arli.

MediaNr: CA43771

The fox in the hat, ʿEta qwabāʿe waxāreyā

av Dasālé Baraxat.. Inläst av Yousef Alkabbani. 0 tim, 30 min.Talbok.

Fyra oxar lever ett gott liv i de höga bergen. En dag kommer rovdjur dit och börjar härja. Hur ska de kunna överlista dem för att skydda sig? En eritreansk folksaga som visar vikten av en stark sammanhållning som det bästa vapnet mot hot. Parallelltext på engelska och tigrinja. Inläst på engelska och tigrinja.

MediaNr: CA43794