Nya punktskriftsböcker november 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 29 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Allt vi aldrig gjorde med varandra : en midsommarkomedi : roman

av Inger Alfvén

9 vol. (780 s. tryckt punktskrift)

När Viktoria är elva år skilje sig hennes föräldrar. Fadern flyttar ihop med en ny kvinna på sin släktgården Ramsättra i Sörmland. Viktoria bor med modern, hennes nye man Perry och hans son Max i Stockholm. Femton år senare hamnar Max i fängelse för dråp och Perry dör i hjärtinfarkt. Förlusterna får Viktoria att vilja förändra sitt liv och hon söker en lösning på sit dolda inre kaos. Hon bjuder in alla vänner till sitt bröllop på Ramsättra på själva midsommarafton.

TPB-nr: P23574

En storm kom från paradiset

av Johannes Anyuru

6 vol. (544 s. tryckt punktskrift)

En ung man blir förhörd i ett underjordiskt rum. Han skulle bli stridspilot i Ugandas flygvapen, på väg bort från en uppväxt av våld. Men i januari 1971, några månader innan hans examen, sker en statskupp i Uganda och allt förändras. Gripande roman om författarens far, om hur en människa kan fångas in av historiens stormar och tvingas riskera allt för att undfly dödens fält. Om personligt mod och hur ett enda beslut kan omforma ett helt liv.

TPB-nr: P23683

Shannons väg

av Archibald Joseph Cronin

8 vol. (700 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med De gröna åren. Robert Shannon, läkare, vill helst ägna sig åt vetenskaplig medicinsk forskning. Hans laboratorieförsök motarbetas och han måste arbeta som allmänläkare. Tillsammans med Jean Law, även hon läkare, kan han så småningom hoppas på en ljusare framtid. Trovärdigt om fattiga, ambitiösa läkarstuderande och medicinsk behandling i England omkring 1920.

TPB-nr: P23146

Kanaans land

av Sven Delblanc

11 vol. (980 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Samuels bok. Dottern Maria är centralgestalt i denna skildring av hennes, maken Fredriks och barnens tio år i Manitoba i Kanada, som för dem skulle bli ett Bibelns bördiga Kanaan. Tät, laddad berättelse om människors kamp för att överleva och om den bitterhet som kväser och berövar både tro och livskraft. Vid romanens slut är Maria och hennes familj åter i Sverige vid 1930-talets mitt.

TPB-nr: P23150

Maria ensam

av Sven Delblanc

9 vol. (850 s. tryckt punktskrift)

Del 4, sista, i serien inledd med Samuels bok. Året är 1935. Maria och hennes familj är åter i Sverige. Där väntar hon sig att åter få uppleva sitt drömda jordiska paradis. Men livet på den sörmländska landsbygden i Hedeby blir något helt annat och till slut står Maria står ensam med Gud och skulden. I denna del vävs handlingen samman med författarens så kallade Hedeby-svit.

TPB-nr: P23149

Samuels bok

av Sven Delblanc

9 vol. (864 s. tryckt punktskrift)

Samuel Eriksson, frikyrkopastor i Amerika, återvänder 1892 till Sverige med ett demokratiskt sinnelag och drömmen om en sann folkkyrka. Men samhället berövar Samuel och hans familj deras människovärde, de krossas av fattigdomen, av fördomar och intolerans, inte minst hos kyrkans representanter. En av författarens mörkaste skapelser, som delvis bygger på dokumentärt material från författarens egen släkt.

TPB-nr: P23147

Samuels döttrar

av Sven Delblanc

9 vol. (851 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Samuels bok. Samuels döttrar Elin, Maria och Rebecka bildar jämte modern stommen i denna kvinnoskildring från 1920-talets början. Förf. återger deras utsatthet i en brutal värld. Det omgivande samhället ställer många hinder i vägen, men också den stränga kristendom fadern präntat i familjen. Rik och nyanserad person- och tidsskildring.

TPB-nr: P23148

Giganternas fall

av Ken Follett

27 vol. (2759 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en trilogi. Berättelse om fem olika familjer, från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales, och hur deras livsöden länkas samman under tidigt 1900-tal. Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till makthavarnas sängkammare.

TPB-nr: P23456

Flickan som slutade tala

av Yasmine Ghata

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

"Kommer pappa hem idag? Jag var sex år och låtsades inte veta, fast jag mycket väl förstod. Att dö hindrar inte en pappa från att komma hem. Att dö är en handling som alla andra." Självbiografisk roman om saknaden efter den bortgångne fadern och relationen till modern, den stora poeten, som vägrar att berätta sanningen om faderns frånvaro, och flyr in i ett desperat nedtecknande av ord och fraser. Y.G., 1975- , fransk-libanesisk författare.

TPB-nr: P23664

Konstsilkesflickan

av Irmgard Keun

5 vol. (434 s. tryckt punktskrift)

Bestseller från 1932, en underhållande, satirisk-humoristisk skildring från 1920-talets Berlin med dess nöjes- och halvvärld. Doris, trött på kontorsarbete i småstaden, reser i stulen päls till Berlin. Men storstaden är hård, med arbetslöshet, politisk oro... Lämplig även för ungdom. I.K., tysk förf., 1905-1982.

TPB-nr: P23637

Resan till Ribston : roman

av Christel Kvant

7 vol. (645 s. tryckt punktskrift)

Gunilla och hennes man har just flyttat in i sitt drömhus. Den charmiga tegelvillan med Ribstonträd ligger nära den kemiska fabrik i vars skugga Gunilla växte upp. Ändå är steget stort. Här får Gunilla utlopp för sina behov av att sätta upp pärlspont, anlägga trädgårdsdamm och koka päronmarmelad. Men allt blir inte alltid som man tänkt och Gunilla får ställa sig frågan vem hon är nu. Debutroman. Författaren är journalist, fotograf och kåsör.

TPB-nr: P23594

Mamma försökte

av Jens Lapidus

6 vol. (371 s. tryckt punktskrift)

Det är ett nytt år igen. Stormen viner över Öland. Om kvällarna läser Barbro Lindgren filosoferna: Sokrates, Sartre, Pessoa. Vad har de att säga om livet, kärleken och döden? Och vad kan de lära henne, hon som föredrar att umgås med gråsuggor, sniglar och lysmaskar? Vissa uttalanden faller hon för direkt, andra har hon inget förbarmande med. Filosofisk tankebok av B.L., 1937- , författare av framför allt barn- och ungdomsböcker.

TPB-nr: P23558

Lyckan : en roman om kärleken på jorden

av Ivar Lo-Johansson

10 vol. (914 s. tryckt punktskrift)

Roman om mogna människors kärlek. En man på femtio återvänder till sin hembygd tillsammans med den kvinna han älskar, en vacker fyrtioåring med kärleksnamnet Pingvin. Paret bor över sommaren i en källarstuga, och kring den grupperar sig också en samling mäniskor i olika åldrar. Det hela blir till en resa i kärlekens land, i ett arkadiskt landskap med sköna ängar, skogar, parker och erotiska upplevelser.

TPB-nr: P23238

Mord i blått : en Homandeckare

av Jan Mårtenson

9 vol. (889 s. tryckt punktskrift)

På det stora modehuset är stämningen kaotisk. Husets grundare har avlidit och lämnat över ledningen till sin unga änka. Hans båda döttrar avskyr sin styvmor och dessutom har deras storslagna expansionsplaner gått upp i rök. Samtidigt ska företagets 50-årsjubileum firas i Marrakech. Antikhandlaren Johan Kristian Homan hamnar mitt i firandet. Men plötsligt, under ett besök i Yves Saint Laurents trädgård, slår döden till.

TPB-nr: P23369

Styckerskan från Lilla Burma : kriminalroman

av Håkan Nesser

10 vol. (903 s. tryckt punktskrift)

Den femte och sista boken om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge. Här sätts Barbarotti på ett av Kymlingepolisens "cold cases". Ellen Bjarnebo har suttit elva år i fängelse dömd för att ha mördat och styckat sitt offer. Nu ska ett fem år gammalt olöst försvinnande med viss anknytning till styckmordet granskas. Fallet leder Barbarotti ut på en resa genom Sverige, från jordbrukarhemmanet Lilla Burma utanför Kymlinge till ett fjällpensionat.

TPB-nr: P23591

Facklitteratur

Varför kan inte potatisar gå? : [jourhavande biolog svarar på frågor om små och stora djur]

av Lars-Åke Janzon

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Lättsamma och humoristiska texter om djur, från daggmaskar till blåvalar. Författaren som är jourhavande biolog och intendent på Naturhistoriska riksmuseet svarar på alla tänkbara frågor om djurens beteende och förutsättningar. Läsaren får till exempel veta vad fästingar är bra för, vilket djur som hoppar längst och huruvida lejon är lata. Och man får äntligen svar på frågan hur mycket en blåval bajsar varje dag.

TPB-nr: P23413

Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon

av Lawen Mohtadi

5 vol. (435 s. tryckt punktskrift)

K.T., 1932-1995, föddes i ett tält och växte upp i en tillvaro av ständiga uppbrott. Idag är hon känd för sin självbiografiska barnboksserie om Katitzi och som aktivist för romers rättigheter. Här skildras hennes liv och kamp för romers rätt till bostad och skolundervisning i Sverige. Det är samtidigt en berättelse om det svenska folkhemmet och de människor som inte ansågs passa in i den nationella gemenskapen. Förf., 1978 - , är kulturjournalist.

TPB-nr: P23617

Margot

av Bengt Ohlsson

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

Reportagebok där författaren och journalisten följer den socialdemokratiska politikern Margot Wallström, född 1954, i spåren, från arbetet i New York på FN med konfliktrelaterat sexuellt våld, till barndomens Kåge i Västerbotten. Frågor som ställs är vad som driver henne och hur hon ser på sig själv och sina uppdrag. Porträttets styrka ligger på det psykologiska planet, medan politiska sakfrågor delvis faller i skymundan.

TPB-nr: P23590

Mina unga år

av Artur Rubinstein

21 vol. (1873 s. tryckt punktskrift)

Den nu legendariske pianisten berättar om sitt liv från födelsen 1889 fram till 1917. Om sin barndom i Lodz i Polen, om utbildningsåren i Berlin kring sekelskiftet, och om perioden 1904-1914, som framförallt bestod av turnéer och konserter i västvärldens största metropoler. Han menar att man ska älska livet förbehållslöst, trots svårigheter och motgångar som kan uppkomma under livets gång. Artur Rubinstein, 1889-1983.

TPB-nr: P23225

Tankar om våld

av Georges Sorel

9 vol. (709 s. tryckt punktskrift)

Georges Sorel, 1847-1922, är känd för sin syndikalism och för tron att fackföreningarna i en nation genom en gemensam strejk - generalstrejken - kan bringa det borgerliga, dekadenta, kapitalistiska samhället på fall. Tre termer hos Sorel är centrala: generalstrejk, våld och myt. Sorel betraktas som en antiintellektualist som inspirerat till 1900-talets fascistiska ideologier. Boken skrevs 1908. Förord av översättaren, Torbjörn Holmgren.

TPB-nr: P23500

Leva etiskt : om att ta ansvar för världen och njuta av livet

av Annika Spalde

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

det västerländska samhället anses lönearbete och konsumtion vara ramen för ett normalt liv. Här vill förf. ge redskap för en alternativ livsstil där engagemang i samhällsfrågor som global rättvisa och djurrätt och en nedtrappning i lönearbete och konsumtion bildar norm. En mängd konkreta exempel på hur man kan förändra sitt liv ges i form av olika övningar. Boken avslutas med läs- och filmtips.

TPB-nr: P23458

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sjutton år och skitsnygg

av Emma Granholm

7 vol. (640 s. tryckt punktskrift)

Felix är 17 år och skitsnygg, kaxig och självmedveten. Tjejerna älskar honom. Men när han kommer hem efter semestern har de andra lärt känna den mystiske Zäta och Felix är inte längre i centrum av gänget. Tillvaron förvandlas till en tävling och Felix känner att allting börjar glida honom ur händerna. Men det är inte bara det som gör honom illa till mods. Varför avslöjar Zäta aldroig något om sig själv? Och vad är han ute efter egentligen?.

TPB-nr: P23461

Heddas bok

av Lin Hallberg

4 vol. (358 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På sommaren får Hedda, 7 år, åka till mormor på landet. Där är det aldrig tråkigt. Mormor är veterinär och hjälper sjuka djur. Hedda får lära sig rida, ta hand om en skadad trast och träffa två alldeles nyfödda kattungar. Men ibland måste mormor göra saker som Hedda och mormors hund Rufsen tycker är otäcka. Då stannar de utanför och leker istället. En natt förstår Hedda att mormor snart ska dö. Då kan hon bearbeta sin sorg genom att skriva.

TPB-nr: P23425

Ingen sommar utan dig

av Jenny Han

6 vol. (495 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Sommaren jag blev vacker. Hela sitt snart 17-åriga liv har Belly följt med sin mamma och bror till sommarorten Cousins Beach. Där har hon tillbringat alla sommarlov med mammas väninna Susannah och hennes söner Jeremiah och Conrad. När Susannah dör i cancer är sorgen obeskrivlig och när Conrad plötsligt försvinner är Belly och Jeremiah de enda som kan hitta honom.

TPB-nr: P23544

Sune the superstar

av Sören Olsson

3 vol. (304 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sune älskar att hänga omkring. Att spionera, busa eller leta skatter utomhus är det bästa han vet, förutom tjejer förstås! För det mesta är Sune hemma med sin storasyster Anna när mamma och pappa är på jobbet. Men det är bara skönt eftersom man får ha tv:n och kylskåpet för sig själv. En dag träffar Sune några nya kompisar på lekplatsen som tycket det är konstigt att han är helt själv. Sveriges meste tjejtjusare har fått en ny utmaning.

TPB-nr: P23384

Dödsberget

av Ida-Marie Rendtorff

4 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Krigarprovet. Drakviskaren Dalia, 14 år, har tillsammans med skeppspojken Askar lyckats fly från slavlägret där de varit instängda. Nu ska de försöka ta sig till Dalias hemland, matriarkatet Kallánien, där hennes älskade drake Flamar finns. Hon måste berätta att drakarna där hemma inte dör en naturlig död utan blir förgiftade. Men det är en mycket farlig väg de har framför sig.

TPB-nr: P23408

Eld

av Mats Strandberg

14 vol. (1469 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i trilogin som börjar med Cirkeln. De utvalda börjar nu sitt andra år på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Det är uppenbart att någonting är väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet, de levande möter de döda. De utvalda, som egentligen inte tycker att de har något gemensamt, knyts allt tätare till varandra. Tillsammans tvingas de utforska magins roll i tillvaron.

TPB-nr: P23350

De svarta svanarnas natt

av Jesper Tillberg

3 vol. (309 s. tryckt punktskrift)

13-årige Jonas åker med sin nyskilde pappa och storasyster Jenny till ett ruckel på Fårö som pappan fått ärva av en okänd släkting. Syskonen tror att det ska bli världens tråkigaste sommarlov. Men snart börjar det hända konstiga saker. Spöklika skrik och mystiska dimmor tar sig in på vinden där barnen sover. Och en döende man i grannskapet talar om svarta svanar som ska hämta hem honom. Men vem är han egentligen?.

TPB-nr: P23370

Luftsprång

av Annika Widholm

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

Linnea skadar foten på ett läger för elitgymnaster och bestämmer sig för att dra iväg. Det är sommar och hennes familj är på tre veckors semester i Italien. Hon är fri. Av en slump hamnar hon i ett rivningsområde. Där lär hon känna Isak och hans kompisar som kommit för att träna parkour - en extremdisciplin som går ut på att ta sig över och förbi olika slags hinder. Men varför är höghusen övergivna och vem är egentligen Isak?.

TPB-nr: P23674