Nya talböcker december 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 147 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vägkorset

av Anders Aleby. Inläst ur Westerberg, 1975 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

På södra landsvägen mellan Glimminge bränneri och Storaby by kommer kolportören Johanens gående. Det är upptakten till denna roman om folkväckelsens ankomst till en skånsk by och hur det påverkade byns innevånare. Färgstark personskildring om en religiös och social brytningstid i Sveriges historia. Ger en närbild av den svenska läsarrörelsens kamp både mot samhället och med samveten under mitten av 1800-talet.

Getingfabriken

av Iain Banks. Inläst ur Bonnier, 91-0-046561-5, 978-91-0-046561-2 (genererat) av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Högst upp på vinden finns Getingfabriken, en hemlig labyrint vars dödsbringande gångar ger Frank Cauldhame tecken, order och dunkla glimtar av framtiden. Frank är sexton år och har tagit tre människoliv. Men nu är stunden kommen då slöjorna ska rivas och mysteriet i hans liv bli uppenbarat. Utkom i original 1984. I.B., 1954- , skotsk författare.

I dödsskuggans land

av Alden Bell. Inläst ur Mix, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

En postapokalyptisk zombieroman med en svärande, illitterat sydstatstjej i huvudrollen. Femtonåriga Temple kan inte läsa eller skriva och känner inte till den värld som fanns innan förödelsen, men hon kan hantera en kniv. Vi får följa med henne på en snirklig färd genom ett ödelagt amerikanskt landskap, där den största faran inte är de zombies som tagit över jorden utan de människor som är kvar. Poetiskt språk med mycket bibliska referenser.

Tala är silver

av Marika Berg. Inläst ur Recito, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Jonas och hans hustru Anna har nyligen flyttat in i en villa. När de rustar upp en stuga på tomten hittar Jonas och bästa vännen Anders fotografier och annan information som glömts kvar. De förstår att den person som tidigare bott där planerade att utöva utpressning mot mannen på fotografierna. Jonas vill kasta bort allt men Anders har andra planer. Thriller i Uppsalamiljö.

Nazistlitteratur i Amerika

av Roberto Bolaño. Inläst ur Bonnier, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Encyklopedi över ett trettiotal nazianstuckna författare i Latinamerika och USA, ett skräckkabinett av högerextrema åsikter. Bolaño har i Jorge Luis Borges efterföljd arbetat med fiktiva minibiografier. Han vänder upp och ner på föreställningen om litteraturen som ett motgift till brutaliteten, driver gäck med litteratörernas benägenhet att liera sig med grymma ideologier och visar upp den banala ondskan i en skrattspegel. R.B., 1953-2003.

Enstörig

av Nina Bouraoui. Inläst ur Grate, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Tonårsflickan Alya bor i Alger, i ett bostadsområde som ligger uppe på en kulle. Tiden är strax innan nyår 1980 och i en lång vindlande monolog funderar hon över sitt liv. Det är brådmogna och filosofiska grubblerier om liv och död. Sedan ett år är hennas vän Sami försvunnen och Alyas tankar kretsar kring vad som kan ha hänt. N.B., 1967- , fransk-algerisk författare, räknas som en av Frankrikes mest betydande författare av idag.

Farlig fiende

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Del 6 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan allt - så länge de har varandra. I England tar paret Sommerville väl hand om Anna, men hon har börjat förstå att inte alla är lika förtjusta i gruvägaren. Månaderna på fjället vid Gjende har inte varit som Rise tänkt sig. När hon börjar känna sig trygg kommer ännu en objuden gäst till sätern.

Motsatsen till kärlek

av Julie Buxbaum. Inläst ur Damm, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

Emily Haxby verkar ha allt: en perfekt pojkvän, ett bra jobb och en fantastisk lägenhet på Manhattan. Men så faller hela hennes värld samman. Hon gör slut med sin pojkvän av rädsla för att han ska fria, på jobbet blir allt fel, hennes farfar blir svårt sjuk och hennes far är bara upptagen med sin nya unga flickvän. Under ytan finns också minnen av mamman som dog när Emily var liten. Emily bestämmer sig för att ta kontroll över sitt liv.

Femte hjulet

av Viggo Cavling. Inläst ur Forum, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Fristående fortsättning på Rörmokaren. Mårten Leijon, socialdemokraternas egen hitman, får ett nytt uppdrag när det visar sig att Moderaterna har hemliga finansiärer med anknytning till öststatsamffia. Samtidigt har Mårtens vän, stjärnreportern Adam Frejfri, dött och hans sambo Sofia är besatt av att ta reda på vad som egentligen hände. Spänningsroman där alla drivs in i en härva av politiska intriger, finansiella gråzoner och kall hänsynslöshet.

Vid alfabetets gräns

av Janet Frame. Inläst ur Modernista, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Toby Whithers är epileptiker, därför säger folk i hans nyzeeländska hemstad att han inte kan klara sig i världen. Fast besluten att motbevisa dem alla beger han sig till London för att skriva. På båten möter han två ensamma resenärer, Zoe Bryce och författaren Thora Pattern. Var och en med sin egen känsla av utanförskap. Thora är den som berättar historien. Utkom i original 1962. J.F., 1924-2004, världskänd nya zeeländsk författare.

Andra världskriget på Söder

av Gösta Friberg. Inläst ur Bonnier, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Författaren skriver, ur barnets perspektiv och ur den tillbakablickande vuxnes, om en tid som inte längre finns. Vissa dikter handlar om en uppväxt på Södermalm i Stockholm under krisåren. Det är de så kallade vanliga människorna som beskrivs, med värme. Innehåller också stora delar naturlyrik. G.F., 1936-.

Om den förträfflige kyske Josephs, Jacobs kiäreste son i Egypten, ... lefwernesbeskrifning

av Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Den tyske författaren Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, 1621-1676, berättar Josefs historia utöver det som finns skrivet i bibeln. Josef räknades som far till Manasse och Efraim och sades vara Jakobs elfte son och Rakels förste. På grund av sina svartsjuka bröder kom han att säljas som slav till Egypten. Där arbetade han under den egyptiske hovmannen Potifar, men befriades och blev rådgivare till den egyptiske faraon. Ålderdomligt språk.

Mannen på den blå cykeln

av Lars Gustafsson. Inläst ur Atlantis, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Året är 1954. Jan Victor Friberg åker på en blå cykel på grusiga småvägar. Han säljer Electrolux nyaste produkt, hushållsmaskinen Assistent. Efter en vurpa tar han sin tillflykt till en gammal herrgård vid Mälaren. Den visar sig full av liv men hör den verkligen till den vanliga västmanländska verkligheten? Jan tar sin tillflykt in i egna fantasivärldar. Utgår från ett antal bilder från en gammal lådkamera som en gång tillhörde Einar Gustafsson.

Strindbergs skugga i Nordens Paris

av Ulf Peter Hallberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Två män sida vid sida i 1880-talets Köpenhamn. Den ene är Knud Wiisby, ung språk- och teaterman, upptäckt för eftervärlden via dokument från ett dödsbo. Den andre är August Strindberg som flytt Stockholm efter Giftas-processen, tillbringat fyra år utomlands och nu vill erövra världsdramatiken. Allt är i rörelse: tankarna, moralen, köpenskapen, känslolivet. Konstnärsroman som kastar nytt ljus över Strindbergs genialitet och destruktivitet.

Se på mig

av Kirsten Hammann. Inläst ur Kabusa, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 14 tim., 59 min..

En kärlekskomedi om bedrägerier och självbedrägerier, skrivkramp, drömmar, sex och övervakningskameror. Julie blir lämnad av Casper och måste hyra ut ett rum i sin dyra lägenhet till en främling, Sune. Sune jobbar på bensinstation skriver på sin tredje bok som måste bli en bästsäljare. Han säger upp sig, säljer sin bostadsrätt och hyr rum hos Julie. De lär känna varandra.

Tyghunden Snuff

av Johan Höglund. Inläst ur Abracadabra, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

J.H. har skickat ut ett stort antal mejl till företag, myndigheter och organisationer i Sverige, mejl som innehållit lite annorlunda förslag och frågor. Många av mejlen handlar på olika sätt om tyghunden Snuff, bland annat får företaget Fjällräven frågan om man kan tänka sig ett samarbete med klädmärket Fjällhunden. Det kan de inte. Vissa svar kommenteras av "experter" som Alexander Bard, Malena Ivarsson och Jonas Wahlström.

Vad mitt öga såg

av Reidar Jönsson. Inläst ur Lindelöw, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

När den pensionerade operasångaren Efraim rastar sin hund på Söder i Stockholm möter han konstnären Erik i ett gathörn. När sedan Efraim blir änkeman och Eriks hustru dement börjar de ses allt oftare. Men livet är tungt och de beslutar sig för att begå kollektivt självmord. Dock går det inte alltid som man har tänkt sig. En uppsluppen historia om vänskap; en pikareskroman om svårigheter, hopp och livskraft.

Normans område

av Jan Kjærstad. Inläst ur Atlantis, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

John Richard Norman växer upp vid Oslos finaste gata, med Freia chokladfabrik i ena änden och den fabrik som levererade seglen till polarfartyget Fram i den andra. I detta kraftfält mellan sötsaker och upptäcktsfärder formas han och blir en framstående förlagsredaktör på grund av sin talang att veta när ett manuskript är choklad och när det är segel. När talangen försvinner flyr han till ett hus vid havet. Om litteraturens makt och om kärlek.

Förrädare

av Ola Larsmo. Inläst ur Bonnier, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 17 tim., 12 min..

April 1940. Danmark och Norge ockuperade. Det man förberett sig för på Byrån rycker allt närmare. Charlie Westerholm, nybliven underrättelseofficer, undrar vem de egentlige ska hålla ögonen på: kommunisterna, de engelska vapentransporterna, den tyska underrättelsetjänsten eller den norska motståndsrörelsen? Spänningsroman från ett Sverige i krigets skugga och en skildring av hur en människa kan brytas ned av att leva ett liv i svekets närhet.

Pawana

av Jean-Marie Gustave Le Clézio. Inläst ur Grate, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

Bygger på en autentisk historia om valfångaren Charles Melville Scammon som, efter att 1856 ha upptäckt den lagun i Mexiko där gråvalarna årligen samlades för att kalva, beslöt att utrota dem. Efter att senare ha insett sitt oåterkalliga misstag, ägnade han livet åt att skydda valarna. I den korta men förtätade romanen finns två röster, Scammon samt den unge pojken John från Nantucket. J.-M. le Clézio, 1940- . Nobelpris i litteratur 2008.

Gräspojken

av Christer Lundberg. Inläst ur Telegram, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

Under våren 1987 händer det saker. 12-årige Kalles morsa drar till Indien, farsan är upptagen med egna problem och lillebror Björn är besatt av skejtboard. Kalle lämnas ensam att utforska brytpunkten mellan barndom och tonår. En dag sticker en späd ljusgrön stjälk upp ur en kruka i pojkrummet. Den mystiska plantan vänder tillvaron uppochner. Humoristisk skröna om en dysfunktionell familj, om att växa upp och leva ut sina drömmar. Debutroman.

Svartkostymen blev kvar på tåget

av Stig Lång. Inläst ur Faun, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Bertil, författarens alter ego, berättar som sitt liv - sanningar, skrönor och syndabekännelser. Det handlar mest om minnen från barndomen. Hans universum finns i Överkalix, i byn som ligger inklämd mellan två träsk. I Bertils ögon händer det stora saker mitt i vardagen, bland det största är att själv få gå ner till träsket och pröva farbror Oskars kastspö. Med tiden växer otryggheten och snart går flyttlasset söderut. Vemodigt och humoristiskt.

Rekyl

av Andy McNab. Inläst ur Forum, 2009 av Christer Modin. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

Det är år 2006 och Nick Stone, den brittiske soldaten i SAS, Special Air Service, är tillsammans med sin flickvän i Lugano på besök hos hennes styvfar. Sedan beger hon sig till Kongo för att arbeta i en hjälporganisation. Hon försvinner och när Nick försöker spåra henne hamnar han mitt i ett smutsigt krig, där råvaror till högteknologiska kapitalvaror är mer värt än människoliv. Författarens nionde thriller om Nick Stone.

Separator

av Enel Melberg. Inläst ur Heidrun, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Året är 1944 och lilla Enel är ett år gammal. Tillsammans med sin familj flyr hon från hemlandet Estland till Sverige, där hon växer upp och lever innan hon flyttar till Norge. Exilen blir en del av hennes identitet. Självbiografisk roman om exil, språk och identitet. Författaren skildrar sina resor tillbaka till Estland och reflekterar över sin bakgrund och tillhörighet. Ger också inblickar i Estlands kultur och historia. E.M., 1943-.

Fem enaktare

av Vilhelm Moberg. Inläst ur Carlsson, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Vilhelm Moberg, 1898-1973, är kanske främst känd för sina romaner. Men om man räknar antal titlar i hans samlade produktion så skrev han fler teaterpjäser. Här presenteras fem enaktare: Försvunnen. En brevkomedi. Femtioårsdagen. Bönder emellan. Lördagskväll. De skrevs på 1930-talet och uppfördes av radioteatern. Handlingen utspelas ofta i bondemiljö och innehåller både uppbrott, generationsmotsättningar och komiska inslag.

Mord på önskelistan

Inläst ur Semic, 2011 (tr. 2012) av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Deckarantologi med bidrag från två debutanter - Magnus Montelius och Susanne Jonsson - som vann en tävling, och etablerade deckarförfattare: Maria Ernestam, Arne Dahl, Åke Edwardson, Karin Alfredsson, Håkan Nesser, Katarina Mazetti, Inger Frimansson och Jens Lapidus. Här blandas psykologiska kusligheter med kluriga gåtor.

Krokodilernas gula ögon

av Katherine Pancol. Inläst ur Bazar, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 20 tim., 58 min..

Antoine överger sin familj för att föda upp krokodiler. Hans övergivna hustru Joséphine måste ensam försörja sig och de bägge döttrarna. Hon får ett översättningsarbete som ger en del pengar, men som dessvärre går till skulder den förlupne maken dragit på sig. Joséphines storasyster Iris kommer då med ett förslag. Josephine ska bli spökskrivare av Iris medeltidsroman. Iris ska bli berömd och Joséphine tjäna pengar. KL.P., fransk förf..

Fågelns flykt

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Del 40 och den avslutande delen i serien om Raija. Ringen är sluten, Raija är tillbaka hos Reijo, sin ungdoms kärlek. Det har varit många män i Raijas liv och alla har inte gjort henne lycklig. Men hos Reijo finner Raija trygghet och samhörighet, han har aldrig svikit henne, utan älskat henne för att hon är den hon är. Ändå känner Raija att hon inte kan fly från sitt öde, att detta okända som drar i henne snart för henne till en annan värld.

Nekromantikerns krig

av Nik Perumov. Inläst ur Coltso, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar Debut: 24 tim., 46 min. : mono.

Del 8 i serien Svärdens väktare. Inkvisitionens härskaror under ledning av fader Etlau har belägrat det gåtfulla Svarta tornet. Den blivande Förintaren nekromantiker Fess och den lilla drakflickan Lokatten är inspärrade i Västermörkrets sal. Där står ett stort vattenur som räknar den utmätta tiden till transformationen. För att fördriva tiden undersöker Fess tornets kammare och gemak. I salen droppar vattenuret långsamt vidare.

Parken är min

av Stephen Peters. Inläst ur Bra spänning, 1985 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 12 tim., 37 min..

Till en polisstation i det tjugoandra polisdistriktet i New York ringer en man och säger lugnt och sakligt: Jag har tagit Central Park som gisslan och för att ni ska förstår allvaret kommer jag att spränga polisstationen. Men ingen kan väl ta en park som gisslan? När stationen flyger i luften förstår man att det är allvar. Parken förvandlas till en stridszon, ett livsfarligt minerat område. Men vad vill egentligen kidnapparen?.

En röst i natten

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

Varje natt vid samma tid får radioprataren Cilla O'Roarke ett hotfullt samtal. Efter en vecka är hennes nerver söndertrasade. Varför ringer galningen och hotar henne? Det enda hon vet säkert är att han kommer att fortsätta att ringa tills någon stoppar honom. När inspektör Boyd Fletcher får i uppdrag att skydda Cilla blir han direkt attraherad av henne. Men hans uppdrag blir farligare än han väntat sig - både för Cilla och för honom själv.

Mercurium

av Ann Rosman. Inläst ur Damm, 2012 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 12 tim., 33 min..

Fjärde kriminalromanen med kommissarie Karin Adler. År 1806 anländer Metta Fock Ridderbielke till Marstrand och Carlstens fästning anklagad för giftmord. Under hela rättegången har hon nekat till anklagelserna. I avsaknad av papper och penna börjar hon brodera en nådeansökan. 2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Innan kvällen är över är två personer döda. Portarna har hela tiden varit stängda och bevakade. Karin Adler kallas till platsen.

Den tomma stolen

av Joanne K. Rowling. Inläst ur W&W, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 19 tim., 38 min..

Den lilla engelska byn Pagford förefaller vara en ren idyll, men i själva verket är det ett samhälle i krig. Rika mot fattiga, tonåringar i strid med sina föräldrar, hustrur mot sina män, lärare i strid med sina elever. När Barry Fairweather oväntat avlider knappt fyrtio år gammal hamnar hela byn i chock. Den tomma stol han efterlämnar i grevskapet blir snart källa till den största strid byn någonsin upplevt.

Salvadoreña

av Cecilia Samartin. Inläst ur Bazar, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

Ana växer upp med sin mamma i en by i El Salvador. När inbördeskriget bryter ut förändras i ett slag Anas liv. Mamman dödas i en massaker och Ana sätts på ett barnhem som snart förstörs av soldater. Hon flyr till USA och tar in på ett nunnekloster. Som vuxen får hon anställning som barnflicka i den välbärgade, men inte särskilt lyckliga familjen Trellis. Mot sin vilja blir hon förälskad i och inleder en relation med mannen i familjen.

Blå gryning

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Del 11 i serien Vingslag i natten. Endover ser ut att vara en fridfull småstad, men under ytan sjuder en uråldrig, mörk kraft. När två unga kvinnor försvinner finns det bara en person som kan hitta dem; privatdetektiv Maxine Stuart. Ingen annan dödlig vet så mycket om de odöda som Maxie och den mörka kraften tänker använda den kunskapen för att stärka sitt grepp om henne. Men hon ger ändå inte upp korståget mot en galen mans begär efter makt.

Nattens minnen

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Del 2 i serien Vingslag i natten. Jag är Rhiannon, född Rhianikki, prinsessa av Egypten, faraos förstfödda. Min far förväntade sig att gudarna skulle välsigna honom med en son. När han istället fick mig såg han det som ett straff. Sedan årtusenden är jag en av de odöda. Så lätt skulle jag kunna döda dem alla, för inget skrämmer mig. Men nu har tiden kommit. Det är min avsikt att bevisa det jag så länge burit inom mig - jag är värdig.

Nattens själ

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Del 1 i serien Vingslag i natten. Samma obehagliga mardröm kryper över henne varje natt, och hur Tamara än kämpar kan hon inte hålla sig vaken. Då hon en kall vinternatt för första gången möter den mystiske Eric Marquand blir frågorna fler. Varför känns Eric så välbekant och hur kan han väcka dessa intensiva känslor inom henne? Och vem är Tamara egentligen? Hennes liv blir snart en mardröm och hon ställs inför sanningar hon aldrig kunnat ana.

Den vita frun

av Frida Skybäck. Inläst ur Frank, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

År 1784 reser Maria som sällskap till Juliana Bielke och hennes mor till Borgeby slott i Skåne. Den utmanande Juliana har förargat sin mor och förlovat sig med en fattig konstnär. Modern vill få bort henne från storstadens lockelser. På Borgeby finns tre ogifta, adliga män. Men Maria börjar snart undra varför de egentligen befinner sig på slottet. Spökar det verkligen där och vem är det som förföljer henne och lämnar kryptiska meddelanden?.

Stallo

av Stefan Spjut. Inläst ur Bonnier, 2012 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 21 tim., 3 min..

År 1977 tar en vildmarksfotograf en märklig bild från sitt flygplan. På fotografiet syns en björn med en barnliknande varelse på ryggen. Fotografen hävdar att han tagit en bild på ett troll. Ungefär samtidigt försvinner en pojke spårlöst från sin mamma i Dalarnas skogar. 2004 har fotografens barnbarn Susso skapat en egen hemsida för kryptozoologi. En äldre kvinna hör av sig och berättar att en liten hårig varelse stått utanför hennes hus.

Fångat hjärta

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Del 17 i serien Familjearvet. Mads och Ylva träffas på festen i byn och det dröjer inte länge förrän de börjar gräla. Erika kämpar för att glömma Aleksander. Det blir ännu svårare när han en kväll passar på henne i skogen och hon än en gång ger sig hän åt en lidelsefull omfamning. Frampå hösten visar det sig ha fått katastrofala följder.

Elagabalus juveler

av Lili von Wallenstein. Inläst ur Bokbål, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Fiktivt biografisk roman om naziförbrytaren Herman Göring, skildrad i tre kapitel: Kvinnan, Jakten, Juvelerna. Romanen tar formen av en gråtmild, självrättfärdigande livsbetraktelse, författad av Göring själv i cellen under Nürnbergrättegångarna. G. framställs som en bondfångare på grön kvist och världsfrånvänd i sin passion för vackra och dyra ting. Titeln anspelar på en av Romarrikets sentida pojkkejsare; Varius Avitus alias Heliogabalus.

Statarkorpralen

av Kjell Wik. Inläst ur Monitorförlaget, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 18 tim., 3 min..

Släktkrönika och äreminne över stataren Per Wik och hans hustru Ida, som med sina elva barn levde på gårdar runt Lund på 1880-talet och framåt. Författaren skriver om sin farmor och farfar och bygger framställningen på existerande forskning och dokumentation samt intervjuer. Boken har den muntliga framställningens form där världshändelser kan trängas med vardagsincidenter och man får följa 1900-talets omvälvande skeenden genom Pers ögon.

Serafers drömmar

av Ola Wikander. Inläst ur Norstedts, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 40 min..

Del 1 i serien Stjärnan - gryningens son. General Kwanzo har börjat tvivla. Hur många liv behöver släckas för att kung Thomasion ska få fatt i det han söker? Kwanzo behöver rådfråga sin vän och mentor doktor Cardano men ingen vet var denne befinner sig. Tillsammans med kapten Ambrogael och bibliotekarien Nymwë försöker Kwanzo reda ut vad som hänt doktor Cardano och samtidigt utröna vad det är kung Thomasion egentligen har i kikaren.

Egen eld

av Abraham B. Yehoshua. Inläst ur Bromberg, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 14 min..

Det gifta paret Amotz och Daniela är åtskilda en vecka. Han arbetar som hissmontör i Tel Aviv och engagerar sig i barn, barnbarn och sin åldrige far. Hon besöker sin svåger i Tanzania för att ta farväl av sin nyligen avlidna syster. Det visar sig att svågern, som arbetar med ett utgrävningsprojekt på landsbygden, har dragit sig undan sin identitet som jude och israel. Hans sons död på Västbanken, orsakad av "egen eld", har satt outplånliga spår.

Monsieur Chabres skaldjur och andra berättelser

av Émile Zola. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Den franske författaren Émile Zola, 1840-1902, är mest känd för sina tunga naturalistiska romaner. Men han skrev också ett hundratal noveller. Här är sju berättelser där han med humor och fantasi målar upp ett rikt persongalleri och bjuder på flera autentiska tavlor. Han är en effektiv satirisk skildrare av tidens ytliga överklassliv. Inledning och kommentarer av översättaren Else Marie Güdel-Bruhner.

Sällsamma stjärnor stirrar mot Jorden

av Emine Sevgi Özdamar. Inläst ur Rámus, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Den turkisk-tyska författaren, skådespelaren och regissörens bok har en titel hämtad från en dikt av Else Lasker-Schüler. Boken består av dagboksanteckningar, arbetsnotiser från arbetet med olika teateruppsättningar och berättande partier och ingår i författarens Istanbul-trilogi. Den handlar om hur hon av politiska skäl lämnar sitt hemland för Berlin där hon arbetar på DDR-teatern Volksbühne. Klarsynt porträtt av ett Berlin som inte längre finns.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Bibliotek för alla

Inläst ur TPB, 2006- . ISSN 1400-6332 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2012.4: 48 min. : mono; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Svartgul kampanj charmar Gävle / Lena Boqvist. Anna om Mo Yan / Anna Gustafsson Chen. "Jag tackar blindheten för författardebuten" / Lena Boqvist. Hinder och möjligheter för bibliotek att nå barnen / Jenny Nilsson. 5 frågor till Heidi Carlsson Asplund / Anna-Lena Andersson.

Allmänt och blandat

Såld på nätet

av Fredrik Alverén. Inläst ur Ordfront, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Hur kan tjänsterna på nätet vara gratis? Svaret är enkelt menar Fredrik Alverén, internetexpert: det är de inte. Företagen har hittat en ny valuta: du. Din privata information är en miljardindustri och fundamentet som driver ekonomin på nätet. Författaren söker svara på frågor som vad företagen vet om oss och vad de använder informationen till, var vi kan hamna om vi inte ser upp samt vad vi kan göra för att minska riskerna.

Alltings mått

av Anders Ekström. Inläst ur Norstedt, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Debatten om humanioras position är infekterad. Humanistisk forskning är i kris, säger någon, medan andra förnekar dess nytta. Men hur är egentligen det samhälle beskaffat som ifrågasätter värdet av humanistisk kunskap? Författarna menar att analyserna görs från ett skevt perspektiv och utan insikt i humanioras faktiska utveckling. I själva verket spelar humaniora redan en mycket större roll än vad som sägs och erkänns.

Murvlar minns

Inläst ur Sydsveriges journalistseniorer, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

I samband med att klubben Sydsveriges Journalistseniorer firade 40 år 2009 gav man ut denna samling berättelser. 21 journalister berättar om händelser, episoder eller människor från sina yrkesverksamma år. Texterna handlar om allt från världshistoriens största katastrofer till hur prins Bertil lagade ostsufflé. Varje journalist presenteras kort i anslutning till sin berättelse.

Myten om internet

Inläst ur Volante, cop. 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

En bok som granskar några av de myter som skapats i debatten om internet. Journalister och forskare skriver om internet utifrån olika perspektiv. Bland annat diskuteras de sociala mediernas roll i samhällsutvecklingen. Vidare avhandlas ämnen som integritet, idealism och öppenhet. Internet förknippas med begrepp som frihet och delaktighet, men på vems villkor använder vi internet och hur förhåller vi oss till regelverk, teknik och affärsintressen.

Ideell förening

av Rune Nilsson. Inläst ur Björnen, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Föreningslivet i vårt land är omfattande. Nio av tio svenskar är med i minst en förening. I föreningen är det medlemmarna som bestämmer. De utser de viktigaste verktygen - styrelsen, revisorerna och valberedningen - på årsmötet. Här beskrivs bland annat hur man bildar en ideell förening, vilka skyldigheter och rättigheter medlemmarna har, vilka styrelsens uppgifter är och hur en valberedning kan arbeta.

Stjärnornas budskap

av Åke Ohlmarks. Inläst ur Sjöstrand, 1983 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Åke Ohlmarks, 1911-1984, religionshistoriker, författare och översättare presenterar de senaste rönen inom indisk och italiensk astrologi. Han avhandlar dessutom Nostradamus och hans profetior, Jesus och sekelrytmiken samt lyckotal och olyckstal. Boken är utgiven 1981.

Religion

Gud är större

av Antje Jackelén. Inläst ur Arcus, cop. 2011 (tr. 2012) av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Herdabrev till församlingarna i Lunds stift från biskop Antje Jackelén. Gud är större lyder biskopens valspråk. Med detta vill hon ifrågasätta alla anspråk som utger sig för att vara den yttersta sanningen. För om Gud är större än det bästa människan kan åstadkomma är det bra att lämna en dörr på glänt för ett bättre vetande. Framtiden kräver en konstruktiv dialog mellan tro och vetenskap, kyrkan och samhället och mellan människor av olika tro.

Är religion en mänsklig rättighet?

av Hans Ingvar Roth. Inläst ur Norstedt, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Är religion en absolut mänsklig rättighet? Vad kan krävas i religionsfrihetens namn? Och hur definierar man egentligen en religion? Författaren, professor i pedagogik och docent i etik, diskuterar argumentationer, tolkningar och tillämpningar av religionsfriheten med utgångspunkt i artikel 18, religionsfrihetsartikeln, i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Filosofi och psykologi

Filosofen som inte ville tala

av Sten Andersson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 42 tim., 52 min..

En biografi över Ludwig Wittgenstein, 1889-1951, med människan Wittgenstein i centrum. En person med allt det som förknippas med ett riktigt geni, som skarpt intellekt, karismatisk utstrålning och häftigt humör. W. var en av Europas rikaste män men levde tidvis som fattig och provade på allehanda yrken. Han levde ofta på vansinnets gräns och drömde om att ta sitt liv. Boken kräver inga förkunskaper i filosofi. Förf. är sociolog och översättare.

Att vara och att bli till

av Rainer Carls. Inläst ur Veritas : 2003 av Inga Pyk. Talboken omfattar 18 tim., 26 min..

Tredje boken i serien Filosofins grundproblem. Texten ger en systematisk introduktion till metafysiken som ontologi, det vill säga det som "är till". Dessutom behandlas delar av naturfilosofin, om det som "blir till". Författaren är jesuitpater och doktor i teoretisk filosofi.

Människan - vem är hon?

av Rainer Carls. Inläst ur Veritas : 2002 av Inga Pyk. Talboken omfattar 16 tim., 49 min..

Andra boken i serien om filosofins grundproblem. Texten ger en systematisk introduktion till den filosofiska antropologin. Författaren diskuterar och analyserar människans väsen. Människan finns inte bara till, hon är också medveten om sin situation. Författaren är jesuitpater och doktor i teoretisk filosofi.

12 steg för hopplösa

av Olle Carlsson. Inläst ur Bonnier fakta, cop. 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Inspirationsbok för andlighet och personlig utveckling baserad på tolvstegsmetoden. Ursprungligen utformades metoden för att bryta alkoholmissbruk men den är också ett kraftfullt verktyg i andra typer av livskriser. O.C., präst och författare, uppdaterar de tolv stegen och gör dem tillgängliga även för vad han kallar normalstörda - alltså de allra flesta av oss.

Håll koll på din hjärna

av Elaine Fox. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 14 tim., 32 min..

Den mänskliga hjärnan är mer formbar än man tidigare trott. Här diskuteras hur vi kan påverka och kontrollera tankeprocesser för att förändra negativa beteenden. E.F., engelsk professor i psykologi och neurovetenskap som har studerat mänskligt beteende i över tjugo år. Hon beskriver en rad tekniker som kan påverka vissa tankeprocesser och menar att det finns naturliga förklaringar till varför vi är optimister eller pessimister.

Välj rätt!

av Katarina Gospic. Inläst ur Brombergs, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Populärvetenskap om hur vår hjärna fungerar. Boken hjälper oss att förstå varför vi reagerar som vi gör, och varför vi fattar det ena eller andra beslutet. Vi får tips om hjärnans hemligheter och vägledning i hur vi ska kunna välja rätt. Framställningen vänder sig till alla som vill lära sig mer om det mänskliga beslutsfattandet. Författaren är läkare och har doktorerat på ämnet känsloreglering.

Limbo

av Helene Lumholdt. Inläst ur Natur & Kultur, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

En bok om de som fastnat på gränsen mellan ungdomsliv och vuxenvärld. För en del är steget in i vuxentillvaron stort och svårt vilket kan leda till passivitet, att man stänger in sig framför datorn och varken söker jobb eller träffar kompisar. Främst vänder sig boken till dessa ungdomars ofta oroliga och vilsna föräldrar och erbjuder nya perspektiv på problematiken. Författarna är journalist respektive psykoterapeut.

Hjärnrevolutionen

av Johan Norberg. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

En bok om de nya rön som håller på att revolutionera bilden av vår hjärna. Författaren, idéhistoriker och debattör, menar att vår intelligens påverkar allt vi gör och att allt vi tänker och upplever påverkar vår hjärna. Boken berättar om hur exempelvis kultur och utbildning påverkar vårt sätt att tänka. Innehåller även tips på hur man kan öka och bibehålla sin kognitiva förmåga.

Manusmetoden.

av Johan Ohlson. Inläst ur ICA, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

En självhjälpsbok där livet belyses med hjälp av den klassiska filmdramaturgin. Boken innehåller en mängd exempel ur filmens värld som kan hjälpa läsaren att se sina styrkor och svagheter. Vidare diskuteras hur drömmar kan hjälpa till att identifiera problem och bidra till förändrade beteenden. Författaren är journalist och författare och har tidigare givit ut böcker om drömtolkning.

Direktkontakt med andra sidan

av Rebecca Rosen. Inläst ur ICA, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

En lättsam och bitvis humoristisk självhjälpsbok som handlar om medial kraft. Bokens syfte är att lära läsaren att få kontakt med det förgångna för att finna harmoni. Förf. menar att vi genom intuitionens kraft och kontakt med nära och kära på andra sidan kan få hjälp att hantera personliga problem. Boken innehåller konkreta råd såväl som mediala insikter. Förf. är verksam som medial och bor mellan levande och döda.

En resa i min själ

av Benny Rosenqvist. Inläst ur ICA, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

B. R., medial och andlig coach, berättar här om flera av de tidigare liv som han menar sig ha levt. Ett antal av dessa äventyrliga liv tilldrog sig ibland annat i Afrika, Rom och Chicago. Genom att beskriva sina tidigare liv vill författaren ge verktyg för läsaren att förstå sin egen själ och vart den är på väg. Boken ger också svar på varför året 2012 är så viktigt för livet på jorden.

Människan och tekniken

av Oswald Spengler. Inläst ur Geber, 1931 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Bok från tidigt 1930-tal där den tyske filosofen Oswald Spengler, 1880-1936, ger uttryck för en oerhörd bitterhet och pessimism. Han anser att optimism är feghet. Spengler har en illusionsfri syn på världen och han liknar människan vid ett rovdjur som endast skiljer sig från andra djur genom förmågan att skapa och använda teknik. Till slut blir vi teknikens fångar och Spengler menar, redan 1931, att världen är på väg mot en veritabel katastrof.

Uppfostran och undervisning

Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan

Inläst ur Skolverket, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Ett stöd för förskolechefer, förskollärare och övrig personal i förskolan. Med hjälp av pedagogisk dokumentation kan man arbeta med att följa upp, utvärdera och utveckla förskolans verksamhet. Här beskrivs bland annat hur pedagogisk dokumentation kan synliggöra processerna i förskolans verksamhet och hur den kan användas för att bedöma verksamhetens kvalitet.

Litteraturvetenskap

I vargtimmen

av Kjell Espmark. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

En rannsakan av de sanningar och myter som formar livet. Författarens mor och far kommer tillbaka ur sitt skuggrike för att gå till rätta med de bilder han gett av dem i sina minnen. Även anteckningar från den gamla gotlandsgården Petsarve, en prövning av de bärande tankarna i tillvaron. Också bygdens liv tränger sig på. Styckena interfolieras av dikter där förlorade röster kommer till tals. K.E., 1930- , författare, ledamot av Svenska akademien.

Mitt i allt

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 15 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Självbiografi av H.L., 1943- , journalist, utrikeskorrespondent och författare av ett 50-tal böcker i olika genrer. Det handlar främst om hans arbete som världsreporter. Han har varit på plats vid många historiska händelser: Prag 1968-1969. Beirut 1969-1971. Kambodja 1975. Under många år var han korrespondent i Mellanöstern och Afrika, och senare även Asienkorrespondent. Även något om hans historiska skriverier och tiden som hovreporter.

En dos stryknin

av Olle Matsson. Inläst ur Atlantis, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

Bred kulturhistorisk och naturvetenskaplig skildring av gifter och giftmord i litteraturen, med utgångspunkt i skönlitterära texter. Både klassiker, deckare och serier har fått sin plats. Förutom ryktbara deckargifter som arsenik, cyankalium och stryknin presenteras en lång rad växter, kemikalier och läkemedel som författare har använt sig av genom tiderna. Den tryckta boken är rikt illustrerad. O.M., professor i kemi.

Ockulta dagboken

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar [Huvudbok]: 25 tim., 15 min. : mono.

August Strindberg förde dagbok 1896-1908, en tid som spänner över Infernokrisens Paris och Lund, återvändandet till Stockholm, äktenskapet med Harriet Bosse och starten av Intima Teatern. Det är också tiden för tillkomsten av en rad litterära verk, från dramer som Till Damaskus, Ett drömspel och Dödsdansen till spektakulära prosaverk som Inferno, Svarta fanor och En blå bok. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Konst, musik, teater och film

Lasse Stefanz

av Thomas Deutgen. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim..

Bandet Lasse Stefanz bildades 1967 - då var medlemmarna mellan 12 och 14 år. Målet var från start att bli Sveriges största dansband. Thomas Deutgen skriver om bandets 45-åriga historia och låter läsaren följa med i den dieseldoftande turnébussen, backstage i omklädningsrummet och på scenen framför tusentals fans. Författaren är bland annat dansbandsexpert och programledare för P4 Dans. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Äntligen

av Gabriel Forss. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Självbiografi av Gabriel Forss, 1974- , artist och körledare. Som barn upplevde han att livet var enkelt, det var först i skolan som både han själv och andra upptäckte att han var annorlunda. Han skildrar den svåra och smärtsamma kamp som han utkämpat för att kunna förena sin kristna tro - sprungen ur en frikyrklig uppväxt - med sin homosexualitet. En berättelse om att bejaka sig själv för att leva ett så sant och fullödigt liv som möjligt.

Maktens signaler

av Barbro Hedvall. Inläst ur SNS, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 2 tim., 27 min..

Politiska makthavare är numera slipslösa och måna om att klä sig som sina väljare. Dyra märkesväskor är olämpliga för en vänsterpolitiker och en högerman som vill dra åt mitten kan gärna ha en baseballkeps eller en pikétröja. Kvinnor granskas hårdare och förväntas klä sig trendigt och se representativa ut. Här iakttar B.H., tidigare ledarskribent på DN och Expressen, politiker och deras stil samt resonerar om hur makten klätt sig förr och nu.

Jimi Hendrix

av Leon Hendrix. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Jimi Hendrix, 1942-1970, är en av världens främsta rockgitarrister genom alla tider. Här berättar hans bror Leon om deras tuffa uppväxt i Seattle och om Jimis smått otroliga resa mot berömmelse och framgång. Leon berättar om kultförklarade konserter, om möten med andra rockikoner och om den kultur av sex, droger och rock'n'roll som de fick på köpet när Jimi blev stjärna - och som slutligen tog hans liv.

Andy Warhols filosofi

av Andy Warhol. Inläst ur Bakhåll, 2005 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Andy Warhol, 1928-1987, är en av 1900-talets mest banbrytande konstnärer och en centralgestalt inom popkonsten. 1975 gav han ut sin filosofi - från A till B och tillbaka igen. Han behandlar de flesta av livets stora frågor - kärlek, pengar, sex, konst, berömmelse, döden - men också en del kanske mindre frågor som problem med finnar och varför det är så svårt att äta och prata samtidigt. Spirituellt med vitsig tankeflykt och sarkastisk humor.

Historia

Tsar Putin

av Anna Arutunyan. Inläst ur Ordfront, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Vladmir Putin har varit den starka kraften i rysk politik i över tio år. Vad är det som gör att Ryssland, oavsett statsskick, alltid leds av en person med enorm makt - en tsar? Den rysk-amerikanska författaren Anna Arutunyan har i flera år rest runt i landet för att få svar på den frågan. Förklaringen till Putins makt, menar hon, är den outvecklade demokratin och feodalismen som gör att despot efter despot tillåts styra landet.

Utvandrarna och den stora depressionen

av Ulf Beijbom. Inläst ur Carlsson, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 15 tim., 14 min..

Varför upphörde den svenska emigrationen till USA i det 1932? Författaren försöker förklara hur de utvandrade svenskarna upplevde den stora depressionen och varför löftets land plötsligt förvandlades till en mardröm. Boken bygger på brev och intervjuer med utvandrare svenskar och deras barn. U.B. är professor och tidigare chef för Svenska Emigrantinstitutet.

Sparta

av Paul Cartledge. Inläst ur Santérus, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Paul Cartledge, professor i grekisk historia, analyserar det spartanska folkets uppgång och fall åren 480 till 360 före Kristus. Sparta var motsägelsefullt. En krigisk kultur där kvinnorna hade större rättigheter än någon annanstans under antiken. En ekonomi som byggde på slavar samtidigt som man strävade efter ett jämlikt samhälle för de fria männen och ett avancerat lagsystem som hade instiftats för att ingen skulle få för mycket makt.

Efter guldåldern

Inläst ur Carlsson, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 46 min..

Antologi med bidrag av fem historiker och en etnolog knutna till forskningsprojektet "Arbetarrörelsen i Östersjöområdet" vid Södertörns högskola. Här diskuteras ur olika infallsvinklar arbetarrörelsens ställning under kapitalismens guldålder, som förläggs till den av massproduktion präglade samhällstyp som dominerade fram till 1970-talets mitt. I ett bidrag ses välfärdsstatens framväxt som ett medel att förhindra ökat kommunistiskt inflytande.

Olai Petri svenska krönika

av Olaus Petri. Inläst ur H. Klemming, 1860 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 55 min..

Olaus Petri, 1493-1552, eller Mäster Olof, var svensk reformator, humanist och historiker. I sin Svenska krönika, som förbjöds av Gustav Vasa på grund av Olaus kritiska syn på glorifieringen av Sveriges forntid och hans dolda kritik möt överheten, indirekt riktad mot kungen, sammanställde han Sveriges historia från begynnelsen till sin egen tid på ett för samtiden nytt och ovanligt sätt. Denna bok utkom 1860 och språket är mycket ålderdomligt.

101 historiska misstag

av Daniel Rydén. Inläst ur Historiska media, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

D.R., historiker och journalist, berättar om 101 misstag som förändrat historiens gång. Kända och klassiska blundrar blandas med okända och bortglömda missar. Det enda de har gemensamt är att de visar at det sällan blir som man har tänkt sig. Det kan till och med bli bättre! Teflonpannan, mikrovågsugnen, penicillinet och choklad-cookien: alla kom de till av misstag.

Kairo

av Ahdaf Soueif. Inläst ur Alhambra, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

A.S., författare och aktivist, född och uppvuxen i Kairo, ger en kärleksförklaring till sin stad, dess ungdomar och framtid. Hon ser hur korrumperade politiker och ämbetsmän säljer jord och byggnader i staden för att berika sig själva, men betraktar också revolutionen som ett hopp om förändring. Även om hon inte vet om den kommer att lyckas så understryker hon att berättelsen är viktig att ta del av då den bär vittnesbörd om något hoppfullt.

Slavar, kungar och byråkrater

av Torsten Thurén. Inläst ur Liber, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

Om hur historiker resonerar, argumenterar och polemiserar kring sina ämnen. Förf., docent i journalistik, diskuterar sakfrågor, språkfrågor och värdefrågor som på olika sätt belyser hur historiska personer, händelser och skeenden behandlas. Ämnena sträcker sig från äldre medeltid till 1980-tal. Bland de diskuterade böckerna finns vetenskapliga verk, läroböcker och populärhistoriska framställningar av Dick Harrison, Henrik Berggren och Götz Aly.

Biografi med genealogi

Livet, viljan, möjligheterna

av Anders Andersson. Inläst ur Münchmedia, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 12 tim., 44 min..

Självbiografi, skriven av grisbonden och konstsamlaren Anders Andersson, åttiotre år gammal. Man får följa hans tillvaro som lantbrukare i Svalöv via de kända konstgallerierna i Paris till livet som olivbonde i Provence. Här berättas från spännande resor och möten med intressanta personer - och om konsten att våga åldras. Boken är skriven i anslutning till en dokumentärfilm om Anders liv, gjord av Anna Bystedt.

Brobyggaren Sigrid Göransson

Inläst ur Sandvikens rotaryklubbar, 2007 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Hyllningsbok till Sigrid Göransson, 1872-1963, dotter till brukspatron Anders Henrik Göransson, för hennes betydelsefulla bidrag inom det sociala området i Sandviken runt tiden för tillkomsten av Sandvikens järnverk. Hennes insatser blev kända vida omkring och många delegationer kom till staden för att hämta idéer. Boken, som också är ett stycke Sandviken-historia, inleds med två texter av S.G. själv, skrivna 1948-49.

Avhopparen

av Robert Dam. Inläst ur Libris, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Robert Dam, 1964- , har just tagit studenten när han för första gången kommer i kontakt med scientologin. I tjugo år ägnar han sig åt att klättra på Bron, scientologirörelsens utvecklingsstege. Varje steg kostar mycket pengar men han är beredd att göra vilka uppoffringar som helst för att gå vidare. När han så börjar ifrågasätta rörelsens metoder och hamnar i onåd får han se helt nya sidor av scientologirörelsen. Uppmärksammad självbiografi.

Min hustru äter med pinnar

av Karl Eskelund. Inläst ur Bonnier, 1946 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Historien om hur den danske författaren och journalisten reste till Kina som mässpojke och sedan fann sin kinesiska hustru Chi-yun, Vackra molnet, är en saga av ovanligt slag. Huvudparten av boken utspelas i Kina där han får sitt första elddop i kampen mot Chi-yuns far, och som journalist i kriget mot japanerna. Tillsammans med den blida hustrun och dottern Mei-mei drar han ut på spännande och festliga tåg till en rad andra länder. K.E., 1918-72.

Flykten från Läger 14

av Blaine Harden. Inläst ur Norstedt, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Den första skildringen inifrån ett nordkoreanskt arbetsläger och om hur någon lyckats fly ur ett sådant läger. Shin Dong-huyk föddes i lägret 1982 och kände inte till något anat än den värld som fanns innanför det elektriska taggtrådsstängslet. Han första 20 år präglades av svält, tortyr och avrättningar. Journalisten B.H. berättar om Shins ofattbara livsöde och visar på de ohyggligheter som förekommer i de nordkoreanska lägren.

Kärlek och kärnfysik

av Hedvig Hedqvist. Inläst ur Bonnier, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 17 tim., 16 min..

Berättelsen om upptäckten av nukleär fission, men framför allt om relationen mellan två fysiker. Österrikiska Lise Meitner och svenska Eva von Bahr hade olika bakgrund, men ändå mycket gemensamt. Mellan dessa kvinnliga forskare i en mansdominerad värld utvecklades en kärlek som komplicerades av det första världskriget, blev livsavgörande under det andra - och som höll livet ut.

Nattens änglar

av Elisabet Höglund. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Flera gånger inom loppet av fyra månader stod journalisten Elisabet Höglund öga mot öga med döden efter att ha drabbats av cancer 2011. Operationen gick bra men ledde till allvarliga komplikationer. Hon berättar självutlämnande om sin dramatiska kamp mot sjukdomen och om sina tre månader på sjukhus med heroiska insatser av sjukvårdspersonal. Men hon pekar också på katastrofala brister som underbemanning och ödesdigra felbedömningar.

Ett porträtt av Torgny Segerstedt

av Anders Johnson. Inläst ur Tre böcker, 2006 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

T.S., 1876-1945, var en av Sveriges allra främsta publicister. Hans insats som chefredaktör för Göteborgs handels- och sjöfartstidning åren 1917 till 1945 väckte uppseende även internationellt med sitt klara ställningstagande mot totalitära diktaturer. Särskilt nazismen blev måltavla för hans vassa penna. Här ges ett porträtt av Segerstedt liv, med tyngdpunkt på hans insatser som liberal opinionsbildare.

Den långa vägen

av Harry Karlsson. Inläst ur Hykon, 1973 av Martin Halland. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

H.K., 1903-1988, skånsk byggmästare, berättar om sitt liv som yrkesman, men också som kulturbevarare och konstsamlare. Det är en resa från åren som lärling på en möbelverkstad i Trelleborg fram till de stora framgångarna med det egna byggföretaget . Boken håller även en levnadsskildring över Matthias Norberg, 1747-1826, professor i orientaliska språk, och avsnitt om Norbergska gården, Byggmästaregården som konstmiljö och Stora Nyteboda.

Madeleine

av Johan T. Lindwall. Inläst ur Forum, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Förf., hovreporter på Expressen, berättar om prinsessan Madeleines liv och leverne. Detaljer från hennes dop, barndom och skolgång beskrivs. En stor del av boken, som kan ses som en sammanfattning av "skvallerpressens" tidigare uppgifter om prinsessan, används också till att beskriva Madeleines förhållande till tidigare pojkvänner. L.T.L. har skrivit två tidigare böcker om prinsessan Madeleine.

Håkan Juholt - utmanaren

av Fredrik Loberg. Inläst ur ETC, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Håkan Juholt, född 1962 i Oskarshamn, var partiordförande för Socialdemokraterna mellan 25 mars 2011 och 21 januari 2012. Han tvingades avgå efter att flera uppmärksammade "affärer". Boken handlar om Juholts politiska resa. Från de första SSU-nyheterna, mötena med oppositionella i diktaturer och fram till han blev den partiledare som suttit kortast tid på posten. Han anser att han blev missförstådd av media och motarbetad inom det egna partiet.

Konsten att vara kvinna

av Caitlin Moran. Inläst ur Bonnier, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 12 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen och varför är bh:s så obekväm? Detta självbiografiska, feministiska manifest börjar på förf:s bedrövliga 13-årsdag. Hon väger då 80 kilo, saknar vänner och är måltavla för pojkarnas gruskastning. Därefter kommer tonåren och arbetsplatserna - med övervikt, abort, shopping och moderskap. Ocensurerat, ärligt och humoristiskt. C.M., född 1975 , brittisk krönikör och tv-kritiker.

Mina tre liv

av Dan Olofsson. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

D.O., entreprenör och filantrop, född 1950, berättar om sitt liv och luftar tankar om liv, politik och samhälle. Uppväxten i Malmös arbetarkvarter följs av resan som IT-entreprenör. Han blottlägger rättsröta bland statliga tjänstemän och berättar om den svenska statens ekonomiska övergrepp på en familj. Man får även ta del av privata livskvalitetsprojekt som projektet Star for Life, som stödjer ungdomar i Sydafrika i deras kamp mot hiv och aids.

Oui, chef!

av Marcus Samuelsson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

Marcus Samuelsson, 1970- , föddes i en fattig by i Etiopien men växte upp utanför Göteborg. Vid 17 års ålder slutade han med fotboll och bestämde sig för att bli kock. Sju år senare fick han tre stjärnor av New York Times. När president Obama höll sin första statsbankett var det Marcus Samuelsson som fick äran att tillaga den. En berättelse om uppväxt och identitet, om att offra allt för en dröm och inte minst en berättelse om kärleken till mat.

Abraham Bäck

av Lars-Gösta Wiman. Inläst ur Uppsala universitet, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Abraham Bäck, 1713-1795, var en ledande gestalt inom svensk medicin på 1700-talet. Han var också en entusiastisk kännare av ört- och medicinalväxter, blev nära vän med Carl von Linné och var den som lade grunden för vad som skulle bli Kungliga Serafimerlasarettet i Stockholm. Över 500 brev har bevarats ur korrespondensen mellan Bäck och Linné. L.-G.W., 1926- , docent i lungmedicin skildrar Bäcks liv och verksamhet.

Mörkermannen

av Willi Winkler. Inläst ur Norstedt, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 22 tim., 14 min..

Biografi över Francois Geanud, 1915-1996, schweizisk nazist och understödjare av internationell terrorism, framför allt palestinsk. G. föddes i Lausanne och skakade som sjuttonåring hand med Hitler. Handslaget blev början på en livslång lojalitet med nazismen. Efter Nazitysklands fall fick G. rättigheterna till Joseph Goebbels dagböcker och Martin Bormans brev och kom att sponsra den arabiska nationalismen. W.W., tysk kulturjournalist, 1957 -.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Dalkullor

av Hoff Sven Hedlund. Inläst ur Votum, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Författaren lyfter fram det vardagliga och det unika i kullornas liv och leverne. Här berättas om varför kullorna, tillsammans med dalkarlarna, svarade för den största rörligheten i Sverige. De vandrade över hela Norden, till Ryssland och i hela norra Europa. De arbetade i ljus- och ammunitionsfabriker, med trädgårdsarbete, de rodde i flera större städer och de arbetade på byggen och på bryggerier. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Zenia - en zigenerska

av Gunilla Lundgren. Inläst ur Alfabeta, 1991 av Eva Werning. Talboken omfattar 28 min..

Zenia, en romsk kvinna uppvuxen i Spanien men bosatt Sverige, berättar om sitt liv. När Zenia var sjutton år bestämde hennes föräldrar att hon skulle gifta sig. Hon fick inte välja sin man själv. På bröllopet grät hon. Om barndom, uppväxt, äktenskap och livet som rom. LL-bok.

Jakten på svenskheten

av Qaisar Mahmood. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Q.M., född i Pakistan, men uppvuxen i Stockholmsförorten Tensta, har rest 900 mil på motorcykel i Sverige i jakt på svenskheten. Han fann inget som förenade människorna han mötte. Ändå bar de alla på en bild av vad som kännetecknar en svensk och vad svenskheten innebär. Med humor och ödmjukhet försöker förf. reda ut hur vi kan uppleva gemenskap med personer vi aldrig kommer att möta, men betrakta människor vi möter dagligen som "de andra".

Geografi

Pinntorpafruns minnen

av Knut Bonde. Inläst ur Hökerberg, 1944 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Pinntorpafrun (eller Pintorpafrun), enligt folksägen en omänskligt hård slottsfru, som till sist hämtades av den onde. Identisk med Beate von Yxkull, 1618-67, på godset Pintorp (nu Eriksberg) i Sörmland. Knut Bonde berättar om 300 år med ett slottsspöke.

Norrland

av Po Tidholm. Inläst ur Teg Publishing, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

Skeva mediebilder och historiska orättvisor är utgångspunkten när journalisten Po Tidholm i essäer, reportage och krönikor undersöker dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland. Det är också en bok om identitet, om vad det innebär att komma någonstans ifrån, och vad platsen gör med oss. Texterna är hämtade från dagspress och magasin.

Den unge, den gamle och havet

av Sven Yrvind. Inläst ur Norstedt, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 10 tim., 15 min..

Nittonårige jolleinstruktören Thomas Grahn och snart sjuttioårige ensamseglarlegenden Sven Yrvind tar sig för att segla över Atlanten. Höststormarna är snart i antågande när de ger sig i väg. Och stormarna kommer. Den läckande båten är gammal med en hackande motor. Med sönderblåsta segel kan de ändå till sista gå iland i Florida efter en unik seglats.

Samhälls- och rättsvetenskap

Från Elvis till Emo

av Mattias Axén. Inläst ur Btj, cop. 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Mattias Axén, bibliotekarie i Visby skriver om ungdomskulturer från 1950 till 2010. Totalt går han igenom 66 olika ungdomsfenomen. Till exempel olika musikstilar som glamrock, hardcore och industri, olika aktiviteter, livsstilar och stilar som veganer, parkour, pandor och lajvare. Han berättar om historien bakom och skriver om kläder och stil som är kopplat till kulturen. Författaren tipsar också om musik, film och webbplatser.

Gillar vi olika?

av Andreas Johansson Heinö. Inläst ur Timbro, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Svenskar vill se sig som ett tolerant folk som gillar olika. Statsvetaren A.J.H. anser att det tyvärr inte stämmer. Han beskriver hur Sverige på relativt kort tid blivit ett invandrarland, jämför svensk invandringspolitik med utvecklingen i resten av Europa och skärskådar invanda föreställningar om mångkulturalism och integration För att få ett mångkulturellt samhälle menar han att vi måste bekämpa den utbredda svenska likhetsnormen.

Det livsviktiga vattnet

av Anders Jägerskog. Inläst ur UI, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Vatten är en förutsättning för liv. Det är därför inte konstigt att det bryter ut konflikter i områden där det råder vattenbrist. Vem som har rätt till vattnet blir extra laddat kring floder och vattentäkter som delas av flera länder. För tio år sedan kom varningar om att konflikter om vatten skulle leda till krig, men det blev inte så. Här berättar forskaren A.J. bland annat om samarbetet kring Jordanfloden, trots det oroliga läget i regionen.

Maktens former

av Olof Ruin. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Statsvetaren Olof Ruin diskuterar i 13 olika essäer händelser som fick aktualitet under tidigt 2000-tal. Temat är makt. Han tar bland annat upp debatten kring monarkin och Sveriges statsministrar i allmänhet och statsministern Olof Palme i synnerhet. Författaren behandlar även uppmärksamheten kring språken vi talar och den samhällsklass vi tillhör. Dessutom resonerar han kring förändringarna av partiväsendet och universitetsväsendet.

Stadens domare

av Anders Stendahl. Inläst ur Tre böcker, 2002 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

A.S., pensionerad chefsrådman, gör nedslag i Göteborgs rådhusrätts och tingsrätts historia. Han redogör för verksamheten, hur arbetsformer och yrkesuppdelning har varit och om rättegångar som blivit särskilt uppmärksammade. Han gör också ett antal personliga personporträtt av domstolens alla borgmästare och rådmän under modern tid. Lokal historia som även ger en bild av den svenska rättsutvecklingen ur denna domstols perspektiv.

Säkerheten främst

av Bengt Sundelius. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Efter att länge ha varit nästan tabubelagt i det nordiska samarbetet betonas nu försvars- och säkerhetspolitiken allt mer. Sextio år efter Nordiska rådets bildande är det inom säkerhetsområdet som det händer mest. Samarbetet inom Norden hamnar ofta i skuggan av storebror EU och de nordiska regeringarna har tenderat att prioritera Europa framför att driva en enhetlig linje. Samtidigt har länderna mycket att vinna på att samverka.

Vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras

Inläst ur Leopard, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Artiklar som kretsar kring frågorna om hur arbetarrörelsens bästa idéer om jämlikhet och solidaritet kan förenas med den gröna rörelsens visioner om hållbarhet och lokal demokrati. 34 rödgröna författare formulerar i 27 arbetspunkter ett program för framtiden. Bland annat diskuteras deltagandedemokrati och kulturpolitik. Innehåller även utförliga författarpresentationer. Debattinlägg.

Ekonomi och näringsväsen

Konsultansvar

av Jan Elfström. Inläst ur Svensk byggtjänst, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 19 min..

Tekniska konsulters ansvar har länge varit oklart. Det juridiska ansvaret är i princip gemensamt för de flesta som sysslar med rådgivning och information. Med stöd av ett hundratal rättsfall och andra avgöranden, görs i boken en metodisk genomgång av bland annat de rättsliga förutsättningarna för konsultansvaret, vem som ansvarar för uppdragets närmare innehåll och oskäliga avtal. Jan Elfström, advokat och Lars Erik Ashton, teknologie licentiat.

Det skulle bli så bra

av Björn Elmbrant. Inläst ur Atlas, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Hur kunde så många ha så fel om euron? Trots att valutaunionen var så uppenbart felkonstruerad kunde den genomdrivas av ideologiska önsketänkare, politiska vindflöjlar och rena chanstagare, menar författaren. I stället för tillväxt ser vi nu ekonomisk stagnation i Europa. B.E., författare och debattör, gör en genomgång över europrojektet och förklarar de ekonomiska och politiska samband som ledde till kris i flera europeiska länder.

Globaliseringens triumf

Inläst ur Timbro, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

En antologi om globalisering och vad som hänt efter Göteborgskravallerna. Kravallerna blev kulmen på det globaliseringsmotstånd som vuxit under ett antal år. Tio år senare undersöker den här boken vad som hänt med antiglobaliseringsrörelsen och vad globaliseringen haft för påverkan på olika delar av samhället. Bland författarna finns både politiker och debattörer.

Matlagning

av Jan-Erik Hallberg. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 29 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Metodhandbok med instruktioner om allt som gäller mathantering - tillagningsmetoder, redskap, råvarukunskap, historik och livsmedelslagstiftning. Även recept, med fokus på svenska klassiker. Vänder sig i första hand till restaurangutbildningar och som praktisk handbok på restauranger. Författarna är kockar och yrkeslärare. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Nya stora vinskolan

av Mikael Mölstad. Inläst ur Millhouse, 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 57 min..

Kan närmast beskrivas som en lärobok i vin. Vinkännaren Mölstad ger en mycket omfattande introduktion till vinets värld. Han berättar vinets historia, beskriver tillverkning av vin, olika lagringsmetoder, hur vinet tappas och etiketternas utformning. Man får också lära sig att prova vin, de olika druvornas egenskaper, hur jordmånen påverkar lukt och smak och vilken typ av glas som passar bäst till vilket vin.

Eurokrasch

av Johan Norberg. Inläst ur Hydra, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Europrojektet skulle ge Europa välstånd och fred. Men idag ser vi istället en djup ekonomisk kris, massarbetslöshet och politiska spänningar som hotar att söndra kontinenten. J.N., författare och idéhistoriker, beskriver historien från början. Europas ledare, menar han, slarvade fram valutaprojektet, byggde in politiska motsättningar i systemet och struntade i sina egna regler från början. Han anser att detta antagligen bara är början på krisen.

No fear

av Pekka A. Viljakainen. Inläst ur Liber, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

Beskriver de förändringar i attityder och kultur som krävs för att lyckas i ett nytt arbetsklimat. Författaren menar att en ny generation medarbetare är här. Denna generation ställer andra krav på chefer och ledare än föregångarna, den är mer social och medieorienterad, tar till sig teknik och anpassar sig snabbt till trender. Boken uppmanar läsaren att ta vara på det som är bra i gamla traditioner och samtidigt vara öppen för det nya.

Skogen vi ärvde

av Maciej Zaremba. Inläst ur Weyler, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 27 min..

Om hur den kortsiktiga och råa avkastningen av den svenska skogen kolliderar med estetiska, moraliska och ekologiska föreställningar om skogens värde. Innehållet baserar sig på en uppmärksammad reportageserie i Dagens Nyheter våren 2012 och inleds med berättelsen om en man som sent i livet drar sig tillbaka till de gamla skogarna för att finna ro men finner sig omringad av ett kalhygge. M.Z., född 1951, mångfaldigt prisbelönad journalist.

Militärväsen

På uppdrag från Bagdad

av Mats Ekman. Inläst ur Sekel, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 21 tim., 40 min..

Från mitten 1970-talet fram till Saddams fall 2003 disponerade Irak över ett hundratal agenter med huvuduppgift att spionera på sina landsmän. Även mord på svensk mark förekom. Händelser i Sverige fick ibland efterspel i Irak där svenskar fängslades och i ett fall dömdes till döden. Förf., researcher och skribent, har bl.a. tagit del av domslut och förhörsprotokoll och även intervjuat de irakiska agenterna och deras offer.

Naturvetenskap

Dinosauriernas tid

av Tim Haines. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2000 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 12 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

I mitten av trias, för mer än 225 miljoner år sedan, tog dinosaurierna sina första steg på jorden. Men 170 miljoner år senare hade de försvunnit. Hur och varför detta skedde är fortfarande ett av världens största mysterier. Boken återskapar supervarelsernas tidsålder och ger en målande skildring av lanskapet de levde i och det våldsamma levnadssätt de hade.

Vår tid på jorden

av Johan Rockström. Inläst ur Langenskiöld, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 21 tim., 48 min..

Aldrig tidigare har människan haft så starka bevis för att hennes framtida välstånd i världen är beroende av vår förmåga att snabbt övergå till global hållbarhet. Det finns stora risker att globala miljökriser innebär en fara för att passera katastrofala brytpunkter. Än så länge görs det väldigt lite för att motverka dessa risker. I boken beskrivs komplexiteten i de sociala och miljömässiga förändringarna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Naturvetenskapliga skrifter

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 1: 27 tim., 16 min. : mono.

Naturvetenskapliga skrifter med några av Strindbergs märkligaste verk - Antibarbarus, Sylva Sylvarum och Jardin des Plantes - i vilka han kritiserar den förhärskande naturvetenskapen och prövar egna lösningar på grundläggande frågeställningar inom kemi, botanik, kosmologi, optik m.m. De författades under 1893-1896, en kaotisk tid i hans liv då han var bosatt på olika platser i Europa. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Medicin

Diabetes - du kan själv påverka

av Kristina Andersson. Inläst ur ICA, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Diabetes är en folksjukdom som ökar mer och mer och även drabbar många unga människor. Men vad är diabetes och vem ligger i riskzonen att drabbas? Vilka komplikationer kan sjukdomen ge? Hur ser kopplingen mellan kost och diabetes ut och vilka är för- och nackdelarna med olika typer av diabeteskost? Detta är några frågor som förf., näringsfysiolog och diabetesföreläsare, behandlar här.

Harmoniska hormoner

av Marlene Gustawson. Inläst ur ICA, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

En naturlig balans mellan mat, dryck, sömn och motion är det enda kroppen begär för att hålla hormonerna i samklang, menar bokens författare. Tips och råd om kostvanor, sömn, stress, motion och sexliv. I receptdelen kommer först ett 21-dagarsprogram, därefter är recepten uppdelade efter typ av måltid.

Här, nu och framåt

Inläst ur Riksförbundet Attention, 2011 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Information om förhållningssättet, Lösningsfokus och kommunikationsverktyget Nonviolent Communication. Författarna beskriver hur man kan underlätta kommunikation och med ett lösningsfokuserat förhållningssätt skapa det liv man vill leva. Boken har tagits fram av Riksförbundet Attentions ungdomsprojekt. M.K.H. är legitimerad psykolog, J.R. är certifierad handledare i The Human Element och undervisar inom kommunikation och konflikthantering.

Vården inifrån

av Petra Lilja Andersson. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Fem sjuksköterskor och en lärare på sjuksköterskeutbildningen som själva blivit svårt sjuka och beroende av vård intervjuas. Berättelserna belyser olika dimensioner av begreppet vårdkvalitet och ger viktig kunskap om hur man kan förbättra vården vad gäller organisation, bemötande och sjuksköterskornas arbetssätt. Tänkt som kurslitteratur för blivande sjuksköterskor men även för andra med intresse av hur vården ska utformas för patientens bästa.

Läkare utan vapen

av Björn Ramel. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Författaren, läkare och journalist, behandlar det globala problemet med ökad antibiotikaresistens. Han tar läsaren med på en resa från Afrika via Sydeuropa till Sverige för att beskriva konsekvenserna av det globala folkhälsohotet. Vad krävs för att vända trenden? Är det ens möjligt? Hjälper det, som experterna säger, att minska användningen av antibiotika?.

Det är inte kärlek

av Kristin Rydberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Om sexberoende som drog. Sexberoende liknar på många sätt andra beroenden samtidigt som det skiljer sig eftersom det är intimt sammanknippat med kärlek och närhet. När andra försöker döva ångest och oro med droger och alkohol eller genom missbruk av mat eller spel använder vissa personer istället sex. Hur kommer det sig? Vad händer i en människas hjärna när ett beteende som från början är frivilligt blir till ett tvång?.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Demonprinsessan

av Peter Bergting. Inläst ur Semic, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar (6 tim., 35 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin Legenden om Morwhayle som börjar med Häxmästaren. Två tvillingar skiljdes åt som små. Nu måste 15-åriga Arteil och Malda hjälpas åt i kampen mot en ond magiker. Hela världens framtid står på spel. Malda har sett framtiden. Morwhayle är lagt i ruiner och hon har en vecka på sig att rädda staden. Arteil är den ende hon litar på. Men hans demonsvärd kanske är ett problem?.

Slavhandlaren och silverskatten

av Tomas Blom. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2004 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 4 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Stockholm år 1743. Carl Lindeberg är 14 år och har alltid fått höra av sina föräldrar att allt skulle ha varit bra om det inte varit för familjen Lohe. Familjerna har en gång ägt ett slavskepp tillsammans och det ryktas om en försvunnen silverskatt. När Carl tar tjänst hos en Lohe förstår han varför. Men hur ska han kunna bevisa att Loharna tagit Lindebergs silverskatt?.

Bill den förskräcklige

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1967 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

Består av tre olika berättelser om den busige, brittiske pojken Bill och hans gäng "De laglösa". I den första försöker de hjälpa en luffare, Mr Marmaduke, att få semester vilket resulterar i kaos. Tid: 1950-tal. Nostalgisk läsning för vuxna.

Bill i högform

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1970 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

Består av tre berättelser om den busige, brittiske pojken Bill och hans gäng "De laglösa". I den första försöker de hjälpa målaren Archie som tror att han är skuggad. Det leder förstås, i vanlig ordning, till missförstånd och förvirring. Tid: 1950-tal. Nostalgisk läsning för vuxna.

Utan titel

av Anna Charlotta Gunnarson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 6 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Jill är en 15-årig tjej som går sista terminen i nian och rör sig på Södermalm i Stockholm. För tre år sedan dog hennes mamma och Jill gör allt för att hålla ihop och vara normal. Hon har en hemlig rökruta som bara hon känner till. Det är en tyst protest mot hennes pappa och hans berättelser från förr; om mamma, om levercancer och om döden. Jill känner sig både föräldrarlös och värdelös - hon är utan titel.

Millan

av Pia Hagmar. Inläst ur BW, 2012 av Ester Claesson. Talboken omfattar 3 tim., 19 min..

Millan vågar inte ta med sig kompisar hem. Då skulle de se hur full hennes pappa är och hur lite hennes mamma orkar göra något. Men kanske att de skulle förstå varför Millan hela tiden måste ta hand om sin lillebror Josef. Gulliga Josef som behöver Millan mer än någon annan. Millans högsta dröm är i alla fall att få en egen häst och när hon jobbar i stallet efter skolan fantiserar hon om att hon äger både det och alla hästar.

Puzzel hittar ett spår

av Isabelle Halvarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. Puzzel är så duktig på att spåra upp saker. Det kan vara bra när en kattkompis försvinner eller om man vill träffa andra djur, som vildsvin. Den här gången löser hon också ett riktigt mysterium och hamnar i tidningen.

Puzzel på valpkurs

av Isabelle Halvarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. Nu trivs Puzzel så bra i sin familj. Men hon och matte Mimmi ska gå på dressyrkurs. Där är det fullt av andra hundar. Puzzel viftar glatt på svansen och vill leka. Men nu ska hon lära sig att sitta fint, gå fot och stanna kvar. Trist tycker Puzzel. Men att leta efter saker - det är riktigt roligt!.

Villes värsta match

av Martin Jonols. Inläst ur Bergh, 2012 av Peter Öberg. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Andra boken om Ville. Ville har börjat i en klass där ingen gillar hiphop eller skrattar åt hans skämt. Allt känns väldigt tungt. Men så träffar han Agnes och Vilma och allt förändras. Varför är det viktigare att gå på fest än att kolla på fotboll med farsan? Det som var så kul tidigare. Och varför kammar Ville håret i tjugo minuter varje morgon innan han går till skolan?.

Kattas ungar

av Margareta Nordqvist. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar (: n). DAISY text och ljud.

Majas katt Katta är rund om magen. Hon ska få ungar. En dag har det hänt och tre små kattungar ligger bredvid Katta. Först är de väldigt stilla och bara äter och sover. Men sen blir de busiga! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Häxor i tunnelbanan

av Martin Olczak. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 56 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Trolldom i Gamla stan. Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av skrämmande varelser ur den svenska folktron. Tillsammans med Betty och Rurik söker Jack efter sin mamma och pappa. Nu har de allt de behöver för att hitta dem: den mytomspunna Silverkompassen och hårstrån från Jacks föräldrar. Men någon har förvandlat Jacks föräldrar till varulvar.

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

av Brian Selznick. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Hugo, 12 år, bor i väggarna på en tågstation i Paris. Han sköter om klockorna på stationen istället för sin alkoholiserade farbror. Men när Hugos liv krockar med en märklig flicka och ägaren till en leksaksaffär sätts hans liv och dyrbaraste hemlighet på spel. Boken är inspirerad av den franska filmpionjären Georges Méliès liv. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Hemligheter

av Sara Shepard. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, råder förstämning. Alison, tidigare en i tjejgänget tillsammans med Spencer, Aria, Emily och Hanna, har hittats död och nedgrävd. Ändå fortsätter mystiska sms att skickas och att döma av innehållet i dem verkar någon veta allt om gängets hemligheter. Vem är det som skickar de hotfulla meddelandena? Och kan de vänner som finns kvar verkligen lita på varandra?.

Turbo och skräcknatten

av Ulf Sindt. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Turbo, eller Bo som han egentligen heter, är en kväll på skolgården med sina vänner Simon och Olle. De ser en källardörr som står på glänt och kan inte låta bli att smyga sig in. När de tagit sig allra längst in i mörkret hör de hur den tunga dörren slår igen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ett fall för spårhundarna

av Hermien Stellmacher. Inläst ur Bergh, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Filips tama råtta Hermansson är ständigt på rymmen och ställer till oreda. Filip gömmer råttan i skolans källare. Men det dröjer inte länge förrän den är försvunnen. Filip och hans vänner Johanna, Lolla och Nicke tar upp jakten på råttan och upptäcker då att något mystiskt pågår på skolan. Spårhundarna får ett första fall att lösa. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.