Nya punktskriftsböcker december 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 116 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Potensgivarna : roman

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol. (439 s. tryckt punktskrift)

Varm och humoristisk berättelse om två äldre systrar på skånska landsbygden, som kommer på ett sätt att dryga ut sina magra pensioner. Förf. skriver ömsint och levande om systrarna, även om romanen ibland kan få buskisliknande inslag. En bit skånsk vardag kryddad med spänning och oväntade händelser som inte lämnar någon oberörd.

TPB-nr: P23658

Rapsbaggarna

av Karin Brunk-Holmqvist

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

I en liten by i Skåne bor bröderna Henning och Albert. De lever ett stillsamt liv men en dag blir deras barndomshem omgjort till behandlingshem för kvinnor och polisen upptäcker märkliga mönster i rapsfältet utanför brödernas hus. När tv kommer för att intervjua bröderna om mönstren på åkern missförstår de reportern och deras lugna liv är ett minne blott. Humoristisk roman.

TPB-nr: P23659

Villa Bonita

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol. (484 s. tryckt punktskrift)

Hemmadottern Bonita lever ett trist liv i en stor villa i Ystad. När den världsvana barndomskamraten Doris flyttar tillbaka till grannvillan blir hon uppiggad. Doris föreslår att de ska göra en tripp till Göteborg. Hon misstänker nämligen att hennes nya arbetsgivare sysslar med prostitution. De två kvinnornas detektivarbete leder dem in på en affärsidé: de erbjuder prostituerade rehabilitering hemma i sina stora villor.

TPB-nr: P23660

Urtidsparken : en roman

av Michael Crichton

12 vol. (1158 s. tryckt punktskrift)

Miljonären John Albert Hammond vill skapa något enastående. Hans forskarkår lyckas klona fram dinosaurier från blod, funnet i uråldrig bärnsten. Dinosaurierna i Urtidsparken på Isla Nublar skall presenteras vid en förhandsvisning av parken. Men det blir strömavbrott, alla elstängsel och säkerhetsanordningar slutar fungera... Biologisk science fiction byggd på kunskap om genteknik, kaosteori m.m. Förlaga: Wiken, 1992.

TPB-nr: P22671

Mördaren i folkhemmet : en roman [om fallet Olle Möller]

av Lena Ebervall

11 vol. (1050 s. tryckt punktskrift)

Författarna är advokater och berättar i romanens form om Olle Möller och de brott som han dömdes för mot sitt nekande. I det första fallet rövades den tioåriga skolflickan Gerd bort 1939. Hon hittades en vecka senare, bestialiskt mördad. Slumpen gjorde att det blev den kände idrottsmannen Olle Möller som dömdes trots ihärdigt nekande. När han blev fri försökte han börja om sitt liv, men Gerdmordet blev hans öde.

TPB-nr: P23584

Musikanternas uttåg : roman

av Per Olov Enquist

10 vol. (762 s. tryckt punktskrift)

Roman med delvis dokumentär prägel, som skildrar en arbetarfamiljs hårda vardag i Västerbotten i början av 1900-talet. Det handlar om en rolig och grym verklighetssaga om arbetarrörelsens mödosamma framväxt bland sågverken längs norrlandskusten. I centrum återfinns mäniskorna i Bureå och dess grannbyar, men framför allt Nicanor Markström och hans närmaste familj. Man får även lära känna den från Stockholm utsände agitatorn Elmblad och hans föga framgång i denna religiösa bygd.

TPB-nr: P23719

En lögn att lita på

av Elizabeth George

20 vol. (1859 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P23679

Den mänskliga faktorn

av Graham Greene

8 vol. (773 s. tryckt punktskrift)

Handlingen tar sin utgångspunkt ui hjärtat av London. En brittisk UD-man, Maurice Castle - med uppgift att bevaka sydafrikanska frågor, hoppar av till Moskva men blir grundlurad och utnyttjas i stället som ett led i kontraspionaget. Spionthriller, men djupare sett en roman om kärlek över rasbarriären och samvetskonflikter på det politiska planet.

TPB-nr: P23235

Dandy

av Jan Guillou

10 vol. (880 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Sverre, den tredje av fiskarbröderna från det norska Vestlandet, anländer år 1901 med lord Albert till slottet Manningham i grevskapet Wiltshire i södra England. De båda har bestämt sig för ett liv tillsammans. Sverre tänker ägna sig åt måleri och skildrar med sina tavlor livet på och kring Manningham. De rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, bland annat den frigjorda Bloomsburygruppen.

TPB-nr: P23552

Dottern : roman

av Maria Gustavsdotter

7 vol. (661 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Fem pärlor till jungfruns krona. Året är 1527. Kryddhandlaren Hans Lübecker, hustrun Dorotea och dottern Gertraud lever i Kalmar under Gustav Vasas regeringstid. Gertraud får uppleva sin mors död i barnsäng. Fadern gifter snart om sig med Katarina och Gertrauds liv förändras. Historisk skildring om hur det är att växa upp till kvinna under svåra förhållanden.

TPB-nr: P23631

Rötter : berättelsen om en amerikansk familj

av Alex Haley

15 vol. (1428 s. tryckt punktskrift)

Dokumentär roman, tillika släktkrönika, som börjar med en skildring av livet i en gambiansk by omkring 1750. Huvudpersonen Kunta Kinte rövas bort och förs till USA som slav. Men han glömde aldrig sitt språk och sitt hemland. Både språket och kärleken till hemlandet fördes från honom vidare generation efter generation till sde slutligen nådde författaren Alex Haley själv.

TPB-nr: P23716

Det sista vi har är våra kroppar : [en roman om kärlek och krig]

av Bob Hansson

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Isra är en israelisk militär. Marie är en svensk fredsaktivist. De två är motsatta parter i en den långdragna Israel-Palestina-konflikten, men samtidigt älskar de varandra. Det är en konflikt som inte verkar ha någon lösning och ett förhållande som går mot sitt obevekliga crescendo. Det är grundförutsättningarna i detta ödesdrama. Finns det en chans att deras kärlek kan övervinna? Kan de vinna ett krig utan att förlora sig själva?.

TPB-nr: P23650

Den kalla elden

av Arnaldur Indriðason

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Poliskommissarie Erlendur Sveinsson i Reykjavik är tillbaka där han växte upp. Vid Islands östra fjordar hinner det förflutna plötsligt ikapp honom. För många år sedan gick en grupp brittiska soldater vilse i bergen. Överraskade av stormen försvann flera av dem spårlöst. Samma kväll försvann också en ung kvinna under märkliga omständigheter. Men vad var det egentligen som hände henne och soldaterna? Desperat söker Erlendur svar på gåtan.

TPB-nr: P23709

Femtio nyanser av honom

av E. L. James

15 vol. (1406 s. tryckt punktskrift)

Vid en intervju med den framgångsrike vd:n Christian Grey blir litteraturstudenten Anastasia Steele helt tagen. Här är mycket snygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte ska stöta på Grey igen glömmer hon honom - tills den dag han dyker upp på hennes jobb för att bjuda ut henne. Ana blir förskräckt när hon förstår hur mycket hon åtrår Christian. När han varnar henne att inte komma för nära förstår hon snart vidden och djupet av sina egna begär.

TPB-nr: P23642

Efter floden : roman

av Per Christian Jersild

7 vol. (628 s. tryckt punktskrift)

En skrämmande framtidsvision - handlingen utspelas några årtionden in på 2000-talet. Katastrofen är redan ett faktum, kvar finns endast en åldrande, skadad folkspillra i ett av kärnvapenkrig raserat Europa. Förgiftad mark och luft fräter sönder människor och djur. Det finns en huvudperson, 30-årige skeppsgossen Edvin.

TPB-nr: P23704

Ypsilon : roman

av Per Christian Jersild

10 vol. (938 s. tryckt punktskrift)

En höstdag ringer det på författarens dörr. Utanför står en ung man i tjugofemårsålden och presenterar sig som Reine Larsson. Tio år gammal var samme Reine huvudperson i romanen Barnens ö. Mötet blir inledningen till författarens försök att söka efter sina andra romanfigurer. Bland dem han får kontakt med finns Lennart Siljeberg från Grisjakten, Evy Beck från Djurdoktorn, Berns Svensson från Babels hus och några till. De har alla mycket att berätta.

TPB-nr: P23575

Drömmar om rosor och eld

av Eyvind Johnson

11 vol. (894 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman med ämne hämtat från en ryktbar häxprocess i Frankrike på 1600-talet. En kyrkoherde, i romanen kallad Urban Granier, ansågs skyldig till den djävulsbesatthet, som gripit nunnorna i traktens karmelitkloster. Förf. belyser fenomenet psykologiskt och psykiatriskt. Granier representerar den fritt tänkande människan i klorna på en vidskeplig, hätsk överhet. E.J., 1900-1976, nobelpris i litteratur 1974.

TPB-nr: P23123

Romanen om Olof

av Eyvind Johnson

20 vol. (1828 s. tryckt punktskrift)

En självbiografisk romansvit "om ett människoblivande". Handlar om den unge pojken Olof Perssons utveckling mellan 15- och 20-årsåldern och hans väg till en livssyn, som formas under mycket skiftande upplevelser i olika arbeten. Bakgrunden är norrländsk verklighet vid tiden för 1:a världskriget. E.J., 1900-76. Nobelpriset i litteratur 1974.

TPB-nr: P23567

Min kamp. 5.. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. 5: 18 vol. (1741 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i författarens självbiografiska roman. Han flyttar till Bergen för att satsa allt på skrivandet, men det får rakt motsatt verkan. Han vill så mycket att det knyter sig och tillvaron går allt mer i en nedåtgående spiral med för mycket festande och dåligt ölsinne. Men mycket kretsar också kring starka vänskapsband och en omskakande kärlekshistoria med Tonje, den första hustrun. Skildringen av den försupne faderns död är drabbande läsning.

TPB-nr: P23695

Fattigadel. 1, Fattigadel

av Agnes von Krusenstjerna

D. 1: 11 vol. (1071 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P23119

Fattigadel. 2, Dunklet mellan träden

av Agnes von Krusenstjerna

D. 2: 11 vol. (1062 s. tryckt punktskrift

TPB-nr: P23120

Fattigadel. 3, Dessa lyckliga år

av Agnes von Krusenstjerna

Del. 1: 12 vol. (1097 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P23121

Dvärgen

av Pär Lagerkvist

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Scenen för den mångtydiga berättelsen är ett renässanshov, där ett brokigt händelseförlopp utspelas inför huvudpersonens, dvärgens, ögon. Dvärgen är en symbol för det onda, som finns hos människorna.

TPB-nr: P23565

Den lilla trumslagarflickan

av John Le Carré

17 vol. (1603 s. tryckt punktskrift)

Thriller på temat israeler och palestinier med handlingen förlagd till Balkanhaklvön, Mellersta Östern, Västtyskland och England. Huvudpersonen, en ung engelska vid namn Charlie, rekryteras av den israeliska säkerhetstjänsten för att infiltrera en tysk-palestinsk terrorgrupp och likvidera medlemmar i den. Men hon kommer att bli utnyttjad av båda sidor.

TPB-nr: P23169

Rosor, min kära, bara rosor

av Mark Levengood

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

En samling kåserande texter. Författaren berättar om människor han mött, bland annat världsstjärnor som Meryl Streep och Dalai Lama, men också om sin kedjerökande mamma, sin svindlande långa morfar och det gistna hembiträdet som vandrar genom livet på svullna fötter. I författarens ögon är vardagen ett myller av intressanta iakttagelser som han vänder och vrider på och gör nya upptäckter.

TPB-nr: P23646

Okänd soldat

av Väinö Linna

13 vol. (1250 s. tryckt punktskrift)

Om en finsk kulspruteplutons upplevelser under fortsättningskriget från krigsutbrottet sommaren 1941 till vapenstilleståndet hösten 1944. Ur kollektivet träder de olika personligherna fram: Den krigiskt duglige underofficeren Lehto, den vilde karelaren Rokka, den hoppfulle Honkakoski, den ilskne Korpela. En starkt realistisk skildring av krigets vanvett som utkom 1955 och bygger på förf:s egna erfarenheter. V.L., finsk förf., 1920-92.

TPB-nr: P23717

Författaren : självbiografisk berättelse

av Ivar Lo-Johansson

10 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien inledd med Analfabeten. Skildrar de första åren som författare vid 1930-talets början. Många litterära kollegor - angivna enbart med initialer, från HB (Hjalmar Bergman) till EJ (Eyvind Johnson), AL (Artur Lundkvist), NF (Nils Ferlin) och HM (Harry Martinson) - blir föremål för nyanserade studier. I.L.-J., 1910-90.

TPB-nr: P23170

Journalisten : självbiografisk berättelse

av Ivar Lo-Johansson

7 vol. (628 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Analfabeten. Ynglingen avancerar till lokalredaktör för Sörmlandsörnen. Förf. träder fram som sörmlänning i all sin glans: lokalpatriot, landskapsskildrare och "regionalist".

TPB-nr: P23172

Soldaten : självbiografisk berättelse

av Ivar Lo-Johansson

7 vol. (537 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien inledd med Analfabeten. Börjar den 2 september 1939, dagen för andra världskrigets utbrott, och slutar fredsdagen, 7 maj 1945. Ivar Lo låg under beredskapsåren inkallad på trupp som menig soldat. Romanen sätter vårt lands ställning under kriget i kritisk belysning. Den glanslösa militära vardagen kontrasteras effektfullt och utmanande mot hemmafrontens förljugna idealbild av den svenska beredskapen.

TPB-nr: P23175

Babels torn i Bojtikken : [jojkar från Västerbottens lappmark]

av Björn Löfström

8 vol. (692 s. tryckt punktskrift)

Skröna från den västerbottniska byn Dikanäs. Berättelsen handlar om den unge pojken, son till byns kreativa verkmästare, en inbiten kommunist som driver en fabrik med förädling av lokala produkter som hjortron och öring. På pojkens vandring genom byn Bojtikken möter man diverse karaktärer och deras historier. Det är en utvecklingsoptimistisk tidsanda parad med traditionellt skogsarbete, religiositet och sug efter sprit. Debutroman. B.L., 1950 -.

TPB-nr: P23671

Mor gifter sig

av Moa Martinson

9 vol. (870 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en självbiografisk romanserie om proletärflickan Mia och hennes mor. Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. STyvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. Förord av Ebba Witt-Brattström.

TPB-nr: P23519

Hett blod, kalla nerver

av Arto Paasilinna

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

I januari 1918 föddes ett litet gossebarn som får namnet Antti Kokkoluoto. Hans jordemor, som anses vara en häxa, förutspår att han kommer att leva till den 12 juli 1990. Han genomlever krig och livets faser. Så när dagen för hädanfärden närmar sig ställer man till med ett hejdundrande kalas. Över tusen gäster infinner sig och Antti gör sig redo för den sista resan. Men hur går det egentligen med spådomen? Kommer den att slå in?.

TPB-nr: P23607

Jag ska göra dig så lycklig

av Anne Birkefeldt Ragde

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

I bostadsrättsföreningen Ungdomens egna hem strax utanför Trondheim sjuder det av otyglad livslust och social kontroll. Åtta familjer bor tätt inpå varandra, övervakar varandras klädsel, uppförande och levnadsvanor och har alltid tid med en svidande kommentar eller ett kritiskt öga. Här erbjuds allt från skvaller till barnpassning. Bakom gardinerna i sextiotalsidyllen finns ensamhet och hemlängtan, men också en osviklig tro på framtiden.

TPB-nr: P23722

En förgiftad man

av Peter Robinson

12 vol. (1126 s. tryckt punktskrift)

Chris Lowndes är en framgångsrik Hollywoodkompositör av filmmusik som försöker varva ner efter att hans fru avlidit. Han beger sig till födelselandet England där han köper ett hus för att komma tillrätta med sorgen och återuppta komponerandet. Men det gamla huset har sin specifika historia. En man sägs ha blivit mördad där för sextio år sedan och dennes fru, Grace Elizabeth Fox, dömdes för mordet och hängdes. Chris börjar nysta i fallet.

TPB-nr: P23728

Ärans portar

av Pär Rådström

5 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Tredje och sista delen i serien inledd med Tiden väntar inte. Tidstypisk 1950-talsskildring från Stockholms bohemliv där författaren driver med vissa "mondäna" damers och herrars vilda anstormning mot vad de tror vara ärans portar, det vill säga att synas i offentlighetens rampljus och att umgås med de rätta människorna. Elak satir och modern klassiker. P.R., 1925-1963.

TPB-nr: P23246

Den söker icke sitt

av Sven Edvin Salje

10 vol. (87 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med På dessa skuldror. Kjells ungdomskärlek Tarps-Elin, ogift mor till 3 barn, är medelpunkten för bygdens skvaller och förtal. Romanen handlar om henne och bland människorna kring Elin finns gott om frodigt tecknade gestalter såsom gubben Loväng, far till E:s tredje barn, hembrännaren Tarp och den snälle svensk-amerikan som är upphov till hennes andra barn.

TPB-nr: P23629

Hem till havet

av Sven Edvin Salje

6 vol. (508 s. tryckt punktskrift)

Del 5, sista, i serien inledd med På dessa skuldror. Kjell Loväng nödgas som 60-årig änkling flytta från sin gård och Elin Tarp följer med honom till en förfallen, sedan upprustad, stuga i ett litet fiskeläge vid Östersjön. Kjell får tack vare sin händighet diverse småjobb och Elin blir av kommunen anlitad som hemhjälp.

TPB-nr: P23628

Lågan i kvällen

av Sven Edvin Salje

9 vol. (833 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med På dessa skuldror. Kjell återkommer som husbonde på fädernegården i Motorpa 1944. Han företräder traditionella ideal i en hård tid för dem som odlar åkerlappar mellan stenrösen och inte längre frågar efter bygdegemenskap och solidaritet mellan grannar. Förf. har stämt sin berättelse i moll - en minnesruna över bonden, som vänder sig till hans barn och barnbarn.

TPB-nr: P23681

Människors rike : roman

av Sven Edvin Salje

9 vol. (896 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i Lovängs-serien som börjar med På dessa skuldror. Kjell moderniserar hemgården och medverkar till bygdens förnyelse. Men grannar och bröder är fientligt sinnade.

TPB-nr: P23485

Godset

av Isaac Bashevis Singer

11 vol. (1001 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på Jacobys hus. Historisk roman från framför allt Warszawa och New York omkring 1900. Det traditionella judiska levnadsättet hotas av moderna politiska idéer och vetenskapens framsteg. En del judar håller fast vid invanda mönster, andra ansluter sig till den moderna tidens principer. Spänningar uppstår, både inom kollektivet, familjerna och individerna.

TPB-nr: P23178

Jacobys hus : roman

av Isaac Bashevis Singer

12 vol. (1087 s. tryckt punktskrift)

Om en judisk familj i Polen på 1860-talet. Polen blomstrar ekonomiskt trots det ryska oket och Calman Jacoby blir förmögen tack vare konjunkturerna. Inträngande skildring av judisk livsstil och fromhet av olika schatteringar tillika berättelse om tidsatmosfär och tidsströmmar, om socialism och nationalism, sionism och assimilation. Om brytningar mellan judar och kristina, men främst innanför judendomen själv.

TPB-nr: P23177

Shosha

av Isaac Bashevis Singer

8 vol. (749 s. tryckt punktskrift)

Kring Aron, blivande författare som söker efter riktning och mening, rör sig en handfull spännande människor i 1930-talets judiska Warszawa. Aron har flera kärleksförhållanden, bland annat med Shosha, en klent begåvad flicka, som han inte kan överge. I.B.S., 1904-1991, polsk-amerikansk - jiddischspråkig - förf. Nobelpris i litteratur 1978.

TPB-nr: P23248

Den vita frun

av Frida Skybäck

9 vol. (827 s. tryckt punktskrift)

År 1784 reser Maria som sällskap till Juliana Bielke och hennes mor till Borgeby slott i Skåne. Den utmanande Juliana har förargat sin mor och förlovat sig med en fattig konstnär. Modern vill få bort henne från storstadens lockelser. På Borgeby finns tre ogifta, adliga män. Men Maria börjar snart undra varför de egentligen befinner sig på slottet. Spökar det verkligen där och vem är det som förföljer henne och lämnar kryptiska meddelanden?.

TPB-nr: P23665

Det dyrbara

av Linn Ullmann

8 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Jon Dreyers litterära livsprojekt har gått i stå. Han är otrogen mot sin fru Siri, något hon i högsta grad är smärtsamt medveten om. Deras tonåriga dotter är stökig och oregerlig, samtidigt som Siri försöker förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet. När barnflickan Mille försvinner börjar sönderfallet på allvar, något som uppdagas två år senare när Mille hittas död.

TPB-nr: P23624

När häxbålen brann : en dokumentär berättelse

av Lars Widding

4 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P23532

Facklitteratur

Ett år med min trädgård

av Karel apek

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Förf. berättar med stor livsglädje och humor - månad för månad - om en trädgårdsmästares vedermödor. Tjeckisk klassiker från 1929 som egentligen först och främst vänder sig till den som ingen trädgård har (enligt den tyske författaren Hans Fallada).

TPB-nr: P23540

Bland huliganerna

av Bill Buford

9 vol. (856 s. tryckt punktskrift)

Den amerikanske journalisten B.B. har i flera år följt engelska fotbollsfans, främst Manchester Uniteds våldsamma supportrar. I detta reportage försöker han belysa massvåldets mekanismer och ger en bitvis otäck skildring av huliganernas liv och värderingar. Läsvärd dokumentation, skriven på ett lättillgängligt språk.

TPB-nr: P23546

Food for thought : en matnyttig livsstilsbok + 150 recept

av Ulrika Holm

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Kan hälsomat vara god, snygg och till och med lite glamorös? Ja, menar förf. som startade Blueberrry Lifestyle, en kedja av butiker och caféer i Stockholm. Här berättar hon om hur företaget startades, om livsstil, attityd och värderingar. Om näringstäthet och superfoods. En mängd recept presenteras, på frukost, lunch och middag, tillbehör, juicer och smoothies samt sötsaker.

TPB-nr: P23167

Sjung tills du stupar

av Tommy Körberg

8 vol. (683 s. tryckt punktskrift)

Artisten TOmmy Körberg berättar om kärleken till musiken, sitt liv i rampljuset, om kokainmissbruket och hur det har påverkat honom att ha lämnats bort som barn. Han bildade bandet Tom & Mick & The Maniacs tillsammans med sina kompisar i början av 1960-talet, han har arbetat med Hasseåtage, haft en huvudroll i musikalen Chess i London, skådespelat i filmen Ronja Rövardotter och samarbetat med Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

TPB-nr: P23622

Madeleine : vår dotters försvinnande och det fortsatta sökandet efter henne

av Kate McCann

12 vol. (1072 s. tryckt punktskrift)

Den 3 maj 2007 försvann Madeleine McCann, 3 och ett halvt år, från ett hotellrum på badorten Praia da Luz vid den populära Algarvekusten. Här berättar Madeleines mamma vad som händer när ens värsta mardröm blir sann, när ens barn försvinner och inte kommer tillrätta. Kate och hennes man hade gått till en restaurang i närheten och skulle turas om att titta till barnen varje halvtimme. Redan efter första vändan kom mamma Kate skräckslagen tillbaka.

TPB-nr: P23427

Mina lyckliga år

av Artur Rubinstein

26 vol. (2357 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i den världsberömde polsk-judiske pianisten Arthur Rubinsteins självbiografi. Han är nu 92 år och delvis blind. Han berättar om sig själv, konsertresor i hela världen, upplevelser och människor från första världskriget till våra dagar. Samtidigt blir det ett stycke 1900-talets musikhistoria. Optimismen är obruten. Rubinstein menar att den partiella blindheten fördjupat hans kärlek till livet.

TPB-nr: P23224

Joseph Anton : memoarer

av Salman Rushdie

21 vol. (1870 s. tryckt punktskrift)

Memoarer viktiga för förståelsen av villkoren för kontroversiella europeiska intellektuella. Här berättar den indisk-brittiske förf., född 1947, för första gången om hur han i nio år tvingades leva på hemlig ort med ständiga förflyttningar för att undvika den fatwa som det iranska prästerskapet utfärdade i februari 1989. Men han berättar också om uppväxten i Bombay, vägen till den litterära berömmelsen och om vänner och kollegor som aldrig svikit.

TPB-nr: P23697

101 historiska misstag

av Daniel Rydén

9 vol. (866 s. tryckt punktskrift)

D.R., historiker och journalist, berättar om 101 misstag som förändrat historiens gång. Kända och klassiska blundrar blandas med okända och bortglömda missar. Det enda de har gemensamt är att de visar at det sällan blir som man har tänkt sig. Det kan till och med bli bättre! Teflonpannan, mikrovågsugnen, penicillinet och choklad-cookien: alla kom de till av misstag.

TPB-nr: P23572

När någon tar sitt liv : tragedierna vi kan förhindra

av Alfred Skogberg

5 vol. (452 s. tryckt punktskrift)

Självmordstalen bland ungdomar ökar, men ändå är det långt ifrån självklart att dessa dödsfall utreds ordentligt. A.S., frilansjournalist, undrar hur det kommer sig att vi år efter år accepterar att 1500 svenskar tar sitt liv, trots att vi idag vet hur vi kan rädda de flesta. Författaren har intervjuat forskare, poliser, efterlevande m.fl. och beskriver även verkliga självmordsfall och självmordsförsök. Reportage- och debattbok kring självmord.

TPB-nr: P23528

Jagger : mannen, myten, musiken

av Marc Spitz

8 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Biografi, från 2011, över Mick Jagger, 1943- , som sedan gruppen The Rolling Stones bildades 1962 varit en centralfigur inom rockmusiken. Boken följer Jaggers resa från uppväxten i ett medelklassområde utanför London strax efter andra världskriget fram till tillvaron som sir Mick, statsmannalik veteran inom rockens jetset. Han är en kulturell ikon vars musik, symbolvärde och inflytande knappast går att överskatta.

TPB-nr: P23389

Peace, love and food

av Renée Voltaire

5 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

Vegetariska recept för alla. Författarens matfilosofi är att det ska vara enkel mat som är lätt att laga och med få ingredienser. Mycket nötter, roliga frön, nyttiga fetter, härliga grönsaker. Förutom recepten trycker hon på hur viktigt det är med bra råvaror som är varsamt producerade och att maten blir så mycket godare om den tillagas med lust och kärlek.

TPB-nr: P23618

Varför vara lycklig när du kan vara normal?

av Jeanette Winterson

6 vol. (509 s. tryckt punktskrift)

J.M., brittisk förf., berättar om sin uppväxt som adopterad dotter i en dysfunktionell familj med en psykiskt störd, ofta grym mor och en svag, undflyende far. Flickan Jeanette söker kärlek och tillhörighet, men får som vuxen svårigheter i sina lesbiska kärleksrelationer. Efter en period av psykisk sjukdom finner hon sin biologiska mor och får en ny familj, men inte heller det är utan problem. Så småningom finns det hopp om ett mer harmoniskt liv.

TPB-nr: P23645

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

av Emmy Abrahamson

4 vol. (382 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Alicja önskar sig ett lugnt och skönt sommarlov. Men det får hon definitivt inte eftersom hon nästan blir styckmördad, får döda grävlingar kastade på sig, tvingas äta möglig mat, skickas till en psykolog, förråder sin bästa vän och arresteras av polisen. Inte konstigt att killen, som hon är hopplöst förälskad i, tror att hon är helgalen. Rolig berättelse om vänskap, kärlek och kulturkrockar.

TPB-nr: P23282

Månfågel

av Ingelin Angerborn

3 vol. (301 s. tryckt punktskrift)

Det börjar med ett brev. Brevet tolvåriga Vendela skriver en kväll när hon känner sig ensammast i världen. Gabriel bryr sig inte om henne, mamma finns inte mer och bästa kompisen Minna har flyttat till London. Vendela tar med sig brevet ner till ån och stoppar in det mellan två stenar vid strandkanten. Kanske kommer någon som också känner sig ensam och behöver en vän hitta det. Och Vendela får svar. Men vem är det egentligen som svarar?.

TPB-nr: P23463

Mörkrets röster

av Catherine Banner

11 vol. (1009 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i trilogin som börjar med En konungs ögon. Anselm, 16 år, bor i landet Malonia. Hans styvfar Leo bär på mörka hemligheter och hans lillasyster Jasmines krafter kan äventyra hela familjen. Mörka röster från det förgångna finns i den bok Leo en kväll får i sina händer. Hans uppväxt är starkt knuten till Malonias mörka historia, och bokens innehåll påverkar också en ung tjejs vardag i dagens London. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P22327

Det är jag som är Caroline

av Peter Barlach

6 vol. (579 s. tryckt punktskrift)

Caroline är 17 år och har bestämt sig för att flytta hemifrån och hoppa gymnasiet. Hon tycker att morsan är jättejobbig och hon får hjälp av sin alkoholiserade pappa som fixar jobb i charken på en livsmedelsbutik på Lidingö. Är det något Caroline kan, förutom att ligga med "hockeykukar" så är det att laga mat på gourmévis. När hon möter den mer än dubbelt så gamla nerknarkade fotomodellen Stephanie blir ingenting sig likt i Carolines värld.

TPB-nr: P23600

Trubbel

av Anna Bergholtz

2 vol. (106 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Trubbel är en bångstyrig liten valp. Han och hans syskon ska bli ledarhundar när de blir stora. Trubbel vet inte riktigt vad en ledarhund gör, men han förstår att det är ett viktigt uppdrag och vill så gärna lyckas. Men hur ska det gå för Trubbel som älskar hyss och bus mest av allt annat?.

TPB-nr: P23656

Nya kompisar

av Helena Bross

8 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är Axels första dag i skolan. Han sitter mest och tittar på de andra när de leker. Men Omar kommer och vill cykla ihop med Axel. Axel följer med. Men rätt var det är har Omar försvunnit. Var är han? Varför försvann han?.

TPB-nr: P23578

Polisen kommer!

av Helena Bross

12 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är höst. Vännerna Axel och Omar ska gå bus-eller-godis till folk de känner. Men så bestämmer de sig för att ringa på hos en främling. Det skulle de inte ha gjort.

TPB-nr: P23512

Under tiden

av Stefan Casta

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Legenden om den gröna cirkeln som börjar med Den gröna cirkeln. Den föräldralösa pojken Li Li lever i en farlig tid. Det är missväxt och folk svälter. När han en dag hittar en flaskpost i vallgraven vid slottet förändras hans värld. Han undrar om brevet kommer från en annan tid. Fyra ungdomar som överlevt en naturkatastrof söker en säker plats. De hittar en borglömd ö där tiden verkar ha stannat.

TPB-nr: P23601

Du glömde säga hej då

av Sarah Dessen

10 vol. (905 s. tryckt punktskrift)

Ännu en ny stad, ännu en ny skola. Mclean, som går sista året på high school, är van att bryta upp och börja om. De senaste åren har hon flyttat så många gånger att hon tappat räkningen och för varje flytt har hon skapat en ny personlighet. Men i Lakeview blir allt annorlunda. Plötsligt kan hon inte vara någon annan än sig själv. Men vem är den riktiga Mclean? Och kommer Dave - killen i grannhuset - att gilla henne?.

TPB-nr: P23663

Häxans blod

av Tommy Donbavand

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Vampyrens huggtand. Lukas, varulven, letar med hjälp av vännerna Resus och Kleo efter de sex reliker som kan öppna porten och få Lukas föräldrar att komma tillbaka till den vanliga världen. De är redan den andra reliken på spåren - en flaska häxblod. Men hindren hopar sig. Först stänger den elake Otto Flin av blodförrådet, sedan dyker en svärm blodsugande gnagare upp i avloppen och alla blir smittade av vampyrblod.

TPB-nr: P23534

Det finns så många toppar, man blir aldrig, aldrig nöjd

av Anna Ehn

4 vol. (370 s. tryckt punktskrift)

Sara är på konfirmationsläger och skriver i sin träningsdagbok. Allt har blivit fel. Hennes bästa kompis har träffat en kille och själv dras Sara med i Linas och Carolines svekfulla intriger. Dessutom måste hon gå upp tidigt på morgnarna för att hinna springa innan de andra vaknar. Hon har ju sina regler. Men när spelet och intrigerna runt Lina och Caroline blir för mycket att hantera tvingas Sara till svåra val.

TPB-nr: P23615

Hampus i spökskogen

av Lasse Ekholm

23 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hampus är hemma hos Liv. När han skall gå hem är det mörkt ute. Plötsligt är det läskigt att gå genom skogen. Och vad är det som låter?.

TPB-nr: P23511

Farlig ström

av Kat Falls

7 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Mörkt liv. Varje gång Ty lämnar sina föräldrars gård på havets botten är han beredd att möta alla möjliga faror. Men han var inte beredd på att stöta på en hel stad som sjunkit till botten. Snart står det klart att det inte är den enda staden som sänkts och när Tys föräldrar kidnappas måste Ty och hans kompis Gemma slå sig samman med piraterna i Barracudaligan för att rädda dem. Frågan är om de kan lita på piraterna?.

TPB-nr: P23666

Mörkt liv

av Kat Falls

6 vol. (549 s. tryckt punktskrift)

Efter att jorden skakats av våldsamma jordbävningar så har delar av befolkningen valt att bosätta sig i havet. Femtonårige Ty har levt hela sitt liv på familjens gård på havsbottnen. Men hans trygga tillvaro slås i spillror när nybyggarkolonin hotas av pirater. Ty tänker inte ge sig utan strid och tillsammans med Gemma, en flicka från ovansidan som letar efter sin försvunne bror, beger sig Ty till kolonins farliga undre värld.

TPB-nr: P23667

Noras val

av Becca Fitzpatrick

11 vol. (858 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Fallen ängel. När Nora Grey, 16 år, vaknar upp på en kyrkogård har hon ingen aning om hur hon hamnat där. Vad är det för svarta hallucinationer och minnesfragment som dyker upp och vad är det hennes familj och vänner försöker dölja när det uppmanar henne att inte gräva i det förflutna? För pojkvännen Patch, hennes egen skyddsängel, är känslorna oförändrat starka.

TPB-nr: P23707

Ellen, Sorken och marsianen

av Maria Frensborg

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Bästisarna Ellen och Sorken skriver glatt bokstaven F under fötterna, trycker fotsulorna mot varandra och inviger den nya spionklubben Fjäderfötterna. Nu ska de ut och spana efter förklädda marsianer som vill ta över jorden. Men när de nyinflyttade grannarna råkar ut för deras spioneringslust och hemliga meddelanden blir det inte så kul som Fjäderfötterna tänkt sig.

TPB-nr: P23596

Världens grisigaste tjuv

av Måns Gahrton

3 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den elfte boken i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiske gästen. Ingo får en kompis. Hon heter Jasmine och är dotter till den viktiga kommungubben och kommungumman. Det bästa med Jasmine är att hon gillar Pyret lika mycket som Ingo. Ritva och Roger som gör allt för att deras hotell ska väljas för kommunens konferenser, funderar på att byta Pyret mot konferenskontraktet. Men en dag är Pyret borta.

TPB-nr: P23581

Odd och frostjättarna

av Neil Gaiman

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Det är mytologisk vikingatid långt inne i den norska storskogen. Gudarna härskar på jorden och vintern verkar aldrig ta slut. Odd, 12 år, har haft en hemsk tid. Först dör hans pappa under en vikingafärd, sedan skadar Odd sin ena fot. Men när han flyr till skogen och räddar en björn som fastnat med tassen börjar lyckan vända. Björnen är nämligen ingen mindre än guden Tor, som förtrollats av de elaka frostjättarna. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22579

Millan

av Pia Hagmar

3 vol. (238 s. tryckt punktskrift)

Millan vågar inte ta med sig kompisar hem. Då skulle de se hur full hennes pappa är och hur lite hennes mamma orkar göra något. Men kanske att de skulle förstå varför Millan hela tiden måste ta hand om sin lillebror Josef. Gulliga Josef som behöver Millan mer än någon annan. Millans högsta dröm är i alla fall att få en egen häst och när hon jobbar i stallet efter skolan fantiserar hon om att hon äger både det och alla hästar.

TPB-nr: P23675

Puzzel hittar ett spår

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. Puzzel är så duktig på att spåra upp saker. Det kan vara bra när en kattkompis försvinner eller om man vill träffa andra djur, som vildsvin. Den här gången löser hon också ett riktigt mysterium och hamnar i tidningen.

TPB-nr: P23585

Puzzel på valpkurs

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. Nu trivs Puzzel så bra i sin familj. Men hon och matte Mimmi ska gå på dressyrkurs. Där är det fullt av andra hundar. Puzzel viftar glatt på svansen och vill leka. Men nu ska hon lära sig att sitta fint, gå fot och stanna kvar. Trist tycker Puzzel. Men att leta efter saker - det är riktigt roligt!.

TPB-nr: P23586

Scorpias hämnd

av Anthony Horowitz

9 vol. (859 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien som börjar med Stormvarning. Den mäktiga kriminella organisationen Scorpia är ute efter hämnd på den brittiska underrättelsetjänsten MI6 och i synnerhet tonårsagenten Alex Rider. När en krypskytt attackerar Alex skola skickas han till Kairo för att undersöka hotet mot en exklusiv privatskola. Men uppdraget är en fälla som ska betyda slutet för Alex Riders del. Detta kommer definitivt att bli hans sista uppdrag.

TPB-nr: P23459

Jätten på Jämreborg

av Eva Ibbotson

5 vol. (397 s. tryckt punktskrift)

Ett troll, en föräldralös pojke och en hagga har fått i uppdrag att rädda en prinsessa som hålls fången av den fruktade jätten på Jämreborg. Men prinsessan vill inte bli räddad. Då träder de egensinniga nornorna in på scenen och tar saken i egna händer.

TPB-nr: P23489

Förrädaren

av Leif Jacobsen

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Denni från Tyrenäs. Denni räddar Edsmarks prins Emunds liv. Han kommer till slottet för att ta emot sin belöning. Men det blir inte som Denni tänkt. Istället för att blir lärling hos soldaterna hamnar han i slottsköket som kökspojke. Under tiden närmar sig vättarna och trollen Tyrenäs. Frågan är vem som lockat dem ur sina hålor långt borta i urskogen?.

TPB-nr: P23464

Andas samma rytm som du

av Annelis Johansson

5 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Eva och Sam har känt varandra sen de var små. Har lekt och levt sin barndom tillsammans. Eva är det finaste Sam vet, hon är ljuset i hans 16-åriga liv. Efter festen på skolavslutningen blir inget som förut. Eva drar sig undan och vill inte vara med Sam. Hon menar att den Eva han tycker så mycket om är en bild han själv har skapat och inte den riktiga, levande Eva. Om att orka se varandra med de fel och brister man har och att bli vuxen.

TPB-nr: P23710

Mellan dig och dig

av Katarina Kieri

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Tora är 17 år och bor med sin pappa sedan mamman lämnat dem för en annan man. Hon är bitter på henne och tycker att pappa är mesig och saknar ambitioner. Hon har också svårt att få grepp om sin bästa kompis Ivar som hon känner är på väg att glida ifrån henne. Tora känner sig utanför och annorlunda. Men en oväntad kontakt med två jämnåriga tjejer och en förklaring till Ivans beteende gör att allt inte ser lika mörkt ut.

TPB-nr: P23556

Inte vatten värd

av Ulrika Lidbo

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Edith är en vanlig tonårstjej som oroar sig för det mesta. Hon är orolig för att bästa kompisen Lucinda hellre vill umgås med nya vänner. Så orolig att hon känner sig tvungen att säga något spännande för att hålla kvar Lucindas intresse. Hon avslöjar en hemlighet om klasskamraten Sigga, en hemlighet som Lucinda sedan sprider ut till alla. Men Sigga försvinner och istället drabbas Edith av samvetskval, ångest och mardrömmar.

TPB-nr: P23608

Något måste hända nu

av Anna Lindberg

4 vol. (331 s. tryckt punktskrift)

Tonåringarna Kim och Ulrik är kompisar och bor i en liten tråkig svensk småstad där Konsum, en pizzeria och ständigt närvarande raggarbilar tycks dominera bilden. En dag ställs Kims och Ulriks vänskap på prov. En vacker flicka, Isabelle, har flyttat till staden och väcker känslor hos de båda vännerna. Bara namnet får dem att tappa balansen. Tonårsroman som starkt påminner om filmen Fucking Åmål.

TPB-nr: P23743

Svart glas

av Maud Mangold

3 vol. (264 s. tryckt punktskrift)

När Umbras föräldrar skiljer sig flyttar hon med sin mamma till ett stort hus vid havet. Här ska Ester, som är konstnär, få tid och ro att måla. När hon stänger in sig i ateljén känner Umbra sig ensam. Ingen har tvättat, maten har tagit slut och det finns inga pengar. Hon saknar sina vänner i stan. Men en dag upptäcker hon att de trots allt inte är ensamma i huset. Amos, en pojke som bor i närheten, blir Umbras nära vän.

TPB-nr: P23555

Abacuspentagrammet

av Tony Manieri

8 vol. (755 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Sam och Maja som med hjälp av en tidsmaskin förflyttar sig i tiden. Den mystiska organisationen Abacus lärljungar hotar världens banker med ett datavirus. För att värja attentatet måste ungdomarna resa tillbaka till 1950-talet och ta reda på var lärljungarna har sitt hemliga högkvarter. Sökandet för dem till Berlin, Gibraltar, London, Malta och Wien. Och på varje plats får de en ledtråd som för dem närmare pentagrammet.

TPB-nr: P23648

Om jag kunde drömma : [Edward berättar om första mötet med Bella]

av Stephenie Meyer

12 vol. (1024 s. tryckt punktskrift)

Isabella Swan är en 17-åring som motsträvigt flyttar hem till sin frånskilda pappa, som bor i en tråkig stad. Väl där träffar hon sin första kärlek, den vackre Edward Cullen, som snart visar sig vara vampyr. Han lever i en grupp med likasinnade som strävar efter att enbart dricka blod från djur. Historien utvecklar sig i både förväntade och förvånande riktningar. Huvudpersonen blir mer och mer passionerat förälskad i Edward.

TPB-nr: P23472

Onda krafter i Sollentuna

av Coco Moodysson

5 vol. (427 s. tryckt punktskrift)

Alexander går på högstadiet och är ingen vanlig person. Han tycker själv att han har en ond kraft i sig. Problemen hopar sig omkring honom och han dras mot sin vilja till udda människor. Pappan är tillsammans med en konstig präst och mamman har en allvarlig hjärnskada. Dessutom hör han mystiska ljud i väggarna. Kommer den onda kraften från mamman? Alexander tror att det mörka i henne har smittat honom.

TPB-nr: P23725

Draksystrar

av Cannie Möller

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som inleds med M som i Mara. "Hej! Det är jag. Du måste komma och hjälpa mig!" Mara får ett nödrop från sin själssyster Nan som ringer på en knastrig telefon från en ensligt belägen by i Skottland. Mara tar en passande flight och ett dygn senare träffas flickorna i Devils Nest. Det visar sig att Nans pappa försvunnit under oklara omständigheter. Är det den hemske Tejkern och hans hundar som varit framme igen?.

TPB-nr: P23470

Kattas ungar

av Margareta Nordqvist

10 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Majas katt Katta är rund om magen. Hon ska få ungar. En dag har det hänt och tre små kattungar ligger bredvid Katta. Först är de väldigt stilla och bara äter och sover. Men sen blir de busiga!.

TPB-nr: P23510

Häxor i tunnelbanan

av Martin Olczak

2 vol. (128 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien som börjar med Trolldom i Gamla stan. Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av skrämmande varelser ur den svenska folktron. Tillsammans med Betty och Rurik söker Jack efter sin mamma och pappa. Nu har de allt de behöver för att hitta dem: den mytomspunna Silverkompassen och hårstrån från Jacks föräldrar. Men någon har förvandlat Jacks föräldrar till varulvar.

TPB-nr: P23491

Varulvar i Storkyrkan

av Martin Olczak

2 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Trolldom i Gamla stan. Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av skrämmande varelser ur den svenska folktron. Tillsammans med Betty och Rurik söker Jack efter sina föräldrar. De har nu Silverkompassen som ska leda dem rätt, men för att den ska fungera behöver de hårstrån från Jacks föräldrar. Jack är förtvivlad, men Betty har en plan. Samtidigt märker de att någon förföljer dem.

TPB-nr: P23506

Besökarens skugga

av Lena Ollmark

3 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

Del 5, fristående, i serien med spökhistorier från Krabbsjögrund. När Saras barndomskompis Agnes kommer tillbaka till Krabbsjögrund börjar det hända märkliga saker på skolan. Det är som om ondskan sipprar in genom väggarna och Agnes alltid tycks befinna sig i dess centrum. Karl och Sara vet inte hur de ska hjälpa henne . De är osäkra på sina känslor för varandra och för Agnes. Är det Agnes själv som orsakar det onda eller är hon hemsökt av någon?.

TPB-nr: P23462

Långt ifrån slut

av Ingrid Olsson

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Långt ifrån liten. Vanessa åker till New York på sommarlovet. Linnéa är kvar hemma. På badet träffar hon Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Men Vanessa är också kär i Tor, och varje gång Linnéa pratar med henne på Skype får Linnéa ont i magen. Bästisar ljuger inte för varandra, bästisar sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa fortsätta att vara bästa vänner?.

TPB-nr: P23483

Önska bort, önska nytt

av Ingrid Olsson

43 s. tryckt punktskrift

Åtta korta berättelser som fångar hela livsöden. De namnlösa ungdomarna är oftast övergivna, ensamma och utsatta: En kille med sin mammas saker i en plastpåse, en tjej i en trappuppgång, en ryggsäck som är för tung för en helg i Åre. Ord som vill ut, något som tickar i magen, en pappa som inte får finnas. Berättelserna är fristående från varandra men förenas av att omgivningen - kamrater, föräldrar - är oförstående eller frånvarande.

TPB-nr: P23610

Paris, chérie : så där säger folk, alltså

av Ida Pyk

4 vol. (365 s. tryckt punktskrift)

Alva är 17 år och går på gymnasiet i Kärrtorp i södra Stockholm. Föräldrarna är skilda. Mamma bor på Söder och pappa, som är alkis, i Årsta. En dag säger en tjej i tunnelbanan att Alva borde bli modell. Så plötsligt är hon i Paris, äter crêpes och lyssnar på Serge Gainsbourg i ipoden. Hon träffar polskan Olga, som också jobbar som modell, och Sébastien med sitt rufsiga hår och blå ögon. Hon går på fester och VIP-partyn. Det är magiskt - eller?.

TPB-nr: P23515

Ge järnet, Ina

av Tore Renberg

23 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ina är storasyster och modig och den hon tycker allra bäst om är lillebror Hasse. Hans favoritord är ja, hurra och traktor och den han tycker allra bäst om är sin storasyster. Tillsammans beger de sig ut i iskalla vintern för att fälla ett träd. Som publik och hjälp får de skogens alla djur. Bilderna i boken är ovanliga och spännande, de är tillverkade av tredimensionella pappfigurer som fotograferats mot olika bakgrunder.

TPB-nr: P23296

Baristas. Bok 3.. Vol. 1

av Denise Rudberg

Bok 3: 3 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Det har gått några månader sedan den ödesdigra luciahelgen i fjällen då Ludvig blev full och elak mot Viki. Det är mars och vår i luften. De tre killarna på kaffebaren Pronto börjar dra åt olika håll och tankarna på framtiden tränger sig på. Men så händer något ofattbart och det blir tydligt hur stark deras vänskap är. Och hur kärleken i alla fall övervinner allt.

TPB-nr: P23473

Fantomerna

av Mårten Sandén

4 vol. (361 s. tryckt punktskrift)

Den fjortonde Petrinideckaren. Höstmörkret har sänkt sig över Lund och i Allhelgonakyrkan pågår repetitioner inför julspelet. Men i år är inget sig likt. Mystiska främlingar smyger i kyrkan på konstiga tider och uppe på orgelläktaren visar sig en vålnad i form av en liten flicka. Skummast är ändå Vlad Skurko, julspelets regissör som kommer från Transsylvanien och inte tål vitlök, inte gillar krucifix och som går omkring med solglasögon inomhus.

TPB-nr: P23536

Turbo och skräcknatten

av Ulf Sindt

74 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Turbo, eller Bo som han egentligen heter, är en kväll på skolgården med sina vänner Simon och Olle. De ser en källardörr som står på glänt och kan inte låta bli att smyga sig in. När de tagit sig allra längst in i mörkret hör de hur den tunga dörren slår igen.

TPB-nr: P23514

Ett fall för spårhundarna

av Hermien Stellmacher

85 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Filips tama råtta Hermansson är ständigt på rymmen och ställer till oreda. Filip gömmer råttan i skolans källare. Men det dröjer inte länge förrän den är försvunnen. Filip och hans vänner Johanna, Lolla och Nicke tar upp jakten på råttan och upptäcker då att något mystiskt pågår på skolan. Spårhundarna får ett första fall att lösa.

TPB-nr: P23508

Yummy

av Eva Susso

3 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

Mias familj har fått en lägenhet och nu ska de flytta in i den från husvagnen i skogsdungen. Mamma och pappa ska börja sköta sig och gå på arbetsträning. Dessutom har Mia fått smeknamnet Yummy. Det är Finn med de långa storkbenen som har hittat på det. Men tänk om allt det nya inte är på riktigt? När Mia tar bussen tillbaka till dungen och husvagnen finns hennes vän Gaby där. Men nu när allt har blivit bättre har han börjat krympa.

TPB-nr: P23559

Främlingens grav

av Martin Widmark

2 vol. (145 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den andra boken om Halvdan Viking som är liten till växten och haltar, men ett geni på att skalda. Halvdan får höra talas om Främlingen som kom till Östbyn en blåsig höstdag för länge sedan. Han lär ha efterlämnat en skatt som grävdes ner någonstans på gravfältet. Halvdan smyger dit en natt men tas till fånga. När han får reda på vem som ligger bakom, förstår han att det gäller att rädda byn från förödelse.

TPB-nr: P23418

Valarnas sång

av Jacqueline Wilson

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Ellas mamma ligger i koma på sjukhuset och Ella tvingas nu bo ensam med sin hopplösa styvpappa Jack och sin nyfödde halvbror Samson. I skolan sviker samtidigt bästisen Sally och det enda som håller Ella uppe är vänskapen med klasskamraten Joseph och deras skolarbete om valar. Valar sjunger för att locka till sig vänner. Kanske kan en valsång väcka hennes mamma, om Ella sjunger tillräckligt länge?.

TPB-nr: P23469

Jag är en pojke med tur

av Monica Zak

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

När Esmat är sex år flyr han med sin mamma till Kabul. Men han tappar bort henne på vägen. En ensam sexåring i Afghanistan har inte stora chanser att klara sig. Men Esmat är en pojke med tur. Han lyckas överleva i en av världens fattigaste städer, först som gatubarn, sedan som barnarbetare i en mattfabrik. Till slut lyckas han fly hela vägen till Sverige. När Esmat var 17 år berättade han sin historia för författaren M.Z..

TPB-nr: P23602

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Bläck, tatueringar, hud, minnen

av Björn Abelin

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

En tatuerar sig för att väcka åtrå, en annan för att påminna sig om sin dödlighet. Någon gör det för att passa in i en grupp, någon annan protesterar mot den rådande ordningen. Med ögon känsliga för vår samtid och den mänskliga naturen har förf. mött tatuerade människor mitt ibland oss. Under huden finns deras historier om sorg och förluster, men också om tatueringen som smycke eller lockrop till världen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P23207

Blåbärspatrullen och spöktåget

av Stefan Casta

23 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det börjar med en mysig midsommarafton då Millas pappa berättar om gruvan där man bröt silver och den gamla järnvägen som gick dit, men det är länge sedan och det går inte längre att se några spår av den. Blåbärspatrullen beslutar sig för att försöka hitta järnvägen och det visar sig bli ett riktigt spännande äventyr. En taktil bilderbok med lite mer text, i punktskrift och storstil. Lågstadium och mellanstadium. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P23113

Vems byxor?

av Stina Wirsén

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En nalle, en kanin och en fågel vill gå ut och leka. Men det är kallt ute och först måste de klä på sig. Nalle är rund, kaninen är liten och fågeln har långa ben så vilka kläder tillhör vilken figur? Taktil bilderbok för de mindre barnen där de kan pröva upptäcka olika former och strukturer när de olika klädesplaggen ska tas på. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P23112

Castor bakar

av Lars Klinting

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Castor älskar sockerkaka! Och idag har han fått främmande av Frippe som vill gratulera Castor på födelsedagen. Vad passar då bättre än att ta fram receptet och börja baka. Allt finns hemma, socker, ägg, smör, mjölk och mjöl. Just som kakan är färdig ringer det på dörren. Berättelsen avslutas med ett recept på Castors kaka. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P23107

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Tesslas pappa vill inte!

av Åsa Mendel-Hartvig

[24 s.], 20 bl. tryckt punktskrift

Tesslas pappa vill inte gå upp, inte dricka kaffe, inte läsa tidningen. Och absolut inte gå till jobbet. Om han inte får åka pulka förstås! Humoristiskt om trotsåldern här belyst genom ombytta roller där pappan är den trotsande parten och barnet den som till slut löser upp situationen. Tydliga närbilder i färg där Tessla och pappa är i centrum.

TPB-nr: P23295

Okej!

av Anna-Clara Tidholm

[29 s.], 28 bl. tryckt punktskrift

Nalle ska ge sig ut på picknick. Väskan ska packas med dricka och kaka, filt och bananer. Men det blir tungt att bära. Kan du hjälpa till? Ett litet äventyr för de minsta barnen. Tydliga färgbilder med få detaljer.

TPB-nr: P23498

Böcker med inklistrad punktskrift

Kille-kill!

av Émile Jadoul

7 s. tryckt punktskrift

En bok med taktila detaljer för de minsta barnen. Varje uppslag har en sida med en fråga, den kan vikas ut så att hela djuret och svaret blir synligt: Vem blir killad på snurrsvansen? Jo, grisen Rulle. En del av djuret är taktil som elefantens snabel, getens skägg eller grisens svans. Bilderna är tecknade på ett naivt och humoristiskt vis, djuren skrattar med öppen mun och på varje bild finns två små händer avbildade som just ska till att killa.

TPB-nr: P23499

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Om inte

av Kajsa Gordan

16 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Ett äventyr som utspelar sig på ett stormande hav. En finurlig flicka åker till Grekland och hamnar i farligheter ute på öppet hav. Den ena händelsen leder till den andra "Om jag inte hittat en pinne, som jag stoppa i hajens mun, då hade min farliga resa, tagit slut just i denna stund." Texten är i form av fyra rader rimmad vers. Färgbilder över hela uppslaget i den tryckta boken förstärker det spännande äventyret.

TPB-nr: P23432

Vilmas värsta dag

av Cecilia Lidbeck

39 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vilma och bästisen Moa ska tälta i Moas trädgård. Men natten blir mörk och läskig. När någon försöker ta sig in i tältet blir Vilma livrädd. Pinsamt nog visar det sig vara Moas pappa. Ännu pinsammare blir det nästa dag i skolan när Moa berättar för kompisarna hur Vilma skrikit. Alla skrattar åt henne och Vilma bestämmer sig för att aldrig mer prata med Moa. Ska de någonsin bli vänner igen?.

TPB-nr: P23091

Ensam mullvad på en scen

av Ulf Nilsson

36 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Berättarjaget är sex år och iklädd mullvadsdräkt ska han nu stå på scenen på skolans vårfest. Han brukar sjunga för sin lillebror som älskar att han gör det. Men nu slår scenskräcken till med stor kraft och han gömmer sig i kapprummet. En innerlig bilderbok som med varm humor tar upp den kanske största rädslan av alla, att inte våga. Uttrycksfulla färgillustrationer i krita lyfter fram figurernas känslor.

TPB-nr: P23502