Nya talböcker mars 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 231 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Fjärilseffekten

av Karin Alvtegen. Inläst ur Bromberg, 2013. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

Fjärilseffekten handlar om att vårt agerande kan ha inverkan långt utöver våra egna liv men också om hur vi påverkas av barndomsupplevelser. Bodil är 55 år när hon får veta att hon lider av en obotlig sjukdom och att hennes tid är utmätt. Hon funderar över sina val i livet och bestämmer sig för att bryta upp från ett långt och krävande äktenskap. Dottern Viktoria bryter kontakten innan Bodil hunnit närma sig henne för att berätta om sin sjukdom.

Förd bakom ljuset

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Del 5 i serien Thea. Thea har alltid haft ett nära förhållande till moster Kaja. Men då hon upptäcker hennes hemlighet - i alla fall en av dem - blir hon rasande. Det lider mot jul, och Thea gläder sig åt att få träffa Joakim hemma i Vestbygden. Det visar sig att han har en stor överraskning med sig till henne. Men senare träffar hon en mystisk man som har chockerande nyheter om Joakim.

Hemliga lögner

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Del 4 i serien Thea. Thea bestämmer sig för att göra upp med Reider en gång för alla. Samtidigt blir Kajas butiksfönster krossat. Är detta pojkstreck - eller är det en varning från en gärningsman med mycket värre saker i sinnet? I hemmet lägger Theas mor upp stora planer. Hon vill helst att dottern gifter sig med den stabile Per, till Theas förtvivlan. Men det hon inte vet, är att modern själv har ett mycket gott öga till Pers far.

Tills vi kommer hem

av Lynn Austin. Inläst ur KM & Borneling, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Livet i Sverige känns tungt för Elin Carlsson efter föräldrarnas död. När tillvaron på gården blir outhärdlig beslutar hon sig för att söka en tryggare tillvaro för sig och systrarna Kerstin och Sofia. Så börjar deras resa till Amerika, drömmarnas och möjligheternas land. Men när den ena motgången efter den andra drabbar dem tvivlar de på beslutet att utvandra till Chicago. Kommer deras förhoppningar inför framtiden någonsin att infrias?.

Bakom den nakna huden

av Annelie Babitz. Inläst ur Vertigo, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Självbiografisk roman om författarens tid som stripteasedansös på en klubb i Göteborg. Efter sin journalistexamen stod hon utan jobb och hamnade i en bransch som i mångas ögon är underlig och till och med smutsig. Det handlar om trasiga tjejer, motbjudande män, vänskap och förhållandet med den vackra, men svinaktiga Kim. Humoristiskt och tragiskt porträtt av ett gäng kvinnor med vitt skilda bakgrunder som under en tid förenas i lojalitet.

Ögona böj

av Solveig Bergqvist-Larsson. Inläst ur Verbum, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

Självbiografisk barndomsberättelse från 1950-talets Sverige. Julia och hennes föräldrar flyttar in i prästgården i en liten västerbottnisk gruvby. Hos enstöringen Hadar Napoleon får konsten ett rum och han hjälper Julias mamma att fortsätta måla. Snart skvallrar hela byn om prästfrun. Med andan i halsen försöker den unga Julia förstå vad som händer mellan de vuxna. Berättelsen varvas med den vuxna Julia och hennes möte med den döende fadern.

Pappatexter

av Marcus Birro. Inläst ur Damm, 2011 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

Författaren och krönikören Marcus Birro, 1972- , har samlat sina bästa texter från bloggar och krönikor kring faderskap. Texterna handlar också om vardagen, moderskap, kärleken och sorgen över att inte få barn och glädjen även att få barn. Han skriver även om sina funderingar kring vad det innebär att vara pappa i dagens Sverige.

Stjärnskådaren

av Tomas Blom. Inläst ur Historiska media, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 19 tim., 3 min..

Del 2 i serien Kungligt blod, inledd med Uppkomlingen. Johannes kommer 1544 som ung pojke till Gustav Vasas hov för att tjäna den jämnårige prins Erik. Att Johannes i själva verket är oäkta son till kung Gustav är det bara hans mor Margareta som vet. De båda pojkarna växer upp tillsammans men när Johannes blir förälskad i Eriks syster, den vackra Cecilia, utvecklas det till en livsfarlig förbindelse. Berättelse om maklystnad, kärlek och intriger.

Mord i Dalarna

av Stig O. Blomberg. Inläst ur Semic, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Just hemkommen från Provence möts Olle Villner av en flicka som tagit sig in i hans lägenhet. Hennes mammas älskare är försvunnen och hon propsar på att Villner ska hjälpa henne att hitta honom. Motvilligt dras Villner in i ett släktdrama som utspelar sig i trakterna kring sjön Hinsen i Dalarna. Organiserad brottslighet i läkemedelsbranschen, kärlek, svartsjuka och hat leder till den tragiska upplösningen i Dalaskogen.

Livrädd

av Sharon J. Bolton. Inläst ur Modernista, 2013 av Erik Borgeke. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Den andra boken med den unga kriminalpolisen Lacey Flink i London. En våg av märkliga självmord skakar universitetet i Cambridge. Lacey får i uppdrag att undersöka fenomenet under förespegling om att själv vara en depressiv student. Tillsammans med psykiatern Evi Oliver upptäcker hon en skrämmande trend. Offren har vissa saker gemensamt såsom psykologisk bakgrund, sociala nätverk och onlineaktiviteter och någon verkar driva dem in i döden.

Luar på 40-talet

av Bosse Tvilling. Inläst ur Books-on-demand, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Hur det var på 1940-talet har många sin egen uppfattning om. Det menar författaren, mest känd som Bosse Tvilling i brödraparet Nisse och Bosse Johansson, alias Bror Ingemar Bruzell. Bosse var en av "luarna" på 40-talet. Skolelev i Västra skolan hos Linnea Eriksson och Hugo Lyngskog. Självbiografisk barndoms- och ungdomsskildring från trakten runt Värnamo och Jönköping.

Återförening

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Del 8 i serien Fjällrosor. Anna besöker den stora katedralen i Durham när hon blir överraskad av en munk som inte har vänliga avsikter. Rise kommer tillbaka till Torgilstad Övre tillsammans med Ragna, och även om hon fortfarande är osäker, tycker hon att husfrun har blivit mildare i blicken. Men så föreslår Ragna att Rise ska flytta in i Övre huset.

Kömordet

av Lennart Brohed. Inläst ur Slussen, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

En av Lysekils mest erkända affärsmän hittas brutalt mördad i sin källare på luciadagens morgon. Ett egendomligt mord som sätter myror i huvudet på överkonstapel Göran Persson. Polisen, som tror sig veta allt som händer i den lilla staden, står inför ett svårlösbart mysterium. Året är 1939 och när ett hemligt sällskap upptäcks får lysekilsborna känna av det krig som pågår i Europa.

Makens skönhet

av Anne Carson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

En poetisk berättelse om ett äktenskap som havererar. Utifrån Jon Keats tanke att "det sköna är det sanna" tecknas en kärlekshistoria som börjar tidigt men verkar fortsätta livet ut, även efter den oundvikliga skilsmässan. Den vackre maken, som ständigt ljuger och bedrar, hur rimmar han med Keats idé? Och kärleken till honom, kan den förlåta allt? Vad gör tvåsamheten med människor? A.C., Kanadensisk författare, poet, översättare och kritiker.

Stormsvala

av Marianne Cedervall. Inläst ur NoK, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Del 4 i serien inledd med Svinhugg. Väninnorna Mirjam och Hervor befinner sig i New York dit de kommit för att hjälpa sina döttrar som startat ett lyxigt svenskt spa på Manhattan. Hervors dotter Ingrid får ett gåtfullt brev från Sverige och en manlig kund lyckas påverka Hervor så till den grad att hon tappar sin förmåga att se in i framtiden. Mirjam litar inte på den charmige mannen som har tid att vara på spaet ständigt och jämt.

Fallet

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Kriminalroman med Harry Bosch vid LAPD i Los Angeles. Fullmäktigeledamoten Irvin Irvings son hoppar eller blir knuffad från ett fönster på hotell Chateau Marmont. Irving kräver att Bosch ska hålla i utredningen. Samtidigt är Bosch upptagen med ett fall från slutet av åttiotalet, där DNA från en våldtäkt tyder på att en dömd våldtäktsman omöjligen kan ha utfört sitt brott. Det mesta tyder på att polisens laboratorium har gjort fel.

Och så levde de lyckliga

av Lucy Dillon. Inläst ur Forum, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 17 tim., 14 min..

Annas dröm gick i uppfyllelse när hon tog över bokhandeln i Longhampton. Böckerna om kärlek och äventyr hon packar upp ur lådorna blåser nytt liv i den försummade butiken, i henne själv och i kunderna. Ändå fattas det något för att Anna ska bli lycklig. För Annas väninna Michelle dyker det upp mörka hemligheter från det förflutna och hennes tillvaro håller på att slås sönder. De båda väninnorna måste fatta livsavgörande beslut.

Halv elva en sommarkväll

av Marguerite Duras. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

Ett franskt par är tillsammans med sin dotter och en väninna på bilresa genom Spanien. En kväll råkar de ut för ett oväder i en liten stad. Där har ett svartsjukebrott just ägt rum. En man har skjutit sin hustru och hennes älskare och gömmer sig någonstans i staden. Polisen genomsöker husen medan åskan går och regnet vräker ner. På en sparsmakad prosa gestaltas två triangeldramer. Intensivt och samtidigt återhållsamt om hämnd, skuld och kärlek.

Liknelseboken

av Per Olov Enquist. Inläst ur Norstedt, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Boken kan ses som en fortsättning på Ett annat liv. Huvudpersonen tänker att minnestalet han höll till sin moder kanske borde revideras. Utrivna sidor ur faderns notesblock har återfunnits efter många år och ger nya insikter. Frågan är om det går att summera det som verkligen betydde något. Fram träder en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en förbjuden kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården.

Begravda familjeförhållanden

av Jerker Eriksson. Inläst ur Berättarens hatt, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Jens Holmström tror att han har ett helt vanligt liv. Han har föräldrar, fru och två döttrar och ett eget företag. Men på en skolavslutning, i juni 2006, får han syn på en kvinna som är identiskt lik hans mor. Det kan inte vara en slump, de båda kvinnorna måste vara systrar. Snart rullas en historia upp - systrarnas möte blir svårare än någon kunde anat, det här är inget vanligt familjedrama. Thrillerartad släktskildring i tid och rum.

Berg har inga rötter

av Manne Fagerlind. Inläst ur Damm, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Lasse har just gått i pension och fyller sina dagar med att skriva en deckare, efter ett misslyckat yrkesliv som konstvetare och privat som familjefar. När han drabbas av Alzheimers börjar han istället skriva ner sanningen om vad som hände alla de där åren. Men i takt med att sjukdomen eskalerar förändras Lasses berättelse och sanningen är inte längre självklar. Vilken roll spelade han själv i det drama som kostade honom så mycket? Debutroman.

En kvinnohandlares anteckningar

av Giorgio Faletti. Inläst ur Forum, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Året är 1978 och Italien skakas av terroristorganisationen Röda brigadernas våldsdåd. Men i Milano fortsätter den rika överklassen sitt lyxliv. Den cyniske Bravo förmedlar lyxprostituerade till männen i samhällets topp. När han anställer den mystiska Carla förvandlas allt till en mardröm. Efter hennes första jobb hittas hela sällskapet mördat och Carla är försvunnen. Alla bevis riktas mot Bravo. Mörk kriminalroman med en stor dos samhällskritik.

Madame Bovary

av Gustave Flaubert. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

I en liten ort utanför Rouen bor läkaren Charles Bovary med sin hustru. Emma finner sin respektable make tråkig och dagdrömmer om ett romantiskt lyxliv. Hon bryts till slut ner av solkiga kärleksaffärer. Boken räknas till de klassiska mästerverken. Förf. beskriver skeendet utan att kommentera eller döma. När romanen först publicerades i Frankrike åtalades den för osedlighet, men friades. Denna nyöversättning bygger på källkritiska utgåvor. Förord av Sara Danius.

Jesus sista ord på korset var inte "Härifrån ser man hela Mariannelund!"

av Jonas Gardell. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 50 min.. DAISY text och ljud.

Hur fångar man sin samtid med bara några få ord? Villkoren är enkla: man får inte använda mer än 140 tecken. Jonas Gardells dagskommentarer följs av många svenskar på Twitter och Facebook. Här har samlats ett urval av de roligaste, skarpaste och mest kärnfulla. Det rör sig om verbala rallarsvingar mot politiska och mediala kändisar. Roligast är Gardell när han refererar till sin egen och maken Mark Levengoods homosexualitet.

Torka aldrig tårar utan handskar

av Jonas Gardell.

Vanessa

av Carolina Gynning. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Fristående fortsättning på Laura, flickan från havet. Vanessa kämpar för att återvinna den identitet som tvillingsystern Laura berövat henne. Men ingen tror på henne. Istället för att återfå sitt liv som framgångsrik magasinsdrottning spärras hon in på psyket där hon proppas full med lugnande mediciner och får veta att vanföreställningar ingår i sjukdomsbilden. Men Vanessa träffar Rosanna, också hon intagen, och börjar smida planer mot systern.

Du och jag och vi

av Pia Hagmar. Inläst ur Damm, 2012 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Fyra kvinnor - fyra mycket skilda liv. Det de har gemensamt är att deras hästar delar stall vilket gör att de träffas varje dag, rider tillsammans och sköter om sina hästar. De tror att de känner varandra men gör de verkligen det? För vad gömmer sig bakom fasaderna och illusionerna av deras lyckliga liv? Och vad händer med kvinnorna när en av dem visar sig leva ett liv som innebär att hon svävar i livfara?.

Svinen

av Lotte Hammer. Inläst ur Bazar, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 38 min..

En tidig måndagsmorgon gör två barn en fasansfull upptäckt: Fem döda män, nakna och svårt misshandlade, hänger ned från taket i gymnastiksalen. Konrad Simonsen och hans nyinrättade specialgrupp vid Köpenhamnspolisen får hand om utredningen. När det uppdagas att alla mördade var pedofiler vill polisen lägga locket på för att få arbetsro. Men det mediala intresset är stort och jakten på mördaren blir komplicerad. Uppmärksammad dansk kriminalroman.

Ritual

av Mo Hayder. Inläst ur Modernista, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Del 1 i serien Walking man. Polisdykaren Flea Marley hittar en avhuggen människohand i Bristols hamn. Dagen efter hittas den andra handen och mycket tyder på att offret fortfarande var vid liv när händerna avlägsnades. Kriminalkommissarie Jack Caffery får hand om fallet. Sökandet efter offret leder honom och Flea till de mörkaste delarna av Bristol. Samtidigt hemsöks Flea av minnet av sina föräldrars tragiska död i en dykolycka två år tidigare.

Svarta korpar över Villette

av Ingrid Hedström. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 12 tim., 57 min..

Del 6, fristående, i serien om undersökningsdomaren Martine Poirot. I oktober 2008 råder kaos i världsekonomin. På en isländsk bank i Luxemburg omkommer en sekreterare i ett hisschakt när hon är på oväntat besök hos högste chefen. Samtidigt undersöker Martine Poirot varför belgiska småsparare förlorar sina sparpengar. Utredningen för henne till Luxemburg där en gammal vän påstår att sekreterarens död inte var en olycka.

Vad skulle folk säga, om dom visste!?

av Lillemor Helander. Inläst ur Björnen, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

Lillemor växer upp i en trasig familj. Mamman är känslokall och drar sig inte för våld och pappan är svag och vågar inte säga emot. Lillemor blir gravid när hon är femton. När hon är sexton år flyr hon hemmet med sin son för att börja arbeta som piga åt en tio år äldre bonde. De båda gifter sig så småningom. Äktenskapet innehåller både psykisk och fysisk misshandel som eskalerar undan för undan. Självbiografisk roman och författarens debut.

Sonjas hemlighet

av Åsa Hellberg. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Fristående fortsättning på Sonjas sista vilja. När ekonomen Julie lämnar London för Paris drömmer hon om ljud romantik, god mat och att komma bort från sin kontrollerande mamma. Och mamma Edith protesterar. Men vad är den verkliga anledningen till hennes protester? Varför vägrar hon att prata om sina egna ungdomsår i Paris? I högt tempo får läsaren följa med till Mallorca, London och Paris. Om kärlek och hemligheter.

Och solen har sin gång

av Ernest Hemingway. Inläst ur Bakhåll. 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Hemingways alter ego Jake Barnes umgås i början 1920-talet med sin brokiga skara av amerikanska vänner i Paris. De åker också ner till Pamplona i Spanien och ser på tjurfäktningarna. På ett fängslande sätt återges hur "den förlorade generationen" - de som var unga efter första världskriget - såg på sig själv och omvärlden. En stämning som ständigt är aktuell. Utkom första gången 1927. Ny översättning och efterord av Christian Ekvall.

In som ett lamm, ut som en tigrinna

av Vanja Hermele. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

En roman bestående av minnesbilder, brottstycken, samtal och dramatiserade dialoger, inspirerade av timmar av bandade intervjuer med kultursfärens beslutsfattare. Det som skildras är den undanglidande makten i arbetet för jämställdhet, både på det personliga planet och i samhället. V.H., 1978- , genusvetare och journalist. Debutroman.

Hett blod

av Hjalmar Höglund. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1911 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Den unga Märit Åkerdal har kommit hem från Amerika, men hon är en rastlös själ, umgås med många män och uppför sig inte i enlighet med de kristna värderingarna. Hennes bakgrund kastar dessutom en skugga över hennes liv. Det sägs att hon är av "tattarblod" och att hennes faster har begått ett fruktansvärt brott. I ett försök att anpassa sig gifter hon sig med Markus Jonsson, kyrkvärdens son. Underhållningsroman, med kristen grundton, som utkom 1911.

Dans på glödande kol

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2013. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Fjortonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. Elvaårige Leos mamma har dött i sviterna efter en brand. Tillsammans med sin pappa flyttar han till Visby och nu uppstår fler bränder i samma bostadsområde. En politiker utsätts för trakasserier och kort därefter avlider hans hustru i en anlagd brand. Maria Wern berörs personligen eftersom spåren i undersökningen leder till ett gäng där hennes förälskelse brandmannen Björn är med.

Nordkap

av Allan Johansson. Inläst ur Johansson, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 26 min..

Fristående fortsättning på Fritt fall. En ung flicka mister livet i 1860-talets Trollhättan. Ungefär samtidigt planerar den svenske kungen ett stort och topphemligt bygge vid den svensk-norska unionens nordligaste punkt. Händelserna får stor betydelse för en fattig arbetarfamilj. 14-årige Oskar Edvinsson kan inte släppa tankarna på flickans oförklarliga bortgång. Trots att han inte kände henne vill han ta reda på vad som hände kring hennes död.

Utan egen vinning

av Karina Johansson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Äntligen kan kattföreningen Stjärnan bygga ett härbärge för hemlösa katter. De letar lokal och hittar snart ett stall som stått öde i årtionden vid Uddebergs gård utanför Sunne. Men ingenting bli som Stina och de andra medlemmarna tänkt sig. I samma veva som de ska flytta in hittas en kvinna mördad på gården och märkliga saker börjar inträffa. Vem uppskattar inte att de bygger om det gamla stallet? Fristående fortsättning på Bara en pärla.

Skräcksyner

av William Katz. Inläst ur Richter, 1990 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Lever lilla sjuåriga Annie i en fantasivärld eller har hon plötsligt fått övernaturliga gåvor efter en serie febertoppar? Hon får ofta skräcksyner och påstår sig kunna förutse otäcka saker som ska hända. När Annie plötsligt ser sin spårlöst försvunne far död - mördad av någon som familjen alltid litat på - börjar Annies mor gripas av panik. Sedan ser Annie sig själv dödas genom en skräckinjagande sammansvärjning.

Tiggaren och haren

av Tuomas Kyrö. Inläst ur Bromberg, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

När kärleken tar slut och ekonomin rasar beger sig rumänen Vatanescu norrut, till Finland. Sonen Miklos lämnas kvar men finns ständigt i pappans tankar. Att tigga ihop mat för dagen visar sig vara svårt. I en park hittar Vatanescu en kväll en hare som lever ett lika ensamt och utsatt liv som han. Tillsammans ger de sig av på en lång resa genom landet. Förhoppningsvis kan han överleva och få lite pengar över. Om sorg, värme och medmänsklighet.

Nattens dåd

av Dennis Lehane. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

Fristående fortsättning på Ett land i gryningen. I Boston år 1926 har förbudstiden skapat ett ändlöst nätverk av underjordiska destillerier, lönnkrogar, gangstrar och korrupta poliser. Polissonen Joe Coughlin gör karriär hos en av stadens maffiabossar. Men i en tid då skrupelfria män med mycket pengar, illegal sprit och vapen slåss om kontrollen kan man inte lita på någon. Joe och hans män tänker ändå leva fullt ut till det oundvikliga slutet.

Livstid

av Sven-Eric Liedman. Inläst ur Bonnier, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

I boken resonerar författaren kring liv och död utifrån den enskilda människan och det egna åldrandet. Han menar att samtiden, den tid vi lever i, är den enda tid vi känner. Det förflutna kan beskrivas och framtiden är okänd. Innehåller såväl personliga barndomsminnen som reflektioner över Kierkegaard och Goethe. Sven-Eric Liedman är författare, idéhistoriker och samhällsdebattör.

Djävulskyssen

av Unni Lindell. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Nionde romanen med Cato Isaksen, kriminalkommissarie vid Oslopolisen. Vivian Glenne är 36 år, bor i ett radhus, har tre barn och en sambo samt hemliga kärleksaffärer med andra män. En sen kväll slår någon ihjäl henne med en spade bakom radhuslängan. Det finns två misstänkta: mannen i grannhuset och Vivians exman, pappa till äldste sonen. I sin rädsla för att förlora sin pappa försöker tonårssonen rikta polisens misstankar åt ett annat håll.

Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag

av Bodil Malmsten. Inläst ur Modernista : 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Den fjärde av författarens loggböcker. Texterna är daterade maj 2009 till juni 2010 och är delvis hämtade från hennes blogg. Början av boken utspelar sig fortfarande i staden Finistère, men trots Atlanten, trots grannarna, det franska språket, kulturen och sjukvården, snäckorna och de märkliga maneterna på stränderna, trots allt som är bra, allt som hon kommer att uppskatta helt och fullt först när hon har lämnat det är hon på väg därifrån.

Ny finsk grammatik

av Diego Marani. Inläst ur Karneval, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Trieste 1943. Andra världskriget rasar. En man blir rånad och slagen medvetslös i hamnen. När han vaknar har han förlorat både minne och språk. De enda ledtrådarna är en näsduk med initialerna S.K. och ett plagg märkt "Sampo Karjalainen". Läkaren som vårdar honom är av finskt ursprung och tror att mannen är en landsman. Han skickas till ett militärsjukhus i Helsingfors för att hitta sitt rätta finska jag. Mångbottnad roman om minne och identitet.

Den långa färden

av Larry McMurtry. Inläst ur Viva, 1991 av Anna Godenius. Talboken omfattar 32 tim., 45 min..

Om några människor i en het, dammig, stillastående småstad i Texas under sent 1800-tal. Här finns bland annat ett par Texas Rangers-veteraner som driver ett hyrstall, och som bryter upp för att driva en boskapshjord till Montana. Vi möter den klassiska vildavästern-berättelsens kringströvande indianer, banditer och boskapstjuvar, allt inramat av präriens ödslighet i ett pionjärernas Amerika.

Blandade bränder

av David Means. Inläst ur Bakhåll, 2012 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Prisbelönad novellsamling av den amerikanske författaren D.M., 1961- , som utkom i original 2001. Det är korta koncisa berättelser med en saklighet och skärpa så het att smärtans alla gränser sprängs. Miljön är ofta New York med omnejd och i centrum finns olyckliga och utslagna människor som är födda förlorare. Våldet är ständigt närvarande; det är ofta skitiga historier som gestaltar hårda människoöden.

Jätten

av Ola F. Nilsson. Inläst ur Podium, 2002 av Christer Modin. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Noveller som utspelas i norrländsk glesbygdsmiljö. Den ena föreställningen efter den andra ställs på kant och inte mycket är vad det synes vara. En berättelse skildrar livet vid ett kraftverksbygge, i en annan möter läsaren enstöringen som kämpar mot överheten.

En rasande eld

av Andreas Norman. Inläst ur Bonnier, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 4 min..

Carina Dymek är påläggskalv på UD. Efter ett möte i Bryssel blir hon kontaktad av en främmande man som ber henne ta hand om ett USB-minne. Det visar sig vara en rapport om ett nytt europeiskt antiterrorsamarbete. När Carina lämnar det vidare till sina överordnade blir hon avstängd från arbetet. För att bevisa sin oskuld måste hon hitta mannen som gav henne USB-minnet. Så upptäcker hon att hon är förföljd och förstår att det gäller livet.

Då tänker jag på Sigrid

av Elin Olofsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Hanna flyr Stockholm och sitt reklamjobb efter en smärtsam kärlekshistoria. Hon reser till Gärningsberg, sin jämtländska hemby, och flyttar in i den släktgård hennes pappa tvingats lämna för decennier sedan. Men vad hände egentligen där i huset? Vem var hennes farmor Sigrid? I mötet med familjen och dess historia väcks nya frågor till liv. Vad händer när man förlorar sig själv? Hur långt räcker kärlek? E.O., 1979- . Debutroman.

Livräddare

av James Patterson. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Ned kommer från kriminella miljöer i Boston men tillbringar nu mer och mer tid i Palm Beach, där han bland annat försörjer sig som servitör, bartender, livräddare och ibland genom smärre brott. Allt förändras när han lovar några vänner att göra en sista stöt. Det går fruktansvärt snett och Ned tvingas fly. På sin flykt möter han FBI-agenten Ellie. Hon är till slut den enda som tror på att han inte är skyldig till den mordserie som därpå följer.

Brådmogen

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Del 39 i serien Tre systrar. Marit trivs bra med tillvaron som studerande till barnmorska i Christiania. Så en dag knackar en gammal bekant på dörren och Marits liv blir sig inte likt. Astrid har det jobbigt i äktenskapet med Thomas, han är helt ointresserad av både henne och deras ofödda barn. Han visar inte heller något större intresse för Margit, som han också gjort gravid. Men Margit har en helt speciell plan för att säkra sitt barns framtid.

Hjärtekrossaren

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Del 37 i serien Tre systrar. Nelle är helt ensam i det stora köpmanshuset i Tromsö. Hur ska hon klara att driva handeln vidare? Men det visar sig att hjälpen är närmare än hon tror. I Målselv saknar Halvor Marit. Men storcharmören Thomas tycker att Halvor ska följa hans exempel och njuta av friheten.

På okända vatten

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Del 38 i serien Tre systrar. Halvor och Thomas gör sig redo för att ge sig iväg på Lofotfisket. Men turen blir långt mer strapatsrik än de hade tänkt sig. Men de får också trevliga överraskningar. I Kabelvaag möter Thomas en skönhet i Fröken Kajas Modeaffär och han faller pladask. Men Thomas föräldrar har andra planer. De tycker det är hög tid för sonen att äntligen bli vuxen och ta ansvar - efter att ha gjort flera flickor med barn.

Trädgårdshoran

av Lotta C. Persson. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Självbiografisk roman om flickan Klara och hennes uppväxt. Modern är psykiskt sjuk och Klara har svårt att förstå att deras liv inte är normalt. Klara får problem med knän och höfter och den enda ro hon känner är hos läkare och på sjukhus. I tonåren ligger hon inne en längre tid och trots att läkarna undersöker henne upprepade gånger hittar de ingenting. Så småningom får en läkare Klara att slå in på vägen till insikt och frigörelse.

Läkarsekreteraren

av Erling Poulsen. Inläst ur Harlekin, 1986 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Ingrid visste att hennes far aldrig skulle förlåta doktor Falk för det som hände den där ödesdigra dagen för många år sedan. Han ansåg att läkaren var ansvarig för hustruns död. Nu hade Ingrid fått jobb som läkarsekreterare hos en mycket sympatisk och charmig överläkare. Hennes framtid skulle ha varit både ljus och fantastisk, men hennes chef var Peder Falk, mannen som fadern hatade så intensivt.

Tåg till Trieste

av Domnica Radulescu. Inläst ur 2244, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Mona Manoliu är sjutton år när hon blir kär i den grönögde Mihai. Tiden är början av 1980-talet i ett Rumänien under Ceausescus paranoida diktatur. Mona känner att det är något som inte stämmer med Mihai. Hon blir tvungen att via Trieste fly till USA. Men efter tjugo år i exil inser hon att hon måste återvända till Rumänien för att utröna vem Mihai egentligen var. Om övervakning och rädsla men också om kärlek och längtan efter sitt hemland.

Silverbäcken

av Måns Ripa. Inläst ur GML, 2012 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Sveriges okrönta deckardrottning Eva Stiegmark hittas död intill Silverbäcken på Södertörn. Förmodligen mördad. Några dagar tidigare har ett farligt gift stulits från Försvarets forskningsanläggning några kilometer därifrån och Säpo fruktar att giftet ska falla i händerna på en främmande makt som ett terrorvapen. Finns det något samband mellan de två händelserna? Deckare som varvar internationell terrorism med diskussioner om deckarskrivande.

Doktor Joseph

av Andreas Roman. Inläst ur Massolit, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

Del 1 i serien Stockholm vodou. Joseph får sparken från jobbet som arbetsterapeut på Försäkringskassan och hans fru går ifrån honom. När han sedan blir polisanmäld för att ha stört grannen får han nog och går ner i sin ungdoms gamla vodoustuga i källaren. Han förhäxar alla som irriterar honom, inklusive sina gamla arbetskamrater. Mörka krafter som har försökt hitta Joseph ända sedan han flydde från Haiti får nu upp ett spår.

Zuckerman fri

av Philip Roth. Inläst ur Bonnier, 1982 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Nathan Zuckerman, strävsam judisk författare, får sitt genombrott med en erotisk och avslöjande roman kallad Carnovsky. Han befinner sig med ens i rampljuset; framgången ställer, den inte längre helt purunge, Z. inför problem. Det är inte bara besvär med penningplaceringar, hustrubyte och skräddarsydda kostymer utan han blir också utsatt för utpressning. Uppsluppet och allvarligt om en mans uppgörelse med sig själv och sin familj. P.R., 1933-.

Honmänniskan

av Joanna Russ. Inläst ur Replik, 1996 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

I ett obestämt nu möts fyra kvinnor. Eller är de en och samma person? Ur ett feministiskt perspektiv skildras kvinnornas möte. Erfarenheter och livssituation varierar kvinnorna emellan samtidigt som de är varandras spegelbilder och deras identiteter flyter ständig genom varandra. Boken utkom i original i USA 1975. Författaren var även verksam som feministisk litteraturvetare.

En säck full av Gud

av Paola Gemma Francesca Russo. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

En berättelse om författarens italienska släkt. Om människor som funnits, andats, drömt och letat efter meningar, människor som hon aldrig lärt känna. Om tiden, som separerat dem från varandra. Om rummet som aldrig glömt. Romanens centrala del skildrar Italien vid tiden för andra världskriget. Debutroman.

Vitas

av Paola Gemma Francesca Russo. Inläst ur Diktonius text, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Till byn Castille vid Biscayabukten kommer den unga Sestine för att besöka sin mormor sedan morfadern dött. Redan vid ankomsten möter hon herr Bardamu, stadens läkare, och mångudinnan Diana, i form av en staty, som ställer frågor om Sestines vistelse. Roman där magi och förtrollning tar stor plats och den verklighet som skildras pendlar mellan dröm och verklighet.

Nattens amnesti

av Carina Rydberg. Inläst ur Bonnier, 1994 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Robert och Louise är ett par vars tillvaro är en mardrömsritt ner mot mörker och kaos. Den känsla som binder dem samman rymmer en än starkare motkraft som med gåtfull och ödesbestämd konsekvens alstrar en kedja av händelser, där olyckor och katastrofer följer på varandra. Efterhand avslöjas dolda mönster där Robert och Louise är underställda krafter som obönhörligt leder mot undergång.

Slaghöken

av Rafael Sabatini. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1924 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Utspelar sig 1588 till 1593 och handlar om en pensionerad sjöman, Sir Oliver Tressilian, som blir lurad av en svartsjuk halvbror. Han tvingas att arbeta som en slav på ett galärskepp men befrias av Barbareskpirater och ansluter sig till dem. Av dem får Sir Oliver namnet Sakr-el-Bahr, sjöhöken, och han svär att hämnas sin bror. Har bland annat filmats med Errol Flynn i huvudrollen.

Heder

av Elif Safak. Inläst ur 2244, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 41 min..

Om en kurdisk invandrarfamiljs liv i 1970-talets London. Berättelsen tar oss från en avlägsen kurdisk by till Istanbul och vidare till England och Abu Dhabi. Det handlar om Esma och hennes bror Iskender, och om hur deras liv förvandlas och slits isär när deras mamma mördas för att familjens heder ska upprätthållas. En berättelse om lojalitet, våld och försoning och hur traditioner bryts mot det nya livets förhoppningar och krav.

Franny och Zooey

av Jerome David Salinger. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Två berättelser om familjen Glass. Franny handlar om Frances, yngsta dotter i familjen, och hennes besök hos sin pojkvän på universitetet. Hon funderar över Guds existens, han undrar om de hinner i tid till matchen. Zooey utspelas i familjens våning i New York. Franny är nära ett nervöst sammanbrott och har ett långt samtal med sin bror, Zooey, om tillvarons mysterier. Originalet utkom 1961, här i svensk nyöversättning. J.D. Salinger, 1919-2010.

Häxor kan inte gråta

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1985 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

På den lilla gården Lindane bodde den okände arvingen till en förmögenhet och tillika anonym brevskrivare som hade terroriserat Elisabet Falk under flera år. Alan Wide och Isabell reste till Hedom och utgav sig för att vara nygifta. För Isabell blev resan som den förtappades sista väg mot undergången. För Allan gällde det att finna arvingen och brevskrivaren och att komma fortast möjligt bort från den allt mer apatiska Isabell.

Ljuset på heden

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1993 av Emma Eriksson-Lundin. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

Roland är på väg hem från ett krig som har tagit ifrån honom alla illusioner. I den lilla byn i Bretagne viskar folk om en dyster borg där det spökar och berättelserna väcker Rolands nyfikenhet. Men han tror inte att kvinnogestalten han ser i borgtornet är en gengångare. Med tiden får han höra hela historien och grips av en stark längtan efter den ensamma, olyckliga flickan som måste sona andras synder. Men hon är inte den han tror.

Tornet i fjärran

av Margit Sandemo. Inläst ur Populär-pocket, 1985 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Fransiska är desperat. Att fly är hennes enda väg ut ur fångenskapen och styvfaderns tyranni. Utmattad faller hon till marken efter att ha tagit sig över muren. Det är där Sergei finner henne - halvt medvetslös, nersmutsad och med trasiga kläder. När han får höra hennes bakgrund, svär han att ta hand om och skydda henne. Men då anar han inte vad makt och pengar kan åstadkomma. Fransiska är inte så trygg hos honom som han har trott.

Över alla gränser

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1991 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

När Sunniva skulle gifta sig med Arne Möller upptäckte de till sin förvåning att hon inte var formellt skild från Scott Hollinger. Scott var en mångmiljonär som hade försvunnit ur Sunnivas liv på själva bröllopsdagen för två år sedan. Den ende som kunde hjälpa henne hittades plötsligt brutalt mördad.

Huset vid Peachtree Road

av Anne Rivers Siddons. Inläst ur Bra böcker, 1996 av Helena Gripe. Talboken omfattar 31 tim., 35 min..

Handlingen är förlagd till Atlanta, USA, och tiden spänner från 1940-talet fram till 1960-talet. Genom berättaren Shep Bondurants ögon beskrivs slutet på överklassens storhetstid och invånarnas privilegierade livsstil. Förändringens vindar blåser och de svarta kämpar för sina rättigheter. I centrum står Sheps komplicerade förhållanden till två kvinnor, hans glittrande galna kusin Lucy och ungdomskärleken Sarah.

Själens synder

av Eve Silver. Inläst ur Harlequin, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Hela Alastor Krayls liv skakas i sina grundvalar när han får veta att hans pappa är Underjordens gud. Det enda som räddar honom är de bröder han inte vetat om att han hade och det band de har till varandra som själaskördare. När en bror mördas blir Alastor besatt vid tanken på hämnd. Den gåtfulla Naphré Kurata är det enda vittnet. Som en motvilligt väktare på Ytan litar inte Naphré på någon, särskilt inte på en förförisk själaskördare.

I Herrans namn

av Johan E. Sköld. Inläst ur Orda, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Kriminalinspektör Germund Askerfeldt har i många år låtit polisarbetet sluka honom helt. Han har ständiga samvetsförebråelser för att han försummar sin dotter Lovisa. Alla hans vänner har stadgat sig men själv lever hans ensam i en lägenhet i Norrtälje. Just hemkommen från en kurs i London kastas han in i ett fall - en 17-årig flicka, som går i en kristen friskola, har blivit mördad. Pusseldeckare där polisernas privatliv spelar stor roll.

Den levande

av Anna Starobinets. Inläst ur Coltso, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 15 min..

En global katastrof har fixerat antalet människor som lever på jorden till exakt 3 miljarder. Det finns ingen död, bara en kort paus innan man återföds. Människorna är bara partiklar av en sammansatt organism, Den levande, och alla är uppkopplade direkt från hjärnan till det sociala nätverket Socio. Men en dag föds Zero, en individ utan inkod. Den levandes antal ökar med en och den globala harmonin hotas. Dystopi om ett skrämmande samhälle.

Krigsroman

av Jesper Svenbro. Inläst ur Bonnier, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 28 min..

I en slags lyrisk självbiografi utgår författaren från sin svärfars erfarenheter som fallskärmssoldat under andra världskriget. Svärfadern, uppvuxen i Alger, utbildades till fallskärmsjägare i Skottland. Han landsattes av britterna utanför Lyon 1944, och följde sedan sitt regemente norrut tills han och hans kamrater efter en ny luftlandsättning mötte de framryckande kanadensarna i Holland 1945. Livets trådar vävs ihop i poetisk form.

Onda avsikter

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Del 21 i serien Familjearvet. Uthuset brinner och det är inte en tillfällighet att det händer samtidigt som lille Ragnfrid och Aksel Andre försvinner spårlöst. Under en strapatsrik vaknatt tar Ylva och Harald upp jakten på den skyldige tillsammans med länsmannen, Mads och Dina. Dina får ett brev som det står brådskande på. Brevet är skrivet av fiskarhustrun som tog hand om hennes son. Med bultande hjärta frukar Dina det värsta när hon öppnar det.

Gubbe och katt

av Nils Uddenberg. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim.. DAISY text och ljud.

N.U., psykiater och författare, blir med katt trots att han aldrig hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlar sig kattdamen - Kissen - in i hans liv. Med humor och självdistans berättar han om hur tillvaron förändrades och som psykiater intresserar han sig också för Kissens själsliv.

Pomologen

av Hans Vennersten. Inläst ur Mostal, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

Utanför en lägenhet står en hund och skäller våldsamt. Grannen intill, fru Hillman, tillkallar polisen som gör en fasansfull upptäckt - ett lik av en kvinna med krossat huvud. Detta visar sig vara det första i en serie kallblodiga mord. Av gärningsmannen finns inga spår och något motiv verkar inte finnas. Kommissarie Colbjörnsen och hans kollegor på polisen i Varberg famlar i blindo. Del två i en serie kriminalromaner som utspelas på Västkusten.

Med en blick över axeln

av Daniel Waluszewski. Inläst ur Walab, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Czeslaw Waluszewski räddas ur nazisternas koncentrationsläger och hamnar 1946 i Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningsläger i Hälsingland. I omgivningen utanför möter han svenskar som till stor del är opåverkade av det krig som splittrat hans familj. Märkt av sina upplevelser försöker Czeslaw börja ett nytt liv i Sverige. Han finner kärleken, men plågas av mardrömmar. När kommunisterna tar makten i Polen börjar Säpo övervaka honom.

En sko passar inte alla fötter

av Birgitta Wiklund. Inläst ur Instant Book, 2009 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Åke och Kristina är tvillingar och föds i Sandviken 1941. De placeras på barnhem och blir vid två års ålder bortadopterade. De får en kärleksfull uppväxt på en liten ort i Mellansverige. Kristina är bokens jag och hon berättar om familjens liv under uppväxten, om vardagsliv, utflykter i naturen, skola och kamrater. På ett enkelt språk skildras tvillingarnas uppväxt och även hur de så småningom får förståelse för sin bakgrundshistoria.

Gudarnas föda - den som dödar

av Anna-Sofia Winroth. Inläst ur Gefle chocolaterie, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 21 tim., 33 min..

Mira Wallin, som driver ett chocolaterie i Sverige, reser till Haiti för att arbeta i kakaodjungeln. Hon möter oväntat motstånd och dras in i en internationell och kriminell härva inom råvaruhandeln. Vem eller vad hotar i Haitis djungel? Vem följer varenda steg Mira tar? Varför måste hon dö? Svaren döljer sig delvis i ett gammalt brev från 1566 och i oväntade möten. Spänningsroman med historiska inslag.

Änkenådens hemlighet

av Yvonne Wærn. Inläst ur Recito, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Änkenåden Charlotta träder fram med hjälp av kyrkoböcker och bilder från Undenästrakten. Året är 1779 och hon har blivit änka, ensam på Karsjöhult, en utgård till Fräckestad säteri. Tiveden är så gott som väglöst land. I skogen ylar vargar, i kyrkan domderar präster. Charlotta är på jakt efter spåren av sin hemlighet, men hon möter motgångar från både kyrkan och från sina egna släktingar.

Det svåra fallet K

av Lennart Ökvist. Inläst ur parabellum Nord, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

En man får besök av en annan, för honom okänd man. Den okände ställer frågor om det förflutna och de ger sig ut i Europa för att söka svar. När historien rullas upp, färgad av minnen och önskningar, blir det allt mer oklart vem de letar efter. Eller varför. Egensinnig kriminalroman med den största delen av handlingen förlagd till ett somrigt Västervik på 1970-talet och i nutid.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under

av Cordelia Edvardson. Inläst ur Weyler, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 5 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Ett urval av Cordelia Edvardssons, 1929-2012, sena krönikor i Svenska Dagbladet - skrivna efter hemkomsten från Israel där hon länge arbetade som korrespondent för samma tidning. Oftast cirklar texterna kring hennes mest angelägna frågor: de om minne, ansvar, skuld, kärlek och medmänsklighet. De egna starka livserfarenheterna bildar fond för såväl engagemang som kritik. Urval av Svante Weyler och Agneta Pleijel som även skrivit förord.

Religion

Guds ord till människorna

av Rainer Carls. Inläst ur Svenska bibelsällskapet, cop. 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Andra Vatikankonciliet 1962-1965 behandlade frågan om hur Gud uppenbarar sig för människorna. Sker det i första hand genom ordet i Bibeln eller genom kyrkans tradition? Påven fastslog slutligen i dokumentet Dei verbum förhållandet mellan ord och tradition. Dokumentet var av avgörande betydelse för den katolska kyrkan men även resten av kristenheten. Tre reflexioner över innehållet i texten görs av Gunnel Vallquist, Rainer Carls och Birger Olsson.

Människan och Gud

av Rainer Carls. Inläst ur Veritas, 2004 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 17 tim., 59 min..

Fjärde boken i serien Filosofins grundproblem. Texten ger en systematisk inledning till den naturliga respektive den filosofiska gudsläran, som också kallas den naturliga teologin. Dessutom görs en fyllig idéhistorisk genomgång av den naturliga teologin. Författaren är jesuitpater och doktor i teoretisk filosofi.

Gud har ett ansikte

av Edin Lövås. Inläst ur Trots allt, 1995 av Anders Palm. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Många svenskar uttrycker sin tro som en tro på något obestämt som kan kallas Gud. Vilken bild av Gud är det egentligen och vilken bild är det som förmedlas genom kyrkans gudstjänster och verksamhet? Med den här boken vill författaren säga något till den som tänker sig Gud som en opersonlig kraft i universum. Författaren vill visa på en personlig Gud med ett mångfacetterat ansikte.

Den inre erfarenheten

av Thomas Merton. Inläst ur Cordia, 2007 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Texten utgör den första kompletta och auktoriserade utgåvan av Thomas Mertons sista verk. Här utforskar T.M. kärnpunkten i monastiskt och religiöst liv - det inre bönelivet, kontemplationen. En grundlig genomgång av dess olika former görs och fördjupas genom författarens ingående kunskaper om österländska religioner såväl som de medeltida kristna mystikernas texter. T. M., 1915-1968, var trappistmunk och en av vår tids ledande teologer.

Predikningar

av Martin Niemöller. Inläst ur Bonnier, 1940 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Teologen Martin Niemöller, 1892- 1984, var en av de mest kända oppositionella prästerna under nazi-tiden i Tyskland. 1933 grundade han Bekännelsekyrkan som var in evangelisk protestorganisation mot den nazistiska ledningens planer på en tysk nationalkyrka. 1938 arresterades han och fördes till koncentrationslägret Dachau där han blev kvar till befrielsen 1945. Predikningarna är skrivna under perioden oktober 1936 till juni 1937.

O att du slet itu himlen och steg ner!

av Anders Runesson. Inläst ur Artos, 2011 av Britt Ronström. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Vem var Jesus och har det överhuvudtaget någon betydelse för kristen teologi idag? I Jonas Gardells bok Om Jesus, som gavs ut 2009, ställs frågan på sin spets. Men är Gardells historiesyn rimlig? Anders Runesson, docent i Nya testamentets exegetik vid Lunds universitet, gör här en kritisk granskning av Gardells bok. Han vill visa på att både evangelierna och kyrkan tillfört något i förståelsen av historiens Jesus.

Förvandlingar

av Göran Skytte. Inläst ur Libris, 2013 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

En bok som tar avstamp i de tre anfall av stroke som författaren drabbades av våren 2012. Han beskriver den första tiden av fysisk oförmåga och den andliga erfarenhet sjukdomen gett honom. Boken handlar också om innebörden av de kristna ord vi använder för att beskriva olika förändringar i våra liv. Vad betyder det till exempel att be? Göran Skytte är journalist och författare.

Korsmärkt gemenskap

av Mikael Tellbe. Inläst ur Libris, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

Ingen församling orsakade Paulus så mycket bekymmer som församlingen i Korinth. Med utgångspunkt från korinthiernas problem visar Paulus att budskapet om Jesu död och uppståndelse berör hela människan och får konsekvenser på alla livets områden. Han visar också på vad det innebär att tillhöra Guds församling. Mikael Tellbe är docent i Nya testamentet och pastor inom Evangeliska Frikyrkan. Sjätte delen i kommentarserien Nya testamentets budskap.

Filosofi och psykologi

Aisthesis

Inläst ur Thales, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar D. 1: 30 tim., 30 min. : mono.

Del 1 i en serie antologier om estetik. Här presenteras estetiken som en egen disciplin. Innehåller centrala texter i det estetiska fältet från 1700-talet till 1940, författade av filosofer och författare som Lessing, Kant, Baudelaire, Proust och Eisenstein. Varje text föregås av en introduktion. Redaktörerna är professorer i estetik och filosofi vid Södertörns högskola.

Tolerans

av Thomas Bredsdorff. Inläst ur Santérus, 2012 av Frida Grigorjeva. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

En bok om toleransens historia ur ett litterärt perspektiv, med exempel från Jesu tid till Lars Vilks. Författarna menar att vi under flera sekler blivit allt mer toleranta men att pendeln nu har svängt. Mer fundamentalism hörs i debatten samtidigt som företeelser som barnporr och hatpropaganda visar att åsiktsfrihet inte är helt problemfritt. Författarna är litteraturvetare.

Good enough för föräldrar

av Elizabeth Gummesson. Inläst ur Forum, 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 16 tim., 2 min..

En bok om föräldraskap och perfektionism. Här får du konkreta tips och råd som hjälper dig att vara en trygg och avspänd förälder. Författaren menar att man inte alltid måste sträva efter perfektion. Boken erbjuder inspiration och motivation och igenkännande berättelser. Författaren är coach och krishanterare med lång erfarenhet av att arbeta med barn och föräldrarollen.

Tänka, snabbt och långsamt

av Daniel Kahneman. Inläst ur Volante, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 22 tim., 52 min..

Psykologen Daniel Kahneman, som belönats med Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin banbrytande forskning, anses vara en av vår tids viktigaste tänkare. Hans forskning har haft stort inflytande inom en rad olika områden från ekonomi och psykologi till medicin och politik. Med utgångspunkt i den senaste kognitiva och socialpsykologiska forskningen beskriver han sin syn på det mänskliga intellektet.

Bluff

av Stephen Law. Inläst ur Fri tanke, 2012. 978-91-86061-49-4, 91-86061-49-6 (genererat) av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim..

Vad är det som gör att så många går på en bluff och vilka knep kan man ta till för att avslöja den? Här förklaras några vanligt förekommande metoder för att förvandla struntprat till sanning. Genom att blottlägga knepen vill författaren få läsaren att genomskåda alla tänkbara bluffmakare man kan råka på. Författaren är lektor i filosofi vid University of London.

Nya tankar om kreativitet och flow

Inläst ur Bromberg, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

Antologi som behandlar kreativitet och flow. Författare och forskare med naturvetenskaplig, konstnärlig, beteendevetenskaplig och humanistisk bakgrund diskuterar olika aspekter av de båda begreppen. Bland annat till exempel frågan om huruvida kreativitet är ett modeord eller en grundläggande drivkraft hos människan. Vidare om hur man skapar flow och hur man kan använda sin kreativitet i vardagen.

Filosofi för lekmän och andra essäer

av Bertrand Russell. Inläst ur Natur och kultur, 1951 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

I essäsamlingen går den brittiske filosofen och matematikern Bertrand Russell, 1872-1970, till angrepp mot all typ av dogmatism. I samlingen ingår förutom titelessän bland annat: Mänsklighetens framtid, Att vara modern, Utkast till rappakaljans morfologi, Idéer som gagnat mänskligheten och Idéer som skadat mänskligheten.

Bli en vinnarskalle

av Olof Röhlander. Inläst ur Forum, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Handbok i mental träning. De två delarna, Skapa din egen vinnarskalle respektive Mental problemlösning, vill motivera läsaren att aktivt påverka sitt liv och sin framtid. Författaren, föreläsare och utbildare inom mental träning, menar att det är upplevelsen av livet som är själva livet och att vinnarskalle och mental styrka är träningsbara färdigheter.

Trovärdighet

av Katti Sandberg. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

Trovärdighet är viktigt både i offentliga sammanhang och privat. Boken beskriver vad det är som gör att vissa personer inger förtroende och andra inte. Författaren menar att trovärdigheten påverkas av hur vi kommunicerar och med retorikens hjälp kan du bättra på din trovärdighet. Författaren är konsult och föreläsare med inriktning på kommunikation och retorik.

Stora boken om psykologi

Inläst ur Lind & Co, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 20 tim., 2 min..

Pedagogiskt och överskådligt sammanfattas de viktigaste psykologiska teorierna. Sex författare, verksamma i USA och England, berättar om alltifrån de fyra temperamenten till intelligensforskning. Kända psykologer presenteras kortfattat och texten innehåller en mängd citat. Vänder sig till en intresserad allmänhet, inga förkunskaper krävs. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Hjärntvätt

av Michaël Wächter. Inläst ur Liber, 1965 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Författaren, lektor vid pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet, försöker reda ut exakt vad som avses med hjärntvätt och ge en klargörande bild av verkligheten bakom ordet. Termen hjärntvätt kom i allmänt bruk under Koreakriget 1950-53, då tillfångatagna amerikanska soldater efter så kallad hjärntvätt erkände påhittade krigsförbrytelser. Utkom 1965.

Uppfostran och undervisning

Gränspassager

av Bengt Kristensson Uggla. Inläst ur Santérus, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Reflektioner över bildningens villkor i globaliseringens tidsålder. Författaren menar att begreppet bildning inte direkt anspelar på hur mycket någon kan, utan på förmågan att använda sin kunskap kreativt och överskrida etablerade gränser. Texten kräver grundkunskaper i den filosofiska begreppsapparaten. Författaren är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Åbo akademi.

Proust och bläckfisken

av Maryanne Wolf. Inläst ur Daidalos, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

Man föds inte till läsare, man blir det - men bara under vissa betingelser. Läsandet är en process som involverar både kulturella och neurologiska faktorer. Denna process står i fokus i boken. Författaren, kognitionsforskare och utvecklingspsykolog, anlägger ett brett perspektiv på vad läsande är. Om läsandets historia, hur hjärnan fungerar och om dyslexi, bland annat vad det innebär att vara dyslektiker på olika språk.

Litteraturvetenskap

En civilisation utan båtar

av Johannes Anyuru. Inläst ur Glänta, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Under några sommarveckor 2011 befinner sig poeten Johannes Anyuru i Aten, i väntan på att resa med Ship to Gaza. Han känner döden brusa i världen och kroppen, han hör tårgasen väsa över himlen och rösterna ropa på de ockuperade torgen. I takt med att det blir tydligare att fartygskonvojen aldrig kommer att avgå växer en dokumentärpoetisk berättelse fram om ett Europa som balanserar mellan det politiska spelets cynism och de befriade torgens utopi.

Brottsplats: Stockholm

av Alexandra Borg. Inläst ur Stockholmiana, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

Nyskapande bilder av Stockholm återfinns idag i kriminalfiktionen. Författaren, litteraturvetare, belyser en rik litterär tradition. Strålkastarljuset riktas mot den urbana miljöns betydelse. Undersökningen visar att deckarnas spelplats har en överordnad funktion. Betoningen av miljön är ett genredrag. Nedslag görs i centrala författarskap som Stieg Trenters och Sjöwall-Wahlöös samt i senare efterföljare som Stieg Larssons och Arne Dahls.

Innan bilderna bleknar

av Sture Hegerfors. Inläst ur Tre böcker, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Memoarer av Sture Hegerfors, 1938- , författare, skämttecknare i Göteborgsposten och president i Svenska Serieakademien. Med humor och självironi skildrar han sina upplevelser i musikens, filmens och televisionens värld. Mycket handlar om hans liv med serier. Han berättar entusiastiskt ett stycke kulturhistoria om hur serien från att vara bespottad blir en accepterad kulturyttring. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Astrid Lindgren i Stockholm

av Anna-Karin Johansson. Inläst ur Ordalaget, 2012 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Astrid Lindgren kom som 18-åring till Stockholm och bodde där i resten av sitt liv. Där upplevde hon fattigdom och djup sorg, kärlek och lycka - upplevelser som satte spår i hennes böcker. I boken berättas om de platser i Stockholm som haft betydelse för henne. Utan Tegnérlunden ingen Mio min Mio, utan Norra begravningsplatsen ingen Bröderna Lejonhjärta. Förslag ges på tre promenader i författarens fotspår. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Tretton kriminella klassiker

Inläst ur Btj, 2005 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Tretton kriminalförfattare, vilka alla kan betraktas som klassiker, presenteras i omfattande porträtt av olika skribenter, alla experter på området. Författarna är: John Dickson Carr, Raymond Chandler, G.K. Chesterton, Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Dashiell Hammett, Ross Macdonald, Ellery Queen, Dorothy Sayers, Georges Simenon, Maj Sjöwall och Per Wahlöö, Rex Stout, Stieg Trenter.

Konst, musik, teater och film

Apokalypsen som vision

Inläst ur Atrium, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Den ryske filmskaparen Andrej Tarkovskij, 1932-1986, berättar med egna ord om Apokalypsen - dels i ett nedtecknat föredrag och dels i en av de sista intervjuer han gav. Med dessa texter som utgångspunkt utforskar Christo Burman Apokalypsen som vision och motiv i Tarkovskijs filmkonst. Den första essän behandlar Tarkovskijs liv och verk och den andra filmen Den yttersta domen. Innehåller också en bibliografi över Tarkovskij-litteraturen.

Sven-David Sandström

av Per F. Broman. Inläst ur Atlantis, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Historien om urmakarsonen från Motala som med församlingssången i bagaget blev internationellt erkänd tonsättare. Författaren belyser Sandströms studier och utveckling som komponist mot bakgrund av musikkulturen i Sverige och Europa från 1970-talet och framåt. Det har blivit operor som Staden och Batseba, sakrala verk som High Mass och den på sin tid skandalomsusade De ur alla minnen fallna, orkestermusik, solokonserter och kammarmusik.

Bruce

av Peter Ames Carlin. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 21 min., 42 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över har Bruce Springsteen, 1949- , arbetarkillen från New Jersey, som i snart 40 år varit en av rockens största. Hans karriär omfattar vunna Grammys, Golden Globes och en Oscar, samt 120 miljoner sålda skivor och ett otal utsålda konserter. Han anses gett röst åt den amerikanska drömmen och dess baksidor. Biografin skildrar både karriär och privatliv. Bygger mycket på intervjuer med Springsteen och människor i hans omgivning.

Modernitetens fingeravtryck

av Elias Cornell. Inläst ur Signum, 2012 av Anders Göransson. Talboken omfattar 7 tim..

Elias Cornell, professor i arkitekturens teori och historia skriver om gjutjärnets historia. På 1800-talet togs ett nytt och mångsidigt byggnadstekniskt material i bruk som skulle bli synonymt med framsteg och modernitet: gjutjärnet. Lätthanterligt, hållfast och billigt kom det att på en rad områden ersätta sten, trä och smidesjärn. Nu kunde man gå från massiva murytor till luftiga byggnadsskelett vilket innebar en revolution inom arkitekturen.

Född ur passion

av Claes Fellbom. Inläst ur Carlsson, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

Skildring av Folkoperans i Stockholm tillblivelse och verksamhet, skriven av initiativtagaren själv, filmaren och regissören Claes Fellbom. Folkoperan grundade han 1976 tillsammans med dirigenten Kerstin Nerbe och några sångare. Man får följa med på en bildningsresa in i operans värld, vara med om uppsättningar av klassiker och uruppföranden av nya verk, ta del av gästspel utomlands och i olika festivaler. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Madonna

av Maria G. Francke. Inläst ur Historiska media, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Madonna, 1958- , är en av pophistoriens främsta hitmakare och kommersiellt sätt den med framgångsrika kvinnliga artisten genom tiderna. Ända sedan albumdebuten 1983 har hennes starka personlighet, utpräglade stil och musik väckt både starka känslor och debatt. Genom att kombinera sex och religion har hon ständigt varit kontroversiell. Biografi där författaren försöker förklara varför Madonna fortfarande är en av de största stjärnorna.

Du furste av det väldiga Pampas

av Göran Gynne. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Evert Taube, 1890-1976, kom till Argentina första gången 1910 och stannade där i tio år. Den här perioden kom att betyda mycket för Taubes personliga utveckling, och lika mycket för hans framtida bana som poet, prosaförfattare, kompositör och artist. G.G., ordförande i Taubesällskapet, följer i den unge Taubes fotspår, från Buenos Aires krogar till Pampas gröna vidder. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Eric Hallberg, Ulf Henningsson presenterar Tio i topp - med de utslagna "på försök" 1961-74

av Eric Hallberg. Inläst ur Premium Publishing, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 CD-ROM (76 tim., 21 min.).

Radioprogrammet Tio i topp sändes 659 gånger mellan 1961 och 1974. Här presenteras samtliga 946 artister som fick in en skiva på listan med korta biografier och förteckning av låtarna, när de låg på listan och hur många veckor. Det ingår även en förteckning över alla listor och olika statistiksammanställningar. Förord av Klas Burling och Svenne Hedlund. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Orientalisk dans i Stockholm

av Karin Högström. Inläst ur Acta Universitatis Stockholmiensis, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 18 tim., 18 min..

Akademisk avhandling som behandlar utövare av orientalisk dans i Stockholm i början av 2000-talet. Studien fokuserar på elever och lärare på kurser, med uppmärksamheten riktad mot den majoritet kvinnor som väljer att dansa orientaliskt utan att själva ha nära band med Mellanöstern eller Nordafrika. Vad får dem att välja orientalisk dans? Vilken är deras relation till Mellanöstern, den plats som betraktas som den orientaliska dansens hemvist?.

John Lennons brev

av John Lennon. Inläst ur Norstedt, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Hunter Davies, Beatlesbiograf och författare, har lyckats spåra närmare trehundra av John Lennons brev och vykort till vänner, bekanta, fans och främlingar. Boken är kronologiskt uppställd och det blir en tidsresa från ett tackkort till moster Harriet 1951, till en autograf åt växeltelefonisten i Record Plant Studios samma kväll som han mördades 1980. Varje brev är kommenterat och återges både på svenska och engelska.

Tro, pop & kärlek

av Ingemar Olsson. Inläst ur Libris, 2007 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Ingemar Olsson, 1947-, sångtextförfattare och kristen musiker berättar om sina första år i karriären, 1965-1975. Han kom att möta både John Lennon, Janne Schaffer och Cliff Richards och var även ute och turnerade. Läsaren får följa med bakom kulisserna och författaren berättar om hur artistlivet påverkade hans liv och musik. Självbiografin genomsyras av hans kristna tro.

Textilkonstnären Maja Sjöström

av Åsa Rausing-Roos. Inläst ur Carlsson, 2012 av Frida Grigorjeva. Talboken omfattar 17 tim., 19 min..

M. S., 1868-1961, föddes i Skåne men gjorde konstnärlig karriär och flyttade till Stockholm. Hon arbetade många år på Handarbetets vänner, skapade där kyrkliga textilier och ansvarade även för all textil utsmyckning till Stockholms Stadshus. 1923 bosatte hon sig i Rom där hon attraherades av tidens auktoritära politiska strömningar vilket bidragit till den relativa tystnaden om henne och hennes konstnärskap. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Och jag målar ändå

av Helene Schjerfbeck. Inläst ur Atlantis, 2011 (tr. 2012) av Lena Strömberg. Talboken omfattar 18 tim., 47 min..

Tematiserade och kommenterade brev från Helene Schjerfbeck till konstnärsvännen Maria Wiik, med fokus på Schjerfbecks konstnärliga gärning och livssituation. Med lågmäld humor och omsorg om sin vän utbyter hon tankar om sitt måleri, andra konstnärer, sökandet efter modeller men också om matbrist, kyla och ensamhet. Breven ger en unik inblick i de två konstnärernas vägval under livsavgörande omständigheter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Inte riktigt lika viktigt?

av Marie Selander. Inläst ur Gidlund, 2012 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

AT-läkaren Anders Södergård studerade till sitt drömyrke och var spinningsledare på Friskis & svettis innan han år 2005 plötslig drabbades av huvudvärk och fick besked om att han drabbats av en elakartad hjärncancer. Därefter följde en tid av behandlingar och ovisshet. Här följer hans berättelse, nedtecknad under tiden för behandlingen. Systern och några vänner har också skrivit var sitt kapitel och fackuttrycken förklaras med noter.

Martyrologion

av Andrej Tarkovskij. Inläst ur Atrium, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 36 tim., 45 min..

Mellan 1970 och 1986 samlade den ryske filmskaparen Andrej Tarkovskij, 1932-1986, sina tankar och upplevelser i en serie dagböcker som han benämnde Martyrologion. Dagböckerna har rönt stor uppmärksamhet internationellt, då de ger en unik inblick i hur det var att leva och verka som filmkonstnär i Sovjetunionen samt de kulturkrockar som regissörens exilår på 1980-talet medförde. Detta är den första svenska översättningen av regissörens dagböcker.

Eduard Tubin

av Eino Tubin. Inläst ur Atlantis, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Biografi över den estniske tonsättaren Eduard Tubin, 1905- 1982. Symfonikern Tubin delade sitt liv mellan två länder och skapade de flesta av sina verk i sitt nya hemland Sverige. Ingen annan seriös tonsättare har så många verk inspelade på CD, och få spelas så ofta, men det dröjde innan erkännandet kom. Sonen Eino Tubins biografi över sin far innehåller verkanalyser av Tobias Lund. Med verkförteckning.

Historia

Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor

av Margareta Beckman. Inläst ur Fischer & Co, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Bland forna tiders kungligheter var skälen till äktenskap framför allt politiska. Oftast var ett giftermål avsett att skapa eller befästa goda relationer mellan två länder. Sedan gällde det för de tilltänkta makarna att snarast producera en arvinge. Skildrar i första hand de kvinnor och män som genom sina kärleksrelationer uppnådde en betydande politisk, social och ekonomisk position i olika europeiska länder, främst under 1600- och 1700-talen.

Döda Bin Ladin

av Mark Bowden. Inläst ur Bonnier, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

I maj 2011 dödades Usama bin Ladin av amerikanska trupper i Pakistan. I tio års tid, alltsedan attentaten mot World Trade Center 2001, hade han varit världens mest eftersökte terrorist. Steg för steg följer boken den hemliga operationen som ledde fram till bin Ladens död. Författaren har skrivit en rad reportageböcker med fokus på krig och konflikter.

Humanitär imperialism

av Jean Bricmont. Inläst ur Karneval, 2007 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

J.B., belgisk fysikprofessor, undersöker varför de angrepp som USA med allierade lyckats utföra mot tre stater, Jugoslavien, Afghanistan och Irak, har mött förhållandevis lama protester från vänster- och fredsfolk. Varför har inte en antikrigsrörelse med samma dignitet som den under Vietnamkriget uppstått? Orsaken, menar författaren, är den ideologi som förts fram av amerikanska nyliberala tänkare utan att mötas av intellektuellt motstånd.

Ett alldeles särskilt land

av Göran Hägg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 22 tim., 54 min..

Kulturhistorisk exposé över Italien som tar sin början kring 1860 och sträcker sig fram till våra dagar. G.H. - författare, debattör och litteraturdocent - beskriver det moderna Italiens långsamma födelse. Det handlar mycket om politik - fascismen, maffian, Röda brigaderna, Berlusconi - och om kulturpersonligheter som Pirandello, Alberto Moravia, Umberto Eco, Verdi, Modigliani, Fellini, Rossellini och Ettore Scola.

Tid för förändring

av Johan Lagerkvist. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Under våren 2013 utses både ny president och premiärminister i Kina. Kinas utveckling påverkar hela världen i allt från klimatförändringar till möjligheterna för FN att ingripa i väpnade konflikter. Kina får också allt mer att säga till om genom stora investeringar och en enorm valutareserv. Hur Kinas nya ledare hanterar sin maktposition kommer att vara avgörande för världens utveckling under de kommande tio åren.

Filippinerna - nytt hopp för Asiens sjuke man

av Bertil Lintner. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

När Benigno "Noynoy" Aquino valdes till Filippinernas president 2010 sades det att han segrat på grund av att han är son till den populära, före detta presidenten Corazon Aquino. Efter en trevande start som president kan han dock visa på en positiv utveckling, särskilt inom ekonomin. Samtidigt är landets problem både många och stora då fattigdom, korruption och väpnade konflikter alltjämt präglar Filippinernas vardag.

Världens historia i årtal

av Björn Lundberg. Inläst ur Historiska media, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 26 tim., 28 min..

Kronologisk översikt över världens historia från år 1500 till idag. År för år beskrivs i korta men innehållsrika notiser de världshändelser som haft betydelse för speciellt den politiska utvecklingen. Perioden rymmer många händelser som format vår civilisation: de stora geografiska och vetenskapliga upptäckterna och den industriella revolutionen. Varje sekel inleds med en kort sammanfattning av respektive århundrade. Författarna är historiker.

Drottningen och filosofen

av Svante Nordin. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Drottning Christina bjöd år 1649 in den berömde filosofen René Descartes till Stockholm. Några månader senare dog han i ett kylslaget Stockholm. Varför inbjöds just Descartes av den svenska drottningen? Varför lämnade han tryggheten i Holland? Hur påverkade han Christina? Bidrog han till hennes konvertering till katolicismen? Dog han verkligen av köld eller blev han mördad? Och var finns kroppen idag? Förf. är professor i idé- och lärdomshistoria.

Slaget om Tammerfors

Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Slaget om industristaden Tammerfors mellan de vita och de röda avslutade inbördeskriget i Finland 1918. Författarna har sammanställt över 200 personers berättelser från de hårda striderna om staden där förutom svensk-finska och finska soldater och frivilliga även ett tusental frivilliga från Sverige, Svenska Brigaden, deltog. I striderna dog 2000 stridande och civila och fångar avrättades brutalt. Händelserna ledde till ett fritt Finland.

Sveriges historia

Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 1920-1965: 37 tim., 51 min. : mono; 686 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 7 i verket om Sveriges historia behandlar tiden 1920-1965. Per Albin Hansson leder det socialdemokratiska partiet i opposition 1928 och fyller det borgerliga ordet "folkhem" med ett socialdemokratiskt innehåll. Utvecklingen speglas i siffror för livslängd, reallöneökning, semesterveckor, utbildningsgrad, bostadsstorlek, pensioner och valdeltagande. Landet uppe i norr, som undkommit kriget, betraktas med såväl avund som missnöje.

Vardagsliv under andra världskriget

Inläst ur Institutet för språk och folkminnen, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 23 tim., 15 min..

Ett hundratal kvinnor och män berättar om minnen från krigsåren. Det handlar om försörjning, ransonering, mat, kläder och om krigets närvaro på olika sätt och hur det har påverkat livet efteråt. Boken är ett resultat av ett projekt mellan Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen där mer än fyrahundra personer bidragit med berättelser och fotografier, huvudsakligen från Västsverige men även från övriga delar av Sverige.

Indiens historia

av Sören Wibeck. Inläst ur Historiska media, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 20 tim., 6 min..

En personlig skildring av Indiens utveckling från 300-talet före Kristus fram till idag. Indiens historia är dramatisk och myllrande. När britterna anlände på 1600-talet trodde man att landet inte hade någon historia eftersom den inte fanns nedtecknad. Boken beskriver kolonialtiden, kastväsendet, sultaner, maharajor, heliga män och frihetskämpar. Författaren var journalist med inriktning på livsåskådning och historia.

Biografi med genealogi

Jag heter Nujood - är 10 år och skild

av Nujood Ali. Inläst ur Marcus, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

Gripande historia om 10-åriga Nujood i Jemen vars berättelse har nedtecknats utifrån ett barns perspektiv. Som tillhörande en fattig familj blir hon enligt traditionen bortgift som 9-årig barnbrud med en okänd man. Hon hamnar på landsbygden i ett liv präglat av våld och övergrepp. Med burkan som skydd lyckas hon rymma och får sin rätt prövad i domstol. Najood fall väckte internationell uppmärksamhet och hon utsågs till årets kvinna i USA år 2008.

Diktatorernas kvinnor

av Diane Ducret. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 17 tim., 10 min..

Diktatorer har alltid varit angelägna om att få kvinnors gunst för att kunna erövra makten. Bakom brutala diktatorer har det funnits kvinnor i egenskap av beundrarinnor, älskarinnor och fruar. Inte sällan har de gått ett tragiskt öde till mötes. Den franska journalisten Diane Ducret har forskat i ökända diktatorers privata kärleksliv. Möt Mussolinis Clara, Stalins Nadja, Salazars Felismina, Goebbels Magda, Maos Jiang Qing och Hitlers Eva Braun.

Minecraft

av Daniel Goldberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Minecraft är ett dataspel som på några år gjort stor succé. Det är uppbyggt av kuber där spelaren har möjlighet att bygga i stort sett vad som helst. Det kreativa momentet har gjort att spelet även använts i skolundervisning. Skaparen till spelet - Markus "Notch" Persson - berättar om sin bakgrund. Det är en osannolik historia om framgångar, den digitala utvecklingen och snabba pengar. Men också om en trasslig barndom med mobbing och missbruk.

Den sanna historien

av Mineko Iwasaki. Inläst ur Bra böcker, 2003 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Mineko Iwasaki är den geisha vars berättelse låg till grund för romanen En geishas memoarer. Mineko flyttade vid fem års ålder hemifrån till ett geishadistrikt i Kyoto. Livet där var bundet av otaliga regler och krav, men flickans begåvning var uppenbar. Här berättar hon om sin enastående karriär som inbegriper underhållning för många av världens berömda män, från Henry Kissinger till prins Charles. Numera lever hon familjeliv i Kyoto.

På väg-

av Hans Landberg. Inläst ur Atlantis, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 26 tim., 26 min..

När Dag Hammarskjöld trädde fram i det internationella rampljuset som Förenta Nationernas generalsekreterare 1953 kunde han se tillbaka på en karriär som svensk ämbetsman. Han hade bidragit till en ny syn på statens roll i kampen mot lågkonjunktur och arbetslöshet och hade som statssekreterare haft stort inflytande på finanspolitiken under andra världskriget. Här ges för första gången en samlad bild av Hammarskjölds svenska karriärgång.

Ut ur De svarta skuggorna

av Stephen Lungu. Inläst ur KM-förlaget, 2004 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Självbiografisk skildring från 1950- och 60-talens Rhodesia. Stephen är övergiven av sina föräldrar och bor på nåder hos mostern. Via jobb på de vitas tennisbanor träffar han ett gäng som formar de samvetslösa Svarta skuggorna. En dag ska de brandbomba ett väckelsemöte, men Stephen går istället in i lokalen. Mötet med Jesus förändrar både hans liv och relationen till föräldrarna. Fascinerande berättelse som ger insikt i Zimbabwes historia.

Ingen lätt dag

av Mark Owen. Inläst ur Nona, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Den 1 maj 2011 stormar en amerikansk styrka huset där Usama bin Ladin befinner sig. Ett ögonblick senare är han död. Här berättar en av de soldater som var med om den dramatiska händelsen. Man får följa författaren och soldaten Mark Owen och de övriga SEAL-soldaterna i kommandogruppen när de tränar inför uppdraget. Dessutom ges en detaljerad bild av mentaliteten i gruppen och hur motivationen för insatsen har gått till.

Stalins general

av Geoffrey Roberts. Inläst ur Historiska media, 2012 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 8 min..

Med hjälp av källor från sovjetiska arkiv och ocensurerade versioner av Zjukovs egna memoarer har G.R., professor i modern historia, skrivit den första heltäckande biografin över Georgij Zjukov, 1896-1974. Författaren menar att han var en av de mest inflytelserika sovjetiska befälhavarna under andra världskriget. Enligt G.R. har Zjukov efter sin död allt mer kommit att betraktas som den störste militäre ledaren under detta krig.

Bäste herrn, låt mig få leva

av Max Safir. Inläst ur XP media, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

När Max Safir var ung hämtades han och hans bror av tyska SS-män i sitt hem i polska Kielce och fördes tillsammans med andra judiska pojkar till ett arbetsläger i Cieszanów. Senare hamnade Max i Auschwitz-Birkenau och tvingades i krigets slutskede gå en dödsmarsch till det ökända koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Efter kriget befriades han av amerikanska soldater i lägret Ebensee. Han vägde då bara 24 kilo. Här skildras hans liv.

Geografi

Texas på liv och död

av Lars Åke Augustsson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Skildring av en av USA:s viktigaste delstater, med 26 miljoner invånare på en yta som Sverige och Finland tillsammans. Lars Åke Augustsson berättar om comancheindianernas sista strid och om de svenska invandrarna som försvann, om politiker som Johnson och Bush, om oljemiljardärer, författare, filmer och artister inom blues, country och rock. Medförfattare är den för mord felaktigt dömde afroamerikanen Anthony Graves, som berättar om sitt fall.

Kött & blod

av Anders Brundin. Inläst ur Informationsförlaget, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. Här dokumenteras hur området har utvecklats under hundra år. Från att ha dominerats av tunga och farliga hantverk är det nu ett stort centrum för chark och livsmedel. På Slakthusområdet samlas nu även skolor och utbildningscentra som erbjuder kvalificerad yrkeskunskap för mat och måltidsbranschen. Innehåller recept på klassiska kötträtter.

Röster från skogen

av Stefan Edman. Inläst ur Votum, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

Skildring av tvåhundra år på Bredfjället, en väglös storskog belägen i Bohusläns inland. Idag är det en lockande "vildmark", en oas av tystnad och skönhet. Förr bodde här starka män och kvinnor med klokskap mitt en vardag av möda och knapphet. Där fanns enstöringen Verner, Blinda Mina som drog plogen, bikungen Hugo, bärdrottningen Hildur och Gertrud som bodde utan elektricitet och rinnande vatten långt in på 1990-talet.

På italienska vägar

av Agne Hamrin. Inläst ur Bonnier, 1944 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 58 min..

En skildring av författarens vistelse i ett krigshärjat Italien. Han var en god kännare av Italien och verkade som Dagens Nyheters korrespondent i Rom. Senare delen av boken beskriver tyskarnas vistelse i Rom, fascismens sista dagar och författarens sista veckor i det ockuperade och belägrade Rom samt hans hemfärd med lastbilar och militärtransporter.

Kanarieöarna

av Norman Renouf. Inläst ur Reseförlaget, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Reseguide om Kanarieöarna. Med kortfattade faktauppgifter presenteras det populära turistmålet. En kort historik följs av sevärdheter uppdelade på de olika öarna Tenerife, Hierro, Gomera, La Palma, Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura. Sedan följer kapitel om olika förströelser, kultur, praktiska tips och slutligen register.

Cement

av Lennart Rosander. Inläst ur Stockholms läns museum, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 14 min..

Efter krigsåren ville man få bukt med bostadsbristen men det viktiga produktionsmedlet cement riskerade att bli en bristvara. Därför planerades i Stora Vika för en ny cementfabrik med tillhörande bostadsområde. I blickpunkten står hur Cementbolaget styrde Vikabornas liv, men också hur man hjälpte föreningslivet ekonomiskt. Vikaborna själva har med sina berättelser lämnat bidrag till boken.

Med Fidra på världsomsegling

av Uno Thorburn. Inläst ur Bonnier, 1938 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 59 min..

1920 påbörjades en världsomsegling med den ombyggda yachten Fidra. Elva unga män seglade åstad den 25 september. Resan gick till Brasilien, Argentina, runt Sydamerikas sydspets och längs västra kusten med strandhugg i Chile ut över Stilla havet till Påskön, Hawaii, Filipinerna, Japan, Hongkong, Singapore, Colombo, Aden, via Suez-kanalen till Medelhavet och sedan ut på Atlanten igen. Man återvände hem till Karlskrona den 11 september 1922.

Till Saltsjöbaden!

av Lars Westman. Inläst ur Carlsson, 2012 (tr. 2013) av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Den avslutande, fristående, delen i författarens trilogi om Saltsjöbaden kretsar kring herrarna Knut Wallenberg och Ernest Thiel, som formade samhället i början av 1900-talet. Förr bodde de rika i Solsidan och de fattiga hittade man norr om järnvägen. Lars Westman växte upp i Saltsjöbaden och deltog i det dagliga livet i det klassamhälle det en gång var. Som anställd på hotellet fick han bland annat putsa Frank Sinatras och Ava Gardners skor.

K-spaning längs vägen

av Göran Willis. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

K-spanare Göran Willis tar oss med på en nostalgisk roadtrip längs Sveriges bästa cruisingvägar. Här är tempot lägre och folk har tid att prata. Han fikar på kondis och bor över på klassiska motell med bra läge och husmanskost på menyn. Samtidsarkeologisk utforskning av det nyss förflutna. Det blir många stopp längs vägen och många berättelser om ett annorlunda Sverige utanför stadsgränser och viltstängsel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Bli inte blåst på pensionen!

av Nils Bacos. Inläst ur AdAlta, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

En bok om att göra rätt pensionsval. Vi måste ta mer och mer ansvar för vårt egen pensionssparande, menar bokens författare och ger svar på en rad frågor i ämnet. Läsaren guidas till val rörande lön, pensionspremie, skatter och föräldrapeng. Bland annat visas på att pensionssparande kan leda till lägre allmän pension. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv på sin ekonomi och sitt långsiktiga sparande.

Bakom det evigt vackra

av Katherine Boo. Inläst ur Marcus, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

I sumpmarksslummen intill Mumbais flygplats lever människor under ofattbart svåra förhållanden. I tre års tid har författaren följt ett antal personer som lever i denna misär. Varje dag är en kamp mot korruption, kriminalitet och etniska motsättningar. En brutal och levande beskrivning av det indiska samhällets bottenskikt. Författaren är journalist och belönad med Pulitzerpriset.

Ur askan

av Shora Esmailian. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

Reportagebok om ett antal människoöden i Pakistan, Egypten och Kenya. Jorden blir varmare vilket leder till torka och översvämningar som bidrar till ökad fattigdom och fler konflikter. Många människor måste lämna sina hem för att kunna livnära sig och boken ställer frågor om vilka det är som drabbas och vem som bär ansvar. Författaren är journalist med fokus på samhällsfrågor.

"Jag har mina känslor och mitt förstånd"

av Eli Göndör. Inläst ur Atlantis, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sjutton procent av Israels medborgare är muslimer. Hälften av dem är kvinnor. Muslimska kvinnor i Israel studerar längre, gifter sig senare och föder färre barn än sina mödrar. Samtidigt hävdar alltfler att de blivit religiösa. Författaren, svensk doktorand i islamologi med israeliskt medborgarskap, har samtalat med några av dem för att fördjupa förståelsen för hur deras religiösa föreställningar är kopplade till vardagen och ett modernt liv.

Rikskuratorn

av Inga-Maj Juhlin. Inläst ur Carlsson, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Mellan 1960 och 1963 drabbade neurosedynkatastrofen Sverige. Över etthundra barn föddes med missbildningar orsakade av läkemedlet Neurosedyn. Författaren arbetade som kurator vid Eugeniahemmet i Stockholm, där många av barnen vistades, och 1962 blev hon på Medicinalstyrelsens uppdrag rikskurator för alla barn och föräldrar. Här beskriver hon, avslöjande och initierat, hur samhällets olika aktörer mötte familjernas praktiska och sociala behov.

Kris

Inläst ur Astor, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Fyra författare från Grekland, Portugal, Italien och Spanien ger var sin personlig betraktelse över hur den ekonomiska krisen drabbat deras hemländer. Fokus ligger på hur människor påverkas och läsaren ges en annan bild än den ofta distanserade och tekniska nyhetsförmedlingen från eurokrisen. Boken innehåller även hård kritik mot det ekonomisk-politiska system som gett upphov till krisen och de lösningar i form av åtstramningar som presenteras.

Sällskapet Vänner till pauvres honteux 150 år

av Lena Milton. Inläst ur SVPH, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Historik över Sällskapet Vänner till pauvres honteux. De inledde sin verksamhet 1862 med en liten hyreslägenhet som var ämnad för fattiga ståndspersoner. Idag omfattar verksamheten bland annat tre stora anläggningar med lägenheter för flera hundra pensionärer. Sällskapets väg genom historien speglas mot samhällets omvandling, några av eldsjälarna lyfts fram och tillkomsten av Fredhällshusen, Nockebyhem, Nockebyhus och Nockebyhöjden beskrivs.

Skyldig eller oskyldig?

av Henning Sjöström. Inläst ur Bonnier, 1976 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Henning Sjöström, advokat och författare, skriver om rättegången mot miljonärsdottern Patty Hearst 1976. Frågan var om hon hade anslutit sig till sina kidnappare, Symbiotiska befrielsearmén, av fri vilja eller tvång. Henning Sjöström följde på plats rättegången i San Francisco och presenterar åklagaren, försvarsadvokaten, domaren och juryn. Dessutom ger han ögonvittnesskildringar inifrån rättegången.

Teknik, industri och kommunikationer

Nyfiken på kryssningar

av Uno Grönkvist. Inläst ur Carlsson, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

Med stor sakkunskap berättar författaren om allt som har med kryssningar att göra. Kryssning som reseform blir allt populärare. Här beskrivs olika typer av kryssningar, fartyg, rutter, trender, hur man väljer bland ett stort utbud, hur man bokar, betalar och planerar resan. Initierat och personligt om livet ombord, alltifrån små flodbåtar till stora havskryssare.

Vad, när, hur och av vem

av Hans Ottosson. Inläst ur Svensk byggtjänst, 2009. Talboken omfattar 12 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Ett praktiskt grepp på alla de processer och moment som måste fungera i ett bygg- och anläggningsprojekt. Om att hantera myndighetskontakter, projektplaner, resurser, miljöfrågor av olika slag, med mera. Innehåller också grundläggande kunskap i riskhantering, tidplanering, förhandling, och inköpsstrategier. Författaren har lång erfarenhet av olika roller inom byggbranschen.

Ekonomi och näringsväsen

Röjsågning och annan skogsvårdsteknik

av Royne Andersson. Inläst ur Skogsstyrelsen, cop. 2011 (tr. 2012) av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Med rätt utrustning och arbetsteknik är röjsågning ett användbart och effektivt redskap vid skogsbruk och grönyteskötsel. Den kan användas för att röja gräs och sly samt klenare träd. Handbok som ger de teoretiska kunskaperna för hur man arbetar effektivt och säkert med röjsågen. Bör kompletteras med en praktisk kurs och röjsågskörkort. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram eller den tryckta boken jämsides.

Hur mår maten?

av Per Jensen. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

En bok om djurhållningen i Sverige. Målgruppen är alla som någon gång äter mat, det vill säga alla människor. Författaren redogör för hur djuren som ska bli mat egentligen mår. Enligt hans uppfattning är verkligheten någonstans mittemellan sagans idyll och larmrapporternas elände. Författaren är verksam som forskare inom lantbruk, med fokus på djurs villkor.

Food junkie

av Mons Kallentoft. Inläst ur Forum, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

I ständig jakt på den ultimata smakkicken har Mons Kallentoft spenderat en förmögenhet på färserade murklor, hajfensoppa och gåsleverglass. Efter en orgie i mat och dryck slutar en kväll på akuten. Författaren har i åratal rest runt världen och konsumerat enorma mängder mat och dryck på stjärnkrogar. I boken försöker han förstå sig själv och sitt gastronomiska knarkande.

Mina bästa investeringar

av Peter Lynch. Inläst ur Svenska dagbladet, 1994 av Per Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

En bok som utvärderar och analyserar författarens egna ekonomiska placeringar. Han beskriver orsaken till framgångsrika eller eventuellt misslyckade investeringar. Bland annat behandlas obligationsmarknaden i relation till aktiemarknaden. Författarens grundregel är att inte köpa aktier utan att först ta reda på fakta om det aktuella företaget. Hur man i praktiken tar reda på dessa fakta exemplifieras i texten.

Pengamakarna

Inläst ur Atlantis, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

Antologi om den svenska finansiella sektorn från 1600-talet till nutid. Makthavare världen över hämtar idag inspiration från det svenska exemplet. En viktig förklaring till att Sverige blivit ett av världens rikaste länder är den finansiella sektorns effektivitet och långsiktiga utveckling, menar författarna. Boken skildrar hur ett antal entreprenörer har påverkat det svenska finansiella systemet. Författarna forskar inom bank- och finanshistoria.

Konsten att leva billigt och må bra

av Göran Torin. Inläst ur Moster Beda, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Konsten att leva billigt är enligt boken lätt att lära - särskilt om man har små inkomster och är tvungen att spara. Innehåller inga exakta siffror eller kostnadsuppgifter utan ger tips på hur man genom god planering kan hålla kostnaderna nere. Författaren berättar om billig mat och ekonomiska semesteralternativ och menar att det är genom att lägga ut så lite pengar som möjligt som du får pengar över.

Peace, love and food

av Renée Voltaire. Inläst ur Renée Voltaire, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Vegetariska recept för alla. Författarens matfilosofi är att det ska vara enkel mat som är lätt att laga och med få ingredienser. Mycket nötter, roliga frön, nyttiga fetter, härliga grönsaker. Förutom recepten trycker hon på hur viktigt det är med bra råvaror som är varsamt producerade och att maten blir så mycket godare om den tillagas med lust och kärlek.

Idrott, lek och spel

Kundalini yogaliv

av Jona Dahlqvist. Inläst ur Ord text mening, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

I 12 avsnitt - ett för varje månad - ger författaren, internationellt diplomerad meditationslärare, inspiration och kunskap om yoga året runt. Hon presenterar yogaövningar, meditationer, andningsövningar samt recept på välgörande mat. Hon filosoferar lite kring sitt eget förhållande till yoga och ger exempel på kundaliniyogans förhållandevis enkla övningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

När Skellefteå blev guldstaden

av Jonas Fahlman. Inläst ur Jonas Fahlman media, cop. 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Skellefteå AIK är en av de mest klassiska ishockeyklubbarna i Sverige. När man vann SM-guld 1978 skrevs hockeyhistoria - det var första gången som ett lag från den övre halvan av Sverige, norr om Gävle och Leksand, blev svenska mästare. Den gyllene säsongen beskrivs bland annat genom intervjuer med alla som var med - tränare, lagledare och spelare. Innehåller även en omfattande statistikdel.

Naturvetenskap

Platons former

av Ingmar Bergström. Inläst ur Carlsson, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 22 tim., 16 min..

Upptäckten att kolatomer kan förena sig till bollar liknande moderna fotbollar men även är besläktade med enklare former som filosofer, konstnärer och vetenskapsmän attraherats av ända sedan antiken är utgångspunkten för boken. Författaren tar läsaren med på en fascinerande resa bland polygoner och polyedrar via Platon, romerska mosaiker, vikter i Birka, renässansens konstnärer och vetenskapsmän ända fram till våra dagars partikelfysik och konst.

Ett universum ur ingenting

av Lawrence M. Krauss. Inläst ur Fri tanke, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Varifrån kommer universum, hur stort är det och vad döljer sig i framtiden? Sanningen är att vetenskapen nu kan besvara många av frågorna. Författaren, professor i fysik, tar läsaren med på en spännande kosmologisk berättelse. Provocerande, men med humor, utmanar och roar han samtidigt som han formulerar själva grundstommen för existensen på ett nytt sätt.

Medicin

Välkommen till din hjärna

av Sandra Aamodt. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

Ger en inblick i hur vår hjärna faktiskt fungerar. Hjärnan är ett invecklat ämne; det är hjärnan som gör att man kan se solen gå ner, lära sig ett språk eller fly från fara. Boken tar upp hur detta organ på ett och ett halvt kilo kan styra hela vår personlighet. Författarna, forskare inom neurovetenskap, slår hål på en del myter om hjärnan och förklarar på ett begripligt sätt hjärnans funktioner.

Att förstå kroppens budskap

Inläst ur Studentlitteratur, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 17 tim., 49 min..

Tjugo erfarna sjukgymnaster belyser den holistiskt orienterade sjukgymnastiken, baserad på modern forskning. De menar att ohälsa kan spegla människans hela livssituation och att symptom ofta är tecken på bristande kroppstillit och främlingskap inför den egna kroppen. Innehåller flera delar av teoretiska förståelsemodeller och konkreta sjukgymnastiska metoder. Den röda tråden är kroppstillit, affekt och kroppsmedvetenhet.

4-timmarskroppen

av Timothy Ferriss. Inläst ur Modernista, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 23 tim., 24 min..

Alternativ tränings- och dietguide. Med hjälp av elitidrottare, läkare och tusentals timmar av personliga experiment har författaren utforskat en enda central fråga: När det gäller kroppen, vilka är de minsta förändringar som ger störst effekt? Här presenterar han sina resultat, med systematiska beskrivningar av hur man till exempel tredubblar sin fettförbränning och minskar sitt sömnbehov. En extremguide för den nyfikne och experimentvillige.

Energibarn

av Anna Hallén. Inläst ur Pickabook, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Författaren, lärare, resurspedagog och kostrådgivare, beskriver sin syn på överaktiva barn, så kallade bokstavsbarn, men väljer här att kalla dem energibarn. Hon visar hur man kan få dessa barn att fungera och må bättre i skola och vardagsliv. Hon tar död på myter som enligt henne fortfarande lever kvar och ger samtidigt förslag på lösningar som fungerar. En del av boken upptas av kostråd och recept, där socker och vitt mjöl uteslutits.

Att leva med smärta

av Jonas Helling. Inläst ur Ekerlid, 2004 av Frida Grigorjeva. Talboken omfattar 2 tim., 52 min..

Många människor lever med daglig smärta, på grund av sjukdom eller andra orsaker. Åtta kända svenskar som lider av smärta berättar personligt om hur de hanterar sin tillvaro. De intervjuade är: Magnus Andersson, Marcus Birro, Alexandra Charles, Ann-Britt Ryd Pettersson, Börje Salming, Gunilla Sundén, Arne Weise och Lena Öhrsvik.

Vägar till välmående

av Karin Isberg. Inläst ur Frank, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Om välmående - eller brist på det. Författaren, livscoach och utbildad inom psykosyntesterapi, ger tips på hur man kan komma ifrån en vardag präglad av stress och prestationskrav. Om utmattning, depression och ångest och hur man kan hitta sätt att ändra tankar och beteenden så att kropp och själ blir i balans.

Hej ångest!

av John Leander. Inläst ur Blue Publishing, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Med boken vill författarna visa att man med rätt verktyg kan möta och lära sig förstå sin ångest, istället för att lägga all kraft på att försöka undvika den. Då kan man också, menar de, oskadliggöra den. Bygger på den behandling, baserad på KBT i grupp, som läkaren Sandra af Winklerfelt Hammarberg har utvecklat i samarbete med Ångestprogrammet, PsykiatriCentrum Karolinska och vårdcentralen Kronan i Sundbyberg. Metoden testas nu över hela landet.

Stress och psykisk ohälsa hos unga med autism och Aspergers syndrom

av Diana Lorenz. Inläst ur Gothia, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Unga med autism och Aspergers syndrom stöter på fler hinder i vardagen än andra. Obalans mellan krav och förmåga skapar lätt stress och gör dem mer utsatta för psykisk ohälsa. Boken innehåller många exempel på konkreta lösningar för att skapa bättre balans i vardagen samt strategier för att förebygga och hantera stress och oro. Vänder sig till personal inom skolan, elevhälsan och andra verksamheter för ungdomar med neuropsykiatrisk problematik.

Besvärliga flickor?

av Inger Utholm. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Om flickor med neuropsykologisk funktionsnedsättning. Författaren, psykolog, frågar sig varför så få flickor jämfört med pojkar diagnostiserats med funktionsnedsättningar som har neuropsykologisk grund. De får ofta diagnosen senare och söker ibland hjälp för andra problem. Exempel ges på sju flickors samspelssvårigheter. Vänder sig till föräldrar, personal på stödboenden, socialsekreterare och studerande vid vårdhögskolor.

Att handskas med skitungar

av Malin Widerlöv. Inläst ur Gravander & Widerlöv, 2000 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Författaren är mamma till två barn med neuropsykiatrisk diagnos och har även själv i vuxen ålder fått en egen diagnos. Här beskriver hon vardagen i en familj med flera funktionshinder och ger också pedagogiska råd för att få dessa barn att fungera bättre i förskola och skola. Stark kritik framförs mot barnomsorgens och skolans sätt att hantera barn med olika former av bokstavsdiagnoser.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa och bina

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Noa hittar en konstig boll. Han slår på bollen. Den är full av bin. De flyger efter Noa. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Torgor - minotauren

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Beast Quest, Mörkrets rike. Avantiens goda bestar är i fara. De är infångade och förda till Gorgonien Mörkrets rike. Här härskar den onde trollkarlen Malvel. Nu gäller det för Tom att befria bestarna som blivit hans vänner. Men hans väg kantas av dödliga fällor som Malvel gillrat. Toms första uppdrag blir att möta och besegra den fruktade minotauren Torgor.

Vi sex och tågmysteriet

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1977 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon (Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri) och deras hund Kafi löser här ett mysterium med tågpirater. Teo, Flintis och Biffen upptäcker att deras vänner försvunnit och ett meddelande i tryckbokstäver lyder: TJALLA INTE FÖR NÅGON ATT ERA KAMRATER FÖRSVUNNIT OM NI VILL SE DEM IGEN.

Du glömde säga hej då

av Sarah Dessen. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Ännu en ny stad, ännu en ny skola. Mclean, som går sista året på high school, är van att bryta upp och börja om. De senaste åren har hon flyttat så många gånger att hon tappat räkningen och för varje flytt har hon skapat en ny personlighet. Men i Lakeview blir allt annorlunda. Plötsligt kan hon inte vara någon annan än sig själv. Men vem är den riktiga Mclean? Och kommer Dave - killen i grannhuset - att gilla henne?.

Märta och Silverhästen

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (: n). DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Märta börjar rida. När Märta en gång såg en fantastisk silverhäst bestämde hon sig för att börja rida. Nu flyttar just den hästen in i stallet där hon rider. Hästens ägs av en stor tjej som kommer dit och sköter om den. En dag får Märta och henne kompis Maja rycka in när silverhästen blir skrämd. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Bröderna

av Britt Engdal. Inläst ur Opal, 1997 av Ove Ström. Talboken omfattar 44 min.. DAISY text och ljud.

Anton bor med sin familj i den bohuslänska skärgården. Fisket är familjens huvudsakliga försörjning. En dag när Anton och hans storebror Paul ensamma beger sig ut för att fiska, åker Antons matlåda med en våg ut i havet. När Paul försöker ta upp den, försvinner även han i vågorna. Psykologiskt insiktsfull berättelse om en fiskarpojke och sjömans liv fram till tjugoårsåldern.

Den tredje grottans hemlighet

av Per Olov Enquist. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på De tre grottornas berg. Marcus, 9 år, har tre stora talanger: enhandsapplåd, stå skyltdocka och gråta i mörkret. Kanske ska han få användning för dem när han och hans kusiner Mina och Gabriel, och den tappra hunden Pelle, ställs inför en till synes omöjlig situation. Den som leder till slutuppgörelsen med mannen med dödskallehuvudet, hans medhjälpare, och den svarta helikoptern på toppen av De tre grottornas berg.

Hos doktorn

av Michaël Escoffier. Inläst ur Bergh, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 min.. DAISY text och ljud.

Djurdoktorn har fullt i sitt väntrum. Där sitter elefanten, krokodilen, ankan, kaninen och vargen. Vargen slickar sig om munnen. Är han verkligen sjuk eller varför är han där? Tydliga bilder med skarpa konturer. Specialinläsning för seende inläst med flera röster och ljudillustrationer.

Mörkt liv

av Kat Falls. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 8 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Efter att jorden skakats av våldsamma jordbävningar så har delar av befolkningen valt att bosätta sig i havet. Femtonårige Ty har levt hela sitt liv på familjens gård på havsbottnen. Men hans trygga tillvaro slås i spillror när nybyggarkolonin hotas av pirater. Ty tänker inte ge sig utan strid och tillsammans med Gemma, en flicka från ovansidan som letar efter sin försvunne bror, beger sig Ty till kolonins farliga undre värld.

Noras val

av Becca Fitzpatrick. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Fallen ängel. När Nora Grey, 16 år, vaknar upp på en kyrkogård har hon ingen aning om hur hon hamnat där. Vad är det för svarta hallucinationer och minnesfragment som dyker upp och vad är det hennes familj och vänner försöker dölja när det uppmanar henne att inte gräva i det förflutna? För pojkvännen Patch, hennes egen skyddsängel, är känslorna oförändrat starka.

Odjuret

av Kjell E. Genberg. Inläst ur MBF, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Elias och hans far har kommit till Sverige som flyktingar och bor på en flyktingförläggning. En dag får de höra att de kanske inte kommer att få stanna. Elias och hans far rymmer och hamnar i den stora vildmarken i norr. Där får de hjälp av en samefamilj som också lär dem mycket om deras kultur. Elias är dock ständigt på vakt, både mot myndigheterna och odjuret som lurar i skogen.

Fällan

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Uppdraget. Mack, 12 år, är en av De magiska tolv som ska rädda världen. Han, Jarrah och Stefan fortsätter sin resa jorden runt i sökande efter fler magiska tolvåringar. Nu kommer de till Kina och Tyskland. Det är till synes lätt: ät några skorpioner, leta upp några drakar, slåss med en gitarrspelande åskgud och se upp för Paddy "Järnnian" Trout. Men det låter lättare än vad det faktiskt är. För fällor lurar överallt.

Uppdraget

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 5 tim.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien De magiska 12. Mack MacAvoy, 12 år, lever ett vanligt liv. Tills han en dag råkar ut för något otroligt. Den tre tusen år gamle Grimluk dyker upp och berättar att Mack är en av De magiska 12. Till sammans med 11 andra tolvåringar är det hans uppgift att rädda världen från onda krafter. Men Mack vill inte bli hjälte. Måste han åta sig uppdraget?.

Blodsband

av Isabelle Halvarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2003 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Vrakgods. En söndagsmorgon 1783 virvlar en tät dimma in mot den skånska sydostkusten. I dimman flyter ett gammalt skepp som sakta närmar sig land. Samtidigt sitter tonåringarna Axel och Snodden på en träbänk i kyrkan. De är rädda för att de ihjälslagna sjömännen från vrakplundringen året innan ska dyka upp som spöken i byn.

Värsta grymma grannen

av Lisi Harrison. Inläst ur Buster Nordic, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar (8 tim., 21 min. ). DAISY text och ljud.

Cleopatra de Nile har alltid varit skolans drottning, men nu tycker hon att de två flickorna Melody och Frankie stjäl all uppmärksamhet. Ett fotoreportage i Teen Vogue vekar vara en säker väg tillbaka till tronen, men en viss film kommer och korsar Cleos planer. Franke har lovat sig själv att aldrig mer tappa huvudet på grund av en snygg kille. Och för Melody är ödets timme snart slagen, när hennes pojkvän riskerar att bli avslöjad som monster.

Klostrets gåta

av Mary Hoffman. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Vid ett kloster i 1300-talets Italien möts Chiara, en fattig föräldralös flicka, och Silvano, en ung adelsman förklädd till novis, på flykt undan mordanklagelser. När ännu ett mord sker, denna gång innanför klostrets murar, är Silvano den förste att misstänkas. Tillsammans påbörjar Silvano och Chiara ett snårigt detektivarbete för att avslöja den riktiga mördaren. Boken avslutas med en historisk bakgrund till bokens handling.

Kasper tränar offside

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2004 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Kasper skjuter mål men domaren dömer offside. Först blir Kasper arg men tränaren Peter förklarar vad offside är för något. Nu bestämmer sig laget för att träna offside och sen använda det vid nästa match. Boken innehåller fem korta kapitel samt ett avsnitt med fakta om offside-regeln. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Där två hav möts

av Marie-Louise Jensen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Eva Werning. Talboken omfattar 9 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

För att hålla löftet hon gav på sin mammas dödsbädd säljer 16-åriga Marianne sina få tillhörigheter och lämnar England. Hon har ett mål. Skagen i Danmark, där hon ska leta efter sin far Lars Christensen, fiskaren med det gyllene håret som hennes mamma en gång förälskade sig i. Resan blir lång och farlig för en ung flicka som reser ensam. Och i Danmark väntar nya utmaningar. Pappan verkar omöjlig att finna.

Andas samma rytm som du

av Annelis Johansson. Inläst ur Opal, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Eva och Sam har känt varandra sen de var små. Har lekt och levt sin barndom tillsammans. Eva är det finaste Sam vet, hon är ljuset i hans 16-åriga liv. Efter festen på skolavslutningen blir inget som förut. Eva drar sig undan och vill inte vara med Sam. Hon menar att den Eva han tycker så mycket om är en bild han själv har skapat och inte den riktiga, levande Eva. Om att orka se varandra med de fel och brister man har och att bli vuxen.

Boken om allting

av Guus Kuijer. Inläst ur Opal, 2009 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 2 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Nederländerna, 1951. Thomas ser mer än andra. Tropiska fiskar som simmar i kanalen, det magiska kring Mrs. Van Amersfoort, Elizas enorma skönhet, trots hennes konstgjorda ben. Men Thomas ser sina föräldrar också, hur pappan slår mamman så att änglarna gråter. Pappan förklarar att Gud vill det. Med hjälp av grannen Mrs Van Amersfoorts vänskap, Elizas uppmuntran och Thomas samtal med Jesus inser Thomas att en annan tro än den pappan har är möjlig.

Hunden som försvann

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Hemliga Fyran. Peggy, Pyret, Hamid och hunden Prutten är deckarklubben Hmeliga fyran. De löser mysterier i den lilla staden där de bor. Nu har tanten Mona Franssons hund Fifi blivit sjuk. Peggy och Pyrets pappa är veterinär och ska ta reda på vad som plågar lilla Fifi. Men så försvinner Fifi. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Skuggan i väggen

av Kerstin Lundberg Hahn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Micke och hennes mamma har just flyttat in i ett gammalt hus i norr. Här ska allt bli så bra, är det tänkt. Men skuggan i väggen i Mickes rum lämnar henne inte i fred. Kan det vara flickan som en gång bodde i huset som spökar? Hon som blev knuffad i älven. Micke börjar upptäcka att det som hände för länge sedan fortfarande påverkar folk i byn.

Rör mig inte!

av Tahereh Mafi. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Sjuttonåriga Juliette är inlåst på ett mentalsjukhus. Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig, men Återetablissemanget, partiet som styr världen med järnhand, har planer för henne. De vill använda henne som ett dödligt vapen. Men Juliette har egna planer. Efter en livstid utan frihet upptäcker hon plötsligt att hon är stark. Stark nog att stå emot och slåss för en framtid med en pojke. Dystopi som utspelas i en inte alltför avlägsen framtid.

Jellicoe Road

av Melina Marchetta. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Som elvaåring överges Taylor av sin mamma. Fem år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoes internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner. Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden sammanflätade med Taylors?.

I ljuset av din skugga

av Melissa Marr. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Mer än ögat ser. Ami, till hälften dödlig och till hälften odödlig, drivs ständigt av sin hunger. Hennes aptit lockar till sig såväl mäktiga fiender som opålitliga bundsförvanter, och en av dem är Devlin. Han vill försöka skydda Ani, men är medveten om att han istället kan bli den som avslutar hennes liv. Ani och Devlin dras till varandra, men frågan är om de kan rädda sin värld, Alvriket, utan att förlora varandra?.

Vildingar och vombater

av Katarina Mazetti. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 3 tim., 11 min..

Den andra delen i serien om Kusinerna Karlsson. Julia, Humlan, George och Alex är kusiner. På påsklovet ska de vara hos moster Frida på hennes skärgårdsö. De ser fram emot en mysig vecka tillsammans på ön med lata dagar, Alex goda mat och massor av påskodis. Och att få träffa Fridas gulliga vombater som är på väg ända från Australien. Men kusinerna hinner inte mer än komma fram till ön förrän det börjar hända märkliga saker.

Box 101

av Andy Mulligan. Inläst ur Bergh, cop. 2010 (tr. 2011) av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Fjortonåringarna Raphael, Gardo och Råttan lever på en sopptipp i ett slumområde i Manila, Filipinerna. Varje dag är en kamp för att överleva. En dag hittar Raphael en mystisk påse och han förstår snart att detta är något stort och farligt. Ska pojkarna, som varken har hem, pengar eller föräldrar, hinna lösa mysteriet före de mäktiga krafter som bara är ett steg efter dem?.

Som Zlatan fast bättre

av Niclas Christoffer. Inläst ur Hoi, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Simon, 15 år, drömmer om att en dag bli den bästa fotbollsspelare som världen har skådat. Han vill bli som Zlatan, fast bättre. När han får den efterlängtade platsen på fotbollsgymnasiet verkar lyckan vara gjord. Men något går fel. Simon blir mer och mer övertygad om att han måste gå ner i vikt för att kunna bli ett proffs. Det som börjar med några kilon utvecklas snart till en kamp för livet.

Byn vid havet

av Eva Ohlsson Brandsma. Inläst ur Gong gong, 2001 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 4 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Varje århundrade under 1000 år i Malmö beskrivs genom ett barns ögon. Läsaren får möta Hekla som inte vill bli bortgift, Mette som får bära stadens stenar, Anne som är förälskad, Niels som springer med de hemliga skrifterna, Palle som blir slagen på fingrarna av sin fröken och många fler.

Resten får du ta reda på själv

av Lauren Oliver. Inläst ur Bonnier Carlse, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim.. DAISY text och ljud.

Samantha Kingston har allt; världens coolaste pojkvän, tre fantastiska bästa vänner och första tjing på allt på Thomas Jefferson High. Fredagen den 12 februari skulle bli ännu en perfekt dag i hennes underbara liv. Istället visar det sig vara hennes sista. Men så får hon en andra chans. Sju chanser, till och med, för att lösa mysteriet kring sin död. Under tiden upptäcker hon det sanna värdet av allt hon håller på att förlora. Debutroman.

Berättelser från graven

av David Palme. Inläst ur Höst, 2010 av Eva Werning. Talboken omfattar 3 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Nio korta spökhistorier som rör sig mellan svensk vanlighet och sagolik fantasi. Flertalet av novellerna utspelar sig i Sverige, utnyttjar folktrons element och knyter an till svensk historia. Vissa historier har en oväntad knorr på slutet medan andra blandar social misär med övernaturliga teman. David Palme, 1968-.

Kampen om labyrinten

av Rick Riordan. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 12 tim.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien som börjar med Född till hjälte. Percy, snart 15, är som till havsguden Poseidon. Den onde titanen Kronos hotar att invadera halvblodslägret och krossa hjältarna som tränar där. Annabeth, Tyson, Grover och Percy får i uppdrag att hindra invasionen. De måste stoppa Kronos från att använda sig av Labyrinten, en underjordisk värld genom vilken man kan förflytta sig med ofattbar hastighet.

Sagor från Söderåkra

av Måns Ripa. Inläst ur Solvändan, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Samling med fem berättelser från Mörebygden i Kalmar län. Bygden är full av historier och berättelser av olika slag, sanna såväl som påhittade. Här har författaren valt att återge ett antal berättelser som han som morfar använt som godnattsagor för sina inte alltför små barnbarn. Det är spökhistorier med stark lokalfärg, mycket spänning och en hel del humor. En allåldersbok som passar både ungdomar och vuxna med starka nerver och skämtlynnet kvar.

Bara jag vågar

av Siri Spont. Inläst ur Hippo, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Utan djur så dör jag! Tilda går i fyran och bor ute på landet med många olika husdjur. Hon har det inte alltid så lätt. Hennes kompis vill plötsligt hellre vara med de coolare tjejerna och Tildas hund är mycket sjuk. Hennes syster Moa bestämmer för mycket och Tilda får bara rida hästarna när Moa vill det. Men emellanåt har Tilda roligt också och berättar med mycket humor om sitt liv.

Jack och den magiska tatueringen

av Therés Stephansdotter Björk. Inläst ur Kalla kulor, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Jacks rockiga resa. En dag när Jack och vännen Alice är i Metallien får de träffa en riktig legend: Daddy Crool, alla rockstjärnors favorittatuerare. Det ryktas att hans tatueringar är magiska. Men så försvinner Daddy Crool! Det finns bara ett spår: en gigantisk Vortex, den läskiga jättevirvel som alla rockers fruktar. Någon har öppnat Vortexen mitt inne i tatueringsstudion. Men hur kom den dit och vart leder den?.

Jacks rockiga resa

av Therés Stephansdotter Björk. Inläst ur Kalla kulor, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Jack, som är i 10-årsåldern, är hårdrockare och älskar bandet Dragonhearts. Jättemycket. En natt när han sover hos pappa blir drömmen om att träffa hjältarna verklighet. Men inte som han trodde. Han hamnar i Metallien, ett magiskt land för hårdrockare Det har drabbats av en katastrof. Den onde uppfinnaren Vridnérs maskin tystar alla starka ljud. Bara Jack kan rädda landet.

För evigt

av Maggie Stiefvater. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 13 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, avslutande, i serien som börjar med Frost. Tiden håller på att rinna ut för vargarna i Mercy Falls. Sedan en liten flicka hittats dödad och riven av vargar, kan inget kan stoppa jakten som ska utrota vargarna en gång för alla. Sam är förtvivlad, det är inte sommar än och Grace är fotfarande kvar i sin vargskepnad. Ska han och Cole lyckas hitta ett botemedel mot vargviruset innan det är för sent?.

Barbapapa och arken

av Annette Tison. Inläst ur Damm, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 min.. DAISY text och ljud.

Barbapapa och hans familj är på utflykt och för att smälta in i naturen förvandlar de sig till olika saker. Barbalala som älskar musik förvandlar sig till en fågel, Barbazoo tar formen av en groda. Barbafin plockar bär och Barbaflink tar sig en tupplur vid dammen. Men djuren ser olyckliga ut. De har blivit sjuka. Vad kan ha hänt? Specialinläsning för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Cherry Ames, skolsköterska

av Helen Wells. Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1982 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Som skolsköterska på en internatskola hade Cherry aldrig tänkt sig att hon skulle bli inblandad i parfymtillverkning. Men när en av eleverna ber henne om hjälp att hitta formeln till en fantastisk parfym, kan hon inte neka. Formeln ska finnas någonstans i den gamla skolan. Tillsammans med Alan, en ung läkare i grannskapet, börjar hon sökandet. Nostalgisk läsning för vuxna.

Facklitteratur

Litteraturvetenskap

"Dina brev lägger jag under madrassen"

av Astrid Lindgren. Inläst ur Salikon, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Under några år i början av 1970-talet brevväxlade Astrid Lindgren, född 1907, intensivt med Sara Schwardt, född 1958. Den stora åldersskillnaden gjorde inget. De var två besläktade själar som utbytte tankar om livet, kärleken och hur svårt det är att vara människa. Med åren blev det längre mellan breven, men kontakten upphörde inte helt förrän efter Astrids död 2002. Sammanlagt består samlingen, här återgiven i sin helhet, av mer än åttio brev.

Teknik, industri och kommunikationer

Biltvätt

av George Johansson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 min.. DAISY text och ljud.

Mulle Mecks fina gula bil har blivit smutsig och ful. Dags att åka till biltvätten! Mulle och hans hund Buffa får vara med om ett riktigt äventyr. Det skvalar och strömmar av tvättmedel och vatten. De stora borstarna snurrar och viner. Specialinläsning med ljudeffekter.

Naturvetenskap

Jordens tuffaste djur

av Jens Hansegård. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 29 min.. DAISY text och ljud.

Jorden är en planet med enorma skillnader. Här finns allt från brännheta öknar till iskalla poler. Här finns höga berg och djupa hav. Överallt finns djur som anpassar sig och överlever. Det finns insekter som fryser till is på vintern och tinar upp när det blir sommar. Det finns maskar som lever hela livet i rykande hett vatten. En del djur skulle till och med djur kunna överleva i rymden. Här får du möta några av jordens tuffaste djur.

Varning för Köttgänget

av Sarah Sheppard. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2009 (tr. 2010) av Ove Ström. Talboken omfattar 33 min.. DAISY text och ljud.

Bland alla dinosaurier fascineras vi nog allra mest av de köttätande. Här får man veta mer om alla olika familjer inom dinosauriesläktet som var köttätande; familjen Tagg Spinosaurida, Familjen Horn Ceratosauria, familjen Fågelhärmare Ornithomim och många fler. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.