Nya talböcker november 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 177 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Knutsmässo marknad

av Hjalmar Bergman. Inläst ur Bonnier, 1927 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Del 3 i serien Komedier i Bergslagen. I det myller av människor som besöker marknaden återfinns bland annat en ung Roger Bernhusen de Sars från Hans nåds testamente. Romanen tar vid en tid efter Två släkter och ett antal av figurerna från denna bok återkommer här. Den tidigare mäktiga ätten Siedel är på nedgång, och här skildras några av denna ätts sista drabbningar med rivalerna i Ryglingeätten. Och allt slutar med ond bråd död.

En gyllene biljett till livet

av Brendon Burchard. Inläst ur ICA, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

En man är så bunden av det förflutnas bojor att han inte kan se alla de gåvor och möjligheter som finns mitt framför honom. Han är kall och cynisk. Men så försvinner hans fästmö Mary. När han återser henne fyrtio dagar senare är hon svårt skadad. I ett vaket ögonblick ger hon sin fästman ett mystiskt kuvert och uppmanar honom att bege sig till ett övergivet tivoli. Sedan följer en oförglömlig inre resa. Förf. är coach och ledarskapskonsult.

Okunskapens arkeologi

av Naima Chahboun. Inläst ur Norstedt, 2011 av Camilla Bard. Talboken omfattar 2 tim., 19 min..

Genom historiska nedslag och vilja till att kommunicera har författaren skapat en alldeles egen musikalisk form av politisk dikt. Boken har som utgångspunkt det kända rättsfallet Julius och Ethel Rosenberg och utvecklandet av atombomben. Men den skulle också kunna sägas protokollföra den västerländska berättelsen om att vara människa. N.C., 1980- . Debut. Tilldelades Katapultpriset 2012.

Den tjugotredje dikten

av Stewe Claeson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 10 tim., 16 min..

Krister Hermansson är i en brytningstid i sitt liv, och han är orolig. Barnen är utflugna, hustrun Siv lider av värk. Krister söker sig till skogs för att stilla sin oro. Vid en nedlagd såg blir han bekant med Erik. En märkvärdig vänskap uppstår. I trevande samtal, i resonemang om livet, dikten, barnen och åldrandet. En roman om hur vi lever våra liv och om hur vi vill leva dem. Även en kärleksförklaring till svensk landsbygd.

Apokalyps baby

av Virginie Despentes. Inläst ur Bonnier, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Valentine, en ung flicka i Paris, är försvunnen. Lucie, som arbetar på en privatdetektivbyrå, har haft i uppdrag att skugga Valentine men tappat bort henne. Nu när Lucie ska försöka hitta flickan tar hon hjälp av en mer erfaren kvinnlig detektiv som går under namnet Hyenan. De bildar ett originellt deckarpar och tillsammans börjar de en resa genom Frankrikes och Spaniens undre världar. Mörk skildring av ett samhälle där allt kan säljas och köpas.

Kod 400

av Sophie Divry. Inläst ur Sekwa, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

En morgon upptäcker bibliotekarien på geografiavdelningen på ett litet franskt landsortsbibliotek att en besökare blivit inlåst i biblioteket över natten. Hon inleder ett enkelriktat samtal, med humor och skarpa formuleringar, som snart svämmar över av frustration, iakttagelser och ångest. Men även om hon klagar högt på Deweys klassificeringssystem utstrålar svadan framför allt en lidelsefull och ovillkorlig kärlek till boken och biblioteken.

Van Düren

av Michael Economou. Inläst ur Black Island Books, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Adam van Düren har kallats för Nordens mest kände medeltida konstnär, men också för den mest gåtfulla. Under 45 år, 1487-1532, var han verksam i såväl Danmark och Sverige; bland annat i Linköping, Stockholm, Glimmingehus, Malmö och Lund. Hans mångkunnighet, mod och förtrogenhet med kyrkligt och profant symbolspråk hjälpte honom till många uppdrag. Romanen följer van Düren under en vecka i Lund då hans dramatiska förflutna också återberättas.

Mitt grymma öde

av Carl-Michael Edenborg. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Biografisk roman om den tyske barocktonsättaren Georg Friedrich Händel, 1685-1759. Från uppväxten i tyska Halle arbetade han sig upp via Hamburg, Neapel och Hannover för att hamna i London som en av sin tids mest firade musikpersonligheter. Han drev eget operahus, umgicks med dåtidens kungligheter och intellektuella. Sina vackraste arior skrev han för tidens superstjärnor: kastraterna. Handlar mycket om Händels utanförskap och erotiska fantasier.

Förvriden

av Frida Edman. Inläst ur Mörkersdottir, cop. 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka. En flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst. Via de olika berättarrösterna i boken väver Frida Edman samman en kuslig historia. Skräckroman som hämtat sin inspiration från svensk mytologi med bortbytingar och mylingar.

Dit drömmar färdas för att dö

av Mattias Edvardsson. Inläst ur Parabellum Nord, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Roman som bygger på de tragiska händelser som i media kom att kallas Bobbyfallet - ett brott som skakade Sverige 2006. Författaren gör sin tolkning av händelsen, söker förståelse bortom det redogörande och det dokumentära, allt för att försöka besvara frågan hur en mamma kan låta sitt eget barn misshandlas till döds. Debutroman.

Doftande trädgårdar för de blinda

av Janet Frame. Inläst ur Modernista, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Vera är modern som väljer att leva som blind. Erlene, hennes dotter, vägrar sedan länge att tala. Edward, fadern, har tagit sin tillflykt i ett avlägset land. Bortom dessa karaktärer arbetar ett medvetande som för länge sedan sprängt alla broar till de hemvana, införstådda tolkningarna av världen. För att i stället gestalta en egen, färgstark och plågad verklighet. Utkom i original 1963. J.F., 1924-2004, världskänd nya zeeländsk författare.

Söta fredag

av Ia Genberg. Inläst ur Weyler, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 10 tim., 27 min..

Berättelsen om en het augustidag i Stockholm i slutet av 00-talet. Tobbe ligger halvt sönderslagen på sjukhus och ber sin vän Max redogöra vad det var som egentligen hände. Max detaljerade historier om knarkande trollkarlar och försenade skratt ger så småningom en begriplig bild av den där febriga fredagen. Förf. är journalist och filmare. Detta är hennes romandebut.

En lögn att lita på

av Elizabeth George. Inläst ur Norstedt, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 26 tim., 24 min..

Sjuttonde kriminalromanen med Thomas Lynley och Barbara Havers. Lynley skickas på hemligt uppdrag i Lake District för att utreda Ian Creswells drunkningsolycka. Creswells morbror och arbetsgivare är den välkände och nyligen adlade industrimagnaten Bernard Fairclough. Eftersom Lynley måste undvika att bli igenkänd under utredningen, ber han sina vänner Simon och Deborah St James om hjälp. Det visar sig att klanen Fairclough har många hemligheter.

Wunderkind

av Nikolai Grozni. Inläst ur 2244, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

Sofia, Bulgarien 1987. Konstatin är 16 år och studerar vid Musikskolan för begåvade barn. Hans pianolärarinna betraktar honom som en genialisk pianist och det är gärna så Konstatin ser på sig själv också. För Konstatin finns de ständiga hoten om repressalier från lärare och relegering från skolan. Men för honom tycks hoten snarast sporra honom att gå ännu längre med att bryta mot skolans regler. N.G., f. 1973, pianist och förf. Debutroman.

Rekviem för en vanskapt

av Mattias Hagberg. Inläst ur Atlas, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Hon var känd som Stor-Stina, kallades Lapplands jättinna, men hette egentligen Christina Larsdotter och levde mellan 1819-1854. 210 cm lång ansågs hon vara en medicinsk abnormitet och visades upp som missfoster på varietéer i Europa. Efter hennes död fördes kvarlevorna till Karolinska institutet där de visades upp för allmänheten. En blandning mellan skräck- och idéroman om normalitetens makt och rasbiologins födelse i början av 1800-talet.

Vägen till Khumbu

av Lennart Hagerfors. Inläst ur Weyler, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

En man får reda på att hans hustru varit otrogen med en nära vän. Han förmår inte hantera sin sorg och svartsjuka utan flyr hemmet i Stockholm för att gå uppför världens största berg, Khumbu, det lokala namnet på Mount Everest. På vägen möter han flera människor som alla bär på sina hemligheter. Parallellt berättar han om sitt liv åren innan uppbrottet. De nya insikterna under vandringen blir till en hyllning till den oförutsedda reaktionen.

Dödförklaringen

av M. R. Hall. Inläst ur Damm, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

Två studenter, Nazim Jamal och Ralfi Hassan, har varit försvunna i sju år. Har de åkt till Afghanistan för att bli terrorister som polisen påstår eller har något fruktansvärt hänt dem? Nazims mamma är övertygad om det senare. Hon begär att få sonen dödförklarad för att coroner Jenny Cooper ska undersöka fallen. Jenny upptäcker snart att det är något som inte stämmer och hon får starka signaler uppifrån att snabbt avsluta sitt arbete.

Fear index

av Robert Harris. Inläst ur Forum, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Den amerikanske fysikern Alex Hoffman är okänd för allmänheten men en legend i finansvärldens innersta kretsar. Han är upphovsman till en programvara som köper och säljer värdepapper på börsen. Den känner av rädsla och handlar med stor hastighet och precision. I samband med lanseringen av programvaran blir Alex överfallen i sitt hem i Genève. Det är upptakten till en våg av obehagliga händelser som kan härledas till Alex sofistikerade algoritm.

Detta borde skrivas i presens

av Helle Helle. Inläst ur Norstedt, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Dorte hyr ett hus vid tågstationen i Glumsö, en liten ort utanför Köpenhamn. Varje dag tar hon tåget in till stan. Hon ska egentligen gå på föreläsningar men istället vandrar hon runt i ett shoppingcentrum eller tar en promenad med poeten Hase. Hon drömmer om att skriva men det är för mycket som stör: minnen från barndomen och tågen som hela tiden åker förbi. Porträtt av en kvinna inspärrad i sig själv och begränsad av livets tillfälligheter.

Femtio nyanser av honom

av E. L. James. Inläst ur Norstedt, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 16 tim., 43 min..

Vid en intervju med den framgångsrike vd:n Christian Grey blir litteraturstudenten Anastasia Steele helt tagen. Han är mycket snygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte ska stöta på Grey igen glömmer hon honom - tills den dag han dyker upp på hennes jobb för att bjuda ut henne. Ana blir förskräckt när hon förstår hur mycket hon åtrår Christian. När han varnar henne att inte komma för nära förstår hon snart vidden och djupet av sina egna begär.

Den enes död

av Peter James. Inläst ur Damm, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 18 tim., 33 min..

Liken av tre ungdomar hittas utanför Brightons kust. Samtliga kroppar saknar inre organ. Utredningen för Roy Grace vid Brightonpolisen till Rumänien och utsatta gatubarn som tycks vara beredda att tro på vad som helst till synes omtänksamma människor lovar dem. Samtidigt vårdar en orolig mor i Brighton sin sjuka dotter. Det enda som kan rädda henne är en organdonation. Men då tiden är knapp och kön lång får hon ta till okonventionella metoder.

Det svarta tornet

av Phyllis Dorothy James. Inläst ur Litteraturfrämjandet, 1988 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Kommissarie Dalgliesh får under en sjukhusvistelse ett brev där hans gamle vän fader Baddeley ber om ett råd. När Dalgliesh kommer till det hem för invalider vid Dorset-kusten i England, där fader Baddeley varit "huspräst", är hans gamle vän redan död och kremerad. En serie mystiska dödsfall inträffar på invalidhemmet innan Dalgliesh till slut lyckas finna mördaren.

Sandmannen

av Lars Kepler. Inläst ur Bonnier, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 12 tim., 16 min..

Fjärde boken om kriminalkommissarie Joona Linna. På en hög järnvägsbro i Stockholm hittas en ung man gående en kall vinternatt. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. Det visar sig att han är dödförklarad sedan sju år; han var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan Jurek greps av Joona Linna. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Fallet tas upp igen.

Drömmen om en bro

av Maylis de Kerangal. Inläst ur Sekwa, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

I Coca, en fiktiv stad i Kalifornien, bestämmer sig den storhetsvansinnige borgmästaren för att skapa en bro, ett landmärke för den intetsägande lilla staden. Människor av alla de slag och yrken reser till det prestigefyllda brobygget, stadens väg mot moderniteten. De kommer att formas av platsen, precis som den har formats av naturen. Prisbelönt roman där människor, maskiner och miljö möts i drömmen om en bro. M.d.K., 1967- , fransk författare.

Hemligheten på Mercy Close

av Marian Keyes. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Helen Walsh, yngst i systraskaran Walsh är 33 år och tycker inte att livet blivit som hon tänkt sig. Hon står utan lägenhet, arbetet som privatdetektiv går inget vidare och hennes pojkvän är fortfarande väldigt god vän med sin exfru. Helens ex Jay Parker hör av sig med ett fall. Det gäller den försvunne Diffney, medlem av Irlands största pojkband någonsin. Bandet har en återföreningsturné på gång. Fallet kastar in Helen i en värld av glamour och kändisar.

Hur gick det för mannen som satt fast i hissen?

av Yong-ha Kim. Inläst ur Tranan, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Noveller som karakteriseras av högt tempo och skarpa dialoger. Med realism och subtil humor tecknas huvudpersonerna och deras vardag. Med skärpa tränger författaren in under den polerade ytan och blottlägger de små ärr som vi alla bär inombords. Författaren, 1968- , räknas som en av de stora i hemlandet Sydkorea.

Nattsvart, stjärnlöst

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Tre längre noveller med olika fasansfulla händelser i en ny bok av Stephen King. En bonde i Omaha i Nebraska mördar sin fru för att slippa sälja gården. En författarinna blir brutalt våldtagen och nästan ihjälslagen och börjar leta efter gärningsmannan för att utkräva hämnd. En kvinna upptäcker att maken sedan 27 år är seriemördare. I en kortare novell besöker en cancersjuk man ett salustånd där en man säljer förlängningar.

Viskningar

av Dean R. Koontz. Inläst ur Bra Böcker, 1995 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 20 tim., 48 min..

En kvinnlig filmförfattare blir utsatt för ett våldtäkts- och mordförsök i sitt hem i Beverly Hills. Polisen tror inte på hennes historia, men mannen dyker upp igen och hon tvingas döda honom i självförsvar, vilket blir inledningen till en mardröm. Hennes enda hopp är att kämpa emot, att klamra sig fast vid sitt liv och sitt arbete. Och att besegra mörkret, ett mörker hon kan skingra bara genom att möta den - eller det som viskar till henne om död.

Kom ska vi tycka om varandra

av Hans Koppel. Inläst ur Telegram, 2012 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Den andra thrillern i en planerad trilogi. På en konferens har Anna Stenberg en tillfällig affär med en ung man. Det är något som inte stämmer och snart är hela Annas tillvaro hotad.

Damen i bårhuset

av Jonathan Latimer. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1967 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Kroppen av en kvinna försvinner spårlöst från bårhuset i Chicago innan hennes identitet är fastställd. Privatdetektiv William Crane blir inkopplad på fallet. Det visar sig att mysteriet med den försvunna kroppen har kopplingar till en ung societetskvinna från New York som sedan en tid är efterlyst. Crane arbetar efter okonventionella metoder: han resonerar sig fram, dricker ihärdigt och ställer gangsters mot väggen. Hårdkokt deckare från 1936.

Kupé nr 6

av Rosa Liksom. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Lily Bigestans. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

I början av 1980-talet tar en ung finsk student Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar motvilligt kupé med en rysk vodkapimplande man på väg mot ett bygge. Under den långa resan berättar den råbarkade reskamraten ett antal lika fruktansvärda som fascinerande historier om sitt hårda liv och om det land han trots allt älskar - Sovjet. Poetiskt och mångbottnat om ett möte mellan öst och väst.

Vedtjuven

av Kent Lundholm. Inläst ur Ord & visor, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Vintern 1974 drabbas västvärlden av en energikris. Så även i den lilla byn Baklandet i Västerbotten. Här uppstår en konflikt mellan två grannar: Rubert, pensionerad skogsarbetaren, har en stor passion - att hugga ved och bygga ståtliga vedstaplar. Adrian, alkoholiserad hemmansägare, är lat och förfogar inte över en enda vedpinne. Så börjar det försvinna ved från Ruberts staplar och han är övertygad om att Adrian är tjuven. En hämnd planeras.

Uppdrag Sweet Tooth

av Ian McEwan. Inläst ur Bromberg, 2012 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

Det är tidigt 1970-tal i England. I efterdyningarna av den vänstervåg som svept över Europa behövs en motbild. På MI5:s huvudkontor har man inlett Operation Sweet Tooth, där ovetande skönlitterära författare genom stipendier rekryteras i hopp om att de med sina romaner ska bidra till denna motbild. Serena Frome, nybliven agent inom MI5, får i uppdrag att rekrytera den unga universitetsläraren Thomas Haley som genast nappar. Men snart har de förälskat sig.

Ximen Nao och hans sju liv

av Yan Mo. Inläst ur Tranan, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 25 tim., 23 min..

Den rike godsägaren Ximen Nao skjuts ihjäl av upproriska bönder. I dödsriket ska kung Yama bestämma över hans öde, men Ximen Nao vägrar bekänna något brott och han får återvända till livet. För att få tillbaka sitt gamla liv återföds han som åsna, oxe, gris, hund och apa innan han blir människa igen. Under femtio år får han i dessa skepnader uppleva Kina efter revolutionen hos den strävsamma fribonden Lan Lian som vägrar inordna sig i kollektivet. Nobelpris i litteratur 2012.

Svindlarprästen

av Aleksander Motturi. Inläst ur Norstedt, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

En dödssjuk man som kallar sig John Peter Daniels har deporterats från Hongkong till Indien, hans förmodade hemland. Han talar många språk men har inget giltigt pass. Han är lika väl bevandrad i islam och kristendom som i världspolitiken. Ingen kommer till hans begravning. Författaren har med romanens hjälp spårat upp sin försvunne far. Han som återkom i en svindlarhärva som blev förstasidesnyheter i alla svenska kvällstidningar.

Mästarberättare

Inläst ur Bonnier, 1977 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 17 tim., 50 min..

Sven Stolpe har här samlat ett antal noveller som han var särskilt fäst vid. Till varje novell hör ett personligt förord. Till de utvalda författarna hör bland andra Joseph Conrad, Selma Lagerlöf, Maksim Gorkij, Hermann Hesse, Ernest Hemingway, Graham Greene, Frans Eemil Sillanpää, André Gide, Leo Tolstoj, Robert Louis Stevenson och Jean-Paul Sartre.

Fuskaren som försvann

av Per Naroskin. Inläst ur Norstedt, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

Det är en obarmhärtig het sommar i Stockholm. Martin som är psykoterapeut tvingas flytta från sin älskade mottagning vid Humlegården till en gammal tobaksaffär på Söder. En kvinna kliver in genom dörren. Vad vill hon egentligen? Martin är rådvill och värmen pressande. Så får han ett samtal som kastar honom tio år tillbaka i tiden - en tumultartad period med ett svek han gjort allt för att glömma. Debutroman av P.N., psykolog och psykoterapeut.

Maktens offer

av Christer Nylander. Inläst ur Bra Böcker, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 32 min..

När den tv-sända slutdebatten inför riksdagsvalet 2014 just avslutas anländer ett svart paket till Frihetspartiets Oscar Schiller. Paketet innehåller en söndersliten docka. Några dagar senare drabbas vänsterpartisten Leila Drakulic av missfall efter en grov misshandel. Är det en slump att just dessa två drabbas eller finns det ett samband? Politisk spänningsroman om svartsjuka, maktbegär och religiös fanatism. C.N., riksdagsman för Folkpartiet.

Himmel i hav

av Lotta Olsson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 33 min..

På södra landsvägen mellan Glimminge bränneri och Storaby by kommer kolportören Johanens gående. Det är upptakten till denna roman om folkväckelsens ankomst till en skånsk by och hur det påverkade byns innevånare. Färgstark personskildring om en religiös och social brytningstid i Sveriges historia. Ger en närbild av den svenska läsarrörelsens kamp både mot samhället och med samveten under mitten av 1800-talet.

Den osynliga bron

av Julie Orringer. Inläst ur Forum, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 25 tim., 33 min..

En septemberdag 1937 anländer ungraren Andras Lévi med tåg till Paris. Med sig från Budapest har han ett stipendium, en resväska, en stor trälåda att leverera och ett mystiskt brev som han har lovat skicka till en okänd mottagare. Andras måste finna en bostad och ett arbete och han finner kärleken, Klara, som bär på en mörk hemlighet. I Europa rycker kriget allt närmare och när det bryter ut skiljs släkten, vänner och älskande åt.

Belle

av Lesley Pearse. Inläst ur Damm, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim..

Femtonåriga Belle har levt hela sitt liv på en bordell i London. Trots detta har hon haft en trygg och skyddad uppväxt. Men när Belle blir vittne till ett mord på en av de prostituerade förändras hela hennes tillvaro. För att Belle inte ska avslöja mördaren förs hon bort och säljs till en bordell i New Orleans. Långsamt lär sig Belle att acceptera sitt öde, men tankarna på hemlandet lämnar henne inte, och hon bestämmer sig för att återvända.

Annan mans kvinna

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Del 31 i serien om Raija. Raija reser för att finna Anastas, Antonias vän, för att berätta för honom att ingen kärlek varar för evigt. Men resan blir inte som hon har tänkt sig. Hon möter en man som säger: det är du som har mitt hjärta. Du är himmeln i mitt inre och du är en annan mans kvinna. Raija vet att kärleken varken kan målas eller vägas, men hon vet inte vad hon ska säga till sin man när hon kommer hem.

Det gula ljuset

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2007 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Del 39 i serien om Raija. Raija står vid relingen och spejar mot land. Det är länge sedan hon var på denna plats som varit höljd i glömskan. Raija är fortfarande en vacker kvinna men hon är ändå en annan. Hur ska de ta emot henne på näset? Vad ska den man som hon var gift med en gång säga? Han som tror hon är död? Livet och kärleken har många irrgångar, och Raija hoppas bara att det inte är för sent.

Flyttfågeln

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2007 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Del 38 i serien om Raija. Raija står vid relingen och spejar mot land. Det är länge sedan hon var på denna plats som varit höljd i glömskan. Raija är fortfarande en vacker kvinna men hon är ändå en annan. Hur ska de ta emot henne på näset? Vad ska den man som hon var gift med en gång säga? Han som tror hon är död? Livet och kärleken har många irrgångar, och Raija hoppas bara att det inte är för sent.

Genom tårar

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Camilla Bard. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Del 36 i serien om Raija. Det blir stor uppståndelse hos Raija på näset då Elise och hennes man återvänder hem från Finland. Speciellt Ida är glad över att återse sin syster efter så lång tid. Men lyckan kanske är för stor för att vara. Då den främmande båten dök upp som ett ont tecken och dimman kommer smygande från havet, fick den glada sommarnatten en underton av gråt. Även Idas glada skratt tystnar då hon anar vad som kan ske.

Himmelsbarnet

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Birta Gardarsdottir. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Del 35 i serien om Raija. Natalia är ett vinterbarn, född tillsammans med stormvinden från norr. Raija tycker hon är det vackraste barn hon har sett. Vacker som en liten prinsessa och som alla barn så vänder hon upp och ner på deras värld. Natalia är ovanlig från det hon kommer till världen, och Raija vet inte vad hon ska tro. Vem är det barnet pratar med, och vem är det hon ser? Ett barn kan ju inte vara synskt.

I västerled

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Del 34 i serien om Raija. Raija stirrar ut över sjön. Man och barn är på väg västerut och hon är ensam, hela sommaren. Lodjan som bär hennes namn ska segla. Plötsligt får hon syn på Vasilij. Vad gör han här? Raija tror hon kan gissa sig till svaret. Trolldom. Man ska passa sig för sådana krafter, både i västerled och här. När han visar fram sina händer ryser Raija. Hon vet inte vad som skrämmer henne mest, Vasilijs hemkomst eller trolldomen.

Redarens son

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Brita Gardarsdottir. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Del 37 i serien om Raija. Norrskenet sprakar över dem - frostgult och tindrande. De trånga gränderna i Arkhangelsk ligger runt dem och huset de letar efter är litet och förfallet. Skenet från en lampa letar sig ut mellan träplankorna. Mikhael och Olga är fångade i en nattlig mardröm. Ingen kan hjälpa dem, inte ens Raija. Bara de känner till hemligheten om mannen som sitter inspärrad i ett kloster och tillsammans har de funnit lösningen.

Sommarlandets skuggor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Camilla Bard. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 32 i serien om Raija. Lina har fått veta att skutorna från Arkhangelsk är på väg. Snart skulle Oleg komma och kanske göra anspråk på lille Olai, deras son. Lina vet inte vad hon ska göra, men så tar hon ett beslut. Hon flyr in i en annan mans armar, hon reser till sommarlandet där dag och natt går i ett.

Kautokeino, en blodig kniv

av Lars Pettersson. Inläst ur Ordfront, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Anna Magnusson, åklagare i Stockholm men med samiskt påbrå, återvänder till Kautokeino efter flera års frånvaro. Hennes mormor har ringt och bett henne komma för att rentvå sin kusin Nils Matti, som anklagas för våldtäkt. Familjen klarar sig inte utan hans arbetsinsats på fjället. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Thriller om motsättningarna mellan tradition modernitet och om moral i ett minoritetssamhälle. Debutroman.

Ariel

av Sylvia Plath. Inläst ur Ellerström, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

Sylvia Plaths, 1932-63, diktsamling Ariel för första gången i sin helhet på svenska. Innehåller såväl Plaths egen originalversion av diktsamlingen (utgiven först 2004) som de dikter som lades till i de engelska och amerikanska utgåvorna 1965 och 1966. Översättning, efterord och kommentarer av Jonas Ellerström och Jenny Tunedal.

Mayakoden

av Mario Reading. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim..

Adam Sabir riskerar livet i jakten efter Nostradamus försvunna profetior. Tiden är knapp och han är inte den ende sökaren. Det hemliga sällskapet Corpus Maleficus är beredda att göra allt för att stoppa honom. Samtidigt lämnar en ung man sitt hem och ger sig ut på en farlig resa, att återföra en av mayafolkets sista texter som finns kvar efter spanjorernas härjningar. Fristående fortsättning på boken Nostradamus försvunna profetior.

Orestes tvekade aldrig

av Björn Runeborg. Inläst ur Modernista, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Genom att återberätta den antika myten om Orestes - som dödade sin egen mor för att hämnas sin far - bearbetar författaren det nationella trauma som mordet på Anna Lindh och, före henne, Olof Palme utgör. Mytens figurer, med sina ursprungliga namn men gestaltade som samtida öden, rör sig i Stockholm under de ödesdigra veckorna i september 2003. Balkankriget finns som den fond som det trojanska kriget utgör i det grekiska dramat.

Liljegårdens hemlighet [Ljudpptagning]

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1992 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Det är med blandade känslor som Camilla återvänder till Liljegården. Sex år har gått sedan förra gången, den gången som slutade med en katastrof. Camilla undrar hur hon nu ska bli mottagen av bröderna Franck. Men hon finner att det blir bättre än väntat och hon tror att det gamla hatet är borta. Men då vet hon inte vad som planeras för henne.

Icke för ärans skull

av Frank G. Slaughter. Inläst ur Bonnier, 1960 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Två gåtfulla sjukdomsfall förs samma heta sommardag in på East-Side-sjukhuset i New York. Det ena en till oigenkännlighet förbränd man, den andre en känd skumraskfigur, Bert Rilling. Det egendomliga är att båda har brännskador av liknande slag. Kan det finnas ett samband? Många visar sig ha ett intresse för att lösa detta mysterium. Men livet på ett sjukhus innehåller många olika ingredienser: hårt arbete, intriger, kamratskap och kärlek.

Mäster Olof

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 1994 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 35 min..

Ungdomsdrama som S. skrev 1872 när han var 23 år gammal. Den första versionen, den så kallade Prosaupplagan, refuserades flera gånger innan den fick sin premiär 1881. I kraft av sin nydanande realism, sitt friska språk och sin djärvt moderna psykologi bildar skådespelet epok i svensk teaterhistoria. Presenteras här för första gången i sin ursprungliga version. Utförliga kommentarer. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Högriskbegravning

av Lasse Strömstedt. Inläst ur Kalla kulor, 2006 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Kenneth Ahl har blivit gammal och har bestämt sig för att lägga av med sitt kriminella liv och sluta att åka fast. Ödet vill annorlunda: efter ett misslyckat rånförsök på Pridefestivalen döms han till psykiatrisk vård och stängs in. Efter diverse turer skrivs han ut men snart hamnar han i korselden mellan konkurrerande begravningsföretag och ett skrupelfritt motorcykelgäng. Rappt berättad satir om märkligheter i det svenska samhället.

Genom natten

av Stig Sæterbakken. Inläst ur Vertigo, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 8 tim..

Karl Meyer är en lyckligt gift familjefar. Men när den äldste sonen Ole-Jakob begår självmord tar Karl på sig skulden och flyr sitt förödda äktenskap. Han tar sig genom ett svartnande Europa, hans mål är ett nedgånget hus i en slovakisk by där den som inträder konfronteras med sin största skräck. Det blir en surrealistisk mardrömsresa och en studie i hur kriser i vardagen kan sätta alla moraliska spärrar ur spel. S.S., norsk författare, 1966-2012.

Pianostämmaren

av Stefan Tegenfalk. Inläst ur Massolit, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

En femtonårig flicka hittas brutalt mördad nära vattnet i Bromma utanför Stockholm. Gärningsmannen har dolt alla spår utom ett - det han vill att polisen ska hitta. Allteftersom Walter Gröhn och hans grupp vid Stockholms länskriminalpolis tränger in i den värld där flickan levde, förvandlas jakten på mördaren till en mardröm. Är allt bara en surrealistisk dimma av lögner? Första kriminalromanen, i en planerad serie, om Walter Gröhn.

Granne eller ufo

av Sofia Thoresdotter. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 55 min.. DAISY text och ljud.

Går det att skriva om det som gör ont så att det blir kul? I dessa kåserier är det just vad förf. gör. Ingen går säker, såväl riksdagskvinnan som busschauffören kläs av och maktrelationer blottas. Främst synliggörs konflikter mellan de med och de utan funktionsnedsättning. Men förf. bjuder också på sig själv. Efter lustmordet på de beskäftiga mammor som jämt ska kommentera hennes ledarhund visar hon också hur fördomsfull hon själv kan vara. Förord av Finn Hellman.

Svartsjukans kval

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Del 16 i serien Familjearvet. Ylva får reda på att hennes farföräldrar dog i en anlagd brand. När hon återvänder till Brandsäther pratar hon med Ester och Marta och de ger henne svar på flera frågor. Men Ylva bli ändå inte kvitt sin misstanke att Mads hade något med det att göra. Fäboden drabbas av ett förfärligt oväder. Erika är förtvivlad över förödelsen, men så får hon hjälp av den charmerande Michael Rivelsrud. Det är det inte alla som gillar.

Evig natt

av Guillermo del Toro. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 17 tim., 6 min..

Del 3 i serien Släktet. Människornas öde ligger i händerna på en skara frihetskämpar - Doktor Eph Goodweather, Doktor Nora Martinez, Vasiliy Fet, den färgstarke ryske råttutrotaren och Mr. Quinlan, Mästarens avkomma som är ute efter hämnd. Mitt i allt detta visar det sig att det troligen finns en förrädare ibland dem. Endast en man kan få Mästaren på fall, men är han rätt person att bära världens öde på sina axlar?.

Örfilen

av Christos Tsiolkas. Inläst ur Leopard, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 20 tim., 58 min..

I en förort till Melbourne håller Hector och Aisha en grillfest. En av gästerna ger en trotsig treåring en örfil. Barnet är inte hans son. Örfilen delar hela umgängeskretsen i två läger: de som tycker att den är ett grovt övergrepp och de som tycker att incidenten är en bagatell. När pojkens föräldrar bestämmer sig för att göra en rättsak av det fördjupas konflikten. Relationer sätts på prov och familjelojalitet ställs mot moral och principer.

Innan proppen går och andra kväden för hushållsbruk

av Peter Törnqvist. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 54 min.. DAISY text och ljud.

Finurliga kväden av Peter Törnqvist, författare som tidigare varit nominerad till Augustpriset för Kioskvridning i 140 grader. Han använder sig av olika former, till exempel skillingtryck, limerickar, visor och haiku. Han tar upp aktuella ämnen, bland annat skogsskövlingen och tunnelbygget genom Hallandsåsen men här finns också underhållande bagateller. Somliga rimmar andra inte men alla är skrivna utifrån ett humoristiskt perspektiv.

Kortfattad inledning till den bärbara litteraturen

av Enrique Vila-Matas. Inläst ur Interculture, 1988 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

De bärbaras hemliga sällskap, vars medlemmar kallas shandyister, bildades 1924 i Afrika vid Nigers mynning och upplöstes tre år senare av förrädaren Crowley. Medlemmar var bland andra Walter Benjamin, Duchamp, Gerorgia O'Keefe, Garcia Lorca och Scott Fitzgerald. Den litteratur de skapade bar de alltid med sig. De var storslagna och skapade fantastisk konst. Litterär fantasi där modernisterna spelar olika roller. E.V.-M., 1948- , spansk författare.

Beslutet

av Penny Vincenzi. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 21 min..

Berättelsen tar sin början 1958 när Eliza och Matt möts och blir blixtförälskade. Arbetarsonen Matt gör karriär som fastighetsmagnat och Eliza som är moderedaktör tvingas ge upp sin karriär och ägna sig åt barnet de får. Det gör äktenskapet komplicerat liksom deras möten med andra kvinnor och män. Den stormande skilsmässan och vårdnadstvisten ger upphov till ångest inför domstolens beslut. Mitt i denna storm står deras lilla dotter Emmie.

Staden och lågorna

av Jerker Virdborg. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Viktor faller överbord i hamnen utanför en stor stad och blir i sista sekund räddad från att drunkna. När han väckts till liv märker han att staden är märkvärdigt bekant och på samma gång kusligt främmande. Viktor blir snabbt satt i skuld och kan inte ta sig ut ur staden, som styrs av ogripbara lagar och existerar i en annan tid. Sakta men säkert drivs allt närmare katastrofen: den stora branden. Klaustrofobisk studie av det okända och hotfulla.

När Gud var en kanin

av Sarah Winman. Inläst ur Basil, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Elly föds 1968 i Cornwall. Genom alla år, fram till den 11 september 2001, får läsaren följa Elly och hennes bror Joe, två syskon förenade av kärlek och hemligheter. Ellys bästa vän, den ovanliga Jenny Penny, har också en plats i berättelsen. Prisbelönad roman om barndom, uppväxt och familjeband. Debutroman. S.W., 1964, brittisk skådespelare.

Den du söker finns inte här

av Mia Öström. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

En man föds till världen, en kvinna till familjen. Men vad gör den kvinna som vill något annat än att sortera silver och linne och brodera? Florence Nightingale lever i en privilegierad men strängt reglerad tillvaro i en välbärgad familj på den engelska landsbygden. För omgivningen är hennes längtan efter ett annat liv skrämmande. År 1849, när Florence är 29 år, framför en man ett frieri och hon måste göra ett svårt val. Debutroman. M.Ö., 1966-.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Vi kan inte ha det så här

av Göran Greider. Inläst ur Karneval, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Göran Greiders texter i den här utgåvan handlar om litteratur och politik och är ett 70-tal artiklar publicerade i Dagens Nyheter, Aftonbladet och Dala-Demokraten mellan 2001 och 2012. Ur innehållet kan nämnas artiklar om Ådalen, om en midsommarafton med Fröken Julie, bokcirkeln som folkrörelse, om Leif GW Perssons rövarromantiska fantasi, Kerstin Thorvalls författarskap, flertalet politiska artiklar samt de egna dikterna.

Blindspår

av Peter Olausson. Inläst ur Leopard, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Populärvetenskaplig bok om vetenskap på villovägar. Ibland är skillnaden mellan värdefulla och värdelösa idéer hårfin. Carl von Linnés försök att dela in stenar och mineraler var betydligt mindre användbart än hans klassificering av växter och djur. Vaccinmotståndet är inte heller något nytt, men likaväl vår tids farligaste villolära: det skadar och dödar än idag.

Filosofi och psykologi

Att läsa Hegel

Inläst ur Tankekraft, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 23 tim., 52 min..

Den tyske filosofen Friedrich Hegel, 1770-1831, är på många sätt portalfiguren för de senaste två århundradenas filosofi och politiska teori. Denna antologi innehåller bidrag från forskare inom den kontinentalfilosofiska traditionen. Särskilt fokus ligger på diskussionen om andens fenomenologi. Hegels syn på staten och det borgerliga samhället avhandlas också. Bokens redaktörer är verksamma som forskare inom filosofi och idéhistoria.

Kartan

av Colette Baron-Reid. Inläst ur Stjärndistribution, 2012 av Kia Skog. Talboken omfattar 11 tim., 49 min..

Allt är medvetande; universum är levande och fyllt av medvetenhet. Det menar författaren Baron-Reid som uppmanar läsaren att styra sin egen resa för att finna mening, välstånd och glädje i livet. Med hjälp av medvetenhetens magiska trollspö kan läsaren utforska sitt liv som ett underbart äventyr och se sig själv som en mäktig kartritare. Författaren är intuitiv rådgivare, psykiskt medium och motivationstalare.

Magin

av Rhonda Byrne. Inläst ur ICA, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

Boken förmedlar enligt författaren livsförändrande kunskap om världen. Läsaren får följa med på en 28 dagar lång resa där man lär sig att använda denna kunskap i vardagen. Centralt i denna förändring är tacksamhet. Genom att känna tacksamhet kan vi öppna nya dimensioner i våra liv. Författaren har tidigare skrivit The Secret - Hemligheten och The Secret - Kraften.

Människans revolt

av Albert Camus. Inläst ur Bonnier, 2002 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

En tanke- och debattbok i essäform från 1951. Albert Camus, 1913-1960, vänder sig till alla tänkande människor som vill förstå 1900-talets mest brännande problem. Resonemangen tar sin utgångspunkt i 1700-talets frihetsrörelser, den revoltrörelse som då släpptes lös hade både en politisk och en religiös aspekt. Men det är också Camus passionerade uppgörelse med sin egen tid då kampen om frihet hamnat i ett större förtyck än någonsin.

The tools

av Phil Stutz. Inläst ur Norstedt, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Författarna, amerikanska psykoterapeuter, tycker att traditionell terapi fokuserar för mycket på det förgångna, analyserar men löser sällan problem tillräckligt snabbt. De lanserar en samling tekniker - som de kallar verktyg - med vars hjälp man kan nå de undermedvetna krafterna och åstadkomma snabb och varaktig förändring och utveckling. Författarna anser att alla kan hitta kraften inom sig och använda den på ett positivt sätt.

Ett givande liv

av Patricia Tudor-Sandahl. Inläst ur Bromberg, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Att vi ska dela med oss av vårt överflöd till människor i svältdrabbade länder eller till hjälporganisationer, ser en del som självklart. Men betyder det att vi är generösa? Förf., psykolog och psykoterapeut, lyfter fram skillnaden mellan givmildhet och generositet. Att ge är en handling medan att vara generös är en hållning. Det är först när vi vågar vara generösa som vi kan uppleva den äkta glädjen i att ge, menar hon.

Uppfostran och undervisning

Dyskalkyli

av Brian Butterworth. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2010 (tr. 2012) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Förf. B. B. är professor och Storbritanniens ledande expert inom dyskalkyli. Förf. D.Y. är specialpedagog. En praktisk handledning som visar hur lärare kan hjälpa elever med specifika matematiksvårigheter. Största delen av boken innehåller systematiskt upplagda övningar för att hjälpa eleverna att handskas med tal och grundläggande räknefärdigheter. Aktiviteter och spel beskrivs konkret; syfte, upplägg och vad läraren bör göra framgår tydligt.

Förskola för de allra minsta

av Magnus Kihlbom. Inläst ur Carlsson, 2009 av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Författarna är alla forskare eller yrkesverksamma inom området pedagogik, barnpsykologi eller barnpsykiatri. De fokuserar här på de yngsta förskolebarnen, under 3 år, och de tre grundläggande aspekterna på deras utveckling: det inre trygghetssystemet som kallas anknytning, den kroppsliga och psykiska förmågan att tåla stress och spänning samt förmågan att samspela med andra. Man ifrågasätter om förskolan uppfyller de behoven hos de små barnen.

Svensk utbildningshistoria

av Gunnar Richardson. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 53 min..

Om utbildningssystemets utveckling i Sverige från medeltidens klosterskolor till dagens mångskiftande skolsystem med förskola, grundskola och gymnasieskola, vuxenutbildning och folkbildningsarbete, invandrarundervisning och arbetsmarknadsutbildning samt den väldiga expansionen inom högskolan. Tyngdpunkten ligger på tiden efter 1950-talet då reformarbetet tog verklig fart, fram till år 2010. G.R., professor emeritus vid Linköpings universitet.

Språkvetenskap

Våga stå upp!

av Karin Adelsköld. Inläst ur ICA, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Hur får man till en bra stå upp-föreställning? Hur lyckas man få sitt seriösa föredrag eller tal roligt? Förf. utsågs 2011 till Årets kvinliga komiker på Svenska standupgalan. Här redogör hon i detalj för hur en "stå upp -akt" är uppbyggd och hur man kan förbättra sin stå upp-konst. Även upplägg av festtal av olika slag där humor är en viktig ingrediens behandlas. Talare, kända för sin humor, som Babben Larsson och Gunnar Hägglund citeras flitigt.

På väg mot språket

av Martin Heidegger. Inläst ur Drucksache, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Heiderggers centrala verk "Unterwegs zur Sprache" från 1959 för första gången översatt till svenska. Finns överhuvudtaget den verklighet som inte kan benämnas i språket? Heidegger leker med svaret genom att citera en rad i Stefan Georges dikt "Ordet": Inget ting må vara där ordet brister. I bokens sex essäer undersöker Heidegger med utgångspunkt från dikter av bland annat av George och Georg Trakl denna relation mellan tanke, språk och verklighet.

Vårt svenska språk

av Rune Persson. Inläst ur Min bok, 2012? av Lo tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Historik över det svenska språkets utveckling. För nära tusen år sedan uppstod den språkliga egenart som skiljer oss från våra nordiska grannar, i övergången från "dansk tunga" till fornsvenska. Under årens gång har många ord skiftat form eller fallit bort och nya tillkommit. Dagens språk bevarar dock många vackra rester av en förgången ord- och formvärld, och här belyser förf., lektor i latin och grekiska, svenskans ofta förbisedda resurser.

Litteraturvetenskap

Simma i mörker

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Självbiografisk berättelse om författarens uppväxt i ett arbetarkvarter i lärdomsstaden Uppsala. Istället för universitetet gick han i trädgårdsskola, blev anläggningsarbetare, facklig aktiv i Lantarbetarförbundet, egenföretagande trädgårdsmästare och så småningom författare. Känd för kriminalserien om Uppsalapolisen Anni Lindell. Om trots, klasshat och raseri över världens orättvisor. K.E., 1953-.

Från Budapest till Berlin

av Imre Kertész. Inläst ur Weyler, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Dagboksanteckningar förda av författaren mellan 2001 och 2003. När anteckningarna avslutas har han fått Nobelpriset och hyllas överallt och av alla. Utom i sitt hemland Ungern, där han ser en nationalism med skrämmande trådar bakåt i tiden växa fram. Han lämnar Budapest för Berlin. Men han skriver även om sin vacklande hälsa, om den livsnödvändiga musiken och om arbetet med romanen Likvidation. I.K., 1929- . Nobelpriset i litteratur 2002.

Sanningens vägar

av Monica Lauritzen. Inläst ur Bonnier, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 27 tim., 25 min..

Har en kvinna rätt att ägna sig åt ett yrke? Får hon bestämma över sina pengar och får hon älska vem hon vill? Ann-Charlotte Leffler, 1849-92, skrev om det som var påtagligt i hennes liv. I sina skådespel och berättelser gestaltade hon viktiga samhällsfrågor. Under några år på 1880-talet var hon och August Strindberg förgrundsgestalter i det moderna genombrottet. Levande biografi som baseras på hundratals brev.

Den dag jag blir fri

av Lawen Mohtadi. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

K.T., 1932-1995, föddes i ett tält och växte upp i en tillvaro av ständiga uppbrott. Idag är hon känd för sin självbiografiska barnboksserie om Katitzi och som aktivist för romers rättigheter. Här skildras hennes liv och kamp för romers rätt till bostad och skolundervisning i Sverige. Det är samtidigt en berättelse om det svenska folkhemmet och de människor som inte ansågs passa in i den nationella gemenskapen. Förf., 1978 - , är kulturjournalist.

Drömmar i krigets skugga

av Ngugi Wa Thiong'o. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Ngugi wa Thiong'o, född 1938 i Kenya, berättar om sin uppväxt, om sin familj och om de politiska och sociala konflikterna i 1940-talets Kenya. Ngugi är sin fars tjugofjärde barn i ordningen och sin mors femte. Han får chansen att studera, på villkor att han lovar att göra sitt bästa. Han får också till skillnad från de flesta en möjlighet att ge sig ut i världen. Författaren är numera verksam som litteraturprofessor i Kalifornien.

Litteratur för amatörer

av Agneta Pleijel. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

Texterna är ett urval av det författaren skrivit om litteratur under nästan ett halvt sekel, från 60-talet fram till idag, både dagskritik och essäer. Kriteriet har varit artiklar om författare och författarskap som betytt något viktigt för henne själv. Litteraturen har varit en vägvisare i konsten att leva. Men framför allt skall boken ses som en sorts samtal med andra läsare om litteratur och vad den betyder.

Ute i livet

av Per Wästberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 20 tim., 38 min..

Del 4 i förf:s memoarserie inledd med De hemliga rummen. Här skildras åren 1980 till 1994 och läsaren får en utvecklingshistoria, en tidskrönika och ett porträtt av en generation. Afrika skildras utifrån ett halvt sekels erfarenheter och ett stort antal av de årens ledande författare och politiker presenteras. Även om det privata, om en lång kärleks övergång i en ny kärlek.

Konst, musik, teater och film

I tidens rififi

av Tore Berger. Inläst ur Norstedt, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Blå Tåget var en musikgrupp som bildades 1967 och höll på, med vissa uppehåll, fram till 2004. Tre av originalmedlemmarna berättar sina personliga historier om hur de upplevde tiden tillsammans. Gruppen - som först hette Gunder Hägg - gjorde åtta skivor, fem radiopjäser och åtskilliga spelningar runtom i Sverige. De gick från att vara avantgardistiskt underground till att bli ett av den svenska musikrörelsens mest uppmärksammade band.

Miko - en älskad clown

av Birgitta Engfeldt. Inläst ur Kira, 2011 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 3 tim., 14 min..

Göte Forsberg, 1915-2005 var en välbekant profil i Malmö, känd som Miko, Malmös egen clown. B. E., som också var hans vän, har skrivit en biografi över hans händelserika liv. Han föddes i Strömstad, blev slaktarlärling, turnerade med cirkus i USA som akrobat och fotjonglör och blev Sveriges äldste clown och räddningen för folkets park i Malmö. Den tryckta boken är rikt illustrerad och innehåller en DVD-bilaga som ej ingår i talboken.

Min röst

av Barbara Hendricks. Inläst ur Leopard, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 49 min..

Den amerikanska sopranen Barbara Hendricks växte upp i Arkansas där de första sånger hon lärde sig var negro spirituals. Tack vare sin begåvning kom Hendricks in på Juilliard School och inledde en världskarriär som operasångerska. Hon berättar om sitt liv; om familjen, kärleken, om dirigenter som Leonard Bernstein och Herbert von Karajan, om sitt välgörenhetsarbete och sina band till Sverige. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Hugo Alfvén - liv och verk i ny belysning

Inläst ur Gidlund, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Åtta musikforskare presenterar ny kunskap om tonsättaren Hugo Alfvén, 1872-1960. Owe Ander skriver om instrumentation och orkesterteknik i de tre första symfonierna, Gunnar Ternhag synar Midsommarvaka, Henrik Karlsson analyserar förhållandet till Peterson-Berger och Joakim Tillman blottlägger erotiken i fjärde symfonin m.m. Antologin bygger på ett symposion och vänder sig i första hand till den specialintresserade.

Amy Winehouse

av Mick O'Shea. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar m. DAISY text och ljud.

Amy Winehouse, 1983-2011, dog vid 27-års ålder likt en rad rockstjärnor så som Kurt Cobain och Jimi Hendrix. Hon var mycket framgångsrik både musikaliskt och kommersiellt med 15 miljoner sålda skivor och en mängd utmärkelser. Winehouse levde ett självdestruktivt liv med grava alkohol- och drogproblem och hennes sista år kantades av skandaler. Den här boken berättar om Winehouse liv från barndom, musikalisk framgång till drogerna och undergången.

Welcome to my nightmare

av Dave Thompson. Inläst ur Kalla kulor, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

Biografi över Alice Cooper, amerikansk rocksångare, och hans 40-åriga karriär. Han föddes som Vincent Furnier 1948 och bildade bandet Alice Cooper i slutet av 1960-talet. De fick ett genombrott i början av 1970-talet med sin blandning av hård- och glamrock. När bandet upplöstes tog Furnier själv över namnet Alice Cooper. Karriären var länge framgångsrik och han blev framför allt känd för sina spektakulära scenshower.

Historia

Drömmen om Kurdistan

av Ann-Catrin Emanuelsson. Inläst ur Emsal, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Om den moderna kurdiska historien. Författarna är statsvetare i Göteborg och boken genomsyras av en optimism som är ovanlig vid behandling av en fråga i Mellanöstern. Särskilt skildras utvecklingen mot självstyre i norra delen av Irak, baserat på en uppgörelse mellan kurder, sunni- och shiamuslimer. Men även kurders situation i Turkiet, Iran och Syrien behandlas. Användbar för såväl svenskkurder som för svenskar med intresse för frågan.

Historieskrivningen i Sverige

Inläst ur Studentlitteratur, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Kärlekens krigare

av Christopher O'Regan. Inläst ur Forum, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

Om maktstriden efter mordet på Gustaf III. I centrum står Gustaf Mauritz Armfelt, en av kungens närmaste män, och Magdalena Rudenschöld, 18-årig hovfröken, som träffas på Drottningholms slott i augusti 1784 och inleder en kärleksförbindelse. Åtta år senare är deras värld slagen i spillror. Kungens anhängare jagas bort från sina positioner och Armfelt skickas mot sin vilja till Neapel som svenskt sändebud. Där smider han planer på en statskupp.

Biografi med genealogi

När guldet blev till järn

av Fredric Bedoire. Inläst ur Atlantis, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Biografi över författarens anfader, brukspatronen Jean Bedoire, en av det svenska 1700-talets mer framträdande storföretagare. Genom att följa hans levnadsöde och affärsverksamhet tecknas även en bild av brukshanteringens utveckling under 1700-talet. Bedoire ärvde en osannolik förmögenhet. Tjugo år gammal lämnade han Stockholm för att ägna sitt liv åt järnhantering i Bergslagen. Ekonomisk historia vävs samman med det personliga ödet.

Bengt Jönsson (Oxenstierna) och hans värld

Inläst ur Sällskapet Runica et Mediaevalia, 2004 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 25 tim., 49 min..

Bengt Jönsson, herre till Salsta i Uppland, var en framträdande politiker i 1430- och 1440-talens Sverige som verkade som häradshövding, lagman, riksråd, rikshovmästare och riksföreståndare. Han lät upprusta sin sockerkyrka i Tensta och införskaffade handskrifter av Heliga Birgittas uppenbarelser. Här behandlas i fem studier olika aspekter på de artefakter Jönsson lämnade efter sig. Den inledande biografin infogar dessa i hans offentliga gärning.

Trappor till himlen

av Lorna Byrne. Inläst ur ICA, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Uppföljare till Änglar i mitt hår. Redan som liten fick författaren kallelsen från Gud och änglarna att sprida deras budskap. Hon kommunicerar dagligen med sina celesta "vänner, vägledare och lärare". De stöttar konkret, i sorg som glädje, och hjälper henne också att iaktta, hjälpa och hela andra människor. Änglarna är företrädesvis män och har namn som Mikael, Hosus, Elia eller Jimazen. En kvinnlig ängel heter Amen.

All in!

av Nolan Dalla. Inläst ur Modernista, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Stuey The Kid Ungar, 1953-1998, anses vara världens bästa pokerspelare genom tiderna. Han växte upp i 1960-talets New York, pappan var bookmaker, och han lärde tidigt spela poker och gin rummy. Snart inser han att han kan utklassa de äldre spelarna och 1980 vinner Stuey sitt första poker-VM. Han blir emellertid alltmer beroende av droger och spelar bort allt han vinner. 1998 dör han utblottad och sönderknarkad på ett hotellrum.

Mitt liv i 23 yogaställningar

av Claire Dederer. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 29 min.Hmono.

Ingen vanlig yogabok, snarare en självbiografisk berättelse om en resa genom några år av utveckling och självrannsakan. Det handlar om familjeliv med dess vågor och dalar och om konsten att hålla liv i en lång tradition. Allt med kamelen, triangeln, krigaren, lejonet, hunden och andra yogaställningar som den röda tråden. Författaren är amerikansk skribent och medarbetar bl.a. i Vogue och The New York Times.

Hakon Swenson

av Björn Edsta. Inläst ur Atlantis, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Hakon Swenson, 1883-1960, - mannen bakom ICA - är kanske svensk handels genom tiderna mest framgångsrika entreprenör. Han startade som ung en cigarrfabrik och bildade 1917 Hakonbolaget, en grossiströrelse i Västerås. 1938 bildades Inköpscentralernas AB - en köpmannaägd inköpscentral som skulle möta konkurrensen från Konsumentkooperationen. Den idén tar han med sig när han några år senare startar ICA. Biografi över en man och hans företag.

Mästare jag mött

av Tommy Engstrand. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Tommy Engstrand har med sina femtio år inom journalistiken jobbat med fackpress, veckopress, kvällspress, radio och tv. I denna memoarbok berättar han på ett personligt sätt och med många roliga poänger om sina möten med idrottsstjärnor, kändisar och radio- och tv-legender som Sven Jerring och Lennart Hyland. Han berättar även om sin tuffa uppväxt i stadsdelen Birkastan i Stockholm med en alkoholiserad pappa och en självuppoffrande mamma.

Moskva känner inga tårar

av Osvald Harjo. Inläst ur Tiden, 1956 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

O.H., f.d. norsk kommunist, berättar om sina över tretton år i sovjetisk fångenskap. Första livstecknet från Harjo kom 1947 och omtalades i Ragnar Rudfalks bok "Jag jobbade i Sovjet" som kom ut 1951. När Harjo 1955 fick återse sin familj hade han tillbringat de bästa åren av sitt liv i svält och nöd. Eter att ha kommit till Sovjet som flykting undan Gestapo vågade han klaga på att maten var för knapp och vägglössen talrika. Detta blev hans öde.

Hjärtesorger och vedervärdigheter

av Agneta Horn. Inläst ur Nya Doxa, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Agneta Horn, 1629-1672, var barnbarn till rikskanslern Axel Oxenstierna. Boken är hennes egen skarpsynta berättelse om vad hon själv kallar ett eländigt och vedervärdigt liv. Den sturska Horn formades av det trettioåriga kriget och följde sin make på strapatsrika resor till kriget på kontinenten. Ger en unik inblick i en adlig kvinnas vardag på 1600-talet. Texten är bearbetad av och moderniserad av Anne Brügge.

En ängel till låns

av Humlan Milton. Inläst ur Sivart, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

För femtio år sedan dog de flesta barn som hade cancer. Idag botas nästan 80 procent. Men trots avancerade och smärtsamma behandlingar överlever inte alla. Förf. har skrivit en mycket personlig berättelse om familjens kamp när sonen Calle insjuknar i cancer. Hon beskriver sjukdomstiden fram till Calles död vid 4 års ålder, med avskedet, begravningen, sorgen och den oändliga saknaden. Riktar sig till föräldrar, vårdpersonal och beslutsfattare.

Vi som beundrade varandra så mycket

av Axel Odelberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

En bok om vänskapen mellan Sven Hedin och Adolf Hitler. Redan som liten pojke beundrade Hitler upptäckaren Hedin. När Hitler kommit till makten kontaktade han sin idol och med tiden blev beundran ömsesidig. Hedin försvarade de flesta av Hitlers förehavanden och den svenska offentligheten tog allt mer avstånd från Hedin. Men Hedin försåg också UD i Stockholm med information om hur man i Berlin såg på den svenska säkerhetspolitiken.

Titanicmannen

av Jerker Pettersson. Inläst ur makeit.se, cop. 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Klarläggande av en gammal släktskröna. Nästan 100 år efter förlisningen av Titanic utforskar en sentida ättling, förf., sin mormors kusins, "Titanicmannens" öde. Man lotsas man genom faserna i John Charles Asplunds levnadshistoria: sjömanslivet och resan med Titanic, livet som soldat under första världskriget och de sista tjugo åren som hospitaliserad i Västervik. Värdefullt tidsdokument tillika av intresse för den släktforskningsintresserade.

Före rullstolen

av Ambjörn Sandler. Inläst ur Jengel, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

Berättelse om tiden före rullstolen, det vill säga före den olycka 1991 där författaren miste sina ben och som är beskriven i boken Fånga din dag. Det handlar om livet mellan 1941 och 1990 med klar fokus på hans militära gärning. Tidsandan fångas med skolstrukturer, samhällshändelser och centrala gestalter inom hans yrkesområde och i samhället i stort. Målgruppen är bred - alla med intresse av fragment från ett liv med fokus på det militära.

Främlingen i spegeln

av Jane Shilling. Inläst ur Ekholm & Tegebjer, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 25 min..

En morgon såg författaren, brittisk journalist, sig själv i spegeln och möttes av en främlings ansikte. Vem var hon - kvinnan i spegeln, hon med det slappa ansiktet och den trötta uppsynen? Det var naturligtvis hon själv. Här reflekterar hon, uppriktigt, insiktsfullt och humoristiskt, om vad medelåldern betyder för henne själv och den nya generationen kvinnor som passerar femtio. En personlig betraktelse av nuet, uppväxten och framtiden.

Barnmorskan i East End

av Jennifer Worth. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 16 tim., 10 min..

Livet i Londons East End och Docklands på 1950-talet är tufft. Hit kommer Jennifer Worth som 22-åring för att arbeta som barnmorska. Preventivmedel är i princip okänt, husen trånga och slitna och nästan alla saknar rinnande vatten och inomhustoalett. För medelklassflickan Jennifer blir mötet med fattigdomen en chock. Hon lär sig dock att älska och beundra människors livsvilja, värme och kärlek. Boken ligger till grund för tv-serien med samma namn.

Geografi

Paradis i norr

av Bosse Johansson. Inläst ur Stigfinnaren, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Författaren tar läsaren med på vandringar och fisketurer till sina tassemarker i Lappland, från Arjeplog till Treriksröset. Man får också möta människor och miljöer i området, både i historisk tid och i nutid: Kristina född i en kåta, Hjalmar som matade sina örnar, lodjursjägaren som blev konstnär, spanjorskan som älskar sitt Liedakka och vildhussarna som tömde sin sjö i jakten efter kofoder. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Tur till Cinque Terre

av Gitt Ossler. Inläst ur Restrycket, cop. 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

Skildring av en resa till bergsbyarna Cinque Terre i Italien, vilka finns på Unescos världsarvslista. Författaren och hennes "svärmor i vått och torrt" reste under fem dagar ner till de små bergsbyarna med slingrande vandringsleder. Korta uppehåll i Florens och Pisa skildras också. Även tips på vad och hur man packar sin kappsäck ges.

Samhälls- och rättsvetenskap

Lyckliga i alla sina dagar

av Nina Björk. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

Om den politiska och ekonomiska utvecklingen i Sverige. Förf., kulturskribent och litteraturvetare, menar att allt numera handlar om pengar. Men om vi vill ha ett gott samhälle krävs det mer än att se till individuellt förverkligande som mål för det goda samhället. Det finns också värden som solidaritet och kärlek. Hon utforskar konflikten mellan dessa värden och analyserar olika reklam- och samhällsbudskap som påverkar oss och våra drömmar.

Social rättvisa

av Thomas Hammarberg. Inläst ur Premiss, 2005 av Lisbeth Lindberg. Talboken omfattar 1 tim., 24 min..

Thomas Hammarberg, tidigare bland annat generalsekreterare för Amnesty International, menar att de mänskliga rättigheterna är avgörande i kampen för social rättvisa. Han söker förklara varför de är så viktiga i dagens globaliserade värld. Vad är rättvisa? Vilka är rättigheterna? Vem försvarar de mänskliga rättigheterna i krig eller under ockupation? Han resonerar kring dessa och 18 andra frågor som behandlar mänskliga rättigheter.

Mytomanen Thomas Quick

av Dan Larsson. Inläst ur Recito, 2012 av John Sundin. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

Dan Larsson, journalist, gav 1998 ut boken Mytomanen Thomas Quick. Redan då hävdade han att Thomas Quick var en mytoman och inte alls var skyldig till alla de mord han påstod sig ha begått. Istället menade förf. att den mentalsjuke Quick tillsammans med en manipulerad åklagare lyckades bli fälld för mord utan att någon egentlig bevisning fanns. Denna utgåva från 2012 är en omarbetad version där författaren tagit med det som hänt sedan 1998.

Avtalstolkning

av Bert Lehrberg. Inläst ur Institutet för bank- och arbetsjuridik (IBA), 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 15 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Koltrasten som trodde att den var en ambulans

av Anders Mildner. Inläst ur Volante, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Hur låter världen? Hur kommer det sig att vi fyllt vår värld med så mycket ljud? Hur blev tystnaden en vara som kan säljas för pengar? En historia om spöken, musikens uppkomst och hörlurarnas utveckling, om arkitektur, fiskar med bullerskador, Star Trek, tyska filosofer, Walkman och laboratorieframställda reklamjinglar. Och om koltrasten som trodde att den var en ambulans. Förf., kulturjournalist, berättar här om ett bortglömt samhällsproblem.

Ett samhälle för alla

av Lilian Müller. Inläst ur Svensk Byggtjänst, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Att utforma offentliga miljöer så att de blir tillgängliga för alla är en stor utmaning. Trots höga ambitioner finns risken att gjorda insatser inte når önskad effekt på grund av ett begränsat synsätt på tillgänglighet och brist på samordning. Förf. betonar vikten av en långsiktig strategi och ett ökat samarbete för att nå uppsatta mål. Vänder sig främst till politiker, företagare, offentliganställda tjänstemän och verksamma i byggbranschen.

Postkolonial feminism

Inläst ur Tankekraft, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar Del. 2: 18 tim., 22 min. : mono.

Del 2 av Postkolonial feminism. Antologin tar avstamp i ett antal texter som riktar in sig på den globala kapitalismens maktrelationer, exploatering och migration. Ämnen som behandlas i detta block är dominans, diaspora, nya identiteter och underordning baserad på rasism och sexism. Flera av bidragen är tidigare opublicerade på svenska. Boken avslutas med ett tema som fokuserar på teoretiska och praktiska strategier och motstrategier.

Kraft att förändra

av Yvonne Ruwaida. Inläst ur Cogito, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 48 min..

Hur ska vi få en ekonomi som minskar klyftorna inom och mellan länder? Vad kan vi göra för att stärka lokalsamhällen och rädda miljön? För att hitta lösningarna menar förf:na att vi behöver en framsynt energipolitik. I Tyskand, USA, Danmark och Spanien för man redan nu en medveten politik för att skapa ny förnybar energi. Förf:na menar dock att Sverige släpar efter. Y.R., politiker i Miljöpartiet. V.M., riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Sverige år 2000

av Tom Selander. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1969 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

Bygger på intervjuer med 24 svenska experter inom olika samhällsområden som har försökt att sia om hur Sverige kommer att se ut år 2000. Mycket av det de förutspådde har inte inträffat; till exempel datorer i hjärnan, eluppvärmda motorvägar, robotslavar, intelligenssprutor och fullständig jämlikhet mellan könen. I vissa saker fick de dock rätt, till exempel datorernas inflytande i våra liv. Boken är skriven 1969.

Mansförbjudet

av Pär Ström. Inläst ur Books on Demand, cop. 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Författaren, civilingenjör och samhällsdebattör, menar att det är svårt att hitta exempel på diskriminering av kvinnor i Sverige. Däremot hävdar han att diskrimineringen av män och pojkar är mycket utbredd, exempelvis via lagstiftningen, myndighetsutövningen och den praktiska politiken. Han ger en översikt av problemet och följer upp med en diskussion om orsaker och konsekvenser liksom en genomgång av Diskrimineringslagen, som han anser är tandlös.

Det mörka nätet

av Øyvind Strømmen. Inläst ur Molin & Sorgenfrei, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Anders Behring Breivik är trots en del egenheter ingen ideologisk enstöring, menar förf., norsk journalist och bloggare, född 1980. Han representerar en strömning som under de senaste åren vuxit fram på internet, den kontrajihadistiska miljön. Det som särskiljer Breivik är varken våldsromantiken eller fantasierna, utan det faktiska användandet av våld. Här beskrivs denna nätbaserade, ideologiska miljö som gav Breivik idémässig näring.

Helvetet inifrån

av Lasse Wierup. Inläst ur Reporto, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 31 min..

När Micke Mega Johannessen kastades ut från Hells Angels 2009 rasade hans värld samman. Han krävdes på hundratusentals kronor, blev utsatt för stölder och mordbrand och till slut ett mordförsök. Sedan dess lever Micke och hans fru Ebba med skyddade identiteter. Berättelse om en maktfullkomlig, växande sekteristisk rörelse, livsfarlig även för dess egna anhängare. Bygger framför allt på intervjuer med Micke och hans fru.

Förbannelsen

av Ann-Marie Åsheden. Inläst ur Norstedt, 2012 av Kia Skog. Talboken omfattar 13 tim., 35 min..

Länspolismästare Hans Holmér, 1930-2002, blev direkt utsedd till spaningsledare i jakten på den person som sköt Olof Palme den 28 februari 1986. Han fick till stor del bära skulden för att polisen inte kunde hitta mördaren under det år han var spaningsledare. DN-journalisten Ann-Marie Åsheden följde utredning på nära håll, bland annat genom hemliga möten med Holmér. Hon ger utifrån dessa intervjuer sin bild av H:s utsatthet under denna tid.

Teknik, industri och kommunikationer

AM-boken

Inläst ur Sveriges trafikskolors riksförbund, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

AM-körkort behövs för att köra moped klass I och II, traktor samt motorredskap klass II. Boken är framtagen för den obligatoriska utbildning som krävs för att ta AM-körkort. Innehåller: Fakta om mopedens utrustning och skötsel, trafikregler, risker förknippade med mopedkörning samt hur man kör moped på ett säkert och miljövänlig sätt. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Viruset

av Mark Bowden. Inläst ur Bonnier, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim..

År 2008 började ett datorvirus spridas och det är fortfarande aktivt. Författaren berättar om hur hackare och IT-experter tillsammans försökte skydda internet från Cornficker-masken. På kort tid smittades miljoner datorer världen över. En samlad attack från dessa sammanlänkade datorer riskerar att slå ut vår digitaliserade, globaliserade värld. Ett reportage om sårbarheten i vårt moderna samhälle. M.B., prisbelönad amerikansk reporter.

DarkMarket

av Misha Glenny. Inläst ur Norstedt, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

Internets tjänster är en integrerad del av vår vardag: vi handlar, gör bankärenden, dejtar, mejlar och mycket annat på webben. Men hur är det med säkerheten och vilken typ av brottslighet finns på nätet? Författaren utforskar tre stora hot som existerar och hotar att breda ut sig: storskaligt nätkrig, industrispionage och kontokortsbedrägerier. Via den kriminella sajten DarkMarket har han spårat en ny brottsling: datahackern, osynlig och smart.

Ekonomi och näringsväsen

Ekonomistyrning

av Jan-Olof Andersson. Inläst ur Almqvist & Wiksell Ekonomiförlaget 1992 av Lisbeth Lindberg. Talboken omfattar D. 1, Faktabok: (11 tim., 52 min.).

Första delen av ett läromedelspaket för kurser i redovisning, omfattande området lönsamhetsplanering och kalkylering. Förutsätter förkunskaper i företagsekonomi motsvarande två årskurser på gymnasiet.

Min gröna passion

av Gunnel Carlson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Med avstamp i kallaste snödroppstid, via den hoppfulla blåsippsvåren, till sommarens vildvuxna grönska och höstens doftande äpplen får man under ett år följa smått och stort i författarens trädgård i Skåne. Man får kännedom och fakta om växter och får möta människor som lämnat avtryck hos henne. G.C., trädgårdsexpert och programledare i tv. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Odlarens handbok

av André Strömqvist. Inläst ur Norstedt, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 22 min..

Grundbok i trädgårdsodling för trädgårdsintresserade på alla nivåer. Författaren utgår helt från ekologisk odling och han följer noga årstidsväxlingarna. Indelad i avsnitt med rubriker som kompost och gödsel, jord, platsen, föröka, plantera, köksträdgården, beskära, problem, året runt, redskap. De olika processerna beskrivs ingående. A.S. är trädgårdsmästare, kulturmiljöspecialist och trädgårdshistoriker. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

Löpning - en världshistoria

av Thor Gotaas. Inläst ur Optimal, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 47 min..

Människan har sprungit i tiotusentals år, på jakt eller flykt, för överlevnadens skull. I krigstid var löparen en viktig budbärare. Även tidigt - i det antika Egypten och Grekland - förekom tävlingar i löpning. Historisk genomgång av löpningens alla faser med start för cirka 4000 år sedan och mål i samtidens joggingvåg. Bland historierna finns munkar som springer, finsk sisu, tävlingar mot hästar och maratonkvinnor. T.G., norsk etnolog.

Pulsträna

av Jonas Gustrin. Inläst ur Månpocket, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

70 färdiga träningsprogram för den som vill förbättra sin kondition genom att pulsträna. Med hjälp av pulsträning kan man anpassa träningen efter dagsformen, skräddarsy varje pass efter sina förutsättningar, få snabba och bestående resultat. Även tips på hur man bäst förbereder sig och hur man räknar ut max-, vilo- och arbetspuls. Vänder sig främst till tävlingslöpare och avancerade motionärer.

Ha de' gott!

av Glenn Hysén. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

G.H., 1959- , var en av Sveriges främsta fotbollsspelare under 1980-talet med bland annat 68 landskamper och vinnare av två Guldbollar. Han berättar om sitt liv: uppväxten på Hisingen i Göteborg, de många proffsåren i lag som PSV Eindhoven, Fiorentina och Liverpool, arbetet som fotbollsexpert och tränare i Utsikten BK. Även öppenhjärtigt om skilsmässor, sonen Antons homosexualitet, uppsägningen från Viasat och myglet inom fotbollen.

Jag är Zlatan

av Zlatan Ibrahimovic. Inläst ur LL-förlaget, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovi?s uppväxt i förorten Rosengård i Malmö var tuff. Han stal cyklar och bråkade med familjen och lagkamraterna. Men tricksen från fotbollsplanen tog han med sig när han blev proffs i många lag, bland annat Inter, Barcelona och Milan. Med egna ord berättar Zlatan om kampen och kickarna och om livet som en av världens bästa fotbollsspelare. Här återberättad till lättläst av Mats Wärnblad. LL-bok.

Mina 15 olympiader och några till

av Sven Lindhagen. Inläst ur Tiden, 1957 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Sven Lindhagen, 1896-1969, var en allroundkunnig sportjournalist som främst bevakade friidrott och skidsport. Han var medarbetare i Idrottsbladet 1917-1969, där han skrev under signaturen "Sven". Han var också välkänd och uppskattad som kommentator i radion från 1929 och speaker på Stockholms stadion från 1933. Här har han samlat sina minnen från 15 olympiska spel, från 1906 fram till 1956.

"Greppet direkt"

av Kalle Svensson. Inläst ur Nyblom, 1953 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Karl Svensson, "Rio-Kalle", 1925-2000, är en av Sveriges genom tiderna främsta fotbollsmålvakter. Han spelade 73 landskamper 1949-58 och var bland annat med att ta OS-brons 1952, VM-brons 1950 och VM-silver 1958. I denna bok, utgiven 1953, berättar han fotbollsminnen - från första mötet med läderkullan i den lilla klubben Kullavägen i Helsingborg till den storstilade festen i Stadshuset i Stockholm 1953 då han hedrades med Guldbollen.

Medicin

En praktisk handbok för kvinnor som utsatts för hot och våld i nära relation

av Helena Berggren. Inläst ur Jure, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Författaren, jurist och civilekonom, har genom mångårigt engagemang stor erfarenhet när det gäller frågor som rör brott i nära relationer. Boken bygger delvis på hennes egna erfarenheter, men också på erfarenheter från många andra kvinnor som har levt i våldsamma och destruktiva förhållanden. Viktiga kunskaper om myndigheter, lagar och förordningar blandas med ett nära samtal med läsaren.

Förena kropp och själ med Soul Body Fusion

av Jonette Crowley. Inläst ur ICA, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

En handbok med praktiska övningar om att skapa harmoni mellan kropp och själ. Enligt författaren kan du med hjälp av tekniken Soul Body Fusion finna vägen till hälsa, välbefinnande och personlig utveckling. Boken vänder sig till alla som upplever bristande harmoni, som möter motstånd i livet och inte har tillgång till sin andes fulla kraft och närvaro. Förf. är andlig lärare och kallar sig modern mystiker.

Kaos i kvinnohjärnan

av Mia Lundin. Inläst ur Brun Mediaproduktion, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Författaren är sjuksköterska och i USA vidareutbildad specialist inom gynekologi och obstetrik. Hon arbetar med behandling av hormonella rubbningar som PMS, postpartum depression, övergångsbesvär och klimakteriebesvär. Här presenterar hon så kallade bioidentiska hormoner, något som hon menar ger balans, harmoni och välmående till kvinnor.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sulky och Bebbe regerar okej

av John Ajvide Lindqvist. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 42 min..

Sulky och Bebbe är två hjälpsamma antihjältar, den ena pinnsmal och den andra tjockmagad. De är båda tuffa överlevare och skarpögda samhällskritiker som vill att alla ska få vara med. Såväl tändstickor och dynamit som sjungande bomber och en gubbe med huvudet under armen klarar de av att hantera. Sulky och Bebbe räddar månen, befriar uppstoppade djur, slarvar bort kungen och hittar efter alla äventyr en alldeles egen ö.

Hades

av Josephine Angelini. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar (16 tim., 30 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Starcrossed som börjar med Helena. Helena, 16 år, är blond, vacker och väldigt stark och snabb. Hon är också den enda som kan vandra mellan de levandes värld och Underjorden, Hades. Nu måste hon ta sig dit för att döda de tre ödesgudinnorna, erinnyerna. Men i Hades försvinner hennes styrka och snabbhet och hon börjar tvivla på att hon kan utföra sitt uppdrag. Den mystiske Orion erbjuder sin hjälp, men vågar hon lita på honom?.

Ficktjuvar i centrum

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 48 min.. DAISY text och ljud.

Kevin och mamma är i centrum och handlar. Men när det är dags att betala är plånboken borta. Hur har detta kunnat hända utan att de märkt något? Det blir svårt att betala i kassan. Som tur är dyker Dina och hennes mamma upp och hjälper till. Kevin och Dina vill lösa mysteriet. De bestämmer sig för att spana utanför T-banan. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Polisen kommer!

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är höst. Vännerna Axel och Omar ska gå bus-eller-godis till folk de känner. Men så bestämmer de sig för att ringa på hos en främling. Det skulle de inte ha gjort. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Revolt

av Suzanne Collins. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Del 3 i Hungerspelstrilogin. Rebellerna har lyckats befria sin hjältinna, den 17-åriga Katniss Everdeen, mitt under brinnande final av hennes andra omgång av spelen. Nu har hon evakuerats till det relativt säkra Distrikt 13 där hon förväntas ikläda sig rollen som frontfigur för motståndet mot regimen. President Snow, som hon hatar, är kvar i staden och i hans klor befinner sig Peeta, som hon möjligen älskar.

Dilsa och det brustna hjärtat

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Dilsas vän Sixten har ett problem som han vill ha hjälp med. Hans mammas guldhalsband med ett litet hjärta har blivit stulet. Sixten misstänker att det är hans bästa vän Fabian som har stulit det. Hur ska Dilsa kunna ta reda på vem som är skyldig utan att anklaga någon oskyldig? Det visar sig handla lika mycket om ett brustet hjärta, som om ett hjärta av guld.

Häxans blod

av Tommy Donbavand. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar (1 tim., 45 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Vampyrens huggtand. Lukas, varulven, letar med hjälp av vännerna Resus och Kleo efter de sex reliker som kan öppna porten och få Lukas föräldrar att komma tillbaka till den vanliga världen. De är redan den andra reliken på spåren - en flaska häxblod. Men hindren hopar sig. Först stänger den elake Otto Flin av blodförrådet, sedan dyker en svärm blodsugande gnagare upp i avloppen och alla blir smittade av vampyrblod.

Hampus i spökskogen

av Lasse Ekholm. Inläst ur Opal, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Hampus är hemma hos Liv. När han skall gå hem är det mörkt ute. Plötsligt är det läskigt att gå genom skogen. Och vad är det som låter? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Rivalen från Karelen

av Måns Gahrton. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 1 tim., 53 min..

Del 10 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiske gästen. Hotellet står alltför ofta tomt och när det äntligen dyker upp en gäst borde väl alla bli glada? Men det är bara Ritva som blir glad. Roger blir istället grön i ansiktet. Kanske det beror på att gästen både är trevlig och världsmästare på det mesta. Hur ska Roger kunna mäta sig med det? Tur då att Ingo har en massa förslag på hur Roger ska vinna Ritvas hjärta igen.

Fritt fall

av Roderick Gordon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Tunnlar. När Will Burrows och hans vänner kastar sig utför stupet för att undkomma styxarna tror de att allt är över - men äventyret i underjorden fortsätter. De upptäcker snart att de inte är ensamma där nere och de tvingas kämpa mot både jättespindlar och livsfarliga vitvingar. I de mörka tunnlarna gömmer sig också det värsta hotet: de blodtörstiga styxtvillingarna som bara väntar på en chans att ge igen.

Johnny Kemps återkomst

av Keith Gray. Inläst ur Argasso, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 1 tim., 25 min..

Ingen bråkar med Johnny Kemp, skolans värsting. Men det var Dan som fick honom avstängd från skolan. Nu är Johnny Kemp tillbaka och han vet vem det var som satte dit honom. Hur långt kommer Dan att tvingas gå för att undkomma Johnny Kemps hämnd? I ett förord ställer förf. frågan: "Vad skulle du ha gjort om du hade varit Dan?"

Jätten på Jämreborg

av Eva Ibbotson. Inläst ur Bergh, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar (6 tim., 13 min. ). DAISY text och ljud.

Ett troll, en föräldralös pojke och en hagga har fått i uppdrag att rädda en prinsessa som hålls fången av den fruktade jätten på Jämreborg. Men prinsessan vill inte bli räddad. Då träder de egensinniga nornorna in på scenen och tar saken i egna händer.

Förrädaren

av Leif Jacobsen. Inläst ur Hegas, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 3 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Denni från Tyrenäs. Denni räddar Edsmarks prins Emunds liv. Han kommer till slottet för att ta emot sin belöning. Men det blir inte som Denni tänkt. Istället för att blir lärling hos soldaterna hamnar han i slottsköket som kökspojke. Under tiden närmar sig vättarna och trollen Tyrenäs. Frågan är vem som lockat dem ur sina hålor långt borta i urskogen?.

Sanna och Jill

av Eva Jansson-Hoffström. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1997 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Sanna är hemligt och himlastormande förälskad i Max. Hela tillvaron går i kras, när hon tror att bästisen Jill också är kär i honom. Men det är inte så, och allt slutar lyckligt. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Mark spelar fotboll

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar normal inläsing, 9 min.. DAISY text och ljud.

Det var en jobbig dag i skolan. Mark är inte så bra på att läsa. Han vill inte att hans lärare bara ska tycka att han är dålig. Han vill visa att han är bra något. På kvällen blir det match. Det ska bli roligt. Mark är duktig på att spela fotboll. När matchen är igång ser Mark en särskild person i publiken. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Kitty och den mystiska papegojan

av Carolyn Keene. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Emma Sildén. Talboken omfattar 4 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

En dag hittar tonåringen Kitty en uppstoppad papegoja i sin trädgård. Ingen vet vem som ställt den där eller varför. Strax därpå börjar Kitty och hennes vänner drabbas av oförklarliga olyckor. Kitty måste lösa mysteriet.

Doktor Proktors pruttpulver

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Doktor Proktor bor på Kanonvägen, granne med flickan Lise. En solig dag strax före nationaldagen 17 maj ser Lise en flyttbil köra upp vid ett annat grannhus. Det är Bulle som flyttar in, en allt annat än vanlig pojke och dessutom alldeles ovanligt liten till växten. Det blir början på en otrolig historia om förlorad kärlek, ruskiga anakondor, dystra fängelsehålor, skumma skurkar och inte minst: världens starkaste pruttpulver.

Varulvar i Storkyrkan

av Martin Olczak. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Trolldom i Gamla stan. Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av skrämmande varelser ur den svenska folktron. Tillsammans med Betty och Rurik söker Jack efter sina föräldrar. De har nu Silverkompassen som ska leda dem rätt, men för att den ska fungera behöver de hårstrån från Jacks föräldrar. Jack är förtvivlad, men Betty har en plan. Samtidigt märker de att någon förföljer dem.

Vålnader på Vasaskeppet

av Martin Olczak. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Trolldom i Gamla stan. Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av skrämmande varelser ur den svenska folktron. Tillsammans med Betty och Rurik söker Jack efter sina föräldrar. För att lyckas behöver de den mytomspunna Silverkompassen. Spåren leder dem till Vasamuseet. Men Vasa vaktas av vålnader: drunknade sjömän som följde regalskeppet till havets botten då det förliste år 1628.

Besökarens skugga

av Lena Ollmark. Inläst ur NoK, 2012 av Peter Öberg. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Del 5, fristående, i serien med spökhistorier från Krabbsjögrund. När Saras barndomskompis Agnes kommer tillbaka till Krabbsjögrund börjar det hända märkliga saker på skolan. Det är som om ondskan sipprar in genom väggarna och Agnes alltid tycks befinna sig i dess centrum. Karl och Sara vet inte hur de ska hjälpa henne. De är osäkra på sina känslor för varandra och för Agnes. Är det Agnes själv som orsakar det onda eller är hon hemsökt av någon?.

Den gömda nyckeln

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2011 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidsvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna. En bild från Zips barndom dyker upp i hans hjärna. Vad betyder den? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Drakherren

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, cop. 2005 (tr. 2007) av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 5: 1 CD-ROM, speltid normal inläsning 23 min. : mono; 48 s. : ill., speltid långsam inläsning 1 tim., 5 min. : mono; 48 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Drakherren som börjar med Drakens offer. Den unge, fattige pojken Dian bor i landet Terra där tyrannen Nagir härskar. En dag blir Dian utvald att bli offer åt den onde draken men blir oväntat räddad av en herde. Åter i sin hemstad träffar han tjuvflickan Stella. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Drakherren

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 3: normal inläsning, 24 min. : mono; 48 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Drakherren som börjar med Drakens offer. Den unge, fattige pojken Dian bor i landet Terra där tyrannen Nagir härskar. En dag blir Dian utvald att bli offer åt den onde draken men blir oväntat räddad av en herde. Nu börjar Dians farofyllda färd tillbaka till sin hemstad. På vägen hamnar han i en magisk skog. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Drakherren

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, cop. 2005 (tr. 2007) av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 6: 1 CD-ROM, speltid normal inläsning 20 min. : mono; 48 s. : ill., speltid långsam inläsning 1 tim., 3 min. : mono; 48 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Drakherren som börjar med Drakens offer. Den unge, fattige pojken Dian bor i landet Terra där tyrannen Nagir härskar. En dag blir Dian utvald att bli offer åt den onde draken men blir oväntat räddad av en herde. Dians vän Stella blir överfallen och skadad. Kan alvkungens droppar rädda henne? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Spelet

av Bali Rai. Inläst ur Argasso, 2010 av Erik Olsson. Talboken omfattar 1 tim., 22 min..

Harjinder är 15 år och saknar erfarenheter av tjejer. Men intresset är det inget fel på och han blir överlycklig när två jättesnygga tjejer bjuder ut honom nästan samtidigt. Han faller för frestelsen att dejta båda, men snart har han snärjt in sig i en härva av lögner och blir alltmer förvirrad. På en fest hos en gemensam vän träffar tjejerna varandra och då spricker också bubblan.

Frestelser

av Sara Shepard. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, försöker Spencer, Aria, Emily och Hanna förstå vem som vill skada dem. Alisons mördare sitter äntligen fängslad och livet borde kunna återgå till det normala. Men verkligheten ser annorlunda ut. De hotfulla meddelandena från A fortsätter som förut och lögnerna håller tjejerna i ett fast grepp.

Intriger

av Sara Shepard. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, försöker Spencer, Aria, Emily och Hanna förstå vem som vill skada dem. Sedan Alisons död splittrade tjejgänget har hotfulla sms plågat dem, och hoten börjar nu övergå i verkliga mordförsök. Alla misstänker alla och ingen vågar tala sanning. Intrigerna tätnar och ingen går säker. Vem står i tur att bli nästa offer?.

Lögner

av Sara Shepard. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

I Rosewood, en förort till Philadelphia, bor tjejgänget Alison, Spencer, Aria, Emily och Hanna. De är döttrar till välbeställda föräldrar, och lever ett behagligt liv. Gängets centrum är Alison, som de andra tjejerna beundrar, men också skräms en smula av. Den harmoniska tillvaron slås i spillror den dag då det oförklarliga och hemska sker. Alison försvinner spårlöst och när mystiska sms dyker upp flera år senare sprids skräcken bland flickorna.

Skandaler

av Sara Shepard. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 10 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, försöker Spencer, Aria, Emily och Hanna förstå vem som vill skada dem. Sedan tjejgänget splittrats av Alisons död har hotfulla sms börjat plåga deras tillvaro. Gängets alla hemligheter avslöjas undan för undan och skandalerna duggar tätt. En av tjejerna upptäcker vem som skickar meddelandena, men det är farligt att veta för mycket..

Himmel över Hassela

av Viveka Sjögren. Inläst ur Kabusa, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

Kalle, som egentligen heter Santos efter sin bolivianske pappa, flyttar med sin mamma och sina två lillasystrar till Hassela. Där har mammas nye man Andersmannen köpt ett hus på landet. Själv har Kalle blivit uppmanad att skriva ner sina tankar och reflexioner av en kurator som han brukar besöka. Det är bråk på skolan och hemma blir det bara värre. Kalles arbetstränande mamma sjunker med spritens hjälp bara allt djupare ner i soffan.

Cherry Ames, nattsköterska

av Julie Tatham. Inläst ur Bonnier, 1959 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Cherry Ames har precis fått arbete som nattöversköterska på Weatherley-sjukhuset. Även Pyret Fortune, doktor Joes yrhätta till dotter kommer dit för att arbeta tillsammans med Cherry. På sjukhuset får hon inte bara ansvaret för patienterna utan får också tillfälle att rädda sjukhusets ekonomi. Utkom på engelska 1950. Nostalgisk läsning för vuxna.

Klaras hemlighet

av Christina Wahldén. Inläst ur R&S, 2012 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 2 tim., 30 min..

Tioåriga Klara blir fosterhemsplacerad, eftersom hennes pappa är i fängelse, och hennes mamma är inlagd på sjukhus. Det skrämmande, att pappa är mördare och att mamma är psykiskt sjuk, berättas utan moraliska pekpinnar eller sentimentala toner. Tvärtom är det skildrat på ett sätt som förmedlar människors lika värde, trots olyckliga omständigheter. Allt berättas utifrån Klaras tankar, känslor och upplevelser.

Facklitteratur

Ekonomi och näringsväsen

Hundar som jobbar

av Ulrika Nulty. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 26 min.. DAISY text och ljud.

Människans bästa vän, brukar ju hunden kallas. Kanske borde vi säga människans bästa jobbarkompis också. Det finns en massa jobb som bara hundar kan ha och som de får lära sig i särskilda hundskolor. Här får vi lära känna ledarhunden Desmond, bombhunden Akleja, skådespelarhunden Bon Jiver och deras vänner.