Nya talböcker februari 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 100 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

3 x César Aira

av César Aira. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 46 min..

Tre kortromaner - Litteraturkonferensen; Nätterna i Florens; En episod i den resande landskapsmålarens liv - av den hyllade argentinske författaren César Aira, 1949- . Historierna är fullkomligt oförutsägbara, de tar ständigt nya vändningar, skiftar stil och byter genre. Det kan vara ett flöde av absurda idéer som ibland avbryts av mer essäaktiga avsnitt med filosofiska och litterära funderingar. Förord av Magnus William-Olsson.

Bygdens hemligheter

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Del 1 i serien Thea. Köpmansdottern Thea Lund skiljer sig från mängden i den lilla byn vid Lofoten. Hon är vacker och egenrådig och håller sällan tyst med vad hon tycker och tänker. Men Thea har också ett varmt hjärta för de svaga i samhället, speciellt för bästa väninnan Jenny, som kommer från en mycket fattig familj. Många pojkar är förtjusta i henne, men Thea är inte förälskad i någon. Inte förrän Jennys kusin Joakim återvänder från Amerika.

Fristen

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Del 2 i serien Thea. Thea trivs hos den myndiga fru Monsen, även om hon måste arbeta hårt från morgon till kväll. Hon blir väninna med den frimodiga Tobine och den mycket tystlåtna Marte. I all hemlighet spelar de ett mystiskt spel på vindskammaren på kvällen. Thea reser hem över julen och möter Joakim. Mitt under festen hör hon tant Kajsas förtvivlade skrik på hjälp. När hon ser vem det är som överfaller Kaja, då sker det otänkbar.

Hoppets tid

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Del 3 i serien Thea. Thea och moster Kaja gör allt för att dölja sin inblandning i överfallet på Reidar - något som blir allt svårare när länsmannen undersöker saken. Men så går ryktet i handelsboden om att Theas värsta fiende ännu är i livet. Jenny har hamnat i olycka och tar äntligen mod till sig och berättar det för barnafadern. Men han vägrar att gifta sig med henne. Bröllop blir det i alla fall, med en annan än den Jenny först hade trott.

Fruktodlingens hemligheter

av Lynn Austin. Inläst ur KM & Borneling, 2009 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

En längtan efter ett hem hade fört Eliza till Wyatts fruktodling för tio år sedan. Nu i 1930-talets Amerika, hårt drabbat av ekonomisk depression, står hon ensam i livet som änka och mor till tre små barn. Dessutom är hon djupt skuldsatt och tyngd av ansvaret. Hur ska hon klara att sköta odlingen på egen hand? När främlingen Gabe dyker upp väcks frågor hos Eliza kring hans bakgrund. Kan han hota hennes tillvaro? Skildring med religiös underton.

Dubbelspel

av David Baldacci. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

Fjärde thrillern med privatdetektiverna Sean King och Michelle Maxwell. En tolvårig flicka har kidnappats under ett födelsedagskalas på presidentens tillflyktsort Camp David. Nationens säkerhet hotas. Sean är den enda presidenthustrun litar på så han och Michelle anlitas fastän varken de själva eller FBI vill. De stöter på motstånd från flera håll och under jakten på kidnapparna blir det allt svårare att skilja mellan vän och fiende.

Vittnet

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Del 7 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att klarar allt - så länge de har varandra. Huvudbyggnaden på Övre står övertänd, och barnen på gården håller på att bli fångade av lågorna. Samtidigt börjar nätet snöras åt runt Torgil, och Rise kommer ner från sätern för att vittna mot storbonden.

Arvet från Stonehenge

av Sam Christer. Inläst ur Bazar, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Åtta dagar innan sommarsolståndet blir en man brutalt slaktad inför en grupp troende i prästkappor, som deltar i en offerceremoni vid Stonehenge. Några timmar senare begår en av världens främsta skattjägare självmord. Han efterlämnar ett kryptiskt brev till sin son, den unge arkeologen Gideon Chase. Gideon allierar sig med en kvinnlig polis på orten och snart upptäcker de ett hemligt samfund, en sekt som i tusentals år dyrkat Stonehengemyten.

Död eller levande

av Tom Clancy. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 26 tim., 45 min..

Under flera år har Jack Ryan Jr och hans kollegor fört en hemlig och effektiv kamp mot terroristerna som hotar västvärlden. Den absolut farligaste är Emiren. Denne sadistiske mördare har iscensatt de dödligaste attackerna och lyckats undkomma rättvisan varje gång. Men nu är Jack och hans kollegor honom på spåren och deras jakt tar dem runt världen - från maktens korridorer i USA till Söderhamn i Sverige. Politisk thriller.

Utredningen

av Philippe Claudel. Inläst ur Norstedt, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Utredaren har kallats till Företaget för all mänsklig aktivitet. En självmordsepidemi bland personalen har rapporterats till avdelningschefen som nu vill att man gör en utredning. Men när utredaren träffar den ansvarige chefen känner denne inte till ärendet och går spårlöst upp i rök. Utredaren drabbas av tvivel. Är företagets egentliga mål att beröva människor deras identitet? Och är utredaren själv nästa offer? Kafkaliknande allegori.

Ministern

av Claes De Faire. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Theodore Mandelsten är regeringens mest omsusade minister. Han är ett socialt högdjur vars liv på premiärer och privata fester bevakas av pressen. Han är viktig för statsministern eftersom han får ett stort genomslag i media. Men Theodores relation till kvinnor är komplicerad och en romans med schlagersångerskan Sara-Lucia blir hett stoff. Kritisk skildring av den politiska makteliten där ytan betyder mycket mer än innehållet.

Gång på gång är skogarna rosa

av Emily Dickinson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 21 min..

Emily Dickinson, 1830-1886, en av de mest originella och mytomspunna amerikanska poeterna genom tiderna. Naturen, kärleken, språket och döden är återkommande teman i hennes författarskap. Hennes okonventionella poesi publicerades postumt och framstår idag som helt nyskapande för sin tid. Hon efterlämnade en betydande samling brev, anteckningsböcker och dikter. I urval och tolkning av poeten Ann Jäderlund. Förord av Staffan Söderblom.

Fällan

av Unni Drougge. Inläst ur Massolit, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Del 3 i trilogin om skandaljournalisten Berit Hård inledd med Bluffen. Sveriges mest kända modebloggerska får ansiktet totalförstört efter en misslyckad skönhetsbehandling. Bara några dagar efter kidnappas hennes nyfödda bebis. Berit dras in i en härva inom den kontroversiella skönhetsbranschen. Här finns galna patienter, sliskiga kirurger och här begås mord. Berit misstänker att hon själv gått i en fälla. Satirisk samtidsdeckare.

Konsten att dö i april

av Erik Eriksson. Inläst ur Ahlemarker, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Samling noveller om människor som är på väg. Några har redan gått fel andra står inför vägval utan att finna ord för det som händer: pojken som tvingas se sin mamma utnyttjas, flickan som plågas av tystnaden i hemmet, mannen som flyr sina krigsupplevelser, paret som undviker samtalet om ett utslitet förhållande. Berättelserna förenar det vardagliga med det lätt absurda till en uttrycksfull enhet.

Den sista dagen i december

av Mariette Glodeck. Inläst ur Norstedt, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Fristående fortsättning på Röda vita rosen. De åtta kompisarna i Stockholm är nu i 30-årsåldern och har gått olika vägar i livet. Frida har blivit framgångsrik sångerska, Måns har av misstag blivit pappa och jobbar bakom en bardisk, Teddy har tagit över pappans firma, Tove har ett lesbiskt förhållande och Milla ska gifta sig. På hennes möhippa och bröllop återförenas de gamla vännerna och olika känslor väcks till liv.

Hur du blir en fulländad självplågare för resten av detta århundrade

av Dan Greenburg. Inläst ur Hammarström & Åberg, 1988 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

Humorbok som lanseras som "boken som lärt 1/4 miljon människor konsten att verkligen må pyton". Det handlar bland annat om självtortyrens grunder där det ges tips på hur man får ett bekymmer att mogna, hur man ökar sin förmåga till negativt tänkande och hur man omvandlar bekymmer till ångest. Utkom i original 1966. Denna upplaga är översatt och bearbetad av Magnus Härenstam.

Och dagarna är som små sekler

av Göran Greider. Inläst ur Bonnier, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Dikter tillkomna under flera decennier; en samling intryck från författarens två landskap: Årsta i södra Stockholm och Dala-Floda i västra Dalarna. Älvlandskap och arbetarförort. Bygemenskaper båda. Men också utsiktspunkter för poeten, för stora frågor och små; från vargjakt till utrikespolitik. Med dikten vill han ta in hela världen, och visa att den angår oss.

Död i familjen

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Del 10 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookie har fått blod från två vampyrer, men ändå tar det lång tid för henne att läka efter tortyren hon utsattes av älvorna. Dessutom försöker hon hantera sorgen efter sin dödade gudmor Claudine. Den enda ljuspunkten i tillvaron är kärleken till vampyren Eric. Vad hon inte vet är att det finns en älva kvar i människovärlden som är mycket arg på Sookie. Bildar förlaga till TV-serien True blood.

Från död till värre

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Del 8 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Efter orkanen Katrina och bomberna vid vampyrkonferensen är Sookie nu tillbaka i tryggheten. Men hennes pojkvän Quinn är en av de saknade och förändringens vindar blåser - vare sig Louisianas varulvar och vampyrer gillar det eller ej. I de efterföljande stridigheterna möter Sookie faror, död och svek från någon som stått henne nära. Hennes värld kommer aldrig att bli densamma igen.

De dödas samtal

av Reginald Hill. Inläst ur Minotaur, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 20 tim., 45 min..

Kommissarie Andyn Dalziel och hans kollega Peter Pascoe står inför en dolsk seriemördare. En man drunknar, en dör i en motorcykelkrasch. Till synes två olyckor, men ändå ett par i en serie av mord. Varje mord följs av en mystisk, skriven dialog som ger ledtrådar till vem som utfört dåden och varför. Dalziel och hans kollegor lyckas ringa in ett antal misstänkta.

Den kalla elden

av Arnaldur Indriðason. Inläst ur Norstedt, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Poliskommissarie Erlendur Sveinsson i Reykjavik är tillbaka där han växte upp. Vid Islands östra fjordar hinner det förflutna plötsligt ikapp honom. För många år sedan gick en grupp brittiska soldater vilse i bergen. Överraskade av stormen försvann flera av dem spårlöst. Samma kväll försvann också en ung kvinna under märkliga omständigheter. Men vad var det egentligen som hände henne och soldaterna? Desperat söker Erlendur svar på gåtan.

Femtio nyanser av frihet

av E. L. James. Inläst ur Norstedt, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 18 tim..

Del 3 i serien inledd med Femtio nyanser av honom. Nu har Ana och Christian allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian. Och Christian måste kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna. Just när det verkar som om de lyckas överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest.

Pojken i resväskan

av Lene Kaaberbøl. Inläst ur Bonnier, 2012 av Erik Olsson. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Första boken på svenska med sjuksköterskan Nina Borg som arbetar med flyktingar för Röda korset. En väninna ber Nina hämta ut en resväska på centralstationen i Köpenhamn. I den finns en liten pojke, naken och neddrogad men lyckligtvis vid liv. Nina börjar forska i pojkens förflutna vilket visar sig bli livsfarligt. Romanen skiftar synvinkel mellan Nina, offret och gärningsmannen och utspelar sig även i Östeuropa. Agnete Friis är medförfattare.

Raderna som Kafka strök

av Franz Kafka. Inläst ur Bakhåll, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Franz Kafka strök och tuktade rejält i sina manuskript innan texterna gavs ut. Här är 14 sådana strukna avsnitt samlade. Det rör sig om sådant som författaren av olika skäl bedömt som överflödigt, undermåligt eller alltför intimt. Störst behållning av texterna fås om man har möjlighet att läsa de utgivna, kompletta, verken jämsides. Texterna sätts in i sitt sammanhang och kommenteras av översättarna Hans Blomqvist och Erik Ågren.

En misstänkt liten kanelgiffel

av Karl Johan Karlsson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Herman Wicksell är en mästare på att trollbinda och manipulera sin omgivning. Det hänger delvis ihop med hans sjukdom - han är bipolär - manodepressiv - och lider av olika tvångssyndrom. Författaren, reporter på Expressen, följer Hermans liv under många år. Det blir till en fascinerande historia om en man i 30-årsåldern som har en vardag som inte liknar någon annans. Efterord av Mikael Lindén, professor i allmän psykiatri.

Det skrivna ordets tystnad

av Torbjörn Lundgren. Inläst ur Dejavu, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Om fabriksarbetaren Åke och hans familj, hustru Margareta och två barn, Johan och Carolina. 40 år skildras i snabba ögonblicksbilder; politiska händelser och glimtar ur raddio och tv-program ger tidsskildringen färg. Åke och Johan är dyslektiker med läs- och skrivsvårigheter. Margareta kämpar för att skolan ska ta Johans svårigheter på allvar. Allsidig bild av ett handikapp som med rätt undervisning och tålmodigt arbete kan övevinnas.

Ingen jag vet är i mitt träd

av Martin Luuk. Inläst ur Modernista, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 2 min..

Fyra korta prosatexter som tillsammans bildar en större och djupt personlig historia. En historia om den tunna linjen mellan självglorifiering och självförakt, mellan lycka och dödslängtan. Misslyckanden och melodramatiska planer skildras på ett humoristiskt vis. De kaotiska situationer som människorna hamnar i bildar underlag till absurda historier med underfundiga vändningar. M.L., 1968- , är bland annat medlem i Killinggänget.

Natten och ljusen

av Clemens Meyer. Inläst ur Daidalos, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Människorna i bokens noveller hör inte till de privilegierade i dagens tyska samhälle och tvingas ofta vara uppfinningsrika för att klara sin marginaltillvaro. Allting ordnar sig, på något sätt, i dessa drastiska men samtidigt ömsinta berättelser. Inte alltid till det bästa, men inte heller alltid till det sämsta. Tillvaron är som den är. C.M., 1977- , prisbelönad tysk författare.

Tonar ut i vitt

av Lotta Muth. Inläst ur Lejd, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

Lyhört och sinnligt gestaltar författaren olika människoöden i novellsamlingen: det svenska parets resa tvärsöver Kanada, flickan simmande i poolen om natten, pojken vid isvakens djup, kvinnan som möter sig själv på gatan. De har alla problem med verkligheten och önskar sig inuti det levande. De vill känna något. Vad som helst utom en slät, blank tomhet. L.M., 1964- . Debut.

Memento mori

av Elias Palm. Inläst ur Ordfront, 2013 av Erik Borgeke. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Tredje boken med rättsläkaren Ella Andersson. Sekreteraren på den rättsmedicinska avdelningen tar emot ett paket som visar sig innehålla ett stinkande människohuvud i stark förruttnelse, med en kula i. Polisen försöker identifiera offret medan Ella koncentrerar sig på den egna organisationens roll. Hon finner kopplingar till den organiserade brottsligheten. Avdelningen lamslås när det står klart vem huvudet tillhör.

Noveller

av Konstantin Paustovskij. Inläst ur Akvilon, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Samling med tio noveller av Konstantin Paustovskij, 1892-1968, en av de mest populära författarna i både Sovjetunionen och Ryssland. I novellerna berättar Paustovskij om kärlek, andlighet, krig, naturen, livet och åldrandet. Hans språk är utmejslat klart och vackert. I några noveller fångar vi en levande glimt av Paustovskij-romantikern; hans empati och djupa känslor för sina medmänniskor, särskilt ryska judar.

1974

av David Peace. Inläst ur Modernista, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

December 1974, Yorkshire. Eddie Dunford får jobb som kriminalreporter. Hans första jobb är att rapportera om det brutala mordet på tioåriga Claire Kemplay. Samtidigt försöker han hantera förlusten av sin nyss bortgångne far. Eddies instinkt säger att det finns ett samband mellan mordet på Claire och två tidigare mord på unga flickor. Hans efterforskningar leder honom in i ett inferno av polisbrutalitet och korruption.

Mot dagen

av Thomas Pynchon. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 CD-ROM (50 tim., 30 min.).

Bred skildring som tar avstamp i världsutställningen 1893 och breder ut sig, i skuggan av första världskriget, fram till år 1923. I det digra persongalleriet förekommer, barnsliga ballongfarare, korrupta kapitalister, märkliga matematiker och läskunniga hundar på skilda platser i Nordamerika, Europa och Asien. Det mystiska möter det mätbara i en postmodernistisk fresk som är fylld av populärkultur, surrealistiska skeenden och samhällskritik.

De 500

av Matthew Quirk. Inläst ur Norstedt, 2012 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Som det lysande stjärnskottet på Washingtons mäktigaste lobbyistfirma rör sig Mike Ford i kretsen kring "De 500" - eliten som styr landet. Jobbet har gett honom allt han har drömt om. Mike växte upp bland småkriminella bedragare och fick tidigt lära sig knepen av sin far. Hans juridikexamen var en chans till ett annat liv. Nu står han inför ett dödligt hot och får plötsligt användning av de knep han lärde sig under sin uppväxt. Politisk thriller.

En tiger för en ängel

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst ur Forum, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Författarens första vuxenroman är en barndomsskildring som utspelar sig på 1950-1960-talet. Lotte som är åtta år längtar hela tiden till sommarlovet. Då får hon bo hos sin farmor och farfar på Vestlandet och hjälpa dem med sysslorna på gården. Den här sommaren kommer hon inte ifrån problemen hemma i Trondheim. Hon vaknar av djurlika skuggor som hotar henne och hon plågas av föräldrarnas gräl och skilsmässa. Ingen av dem verkar bryr sig om henne.

Den osynliga handen

av Isaac Rosa. Inläst ur Astor, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Roman om människor som arbetar. De lägger tegel, monterar delar på löpande band, styckar kött, syr, diskar, bär lådor. Men utan att veta varför. De vet bara en sak; en osynlig hand drar i trådarna och kan förvandla deras dag till en mardröm. Författaren skildrar vår uppfattning av arbetet och hur arbetslivet har förändrats inifrån. En kompromisslös beskrivning av åtstramningar och hårdare villkor. I.R., 1975- , uppmärksammad spansk författare.

Mitt liv som man

av Philip Roth. Inläst ur Bonnier, 1975 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 16 tim., 26 min..

Tragikomisk berättelse om Peter Tarnopol, ung författare som efter en lovande debut är helt oförmögen att komma igen. Ett enda ämne upptar hans tankar, ett ämne som han varken kan bemästra eller förkasta: hans egna katastrofala försök att bli en mogen och ansvarsfull människa. I bakgrunden finns föräldrar, syskon, psykoanalytikern och två kvinnor - hustrun och älskarinnan. Alla är ute efter honom! Själutlämnande roman av P.R., 1933-.

Bok utan namn

av Göran Sonnevi. Inläst ur Bonnier, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 23 tim., 2 min..

Långa böljande diktsviter som med stor komplexitet rymmer ett skiftande innehåll. En omfattande del är en dagboksaktig svit där tankar om privatliv och politik blandas. Sonnevi väver samman ämnen som kärlek, global orättvisa, naturvetenskap, krig, astronomi, antika myter, matematik och roddbåtsturer. Göran Sonnevi, 1939- , betraktas sedan debuten 1961 som en av Sveriges främsta lyriker.

Fjärilsommar

av Marie-Louise Steiner. Inläst ur Black Island Books, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Det är en dag som han länge sett fram emot. Han ska få ställa sina kunskaper i den europeiska vetenskapens tjänst. Förhoppningsvis ska han få sin ställning som Lappmarkens främste botanist bekräftad. Författaren tecknar en annorlunda bild av Lars Levi Laestadius som en framstående botanist - men också som skarp civilisationskritiker och en man i ständig opposition. M-L.S., journalist och dokumentärfilmare. Debutroman.

Dagboksblad

av Bertil Söderling. Inläst ur Norma, 1985 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 1 tim., 40 min..

Enkla, vardagsnära dikter utifrån teman som barn, djur och natur, kärlek, vänskap och ensamhet. Människan skildras i sorg och glädje, i det lilla livet som speglar det stora. Författaren , barnläkare, en gång känd som radiodoktor.

Brutna löften

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Del 19 i serien Familjearvet. Agnete blir vettskrämd när vålnaden visar sig i Fiskums kyrka. Hon ryggar bakåt och faller ner från läktaren. Strax därefter kommer Lorentz in och hittar henne livlös på golvet. Hur kunde han låta detta hända? Erika har länge haft ett ansträngt förhållande till sin mor. Men den senaste tiden har de kommit närmare varandra och Nora bestämmer sig för att avslöja sin dystra hemlighet för dottern.

Dödens tjärn

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

Del 18 i serien Familjearvet. Ylva har mycket omkring sig. Hon vill lösa mysteriet med det kranium hon fann i tjärnen, samtidigt som hon plågas av den misstanke som Olette sådde hos henne. Har Harald varit tillsammans med Erika? Agnete får en obehaglig överraskning när de unga på Fossesholm börjar prata om oförklarliga händelser. Det talas om att det spökar i Fiskums gamla kyrka och hon är så dumdristig att hon går in ensam i kyrkan på natten.

Efterspel

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Del 20 i serien Familjearvet. Erika föder medan Aleksander sitter på Akershus fästning. Trots de svåra omständigheterna gläder sig Erika åt den nyfödde. Det visar sig snart att Olette är intresserad av sitt barnbarn. Och det skrämmer Erika, för hon vet att Olette inte skyr några medel för att få det hon vill ha. Äntligen är det klart för bröllop, Harald och Ylva ska säga ja till varandra. Men den lyckliga dagen tar en mycket dramatisk vändning.

Tidsstudiemannen

av Pär Thörn. Inläst ur Modernista, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

I 91 korta avsnitt skildras berättarjagets liv från vaggan till graven. Redan i tidiga år fascineras han av att beräkna och mäta tiden. Som tjänstman arbetar han på ett företag med att effektivera och rationalisera arbetet - med övernitisk ansträngning står han med sitt stoppur och noterar olika arbetsmoment. Allt är mätbart, även de mest ovidkommande detaljerna. Absurd humor blandas med en sorg över tidens gång.

Kungens lilla piga

av Ulla Trenter. Inläst ur Mälaröbörsen, 1997 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Deckare i Stockholmsmiljö. Ett mord förövas på Kungliga Slottet. Sedan utspelas den vindlande handlingen i olika miljöer: ruffig ateljévåning i City, lyxvåning vid Humleplan, Auktionsverket vid Odengatan och Moderna museet på Skeppsholmen. Huvudspanare är fotografen och privatsnoken Harry Friberg och den prudentligt fläckfrie kriminalinspektören Vesper Johnson. Ulla Trenters första deckare under eget namn.

Boken om Joe

av Jonathan Tropper. Inläst ur Gilla böcker, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Joe Gaffman är 34 år och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok Bush Falls, en utlämnande självbiografisk roman om hans uppväxt. Den avslöjar allt om alla i den lilla staden där han växte upp. Detta har inte oroat Joe, som inte besökt sin hemstad på många år. Men när hans far får en stroke tvingas Joe återvända, och får möta hämndlystna gamla klasskamrater, sin familj, sin bästa vän och sitt livs kärlek.

Blunda hårt

av John Verdon. Inläst ur Forum, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 18 tim., 17 min..

Den andra spänningsromanen med f.d. mordutredaren Dave Gurney. Mitt under en bröllopsfest hittas den unga bruden halshuggen med huvudet placerat på en stol framför kroppen. Polisen misstänker den mexikanske trädgårdsmästaren, men brudens mor söker upp Dave Gurney. När han börjar gräva i brudparets bakgrund, upptäcker han en rad egendomliga omständigheter och inser att det inte bara handlar om ett mord utan om flera sadistiska brott.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Dygdernas renässans

Inläst ur Atlantis, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

I ett antal idérika och tankeväckande essäer reflekterar elva kända svenska forskare över antikens dygder - klokhet, mildhet och mod - och de kristna dygderna ödmjukhet, lydnad , kyskhet och tålamod. Andra artiklar rör barmhärtighet inom islam, nyfikenhet som en mycket tvetydig dygd, lojalitet som samhällsdygd och historia som ett bibliotek av kunskap där det goda omdömet prövas och lärs ut.

Glömskan - värd att minnas

Inläst ur Kungl. Vetenskaps- och vitterhetssamhället, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Vad är glömska? Varför glömmer vi? Vad glömmer vi? Kan man återkalla i minnet vad man glömt? Vad bör vi glömma, vad bör vi inte glömma? Individer glömmer, kollektiv glömmer. Glömskan har många ansikten och funktioner, i ständigt samspel med sin storasyster minnet. Tretton forskare ger perspektiv på glömskan från sina kunskaps- och verksamhetsområden, alltifrån medicin till poesi.

Religion

Kristen på nytt sätt

av Brian D. McLaren. Inläst ur Marcus, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Hur kan den kristna tron bli relevant för en kritiskt tänkande individ i ett postmodernistiskt samhälle? Genom en fiktiv dialog mellan pastorn Dan och en NO-lärare, Neo, illustreras hur en stelnad tro och religion kan hitta nya vägar. I dialogen resonerar de om tro och tvivel, förnuftets roll, om kallelse, mission och om andlig fostran i en sekulär tid. I boken ingår också en studieplan med ett antal frågor till varje kapitel.

Filosofi och psykologi

Kunskap och tro

av Rainer Carls. Inläst ur Veritas, 2002 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Första boken i serien Filosofins grundproblem. Texten ger en systematisk introduktion till kunskapsteorins huvudproblem. Författaren fokuserar på de teoretiska frågeställningarna och de olika försöken att besvara dem. En historisk exposé över de tänkare och idéströmningar som är betydelsefulla för kunskapsteorin ingår också. Författaren är jesuitpater och doktor i teoretisk filosofi.

Tid för det meningsfulla

av Bodil Jönsson. Inläst ur Bromberg, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Som barn söker vi oss spontant till det meningsfulla. Längre fram i livet får vi för oss att vi har ont om tid och vänjer oss vid att bara hinna med det kortsiktigt nödvändiga. När så pensioneringen kommer har vi inte alltid kvar förmågan att söka efter det samtidigt som längtan efter mål och mening vaknar. Hur kan jag ändra mitt liv för att tydligare få fatt i hur jag utvecklats, vem jag är idag och vad det betyder för framtiden?.

Filosofi i en ny tonart

av Susanne K. Langer. Inläst ur Geber, 1958 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 29 min..

En filosofi om icke blott musik utan om alla konstarter, skriven 1942. Författaren framställer en konstteori enligt vilken konsten avbildar och speglar känslornas struktur. Hon framför idén att det hos människan finns ett grundläggande behov av att symbolisera och att fylla tingen med mening. Idéerna är påverkade av Ernst Cassirers symbolfilosofi. Författaren var amerikansk filosof och estetiker, detta är hennes mest kända verk.

Älskade assistent

Inläst ur Prolead, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Assistansbranschen står inför stora förändringar i och med ny lagstiftning. Den här boken inspirerar till en professionell assistansroll utifrån Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Brukarens rätt till det egna livet går som en röd tråd genom hela texten. Författaren är neuropsykologspecialist och affärspsykolog med fokus på arbetsmarknad. Boken utkom i september 2012.

Uppfostran och undervisning

Kan vi prata med barn om allt?

av Magne Raundalen. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Föräldrar och skolpersonal behöver vägledning i hur de ska tala med barn om krispräglade nyheter och kriser som drabbar barns familjer. Målet är att bryta ned det som författarna menar hindrar oss mest när det gäller att ta barn på allvar. När det verkligen gäller vill barn ha tydlig information från omsorgsfulla vuxna. Författarna är barnpsykolog respektive filosofie doktor i specialpedagogik.

Språkvetenskap

Språket i sociala medier

av Ingrid Herbert. Inläst ur Prodicta, cop. 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Sociala medier kräver social kompetens menar författarna, språkkonsulter i svenska, till denna guide för myndigheter och företag som vill komma igång med sociala medier, men inte förstår vad det innebär och hur de ska uttrycka sig. Med sociala medier förstås här olika internetplattformar där användarna själva svarar för innehållet. Boken bör även intressera den som håller på med facebook, twitter, mejl och bloggar.

Litteraturvetenskap

Per Anders Fogelström

av Karl-Olof Andersson. Inläst ur Stockholmia, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

Heltäckande biografi över Per Anders Fogelströms liv och verk. Författaren fokuserar bland annat på Fogelströms insatser som ungdomsledare och kulturspridare. Han var en kämpande antinazist, en nyckelperson i fredsrörelsen och han spelade en avgörande roll för bevarandet av viktiga kultur-, miljö- och stämningsvärden i Stockholm. Som författare var han en samvetsgrann forskare som beskrev tidigare förbisedda människor och förhållanden.

50 fullträffar

av Jan Broberg. Inläst ur Btj, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Författarna, två av Deckarakademiens grundare, har valt ut 50 deckarfavoriter. Här finns en hel del kända titlar men även några som kanske är helt okända för många läsare. De flesta böcker finns översatta till svenska men några fortfarande väntar på att bli det. Den anglosaxiska utgivningen dominerar men några svenska finns med som till exempel Efterskalv av Arne Dahl och Paradisoffer av Kristina Ohlsson.

Vid svenskhetens nordliga utposter

av Gerda Helena Lindskog. Inläst ur Btj, 2005 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 11 min..

Det finns en rik litteratur om samer och samiska förhållanden, men hur ser bilden av samerna ut i litteraturen? Författaren försöker ge svar på den frågan när det gäller barn- och ungdomslitteratur. Hon visar att skildringen av och synen på samerna speglar sin tids värderingar och synsätt - från de kvinnliga författarnas pedagogiska nit i början av 1900-talet till 1930-talets äventyrsberättelser och 1960-talets samtidsrealism.

En naiv och sentimental prosaist

av Orhan Pamuk. Inläst ur Nordstedt, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Vad händer i vårt medvetande när vi läser en roman? Och vad gör romanen unik jämfört med en film, en målning eller en dikt? Här får man i sällskap med den turkiske nobelpristagaren i litteratur följa med på en resa i gränslandskapet mellan författare och läsare. Längs vägen stannar Pamuk upp och gör personliga läsningar av favoriter i litteraturhistorien och reflekterar kring sitt eget skrivande. Titeln alluderar på ett verk av Friedrich Schiller.

Pablo Neruda

av Sören Sommelius. Inläst ur h:ström, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Biografi över Pablo Neruda, 1904-1973, chilensk författare, politiker och diplomat. Han betraktas som en av 1900-talets viktigaste poeter och fick 1971 Nobelpriset i litteratur. Knappt fyllda 20 år fick han sitt genombrott med den erotiskt frispråkiga "20 kärleksdikter och en förtvivlad sång". Han var aktiv i Chiles kommunistiska parti och en stor livsnjutare, bland annat var han gift tre gånger. Lättillgänglig introduktion till N:s författarskap.

Konst, musik, teater och film

Writers united

av Björn Almqvist. Inläst ur Dokument, 2005 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Journalisten Björn Almqvist och fotografen Emil Hagelin har under flera år följt Writers United Football Club, ett graffiticrew i Stockholm bestående av sex unga män. Varför utsätter de sig för livsfara och riskerar fängelsestraff? Författarna söker svar på frågorna och skildrar drivkrafter och liv. Närgånget porträtt som ger en bra inblick i graffitikulturen. Med parallelltext på engelska och svenska. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ett bluesliv

av Klas Gustafson. Inläst ur Leopard, 2006 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 15 tim., 52 min..

C.V., 1937-1987, var som artist både folkkär och kontroversiell. Han levde hårt och många av hans sånger är egentligen lån - men han lyckades ändå göra dem till sina egna. Här berättas engagerat om V:s liv och verk, alltifrån barndomens Holland, flytten till Sverige 1949, jobbet som socialarbetare och genombrottet i början på 1960-talet. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken. K.G., journalist, 1950- .

Total recall

av Arnold Schwarzenegger. Inläst ur ICA, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 28 tim., 48 min..

Självbiografi över Arnold Schwarzenegger, skådespelare, kroppsbyggare och f.d. guvernör i Kalifornen, 2003-2011. Han föddes i Österrike 1947, men emigrerade till USA 1968 där han inledde sin karriär som kroppsbyggare. Efter att ha vunnit titeln Mr. Universe övergick han till skådespelaryrket. Bland annat har han varit med i filmer som Total recall och Terminator. Han var gift med John F. Kennedys systerdotter Maria Shriver 1986-2011.

Fredsförklaring

av Neil Young. Inläst ur Norstedt, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 35 min..

Kanadensiskfödde Neil Young, 1945- , har ett långt musikliv bakom sig som medlem i olika grupper och som soloartist, ibland tillsammans med gruppen Crazy Horse. Han har gjort musik i många genrer och prisats för sin musikaliska talang och sin konstnärliga integritet. Här berättar han med charm, humor och avväpnande uppriktighet om ett långt liv i hippieromantik, droger, kärlek och musik. Han har förklarat fred med sitt liv och slutat med alla droger.

Historia

Birger Magnusson

Inläst ur Västergötlands museum, cop. 2006 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Birger Magnusson, eller Birger jarl, är en framträdande gestalt under svensk medeltid. Här ges en belysning av hans liv och gärning av historiker, arkeologer och andra specialister. Dick Harrison ger en översikt över jarlens liv åren 1210 till 1266, hans härstamning, hans inrikes- och utrikespolitik och rollen som statsgrundare. Thomas Lindkvist utreder begreppet jarl och ämbetets ursprung. DNA-tekniker berättar om gravöppningarna i Varnhem.

En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem

av Bill Bryson. Inläst ur Forum, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 25 tim., 30 min..

Största delen av människans historia består av århundrade av vardagsliv, aktiviteter man ägnar sig åt i sitt hem. Författaren har försökt ta reda på hur alla dessa enkla aspekter av vårt privata vardagsliv kommit att se ut som de gör. Boken ger svar på tusentals frågor som till exempel varför det står salt och peppar på matbordet, varför gafflar har fyra uddar och varför vi tvättar oss. Mycket ägnas byggnader och olika rums utformning.

Slutet

av Ian Kershaw. Inläst ur Bonnier, 2012 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 29 tim., 56 min..

Andra världskriget var hopplöst förlorat för Tyskland redan hösten 1944. Hela landet och halva världen låg i spillror. Miljontals människor hade dött och åter miljoner hade förlorat allt de ägde. Ändå kapitulerade inte Tyskland Röda armén intog Berlin och de allierade trängde långt ned i Bayern. Ändå fick de tyska statsanställda ut sin lön i tid. Varför fortsatte Tyskland kriget? Här skildras krigets sista år, från juli 1944 till maj 1945.

Svart i Sverige

av Cecilia Sylvan Henriksson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Hur har svarta personer och företeelser, presenterats, tagits emot och påverkat Sverige och svenskarna genom tiderna? Författarna tar upp flera aspekter inom konst, musik, litteratur, teater, reklam och leksaker. Svensk slavhandel och kolonisation liksom missionen i Kongo får egna kapitel. Dessutom presenteras flera historiska och nu levande personer som på ett eller annat sätt gjort avtryck i Sverige. Lättillgänglig och tänkvärd kulturhistoria.

Kampen om Stilla havet

av Niklas Zetterling. Inläst ur Norstedt, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Kampen mellan USA och Japan under andra världskriget dominerades av stridigheter mellan de bägge ländernas flottor. Det var då hangarfartygen befäste den dominerande roll de haft sedan dess. Här skildras förloppet kronologiskt, både på det strategiska och taktiska planet utgående från just hangarfartygens roll. Till detta bifogas utdrag ur dagboksanteckningar från två japanska läkare som var stationerade på olika hangarfartyg.

Biografi med genealogi

Interventioner

av Kofi A. Annan. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

FN:s förre generalsekreterare berättar om sin tid i FN:s tjänst åren 1998 till 2006. Under dessa år nådde FN stora framgångar, främst markerat av det Nobelpris som år 2001 gavs till både FN och Annan. Under hans tid proklamerade man millenniemål som skulle vara uppfyllda 2015 och som gällde bland annat kamp mot fattigdom och analfabetism. Men Annans år i FN innehöll också nederlag, främst det av USA och Storbritannien startade Irak-kriget 2003.

Möten och händelser i Nipornas stad

av Ulf Beijbom. Inläst ur Emigrantinstitutets vänner, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Förf., mångårig chef för Emigrantinstitutet i Växjö och professor i emigrationshistoria, berättar om barndomens Sollefteå och i viss mån även födelsestaden Härnösand. Hans självbiografiska berättelse från 1940- och 50-talen utspelas under den kanske mest omvälvande perioden i Sollefteås historia - beredskapstiden med de två regementena, affärslivets expansion och den "moderniseringsprocess" som satte grävskoporna i "tornstadens" riksunika trähus.

Thunder dog

av Michael Hingson. Inläst ur Semnos, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Författaren, synskadad sedan födseln, var på sitt kontor på 78:e våningen i det norra tornet på World Trade Center den 11:e september 2001 när ett fruktansvärt oljud hördes. Han kunde känna lukten av flygbränsle och rök. Det kunde även hans ledarhund Roselle. Trots kaoset behöll ledarhunden sitt lugn och ledsagade sin husse nerför 1400 trappsteg ut mot räddningen. Här berättas historien om denna modiga, vältränade hund och hans blinde husse.

Sibirisk uppfostran

av Nicolai Lilin. Inläst ur Modernista, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

I det omstridda och laglösa Transnistrien, beläget mellan Moldavien och Ukraina, lever en tätt sammansvetsad grupp "hederliga kriminella", i enlighet med strikta koder och kompromisslös lojalitet. Här berättar tatueringar historien om en människas liv, hederliga vapen särskiljs från syndiga och auktoritet är något som alltid bör misstros. Självbiografi av Nicolai Lilin, 1981- , som berättar om sin uppväxt i denna extrema miljö.

Vitt begär

av Gunilla Sahlin. Inläst ur Pickabook, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Allt fler läkare och forskare anser att man kan bli beroende av socker på samma sätt som andra droger. Medan sockerberoendets officiella status diskuteras i forskarvärlden finns det människor som dagligen kämpar med ett mycket hälsofarligt och handikappande beroende. Förf., företagare i upplevelseindustrin, är den första som har skrivit en personlig berättelse om hur det är att leva med sockerberoende.

Constance Mozart

av Viveca Servatius. Inläst ur Themis, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 27 tim., 6 min..

Biografi över Constanze Mozart, född Weber, 1762-1842. Under de nio år hon var gift med Mozart skapade han sina bästa verk. De fick sex barn, enbart två söner uppnådde vuxen ålder. Constanze överlevde Mozart med över femtio år och såg som sin livsuppgift att sprida hans musik. Detta fortsatte hon med även efter omgiftet med den danske diplomaten Georg Nicolai Nissen, som skrev den första stora biografin om Mozart. V.S. är musikforskare.

Hopplös och hatad av alla

av Toby Young. Inläst ur Månpocket, 2004 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 47 min..

Självbiografisk skildring av en brittisk journalists upplevelser i New Yorks glamourösa medie- och kändisvärld i slutet av 1990-talet. Young anställs på det glassiga veckomagasinet Vanity Fair med ambitionen att bli en del av stadens kändiselit. Den roliga redogörelsen av hans katastrofala tillkortakommanden i Manhattans nattliv präglas av en avväpnande självironi och så småningom alltmer besk kritik av värderingarna i "kändiskulturens dypöl".

Geografi

Krångede i kraftens tid

av Birger Ekerlid. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Livet kring Krångedeforsarna har påverkat generationer med anknytning till trakten. Kraftverken, som byggdes mellan 1931 och 1947, var dåtidens största och var ett riksintresse i arbetslöshetens Sverige under 1930-talets stora arbetslöshet. Utbyggnaden av forsarna markerade övergången från bondesamhället till industri-Sverige. Här berättas om hur trakten såg ut tiden före, under och efter den stora utbyggnaden och hur det ser ut idag.

Ur regnskogens skugga

av Daniel Rolander. Inläst ur Ström, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 8 tim., 48 min. m. DAISY text och ljud.

"Ur regnskogens skugga" berättar om Daniel Rolanders ovanliga resa. Han var Carl von Linnés lärjunge och hade 1754 skickats ut för att samla in växter och djur och beskriva landet Surinam. Här ges ett urval av den 700-sidiga dagbok Rolander skrev, med bilder av fotografen Helene Schmitz som rest i Rolanders spår och ett inledningskapitel av James Dobreff som berättar om Rolander och bakgrunden och efterspelet till hans resa.

Samhälls- och rättsvetenskap

Internetpublicering och sociala medier

av Malin Forsman. Inläst ur Norstedts juridik, 2011 (tr. 2012) av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

M.F., advokat och expert inom området immaterialrätt och IT-rätt, förklarar reglerna som rör internetpublicering, sociala medier och IT-relaterade produkter och tjänster på ett konkret och enkelt sätt. Hon ger också en praktisk tillämpning av juridiken på internet med exemplifierande rättsfall och förklaringar. Ett kapitel består av grundläggande frågor och svar om vad man ska tänka på när man publicerar material på nätet.

Tystnadens Europa

av Helle Larssen. Inläst ur Celander, 2012 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Helle Larsen, journalist och tidigare webbredaktör för Europaparlamentet, undersöker yttrandefriheten för tjänstemännen i EU. De tjänar mycket pengar men dessa generösa villkor har en baksida. Tjänstemännen är ekonomiskt bundna till sin arbetsgivare och den anställde som av någon anledning anses brista i lojalitet riskerar att mista inte bara en stor del av sitt sociala nätverk utan också hela det ekonomiska skyddsnätet för sig och sin familj.

Kvicksilver i amalgam - en arbetsmiljörisk

av Margaretha Molius. Inläst ur s.n., 1992 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 40 min..

Resultatet av en enkät för tandvårdspersonal som fokuserar på hur stor den totala belastningen är av arbete med kvicksilver. Enkäten besvarades av 118 personer av 130 totalt och gjordes 1990-1992. Den visar förekomsten av de symtom som personalen fått efter kvicksilverexponering. Författarna menar att kvicksilver är en arbetsmiljörisk som ignorerats av myndigheterna. Författarna är båda samordnare för kvicksilverdrabbad tandvårdspersonal.

Skitliv

Inläst ur Atlas, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Antologi om den nya arbetsmarknaden i Sverige, sedd genom unga människors ögon. En ny generation fostras in i en arbetskultur som skapar stress, smärtor och rotlöshet, menar bokens författare. En kultur som kräver total anpassningsvilja, men som inte ger tillbaka i form av en plats i samhället. Är det så här vi alla kommer att få det i framtiden?.

Teknik, industri och kommunikationer

Klarspråk på nätet

av Karin Guldbrand. Inläst ur Prodicta, cop. 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

Handbok för den som arbetar med copy, text och form för webb, surfplattor och mobiltelefoner. Författarna tar ett språkligt grepp på användbarhet och visar hur språket samspelar med andra element på webbsidan. Ger vägledning och konkreta tips för alla delar av webb- och textproduktion. Rikligt med exempel, övningar och tips - allt från prov på övergripande struktur till hur man åstadkommer ett hårt mellanslag.

Ekonomi och näringsväsen

Ett ramverk för innovationspolitiken

av Pontus Braunerhjelm. Inläst ur Samhällsförlaget, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

I takt med en tilltagande globalisering och hårdnande konkurrenstryck blir innovationer och förnyelse allt viktigare. Tre av Sveriges främsta nationalekonomer varnar för att innovationspolitik likställs med satsningar på forskning och utveckling för att få fram högteknologiska produkter. De menar att innovativa produkter och tjänster behövs i samtliga branscher och verksamheter och att det behövs skapas ett innovationspolitiskt ramverk.

Klematis

av Ulla Hårde. Inläst ur ICA, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Artmonografi specialiserad på odling av klematis. En gedigen genomgång för den specialintresserade. Här finns såväl historik om klematisodlingen i Japan som praktiska tips om plantering och beskärning. Författaren lyfter fram blommans positiva egenskaper, som exempelvis att den är lättodlad, har lång blomning och stor färgrikedom. Författaren är journalist och fotograf. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Trädgård i kallt klimat

av Maria Sandström. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Genom god planering och smarta växtval kan man få en praktfull trädgård även i de delar av Sverige som har kallt klimat. En trädgård i Norrland blommar dessutom på ett alldeles särskilt sätt eftersom allt slår ut samtidigt. Vänder sig till dem som vill odla i zonerna 5-8, det vill säga Norrland, Bergslagen, Dalarna och delar av Småland. Författaren är hortonom.

Sju sorters julkakor

av Cecilia Vikbladh. Inläst ur ICA, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

En receptsamling inför julbaket. Boken innehåller såväl klassiska julkakor som moderna varianter av gamla favoriter. Författaren har plockat upp svenska specialiteter med kakor som doftar kryddigt gott av kanel, ingefära, nejlika, kardemumma, stjärnanis och saffran. Hon har också hämtat inspiration från andra länder med recept på bland annat danska kransekager, italiensk panforte och amerikansk cheesecake.

Pengarna är dina

av Ylva Yngveson. Inläst ur Bromberg, 2012 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Enkla råd om hur man ska tänka inför privatekonomiska beslut. Enligt författaren, civilekonom, tycker många att pengar är kul men att ekonomi är tråkigt. Vänder sig främst till unga människor och beskriver inte bara lagar och regelverk utan föreslår även olika handlingsalternativ.

Medicin

Brödberoende

av William Davis. Inläst ur Optimal, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 14 tim., 51 min..

Den kost som förespråkas ligger nära LCHF och innebär ett totalt uteslutande av veteprodukter och alla andra glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker. En tankeväckande bok där författaren, hjärtläkare, förklarar varför han anser att just vete, inklusive de så kallade hälsosamma fullkornsprodukterna, är negativa för hälsan. Brödberoendet beror på att vissa glutenproteiner stimulerar hjärnans belöningscentrum och triggar oss att överäta.

Vaccinationer: risker och skador

av Mayer Eisenstein. Inläst ur Anarchos, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 23 tim., 19 min..

Behandlar de risker som kan finnas vid en vaccination och de skador som kan förekomma. Beskriver bland annat vilka biverkningar och skador vaccin kan ge samt vilka vacciner som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet och hur mycket aluminium de innehåller. Författarna är mycket kritiska till vaccination i allmänhet och menar att de finns stora skaderisker som inte lyfts fram i ljuset.

Ett sötare blod

av Ann Fernholm. Inläst ur Natur & kultur, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Författaren, vetenskapsjournalist, granskar historien bakom våra kostråd och den fettdebatt som rått i Sverige. Hon menar att kroppen inte är så enkel som forskarna en gång trodde och att det inte bara är fett som rubbar blodfetterna utan också socker och andra kolhydrater. Boken visar hur snabba kolhydrater kan påverka allt från nyfödda barns vikt till möjligheten att bli gravid och risken att utveckla sjukdomar. Hälsan påverkas av vad man äter.

Läkemedel som förändrat världen

av Johan Wennerberg. Inläst ur Apotekarsocieteten, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 19 min..

Hur upptäcks och utvecklas läkemedel och hur fungerar de? Författaren, kemist, berättar om hur mediciner som smärtstillare, antibiotika, blodförtunnare, cancermediciner, p-piller, magsårsmedicin, hjärtmedicin och potensmedel har kommit till. Upptäckterna som täcker hela 1900-talet speglar läkemedelsindustrins utveckling. Forskarna har inte sällan fått kämpa mot en skeptisk omgivning för att kunna driva sina projekt.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hemliga kompisar

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Den tredje fristående boken i serien Klass 1B. Det börjar bli bråkigt i klassen och fröken hittar på att alla får en hemlig kompis som de ska vara extra snälla mot under en vecka. Sedan ska barnen lista ut vem som haft dem som hemlig kompis. Oscar har fått Maja som hemlig kompis och han tänker ut olika snälla saker som han kan göra.

Den hemliga trädgården

av Frances Hodgson Burnett. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Till ett ensligt slott i England kommer Mary, 9 år, från Indien sedan hennes föräldrar dött. Här ska hon bo med sin stränge farbror, herr Craven. Hon finner en hemlig trädgård, dit hon smyger sig undan för att odla växter och leka. Hit kommer också Colin, som är sjuklig, och Dickon, en fattig pojke från trakten, som har god hand med vilda djur. Ungdomsklassiker från 1912. Denna nyutgåva inleds med ett författarporträtt.

Den siste musketören

av Stuart Gibbs. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

När 14-årige Greg Rich är på semester i Paris går han vilse, men inte i staden utan i tiden. Genom en mystisk målning förflyttas familjen Rich till 1600-talet och blir anklagade för att ha försökt mörda kung Ludvig XIII. Greg lyckas komma undan och har bara tre dagar på sig att rädda sina föräldrar från dödsstraff. Till sin hjälp behöver han sammanföra tre väldigt olika tonårspojkar vid namn Aramis, Athos och Porthos.

De dödas strand

av Carrie Ryan. Inläst ur Styxx Fantasy, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som inleds med De vassa tändernas skog. Gabry har haft en trygg uppväxt med sin mor Mary i kuststaden Vista. Men sedan återkomsten är ingen plats längre säker för de oheliga och en ödesdiger natt förändras allt. Gabry och några av hennes jämnåriga tar sig över stadsmuren. Där i mörkret lurar mardrömmen och endast Catcher och Gabry överlever. Gabry måste nu ge sig ut i det okända för att möta sitt mystiska förflutna.

Den utvalda

av Wolff Ryp. Inläst ur B. Wahlström, 1997 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Kendra, 17 år, har alltid haft en känsla av att något har skyddat henne för fara under hennes uppväxt. Plötsligt en dag i skolan dyker en fantastiskt vacker ung man, Revell, upp på dataskärmen. Han känns underligt bekant, som någon hon mött i en annan tid. När Kendra flyttar med sin mamma och hennes nye man till ett gammalt pampigt hus på Manhattan förstår hon att det egentligen är Revell som fört henne dit.

Om det var krig i Norden

av Janne Teller. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar (36 min. ). DAISY text och ljud.

Föreställ dig att det är krig - inte i Irak eller Afghanistan eller i något annat avlägset land - utan här, i Europa, i Sverige, hos oss. Sverige ligger i krig med grannländerna och styrs av en nationalistisk diktator. Många svenskar är flyktingar och tvingas söka asyl. Den danska författaren Janne Teller bjuder på ett tankeexperiment. Genom at vända på perspektiven får hon oss att förstå vad det innebär att vara flykting.

Facklitteratur

Naturvetenskap

Det var en gång- massor av dinosaurier

av Sarah Sheppard. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2008 (tr. 2011) av Örjan Blix. Talboken omfattar 48 min.. DAISY text och ljud.

Boken svarar på de vanligaste frågorna: varför såg dinosaurierna så extrema ut, vad betyder deras namn, varför dog de ut, var slog den där meteoriten ner - och tänk om de hade levt idag?! Hur skulle det vara? Det vi vet om dinosauriernas tid ändras fortfarande. Det gör dinosaurier så spännande: ingen vet allt med hundra procents säkerhet. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.