Nya punktskriftsböcker oktober 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 52 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Flakmopedisten

av Lars Berghagen

5 vol. (459 s. tryckt punktskrift)

Sångaren Lasse Berghagen tillbringade som barn somrarna i Dalarna och har nu tagit över släktgården i Svärdsjö. Här berättar han minnen från sommarloven med abborrmete, kräftfiske och auktioner tillsammans med skrönor från trakten och om flakmopedisten Hubbe Åkesson. Det är Hubbe som gör sällskap med Lasse nere i bastun vid sjön.

TPB-nr: P23560

Under samma himmel

av Laila Brenden

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Del 5 av serien Fjällrosor. Trots att Rise saknar systern, trivs hon med att bo ensam tillsammans med korna och hunden Rask. Det är emellertid inte säkert att hon är så ensam som hon tror. Torgil önskar att Viljar ska gifta sig med Johanne på Midtre och ser till att Anna blir bortskickad. Långt bort.

TPB-nr: P23545

Änglarnas svar

av Stefan Einhorn

5 vol. (382 s. tryckt punktskrift)

Vid andra världskrigets slut kommer den unga kvinnan Hanna till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt koncentrationslägrens fasor men förlorat allt. I Stockholm får hon anställning som barnflicka. Det hon varit med om bevarar hon inom sig, men efterhand avslöjas hennes hemligheter och livet tar en oväntad vändning. Stark skildring av människans förmåga att göra både gott och ont och längtan efter försoning mitt i det allra mörkaste.

TPB-nr: P23365

Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken

av Jonas Gardell

1: 6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i flerbandsberket Torka aldrig tårar utan handskar. En skildring av 1980-talets Stockholm, sjukdomen aids och de människor som drabbas. Här finns Rasmus som 1982 lämnar den lilla värmländska bruksorten Koppom och kastar sig ut i de homosexuellas Stockholm. Och här finns Benjamin som är Jehovas vittne och en dag ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat. En dag träffas Rasmus och Benjamin.

TPB-nr: P23547

En flicka som kallas Alice : roman

av Kristin Hannah

12 vol. (1093 s. tryckt punktskrift)

den lilla staden Rain Valley dyker en dag en liten flicka upp ur skogarna, undernärd och icke-kontaktbar. Myndigheterna vill sätta henne på en institution tills en anhörig hittats. Julia Cates, barnpsykolog från Los Angeles, tar sig an "vargflickan", rykten sprids och Julia får sin kompetens ifrågasatt. En dag dyker en man upp som säger sig vara far till barnet, en man som varit straffad för mord på sin hustru och dotter.

TPB-nr: P23529

Skarprättaren : [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg

7 vol. (594 s. tryckt punktskrift)

Kommissarie Sten Walls tjugonde fall. Den nyblivne pensionären Jack Gunnarsson har börjat ägna sig åt släktforskning och upptäcker att en av hans förfäder dömts till döden och avrättats. Hans intresse för händelsen utvecklar sig till besatthet. Samtidigt drabbas Staden av en skrämmande våldsvåg. En allt mer förvirrad Jack Gunnarsson frågar sig om det finns något samband med det som skedde på galgbacken för flera hundra år sedan.

TPB-nr: P23466

Himmelsdalen

av Marie Hermanson

9 vol. (855 s. tryckt punktskrift)

Himmelsdalen är en idyll, en klinik dit människor med psykisk ohälsa åker för att bli rehabiliterade. Hit kommer Daniel för att hälsa på sin tvillingbror Max som han inte träffat på flera år. Max ber Daniel att byta plats med honom några dagar eftersom han behöver fixa några affärer. Daniel säger ja, men Max kommer inte tillbaka. Daniel inser att Himmelsdalen är en skräckfylld plats som han inte kommer ifrån. Thriller med dystopiska inslag.

TPB-nr: P23504

Förlåtelsen

av Hanne-Vibeke Holst

16 vol. (1258 s. tryckt punktskrift)

Helena är chef för Berlinoperan, skild och har en dotter. I romanens inledning ska Helena just tilldelas ett demokratipris. Kvällen slutar med att hon och dottern Sophie tas som gisslan av Sophies pojkvän Khalil. Khalil hotar med att döda Sophie om Helena inte ber om ursäkt för en föreställning som han menar kränker profeten Muhammed. Samtidigt begär han att hon ska berätta sin historia och en familjeberättlse rullas upp.

TPB-nr: P23386

Modershjärtat : roman : [en roman om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

10 vol. (901 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien inledd med Bedragen. Mormor Sonja blir påkörd och Cecilia och hennes familj turas om att vaka på sjukhuset. Vem vill skada henne? Sakta kryper sanningen fram: ett brott som varit dolt i decennier är på väg att uppdagas och det sista vittnet är Sonja. Samtidigt försöker Cecilia hitta balansen mellan sitt arbete och livet som fembarnsmamma och hustru. Hon känner sig splittrad och ställs inför starka känslomässiga utmaningar.

TPB-nr: P23482

Babels hus : roman

av Per Christian Jersild

8 vol. (847 s. tryckt punktskrift)

Babels hus är storsjukhuset i Stockholm för modern sjukvård med dess förödande sociala, språkliga och mänskliga förbistring. I romanens centrum står den 76-årige pensionären Primus Svensson, hans son Bert, läkarkandidaten Martina och den personal som sköter honom först på Medicin och senare på Kirurgen.

TPB-nr: P23237

Bergtagen

av Thomas Mann

28 vol. (2644 s. tryckt punktskrift)

Hans Castorp, ung tysk ingenjör, vistas på ett sanatorium i Alperna. Han diskuterar politik, konst, moral och religion med andra patienter - och attraheras av den sköna madame Chauchat. Hans rival är en magnifik, förmögen holländare, Peeperkorn. Leo Naphta, jesuit av judisk börd, söker omvända unge Castorp till sina mörkt reaktionära idéer. Hans motsats är Lodovico Settembrini, liberal humanist. Nyöversättning av Ulrika Wallenström.

TPB-nr: P23477

Kungens rosor

av Moa Martinson

7 vol. (633 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Mor gifter sig. Huvudpersonen Mia är nu 15 år och börjar bli vuxen. Hon får anställning som barnpiga i en prästgård, där hon får erfarenhet av subtilare helveten än hon är van vid. Skildring av Sverige i början av 1900-talet med fruktansvärda sociala orättvisor, nöd, arbetslöshet, svält och försök till arbetarorganisation.

TPB-nr: P23453

Kära Agnes!

av Håkan Nesser

3 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Brev-, dagboks- och kriminalroman om två kvinnor träffar varandra på en begravning efter nästan tjugo år av tystnad. 38-åriga Agnes, nybliven änka, får brev från före detta skolkamraten och vännen Henny med förslaget att mot god betalning ta livet av Hennys make. Förf. lägger vänligt ut ledtrådar och sidospår, skisserar elegant två kvinnors liv fram till 40-årsåldern och åstadkommer en stilfull slutpoäng.

TPB-nr: P23527

Den ljuva giftkokerskan

av Arto Paasilinna

5 vol. (411 s. tryckt punktskrift)

Den 77-åriga översteänkan Linnea Ravaska är en fin dam. Spröd, snäll och stillsam lever hon ett tillbakadraget liv i sitt lilla röda torp i skogen. Men idyllen är falsk, hennes liv är en plåga. Varje månad när pensionen betalas ut kommer fostersonen med sina kompisar och terroriserar henne. Till sist står hon inte ut, hon kokar ett gift... Samhällssatir med humor och allvar.

TPB-nr: P23533

Tusen olevda liv finns inom mig : roman

av Tomas Sjödin

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

Pastor Bengt Eriksson har planerat allt i minsta detalj. Efter sin hustrus död behöver han ge sig av för att utforska ett av de tusen olevda liv han bär inom sig. När han sätter sig i bilen och ger sig av är det för att ta kontrollen över ett liv som hittills bara har präglats av tillfälligheter. Författaren Birger Norman, 1914-1995, spelar en stor roll i romanen. Tomas Sjödin är pastor och detta är hans första roman.

TPB-nr: P23507

På stort alvar : femton öländska berättelser

av Johan Theorin

6 vol. (536 s. tryckt punktskrift)

Femton spökhistorier, kriminalgåtor, skräckberättelser och skrönor från Öland som utspelar sig på alvaret, vid kusterna och på Östersjön. Många av dem har skutskepparen Gerlof Davidsson, känd från författarens tidigare romaner, i huvudrollen. För övrigt finns här bland annat osaliga döda, döende arkeologer och vettskrämda turistguider. Berättelserna har skrivits under flera år, några är nya.

TPB-nr: P23426

Facklitteratur

"Röd lyser stugan" : berättelser från Smålands nation

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

Smålands nation firade 300-årsjubileum 1968. Detta är det första samlade dokumentet över nationen sedan dess. Kuratorer och ordföranden från olika tider och med olika smakriktningar medverkar. En nutidsbeskrivning av Smålands nations verksamhet finns också med. Bidrag av bland andra: Olof Nordström, K. Arne Blom, Bo Rothstein, Lars Westerberg, Håkan Lindberg och Anna Rydberg.

TPB-nr: P23475

Grönland tvärs

av Christer Boucht

8 vol. (643 s. tryckt punktskrift)

I maj 1966 startar en besättning på fem män från Angmagssalik på Grönlands östkust för att med hundspann ta sig tvärs över inlandsisen. Fem veckor och 700 kilometer senare når de Söndre Stromfjord på västkusten - illa medfarna och med nästan all utrustning flrorad, men med upplevelsen av en glänsande sportbragd bärgad för all framtid. Om 35 krävande dygn med snöstormar, arga hundar, sprickor i isen....

TPB-nr: P23471

Cripteori

7 vol. (658 s. tryckt punktskrift)

Med cripteori menas queerteori tillämpad på funktionshinder. Detta temanummer av Lamba nordica samlar forskare i Norden som intresserar sig för denna teori och använder den för att testa den i praktiken och se hur det fungerar i praktisk aktivism och forskning. Artiklarna, på svenska, engelska och danska, handlar om simundervisning i Finland, queer- och cripaktivism i Sverige, välgörenhet på Island, cripkultur i Danmark och handikappidrott i Sverige.

TPB-nr: P23481

Ickevåld! : handbok i fredlig samhällsförändring

av Klaus Engell-Nielsen

6 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Handbok i civil olydnad skriven av erfarna aktivister som har arbetat mot svensk vapenexport, brittiska kärnvapen, för djurens rätt m.m. Boken ger råd till dem som vill förändra samhället genom olika aktioner inom eller utanför lagens ramar. Här redogörs för historiska fall i Sverige som almstriden, Kynnefjäll, undangömmandet av utvisningshotade flyktingar och ges tips på hur man planerar en aktion, når ut i media och bemöter polis och omgivning.

TPB-nr: P23457

Liv med Gud : att läsa Bibeln till andlig förvandling

av Richard J. Foster

5 vol. (476 s. tryckt punktskrift)

Vi söker ofta efter specifika texter när vi läser Bibeln. Vi kommer gång på gång till Bibeln med ett behov - Gud måste tala. Förf. menar att man istället skulle låta Ordet förändra oss på djupet och låta Gud använda den rika källa som bibeltexten är för att ge oss tilltal. I denna guide får läsaren vägledning när det handlar om att närma sig Bibeln med sikte på andlig och personlig förvandling.

TPB-nr: P23460

Jag är Zlatan

av Zlatan Ibrahimovic

5 vol. (455 s. tryckt punktskrift)

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovi?s uppväxt i förorten Rosengård i Malmö var tuff. Han stal cyklar och bråkade med familjen och lagkamraterna. Men tricksen från fotbollsplanen tog han med sig när han blev proffs i många lag, bland annat Inter, Barcelona och Milan. Med egna ord berättar Zlatan om kampen och kickarna och om livet som en av världens bästa fotbollsspelare. Här återberättad till lättläst av Mats Wärnblad. LL-bok.

TPB-nr: P23523

Freddie Mercury : den definitiva biografin

av Lesley-Ann Jones

14 vol. (1081 s. tryckt punktskrift)

Freddie Mercury, 1946-1991, sångare i bandet Queen är en av de mest karismatiska stjärnorna i rockhistorien. L.-A.J. skildrar Mercurys liv från födseln i Zanzibar i Västafrika, över uppväxten i Indien och de framgångsrika åren med Queen, fram till hans död i aids. Det handlar mycket om Queens stora framgångar på 1980-talet med deras triumfartade Live Aid-konsert 1985 som en höjdpunkt. Även en del om stjärnans utsvävande och dekadenta privatliv.

TPB-nr: P23474

Hitta hem till dig själv : [108 lektioner i mindfulness]

av Jon Kabat-Zinn

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

108 "lektioner" i mindfulness som kombinerar österländska metoder med ett västerländskt synsätt. De korta texterna i form av uppmaningar eller råd vill bidra till ökad självkännedom hos läsaren. Innehållet är hämtat ur författarens tidigare utgivna Coming to our senses. Författaren är läkare och forskar om relationen mellan kropp och själ.

TPB-nr: P23359

Blindstyre : [memoarer]

av Bengt Lindqvist

6 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi av B.L., 1936- . Han är utbildad språkledare, har haft många ledande poster inom handikapprörelsen, varit riksdagsledamot (S) och statsråd under perioden 1982-1995 och haft uppdrag som FN-rapportör i handikappfrågor 1994-2002. Han berättar om sitt liv som synskadad från det att han som 15-åring började på Tomteboda Blindinstitut. Han resonerar kring sin "blindhet" - ibland ett hinder men även en tillgång och framgångsfaktor.

TPB-nr: P23287

Martin Luther King

av Lennart Pehrson

4 vol. (336 s. tryckt punktskrift)

Martin Luther King var bara 39 år när han mördades 1968. Han valdes aldrig till president eller något annat politiskt ämbete. Men under sitt korta liv blev han ändå en ledare av historiskt format, en inspiratör som ledde medborgarrättsrörelsens kamp för svartas rättigheter i USA. Kortbiografi där författaren berättar om hur en av 1900-talets stora ledargestalter växte fram i en omvälvande tid med dramatiska sociala och politiska förändringar.

TPB-nr: P23326

Mitt liv som Schaffer

av Janne Schaffer

9 vol. (821 s. tryckt punktskrift)

Den svenske gitarristen J.S., 1945- , berättar om sitt liv. Han är en musikalisk kameleont som kan leda melodifestivalens orkester, spela gitarr i Electric Banana Band och framföra egenkomponerad jazz. Han har spelat med storheter som ABBA, Cornelis, Santana, Stan Getz m.fl. Även om den komplicerade relationen med föräldrarna och den tunga förlusten av vännen Ted Gärdestad och brodern Bo. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

TPB-nr: P23344

Hundcoachen

av Fredrik Steen

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

F.S., känd från tv-programmet Hundcoachen, delar med sig av sina erfarenheter om hur man på bästa sätt kan träna en hund för att den ska bli trygg och lydig. Det handlar mycket att vara tydlig och konsekvent i sitt ledarskap - det gäller att leda hunden så att den trivs i ditt sällskap, inte om tvång och kommandon. Många tips på hur man kan träna sin hund. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P23362

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Systrar i jeans - fjärde sommaren

av Ann Brashares

9 vol. (775 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Systrar i jeans. Vännerna Lena, Tibby, Carmen och Bridget har skickat ett par favoritjeans mellan sig under flera år som ett tecken på att de håller ihop. Nu börjar de bli vuxna och de utvecklas åt olika håll. Vänskapen är fortfarande viktig men det är självständigheten också. Varje flickas speciella familjesituation och personlighet speglas i bokens olika delar.

TPB-nr: P23539

Systrar i jeans - tredje sommaren

av Ann Brashares

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Systrar i jeans. De fyra jämnåriga vännerna från Bethesda - Carmen, Bee, Tibby och Lena - kommer snart att skiljas åt eftersom de ska börja på college i olika städer. De är nu på väg in i vuxenvärlden, men bestämmer att de ska fortsätta att skicka de magiska jeansen mellan sig. Denna kontakt blir allt viktigare som en symbol för deras kärlek till varandra.

TPB-nr: P23378

Tid att dö

av Anne Cassidy

7 vol. (651 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i thrillerserien En mördares anteckningar. Rose, 17 år, blir inblandad i mordet på två jämnåriga skolkamrater. När hon inte tycker att polisen gör tillräckligt undersöker hon själv morden tillsammans med sin styvbror Joshua och hans datornördige kompis. Samtidigt måste hon bearbeta att hennes mamma och Joshuas pappa fem år tidigare gick ut för att äta middag men aldrig återkom. Ju mer efterforskningar Rose gör ju mer förstår hon att det finns ett samband mellan händelserna.

TPB-nr: P23488

Lars & Urban - faster Los hemlighet

av Eva Dahlgren

6 vol. (478 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2, fristående, i serien om hundarna Lars och Urban. Lars är snyggaste taxen i stan, taxichaufför och ambulansförare. Bästa kompisen Urban är sjuksköterska. De båda vännerna har bestämt sig för att resa till Lars faster Lo som bor i ett land långt borta. Men faster Lo är försvunnen! Sökandet för Lars och Urban på äventyrliga vägar till guldstaden Lass Benas, den hemlighetsfulla Fnissklubben och till stadsfängelset med dess direktörsmops.

TPB-nr: P23312

Lars & Urban och pudelstjärnorna

av Eva Dahlgren

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1, fristående, i serien om hundarna Lars och Urban. Lars är taxichaufför och stans snyggaste tax och han älskar tjejer; cockerspaniels, schäfrar, boxrar, alla. Han extraknäcker också som ambulansförare. Urban är sjuksköterska och jobbar på Södra hundsjukhuset. Urban älskar gropar och stjärnor. Och pudlar. Lars och Urban är vänner och kommer på idén att åka till månen. Urban för att leta efter pudelstjärnor och Lars för att gräva guldsand.

TPB-nr: P23311

Dilsa och det brustna hjärtat

av Petrus Dahlin

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Dilsas vän Sixten har ett problem som han vill ha hjälp med. Hans mammas guldhalsband med ett litet hjärta har blivit stulet. Sixten misstänker att det är hans bästa vän Fabian som har stulit det. Hur ska Dilsa kunna ta reda på vem som är skyldig utan att anklaga någon oskyldig? Det visar sig handla lika mycket om ett brustet hjärta, som om ett hjärta av guld.

TPB-nr: P23487

Stöld på Tistelvägen

av Petrus Dahlin

2 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4, fristående, i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. Kalle Skavanks gamla klasskompisar Maja och Doris Marklund har blivit oskyldigt anklagade för stöld. Deras granne anklagar dem för att ha stulit pengar hemma hos dem, när Maja och Doris vaktade deras hus. Alla bevis pekar mot systrarna och nu behöver de Kalles hjälp. Som vanligt får Kalle hjälp av kusin Dilsa att lösa mysteriet.

TPB-nr: P23486

Tavlan i Tallkrogen

av Petrus Dahlin

3 vol. (309 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Kalle Skavank jobbar i sin pappas kiosk ibland. Men han och hans kompis Dilsa är också Stockholms södra förorters coolaste detektiver. En regnig söndagskväll ringer det på Kalles dörr. En liten tjej med pipig röst berättar att hennes familj har blivit bestulen på en urna värd nästan en miljon kronor. Dessutom hade polisen hittad den trasig i grannens sopor. Men varför kommer hon till Kalle om urnan redan har hittats?.

TPB-nr: P23410

Shoo mannen

av Douglas Foley

9 vol. (781 s. tryckt punktskrift)

Rafa, 18 år, vill starta eget, och han är otålig. Han har hoppat av utbildningen, driver omkring men har stora ambitioner. En dag säger han till vännerna Djano och Zeki att enda sättet att skaffa pengar är att råna McDonalds. Efter mycket tvekan ställer Djano upp. De är ju ändå bästa vänner. Men när Djano förälskar sig i Nadia som gör honom lycklig som ingen gjort tidigare, förändras villkoren. Fristående fortsättning på Shoo len.

TPB-nr: P23587

Vi ses - lova det!

av Pernilla Gesén

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

Det är försommarvarmt och luften doftar av syren. På Sofia skola ser kompisarna i klass 7B fram emot sommarlovet med både glädje och sorg. Trots att Tessan försökt med allt för att få sina föräldrar att ändra sig är flytten till Göteborg ett faktum. Hur ska hon kunna lämna Set och alla sina vänner? Och Rozanna, som fortfarande inte pratar med henne sedan den där hemska valborgsfesten!.

TPB-nr: P23479

Fritt fall

av Roderick Gordon

13 vol. (1296 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Tunnlar. När Will Burrows och hans vänner kastar sig utför stupet för att undkomma styxarna tror de att allt är över - men äventyret i underjorden fortsätter. De upptäcker snart att de inte är ensamma där nere och de tvingas kämpa mot både jättespindlar och livsfarliga vitvingar. I de mörka tunnlarna gömmer sig också det värsta hotet: de blodtörstiga styxtvillingarna som bara väntar på en chans att ge igen.

TPB-nr: P23361

Nära

av Roderick Gordon

11 vol. (1113 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Tunnlar. Will Burrows, 14 år, befinner sig vid jordens medelpunkt, i en hemlig och bortglömd värld. Det hänsynslösa, underjordiska folket Styx är honom hack i häl. De är beredda att förfölja honom till världens ände - och längre än så. Allt hänger på Will och hans vänner nu. De kastas mellan hopp och förtvivlan när de försöker rädda inte bara sig själva, utan också resten av jordens befolkning, från undergång.

TPB-nr: P23363

Tävlingsdax

av Pia Hagmar

2 vol. (148 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i serien som börjar med Flisans osynliga häst. Flisan, Sophie och Kevin förbereder sig och hästarna för hopptävlingen på ridskolan. Flisan hoppar gärna med Tarzan - tills hon en dag trillar av. Hur ska hon nu kunna vara med i tävlingen? Och ännu värre blir det när Ninni och Rebecka dyker upp i stallet. Flisan ser tydligt på Siri att hon är orolig för att Flisan ska överge henne. Varför kan de inte vara kompisar alla fyra? Eller kan de det?.

TPB-nr: P23468

Teddy en sommardag

av Lin Hallberg

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjunde boken om den lilla busiga hästen Teddy och Elsa. Elsa ser fram emot sommaren och att vara med djuren på gården. Den nyfödda lammungen, kaninerna, katterna, grisen och ponnyn Teddy. Men hur ska hon kunna träna med Teddy när Mikaela ska på ridläger? Elsa som inte ens får rida ut själv. Då är det tur att Mikaela ger henne världens bästa födelsedagspresent. En solig sommardag ska de rida på långritt tillsammans.

TPB-nr: P23421

Sommaren jag blev vacker

av Jenny Han

6 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en planerad trilogi: Sommarlov. Äntligen framme vid havet. Huset är sig likt, stranden också. De två familjerna är samlade igen. Belly har längtat efter att få återse sina barndomsvänner, bröderna Jeremiah och Conrad. Men den här speciella, skimrande sommaren kommer saker att förändras. Triangeldrama om förälskelse, familjehemligheter och stor sorg.

TPB-nr: P23543

Kurt Cobain finns inte mer

av Hanna Jedvik

3 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

Året är 1992 och det är första skoldagen på gymnasiet. Alex och Lovis möts och hittar varandra som man bara gör när någon totalt förstår en för första gången. Det uppstår ett tyst samförstånd där de skapar sitt eget universum: bakar scones och pratar musik. Men hur nära än Lovis kommer Alex förblir han en gåta. Han är som en magnet, drar folk til sig, men har också destruktiva drag. Popidolen Kurt Cobain och hans öde går som en röd tråd genom berättelsen.

TPB-nr: P23535

Rädda honom!

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (296 s. tryckt punktskrift)

På sommarlovet åker Tawni till England för att hälsa på sin farmor och farfar. De bor i en liten by vid kusten och Tawni ser fram emot ett lugnt och skönt lov där. Men tre dagar innan hon ska åka börjar hon få konstiga sms. Bara du kan rädda honom! står det. Vem är det som messar? Och vem är det hon ska rädda? Plötsligt befinner sig Tawni mitt i ett skrämmande äventyr åttio år tillbaka i tiden.

TPB-nr: P23336

Som om jag frågat

av Johanna Lindbäck

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

John går på högstadiet och ska börja i nian. Han och Saga har varit kompisar sedan de var småbarn. På andra sidan staden bor Lukas som blivit ihop med Saga. Ännu värre blir det när mamma och pappa berättar att de ska flytta isär. Ett tag bara och bara på prov. Men hur länge är ett tag och hur länge måste man pröva för att veta? Ingenting är kul längre. Inte ens fotbollen. John känner sig ensammast i hela världen. Men är han verkligen det?.

TPB-nr: P23548

Isgrottan

av Cannie Möller

4 vol. (365 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som inleds med M som i Mara. Av en slump ser 17-åriga Simon ett foto på sig själv och Mara när han ser på teve. Det är taget när de båda var på skrivarläger förra sommaren. Men vem har tagit fotot? I sin jakt på fotografen reser Simon rakt in i en härva av familjehemligheter där alla han älskar är inblandade. Och vem är Roseanne? Grannflickan som vet mer om hans förflutna än han själv. Hon som blir vägvisaren in i Isgrottans värld.

TPB-nr: P23541

Sommarbarnet

av Sören Olsson

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Päivi är sommarbarn, men tycker det är världens sämsta ord. Som om hon bara skulle finnas till på sommaren och inte på vintern. Hon bor i en stor stad med sin mamma och storasyster. Mamma är trött och arg, men säger att hon snart ska må bra igen. Men det har hon sagt länge. På sommaren får Päivi flytta till en okänd familj. Nu ska hon till en som bor på Galna gatan. Varför kan den inte heta Äckliga gatan? För alla är säkert äckligt lyckliga där.

TPB-nr: P23409

Josefin, osams med Villa-Ulla

av Johan Unenge

3 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien om Josefin och hennes vän Villa-Ulla. Josefin, 8 år, trodde att Villa-Ulla var hennes bästis. Nu vill Villa-Ulla bara läsa böcker. Läsa som är så tråkigt. Och Tony Melin är inte alls kär i Josefin. I så fall skulle han väl inte gegga ner hennes stövlar så där. Och långa naglar är ju omöjligt att få. Det tar ju flera dagar. Kanske veckor. Om problem och glädjeämnen när man är åtta år och allt är på blodigt allvar.

TPB-nr: P23387

Facklitteratur

Hundar som jobbar

av Ulrika Nulty

1 vol. (29 s. tryckt punktskrift)

Människans bästa vän, brukar ju hunden kallas. Kanske borde vi säga människans bästa jobbarkompis också. Det finns en massa jobb som bara hundar kan ha och som de får lära sig i särskilda hundskolor. Här får vi lära känna ledarhunden Desmond, bombhunden Akleja, skådespelarhunden Bon Jiver och deras vänner.

TPB-nr: P23380

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Bäbis tittut

av Ann Forslind

[23 s.], 19 bl. tryckt punktskrift

En bok för de allra minsta. Bäbis smyger bakom fåtöljen och vill leka tittut. Bakom gardinen och i lådan kan man också leka tittut. Men så är mamma borta, var är hon? Där, tittut leker Bäbis med mamma. På varje uppslag är Bäbis gömd, bara en liten del sticker fram eller hoppar fram och ropar tittut. Enkla bilder med tydliga konturer, milda färger och få detaljer.

TPB-nr: P23353

Den lilla pölen

av Axel Scheffler

[29 s.], 24 bl. tryckt punktskrift

Kaninpojken Max är hemma hos musflickan Maja och leker med tågbanan och dockvagnarna. De har så kul att Max glömmer att han är kissnödig. Plötsligt är det en liten pöl på golvet. Hjälp hur ska han göra nu? Men Maja hjälper till att städa upp och han får låna torra kläder. En pinsam händelse som de flesta barn känner igen, här behandlad med värme och respekt. Bilder i klara färger och med roliga detaljer.

TPB-nr: P23354