Nya punktskriftsböcker januari 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 73 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den oändliga planen

av Isabel Allende

12 vol. (1136 s. tryckt punktskrift)

Berättelsens ram är George Reeves' liv och utveckling fram till 1980-talets mitt då han är 50 år. Samtidigt speglas samhällsutvecklingen i USA. Som liten pojke var tillvarons fasta punkt en lastbil, försedd med skylten Den oändliga planen. I den färdades hans far som var predikant, hans mor, syster samt Olga som kunde spå. De sålde hopp till de fattiga spanskamerikanerna i Kalifornien. Förlaga: Norstedt, 1993.

TPB-nr: P22521

Prinsessan : en kriminell historia

av Tomas Arvidsson

5 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

Kenneth Lind, frimärkshandlare i Kalmar och f.d. tjuv, börjar få ont om pengar. När han blir kontaktad av en gammal kompis som föreslår att de ska stjäla en Leonardo da Vinci som ställs ut i Göteborg, är han lättövertalad. Men saker och ting går naturligtvis inte riktigt som de båda kumpanerna tänkt sig. Speciellt inte som polisens skarpaste utredare, Karolina Jonsson, tar hand om fallet.

TPB-nr: P23744

Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv

av Arkan Asaad

5 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

Amār växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj. Han drömmer om att arbeta med film men pappan vill att han blir läkare. När Amār är 19 år åker familjen på semester till släkten i Irak. Efter ett besök hos kusinen Amina går det upp för honom att fadern planerar hans bröllop. Familjeheder, plikt och respekt kolliderar med önskan att få leva sitt eget liv. Självbiografisk skildring om hederskultur och utanförskap. Förlaga: Nordstedt, 2011.

TPB-nr: P22483

Vittnet

av Laila Brenden

6 vol. (549 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att klarar allt - så länge de har varandra. Huvudbyggnaden på Övre står övertänd, och barnen på gården håller på att bli fångade av lågorna. Samtidigt börjar nätet snöras åt runt Torgil, och Rise kommer ner från sätern för att vittna mot storbonden.

TPB-nr: P23530

Svindlande höjder

av Emily Brontë

11 vol. (1033 s. tryckt punktskrift)

Huvudpersonen, den primitive, demoniske Heathcliff kommer till en ödsligt belägen gård, Wuthering Heights, i ett vilt bergslandskap och utlöser där starka passioner samt dramatiska förvecklingar. Heathcliff är besatt av att ta revansch och hämnas på de orättvisor han blivit utsatt för under sin uppväxt. Men hans kärlek till sin barndoms älskade Catherine står sig in till döden. Utkom ursprungl. 1847. E.B., 1818-1848, engelsk förf..

TPB-nr: P23566

Surt sa räven om rabarberna

av Karin Brunk-Holmqvist

6 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Berta och Gunnar har lyckats komma över en kolonilott i Simrishamn, intill de nyvunna vännerna Hjördis och Konrads lott. Berta och Hjördis ägnar sig gemensamt åt trädgårdsplanering, saftstunder och hemliga planer. Men Gunnar trasslar in sig i en härva av lögner och pinsamheter. Orsak? Han vill ju bara ge sin Berta en liten blomma.

TPB-nr: P23693

Utflykten till Tindari : [kommissarie Montalbano]

av Andrea Camilleri

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

En ung man har mördats utanför sin port på adress Via Cavour 44. Ett äldre par har försvunnit spårlöst i samband med en busstur till den antika ruinen i Tindari. Det är två fall som möter kommissarie Salvo Montalbano en vanlig morgon i den sicilianska staden Vigáta. Finns det något samband mellan incidenterna? Kan maffian som vanligt ha ett finger med i spelet? Montalbano står inför sitt svåraste fall någonsin.

TPB-nr: P23726

Livlinan : [en Myron Bolitar-deckare]

av Harlan Coben

9 vol. (836 s. tryckt punktskrift)

En bok med sportagenten Myron Bolitar som här söks upp av den höggravida f.d. tennisstjärnan Suzze. Hon behöver Bolitars hjälp sedan hennes make, rockstjärnan Lex Ryder, försvunnit efter att någon ifrågasatt faderskapet på Facebook. Det visar sig att Bolitars egen familj har kopplingar till fallet. Men även bakom fasaden i Myrons familj finns djupa hemligheter.

TPB-nr: P23777

Rosens namn : roman

av Umberto Eco

17 vol. (1660 s. tryckt punktskrift)

Broder William från Baskerville, vida berömd för sitt skarpsinne och sin lärdom, kommer en novemberdag år 1327 till ett norditalienskt benediktinkloster. Idéroman som utspelar sig i 1300-talets fromma och lärda klostermiljö. Med en kriminalhistoria som ram diskuterar förf., 1932- , filosof och språkforskare, idéer och strömningar med tidlös aktualitet.

TPB-nr: P23718

Äktenskapsbrott

av Åsa Ericsdotter

77 s. tryckt punktskrift

Niklas är otrogen med Pia utan att hans fru vet någonting. Däremot anförtror han mängder av detaljer om sin affär för sin före detta älskarinna. Men när denna får ta del av Niklas planer på att skaffa barn både med frun och med Pia, får hon nog. Berättelse om otrohet, svartsjuka och människors längtan efter kärlek. Å.E., född 1981.

TPB-nr: P23769

Jesus sista ord på korset var inte "Härifrån ser man hela Mariannelund!"

av Jonas Gardell

64 s. tryckt punktskrift

Hur fångar man sin samtid med bara några få ord? Villkoren är enkla: man får inte använda mer än 140 tecken. Jonas Gardells dagskommentarer följs av många svenskar på Twitter och Facebook. Här har samlats ett urval av de roligaste, skarpaste och mest kärnfulla. Det rör sig om verbala rallarsvingar mot politiska och mediala kändisar. Roligast är Gardell när han refererar till sin egen och maken Mark Levengoods homosexualitet.

TPB-nr: P23779

En nypa salt

av Maria Goodin

8 vol. (689 s. tryckt punktskrift)

Meg växer upp med sin ensamstående, originella mamma som odlar spagetti blomlådorna och fångar älvor i mjölkflaskor om natten. De har inga släktingar och inget umgänge. När Meg är 21 år och flyttar tillbakas till sitt barndomshem för att ta hand om sin sjuka mamma, ställs frågorna om vem hon är på sin spets. Alltför sent upptäcker hon att de mörka hemligheter mamman döljer riskerar att krossa allt hon drömmer om. Feelgoodroman med mycket hjärta.

TPB-nr: P23745

En levande själ : roman

av Per Christian Jersild

5 vol. (471 s. tryckt punktskrift)

Huvudpersonen" i denna roman - som får tänkas utspelas i en nära framtid - är en människohjärna, som från en döendes kropp flyttas till ett akvarium och där hålls vid "liv" med hjälp av medicinsk och teknisk expertis. Romanen är ett angrepp på vissa arter av medicinsk forskning men ställer också frågor om mänsklig värdighet och medmänsklig solidaritet.

TPB-nr: P23703

Kast med liten kniv

av Sara Kadefors

8 vol. (693 s. tryckt punktskrift)

Jonas bor utanför Göteborg med fru och två barn. Han har en framgångsrik firma och är en engagerad pappa. Som ung tillhörde han ett thinnersniffande gäng och stämplades i skolan som mindre vetande. Den enda som uppskattade Jonas var Rebecka. En dag hände det ofattbara som förändrade hela hans tillvaro. När han som vuxen råkar höra ett samtal rämnar allt hans liv är uppbyggt kring. Han kanske måste göra upp med det förflutna för att kunna gå vidare.

TPB-nr: P23649

Sandmannen : kriminalroman

av Lars Kepler

12 vol. (1072 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om kriminalkommissarie Joona Linna. På en hög järnvägsbro i Stockholm hittas en ung man gående en kall vinternatt. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. Det visar sig att han är dödförklarad sedan sju år; han var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan Jurek greps av Joona Linna. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Fallet tas upp igen.

TPB-nr: P23752

Hemligheten på Mercy Close

av Marian Keyes

14 vol. (1266 s. tryckt punktskrift)

Helen Walsh, yngst i systraskaran Walsh är 33 år och tycker inte att livet blivit som hon tänkt sig. Hon står utan lägenhet, arbetet som privatdetektiv går inget vidare och hennes pojkvän är fortfarande väldigt god vän med sin exfru. Helens ex Jay Parker hör av sig med ett fall. Det gäller den försvunne Diffney, medlem av Irlands största pojkband någonsin. Bandet har en återföreningsturné på gång. Fallet kastar in Helen i en värld av glamour och kändisar.

TPB-nr: P23753

Min kamp. 5

av Karl Ove Knausgård

D. 5: 18 vol. (1741 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i författarens självbiografiska roman. Han flyttar till Bergen för att satsa allt på skrivandet, men det får rakt motsatt verkan. Han vill så mycket att det knyter sig och tillvaron går allt mer i en nedåtgående spiral med för mycket festande och dåligt ölsinne. Men mycket kretsar också kring starka vänskapsband och en omskakande kärlekshistoria med Tonje, den första hustrun. Skildringen av den försupne faderns död är drabbande läsning.

TPB-nr: P23695

Det röda fältet

av Yan Mo

13 vol. (1239 s. tryckt punktskrift)

Romanens handling utspelas kring ett brännvinsbränneri i mellankrigstidens kaotiska Kina med fattigdom, banditväsende och japansk ockupation. En ung kvinna blir bortgift med brännvinsfabrikantens son som är spetälsk. Kort därefter blir han mördad. Dessa och andra dramatiska händelser återberättas av ett barnbarn till huvudpersonen. Romanen är en sällsam väv av fasansfull grymhet, kärlek och poesi. Y.M., 1955-, kinesisk förf. Nobelpris i litteratur 2012.

TPB-nr: P23761

Pelle Erövraren

av Martin Andersen Nexø

28 vol. (2869 s. tryckt punktskrift)

De 4 delarna i förf:s berömda sociala utvecklingsroman, skriven 1906-10, följer Pelle från hans fattiga barndom på Bornholm, till hans kamp för tillvaron i Köpenhamn, fängelsevistelse, samt till hans slutliga engagemang för arbetarklassens framtid.

TPB-nr: P23563

Vi kom över havet

av Julie Otsuka

3 vol. (277 s. tryckt punktskrift)

1919. Ett fartyg på väg över Stilla havet. På mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och skydd. I händerna håller de foton av sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem i San Francisco. Poetiskt och ömsint om några märkliga kvinnoöden.

TPB-nr: P23750

Ariel

av Sylvia Plath

3 vol. (215 s. tryckt punktskrift)

Sylvia Plaths, 1932-63, diktsamling Ariel för första gången i sin helhet på svenska. Innehåller såväl Plaths egen originalversion av diktsamlingen (utgiven först 2004) som de dikter som lades till i de engelska och amerikanska utgåvorna 1965 och 1966. Översättning, efterord och kommentarer av Jonas Ellerström och Jenny Tunedal.

TPB-nr: P23755

Den lyckligaste dagen

av Nora Roberts

9 vol (781 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om väninnorna Parker, Emma, Laurel och Mac som driver den framgångsrika bröllopsagenturen I nöd och lust. När Parkers föräldrar dör i en olycka föreslår hon att verksamheten ska flyttas till hennes föräldrahem. Parker är vd, Emma ansvarig för blomsterarrangemang, Laurel kreerar bakverk och Mac fotograferar. Medan Parker går in för företaget hittar de övriga sina livspartners. Men i bakgrunden finns Malcolm, en vän till hennes bror.

TPB-nr: P23756

Himlens fånge

av Carlos Ruiz Zafķn

7 vol. (620 s. tryckt punktskrift)

Barcelona strax före jul vid 1950-talets slut. I sin bokhandel kämpar herr Sempere, sonen Daniel och trotjänaren Fermín mot konkurshot och Francoregimens censur. En dag kommer en främling in i affären för att köpa en värdefull originalutgåva av Greven av Monte Cristo. Istället för att ta boken med sig skriver han en mystisk dedikation i den. Det blir upptakten till en berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i decennier.

TPB-nr: P23771

Satan i Goraj

av Isaac Bashevis Singer

5 vol. (413 s. tryckt punktskrift)

Det ryktas att Messias är på väg till en liten judiskdominerad stad i Polen på 1660-talet. En kuslig, psykologiskt utomordentligt skicklig studie i religiös fanatism. Utkom på jiddisch i Polen 1935. I.S., 1904-1991, polsk-amerikansk författare. Nobelpris i litteratur 1978.

TPB-nr: P23247

Giftas : äktenskapshistorier

av August Strindberg

8 vol. (831 s. tryckt punktskrift)

Äktenskapsberättelser - utgivna första gången 1884 och 1886 - där hård kritik riktas mot såväl kvinnor som gifter sig bara för att bli försörjda, som mot de emanciperade "blåstrumporna". Frän satir riktas mot idealisterna Ibsen och Bjørnson.

TPB-nr: P23249

Anna Karenina

av Lev Tolstoj

29 vol. (2993 s. tryckt punktskrift)

I denna odödliga roman från 1875-77 skildras med intensiv kraft hur passion och ömhetslängtan gradvis bryter ned en intagande och förfinad kvinna. Anna, gift med den kylige Karenin, hög ämbetsman, möter på en bal greve Vronskij, en ung officer. De satsar allt på sin kärlek - Anna lämnar man och son - och de försöker att leva bara för varandra. Romanen ger ett brett panorama över livet i Ryssland på 1870-talet.

TPB-nr: P23568

Gubbe och katt : en kärlekshistoria

av Nils Uddenberg

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

N.U., psykiater och författare, blir med katt trots att han aldrig hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlar sig kattdamen - Kissen - in i hans liv. Med humor och självdistans berättar han om hur tillvaron förändrades och som psykiater intresserar han sig också för Kissens själsliv.

TPB-nr: P23748

Facklitteratur

Diabetes - du kan själv påverka

av Kristina Andersson

4 vol. (337 s. tryckt punktskrirft)

Diabetes är en folksjukdom som ökar mer och mer och även drabbar många unga människor. Men vad är diabetes och vem ligger i riskzonen att drabbas? Vilka komplikationer kan sjukdomen ge? Hur ser kopplingen mellan kost och diabetes ut och vilka är för- och nackdelarna med olika typer av diabeteskost? Detta är några frågor som förf., näringsfysiolog och diabetesföreläsare, behandlar här.

TPB-nr: P23604

Hitlers underhuggare : 26 texter om andra världskriget

av Christer Bergström

7 vol. (710 s. tryckt punktskrift)

Tjugosex artiklar om andra världskriget, tidigare publicerade i bl.a. Allt om historia och Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks tidskrift Pennan & Svärdet. Förf., gymnasielärare i historia född 1958, behandlar olika händelser som Kristallnatten, Quisling och den tyska invasionen av Norge och Danmark, Operation Barbarossa, Pearl Harbor, Stalingrad, slaget om Monte Cassino, Warszawaupproret, bombningen av Dresden och atombomben över Hiroshima m.m..

TPB-nr: P23592

Vikingar : saga, sägen och sanning

av Tomas Blom

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Om vikingar ur lite olika historiska perspektiv. Här berättas om dem som arbetade som livvakter åt kejsaren i Konstantinopel, om hur en muslim uppfattade de nordbor han kom i kontakt med, men också om hur vikingarna i allmänhet levde under den så kallade vikingatiden. Trots att inte mycket skriftligt finns bevarat så vet man ändå mycket om denna tid tack vare arkeologiska fynd och efterlämnade sagor. Förlaga: Historiska media, 2009.

TPB-nr: P22263

Tysk höst

av Stig Dagerman

4 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Hösten 1946 åkte Stig Dagerman för Expressens räkning till Tyskland för att skriva ett reportage. Landet var sönderslaget och rapporterna därifrån få och motstridiga. De artiklar han skrev blev sedermera boken Tysk höst, som av många anses vara ett oöverträffat exempel på journalistisk prosa med sin fördomsfria skildring av andra världskrigets brutala efterverkningar äver för de människor som ansågs ha varit förrövare. Förord av Elfriede Jelinek.

TPB-nr: P23636

För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under

av Cordelia Edvardson

4 vol. (347 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P23778

Jimi Hendrix : en brors berättelse

av Leon Hendrix

6 vol. (609 s. tryckt punktskrift)

Jimi Hendrix, 1942-1970, är en av världens främsta rockgitarrister genom alla tider. Här berättar hans bror Leon om deras tuffa uppväxt i Seattle och om Jimis smått otroliga resa mot berömmelse och framgång. Leon berättar om kultförklarade konserter, om möten med andra rockikoner och om den kultur av sex, droger och rock'n'roll som de fick på köpet när Jimi blev stjärna - och som slutligen tog hans liv.

TPB-nr: P23493

Minneshärbärget

av Tony Judt

5 vol. (444 s. tryckt punktskrift)

T.J., 1948-2010, engelsk historiker, fick 2008 beskedet att han led av den neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS) och bara hade något år kvar att leva. Utlämnad till sig själv på nätterna började han bläddra igenom sitt liv. Han skapade ett "minneshärbärge" av historier som han sedan fick hjälp att skriva ner. Personliga essäer om en uppväxt, och ett liv genomsyrat av humanistisk obändighet. Förlaga: Karneval, 2011.

TPB-nr: P22482

Pappas pojkar : [en guldsaga om Färjestads BK]

av Jörgen Kalitzki

6 vol. (571 s. tryckt punktskrift)

Färjestads BK, en bandyklubb som 1941 gick över till ishockey. Vi får bekanta oss med bl.a. Ulf Sterner som var det första NHL-proffset, tränaren Per Bäckman som tagit Färjestads BK från Allsvenska till Elitserie och vunnit SM två gånger, Conny Evensson, Håkan Loob och miljonvargen som logotype. Bra sammanställning av statistik. Inte bara för hockeyintresserade kalenderbitare.

TPB-nr: P23531

Till sommaren : mat för många : sällskapsmat

av Lisa Lemke

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

Tv-kocken Lisa Lemke bjuder in till fest. Här tar hon sig an alla de där middagarna där man helt enkelt inte kan välja mellan allt gott som sommaren har att erbjuda, det vill säga bufféerna. Här ryms hela sommarens middagar och festligheter, från försommarens storfester i skirt gröna maj, via grillfester, picknickar, bruncher och fikapauser till skördefesten i september. 250 recept samsas för 4, 6, 10 eller anpassat antal matgäster.

TPB-nr: P23542

Madeleine : prinsessan privat

av Johan T. Lindwall

9 vol. (783 s. tryckt punktskrift)

Förf., hovreporter på Expressen, berättar om prinsessan Madeleines liv och leverne. Detaljer från hennes dop, barndom och skolgång beskrivs. En stor del av boken, som kan ses som en sammanfattning av "skvallerpressens" tidigare uppgifter om prinsessan, används också till att beskriva Madeleines förhållande till tidigare pojkvänner. L.T.L. har skrivit två tidigare böcker om prinsessan Madeleine.

TPB-nr: P23652

Jakten på svenskheten

av Qaisar Mahmood

5 vol. (475 s. tryckt punktskrift)

Q.M., född i Pakistan, men uppvuxen i Stockholmsförorten Tensta, har rest 900 mil på motorcykel i Sverige i jakt på svenskheten. Han fann inget som förenade människorna han mötte. Ändå bar de alla på en bild av vad som kännetecknar en svensk och vad svenskheten innebär. Med humor och ödmjukhet försöker förf. reda ut hur vi kan uppleva gemenskap med personer vi aldrig kommer att möta, men betrakta människor vi möter dagligen som "de andra".

TPB-nr: P23517

Nya röster sjunger samma sånger och andra krönikor 1985-2010

av Liza Marklund

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

56 krönikor från åren 1985-2010, de flesta tidigare publicerade i bl.a. Expressen och Aftonbladet. De är samlade under rubriker som: Om att vara författare, Om våldet mot kvinnorna, Om de döda, våldtagna och sönderslagna. Männen som slår ägnas fem krönikor, men L.M. skriver också om rollen som kvinna, liksom om sitt arbete som ambassadör för FN:s barnfond, Unicef. Krönikorna bottnar i personlig erfarenhet men är ändå allmängiltiga.

TPB-nr: P23619

Jag möter en diktare

av Moa Martinson

7 vol. (665 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Mor gifter sig. Det handlar om korta självbiografiska berättelser som spänner över tiden från förf:s dop till mötet med Harry Martinson. Boken rymmer gripande skildringar av eländiga fattigmiljöer och av svälten under första världskriget.

TPB-nr: P23630

Amy Winehouse : en omöjlig kärlek

av Mick O'Shea

5 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

Amy Winehouse, 1983-2011, dog vid 27-års ålder likt en rad rockstjärnor så som Kurt Cobain och Jimi Hendrix. Hon var mycket framgångsrik både musikaliskt och kommersiellt med 15 miljoner sålda skivor och en mängd utmärkelser. Winehouse levde ett självdestruktivt liv med grava alkohol- och drogproblem och hennes sista år kantades av skandaler. Den här boken berättar om Winehouse liv från barndom, musikalisk framgång till drogerna och undergången.

TPB-nr: P23494

Barnmorskan i East End : en sann berättelse från 1950-talets London

av Jennifer Worth

10 vol. (977 s. tryckt punktskrift)

Livet i Londons East End och Docklands på 1950-talet är tufft. Hit kommer Jennifer Worth som 22-åring för att arbeta som barnmorska. Preventivmedel är i princip okänt, husen trånga och slitna och nästan alla saknar rinnande vatten och inomhustoalett. För medelklassflickan Jennifer blir mötet med fattigdomen en chock. Hon lär sig dock att älska och beundra människors livsvilja, värme och kärlek. Boken ligger till grund för tv-serien med samma namn.

TPB-nr: P23495

Den unge, den gamle och havet : över Atlanten i en Vega

av Sven Yrvind

8 vol. (748 s. tryckt punktskrift)

Nittonårige jolleinstruktören Thomas Grahn och snart sjuttioårige ensamseglarlegenden Sven Yrvind tar sig för att segla över Atlanten. Höststormarna är snart i antågande när de ger sig i väg. Och stormarna kommer. Den läckande båten är gammal med en hackande motor. Med sönderblåsta segel kan de ändå till sista gå iland i Florida efter en unik seglats.

TPB-nr: P23651

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den röda handsken

av Holly Black

7 vol. (675 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Berörarna som börjar med Den vita katten. Cassel Sharpe trodde att han var en vanlig kille ända tills han märkte att hans bröder manipulerat hans minnen. Nu vet han sanningen: han är den farligaste beröraren av alla. En beröring av Cassels hand kan transformera vad som helst - eller vem som helst - till något annat. Fantasy om makt, magi och kärlek med ödesdigra konsekvenser.

TPB-nr: P23720

Hjärta av eld

av Adam Blade

4 vol. (290 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Legenden om Avantien som börjar med Fågelryttaren. Kriget i Avantien har kommit till sitt avgörande. Tanner och hans vänner står öga mot öga med krigsherren Derthsin långt inne i vulkanens innersta bland de dödliga flammorna. Den onde Derthsin är segerviss. Ska Tanner och hans vänner lyckas hålla ihop eller kommer Derthsins ondska att splittra dem för alltid?.

TPB-nr: P23626

Ficktjuvar i centrum

av Helena Bross

35 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kevin och mamma är i centrum och handlar. Men när det är dags att betala är plånboken borta. Hur har detta kunnat hända utan att de märkt något? Det blir svårt att betala i kassan. Som tur är dyker Dina och hennes mamma upp och hjälper till. Kevin och Dina vill lösa mysteriet. De bestämmer sig för att spana utanför T-banan.

TPB-nr: P23509

Hundralappen

av Helena Bross

9 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vännerna Axel och Omar har tur. De hittar en hundralapp. Ska man lämna den till polisen? Eller kan de köpa något för den? Till slut gör de något helt annat med hundralappen.

TPB-nr: P23577

Sötaste Klara

av Sofia French

3 vol. (277 s. tryckt punktskrift)

Klara, 14 år, blir dödligt förälskad i Marcus, en kille hon har lärt känna på nätet. Hon går helt upp i sina nya känslor - pirret, värmen, lyckoruset. Efter 48 dagar av nätförälskelse åker Klara till Stockholm för att träffa Marcus. Men något går helt fel, Marcus visar sig vara en helt annan person än han utgivit sig för att vara. Bygger på intervjuer med flickor som utsatts för grooming - att vuxna i sexuellt syfte tagit kontakt med dem.

TPB-nr: P23757

Levande skuggor

av Cornelia Funke

9 vol. (716 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Jakob Reckless. Jakob måste tillbaka till Spegelvärlden för att hitta ett botemedel innan han dör. Den mörka Fen placerade en mal på hans bröst för att han sa hennes namn. Det var det pris han fick betala för att rädda sin bror. Nu är han på jakt efter botemedlet med sin främsta medhjälpare Räv Celeste, som kan förvandla sig till både räv och kvinna. På vägen möter de både vänner och fiender, inte minst den kuslige Riddar Blåskägg.

TPB-nr: P23705

Upp i det blå

av Lin Hallberg

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fjärde boken om Amanda Hill. Det är sommarlov och bara några dagar till skolan ska börja igen. Samuel och Amanda fiskar kräftor med Samuels farfar, bygger en koja och sover under stjärnhimlen. När skolan börjar tycker tjejerna i sexan att Amanda försöker göra sig märkvärdig när hon tar på sig de prickiga kläderna och blir Miss Amanda Hill som gör halsbrytande cirkuskonster. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22317

Något i natten

av Thomas Halling

79 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien Trio i trubbel där syskonen Oskar, Maja och Linus råkar ut för det ena kräckfyllda actionäventyret efter det andra. Här rör sig barnen i en skräckfylld miljö med gravstenar, järnstaket, en okänd kvinna som dött på kyrkogården och en svartklädd präst som det är något extra skumt med.

TPB-nr: P23638

Het

4 vol. (416 s. tryckt punktskrift)

Tio noveller om erotik som vänder sig till ungdomar. De är skrivna av tio olika ungdomsförfattare och marknadsförs som noveller som "testar gränser, bryter pekpinnar och ifrågasätter gamla sanningar om sexualitet. Men framför allt handlar det om lust". Berättelser om allt från ett par som går i samma klass och inte kan hålla fingrarna från varandra ens under lektionerna till det mer tabubelagda när det tänder till mellan elev och lärare.

TPB-nr: P23616

Amanda & Axel

av Katerina Janouch

4 vol. (363 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Amandas bok. Det är sista sommarlovet innan gymnasiet. Amanda och Axel har varit ihop i tre månader. Det är hur länge som helst, men samtidigt har de knappt lärt känna varandra. Att vara kär räcker inte - att vara ihop är ett slags ansvar. Växelvis berättar Amanda och Axel hur de ser på sin relation. Men förhållandet sätts på prov: Varför är Axel vän med artonåriga Olivia på Facebook? Och vem är pojken som flirtar med Amanda?.

TPB-nr: P23647

Villes värsta match

av Martin Jonols

2 vol. (152 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Ville. Ville har börjat i en klass där ingen gillar hiphop eller skrattar åt hans skämt. Allt känns väldigt tungt. Men så träffar han Agnes och Vilma och allt förändras. Varför är det viktigare att gå på fest än att kolla på fotboll med farsan? Det som var så kul tidigare. Och varför kammar Ville håret i tjugo minuter varje morgon innan han går till skolan?.

TPB-nr: P23678

Ossians ovanliga nanny

av Ylva Karlsson

6 vol. (564 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Petronella är en nanny med magiska krafter. Kanske en modern variant av Mary Poppins? Eftersom Ossians och Samuels föräldrar arbetar hela dagarna behöver barnen en barnflicka som tar hand om dem. En dag står Petronella utanför dörren, redo att ta sig an dem. Där Petronella är skiner solen och tavlor blir levande, upptäcker barnen. Ja, hela tillvaron blir liksom magisk och mycket lättare.

TPB-nr: P23588

Mio, min Mio

av Astrid Lindgren

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Wilhelm Olsson, som försvunnit från sitt fosterhem. Han har farit till Landet i Fjärran, där han får namnet Mio och återförenas med sin far konungen. Men långt bortom Landet i Fjärran ligger Landet Utanför, där den hemske riddar Kato härskar....

TPB-nr: P23738

Zoom

av Marie-Chantal Long

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Nordens skola, en helt vanlig högstadieskola, har fått i uppdrag att sätta upp den omtyckta musikalen West Side Story. Den ska tv-sändas och bevakas av tidningarna. Carro och hennes kompisar Sanna och Marjo söker roller, men Carro kommer inte med. Då får hon i uppdrag att dokumentera träningen och föreställningarna med kamera. Samtidigt dras hon till Samir och upptäcker att Yasmin från Somalia bor alldeles ensam utan någon vuxen.

TPB-nr: P23768

Rör mig inte!

av Tahereh Mafi

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Sjuttonåriga Juliette är inlåst på ett mentalsjukhus. Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig, men Återetablissemanget, partiet som styr världen med järnhand, har planer för henne. De vill använda henne som ett dödligt vapen. Men Juliette har egna planer. Efter en livstid utan frihet upptäcker hon plötsligt att hon är stark. Stark nog att stå emot och slåss för en framtid med en pojke. Dystopi som utspelas i en inte alltför avlägsen framtid.

TPB-nr: P23759

Vildingar och vombater

av Katarina Mazetti

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Den andra delen i serien om Kusinerna Karlsson. Julia, Humlan, George och Alex är kusiner. På påsklovet ska de vara hos moster Frida på hennes skärgårdsö. De ser fram emot en mysig vecka tillsammans på ön med lata dagar, Alex goda mat och massor av påskodis. Och att få träffa Fridas gulliga vombater som är på väg ända från Australien. Men kusinerna hinner inte mer än komma fram till ön förrän det börjar hända märkliga saker.

TPB-nr: P23580

Heja Tulla

av Margareta Nordqvist

10 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Pelle ska få rida på Tulla. Han följer med sin mamma till Tulla och Totto i hagen. Pelle borstar och mamma tränsar. Sen får Pelle rida barbacka på Tulla. Men Pelle fantiserar lite för mycket när han rider.

TPB-nr: P23579

Vålnader på Vasaskeppet

av Martin Olczak

109 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Trolldom i Gamla stan. Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av skrämmande varelser ur den svenska folktron. Tillsammans med Betty och Rurik söker Jack efter sina föräldrar. För att lyckas behöver de den mytomspunna Silverkompassen. Spåren leder dem till Vasamuseet. Men Vasa vaktas av vålnader: drunknade sjömän som följde regalskeppet till havets botten då det förliste år 1628.

TPB-nr: P23490

Bert och frestelsen

av Sören Olsson

2 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Bert har haft sommarlov och ska början i skolan igen. I sjuan. Han, Lill-Erik, Reza och Åke övar på att bli stora och tuffa så att de ska slippa bli spolade i toan av niorna. Det gäller att vara stor och tuff, men också att lära sig att hålla andan under toavattnet om man skulle råka illa ut. Återstår också att öva hångel, raggning, spritintag med tesked och annat smått och gott som kan vara bra att kunna.

TPB-nr: P23613

Sune och tjejhatarligan

av Sören Olsson

3 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sune ska börja i tvåan och tycker det är skönt att få träffa både Sophie, kompisarna och fröken igen. Han och kompisarna känner sig stöddiga när de samlas på skolgården. De jämför sina muskler och retas med en mörkhårig kille som ser ut att gå i ettan. Livet som tjejtjusare är inte lätt, särskilt inte som Sune måste operera bort sin ena blindtarm och blir tvingad att vara med i den livsfarliga tjejhatarligan av sin rumskompis Affe på sjukhuset.

TPB-nr: P23614

Himmel över Hassela

av Viveka Sjögren

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Kalle, som egentligen heter Santos efter sin bolivianske pappa, flyttar med sin mamma och sina två lillasystrar till Hassela. Där har mammas nye man Andersmannen köpt ett hus på landet. Själv har Kalle blivit uppmanad att skriva ner sina tankar och reflexioner av en kurator som han brukar besöka. Det är bråk på skolan och hemma blir det bara värre. Kalles arbetstränande mamma sjunker med spritens hjälp bara allt djupare ner i soffan.

TPB-nr: P23620

Funk

av Eva Susso

4 vol. (301 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Dansfabriken. Melina och Rafael har blivit ett par men stöter på problem, framför allt från Melinas pappa. Men även Marko tycker att Melina har svikit honom. Själv kämpar han för att frigöra sig från sin familjs intresse för finsk tango. Terese blir mobbad på skolan av sin före detta balettkompis Olga och hennes kompisar, men får revansch när dansgruppen Funk'it crew uppträder på hennes skola på vårfesten.

TPB-nr: P22235

Katitzi, Rosa och Paul

av Katarina Taikon

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Katitzi. Katitzi, Rosa och Paul försöker leva på egen hand i den svenska miljön. De möter fördomar och förakt men får också hjälp av vänliga människor.

TPB-nr: P23669

Om det var krig i Norden

av Janne Teller

34 s. tryckt punktskrift

Föreställ dig att det är krig - inte i Irak eller Afghanistan eller i något annat avlägset land - utan här, i Europa, i Sverige, hos oss. Sverige ligger i krig med grannländerna och styrs av en nationalistisk diktator. Många svenskar är flyktingar och tvingas söka asyl. Den danska författaren Janne Teller bjuder på ett tankeexperiment. Genom at vända på perspektiven får hon oss att förstå vad det innebär att vara flykting.

TPB-nr: P23668

De spökande prästerna

av Martin Widmark

2 vol. (140 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 11, fristående, i serien om monsteragenten Nelly Rapp. Nelly har lärt sig hur man klarar av monster och andra farligheter med hjälp av lugn, lärdom och list. Men räcker det när en kyrka är utsatt för den värsta formen av spökeri? I den gamla kyrkan far biblar genom luften, svarta rockar fladdrar bakom pelarna och hemska skrik skär genom tystnaden. Prästen är förtvivlad och söker hjälp hos Monster-akademin.

TPB-nr: P23641

Födelsedagsmysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tre sockerbagare tävlar om att baka den godaste tårtan till guldsmeden Muhammed Karat på hans femtioårskalas. Men ett par av dem beter sig rätt underligt. Särskilt en och när ljuset slocknar och Muhammeds frus stora diamant samtidigt försvinner inser Lasse och Maja på LasseMajas detektivbyrå att det kan ha blivit dags för ett nytt fall.

TPB-nr: P23557

Spela för livet

av Michael Williams

5 vol. (439 s. tryckt punktskrift)

Deo och hans kompisar bor i Zimbabwe. När de är mitt uppe i en fotbollsmatch kommer soldater till deras by. Invånarna dödas men Deo och hans handikappade bror Innocent lyckas gömma sig. Efter en fasansfull flykt tar de sig över gränsen till till Sydafrika - landet där de hoppas på att hitta arbete och trygghet. Men inget blir som de tänkt sig. När tragedin är ett faktum är kärleken till fotboll det enda Deo har kvar.

TPB-nr: P23639

Låtsashunden

av Gull Åkerblom

2 vol. (141 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Lånehunden. Snart är det jul och snön ligger djup. Elli och hennes bästa vän Maja ska sova över hos Iris och Tom i deras hemlighetsfulla hus, Irisborg. Men vad är det som händer på andra sidan grinden? Vem är den unga kvinnan och hennes barn? Varför hotas de av två män med gevär och vart tog barnen vägen sedan? Elli och Maja tvekar inte om vad de måste göra: de måste förstås ingripa.

TPB-nr: P23621

Facklitteratur

Möte med Manchester United

av Ingebrigt Steen Jensen

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Här får vi möta en av Englands bästa fotbollsklubbar genom tiderna. Boken börjar med en tragisk flygolycka 1958, då många av de bästa spelarna omkom. Vi får sedan följa uppbyggnaden av ett nytt lag och utvecklingen fram till 1983.

TPB-nr: P23605

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Världens mamma och en katt

av Kristina Murray Brodin

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mamma är inte lika pigg som förut men jag ska ordna så att allt blir bra ändå. Så funderar bokens jag kring den nya situationen då mammans sjukdom skapar oro. Men det finns också glädjeämnen som när grannarna Sandro och hans pappa kommer på besök eller roliga stunder med grimastävling i sängen. Och så längtan efter en alldeles egen katt. Boken kan vara ett bra underlag för samtal när en familj drabbas av sjukdom.

TPB-nr: P23497