Nya talböcker januari 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 150 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En god fiende

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar Bok 1: 15 tim., 25 min. : mono.

Del 1 av En god fiende. För Monza Murcatto, den mest fruktade och firade legosoldaten i storhertig Orsos armé, är krig ett väldigt bra sätt att tjäna pengar på. Hennes segrar har gjort henne för populär för storhertigens smak. Förrådd och lämnad som död, har Monza bara en sak kvar att leva för: Hämnd. För att lyckas anlitar Monza tre män, en massmördare, en giftblandare och en barbar. Deras uppgift är att mörda sju av Styrias mäktigaste män.

Det känns konstigt att vakna i sin egen säng

av Sophie Adolfsson. Inläst ur Pocketförlaget, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

På jobbet som publikvärd på Dramaten står Anna längst ner i den strikt hierarkiska rangordningen. I Stockholms nattliv är hon drottning och favoritstammis på innekrogarna. Hon är kåt. Jämt. På jobbet på Dramaten och när hon festar hårt i Stockholmsnatten. Allt är dock inte bara härligt sex och vilt festande för Anna utan även bakfylla, ångest och, emellanåt, misär. Och så har hon en gammal kärlek som hon besegrar på sitt sätt. Debutroman.

Irrande falk

av Jamil Ahmad. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

I gränstrakterna mellan Pakistan, Iran och Afghanistan vandrar en föräldralös pojke omkring. Han har fått namnet Tor Baz - den svarta falken - och ingen vet varifrån han kommer eller vart han är på väg. Under sin irrande färd mellan olika stammar möter han soldater och klanhövdingar, myndighetspersoner och skoningslösa krigare, underfundiga mullor och kvinnor som sätter allt på spel genom att utmana sociala konventioner.

När de döda vaknar

av John Ajvide Lindqvist. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Det är värmebölja i Stockholm. Ett elektriskt fält svävar över staden. Lampor går inte att släcka, kaos hotar. När spänningen släpper händer något. De döda vaknar, stiger upp från gravarna och lämnar bårhusen. En bearbetning av John Ajvide Lindqvists bok Hanteringen av odöda.

I krusbärshagen fanns ingen asfalt

av Gunder Andersson. Inläst ur Lindelöw, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Del 3 i serien inledd med Pojken i brunnen. I maj 1951 flyttar Gunder och hans familj till ett litet småbruk i nordvästra Uppland. Gården ligger mitt i skogen, med närmaste granne några kilometer bort. Gunder är sju år, börjar skolan, idrottar mycket och skriver sagor. Omvärlden, med det kalla kriget mellan stormakterna, diskuteras men för Gunder är olympiaden i Helsingfors viktigare. Barndomsskildring med många tidsmarkörer.

De levandes land

av Lars Andersson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 18 tim., 29 min..

Del 2, avslutande, i serien inledd med Ljus från ingenstans, om en värmländsk bondby, dess människor och historia genom tio släktled. Romanen sträcker sig från sent 1800-tal till 1900-talets mitt. Fem systrar. Alla har de hållit sin far, älvbonden Lars Jonsson, i handen när han visat dem vårens blommor. I tur och ordning försvinner de ut i sina liv. Kvar blir Ida, den yngsta och berättarens farmor.

Svenskarna

av Gösta Backstroem. Inläst ur Zebra Books, 1988 av Per Godenius. Talboken omfattar [2]: 6 tim., 58 min. : mono.

Del 2 i serien Svenskarna inledd med Kampen mot fattigdom. Historien börjar under Gustaf Wasa-tiden i Dalarna och följer en släkt generation efter generation fram till våra dagar. Året är nu 1544 och bröderna Fredrik och Waldemar Magnusson längtar, efter flera års vistelse i Tyskland, hem till Dalarna. I Stockholm blir de inbjudna till slottet och får träffa Gustaf Wasa. En blandning av skrönor och historiska fakta.

Röde Orm

av Frans G. Bengtsson. Inläst ur LL-förlaget, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Röde Orm var viking. Han föddes i Skåne för över tusen år sedan. Hans skägg var rött och hans styrka var väldig. Röde Orm fick vara med om många äventyr. Han seglade till främmande länder och rövade stora skatter. Han slogs och dödade, han drack och älskade. Håkan Boström återberättar Frans G. Bengtssons kända roman på lättläst svenska. Boken innehåller första delen, Sjöfarare i Västerled, som utkom 1941. LL-bok.

Blå koral

av Louise Boije af Gennäs. Inläst ur Bonnier, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 27 tim., 46 min..

Del två i serien inledd med Högre än alla himlar. Sommaren 2004 kommer vännerna Sanna, Victor, Pella, Stefan, Jalle och Liv till Falsterbo för att vara med om Sagas dop. Gemenskapen mellan vännerna är fortfarande stark, men i takt med att världen omkring dem förändras tar sig sorg och splittring in i gruppen. När tillvaron ställs på ända tvingas var och en att omvärdera sitt liv och dess djupare mening. Nya allianser och övertygelser formas.

Dokumenthanterarna

av Mathias Boström. Inläst ur Ordfront, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 12 min..

Magnus har lämnat sin fru och ettårige son över sommaren för att få arbetsro när han översätter en roman. En kväll träffar han Mjau, en vanlig kvinna. Eller är hon det? Magnus kommer så fort hon kallar. Hon arbetar för Dokumenthanterarna, en organisation som samlar in mäns livsberättelser. Men finns de verkligen? Fyra historier sammanlänkade i varandra, om uppbrott, svek och försoning. En roman om föräldraskap och konstnärskap, yttre och inre liv.

Om papegojor och genier, med mera

av Samuel Butler. Inläst ur Ellerström, 2012 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

S.B., 1835-1902, är en av den brittiska litteraturens mest klarsynta författare. Med sin skarpa blick för mänskliga svagheter och sin uppstudsiga misstro mot alla så kallade auktoriteter var han en frisk fläkt i det senviktorianska England. I detta urval från hans anteckningsböcker samsas vardagliga reflektioner om vänner och ovänner med vassa iakttagelser om tidens konventioner och funderingar över vetenskap, konst och musik.

Chanslös

av Gail Carriger. Inläst ur Styxx Fantasy, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 14 tim., 17 min..

Del 2 i serien Parasollprotektoratet. Alexia Tarabotti, numera Lady Maccon, trivs i sin nya tillvaro som fru till Conall Maccon, varulvarnas alfa. Men hennes idylliska tillvaro störs snart då varulvsregementet återvänder från utlandet och slår ner sina tältpinnar på hennes gräsmatta. Samtidigt sveper en farsot in över London. På order av drottningen ger sig Alexia av mot Skottland, ursinniga varulvar och en märklig egyptisk mumie.

Från slott till slott

av Louis-Ferdinand Céline. Inläst ur Vertigo, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

På en febrig prosa, i monologform, skildrar författaren sina umbäranden och äventyr under andra världskrigets slutskede. Han är på flykt genom ett brinnande Europa tillsammans med sin fru Lili och katten Bébert. Han är hatad av alla på grund av sin rasism, han lider av sjukdom och till sist hamnar han på ett slott i södra Tyskland, ett tillhåll för kollaboratörer och förlorare. Utkom 1957, nu för första gången på svenska. L.-F.C., 1894-1961.

Vidare

av Jeanne Cordelier. Inläst ur Grate, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Självbiografisk bok om att älska och finnas till, om att återfå tron på livet och hitta kraft att gå vidare. Trettiofyra år efter Utbrytningen, en skildring av livet som prostituerad i Paris, återkommer författaren med en lovsång till kärleken. Boken är riktad till sonen, det efterlängtade barnet. J.C., född 1944 i Frankrike, var under 1980-talet bosatt i Sverige.

Dödligt virus

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 15 tim., 56 min..

Det superteknologiska fartyget Oregon stöter på ett förlist skepp mitt ute i Persiska viken. När de går ombord möts Juan Cabrillo och hans besättning av en fruktansvärd syn - hundratals människor ligger döda på däck, antagligen drabbade av ett okänt virus. Vad har hänt? Spåren leder till en mystisk sekt som försöker kontrollera att jordens befolkningstillväxt inte blir för stor och de har fått tillgång till ett dödligt virus.

Lysande utsikter

av Charles Dickens. Inläst ur LL-förlaget, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Pip är en fattig pojke utan föräldrar. Han kommer från en liten by i England. Meningen är att han ska bli smed och stanna i byn. Men plötsligt blir Pip rik, han flyttar till London och lär känna den olyckliga tant Havisham och den vackra Estella. En hel värld öppnar sig för Pip. Kan kärlek och pengar förändra en person? Är det lättare eller svårare av vara en god människa när man är rik? Lättläst version av Dickens klassiker från 1861. LL-bok.

Den glömda valsen

av Anne Enright. Inläst ur Bromberg, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

I förorten Terenure strax utanför Dublin står livet stilla efter ett häftigt snöoväder. Under de här dagarna erinrar sig Gina Moynihan åren med Séan, mannen som är hennes livs stora kärlek. Hon minns deras möten, korta men intensiva kärleksstunder på olika platser, då de flydde från vardagen. De är gifta på varsitt håll och Séan är far till flickan Evie. En roman om kärlek, om flyktiga förbindelser och om att vara fast i äktenskap och familj.

Jag såg henne idag i receptionen

av Anders Fager. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Cornelia är elva år när hon hittar sin mamma död vid gasspisen. Det är då som hon första gången hör mannen viska i vinden. Han lovar att hon ska bli hans drottning om han blir insläppt i människornas värld. Han vet att hon kan hjälpa honom med det för Cornelia är speciell. Skräckhistoria som också är en berättelse om kärlek och en uppväxt i 1990-talets Stockholm. En stad lik vår egen, men där det parallellt finns monster och uråldriga gudar.

Ensam i Berlin

av Hans Fallada. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 25 tim., 21 min..

En kuslig skildring från Berlin om ett pars ensamma och fåfänga kamp mot Hitlerregimen vid 1940-talets början. Makarna Quangels son har stupat vid fronten. Regimfientliga lappar hittas runtom i staden och polismaskineriets inringning sätts igång. Oavkortad och något moderniserad översättning av romanen som tidigare getts ut med titeln En mot alla. Förord av Martin Lagerholm och efterskrift av Almut Giesecke. H.F., tysk författare, 1893 - 1947.

New Yorks gudar

av Lyndsay Faye. Inläst ur Norstedt, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Irländaren Timothy Wilde jobbar som bartender men när en eldsvåda förstör stora delar av nedre Manhattan drabbas han hårt. Hemlös, arbetslös och vanställd tvingas han att tacka ja till sin brors erbjudande om ett jobb inom poliskåren. Timothy hamnar i det ökända sjätte distriktet. En kväll på patrull hittar han en blodig flicka som berättar om de begravda kropparna norr om 23d Stree.

Hjärtats fostran

av Gustave Flaubert. Inläst ur Geber, 1951 av Eva Werning. Talboken omfattar 18 tim., 49 min..

Den unge Fredéric Moreau upplever kärleken i Paris under de oroliga revolutionsåren kring 1850. Han slits mellan den levnadsglada Rosanette, den eleganta fru Dambreuse och Maria Anoux som har vad de andra saknar: trofasthet, dygd och godhet. Han drömmer om en lysande framtid, men fångas av det mondäna livet och pendlar mellan den medelmåttige bohemen, den katolska reaktionen och den gryende socialismen. Utkom i original 1870.

Fler nobeller

Inläst ur En bok för alla, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 9 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

De flesta nobelpristagare i litteratur har skrivit noveller vid sidan av de romaner, dikter eller dramer som de kanske är mest kända för. Här är ett urval med tjugo noveller och kortprosa av senare och tidigare års pristagare. Bland författarna finns Tomas Tranströmer, Herta Müller, Harold Pinter, Imre Kertész, Herman Hesse, Toni Morrison, Doris Lessing, Saul Bellow, Grazia Deledda, Albert Camus, Mario Vargas Llosa och Wole Soyinka.

Världens vinter

av Ken Follett. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 31 tim., 37 min..

Del 2 i serien inledd med Giganternas fall. Krönika över 1900-talet där man får följa fem familjers öden i Tyskland, England, Wales, Sovjetunionen och USA. Deras liv flätas samman av kärlek, intriger och historisk dramatik. En ny generation kommer till makten och i världen rasar Spanska inbördeskriget och Tredje riket växer fram. Handlingen växlar mellan Londons paradvåningar, maktens korridorer i Washington och spelet innanför Kremls murar.

Torka aldrig tårar utan handskar

av Jonas Gardell. Inläst ur Norstedt, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 2: 7 tim., 44 min. : mono.

Del 2 i flerbandsverket Torka aldrig tårar utan handskar om de unga homosexuella männen i 1980-talets Stockholm. Varje år firar de jul hos Paul; det är Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna från den lilla bohusländska ön, den vackre Bengt som är blivande filmstjärna. Det är här som Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Och det är då som sjukdomen kommer till staden - bögpesten, den nya digerdöden.

Flickan som slutade tala

av Yasmine Ghata. Inläst ur Grate, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

"Kommer pappa hem idag? Jag var sex år och låtsades inte veta, fast jag mycket väl förstod. Att dö hindrar inte en pappa från att komma hem. Att dö är en handling som alla andra." Självbiografisk roman om saknaden efter den bortgångne fadern och relationen till modern, den stora poeten, som vägrar att berätta sanningen om faderns frånvaro, och flyr in i ett desperat nedtecknande av ord och fraser. Y.G., 1975- , fransk-libanesisk författare.

Ondskan

av Jan Guillou. Inläst ur LL-förlaget, 2011 av Britt Örnedhed. Talboken omfattar (2 tim., 26 min. ). DAISY text och ljud.

Erik, en skolpojke i 1950-talets Sverige, blir varje dag slagen av sin sadistiske far. Han vet att om han gör motstånd blir det ännu värre. Erik skickas till internatskolan Stjärnsberg. Äntligen ska han slippa farsan, slippa få stryk. Men de äldre eleverna hatar Erik, han är bäst på simning och det tål de inte. Mobbningen blir bara värre och till slut måste Erik slå tillbaka. Återberättad av Johan Werkmäster. LL-bok.

Cavakungen

av Kåre Halldén. Inläst ur Damm, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

I en liten by utanför Barcelona har ett krig utspelat sig, dolt för omvärlden. Här har två av världens största cavaproducenter sina odlingar och sedan urminnes tider har de tävlat om att bli störst. Varken hot, mord eller korruption har hjälpt. Om detta vet Harald Poppe och hans fru Isabelle ingenting när de flyttar till byn och börjar producera sin egen cava. Så hittas Isabelles väninna Dolores död. Andra boken i genren Wine Crime.

Det sista vi har är våra kroppar

av Bob Hansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Isra är en israelisk militär. Marie är en svensk fredsaktivist. De två är motsatta parter i en den långdragna Israel-Palestina-konflikten, men samtidigt älskar de varandra. Det är en konflikt som inte verkar ha någon lösning och ett förhållande som går mot sitt obevekliga crescendo. Det är grundförutsättningarna i detta ödesdrama. Finns det en chans att deras kärlek kan övervinna? Kan de vinna ett krig utan att förlora sig själva?.

Allt igenom död

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 56 min..

Del 7 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookie har händerna fulla med hamnskiftaren Quinn och den kommande vampyrkonferensen. Vampyrdrottningen Sophie-Annes makt har försvagats efter orkanen som drabbat New Orleans, och hon är sårbar gentemot dem som söker utmanövrera henne. På konferensen är det Sookies jobb att stötta Sophie-Anne, men hon inser snart hur farligt ett sådant arbete kan vara. Bidar förlaga till TV-serien True Blood.

Stendöd

av Charlaine Harris. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Del 6 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookies kusin Hadley, vampyr och drottningen Louisianas specielle favorit, har efterlämnat allt hon äger till Sookie, men också berättat att gåvan medför risker. För det finns de som inte vill att Sookie ska gräva alltför mycket i Hadleys förflutna eller i hennes ägodelar. Och de är beredda att göra vad som helst för att hindra henne. Bildar förlaga till TV-serien True Blood.

Död i skugga

av Anne Holt. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Femte kriminalromanen om Inger Johanne Vik och Yngvar Stubø. Fredagen den 22 juli 2011, samma dag som Oslo drabbas av ett terrordåd, dör Jon och Ellen Mohrs åttaårige son Sander i en tragisk olycka i familjens vardagsrum. Bara den unga polisen Henrik Holme misstänker att allt inte står rätt till i det välmående hemmet i ett av Oslos bästa bostadsområden och lyckas dra in Inger Johanne i utredningen.

Hämnaren vid havet

Inläst ur Norrtelje tidning, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Polisen Fatima Barsawi och hennes väninna Malin Skogh åker till fyrplatsen Söderarm för att delta i en kurs i mindfulness och meditation. Den första morgonen hittas en av deltagarna död. Det ser ut som en olyckshändelse men när det visar sig att flera av deltagarna har gamla band till varandra börjar Fatima misstänka att allt inte står rätt till. En storm blåser upp och isolerar dem på ön. Spänningen stiger. Pusseldeckare i Roslagsmiljö.

Indonesien berättar: Tusen gevärskulor, tusen fjärilar

Inläst ur Tranan, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

Novellsamling som introducerar den indonesiska novellen idag samtidigt som den presenterar även dem som var med och lade grunden till det moderna indonesiska litteraturprojektet i början av 1900-talet. Indonesisk novellkonst bygger på gammal muntlig berättartradition och har en stark ställning. De samtida novellerna gestaltar en nutid som går mot öppenhet, på en våg färgad av politisk turbulens, naturkatastrofer och nationella motsättningar.

Femtio nyanser av mörker

av E. L. James. Inläst ur Norstedt, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 15 tim., 57 min..

Del 2 i serien inledd med Femtio nyanser av honom. Anastasia Steele har lämnat Christian Grey. Hon skräms av de mörka hemligheter han bär på, men samtidigt upptar han oavbrutet hennes tankar. När hon vill återknyta kontakten går Anastasia med på att träffa honom igen. Nu får hon veta mer om det mörka förflutna som gjort honom så driven, kontrollerande och krävande och hon tvingas ta ett av de viktigaste besluten i sitt liv.

Middagen

av Herman Koch. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Bröderna Paul och Serge Lohman ska med sina respektive fruar ska äta middag på en restaurang i Amsterdam. Paul är pensionerad lärare, Serge rikskänd och populär politiker med ambitionen att bli Nederländernas nästa premiärminister. De får in sin mat, samtalet rör sig kring trivialiteter som film, resor och vardagen. Allteftersom kvällen lider nystas ett familjedrama med fasansfulla hemligheter upp. Boken fick fler priser när den kom ut i Holland.

Resan till Ribston

av Christel Kvant. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Gunilla och hennes man har just flyttat in i sitt drömhus. Den charmiga tegelvillan med Ribstonträd ligger nära den kemiska fabrik i vars skugga Gunilla växte upp. Ändå är steget stort. Här får Gunilla utlopp för sina behov av att sätta upp pärlspont, anlägga trädgårdsdamm och koka päronmarmelad. Men allt blir inte alltid som man tänkt och Gunilla får ställa sig frågan vem hon är nu. Debutroman. Författaren är journalist, fotograf och kåsör.

Om man ännu finns

av Rose Lagercrantz. Inläst ur Atlantis, 2012 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Familjekrönika, skriven under författarinnans mammas sista levnadsår. Det handlar om att söka svar på frågor om de judiska, från Karpaterna stammande släktmedlemmarnas öden under och efter nazisternas illdåd. Det enda gemensamma var att de ofattbart nog hade överlevt Förintelsen. Roses egna upplevelser av släktingarna växer ut till en djupt personlig och allmängiltig skildring av rotlöshet, kärlek, hat, förföljelser och självvald glömska.

När det känns att det håller på ta slut

av Stig Larsson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 17 tim., 18 min..

Klockan sju på morgonen den 31 oktober 2010 kommer den fösta varningen. Stig Larsson får inte luft. Fyra veckor senare händer det igen, och han hamnar på sjukhus. Har tiden hunnit ifatt honom? Tar det slut nu? Impulsen att skriva kommer samtidigt. "Det behöver inte vara snyggt skrivet. Det här är allvar". Han skriver om sitt liv, om narkotika och kärlek, om vänskap och arbete. S.L., 1955- , poet och romanförfattare, dramatiker och regissör.

Sällskapet

av Peter Lillthors. Inläst ur Hoi, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

En katastrof inträffar i den Mexikanska golfen. En oljerigg skakas en natt av en kraftig explosion och flera miljoner liter olja hinner spridas i havet innan läckan tätas. Riggens ägare, företaget WWP, pekas ut som skyldiga. Samtidigt i Stockholm kröns juristen Johan Ström in i Sällskapet - ett hemligt nätverk som bygger på att alla går att köpa. Ströms första uppdrag blir att få WWP friade. Juridisk thriller om maktspel i en korrumperad värld.

Även en ihålig nöt vill bli knäckt

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Det är ett nytt år igen. Stormen viner över Öland. Om kvällarna läser Barbro Lindgren filosoferna: Sokrates, Sartre, Pessoa. Vad har de att säga om livet, kärleken och döden? Och vad kan de lära henne, hon som föredrar att umgås med gråsuggor, sniglar och lysmaskar? Vissa uttalanden faller hon för direkt, andra har hon inget förbarmande med. Filosofisk tankebok av B.L., 1937- , författare av framför allt barn- och ungdomsböcker.

Konungarnas tillbedjan

av Lotta Lotass. Inläst ur Bonnier, 2012 av Malin Vulcano. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

En lyrisk berättelse av akademiledamoten Lotass. Berättelsen är laddad av hänförelse och inleds med ett dån som skakar världen innan den fylls med ett klart, osläckligt ljus. Titeln syftar på de tre vise männen, de tre konungar som för med sig gåvor till en ännu mäktigare konung. De leds av en stjärna, mot något som ska komma att förändra deras liv och ge dem en plats i evigheten.

Uppdrag Moskva

av Robert Ludlum. Inläst ur Damm, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 14 tim., 49 min..

Jon Smith är arméläkare specialiserad på infektionssjukdomar och agent i den hemliga säkerhetstjänsten Covert-One. Under en konferens i Moskva kontaktas han av en rysk kollega, Dr. Petrenko, som är bekymrad över en serie mystiska dödsfall. Men Petrenko mördas innan de hinner mötas. Samtidigt sprids ett dödligt virus över världen. Smith måste ta reda på vem som ligger bakom virusspridningen och förhindra en ännu större katastrof.

Spela för högt

av John D. MacDonald. Inläst ur B. Wahlström, 1976 av Anders Palm. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

Lew Barry sitter på en långfärdsbuss i Mellanvästern. Han är en gammal proffsboxare som, efter 63 matcher, lagt av. Men nu har hans kompis Jack syltat in sig med gangsters och Lew lovar att dra på sig handskarna en sista gång. Det är delvis Jacks hustru Ivy som han tänker på, en kvinna som han fortfarande älskar. Det blir en dramatisk comeback, vid dramats höjdpunkt sitter Döden själv vid ringside. Hårdkokt thriller från 1972.

Drakarnas dans

av George R. R. Martin. Inläst ur Forum, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 44 tim., 2 min..

Del 6 i serien inledd med I vargens tid och femte delen i serien Sagan om is och eld. Pojken Tommen regerar sedan kung Joffrey dött. I öster försöker Daenerys Targaryen vinna folks tillit samtidigt som hennes många fiender gör allt för att oskadliggöra henne. Stannis Baratheon marscherar söderut, medan järnmännen landstigit från väster och huset Bolton smider sina egna planer. Tyrion Lannister tvingas fly, men kan han lita på sina allierade?.

Lilla smycket

av Patrick Modiano. Inläst ur Grate, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 3 tim., 58 min..

Artonåriga Thérèse skymtar en dag en kvinna klädd i gul kappa. Thérèse tycker sig känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig att följa efter henne. Det blir en störtdykning ner i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt. Under hennes tröstlösa vandringar över hela Paris möter hon många personer som påverkar henne på olika sätt. Vemodigt och nostalgiskt om minnets mekanismer.

Den andalusiska sjalen

av Elsa Morante. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

E.M., 1912-1985, är en av de mest betydelsefulla italienska prosaisterna under 1900-talet. Hennes roman Historien från 1974 betraktas som en modern klassiker. Denna samling innehåller kortprosa skriven mellan 1935 och 1951. Varje berättelse utgör in inkörsport till hennes unika berättarvärld vars handling och karaktärer antar sagolika och förunderliga former. Gränsen mellan verklighet och fiktion, vardag och fantasi, är hårfin.

Långt borta ute i havet

av Staffan Mörling. Inläst ur Books-on-demand, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Förf., svensk etnolog och författare till fackböcker om båthistoria, född 1936, berättar om en kärlekshistoria i sin ungdom. Det är1960-tal, en tid före drogmissbruk och terrorism och därför kanske en friare tid. Boken är en berättelse om romantisk kärlek i en epok ännu inte långt borta. En kärlek som en akademiker och en fiskardotter, Xoána, tyckte de upplevde mellan det högsta i himlakupolen och havets största djup.

Ni är inte så märkvärdiga som ni tror

av Ricki Neuman. Inläst ur Weyler, 2012 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Ricki Neuman, född 1947, journalist på Svenska Dagbladet, berättar allvarligt och kåserande om svensk-judisk identitet, israeliskt deltidsboende och klyftan mellan och inom olika kulturkretsar. Lägenheten i Tel Aviv blir plattform för denna livsbetraktelse som ömsom är uppfordrande ömsom får skrattet att fastna i halsen. Genom boken löper som en röd tråd relationen med de två åldrade grannarna Hanna Chasak och David Pinsker.

Samnang - tiggarpojken

av Staffan Nordstrand. Inläst ur MBM, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 34 min..

Del 2, fristående, i serien inledd med Under floden. Här skildras tiggarbarnen i Phnom Penh. Aaron, som leder en grupp tiggarbarn i sjuårsåldern, försöker exportera barnen till Thailand. Ett av barnen, Samnang lyckas fly just innan han ska "fixas till" för att bli handikappad och därmed få in mer pengar på tiggeri. Han räddas från den hårda tillvaron som överlevare i Bangkok av människor som vågar se bakom fasaden.

Filosofins natt

av Lars Norén. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

"Slutet säger inget. Min kropp angriper sig själv, det är ett känt faktum. Mitt språk angriper sig självt, tills det bara återstår ruinstäder. Ruin, det finns ett tag till. Det skymmer i mitt så kallade inre, tänker jag. Min väg är ljus." I monologform, på en svart och avskalad prosa med lyriska anslag, beskrivs döden. Död och beroende; döden som en förutsättning för allt. L.N., 1944- , uppmärksammad dramatiker och författare.

Vi kom över havet

av Julie Otsuka. Inläst ur Bonnier, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

1919. Ett fartyg på väg över Stilla havet. På mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och skydd. I händerna håller de foton av sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem i San Francisco. Poetiskt och ömsint om några märkliga kvinnoöden.

Uppbrottets tid

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Del 36 av serien Tre systrar. Marit och Halvor gruvar sig över att ta farväl, nu när Marit ska börja barnmorskeskolan i Christiania. På Flomslett får Alice oväntat besök av en rasande Ingrid och de ryker ihop i ett häftigt slagsmål. Henrik är också på väg att resa, men hans mål är farligt och långt bort. På vägen möter han en kvinna som han gjort allt för att glömma.

Kvinnorna i sjön

av Lars Rambe. Inläst ur Hoi, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Johan Åberg fotograferar det gamla industriområdet vid Järlasjön i Nacka, en rå och sliten miljö som fascinerar honom. När två unga kvinnor hittas mördade i sjön berör det Johan djupt. Synerna förföljer honom. Och hans liv förändras för alltid. Sexton år senare har platsen bebyggts med vackra ljus bostäder. Johan återkommer till området, nu som en trasig man plågad av vålnader som besöker honom. Psykologisk skräckthriller.

En förgiftad man

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 16 min..

Chris Lowndes är en framgångsrik Hollywoodkompositör av filmmusik som försöker varva ner efter att hans fru avlidit. Han beger sig till födelselandet England där han köper ett hus för att komma tillrätta med sorgen och återuppta komponerandet. Men det gamla huset har sin specifika historia. En man sägs ha blivit mördad där för sextio år sedan och dennes fru, Grace Elizabeth Fox, dömdes för mordet och hängdes. Chris börjar nysta i fallet.

Dubbelspel

av Philip Roth. Inläst ur Bonnier, 1991 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

I sitt arbetsrum i London har en berömd amerikansk författare, Philip, kärleksmöten med sin engelska älskarinna - båda är gifta på var sitt håll. Mellan älskogsstunderna för de långa samtal om arbete, kärlek, äktenskap och sina innersta hemligheter. Efteråt antecknar han omsorgsfullt allt de samtalat om. Men är kvinnan verklig? Dialogerna är kanske bara utkast till en ny roman. Gäckande lek om verklighet och dikt, sanning och lögn. P.R., 1933-.

Dödens rum

av Susanne Staun. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Maria Krause tillträder som obducent vid rättsmedicinska institutet i Odense. Arbetet är krävande och hon blir snabbt ovän med sina kollegor. När en ung flicka, Emelie, hittas torterad och knivmördad känner sig Maria egendomligt besläktad med henne. På kroppen finns ett rött färgämne som bara finns i en medicin mot spetälska, en sjukdom som inte förekommit i Danmark sedan 1913. Snart hittas ännu ett lik. Är det en seriemördare som går lös?.

Medealand och andra pjäser

av Sara Stridsberg. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Sara Stridsberg är en av Sveriges mest respekterade och prisbelönta romanförfattare. Hon har också skrivit ett antal pjäser som har satts upp på olika teatrar i Norden. Här är tre pjäser samlade: Medealand, Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika och Dissekering av ett snöfall. Efterord av Steve Sem-Sandberg.

Amatka

av Karin Tidbeck. Inläst ur Mix, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

I en instabil värld betyder rutiner allt. Minsta förändring, minsta slarv, kan innebära en katastrof. Vanja slarvar inte och anförtros därför uppdraget att undersöka hygienvanorna i det avlägsna Amatka. Men snart uppfylls hon av Amatkas gåtor. Varför konfiskeras allt papper? Och vad hände egentligen vid storbranden i rekreationshallen? Gåtfull och mystisk dystopi. Debutroman.

Det som inte växer är döende

av Jesper Weithz. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Henrik och Lotta är ett ungt, framgångsrikt par som ska lämna hemmet i Stockholms skärgård för att leva ett år i Brasilien. Bara på ett sjukhus där finns behandling som kan hjälpa den sjuka och gravida Lotte. Henrik ska resa i förväg och de planerar att ses om bara några dagar. Men inget går som det är tänkt. Det moderna livets tunna is spricker under deras fötter. En existentiell thriller, om kaos, utsatthet, miljön och kärleken. Debutroman.

En naken karl blir söt

av Johan Werkmäster. Inläst ur LL-förlaget, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

En sommarnatt ringer det på fru Laskers dörr. Utanför stod en karl, en naken karl. Det är fröken Laskers granne, herr Jansson. Sedan dess träffas de ganska ofta. Herr Jansson vräker i sig mat och blir fet. En dag hamnar han på sjukhus och man konstaterar att han har fått diabetes, han hr blivit söt. Fjärde boken om herr Jansson och fröken Lasker. LL-bok.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Så gör jag

av Bodil Malmsten. Inläst ur Modernista, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Hur gör man, om man har lusten och längtan efter att skriva på riktigt? Handbok med erfarenheter, verktyg, råd, tips, goda exempel och avskräckande. Författaren delar med sig av sin arbetsprocess inklusive den helvetesperiod som ingår. Om hur man kommer fram till tonen och strukturen, om jobbet med förstameningar, om ord, skiljetecken, korrektur, om att sitta rätt och om att läsa för att lära. Personliga erfarenheter från ett långt skrivarliv.

Allmänt och blandat

Civilsamhället i samhällskontraktet

Inläst ur European Civil Society Press, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

Enligt författarna befinner sig det svenska samhällskontraktet sedan en tid tillbaka i omvandling. Den transformation som nu pågår kan betraktas som ett stort antal parallella processer på olika nivåer i vilka samhällskontraktet successivt omförhandlas. Tretton olika samhällsvetare skriver om vad som står på spel i dessa omförhandlingar. Bland annat diskuteras filantro-kapitalism, socialt entreprenörskap och borgerlighetens återkomst.

Kultursidan

av Åke Lundqvist. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 18 tim., 21 min..

Författaren, själv DN-medarbetare, berättar historien om Dagens Nyheters kultursidas dramatiska öden genom åren. Dess identitet har växlat med tiden och med chefredaktörernas personligheter - ömsom kulturradikal, kulturkonservativ och vänsterradikal, ömsom litterär och politisk. Här berättas ett stycke svensk presshistoria, om de redaktörer och skribenter som skapat sidorna och format den svenska kulturdebatten.

Nya röster sjunger samma sånger och andra krönikor 1985-2010

av Liza Marklund. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim.. DAISY text och ljud.

56 krönikor från åren 1985-2010, de flesta tidigare publicerade i bl.a. Expressen och Aftonbladet. De är samlade under rubriker som: Om att vara författare, Om våldet mot kvinnorna, Om de döda, våldtagna och sönderslagna. Männen som slår ägnas fem krönikor, men L.M. skriver också om rollen som kvinna, liksom om sitt arbete som ambassadör för FN:s barnfond, Unicef. Krönikorna bottnar i personlig erfarenhet men är ändå allmängiltiga.

Religion

Till trons försvar

av William Lane Craig. Inläst ur Credoakademin, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

Kristen apologetik är ett begrepp som används för att beteckna försvaret av den kristna tron med hjälp av filosofiska, vetenskapliga och historiska argument. Författaren, amerikansk professor i filosofi och debattör, tar upp fyra klassiska argument för Guds existens, lägger fram historiska bevis för Jesu anspråk och försöker visa varför den religiösa relativismen inte håller. Utöver detta ger han inblickar i sin egen livsberättelse.

Religion för ateister

av Alain De Botton. Inläst ur Bromberg, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Författaren undrar om religionen måste vara antingen nonsens eller metafysisk sanning. Han betraktar sig som ateist men anser att det, trots att de övernaturliga anspråken känns förlegade, finns mycket att vinna på de värden som religionen representerar, till exempel tröstande och vackra ritualer. Han visar med en rad konkreta exempel hur religionen, företrädesvis kristendom, judendom och buddhism, kan användas i den sekulariserade vardagen.

Hemligheten med en kvinnas hjärta

av John Eldredge. Inläst ur Livets ord, cop. 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Varje liten flicka gömmer i sitt hjärta de mest värdefulla drömmar. Men livet som vuxen kvinna blir ofta tufft och oromantiskt. Författarna menar att de drömmar små flickor bär på och den längtan efter kärlek som den vuxna kvinnan känner talar om det sanna liv som Gud har skapat åt henne att leva. Genom mängder av exempel ur film och litteratur diskuteras kvinnans sanna väsen kontra den roll hon ofta får i dagens samhälle.

Filosofi och psykologi

Du har svaren!

av Tulsa Jansson. Inläst ur Bromberg, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

En handbok som visar hur filosofi kan användas i vardagen för att vidga perspektiven i tillvaron. Författaren kallar sig filosofisk praktiker och är ordförande i Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis. Grundtanken med filosofiska praktiker är att den som söker svar själv bär dem inom sig och genom att ställa rätt frågor kan vi hitta svaren. Boken innehåller konkreta exempel på hur filosofiska samtal kan gå till.

Från ad hoc till önsketänkande

av Jesper Jerkert. Inläst ur Fri tanke, 2012 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

En uppslagsbok om kontroversiella fenomen. Med kontroversiella menas ämnen som anknyter till det mystiska och otroliga. Innehåller korta, informativa artiklar med syfte att sammanställa befintlig kunskap på ett begripligt sätt. Artiklarna avslutas med tips om vidare läsning. Exempel på uppslag är exorcism, flygande tefat och alkemi. Författaren är ingenjör och forskare i filosofi.

Du är allt! - eller "Du är det" (Tat Twam Asi)

av Curt Jonsson. Inläst ur Books on Demand, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

En text som påminner om att lyckan finns inom varje människa, inte utanför. Författaren menar att Vedanta, ett 5000 år gammalt system, är svaret på lyckan. Metodiken i Vedanta har inte beskrivits på svenska tidigare. Nyckeln ligger i att hitta sitt eget sanna jag - självet. Författaren är meditationslärare och har skrivit ett flertal böcker inom ämnet.

Det osynliga riket

av Lena Ranehag. Inläst ur ICA, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Personlig bok där författaren delar med sig av erfarenheter från sitt arbete som medium och andlig coach. Bland annat visar hon på verktyg som kan bidra till ett öppnare sinne och ger därmed också läsaren tillgång till sin andliga kanal. Författaren är förutom medium kurslärare och konstnär. I den tryckta boken finns ett flertal av hennes målningar återgivna.

Uppfostran och undervisning

Bildningsresan

Inläst ur Bertil Ohlin, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Aldrig tidigare har det investerats så stora resurser i formell utbildning. Men varken "flumskolan" eller dess motreaktion, där mätbara resultat överordnats allt annat, har visat någon omsorg för bildningen, hävdar författarna. Bildningsidealet med strävan efter att människan ska vara rustad för ett självständigt liv har hamnat i skymundan, menar författarna. Här ger tolv författare sin syn på bildning utifrån ett liberalt bildningsideal.

Godkänt?

av Emma Leijnse. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

I juli 1962 lämnade Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm hemmahamnen i Sundsvall. Under tre år seglade de runt jorden med den lilla sjövärnskostern Lunkentuss. I denna nyutgåva av den klassiska boken från 1967 är berättelsen utökad med nyskrivet material - Dags resebrev, utdrag ur loggböckerna och pressklipp. I en efterskrift berättar Bengt Jörnstedt om Lunkentuss fortsatta öde. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Språkvetenskap

Musik och språk

av Ulf Jederlund. Inläst ur Liber, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 15 tim., 54 min..

Tvärvetenskaplig bok som handlar om barns språkliga och musikaliska utveckling och om hur dessa hänger samman och påverkar varandra. Boken beskriver tidig kommunikationsutveckling, prosodins betydelse för språket och musikens betydelse för lärande och hälsa i stort. Författaren, psykoterapeut och musikterapeut, diskuterar också frågeställningar som varför vi är musikaliska, hur människan lärde sig tala med mera.

Kensington 1898

av Mats G. Larsson. Inläst ur Atlantis, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

1898 görs ett märkligt fynd på en farm i Kensington, Minnesota. Det är en runsten med en text som berättar om hur en grupp skandinaver tog sig från Vinland, nuvarande Grönland, till Minnesota redan på 1300-talet, mer än ett århundrade innan Columbus upptäckte Amerika. Debattens vågor har gått höga om stenens äkthet. Författaren ger, med hjälp av släktforskning och språkvetenskap, sin roande tolkning om stenens tillkomst.

Litteraturvetenskap

Brev

av Ingeborg Bachmann. Inläst ur Ellerström, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Julen 1948 skriver Ingeborg Bachmann för första gången till Paul Celan efter deras möte i maj samma år. I nästan 20 år ska deras brevväxling pågå, ibland avbruten av långa tystnader och så småningom sammanvävd med brev från deras respektive livskamrater Max Frisch och Gisèle Celan-Lestrange. Det är starka brev som präglas av värme, längtan och omtanke, men med tiden också av bitterhet, ängslan och svartsjuka.

Kafka

av Gilles Deleuze. Inläst ur Daidalos, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

Man har ofta framhållit skuldens, ångesten och den transcendenta lagens betydelse i Franz Kafkas författarskap. Filosofen Gilles Deleuze och psykiatrikern Félix Guattari lyfter i denna klassiska studie från 1975 fram lusten och glädjen i Kafkas lekfulla experimenterande med vad de kallar begärets, skriftens och uttryckets "maskiner". För dem är Kafka en författare som skrattar och en rakt genom politisk författare.

Minnet av företrädaren

Inläst ur Atlantis, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 37 min..

Varje ledamot av Svenska Akademien håller vid sitt inträde ett tal över sin företrädare. Här är 18 inträdestal samlade - traditionella, nyskapande, och ibland kontroversiella - vilka sträcker sig över nästan 180 år. Talen ger en bild av hur inträdestalens retorik utvecklats genom den svenska talekonstens historia. Kan läsas som essäer där några av landets främsta skribenter porträtterar varandra, och i många fall indirekt även sig själva.

Sanning eller konsekvens

av Anna Wahlgren. Inläst ur A. Wahlgren, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 45 min..

2011 utgavs romanen Felicia försvann av pseudonymen Felicia Feldt. Den handlade till stora delar om Feldts uppgörelse med sin mamma, debattören och författaren Anna Wahlgren. Här har Wahlgren skrivit sin självbiografi där hon erkänner sina tillkortakommande, men någon dålig mamma tycker hon inte att hon har varit. Wahlgren anser att dotterns minnesbilder var oförsonliga och bedrägliga och tog heder och ära av henne.

Konst, musik, teater och film

Huset Versace

av Deborah Ball. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 15 tim., 42 min..

Gianni Versace föddes i Kalabrien 1946. Han kom tidigt att intressera sig för design och sömnad och förändrade modevärlden genom att förstå och tolka den nya tidens behov. I juli 1997 sköts han till döds utanför sitt hem i Miami Beach. Därefter klev Donatella Versace fram ur sin brors skugga och hon fick kämpa hårt för att leva upp till broderns genialitet när hon tog kontroll över huset Versace. En berättelse om mode och pengar, uppgång och fall.

Bilden av "Orienten"

av Tomas Björk. Inläst ur Atlantis, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 24 tim., 22 min..

En undersökning av hur resande svenska konstnärer och fotografer under 1800-talet skildrade det så kallade Orienten. Fördomar och välkända stereotyper florerade och ett återkommande tema var att västerlandet representerade en överlägsen civilisation med mission att hjälpa länderna i det underutvecklade Orienten. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Författaren är docent i konstvetenskap.

Putte Wickman, klarinettartist

av Jan Bruér. Inläst ur Ejeby, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 36 min..

P.W., 1924-2006, var en av jazzens främsta klarinettister. Här skildras han sextioåriga karriär utifrån intervjuer gjorda av jazzforskaren Jan Bruér. Wickman berättar om sin uppväxt och stora musikpassion samt om sitt händelserika turnéliv. Det handlar om frispråkiga tillbakablickar på framför allt svenskt 1950-tal. Utöver hågkomsterna berättar olika musiker sina minnesbilder av Putte. Omfattande diskografi ingår.

Bobby Boy

av Stig Hansén. Inläst ur Reverb, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

För 50 år sedan kom bondgrabben Bob Dylan till metropolen New York. Han började uppträda på småklubbarna i Greenwich Village och blev snabbt sedd som sin generations främste talesman. Nu när han är 72 år ger han fortfarande ut skivor och håller ett hundratal konserter varje år. Författaren har följt Dylan i hans fotspår, särskilt i New York. Han lyssnar på Dylans sånger, läser hans texter och hör sprickorna i hans röst.

Adjö det ljuva livet

av Camilla Henemark. Inläst ur Forum, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 15 tim., 11 min..

Som en av Sveriges första svarta modeller blev Camilla Henemark, 1964- , en 1980-talets stora stilikoner. På 1990-talet fick hon ett internationellt genombrott som frontfiguren La Camilla i popbandet Army of Lovers. Men under 2000-talet dalar Camillas stjärna. Hon faller rakt ner till samhällets botten, en tillvaro kantad av hemlöshet, psykisk ohälsa och självmordsplaner. Självbiografi om ett liv med höga toppar och djupa dalar.

Iron man

av Tony Iommi. Inläst ur Kalla kulor, 2012 av Örjan Blix.

Tony Iommi, 1948- , brittisk gitarrist som startade Black Sabbath och är den ende orginalmedlemmen som varit med under hela bandets historia. Han var även med i bandet Heaven and Hell 2006-2010 där Ronnie James Dio, 1942-2010, var sångare. I 90 korta kapitel berättar Tony framför allt om sin tid med Black Sabbath, men även om sin uppväxt och sitt privatliv. Underhållande rockbiografi med humor och självdistans.

Arkeologi

Borgen i Åhus

Inläst ur Historiska media, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Åhus borg ligger vid Helge ås gamla utlopp i Östersjön. Borgen var, med sitt läge vid en viktigtransportled, en maktfaktor i händerna på de danska ärkebiskoparna. Ruinerna efter borgen grävdes fram 1892-93. Då grundades 1900-talets syn på Åhus borg som ett praktfullt, men litet, ärkebiskopspalats. År 2007 påbörjades nya utgrävningar och fram träder nu bilden av en äldre, större och betydligt kraftfullare försvarsborg än man tidigare trott.

Historia

Kriget har inget kvinnligt ansikte

av Svetlana Aleksijevitj. Inläst ur Ersatz, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 15 tim., 4 min..

Under andra världskriget deltog över en miljon kvinnor i Sovjets Röda armé. De vårdade sjuka och döende, tvättade blodiga uniformer eller bakade bröd nätterna igenom. Andra slogs som stridspiloter, prickskyttar och partisaner. Efter kriget blev det bara män som firades som sovjetiska hjältar. Denna bok, baserad på tidigare censurerade intervjuer, berättar deras historia. Vittnesbörden om år av offer och lidanden är överväldigande och gripande.

Amerika - drömmarnas land

av Klas Bergman. Inläst ur Carlsson, cop. 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

En personlig och politisk nutidshistoria från 1960-talets Los Angeles till dagens Washington. I boken diskuteras sådant som kan vara svårt att förstå med USA: rätten att bära vapen, okunnighet om världen utanför och patriotismen. Men USA är mer än så, menar författaren, landet präglas också av vänlighet, optimism och öppenhet. K.B., journalist som är bosatt i USA, har bland annat varit presschef på Världsbanken.

Ett nordiskt rum

Inläst ur Makadam, 2011 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Norden - fem självständiga länder i Europas nordvästra hörn. Det är det "hårda" Norden. Men det finns också ett mjukt Norden, som är en ideologisk och medial konstruktion, inte sällan med kommersiella förtecken. Det handlar om jämlikhet, kort distans till makten, flexibilitet, kärlek till naturen, luthersk arbetsetik med mera. I ett antal artiklar diskuteras begreppet Norden. Varför är till exempel inte de baltiska staterna med i gemenskapen?.

Den goda svensktiden?

av Sture Gustafson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

"Den goda svensktiden" är ett talesätt i Estland och Lettland. Men var svensktiden, 1561-1710, så god som det sägs? Under denna tid fick Baltikum ett universitet i Dorpat och en lettisk bibelöversättning. Men livegenskapen bestod och svenska adelsherrar ägde stora jordegendomar. Häxbålen flammade och i princip var dessa svenska år en enda period av krig. S.G., bland annat tidigare radioproducent på UR, speglar dåtid och nutid i baltisk historia.

Från en säker källa-

av Dick Harrison. Inläst ur ICA, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

2010 slog boken "Carl XVI Gustaf - den ofrivillige monarken" ner som en bomb och orsakade en mediestorm. Kungen anklagades bland annat för att ha utgjort en säkerhetsrisk för Sverige genom sina besök på svartklubbar och kontakter med kriminella. Vilka bevis hade författarna för sina påståenden? Hur trovärdiga var uppgifterna som snabbt också fick konsekvenser både för enskilda och även bilden av Sverige? Här granskas bokens tillkomst och följder.

Judiskt liv i Europa 1786-1933

av Per-Martin Meyerson. Inläst ur Dialogos, 2012 av Anders Göransson. Talboken omfattar 23 tim., 1 min..

Under 1700-talet kunde judar att bryta upp från sin gettoliknande isolering. Den period som följde, då den judiska kulturen mötte den europeiska, blev en framgångssaga med enastående bidrag till västerländsk kultur och vetenskap, inte minst i sekelskiftets Wien och Weimartidens Berlin. Men 1930-talets fascism krossade den judiska emancipationen. Varför misslyckades den? Fanns orsakerna hos judarna själva eller i rådande samhällsförhållanden?.

Kongo - en historia

av David Van Reybrouck. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 33 tim., 25 min..

Skildring av Kongo, det land som mer än något annat symboliserar Afrikas historia, från 1850 fram till 2012. Förekomsten av enorma naturrikedomar har lett till rovdrift både på människor och natur och ett brutalt kolonialstyre där västvärldens makter alltid har tagit för sig. Frigörelsen från kolonialmakten har varit en svår och våldsam process vars efterdyningar fortfarande märks. Prisbelönad reportagebok.

Biografi med genealogi

Från Väst i Backan till Öst i Afrika

av Anders Andersson. Inläst ur Hammerdal förlag, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Anders Andersson, f.d. rektor på Hållands Folkhögskola i Jämtland, har under sitt långa liv rört sig i många olika miljöer, främst svenska och afrikanska. Samtidigt som boken är en genuin norrländsk berättelse, med utgångspunkten i Sikås i norra Jämtland, tas läsaren på en andlig resa över land och hav till det gåtfulla Etiopien på Afrikas Horn, till Drottningen av Sabas land.

Himmelska tanter

av Stefan Andhé. Inläst ur Hagaberg, 1987 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Kåserande reportage om framför allt kända film- och teaterprimadonnor - som alla lämnat det jordiska - byggda på tidigare intervjuer gjorda på ålderns höst. Ur innehållet: en smått tragikomisk skildring av Zarah Leander, vidare Gloria Swanson, Sonja Henie, Josephine Baker, Birgit Tengroth, Ingrid Bergman, Inga Tidblad, Gun Wållgren m.fl..

Älska mig igen

av Kim Carpenter. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Kim och Krickitt Carpenters liv gick i tusen bitar den 24 november 1993. Två månader efter deras bröllop var de med om en svår bilolycka som gjorde att Krickitt fick svåra hjärnskador och befann sig i koma under flera veckor. När hon vaknade upp hade hon inget minne av vare sig Kim eller bröllopet. Paret stod inför svåra utmaningar och frågan var om de skulle hitta tillbaka till kärleken och varandra.

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst ur Gidlund, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1963-1964: 26 tim., 21 min. : mono.

Året 1963 domineras mycket av mordet på John F Kennedy. I Sverige avslöjas att överste Stig Wennerström under 15 år arbetat som spion åt Sovjetunionen. 1964 kommer Nikita Chrustjov på besök och den svenska regeringen försöker förgäves diskutera fallet Raoul Wallenberg. Och det blir en debatt om diplomaten Sverker Åström är pålitlig på grund av att han är homosexuell. Erlander våndas och noterar med sedvanlig esprit stort som smått.

Svenska miljardärer

av Birgitta Forsberg. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 16 tim., 5 min..

Förf., ekonomijournalist, berättar om 10 svenskar som lyckats med konststycket att bli ofantligt rika. Men färden dit har sällan varit rak. Motgångar och maktstrider har ofta varit legio. Vissa har spelat högt och tagit stora risker. Några har tidvis balanserat på ruinens brant. Deras liv är därför inte bara en berättelse om framgång utan också om prövningar och misslyckanden och om vad som kan åstadkommas genom hårt arbete, envishet och lite tur.

Winston Churchill

av Knut Hagberg. Inläst ur Natur och kultur, 1965 av Måns Westling. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Biografi över den brittiske politikern, författaren och statsmannen Winston Churchill, 1874-1965. Boken skrevs redan under slutskedet av andra världskriget, men uppdaterades i mitten av 1960-talet. Den är fylld av sakliga upplysningar och synpunkter, av roande och intressanta detaljer utan att tappa greppet om helheten. K.H., 1900-1975, svensk författare och tidningsman.

Den siste resenären

av Tomas Löfström. Inläst ur Carlsson, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 24 tim., 48 min..

Biografi över Torgny Sommelius, 1928-1963, kallad den siste resenären i svensk litteratur. Han färdades ensam genom världen med skrivmaskin och kamera och gav ut fyra omdiskuterade reportageböcker från Jugoslavien och Indien innan han omkom i en mystisk flygolycka på Trinidad 1963. Här berättas den gripande historien om en ung författare i 1950-talets Sverige som tänjde tillvarons gränser och vidgade reseskildringens revir.

Bland spioner, kommunister och vapenhandlare

av Jan Mosander. Inläst ur Fischer & Co, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

J.M. har genom åren väckt uppmärksamhet med sina grävande reportage och belönats med många priser, bland annat Stora Journalistpriset. Han har druckit kaffe med Albert Speer, intervjuat kungens okända moster och avslöjat storspionen Stig Bergling. Här skildras en unik och spännande journalistkarriär där verkligheten snuddat vid äventyret. Läsaren får också ta del av några av samtidens största och mest betydelsefulla och omvälvande händelser.

Ett liv

av Georg Sjöberg. Inläst ur Megamanus, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Stockholmsgrabben Georg Sjöberg, född 1934, gjorde livets resa från en fattig uppväxt till en framgångsrik karriär som egen företagare. Fyllda sjuttiofem satte han sig för att skriva om sitt liv och om sina minnen i dikt- och prosaform. Det handlar om bilder av Sverige som varit, resor utomlands och ömsinta möten med och skildringar av människor, natur och hav. En blandning av humor, allvar och sorg över dottern Lenas bortgång i cancer.

Bara en dotter

av Sarita Skagnes. Inläst ur Norlén & Slottner, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Sarita Skagnes självbiografi blev mycket uppmärksammad när den gavs ut i Norge 2007. Född i Punjab i Indien återförenades hon först som 16-åring med sin familj i Norge. Miljöombytet ändrar dock inte på de grymma patriarkala strukturer som hon redan från födseln fallit offer för. Men i det nya hemlandet blir den unga Sarita medveten om sina egna rättigheter och utvecklas med tiden till en stark försvarare av kvinnors rättigheter.

Den odödliga Henrietta Lacks

av Rebecca Skloot. Inläst ur Leopard, 2012 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 14 tim., 18 min..

En bok om bakgrunden till några av den medicinska forskningens största framgångar. År 1951 diagnostiserades Henrietta Lacks med cancer, nio månader senare var hon död. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har lagt grunden till dagens cellbiologi, till poliovaccinet och hela den moderna virologin. Trots det har cellernas upphov, den fattiga, svarta fembarnsmamman, förblivit okänd. Här skildras krocken mellan medicin, etik och ras.

Mitt Wallanderland

av Ewa-Gun Westford. Inläst ur BookLund, Cop. 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Med snart fyrtio år i yrket har förf., kommunikationsansvarig inom Skånepolisen, åtskillig erfarenhet av att tampas inte bara med bovar och rättsmyndigheter utan också med massmedias representanter. Med kollegan Kurt Wallander har hon en egen relation och i författarens sällskap blir Ystadkommissarien nästan verklig. E-G.W. berättar även om arbetet som kvinna i en organisation präglad av manliga värderingar och om jakten på Gryningspyromanen.

Hitler

av Andrew Norman Wilson. Inläst ur Fischer & Co, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

Kort och kärnfull biografi över 1900-talets mest ökända person. År 1923 satt Hitler fängslad efter ett misslyckat kuppförsök mot den tyska regeringen. Ett decennium senare var han Tysklands förbundskansler och en av Europas mäktigaste män. Hur gick det till? Hade Hitler varit en vanlig politiker, menar författaren, skulle han ha försvunnit från det offentliga ljuset efter sin tid i fängelset, men nu var han inte det.

Geografi

Kina enligt Cho

av Frédéric Cho. Inläst ur Kalla kulor, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

Kina växer så det knakar; kinesiska företag finns i Sverige och samtidigt har Kina öppnat portarna för svenskarna. Var ska man då börja om man vill veta mer om Kina? Frédréric Cho, Svenska Handelsbankens rådgivare i Kinafrågor och journalisten Kerstin Danasten beskriver hur Kinas affärer och politik sitter ihop, vilka myter det är dags att göra upp med och varför vi inte kan vara säkra på något när det gäller Kinas framtid.

Bortom den västra horisonten

av Gunnar Dahlgren. Inläst ur Aqua Perla, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 2 min..

I juli 1962 lämnade Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm hemmahamnen i Sundsvall. Under tre år seglade de runt jorden med den lilla sjövärnskostern Lunkentuss. I denna nyutgåva av den klassiska boken från 1967 är berättelsen utökad med nyskrivet material - Dags resebrev, utdrag ur loggböckerna och pressklipp. I en efterskrift berättar Bengt Jörnstedt om Lunkentuss fortsatta öde. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Världens 100 underverk

av Michael Hoffmann. Inläst ur Tukan, cop. 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 14 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Här presenteras 100 av världens viktigaste sevärdheter. Vi följer med till jordens vackraste och mest förunderliga platser. Allt från unika naturscenerier till storslagna byggnadsverk, från Afrika och Asien till Europa, Nord- och Sydamerika och Oceanien. Människans skapelser: forntida tempel, rymdstationer och naturens egna skapelser: vulkaner, höga berg, djupa dalar och klipplandskap skapade av erosionen.

Kina, kineserna och jag

av Olle Lundström. Inläst ur Klurum, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Olle Lundström, flyttade 1999 till Peking för att arbeta på finska Nokia. Han bodde i Kina under fem år och har därefter fortsatt att arbeta med Kina för ett flertal internationella företag. Under sammanlagt tio år har han rest i de kinesiska provinserna och upptäckt olika sidor av Kina; matvanor, språket och naturen. Han har också hamnat i många kulturkrockar och haft tillfällen att reflektera över vad man bör tänka på när man gör affärer med Kina.

Hyperboré

av Katarina Schough. Inläst ur Carlsson, 2008 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 14 tim., 9 min..

Sverige har en fantastisk natur och kultur, svenskarna är ett fredsälskande folk och Sverige intar en framträdande plats i världen. Denna geografiska föreställning, den hyperboreiska tankefiguren, återspeglas och återskapas i det allmänna medvetandet, men bekräftas också av vetenskapen. Här får man möta hyperborén, kulturbäraren med barbarkomplex, och dess tankefigur från stormaktstiden till idag. Författaren är mätningsingenjör och kulturgeograf.

Samhälls- och rättsvetenskap

Vykort från Utopia

av Ola Andersson. Inläst ur Dokument press, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Varför har Stockholm blivit en stad som sorterar sina medborgare efter social, kulturell och ekonomisk status? Hur blev det en stad där invånarnas liv präglas av en eskalerande bostadsbrist och varför bor åttio procent av invånarna i förorten? Här berättas historien om varför dagens Stockholm ser ut som det gör och ges förslag på hur det skulle kunna se ut i morgon. Förf. är tongivande arkitekturskribent och debattör.

Teknik, industri och kommunikationer

Access 2010

av Eva Ansell. Inläst ur Docendo, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

I Access 2010 kan man skapa lättanvända och professionella relationsdatabaser. Författaren beskriver hur man skapar tabeller både via databladet och via designvyn samt hur man ändrar egenskaper för tabellens olika fält. Vidare om hur man importerar och exporterar data, filtrerar information som finns i tabellerna, skapar frågor för att göra urval av data samt hur man arbetar med formulär och rapporter. Övningar av varierande svårighetsgrad.

Ekonomi och näringsväsen

Eurokrisen

av Stefan De Vylder. Inläst ur Ordfront, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Skildring av vad som har gått snett med EMU-projektet. När finanskrisen bröt ut 2008 uppstod konflikter mellan och inom EMU:s medlemsländer. Författaren menar att demokratin urholkas i krisens spår och de länder som lämnar EMU har större möjligheter att bevara sitt folkstyre. Författaren är nationalekonom och var aktiv inom nej-kampanjen i EMU-valet 2003.

LCHF för vegetarianer

av Pauline Demetriades. Inläst ur Optimal, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Bred introduktion till vegetarisk LCHF-kost. De drygt 80 recepten är klassade utifrån indelningskriterier som vegan, ovo, lakto och lakto-ovo. Alla recept är kolhydratberäknade per portion. Boken inleds med ett kapitel med fakta om LCHF och en beskrivning av vilka livsmedel som är särskilt viktiga i en vegetarisk LCHF-kost. Författarna erfarna skribenter inom området.

Studiehandledning röjsågskörkort

av Tomas Gullberg. Inläst ur Skogsstyrelsen, cop. 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Studiehandledning i röjsågning lämplig att använda i studiecirkel där man lär sig sköta och hantera röjsåg på ett effektivt och säkert sätt. Man lär sig bland annat hur en bra röjsåg ska fungera, hur man filar klingan så att den blir vass och hur man använder sågen i olika situationer. Målet är att man efter studierna kan ta röjsågskörkort. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Kundrelationer i sociala medier

av Stephanie König. Inläst ur Liber, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 16 min..

Om att skapa goda kundrelationer vi sociala medier. Författaren menar att sociala medier har gett företag och kunder en nya arena att kommunicera på och de är effektiva verktyg för att få direkt kontakt med kunder. Framgångsrika företag ser till att kunderna känner sig värdefulla och lyssnade på och det är lätt att åstadkomma via sociala medier. Författaren är konsult med fokus på utbildning.

Apple från insidan

av Adam Lashinsky. Inläst ur Modernista, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Företaget Apple har genom produkter som iMac, iPod, iPhone och iPad en dominerande ställning inom dator- och telefonimarknaden. Företaget är starkt förknippat med Steve Jobs, från starten 1976 till Jobs död 2011. A.L., amerikansk ekonomijournalist, granskar Apple - ett företag med en djup förankrad vision om enkelhet och fokus, men samtidigt med ett tufft arbetsklimat. Stenhård och aggressiv marknadsföring är en viktig del av framgången.

Smakernas återkomst

av Mats-Eric Nilsson. Inläst ur Ordfront, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

En kokbok där själva råvarorna spelar huvudrollen. Recepten följer årstidsväxlingarna och lyfter fram mat som är i säsong. Boken innehåller också faktaavsnitt om grönsaker, frukter, bär, kött och fisk. Författaren är journalist och har tidigare skrivit flera böcker om livsmedelsindustrin och de tillsatser som finns i maten vi äter.

Hur man sköter sina sköldpaddor

av Arne Persson. Inläst ur Turtle Press, 1997 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad handledning i konsten att sköta en sköldpadda och vad man som sköldpaddsägare bör känna till. Allt ifrån könsbestämning till kostråd ryms i denna skrift. Även allmänna råd, vad man ska tänka på innan köp och intressanta fakta om sköldpaddor. Författarens ambition är att du och din sköldpadda ska bli lika nöjda.

Kundmötet

av Magnus Söderlund. Inläst ur Liber, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

Det personliga mötet är en viktig del av företagens marknadsföring. Då säljaren och kunden möts ansikte mot ansikte finns större möjligheter att påverka köpbeslutet. Denna typ av möten har på senare år hamnat i skuggan av annan marknadsföring. M.S., professor på Handelshögskolan i Stockholm, tycker det är synd och ger konkreta tips på hur ett kundmöte kan gå till i praktiken. Dessutom presenteras olika sätt att från ledningshåll styra kundmöten.

Idrott, lek och spel

Spela lagom!

av Anton Gustavsson. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim..

När de statliga spelbolagen bildades på 1930-talet var syftet att stoppa "spelraseriet". Spel om pengar ansågs moraliskt tvivelaktigt men omöjligt att förbjuda. Numera har svenskarna ett av världens största spelutbud som genererar miljardvinster till staten. Författarna gör en genomgång av hur Sverige blev spelberoende och beskriver alla turer kring staten, kapitalet och spelarna.

All in

av Emma Igelström. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 4 min..

Emma Igelström, 1980- , är en av Sveriges mest framgångsrika simmerskor genom tiderna. Efter karriärens slut hamnade hon i en svår livskris. Kvällen den 26 november 2010 kulminerade sex års problem med ätstörningar, alkoholism och självmordstankar. Kvällen slutade på sjukhus. Händelsen var starten på ett nytt liv för Emma. Hon berättar sin historia om hur hon hittade sitt sätt att leva och att våga leva sitt liv utifrån sina egna förutsättningar.

Medicin

Hälsopedagogik

av Anna-Karin Axelsson. Inläst ur Sanoma utbildning, 2011 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

Författaren, gymnasielärare och skolledare, visar på hur man utifrån ett hälsopedagogiskt arbetssätt arbetar för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa och livskvalitet. Hon beskriver hur man planerar, genomför, utvärderar och dokumenterar hälsofrämjande aktiviteter. Metoder som kan leda till en förändring av levnadsvanor och livsstil presenteras. Vänder sig till gymnasiestuderande på olika utbildningar med anknytning till ämnet.

I det tysta

av Anna Dahlqvist. Inläst ur Atlas, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim..

Reportagebok om abortfrågan i Europa. I länder som till exempel Polen, Irland och på Malta är aborträtten långt ifrån självklar. Författaren har rest runt och intervjuat människor i länder som har en restriktiv abortpolitik. Hon har talat med läkare, lobbyister, politiker och framförallt kvinnor som genomgått aborter. Författaren är frilandsjournalist specialiserad på sexualpolitik.

Den flamsäkra katten

av Anna Froster. Inläst ur Naturskyddsföreningen, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Vårt sätt att leva bygger på omfattande användning av kemikalier. Samtidigt blir kemisamhällets konsekvenser allt mer uppenbara. Författarna, miljöjournalister och ekotoxikolog, skildrar det skenande kemisamhället och diskuterar vad vi kan göra åt det, inte bara som konsumenter. Det behövs ett nytt sätt att tänka, menar de, både på det politiska planet och när vi utformar morgondagens produkter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hundralappen

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Vännerna Axel och Omar har tur. De hittar en hundralapp. Ska man lämna den till polisen? Eller kan de köpa något för den? Till slut gör de något helt annat med hundralappen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Nya kompisar

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är Axels första dag i skolan. Han sitter mest och tittar på de andra när de leker. Men Omar kommer och vill cykla ihop med Axel. Axel följer med. Men rätt var det är har Omar försvunnit. Var är han? Varför försvann han? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Atlantissyndromet

av Eoin Colfer. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar (9 tim., 20 min. ). DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Artemis Fowl. Det kriminella geniet Artemis Fowl har samlat en grupp elitvättar på Island. Men när han ska presentera sin nya uppfinning, som kan rädda världen från klimathotet, verkar något skumt. Artemis har blivit snäll! Vättarna kommer fram till att han har fuskat med magi och att det har skadat hans hjärna. Han har drabbats av Atlantissyndromet. Kan löjtnant Holly Short få tillbaka den gamle Artemis?.

Innebandypiraterna - tredje säsongen

av Sölve Dahlgren. Inläst ur Dahlgren, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Innebandypiraterna. Innebandylaget Helsingborg Consuls får en bra start på sin tredje säsong på Floorball World Tour. De är på väg att förverkliga drömmen om en välbetald tillvaro som proffs. De reser från den ena spännande platsen till den andra runtom i världen och spelar på heltid. Men när laget deltar i en turnering i Singapore händer det en tragisk olycka. Anton och de andra i laget ställs inför sin största prövning hittills.

Den röda sagoboken

Inläst ur AWE/Geber, 1977 av Eva Werning. Talboken omfattar 14 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Trettiosex sagor från Västerlandet och Österlandet för barn och vuxna. Vi stiger in i sagans äventyrliga värld där modiga ungsvenner, ljuva prinsessor och goda feer kämpar mot månghövdade jättar, hemska odjur och ondsinta häxor. En värld där allt kan hända. Sagorna innehåller ålderdomliga ord och uttryck. Efterskrift av Åke Ohlmarks.

Farlig ström

av Kat Falls. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Mörkt liv. Varje gång Ty lämnar sina föräldrars gård på havets botten är han beredd att möta alla möjliga faror. Men han var inte beredd på att stöta på en hel stad som sjunkit till botten. Snart står det klart att det inte är den enda staden som sänkts och när Tys föräldrar kidnappas måste Ty och hans kompis Gemma slå sig samman med piraterna i Barracudaligan för att rädda dem. Frågan är om de kan lita på piraterna?.

Alex i koma

av Thomas Fröhling. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Drömmen om att hitta den mytomspunna Tunnelstaden hägrar för Kasper och Axel. De tar sig in i stängda byggnadskomplex, fabriker och underjordiska gångar. Men att krypa i Stockholms gömda gångar är förenat med livsfara. Dessutom inser killarna snart att de inte är de enda som rör sig i underjorden. Berättelsen har en realistisk grundton, men det finns också inslag av laddad mystik.

Alvas jul

av Pernilla Gesén. Inläst ur BW, 2012 av Ester Claesson. Talboken omfattar 2 tim., 2 min..

Julen närmar sig och Alva vet inte hur hon ska fira i år. Pappa vill fira med sin nya fru och mamma med sin nya kille. Alva vet varken ut eller in. Alla är kära i någon och samtidigt bara bråkar de. När bästa vännen Esmeralda blir kär i Pedro får det vara nog. Alva vill aldrig bli kär. I skolan ska klassen spela en julpjäs. Där blir det också kris när Julia som spelar tomten får scenskräck. Vågar Alva rycka in?.

Nära

av Roderick Gordon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 15 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Tunnlar. Will Burrows, 14 år, befinner sig vid jordens medelpunkt, i en hemlig och bortglömd värld. Det hänsynslösa, underjordiska folket Styx är honom hack i häl. De är beredda att förfölja honom till världens ände - och längre än så. Allt hänger på Will och hans vänner nu. De kastas mellan hopp och förtvivlan när de försöker rädda inte bara sig själva, utan också resten av jordens befolkning, från undergång.

Monster high

av Lisi Harrison. Inläst ur Buster, cop. 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Skapad för bara femton dagar sedan är Frankie Stein fokuserad på att byta sin pappas formaldehydluktande källarlaboratorium mot fester och baler. Men med rykten om monster som smyger i korridorerna, lär sig Frankie att gymnasiet kan vara tufft för en chic freak som hon. Melody är rädd för att inte passa in medan Frankie ser sig själv som en normal 15-åring trots att hon bara är 15 dagar gammal. Om livet på en high school.

Var inte rädd, Mia

av AnneMarie Hellström. Inläst ur Arnémia, 2003 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Mia på Brunnskullen. Mia växer upp i Hallsberg. Tiden är 1948-1951. Oron för ett nytt krig och rädsla för atombomben är ständiga spöken i Mias liv. Dessutom predikar pastorn om att Jesus snart ska komma och hämta alla frälsta. Mia vet inte om hon är frälst. Men trevliga tankar finns också, bland annat om pojkar som är gulliga. Hemma på gården bygger pappa en plaskdamm som ger härlig svalka i sommarvärmen.

Strumpmannen

av Dan Höjer. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Sigge är sur. Han har flyttat till en ny, bullrig stad. Mamma och pappa bara städar och bästisen Viktor verkar ha glömt honom. En dag hittar Sigge ett par strumpor i morfars gamla koffert. När han sätter på sig dem händer något märkligt. Han förvandlas till en äkta superhjälte! Han blir Strumpmannen - de små problemens mästare. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vapen till rebellerna

av Harold Keith. Inläst ur Tiden, 1960 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1861 och det amerikanska inbördeskriget står för dörren. Jeff Bussey, 16 år, bestämmer sig för att gå med i kriget på nordstaternas sida. Berättelsen följer Jeff genom inbördeskriget fram till 1865 då han återvänder hem till sitt föräldrahem i Kansas. Ett viktigt tema i boken är att visa på den handel som nordamerikanska vapenfabrikanter bedrev med sydstaterna. Något ålderdomligt språkbruk. Boken utkom i original 1957.

Mellan dig och dig

av Katarina Kieri. Inläst ur R&S, 2012 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Tora är 17 år och bor med sin pappa sedan mamman lämnat dem för en annan man. Hon är bitter på henne och tycker att pappa är mesig och saknar ambitioner. Hon har också svårt att få grepp om sin bästa kompis Ivar som hon känner är på väg att glida ifrån henne. Tora känner sig utanför och annorlunda. Men en oväntad kontakt med två jämnåriga tjejer och en förklaring till Ivans beteende gör att allt inte ser lika mörkt ut.

Cirkeln och pilen

av Patrick Ness. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Kaostrilogin. Todd har på flykt undan den obarmhärtiga armén råkat bära den dödligt sårade Viola rakt i armarna på deras värsta fiende - borgmästare Prentiss. De skiljs åt med våld och Todd tvingas delta i borgmästarens nya tyranniska regim. Men vad är det som pågår precis utanför staden? Och var är Viola? Lever hon ens? Vilka ligger bakom den mystiska pilen? Och så en dag börjar bomberna brisera.

De brinnande knivarna

av Patrick Ness. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 17 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Kaostrilogin. Hela nya världen är i uppror. Tre arméer närmar sig New Prentisstown, var och en fast besluten att förgöra de andra. Todd och Viola vet att de är de enda som kan stoppa vansinnet, men hur? Ända sedan de träffades har de gjort allt för varandra, men kan de verkligen gå så långt att de offrar tusentals liv för att rädda den andra? Då dyker en ny fiende upp som törstar efter hämnd.

Bravo Bella

av Margareta Nordqvist. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ella har två egna djur. Katten Bosse och hunden Bella. Pelle har en hund som heter Poppe. När Ella och Pelle leker med rockringar får de en idé. De ska göra en cirkusföreställning tillsammans med sina djur. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Heja Tulla

av Margareta Nordqvist. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Pelle ska få rida på Tulla. Han följer med sin mamma till Tulla och Totto i hagen. Pelle borstar och mamma tränsar. Sen får Pelle rida barbacka på Tulla. Men Pelle fantiserar lite för mycket när han rider. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fyra systrar

av Solveig Olsson-Hultgren. Inläst ur Opal, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Del 10, som är den avslutande delen, i serien som börjar med Siden, sammet, trasa, lump. Året är 1975 och i den lilla småländska byn har en av gårdarna förvandlats till kvinnokollektivet Fyra systrar. Dit kommer en dag 16-åriga Nina, dittvingad av sin mamma Louise som tycker att Nina har spårat ut totalt. För Nina blir det en spännande tid som lär henne att kvinnokampen fortfarande har mycket kvar att uträtta.

Drakherren

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, cop. 2005 (tr. 2007). Talboken omfattar D. 7: 1 CD-ROM, speltid normal inläsning 25 min. : mono; 48 s. : ill., speltid långsam inläsning 1 tim., 11 min. : mono; 48 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 7 i serien Drakherren som börjar med Drakens offer. Den unge, fattige pojken Dian bor i landet Terra där tyrannen Nagir härskar. Dian förstår att han är landets försvunne prins. Han flyr från fångenskapen på slottet. Sjuk och skadad hittas han av en flicka och hennes falk i skogen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Snapphaneborgen

av Gunhild Sehlin. Inläst ur Almqvist & Wiksell/Gebers, 1959 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Johanna och Johannes kämpar mot fredlösa snapphanar. Snapphanarna härjar i Göingebygden på 1600-talet, då Skåne just blivit svenskt. De bränner hus. Stjäl mat och värdesaker. Tvillingarna räddar en svensk soldat men hamnar själva i fångenskap i snapphaneborgen. Berättelsen bygger delvis på sägner från Göinge.

Tigrar kysser inte lejon!

av Tanya Stewner. Inläst ur Kabusa, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om Lisabeth Susavind. Lisabeth har en hemlighet. Hon kan prata med djur! En förmåga som är perfekt för hennes nya extrajobb i djurparken. Där lär hon känna lejonet Shankar och tigern Samira. De är olyckligt kära och längtar efter att få vara tillsammans. När de dessutom får veta att Samira ska flytta till ett annat zoo blir båda ledsna. Lisabeth och hennes vän Jesaja måste komma på en plan som gör att Samira får stanna.

Naserian

av Anders Trense. Inläst ur Argasso, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Mikael, 17 år, kommer från Sverige, men bor sedan några år i Kenya tillsammans med föräldrarna och lillasystern Amanda. En dag dyker massajflickan Naserian upp för att städa istället för sin moster som blivit sjuk. Det blir kärlek vid första ögonkastet. Men de kommer från olika världar och omgivningen är inte så förstående som Mikael tänkt sig. Samtidigt exploderar de politiska oroligheterna i landet och Mikael sugs in i en mardrömslik situation.

Sorkspolingen

av Christina Wahldén. Inläst ur R&S, 2012 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 1 tim., 33 min..

Märta, 10 år, bor i Visby och tycker att Medeltidsveckan är årets höjdpunkt. Hon älskar att klä ut sig och gå ner på stan och titta på folk. Men i år verkar det inte bli lika kul som vanligt. Theo, som går i samma klass, verkar inte bry sig om Märta längre. Han vill bara vara med de andra killarna i klassen. Nere vid vattnet träffar hon Nils. Men vem är han egentligen? Snart fattar hon att han är från medeltiden på riktigt.