Nya punktskriftsböcker april 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 31 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Farmor och Vår Herre

av Hjalmar Bergman

6 vol. (543 s. tryckt punktskrift)

"Farmor", den viljestarka och överlägsna Agnes Borck, 78 år, minns, fantiserar och pratar med Vår Herre, och på så sätt rullas hela hennes livs historia upp. Det som Agnes tycker är bra med Gud är att hyan inte säger emot och att han minns saker och ting på samma sätt som Agnes själv. Kvick och humoristisk roman som på sin tid blev en stor framgång.

TPB-nr: P23210

Farlig fiende

av Laila Brenden

6 vol. (559 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan allt - så länge de har varandra. I England tar paret Sommerville väl hand om Anna, men hon har börjat förstå att inte alla är lika förtjusta i gruvägaren. Månaderna på fjället vid Gjende har inte varit som Rise tänkt sig. När hon börjar känna sig trygg kommer ännu en objuden gäst till sätern.

TPB-nr: P23505

En stödstrumpas bekännelser

av Suzanne Gottfarb

9 vol. (866 s. tryckt punktskrift)

Ömsinta och rörande berättelser om människor förf. mött i sitt arbete inom hemtjänsten. Det handlar om förnedring och hjälplöshet, om kämpaglöd och livslust. Man får möta en lång rad människor, som den gamle Casanocan som inte längre kan träffa kvinnor på grund av sin illaluktande stomipåse. Vera som är rädd för ljud, Ulla som är kär i sin husläkare och ständigt dramatiserar sitt liv. Men lika färgstarka är deras vårdare från världens alla hörn.

TPB-nr: P23856

Sanningens ögonblick

av Kristin Hannah

12 vol. (1092 s. tryckt punktskrift)

Systrarna Winona, Aurora och ViviAnn Grey växer upp med sin stränge far på en hästgård i nordvästra USA. Social kontroll och skvaller dominerar vardagen. Trots att flickorna som barn varit starkt sammansvetsade glider de som vuxna alltmer isär. Winona blir advokat, Aurora hamnar i ett olyckligt äktenskap och den yngsta, ViviAnn, blir förälskad i halvindianen Dallas och stannar på gården.

TPB-nr: P23882

Fångad i elden

av Jørn Jensen

2 vol. (161 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien Kallt blod. En serie med riktigt ruskiga berättelser. En pyroman härjar i staden där syskonen Tobias och Simone bor. Alla är rädda och undrar var han ska slå till härnäst. Simone får mms från bränderna och undrar om det är någon skolkamrat som skickar bilderna. Syskonen hamnar själva mitt i en av bränderna.

TPB-nr: P23810

Nattens dåd

av Dennis Lehane

11 vol. (1038 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Ett land i gryningen. I Boston år 1926 har förbudstiden skapat ett ändlöst nätverk av underjordiska destillerier, lönnkrogar, gangstrar och korrupta poliser. Polissonen Joe Coughlin gör karriär hos en av stadens maffiabossar. Men i en tid då skrupelfria män med mycket pengar, illegal sprit och vapen slåss om kontrollen kan man inte lita på någon. Joe och hans män tänker ändå leva fullt ut till det oundvikliga slutet.

TPB-nr: P23866

En dunkel död : [ett fall för kommissarie Brunetti]

av Donna Leon

7 vol. (660 s. tryckt punktskrift)

Det är vårens första dag i Venedig. Kommissarie Bunetti känner sig välvilligt inställd och säger ja när en kollega ber om hjälp. Marco Ribetti, en vän till kollegan, har gripits vid en protestaktion mot giftiga utsläpp. Ribettis svärfar är ägare av ett glasbruk på ön Murano. Relation mellan de två männen präglas av hot och anklagelser. När Ribetti, kort efter frigivningen, hittas död blir Brunetti övertygad om att ön Murano döljer en grym hemlighet.

TPB-nr: P23886

En lång vinter

av Colm Tóibín

2 vol. (181 s. tryckt punktskrift)

Spanska Pyrenéerna i slutet av 1950-talet. När Miguel är i byn med sin familj märker han att modern smyger iväg. Snart inser han det som alla andra känner till men ingen talar om - modern är alkoholist. Ett våldsamt gräl uppstår mellan föräldrarna och dagen efter är modern försvunnen. Den första snön faller och efter en timme råder full snöstorm. Sökandet blir en fråga om liv och död. C.T., 1955- , en av Irlands främsta författare.

TPB-nr: P23894

Facklitteratur

Israel och säkerheten

av Hadar Cars

89 s. tryckt punktskrift

För många svenskar kan det vara svårt att förstå den enorma vikt Israel fäster vid sin säkerhet. För varje israelisk regering, oavsett politisk färg, står alltid de säkerhetspolitiska problemen i fokus. Här ges ett israeliskt perspektiv på frågan om Israels säkerhet - historiskt och idag. Bl.a. pekas på att landets hela existens flera gånger varit hotad och hur minnet av Förintelsen lever kvar i israelernas medvetande.

TPB-nr: P23818

Ett CP-bra liv

av Jonas Helgesson

5 vol. (460 s. tryckt punktskrift)

J.H., 1978- , författare till den självbiografiska boken Grabben i kuvösen bredvid, fortsätter här att berätta om sitt liv. Han berättar om sitt livs allra bästa dag, om hur det är att starta eget, om sin träning inför att bestiga Kebnekaise och om varför han vill jobba med människor och inte följa råd som går ut på att han borde arbeta med datorer. Man kan leva ett bra liv även om man är allvarligt CP-skadad, menar författaren.

TPB-nr: P23817

Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare

av Hannes Råstam

13 vol. (1243 s. tryckt punktskrift)

Åtta morddomar och tjugofem erkännanden som aldrig ledde till åtal. Så såg det ut, fallet Thomas Quick - mentalpatienten, "Sätermannen", som medierna sågs som den värste seriemördaren som funnits i Sverige. Våren 2008 reste journalisten H.R. till Säters sjukhus och pratade med Sture Bergwall, Quicks riktiga namn, och därefter inleder han en granskning av de fällande domarna. Resultatet är en skrämmande skildring av det svenska rättsväsendet.

TPB-nr: P23611

Hatet : en bok om antifeminism

av Maria Sveland

6 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

När författaren får ett dödshot med posten kommer vreden, som tar sig uttryck i denna bok. Det är en berättelse om ett debattklimat som sakta vuxit fram, där det är legitimt att avsky feminism och dess företrädare. Författaren frågar sig vad detta hat får för konsekvenser. Genom intervjuer, analys och kartläggning visar hon hur allvarligt läget är för feminister och enskilda kvinnor. M.S., författare och debattör.

TPB-nr: P23906

Osjungna sånger

av Cornelis Vreeswijk

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

178 sångtexter, några insjungna av andra artister, men de flesta osjungna och hittills opublicerade. Den norske poeten Jan-Erik Vold har redigerat utgåvan och skrivit förordet. Texterna har grupperats kronologiskt i sex avdelningar: Tidiga sånger, Narrgnistor och annat, Polarn Pärs pamfletter, Fatumeh-sångerna, Sånger vid skilda tillfällen, Sena sånger. C.V., 1937-87.

TPB-nr: P23780

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sulky och Bebbe regerar okej

av John Ajvide Lindqvist

2 vol. (126 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sulky och Bebbe är två hjälpsamma antihjältar, den ena pinnsmal och den andra tjockmagad. De är båda tuffa överlevare och skarpögda samhällskritiker som vill att alla ska få vara med. Såväl tändstickor och dynamit som sjungande bomber och en gubbe med huvudet under armen klarar de av att hantera. Sulky och Bebbe räddar månen, befriar uppstoppade djur, slarvar bort kungen och hittar efter alla äventyr en alldeles egen ö.

TPB-nr: P23770

Vilmer i hårdträning

av Susanne Bengtsson

2. vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående fortsättning på Vilmers första träning. Det är vinter och cross-säsongen är slut. Men Vilmer får åka och titta på den stora enduro-tävlingen November-kåsan. Favorit är Bisse Berglund, en av Sveriges bästa enduro-förare. Tänk om Vilmer en dag kunde bli lika duktig som han.

TPB-nr: P23727

Ellen, Sorken och hemligheten

av Maria Frensborg

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Ellen och Sorken är två småcoola bästisar. De är också de enda medlemmarna i Krumelurklubben, en klubb för dem som inte vill bli vuxna. Nelle, Ellens äldre mystiska släkting, påstår sig veta hur man ska göra för att inte bli stor. Ligger det någonting i det? Ellen och Sorken måste försöka ta reda på hur det ligger till.

TPB-nr: P23582

Den magiska kappan

av Katarina Genar

2 vol. (155 s. tryckt punktskrift)

Kappan är det finaste Livia någonsin har fått, trots att den är begagnad. Så fort hon tar den på sig känner hon att det är något speciellt med den. Men vem kan ha ägt kappan före henne? Och varför tycker bästa kompisen Klara att den är obehaglig? Livia måste vara försiktig, säer hon. Är det som kvinnan i antikaffären sa, att tingen har en själ? Kan det vara så att kappan vill Livia något?.

TPB-nr: P23677

Sam och Sigge och riddarbröderna

av Lin Hallberg

50 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Eric och Simon rider på sina riddarhästar Sam och Sigge. Till vardags är de lektionshästar på deras mammas ridskola. Men nu leker de att de kämpar mot drakar och trollkarlar och fäktas bland äppelträden. När de ska sova vill de att mamma berättar om hur det gick till när riddarna räddade ett litet föl som kommit på villovägar och sen blev adlade till sir Eric och sir Simon.

TPB-nr: P23739

Farsot

av Charles Higson

10 vol. (966 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien De levande döda, som börjar med Fienden. Farsot utspelar sig ett år innan Fienden. Epidemin som förvandlar de vuxna till levande döda har precis slagit ut. Ett gäng ungdomar med Jack och Ed i spetsen gömmer sig på en internatskola. Vuxna försöker ta sig in och tillslut måste ungdomarna fly. De bildar två gäng där det ena vill ta sig ut på landsbygden medan det andra vill ta sig till London. Kampen för att överleva fortsätter.

TPB-nr: P23804

Vilda söker nytt hem

av Anna Holmström Degerman

109 s. tryckt punktskrift

Tindra har det inte lätt. Hennes tonårssyster Vilda har blivit riktigt jobbig. Och inte får Tindra någon hund heller! Pappa menar att hon inte kan ta ansvar än. Fast andra som är i hennes ålder får ha hund. När Tindra lyckas övertyga sina föräldrar om att hon kan ta ansvar ställer sig Vilda i vägen. Trots att hon tycker om hundar. Tindra får försöka lösa problemet. Men oj vad saker lätt kan gå, fel!.

TPB-nr: P23676

Cirkusdeckarna och ismysteriet

av Dan Höjer

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjunde boken om cirkusdeckarna. Tvillingarna Kaspar och Katinka är med cirkusen i byn Jukkasjärvi långt uppe i norra Sverige. På nyårsafton ska man uppträda på ishotellet. Det är 20 grader kallt och jättemycket snö. När barnen får reda på att det finns ett snömonster i närheten blir de naturligtvis tvungna att undersöka saken. Det blir ett betydligt mer dramatiskt äventyr än de tänkt sig.

TPB-nr: P23643

Varulvsnatt

av Paul van Loon

5 vol. (445 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående fortsättning på Uffe varulv. När fullmånen lyser tre nätter i rad blir pojken Uffe Spån en luden varulv som längtar efter blod. Nu ska Uffe på lägerskola i Storskogen. Enligt almanackan ska det inte bli fullmåne just då så Uffe känner sig lugn. Men hans fosterbror Timmy har tittat fel i almanackan! Men det är inte nog med det, någonstans i skogen finns en hotfull varelse som väntar på Uffe.

TPB-nr: P23870

Sju minuter över midnatt : en roman

av Patrick Ness

4 vol. (312 s. tryckt punktskrift)

Varje natt vaknar Connor sju minuter över midnatt. Hemska mardrömmar stör hans sömn. Även till vardags har Connor det jobbigt. Hans mamma är svårt sjuk i cancer och hans pappa är frånvarande. En natt väcks Connor av ett uråldrigt monster utanför fönstret. Monstret, som är i form av ett träd, tänker berätta tre historier för Connor och i utbyte vill den ha något tillbaka. Monstret vill ha Connors hemlighet.

TPB-nr: P23875

Jag kan lura dig vart jag vill : april

av Per Nilsson

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien om Pim-Pim och Extra. Pim-Pim har dåligt samvete för att hon har svikit Hanni. Ängeln Extra visar sig vara till stor hjälp för Pim-Pim samtidigt som hon förvirrar honom. Hon talar i gåtor. Men det finns även andra mystiska saker som Pim-Pim ställs inför. Vem är Mr Black som, precis som djävulen, har ett grönt och ett brunt öga? Och vad betyder det konstiga påskkortet som föreställer en häxa som bränns på bål?.

TPB-nr: P23640

Förföljda

av Arne Norlin

4 vol. (361 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Motståndarna. Tove och Noel har svårt med vänskapen. Hindren är många och allt beror på att Noel är Hammarbyfan och Tove håller på AIK. De kan ändå inte låta bli att ses, vad deras familjer än tycker. Men nu måste de vara försiktiga. Tänk om Noels bror upptäcker dem? Och vad händer om Toves pappa får reda på att Noel var med och saboterade hans bil? Något som också fastnade på övervakningskameran.

TPB-nr: P23612

Megakillen - den gåtfulla deckaren

av Martin Olczak

2 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Melker Jonsson är en helt vanlig kille, med en stor hemlighet. Han är Megakillen! Och när den världsberömde deckarförfattaren Knut. T. Coltman flyttar till Småtorp tycker alla att det är trevligt. Men så börjar gåtfulla saker hända i stan: kidnappningar och bankrån. Och allting tycks vara hämtat ur Coltmans böcker. Melker får hoppa i Megadräkten och lösa fallet.

TPB-nr: P23623

Blink, blink med stjärnan

av Ingrid Olsson

55 s. tryckt punktskrift

Korta berättelser som ger en inblick i nio olika barns liv - fem flickor och fyra pojkar. En flicka har varit hos sin pappa över helgen och undrar nu om vad hon ska berätta för sin mamma. En annan flicka är med sin bonuspappa och handlar julklappar. En pojke står vid en bassängkant och tänker på en kamrat som har drunknat. En annan pojke råkar ha sönder en viktig sak som tillhört hans mormor. Poetiskt och filosofiskt.

TPB-nr: P23609

Håkan Bråkans vildbok

av Sören Olsson

3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Håkan Bråkan hamnar ofta i trubbel. Saker går fel och kan till och med bli helt vilda. Ibland blir det farligt och Håkan har sitt eget speciella sätt att lösa problemen. I boken är varje kapitel en månad och sträcker sig från januari till december. Varje månad får sitt eget bus, anpassat till årstiden. Många pruttar avhandlas i boken samtidigt som tankar om vänskap och hur man är mot varandra avhandlas.

TPB-nr: P23774

Facklitteratur

Hitta din väg

av Helena E. Källgren

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

TPB-nr: P23836

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Wallanders värld

av Annika McClintock

2 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Böckerna och filmerna om poliskommissarie Kurt Wallander har nått framgångar över hela världen. Ystadregionen, där filmerna spelas in, är idag ett av de mest besökta områdena i Sverige. Här får vi bekanta oss med en mängd platser som på olika sätt är knutna till berättelserna som Backåkra, Simrishamn och hotell Continental i Ystad. Personer som varit med i arbetet med filminspelningarna intervjuas.

TPB-nr: P23673

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Hunden som försvann

av Cecilia Lidbeck

57 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien Hemliga Fyran. Peggy, Pyret, Hamid och hunden Prutten är deckarklubben Hmeliga fyran. De löser mysterier i den lilla staden där de bor. Nu har tanten Mona Franssons hund Fifi blivit sjuk. Peggy och Pyrets pappa är veterinär och ska ta reda på vad som plågar lilla Fifi. Men så försvinner Fifi.

TPB-nr: P23746