Nya talböcker april 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 124 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Marcoeffekten

av Jussi Adler-Olsen. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 17 tim., 45 min..

Femte boken om avdelning Q inom Köpenhamnspolisen. Marco tvingas av sin farbror Zola att bli tiggare och tjuv. Men han hatar sitt liv och allt det Zola står för. När han förstår att familjen vill göra honom till krympling, rymmer han. Några månader senare upptäcker Marco en sak som kan ge honom chansen att göra upp med Zola och resten av familjen. Men det är också en vetskap som utgör en fara för hans eget liv. Avdelning Q dras in i fallet.

Hennes enda önskan

av Lynn Austin. Inläst ur Borneling, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 36 min..

För att rädda sin dotter Joelle måste Kathleen börja söka i sitt egna förflutna, som hon en gång valde att fly ifrån på grund av fattigdomen och skammen. Genom fyra generationer möter vi kvinnor som på olika sätt har försökt hantera sina liv. Från 1920-talets Irland till dagens USA vindlar berättelsen om Fiona, Eleanor, Kathleen och Joelle. Varje levnadsöde har sin förklaring. Underhållningsroman med kristen grundton.

Saker min son behöver veta om världen

av Fredrik Backman. Inläst ur Forum, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

En pappa berättar om sin syn på världen och sig själv för sin tvåårige son. Boken är indelad i kapitel som: Vad du kommer att behöva veta om IKEA, Vad du kommer att behöva veta om manlighet, Vad du kommer att behöva veta om Gud och flygplatser, Vad du kommer behöva veta om när jag håller dig lite för hårt i handen. Med humor och allvar om högt och lågt. Fredrik Backman, 1981- , skriver regelbundet krönikor i olika tidningar.

Dagen noll

av David Baldacci. Inläst ur Bra böcker, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 13 tim., 30 min..

När en familj med militär koppling hittas brutalt mördad i ett avlägset hörn av West Virginia, skickas John Puller dit för att undersöka saken. Krigshjälten Puller anses vara den skickligaste utredaren inom den amerikanska arméns kriminalpolis. Han slår sig ihop med ortens kriminalpolis, Sam Cole. De båda inser snabbt att fallet är betydligt mer komplicerat och omfattande än det först verkade och upptäcker planerna på en sammansvärjning.

Mikaël

av Herman Bang. Inläst ur Fritze, 1904 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Den store franske konstnären Claude Zoret kallas mästaren. Han har adopterat Mikaël, bildskön tjeckisk målare. Zoret har använt Mikaël som modell i sina monumentala konstverk och gett honom berömmelse och lyx. Så blir han sviken av Mikaël, som bedrar och förråder honom och ger sig iväg med en rysk prinsessa. Boken utspelas i Paris vid 1800-talets slut och är en lidelsefull kärlekshistoria med homoerotiska inslag. H.B., dansk författare, 1857-1912.

Spådomar

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Del 9 i serien Fjällrosor. Anna är själaglad över att vara tillbaka hos Rise, men hur ska hon förhålla sig till Viljar - och Malcom? Rise trivs bättre på Övre än tidigare. Om bara inte Torgil hade varit på fri fot.

Cirkelns kvadratur

Inläst ur Ersatz, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Antologi med tio unga ryska författare, som alla har mottagit det ryska Debutpriset. Det är en brokig samling prosaister, som var och en skildrar sitt eget hörn av den ryska verkligheten. Någon möter den extrema fattigdomen i Altajbergen, en annan beskriver några udda existenser i Västsibirien, en tredje (åter)besöker Tjetjenien, medan ett par råkar ut för märkliga förskjutningar i tiden då det förflutna för ett ögonblick tycks återuppstå.

Bunkern

av Hanna von Corswant. Inläst ur Ordfront, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Påskhelgen närmar sig och Charlotta ser fram emot att åka ut och hjälpa till på den nu nedlagda minkfarmen. De två äldre damerna som har farmen är trevliga men udda. Lisa och Tomas som jobbar där är vänliga, men lite avvaktande. Allt vore perfekt om det inte var för drömmen. Och lukten. När så Lisa försvinner förändras allt. Vad är det för en farm hon kommit till? När Charlotta och Tomas letar efter Lisa hittar de istället fram till bunkern.

Gale

av Karl Eder. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Debutroman av Karl Eder, 1979- . Tvillingtornen i New York har just rasat. I Santa Cruz hamn ansluter Daniel till Gale och Devan, ett irländskt par som annonserat efter besättningsmän till sin seglats över Atlanten. Snart kommer också tyske Matthias ombord. Men Venja är en liten segelbåt och deras utsatthet blir tydlig ute på det öppna havet. Avskurna från omvärlden går de fyra allt längre in i en egen verklighet. Psykologisk thriller.

Illdåd

av Thomas Erikson. Inläst ur Damm, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

Andra boken med beteendevetaren Alex King. Under en efterfest på lucianatten blir Sara Leijon brutalt våldtagen av fyra män. Chockad och skadad tar hon sig till polishuset och gör sin anmälan. Fallet tycks glasklart, alla bevisen finns ju kvar. Kriminalinspektör Nina Mander vet dock vad Sara ger sig in på när hon anmäler männen. I ett försök att hjälpa henne kallar Nina in beteendevetaren Alex King. Men rättegången river upp fula sår ur det förflutna.

Våldtagen

av Joy Fielding. Inläst ur Bonnier, 1986 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

En 6-års flicka blir brutalt våldtagen och mördad. Moderns sorg, vrede och hämndkänslor skildras av förf., som anser att mördare och förövare av grövre våldsbrott behandlas för milt. Samhället omhuldar brottslingen, medan offret och dess anhöriga glöms bort. Att "ta lagen i egna händer" blir för läsaren en om inte acceptabel, så ändå förståelig handling.

Neapolitanskt blod och andra berättelser

av Nicolas Fokker. Inläst ur Bra böcker, 1986 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Mustiga historier från cirkusens och varieténs värld. Ur de åtta berättelserna stiger doften från manegens sågspån, akrobatmuskler spelar, paljetter glittrar, trollkarlar förvänder synen, luftartister upphäver tyngdkraften och knivkastare leker med döden.

Vi möts igen

av Laurie Frankel. Inläst ur Printz Publishing, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Datasnillet Sam har skapat ett dataprogram som hans älskade Meredith kan använda för att hålla kontakt med sin döda mormor. Programmet skickar mejl från den döda utifrån hennes tidigare aktiviteter på Internet. Han anordnar också en videochatt med mormodern. Så småningom startar ungdomarna företaget Frid så fler kan använda sig av idéerna och det blir otroligt populärt. Men plötsligt går det hela överstyr.

Martin Andersson

av Sara Gordan. Inläst ur Bonnier, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Martin Andersson försöker skriva men han når aldrig riktigt fram. Han umgås med Veronika i huset vid havet; ett kärleksfullt förhållande som kanske bara är ett skugglikt minne. I försöken att springa ifrån sin egen berättelse möter Martin författaren Hjalmar Bergman, som är på väg mot sin egen sorgliga död på ett hotellrum i Berlin. Suggestiv, exakt och poetisk roman om ett liv, ett människoöde, som vägrar låta sig naglas fast.

Violencia

av Lina Hagelbäck. Inläst ur Bromberg, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 25 min..

Två kvinnor, båda poeter, möts på ett universitet och flyttar ihop. Deras värld är surrealistisk och drömlik. Den skygga Stina beundrar den intensiva Violencia, men skräms också av hennes oberäknelighet och glittrande vulkansjukdom. En prosalyrisk berättelse om stark vänskap, grymhet, det friska, det sjuka och om passionen för poesi. Debut. L.H., 1971-.

Död och försvunnen

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Del 9 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Varulvarna och hamnskiftarna har slutligen blottat sin existens för omvärlden, och avslöjandet kan ha inneburit döden för någon Sookie kände. Men hennes föresats att hitta den skyldiga får vänta, när hon ställs inför en mycket större fara. En omänsklig ras - äldre, mäktigare och mer hemlig än både vampyrerna och varulvarna - förbereder sig för krig. Bildar förlaga till TV-serien True blood.

Etiketter ska man sätta på julklappar - inte på människor

av Jonas Helgesson. Inläst ur Libris, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 37 min..

Jonas Helgesson är tillbaka med sin tredje bok, den här gången full av korta visdomsord som han har spridit de senaste åren. Om livet, om att vara som en gammal hackande PC, om människovärde. Genom att vrida på perspektiv och använda humor som vapen får Jonas, som själv har en cp-skada, folk att både upptäcka och granska sina fördomar om människor med funktionsnedsättning.

Tulpanviruset

av Daniëlle Hermans. Inläst ur Bazar, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

En fartfylld spänningsroman, byggd på verkliga händelser runt den stora tulpanbubblan i 1600-talets Holland och den följande ekonomiska krisen. Vid en dödsmisshandel i dagens London upptäcker huvudpersonen Alec kopplingar till ett mord i byn Alkmaar i Holland flera hundra år tidigare. Behandlar ämnen som girighet, vetenskap och religion. Debutroman.

1817

av Fredrik Hernblom. Inläst ur Hernblom; 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar D. 1: 13 tim., 24 min. : mono.

Året 1817 är det år då den Gustavianska dynastin långsamt börjar tyna bort. Folket är armt och fattigt i den feodala tillvaron och målet för dagen är att överleva. I den lilla bondbyn Wadsby i Näshulta kyrksocken i hjärtat av Södermanland bor det många färgstarka personer. I krönikeform skildras ett antal människoöden. Till hjälp tar författaren citat ur domböcker, bondepraktikan, Lilla katekesen med mera. Del 1 i planerad trilogi.

Tjänster i hemmet

av Marie Hållander. Inläst ur Kabusa, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 2 min..

Hemtjänstpersonalen öppnar alla dörrar i tur och ordning, om och om igen. Bakom varje dörr finns en vårdtagare, var och en med sina egenskaper och erfarenheter. En ung kvinna arbetar med alla sinnen och använder sin kropp för att ge av sin omsorg. En poetisk skildring av en verklighet och vardag som sträcker sig från ömhet till äckel, berättad med humor och vemod. M.H., 1981- . Debutroman.

Vi måste börja med orden

av Kristian Johannesson. Inläst ur X Publishing, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

Johannes K. är obehörig SFI-lärare, vårdbiträde, poet, vägarnas man eller kanske inget alls. Han leker och blir det han leker. Leksaksakrobaten Jimmy ledsagar genom ett Landskrona som betyder Sverigedemokrat och ett Malmö där var så god uppfattas som Rosengård. En berättelse om att kunna vara det man är och det man vill vara. Och om att det går att börja om. K.J., 1980- . Debutroman.

Kricket

av Per Johansson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Kerstin är i slutfasen av sin doktorsavhandling om Karl den tolftes reträtt efter slaget vid Poltava när hon råkar slå sin handledare blodig under ett intimt möte i hans tjänsterum. Därefter går det bara utför. Berättelsen om kungens flykt börjar mer och mer bära spår av hennes egna vedermödor. Att Kerstins man och son är sådana bleka figurer gör inte saken lättare. Mystifierande roman med flera parallella trådar som sinnrikt tråcklas ihop.

Du går inte ensam

av Mari Jungstedt. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Elfte kriminalromanen med polisen Anders Knutas i Visby. En septembermorgon försvinner den tvååriga Andrea Eliasson från en skönhetssalong i Visby där hennes mamma arbetar. När så ännu ett barn försvinner från höstmarknaden i Hemse intensifieras polisjakten. Några veckor senare hittas en kvinna mördad vid Lojsta träsk. Undersökningen leds av poliskommissarie Karin Jacobsson med hjälp av de halvtidssjukskrivne Anders Knutas.

Flickan och hunden

av Christina Kellberg. Inläst ur Frank, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Marina lever med sina föräldrar i ett hus på landet. Pappa drömmer om att skriva den stora romanen och mamma är vacker som en filmstjärna. Men pappa blir ofta full och mamma äter för många piller. Marina tröstar sig med sin bästa vän, hunden Lena, en vit spets med tjock päls. En berättelse om att växa upp i femtiotalets Sverige, om förlorade drömmar och om att längta bort. Romandebut. C.K., 1945- , journalist och författare.

Ringar av gräs

av Mari Lindberg. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 5 min..

Hans namn var Simon, men han var mer känd som Nico. Slutet var nära och 93 år gammal formade han en plan från sjukhussängen i São Paolo. Under många år färdades han över kontinenterna. Som ung pojke flydde han undan förföljelsen i Ryssland. Han hamnade ensam i Sverige där han mötte sitt livs kärlek. Men sveken drev honom vidare, in i främlingslegionen, tills han en dag fann det land och det folk han lärde sig att älska.

Farligt läge

av Börje Lindblad. Inläst ur B. Lindblad, 2004 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Fänrik Lage Odelsten får ett hemligt uppdrag av sin överste och en statssekreterare som representerar regeringen. Det är februari 1940, den första krigsvintern och Sverige är mycket nära att dras in i andra världskriget. Lage blir placerad som signalofficer i sin hemstad Kristianstad. Han ska observera de rörelser som tyder på aktiviteter från en främmande makt. Dokumentär skildring av en dramatisk händelse under andra världskriget. B.L., 1922-.

En hemstad

av Kristian Lundberg. Inläst ur W&W, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

En berättelse om livet i författarens hemstad Malmö. Minnesbilder från utsattheten i den fattiga barndomen med en ensamstående sjuk mamma. Om skuld och skam, hat och övergrepp men även om hopp och förtröstan. Om klassresan som ett pågående nu, ett konstant helvete som det inte går att undfly. Också om att åldras i staden och hur det känns att stå ensam kvar med minnena när alla är borta.

I morgon fyller jag tjugo

av Alain Mabanckou. Inläst ur Weyler, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Michel är tio år och bor i Pointe Noire, en stad vid Atlantkusten. Det är tidigt 1970-tal och Kongo har ett decennium av frihet bakom sig. Morbror René har Marx och Engels på väggen, mamma Pauline kan inte hålla undan beundrarna och pappa Roger vandrar mellan sina båda fruar. Genom radion strömmar nyheter och sånger från den vita världen. Roman med humor och stor berättarglädje. A.M., 1966- , en av Frankrikes främsta författare, född i Kongo.

De otrogna

av John D. MacDonald. Inläst ur B. Wahlström, 1962 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Hennes namn var Cindy - grannens fru, kvinnan i huset bredvid. Han var Carl Garrett, som levde ett lugnt liv med fru och barn. Området var ett stilla villaområde, den typ av förort där det aldrig hände något. De drogs till varandra och snart fanns det ingen återvändo - de blev de otrogna. Passionsdrama, från 1958, med thrillerinslag. J.D.M, 1916-1986, produktiv amerikansk författare av framför allt deckare.

Fältöversten

av Jonas Malmborg. Inläst ur Bonnier, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 18 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Kvarteret Fältöversten vid Karlaplan i Stockholm 1987. Det är sommarlovets sista vecka och 13-årige Jakob driver runt i kvarteren runt omkring. På Östermalm lever de flesta precis som Jakob i välmående familjer och stora våningar. Men på hans nya skola finns också ungdomar från hyreslägenheterna i Fältöversten. Deras föräldrar är vårdbiträden, gatsopare och förtidspensionärer. Debutroman om gängbråk, drogproblem och klasskillnader på Östermalm.

Onda flickor

av Alex Marwood. Inläst ur Modernista, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 1 min..

En sommardag för tjugofem år sedan träffas tre unga flickor för första gången. Innan dagen ändas anklagas två av dem för mord och de döms senare till fängelse. Nu undersöker journalisten Kirsty Lindsay en rad avskyvärda attacker på unga kvinnliga turister i en badort. Spåren leder henne till Amber Gordon som är städare på ett nöjesfält. De båda kvinnorna, med sin onda hemlighet, möts igen för första gången sedan den ödesdigra dagen i barndomen.

Parallella historier

av Péter Nádas. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 2: 14 tim., 13 min. : mono.

Del 2 i den monumentala romanen Parallella historier. Här fortsätter författaren att skärskåda efterkrigstidens plågade Europa, i vidsträckta panoramor och groteska detaljstudier. De två familjer som står i blickfånget, i Berlin respektive Budapest, lever sina liv som vore de speglingar av varandra, fast vid skilda tidpunkter. Författaren borrar i stelnade umgängesformer och levnadsöden som tycks historiskt determinerade.

Aldrig bättre

av Thiam Chin O. Inläst ur Bokförlaget Tranan, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Två flickor på rymmen från en ungdomsvårdsskola, en misshandlad hustru som slår tillbaka, en man som har förlorat sin bror och en migrantarbetare som drömmer om en bättre tillvaro. O Thiam Chin, 1977- , tecknar genom karaktärerna i novellsamlingen ett omvälvande porträtt av det moderna Singapore. Om människor vars liv präglas av skriande tomrum, men som i skärningspunkten mellan förlust och kärlek hittar en längtan som ger styrka.

Davidsstjärnor

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Johan Svensson. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Den femte kriminalromanen med Fredrika Bergman och kollegorna i Alex Rechts utredningsgrupp vid Stockholmspolisen. En gammal israelisk legend berättar om Papperspojken som kommer om natten och rövar bort sina offer. En lärare skjuts till döds på Salomonskolan i Stockholm inför barn och föräldrar. Två timmar senare försvinner två judiska pojkar på väg till sin tennisträning. Fredrika och Alex dras in i jakten på en lika skoningslös som effektiv mördare.

Den lyckligaste av alla ensamheter

av Steinar Opstad. Inläst ur Ellerström, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 58 min..

Steinar Opstad, 1971- , räknas som en av den norska poesins starkaste röster. Med denna samling får han sin introduktion på svenska. Urvalet är hämtat ur hans senare produktion men innehåller även tidigare opublicerade dikter. Översättning och efterord av Marie Lundquist.

Migritude

av Shailja Patel. Inläst ur Celander, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

En episk resa i fyra tempon, en blandning av genrer: poesi, legend, anekdot, reportage, berättelse. Utgångspunkten är författarens uppväxt som flicka och ung kvinna i den indiska minoriteten i Kenya. I detta väver hon med humor och hetta in bredare perspektiv som handlar om kolonialism och kvinnoförtryck, men också om människor som vägrar låta sig reduceras till en identitet given av andra. S.P., prisbelönt poet, dramatiker och spoken word-artist.

Frosthjärta

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1996 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Del 2 i serien Sara. Sara har en hemlig längtan efter Fredrik; hon älskar honom. Men det är Lars hon är hos. Det är Lars som lyssnar på henne. Det är han som hjälper henne i branta uppförsbackar och över den vindpinade fjällvidden när hästen kämpar och sliter. Det är Lars sinnesfrid hon stjäl, och det är hans barn hon bär under hjärtat.

Hudlös

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1996 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Del 3 i serien Sara. Lars har sett brevet som Sara fått från Danmark, sett vapenskölden i sigillet på kuvertet. Brevet skrämmer Sara, men hon vill inte berätta något utan bränner det. Men även om det är aska nu, kan hon inte glömma. Sara stirrar ned i den klara sjön. Tankarna får flyta fritt och det ger henne lite ro. Men inte ens sjön kan ta bort den smärta hon känner. Helst av allt vill hon fly till den man som kanske har glömt henne.

Isblomma

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1996 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Del 1 i serien Sara. Sara från Senja är en gåtfull flicka. De blå ögonen avslöjar ingenting, men ser allt. Hon är både snabb och arbetsvillig, men ingen kommer henne riktigt in på livet. Sara har en egen värld i tankarna. Vintern 1916 kommer hon till Skibotn. Spelmannen Lars öppnar sin dörr och sin famn för henne, men Sara vill något mer än att hålla fint i hemmet och dansa tango - hon vill vara med i männens rike. Hon vill bli kusk.

Släkters gång

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Del 40 i serien Tre systrar. Sophie vill ta ut skilsmässa från Henrik. I Christiania gör hon och Peter allt för att ta reda på vad som skett med den försvunne mannen. Men det Sophia inte vet, är att Peter har sina egna planer. Och det är inga trevliga planer. I Målselv ställer man till med bröllopsfest för Kalle och Margit. Alla funderar på om det omaka paret kan bli lyckliga tillsammans.

Månskensryttaren

av Erling Poulsen. Inläst ur B. Wahlström, 1966 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Nittonåriga Marianne blir arvslös och bestämmer sig för att ta jobb som husa hos lady Wellington i Kent, England. Under resan träffar hon Allan Bennow som också ska dit för att leda ett veterinärlaboratorium på godset. Hon märker dock snart att allt inte står rätt till i det stora huset. Marianne förföljs även av en fruktansvärd dröm om en man med ett födelsemärke. Kommer den att slå in? Tidigare publicerad som följetong i Allers 1953-1954.

Adams arv

av Astrid Rosenfeld. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

Eddy växer upp hos sina morföräldrar tillsammans med sin mor. Han får alltid höra att han är lik sin gammelfarbror Adam. När mormodern dör hittar Eddy ett manuskript som tar läsaren tillbaka till Adams liv, först i 1930-talets Berlin och senare i det ockuperade Polen. Med tragikomikens hjälp och med svart humor berättas om mordet på judarna, följderna för de överlevande och för efterkommande generationer. Uppmärksammad tysk debutroman.

Kejsarbysten och andra noveller

av Joseph Roth. Inläst ur Atlantis, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

16 noveller av den österrikiske journalisten och författaren Joseph Roth, 1894-1939. Novellerna följer inget mönster, men biter sig fast i ett svunnet habsburgskt Europa där konturerna till ett judiskt Europa tecknas. Ett Europa som förmår hantera olikheter, fördra skojare och extremister, lögnhalsar, alkoholister, dödgrävare och självmördare, krigsveteraner, kontorister och förgrämda aristokrater. Förord och efterskrift av översättaren.

Hotet

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2012 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 15 tim., 5 min..

Del 7 i Silverörnserien. Officerarna Macro och Cato får i uppdrag att åka till de östra provinserna för att återställa ordningen. Men när de kommer fram möts de av nya problem. Den lokala upprorsmakaren Bannus manar sitt folk till uppror mot romarna och Macro och Cato tvingas ta itu med den utbredda korruptionen inom armén. De måste väcka soldaternas kamplusta annars riskerar de östra provinserna att gå förlorade för alltid.

Blodets synder

av Eve Silver. Inläst ur Harlequin, 2012 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Till hälften människa, till hälften gud är Dagan Krayl Underjordens mäktigaste själaskördare. När en av hans bröder mördas blir Dagan tvungen att utnyttja alla sina krafter för att hitta de som är skyldiga till mordet. Som en av de Andra har Roxy Tam svurit på att skydda människorna och hon har till uppgift att stoppa själaskördarna. Men när de hamnar öga mot öga inser hon att de har träffats förut - ett möte som förändrade hennes liv för alltid.

Walden Två

av Burrhus Frederic Skinner. Inläst ur Studentlitteratur, 2012 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

En behavioristisk utopiskildring i skönlitterär form från 1948. Tusen människor lämnar sina vanliga liv för att grunda ett nytt samhälle. De utgår från modern psykologisk vetenskap och lämnar inget åt slumpen. I samhället Walden Två är allt från barnuppfostran till inkomstfördelning uttänkt för att skapa ett hållbart samhälle. Författaren var amerikansk experimentalpsykolog och kulturdebattör.

Lustmordet

av Mehmet Murat Somer. Inläst ur 2244, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Del 2, fristående, i serien om amatördeckaren, transvestiten tillika nattklubbsägaren och datakonsulten i Istanbul. När huvudpersonens vän Buse, som suttit inne med känslig information om en mäktig man, mördas leder spåren rakt in i maktens centrum. Den excentriske transvestitdetektiven beslutar sig för att gå till botten med mordgåtan. Charmig och dråplig, Almodóvar-inspirerad deckare med scener i intressanta miljöer.

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten

av Pierre Szalowski. Inläst ur Sekwa, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Den 4 januari 1998 får en elvaårig pojke veta att hans föräldrar tänker skiljas och ber desperat om hjälp från ovan. Dagen efter drar den värsta isstorm som Quebec någonsin upplevt in över landet. I naturkatastrofens spår formas nya vänskapsband och solidaritet och medmänsklighet börjar spira. Den kanadensiske författaren Pierre Szalowski är manusförfattare för film och tv. Debutroman.

Vägen mot Bålberget

av Therése Söderlind. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 21 tim., 20 min..

En sommardag 1975 går Jacke och tonårsdottern Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period. Parallellt berättas en historia från 1670-talet om Malin som anklagas för trolldom. I den fruktansvärda processen mot henne skiljer ingen mellan fantasi och verklighet. Romanen spänner en båge över tiden, mellan människoöden i en bygd.

Sanningens ögonblick

av Torill Thorup. Inläst ur Schibstedt, 2013 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Del 22 i serien Familjearvet. Ylva har äntligen hittat moderns dagbok och hon är spänd på vad som står i den. Under läsningen förstår hon plötsligt vad släktfejden egentligen beror på. På fäboden försöker Erika glömma den fruktansvärda synen av kvinnan som hade hängt sig. Aleksander besöker henne, men hon förstår inte varför. Hon vet inte att han har fått brev från Simen. Livstecknet från brodern har fått honom att fatta ett ödesdigert beslut.

Midsommargryning

av Lars Wilderäng. Inläst ur Massolit, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Uppföljare till den säkerhetspolitiska thrillern Midvintermörker. Sedan mellandagskriget 2012 är Gotland i ryska händer. På midsommardagens morgon 2023 vaknar Sverige till ett strömlöst land där kommunikationerna inte fungerar. Snart börjar larmen att tjuta. Sveriges unge överbefälhavare meddelar i tv och radio att Ryssland inlett nya aggressioner mot landet och att den svenska regeringen avgått. På vems sida står egentligen den svenska militären?.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Problempartiet

av Björn Häger. Inläst ur Sim(o), 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Några medier har mött Sverigedemokraternas frammarsch med restriktivitet och tystnad. Andra med granskning och kritik. Få har betraktat Sverigedemokraterna som ett parti bland andra. Finns det en rättvis och opartisk valbevakning av ett parti som journalisterna uppfattar som främlingsfientligt? Björn Häger, journalist, har intervjuat reportrar och chefer på de stora redaktionerna i Stockholm och Skåne.

Religion

Trettiofem år i Kina

av August Berg. Inläst ur Svenska alliansmissionen, 1927 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Författaren skildrar trettiofem års erfarenhet som missionsarbetare i Kina. I Biblioteksbladet 1928 hette det: "Han har i detta arbete nedlagt en rad värdefulla personliga iakttagelser rörande Kinas religioner, folksed, vardagsliv o.s.v. Framställningen förefaller alltigenom vederhäftig, är populärt hållen och rik på roande smådrag och humoristiska anmärkningar. Författaren har klar blick för kinesernas både förtjänster och svagheter".

Guds makt genom tacksägelse

av Merlin R. Carothers. Inläst ur Den kristna bokringen, 197-? av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Svensk bearbetning av två moderna klassiker inom den amerikanska kristna uppbyggelselitteraturen, Prison to praise och Power in praise. Först utgivna i början på 1970-talet säljs och skänks fortfarande tusentals exemplar av böckerna världen runt. Förf., pastor inom Metodistkyrkan, ser det som sin främsta livsuppgift att skänka sina böcker till så många fängelser i USA som möjligt, men även militärförläggningar och sjukhus tilldelas böcker.

Gud i nattens timmar

av Olov Hartman. Inläst ur Diakonistyrelsen, 1960 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Samling med ett 40-tal kortare och längre predikotexter med anknytning till ett urval av kyrkoårets söndagar. Texterna präglas av ett intensivt språk fyllt av metaforer och poetiskt bildspråk. O.H., 1906-1982, efterträdde 1948 Manfred Björkquist som direktor för Sigtunastiftelsen. I spänningen mellan mystik och förkunnelse sökte han formulera talet om korset. Dessutom verkade han för kyrkospelets förnyelse som konstform och uttryckssätt.

För det första

av Niklas Piensoho. Inläst ur Libris, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Med hjälp av ett brev från lärjungen Petrus ger N.P., pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, en personligt färgad grundkurs i kristen tro och kristet liv. Förf. vill lyfta fram församlingen och dess betydelse i samhället. Första Petrusbrevet ger intressanta tankar om ledarskap, det allmänna prästadömet och vad det kan betyda att vara en kristen gemenskap i dagens samhälle. Studiefrågor och hela bibeltexten till Petrus första brev ingår i boken.

Under ytan

av Torgny Wirén. Inläst ur Nytt liv, 1998 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Andaktsbok som bygger på berättelser - spännande historier, träffande bilder och vardagshändelser. Texten vänder sig främst till unga vuxna, men är också möjlig för andra att ta till sig. Femtiotvå berättelser ingår, en för varje vecka på året. Till dessa finns en kort bibeltext för varje dag som knyter an till berättelsens tema. Exempel på teman är livets mening, självförtroende, kärlek. Även tolv pauser för stillhet och eftertanke ingår.

Johannesevangeliet för alla

av Tom Wright. Inläst ur Marcus, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Johannesevangeliets berättelse om Jesus är på en nivå det enklaste av evangelierna, på en annan det mest mångbottnade. Författaren menar att en del i textens storhet består i att den avslöjar sina hemligheter, inte bara för den som bedriver studier på högre nivå, utan även för en ödmjuk lekman. T.W, teolog och biskop inom den Anglikanska kyrkan, har skrivit kommentaren just med tanke på lekmännen inom kyrkan. Ordlista över centrala begrepp ingår.

Filosofi och psykologi

Kärlek måste vi ha

av Smiley Blanton. Inläst ur Natur och kultur, 1957 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

En självhjälpsbok från 1955. Smiley Blanton, 1882-1966, var amerikansk psykiatriker och psykoanalytiker. Kärlek måste vi ha grundar sig på Freuds teorier om livsdrift och dödsdrift. Kapitlen avhandlar bland annat Sinnenas rikedom, Kärlekens ursprung och Det otåliga hjärtat. Författaren hade själv erfarenhet av att gå i analys hos Freud.

Leva hela livet

Inläst ur Isaberg, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

Inspirationsbok för en aktiv ålderdom. Numera är den äldre befolkningen inte längre gammal utan bara mer erfaren. Fler än någonsin är aktiva, pigga och kan ta för sig. En rad mer eller mindre kända skribenter, så som Amelia Adamo och Bodil Jönsson, medverkar i denna antologi som beskriver arbetsglädje, livslust och en positiv ålderdom.

Vän eller fiende?

Inläst ur Daidalos, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

En introduktion till den tyske juristen Carl Schmitt, 1888-1985. Schmitt knyter samman skilda akademiska discipliner, från teologi till litteraturvetenskap och författningsrätt till politisk filosofi. Han försökte legitimera Hitlers maktövertagande och var en av de mest framstående tyska intellektuella som stödde naziregimen. Trots detta har hans idéer förblivit inflytelserika. Här presenteras en kritisk granskning av hans verk och inflytande.

Den ofödde sonen

av Cecilia Åkesdotter. Inläst ur Källan, 1998 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 2 tim., 9 min..

Personligt hållen bok om författarens liv fram till hennes andre sons födelse. Hon får en kontakt med ett andeväsen som säger sig vara hennes ofödde son. Sonen har ett budskap som han vill att mamman skriver ner i bokform. Sonen berättar bland annat att jorden befinner sig i ett förändringsstadium och att ljusvarelser från olika dimensioner hjälper vår planet just nu. Parapsykologi inspirerad av new age.

Litteraturvetenskap

August Strindberg

av Elena Balzamo. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 20 tim., 34 min..

August Strindberg var i hela sitt liv en motsägelsefull person - hänsynslös och opålitlig. Han var under olika perioder troende, ateist, radikal och konservativ. Han var en kvinnohatare som var gift tre gånger och hade fem barn. Och samtidigt var han Sveriges störste författare, en författare som hela tiden strävade efter att uppnå Sanningen och att begripa allt mellan himmel och jord. Essäistisk framställning av E.B., fransk litteraturvetare.

Krokodilen som bjöd på te och andra essäer och artiklar från fem decennier

av Torsten Ekbom. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 27 min..

Samlade essäer och artiklar från perioden 1962 till 2006. Texterna är omarbetade och grupperade i fem huvudavdelningar. Ekbom rör sig fritt mellan litterära kontinenter och bjuder på intressanta historiska översikter. En stor del ägnas rysk litteratur; utöver allmänna belysningar behandlas bland andra Dostojevskij, Bulgakov, Tsvetajeva och Pasternak. Här finns även essäer om filmkonst och musik; Mozart, Beethoven och Bartók liksom personregister.

Nutida kinesisk litteratur

av Kerstin Johansson. Inläst ur Carlsson, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Bokens syfte är att försöka ge en lättillgänglig introduktion till den mångfald författarskap och ämnen som utgör den nutida kinesiska prosan. Enskilda författarskap och litterära tendenser behandlas, från 1930-talet fram till idag. Några av texterna är tidigare publicerade, andra är nyskrivna. Bland annat presenteras Nobelpristagaren Mo Yan och Wang Shuo, liksom några av 90-talets individualistiska och frispråkiga kvinnliga författare.

Mannen från Prag

av Bengt Landgren. Inläst ur Gidlund, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 32 tim., 30 min..

Rainer Maria Rilke, 1875-1926, var den tyskspråkiga modernismens främsta poet. Boken behandlar Rilkes diktning från debuten med Leben und Lieder och följer hans väg fram till det stora, sena genombrottet i dödens skugga. En berättelse om ett fascinerande livsöde; om en ung man som bryter sig ut ur sin ursprungsmiljö, den tyskspråkiga minoriteten i Prag och Böhmen, för att komma i kontakt med författare och konstnärer i andra länder.

Nobelpriset i litteratur

Inläst ur Norstedt, 2001 av Marika Bergström. Talboken omfattar D. 1: 29 tim., 24 min. : mono.

Jagets scen

av Cristine Sarrimo. Inläst ur Makadam, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

Medialiseringen av det egna jaget har inneburit att författare och artister på ett helt nytt sätt styr hur bilden av deras jag presenteras i offentlighetens ljus. Dokusåpor, bloggar, bekännelser och självbiografier är delar av en marknadsinriktad kultur som sätter jaget i centrum. Författaren ger skiftande exempel, från hur Blondinbella säljer sitt framhävda ego till hur Per Olov Enquist skriver om sig själv i tredje person i sin självbiografi.

Till en berättelse om tröst

av Mats Tormod. Inläst ur Atlantis, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 20 tim., 34 min..

Eyvind Johnson är problematisk. Var han äkta norrbottning eller invandrad sörlänning, arbetarklass, kollektivist eller småborgare? Han benämns europé, men han är också en hemlös, en flykting. Avhandling där M.T. tar fasta på anomalierna i tidigare studier av J:s författarskap. Han finner sprickor i den polerade bilden av författaren i överblivet och tidigare ignorerat material. Handlar bland annat om kvinnobilder, sexualitet och manlig frändskap.

Konst, musik, teater och film

Dansa för oss

av Michael Nyqvist. Inläst ur Forum, 2013 av Erik Borgeke. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Skådespelaren Michael Nyqvist berättar om sitt liv med början i barndomen på 1960-talet, via tonåren och tiden som teaterstudent till idag. Arbetet med boken påbörjades efter en filmpremiär på New Yorks finaste biograf där Michael Nyqvist upptäcker att nästan alla hans scener i filmen är bortklippta. Han berättar om hur han tvivlar på sin egen förmåga men också om lyckan i de stunder han känner att han räcker till.

Garbo - den gudomliga

av Robert Payne. Inläst ur Lindfors, 1978 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Biografi över skådespelerskan Greta Garbo, 1905-1990. Tack vare framgången med stumfilmen Gösta Berlings saga åkte Garbo över till USA 1925. Där gjorde hon succé i filmer som Anna Karenina och Kameliadamen innan hon slutade filma vid 37 års ålder. Författaren berättar om hennes liv men framför allt om hennes skådespelarkarriär. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kalkmålningar av Albertus Pictor i Täby kyrka

av Christina Sandquist Öberg. Inläst ur Täby församling, Svenska kyrkan, 2009 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 17 min..

Skriften bygger både på tidigare vetenskaplig litteratur och nya rön inom forskning om Albertus Pictors verk. Man vill här dokumentera och ur olika aspekter behandla den textskatt som bilderna innehåller och som hittills endast delvis uppmärksammats. Text och bild på de fyra valvfälten med tillhörande bågar och pelare behandlas i fyra kapitel. Kort biografi och förklaring till texten ingår. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Anna Fina Wahlin

av Bertil Svensson. Inläst ur B. Svensson, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 2 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Anna Fina Wahlin, 1898-1984, var den halländska folkmusikens Grand Old Lady. Hon föddes på ett småbruk i den halländska skogsbygden och fick ett hårt liv, kantat av sorger och motgångar. Redan i 5-årsåldern lärde hon sig hantera stråken när hon var för liten för att själv hålla i fiolen. På 1970-talet blev hon erkänd och upphöjd till rikskändis när hon ett flertal gånger framträdde som spelman både i radio och på tv.

Einar Wærmö berättar

av Einar Wærmö. Inläst ur Filadelfia, 1969 av Bo Green. Talboken omfattar 1 tim., 12 min..

Anteckningar ur livet av kyrkosångaren och svenskamerikanen Einar Waermö, 1901-1983. Han utbildades vid Kungliga Musikaliska Akademiens sångsolistutbildning och var studiekamrat med Jussi Björling. I början av sin karriär sjöng han in skivor med en blandad repertoar, bl.a. Birger Sjöbergs sånger. 1932 utvandrade han till Amerika och genomförde turnéer som kyrkosångare. Han turnerade även fortsatt i Sverige och samarbetade då ofta med Einar Ekberg.

Historia

Bortom kriget

Inläst ur Carlsson, 1996 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Antologi utgiven 1996, strax efter det jugoslaviska inbördeskrigets slut. I artiklarna belyser författarna konflikter på Balkan ur olika perspektiv. Fenomen som kultur och religion, intellektualism och nationalism behandlas. Dels presenteras utsnitt av forskning om konflikternas bakgrund och orsaker, dels skildras utvecklingen i framför allt Serbien och Kroatien efter självständigheten.

Sjöslag och rysshärjningar

av Lars Ericson Wolke. Inläst ur Norstedt, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 21 tim., 11 min..

Under det nordiska kriget 1700-1721 utkämpade svenska flottan en batalj mot de danska och ryska flottorna, men också mot engelska, nederländska, polska och tyska fartyg. Här skildras detta delvis okända sjökrig och de fartyg och människor som utkämpade det. I skuggan av slagen vid Narva och Poltava pågick kampen på Östersjön, i Finska viken och i Bottenhavet, men även på sjöarna Ladoga och Peipus. Författaren är professor vid Försvarshögskolan.

Europa brinner

av Bengt Fredrikson. Inläst ur LL-förlaget, cop. 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Om Adolf Hitler och andra världskriget. Man får följa den nazistiske diktatorns liv från ungdomsåren i Österrike till skottet i bunkern i Berlin den 30 april 1945 liksom de viktigaste krigshändelserna i Europa. Antalet siffror och namn är färre än vad som är vanligt i historieböcker. Sist i boken finns tabeller över antalet soldater i kriget och antalet dödade soldater och civila. LL-bok.

Hitler für alle

Inläst ur Carlsson, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 15 tim., 14 min..

Hitler och Nazityskland figurerar flitigt i svensk populärkultur som deckare, spelfilmer, musik, dataspel och tecknade serier. Minnena av nazisternas förbrytelser börjar anta nya former och uttryck samtidigt som vårt behov att begripa fascismens mekanismer är större än någonsin. Författarna i denna antologi granskar bland annat utbudet av andra världskrigsfilmer och hur nazistskildringar indirekt kan bidra till ett antisemitiskt tankegods.

Samvetets trumpet

av Martin Luther King. Inläst ur Gummesson, 1968 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

Fem tal hållna av Martin Luther King i kanadensisk tv i slutet av 1967. Boken kan beskrivas som Kings testamente. Här summerar han sitt budskap till omvärlden. Den kamp han utkämpade gällde inte bara rasmotsättningar utan också fattigdom och krig. King diskuterar rasrelationerna och sin egen känsla av besvikelse och vrede över att exploateringen av de svarta fortskridit och att så lite gjorts för att förbättra deras levnadsvillkor i städerna.

Double cross

av Ben MacIntyre. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar 21 tim., 36 min..

Det var fem spioner som möjliggjorde invasionen av Normandie; en excentrisk skara människor bestående av en bisexuell peruansk playgirl, en kortväxt polsk stridspilot, en serbisk Casanova, en spansk kycklinguppfödare samt en hysterisk fransyska. Men framgången vilade även på en sjätte spions hjältemodiga uppoffring. Tredje och avslutande delen i denna fristående spiontrilogi.

Pakistan vid avgrundens rand

av Ahmed Rashid. Inläst ur Leopard, 2013 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Pakistan står inför ett sammanbrott. Landet är förlamat av korruption och styrs i praktiken av säkerhetstjänsten och armén. Rättsväsendet och civilsamhället är nära kollaps, befolkningen saknar skyddsnät, och USA och dess allierade saknar tydlig strategi. I en till synes hopplös region sargad av våld, och där CIA trappar upp drönarattacker mot misstänkta terrorister och talibanerna växer sig starkare, visar författaren på möjliga vägar framåt.

Biografi med genealogi

Margaret Thatcher

av Gunnela Björk. Inläst ur Historiska media, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Mer än tjugo år efter sitt fall väcker Storbritanniens förra premiärminister fortfarande starka känslor. Margaret Thatcher kom till makten 1979, när landet befann sig i en djup ekonomisk kris. Trots hårt motstånd lyckades hon driva igenom en marknadsliberal politik och föra sitt parti till seger i tre val. Läsaren får följa henne från barndomen, över de turbulenta åren som toryledare och premiärminister fram till den dramatiska avgången 1990.

Är du full? Nej, jag har haft stroke

av Magnus Edner. Inläst ur Sivart, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

Författaren, hjärtspecialist och docent, berättar om sin egen komplicerade rehabilitering och väg tillbaka efter en stroke. Socialstyrelsen konstaterar i en rapport 2011 att bristerna inom svensk strokerehabilitering är mycket stora. Vänder sig till alla som är drabbade av stroke och framför allt till deras anhöriga, men även till den som arbetar med rehabilitering.

Idel öra

av Staffan Heimerson. Inläst ur Hydra, cop. 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Journalistveteranen Staffan Heimerson intervjuar nyfiket och närgånget tjugotvå divor och våldsmän, gamla gubbar och unga ess, sanningssägare och lögnhalsar. Det blir en rad möten med märkliga människor. Här minns han vad de sade, hur de var, och vad de bad honom stryka. Bland namnen: Hans Rausing, Åsa Linderborg, mördaren Jackie Arklöv, Bengt Westerberg, Alex Schulman, Björn Ranelid, kronprinsessan Victoria, miljardären Bertil Hult och Carl Bildt.

Oss håller inga bojor, oss binder inga band!

av Jan Mårtenson. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

1926 rider den unga adelsfröken Linde Klinckowström, 1902-2000, ensam ut i Europa. Hennes ende följeslagare är hästen Castor. Resans mål är Paris och systern Thora, gift med konstnären Nils von Dardel. Äventyret ger mersmak och under några år gör Linde sex långritter till kontinenten. I början av trettiotalet gifter sig Linde och ett nytt liv som husfru tar sin början. Boken berättar om Lindes liv, med fokus på långritterna.

Margot

av Bengt Ohlsson. Inläst ur Bromberg, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 44 min. DAISY text och ljud.

Reportagebok där författaren B.O. följer den socialdemokratiska politikern Margot Wallström, 1954-, i spåren; från arbetet i New York på FN med konfliktrelaterat sexuellt våld, till barndomens Kåge i Västerbotten. Frågor som ställs är vad som driver henne och hur hon ser på sig själv och sina uppdrag. Porträttet fokuserar främst på det privata, medan Wallströms politiska gärning behandlas mindre.

Makten och lögnen

av Åke Ortmark. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 32 tim., 46 min..

Å. O., 1929- , diskuterar den strävan efter neutralitet som kännetecknar den goda intervjuaren, liksom opartiskhetens komplikationer. Hans historia är även en skildring av det offentliga Sverige: den diskreta rikedomen, den grå politikermakten och den mer bullriga mediecirkusen. Personliga porträtt av bland andra Marcus "Dodde" Wallenberg, Olof Palme och Tage Erlander. Ett debattinlägg, en memoarbok och ett stycke samtidshistoria.

Fånga din dag

av Ambjörn Sandler. Inläst ur Jengel, 2008 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Ambjörn Sandler arbetade som officer och tränade inför Vasaloppet när han vid femtio års ålder drabbades av en trafikolycka och fick båda benen amputerade en bit ovanför knäna. Här får man ta del av hans outtröttliga arbete för ett värdigt liv och hans kamp för handikappades rättigheter i dagens samhälle. Boken vänder sig främst till personer som själva drabbats av någon svårare fysisk nedsättning samt deras familjer, anhöriga och vänner.

Bland vänner i Stockholm och andra världsdelar

av Torsten Tegnér. Inläst ur Tiden, 1964 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Fortsättning på Torsten Tegnérs memoarer som börjar med Uppväxt. Skildringen har nu flyttats från 1890-talets Djursholm till "modernare tider". I centrum står givetvis idrottsrörelsen och dess framväxt till en stor folkrörelse och Idrottsbladets tillkomst och utveckling. Framställningen präglas av T.T:s varmhjärtade och livfulla temperament, humanitet och känsla för inre värden. T.T., 1888-1977, legendarisk inom svensk sportjournalistik.

Geografi

En färd genom Asien

av Sven Hedin. Inläst ur Bonnier, 1898 av Bo Green. Talboken omfattar D. 1: 20 tim., 38 min. : mono.

Del 1 av 2 av Sven Hedins bok "En färd genom Asien". Färden går vida omkring genom Pamirs östra randberg och Kven-lun-systemets bergskedjor, Gobiöknen, Tarims flodsystem och Lop-nor. Syftet med resan var att utföra mätningar av olika slag och att samla växter, upprätta meteorologiska journaler och utföra astronomiska observationer. Hedin beskriver noggrant sina upplevelser, människor han möter och naturens storslagna variationer.

1500-talets Malmö

av Åke Norström. Inläst ur Malmö kulturhistoriska förening, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 21 tim., 11 min..

Under 1500-talet var det då danska Malmö en av Nordens största och mest framgångsrika köpstäder. Här skildras staden och dess invånare under denna epok med särskild uppmärksamhet på arbetsliv, handel, omsorg om gamla och sjuka, familjeliv och äktenskapssyn. Författaren, riksarkivet i Stockholm, har använt sig av Malmö stadsarkivs rika källmaterial från 1500-talet som domböcker, bouppteckningar och räkenskaper.

Atlas över avlägsna öar

av Judith Schalansky. Inläst ur Pequod press, cop. 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

För författaren som växte upp i Östtyskland blev kartorna ett sätt att resa till platser hon aldrig kunde besöka. DDR:s gränser finns inte längre och det är nu möjligt att resa. Men Judith Schalansky reser vidare i atlasen till 50 avlägsna öar. Varje ö anges med exakt position. Udda människor som strandsatta slavar, ensamma naturforskare, vilsna upptäcktsresanden, myterister och andra finns med i de märkliga historier som berättas om varje ö.

Samhälls- och rättsvetenskap

Skrivbordskrigarna

av Lisa Bjurwald. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Carin Gustavsson. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

En bok som utforskar nätets mörka sida. Författaren menar att det är farligt att ignorera nätrasismen, och att självradikalisering på internet kan bli en av framtidens största säkerhetspolitiska utmaningar. Nätet har gett främlingsfientliga grupper möjlighet att sprida sitt hat i kommentarfält och i sociala medier. Författaren är journalist och har skrivit flera böcker om rasism.

Kvinnor i Japan under tusen år

av Monica Braw. Inläst ur Atlantis, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Tankeväckande skildring av en kultur som ofta sägs vara kvinnoförtyckande. Vi möter här nio starka kvinnor, bland andra hovdamen som blev Japans största författare, kvinnan som tog Shoguns plats och landets första kvinnliga läkare. Oförstådda eller ignorerade har dessa kvinnor också beundrats och lämnat outplånliga spår i Japans historia. Författaren är journalist och japankännare.

Mina förebilder och berättelser

av Anders Carlberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Omarbetad och utvidgad upplaga av Generationsklyftan hotar demokratin. Traditionellt har vuxna fört vidare sina erfarenheter till kommande släkten. Kulturen är en länk till en tusenårig mänsklig erfarenhet, en vägvisare i sökandet efter identitet. Så är det inte längre, menar författaren. Generationerna lever nu i olika världar. Om ingen dialog uppstår kommer ett bräckligt och farligt samhälle att skapas.

Framtidsutmaningar

Inläst ur 8tto, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 39 min..

Författarna menar att Sverige står inför ett antal olika framtida samhällsutmaningar inom områden som arbetsmarknad, demokrati, företagande, globalisering, integration, integritet, klimat och miljö, kultur, medier, omsorg och vård, politiskt ledarskap, religion, stadsplanering och utbildning. I nitton kapitel tecknas en karta över det nya Sverige. Debattbok utgiven av Framtidskommissionen.

Sammanhangen

av Lennart Kjörling. Inläst ur Heidrun, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

En skildring av Brasilien och landets sociala rörelser. Författaren, journalist, aktivist och biståndsarbetare, tar även läsaren med till Kenya och USA för att möta liknande rörelser där. Även om hur det privata och det politiska hör samman. Boken inleds och avslutas i Sverige.

Ekonomi och näringsväsen

Afternoon tea

Inläst ur ICA, 2001 (tr. 2002) av Eva Werning. Talboken omfattar 1 tim., 10 min..

Inspiration och recept för ett lyckat afternoon tea. Boken innehåller såväl teskola som historik över sconesens ursprung, samt en beskrivning av afternoon tea som företeelse. Recepten omfattar allt från fruktkakor, marmelader och bakelser till hur man gör sin egen clotted cream.

Gott och nyttigt för diabetiker och hälsomedvetna

av Azmina Govindji. Inläst ur B. Wahlström, 2003 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

En bok särskilt framtagen för diabetiker, med fokus på lågt fett- och sockerintag. Ingredienserna har genomgående lågt glykemiskt index som bidrar till en jämn blodsockernivå. Recept för både vardag och fest, även för den som inte har diabetes.

I flottarnas fotspår

av Sven-Åke Henriksson. Inläst ur Sven-Åke Henriksson, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Om flottning och flottarnas historia från medeltid till 1982, då den sista flottningen i Sverige genomfördes. Boken beskriver flottning med fokus på Västernorrland och Ångermanälven. Författaren ger en initierad skildring av ett yrke och en epok ur flera synvinkar; såväl industrihistoriska och nationalekonomiska aspekter som flottarromantiken diskuteras. Avslutas med en ordlista.

Vår trädgårdsbok

av Christel Kvant. Inläst ur Norstedt, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 40 tim., 28 min..

Femte upplagan av denna heltäckande grundbok som utgår från svenska förhållanden. Boken har fem huvudavdelningar: våra trädgårdar, trädgårdens växter, trädgårdsrummet, nyttoträdgården samt växthus och växtvård. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Författarna är trädgårdsskribenter.

Året runt med Saltå kvarn

av Åsa Swanberg. Inläst ur Ordalaget, 2011 (tr. 2012) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Receptsamling indelad efter årstiderna med fokus på ekologiska råvaror efter säsong. De drygt 200 recepten på mat, bröd och kakor bygger på produkter från företaget Saltå Kvarn. Inledningsvis om Saltå Kvarns historia och därefter om ekologiska och biodynamiska odlingsprinciper. Vidare behandlas ursprung och näringsinnehåll gällande flingor, gryn, nötter, oljor och torkad frukt.

Medicin

Första hjälpen ombord

av Dan Edman. Inläst ur Jure, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 4 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Lisas dagbok

av Thomas Filipsson. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 14 min..

Författaren, journalist och bloggare, ger ögonblicksbilder från sitt oförutsägbara liv med den autistiska dottern. Ett vittnesbörd och en kärleksförklaring från en pappa, en beskrivning av hans kamp för att dottern ska få ett så bra liv som det är möjligt. Men också en skildring av den kärlek och tröst dottern Lisa skänker honom. Bygger på inlägg från bloggen "Skimmer", skrivna under åren 2009-2012.

Leva med tinnitus

av Vendela Zetterqvist. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Ett stort antal personer i Sverige lider av tinnitus. Denna självhjälpsbok bygger på material som arbetats fram och prövats med goda resultat under flera års forskning. Metoderna är hämtade från kognitiv beteendeterapi, KBT, och acceptance and commitment therapy, ACT. Läsaren får arbeta med olika beprövade tekniker och tillägna sig nya förhållningssätt. Författarna är psykologer och psykoterapeuter.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Majas alfabet

av Lena Anderson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1984 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Charmig ABC-bok om växtriket. Med varje ny bokstav presenterar Maja en växt med en liten rimmad vers och en bild. Bilderna är gjorda i mild akvarell, och motiven och texten visar stor kännedom om och kärlek till naturen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Tretton skäl varför

av Jay Asher. Inläst ur Pocketförlaget, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer från Hannah Baker som tagit livet av sig. Ändå trycker han på play. Genom banden får han ta del av allt det som hände innan hon dog. Clay kan inte annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.

Trubbel

av Anna Bergholtz. Inläst ur Vombat, 2012 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 1 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Trubbel är en bångstyrig liten valp. Han och hans syskon ska bli ledarhundar när de blir stora. Trubbel vet inte riktigt vad en ledarhund gör, men han förstår att det är ett viktigt uppdrag och vill så gärna lyckas. Men hur ska det gå för Trubbel som älskar hyss och bus mest av allt annat?.

Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt?

av Anette Eggert. Inläst ur Opal, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Millie, 15 år, är enda barnet i en familj med dåliga relationer. Pappan är frånvarande och inåtvänd och mamman ser henne inte. När henens bästa kompis Emma blir sjuk känner sig Millie vilsen i klassen. Hon börjar umgås med de populära tjejerna - Madde och Louise - och är med på saker som hon egentligen inte vill göra. Samtidigt gnager saknaden efter Emma under ytan. Kommer Emma att kunna förlåta henne för vad hon har gjort.

Sötaste Klara

av Sofia French. Inläst ur Alvina, 2011 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 4 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Klara, 14 år, blir dödligt förälskad i Marcus, en kille hon har lärt känna på nätet. Hon går helt upp i sina nya känslor - pirret, värmen, lyckoruset. Efter 48 dagar av nätförälskelse åker Klara till Stockholm för att träffa Marcus. Men något går helt fel, Marcus visar sig vara en helt annan person än han utgivit sig för att vara. Bygger på intervjuer med flickor som utsatts för grooming - att vuxna i sexuellt syfte tagit kontakt med dem.

Den siste musketören

av Stuart Gibbs. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar Speltid: 5 tim., 23 min. : mono; 250 s. (5 tim., 23 min. ). DAISY text och ljud.

När 14-årige Greg Rich är på semester i Paris går han vilse, men inte i staden utan i tiden. Genom en mystisk målning förflyttas familjen Rich till 1600-talet och blir anklagade för att ha försökt mörda kung Ludvig XIII. Greg lyckas komma undan och har bara tre dagar på sig att rädda sina föräldrar från dödsstraff. Till sin hjälp behöver han sammanföra tre väldigt olika tonårspojkar vid namn Aramis, Athos och Porthos.

Lögner

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Gone som börjar med Övergivna. Fasorna fortsätter för de överlevande barnen i en värld där alla över 15 år försvunnit. Grupperingar skapar oro och våldsamheter. Vatten och matbrist gör många barn desperata. Slagsmål är en del av vardagen och en vän kan i nästa stund bli fiende. När så döda börjar återuppstå skapas ytterligare ett hot mot Sam och hans bundsförvanter.

Smitta

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Gone som börjar med Övergivna. Katastroferna fortsätter och förvärras för Sam och de andra överlevande ungdomarna. Vattenbristen börjar bli akut samtidigt som motsättningarna ökar och grymheterna mellan rivaliserande gäng blir värre. En dödlig influensa börjar härja med dödlig utgång för de som drabbas. Flera drabbas även av en insektssmitta som gör att de blir uppätna inifrån.

Förr eller senare exploderar jag

av John Green. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Hazel Grace ska dö. I flera år har hon levt med cancer i lungorna. Nu är hon 16 år och vet att hon inte kommer bli mycket äldre. Helst ligger hon bara hemma och läser. Så träffar hon Augustus. Även han har drabbats av cancer och amputerat ett ben. Men hans livsutsikter är bättre än Hazels. Augustus blir förälskad i Hazel men själv vågar hon inte erkänna vad hon känner. För hur ska några kunna vara tillsammans om den ena snart ska dö?.

Den vilda vargens tid

av Lisi Harrison. Inläst ur Nordic Buster, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Monster High. Clawdeen brukar alltid hamna i skuggan av sina jobbiga syskon och charmiga vänner. Nu är hon glad över att äntligen få stå i rampljuset på sin efterlängtade 16-årsfest. Men det blir inte som hon tänkt sig på grund av en viss monsterfilm som gör att familjen Wolf måste fly ut i skogen. Clawdeen blir tokig av att gömma sig i familjens värdshus med sina störiga bröder, ända tills Lala dyker upp och håller henne sällskap.

Hypnosmordet

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

En cirkus har kommit till staden. Simone går dit och där finns en man som erbjuder henne att rida en av hästarna. Simone märker inte att mannen hypnotiserar henne så att hon ska utföra rån. Hennes bror Tobias får syn på Simone och försöker rädda henne. Men Tobias tas till fånga och mannen beordrar Simone att döda sin bror. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Kaninhjärta

av Christin Ljungqvist. Inläst ur Gilla, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Mary och Anne är tvillingar mitt i tonåren, och det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. Tillsammans utgör de ett medium; Mary lånar ut sin röst och Anne hör. Till synes av en slump blir de en del av en medial grupp som söker efter en försvunnen liten flicka, och det sökandet förändrar och splittrar dem. Mary blir besatt av att hitta flickan, medan Anne gör allt hon kan för att följa spökkvinnans råd och vända om.

Tårarnas furste

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2012 av Anna Ploby. Talboken omfattar (2 tim., 13 min). DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Bergets furste. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en serie dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna. Det är en viktig kamp som ska utkämpas av Tom, med hjälp av tränaren Dragon, och hela världens öde ligger i vågskålen. I den tredje duellen möter Tom Tårarnas furste. Han är snabb som ett åsknedslag, men dubbelt så farlig.

Cinder

av Marissa Meyer. Inläst ur Mix, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Cinder är en modern Askunge-saga förlagd i en dystopisk framtid. Huvudpersonen Cinder är en cyborg som arbetar som mekaniker. En dag får Cinder självaste prins Kai som kund. Cinder och prinsen blir vänner och tillsammans börjar de forska i Cinders förflutna. Ett förflutet som i allra högsta grad har med framtiden att göra. En framtid som hotas av den onda drottningen på månen, Levana, som vill starta krig på jorden.

Hachiko väntar

av Lesléa Newman. Inläst ur Isaberg, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Varje morgon följer den trofasta hunden Hachiko sin husse professor Ueno till tåget. Och varje eftermiddag, strax före klockan tre, kommer Hachiko tillbaka till stationen för att välkomna sin husse. En dag kommer tåget in på stationen utan professorn. Hachiko väntar. I tio år. Inte ens Yasuo, som tar hand om Hachiko, kan förmå honom att lämna sin utkikspost. Inspirerad av den sanna historien om den legendariska japanska hunden.

Rubinernas bok

av John Stephens. Inläst ur Semic, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 som börjar med Smaragdernas bok. Äventyren fortsätter för syskonen Kate, Michael och Emma. Deras fiende närmar sig och i ett försök att komma undan skiljs syskonen åt. Kate hamnar i New York 1899 utan att veta hur hon ska kunna komma hem. Michael och Emma beger sig till Sydamerika i jakt på andra delen av Trolldomens tre skrifter, Livets krönika. Alver och andra varelser kantar deras väg i detta fantasy-äventyr.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Vem är du?

av Pernilla Stalfelt. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 28 min.. DAISY text och ljud.

Alla människor är olika. En del tycker om bananer, andra om äpplen. Vi har olika kläder, fritidsintressen och rädslor. Pernilla Stalfelt har angripit ämnet tolerans på ett brett sätt. Funderingar om jaget och hur människor behandlar varandra är ett centralt tema. Initiativet till boken kommer från Teskedsorden och förlaget Rabén & Sjögren. Boken skickades 2012 ut till alla elever i årskurs 3.

Orka!

av Christina Stielli. Inläst ur Christina Stielli, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

En handbok i att vara tonåring. Råd och handfasta tips på hur man kan tänka för att förstå sig själv och vad som händer i kroppen. Författaren menar att hjärnan går igenom en mognadsprocess under tonåren och därför kan det bli svårt att hantera olika situationer och känna sig fel och allmänt obekväm. Författaren är föreläsare med inriktning på barn, ungdomar och tonårsföräldrar.

Medicin

Unga tjejers bok om sex & kärlek

av Katerina Janouch. Inläst ur Pocketförlaget, cop. 2009 (tr. 2010) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Kärlek, sex och underliv - här finns svar på frågor som ungdomar kanske inte vågar ställa. Men också en massa fakta så att ungdomar kan lära känna sin kropp och dess behov. Författaren, erfaren sexrådgivare, vill också stärka ungdomars självförtroende. Berättande och diskuterande kapitel varvas med unga tjejers tankar och frågor.