Nya punktskriftsböcker februari 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 33 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Siste mannen i tornet

av Aravind Adiga

12 vol. (1071 s. tryckt punktskrift)

En byggmästare i Mumbai vill bygga ett hus. Ett gammalt hus med bostadsrätter ligger i vägen, men om de boende låter sig köpas ut kan huset rivas. Betalningen är frikostig och alla accepterar budet. Alla utom en pensionerad lärare. Att han varit en respekterad man i huset glömmer grannarna snabbt. Han står ju i vägen för deras välstånd och lycka. Men hur långt är de beredda att gå när varken övertalning, trakasserier eller våld hjälper?.

TPB-nr: P23789

Madame Bovary : landsortsseder

av Gustave Flaubert

11 vol. (948 s. tryckt punktskrift)

I en liten ort utanför Rouen bor läkaren Charles Bovary med sin hustru. Emma finner sin respektable make tråkig och dagdrömmer om ett romantiskt lixliv. Hon bryts till slut ner av solkiga kärleksaffärer. Boken räknas till de klassiska mästerverken. Förf. beskriver skeendet utan att kommentera eller döma. När romanen först publicerades i Frankrike åtalades den för osedlighet, men friades. Denna nyöversättning bygger på källkritiska utgåvor. Förord av Sara Danius.

TPB-nr: P23788

Torka aldrig tårar utan handskar. 2, Sjukdomen

av Jonas Gardell

D. 2: 6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i flerbandsverket Torka aldrig tårar utan handskar om de unga homosexuella männen i 1980-talets Stockholm. Varje år firar de jul hos Paul; det är Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna från den lilla bohusländska ön, den vackre Bengt som är blivande filmstjärna. Det är här som Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Och det är då som sjukdomen kommer till staden - bögpesten, den nya digerdöden.

TPB-nr: P23799

Om man ännu finns : en familjekrönika

av Rose Lagercrantz

4 vol. (352 s. tryckt punktskrirft)

Familjekrönika, skriven under författarinnans mammas sista levnadsår. Det handlar om att söka svar på frågor om de judiska, från Karpaterna stammande släktmedlemmarnas öden under och efter nazisternas illdåd. Det enda gemensamma var att de ofattbart nog hade överlevt Förintelsen. Roses egna upplevelser av släktingarna växer ut till en djupt personlig och allmängiltig skildring av rotlöshet, kärlek, hat, förföljelser och självvald glömska.

TPB-nr: P23754

Fältöversten : roman

av Jonas Malmborg

13 vol. (1190 s. tryckt punktskrift)

Kvarteret Fältöversten vid Karlaplan i Stockholm 1987. Det är sommarlovets sista vecka och 13-årige Jakob driver runt i kvarteren runt omkring. På Östermalm lever de flesta precis som Jakob i välmående familjer och stora våningar. Men på hans nya skola finns också ungdomar från hyreslägenheterna i Fältöversten. Deras föräldrar är vårdbiträden, gatsopare och förtidspensionärer. Debutroman om gängbråk, drogproblem och klasskillnader på Östermalm.

TPB-nr: P23801

Torsdagsänkorna

av Claudia Piñeiro

7 vol. (601 s. tryckt punktskrift)

Tre döda män hittas på botten av en pool i ett välbärgat bostadsområde utanför Buenos Aires. De döda brukade träffas på herrmiddag varje torsdag. Grannarna, som lever bakom stängda stängsel för att stänga ute omvärlden, är chockade. Bland dem finns ingen fattigdom eller våld, bara perfekta trädgårdar och glittrande pooler. Svidande skildring av ett samhälle i ekonomiskt och moraliskt förfall. Roman en har filmats och blivit bestseller.

TPB-nr: P23785

Stallo : spänningsroman

av Stefan Spjut

16 vol. (1387 s. tryckt punktskrift)

År 1977 tar en vildmarksfotograf en märklig bild från sitt flygplan. På fotografiet syns en björn med en barnliknande varelse på ryggen. Fotografen hävdar att han tagit en bild på ett troll. Ungefär samtidigt försvinner en pojke spårlöst från sin mamma i Dalarnas skogar. 2004 har fotografens barnbarn Susso skapat en egen hemsida för kryptozoologi. En äldre kvinna hör av sig och berättar att en liten hårig varelse stått utanför hennes hus.

TPB-nr: P23776

Svenska öden och äventyr : berättelser från alla tidevarv. 1

av August Strindberg

D. 1: 9 vol. (809 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i samlingen Svenska öden och äventyr innehåller berättelser med motiv ur svensk historia under medeltiden. Det enkla folkets liv återges i denna märkliga svit av novellistiska bilder. Med impressionistisk stil, men också realistisk konkretion ger Strindberg liv åt den svenska historien och hans berättelser har i mycket format vår uppfattning om de här historiska epokerna. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

TPB-nr: P23570

Svenska öden och äventyr : berättelser från alla tidevarv. 2

av August Strindberg

D. 2: 14 vol. (1360 s. tryckt punktskrift)

De tio berättelser som ingår i denna del 2 har hämtat sina motiv ur svenska historia från Erik XIV:s till Gustav III:s tid och är tillkomna åren 1883 till 1904. Här finns bland annat den uppsluppna samhällssatiren i De lycksaliges ö, skildringen av ett tragiskt kvinnoöde i häxprocessernas tidevarv i En häxa och den spännande berättelsen om magister Törners och "tattarens" kamp på liv och död i Tschandala.

TPB-nr: P23680

Kristin Lavransdotter

av Sigrid Undset

33 vol. (3167 s. tryckt punktskrift)

Ett centralt tema i detta mäktiga epos från 1300-talets Norge är kärleken mellan Kristin Lavransdotter och Erlend Nikulausson, alltifrån den första skira förälskelsen fram till äktenskapet med dess konflikter, lust och nöd. Stort utrymme ägnas också Kristins religiösa upplevelser och konflikten mellan kärleken och de religiösa kraven. Förf. nobelpristagare 1928.

TPB-nr: P23715

Facklitteratur

Armlös, benlös men inte hopplös

av Mikael Andersson

8 vol. (747 s. tryckt punktskrift)

Mikael Andersson var dömd till ett liv på institution när han föddes armlös och benlös för drygt 40 år sedan. Här får man följa hans väg från barndomens kamp mot rådande fördomar fram till hans liv idag som egen företagare och trebarnsfar. Genom Mikaels mycket personliga berättelse får man inblick i betydelsen av drivkraft, aktiva val och eget ansvar för att nå det mål han tidigt satte upp i livet.

TPB-nr: P23791

Rent hus : hur man städar, tvättar och tar bort fläckar utan att överanstränga sig och utan att skada miljön

av Maja-Lisa Furusjö

3 vol. (262 s. tryckt punktskrift)

Handbok om hemmets skötsel som lär ut konsten att städa fort och lätt med bästa möjliga hjälpmedel och genom att utnyttja hushållsmaskiner. Förf. beskriver hur golv, väggar, möbler och annan inredning ska rengöras och hur kläder och andra textilier ska tvättas. Hon går igenom städredskap och olika sorters rengöringsmedel och tvättmedel.

TPB-nr: P23606

Destiny cards. [1], En nyckel till ditt själsliga DNA

av Stefan Guzikowski

D. 1: 4 vol. (326 s. tryckt punktskrift)

Här kan man läsa om sitt själsliga arv och hur man bäst förvaltar detta. Genom att ta del av den kunskap som förmedlas kan man öka förståelsen för sin egen och andra människors utveckling. Varje dag i kalendern har ett spelkort som är kopplat till sig. Detta kort kan bidra till en förändrad människosyn och ökad respekt för andra. Förf. arbetar som rådgivare och lärare i personlig och andlig utveckling.

TPB-nr: P23684

En fjärran spegel : det stormiga 1300-talet

av Barbara W. Tuchman

28 vol. (2667 s. tryckt punktskrift)

Skildring av 1300-talets västeuropa. Det var ett lysan de århundrade med slottsbyggnader och katedraler, med korståg, riddare och utsökt illuminerade handskrifter. Men också en grym tid, en värld i kaos och själslig vånda. Den röda tråden är en fransk adelsmans, Enguerrand de Coucy, och hans ätts öden. Tyngdpunkten ligger på den politiska historien, men även kulturhistoria, levnadsförhållanden, tänkesätt m.m. skildras. Boken var länge en internationell bestseller. B.T., 1912-89.

TPB-nr: P23571

Sju sorters julkakor

av Cecilia Vikbladh

20 vol. (1891 s. tryckt punktskrift)

En receptsamling inför julbaket. Boken innehåller såväl klassiska julkakor som moderna varianter av gamla favoriter. Författaren har plockat upp svenska specialiteter med kakor som doftar kryddigt gott av kanel, ingefära, nejlika, kardemumma, stjärnanis och saffran. Hon har också hämtat inspiration från andra länder med recept på bland annat danska kransekager, italiensk panforte och amerikansk cheesecake.

TPB-nr: P23760

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Guldfisken

av Susanna Alakoski

3 vol. (246 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Tiia och hennes kompis Peggi. Det är sommar och flickorna har sommarlov hemma i Ystad. Tiia har fått sitt första sommarjobb. Hon ska vattna antikhandlare Mörners kaktusar och mata hennes guldfisk när Mörner är på semester. Såklart följer Peggi med och guldfisken lär sig både pussas och smaka på chips och glass. Men att ta hand om guldfiskar och kaktusar är inte så lätt som man kan tro.

TPB-nr: P23595

Den vita katten

av Holly Black

7 vol. (636 s. tryckt punktskrift)

Del 1 en ny mörk urban fantasy-serie. Cassel har problem. Dels är han den ende i sin släkt som saknar magiska färdigheter. Dels har han mördat sin bästa vän, Lila, som var arvtagare till den mäktiga maffiabossen Zacharov, som flera av Cassels familjemedlemmar arbetar för. Ingenting blir bättre av Cassels märkliga drömmar och mötena med en mystisk vit katt.

TPB-nr: P23797

Solstenen

av Maj Bylock

3 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Dan, en föräldralös pojke, har ena halvan av en solsten. Hans bror, sjömannen Jakob, har den andra halvan. Dan beger sig ut på resa för att leta efter brodern. Spännande berättelse i gotländsk medeltidsmiljö.

TPB-nr: P23733

Hur du nästan korsar Atlanten : [av Hicke Hiskelig Halvulk III]

av Cressida Cowell

3 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Hur du tränar din drake. Det är dags för Vikingasimmet, där de olika vikingastammarna får tillfälle att visa vad de går för. Det är nämligen den deltagare som tar sig i land sist som vinner. Hicke ser inte fram emot att tillbringa dagar, kanske veckor ute på havet. Bästa kompisen Fiskfot kan inte ens simma! Tur att Kamikatzi är övertygad om att de har chans att vinna.

TPB-nr: P23521

Innebandypiraterna - tredje säsongen

av Sölve Dahlgren

11 vol. (911 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Innebandypiraterna. Innebandylaget Helsingborg Consuls får en bra start på sin tredje säsong på Floorball World Tour. De är på väg att förverkliga drömmen om en välbetald tillvaro som proffs. De reser från den ena spännande platsen till den andra runtom i världen och spelar på heltid. Men när laget deltar i en turnering i Singapore händer det en tragisk olycka. Anton och de andra i laget ställs inför sin största prövning hittills.

TPB-nr: P23662

Skuggan : [the world of voodoo]

av Petrus Dahlin

10 vol. (964 s. tryckt punktskrift)

Mobbade Ruben lever en stor del av sitt liv via ett online-spel. Genom spelet lär han känna och börjar umgås med överklasstjejen Miranda. Så korsar Skuggan deras väg. Skuggan har flytt från Västafrika för att genom voodoo samla kraft så att hon kan återvända och leda sitt folk i krig. Efter sig har hon en häxdoktor som till varje pris vill stoppa och döda Skuggan. Ruben och Miranda dras in i Skuggans kamp och det blir ett äventyr på liv och död.

TPB-nr: P23795

Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen

av Thorbjørn Egner

2 vol. (179 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Om den sorglöse klättermusen och alla hans vänner, som är träffsäkert karaktäriserade. I Hackebackeskogen måste alla vara vänliga mot varandra och bara äta grönsaker.

TPB-nr: P23734

Gregs bravader

av Jeff Kinney

2 vol. (189 s. tryckt punktskrift)

Greg Heffley skriver loggbok för alla framtida fans, han ska bara tackla mellanstadiet först. Han måste dela skola med killar som är större, styggare och redan rakar sig. Då gäller det att vara smart och bli lagom populär. Det är inte det lättaste. Ungdomlig humor med amerikanska förtecken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P23706

Rodrick regerar

av Jeff Kinney

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg vill absolut inte prata om vad som hände på sommarlovet. Tyvärr finns det en som redan vet - storebror Rodrick. Det gäller för Greg att se till så att brorsan håller tyst. Men hemligheter läcker gärna ut, särskilt om en dagbok är inblandad.

TPB-nr: P23689

Gravkamrarna i Atuan

av Ursula K. Le Guin

5 vol. (383 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Trollkarlen från Övärlden. Den unga Tenar fostras till prästinna i templet i Atuan. När hon förstår att de makter hon tjänat sedan barndomen är onda, hamnar hon i en svår konflikt. Trollkarlen Ged har kommit till Atuan för att söka den andra halvan av en magisk ring som kan ge freden tillbaka till Övärldens folk. Där blir han tagen till fånga. Tillsammans flyr Ged och Tenar i en spännande labyrintfärd.

TPB-nr: P23737

Emily

av Lucy Maud Montgomery

6 vol. (568 s. tryckt punktskrift)

11-åriga Emily miste sin mammam när hon var fyra år och nu dör också hennes älskade pappa. Hon hamnar då hos sina mostrar på en gammal gård i Canada där hon också skriver dagbok och berättelser trots motstånd från släktingarna. Den upproriska Ilse blir hennes bästis och med henne blir allting roligare. En vacker och rolig berättelse om vänskap, ensamhet och utanförskap.

TPB-nr: P23735

Som Zlatan fast bättre

av Niclas Christoffer

4 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Simon, 15 år, drömmer om att en dag bli den bästa fotbollsspelare som världen har skådat. Han vill bli som Zlatan, fast bättre. När han får den efterlängtade platsen på fotbollsgymnasiet verkar lyckan vara gjord. Men något går fel. Simon blir mer och mer övertygad om att han måste gå ner i vikt för att kunna bli ett proffs. Det som börjar med några kilon utvecklas snart till en kamp för livet.

TPB-nr: P23758

Apstjärnan

av Frida Nilsson

3 vol. (262 s. tryckt punktskrift)

Jonna bor på barnhemmet Renfanan och drömmer om en mamma som luktar parfym och har fina kläder. Till sin fasa blir hon utvald av Gorillan och får flytta hem till henne. Gorillans hem visar sig vara ganska trevligt och de börjar trivas ihop. De hittar på många äventyr tillsammans. Då dyker Tord från kommunen upp och hotar med att skicka tillbaka Jonna. Fantasifull berättelse lämplig för barn från skolår 4.

TPB-nr: P23740

Gilla "Hata horan!"

av Johanna Nilsson

3 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

Bästisarna Jonna och Gloria blir överlyckliga när de får en inbjudan till luciafest. På festen finns Robin som Gloria är kär i. Men kvällen slutar i katastrof, Robin utnyttjar Gloria och lägger sedan upp bilder på henne på nätet. På facebook skapas gruppen "Hata horan!" och nätmobbningen är ett faktum. För att skydda Gloria skapar Jonna en facebook-sida om Robin men inget går som hon tänkt.

TPB-nr: P23772

Vad min flickvän inte vet : del två

av Sonya Sones

7 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Livet börjar ljusna för Robin. Han är inte längre bara Murphy, skolans nörd. Han är Sophie Steins pojkvän. Men att vara ett udda par på Cambridge High har sitt pris. Sophie blir totalt utfryst av sina gamla så kallade bästisar och de kallas för Skönheten och odjuret. När Robin får en plats i en konstklass på universitetet verkar det som han äntligen har hittat en fristad. Men hur påverkar det kärleken till Sophie?.

TPB-nr: P23849

Vad mina vänner inte vet : del ett

av Sonya Sones

5 vol. (371 s. tryckt punktskrift)

Sophie har vinterlov och är ensam kvar i stan. Alla vännerna är bortresta. Men en dag på konstmuseet börjar skolans ärkenörd Murphy småprata med Sophie. Och snart ses de varje dag. De åker skridskor och går på café. Sophie försöker med alla medel värja sig mot Amors tusen pilar. För inte kan hon väl vara kär i den där tönten. Eller kan hon det? Och vad ska kompisarna säga?.

TPB-nr: P23848

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Yakup tokstollen

av Ulf Stark

35 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Yakup är känd i hela trakten för att vara en tok. Han ramlar, spiller, går vilse och trampar på rektorns hatt. Det är inte det sämsta att vara en tok, säger hans morbror. Tokar får folk att skratta. Men Yakup vill något annat. Av en händelse prövar han ett par glasögon och upptäcker att allt det tokiga beror på att han ser dåligt. Men hur ska han få tag på egna glasögon? Helsidesbilder i sprakande, kraftiga färger.

TPB-nr: P23699

Sigges traktor

av Eva Vidén

26 s., 15 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Sigge älskar traktorer. En morgon när han ska gå till dagis glömmer han sin leksakstraktor hemma. Men det gör inget för på vägen ser han hur många traktorer som helst. Tecknade färgbilder av Sigge och mamma med olika traktorer. På sista uppslaget i boken visas åtta traktorer.

TPB-nr: P23661