Nya talböcker oktober 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 213 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Farlighetslagen

av Josefine Adolfsson. Inläst ur Atlas, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Jenny reser till Kuba 1994. Drömbilder av revolutionens ö är inflätade i hennes uppväxt. Hon landar mitt under en period när landet är försjunket i kaos och nöd och ingen vet vad som kommer att hända. Hon träffar hårdrockaren Mario och tillsammans upptäcker de en värld och sidor hos sig själva som de helst av allt inte velat bekanta sig med. De längtar bort, kommer hem, längtar hem och kommer bort.

Alltid du

av Pernilla Alm. Inläst ur Printz Publishing, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Caroline är lyckligt gift men har aldrig glömt sin ungdomskärlek Adam. När han av en slump kliver in i hennes liv igen vänds tillvaron upp och ner. Caroline får erbjudande om arbete på hans företag och de blir båda allt mer insnärjda i sina känslor för varandra. Men ska hon verkligen riskera allt hon har för Adam? Debutroman.

En storm kom från paradiset

av Johannes Anyuru. Inläst ur Norstedt, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

En ung man blir förhörd i ett underjordiskt rum. Han skulle bli stridspilot i Ugandas flygvapen, på väg bort från en uppväxt av våld. Men i januari 1971, några månader innan hans examen, sker en statskupp i Uganda och allt förändras. Gripande roman om författarens far, om hur en människa kan fångas in av historiens stormar och tvingas riskera allt för att undfly dödens fält. Om personligt mod och hur ett enda beslut kan omforma ett helt liv.

Odysseus hund

av Salim Bachi. Inläst ur Tranan, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Algeriet 1996. En ung man och hans vänner driver omkring i en stad där våldet ständigt gör sig påmint. De tror på framtiden men det är svårt att leva det fria, värdiga liv de önskar sig, fångade som de är mellan islamisternas och militärens krav. Boken utforskar patriarkala myter och falska minnen och blandar omärkligt dåtid och nutid, fantasi och brutal verklighet. Förf., född 1971 i Algeriet, är numera verksam i Paris. Detta är hans debutroman.

Liknöjd fauna

av Aase Berg. Inläst ur Bonnier, 2011 av Camilla Bard. Talboken omfattar 33 min..

Författarens sjätte diktsamling. En slutgiltig sammanfattning av den kapitalistiska apokalypsen. Inför naturens oerhörda likgiltighet är människan ett ödsligt kryp bland andra, där ingen förstår varandra men alla umgås, och bortvänt upptagna djur och varelser bildar krasst praktiska matlag och samlag. Några hönor protesterar och propagerar för en bättre värld, men förgäves. Vass kritik av kapitalismens syn på natur, människa och språk.

Hemkomsten

av Maeve Binchy. Inläst ur Prisma, 2002 av Eva Werning. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

Samling med fjorton noveller som handlar om kärlek, förlorade ögonblick, nya upptäckter och återföreningar. En novell skildrar två personer på resa som förväxlar sitt bagage och upptäcker att när man öppnar en främlings väska går man in i dennes liv. En annan handlar om en osäker hustru som efter att ha klängt sig fast vid ordning och reda upptäcker till sin förvåning att kaos kan vara förlösande. M.B., irländsk förf., 1940-2012.

De bortglömda

av Sara Blædel. Inläst ur Massolit, 2012 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Den sjunde kriminalromanen om kriminalinspektör Louise Rick vid Köpenhamnspolisen. I en skog nära Hvalsø hittar en skogshuggare liket efter en kvinna. Trots det stora ärret i ansiktet, som borde göra det lätt att identifiera henne, matchar hon ingen i polisens efterlysningsregister. Först när Louise Rick beslutar att offentliggöra ett foto på kvinnan, får man ett spår att gå efter. Samtidigt börjar fler mördade och våldtagna kvinnor hittas i skogen.

Under samma himmel [Ljupptagning]

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Del 5 i serien Fjällrosor. Trots att Rise saknar systern, trivs hon med att bo ensam tillsammans med korna och hunden Rask. Det är emellertid inte säkert att hon är så ensam som hon tror. Torgil önskar att Viljar ska gifta sig med Johanne på Midtre och ser till att Anna blir bortskickad. Långt bort.

Surt sa räven om rabarberna

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst ur Kabusa, 2012 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Berta och Gunnar har lyckats komma över en kolonilott i Simrishamn, intill de nyvunna vännerna Hjördis och Konrads lott. Berta och Hjördis ägnar sig gemensamt åt trädgårdsplanering, saftstunder och hemliga planer. Men Gunnar trasslar in sig i en härva av lögner och pinsamheter. Orsak? Han vill ju bara ge sin Berta en liten blomma.

Återvändaren

av Dan Buthler. Inläst ur Massolit, 2012 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

Den tredje boken om Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Efter att ha levt under falsk identitet i Florida beslutar sig Silfverbielke att återvända till Stockholm. Han vill förmå sin psykiater Mariana Granath, som han älskar, att flytta med honom till Spanien. Men snart förstår han att saker och ting aldrig kommer att bli som förr. Det är Colts fel. En djävulsk plan som ska genomföras till varje pris föds i Silfverbielkes hjärna.

Sista bädden

av Hugo Claus. Inläst ur Malexis, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

Två längre berättelser - Sista bädden och En vandring i sömnen - där några belgiska öden skildras på gränsen till millennieskiftet 2000. På ett avskalat, antydande, men ändå knivskarpt språk skildras ett inre och yttre sönderfall som är författarens egen variant av svanesång. I En vandring i sömnen beskrivs den gryende Alzheimerssjukdom som till sist fick författaren att frivilligt avsluta sitt liv. H.C., 1929-2008, flamländsk författare.

Sken

av Magnus Dahlström. Inläst ur Bonnier, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

Tre historier med kvinnor i centrum: En arkeolog arbetar på en utgrävning där hon blir alltmer övertygad om att de gräver åt fel håll. En förskollärare blir lämnad av sin man, genomgår en kris men insisterar att snabbt få återgå till sitt jobb. Ett vårdbiträde försöker upprätthålla rutinerna på ett äldreboende där gamlingarna hasar omkring i korridorerna. Med precision fångas tre kvinnor som utmanar strukturerna i de miljöer där de befinner sig.

Ängeln Esmeralda

av Don DeLillo. Inläst ur Atlantis, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

Nio noveller av amerikanen Don DeLillo skrivna under perioden 1979-2011. De skildrar mänskliga möten där okända individer som nunnor, astronauter, idrottsmän, terrorister och resenärer söker kontaktytor utan framgång. Korta starka tidsbilder om det amerikanska samhällets utveckling. Författarens ironiska röst är ständigt påtaglig, i de tidiga novellernas språkliga jazzslingor såväl som i de sena novellernas knappa, förtätade formuleringar.

Samurajens hustru

av Lesley Downer. Inläst ur Damm, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Ett krigshärjat Tokyo år 1868. Hana är en mycket ung samurajhustru som måste fly sitt hem hals över huvud när fienden anfaller. Hon söker skydd i nöjeskvarteren där hon också börjar arbeta som kurtisan. Så småningom träffar Hana den berömde krigaren Yozo som också flytt undan kriget, och deras öden flätas samman. Romanen innehåller en mängd historiska fakta. Förf. har varit bosatt i Japan och skrivit flera böcker om landet.

Tiden där emellan

av María Dueñas. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 23 tim., 20 min..

Året är 1936 och platsen är till en början Spanien. Sira är en sömmerska som flyr sitt välordnade liv för en häftig förälskelse. Men hennes älskare överger henne i Marocko och hon tvingas bygga upp en ny tillvaro i Nordafrika. I början av andra världskriget rekryteras Sira av den brittiska underrättelsetjänsten och återvänder under täckmantel till Madrid som modeskaparen Arish. Dubbelspel och oväntade händelser tvingar henne att fly för livet.

I'll never get out of this world alive

av Steve Earle. Inläst ur Reverb, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Det är tidigt 1960-tal i San Antonio. Doc Ebersole, doktorn som misstänks ha gett countrylegenden Hank Williams en dödlig morfindos 1952, är en desillusionerad narkoman som lever på stadens skuggsida. Med sig har han två följeslagare: Hank Williams vålnad och den unga mexikanskan Graciela som Doc utfört en abort åt. Klassisk mix av amerikansk mytologi och smutsig realism som hämtad från en av författarens, countrysångaren Steve Earls, egna låtar.

Hus vid världens ände

av Åke Edwardson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Den elfte boken om kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg. Det har gått två år sedan Erik Winter var nära att stryka med i Spanien. Nu är han tillbaka på arbetet. Winters första fall är ett mord nära Stora Amundön i södra Göteborg. En kvinna och hennes två små barn hittas brutalt knivmördade i ett avsides hus på ön. Men man hittar också ett spädbarn vid liv i ett av rummen. Vem mördade familjen så besinningslöst? Och varför skonades babyn?.

Pythians anvisningar

av Jerker Eriksson. Inläst ur Ordupplaget, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 58 min..

Del 3 i serien inledd med Kråkflickan. Genom självterapi försöker Victoria komma tillrätta med sitt splittrade inre. Slutligen återstår endast den starkaste av hennes delpersonligheter. Flera händelser i hennes förflutna har då ställts i helt nytt ljus. I takt med att Victoria blir psykiskt friskare kan Sofia ge sin älskarinna Jeanette allt bättre vägledning i jakten på männen som skadat inte bara Victoria för livet, utan även dottern Madeleine.

Kortfattad besvärjelse av taxichaufför

av Ulf Eriksson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Berättaren sitter lugnt och läser på en altan, men när han önskar kan han kliva in genom en stor tv-skärm och hamna på en annan plats i en annan tid. Han hyser ett starkt intresse för den gåtfulle författaren Edgar Topos, vars texter och öde ofta korsar hans väg på de resor han gör med sin väninna Pascale. Och i Stockholm tränger sig en taxichaufför på med sin berättelse. Essäistisk roman med många bottnar och intellektuella sidospår.

Mörka platser

av Gillian Flynn. Inläst ur Modernista, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 16 tim., 15 min..

Libby Day var sju år när hennes mamma och två systrar mördades. Själv flydde Libby från familjens lilla bondgård i den iskalla januarivintern. Hon överlevde och vittnade om att hennes femtonårige bror var mördaren. Tjugo år senare sitter Ben i fängelse. Ett hemligt sällskap, Mordklubben, letar upp Libby i jakt på bevis som de hoppas ska kunna få Ben frigiven. Libby funderar ut en plan för att kunna tjäna pengar på sin historia.

Mina drömmars stad

av Per Anders Fogelström. Inläst ur LL-förlaget, 1998 (tr. 2007) av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Första delen av P.A. Fogelströms klassiska stockholmsskildring behandlar tiden 1860-80, bearbetad till LL-bok av Arne Säll. Med korta meningar och enkelt språk återberättas romanen om Henning Nilssons första år i Stockholm på 1860-talet. Han möter hårt arbete och orättvisor men också kamratskap, solidaritet och kärlek.

Ugglor gråter

av Janet Frame. Inläst ur Modernista, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Fyra syskon leker vid soptippen. Det är deras favoritplats tills Francie dör i en eldsvåda och lämnar de andra åt sina darrande minnen. Barnen i den fattiga familjen är vart och ett på sitt sätt utsatt i världen. Teresa skyddar sig som vuxen med en tillkämpad normalitet, medan Toby med sin epilepsi och Daphne med sin galenskap ser sammanhang som inga andra omkring dem. Utkom i original 1957. J.F., 1924-2004, världskänd nya zeeländsk författare.

Landet långt borta

av Julien Green. Inläst ur Forum, 1996 av Camilla Bard. Talboken omfattar 30 tim., 14 min..

Roman om den unga Elizabeth som tillsammans med sin mor kommer till rika släktingar i den amerikanska Södern efter att blivit ruinerade hemma i England. Tiden är 1850-tal och det ryktas om krig med Nordstaterna. Under sitt svala yttre döljer Elizabeth ett passionerat kärleksliv. En drömsk stämning råder i romanen som har kärleken och religionen som viktiga teman. Julien Green, 1900-1998, fransk förf..

Processen

av John Grisham. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Oscar Finley och Wally Figg har en liten advokatbyrå i Chicago. De väntar på det stora lyftet. När David Zinc kommer till dem och snart blir byråns tredje advokat, blir det början på en ny era. Advokaterna har hört talas om en kolesterolmedicin, Krayoxx, som används av överviktiga och omsätter närmare hundra miljarder varje år för läkemedelsföretaget. Ryktet säger att medicinen orsakat hjärtattacker. Wally känner doften av pengar.

Bida sin tid

av Titti Guldstrand. Inläst ur Frank, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 16 tim., 8 min..

Suggestiv spökberättelse. Hanna Lind har nyligen flyttat till Öland med sin dotter Nora. En morgon cyklar dottern som vanligt till skolan, men kommer aldrig fram. Hon är spårlöst försvunnen och poliskommissarie Bernt Holmström får i uppdrag att leda polisutredningen. En odefinierbar ondska smyger sig långsamt närmare och Hanna fruktar att Nora är längre bort än vad någon kan föreställa sig. Debut av Titti Guldstrand, född 1967.

Mina fräknar

av Sofia Hallberg. Inläst ur Damm, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

40-åriga Karin Silvius sitter vid köksfönstret i Vasastan i Stockholm och betraktar livet utanför. Hon har tillfälliga jobb via Manpower och är sedan lång tid förlovad med Mats - men hon har tappat bort sig själv. Hon får kontakt med grannen Sabine, som varken behöver eller vill ha en man. Gemensamt har de att de båda längtar efter barn. En vänskap inleds och Karins fokus börjar förändras. Oförutsägbar relationshistoria med svärta och humor.

Över land färdas båten på männens axlar

av Bengt Hansson. Inläst ur Ord & visor, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

B.H., 1932-2007, var fabriks- och skogsarbetare men också poet, en poet som dock mest skrev för sin egen skull och inte främst för att bli utgiven. I denna postumt utgivna samling möter läsaren vardag och arbete i ett kargt norrländskt landskap. Enkelt och klart språk med sinnrika metaforer.

Illdåd

av Dick Harrison. Inläst ur Ordfront, 2012 av Dan Kandell. Talboken omfattar 15 tim., 28 min..

Fristående fortsättning på romanen Niding. Ulvbjörn har anlänt till Lejre på Själland med Tuva. Här ska hon giftas bort med Frode Halvdansson, danernas härskare. Tuvas far Rolf vill stärka alliansen till Frode och säkra freden i länderna vid Öresund. Själv avskyr Tuva Frode och vill absolut inte gifta sig. Så hittas Rolf mördad. Både Tuva och Ulvbjörns som Grimoald misstänks för brottet. Enda sättet att rentvå dem är att hitta mördaren.

Hon är inte jag

av Golnaz Hashemzadeh. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Det är 1980-tal och en liten flicka flyr tillsammans med sina föräldrar från Iran till Sverige. Det gamla landet har krossat drömmarna men det nya landet krossar äktenskapet. Dottern blir vittne och medlare mellan föräldrarna. Med pappans revanschlust i ryggen blir hon framgångsrik på Sveriges mest utpräglade elitskola. Men framgången är ensam och hotfull. För den som måste vara bäst finns inget andrum. G.H., 1983- . Debutroman.

Det var jag som kom hem till dig

av Nina Hemmingsson. Inläst ur Atlas, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 44 min..

Diktsamling som beskriver en ordvandring från barndomens skogar och skolor till vuxenhetens förorter och fördomar. Bland fräna dofter, absurda handlingar och ludna kroppsytor finns en värld att både känna igen sig i och förvånas över. N.H., 1971-, uppmärksammad serietecknare, debuterar här som poet.

Öga för öga

av Kjell Herbertsson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Fredric Ericson är på väg hem från golfbanan när han får ett samtal från polisen. Hela hans familj har förolyckats i vad som tros vara ett terroristdåd. Bilen träffades av en granat. Ingen överlevde. Attentatet visar sig vara riktat mot någon annan men får förödande konsekvenser. Fredrik tappar fotfästet och blir besatt av tanken på hämnd. Genom en gammal vän inom polisen skaffar han den information han behöver för att starta sin hämndodyssé.

Fjällgraven

av Michael Hjorth. Inläst ur Norstedt, 2012 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 16 tim., 2 min..

Tredje boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Två kvinnor som fjällvandrar i Jämtlandstriangeln upptäcker en skeletthand som sticker upp från flodbanken. När lokal polis kommer till platsen finner man sex nergrävda lik, två av dem barn. Riksmordkommissionen med Bergman kallas in. Identifieringsarbetet visar att två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna 2003. Men de övriga fyra, en familj, kommer de ingenstans med.

Dynastins arvinge

av Conn Iggulden. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 19 tim., 12 min..

Del fem i serien Erövraren inledd med Stäppens krigare. Den nye härskaren Kublai khan drömmer om ett herravälde som sträcker sig från kust till kust. Men i stället slits nationen sönder av inre stridigheter och i öster hotar fienden på nytt. För att ena mongolväldet måste han tillägna sig krigskonsten och förmå sina krigare att följa honom till den kända världens yttersta gränser. Och han måste möta sina egna bröder i ett blodigt inbördeskrig.

Sjukt begär

av Magnus Jahnsson. Inläst ur Hoi, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

På Södersjukhuset i Stockholm är läkaren Kattis Melin tvingad att meddela ännu en hivsmittad patient att bromsmedicinerna inte fungerar. På en fabrik i Frankrike befinner sig apotekaren Felix Larson och packar om en sändning insmugglad hivmedicin som egentligen är avsedd att skickas till Afrika. I Östeuropa finns en maffia som kontrollerar smuggelverksamheten. Var finns sambanden? Thriller om internationell handel av biståndsmediciner.

När döden kom till Pemberley

av Phyllis Dorothy James. Inläst ur W&W, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

Fristående fortsättning på Jane Austens romane Stolthet och fördom. Året är 1803, Mr Darcy och Elisabeth har varit gifta i sex år och har två söner. De bor på godset Pemberley, nära Elisabeths syster Jane och hennes man Bingley. Allt verkar perfekt. Men kvällen före den årliga höstbalen kommer Lydia Wickham till godset och påstår att hennes man blivit mördad. Det blir början på en historia med rötter i det förflutna. Ingenting är vad det ser ut att vara.

Kattbergen

av Sabrina Janesch. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Prisbelönad debutroman om den unga kvinnliga Berlinjournalistem Nela, som efter sin älskade morfars död beger sig på en resa in i det förflutna för att utforska sin släkts öden. Det blir en lång resa i tid och rum till Schlesien i nuvarande Polen och Galizien i Ukraina. Plågsamma minnen av fördrivning kommer i dagen. Nela som vuxit upp med morfaderns berättelser hittar slutligen "sanningen" bakom hemligheter och förtal. S.J., född 1985.

Bara vara Martha

av Ulrika Jonsson. Inläst ur Forum, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Marthas make Austin dör plötsligt och Martha är ensam efter ett fyrtioårigt känslokallt äktenskap. Hon famlar sig fram i tillvaron. Hon möter Gianni, en mycket vänlig man. Och grannen Dorothy vägrar lämna henne ifred. Dessa två hjälper Martha att hitta sin plats i tillvaron och börja njuta av livet. Men för att gå vidare måste hon göra upp med sitt förflutna. Sanningen ska fram även om den får förödande konsekvenser för Martha och hennes döttrar.

Vän med döden

av Samuel Karlsson. Inläst ur Deckarförlaget, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 18 min..

Fristående fortsättning på Mordet på Hammarskjöld. En ung kvinna försvinner under en avslutningsfest i början av 1960-talet i Hultsfred. Den pensionerade polisen Sven-Olof Åkerman försöker ta reda på sanningen bakom försvinnandet. En sanning som någon försöker dölja till varje pris. Samtidigt jagar poliserna Louise Hård och Frank Nordgren en kallblodig pyroman och mordbrännare. Hur många offer ska förintas i lågorna innan de griper den skyldige?.

Det är bara regn

av Alice Kassius Eggers. Inläst ur Pequod Press, 2012 av Emma Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

En ung man dör i en olycka och historien om honom blir till en kärlekshistoria berättad i fragment och poetiska bilder. En berättelse om att försöka skriva om döden. Om att rekonstruera en historia av minnen som alltid finns kvar, som en ibland knappt hörbar, ibland dånande bakgrundsmusik. En saga om olycklig kärlek och ett pussel av dikt. A.K.E., 1980- . Debutroman.

Det perfekta mordet

av Henry Reymond Fitzwalter Keating. Inläst ur Lindqvist, 1975 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Inspektor Ghote vid polisen i Bombay är en stor beundrare av den västerländska polisens metoder. Han är själv insnärjd i sitt lands byråkrati och korruption men han strävar oförtrutet på mot sina höga föredömen. Det känns extra bittert när han ställs inför "det perfekta mordet" och den misstänkte personen står för allt Ghote avskyr, högt på den sociala stegen och av polisen sedd som oantastlig. Men Ghote kämpar vidare. Pusseldeckare från 1964.

Jag ringer mina bröder

av Jonas Hassen Khemiri. Inläst ur Bonnier, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 1 tim., 29 min..

En bil har just exploderat och Stockholm har drabbats av paranoia. Amor, romanens jag, irrar under 24 timmar runt i staden för att reklamera ett borrhuvud. Han ska också sluta stalka sin vän Valeria, svara när Shavi ringer och trösta mormor som dog för länge sedan. Viktigast av allt är att han inte får dra till sig några misstänksamma blickar. Men vad är ett normalt beteende? Och vem är en potentiell gärningsman?.

Kritikern

av Dean R. Koontz. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Litteraturkritikern Shearman Waxx vet hur man dödar en bok med några väl valda, syrliga ord. Men den bästsäljande författaren Cubby Greenwich upptäcker att det inte är det enda han är kapabel att döda. Efter ett personligt sammanträffande med Waxx bryter helvetet loss. Familjens villa brinner ner, de utsätts för beskjutning och upptäcker att Waxx har varit inblandad i mord på fler författare. Men är han ensam om de fruktansvärda dåden?.

Allt kommer tillbaka

av Nicola Lagioia. Inläst ur Astor, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Överflödet vet inga gränser för de tre huvudpersonerna i 1980-talets Bari. Framtiden är ljus för de unga männen och en ny värld växer fram - hela Italien är en drömfabrik. Men det blir inte som de tänkt sig. De unga vännerna tvingas ifrågasätta sin tillvaro när de dras in i ett mörker som förändrar dem för alltid. Förf. räknas till Italiens mer intressanta yngre författare. Detta är hans tredje roman som blivit flerfaldigt prisbelönt.

Ofriserade tankar

av Stanislaw Jerzy Lec. Inläst ur Ellerström, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 31 min..

Stanislaw Jerzy Lec, 1909-1966, hör till efterkrigstidens mest egensinniga och bitska tänkare. Den skarpslipade aforismen var hans vapen i kampen i ett ideologiskt ockuperat Polen. Han var skolad i polsk-litauisk-tysk kultur och jagades av både nazister och kommunister. Först 1956 fick han möjlighet att åter publicera sig i Polen: "I en stat där man känner till exakt datum för sina medborgares död kan man inrätta den perfekta planekonomin".

Var är alla flickor nu?

av Leena Lehtolainen. Inläst ur Bazar, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Tre muslimska flickor försvinner med kort tids mellanrum från Esbo utanför Helsingfors, men ingen av dem anmäls saknad. Alla är de tonåringar som har gått i samma ungdomsklubb som Iida, kriminalkommisarie Maria Kallios dotter. Maria har just börjat som ledare för en specialgrupp inom polisen som utreder våldsbrott som faller utanför det vanliga mönstret. Så hittas en iransk flicka mördad i en snödriva, strypt i sin egen sjal.

Rosor, min kära, bara rosor

av Mark Levengood. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 2 tim., 17 min..

En samling kåserande texter. Författaren berättar om människor han mött, bland annat världsstjärnor som Meryl Streep och Dalai Lama, men också om sin kedjerökande mamma, sin svindlande långa morfar och det gistna hembiträdet som vandrar genom livet på svullna fötter. I författarens ögon är vardagen ett myller av intressanta iakttagelser som han vänder och vrider på och gör nya upptäckter.

Nu jävlar!

av Heidi Linde. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

I en liten stad på det norska Östlandet lever Terese, Jessica, Lydia och Kevin. Var och en av de fyra har en relation till någon med stark inverkan på deras liv. Dåtid och nutid varvas och i mötet med det förflutna sker små förskjutningar som ändå kan förändra dessa människors liv på djupet. Inkännande skildring av småstadsliv och om förväntningar, försoning och förändring. H.L., 1973- , norsk författare.

Jag tänker på Storm Petersen och andra dikter

av Petter Lindgren. Inläst ur Bonnier, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar 40 min..

Författarens fjärde diktsamling. En dikt kan börja med en stekpanna, ett bragokex, en gammal lånebok, "inaktuella titlar / över sövande ämnen". Han ser noggrant på föremålet, citerar det kanske, följer sin tankes språng så att oväntade möten uppstår och fantasin får näring. Eller också riktar han blicken utåt, mot himlafenomenen. Hans dikter är konkreta, som hälsningar från tingens inneboende mening. P. L., 1965-.

Hindenburg

av Susanna Lundin. Inläst ur Bonnier, 2012 av Christina Hellman. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

En roman om jordens undergång och hur man blir människa. Texten är som dröm och rör sig mellan stad och landsbygd, med karaktärerna Bertil och Prickly Pear i huvudrollerna. De bor under trappan till ett gammalt hus. Bertil har döpt huset till Hindenburg. Luftskeppet som bar det namnet kraschade nämligen just där. Bertil begravde luftskeppet under pionbuskarna. Debutroman. S.L., född 1986.

Lögnhalsarna

av Henning Mankell. Inläst ur Leopard, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Sammanställning av nio enaktare inspirerade av Strindbergs dramatik och kaotiska liv. Man får vi möta Strindberg i gräl och samtal med fadern, Heidenstam och Carl Larsson. Förutom verkliga personer figurerar också litterära gestalter ur Strindbergs egen produktion i pjäserna, som snickaren Eriksson i Röda rummet som rasande förebådar den mäktiga flod som en gång ska komma dånande när arbetarna tar makten.

Det förlorade paradiset

av John Milton. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Heroiskt epos av John Milton, 1608-1674, som kretsar kring teodicéproblematiken: Om Gud är god och allsmäktig varför finns det så mycket ondska i världen? Milton skildrar i dikten, skriven på blankvers, skapelsen och syndafallet med tanken att "för allt folk rättfärdiga Guds vägar". Milton skrev eposet under sina sista år i livet när han var helt blind. Nytolkning av Ingvar Björkeson och inledning av Anders Cullhed.

Korntäppa

av Gerald Murnane. Inläst ur Bonnier, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Gerald Murnane, 1939 -, en av Australiens främsta författare, har publicerat ett tiotal böcker, romaner, noveller och essäer. Här ger han inblickar i sin författarverkstad: självbiografiska konstruktioner och färgrik minneskonst. Den skrivande jagberättaren förklarar varför han måste skriva fast han lovat sig själv att sluta. Han berättar sitt livs historia: om vägen till språket och fantasin, och om möten med flickor och kvinnor.

Den senila skalbaggens tröst

av Jens Månvinge. Inläst ur Midro Publishing, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 16 tim., 35 min..

Självbiografi i romanform. Efter att Jens Månvinge har jobbat i den thailändska regnskogen ger han sig av till Bangkok för att få ordning på sin ekonomi. Det leder emellertid till att han döms till 30 är i fängelse för grovt narkotikabrott. Han hamnar på Asiens mest beryktade fängelse, Kong Prem Prison, även kallat Bangkok Hilton. Om hur människan, mot alla odds, kan anpassa sig och överleva de mest vidriga förhållanden. Förf., f. 1962, debut.

Barkhes son

av Bodil Mårtensson. Inläst av Anna Westerberg. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

Den andra boken om Frans Barkhe, länsman på Helsingborgs slott i 1650-talets Skåne. Barkhes nya hustru Maria Perle af Küstrin är gravid. Det måste bli en son eftersom Barkhe till sin besvikelse redan har fem döttrar. Samtidigt vill många se honom död. Svenske överstelöjtnanten Gustaf Ehnhjärta är en av dem. Han vill hämnas svärsonen som Barkhe låtit avrätta under grymma former.

Parallella historier

av Péter Nádas. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 1: 16 tim., 6 min. : mono.

Del 1 i en romantrilogi där man får följa två tunt sammantvinnade familjers öden i Budapest och Berlin från andra världskriget fram till våra dagar. Närgången skildring där angelägna frågor ställs om historiens kraft och individuell frihet. Och spelplatsen för dessa stridigheter är människornas kroppar - sexualitetens plats, men också utrymmet för det "regelvidriga" . Långsamt växer en helhetsbild fram av några individer under ett fåtal dagar.

Mitt instängda hjärta

av Marie Ndiaye. Inläst ur Natur & kultur, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Nadia bor i Bordeaux och undervisar i samma skola som sin man, Ange. De brinner för sitt yrke och sina elever, men sedan en tid tillbaka är de utsatta för oförklarliga trakasserier. Ingen, inte ens deras vänner, vill längre se dem i ögonen. Sedan huggs Ange ned på öppen gata. Nadia försöker förtvivlat förstå vad de har gjort för fel som kan rättfärdiga detta hat. Mardrömslik skildring av förföljelse och en nedstigning i människans mörka inre.

Vit vit

av Marie Norin. Inläst ur Norstedt, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

En pojke reser med sin mamma på semester utomlands. Han har fått en kamera och fotograferar oavbrutet. Resan slutar i katastrof och sedan finns bara efteråt kvar. Pojken betraktar alla bilderna från semestern med mamma. Men ingenting stämmer längre. I koncentrerade bilder skildrar författaren pojken och hans försök att förstå och överleva det ofattbara. Tät och koncentrerad prosa om sorg. M.N., 1967- , poet och romanförfattare.

Bedragets pris

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Del 35 i serien Tre systrar. Under lång tid har Aile dolt sanningen om vem som är yngsta dotterns far. Då Halvor försäger sig får Hans sitt livs överraskning. I Tromsö inser Stina att hon har varma känslor för David. Men det kommer hon aldrig att erkänna. På Jakobvollen ser Ingrid och Gjermund fram emot hösten då deras gemensamma kärleksbarn ska komma.

Drömsyner

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Camilla Bard. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Del 33 i serien om Raija. Raija sluter ögonen och ser framför sig en karg och brant kust. Det är inte Ryssland, inte Arkhangelsk. De skrämmande bilderna kommer oftare nu, också i drömmarna, och Raija vet att de hör ihop med verkligheten. Hon ser barn. Och män hon har känt. Hon öppnar ögonen och ser ut mot Kvitsjön, ryser och kan inte skaka av sig den onda föraningen hon känner. Då ser hon skutorna komma in och hon vet att något ska ske.

Farlig midsommarnatt

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Del 34 i serien Tre systrar. Lilla Ina Maret är fascinerad av alla bål folket vid fjorden tänder på midsommarnatten. Efter att Aile har somnat smyger hon sig ut för att fira midsommar. Föga anar hon vad som kommer att ske. Magnus Rehnberg bestämmer att Nelle ska ta med sig Lukas och Daniel till Mattisgård för att hälsa på Stina, som blir både överraskad och glad över att se väninnan igen. Men även den mystiske spanjoren fångar hennes intresse.

Nådastöt

av Louise Penny. Inläst ur W&W, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Den andra boken om kommissarie Armand Gamache i den kanadensiska byn Three Pines. Det är vinter och den årliga curlingturneringen har börjat. På den frusna sjön upptäcks en förkolnad kropp mitt bland åskådarna. Ingen har sett mordet begås och inga ledtrådar eller motiv tycks finnas. Men när Gamache börjar undersöka offrets förflutna, framträder en livshistoria fylld av mörka hemligheter. Dessutom får kommissarien erfara att han har egna fiender.

Korpen och andra dikter

av Edgar Allan Poe. Inläst ur Ellerström, 2001 av Camilla Bard. Talboken omfattar 1 tim., 38 min..

En samlad introduktion av poeten Edgar Allan Poe, 1809-49. Bland andra återfinns här dikterna Korpen (The raven), Annabel Lee och Stad i havet (The city in the sea). Översättning och efterskrift av Sven Christer Swahn. Dikternas bio- och bibliografiska bakgrund kommenteras av Jonas Ellerström.

Kristallarken

av Bengt Pohjanen. Inläst ur Högman, 1998 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

En hel epok, hundra år av skeende, ryms i den burleska romanen om Toivo Korpela. Han var den som startade Korpelarörelsen i Norrbotten, med allt vad den förde med sig av brinnande extas, sexuella orgier och kanske människooffer. B.P., 1944- , författare och tidigare präst i svenska kyrkan.

Bergtagen

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1991 av Brita Gardarsdottir. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Liv är en outsider, en ung flicka som håller på att bli kvinna. Från och till ger hennes konstnärliga sinne sig uttryck i barnslig fantasi, med resultat att hon blir stämplad som en lögnerska. Det händer att hon skriker vargen kommer bara för skojs skull men när vargen verkligen kommer är det ingen som tror henne. Så dyker den unge främlingen upp i bygden, en man som alla flickor svärmar för. Men han har bara ögon för Liv.

Profetian

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 17 tim., 3 min..

Del 6 i Silverörnserien. Året är 45 f. Kr. och de romerska officerarna Macro och Cato har skickats hem till Rom från andra legionens postering i Britannien. Pirater har lyckats lägga beslag på några värdefulla bokrullar, vars innehåll är hemligt men sägs vara helt avgörande för kejsaren och rikets säkerhet. Den kejserliga sekreteraren Narcissus ger Macro och Cato i uppdrag att hitta bokrullarna. Misslyckas de riskerar hela romarriket att gå under.

Prinsessan av Wasa

av Anna Sparre. Inläst ur AWE/Geber, 1991 av Camilla Bard. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Historisk roman om prinsessan Anna av Wasa, dotter till Johan III och Katarina Jagellonica, Sigismunds syster och förtrogna. Hon förälskar sig tidigt i Gustaf Brahe och motstår alla försök att bli bortgift med någon av högre börd. Hon får aldrig sin älskade, han sviker henne. Anna, 1568-1625, dör i Polen, där hon bland annat blivit skicklig i sjukvård.

Svenska öden och äventyr

av August Strindberg. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1981 av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 1: 13 tim., 22 min. : mono.

Del 1 i samlingen Svenska öden och äventyr innehåller berättelser med motiv ur svensk historia under medeltiden. Det enkla folkets liv återges i denna märkliga svit av novellistiska bilder. Med impressionistisk stil, men också realistisk konkretion ger Strindberg liv åt den svenska historien och hans berättelser har i mycket format vår uppfattning om de här historiska epokerna. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Small world

av Martin Suter. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Kriminalhistoria, inlindad i berättelsen om 68-årige Konrad Langs insjuknande i Alzheimer. I början är det bara småsaker, men ju mer av närminnet som går förlorat, desto starkare blir barndomens minnen. Det skrämmer den gamla miljonärsdam som Konrad känner sedan barnsben och har nära band till. Thrillerartad historia om den rika och mäktiga schweiziska familjen Koch, tillika fallstudie över Alzheimers sjukdom. M.S, schweizisk förf., 1948 -.

Maktens skuggor

av Madge Swindells. Inläst ur Richter, 1987 av Anita Molander. Talboken omfattar 17 tim., 21 min..

Del 1 av Maktens skuggor. Det är dags för vinter-OS i Sarajevo 1984 och mod, flärd och fysisk storslagenhet visas upp. Eliten är församlad liksom deras tuffa sportagenter. En av de allra smartaste sportagenterna är den unga Megan Carroll, som närmast betraktas som ett fenomen. Hon är hårdnackad och dynamisk och på väg att få hela sportvärlden emot sig eftersom hon är väl medveten om vem och vad hon vill ha både inom karriären och kärleken.

Solens barn

av Madge Swindells. Inläst ur Richter, 1985 av Brita Gardarsdottir. Talboken omfattar D. 2: 10 tim., 41 min..

Del 2 av Solens barn. Handlingen utspelar sig på Godahoppsudden i Sydafrika åren 1938 till 1968. Den välbärgade vinodlarfamiljen Van Achtenburgh blir utskämd när deras dotter Anna rymmer hemifrån för att gifta sig med den fattige farmaren Simon. I romanen får man följa hennes liv och hennes kamp för att bli accepterad både som kvinna och affärsmänniska. I centrum står kärleken till Simon kärlek och Annas kamp för att bevara sin stora hemlighet.

Solens barn

av Madge Swindells. Inläst ur Richter, 1985 av Emma Sildén. Talboken omfattar D. 1: 13 tim., 13 min..

Del 1 av Solens barn. Handlingen utspelar sig på Godahoppsudden i Sydafrika åren 1938 till 1968. Den välbärgade vinodlarfamiljen Van Achtenburgh blir utskämd när deras enda dotter Anna rymmer hemifrån för att gifta sig med den fattige farmaren Simon. I romanen får man följa hennes liv och hennes kamp för att bli accepterad både som kvinna och affärsmänniska. I centrum står kärleken till Simon och Annas kamp för att bevara sin stora hemlighet.

Fem veckor i ballong eller En upptäcktsresa i Afrika av tre engelsmän

av Jules Verne. Inläst ur Beijer, 1916 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 3 min..

Dr. Samuel Fergusson, forskare och upptäcktsresande, ger sig iväg på resa i en luftballong tillsammans med sin betjänt Joe och sin vän proffsjägaren Richard "Dick" Kennedy. De reser över den Afrikanska kontinenten - börjar på Zanzibar och slutar i Senegal. Det är Fergussons avsikt att utforska de delar av Afrika som expeditionerna under Bart, Burton och Speke inte lyckades nå. Jules Vernes debutroman från 1863.

Dagar utan hunger

av Delphine de Vigan. Inläst ur Sekwa, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Laure är nitton år och anorektiker. I sjukdomens slutstadium blir hon inlagd på sjukhus av en läkare som på många sätt blir hennes räddning. Efter tre månader mår hon bättre. Månader som ger Laure tid att börja förstå hur det kunde gå så långt, tid att möta barndomsminnen som hon inte kan frigöra sig ifrån och tid att hitta livsglädjen igen. Debutroman, utkom i original 2001. D.V., 1966- , fransk författare.

Vild norrlänning tar till orda

av Birger Vikström. Inläst ur Black Island Books, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

Andra samlingen av författaren Birger Vikströms, 1921-1958, artiklar och noveller. Vikström, som föddes i Norrbotten, men växte upp i västerbottniska Granbergsträsk, debuterade 1948 och fick åtta böcker utgivna under sin livstid. Texterna har tidigare publicerats i tidningar och tidskrifter 1946-1957. Samlingen ger prov på ett säreget och vildvuxet författarskap präglat av vemod, humor, komik och satir över det svenska pamp- och paragrafsamhället.

Norrut

av Willy Vlautin. Inläst ur Bakhåll, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Allison, 22-årig servitris på ett sunkigt kasino i Las Vegas, har supit bort det som skulle bli en anständig framtid och kraschat i ett destruktivt förhållande med en skitstövel. Men hon vägrar att ge upp och reser norrut mot Reno, en stad med ännu fler förlorare men där årstiderna ändå växlar. Om utslagna människor på den amerikanska baksidan där det trots allt finns de som har kraft att resa sig. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Små solfåglar långt borta

av Christie Watson. Inläst ur Damm, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

12-åriga Blessing och hennes storebror Ezikiel lever ett bekvämt liv med sin familj i Lagos. Men allt förändras den dag mamma hittar far ovanpå en annan kvinna. Mamma, Blessing och Ezikiel tvingas lämna allt och flyttar till morföräldrarna i Nigerdeltat. Här rådet det brist på det mesta och att få gå i skolan är ingen självklarhet. Dessutom måste de från att ha varit kristna bli muslimer. Prisbelönad debutroman. C.W., engelsk förf..

Innan jag somnar

av Steven J. Watson. Inläst ur Bazar, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

47-åriga Christine Lucas lider av amnesi vilket innebär att varje gång hon vaknar minns hon inget av de arton år som gått sedan hennes olycka. På initiativ av sin läkare börjar hon skriva dagbok och allt eftersom flyter fragment av minnen upp till ytan. Vad är sanning och vad är lögn? Vem kan hon lita på och vad är det egentligen som har orsakat hennes minnesförlust? Debutroman. Steven J. Watson, engelsk förf., född 1971.

Aran

av Jan Wolf-Watz. Inläst ur h:ström, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Verklighetens Aran är en stenbunden ö, fantasieggande och mytomspunnen, utanför Irlands västkust där historien och den irländska kulturen är starkt närvarande. Hit kommer - och återkommer, varje år - romanens Oldsbye, konstnären som gömmer sitt namn. Han tror sig inte längre veta något, alla de ytliga sammanhangen har krackelerat. Det handlar om ständiga återkomster och en evig längtan efter kärleken.

Svart sensommar

av Inger Wolf. Inläst ur Modernista, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

En gravid kvinna hittas brutalt mördad i ett skogsområde. Det är en ensamstående mamma som varit ute på en joggingrunda i skogen. I en närbelägen sjö finner man en dränkt man. Vice kriminalkommissarie Daniel Trokic inleder tillsammans med IT-esset Lisa Kornelis en mördarjakt som kommer att korsa såväl religiösa sekter som den internationella läkemedelsindustrin. Debutdeckare av danskan I.W., född 1971.

Bret Easton Ellis och de andra hundarna

av Lina Wolff. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

En rad människoöden presenteras. De befinner sig i Katalonien i Spanien och alla kretsar de kring den vackra och gåtfulla författaren Alba Cambó. Karaktärerna är kantstötta och lite slitna och kämpar för att få rätsida på sin existens. Men framför allt har de en orubblig tro på att kärleken till slut faktiskt kommer att frälsa dem. Sinnrikt konstruerad roman där de enskilda historierna kuggar i varandra och bildar en helhet.

Ett eget rum

av Virginia Woolf. Inläst ur Ellerström, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

I Virginia Woolfs klassiska bok Ett eget rum blir en kvinna som försöker få tillträde till ett universitets bibliotek avvisad. Detta är ett av de hinder kvinnor har emot sig för att kunna utveckla sitt konstnärliga skapande. Författaren låter läsaren följa med på en resa mellan olika tidsåldrar och platser som bevisar att intellektuell frihet är beroende av materiella ting.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2012.1: 50 min. : mono; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Elin pluggar med talböcker i mobilen / Anna Gustafsson Chen. Vandringen genom Afrika var värsta lyxen / Lena Boqvist. 5 frågor till Johan Unenge / Jenny Nilsson.

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2012.3: 51 min. : mono; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Kampanj ska locka nya talbokslåntagare / Anna Gustafsson Chen. "Jag är inte en tycka-synd-om-mig-själv-typ" / Linda Jerrewing. Barns tankar om talböcker / Lena Boqvist. ; 5 frågor till Bo Östen Svensson / Lena Boqvist.

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2012.2: 52 min. : mono; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Fokus: att hitta elevernas talanger / Anna Gustafsson Chen. "Man får så mycket mer i tidningen än i radion" ; 5 frågor till Jessika Gedin / Lena Boqvist.

Allmänt och blandat

Vad jag tänker på när jag tänker på livet

Inläst ur Bromberg, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Åtta välkända författare och skribenter beskriver sina tankar om livet, utifrån skilda erfarenheter, åldrar och perspektiv. Medverkar gör Lena Andersson, Christina Jutterström, Jonas Hassen Khemiri, Martin Lönnebo, Morten Narrowe, Margareta Strömstedt, Gun-Britt Sundström samt Barbro Westerholm. Samling kloka, inspirerande, roliga, tänkvärda och sinsemellan helt olika berättelser.

Politik som spektakel

av Maria Wendt. Inläst ur Atlas, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 7 min..

Almedalsveckan har blivit en central politisk händelse i Sverige. Utgångspunkten för boken är den sammanflätning av medier och politik som sker där. Maria Wendt har i flera år genomfört deltagande observationer i Visby samt analyserat mediernas bevakning av svenska valrörelser. Hennes slutsats är att medierna måste ses som ett problem för demokratin. Maria Wendt är forskare och lärare på Statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.

Religion

För att ni skall tro

av LarsOlov Eriksson. Inläst ur Libris, 2007 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 30 min..

Johannesevangeliet framställer Jesus ur en annan synvinkel än hos Matteus, Markus och Lukas, och kallas ofta för det andliga evangeliet. Johannes är övertygad om att Jesus är den han säger sig vara, och han skriver för att övertyga och förändra. Kommentaren är skriven för både vana och mindre vana bibelläsare. L.E., teologie doktor och präst inom EFS och Svenska kyrkan, arbetar som lärare vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala.

Så räddar Gud världen

av Hans Johansson. Inläst ur Libris, 2011 av Ingalill Söderberg. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

Romarbrevet är nog det brev av aposteln Paulus som har fått störst genomslag genom kyrkans historia. Här gjorde Luther sin glada reformatoriska upptäckt - allt av nåd genom tro. Kyrkofadern Augustinus och andra har fördjupat tankarna om människan och Gud utifrån brevet. Kommentaren är skriven för både vana och mindre vana bibelläsare. H.J., 1950-2008, var pastor inom Evangeliska frikyrkan.

Gustaf Landmér - förkunnare med färg

av Helge Lööf. Inläst ur Gummesson, cop. 1980 av Jan Setréus. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Biografi över missionspastorn Gustaf Landmér, 1898-1975. De första åren tillbringade han i familjens enkla hem i Torhamns socken i Blekinge, innan han tillsammans med föräldrar och syskon i olika omgångar kom att vistas i USA. Som 22-åring återvände han till Sverige och började på Missionsskolan i Lidingö. Han verkade sedan som uppskattad pastor och färgstark förkunnare inom Missionsförbundet ända fram till sin död.

Mot undergången

av Erik Petersson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 30 min..

1500-talets Europa drabbades av jordbävningar, oväder, svält, krig och fattigdom. Katastroferna tolkades av vissa som Guds straff och att jordens undergång stod för dörren. I Sverige ville Hertig Karl och ärkebiskop Abraham Angermannus ställa saker till rätta. De satte igång med en genomgripande samhällsomvandling - det blev inte riktigt som de tänkt sig, men utgången kom att påverka hela rikets framtid. Författarna är historiker.

Filosofi och psykologi

Brigitte Bardot & Lolitasyndromet

av Simone de Beauvoir. Inläst ur Modernista, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

En samling essäer skrivna av Simone de Beauvoir mellan 1944 och 1959. Här utforskar hon bland annat Brigitte Bardot som ett provokativt löfte om kvinnlig frigörelse, hur Marquis de Sades litteratur kan betraktas som en etik, och hur man kan förstå relationen mellan filosofi och litteratur. Bokens syftar till att framhålla Beauvoir som en tänkare i egen rätt, och vill bidra till att ge henne en välförtjänt plats i vår filosofiska kanon.

Lär känna dig själv på djupet

av Marta Cullberg Weston. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Förf. menar att vi människor bär omkring på lager av erfarenheter i vårt medvetande som vi vanligtvis inte har kontakt med. Genom att öppna dörren till dessa tidiga erfarenheter kan vi reparera trauman och bli fria från känslomässiga låsningar. Det bidrar också till kunskap om oss själva, ökad självrespekt och självkänsla. Författaren är psykolog och psykoterapeut.

Att samtala med barn

av Ylva Ellneby. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

En vägledning i hur samtal med barn kan startas, utvecklas, fördjupas och hur viktigt småprat är i vardagen. Författarna diskuterar hur man som vuxen kan lyssna med vad de kallar "fyra öron". Genom att ställa öppna frågor kan man hjälpa barnet att hitta lösningar på ängslan, oror och rädsla. Författarna är förskollärare och specialpedagog respektive barn- och ungdomspsykoterapeut.

Min bästa tid

av Jane Fonda. Inläst ur Bromberg, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Jane Fonda, 1937- , amerikansk skådespelare, antikrigsaktivist och workoutpionjär skriver om åren i en kvinnas liv efter femtio. Hon betonar vikten av att se tillbaka på livet, vila i nuet, men också att tänka framåt genom att ge av sig själv till kommande generationer. Olika sätt att åldras med livskvalitet via mat, motion, meditation och samhällsengagemang beskrivs, liksom vikten av att omge sig med mycket kärlek, vänskap och gemenskap.

Myten om det motsatta könet

av Ingemar Gens. Inläst ur Idéimperiet/Leva!, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Det är våra förväntningar som formar pojkar till män och flickor till kvinnor. Förf. menar att tanken om det motsatta könet är en myt, en konstruktion och en parentes i mänsklighetens historia. Läsaren får följa med på en resa genom könsrollernas historia, till visionen om det maskulina samhällets undergång. Förf. är jämställdhetsexpert och debattör, och har drivit två uppmärksammade projekt inom förskolan som lärt barn att överskrida könsroller.

Framtoning

av Andrea Jovell Swensson. Inläst ur Informationsförlaget, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Idébok för chefer, ledare och egenföretagare. Framtoning beskriver vad du som ledare, politiker och företagare behöver för att kommunicera med omvärlden i form av tydlighet, engagemang och relationer. Boken innehåller både teori och praktiska övningar. Förf. är expert och konsult inom kommunikation och ledarskap i näringsliv och politik.

När brustna hjärtan läker

av Anders Magnusson. Inläst ur Svenska institutet för sorgbearbetning, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 5 min..

Kort introduktion om sorg och sorgebearbetning. Författaren ger konkreta tips på sorgehantering och hur människor som drabbats av sorg ska bemötas. Sorg kan bero på många saker. Dödsfall, skilsmässor eller en flytt, är några exempel. Att känna sorg vid en förlust är normalt och naturligt men det finns många missuppfattningar om hur man ska hantera förluster, till exempel att tiden läker alla sår.

Alla goda ting är tre

av Robert Moss. Inläst ur ICA, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Genom de tre goda tingen: drömmar, sammanträffanden och fantasi kan man komma i kontakt med sin egen energi. I vår stressiga vardag är det lätt att tappa kontakten med en djupare mening i livet. Författaren menar att vi kan använda våra drömmar för att återuppväcka känslan för den vi verkligen är. Drömmar kan också hjälpa oss att leva ett mer kreativt liv. Författaren är före detta lärare, romanförfattare och journalist på The Economist.

Uppfostran och undervisning

Att utveckla elevhälsa

av Petri Partanen. Inläst ur Skolutvecklarna Sverige, cop. 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

Förf. är leg psykolog och specialist i pedagogisk psykologi. Hur kan arbetet kring elever i behov av stöd utvecklas på bästa sätt? Vad är framgångsfaktorer när man ska utveckla elevhälsoarbetet? En bok för lärare, arbetslag, elevhälsopersonal och skolledare som kan användas i utvecklingsarbetet på såväl den enskilda skolan som i en förvaltning eller kommun. Ett stöd för att kartlägga, analysera och stödja utvecklingen i en önskad riktning.

Språkvetenskap

Polletten som trillade ner

av Lars Melin. Inläst ur Norstedt, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Språkliga metaforer används överallt: i poesi och slang, i teknisk information och politik, i skvaller och vetenskap. Ofta är det lättare att förstå en metafor än rent klarspråk. Metaforer är uttryck som används om något som liknar det som uttrycket egentligen står för, till exempel "Smöra" istället för smickra. Men var kommer de ifrån? Och hur ska man egentligen förstå dem. L.M., docent i nordiska språk, tar med läsaren på en spännande resa.

Litteraturvetenskap

Släng alla kartor

av Marcus Birro. Inläst ur Damm, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Marcus Birro, 1972- , författare och krönikör, berättar uppriktigt om sitt liv, om framgångar och tillkortakommande och om människor som betytt mycket för honom. Om att följa sina drömmar, om att gapa och skrika, om att viska och be. Om skrivande och om författandets villkor och pris. Birro beskriver också sina upplevelser av den svenska mediebranschen och går bakom kulisserna på flera kända radio- och teveprogram.

En diktares kompost

av Johan Cullberg. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

J.C., pensionerad professor i psykiatri, berättar om den kaotiska och smärtsamma "kompost" som barndomsåren utgjorde för Gunnar Ekelöf, 1907-68. Barndomen blev myllan för ett skapande som gjorde honom till en av 1900-talets främsta diktare. Genom studier av brev, tidiga dokument och journaler såväl som av Ekelöfs diktning ger C. en delvis ny bild av Ekelöfs personliga historia och lyfter fram bakgrunden till några av de mest älskade dikterna.

Årens spegel [LjudupptagningDJohannes Edfelt]

av Johannes Edfelt. Inläst ur Bonnier, 1963 av Lars Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 55 min..

Johannes Edfeldt, 1904-1997, intar som lyriker en central ställning i svensk litteratur. Men han var också essäist, och här gör han strövtåg och upptäckter i minnets landskap. Han söker sig tillbaka till barndomens Västergötland, till skolårens Skara, de första kontakterna med konsten och litteraturen och studentårens upplevelser i Uppsala.

Skitigt vackert mörker

av Mattias Fyhr. Inläst ur Ellerström, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 33 min..

M.F., litteraturvetare, har skrivit en bok om vännen och författaren Mare Kandre, 1962-2005. De båda möttes i gemensamma intressen för gotik och skräck inom litteratur och film, och boken började skrivas i sorg över Kandres död men också kritiskt över hur hon ibland beskrivits. Återger e-post, inspelade samtal och andra tidsdokument. Personligt hållet porträtt av en av Sveriges stora författare.

Reporterns självporträtt

av Ryszard Kapuscinski. Inläst ur Bonnier, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Samling av Ryszard Kapuscinskis, 1932-2007, intervjuer, föreläsningar och samtal. Här berättar han om en kringflackande barndom präglad av hunger och köld, om sitt sätt att bedriva reportaget som genre och om den ensamhet och rädsla som är den kringresande reporterns följeslagare. En inblick i reportagets konst, formulerad av en av dess främsta utövare; en författare som alltid gick sin egen väg.

Strindbergs världar

av Björn Meidal. Inläst ur Ström, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 28 tim., 17 min..

Strindbergs liv kronologiskt berättad i 15 avdelningar. Strindbergforskaren Björn Meidal utgår främst från alla de brev som S. skrev under sitt liv och fotografier som finns bevarade. Det blir en skildring av hans många världar - geografiska som i Stockholm, skärgården, Berlin, Paris och inre med alla hans tankar om människor och den kreativa processen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Självbiografin

av John Cowper Powys. Inläst ur Ariel, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 32 tim., 27 min..

Den engelsk-walesiske prosaisten John Cowper Powys, 1873-1963, hör till den engelska 1900-talslitteraturens klassiker. Tillkommen i anslutning till den s.k. Dorset-sviten, de episkt introspektiva romaner som introducerade honom på svenska och som utgör en höjdpunkt i hans författarskap, bryter Powys självbiografi ny mark i sin genre. Verket är svårkaraktäriserat och krävande med sina subtila vindlingar, lärda anspelningar och plötsliga tankehopp.

Konst, musik, teater och film

Lill-Tarzan å jag

av Johan Hedenberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Självbiografi av J.H., 1954- , skådespelare och manusförfattare. Han är född och uppvuxen i Grimsta och Vällingby, tänkta som mönsterförorter i miljonprojektets Stockholm. Han hoppar i sitt berättande mellan olika decennier och varvar ögonblicksbilder från barnet Johans perspektiv på 1960-talat med den vuxnes kommentarer om vad som har hänt de människor han mött. Många gamla kompisar hamnade i missbruk och dog i unga år.

Estetisk rensning

av Dan Jönsson. Inläst ur 10tal bok, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Buy, bye beauty, profeten Muhammed som rondellhund och Anna Odells fejkade psykos på Liljeholmsbron är några av de tio samtida konstskandaler som rört upp känslorna under 2000-talets första årtionde. Det blev plötsligt oklart vilka regler som gäller: estetikens, etikens, juridikens eller politikens. Förf., född 1963, knyter i denna essäsamling konflikterna till varandra och blottar ett samhälle i förändring.

Sjung tills du stupar

av Tommy Körberg. Inläst ur Bonnier, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Artisten Tommy Körberg berättar om kärleken till musiken, sitt liv i rampljuset, om kokainmissbruket och hur det har påverkat honom att ha lämnats bort som barn. Han bildade bandet Tom & Mick & The Maniacs tillsammans med sina kompisar i början av 1960-talet, han har arbetat med Hasseåtage, haft en huvudroll i musikalen Chess i London, skådespelat i filmen Ronja Rövardotter och samarbetat med Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Mitt positiva liv

av Andreas Lundstedt. Inläst ur Norstedt, 2012 av Björn Isberg. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

För 10 år sedan fick artisten Andreas Lundstedt, 1972- , reda på att han hade hiv. Droger dämpade den skam och rädsla som han kände och ledde honom in i ett destruktivt beteende och under en lång period hemlighöll han att han hade hiv. Öppenhjärtigt berättar han om den svåra tiden och om vägen tillbaka, men också om sin uppväxt i Knivsta, den framgångsrika perioden med Alcazar och sin tid i New York. C.B. är frilansjournalist och bloggare.

Min dotter Amy

av Mitch Winehouse. Inläst ur Bladh by Bladh, cop. 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Amy Winehouse, 1983-2011, var förutom framgångsrik sångerska och självförbrännande missbrukare också en älskad dotter. I den här boken berättar pappa Mitch Winehouse sin egen historia om Amys liv. Läsaren får följa henne från den busiga barndomen via genombrottet och framgångarna till hennes död. Mitch Winehouse beskriver sin dotter med kärlek, stolthet och sorg i både det privata och offentliga livet.

Historia

Ukraina, Ukraïna

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst ur Silc, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

K.A.A., 1945- , mångårig utrikeskorrespondent i Östeuropa, skildrar en resa genom dagens Ukraina. Nedslag görs i huvudstaden Kiev, Lviv, Odessa, industristaden Dnipropetrovsk, koldistriktets centrum Donetsk och svenskättlingarnas Gammalsvenskby. Reportaget innehåller tillbakablickar, även humoristiska, på författarens tidigare vistelser under Sovjettiden och sätter in olika företeelser i dagens Ukraina i ett historiskt sammanhang.

Andra världskriget

av Antony Beevor. Inläst ur Historiska Media, 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (57 tim., 21 min.).

Andra världskriget är världshistoriens största globala katastrof och har mer än någon annan konflikt kommit att påverka efterföljande generationer. Här ger den brittiske militärhistorikern A.B. en bred skildring av dess förlopp; från utbrottet med tyskarnas anfall på Polen i september 1939 fram till den amerikanska atombombningen av Japan i augusti 1945, utan att glömma bort de vanliga soldaterna och civilbefolkningens oerhörda lidanden.

Krampen

av Hans Lundgren. Inläst ur Västmanlands läns museum, 2008 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Under andra världskriget placerades sovjetiska soldater som rymt till Sverige från tysk fångenskap i flyktingläger i de västmanländska skogarna. Ett av dessa läger var Krampen utanför Skinnskatteberg. Hösten 1944 utlämnades 2500 flyktingar till Sovjet. De som inte mördades tillbringade många år i Gulagarkipelagen eftersom Stalin betraktade tillfångatagna sovjetiska soldater som landsförrädare. Här skildras denna länge nedtystade historia.

Därför förlorar tyskarna i krig

av Kenneth Macksey. Inläst ur Fischer, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Mer än sextio år efter andra världskrigets slut rankas fortfarande nazisternas trupper som de bäst utbildade och mest organiserade väpnade styrkorna under sin tid. Motsvarande gäller även den väldiga tyska armé som besegrades i första världskriget. Men nederlagen var oundvikliga, menar den brittiske militärhistorikern K.M., 1923-2005, Tysklands katastrofala bakslag var oundvikliga resultat av landets militära struktur, ledning och historia.

Tobleroneaffären

av Mikael Romero. Inläst ur Norstedt, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

Tobleroneaffären kallades en serie händelser som ledde till att Mona Sahlin 1996 gjorde en "timeout" i sin politiska karriär och avstod att kandidera till posten som Socialdemokraternas partiordförande. M.R. var på den tiden Sahlins pressekreterare och skildrar inifrån ett av de mest uppmärksammade mediala dreven i modern svensk historia. Han anser att Sahlin blev orättvist jagad av pressen och sviken av partiets ledande skikt.

USA vid ett vägskäl

av Mikael Törnwall. Inläst ur Atlas, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

USA står inför sina största utmaningar på generationer. Den ekonomiska krisen efter kollapsen år 2008 har skapat ett budgetunderskott på 1 000 miljarder dollar och en statsskuld som är 100 % av BNP. I ett läge där USA behöver långsiktiga lösningar har landet hamnat i en ständig valkampanj, där de styrande politikerna inte ser längre än till nästa seger. M.T., ekonomijournalist, förklarar hur det komplicerade valsystemet fungerar.

Fångars elände

av Alf Åberg. Inläst ur Natur och kultur, 1991 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Skildring av de karolinska officerarnas och soldateras liv i Ryssland 1700 till 1723. För många av de 30000 fångarna - män, kvinnor och barn - skulle det dröja 10 till 15 år innan de som överlevde fick återse fosterlandet. I sina fångläger försökte de bevara det svenska samhället med folkvalda styresmän och luthersk gudstjänst. I Tobolsk, fångcentret i Sibirien, byggde de till och med en kyrka och en skola, där också ryska barn kunde gå.

Biografi med genealogi

Brink

av Anne Agardh. Inläst ur Atlantis, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Åren 1796 till 1797 seglade ett svenskt skepp från Amsterdam till Afrika. Ombord fanns kapten Abraham Brink från Åmål. Han hade med sig ett utbud av varor och skulle förhandla sig till en last av afrikanska slavar. Från Afrika gick färden vidare. Förf. följer Abraham från pojkåren i en välbärgad borgarfamilj till livet som slavkapten. Bygger på svenskt och utländskt arkivmaterial. Anne Agardh är lärare och specialpedagog.

Tillsammans är vi starka

av Leymah Gbowee. Inläst ur Forum, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

En personlig berättelse om en kvinnas kamp, om det blodiga inbördeskriget i Liberia och om vad pacifistiskt motstånd kan åstadkomma. Gbowee är liberiansk fredaktivist och kvinnorättskämpe och var en av grundarna till Women of Liberia Mass Action for Peace 2002 som anses ha bidragit till inbördeskrigets slut 2003. Förf. tilldelades Nobels fredspris 2011.

I det tysta

av Vicky Jaggers. Inläst ur Pocketförlaget, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

När Vicky var liten avgudade hon sin storebror David som också var moderns ögonsten. För henne var David ljuset i familjelyckan, det perfekta felfria barnet. Men Vickys barndom förbyttes snabbt till mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne och fick henne i sitt våld. Hon var tolv, han var sjutton. Berättelse om syskonincest och om att vara skrämd till tystnad av sin egen bror. Idag lever Vicky i Storbritannien med man och barn.

Drottning Victoria

av Anders Jarlert. Inläst ur Carlsson, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 25 tim., 45 min..

Vetenskapliga och existentiell biografi över Sveriges drottning Victoria, 1862-1930. Det är till stor del en förlorares historia. Man får möta en kvinnas religiösa och estetiska landskap, hennes sjukdom och kyrkliga och musikaliska initiativ. Den aktiva resignation som blev hennes livshållning hämtade inspiration från olika gestalter. Under långa perioder vistades hon i varmare länder, bland annat i Italien där Axel Munthe var hennes läkare.

Uppdrag världen

av Björn Kumm. Inläst ur Leopard, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

Björn Kumm, journalist och författare född 1938, berättar om sitt liv. Den makabra likvakan för revolutionsledaren Che Guevara 1967, intervjun med Ugandas diktator Idi Amin och biografier över Jugoslaviens ledare Josip Tito och Kubas Fidel Castro är några av hans arbeten. Han har även avslöjat Bofors smuggling av vapen till förbrytarregimer. Det privata får också plats i memoarerna som är en nyttig lektion i samhällskunskap.

Ansvarsfull

av Camilla Kuylenstierna. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Fester och krogrundor har blivit en vedertagen umgängeskultur både inom arbets- och privatliv, men dessa alkoholvanor kan lätt leda till beroende. Förf:s föräldrar var alkoholmissbrukare och bristande omvårdnad präglade uppväxtåren. Här berättar hon om sin karriär som internationell marknadschef och sin egen alkoholism Camilla är nykter sedan 2005 och arbetar idag i ett företag som informerar om och ger stöd i alkohol- och drogfrågor.

Ekonomi är att välja

av Assar Lindbeck. Inläst ur Bonnier, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 tim., 46 min..

A.L., 1930- , en av Sveriges mest inflytelserike ekonomer, skriver om sitt liv. Han berättar om uppväxten i Norrbotten, under knappa omständigheter i ett socialdemokratiskt hem, på 1930-talet. Där väcktes hans livslånga intresse för sociala frågor. Mest handlar det om hans arbete med ekonomi, både internationellt och i Sverige. Han reflekterar över sina analyser i ekonomiska frågor och hur de har påverkat den politiska utvecklingen.

Lägerfånge A5272

av Eva Schloss. Inläst ur B. Wahlström, 1990 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Eva Schloss, skolkamrat till Anne Frank i Amsterdam, tvingades på grund av sin judiska härkomst att gå under jorden, när tyskarna erövrade Holland 1940. Familjen lyckades hålla sig gömd fram till 11 maj 1944, då den förråddes och sändes till koncentrationsläger i Polen. Eva överlevde kriget tills. med sin mor, som senare gifte sig med Anne Franks far, ende överlevande av sin familj.

Den unge Mandela

av David James Smith. Inläst ur Leopard, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

Nelson Mandela är symbolen för kampen mot apartheid i Sydafrika och en idol för människor över hela världen. Här berättas om hur hans politiska medvetande väcktes och hur han och den unga generationen frihetskämpar inom ANC blåste liv i kampen mot apartheid. Mandelas utvecklades till en karismatisk befrielsekämpe när han lämnat sin familj för att som den förste i ANC:s ledning gå under jorden. Innehåller aldrig tidigare publicerade dokument.

Jag lever, pappa

av Siri Marie Seim Sønstelie. Inläst ur Forum, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Utøya den 22 juli 2011. Siri Sønstelie är på sitt första AUF-läger på ön. Stämningen är varm och vänskaplig, det finns en glöd av gemensamt engagemang. För Siri är ön paradiset, precis som statsminister Jens Stoltenberg har kallat den. Tills det oväntade händer. En man i falsk polisuniform går i land och närmar sig ungdomarna. Han börjar skjuta. Det är början på en våldsam mardröm. Siri och hennes far berättar här om det som hände dem.

Invalido

av Christian Wass. Inläst ur Hoi, cop. 2012 av Lars Thiel. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

År 1992, när Christian Wass är 20 år, slås hans liv i spillror. En dykolycka får oåterkalleliga konsekvenser. Christian blir förlamad från bröstet och hänvisas till rullstolen. Här skriver han, gediget och genomtänkt, om sin kamp för ett värdigt liv, tillsammans med tillbakablickar från tiden före olyckan. Utbildningen till civilekonom klaras av och särskilt känslostarkt är det när Christian tillsammans med sin hustru Emma får en dotter.

Livvakten

av Daniel Webb. Inläst ur Lind & Co, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Förf., f.d. livvakt åt "gudfadern" Milan Sevo, ledare för den jugoslaviska maffian i Sverige, berättar om sitt liv. Hur en ung man med hävdelsebehov och dålig känsla halkar in på brottets bana och så småningom snabbt stiger i rang i Stockholms innevärld. Det handlar även om möten med människor i toppositioner som behöver "hjälp" av personer med kriminella meriter, t.ex. i samband med efterspelet till avslöjandena i boken "Den motvillige monarken".

Horungen

av Donya Wihbi. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Som åttaåring kommer Donya till Sverige från Libanon. Hon är kidnappad av sin egen pappa och hans nya fru. Livet hos pappan och hans fru blir svårt. När Donya är femton rymmer hon och hamnar i ett svenskt familjehem. Fosterfamiljen hjälper henne med att få kontakt med mamman i Beirut, men knappt har de återförenats förrän pappans släkt kidnappar henne. Spännande berättelse om en ung kvinnas kamp för rätten att bestämma över sitt liv.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Resandefolket

av Bo Hazell. Inläst ur Ordfront, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 36 tim., 16 min..

Skojare, tattare och fant är några benämningar på resandefolket. Förf., radiojournalist, har studerat levnadsbetingelser, språk och ursprung med utblickar mot andra länder i Europa. Det finns 3 huvudteorier om deras ursprung: De kommer från Indien, de är en socioekonomisk grupp, de är soldatättlingar från Ryssland eller Tyskland. Språket är en variant av romani och man beräknar deras antal i Sverige till mellan 15-25000. Uppdaterad 2:a upplaga.

Geografi

Route 66 och den amerikanska drömmen

av Peter Kadhammar. Inläst ur Leopard, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

Route 66 - mellan Chicago och Los Angeles - är världens mest besjungna väg. Den står för romantik, längtan, framsteg - och flykt från nöd. P.K., erfaren utrikesreporter, följer vägen och reser samma sträcka som familjen Joad i John Steinbecks klassiska roman Vredens druvor. Han stannar i städerna längs vägen och träffa människor i gallerior, på bensinmackar, härbärgen, skjutbanan och pantbanken. Eftertänksamt och reflekterande reportage.

Samhälls- och rättsvetenskap

Rätt åt dig

av Åsa Avdic. Inläst ur Ordfront, 2012 av Lisbeth Lindberg. Talboken omfattar 7 tim., 39 min.Hmono.

En praktisk konsumentguide om hur du gör för att välja rätt och undvika att bli lurad. Förf. redovisar våra grundläggande konsumenträttigheter och tipsar om vad du kan göra för att bli en bättre konsument och vad du kan kräva av allt från renoveringar till loppisfynd. Boken tar bland annat upp frågor om hur du handlar säkrast på internet och hur bluffakturor ska hanteras. Förf. är konsumentjournalist i radio och tv.

Det mjuka monstret Bryssel eller Europas omyndighetsförklaring

av Hans Magnus Enzensberger. Inläst ur Karneval, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

H.M.E. är en varm anhängare av idéerna bakom en europeisk integration, men är starkt kritisk till den Europeiska unionen. Han menar att EU:s kris inte bara är ekonomisk utan att unionen är på väg att montera ned själva demokratin. Därför uppmanar han européerna att göra uppror mot det byråkratiska monster som EU har utvecklats till. H-M.E., f. 1929, är översättare, redaktör och en av Tysklands mest respekterade författare.

Jämtländska mord

av Bengt Eriksson. Inläst ur Budrik, 2011 av Anders Göransson. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Författaren Bengt Eriksson har tittat närmare på 17 olika mord mellan 1812 till 1989 som skett i Jämtlands län och sedan, i större eller mindre omfattning, levt vidare i folkmedvetandet. Författarens främsta källor har varit domstolshandlingar och tidningsartiklar. Bland annat kan man läsa om Edla Hedin som under sitt 22 dagar långa äktenskap 1890 lyckades förgifta sin make fyra gånger innan hon till slut ändade hans liv med ett knivhugg.

Partiet

av Eva Franchell. Inläst ur Bonnier, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

E.F., 1952- , ledarskribent på Aftonbladet och författare, var under ett tio-tal år socialdemokratisk pressekreterare, bland annat hos Anna Lindh. Hon skildrar hur socialdemokratin byggde det moderna Sverige men hur de senaste årtiondenas politiska och ekonomiska förändringar skakat om det gamla folkhemmet. Även om egna erfarenheter och upplevelser alldeles nära partiets toppskikt: Göran Persson, Mona Sahlin, Anna Lindh med flera.

Den amerikanska högern

av Martin Gelin. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 18 tim., 9 min..

Förf., journalist, har intervjuat ett stort antal personer från den amerikanska högern. Han visar hur den konservativa rörelsen utformats sedan 1950-talet och förklarar hur republikanerna med sitt aggressiva motstånd mot den federala staten lyckats påverka USA:s politik i konservativ riktning. I en sammanfattning pekar han på ett tjugotal faktorer som bidragit till att radikalisera republikanerna. Vänder sig till den allmänpolitiskt intresserade.

Stadens triumf

av Edward L. Glaeser. Inläst ur SNS, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 25 tim., 34 min..

Hur kommer det sig att vissa städer kokar av mänsklig energi medan andra förvandlas till spökstäder? Och hur kommer det sig att många hyllar livet bland gröna träd när en allt större del av jordens befolkning bor i städer istället för på landet? Förf., amerikansk nationalekonom och debattör, tar med läsaren till städer runt om i världen, inte minst de amerikanska städer som övergetts av industrier och invånare och där gator och hus gapar tomma.

Aktivitetsdiamanten

av Per-Olof Hedvall. Inläst ur Certec, Lunds tekniska högskola, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Akademisk avhandling. Författaren vill vidareutveckla tillgänglighetsområdet i riktning mot en större perspektivrikedom. Avhandlingen baseras på kulturhistorisk aktivitetsteori (CHAT) och analyserar en systematisk helhet utifrån sådana mänskliga, artefaktuella och naturliga faktorer som påverkar en individs handlingsmöjligheter i konkreta situationer. Bland annat resulterar avhandlingen i en modell för tillgänglighet; aktivitetsdiamanten.

Kampen mot homofobin

av Kristina Hultman. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Den globala debatten om hbt-personers rättigheter har tvingat politiker världen över att "komma ut". I Argentina och Sydafrika kan personer av samma kön gifta sig. I Ryssland däremot väcker en ny lag oro för ökat förtryck av homo- , bisexuella och transpersoner. I Iran finns inte homosexuella enligt landets president. Men hbt-frågor flyttas upp på dagordningen i allt fler internationella sammanhang, även inom FN och i USA.

Uppdrag arbete

av Sven Otto Littorin. Inläst ur Ekerlid, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Förf. redogör för hur regeringen, moderaterna och han själv arbetat med några av de mest centrala politiska frågorna: full sysselsättning, utanförskapet och arbetslinjen. Han beskriver den värderingsmässiga grunden för moderaternas omprövning i arbetsmarknadspolitiken och sätter de politiska reformerna i ett större sammanhang. S.O.L., 1966- , var moderat politiker och 2006 till 2010 arbetsmarknadsminister.

Barnfattigdom

av Elisabet Näsman. Inläst ur Gothia, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

På vilket sätt påverkas barn som lever i familjer med så låg inkomst att det inte räcker till det nödvändigaste? Boken berättar om hur dessa barn ser på sina liv och hur de bemöts av sin omgivning. Vidare diskuteras hur professionella vuxna beter sig när de möter ekonomiskt utsatta familjer. Bygger på intervjuer med barn och föräldrar samt med personal i skola och socialtjänst. Författaren är professor i sociologi.

Opium, heroin, subutex - ett globalt reportage

av Pelle Olsson. Inläst ur Fri förlag, 2007 av Jan Setreus. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Reportageboken börjar vid ett blommande opiumfält i Afghanistan och slutar på Medborgarplatsen i Stockholm. Förf., journalist, träffar utslagna missbrukare, luttrade polischefer och upprörda opiumbönder. För skotska heroinister är utsikterna att få en riktig behandling minimal och i Schweiz är förskrivningen av heroin till narkomaner legal. I Sverige debatteras om ersättningsdroger är rätt metod att hjälpa narkomaner.

Rättssociologiska studier inom området autism

av Annika Pfannenstill. Inläst ur Sociologiska institutionen, Lunds universitet, 2002 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 16 tim..

Förf. har granskat hur personer med autism eller autismliknande tillstånd har behandlats av de olika myndigheter de kommit i kontakt med i sitt sökande efter vård och omsorg. Hon har i sin undersökning utgått från ett rättssociologiskt perspektiv. Slutsatsen blir att berörda individer inte erhållit vare sig adekvat behandling eller ett passande bemötande och att detta kan hänföras till oenighet i fråga om synen på autism.

Främling, vad döljer du för mig?

av Marcus Priftis. Inläst ur Leopard, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Ordet rasism väcker starka känslor. Många associerar till främlingsfientliga partier och högerextremism. Förf. menar dock att det är alla vanliga människor som du och jag som står för vardagsrasismen. Boken tar upp frågor som berör rasism i relation till terminologi, historia, integration och yttrandefrihet. Andra ämnen som diskuteras är näthat och segregation. M.P. har tidigare gett ut en roman och är spokenwordartist.

Jihad

av Magnus Sandelin. Inläst ur Reporto, 2012 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 11 tim., 28 min..

Taimour Abdulwahabs sprängdåd i Stockholm 2010 väckte både fasa och förvåning. Men 28-åringen från Tranås var inte den förste svensk som hade radikaliserats och anslutit sig till det globala kriget mot islams påstådda fiender. I Sverige bedöms 200 personer utgöra så stor säkerhetsrisk att de följs av Säpo. Förf., journalist, har kartlagt de trådar som löper mellan internationella organisationer, lokala grupper och till synes enskilda individer.

Ett mord i Kongo

av Morten A. Strøksnes. Inläst ur Leopard, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 53 min..

2009 greps två norska medborgare i Kongo, anklagade för mord, spionage och rån. De dömdes senare till döden och sitter nu fängslade i väntan på verkställighet. I mörkrets hjärta, djupt in i den kongolesiska djungeln och bakom fängelsemurar söker den norske journalisten Ströksnes sanningen om det dramatiska skeendet. Boken har blivit en storsäljare i Norge och nominerats ett av Norges stora litterära priser.

Hur mår egentligen våra barn?

av Christian Sörlie Ekström. Inläst ur Anomar, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Förf., fyrabarnsfar, ifrågasätter varför våra barn mår psykiskt allt sämre. Trots en ökning av självmord och själmordsförsök bland unga diskuterar vi inte vad som är bäst för barnen. Han menar att det inte är optimalt att låta små barn vara på förskolan utan att de borde få vara med sina föräldrar, framförallt mamman. Bl.a. hänvisar han till anknytningsteorin. Orsaken till problemen, menar han, är den s.k. statsfeminismen och den rådande familjepolitiken.

Inte svart eller vitt utan svart och vitt

av Merit Wager. Inläst ur Mummelförlaget, cop. 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 27 tim., 40 min..

En sammanställning av blogginlägg från 2008 till 2011 gjorda av s.k. miggor, tjänstemän på Migrationsverket. På bloggen har de möjlighet att anonymt säga vad de tycker om Migrationsverket, om den svenska utlänningslagen och om de asylsökande. Merit Wager, tidigare ombud för asylsökande, driver bloggen och har även sammanställt inläggen samt kommenterat dem. Hon är mycket kritisk till svenska politikers och medias inställning till invandringspolitiken.

Teknik, industri och kommunikationer

Var stannade tåget?

av Hans Harlén. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2012 av Lisbeth Lindberg. Talboken omfattar 48 tim., 34 min..

Uppslagsbok från A till Ö över Sveriges cirka 5000 järnvägsstationer och hållplatser som under åren, 1856-2011, haft persontrafik. Den ger framför allt geografiska fakta om stationernas lägen i landskap och socken, och i större samhällen av gatuadress. Ett försök har också gjorts att ange öppnings- och nedläggningsdatum, men här har ofta olika källor skiftande uppgifter. Även uppgifter om t.ex. linjenamn och meter över havet.

Ekonomi och näringsväsen

Kunskap för jakt

av Christer André. Inläst ur Bilda, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Den som jagar i Sverige behöver ha kunskap om djur och natur, om viltvård, jaktformer, jakthundar, vapenhantering och skytte, samt de bestämmelser som reglerar jakten. Boken ger all teori för jägarexamen i lättläst och överskådlig form. Jaktkommentarer och studiefrågor varvas med spännande berättelser om författarens egna jaktupplevelser. Förlagans tryckår 2012.

Vad är pengar?

av Andreas Cervenka. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 58 min..

Hur görs pengar? Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna bara tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Förf., ekonomijournalist, förklarar på ett lättförståeligt sätt hur allt hänger ihop i den allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomin. Texterna har tidigare publicerats i Svenska Dagbladet.

Yogamat

av Anna Gidgård. Inläst ur ICA, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 1 tim., 38 min..

En kokbok som vänder sig till alla som tränar yoga. Författarna definierar yogamat som ekologisk och fullproppad med näring. Samtliga rätter är vegetariska, maten är lättsmält och full av enzymer, antioxidanter och fibrer. Rätterna tillagas genom ångkokning, rostning eller helt utan upphettning - så kallad raw food. Boken innehåller recept på allt från mangoldknyten och linssoppa till müsli och muffins.

Ulla Hasselmarks Fröbok

av Ulla Hasselmark. Inläst ur Norstedt, cop. 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Handfasta trix och knep om allt från hur man får fart på ett frö till hur man vårdar sina plantor. Frösådd och odling av sommarblommor, perenner, grönsaker och träd avhandlas. Boken vänder sig till alla trädgårdsintresserade. Förf. har många års erfarenhet av odling. Förf. är journalist, fotograf och författare med trädgård som specialitet och startade tidningen Allt om trädgård 1993.

Middag på 30 minuter

av Jamie Oliver. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Jamie Olivers elfte kokbok innehåller recept för femtio middagar med förrätt, varmrätt och dessert. Varje middag kan lagas på 30 minuter - förutsatt att allt är förberett. Oavsett tidsåtgång är recepten tydliga och väl genomtänkta med en stark inspiration från Medelhavet och Asien. Ingredienserna är varierade med kött, fisk, fina sallader och mycket grönsaker.

Den europeiska skuldkrisen

av Mats Persson. Inläst ur SNS förlag, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Debattbok där författaren, professor i nationalekonomi, menar att de pengaöverföringar som gjordes 2010 till 2012 för att rädda euron bara varit till skada och enbart lett till politiska slitningar mellan nationerna och inverkat negativt på valutaunionens stabilitet. För att få valutaunionen att fungera anser han att det krävs att man följer Maastrichtfördraget från 1992. Avslutas med en diskussion hur detta skulle kunna ske i praktiken.

Idrott, lek och spel

Hockey

av Arne Norlin. Inläst ur LL-förlaget, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Författaren berättar det mesta som finns att veta om ishockey. Uppställd som en ABC-bok ges fakta från "All stars", med ett förslag på vilka som är den bästa målvakten, de bästa backarna och den bästa anfallskedjan genom tiderna, till "Önskelistan: ett hockeyspel", där det ges tips på hur man blir en stjärna i det spelet. LL-bok.

75 år i luften

av Yngve Norrvi. Inläst ur KSAK, 1975 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Minnesbok utgiven av KSAK - Kungliga Svenska Aeroklubben - i samband med deras 75-årsjubileum 1975. Klubben är världens näst äldsta civila flygorganisation och hette första SAK - Svenska Aeronautiska Sällskapet - innan det 1921 bytte namn till KSAK. Sedan 1937 är den en svensk riksorganisation för flygklubbar och flygföreningar som på ideell grund bedriver eller främjar flygverksamhet.

Mitt livs match

av Sven Rydell. Inläst ur Rundqvist, 1935 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 20 min..

Sven Rydell, 1905-1975, var fotbollsspelare och sportjournalist. Han spelade 43 landskamper 1923-32 och gjorde 49 mål. Han vann OS-brons 1924 och allsvenskan med Örgryte IS 1926 och 1928. 1931 tilldelades han Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet). I denna bok från 1935 beskriver han sin fotbollskarriär med en noggrann redovisning av alla matcher han har spelat.

Naturvetenskap

Varför kan inte potatisar gå?

av Lars-Åke Janzon. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Lättsamma och humoristiska texter om djur, från daggmaskar till blåvalar. Författaren som är jourhavande biolog och intendent på Naturhistoriska riksmuseet svarar på alla tänkbara frågor om djurens beteende och förutsättningar. Läsaren får till exempel veta vad fästingar är bra för, vilket djur som hoppar längst och huruvida lejon är lata. Och man får äntligen svar på frågan hur mycket en blåval bajsar varje dag.

Jord

av Håkan Wallander. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Jorden vi trampar på är en av de viktigaste förutsättningarna för livet på vår planet. Men jorden bär på hemligheter som få anar. Författaren, professor i markbiologi, vägleder läsaren till denna okända och myllrande mångfald och delar med sig av sina kunskaper om den livsviktiga jorden, baserade på mångårig forskning och resor. Han levandegör de biologiska och kemiska sammanhangen i jorden.

Medicin

Att hantera traumarelaterad dissociation

av Suzette Boon. Inläst ur Insidan, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 16 tim., 36 min..

En manual som erbjuder en strukturerad färdighetsträning till dem som lider av dissociativa störningar som följd av psykisk traumatisering. Den är ett redskap för att förstå hur dessa störningar påverkar människor. Aktuella och viktiga teorier presenteras. Boken är uppbyggd med korta utbildningsstycken, hemuppgifter och övningar som kan användas i gruppbehandling eller i individuella psykoterapier.

Ömma tår

av Gunilla Brattberg. Inläst ur Värkstaden, 2007 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Författaren, läkare och smärtspecialist, redovisar erfarenheter och forskningsresultat från mångårigt arbete med rehabilitering av långtidssjukskrivna människor med smärtproblematik och utmattningssyndrom. Hon beskriver de bakomliggande orsakerna till smärta och hur nödvändigt det är för rehabiliteringen att förstå dem. Här beskrivs vägen fram till sammanbrottet, vändprocessen och den åtföljande renoveringsprocessen.

ADHD/ADD som vuxen

av Lara Honos-Webb. Inläst ur Natur och kultur, 2010 (tr. 2011) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

I sin bok om vuxna och ADHD/ADD understryker författaren att många med symptomen har unika talanger som gör att de lyckats nå dit de vill. Hon lyfter fram styrkor och fokuserar på det som fungerar väl. Det kan leda till livsavgörande framsteg när det gäller relationer, jobbprestationer, föräldraskap och livskvaliteten i stort. En bok för dem som har diagnosen, misstänker att de har den, men även för släktingar, pedagoger och andra.

Tänder tillsammans

av Lars Lindkvist. Inläst ur SNS förlag, 2007 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

Intresset för att starta eget tillsammans och bilda personalkooperativ är starkare än någonsin, speciellt inom vård och omsorg. Men vad finns det för möjligheter och problem? Författaren har följt de kliniker som för 15 år sedan knoppades av till personalen från Folktandvården i Kronoberg och jämfört dem med de som finns kvar i offentlig regi. Två frågor som diskuteras är om kooperativen blir lönsamma och om patienterna märker någon skillnad.

Livsmedelshygien

av Kristina Magnusson. Inläst ur Gästakademien, 2008 av Måns Westling. Talboken omfattar 3 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Behandlar allt man bör känna till när det gäller att tillreda och hantera mat och livsmedel, och fokuserar bland annat på: personlig hygien, orsakerna till matförgiftning, allergier, kontrollmyndigheter, vad HACCP är och hur den används för att kontrollera verksamhet. Vänder sig till studerande inom Hotell och restaurangprogrammet, medarbetare inom restaurang- och måltidsbranschen samt till en intresserad allmänhet.

Naturen, kuren & samhället

Inläst ur Carlsson, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

Kurorter och sanatorier har under en lång tid spelat en viktig roll för samhällets hälso- och sjukvård. Några av de välkända kurmiljöerna och brunnsorterna som skildras här är Loka, Porla, Ryd, Apelviken och Mörsil. Läkare och andra som haft stort inflytande på vården porträtteras och även patienter kommer till tals. Antologin är skriven av historiker, idéhistoriker och kulturvetare och omfattar perioden slutet av 1880-talet och framåt.

Ingen skam i kroppen

av Charlotte Rudenstam. Inläst ur Encourager, cop. 2009 av Kia Skog. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Författarens syfte med boken är att göra det lättare för kvinnor att njuta av sin sexualitet och ta bort det skambelagda. Men varför finns det så många tabun kring en av de viktigaste drifterna? Här ges övningar, reflektioner, meditationer och tankar som vill stimulera sinnlighet och få läsaren att känna större trygghet i sig själv.

Supervitamin D

av Jörg Spitz. Inläst ur Optimal, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Vitamin D blidas i huden när man vistas i solljus och på nordliga breddgrader kan det finnas risk för att en D-vitaminbrist utvecklas. J.S., läkare och medicine doktor från Tyskland, redogör för vad D-vitamin är, dess roll vid olika sjukdomstillstånd och hur man bör förfara för att förebygga brist på D-vitamin. Författaren påstår bland annat att om inte kroppen får tillräckligt med D-vitamin så kan man drabbas av en rad sjukdomar.

Tilltal

Inläst ur Intresseföreningen för schizofreni i Göteborg, 2010 av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 14 min..

Ett vittnesbörd om hur det är att leva med en psykossjukdom. Ambitionen är att förbättra mötet mellan personer med psykisk sjukdom och/eller funktionsnedsättning och de som arbetar i olika delar av vårdkedjan och i förlängningen också förändra allmänhetens attityder och bryta stigmat kring psykisk ohälsa. Innehåller teman som psykos, vardag och utanförskap. Kort om lagar, riktlinjer för behandling och bemötande.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den stora striden

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 3 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Legenden om Avantien som börjar med Fågelryttaren. Tanner är jagad av Derthsin och den ondskefulle general Gor. Kampen står om vem som ska få makt över delarna till Dödsmasken. Till sin hjälp har Tanner eldfågeln Zepos och vännerna Gea och Castor med sina goda bestar. Men när han tvingas möta den fasansfulla krigsmaskinen Varlot verkar allt hopp vara ute. Den stora striden som han måste utkämpa är som en mardröm fylld av ond magi.

Monstrets dotter

av Kristin Cashore. Inläst ur Semic, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 13 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Tankeläsaren. Flamma var 15 år när hennes far, den fruktansvärde Cansrel, dog. Nu är hon den sista överlevande med förmågan att förföra och kontrollera vem hon vill. Med sin fantastiska skönhet blir hon åtrådd av många, men hon är själv rädd för sin förmåga och styrka. Tillsammans med sin beskyddare Archer dras hon in i jakten på förrädare i landet som befinner sig i kris.

Hur du nästan korsar Atlanten

av Cressida Cowell. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Hur du tränar din drake. Det är dags för Vikingasimmet, där de olika vikingastammarna får tillfälle att visa vad de går för. Det är nämligen den deltagare som tar sig i land sist som vinner. Hicke ser inte fram emot att tillbringa dagar, kanske veckor ute på havet. Bästa kompisen Fiskfot kan inte ens simma! Tur att Kamikatzi är övertygad om att de har chans att vinna.

Lars & Urban - faster Los hemlighet

av Eva Dahlgren. Inläst ur Piratförlaget, 2003 (tr. 2004) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående,i serien om hundarna Lars och Urban. Lars är snyggaste taxen i stan, taxichaufför och ambulansförare. Bästa kompisen Urban är sjuksköterska. De båda vännerna har bestämt sig för att resa till Lars faster Lo som bor i ett land långt borta. Men faster Lo är försvunnen! Sökandet för Lars och Urban på äventyrliga vägar till guldstaden Lass Benas, den hemlighetsfulla Fnissklubben och till stadsfängelset med dess direktörsmops.

Lars & Urban och pudelstjärnorna

av Eva Dahlgren. Inläst ur Piratförlaget, 2005 av Emma Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien om hundarna Lars och Urban. Lars är taxichaufför och stans snyggaste tax och han älskar tjejer; cockerspaniels, schäfrar, boxrar, alla. Han extraknäcker också som ambulansförare. Urban är sjuksköterska och jobbar på Södra hundsjukhuset. Urban älskar gropar och stjärnor. Och pudlar. Lars och Urban är vänner och kommer på idén att åka till månen. Urban för att leta efter pudelstjärnor och Lars för att gräva guldsand.

Mitt perfekta liv

av Sarah Dessen. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Macy ska jobba på biblioteket, plugga ordkunskap och försöka vara så perfekt som möjligt, ivrigt påhejad av sin arbetsnarkoman till mamma. Men ibland händer det oväntade saker. Av en slump får Macy jobb på cateringfirman Wish. Där lär hon känna Wes, en obegripligt snygg kille med ett inte helt fläckfritt förflutet. Till sin förvåning märker Macy att hon kan prata med honom om allting. Även om sin pojkvän och sina rädslor.

Hjortfot

av Edward S. Ellis. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Hjortfot är en ung indian som blir vän med nybyggarpojkarna Victor och George, som är tvillingbröder. De får uppleva många spännande äventyr och Hjortfot räddar bröderna undan Röda vargen och hans krigare. Boken kom i original 1919 och speglar den tidens syn på indianer. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

De glömda berättelserna

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar 10 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 11 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Historierna om Araluens spejare är välkända, men det finns fortfarande berättelser som ingen hört. Har Will fått reda på sanningen om hur han blev föräldralös? Lyckades Gilan någonsin spåra löjtnanten Foldar? Förf. har inspirerats av frågor han har fått från trogna läsare. Han berättar om spejarnas förflutna, men det är också om hur det gick sedan för Will, Halt, Horace, Alyss, Evanlyn and Gilan.

Agaton Sax och den mörklagda ljusmaskinen

av Nils-Olof Franzén. Inläst ur Bonnier, 1978 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

I centrum för Agaton Sax och två konkurrerande bovligors intresse står en revolutionerande energisnål och miljövänlig maskin. Agaton behöver all sin knivskarpa intelligens plus faster Tilda för att lösa problemet.

Tröja nummer 7

av Alan Gibbons. Inläst ur Bergh, 2011 (tr. 2012) av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fotboll är Jimmys liv. När han får chansen att träna i Manchester Uniteds fotbollsakademi har drömmen blivit sann. Men han har mycket att lära. Vilken tur att han får hjälp av sina fotbollshjältar som alla har en sak gemensam tröja nummer 7! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Du är i mitt blod

av Kalle Güettler. Inläst ur Hegas, 2006 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Mary, min syster. Nu är 17-åriga Mary tillbaka hos sin mamma och syster i Sudan. Hon kan inte glömma Janne som gömde henne i Sverige, dit hon flydde efter att hennes pappa och bröder blivit mördade. Mary tänker på alla brev hon skrivit till honom och undrar varför Janne inte hörts av. En dag får Mary reda på att krigsherren Paulino har tagit breven. Militären misstänker att hon är en spion, och nu är hon i fara.

Mannen från utlandet

av Kalle Güettler. Inläst ur Hegas, 2007 av Eva Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Mary, min syster. Mary och Janne är 17 år. De har inte setts på två år, men nu har Janne kommit för att hälsa på Mary. Mary kan knappt tro att det är sant att Janne sitter bredvid henne i jeepen som tillhör hennes arbetsgivare, Läkare utan gränser. Janne spanar nyfiket genom rutan. Allt är nytt för honom. De långa, svarta människorna med brokiga kläder. Dammet från djur och bilar. Tillsammans ger de sig ut på äventyr.

Mark får ett spelschema

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2003 (tr. 2004) av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Mark spelar fotboll. Det är viktigt att hålla reda på alla träningstider och matcher. Därför får han ett spelschema så att han ska veta när det är dags att spela fotboll. Men schemat är inte så lätt att läsa. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Flyg och far

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Axels monsterjakt som börjar med Vampyren. Vem kunde ana att det finns ännu fler monster på skolan? Inte Axel och Loke i alla fall. De flyr undan skuggan med den spetsiga hatten och kvasten. De är säkra på att det är en häxa. När söta Ruts lillebror sedan försvinner tror de att han har blivit förtrollad.

Fy farao

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 1 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Axels monsterjakt som börjar med Vampyren. Nu måste Axel leta efter söta Ruts lillebror - igen! Kan ingen hålla reda på ungen? Skolan är på besök på museet. Axel tycker att det är jättekul att titta på mumier och sarkofager. Tills lille Pär försvinner. Men riktigt jobbigt blir det först när mumien plötsligt rör på sig.

På flykt från andra världskrigets fasa

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Theo och Ramona hamnar genom en tidsresa mitt i den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. Theo och Ramona har inget annat val än att ge sig in i motståndsrörelsens kamp mot tyskarna. De får vara med om de fasansfulla dagarna i juli 1942 då judarna i Paris fördes samman i Vélodrome d'Hiver för att föras till koncentrationsläger, möta nedskjutna flygare men också följa de vanliga fransmännens liv i det ockuperade Frankrike.

På liv och död i andra världskrigets skugga

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

En judestjärna kastar Theo och Ramona rakt in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har också någon annan rest med dem i tiden. En person som genom sin okunskap om tidsresor håller på att ställa till det rejält för dem. På plats i 1940-talet får Theo och Ramona möta livet i en vanlig tysk familj, veta hur det gick till att hålla personer gömda och hur det var att hamna i ett koncentrationsläger. En omfattande faktadel avslutar boken.

Ingenmansland

av Marie-Chantal Long. Inläst ur Eriksson & Lindgren, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Sommaren blir inte alls som 15-årige Yassir har tänkt sig. Hans pappa blir svårt skadad vid ett rån och Yassirs mamma klarar inte av att ta hand om sina barn i sin sorg. Yassir tycker inte att polisen gör tillräckligt för att få tag i rånarna och beslutar sig för att ta saken i egna händer. En kvinnlig polis, Ika, blir hans vän och trygghet under de svåra sommardagarna när han själv dras in i kriminella kretsar.

Bergets furste

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Tom Yamada, 15 år, har ett tungt ansvar vilande på sina axlar. Om femton år ska den dagliga träningen i de ädla kampsporterna göra honom redo för Mästerskapet. I kamp mot de fem Pinofurstarna ska världens öde bestämmas. Men helt plötsligt ändras den fastlagda ordningen. Mästerskapets första duell ska genomföras inom en vecka och den första pinofursten han ska möta är Bergets furste. Hur ska Tom kunna klara sitt uppdrag?.

Tomhetens furste

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar (2 tim. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Bergets furste. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en serie dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna. Egentligen skulle Mästerskapet inte ha börjat förrän om femton år, men ordningen har ändrats, och Tom får redan nu utkämpa kampsportsduellerna med hjälp av sin tränare Dragon. I den här duellen kämpar Tom mot Tomhetens furste. Han är mörkrets herre, med en själ som är lika svart som den rustning han bär.

Amsalor och draken

av Mattias Lönnebo. Inläst ur Bombadil Publishing, cop. 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Gabriel har svårt att glädjas över sommarlovet. Mamma ligger svårt sjuk, och pappa och storasyster Eva sörjer också över mammans sjukdom. En dag träffar Gabriel på Margit som han först tror är en vanlig tant, men som visar sig vara en portvakt till en annan värld, Tabor. Tillsammans med Eva dricker han från en källa i Tabor och tar emot gåvan att kunna drömma sanna drömmar. Endast som sanndrömmare kan de rädda mamman som fångats i en mardröm.

Den flygande holländaren

av Frederick Marryat. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är 1600-tal och en holländsk kapten seglar osalig omkring på världshaven. Han har drabbats av en förbannelse genom att han har svurit på att runda Godahoppsudden, även om han måste segla till domedag. Den spännande berättelsen handlar om hur sonen Filip ger sig ut på haven för att försöka rädda sin far. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fyra dagar, fyra nätter

av Morgan Matson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Amy Curry, 17 år, ska lämna Kalifornien för att flytta till Connecticut. Hennes mamma har bestämt att familjen ska göra en nystart sedan pappan dödats i en trafikolycka. Amy känner sig ansvarig för pappans död, och hon vägrar att köra bil sedan olyckan. När familjens bil behöver fraktas till Connecticut blir det Amys uppgift att med hjälp av Roger, bara 19 år, köra den tvärs över hela USA. Resan blir något mycket mer än bara en transportsträcka.

Doktor Proktor och världens undergång. Kanske

av Jo Nesbø. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning i serien som börjar med Doktor Proktors pruttpulver. Doktor Proktor och hans vänner Lise, Bulle och Gregor måste rädda världen. De människoätande månkameleonterna har övergivit Sverige för att hypnotisera norrmännen genom tv-programmet "Kon-KÖR-rensen" med den karismatiske Jodolf Staler som körledare. Mitt i humorn finns också allvar som anknyter till andra världskriget och försvar för att alla ska få vara sig själva.

Mycket på spel

av Gunnar Nordström. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Stämningen i Wonders hade inte varit bra under de senaste veckorna. Laget hade haft en tung period och ryktena inför trading deadline var många. Adam och hans lagkamrater blir tvungna att stå till svars för sina senaste matchresultat inför klubbdirektören. Samtidigt är Adam och Jenny på väg att köpa sitt efterlängtade drömhus. Men det känns osäkert eftersom Adams spelarkontrakt snart löper ut. Mycket står på spel i matchen mot Los Angeles Kings.

Ett pris på mitt huvud

av Janne Ollars. Inläst ur Itaparíca, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Manuel Fartuas, 13 år, har en svensk mamma och en fransk pappa. Med sin familj bor han i Brasilien, där pappan arbetar som polisinfiltratör i maffian. En dag skickar maffian en varning till pappan. De misstänker att de inte kan lita på honom. Manuel måste omedelbart skickas bort, och på egen hand ger han sig iväg på en resa genom Brasilien. Ska han någonsin få träffa sina föräldrar igen?.

Den stängda staden

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna. Zip förs till ett rum fyllt av guld och vackra saker. Där återser han en vän. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Drakherren

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2005 av Martin Skoglund. Talboken omfattar D. 1: 1 CD-ROM, speltid normal inläsning 21 min. : mono; 48 s. : ill., speltid långsam inläsning 37 min. : mono; 48 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Drakherren, som börjar med Drakens offer. Den unge, fattige pojken Dian bor i landet Terra där tyrannen Nagir härskar. En dag blir Dian utvald att bli offer åt den onde draken men blir oväntat räddad av en herde. Nu börjar Dians farofyllda färd tillbaka till sin hemstad. På vägen möter han farliga väsen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Drakherren

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, cop. 2005 (tr. 2007) av Martin Skoglund. Talboken omfattar D. 4: 1 CD-ROM, speltid normal inläsning 23 min. : mono; 48 s. : ill., speltid långsam inläsning 44 min. : mono; 48 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Drakherren som börjar med Drakens offer. Den unge, fattige pojken Dian bor i landet Terra där tyrannen Nagir härskar. En dag blir Dian utvald att bli offer åt en drake men blir oväntat räddad av en herde. Nu är Dian åter i sin hemstad Rai. Hans mormor överlämnar en påse med något till Dian innan hon dör. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

En strid för livet

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt möter man kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotorna som är på väg att ta över världen. I första delen träffar han flickan Sergül. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Mäster Mendi

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna som är på väg att ta över världen. Han träffar den vise men märklige mäster Mendi. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vem kan man lita på?

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna. Doktor Sang Kang har nu fått i uppdrag att undersöka Zips hjärna. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Dödsberget

av Ida-Marie Rendtorff. Inläst ur Bergh, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Krigarprovet. Drakviskaren Dalia, 14 år, har tillsammans med skeppspojken Askar lyckats fly från slavlägret där de varit instängda. Nu ska de försöka ta sig till Dalias hemland, matriarkatet Kallánien, där hennes älskade drake Flamar finns. Hon måste berätta att drakarna där hemma inte dör en naturlig död utan blir förgiftade. Men det är en mycket farlig väg de har framför sig.

Kampen för frihet

av Simon Scarrow. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Tiden är omkring år 60 f. Kr och Marcus far, centurionen Titus, dödas i en penninguppgörelse. Den lyckliga barndomen får ett snabbt slut och Marcus får tillsammans med sin mor prova på livet som slav i Romarriket. Efter att ha skilts från sin mor hamnar han i en gladiatorskola. Det enda som återstår är nu att lära sig slåss för livet. Så länge man vinner sina strider kan man nå ära och berömmelse. Sedan återstår endast att dö som en man.

Äventyret bor i en vattenledning

av Karl-Aage Schwartzkopf. Inläst ur Bonnier, 1968 av Ove Ström. Talboken omfattar $bc. DAISY text och ljud.

Familjen Rabalder har gått en kurs i konsten att färdas i vattenledningar och förmågan att ta sig genom en kran. Bara Borislav, 12 år, får godkänt på kursen. Han beger sig ensam ut på en liten tur i det enorma ledningsnätet. Plötsligt får han i sin hand en lapp som skrivits av kurskamraten Viola. Hon har blivit tillfångatagen av en fientlig flotta. Borislav får hjälp av säkerhetstjänstens utsände spion herr Munter och av en förfalskad karta.

Josefin, osams med Villa-Ulla

av Johan Unenge. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 1 tim., 38 min. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Josefin och hennes vän Villa-Ulla. Josefin, 8 år, trodde att Villa-Ulla var hennes bästis. Nu vill Villa-Ulla bara läsa böcker. Läsa som är så tråkigt. Och Tony Melin är inte alls kär i Josefin. I så fall skulle han väl inte gegga ner hennes stövlar så där. Och långa naglar är ju omöjligt att få. Det tar ju flera dagar. Kanske veckor. Om problem och glädjeämnen när man är åtta år och allt är på blodigt allvar.

En flytande stad

av Jules Verne. Inläst ur Hugo Pettersson, 1873 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Äventyrsberättelse som vid tiden för utgivningen, 1873, var lika populär som författarens numera mer välkända böcker. Händelserna tilldrar sig ombord på Great Eastern, som då var världens största fartyg byggt i järn. Under resan från Liverpool till New York inträffar en rad dramatiska händelser bland passagerarna och personalen på fartyget. Den tryckta förlagan är utgiven 1873 och skriven på ålderdomligt språk.

Blodröd väg

av Moira Young. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i en planerad trilogi. I en mörk och dyster framtidsvärld lever Saba med sin pappa, tvillingbror Lugh och lillasyster Emmi. Saba ser Lugh som ljuset i sitt liv. Han är allt det som hon inte är. Efter en kraftig sandstorm dyker fem svartklädda ryttare upp och dödar pappan och för med sig Lugh. Innan Lugh försvinner hinner hon lova att aldrig någonsin sluta leta efter honom. Vilka makter hon har att kämpa emot vet hon ännu inget om.

Facklitteratur

Historia

Lätta fakta om borgar

av Stephanie Turnbull. Inläst ur Bergh, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 25 min.. DAISY text och ljud.

Lätta fakta om borgar. Hur de var byggda och varför. Om livet i borgen med tornerspel, fester men också om anfall och försvar i krig. Om de olika djuren som fanns i borgen. Vad och hur man jagade och vilka maträtter som tillagades i borgens kök. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ekonomi och näringsväsen

Hundar som jobbar

av Charlotte Hage. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2997 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Hundar kan ha många olika jobb. De kan till exempel leta efter bomber, kemikalier, giftig gas och rök. De kan också söka efter människor som gått vilse. Andra hjälper till som service- eller ledarhundar. Här träffar vi polisen hunden Ruff, servicehunden Kaisa, skådespelarhunden Markus och flera andra duktiga hundar.

Idrott, lek och spel

Lätta fakta om fotboll

av Linda Pelenius. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 26 min.. DAISY text och ljud.

När kom fotbollen till Sverige? Vilken är Europas största arena? Hur ser en vanlig laguppställning ut? Vilka regler finns? Detta och mer spännande fakta om fotboll hittar du i den här boken. Lättläst presenterat med härliga bilder på såväl svenska som internationellt kända spelare. Faktagranskad av Hedvig Lindahl, svensk damfotbolls flerfaldigt prisbelönta målvakt.