Nya punktskriftsböcker mars 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 68 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ögona böj : roman

av Solveig Bergqvist-Larsson

6 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk barndomsberättelse från1950-talets Sverige. Julia och hennes föräldrar flyttar in i prästgården i en liten västerbottnisk gruvby. Hos enstöringen Hadar Napoleon får konsten ett rum och han hjälper Julias mamma att fortsätta måla. Snart skvallrar hela byn om prästfrun. Med andan i halsen försöker den unga Julia förstå vad som händer mellan de vuxna. Berättelsen varvas med den vuxna Julia och hennes möte med den döende fadern.

TPB-nr: P23844

Mörka skuggor

av Laila Brenden

6 vol. (544 s. tryckt punktskrift)

Del 10 i serien Fjällrosor. Anna och Rise är fångade på logen tillsammans med Viljar. Dörren är på väg att att brytas upp och bakom sig har de den öppna likkistan. I den ligger Torgil. Anna har dock fler bekymmer än Torgil. Hon ska stå inför prästen den här hösten, och så måste hon göra ett val som hon har skjutit upp länge. Ett val som kommer att ha betydelse för resten av hennes liv och som också kommer att prägla lillasysterns framtid.

TPB-nr: P23879

Spådomar

av Laila Brenden

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i serien Fjällrosor. Anna är själaglad över att vara tillbaka hos Rise, men hur ska hon förhålla sig till Viljar - och Malcom? Rise trivs bättre på Övre än tidigare. Om bara inte Torgil hade varit på fri fot.

TPB-nr: P23808

Återförening

av Laila Brenden

6 vol. (556 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien Fjällrosor. Anna besöker den stora katedralen i Durham när hon blir överraskad av en munk som inte har vänliga avsikter. Rise kommer tillbaka till Torgilstad Övre tillsammans med Ragna, och även om hon fortfarande är osäker, tycker hon att husfrun har blivit mildare i blicken. Men så föreslår Ragna att Rise ska flytta in i Övre huset.

TPB-nr: P23796

Manuskriptet från Accra

av Paulo Coelho

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

14 juli 1099. Medan Jerusalem förbereder sig på en invasion av korsfarare samlar en grekisk man, Koptern, invånarna i staden på samma plats där Pontius Pilatus beseglade Jesu öde. Åhörarna är kristna, judar och muslimer och alla förväntar sig ett tal som ska förbereda dem på den kommande kampen. Men den gamle Koptern gör något annat. Han manar de församlade att rikta uppmärksamhet mot läran som ligger i vardagens utmaningar och svårigheter.

TPB-nr: P23827

Fler nobeller : noveller av nobelpristagare

7 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

De flesta nobelpristagare i litteratur har skrivit noveller vid sidan av de romaner, dikter eller dramer som de kanske är mest kända för. Här är ett urval med tjugo noveller och kortprosa av senare och tidigare års pristagare. Bland författarna finns Tomas Tranströmer, Herta Müller, Harold Pinter, Imre Kertész, Herman Hesse, Toni Morrison, Doris Lessing, Saul Bellow, Grazia Deledda, Albert Camus, Mario Vargas Llosa och Wole Soyinka.

TPB-nr: P23561

Ryssar är såna som gillar björkar

av Olga Grjasnowa

6 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

Masja är en ung judisk kvinna som flytt sitt hemland Azerbajdzjan på grund av krig. Via Tyskland har hon tagit sig till Mellanöstern. Hon arbetar som tolk men förstår inte världen. Masja kan allt om språk men vad hjälper det? Den hon vill ha vill själv ha en annan och hennes mamma tjatar om att hon ska äta ordentligt. En utvandrarroman, invandrarroman, samtidsroman. Författaren är född 1984 i Azerbajdzjan men nu bosatt i Berlin.

TPB-nr: P23867

Femtio nyanser av mörker

av E. L. James

14 vol. (1346 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Femtio nyanser av honom. Anastasia Steele har lämnat Christian Grey. Hon skräms av de mörka hemligheter han bär på, men samtidigt upptar han oavbrutet hennes tankar. När hon vill återknyta kontakten går Anastasia med på att träffa honom igen. Nu får hon veta mer om det mörka förflutna som gjort honom så driven, kontrollerande och krävande och hon tvingas ta ett av de viktigaste besluten i sitt liv.

TPB-nr: P23859

Brev till min dotter

av Theodor Kallifatides

6 vol. (571 s. tryckt punktskrift)

Om livet i exil, om saknaden efter människorna och språket, efter hemlandets himmel och hav. Men samtidigt också om drömmen att börja leva på nytt, att inte förlora lusten till livet, att fortsätta sjunga trots att man gråter. Förf. skriver om sina egna upplevelser genom att dra paralleller till den gamle romerske poeten Ovidius som tvingades i landsflykt. Två författare från olika årtusenden närmar sig varandra.

TPB-nr: P23826

Kissar som en häst och andra symtom : samlade journalgrodor från Dagens medicin 1

48 s. tryckt punktskrift

Sedan 1994 har signaturen Dr. Mjelte presenterat insända journalgrodor, felskrivningar i patientjournaler, i tidningen Dagens Medicin. Här finns de bästa grodorna samlade. Dagens Medicin är en oberoende nyhetstidning för dem som arbetar inom sjukvården. Grodorna är inordnade under rubriker som Symtom, sjukhistoria, ordination, kirurgi, gynekologi, urologi, psykologi, sex och samlevnad, mödravård, ögon - öron - näsa - hals, om patienter och övrigt.

TPB-nr: P23765

Även en ihålig nöt vill bli knäckt

av Barbro Lindgren

3 vol. (233 s. tryckt punktskrift)

Det är ett nytt år igen. Stormen viner över Öland. Om kvällarna läser Barbro Lindgren filosoferna: Sokrates, Sartre, Pessoa. Vad har de att säga om livet, kärleken och döden? Och vad kan de lära henne, hon som föredrar att umgås med gråsuggor, sniglar och lysmaskar? Vissa uttalanden faller hon för direkt, andra har hon inget förbarmande med. Filosofisk tankebok av B.L., 1937- , författare av framför allt barn- och ungdomsböcker.

TPB-nr: P23562

Borta med vinden

av Margaret Mitchell

36 vol. (3558 s. tryckt punktskrift)

Färgstark och romantisk skildring från den amerikanska Södern under inbördeskriget 1861-65. Scarlett O'Hara är en mycket viljestark flicka som vuxit upp på plantagen Tara i staten Georgia. Hon är omsvärmad av män men det är egentligen bara en, Ashley Wilkes, hon vill ha. Under åren växlar livet för henne mellan fester och lyxliv till fattigdom och hårt slit. Som ett röd tråd går hatkärleken mellan Scarlett O'Hara och Rhett Butler. M.M., amerikansk förf., 1900-49.

TPB-nr: P23712

Mannen som glömde sin fru

av John O'Farrell

8 vol. (773 s. tryckt punktskrift)

Vaughan har glömt att han har en fru - vad hon heter, hur hon ser ut, deras gemensamma historia. Han har tappat minnet och vet inte ens vem han själv är. Så får Vaughan veta att han och hans fru Maddy är mitt uppe i en infekterad skilsmässa, men när de sedan träffas blir han våldsamt förälskad i henne. Maddy däremot har deras kraschade äktenskap i färskt minne. Ska Vaughan lyckas få sitt liv och minne tillbaka?.

TPB-nr: P23838

Vittne till mord : spänningsroman

av Nora Roberts

13 vol. (1184 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Elizabeth är dotter till en framgångsrik och kontrollerande karriärkvinna. En sommarkväll smiter hon ut och går på nattklubb med en kamrat. När två män med förförisk accent lockar med de båda tjejerna till en lyxig villa tvekar de inte. Det som sedan händer förändrar Elizabeths liv för alltid. Hon blir vittne till morden på sin väninna och en medlem ur en rysk maffiafamilj. Under ett vittnesskydd som går snett tvingas hon sedan fly.

TPB-nr: P23814

Skamfläcken

av Philip Roth

12 vol. (1082 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i trilogin inledd med Amerikansk pastoral. Året är 1998, och USA sjuder av anklagelser mot presidenten. För Coleman Silk, vanärad och tvångspensionerad collegeprofessor, nalkas livets slut. I Lewinsky-affären speglas hans eget fall. Efter hans död rullas hemligheter och livslögner upp, avslöjade av vännen och författaren Nathan Zuckerman. Med satirisk udd skildras sexuellt hyckleri och rasism.

TPB-nr: P23830

Väldigt sällan fin : roman

av Sami Said

8 vol. (803 s. tryckt punktskrift)

När Noha lämnar sin familj i Göteborg för att studera i Linköping är det med förmaningar som skäms inte för den du är, glöm inte att du är eritrean och muslim. Han ägnar sig åt studier i religion och läser om Eritrea. Allt ställs emellertid på huvudet när Anna, bohemtjejen som han träffat på ett tåg, och Fredrik, som konverterar till islam, dyker upp. Humoristisk och originell skildring om tillhörighet och identitet. S.S., född 1979 i Eritrea.

TPB-nr: P23589

Bara sedan solen sjunkit

av Johanna Sinisalo

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

En sen och blåsig kväll hittar fotografen Mikael på sin väg hem en varelse som sover utanför hans hus. Det är ett litet troll med kattlika ögon och silkeslen päls. Mikael bestämmer sig för att gömma trollet i sin lägenhet, ett beslut som kommer att förändra hela hans existens. Han blir besatt av det lilla odjuret ... En förtrollande och spännande och tillika prisbelönt roman av J.S., 1958- , finsk. förf..

TPB-nr: P23803

Facklitteratur

-om detta må ni berätta- : en bok om Förintelsen i Europa 1933-1945 - [med nytt kapitel om Sverige och Förintelsen]

av Stéphane Bruchfeld

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Om vad människor är i stånd att göra mot andra människor när demokratins värden bryts ner och ersätts av hatets och våldets ideologi. Ger fakta om Förintelsen och försöker förmedla en bild av hur det ofattbara blev verklighet. Statsminister Göran Persson tog i juni 1997 initiativ till en bred informationsinsats om Förintelsen - med namnet "Levande historia". Denna bok är en del av detta projekt. Med nytt kapitel om Sverige och Förintelsen.

TPB-nr: P23320

Amy Segerstedt : Punktskriftsbibliotekets grundarinna

av Beatrice Christensen Sköld

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Reviderad rapport av boken Amy Segerstedt, en livsverksbiografi som utkom 2002 - och innehåller ytterligare källmaterial. Amy Segerstedt föddes i Åmål 1835 och utbildade sig till lärarinna. Mellan 1882-1894 förestod hon en privat dövskola, Tysta skolan, i Stockholm. I Paris mötte hon en blind fransk adelsman som för en blind allmänhet öppnat ett punktskriftsbibliotek. Amy lärde sig punktskrift och skapade ett bibliotek för blinda i Sverige.

TPB-nr: P23731

Haren med bärnstensögon

av Edmund De Waal

10 vol. (845 s. tryckt punktskrift)

Den brittiske keramikern Edmund de Waal, född 1964, upptäcker sin släkts historia med hjälp av en samling japanska miniatyrfigurer i trä och elfenben. Den förmögna judiska familjen Ephrussi kom från Odessa, men flyttade till Wien och Paris. När nazisterna raserade släktens inflytande och förmögenhet återstod de 264 netsukerna, var och en mindre än en tändsticksask, gömda i en madrass. Mångfacetterad bok som rönt stor internationell uppmärksamhet.

TPB-nr: P23524

Den svenska psalmboken : antagen av 1986 års kyrkomöte

20 vol. (1891 s. tryckt punktskrift)

Den svenska psalmboken med psalmerna 1-700 utan melodistämma och utan psalmbokstillägg. Med versregister, korsregister, författarregister och hänvisningar till kyrkoårets texter. Psalmbokens storstilsupplaga ligger till grund för psalmboken.

TPB-nr: P23670

Destiny cards. 2, En nyckel till din framtid

av Stefan Guzikowski

D. 2: 6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

Här är tiden inne för din personliga tunnel genom verkligheten. Med ett verktyg som Destiny Cards kan man på ett nytt sätt förstå en del av de processer man upplever och går igenom. I denna bok studeras övergripande strömningar i ens liv under ett givet år. Denna information belyser en del av de händelseförlopp som man kan förväntas uppleva. Förf. arbetar som rådgivare och konsult i andlig och personlig utveckling.

TPB-nr: P23685

Vägen valde dig : meditationer över Dag Hammarskjölds Vägmärken

av Karl Gustav Hammar

2 vol. (89 s. tryckt punktskrift)

Den 18 september 2011 är det 50 år sedan Förenta Nationernas generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom i en flygkrasch i Kongo. Efter hans död hittades den dagbok, Vägmärken, där han ger uttryck för en religiös dimension av ett liv mitt i världspolitiken. Inför invigningen av Dag Hammarskjöldleden mellan Abisko och Nikkaloukta 2004 publicerade K G Hammar sju meditationer över Vägmärken. En kort biografi över Dag Hammarsköld ingår också.

TPB-nr: P23815

Tid för det meningsfulla

av Bodil Jönsson

3 vol. (239 s. tryckt punktskrift)

Som barn söker vi oss spontant till det meningsfulla. Längre fram i livet får vi för oss att vi har ont om tid och vänjer oss vid att bara hinna med det kortsiktigt nödvändiga. När så pensioneringen kommer har vi inte alltid kvar förmågan att söka efter det samtidigt som längtan efter mål och mening vaknar. Hur kan jag ändra mitt liv för att tydligare få fatt i hur jag utvecklats, vem jag är idag och vad det betyder för framtiden?.

TPB-nr: P23593

Mitt i allt : historien om Herman Lindqvist om han får berätta den själv

av Herman Lindqvist

12 vol. (1076 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi av H.L., 1943- , journalist, utrikeskorrespondent och författare av ett 50-tal böcker i olika genrer. Det handlar främst om hans arbete som världsreporter. Han har varit på plats vid många historiska händelser: Prag 1968-1969. Beirut 1969-1971. Kambodja 1975. Under många år var han korrespondent i Mellanöstern och Afrika, och senare även Asienkorrespondent. Även något om hans historiska skriverier och tiden som hovreporter.

TPB-nr: P23538

Kroppens språk

av Jane Lyle

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Boken handlar om att tyda kroppsliga uttryck. Områden som belyses närmare är: kroppshållning, ansiktsuttryck, markeringar av närhet och avstånd, uttryck för attraktion och kärlek. Bred översikt över hur kroppen omedvetet kommunicerar budskap både till oss själva och andra. Vidare beskrivs hur man genom ökad medvetenhet kan ha nytta av att effektivt använda kroppsuttryck.

TPB-nr: P23522

Koltrasten som trodde att den var en ambulans

av Anders Mildner

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

Hur låter världen? Hur kommer det sig att vi fyllt vår värld med så mycket ljud? Hur blev tystnaden en vara som kan säljas för pengar? En historia om spöken, musikens uppkomst och hörlurarnas utveckling, om arkitektur, fiskar med bullerskador, Star Trek, tyska filosofer, Walkman och laboratorieframställda reklamjinglar. Och om koltrasten som trodde att den var en ambulans. Förf., kulturjournalist, berättar här om ett bortglömt samhällsproblem.

TPB-nr: P23742

Mat med vänner

av Gordon Ramsay

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Hemma hos Gordon Ramsey är det långt från hetsen i stjärnkockens restaurangkök. Här får man följa med hem till den världsberömde kocken och ta del av över 100 av hans favoritrecept. Recepten är indelade i avdelningar som soppor, pajer, grönsaksrätter, efterrätter och bakverk med choklad- och kaffebas. Vissa ingredienser kan vara svåra att hitta i Sverige. Spännande mat presenterad av en stjärnkock.

TPB-nr: P23790

Utanförskapets historia : om funktionsnedsättning och funktionshinder

5 vol. (464 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P23877

Varför gråter inte Emma?

av Magnus Wennerholm

7 vol. (644 s. tryckt punktskrift)

Skildring av händelserna runt det mycket uppmärksammade mordet på Max och Saga samt mordförsöket på deras mamma Emma i Arboga mars 2008. Berättad utifrån Emmas egna minnen av förloppet kring morden, rättegångarna, den fällande domen för den anklagade samt Emmas egen sorgeprocess. Som underlag har även rättegångsprotokoll och tidningsartiklar använts. En bok som avhandlar det ofattbara och den svåra vägen tillbaka.

TPB-nr: P23781

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Jag ljuger bara på fredagar : en ungdomsroman

av Mats Berggren

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

I flera år har Alexander bott varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Det har fungerat bra, han känner till de olika reglerna som gäller hos föräldrarna. En helg ordnar Alexander en ff-fest när hans mamma är bortrest. Med festen vill han få en chans på snygga Julia. Festen urartar och resulterar i att föräldrarnas osämja växer. Saker bubblar upp till ytan och Alexanders liv börjar krackelera.

TPB-nr: P23841

Demonprinsessan

av Peter Bergting

6 vol. (560 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i trilogin Legenden om Morwhayle som börjar med Häxmästaren. Två tvillingar skiljdes åt som små. Nu måste 15-åriga Arteil och Malda hjälpas åt i kampen mot en ond magiker. Hela världens framtid står på spel. Malda har sett framtiden. Morwhayle är lagt i ruiner och hon har en vecka på sig att rädda staden. Arteil är den ende hon litar på. Men hans demonsvärd kanske är ett problem?.

TPB-nr: P23537

Atlantissyndromet

av Eoin Colfer

8 vol. (720 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien som börjar med Artemis Fowl. Det kriminella geniet Artemis Fowl har samlat en grupp elitvättar på Island. Men när han ska presentera sin nya uppfinning, som kan rädda världen från klimathotet, verkar något skumt. Artemis har blivit snäll! Vättarna kommer fram till att han har fuskat med magi och att det har skadat hans hjärna. Han har drabbats av Atlantissyndromet. Kan löjtnant Holly Short få tillbaka den gamle Artemis?.

TPB-nr: P23573

Korsad

av Ally Condie

8 vol. (741 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Matchad. Cassia är placerad i ett arbetsläger, straffad för sin relation med Ky. Efter ett besök av Xander stärks Cassias känsla av att det är Ky hon hör ihop med. När hon ser sin chans att rymma tar hon den. Hon vill hitta Ky, som befinner sig i de Yttre Provinserna. Cassia har även bestämt sig för att kämpa mot Samfundet, som styr människorna med järnhand. Ky befinner sig i ett krig och planerar även han sin flykt.

TPB-nr: P23854

Matchad

av Ally Condie

8 vol. (752 s. tryckt punktskrift)

På sin 17-årsdag ska Cassia, precis som alla andra, matchas ihop med den hon ska gifta sig med. Hennes match blir Xander, grannen hon känt hela livet och tycker mycket om. Av någon konstig anledning paras hon även ihop med Ky. Ky är en avvikelse i samhället och han ska vara utanför matchningssystemet. Cassia börjar umgås med Ky i hemlighet. När de avslöjas skickas Ky iväg och även Cassia kommer att straffas. Dystopi.

TPB-nr: P23853

Märta och Silverhästen

av Erika Eklund Wilson

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 6 i serien som börjar med Märta börjar rida. När Märta en gång såg en fantastisk silverhäst bestämde hon sig för att börja rida. Nu flyttar just den hästen in i stallet där hon rider. Hästens ägs av en stor tjej som kommer dit och sköter om den. En dag får Märta och henne kompis Maja rycka in när silverhästen blir skrämd.

TPB-nr: P23741

Turk & Timotej - en natt

av Lina Forss

4 vol. (377 s. tryckt punktskrift)

Basketkillen Turk och Östermalmstjejen Timotej stöter på varandra på NK under julruschen. Timotej har just kommit från London för att fira jul och Turk är ute för att handla en julklapp till sin syster. Trots att de har helt olika åsikter om det mesta kan de inte slita sig från varandra. När dagen är slut har de mötts igen och de får en natt tillsammans. De kommer varandra så nära att de omöjligt kan skiljas utan att lämna bestående avtryck.

TPB-nr: P23812

Rubinröd

av Kerstin Gier

7 vol. (643 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Tidlös kärlek. Gwendolyn lever i skuggan av sin smarta och vackra kusin Charlotte. Charlotte är dessutom utvald till tidsresenär. Hela släkten blir chockad när det visar sig att det är Gwendolyn som är tidsresenär. Väktarna, som organiserar tidsreseuppdragen, tvivlar att hon kommer klara resorna. Gwendolyn får ändå ge sig av tillsammans med snorkiga Gideon. Det blir resor på liv och död.

TPB-nr: P23835

Förr eller senare exploderar jag

av John Green

7 vol. (587 s. tryckt punktskrift)

Hazel Grace ska dö. I flera år har hon levt med cancer i lungorna. Nu är hon 16 år och vet att hon inte kommer bli mycket äldre. Helst ligger hon bara hemma och läser. Så träffar hon Augustus. Även han har drabbats av cancer och amputerat ett ben. Men hans livsutsikter är bättre än Hazels. Augustus blir förälskad i Hazel men själv vågar hon inte erkänna vad hon känner. För hur ska några kunna vara tillsammans om den ena snart ska dö?.

TPB-nr: P23850

Ödehusets hemlighet

av Pia Hagmar

2 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Fjortonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Leo tycker att livet är orättvist när han tvingas cykla till bågskytteträningen. Och ännu värre blir det på hemvägen när det plötsligt börjar ösregna. Han söker skydd i det gamla ödehuset. Men huset är inte alls så öde som han trodde. Snart är Leo i större fara än han tidigare någonsin varit. De enda som kan rädda honom är Aron, Henke och Myggan.

TPB-nr: P23694

Fruktan

av Charles Higson

11 vol. (959 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien De levande döda, som börjar med Fienden. Ett gäng ungdomar har barrikaderat sig i Towern och klarar sig ganska bra där. Några av dem beslutar sig dock för att ge sig iväg och leta efter sina vänner. DogNut och Courtney tar ledningen ut i ett fasansfullt London. Därute finns bland annat en man som kallas Samlaren. Han bor i ett hus fullt av avfall men även fullt av barn som han kallar leksaker och äter upp.

TPB-nr: P23805

Strumpmannen

av Dan Höjer

82 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sigge är sur. Han har flyttat till en ny, bullrig stad. Mamma och pappa bara städar och bästisen Viktor verkar ha glömt honom. En dag hittar Sigge ett par strumpor i morfars gamla koffert. När han sätter på sig dem händer något märkligt. Han förvandlas till en äkta superhjälte! Han blir Strumpmannen - de små problemens mästare.

TPB-nr: P23625

Spökhuset

av Anna Jansson

2 vol. (139 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Åttonde boken om den lille detektiven Emil Wern. Här ger sig Emil ut på landet där det också finns en hel del skumt. Som vanligt finns hjälpredorna med: den olydiga hunden Molly, lillasyster Linda och kompisarna Sokrates och Ubbe. Det spökat hemma hos Hedvig. Glödlampor slocknar och mystiska vita väsen drar runt i huset. Kan det vara Hedvigs mystiska hyresgäster som vill komma åt huset?.

TPB-nr: P23763

Den bistra sanningen

av Jeff Kinney

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg har alltid haft bråttom att växa upp. Men det här med att bli äldre - är det verkligen så bra som det sägs? Plötsligt måste han ta större ansvar, men framför allt måste han tackla de läskiga saker som händer med kroppen när man växer. Och allt detta utan hjälp av Rowley. Hans bästa kompis som nämligen fick nog av Gregs fasoner under sommarlovet.

TPB-nr: P23686

Ett hopplöst fall

av Jeff Kinney

2 vol. (167 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Gregs bravader. Lika bra att inse fakta: Greg Heffley kommer aldrig att bli den där perfekte sonen. Det gäller bara att förklara det för pappa. Greg vet precis hur han ska lirka sig förbi sin pappas alla försök att förändra honom. Men när pappa hotar med att skicka Greg till en militärskola på sommarlovet inser han allvaret.

TPB-nr: P23687

Mannys manöver

av Jeff Kinney

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Mannys manöver. Greg Heffley är riktigt illa ute. Skolans egendom har drabbats av skadegörelse och Greg är huvudmisstänkt.Men det knäppa är att han är oskyldig. I alla fall på sätt och vis. Myndigheterna drar åt snaran, men innan de hinner fånga in honom blåser det upp till storm och nästan hela familjen Heffley blir insnöad i sitt hus.

TPB-nr: P23688

Usla utsikter

av Jeff Kinney

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Del 4, i serien Dagbok för alla mina fans, som börjar med Gregs bravader. Det är sommarlov. Vädret är ljuvligt och alla barn har kul ute. Men var finns Greg Heffley? Inomhus, hemma, där han spelar tv-spel bakom fördragna gardiner. Greg som erkänner att han är en "innemänniska" lever ut sin yttersta sommardröm: inga plikter och inga regler. Men hans mamma vill aktivera honom och att han ägnar sig åt "familjesamvaro". I sin dagbok berättar han hur det går.

TPB-nr: P23690

Havet

av Niklas Krog

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tann och Bladhus lämnar skogsfolket och Aina bakom sig. Tann vill inte tänka på Aina, på varför hon inte springer efter och stoppar honom. Kommer de någonsin att träffas igen? Istället försöker han tänka framåt och på vad han och Bladhus ska få se när de kommer fram till havet. Fantastisk berättelse om dvärgen Tanns äventyr i det magiska landet Unadan.

TPB-nr: P23603

Trollkarlen från Övärlden

av Ursula K. Le Guin

5 vol. (484 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i författarens fantasyserie om Övärlden. Ön Gont är en enda stor klippa som lyfter sin spets över den stormhärjade Norra farleden. Ön är berömd för sina trollkarlar. Många äventyrslystna kommer dit för att visa sina kunskaper. Sparvhök är en av de största. Här är berättelsen om honom innan han blev berömd.

TPB-nr: P23732

En sekund i taget

av Sofia Nordin

5 vol. (399 s. tryckt punktskrift)

Hela Hedvigs familj har dött i en mystisk feber. När hon lämnar lägenheten ser hon döda människor överallt på gatorna. Finns det några människor kvar i världen? Hedvig cyklar till skolan och hämtar friluftssaker från förrådet och fortsätter till skolans undervisningsgård. Här bygger hon långsamt upp en tillvaro, lär sig elda i spisen och mjölka korna. En dag kommer det en tjej till gården.

TPB-nr: P23876

Bravo Bella

av Margareta Nordqvist

16 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Ella har två egna djur. Katten Bosse och hunden Bella. Pelle har en hund som heter Poppe. När Ella och Pelle leker med rockringar får de en idé. De ska göra en cirkusföreställning tillsammans med sina djur.

TPB-nr: P23576

The urbans : över asfalt och betong

av Rusalka Reh

3 vol. (269 s. tryckt punktskrift)

Dipper berättar om sitt tonårsgäng som håller på med gatusporten parkour i en storstad i Tyskland. Det gäller att ta sig fram den rakaste vägen utan att låta sig hindras av murar eller annat. Corones lillasyster Kittiwake brukar vara med killarna och titta på eftersom deras mamma jobbar så mycket. Jays pappa däremot jobbar hemma och han tar alltmer hand om Kittiwake. Men det visar sig vara ett stort misstag att låta henne vara där.

TPB-nr: P23839

Tigrar kysser inte lejon!

av Tanya Stewner

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien om Lisabeth Susavind. Lisabeth har en hemlighet. Hon kan prata med djur! En förmåga som är perfekt för hennes nya extrajobb i djurparken. Där lär hon känna lejonet Shankar och tigern Samira. De är olyckligt kära och längtar efter att få vara tillsammans. När de dessutom får veta att Samira ska flytta till ett annat zoo blir båda ledsna. Lisabeth och hennes vän Jesaja måste komma på en plan som gör att Samira får stanna.

TPB-nr: P23583

Sorkspolingen

av Christina Wahldén

116 s. tryckt punktskrift

Märta, 10 år, bor i Visby och tycker att Medeltidsveckan är årets höjdpunkt. Hon älskar att klä ut sig och gå ner på stan och titta på folk. Men i år verkar det inte bli lika kul som vanligt. Theo, som går i samma klass, verkar inte bry sig om Märta längre. Han vill bara vara med de andra killarna i klassen. Nere vid vattnet träffar hon Nils. Men vem är han egentligen? Snart fattar hon att han är från medeltiden på riktigt.

TPB-nr: P23513

Vi är inte vänner!

av Boel Werner

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

Bella flyttar ut med sina föräldrar till ett ruckel på landet. Det är långt bort från hennes kompisar. På andra sidan vägen fins en hergård med grisuppfödning. Där bor Nippe som är enbent och utanför gruppen. Men han har stort självförtroende trots sin rullstol, och är inställd på att bli bästis med Bella. Men hon vill ju satsa på de populära tjejerna i klassen.

TPB-nr: P23516

Silverkällan

av Gull Åkerblom

8 vol. (706 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som inleds med Silverkniven. Edit ser fram emot höstlovet och att få träffa bästisen Sofia. Men Sofia drar sig ur och vill inte ses. Problem har Edit även med sitt dubbla släktskap. Hon är både av vampyr- och vampyrsläkt. Hur ska hon kunna hantera det? Där finns också Edits morfar som ständigt påminner om det speciella uppdrag Edit har. Ett uppdrag som hon inte får någon information om.

TPB-nr: P23842

Facklitteratur

Kropp och hälsa

av Torsten Bengtsson

69 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Boken ingår i faktaserien Aha, nu fattar jag! Vi får följa Mira, som är 14 år och simtränar flera dagar i veckan. Här blandas fakta om kroppen, hur den fungerar och vad man ska tänka på för att kroppen ska må bra med Miras berättelser om träning och att äta rätt. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå och svåra ord förklaras.

TPB-nr: P23657

Teknik med el

av Torsten Bengtsson

62 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Här får du läsa om tvillingarna Anton och Klara. De är intresserade av teknik och berättar om hur elen fungerar och om varför man måste vara försiktig med el. Vi får följa dem när de bygger en ficklampa och den där gången när Anton nästan dör.

TPB-nr: P23682

Gul utanpå

av Patrik Lundberg

6 vol. (507 s. tryckt punktskrift)

När Jong Dae var nio månader adopterades han från Korea av en familj i Sverige. Han blev nu Patrik Lundberg och växte upp i Sölvesborg. Frågor från omgivningen om hans ursprung och rasistiska skämt gjorde att han ständigt levde med en känsla av utanförskap. När Patrik fick chansen att återvända till Korea blev resan inte som han tänkt. Han smälter nu in utseendemässigt men kan inte de sociala koderna vilket bidrar till många kulturkrockar.

TPB-nr: P23828

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Kalla mig Paddington

av Michael Bond

96 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En dag hittade familjen Brown en liten björn på tågstationen Paddington i London. Han hade kommit resande med båt hela vägen från Peru, iklädd hatt och väska. Där stod han ensam och hade ingenstans att ta vägen. Paddington, som fick bli hans namn, flyttade in hos familjen och efter den dagen var ingenting sig likt då han var en björn som ofta hamnade i trassligheter. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P23141

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Söndag

av Kim Fupz Aakeson

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mirja vill inte åka till mormor och morfar på landet, det tråkigaste stället i världen! Den här sommaren har det flyttat in en pojke i grannhuset, William som också är fem år. Mirja börjar smygspana och utan att ha träffats lägger de ut hemliga tecken och meddelanden till varandra. Det blir en spännande äventyrsjakt som slutar i ett lyckligt möte. En fin berättelse som utspelar sig i barnets egen värld.

TPB-nr: P23632

Lös tand

av Camilla Kuhn

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tim har en lös tand. Den ramlar nog ut snart och då ska han ge den till tandfen för då får man pengar, har mamma sagt. Det vill Tim gärna för han sparar till en cykel. Men Tim råkar svälja tanden, hur ska det nu gå? En bok i litet format med uttrycksfulla och humoristiska bilder av Tim och mamma i orange, blått och vitt.

TPB-nr: P23698

Tomten är vaken

av Astrid Lindgren

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

TPB-nr: P23723

Mamman och den vilda bebin

av Barbro Lindgren

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den ensamma mamman oroar sig ständigt för sin baby som är en riktig vilde. Varje hyss får ett lyckligt slut och texten är på rim.

TPB-nr: P23345

Kivi & Monsterhund

av Jesper Lundqvist

31 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kivi önskar sig en hund mest i hela världen. Och så en dag står där "ett hiskeligt djur, stort som en tjur, i familjens tambur". En absurd drömsk berättelse på rim där en monstruös hund skapar kaos i familjen och där Kivi snart vaknar upp och önskar sig ett helt annat djur. Könsneutral berättelse där "hen" används istället för han och hon.

TPB-nr: P23634

Mirja och pojken i det rosa huset

av Sofia Nordin

25 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Mirja vill inte åka till mormor och morfar på landet, det tråkigaste stället i världen! Den här sommaren har det flyttat in en pojke i grannhuset, William som också är fem år. Mirja börjar smygspana och utan att ha träffats lägger de ut hemliga tecken och meddelanden till varandra. Det blir en spännande äventyrsjakt som slutar i ett lyckligt möte. En fin berättelse som utspelar sig i barnets egen värld.

TPB-nr: P23635

God natt min katt

av Linda Skugge

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sebbe är världens finaste och klokaste lilla katt. När hon kom till vårt hus var hon så liten och rädd. Men snart blev hon modig och plötsligt var hon en vuxen katt med ett eget liv och egna hemligheter. En dag blev Sebbe sjuk och nu är hon en kattstjärna som lyser över oss på himlen. En fin berättelse om glädjen att ha ett eget djur men också om sorgen och saknaden när de inte finns mer.

TPB-nr: P23633

Schlagersabotören

av Martin Widmark

2 vol. (45 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det ska hållas schlagerfestival i Valleby och alla är så glada. Men någon har visst bestämt sig för att sabotera hela tillställningen. Vilken tur att Lasse och Maja är på plats och kan lösa mysteriet. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår i punktskriftens bredvidbok.

TPB-nr: P23554