På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Nya böcker
  2. Böcker från olika decennier
  3. Blandade tipslistor
  4. Bokklubbar
  5. Böcker med betyg
  6. Inlästa boktips
  7. Böcker på andra språk
  8. Biografier
  9. Norska långserier
  10. Deckare
  11. Faktaböcker
  12. Klassiker
  13. Leva med läsnedsättning
  14. Noveller
  15. Poesi
  16. Romaner
  17. SF och Fantasy
  18. Skräck
  19. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

J. K. Rowling

J.K. Rowling, OBE, (pseudonym för Joanne Murray, som ogift Joanne Rowling) född 31 juli 1965, är en brittisk författare som är mest känd för fantasyromanerna om Harry Potter som sålts i runt 400 miljoner exemplar världen över och översatts till 65 språk.

RowlingHarry Potter och den flammande bägaren slog rekord som den snabbast sålda boken någonsin, ett rekord som endast slagits av de efterföljande tre böckerna och där rekordet innehas av den avslutande boken Harry Potter och dödsrelikerna.

Författarens föräldrar Peter James Rowling och Anne Volant träffades på Kings Cross station och redan ett år senare gifte de sig. Den 31 juli 1965 föddes deras första dotter, Joanne. Nästan två år senare kom familjens nästa tillskott, lillasyster Dianne, som föddes hemma i sovrummet. Joanne Rowling har berättat att systerns födsel är hennes äldsta minne.

J.K. Rowlings liv förändrades dramatiskt efter succén med Harry Potter. Hennes förmögenhet uppskattades 2007 till 545 miljoner pund av The Sunday Times. Detta gör henne till den första författaren hittills som blivit dollarmiljardär på sitt författarskap.

Hon har själv förklarat att hon inte förväntade sig att tjäna mycket pengar och att det inte heller var hennes mål. Efter att ha levt på gränsen till fattigdom under arbetet med Harry Potter är hon dock väldigt tacksam.

Idén till böckerna om Harry Potter kom när Rowling satt på ett försenat tåg från Manchester tillbaka till London 1990. I biografin på sin webbplats skriver hon att hon författat historier sedan hon var sex, men att ingen idé någonsin varit så exalterande. Hon hade dock inte tillgång till någon penna vilket gjorde att hon satt och funderade på historien i fyra timmar innan hon fick möjlighet att skriva ner den. Hon tror att detta är en av anledningarna att hon redan från början visste hur serien skulle sluta och att hon kanske hade hindrat sin kreativitet om hon kunnat skriva ner sina tankar.

Framgångssagan var ett faktum och idag har böckerna sålts i runt 400 miljoner exemplar.

Nyckelord: Fantasy

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-07-04 | Legimus