På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Jullov

Vi önskar er alla en riktigt härlig ledighet. Här är tips på jullovsläsning!

Omslag En liten bok om kärlek 

En liten bok om kärlek av Ulf Stark

En liten bok om kärlek handlar förstås om att vara kär. Men så handlar den också om att vara modig och att sakna sin pappa väldigt, väldigt mycket. 

Det är slutet av andra världskriget och den kallaste vintern på evigheter. Freds pappa är i armén. Mamma och Fred har lite ont om pengar och mat. Om kvällarna smyger Fred in i klädkammaren för att vara bland sin pappas kläder och prata med honom. Fred behöver nämligen råd. Han är kär i klasskamraten Elsa med det röda burriga håret. När han söker kontakt blir det först tokigt.
Och när han i sin ilska över kriget gör ett busstreck på skolan väcker hans rektorns ilska... Som tur är blir det ett lyckligt slut lagom till jul.
/Sara

 

Omslagsbild Ishavspirater

 

Ishavspirater av Frida Nilsson

Tioåriga Siri bor med sin pappa och lillasyster Miki på en ö långt ute i Ishavet. Där finns många fiskare, men också pirater. Allra mest fruktad är piraten Vithuvud som seglar runt i ett stort skepp och rövar bort barn och tvingar dem att arbeta i hans gruva. Ingen har hittills stoppat Vithuvud. Men när Siris syster blir bortrövad rymmer Siri efter för att rädda henne.
 Vi får följa Siris resa på olika båtar, till fots över isar och i kampen för tillvaron i bitande kyla. Där finns också sjöjungfrur och vargar... 
Siri är en speciell fantasyhjältinna. Hon är ett vanligt barn som är modig och kämpar bland onda galningar och rädda vuxna som gett upp. Hon vågar utmana Vithuvud på ett sätt som han inte mött förut.
Hon är också en fantastisk berättare och miljöerna är så levande beskrivna att jag ryser både av kyla och rädsla innan äventyret är över.
/Sara

 

Omslagsbild Sju förtrollade kvällar Sju förtrollade kvällar av Mårten Sandén
När Buster en kväll är på väg hem från boxningsträningen får han sju lite gammeldags biobiljetter av en vänlig man som sopar gatan. Den gamla biografen Elysium drar in pojken Buster till en fantastisk värld. Buster möter då också en ny vän i den bokälskande flickan Saga. Tillsammans utforskar de den hemlighetsfulla biografen i en allvarsam berättelse om vänskap och sorg, som pendlar mellan skolvardag och en härligt magisk stämning.
/Sara

 

Omslag Mannys manöver
 

Mannys manöver av Jeff Kinney
Greg blir anklagad för skadegörelse på skolan. Men han är ju oskyldig, eller? Samtidigt är det snöstorm ute och familjen är nära att bli insnöade...Kul dagboksberättelse med den populäre antihjälten Greg.
/Sara

 

Omslagsbild Bosse flyttar in 

 

Bosse flyttar in av Åsa Karsin

Lea vill ha en egen hund. Hon har en jättefin bok om hundar som hon läser i.
Hon längtar, tjatar, drömmer och till och med gråter sig till sömns för att hon så gärna vill ha en alldeles egen hund. Hon har faktiskt bestämt vilken ras det skulle vara och vad hunden skulle ha för namn. Men mamma och pappa säger nej. En dag ändrar de sig! Lea kan knappt tro att det är sant! En bok som är en hundberättelse samtidigt som den innehåller hundfakta. En rolig bok för alla som vill ha en hund och för alla som redan har en. 
/Ingrid

 

Omslag Boken om Mademoiselle Oiseau

 

Boken om Mademoiselle Oiseau

På riktigt eller på låtsas? 
 Eller både och? I en berättelse kan det vara lite blandat.
 I ett vackert gammalt hus i Paris bor Mademoiselle Oiseau på våning 6. I våningen under bor nioåriga Isabella. En dag trycker Isabella på fel knapp i hissen och hamnar av misstag på våning 6. Inte förrän hon sätter nyckeln i låset märker hon att det inte är rätt dörr och det är just då som hennes äventyr börjar. Nu öppnar sig Mademoiselle Oiseaus fantastiska lägenhet som är full av spännande, vackra saker, katter och hemliga rum. Det finns faktiskt en swimmingpool på balkongen och man flyter i vattnet även om man inte kan simma!
/Ingrid

 

Omslagsbild 

Klara Ek och hunden som inte var en hamster av Ebba Berg
 
Klara drömmer om att ha en alldeles egen liten gullig hamster. Det har hennes bror, men han bor mest hos mamma.  Klara bor mest hos pappa och han vill inte ha något husdjur.

En dag berättar pappa att han träffat en tjej. När Malin, som tjejen heter, äntligen kommer på besök har hon med sig sin hund Jacky.  Klara brukar ju älska djur men Jacky är stor och dreglar. Klara tänker att hamstrar är små och gulliga. Malin kommer ofta och hälsar på och Jacky är alltid med.  Klara funderar varför pappa inte säger någonting om att Jacky är med när Klara inte får ha husdjur? Kanske är det så att Malin måste ha med sig sin hund hela tiden? Så småningom börjar Klara tycka bättre och bättre om Jacky och hon tänker att det kanske är lika bra att inte påminna pappa om att han inte vill ha husdjur.
/Ingrid

 

 

Jullovsläsning

 1. Tonje och det hemliga brevet (2010)

  Omslagsbild för Tonje och det hemliga brevet

  Av: Parr, Maria

  Tonje och det hemliga brevet Talbok Talbok

  Tonje är enda barnet i Glimmerdalen. Men vad gör det när hon har en vän som gubben Gunnvald? Han kan skapa mirakelmusik på sin fiol, bygga världens snabbaste rattkälke och koka jättegod saft. Men när Gunvald bryter benet och hamnar på sjukhus hittar Tonje ett brev. Gunnvald har en vuxen dotter som han aldrig har berättat om, och nu är hon på väg till Glimmerdalen för att sälja Gunnvalds gård till en campingägare som hatar barn. Förlaga: R&S, 2010

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Tonje och det hemliga brevet.
  Lägg till i:
 2. Dit ljuset inte når (2015)

  Omslagsbild för Dit ljuset inte når

  Av: Thor, Annika

  Dit ljuset inte når Talbok Talbok

  En berättelse där handlingen utspelar sig under tidigt 1800-tal. Johan är elva år när han fått nog av hårt arbete och stryk på barnhemmet. Han rymmer förklädd till flicka och får arbete som påkläderska hos ett resande teatersällskap. Han möter också Gustav, som blir hans första riktiga vän. Men någon som känner till Johans förflutna är beredd att göra vad som helst för att han inte ska upptäcka vem han är

  Snittbetyg 3,5 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Dit ljuset inte når.

  Boken finns även som:

  1. Dit ljuset inte når Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Knockad Romeo (2015)

  Omslagsbild för Knockad Romeo

  Av: Rundberg, Johan

  Knockad Romeo Punktskriftsbok Punktskriftsbok

  Fristående fortsättning på boken Kärlekspizzan. 12-årige Movits är skyldig sin kompis Ruben en stor tjänst sedan han fått hjälp att bli ihop med skejtarproffset Beata. Därför går Movits med på att spela teater i skolans uppsättning av Romeo och Julia, fastän han har scenskräck. Samtidigt träffar Movits någon som delar hans stora rymdintresse och vill bygga en rymdraket. Allt leder till en rad pinsamma förvecklingar för Movits del

  Snittbetyg 3,7 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Knockad Romeo.

  Boken finns även som:

  1. Knockad Romeo Talbok med text Talbok med text
  Lägg till i:
 4. Dockskelettet (2015)

  Omslagsbild för Dockskelettet

  Av: Black, Holly

  Dockskelettet Talbok med text Talbok med text

  Zach har varit bästis med Poppy och Alice så länge han kan minnas, men slutar träffa dem när hans pappa tycker att har blivit för gammal för att leka med dockor. En natt söker flickorna upp honom. Poppy är förföljd av en levande porslinsdocka, gjord av skelettet från en mördad flicka och fylld med askan från flickans brända kropp. Nu måste vännerna föra dockan tillbaka till henens gamla hem och begrava den där. Annars blir de för evigt fördömda

  Snittbetyg 4 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Dockskelettet.

  Boken finns även som:

  1. Dockskelettet Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 5. Odd och frostjättarna (2010)

  Omslagsbild för Odd och frostjättarna

  Av: Gaiman, Neil

  Odd och frostjättarna Talbok med text Talbok med text

  Det är mytologisk vikingatid långt inne i den norska storskogen. Gudarna härskar på jorden och vintern verkar aldrig ta slut. Odd, 12 år, har haft en hemsk tid. Först dör hans pappa under en vikingafärd, sedan skadar Odd sin ena fot. Men när han flyr till skogen och räddar en björn som fastnat med tassen börjar lyckan vända. Björnen är nämligen ingen mindre än guden Tor, som förtrollats av de elaka frostjättarna. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Odd och frostjättarna.

  Boken finns även som:

  1. Odd och frostjättarna Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 6. Den röda pyramiden (2015)

  Omslagsbild för Den röda pyramiden

  Av: Riordan, Rick

  Den röda pyramiden Talbok med text Talbok med text

  Första delen i Kanekrönikan. Carter och Sadie är syskon. Deras pappa, Julius Kane, är känd egyptolog och magiker. En kväll sammanför han barnen på British Museum i London för att använda dem i ett "vetenskapligt experiment". Men explosionen Julius Kane startar slår fel: han väcker den ondskefulle guden Set till liv. Barnen flyr och drar ut på en lång resa för att kunna stoppa ondskan. Spänning blandat med mycket fakta om fornegyptisk mytologi

  Snittbetyg 4,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Den röda pyramiden.

  Boken finns även som:

  1. Den röda pyramiden Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 7. Herr Fikonhatt och slottet Thoufve (2014)

  Omslagsbild för Herr Fikonhatt och slottet Thoufve

  Av: Johansson, Annelis

  Herr Fikonhatt och slottet Thoufve Punktskriftsbok Punktskriftsbok

  Konstiga saker händer i staden där Vilhelm bor. En decemberkväll slocknar allt ljus i staden, förutom i tornrummet i den gamla övergivna teatern. Just den teater som pappa ska låta riva för att istället bygga ett höghus på tomten. I ett fönster skymtas en figur. Vilhelm undersöker saken dagen därpå och träffar Ernst, Fifo, Siri och herr Fikonhatt. De berättar om Hedvig Eleonora Thoufve. Vilhelm måste hjälpa till att rädda teatern

  Klicka för att sätta betyg på Herr Fikonhatt och slottet Thoufve.

  Boken finns även som:

  1. Herr Fikonhatt och slottet Thoufve Talbok Talbok
  Lägg till i:
 8. Kalle och chokladfabriken (1976)

  Omslagsbild för Kalle och chokladfabriken
  [berättelsen om fyra otäcka barn och vår hjälte samt herr Willy Wonka och hans berömda gottisfabrik]

  Av: Dahl, Roald

  Fem barn besöker en chokladfabrik. Fyra av dem försvinner under rundvandringen beroende på att de är antingen glupska, bortskämda, tuggummituggande eller TV-tittande. Bara Kalle klarar sig, dock dyker de andra upp på slutet något förändrade

  Snittbetyg 2 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Kalle och chokladfabriken.
  Lägg till i:
 9. Cirkusdeckarna och tomtemysteriet (2015)

  Omslagsbild för Cirkusdeckarna och tomtemysteriet

  Av: Höjer, Dan

  Cirkusdeckarna och tomtemysteriet Talbok Talbok

  Del 13 i serien om cirkusdeckarna. Tvillingarna Kaspar och Katinka är de största stjärnorna på Cirkus Pommery. Det har skett ett inbrott på Stockholms slott och cirkusdeckarna är på jakt efter bovarna. De jagar skurkar i Gamla stan, räddar folk ur Stockholms ström och blir attackerade av en otäck tomte. Som vanligt är det äventyrligt och mycket dramatiskt

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Cirkusdeckarna och tomtemysteriet.

  Boken finns även som:

  1. Cirkusdeckarna och tomtemysteriet Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2015-12-14 | Legimus