På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Mörkt motiv

Omslagsbild för Mörkt motiv
Talbok
Titel: Mörkt motiv
Av: Penny, Louise
Snittbetyg 3,8 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mörkt motiv.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

En kommissarie Gamache-deckare

Om boken


När den äldre kvinnan Jane Neal hittas död i skogen utanför den idylliska byn Three Pines i Québec, tror man först att det är en jaktolycka. Jane är en mycket uppskattad person i byn, och att någon skulle vilja skada henne är väl inte möjligt? Men ett dödsfall av detta slag måste trots allt utredas, och det kallas in förstärkning från Montréal.


Utredningteamet leds av Armand Gamache, kommissarie vid Sûrete du Québec. Armand är en man med stil. Närmare 60 år gammal med välansad mustasch, halvbågade glasögon, tweedkeps och tredelad kostym. Han är frankofon, men talar engelska som om han hade ärvt en plats i brittiska överhuset. Dessutom vet att uppskatta livets godsaker – briocher, varm choklad och andra franska specialiteter.


Armand Gamache satt på bänken och tittade på fåglarna men framförallt på byn. Det var som om byn Three Pines saktade ner inför hans ögon. Livets obetvinglighet, dess jäkt och larm dämpades. Rösterna sänktes, stegen saktade in. Gamache lutade sig tillbaka och gjorde det han var bäst på. Han iakttog. Han tog in människorna, deras ansikten, deras handlingar, och där det var möjligt tog han in vad de sa …


Teamet kan ganska snart fastställa att Janes död inte varit naturlig. En pil har genomborrat hennes hjärta med sådan precision att det inte kunnat vara annat än en medveten handling. Men vem har gjort det och framför allt varför? Ju mer Armand nystar i fallet, desto mer mystiska frågor dyker upp. Varför fick Janes vänner inte komma in i hennes vardagsrum? Och har hennes död något att göra med att en av hennes tavlor äntligen blivit antagen till konstföreningens årliga utställning?


Han vände sig snabbt mot tavlan igen och ryckte av det bruna pappret så att Marknadsdagen kom till synes. Clara tappade hakan. Hennes huvud föll framåt som om hon plötsligt inte längre orkade hålla upp det. Hennes ögon spärrades upp och andningen upphörde. Det var som om hon hade dött en kort stund. Så detta var Marknadsdagen. Den gjorde henne andlös och de andra i juryn kände uppenbart likadant. Halvcirkeln av ansikten uppvisade olika grader av misstro.


Mörkt motiv är en deckare, men lika mycket en mysig skildring av bylivet i en ödsligt belägen kanadensisk by. Janes bekantskapskrets är aktiva invånare, och bland hennes närmsta vänner finns det färgstarka paret Olivier och Gabri som både handlar med aktiviteter och driver byns restaurang, konstnärerna Clara och Peter, samt psykologen Myrna som flyttat från storstaden för att skola om sig till bokhandlare.


Detta är den första delen om kommissarie Gamache, och för den som är sugen på mer finns ytterligare sex böcker.


Om författaren


Louise Penny föddes i Toronto 1958. Intresset för mysterier uppstod tidigt, och redan som liten läste hon böcker av Agatha Christie och Dorothy Sayers. Innan hon debutera som författare år 2005 med just ”Mörkt motiv”, var hon i många år verksam som journalist. Hennes böcker om kommissarie Gamache och invånarna i Three Pines har blivit flerfaldigt prisbelönade och Mörkt motiv utsågs av Dagens Nyheter till en av de 100 bästa deckarna genom tiderna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Deckare

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2017-05-22 | Legimus