På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Det tyska huset

Omslagsbild för Det tyska huset
Talbok med text
Titel: Det tyska huset
Av: Indriðason, Arnaldur
Snittbetyg 4,3 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Det tyska huset.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Första delen i ny isländsk deckartrilogi

Om boken

Island, 1941. Ön är strategiskt viktig för att säkra det nordamerikanska luftrummet och därför ockuperad av de allierade. Huvudstaden Reykjavik översvämmas av amerikanska soldater och människor som flyttat in från landsbygden i hopp om jobb hos armén och ett bättre liv.

I en lägenhet hittas en man död. På hans panna har någon ristat in ett hakkors. Det syns inga tecken på strid och dörren är inte uppbruten. Mannen som bodde i lägenheten hette Felix Lunden och var nyligen hemkommen från en handelsresa. Misstankarna riktas snabb mot amerikanerna i staden.


Han kände igen kulsorten. Det var en kula från den vanligaste pistolen som de amerikanska soldaterna använde i kriget, en Colt kaliber 45. Det var inte utan grund han frågade grannarna om de hade sett Felix Lunden i sällskap med amerikanska soldater. Det var troligast att någon från deras skara hade dödat honom, och budskapet var av allt att döma att Felix inte hade förtjänat bättre än en ren och skär avrättning.


Eftersom det är krig är Konrad Flóvent den ende kvarvarande kriminalpolisen i landet, så han får ta hand om fallet. Som assistent tilldelas han en oerfaren isländsk-kanadensisk man vid namn Thorson. De pressas hårt av både den inhemska polisen och militären för att mordet ska få en snabb lösning. Men ju närmare sanningen de kommer, desto tydligare blir det att spåren leder i en helt annan riktning än de först trott. Kvällen innan Felix Lunden kom hem från sin resa återvänder även en annan handelsresande till Reykjaviks hamn. Han heter Eyvindur och har varit i Västfjordarna för att sälja porslin, skokräm och bonvax. Med sig har han ett halvt kilo kaffe som han hoppas flickvännen Vera ska bli glad för. Men när han kommer hem har hon lämnat lägenheten och tagit alla sina tillhörigheter med sig.


Eyvindur tittade ner i de tomma lådorna och drämde näven i sängen. Innerst inne hade han fruktat något sådant. Han var inte längre säker på att det hade varit en ren och skär lögn som han hörde Runki viska till sina vänner. Att Vera skulle ha blivit soldatslampa.
   Och vad var det där som hans skolkamrat, den där fähunden Felix, pratade om när de träffades i Ísafjörður? Fanns det något fog för det han sa om skolan och undersökningen eller försökte han bara förringa honom för att han var bedrövligt full och elak som i gamla dagar när Eyvindur trodde att han och Felix var vänner.


Det tyska huset är den första delen i en planerad trilogi som utspelar sig under det andra världskriget och däromkring.

Om författaren


Arnaldur Indriðason föddes 1961 i Reykjavik. Han är förutom författare även journalist. Han är mest känd för serien om kriminalpolisen Erlendur. Den har kommit ut i 14 delar, varav 12 finns på svenska. Arnaldur Indriðason har belönats med flertalet internationella bokpriser.

Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Island

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2018-01-12 | Legimus