På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Den förlorade trädgården

Omslagsbild för Den förlorade trädgården
Punktskriftsbok
Titel: Den förlorade trädgården
Av: Bassani, Giorgio
Klicka för att sätta betyg på Den förlorade trädgården.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Italienskt mästerverk om tiden före kriget

Om boken

Hur många år har gått sedan den där junieftermiddagen för länge sedan? Över trettio. Men om jag sluter ögonen kan jag fortfarande se Micòl Finzi-Contini hängande över sin trädgårdsmur och prata med mig. Hon var knappast mer än ett barn 1929, en mager och blond trettonåring med ljusa, magnetiska ögon. Själv var jag en pojkspoling i kortbyxor – mycket småborgerlig och så fåfäng, att en obetydlig motgång i skolan hade gjort mig barnsligt förtvivlad. Vi tittade på varandra. Ovanför henne var himlen jämnblå, det var sommar i luften och inte ett moln. Ingenting kunde förmörka denna sommarhimmel, och ingenting har kunnat förmörka den i mitt minne.


Ända sedan han var en liten pojke har bokens berättare känt en samhörighet med Finzi-Continis. Familjen tillhör den norditalienska staden Ferraras kulturella och ekonomiska elit och äger ett pampigt gods med en stor muromgärdad trädgård. Barnen Micòl och Alberto får privatundervisning hemma och bokens berättare beundrar dem på avstånd. De enda gång han får komma riktigt nära är i synagogan i samband med de stora högtiderna. Först flera år senare får han chansen att lära känna dem mer ordentligt, men då under dystra omständigheter.


År 1938 införs Mussolinis segregerande raslagar. ”Blandäktenskap” förbjuds och judar är inte välkomna någonstans i offentligheten. Under hösten får berättaren beskedet att han har blivit utesluten ur sin tennisklubb. Kort därefter får han ett samtal från Alberto Finzi-Contini som bjuder in honom att spela några bollar i familjens trädgård. De skapar en privat tennisklubb i familjens skyddade trädgård. Den blir en fristad från omvärlden och innanför murarna tycks raslagarna långt borta.


Luften var mjuk och glasklar som den kan bli hos oss på hösten. Det var varmt i trädgården: nästan som om sommaren. Om man hade lust, kunde man fortsätta att spela tennis ända till klockan halv sex eller ännu senare på kvällen utan risk för att få strängarna på sin tennisracket förstörda av kvällsfukten, som redan är ganska stark när man närmar sig november. Så sent såg man förstås just ingenting längre på banan. Men det sista solljuset föll ännu som varmt guld på Mura degli Angelis grässluttningar borta i fjärran …


Bokens berättare blir snart förälskad i Micòl, flickan han har beundrat så länge. Men redan från början avslöjas familjens öde och kärleken kan inte sluta lyckligt. Ett stort vemod vilar över berättelsen. Den enda som kommer att överleva kriget är berättaren själv. Det är som att alla vet vad som håller på att hända, men också att de inte kan göra något för att ändra på det. En sorglig, men vackert berättad roman.
Boken publicerades första gången 1962. 1974 filmatiserades den och vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Om författaren

Giorgio Bassani föddes 1916 i Bologna, men växte upp i Ferrara. Han var av judisk härkomst och för att undkomma nazistiska och fascistiska förföljelser använde han sig av en pseudonym. 1943 fängslades han på grund av sitt antifascistiska engagemang. Bassani lyckades trots detta att överleva kriget och bosatte sig därefter i Rom. Liksom Den förlorade trädgården utspelar sig de flesta av Bassanis romaner i barndomsstaden Ferrara före eller under andra världskriget, och skildrar den judiska befolkningens liv i skuggan av de nazistiska och fascistiska förföljelserna. Giorgio Bassani avled den 13 april år 2000 i Rom.

Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Italien

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-05-30 | Legimus