På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Garanterat bra böcker
  2. Nya böcker
  3. Böcker från olika decennier
  4. Blandade tipslistor
  5. Bokklubbar
  6. Böcker med betyg
  7. Inlästa boktips
  8. Nya böcker på andra språk
  9. Biografier
  10. Norska långserier
  11. Deckare
  12. Faktaböcker
  13. Klassiker
  14. Leva med läsnedsättning
  15. Noveller
  16. Poesi
  17. Romaner
  18. SF och Fantasy
  19. Skräck
  20. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Bror

Omslagsbild för Bror
Talbok med text
Titel: Bror
Av: Chariandy, David
Klicka för att sätta betyg på Bror.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Hillevi Andreasson

Bror är en stark berättelse om maktlöshet och utanförskap där hoppet tänds och släcks i samma ögonblick. Men det är också en berättelse om kärlek, familjeband och tillhörighet, de drivkrafter som trots allt finns att leva vidare.

Två bröder växer upp i bostadsområdet Parken i Torontos utkanter. Deras ensamstående mamma från Trinidad sliter hårt på dubbla skift som städerska runt om i staden för att skapa en framtid och ett bättre liv för sina söner. Drömmen är att de ska bli något, eller i alla fall något annat. De är begåvade men tvingas se hur möjligheterna försvinner utifrån hur omvärlden ser på dem. Möjligheterna att bryta de av omgivningen förutbestämda hjulspåren och ta sig ut är små och chansartade.


Den äldre brodern Francis är populär och omsvärmad. Något som också för honom bort från familjen och i konflikt med mamman. Lillebror Michael följer honom i hälarna men lyckas inte komma förbi sin egen töntighet och blir bara ett bihang till sin bror.


Sommaren 1991 händer något som får tillvaron att stanna upp, ett ordlöst trauma som kommer prägla det fortsatta livet på djupet för många människor, men framför allt Michael och hans mamma. Hoppet om att bli något tänds och släcks i samma ögonblick.


För Michael fortsätter livet i banor av uppgivenhet och resignation, ännu mer ensam och utsatt med än färre möjligheter. Han saknar ord, verktyg och hjälp för att kunna ta sig ur varken trauma eller livssituation.  När en gammal flickvän som lyckats ta sig därifrån, i alla fall geografiskt, återvänder 10 år senare väcks minnena av sommaren 1991 till liv.


Bror är en till omfånget kort men till innehållet rik roman.  Med ett fokuserat språk utan några onödiga ord skildras några människoöden där mjuka människor och deras liv formas av hårda omgivningar.

Nyckelord: Romaner

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2019-11-21 | Legimus