På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

God jul från oss på MTM

Nu är helgerna här. Oceaner av tid till att krypa upp soffhörnan med en chokladkartong eller en överbliven köttbulle och en god bok. Vi önskar er alla en god och vilsam helg med massor av trivsam läsning.

Alexandra

Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer

Här får läsaren följa med på ett spännande äventyr som fylls med känslor och underligheter. Oskar 9 år, vars pappa omkom elfte september, visar på hur mycket tankar det kan finnas hos en nioåring och får en att se saker ur ett annorlunda perspektiv. Vi får följa med när han tillsammans med en 100-årig före detta krigsreporter försöker hitta en av många personer med namn Black i New york.

Eva-Lena
Köttets tid av Lina Wolff

En smått absurd historia om kärlek, skuld, förlåtelse och hur komplext det är att vara människa.

Sarah
Nya testamentet på lättläst svenska samt Vi for upp med mor av Karin Smirnoff

Eftersom julen är en kristen högtid tänkte jag faktiskt läsa Nya testamentet på lättläst svenska i jul.
Bibeln har på så många sätt grundat vår kultur – det blir en kunskapsinvestering!
Förutom denna något högtravande målsättning är jag även sugen på uppföljaren till Jag for ner till bror: Vi for upp med mor.

Junko                   pynt
Bergens stjärnor av Jojo Moyes

Under julhelgen tycker jag att det passar bra att läsa en feelgoodbok. Bergens stjärnor värmer bibliotekariehjärtat! Romanen utspelas år 1937 i Kentuckys bergstrakter, USA. Där möter vi Alice Wright som har flyttat från England med hopp om ett friare liv. Verkligheten blir dock helt annorlunda. Hennes make, Bennett, träffar hellre sina vänner än umgås med henne. Den strängt religiöse svärfadern anser att en kvinnas plats är i hemmet. Som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning efterlyser staden frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier. Alice anmäler sig och tillsammans med fyra andra kvinnor upplever hon svindlande äventyr bland beväpnade hembrännare, giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Ett drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion, baserat på verkliga händelser.

Hillevi S
En ny tid och Doktor Bagges anagram av Ida Jessen

I den första boken får man läsa Lilly Bagges dagbok om tillvaron som lärare i det lilla danska samhället Thyregod och hennes liv som hustru till läkaren Vigand. Fint fångat om livet som kvinna i en småstad under tidigt 1900-tal och hennes äktenskap till en man som hon egentligen aldrig lär känna. I den andra boken får man följa hennes man Vigand Bagge och ett nytt perspektiv av berättelsen utvecklar sig. Två finstämda och gripande böcker.

Anette
En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella lever ett till synes helt vanligt liv, tills Stella anklagas för mord. Föräldrarnas lojalitet ställs på sin spets. Hur långt är de beredda att gå för att skydda sin dotter? Och bör de verkligen göra det? Läsaren får följa händelseförloppet ur tre olika perspektiv – Stellas, mammans och pappans och bit för bit avslöjas sanningen.

Hedvig
Storljugarna och 19 andra sanningar av Saki

För läsning under helgerna vill jag tipsa om Sakis novellsamling Storljugarna och 19 andra sanningar. Saki är de underfundiga novellernas bortglömde mästare. Det är torr brittisk humor med en surrealistisk twist, ett perfekt litet avbrott i julfirandet.

Mathilda
Gökens rop av Robert Galbraith (pseudonym för JK Rowling)

Jag rekommenderar denna spännande deckare från JK Rowling. Samma livliga och djupgående skrivarande som fans känner igen från Harry Potter fast omvandlat till en modern deckare för vuxna. 
Gökens rop är första boken i en serie så om man fastnar finns det fler att hoppa in i.

Catharina
Sommarljus och sen kommer natten samt Asta av Jón Kalman Stefánsson

Jag skulle vilja tipsa om islänningen Jón Kalman Stefánssons böcker. Vilket språk!! Jag är helt betagen. Jag har upptäckt honom i år och med värme och förundran tagit honom till mitt läsarhjärta. Två av hans böcker som jag vill tipsa om är Sommarljus och sen kommer natten och Asta.

Jullykta 

Cecilia
Hetta av Jane Harper

Läge att fly från kyla och vinterväder? I Hetta är det torrt och varmt och man får en fantastisk känsla för det australiska landskapet samtidigt som det är en fin skildring av en avfolkningsbygd. Och så är det ju en riktigt bra deckare också. 

Ulrica
De här läser jag själv i jul:
Sent på dagen av Tessa Hadley
Jag lyssnade på författaren på bokmässan och den här nya romanen verkar vara en stark berättelse om relationer och vänskap.
En sång för Hedda av Annika Estassy
Jag hoppas på en riktigt mysig och julig feelgood-roman.
Och för barnen högläser jag Wundersmeden, del två i serien Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend. Det är en fantastisk, spännande och rolig fantasyserie som är minst lika rolig för föräldrarna att läsa.

 

 1. Extremt högt & otroligt nära (2006)

  Omslagsbild för Extremt högt & otroligt nära

  Av: Foer, Jonathan Safran

  Extremt högt & otroligt nära Talbok Talbok

  Oskar är en nioårig uppfinnare, frankofil, origamist, datakonsult, amatörarkeolog m.m., vars pappa omkom i attentatet mot World Trade Center september 2001. En dag hittar Oskar vad han tror kan vara en ledtråd till pappans förflutna, och han beslutar sig för att följa spåret tillsammans med en hundratreårig f.d. krigsreporter. J.S.F., 1977- , en av USA:s mest uppmärksammade yngre, amerikanska prosaförfattare. Inläst ur Norstedt, 2006

  Snittbetyg 3 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Extremt högt & otroligt nära.
  Lägg till i:
 2. Köttets tid (2019)

  Omslagsbild för Köttets tid

  Av: Wolff, Lina

  Köttets tid Talbok med text Talbok med text

  En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia. Ett möte som tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens

  Klicka för att sätta betyg på Köttets tid.

  Boken finns även som:

  1. Köttets tid Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Nya testamentet på lätt svenska (2018)

  Omslagsbild för Nya testamentet på lätt svenska
   
  Nya testamentet på lätt svenska Lättläst talbok med text Lättläst talbok med text

  Nya Testamentet på lättläst svenska. Utgåvan innehåller hela Nya Testamentet med enklare språk och kortare meningar. Bearbetningen är gjord av författaren Hanna Wallsten i samarbete med Mikael Tellbe, docent i Nya testamentet, och Svenska Bibelsällskapet. Lättläst

  Klicka för att sätta betyg på Nya testamentet på lätt svenska.

  Boken finns även som:

  1. Nya testamentet på lätt svenska Lättläst punktskriftsbok Lättläst punktskriftsbok
  Lägg till i:
 4. Vi for upp med mor (2019)

  Omslagsbild för Vi for upp med mor
  roman

  Av: Smirnoff, Karin

  Vi for upp med mor Talbok med text Talbok med text

  Del 2 i serien som börjar med Jag for ner till bror. Mor har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna Jana och Bror ärver hennes föräldrahem och inser att livet i byn är annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd och göra det rätta

  Snittbetyg 4,3 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Vi for upp med mor.

  Boken finns även som:

  1. Vi for upp med mor Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 5. Bergens stjärnor (2019)

  Omslagsbild för Bergens stjärnor

  Av: Moyes, Jojo

  Bergens stjärnor Talbok med text Talbok med text

  1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig. Men snart inser Alice att hon är mer instängd en någonsin. När staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier anmäler sig Alice entusiastiskt. Feelgood

  Snittbetyg 4 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Bergens stjärnor.

  Boken finns även som:

  1. Bergens stjärnor Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 6. En ny tid (2018)

  Omslagsbild för En ny tid

  Av: Jessen, Ida

  En ny tid Talbok med text Talbok med text

  I januari 1903 tillträder Lilly Høy sin första lärartjänst i ett litet jylländskt samhälle. Hon skriver om det i sin dagbok. Först 20 år senare plockar hon upp den igen. Hennes man, doktor Bagge, ligger nu för döden. Han är karismatisk och dominerande och Lilly har troget följt honom genom livet. När han dör inser hon att det är dags att vända om och lära känna sig själv på nytt. Boken är flerfaldigt prisbelönad. I.J., 1964-, dansk författare

  Snittbetyg 2 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på En ny tid.

  Boken finns även som:

  1. En ny tid Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 7. Doktor Bagges anagram (2018)

  Omslagsbild för Doktor Bagges anagram

  Av: Jessen, Ida

  Doktor Bagges anagram Talbok med text Talbok med text

  I författarens förra bok En ny tid skildrades Lilly Bagges liv. I denna bok står hennes make Vigand Bagge i centrum. Han har ägnat hela sitt liv åt läkekonsten. På ålderns höst får han en förfrågan om att medverka i en antologi med läkarminnen. Anteckningsböckerna som Lilly lägger fram får honom att berätta sin historia. Fram träder en bild av vardagslivet i ett danskt samhälle på 1900-talets början, men också en överraskande bild av äktenskapet

  Snittbetyg 2 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Doktor Bagges anagram.
  Lägg till i:
 8. En helt vanlig familj (2018)

  Omslagsbild för En helt vanlig familj
  en roman om ett brott

  Av: Edvardsson, Mattias

  En helt vanlig familj Talbok med text Talbok med text

  De är en helt vanlig familj, prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19 - åriga dotter Stella, tills Stella anklagas för mord. Då raseras deras trygga tillvaro totalt. I polisförhör ljuger Adam för att ge dottern alibi och snart har han snärjt in sig i ett nät av lögner. Även Ulrika går emot allt hon tror på för att hjälpa Stella. Hur väl känner de egentligen sin dotter eller varandra? Bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände

  Snittbetyg 4,4 av 9 st röster. Klicka för att sätta betyg på En helt vanlig familj.

  Boken finns även som:

  1. En helt vanlig familj Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 9. Storljugarna och 19 andra sanningar (2008)

  Omslagsbild för Storljugarna och 19 andra sanningar

  Av: Saki

  Storljugarna och 19 andra sanningar Talbok Talbok

  20 noveller av den engelske förf. Saki, 1870-1916. De flesta utspelar sig i den engelska övre medelklassen och förf. är en rolig, elak och skarpsinnig iakttagare av människorna han har omkring sig. Man får möta Tobermory, katten som kan prata men inte lärt sig att hålla inne med sådant som inte bör sägas, en man som berättar sagor för barn vuxna inte gillar, en kvinna som av misstag blir tagen för en guvernant m.m. Förlaga: Six Memos, 2008

  Klicka för att sätta betyg på Storljugarna och 19 andra sanningar.
  Lägg till i:
 10. Gökens rop (2014)

  Omslagsbild för Gökens rop

  Av: Galbraith, Robert

  Gökens rop Talbok Talbok

  Första deckaren med den enbente Afghanistanveteranen privatdetektiven Cormoran Strike. När fotomodellen Lola faller död ner från en balkong i eleganta Mayfair, London, misstänker hennes adoptivbror att ett brott har begåtts och kontaktar Strike. Fallet blir räddningen för hans detektivbyrå och gör att han kan behålla den pigga assistenten Robin. Lolas värld visar sig vara mörk och komplicerad med kändisar, nedknarkade pojkvänner och udda personer

  Snittbetyg 3,3 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Gökens rop.

  Boken finns även som:

  1. Gökens rop Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 11. Sommarljus och sen kommer natten (2008)

  Omslagsbild för Sommarljus och sen kommer natten

  Av: Jón Kalman Stefánsson

  Sommarljus och sen kommer natten Talbok Talbok

  Med en blandning av ömsinthet, humor och romantik skildrar J.K.S. människorna i ett litet samhälle på den isländska västkusten. Persongalleriet är brokigt och karaktärerna upplever både förlamande blyghet och omvälvande passion, skilsmässor och otrohet, vardag och äventyr. Bankkrisernas Reykjavik och folktrons småtroll är lika närvarande i denna roman som renderade förf. det stora isländska litteraturpriset 2005. Förlaga: Weyler, 2008

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Sommarljus och sen kommer natten.
  Lägg till i:
 12. Ásta (2018)

  Omslagsbild för Ásta
  när det inte finns nån väg ut ut världen - vart beger man sig då?

  Av: Jón Kalman Stefánsson

  Ásta Talbok med text Talbok med text

  Island i början 1950-talet, på tröskeln till den moderna världen. Ásta föds in i ett passionerat och omöjligt äktenskap mellan Sigvaldi och Helga. Hennes fria och vilda uppväxt för henne till sist till Wien och konststudier och en kärlekshistoria med poeten Josef med katastrofala följder. Roman som rör sig från utlevelse och missbruk till grå anpassning, över generationerna i ett samhälle som kommer ihåg när konsten kom till byn

  Klicka för att sätta betyg på Ásta.
  Lägg till i:
 13. Hetta (2017)

  Omslagsbild för Hetta

  Av: Harper, Jane

  Hetta Talbok med text Talbok med text

  Australien härjas av svår torka och i den lilla orten Kiewarra tvingas invånare till desperata beslut på grund av vattenbrist. Under mystiska omständigheter plockar Luke Hadler ner geväret för att ta livet av sin familj och sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk återvänder till sin barndoms hemtrakter efter 20 års bortovaro för att vara med på begravningen. Luke var hans bäste vän men de delade också en mörk hemlighet. Thriller

  Snittbetyg 3 av 6 st röster. Klicka för att sätta betyg på Hetta.

  Boken finns även som:

  1. Hetta Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 14. Sent på dagen (2019)

  Omslagsbild för Sent på dagen

  Av: Hadley, Tessa

  Sent på dagen Talbok med text Talbok med text

  Alex och Christine, och Lydia och Zachary, har varit vänner sedan tjugoårsåldern, långt innan de blev två gifta par. Nu trettio år senare lever de ett stillsamt medelklassliv i London - tills en förtvivlad Lydia en dag ringer från sjukhuset och berättar att Zach har dött i en hjärtinfarkt. De är alla tre överens om att han var den oersättlige av dem. Nu börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr långsamt komma upp till ytan

  Snittbetyg 4 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Sent på dagen.
  Lägg till i:
 15. En sång för Hedda (2019)

  Omslagsbild för En sång för Hedda

  Av: Estassy, Annika

  En sång för Hedda Talbok med text Talbok med text

  Del 2 i serien som börjar med Gröna fingrar sökes. Med mindre än två veckor kvar till jul förändras Linas liv drastiskt. Hon blir uppsagd från sitt jobb och får veta att hennes sedan länge avlidne far, Björn, lever i all välmåga. Även hennes mamma Hedda har en del att tampas med: hennes gästgiveri är konkursmässigt, sonen Jesper vill inte längre jobba i familjeföretaget, själv får hon allt svårare att komma ihåg saker, och så var det detta med Björn.

  Klicka för att sätta betyg på En sång för Hedda.

  Boken finns även som:

  1. En sång för Hedda Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 16. Wundersmeden (2019)

  Omslagsbild för Wundersmeden
  Morrigan Crow & den hemliga kraften

  Av: Townsend, Jessica

  Wundersmeden Talbok med text Talbok med text

  Del 2 i serien Nevermoor som börjar med Morrigan Crows magiska förbannelse. Morrigan Crow har blivit antagen till Nevermoors magiska skola Wundersamfundet. För första gången ska hon få chansen att få vänner. Men det går inte riktigt som hon tänkt sig. De andra eleverna vill inte veta av henne och när personer börjar försvinna under mystiska omständigheter får hon skulden. För att bevisa att hon är oskyldig måste hon lära sig att styra sin kraft

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Wundersmeden.

  Boken finns även som:

  1. Wundersmeden Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
Nyckelord: Romaner

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2019-12-20 | Legimus