Nya punktskriftsböcker juni 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn, som också ligger på rubriknivå 2.

Listan omfattar 87 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Yttrandefrihet

av Henrik Gundenäs och Johan Lingren. Tidsskriftsföreningen Fronesis, 2023.

10 vol., 848 s. tryckt punktskrift.

Temanummer av tidskriften Fronesis som har titeln ”Yttrandefrihet”. I inledningen ställs frågor om yttrandefrihetens värde och vad som menas med ett fritt ord. I ett betydande antal artiklar av bland annat experter kring yttrandefrihet och arbetsrätt samt människor från akademin och en översättare försöker man reda ut konfliktlinjerna och samtidigt försvara yttrandefriheten både i betydelsen frimodigt tal och i betydelsen delaktighet i ett offentligt samtal.

MediaNr: P34248

Windsorknuten

av Sophia Bennett. Översatt av Birgitta Wernbro-Augustsson. Forum, 2021.

7 vol., 682 s. tryckt punktskrift.

Drottning Elizabeth II i huvudrollen som hemlig privatdetektiv. Det är våren 2016 och drottningen förbereder sin 90-årsdag. När en gäst hittas död avstannar alla förberedelser. Det är en ung, rysk pianist som har hängt sig. Men MI5 blir misstänksamma på grund av Windsorknuten på slipsen och tror det är ett mord. Drottningen börjar i hemlighet nysta i fallet med hjälp av biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi. De båda är snart något på spåren.

MediaNr: P34076

Nuckorna på hörnet

av Karin Brunk Holmqvist. Bokfabriken, 2023.

6 vol., 520 s. tryckt punktskrift.

Nuckorna på hörnet är i folkmun namnet på den gamla lärarinnebostaden i Löderup på Österlen. Där bor Elsa med hunden Bjäfseman och väninnan Inga-Märta som granne. Lugnet i Löderup störs när en ny granne flyttar in. Han har knappt anlänt innan det för första gången på ett sekel blir inbrott i byn. Det verkar vara något skumt med honom. När Elsa börjar spionera upptäcker hon att han gömmer en skattkarta i källaren och äger en pistol.

MediaNr: P34241

Konspirationen

av Lee Child. Översatt av Jan Risheden. Norstedts, 2023.

9 vol., 870 s. tryckt punktskrift.

Del 27 i serien som börjar med Dollar. Ett vittne säger att han såg en kvinna slänga sig framför en buss – ett uppenbart självmord. Det andra vittnet är Jack Reacher. Och han såg vad som egentligen hände – en man i grå huvtröja och jeans som knuffade offret mot en säker död innan han tog hennes väska och smet iväg. Reacher följer efter mördaren till fots, än så länge omedveten om att det inte handlar om ett spontant vansinnesdåd. Thriller.

MediaNr: P34217

Överlevaren

av Bethany Clift. Översatt av Boel Unnerstad. Modernista, 2021.

10 vol., 946 s. tryckt punktskrift.

Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv. Men en kvinna i London har överlevt. Med en hund som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren.

MediaNr: P34183

Efterskalv

av Arne Dahl. Bonnier, 2006.

10 vol., 996 s. tryckt punktskrift.

Del 9 i serien som börjar med Misterioso. I augusti 2005 sprängs en tunnelbanevagn i Stockholm och människor dör. När dessutom en terrorgrupp bestående av invandrargrabbar tar på sig dådet, blir det uppenbart att aktiva terroristceller finns i landet. Men smällen har efterskalv och Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, A-gruppen, känner under ledning av Kerstin Holm illavarslande vibrationer från oväntat håll.

MediaNr: P34270

Kvällskurs i italienska

av Lucy Diamond. Översatt av Pia Printz. Printz Publishing, 2023.

10 vol., 906 s. tryckt punktskrift.

Tre brittiska kvinnor, en kurs i italienska och drömmar som väcks till liv. Anna är på jakt efter sina rötter – främst efter sin okände pappa, som själv var italienare. Catherine känner sig vilsen efter att hennes man lämnat henne för en annan, och hon behöver en nystart. Sophie är kursens lärare, men hennes hjärta längtar bort från England – hon vill till Sorrento. Kvinnorna lär känna varandra; hemligheter avslöjas och stora beslut ska fattas.

MediaNr: P34184

Alexa

av Margaux Dietz. Bookmark, 2021.

9 vol., 836 s. tryckt punktskrift.

Alexa har efter flera år av idogt arbete tagit sig från telefonförsäljning till att bli en av Sveriges mest framgångsrika influencers. Allt ser ut att gå exakt enligt plan och hon har nu drömjobbet som programledare inom räckhåll. Vid hemkomsten från en romantisk resa till Mexiko blir hon dock stoppad i tullen och en ryktesspridning på internet inleds. En erotiskt laddad upprättelseberättelse med kvinnlig sexualitet i fokus.

MediaNr: P33175

Lova mig tystnad

av Mattias Edvardsson. Forum, 2023.

8 vol., 770 s. tryckt punktskrift.

Jari och Maria har lyckade karriärer och bor på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras två tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Sonen Niko är det stora glädjeämnet. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och blir kära. Föräldrarna ogillar deras möten. Familjerna delar ett mörkt förflutet och snart är katastrofen ett faktum.

MediaNr: P34251

Och väggarna förvandlades till världen runtomkring

av Johanna Ekström. Albert Bonniers förlag, 2023.

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift.

Johanna Ekström, 1970-2022, svensk författare och konstnär efterlämnade vid sin död anteckningar till en ny bok med mycket personliga texter. Hennes nära vän Sigrid Rausing har samlat dessa texter till en bok där hon också bidrar med egna kommentarer och reflektioner. En tankebok i skuggan av döden. Ett sorgearbete. Ett avbrutet samtal som fortsätter.

MediaNr: P34240

Galgens bok

av Thomas Enger. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2023.

8 vol., 774 s. tryckt punktskrift.

Ett underligt överfall: Eva överlever ett mordförsök i sitt eget hem. På golvet bredvid henne ligger en okänd död man. Ett underligt försvinnande: Peter, en ensam och deprimerad man, tar ut en stor summa i kontanter och försvinner sedan spårlöst. Ett underligt liv: Lille-Chris växer upp i ett mörkt och dystert hem präglat av en drunkningsolycka som hände när han var mycket liten. Tre parallella historier som löper samman i denna thriller.

MediaNr: P34188

Medan livet pågår

av Jenny Fagerlund. Norstedts, 2023.

6 vol., 594 s. tryckt punktskrift.

Julia är nöjd med sitt liv. Men när hon är med om en olycka förändras allt. Utan det sammanhang hon är van vid kämpar hon med att hitta rätsida i tillvaron. När Agnes – en envis och smått enerverande granne – dyker upp dröjer det inte länge förrän hon har lyckats nästla sig in i Julias liv. Fast allt är inte så enkelt som Agnes vill få det att låta som, och livet kommer med fler överraskningar än vad Julia har räknat med.

MediaNr: P34229

Plats 7A

av Sebastian Fitzek. Översatt av Sebastian Gröndahl. Forum, 2021.

9 vol., 822 s. tryckt punktskrift.

Psykiater Mats vet att det är irrationellt att vara flygrädd. Han vet också att den sämsta platsen att sitta på är plats 7A. För första gången på tjugo år måste han flyga för att träffa sin gravida dotter. Han bokar även plats 7A. Om ingen sitter där kan inget hända. Men precis efter start får Mats ett telefonsamtal. Hans gravida dotter är kidnappad och om Mats inte övertygar piloten om att krascha planet och döda alla passagerare kommer hon dö.

MediaNr: P33163

Stenleoparden

av Colin Forbes. Översatt av Gull Brunius. Forum, 1988.

8 vol., 778 s. tryckt punktskrift.

Politisk thriller i Paris-miljö. Västeuropa hotas av kommunistisk frammarsch, bara Västtyskland och Frankrike håller ännu stånd. Men kommunisterna i Paris planerar en statskupp under ledning av en före detta motståndsman, "Leoparden". Jakten på "Leoparden" leder ända in i presidentpalatset.

MediaNr: P34205

Dubbel fara

av Colin Forbes. Översatt av Gull Brunius. Forum, 1984.

8 vol., 740 s. tryckt punktskrift.

En brittisk agent mördas under mystiska omständigheter i Bayern. Hans ersättare, Keith Martel, måste handla snabbt. Den nynazistiska organisationen Delta är beredd att gå över lik för att uppnå sina mål. Samtidigt sker ett blodigt attentat i Zürich. Vid midnatt den 2 juni ska de politiska ledarna för de fyra största västmakterna resa med Toppexpressen till Wien för ett möte med Sovjets regeringschef. Martel måste hinna dit. Thriller från 1982.

MediaNr: P34215

Polarstation 5

av Colin Forbes. Översatt av Gull Brunius. Forum, 1988.

8 vol., 728 s. tryckt punktskrift.

Fångad i packisens grepp och polarnattens köld ligger Polarstation 5. Hit är en ensam ryss på väg ensam över isen, på flykt från en rysk bas. För hans skull har tre män redan råkat illa ut. Med sig har han kanske Sovjets viktigaste och bäst bevarade hemlighet. I Arktis är det kalla kriget riktigt kallt. Här slåss Sovjet och USA, trots alla leenden vid konferensbordet, i all hemlighet om makten. Thriller från 1973.

MediaNr: P34203

Brevet till Fredrika

av Siri Gustafsson. Bazar förlag, 2022.

6 vol., 578 s. tryckt punktskrift.

Fredrika och hennes mormor har alltid haft en väldigt nära och innerlig relation. Så när mormor dör och efterlämnar ett hus i den lilla orten Borghamn vid Vättern, som ingen kände till, blir Fredrika naturligtvis väldigt förvånad. Men mormor har även skrivit ett brev där hon berättar om morfar, och hur han bara försvann på ett oförklarligt vis. Nu hoppas hon att Fredrika ska kunna forska lite i vad som hände den där dagen. Och varför. Feelgood.

MediaNr: P34222

Från och med nu

av Martina Haag. Piratförlaget, 2023.

4 vol., 338 s. tryckt punktskrift.

Malin och Tanja träffas på en nyårsfest och ingår en pakt. Inom ett år ska de uppfylla alla drömmar de någonsin haft. Ingenting är för pinsamt, läskigt eller svårt. Kan man bli den person man är ämnad att vara? Kan man testa alla äventyr man har längtat efter, men inte vågat göra? Flyga över Grand Canyon, se slutet av kinesiska muren eller kyssa en främling högst upp i Eiffeltornet? Det blir en resa som kommer att förändra dem för alltid.

MediaNr: P34247

Herrens år 1401

av Dick Harrison. Ordfront, 2023.

9 vol., 852 s. tryckt punktskrift.

På morgonen den 6 december 1401 hittas en man död i Visby, uppenbarligen nedfallen eller nedstörtad från ett fönster mitt på Strandgatan. När packhuset bredvid undersöks visar det sig att tio borgare fått halsarna avskurna under en gillesfestlighet på bottenvåningen. På en ovanvåning ligger en skräckslagen, nedblodad och bunden nunna, och när ordensmännen undersöker källaren finner de ännu ett färskt lik. Dessvärre är detta bara början.

MediaNr: P34231

Puben vid floden

av Veronica Henry. Översatt av Maria Store. Printz Publishing, 2022.

11 vol., 1022 s. tryckt punktskrift.

Cherry, Maggie och Rose är tre generationer kvinnor som alltid funnits där för varandra. En mormor, en mamma och en dotter. När Cherry köper en ljuvlig men nedgången pub i byn där hon växte upp är det självklart för hela familjen att haka på projektet. Tillsammans flyttar de till Rushbrook och bestämmer sig för att förvandla puben till samhällets hjärta. Det dröjer inte länge innan puben lockar alla typer av människor till sig. Feelgood.

MediaNr: P33629

Jag skulle aldrig ljuga för dig

av Moa Herngren. Wahlström & Widstrand, 2012.

7 vol., 696 s. tryckt punktskrift.

Cilla, 38 år, är gift med Josef och har tre barn. Båda är framgångsrika parterapeuter med inriktning på krisande äktenskap och bor på Stora Essingen i Stockholm. Men under den fina fasaden mår Cilla inte bra. Hon står inte ut med barnens klängiga ömhetsbehov och Josefs krav på uppmärksamhet. Med hårt sammanbitna käkar slår hon in på en väg som leder i fördärv. Skildring av en kvinna som hamnar på gränsen mellan självutplåning och galenskap.

MediaNr: P34213

Jag ska bara fixa en grej i köket

av Moa Herngren. Wahlström & Widstrand, 2010.

7 vol., 702 s. tryckt punktskrift.

35-åriga Ingrid är på ytan en framgångsrik och självständig ensamstående mamma. Hon har just avancerat till föreståndare på det daghem där de tidigare arbetskamraterna, numera underordnade, är i färd med att mobba henne för att just hon fick tjänsten som föreståndare. Alla krav gör att Ingrid, precis som tidigare hennes mor, blir alltmer beroende av den ångestdämpning som vinet ger. Men dottern Juni är inte lika lättlurad.

MediaNr: P34214

Nemesis

av Ramona Ivener. Bokfabriken, 2023.

6 vol., 564 s. tryckt punktskrift.

Första delen i spänningsserien om Jessica Storm. Det är med stor bitterhet som Jessica ångrar att hon föll för Alex Storm, bilhandlaren från Stockholm som blev ofrivilligt kriminell. I fyra år har hon förberett sin revansch på alla som var inblandade i mordet på hennes döttrar. Bakom hennes fasad som entreprenör i en exklusiv villaförort döljer sig en mäktig knarkdrottning. Men någon är henne på spåren, beredd att avslöja hennes hemligheter.

MediaNr: P34144

Stenängeln

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2023.

5 vol., 420 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Änglarummet. En dag söker sjukhusprästen upp dödsdoulan Angelika. På stadens lasarett ligger den före detta sjömannen Douglas. Han har inte mycket tid kvar och har nyss blivit villkorligt frigiven. Angelika blir nyfiken på den gamle mannen, hans liv är höljt i dunkel. När Angelika känner att gränserna mellan det privata och det affärsmässiga suddas ut växer hennes tvivel. Har Evigheten AB någon framtid?.

MediaNr: P34202

Huset på Rivieran

av Natasha Lester. Översatt av Ida Ingman. Bazar, 2023.

13 vol., 1218 s. tryckt punktskrift.

Året är 1939 och Éliane bor i Paris och drömmer om att bli konstnär. När kriget bryter ut blir hon en del av motståndsrörelsen. Hon noterar hur nazisterna stjäl nationalskatter från Louvren där hon arbetar. I nutid ärver Remy ett fantastiskt hus på Rivieran. Hon får en chock när hon hittar en katalog över konstverk som stals under andra världskriget och känner igen en tavla från sitt barndomshem.

MediaNr: P34239

Vardagar

av Ulf Lundell. Wahlström & Widstrand, 2023.

15 vol., 1434 s. tryckt punktskrift.

Del 8 av Ulf Lundells dagboksurval sträcker sig från 30 november 2021 till 28 maj 2022. Pandemin har lagt sig som ett täcke över världen och en sömn breder ut sig. Lundell noterar det lilla livet från sitt hus på Österlen – vädret, fåglarna, sina krämpor, allt som behöver repareras och underhållas. Han kommenterar vad han läser, lyssnar på och sitt eget konstnärskap. Och framför allt har han åsikter om politik och dagsaktualiteter.

MediaNr: P34232

Vardagar

av Ulf Lundell. Wahlström & Widstrand, 2023.

14 vol., 1294 s. tryckt punktskrift.

Del 9 av Ulf Lundells dagboksurval sträcker sig från 30 maj 2022 till 20 januari 2023. Lundell sitter på Österlen och varvar kommentarer om världsläget med detaljer från sin vardag. Det är valrörelse och maktskifte i Sverige och krig i Ukraina. Lundell är vass och kritisk till det han ser och hör. Han mediterat över sitt eget åldrande och konstaterar att han numera aldrig rör en gitarr men fortfarande alltid har två plektrum i sin bakficka.

MediaNr: P34233

Röd sol

av Johanne Lykke Naderehvandi. Albert Bonniers förlag, 2023.

6 vol., 596 s. tryckt punktskrift.

India och Kallas bor i en stad men när sommarhettan blir outhärdlig beger de sig till vänners hus vid havet. En brand bryter ut i de närbelägna bergen och på stranden träffar de tre barn som säger att de är föräldralösa. Utan att vilja, eller önska det, blir India och Kallas bundna vid barnen. De börjar hänge sig åt den sortens kärlek och omsorg som vanligtvis är förbehållna föräldrar, i skuggan av det oundvikliga som hela tiden kryper närmare.

MediaNr: P34234

Lektioner

av Ian McEwan. Översatt av Meta Ottosson. Brombergs, 2023.

16 vol., 1506 s. tryckt punktskrift.

Året är 1986 och den 38-årige Roland Baines har blivit lämnad av sin fru och är nu ensam med deras sju månaders gamle son. Han minns sin egen barndom och speciellt minnet av hur han som elvaåring kom under sin pianolärarinnas beskydd och hur deras relation utvecklades genom åren. Romanen ställer frågor om hur stora historiska händelser formar våra liv och minnen. Och vad kan vi lära av trauman i det förflutna?.

MediaNr: P34244

Sommarhuset på stranden

av Sarah Morgan. Översatt av Maria Fredriksson. HarperCollins, 2023.

9 vol., 892 s. tryckt punktskrift.

Joanna tar emot nyheten om exmakens död med blandade känslor. Han var en lögnare och deras äktenskap var fyllt av besvikelser. Med i Cliffs bil satt gravida Ashley Blake, och när Joanna ser den skadade kvinnan på bild vill hon hjälpa henne. För att fly skvallerpressen åker de till den lilla kuststaden Silver Point där Joanna växte upp. I hennes exklusiva strandhus hoppas de på att få vara ifred, men i en småstad är det inte så lätt. Feelgood.

MediaNr: P34228

Tsaren

av Jan Mårtenson. Wahlström & Widstrand, 2023.

6 vol., 578 s. tryckt punktskrift.

Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, dras in i en bisarr härva av mord, utpressning och penningtvätt. Bakom skumraskaffärerna ligger någon som kallas Tsaren, som figurerar i den ryska militära underrättelsetjänstens nätverk. Flera inblandade har rötter i Sankt Petersburg, men den avskydde Tsaren finns någon annanstans. Frågan är var? När misstankar riktas mot Homans svärfar Archibald inleder Homan en egen utredning.

MediaNr: P34218

Där askan blommar

av Phan Quê Mai Nguyên. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023.

10 vol., 962 s. tryckt punktskrift.

Vietnam 1969: Systrarna Trang och Quynh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot. 2016: Den föräldralöse Phong söker sin amerikanske far för att ta sig till USA. Samtidigt i USA fattar Vietnamveteranen Dan beslutet att resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna. Dåtid och nutid flätas samman.

MediaNr: P34243

Den frusna polisen

av Christina Olséni. Lind & Co, 2023.

8 vol., 732 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Ystadmorden. Sedan kriminalkommissarie Frank Mobergs hustru oväntat gått bort har han begravt sig i arbete. När Franks gamle far, Gösta, ringer och berättar att han gjort ett makabert fynd i en av andelsfrysarna i Glemmingebro blir det startskottet på Franks jakt efter en kallblodig mördare som hemvant rör sig på Ystads pittoreska kullerstensgator.

MediaNr: P34278

Den tyska hustrun

av Kelly Rimmer. Översatt av Jessica Hallén. Louise Bäckelin förlag, 2023.

11 vol., 1094 s. tryckt punktskrift.

Berlin, 1934. Sofies man Jürgen erbjuds en högt uppsatt position inom nazisternas rymdprogram. De är inte nazister men om Jürgen inte tar jobbet kommer allt tas ifrån dem. Alabama, 1949. Rymdkapplöpningen är i full gång och Jürgen tas emot av Amerika för att arbeta med raketer. För Sofie är det här en chans att lämna det förflutna bakom sig. Men när rykten om deras koppling till nazisterna börjar spridas förvandlas löst skvaller till hätsk vrede.

MediaNr: P34230

Längtan hem

av Nora Roberts. Översatt av Anna-Stina Johnson. Albert Bonniers förlag, 2023.

9 vol., 862 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Hjärtats land. Connor O’Dwyer är falkenerare och guidar turister genom Irlands vackra landskap. Hans vägar korsas ständigt med vännen Mearas, som guidar till häst. En dramatisk händelse får Connor att se Meara med nya ögon – ska hon bli den första kvinnan han släpper in i sitt hjärta? Kärleken skakar om Connor, men när ett hot från det förflutna dyker upp måste han stå stadigt för att beskydda allt han älskar.

MediaNr: P34252

Ett dockspel

av Anna Roos. Louise Bäckelin förlag, 2022.

7 vol., 646 s. tryckt punktskrift.

En varm sommarnatt försvinner trettonåriga Stella Vinge, dotter till Kriminalvårdens generaldirektör, från boutiquehotellet Tornvillan i Söderköping. Polisen Hannes Karlsson har själv bott på hotellet den aktuella natten och dras genast in i utredningen. Bland gästerna finns, utöver flickans föräldrar, också deras närmaste vänner, en känd poddare, en tidigare dömd rånare och en familj som nyligen förlorat ett barn.

MediaNr: P34253

Segerstaden

av Salman Rushdie. Översatt av Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag, 2023.

10 vol., 926 s. tryckt punktskrift.

Efter att hon bevittnat sin mors död blir den nioåriga Pampa Kampana tagen i besittning av en gudinna som talar genom henne. Gudinnan ger flickan magiska krafter och berättar för henne att hon kommer att spela en central roll för uppkomsten av en mäktig stad vid namn Bisnaga – ”segerstaden”. Pampa Kampana ger med sitt berättande staden liv, och under de kommande seklerna blir hennes öde sammanflätat med Bisnaga, en stad på bräcklig grund.

MediaNr: P34266

Döden i grytan

av Hans-Krister Rönblom. Modernista, 2022.

6 vol., 504 s. tryckt punktskrift.

Läroverkslärare Paul Kennet är temporär medarbetare i Nya Aftonposten - en fingerad kvällstidning i Stockholm. Kennet söks upp av Gullbritt Fellin, hustru till en redaktör på tidningen, som berättar att hon på den sista tiden har råkat ut för konstiga olyckshändelser. Hon är orolig att det är någon som vill mörda henne. Samma kväll hittas hon död, förgiftad i sitt hem. Paul Kennet börjar undersöka händelserna närmare. Pusseldeckare från 1957.

MediaNr: P34269

Parasiten

av Sofie Sarenbrant. Bookmark, 2023.

9 vol., 824 s. tryckt punktskrift.

Del 11 i serien som börjar med Vila i frid. Brända kvarlevor av en kropp hittas på Drottningholm. Vid offret finns en dödslista. Kriminalinspektör Emma Sköld är det sista namnet av fem. Parallellt med utredningen rullas ett tjugo år gammalt fall upp, där en mamma åkte till akuten med sitt spädbarn och hamnade i häktet. Vad har det förflutna med mordet att göra? Emma och hennes kollegor måste stoppa förövaren innan fler råkar illa ut.

MediaNr: P34216

Rebellen

av Gustaf Skördeman. Polaris, 2023.

13 vol., 1226 s. tryckt punktskrift.

Romanen inleds med Stockholms blodbad 1520 men förflyttas snart till 1518 då den unge Gustav Eriksson Vasa är en av riksrådet Sten Stures män. Efter strider mot danskarna skickas han till Kristian II för att förhandla men tas som gisslan. Han lyckas fly men när Sten Sture besegras 1520 blir Kristian II kung även över Sverige. Gustav Vasa samlar ett uppror och efter att ha besegrat danskarna blir han svensk kung den 6 juni 1523. Historisk roman.

MediaNr: P34246

Ondska utan ånger

av Linda Sundgren. Visto, 2016.

7 vol., 664 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien om Angelica Moe. När journalisten Angelica Moe slutar som kriminalreporter på den stora tidningen och blir chefredaktör på Skärgårdstidningen ser hon fram mot en mindre hektisk tillvaro. Men det bli allt annat än lugnt. En kvinna hittas brutalt mördad på ön Finnhamn i mellersta skärgården och Robert Klingvall och hans kollegor på polisen i Vaxholm inleder jakten på mördaren.

MediaNr: P34262

I dödens tjänst

av Linda Sundgren. Visto förlag, 2017.

7 vol., 678 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Ondska utan ånger. Torsten Bredvinge, en välrenommerad kirurg, hittas död i sin säng i villan på Resarö. Det visar sig att han har blivit mördad. Vaxholmspolisens jakt efter förövaren avslöjar en chockerande sanning om honom. Samtidigt undersöker journalisten Angelica Moe vad som hänt när en ung man från Skarpö avled under en operation vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där Torsten arbetat.

MediaNr: P34261

Brorsan är mätt

av Mirja Unge. Nordstedt, 2007.

4 vol., 348 s. tryckt punktskrift.

Noveller där personerna ofta får gestalt genom sina röster i ett enda okommenterat flöde med högt tryck. Men mellan och under replikerna finns en svärta som glimmar. I titelnovellen skildras hur textens jag får oväntat besök av brorsan som rymt från en psykiatrisk anstalt.

MediaNr: P34211

Någon måste vattna tomaterna

av Rebecka Åhlund. Weyler, 2023.

3 vol., 254 s. tryckt punktskrift.

Jaggestalten i författarens nya roman har lämnat sin tidigare tillvaro i London och återvänt till Sverige. Men mitt ibland vardagsliv med barn, hund och tomatplantor kvarstår det någonting som skaver, en inre dissonans som hon så småningom inser härrör från hennes uppväxt och inte minst från relationen med pappan. Hans missbruk och självmord bildar en bakgrund till hennes text vars jag vänder sig till pappans du.

MediaNr: P34242

Eldstorm

av Dag Öhrlund. Lind & Co, 2023.

8 vol., 786 s. tryckt punktskrift.

Del 9 i serien som börjar med Där inga ögon ser. En kvinnlig politiker som arbetar med migrationsfrågor bränns till döds tillsammans med sin son. Fallet tilldelas kommissarie Ewert Truut. Men han och hans trogna medarbetare hittar inga spår efter mördaren innan nästa brutala mordbrand inträffar. Liksom tidigare tvingas Ewert kämpa mot oförstående chefer inom polisen.

MediaNr: P34260

Facklitteratur

Allmän musiklära

av Arne Aulin. Natur och kultur, 1999.

4 vol., 386 s. tryckt punktskrift.

Till den allmänna musikläran hör vissa begrepp och termer. Här förklaras bland annat notskrift, tonarter, intervall och föredragsbeteckningar. Boken omfattar även andra delar i musikens elementa som harmoniläran, formläran och instrumentsystematiken. Utkom första gången 1960.

MediaNr: P34036

Fångad av fåglar

av Anders Brodin. Natur & Kultur, 2023.

5 vol., 442 s. tryckt punktskrift.

I boken delar författaren med sig av sina fältobservationer och egen och andras forskning om fåglarnas liv. Till exempel om hur vissa arter bygger upp matförråd inför vintern och deras förmåga att hitta sina gömställen samt hur det går för hotade arter som röd glada, havsörn, pilgrimsfalk, berguv och vitryggig hackspett. Facktermer förklaras och inga förkunskaper krävs. Litteraturlista i slutet. Författaren är professor i teoretisk ekologi.

MediaNr: P34245

I sällskap med döden

av Ingvar Carlsson. Albert Bonniers förlag, 2023.

4 vol., 346 s. tryckt punktskrift.

Socialdemokraten och före detta statsministern Ingvar Carlsson (f. 1934) skriver om djupt omskakande händelser i sitt långa liv. Det börjar med hans fars tragiska död i pojkåren för att bland annat följas av mordet på Olof Palme, då han tvingades axla statsministerrollen. Senare omvälvande händelser är mordet på utrikesminister Anna Lindh och när hans egen hustru Ingrid drabbades av Alzheimers sjukdom. En välformulerad tankebok utan politisk agenda.

MediaNr: P34221

En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon

av Patrick Ekwall. Bokfabriken, 2022.

5 vol., 410 s. tryckt punktskrift.

Den 13 februari 2021 dog Hannah Ekwall. Hon hade precis fyllt 39 år och hade ett drygt år tidigare drabbats av en aggressiv form av bröstcancer. Tv-profilen och journalisten Patrick Ekwall berättar om den omtumlande tiden efter hans och dottern Tindras förlust, om saknaden efter en fru och mamma. En berättelse om sorg, men ännu mer en skildring av ett år där Patrick finner mod och styrka att leva vidare, med minnet av Hannah.

MediaNr: P34268

Drama utan slut

av Bitte Hammargren. Atlas, 2023.

8 vol., 766 s. tryckt punktskrift.

Författarna följer Turkiets politiska utveckling alltifrån osmanska rikets fall efter första världskriget, Atatürks försök att skapa en sekulär turkisk nationalstat - med en beskrivning av kurdernas och alla andra minoriteters situation - och inte minst Erdogans väg till makten, från politiskt bannlyst till autokrat. Historiefakta blandas med otaliga möten med människor och med uttrycksfulla fotografier, som upptar en tredjedel av boken. Riktar sig till alla dem som vill förstå dagens Turkiet.

MediaNr: P34250

Kungen

av Mikael Holmqvist. Natur & kultur, 2023.

27 vol., 2352 s. tryckt punktskrift.

I Mikael Holmqvist tredje del om svenska maktens innehavare har nu turen kommit till Kungen. Texten baserar sig på en studie från 2022, som skildrar Kungens regeringstid fram till nu. Hur konstrueras Kungen som statschef, är en av frågorna författaren ställer sig. Utifrån hans relationer till allmänheten, hans uttalanden, såväl till allmänhet som till media och faktumet, att han inte omfattas av offentlighetsprincipen, dras intressanta slutsatser om Kungens maktutövning.

MediaNr: P34267

Koftor

av Maja Karlsson. Bonnier fakta, 2022.

6 vol., 546 s. tryckt punktskrift.

Detaljerade beskrivningar till tjugo koftor för kvinnor i mjuka ullgarner eller i blandning med ull. Beskrivningarna är graderade efter svårighetsgrad. De flesta kräver stickvana men några kan fungera även för nybörjare. Boken är indelad efter årstiderna och avslutas med en stickskola med idéer och tekniska tips samt register och garnförteckning. Författaren arbetar som stickdesigner och föreläsare. Den tryckta boken är rikligt illustrerad.

MediaNr: P34164

Stenålderskost

av Thomas Rode Andersen. Översatt av Elsie Formgren. Pagina/Optimal, 2013.

4 vol., 388 s. tryckt punktskrift.

Paleo är en förkortning av paleolitikum, den vetenskapliga benämningen på stenåldern. I boken finns fler än 80 recept som bygger på stenålderskostens principer, där kött, fisk, grönsaker, ägg, frukt, bär och nötter utgör basen. Recepten baseras på den senaste forskningen om den kost som vi är genetiskt anpassade för. Tomas Rode Andersen har varit kökschef på Kong Hans Kælder i Köpenhamn i över tjugo år.

MediaNr: P34238

Rent åt helvete

av Elinor Torp. Mondial, 2023.

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift.

Reportage- och debattbok av journalisten Ellen Torp där hon skildrar människor som städar i vårt land, och vilka arbetsvillkor de har. Många av de företag som anlitas för städning bygger på kriminalitet, usla villkor och människoexploatering. Företagen utnyttjar flyktingar som lever olagligt i Sverige till städjobb för låg lön och farlig arbetsmiljö. Det är ofta dessa företag som får jobb vid offentliga upphandlingar bara därför att de är billigast.

MediaNr: P34249

Tre bröder

av Lianke Yan. Översatt av Anna Gustafsson Chen. Natur & Kultur, 2021.

6 vol., 570 s. tryckt punktskrift.

Memoarer av den kinesiske författaren Yan Linke, 1958- . Yans föräldrar är så fattiga att de bara har råd att använda vetemjöl på nyårs- och festdagar. Yan drömmer om stekt bläckfisk och längtar efter att lämna byn. Han bestämmer sig för att själv bli författare efter att ha läst på baksidan av en roman att dess författare fick stanna kvar i staden Harbin efter att ha publicerat sin bok. Yan får jobb i en cementfabrik, arbetar långa pass, och på nätterna skriver han.

MediaNr: P34051

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hjärta av eld

av Ingelin Angerborn. Rabén & Sjögren, 2023.

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med Hjärta av damm. Mårten, Shirin, Bella och Hilding ska vara med i en skräckfilmstävling på höstlovet. De ska skriva manus, filma och spela alla rollerna själva. Dessutom har de hittat den perfekta inspelningsplatsen - en gammal kyrka som stått tom i flera år. Men det börjar hända obehagliga saker under filminspelningen, det verkar spöka i kyrkan.

MediaNr: P34236

Flickan i grottan

av Greta Boström. Rabén & Sjögren, 2023.

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift.

Alma är på ridläger med sin bästa vän Adriana när hon får höra spökhistorien för första gången. Den om flickan som hittades död samma dag som Alma föddes. Det är Lexi som berättar. Lexi som bor på gården, har två egna ponnyer och sammetshy. Hon som gör allt för att ta Adriana ifrån Alma. Och snart börjar konstiga saker hända. En vitklädd kvinna dyker upp på de mest oväntade ställen. Finns hon ens på riktigt?.

MediaNr: P34224

På pappas axlar

av Niki Daly. Översatt av Ulla Forsén. Hjulet, 2022.

1 vol., 35 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok om en liten pojkes väg till skolan. Promenaden är olika beroende på vem som följer honom – mamma har bråttom, farmor går så sakta att de hinner mata en katt och farfar går genom parken och hoppar i vattenpussar. Bäst tycker pojken att det är när han får rida på pappas axlar, det känns som han är högt uppe bland molnen och kan se hela världen.

MediaNr: P34134

Om elden tar oss

av Cecilia Ekhem. Lind & Co, 2023.

4 vol., 356 s. tryckt punktskrift.

Sundsvall 1888. 12-åriga Sofia arbetar hårt för att hjälpa till att försörja sin familj. Hon försöker också hjälpa sin bästa vän, Joel, som är både föräldralös och utan ben. Men plötsligt ringer en klocka i staden - det brinner! Vinden får elden att sprida sig i rasande fart, och Sofia inser att Joel aldrig kommer att kunna ta sig undan den på egen hand. Nu måste hon rädda sin vän och överleva den värsta branden i Sveriges historia.

MediaNr: P34220

Mörkt vatten

av Pia Hagmar. B. Wahlströms, 2023.

2 vol., 196 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Maggot & Molly som börjar med Rädda hunden. Maggot blir mobbad av några klasskamrater. Mardrömmen började när Filip kom till klassen. Redan första dagen blev Maggot Filips hatobjekt. Tack och lov har Maggot Molly och Zack på sin sida – världens bästa vän och världens bästa hund. Filip måste stoppas. Försöken leder rakt in i ett äventyr tusen gånger värre. För fiender kan ha hemligheter, riktigt hemska hemligheter.

MediaNr: P34195

Inte riktigt döda

av Thomas Halling. Alfabeta, 2023.

2 vol., 156 s. tryckt punktskrift.

Axel ser inte fram emot familjens sommarsemester i en avskild stuga mitt ute i skogen. Huset är inte i något vidare skick. Wifi är uruselt och Axel drömmer mardrömmar om en blek pojke som stirrar på honom med tom blick. Men mamma och pappa gör allt de kan för att Axel ska trivas och ha det bra. Kanske kan det bli ett mysigt lov ändå? Det försöker Axel i alla fall intala sig, ända tills han börjar bläddra i ett gammalt kvarglömt fotoalbum.

MediaNr: P34219

Sally och änglasolot

av Åsa Hofverberg. Rosa huset, 2009.

7 vol., 616 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Se upp för Super-Sally. Det börjar närma sig julen sig och därmed är det också dags för julspel. Sally har bestämt sig för två saker: att få kompisen Amy att gå med i kören och att göra allt för att få sjunga änglasolot. Dessa två beslut orsakar en händelseutveckling som Sally inte alls tänkt sig. Kapitelbok.

MediaNr: P34082

Mörkret faller

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023.

6 vol., 510 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien Survivors som börjar med Den öde staden. Vildhundarnas hänsynslösa alfa har motvilligt gått med på att tillåta koppelhundarna att ingå i hans flock. Lucky däremot är för evigt utkastad ur flocken, på grund av sin roll som spion. Lucky försöker trivas med sin återvunna frihet, men den nya världen är förrädisk för en ensamhund. För första gången sedan det stora vrålet söker Lucky desperat efter andra hundar att samarbeta med.

MediaNr: P34208

Bibliotekskuppen

av Lisa Hyder. Opal, 2014.

2 vol., 208 s. tryckt punktskrift.

Syskonen Tilly, Lottie, Axel och Oliver går på internatskolan Fjärilshaga. På påsklovet ska de campa med sina föräldrar. Samtidigt kommer den nya boken Drakryttaren av deras älsklingsförfattare William Storm ut. Förra boken i serien hann de inte läsa innan klasskompisen Frank avslöjade slutet på den. Lottie gör upp en plan för hur de ska komma åt skolbibliotekets exemplar av Drakryttaren innan den börjar säljas i bokhandeln.

MediaNr: P34039

Sista chansen

av Martin Jern. Lilla Piratförlaget, 2022.

5 vol., 498 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Spökjägare. Spökjägarna är tillbaka och nu är det dags att en gång för alla göra upp med Katarina och de andra spökena på Andra sidan! Holly och hennes kompisar har kanske hittat ett sätt att besegra dem. I Vilaholm fortsätter spökuppdrag att välla in. Men Holly har tillräckligt med att försöka hantera att hennes mamma dykt upp efter flera år. Dessutom har Holly och Joakim äntligen blivit ihop. Eller har de det?.

MediaNr: P34142

Abow

av Nora Khalil. Natur & Kultur, 2023.

3 vol., 274 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Yani. När Rayan står utanför sin nya skola känns det som han hamnat fel. Samtidigt som han ska hantera sitt nya gymnasieliv märker han hur Caspian driftar åt ett helt annat håll. I hans garderob hittar Rayan en skottsäker väst. Och hur ska han förklara allt för Wahida, som han längtar efter men som är så avvisande? Gamla och nya världar krockar i dena uppföljare till den Augustnominerade och prisbelönta "Yani.

MediaNr: P34206

Det regnar hjärtan

av Gloria Kisekka-Ndawula. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 15 s. tryckt punktskrift.

Zalwango är så kär att det pirrar i kroppen, så kär att det regnar hjärtan överallt. Men namnet på den hon är kär i är faktiskt hemligt, så hon kallar den Käris i stället. När de tittar på varandra i klassrummet ser Käris kinder lite rosa ut, och varje dag sitter de bredvid varandra i matsalen. Är Käris kär i henne också? Ska Zalwango våga berätta vad hon känner? En hyllning i text och bild till den första stora kärleken.

MediaNr: P34072

Alvablot

av Ulrika Kärnborg. Natur & Kultur, 2023.

4 vol., 358 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Stormens döttrar som börjar med Nattflygare. Gylla lever ett hårt men förutsägbart liv som träl på gården Harg. Men när det visar sig att hennes matmor är svårt sjuk ändras allt. Torborg, en völva kunnig i trollkraft och läkekonst, kallas till gården, men ingenting verka hjälpa. Det börjar mumlas om människooffer, och plötsligt är Gyllas liv i fara. Berättelsen bygger på verkliga händelser i det vikingatida Sverige.

MediaNr: P34209

Extra allt!

av Cecilia Lidbeck. Lilla Piratförlaget, 2023.

4 vol., 400 s. tryckt punktskrift.

Everlyn Bea Billing är i 12-årsåldern och bor med sin pappa och älskar djur, särskilt hundar. Bea har också vännen Lykke som alltid säger vad hon tycker. Men vad gör man när bästa vännen surar, hemmet invaderas av främlingar och ens pappa byter flickvänner som andra byter strumpor? Bea åker till Tyskland. Hos mamma Regina, berömd konstnär med 457 träffar på Google, ska hon äntligen leva livet. Men resan går inte riktigt som hon tänkt.

MediaNr: P34304

Solvaktaren

av Maja Lunde. Översatt av Barbro Lagergren. Bonnier Carlsen, 2023.

6 vol., 594 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Snösystern. Lilja minns knappt den sol som brukade lysa över byn förut. Den värld hon har omkring sig nu är regntung och mörk, inget vill växa i den blöta jorden. Men Liljas morfar vet något om solen, som ingen annan vet. Och en morgon bestämmer sig Lilja för att springa efter honom trots att hon absolut inte får. När hon når skogens djup öppnar sig en annan värld och hon kastas in i ett hisnande äventyr.

MediaNr: P34133

Kanin, soldat, ängel, tjuv

av Katrina Nannestad. Översatt av Karina Berg Johansson. HarperCollins, 2023.

6 vol., 572 s. tryckt punktskrift.

Andra världskriget lider mot sitt slut. På ett sjukhus i Berlin ligger nioåriga Sasja. Han har inte sagt ett ord sedan han lades in och ingen vet vem han är. Men genom små föremål börjar han minnas. Våren 1942 tvingades Sasja fly sitt hem i Ryssland. Han tas om hand av en grupp soldater ur Röda armén, och Sasjas milda sätt skänker soldaterna hopp. Berättelse om en pojke som hamnar mitt i kriget och kämpar på det enda sätt han kan - med kärlek.

MediaNr: P34301

Arg

av Lotta Olsson. Rabén & Sjögren, 2023.

1 vol., 23 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok som förmedlar känslan av att bli riktig arg. En till synes liten händelse kan bli stor dramatik. Det är en perfekt dag för att bygga torn med klossarna. Allt går bra, precis som det ska, kanske blir tornet det högsta någonsin! Men plötsligt hamnar en kloss snett. ” Dumma torn och dumma klossar! / Stampar, sparkar, slår och krossar. / Känns som eld som måste ut. / Som en drakes sprut.”.

MediaNr: P34028

Sune - tågsemestern

av Sören Olsson. B. Wahlströms, 2023.

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift.

Sune och familjen Andersson gör sig redo för en härlig husvagnssemester. Men pappa Rudolf lyckas såklart klanta sig och sabotera både bilen och husvagnen i biltvätten. Och nån resa utomlands har de inte råd med, så familjen bestämmer sig för att upptäcka Sverige med tåg. Sune inser snart att det kryllar av fantastiska tjejer överallt i vårt avlånga land. Hur ska han hinna tjusa alla under en enda semestermånad?.

MediaNr: P34194

Träsvärdet

av David Renklint. B. Wahlströms, 2023.

5 vol., 434 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Järnhanden. Embla ger sig ut på en ny farofylld färd över havet för att finna sin mamma och för att finna trägriman, den sista och starkaste av Vittras döttrar. Derya, Rist och de andra i besättningen följer självklart med, men deras vänskap och mod blir satta på tuffa prov. Sedan Embla fann den mytomspunna Grimdolken och blev dolkbärare är det många som är ute efter henne.

MediaNr: P34193

Stenhjärtat

av David Renklint. B. Wahlströms, 2022.

5 vol., 412 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Järnhanden. Embla är äntligen hemma på Almön igen, efter äventyren med kapten Järnhand. Men ingenting är som det ska. Dimvattnet som var tänkt att lindra mammas sjukdom verkar inte hjälpa. Ön och dess almar beter sig annorlunda och fler och fler människor väljer att lämna ön. Högerhanden av järn som Embla fick under striden mot järngriman Castra är svår att använda.

MediaNr: P34192

Stjärntecknarna

av Vanna Rosenberg. Bonnier Carlsen, 2023.

5 vol., 428 s. tryckt punktskrift.

Det är krig i Europa och Dora och Franz med respektive familjer har blivit förflyttade till en ny stad. De lever där ett utsatt liv medan föräldrarna jobbar och sitter mest på vinden eller är ute på de öde gatorna och leker. De skapar sin alldeles egna värld med hjälp av koder, kartor och spännande planer som ger dem förtröstan inför oviss framtid. Författaren och skådespelaren Vanna Rosenberg ger här ut sin andra barnbok med illustratören Cecilia Heikkilä. För åldern 9-12 år.

MediaNr: P34302

Ormsaltaren

av Johan Rundberg. Natur & Kultur, 2023.

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med Nattkorpen. Mika är tillbaka i Stockholm, men även om hon är glad att ha hittat sin mamma så har livet inte riktigt blivit som hon hoppats. Uppdragen lyser med sin frånvaro och Valdemar arbetar med något han helst inte vill berätta om. En kväll söks Mika upp av en bekant från förr som vittnar om att hennes vänner kan vara i fara. Kort därefter inträffar en tragisk händelse som skakar om tillvaron för Flickornas gäng.

MediaNr: P34190

Dödsängeln

av Johan Rundberg. Natur & Kultur, 2021.

4 vol., 356 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börja med Nattkorpen. En natt söks Mika Månvind upp av en medlem i det kriminella gänget Flickorna, som vill visa ett makabert fynd. Samtidigt ber Valdemar Hoff om hjälp med ett annat fall, en flicka från de fina kvarteren har anmälts försvunnen av sina föräldrar. På något märkligt sätt verkar allt hänga ihop. Avlutande delen i serien om Månvind & Hoff, det omaka radarparet i ett smutsigt Stockholm på 1880-talet.

MediaNr: P34273

Runornas dotter

av Per Simonsson. Opal, 2023.

5 vol., 486 s. tryckt punktskrift.

På en skolresa till Birka går Vera igenom en runstensportal. Då hör hon en sång, följt av ett starkt ljussken och en smäll. I nästa stund står hon på samma plats men i en annan tid. Hon har hamnat i vikingatiden, och alla tror att hon, Vera Capocci, är utvald av gudarna för att bryta förbannelsen som plågar staden. Alla tror att hon är runornas dotter. Fantasy som utspelas på vikingatiden.

MediaNr: P34225

Glömskans flod

av Tanya Stewner. Översatt av Anna Lindberg. Tukan förlag, 2023.

7 vol., 688 s. tryckt punktskrift.

Första delen av den sjätte boken i serien om havsflickan Alea som börjar med Vattnets lockelse. I sakta mak glider Crucis fram över Elbes vågor. Båten är i samklang med floden som slingrar sig fram genom landskapet. Alea står i fören. Hon känner sig dragen till Elbe på ett oförklarligt sätt. Men hon minns inte att hon haft något med vatten att göra i sitt liv. Hon vet inte ens om hon kan simma. Hur har det blivit så? Alea försöker minnas.

MediaNr: P34189

Skuggaren

av Thomas Taylor. Översatt av Jan Risheden. Modernista, 2022.

7 vol., 696 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Malamander. När andra städer firar halloween pågår något ännu mörkare i Avgrundens Havsbad. Där är det Gastanatt och en tungsint gast - instängd i en lykta - inväntar rätt tillfälle att slå till. Legenden säger att om folket låta bli att tända de speciella trasselvekljusen, och om ingen lyckas trolla fram skuggfigurer i en offerrit på piren, så kommer Skuggaren att sluka de levandes skuggor.

MediaNr: P34227

De dödas längtan

av Gustav Tegby. Rabén & Sjögren, 2023.

6 vol., 526 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Bortbytingar som börjar med De överblivnas armé. Dorian hade bestämt sig för att skärpa sig och börja ta ansvar. Men dessvärre har hans försök att ställa allt till rätta i stället orsakat inbördeskrig bland Stockholms bortbytingar. Nu rustar både Väsenverket och De överblivnas armé för strid, och Dorian och hans vänner dras in i ett kaos av intriger och mörka hemligheter. Hans nya liv som älva hade kort sagt kunnat börja bättre.

MediaNr: P34175

Alla borde ha en Ruben

av Katja Tydén. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 330 s. tryckt punktskrift.

Det blir många streck på svärlistan hemma hos Ruben när hans morbror Anders berättar att han ska resa i väg och vara borta jättelänge. Anders är nämligen inte vilken morbror som helst, han är också världens roligaste och Rubens bästa kompis. Sedan mamma och pappa skilde sig är allt annorlunda. Det är tur att Ruben är en kille med många kloka tankar, eller som mamma brukar säga ”alla borde ha en Ruben”.

MediaNr: P34207

Siri, Superhjälten och guldringen

av Katarina de Verdier. Sijis agent, 2016.

1 vol., 90 s. tryckt punktskrift.

Siri är en nyfiken och idérik tjej. När en guldring försvinner är Siri den som listar ut en plan för att få den tillbaka. När en ilsken flodhästmamma attackerar Siri och hennes familj är Siri den första att reagera. Och när tjuvar härjar i köpcentret är Siri och hennes vapendragare Superhjälten väl förberedda.

MediaNr: P34255

Odjurspanarna

av Annika Widholm. Hegas, 2021.

1 vol., 66 s. tryckt punktskrift.

Del 6 i serien som börjar med Spökspanarna. Malva och Hanna är på läger vid en stor sjö. Det är jätteroligt. De badar, leker och ska åka båt. Men då nämner lägerledaren att det finns ett sjöodjur i sjön. Det gör Malva nervös. Men det kan väl inte vara på riktigt eller? Lättläst.

MediaNr: P34257

Spökspanarna

av Annika Widholm. Hegas, 2016.

1 vol., 80 s. tryckt punktskrift.

Malva och Hanna är på bibblan med hela klassen. När de letar efter något spännande att läsa får de veta att det spökar där. För 100 år sedan fanns det en elak bibliotekarie som fortfarande finns kvar på bibblan trots att hon inte lever längre. Hon lär inte få ro i graven förrän hon hittar boken hon letar efter. Många har hört knarrande steg. Lättläst.

MediaNr: P34256

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The Horstmann system

av Patricia J. Trowbridge. [Horstmann Technique], 2008.

3 vol., 280 s. tryckt punktskrift.

Horstmann system är en metod för att bli av med spänningar i bland annat nacke, axlar, höfter, ländrygg och knän. Tekniken är tänkt att fungera både som behandling och i förebyggande syfte genom att blockeringar i muskler och leder frigörs. Tekniken kommer ursprungligen från Australien och i denna bok från 2008 beskrivs filosofin bakom metoden. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34179