Nya punktskriftsböcker juli 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 2 huvuddelar; Litteratur för vuxna och böcker för barn, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 28 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Döden på Château des Livres

av Katarina Bivald. Forum, 2023.

11 vol., 1020 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Morden i Great Didding. Författaren Berit Gardner är i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs, men allt ställs på ända när kursens stjärna, en bästsäljande författare, mördas mitt framför ögonen på henne. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med tjugo blivande författare som misstänkta. I ren desperation ber hon Berit om hjälp. Allt förvärras när ett andra mord begås.

MediaNr: P34170

En midsommarnatt

av Sara Dalengren. Seraf förlag, 2021.

6 vol., 552 s. tryckt punktskrift.

Alice Norberg har lämnat livet i Stockholm bakom sig och återvänt till sitt föräldrahem. Utan vare sig jobb eller pengar är hennes mål att skapa en ny tillvaro åt sig själv och sin son. Med sin nyvunna frihet är kärlek det sista hon tänker på. Men närmaste grannen, mjölkbonden Noa Lundkvist, har helt andra planer. Noa var i sin ungdom förälskad i Alice och inser att hans förälskelse inte har mattats utan växer sig starkare för varje gång de ses.

MediaNr: P34282

Syd

av Katarina Ekstedt. Bookmark förlag, 2023.

6 vol., 580 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Nord. Efter den mardrömslika upplevelsen som kockassistent på stjärnkrogen Nord i de jämtländska fjällen har Alex och Sofi äntligen lyckats starta ett nytt liv. Med restaurangägaren Alice Duwals hot bakom sig fokuserar de nu på att starta upp en bistro på Öland. Det visar sig snart att det är hårt arbete att driva egen restaurang. Inte minst då det uppdagas hemligheter som riskerar att ödelägga allt.

MediaNr: P34297

De ofrälsta

av Robert Harris. Översatt av Svante Skoglund. Bookmark, 2023.

12 vol., 1144 s. tryckt punktskrift.

England 1660. Överste Edward Whalley och hans svärson William Goffe har drivits på flykt, efterlysta för avrättningen av kung Karl I tio år tidigare. I London har Richard Nayler, tjänsteman vid det brittiska kronrådet, fått uppdraget att hitta alla de 59 män som skrev på kungens dödsdom. Några av de inblandade har redan hängts eller skjutits. Driven av att hitta de resterande förrädarna ger sig Nayler ut på en oförsonlig jakt.

MediaNr: P34281

Den ultimata stölden

av Björn Hellberg. Lind & Co, 2022.

7 vol., 612 s. tryckt punktskrift.

Ännu ett fall för kommissarie Sten Wall och hans medarbetare i den fiktiva Staden på Västkusten. Mitt i sorgen efter makens bortgång får Mikaela Eggers ett chockerande telefonsamtal. Först tänker hon ignorera det, men uppringaren återkommer med hotfullare krav. Efter svår beslutsångest beslutar sig Mikaela till sist för att kontakta polisen, trots att hon uttryckligen varnats för att koppla in ordningsmakten.

MediaNr: P34289

Fred

av Thella Johnson. Norstedts, 2023.

10 vol., 986 s. tryckt punktskrift.

Under några dramatiska dygn sitter Elina Kansa instängd i en närbutik i Kemi, tillsammans med sin styvfar och en främling. Det här är berättelsen om hennes familj, i tre generationer och två nationer, på bägge sidor om Östersjön. Boken blir en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon. Det är också en berättelse om vad både kriget och freden gör med oss.

MediaNr: P34235

Lucias sista resa

av Vetle Lid Larssen. Översatt av Leo Gefvert. Bokförlaget Polaris, 2022.

16 vol., 1506 s. tryckt punktskrift.

Sicilien år 304 efter Kristus. En ung kvinna, Lucia, blir brutalt misshandlad och avrättad. Men vad händer med Sankta Lucias kvarlevor? Berättelsen börjar med en tom grav i Syrakusa och en förbryllad författare som drivs att ta reda på vad som hänt. Det blir en kulturhistorisk äventyrsberättelse, en episk tidsresa och en överraskande roadtrip genom 1700 år av europeisk historia.

MediaNr: P34280

Med livet som insats

av Veronica Palm. Bokfabriken, 2023.

8 vol., 786 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Inte alla män. Ett bombhot som sätter stopp för vårens allra sista omröstning i riksdagen visar sig vara inledningen på en dödlig konspiration med förgreningar högt upp i ett av regeringspartierna. En sammansvärjning på den absoluta högerkanten tänker genomföra ett attentat under Almedalsveckan. Kulturutskottets ordförande Emilia Berg är, tillsammans med andra kvinnliga toppolitiker, med på dödslistan.

MediaNr: P34295

Drøbak 1947

av Oline Stig. Bakhåll, 2023.

6 vol., 582 s. tryckt punktskrift.

Roman baserad på författarens farmor och farfar som var två av många medlemmar av det norska nazistpartiet som ställdes till svars efter ockupationen. De gick med i partiet så sent som sommaren 1942, när Norge hade varit ockuperat av Nazityskland i mer än två år. Hur kunde de? Hur tänkte de? Det är också en berättelse om skam och tystnad och om att växa upp i skuggan av dessa skeenden, som barn och barnbarn till de åtalade och dömda.

MediaNr: P34223

Polisen och den döde på Holmen grå

av Gösta Unefäldt. Carlsson, 1995.

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift.

Rektorn för gymnasiet hittas mördad i en liten plastbåt vi ön Holmen grå strax utanför inloppet till Norra hamnen i Strömstad. Polischefen Jörgensson och hans kollegor tar sig an fallet och får en inblick i skolans värld. Rektorer, lärare, elever agerar i sina invanda roller, men bakom det som synes ske avslöjas ett annat mer primitivt spel.

MediaNr: P34271

I hennes fotspår

av Anna E. Wahlgren. Piratförlaget, 2023.

9 vol., 824 s. tryckt punktskrift.

Jill och Isabelle är halvsystrar. Isabelle har alltid sett det som sin uppgift att skydda sin lillasyster från allt, medan Jill vill stötta Isabelle i hennes kaos till vardag. Ända tills Isabelle försvinner spårlöst. Enligt polisen tyder allt på att Isabelle gett sig av frivilligt, men Jill vägrar tro det. Hon vet att systerns besatthet av true crime fått henne att undersöka ett försvinnande i hemstaden Gävle. Kan hon ha kommit något på spåren?.

MediaNr: P34288

Paris kommer alltid att finnas kvar

av Britt Warg. Lava, 2023.

7 vol., 694 s. tryckt punktskrift.

Anna är nybliven pensionär, lite vilsen i sitt nya liv som före detta fransklärare i Arvika. Vad gör man när man äntligen slipper rätta franskprov? Hon har älskat Paris sedan tonåren och reser nu dit med dotterdottern som kämpar med sitt gymnasiearbete om Montmartre. Kanske kunde Anna passa på att återknyta bekantskapen med sitt förflutna? Finns den kärlek som ”aldrig blev av” under 70-talets tågluffartid fortfarande kvar?.

MediaNr: P34283

Emmas bok

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2023.

8 vol., 758 s. tryckt punktskrift.

Del 10 i serien Familjen Winther som börjar med En ny tid. Året är 1903. Fredrik Winther och Emma Moen lämnar båda Trondheim och flyttar till Kristiania, om än av olika anledningar. Emma flyr plågsamma minnen i sitt förflutna. Fredrik hoppas äntligen bli fri från det tunga ansvar som vilat på hans axlar i egenskap av arvinge till Winther-dynastin. När deras vägar korsas blossar kärleken upp på nytt.

MediaNr: P34285

Facklitteratur

Bland blommor

av Jamaica Kincaid. Översatt av Niclas Nilsson. Tranan, 2023.

4 vol., 376 s. tryckt punktskrift.

Författaren Jamaica Kincaid reser till Nepal för att samla fröer till sin trädgård. I tre veckor vandrar hon upp och ner bland Himalayas sluttningar och blir betagen av det storslagna landskapet, de otillgängliga byarna och de tio meter höga rhododendronbuskarna. Men i bergen lurar också mindre trevliga inslag, såsom blodiglar och den maoistiska gerillan som satt skräck i lokalbefolkningen. Blandning av reseskildring, essä och memoar.

MediaNr: P34274

Gaslightad

av Sofia Larsson. Ordberoende förlag, 2022.

7 vol., 620 s. tryckt punktskrift.

Självupplevd berättelse om manipulation i en destruktiv kärleksrelation. Att bli gaslightad innebär att bli utsatt för en form av manipulation där information förvrängs, förvanskas eller utelämnas och falska fakta presenteras med avsikten att få offret att tvivla på sig själv. Sofia Larsson berättar om hur mannen som hon trodde var hennes livs kärlek bröt ner henne och sa att hon var galen. Till slut lyckas Sofia lämna relationen.

MediaNr: P34300

Vår mamma Lill-Babs

av Monica Svensson. The Book Affair, 2022.

5 vol., 422 s. tryckt punktskrift.

För första gången skriver Lill-Babs tre döttrar tillsammans i bokform om sin hyllade mamma. Ett unikt gemensamt projekt där de delar personliga minnen, bilder och tankar om en av vår tids mest folkkära artister, ur sina olika perspektiv. I boken får vi komma bakom kulisserna i både turnélivet och familjelivet och lära känna artisten, förebilden och mamman Barbro Svensson genom döttrarna Monica, Malin och Kristin.

MediaNr: P34322

Böcker för barn

Skönlitteratur

Smittan i Hinsides

av Albin Alvtegen. Rabén & Sjögren, 2023.

6 vol., 546 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Nyckeln till Hinsides. Hemma hos Ellinors syster Sandra finns en magisk tavla som kan ändra motiv. En dag dyker det upp en ung man, Linus, som hävdar att tavlan är hans. Medan de bråkar om tavlan ringlar plötsligt en maskliknande varelse ut ur målningen. Linus rusar efter varelsen och systrarna följer efter hack i häl. Under jakten faller de alla tre genom ett djupt hål och hamnar till en början i ett kompakt mörker.

MediaNr: P34277

Bästisar på plan

av Anders Blentare. Hegas, 2022.

1 vol., 66 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Måste kicka boll! Miro och bästisen Vidar är ostoppbara när de spelar tillsammans i laget City BoIS. Men när de hamnar i olika lag på träningsmatchen går det snabbt fel. Att spela mot varandra är inte alls lika kul tycker Miro. Speciellt inte när Vidar plötsligt börjar spela fult och tacklar Miro mitt i en dribbling. Ett stort slagsmål bryter ut. Efter det vill Miro inte ens spela mer tillsammans med Vidar. Lättläst.

MediaNr: P34265

Bara glida med

av Cina Friedner. Rabén & Sjögren, 2023.

3 vol., 210 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Aldrig backa. Barnen i klass 5A har sommarlov. Nisse får veta att Ivan och Lydia är ihop. Det känns konstigt, och när Wasim kommer hem från sin semester och berättar att han också har träffat en tjej gungar marken under fötterna på Nisse. Om bara några dagar börjar dom sexan och han är den enda i gänget som inte är ihop med nån. Vad gör han nu? I den avslutande delen om klass 5A är det killarna som har ordet.

MediaNr: P34275

Höstbus i stallet

av Lin Hallberg. Bonnier Carlsen, 2023.

1 vol., 88 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Sigge & stallkompisarna. Det är fredag och det är den bästa dagen på hela veckan. Då rider Saga och hennes kompisar på Brobygårdens ridskola. Där finns Sigge, världens sötaste shetlandsponny! Idag ska de göra fint i stallet. Och ikväll ska de stora skötartjejerna ordna Halloween för nybörjarna. Det blir ett riktigt läskigt spökäventyr som stallkompisarna sent ska glömma. Fast såg inte häxans skor lite bekanta ut?.

MediaNr: P34263

Barnhemmets hemlighet

av Elin Holmberg. Rabén & Sjögren, 2023.

3 vol., 248 s. tryckt punktskrift.

12-åriga Clara har, tillsammans med sin pappa och hans tjej Malin, flyttat till ett stort fallfärdigt hus vid älven i Tjällvattnet i Ångermanland. Byggnaden var tidigare ett barnhem men ska nu rustas upp till ett pensionat med bed & breakfast. Men under renoveringen börjar underliga saker att ske. Varför står det HJÄLP! på väggen bakom en tapet? Vem har skrivit det gamla brevet de hittar bakom en list? Spökberättelse med en historisk twist.

MediaNr: P34276

En vän till tant Irene

av Elin Johansson. Rabén & Sjögren, 2023.

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Ett rum till Lisen. Naima och Lisen är kära i varandra och tillsammans nästan jämt. Men deras granne, tant Irene, har sovit ensam ända sedan hennes man dog för över trettio år sedan. Det tycker Naima och Lisen känns sorgligt. De vill att tant Irene ska bli kär igen – och de är fast beslutna att hjälpa henne! Ingen känner tant Irene lika bra som de, och det finns nog ingen som kan lika mycket om kärlek heller.

MediaNr: P34254

Kändiscrush

av Kirsti Kristoffersen. Översatt av Sofia Nordin. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 394 s. tryckt punktskrift.

Karoline måste vara med mormor på en trist campingplats hela sommarlovet. Men när hon träffar Mathias blir allt perfekt. Men Mathias döljer något för henne och när han över en natt blir Nordens största kändis ändras plötsligt allt. Vad innebär det när den man är kär i är någon som alla tror att de känner? Är han fortfarande samma person som hon blev kär i? Vad och vem går det egentligen att lita på?.

MediaNr: P34307

Badbus och andra roligheter

av Malin Linneroth. Alfabeta, 2023.

3 vol., 290 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Lånehamster och andra pirrigheter. Gillis älskar djur och gympa, kompisen Majken och så farmor förstås. Nu är det sommar mest hela tiden. Allt börjar med ett pirrigt uppträdande inför hela skolan på avslutningsdagen och slutar i triumf när Gillis klarar av att sova borta med kusinerna för första gången. Däremellan blir det magiskt kräftfiske, blöt simskola, skumpig ponnyridning och en massa bad och roligheter.

MediaNr: P34226

Helvetets portar

av Johanna Strömqvist. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 338 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Silver & Stål. Lillys mamma är en häxa. Så vad ska Lilly göra när mamma plötsligt försvinner? Den enda som förstår är den konstiga grannen Vincent, för hans mamma är också borta. Lily och Vincent tvingas fly från ondskefulla krafter och ta reda på vad som egentligen händer i den magiska delen av storstadsvärlden. Demoner, skuggvarelser och tentakelmonster hotar när de kämpar för att rädda sina mammor och undkomma fiende.

MediaNr: P34258

Festergrimm

av Thomas Taylor. Översatt av Jan Risheden. Modernista, 2023.

7 vol., 664 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Malamander. När Herberts och Violets ärkefiende Sebastian Åhl dyker upp i Avgrundens Havsbad, till synes återuppstånden från de döda, kan det bara innebära riktigt dåliga nyheter. Stadsborna välkomnar visserligen hans plan att väcka liv i Festergrimms vaxfigurer, ett dammigt nedlagt galleri med kusliga karaktärer ur stadens sägner, men de två vännerna är misstänksamma.

MediaNr: P34237

Skot

av Oscar K. Översatt av Carina Gabrielsson Edling. Hegas, 2013.

1 vol., 60 s. tryckt punktskrift.

En dag dimper Skot ner i en bänk längst bak i klass 3b. Ingen vet var Skot kommer från, inte ens han själv. Skot betraktar klassen. Mest tittar han på tvillingarna som båda heter Emma och på Kent, pojken som bråkar med alla. Läraren i klassen har det inte lätt utan det är stökigt mest hela tiden. Skot funderar på vad han ska hitta på och när skoldagen är slut måste han försöka gå hem. I sitt sökande efter hemmet ser han några förvånande saker.

MediaNr: P34272

Kompisar av misstag

av Ida Ömalm Ronvall. B. Wahlströms, 2023.

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift.

Mimmis bästa kompis ska flytta från Stockholm till Luleå. Mimmi blir ensam kvar och undrar hur allt ska bli nu. Vem ska hon vara med i skolan och på helgerna? Och pappa bara tjatar om att Mimmi ska umgås med sin hemska kusin. För att komma undan släktbesöket hittar Mimmi på en lögn och när den avslöjas blir det katastrof. Eller? Kanske inte ändå, för lögnen leder till att Mimmi lär känna några tjejer i en annan klass.

MediaNr: P34264