Nya talböcker juni 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn, som också ligger på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 242 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den store konstnären

av Emmy Abrahamson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

07 tim, 51 min. Talbok.

En roman där radiojournalisterna Ann och Eesti får i uppdrag att skriva en podd om den – för egen hand – nyligen avlidne konstnären Niki Falc. Intervjuarna stöter emellertid på patrull redan från början då den store konstnärens släktingar är tveksamma till att bli intervjuade. Dessutom är Eesti och Ann så olika varandra att de har svårt att samarbeta. Med tiden flyter dock samarbetet på bättre och de börjar stilla undra om konstnärens död verkligen var ett självmord. Spänningsroman.

MediaNr: CA65462

Bytet

av Stefan Ahnhem. Forum, 2023. Inläst av Malin Wahlstedt.

13 tim, 31 min. Talbok.

Carl och Helene ska ha semester och har funnit sitt drömhus i Kalifornien. De har bytt bostad med ett par som ska tillbringa sommaren i deras villa i Stockholms innerskärgård. Men så snart de anländer till Santa Cruz är det något som känns fel. Såg huset verkligen ut så här på bilderna? Och vad har egentligen det andra paret för sig i deras hem? Tur att de installerat övervakningskameror i husets alla rum. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA65224

Hemligheter och hängmattor

av Anna Alemo. Historiska media, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 07 min. Talbok.

Del 1 i serien Boklyckan. Vid en mysig badsjö i den skånska bokskogen ligger fritidshusområdet Boklyckan. Hit Agnes flyr i panik när en journalist börjar snoka i hennes privatliv. Att hennes mamma är en före detta filmstjärna har inget med Agnes att göra. Men både de nya grannarna och hyresvärdarna är nyfikna. Agnes gör vad hon kan för att inte bli indragen i gemenskapen och när hyresvärdens son Simon påstår att han känner igen Agnes funderar hon på att fly därifrån.

MediaNr: CA65214

Djuphamn

av Tove Alsterdal. Lind & Co, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

09 tim, 31 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Rotvälta. Kvarlevorna av en man hittas död i Ångermanälven. Det visar sig att han har blivit mördad, men vem är han? Trådarna leder tillbaka till Ådalen på 1960-talet. Polisassistent Eira Sjödin som är gravid och har inre tjänst får utreda det kalla fallet eftersom det verkar riskfritt. Medan sanningen om den döde kryper allt närmare hennes eget och familjens liv räknas veckorna ner mot förlossningen.

MediaNr: CA65465

Lögnaren i skafferiet

av Kristina Appelqvist. Piratförlaget, 2023. Inläst av Marika Bergström.

11 tim, 32 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Klänning för korta kvinnor. Kommunikatören Nina Storm får veta att ministern Timmy Carlsson oväntat har avlidit. Hon blir både ledsen och nostalgisk men också oroad över ett gammalt foto med dem båda som hennes vän hade lovat att förstöra men ändå inte gjort. En märklig skrivkursledare och ett inbrott i hennes lägenhet får henne att inse att Timmys död satt igång en kedja av gåtfulla händelser och obehagliga överraskningar. Spänningsroman.

MediaNr: CA65409

Ett kungadöme av kött och eld

av Jennifer L. Armentrout. Översatt av Sabina Söderlund. Akademius Förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

26 tim, 00 min. Talbok.

Del 2 i serien Blod och aska som börjar med Ur blod och aska. Allting Poppy någonsin har trott på är en lögn. Inte ens mannen hon föll för var den han utgav sig för att vara. Casteel Da'Neer har många namn och många ansikten. Hans lögner är lika förföriska som hans beröring, hans sanningar lika sensuella som hans bett. Casteel har planer för henne. Planer som skulle kunna leda till otänkbar njutning och ofattbar smärta. Romantisk fantasy.

MediaNr: CA65070

Aldrig ensam

av Lina Arvidsson. Konsai förlag, 2020. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 06 min. Talbok.

En novellsamling med tre berättelser som har människors känsla av motgång som gemensamt tema: en misshandlad kvinna, en kvinna som inte delar sina närmastes glädje när hon blir med barn och slutligen en man och hans betraktande av sig själv i en spegel. Noveller är huvudsakligen skrivna som inre monologer men saknar inte heller ett driv i handlingen. Berättelser om rädslor för det som ännu inte har inträffat. Författarens första bok ”Det borde finnas regler” blev filmatiserad.

MediaNr: CA65128

Jag är inte sådan här egentligen

av Marie Aubert. Översatt av Cilla Naumann. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

04 tim, 59 min. Talbok.

Linnea ska konfirmera sig men allt står inte rätt till i hennes familje- och vänkrets. Pappa Bård vill lämna familjen för en älskarinna, moster Hanne är upptagen av sin nya kropp och flickvän och över lag bubblar det under ytan kring allehanda relationer. En kort, intensiv vardagsskildring där känslorna får stå i centrum. Norska Marie Aubert har tidigare blivit uppmärksammad för sina romaner Vuxna människor och Får jag följa med dig hem.

MediaNr: CA65387

Dubbelexponering

av Sebastian Avindell. Modernista, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

11 tim, 37 min. Talbok.

Första delen i serien Östgötamorden. Linköping skakas av ett blodigt våldsdåd. En okänd gärningsman har skjutit tre personer på Stora torget från ett hotellfönster och sedan tänt eld på byggnaden. Caspar Ekberg och Liv Larsson på Linköpingspolisen ställs inför sina karriärers hittills svåraste fall och utredningen kantas av spår kopplade till terrorism och till offrens yrken inom socialtjänsten. Samtidigt hänger Caspars äktenskap på en skör tråd.

MediaNr: CA64973

Svalors flykt

av Majgull Axelsson. Norstedts, 2023. Inläst av Marika Bergström.

12 tim, 50 min. Talbok.

Psykologen Christel har fått en ny patient - Molly Andersson, 16 år. Men Molly vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.

MediaNr: CA65382

Den sista akten

av Anton Berg. Bookmark, 2023. Inläst av Malin Wahlstedt.

10 tim, 40 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med De aderton. Journalisten Axel Sköld får reda på hemliga uppgifter som tyder på att Sverige har varit involverat i en kärnvapenoperation med kodnamnet Mjolnir. Skuggorganisationen De Aderton sluter nya affärsförbindelser som kan innebära stora risker för Sverige. Hinner Axel Sköld, med hjälp av sin kollega Stina Forss och historieprofessorn Vilhelm Skrak, blottlägga planerna innan det är för sent?.

MediaNr: CA65548

Hemligheten

av Elvira Berg. Lovereads, 2023. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 28 min. Talbok.

Del 7 i serien Ellens val som börjar med Det nya livet. Året är 1918. Ellen och Carl har fått sina tvillingar och kämpar för att få ihop vardagen. Ska Ellen någonsin hinna skriva igen? På pensionatet växer Gerdas känslor för Serafia, men känner Serafia samma sak? Gabriella vill göra sig ett namn som modeskapare. Prästen Johannes Borelius framför hot som riskerar att förstöra allt, inte bara för Gabriella utan för flera av kvinnorna i Ljungsala.

MediaNr: CA65463

Smultronhyllan

av Birgitta Bergin. Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 44 min. Talbok.

Författaren nämner i ett förord att hon vill skriva om ett äldreboende som är välfungerande. Agnes är trött på sitt författarliv och vill göra någonting meningsfullt i stället. Hon tar anställning på ett äldreboende, fylld av inspirerade idéer som hon får kämpa med ledningen för att förverkliga. Vid sidan av sina arbetsbestyr söker hon kärleken och hittar också en man, men vill han detsamma som hon? Feelgood.

MediaNr: CA65472

Massage

av Feiyu Bi. Översatt av Alexis von Sydow. Bokförlaget WanZhi, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

14 tim, 39 min. Talbok.

På massagesalongen Sha Zongqi är alla massörer blinda. I Kina är detta fortfarande ett av de vanligaste yrkena för synskadade, en grupp som ofta är osynliga och lever i utkanten av samhället. Den kinesiske författaren Bi Feiyu, 1964- , skildrar det sociala samspelet i en grupp funktionshindrade: deras kärlek, ambitioner och besvikelser, liksom deras kamp för erkännande från det omgivande samhället och den hårda domaren inombords.

MediaNr: CA64968

Det hon minns

av María Luisa Bombal. Översatt av Lena E. Heyman. Lind & Co, 2023. Inläst av Lotta Lundberg.

03 tim, 32 min. Talbok.

Ana Maria ligger på sin dödsbädd, omgiven av sörjande. Trots att hon är död, ser hon. Hon ser sig själv och genom halvöppna ögon betraktar hon alla närstående som kommer för att ta ett sista farväl. På en poetisk prosa skildras Ana Marias tillbakablickar på sitt liv och personerna som befolkade det. Hon minns barndomen och den första förälskelsen. Hon ser tillbaka på sitt äktenskap, på ljuset och mörkret som funnits i livet. Roman.

MediaNr: CA65407

Tillfredsställelse

av Nina Bouraoui. Översatt av Maria Björkman. Elisabeth Grate bokförlag, 2023. Inläst av Anna Godenius.

06 tim, 25 min. Talbok.

Madame Aklis lämnade Paris och följde med sin algeriske man till Alger 1962, samma år som Algeriet blev självständigt från Frankrike. I sin dagbok skriver hon om sin vardag. Hon minns och hon funderar på vad som kommer att finnas kvar efter henne. Det handlar om barndomen som avslutas, kärleken som går vilse, åtrån som får en att förlora förståndet och oron för vad som ska hända med sonen i framtiden.

MediaNr: CA65207

Kampen om Danelagen

av B. Andreas Bull-Hansen. Översatt av Jan Wibom. Lind & Co, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

19 tim, 47 min. Talbok.

Den fjärde fristående delen i serien om Torstein, som börjar med Jomsviking. Mitt i kampen om England finns Thorstein, som lever i exil på Orkneyöarna, full av hämndlystnad mot dem som har tagit hans hem ifrån honom. Tillsammans med sin svårt skadade son beger han sig till Canterbury, i hopp om att munkarna där ska kunna bota sonen.

MediaNr: CA65301

Nattens öga

av Cilla Börjlind. Norstedts, 2023. Inläst av Dan Bratt.

11 tim, 57 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med Springfloden. När Olivia Rönning och Lisa Hedqvist intervjuar ukrainska flyktingar får de två poliserna höra talas om ett internationellt nätverk som organiserar människohandel. Tom Stilton misstänks haft del i ett spektakulärt dödsfall. En man störtar ner från ett tak i centrala Stockholm efter att ha jagats av två män. Mannen går inte att identifiera. Vem är han och vem jagade honom? Thriller.

MediaNr: CA65283

Tigerögat

av André Catry. Southside Stories, 2022. Inläst av Anno Lindblad.

09 tim, 19 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Honungsapan. Vardagen för svenska folket förändras i ett slag när ledningen för bank-id mördas och tjänsten slutar fungera, samtidigt som mobilnätet slås ut av en cyberattack. Liket av en rysk överste är på villovägar och snart kommer larm om storskalig spekulation mot svensk ekonomi. Något är i görningen och KSI-agenten Mac får avsluta sin psykologbehandling och resa till Moskva i jakt på svar. Thriller.

MediaNr: CA65285

Skolan för goda mödrar

av Jessamine Chan. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2023. Inläst av Ulla Näslund.

13 tim, 34 min. Talbok.

I en framtid som ter sig både skrämmande och välbekant håller staten ögonen på kvinnor som inte är beredda att ge upp hela sitt yrkesliv för moderskapets skull. Småbarnsmamman Frida Liu blir tagen på bar gärning när hon lämnat sin dotter ensam hemma för att kunna åka och hämta en sak på jobbet. För att inte förlora vårdnaden om dottern måste hon gå med på att omskolas – på en sluten anstalt med andra dåliga mammor. Dystopisk debutroman.

MediaNr: CA65384

Bröllop vid Sommen

av Camilla Dahlson. Lind & Co, 2023. Inläst av Ulla Näslund.

07 tim, 54 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Vår vid Sommen. Vardagslivsdramatik för människorna i det lilla samhället Svalarp. Disa har sin bed and breakfast-verksamhet tillsammans med sambon Anton men hon vill nu förverkliga sitt drömprojekt, en gårdsbutik. Som störande element i deras liv dyker grannen Göran upp och uppvisar ett märkligt beteende samt gästen Lucas, som visar ett intresse för Disa som inte blir helt obesvarat. Feelgoodroman.

MediaNr: CA65300

Låt det aldrig ta slut

av Åke Edwardson. Norstedt, 2000. Inläst av Sara Losten.

10 tim, 14 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Dans med en ängel. Det är en ovanligt varm sommar i Göteborg och en ung kvinna hittas mördad i en av stadens parker. Kommissarie Erik Winter misstänker ett samband med ett annat ouppklarat kvinnomord fem år tidigare. Steg för steg ser han hur spåren vävs samman, men Winter tycks ändå inte komma närmare en mördare. Han sätter nu sitt hopp till att gärningsmannen ska återvända till brottsplatsen. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA65268

Sockerhuset

av Jennifer Egan. Översatt av Niclas Nilsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Linda Norgren.

13 tim, 48 min. Talbok.

Året är 2010 och techikonen Bix Bouton letar desperat efter en ny idé. Svaret finner han i en ny teknologi som tillåter människor att ladda ner sina minnen, att externalisera och äga dem, så att de alltid finns tillgängliga. Under det kommande decenniet tar hans innovation världen med storm. Men alla är inte lika övertygade, och en motrörelse föds. Kan minnena verkligen ägas, utan att man samtidigt förlorar något av sin mänsklighet?.

MediaNr: CA64986

Galgens bok

av Thomas Enger. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 19 min. Talbok.

Ett underligt överfall: Eva överlever ett mordförsök i sitt eget hem. På golvet bredvid henne ligger en okänd död man. Ett underligt försvinnande: Peter, en ensam och deprimerad man, tar ut en stor summa i kontanter och försvinner sedan spårlöst. Ett underligt liv: Lille-Chris växer upp i ett mörkt och dystert hem präglat av en drunkningsolycka som hände när han var mycket liten. Tre parallella historier som löper samman i denna thriller.

MediaNr: CA65524

Med Gud på vår sida

av Micke Evhammar. Ordfront, 2011. Inläst av Dan Bratt.

10 tim, 32 min. Talbok.

Patrik har varit soldat i Afghanistan. På ett spaningsuppdrag uppe i bergen gick någonting fel och frågan är om hans trupp begick ett övergrepp. Tillbaka i Sverige försöker han återgå till ett normalt liv. Försommaren står i full blom och han möter kärleken i en 29-åring med namnet Katarina. Men någonting skaver ändå. Varför var han egentligen i Afghanistan och var det verkligen en hjälpinsats han gjorde? Roman.

MediaNr: CA65484

Åsnans år

av Athena Farrokhzad. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 38 min. Talbok.

Diktsamling där åsnan - denna djurvärlds proletär som dumförklaras för att exploateras, denna migrant som aldrig får lägga ner sin last – står i centrum. Dikterna rör sig från berättarjagets vardag till vilda fantasier om åsnans olika skepnader och längtansfulla sånger om dess stundande uppror. Arbetskritiken samsas med skildringar av döden i diasporan. Athena Farrokhzad, 1983- , iransk-svensk poet.

MediaNr: CA65291

En väv av lögner

av Kristin Fägerskjöld. Norstedts, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 43 min. Talbok.

Året är 1958 och på ett ålderdomshem i New York sitter en gammal kvinna som i hela sitt vuxna liv har levt med en väl bevarad hemlighet. Hon kallar sig Daisy White men heter i själva verket Helga Fägersköld och är en svensk adelsdam som var en av huvudparterna i en uppmärksammad mordrättegång. Vad var det som egentligen hände 1897 på herrgården utanför Norrköping då hennes blivande svärfar dog? Bygger på en sann historia.

MediaNr: CA65469

En komikers uppväxt

av Jonas Gardell. Norstedt, 2012. Inläst av David Zetterstad.

06 tim, 13 min. Talbok.

Barndomsskildring om Juha Lindströms uppväxt i villasamhället Sävbyholm norr om Stockholm, från slutet av 1960-talet, då Juha är sju år, fram till han är femton. Juhas tillbakablickar varvas med hans reflektioner över sitt nuvarande liv som komiker. Både sorgligt och roligt om en udda, känslig människas uppväxt i en villaförorts förkvävande idyll, om hans kamp för att bli sedd och älskad.

MediaNr: CA65176

Vatten över huvudet

av Frida Gråsjö. Bokfabriken, 2023. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 03 min. Talbok.

Hanna Sand, utarbetad advokat från Stockholm, har rest till Dalsland för att ta hand om sin morfar, slussvaktare vid 17:e slussen i Dalslands kanal. Lugnet hon längtar efter går om intet då hon inser att slussvaktarstugan blivit byns samlingslokal, där både föreningsfrågor och byskvaller avhandlas. När hon blir vittne till ett mord tror ingen på henne. Hon startar en egen utredning, och får med sig sin morfar i jakten på sanningen.

MediaNr: CA65350

Drömläge för dystra hjärtan

av Frida Gråsjö. Modernista, 2023. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 07 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Bed & breakfast för lata brudpar. När Dina Dimovic blir snuvad på att producera sitt drömprogram på TV samtidigt som hennes förhållande går i stöpet tar hon ut alla sina semesterdagar och flyr till en röd stuga vid en sjö på landet i närheten av Rosnäs i Dalsland. Den lilla stugan borde vara den ideala platsen för återhämtning men sommaren blir betydligt mer händelserik än Dina kunnat föreställa sig. Feelgood.

MediaNr: CA65351

Från och med nu

av Martina Haag. Piratförlaget, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

03 tim, 22 min. Talbok.

Malin och Tanja träffas på en nyårsfest och ingår en pakt. Inom ett år ska de uppfylla alla drömmar de någonsin haft. Ingenting är för pinsamt, läskigt eller svårt. Kan man bli den person man är ämnad att vara? Kan man testa alla äventyr man har längtat efter, men inte vågat göra? Flyga över Grand Canyon, se slutet av kinesiska muren eller kyssa en främling högst upp i Eiffeltornet? Det blir en resa som kommer att förändra dem för alltid.

MediaNr: CA65464

Den perfekta pojkvännen

av Alexis J. Hall. Översatt av Christina Mansicka. Lovereads, 2022. Inläst av Björn Muda.

15 tim, 26 min. Talbok.

Luc O'Donnell är en föga framgångsrik son till två rockstjärnor. Många är skriverierna om honom och han behöver därför visa upp en rumsren pojkvän för att förbättra sitt personliga rykte, inte minst inför välgörenhetsorganisationen han arbetar för. Han gör en pakt med advokaten Oliver om ett för omgivningen uppvisat helylleförhållande. Mycket humor, inklusive ironi men också värme och svåra ämnen som rädsla och ensamhet finns med i romanen, som kan kallas en blandning mellan romcom och feelgood.

MediaNr: CA65408

Den siste vite mannen

av Mohsin Hamid. Översatt av Ylva Mörk. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

04 tim, 03 min. Talbok.

Anders, en vit man, vaknar en morgon upp i en brun kropp. Han får panik, sjukskriver sig och isolerar sig i sin lägenhet. På nyheterna dyker det snart upp rapporter om fler fall av över hela landet. Frågorna kring vad det är som sker är många. Är förändringen övergående? Upplopp utbryter när oron inför förändringarna och dess konsekvenser blir alltmer påtagliga i samhället. Samtidigt som en normalitet sakta återgår till Anders liv.

MediaNr: CA65446

Emma

av Anita Hammarstedt. AVH förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 20 min. Talbok.

Året är 1920. Emma i Norrköping blir gravid som sjuttonåring. Hennes stränge far adopterar bort barnet. Emma rymmer till Stockholm och får arbete som hembiträde. Oron i Europa är stor under 1930-talet. Tyskland och Hitler får allt större makt och nazister finns även i Sverige. Vi får följa Emma under mellankrigstiden och uppleva hur Stockholm växer. Sorgen över det förlorade barn är ständigt närvarande men Emma får vänner och utbildar sig.

MediaNr: CA65307

När snön faller vit

av Carin Hjulström. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

03 tim, 07 min. Talbok.

Julförberedelserna i full gång på plantskolan Säbyholms gröna fingrar, som drivs av före detta Dramaten-skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton. På ålderdomshemmet i närheten firas Lucia med sång från traktens förskola. Snart upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit. När det kommer in fler anmälningar om konststölder inleder polisen Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton dras som vanligt in i fallet.

MediaNr: CA65335

Lanzarote

av Michel Houellebecq. Översatt av Kennet Klemets. Ellerströms, 2023. Inläst av Risto Hurskainen.

02 tim, 06 min. Talbok.

När berättaren inser att hans nyår som vanligt kommer att bli en katastrof bokar han en resa till Lanzarote. På en utflykt träffar han den sorgsne polisen Rudi från Bryssel och det tyska paret Pam och Barbara. De fyra ger sig ut på egna äventyr i öns vulkaniska landskap. Roman som utspelas in föränderlig värld, turism som löpt amok och en sekt där mänsklig kloning står på dagordningen. Utkom i original 2000.

MediaNr: CA65281

Fasader

av Viktoria Höglund. Southside Stories, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 25 min. Talbok.

När Firman bjuder in sina delägare och deras familjer till den årliga Kretaresan väntar en helg fylld av gemenskap, skratt och avkoppling. Högsta chefen tror sig veta att alla har längtat efter att komma dit. Men alla har inte längtat. Tvärtom. För bakom fasader av framgång är saker och ting långt ifrån vad de verkar. I nio parallella, men tätt sammanflätade, berättelser skildras sorg och skam, glädje och ilska, förälskelse och rädsla.

MediaNr: CA65521

Cleopatra

av Eloisa James. Översatt av Maria Fredriksson. HarperLove, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

09 tim, 29 min. Talbok.

London 1815. Cleopatra Lewis avskyr societeten och har inga planer på att gifta sig. För att skrämma bort männen beger hon sig till Quimbys ateljé för att låta sy smaklösa klänningar - och går därifrån som ägare av hela stället. Amerikanen Jake Astor Addison är i London för att göra affärer och blir chockad när han inser att en kvinna just köpt butiken. Deras vägar korsas och snart har de en överenskommelse som inte liknar någon annan.

MediaNr: CA65131

Där alla vägar tar slut

av Karin Janson. Printz Publishing, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

09 tim, 58 min. Talbok.

Del 2 i serien BH-bussen som börjar med Landsvägarnas drottning. När sommaren närmar sig får Annie låna en campingplats på Fårö under en månad. Nu ska hon sälja badkläder till turister och kasta sig ut i dejtingdjungeln. På den lilla ön väntar en konflikt från det förflutna på att vädras ut. Och oväntade känslostormar får Annie att tappa fotfästet och ställa sig frågan: Hur gör man egentligen när man går vidare? Feelgood.

MediaNr: CA65352

Ordets gåva

av Tove Jansson. Förlaget, 2022. Inläst av Eva Werning.

10 tim, 29 min. Talbok.

Samling med tänkvärda, roliga, vassa och vemodiga citat ur hela Tove Janssons rika produktion. Urvalet är gjort av Katariina Heilala och citaten är samlade i teman som till exempel drömmar och målsättningar, fester, gäster och nöjen och självständighet. Innehåller även ett antal av Tove Janssons illustrationer och korta Muminseriesekvenser.

MediaNr: CA64758

Det slutna rummet

av Mari Jungstedt. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Dan Bratt.

08 tim, 56 min. Talbok.

Del 17 i serien som börjar med Den du inte ser. En kvinna hittas mördad i Lummelundagrottan på Gotland. Kvällen före hade hon deltagit i en mörkertur i grottan. Hur kunde mördaren slå till under turen? Kommissarie Anders Knutas leder utredningen och fallet visar sig ha kopplingar till ett grottmysterium i Norrland många år tidigare. Knutas sambo, den höggravida Karin som är sjukskriven från polisen, ger sig dit och hamnar i ett livsfarligt drama.

MediaNr: CA65611

Det äventyrliga hjärtat

av Ernst Jünger. Översatt av Urban Lindström. Bokförlaget Augusti, 2022. Inläst av David Zetterstad.

07 tim, 09 min. Talbok.

Den tyske författaren Ernst Jünger, 1895-1998, skrev två versioner av Det äventyrliga hjärtat. År 1938 utkom föreliggande utgåva i Tyskland skriven inifrån en kapprustande diktatur på randen till ett nytt världskrig. Från en förlorad postering ser författaren undergångens och förstörelsens flammor avtecknas vid horisonten, och öppnar med hjälp av symboliska och poetiska nycklar dörren till det intellektuella motståndets väg.

MediaNr: CA65342

Amason

av Mons Kallentoft. Forum, 2023. Inläst av Toya Westberg.

07 tim, 47 min. Talbok.

Nionde delen i serien som börjar med Zack. På Nationalmuseum i Stockholm förvaras drottning Hippolytes mytiska gördel, världens mest värdefulla bälte, som stjäls i en blodig kupp där sammanlagt tre personer blir dödade. Zack Herry leder utredningen, som ytterligare försvåras av att grekiska staten vill att Sverige snarast lämnar tillbaka gördeln. Bland alla spår leder ett till hans närmaste omgivning och hans gravida flickvän Hebe. Kriminalroman.

MediaNr: CA65523

I rättvisans blod

av Nilla Kjellsdotter. Boklund Publishing, 2020. Inläst av Helena Gripe.

12 tim, 21 min. Talbok.

Första delen i deckarserien Morden i Österbotten. En morgon hittas en småbarnsmamma död på sin gård i Oravais. Allt tyder på att hon har blivit mördad. Kriminalkonstapel Mija Wadö och hennes kollegor på Österbottens polisinrättning blir tilldelade fallet. Snabbt riktas misstankarna mot kvinnans man, en ökänd hustrumisshandlare. När ytterligare en kvinna i samma ålder kort därpå hittas mördad är Mija inte längre säker på att de gripit rätt man.

MediaNr: CA65077

Väninnornas jul

av Lisa Kleypas. Översatt av Emma Majberger. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Carin Ödquist.

05 tim, 35 min. Talbok.

Del 5 i serien Väninnor som inleds med Hemligheter i sommarnatten. Julen står för dörren och den stilige amerikanen Rafe Bowman har kommit till London för ett möte med lord och lady Blandfords vackra och välartade dotter Natalie. Rafes stiliga yttre imponerar visserligen på den unga damen, men hans skamfilade rykte gör det inte. Om han ska ha någon chans att få uppvakta Natalie måste han lära sig Londons societetsregler. Historisk romance.

MediaNr: CA65116

Det tredje riket

av Karl Ove Knausgård. Översatt av Staffan Söderblom. Norstedts, 2023. Inläst av Örjan Blix.

16 tim, 23 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Morgonstjärnan. Här får flera karaktärer från de tidigare romanerna i serien, de som då inte hade någon egen röst, komma till tals om hur de upplevde de varma augustidagarna då en ny stjärna uppstod på himlen. Vad är det som sker med människornas drömmar? Det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå. Är det bara en ny stjärna eller ett varsel?.

MediaNr: CA65104

Blomsterdalen

av Niviaq Korneliussen. Översatt av Johanne Lykke Naderehvandi. Norstedts, 2023. Inläst av ÅSa Ekberg.

07 tim, 58 min. Talbok.

Den grönländska namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas i Blomsterdalen där gravstenarna är täckta av plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne.

MediaNr: CA65440

Död, rik och berömd

av Morgan Larsson. Polaris, 2023. Inläst av Ina Ekelund.

11 tim, 36 min. Talbok.

Rut Flood har varit en framgångsrik författare men nu vill inte förlaget satsa på henne mer. Hon blir kontaktad av en ny förläggare, Alex, som ger henne ett okonventionellt förslag. Rut placeras i en isolerad stuga i fjällen och Alex anmäler henne försvunnen. Försvinnandet blir ett rejält lyft för bokförsäljningen och Axel övertalar Rut att ta det ytterligare ett steg. När sedan Rut flyr till Indien sätts något i rullning som hon inte räknat med.

MediaNr: CA65210

Syskonen

av Margareta Lindholm. Ordfront, 2023. Inläst av Carin Ödquist.

03 tim, 38 min. Talbok.

Maria bor ensam kvar på den gård hon tidigare delat med sina föräldrar och sin tvillingbror Bror. Hon lever på ett slags undantag, utanför tiden och samhället, jobbar hårt men finner stor styrka och frihet i det liv hon valt. Men hon blir inte fri från kommunens åtstramningar och skogsägarnas krav. När Bror återvänder hem efter många års vistelse på mentalsjukhus förändras vardagen och syskonens relation måste finna sin plats på nytt.

MediaNr: CA64947

Mer än en fiende

av Hanna Ljungberg. Historiska media, 2023. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 12 min. Talbok.

I september 1943 är den franska staden Chantons ockuperad av tyskarna. En kväll möter den svensktyske kaptenen Markus Caroline som är med i den franska motståndsrörelsen. Ett dåd sätter händelser i rörelse både i motståndsrörelsen och hos ockupantmakten. Markus och Carolines kärlek ställer dem inför svåra val, både för sina egna och andras liv. De tvingas fly med SS i spåren och ger sig ut på en farlig resa mot frihet. Historisk spänningsroman.

MediaNr: CA65333

Fördolt är minnet av människan

av Mohamed Mbougar Sarr. Översatt av Cecilia Franklin. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

14 tim, 33 min. Talbok.

Den senegalesiske författaren Diégane är besatt av att hitta en roman skriven 1938 av hans landsman T.C. Elimane. Boken hyllades som ett mästerverk. När det visade sig att den bestod av plagierade texter blev det skandal och författaren försvann spårlöst. Diégane får tag på boken och läser den fascinerat. Genom tidningsartiklar, brev och minnen fördjupar han sig i gåtan Elimane. Författaren, född i Senegal, fick Goncourtpriset för denna roman.

MediaNr: CA65240

Solglimtar bland molnen

av Ali McNamara. Översatt av Sofia Ejheden. Lavender Lit, 2023. Inläst av Marika Bergström.

11 tim, 49 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Den lilla blomsterhandeln vid havet. Efter en längre tids sjukskrivning tar meteorologen Sky ett enkelt uppdrag på en ö utanför en liten kuststad i Cornwall. Där ska hon bevaka vädret efter att det inkommit en rad märkliga väderrapporter. Även om Sky egentligen är alldeles för överkvalificerad för jobbet ser hon fram emot att få börja arbeta igen. Men snart inser hon att det är något skumt som pågår i idyllen.

MediaNr: CA65425

Tsaren

av Jan Mårtenson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

07 tim, 16 min. Talbok.

Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, dras in i en bisarr härva av mord, utpressning och penningtvätt. Bakom skumraskaffärerna ligger någon som kallas Tsaren, som figurerar i den ryska militära underrättelsetjänstens nätverk. Flera inblandade har rötter i Sankt Petersburg, men den avskydde Tsaren finns någon annanstans. Frågan är var? När misstankar riktas mot Homans svärfar Archibald inleder Homan en egen utredning.

MediaNr: CA65600

Männen

av Sandra Newman. Översatt av Karin Wijk. Sekwa Förlag, 2022. Inläst av Camilla Eriksson.

10 tim, 27 min. Talbok.

Det är en vanlig augustikväll och Jane är ute och campar med sin make och femårige son. När hon vaknar är hon ensam i tältet. Något mycket märkligt har hänt, alla med en Y-kromosom har försvunnit spårlöst från jordens yta. Samtidigt som kvinnor världen över brottas med sorg och saknad, måste de nu gå samman för att förhindra samhällets kollaps. Mystiska videoklipp börjar spridas på nätet, med oroväckande ledtrådar om vad som egentligen har hänt.

MediaNr: CA65245

Vem minns Anki Braun?

av Sara H. Olsson. HarperCollins, 2023. Inläst av Malin Wahlstedt.

08 tim, 04 min. Talbok.

Solrosgatan har alltid varit i oklanderligt skick tack vare Anki Braun, kvarteret Sommarängens självutnämnda ordningsman. När hon tvingas flytta känner grannarna en nyfunnen frihet. När ett dödsfall plötsligt inträffar, och Anki dessutom synts till på platsen, tar polisen Christian Håkansson sig an utredningen. Men rör det sig om en olyckshändelse - eller ett mord? Och vem i Sommarängen har i så fall motiv att döda?.

MediaNr: CA65441

Svartstick

av Sara Paborn. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

11 tim, 14 min. Talbok.

Till en kursgård i Dalarna kommer 39-åriga Paula för att få andrum i sin kaotiska tillvaro. På gården bor redan Gunni vars liv stannat upp efter en omtumlande passion. I slutet av 50-talet förälskar sig den unga Anita i Bengt, som öppnat traktens första snabbköp – men Bengt är gift och snart börjar ryktet gå. En berättelse om tre kvinnor i tre tider, med varsin hemlighet. Deras liv flätas oväntat samman av en svart silkestråd.

MediaNr: CA65326

Prästen med blått hår

av Martin Palmqvist. Vilja, 2016. Inläst av Thomas Ekelöf.

00 tim, 47 min. Talbok.

Bert Ceder arbetar som präst i byn Måla. Bert ska snart gå i pension och stiftet har anställt en ny, ung präst som hans ersättare. Vad den konservativa Bert inte vet är att prästen är en kvinna som har blått hår som fladdrar i vinden. Detta oväntade möte blir början på en generationskrock utöver det vanliga. Men det ska snart visa sig att de har mer gemensamt än de trodde. Lättläst.

MediaNr: CA65166

Jag älskar dig till döds ändå

av Dorothy Parker. Översatt av Isabella Nilsson. Ellerströms, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

01 tim, 25 min. Talbok.

Den amerikanska författaren Dorothy Parker, 1893-1967, debuterade 1926 som poet. Hon diktade om livets nedrigheter, kärlekssorg och dödslängtan och sällan har det existentiella tungsinnet förvaltats med sådan lätthet och elegans. Här återges ett 30-tal av hennes dikter i original och i tolkning av poeten Isabella Nilsson som har låtit översättningen ta formen av ett fritt och förtroligt samtal med de engelskspråkiga originalen.

MediaNr: CA64941

Var är papporna?

av Alexandra Pascalidou. Mondial. Inläst av Pia Kristoffersson.

09 tim, 37 min. Talbok.

En uppföljare till författarens tidigare bok Mammorna. Nu har papporna huvudrollen och de får själva berätta om faderskap, frånvaro och förluster. En röd tråd är våldet som följer med från barndomens övergrepp till gängskjutningar på gatan. Vid tidigare reportagearbete kring Mammorna frågade A. P. sig alltid var papporna håller hus. Här får de tala ut, fritt och ostört.

MediaNr: CA65510

Ingen du älskar kan dö

av Anna Platt. Bazar, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 26 min. Talbok.

Lena lämnar ett trasigt äktenskap för att uppfylla sin dröm om att öppna ett pensionat på Mallorca. Men i en grop på hennes tomt hittas en död man. I Stockholm har Bianca en affär med sin gifta chef, samtidigt som hon tampas med saknaden efter sin bror som försvann spårlöst fyra år tidigare. I Sligo på Irland upptäcker Shane att den man som han har trott var hans pappa inte är det. Så vem är då hans biologiske far? Psykologisk thriller.

MediaNr: CA65261

På ett ögonblick

av Suzanne Redfearn. Översatt av Mari Höglund. Nona, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

11 tim, 33 min. Talbok.

Livet är över på ett ögonblick för sextonåriga Finn Miller när hon och tio andra personer störtar rakt nerför ett berg i en fruktansvärd bilolycka. I gränslandet mellan liv och död ser Finn hjälplöst på när de hon älskar kämpar för sina liv. De överlevande måste fatta omöjliga beslut och plågas i efterhand av sorg och ånger på grund av sina val. Roman om kärlekens kraft, familjens betydelse och att gå vidare även när det verkar helt omöjligt.

MediaNr: CA65054

Malibu brinner

av Taylor Jenkins Reid. Översatt av Cecilia Berglund Barklem. Bookmark, 2023. Inläst av Helena Gripe.

14 tim, 02 min. Talbok.

Malibu, augusti 1983. Nina är fotomodell, Jay känd surfare och Hud framgångsrik fotograf, medan lillasyster Kit mest är kaxig och vacker. Kändissyskonen Rivas sommarfest är årets händelse och förväntningarna är skyhöga. Men Nina som just blivit övergiven av sin tennisstjärna till make ser inte fram emot festen. Jay däremot räknar minuterna tills att en viss kvinnlig gäst ska komma och Kit har bjudit in någon som de andra inte hade väntat sig.

MediaNr: CA65415

Dödsblomman

av Mikael Ressem. Lind & Co, 2022. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 04 min. Talbok.

Del 15 i serien som börjar med Levande död. Under ett uppdrag påträffar ambulanssjuksköterskan Erik Sandström och kollegan Ulla en avliden man som dött under oklara omständigheter. I kavajfickan har han en vacker blomma med violetta blomklockor. Några dagar senare hittar de ytterligare en person som dött på liknande sätt och det konstateras att båda personerna avlidit till följd av förgiftning av digitalis, ämnet som finns i fingerborgsblomman.

MediaNr: CA65445

Atlas

av Lucinda Riley. Översatt av Gabriella Andersson. Bazar Förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

24 tim, 46 min. Talbok.

Åttonde och avslutande delen i serien som börjar med De sju systrarna. På fartyget Titan har alla systrar samlats för att ta ett sista avsked av deras far, Pa Salt. Förutom ett svårt avsked blir detta också stunden då de får veta vem av systrarna som ska få nyckeln till deras förflutna. Mysterierna kring deras far är många och hans hemligheter kommer att få konsekvenser för dem alla.

MediaNr: CA65437

Utan rädsla

av Francine Rivers. Översatt av Eva Hallin. Sjöbergs förlag, 2021. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 28 min. Talbok.

Del 5 i serien Nådens döttrar som börjar med Utan slöja. I denna sista del av romanserien får läsaren möta Maria, en av de mest hedrade kvinnorna i historien. När Gud talade svarade hon i enkel lydnad – och därför valde Gud henne att föda den efterlängtade Messias. Men aldrig kunde hon väl ana att uppdraget att uppfostra den fullkomlige sonen skulle krossa hennes hjärta och förändra världen för alltid?.

MediaNr: CA65062

Utan återvändo

av Francine Rivers. Översatt av Eva Hallin. Sjöbergs förlag, 2021. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 38 min. Talbok.

Del 4 i serien Nådens döttrar som börjar med Utan slöja. Batseba är en av fem kvinnor i Jesus Kristus släkttavla. Trots att hennes namn ofta är förknippat med förförelse och synd så kallade Gud henne att vara en del av sin Sons släkttavla. Francine Rivers, som blev frälst 1986 och sedan dess skrivit många kristna böcker, menar att historien om Batseba har stor relevans även i dagens samhälle.

MediaNr: CA65061

Folktomt

av Markus Sköld. Kraxa, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

10 tim, 07 min. Talbok.

Efter ett tips reser journalisten Rebecka Corti till Lommensvik. Plötsligt en januarinatt förlorar staden kontakt med omvärlden, människorna är som uppslukade av jorden, elen utslagen och snöstormen viner. I Rebeckas spår rör sig en man som tror att hon är den kvinna han tidigare dödat. Ensam i kylan kämpar Rebecka för att förstå vad som har hänt och ligga steget före mannen och det hotande okända. Utanför undrar världen vad som hänt. Thriller.

MediaNr: CA65232

Rebellen

av Gustaf Skördeman. Polaris, 2023. Inläst av Örjan Blix.

15 tim, 09 min. Talbok.

Romanen inleds med Stockholms blodbad 1520 men förflyttas snart till 1518 då den unge Gustav Eriksson Vasa är en av riksrådet Sten Stures män. Efter strider mot danskarna skickas han till Kristian II för att förhandla men tas som gisslan. Han lyckas fly men när Sten Sture besegras 1520 blir Kristian II kung även över Sverige. Gustav Vasa samlar ett uppror och efter att ha besegrat danskarna blir han svensk kung den 6 juni 1523. Historisk roman.

MediaNr: CA65601

Tomt bo

av Sofia Stenström. Norstedts, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

09 tim, 55 min. Talbok.

Coras mamma älskar sin dotter. De har levt tillsammans så länge att de är som en och samma varelse. Så träffar dottern en kille, Vidar. Han har änglalika lockar och hypnotisk blick, men Coras mamma vet inte vad hon ska tro om honom. Det är något som inte stämmer. Vem är Vidar egentligen? En trettioårig slacker? Eller en inställsam sociopat? Det enda hon är säker på är att han håller på att ta Cora ifrån henne.

MediaNr: CA65340

Pestkung

av Mikael Strömberg. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 32 min. Talbok.

Författaren Mikael Strömberg har skrivkramp. Inspirationen tryter och han fruktar att karriären är över. Då råkar han på ordet pestkung. Ett ord som fascinerar, och Mikael börjar söka efter svaret på dess innebörd. Utifrån ordet vecklar en makalös, ohygglig och högst konkret historia ut sig där personer fått sina liv förstörda och människor bragts om livet. Här befinner sig nu författaren själv och det växer en helt ny fruktan fram hos honom.

MediaNr: CA65471

Historien om Herta

av Anna Sundbeck Klav. Storytel Publishing, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

17 tim, 49 min. Talbok.

Det är 1910-tal när den unga pigan Herta lämnar bondgården i Östergötland efter att bondsonen våldtagit henne och hon tvingats lämna bort barnet. Av en händelse blir hon erbjuden en tjänst som sjukvakterska på Apelvikens kustsanatorium, och får möjlighet att påbörja ett nytt liv. Nu när hon börjar tjäna egna pengar, kanske hon så småningom kan få tillbaka sin son och skapa ett hem åt dem båda?.

MediaNr: CA64864

Livet har inget bäst före

av Eva Swedenmark. Word Audio Publishing, 2018. Inläst av Anna Döbling.

03 tim, 58 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Själen har inga rynkor. Att det inte finns något bäst före-datum på människor är den drygt 85-åriga Viola ett bra exempel på. Sin ålder till trots njuter hon av livet tillsammans med sin efter många år återfunna kärlek, amerikanen Rick. Samtidigt tornar det mörka svartsjukemolnet återigen upp sig över den pensionerade dansaren Petra och hennes kära flyttgubbe Bosse.

MediaNr: CA65406

Låt mig berätta allt

av Caroline Säfstrand. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 13 min. Talbok.

Ulrica ska tillbringa två sommarveckor på den idylliska ön Ven, platsen som alltid rört upp så starka känslor hos hennes mor. Med sig har hon ett gammalt vykort som hon vet kopplar ihop henne med en mörk historia. Mitt emot Ulricas stuga bor Bea, vars liv helt har stannat upp. Bea undrar över turisten på andra sidan vägen. Är hon verkligen här på semester? Ulrica söker svar, Bea famlar efter mening. Kanske kan de hjälpa varandra?.

MediaNr: CA65573

Croissanter och kuriosa

av Camilla Thelander Eng. Printz, 2023. Inläst av Carin Ödquist.

08 tim, 53 min. Talbok.

Första delen i Grännasviten. När Hannas äktenskap sätts på paus, och maken tar med sonen till andra sidan jorden, blir hon ensam kvar i Stockholm. Hon packar sina väskor och kör ner till Gränna i Småland, där hennes älskade moster bor. Vid Vätterns strand hittar hon ett lugn hon länge saknat och kreativiteten vaknar. En dag när hon hjälper till att rensa ur ett dödsbo tänds idén om att starta en liten antikbod med tillhörande kafé. Feelgood.

MediaNr: CA65107

Morden i Marlow

av Robert Thorogood. Översatt av Lena Kamhed. Lind & Co, 2023. Inläst av Sara Losten.

09 tim, 38 min. Talbok.

77-åriga Judith Potts i Marlow bor för sig själv i ett vackert men aningen slitet hus vid Themsens strand. Hon konstruerar korsord och gläds över att det inte finns någon man i hennes liv. En sen kväll, då Judith tar sin dagliga simtur blir hon vittne till det brutala mordet på grannen med hus på andra sidan av floden. Då polisen sedan inte vill tro henne, tar Judith lagen i egna händer och börjar luska i saker och ting på egen hand.

MediaNr: CA65613

Isberg

av Niklas Turner Olovzon. HarperCollins, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

17 tim, 10 min. Talbok.

Första delen i spänningssviten Dolda. I en by i Dalarna försvinner en bärplockare i de mörka skogarna. Outsidern Lars-Inge blir föremål för misstankar från byns centralgestalt Liss-Kulla, men vad döljer han egentligen? Långt därifrån, i Luleå, försvinner en femårig pojke, och hans mamma Elin inleder en desperat jakt. Samtidigt drar taxichauffören Andreas runt på stadens gator och drömmer om att hämnas barndomen i en viss liten by i Dalarna.

MediaNr: CA64624

Sångfågelns hemlighet

av Fiona Valpy. Översatt av Per Hagman. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 46 min. Talbok.

Året är 1940 och Flora Gordon lever ett lugnt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. När staden görs om till en flottbas blir Floras liv aldrig mer sig likt. Många år senare återvänder Floras dotter, sångerskan Lexie till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men byborna är reserverade mot henne och hon känner sig som en outsider. Lexi inser snart att hennes mamma – och alla andra i byn – har burit på hemligheter i decennier.

MediaNr: CA65522

Den svarta boken

av Magnus Västerbro. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

06 tim, 49 min. Talbok.

Små berättelser om död och förvandling. Här blandas historia och nutid, ibland med utgångspunkt i verkliga händelser, ibland hämtat ur författarens dagdrömmar, mardrömmar och fantasier. Antika häxor, medeltida vampyrer och osaliga andar från alla tider varvas med berättelser om helveten på – och under – jorden. Det är skräckfyllt, spöklikt och ofta makabert.

MediaNr: CA65197

Territoriella anspråk

av Frans Wachtmeister. Ellerströms, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

07 tim, 45 min. Talbok.

Hans är en alienerad översättare på ett konstmuseum i Tokyo och han grubblar över assimilationens omöjlighet. När han tvingas följa med sin tyske kollega Weiss på en studieresa till Kyushu får han chansen att på nära håll studera dess villkor. Under irrfärder i den japanska vildmarken gör den idealistiske Weiss allt för att bli ett med det nya landet, men hans ansträngningar leder ingenstans. Roman själens obotliga ensamhet i en global tidsålder.

MediaNr: CA65209

En gnista i mörkret

av Stacy Willingham. Översatt av Svante Skoglund. Modernista, 2023. Inläst av Linda Norgren.

12 tim, 04 min. Talbok.

Chloe är en framgångsrik psykolog med ett fungerande liv som dock bär på ett trauma. Hennes far dömdes för mord på sex tonårsflickor här hon endast var tolv år gammal. När en ung flicka, som också är en av hennes patienter, försvinner dras hon in i en mordutredning som kommer att påverka henne på flera olika plan. Bortträngda minnen aktualiseras på nytt då en seriemördare härjar. Thriller och debutroman.

MediaNr: CA65402

Häng City

av Mikael Yvesand. Polaris, 2022. Inläst av Jesper Annell.

10 tim, 00 min. Talbok.

En sommar utan krav och vuxen närvaro tar sin början. Tristess förträngs med dumdristighet och saknad med obrottslig vänskap. Ett villakvarter i Luleå drabbas av ett fruktansvärt brott, samtidigt som livet rullar på. Med skateboard, cykel, buss. Till stugan, ön, kojan i Häng City. Hur mycket chips tål egentligen en kropp? Och varför döljer sig Robert Brännholms styvfarsa Rajje alltid till hälften när man hälsar på? Debutroman.

MediaNr: CA65082

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Revolutionens första offer

av Lina Makboul. Mondial, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

08 tim, 12 min. Talbok.

När journalisten Lina Makboul får i uppdrag att granska svenska mediers roll under metoo-rörelsen inser hon snabbt att insatserna är höga. Rättsliga och medieetiska principer som varit huggna i sten har plötsligt utmanats. Boken är en personlig berättelse om att granska en pågående storm, och om att tappa fotfästet längs vägen. På samma gång är det en dissekering av drevets mekanismer och vad det innebär att känna sig jagad av precis alla.

MediaNr: CA65117

Religion

Landet som glömde Gud

av Per Ewert. Norma, 2022. Inläst av Anna Westberg.

19 tim, 40 min. Talbok.

Övergripande studie om den politiska process som under 1900-talet drev fram det sekulära och individualistiska Sverige. Förändringen genomfördes på tre områden: kyrkan, skolan och familjen. Vilka strategier använde reformatorerna på respektive område? Vilket motstånd mötte de, och hur lyckades socialdemokratin ändå genomföra en så genomgripande samhällsförändring att deras samhällsvision till slut accepterades även av den politiska oppositionen?.

MediaNr: CA64738

Tryggare kan ingen vara?

av Pehr Granqvist. Fri tanke, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

23 tim, 35 min. Talbok.

Populärvetenskaplig bok som diskuterar religionen och andlighet, dess roll och påverkan, utifrån ett anknytningsperspektiv. Till varje kapitel finns konkreta exempel, forskningsöversikt och kapitelsammanfattning. För forskare, studenter och andra intresserade av psykologi och teologi. Innehåller referens- och fotnotsförteckning och en musikalisk spellista. Författaren är professor i psykologi och har skrivit läroböcker i anknytningsteori.

MediaNr: CA65212

Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land

av Tomas Sjödin. Libris bokförlag, 2022. Inläst av David Zetterstad.

13 tim, 48 min. Talbok.

I The message, budskapet, av Eugene Peterson är Nya testamentet skrivet med moderna och vardagliga ord. När Tomas Sjödin läste den såg han Bibelns texter i ett nytt ljus och läste den med nya ögon. Utifrån 365 citat och verser finns tankar och reflektioner för hopp, eftertanke och vägledning för alla årets dagar. Författaren är pastor och krönikör.

MediaNr: CA64997

Filosofi och psykologi

Fri vilja och mänskligt ansvar

av Hans Liljenström och Alf Linderman. Sigtunastiftelsen. Inläst av Patrik Nyman.

08 tim, 20 min. Talbok.

Vi ställs dagligen inför olika mer eller mindre svåra val – men vad är det egentligen som sker när vi väljer? Är fria och medvetna val en möjlighet? Sedan antikens dagar har frågor om människans medvetande och vilja varit aktuella. Nya rön inom naturvetenskap och humaniora har bidragit med fler perspektiv på dessa frågor. Bidragen i den här antologin sträcker sig från strikt biologiska perspektiv via modern fysik till humanistiska discipliner.

MediaNr: CA65338

Lyhört föräldraskap

av Malin Bergström. Bonnier fakta, 2013. Inläst med talsyntes.

24 tim, 07 min. Talbok.

Malin Bergström (1965-), barnpsykolog, beskriver barnets första fyra levnadsår med fokus på samspelet mellan föräldrar och barn och hur de knyter an till varandra under de första åren. Det läggs stor vikt på föräldrars förmåga att vara känslomässigt lyhörda. Vi får tips och råd om exempelvis kolik, smakportioner och sömnbrist, hur parrelationen och jämlikhet påverkas av att få barn och om att vara ensamstående förälder och växelvist boende.

MediaNr: CA61049

Alla dessa dagar som kom och gick

av Joachim Berner. Mondial, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 20 min. Talbok.

I den tredje åldern, mellan 55 och 70 år, är man inte gammal men inte heller ung. Helt nyss var man 35 och snart fyller man 80. Det är en period med speciella utmaningar: de stora projekten med familj och arbete är avklarade för de flesta, och livet övergår i en ny fas. Med åren kommer också nya perspektiv på lycka, andlighet och inte minst hälsan. Författarna försöker förstå vår tid, sin ålder och hur man gör det bästa av alla dessa dagar.

MediaNr: CA64896

Framgång

av Andra Farhad. Mondial, 2022. Inläst av Anna Westberg.

04 tim, 44 min. Talbok.

Andra Farhad är mest känd som investeringsprofil och grundare av bolaget Börshajen. Tillsammans med journalisten Frida Söderlund delar hon med sig av sina bästa råd om karriär, målsättningar och nätverk, men också om vikten av att vila. Hon tipsat också om hur man kan förhandla om allt: jobbet, lönen, räntan, lägenhetsköpet och i matbutiken.

MediaNr: CA64819

Om religionens och filosofins historia i Tyskland

av Heinrich Heine. Översatt av Staffan Vahlquist. Ruin, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

09 tim, 07 min. Talbok.

Skriven i fransk exil 1834, presenterar den tyske diktaren Heinrich Heine (1797-1856) - på ett omisskännligt språk, pendlande mellan det intellektuellt högtflygande och det ironiskt dräpande - en uttolkning av den tyska filosofins idéhistoria. Det börjar med Luther och reformationen och slutar med de tongivande tyska filosoferna under Heines tid. Kompletterad med utdrag från Heines senare utgivna Bekännelser (1954). Efterord av översättaren med utgivningshistorik och noter till texten.

MediaNr: CA65341

Simskola för sensitivt begåvade

av Maggan Hägglund. Libris, 2021. Inläst av Ingrid Gustafsson.

02 tim, 44 min. Talbok.

En praktisk hjälpreda för alla som längtar efter att sluta trampa vatten eller kastas runt av svallande känslor och intryck. Här får vi stanna upp, fundera över vartåt vi vill, hitta vår egen simdyna och börja simma mot det liv vi längtar efter. Skräddarsy ett liv som passar oss själva som de sensitivt begåvade personer vi är. Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara, där hon fortfarande skriver krönikor.

MediaNr: CA60210

Livsglädjen och det djupa allvaret

av Peter Strang. Natur & kultur, 2007. Inläst av Patrik Nyman.

04 tim, 16 min. Talbok.

Livskriser och existentiella utmaningar drabbar alla människor under olika skeden i livet, men de blir särskilt påtagliga vid till exempel en livshotande sjukdom. Det kan handla om meningen med livet, om smärta och dödsångest, om det man aldrig fick uppleva, om val man ångrar, om skuld, kärlek och relationer. Cancerläkaren Peter Strang skriver om möten med svårt sjuka patienter och deras anhöriga och de insikter detta har medfört.

MediaNr: CA65337

Uppfostran och undervisning

Tydlighet, ledarskap & uppmuntran

av Peter Karlsson. Natur & Kultur, 2020. Inläst av Charlie Haldén.

09 tim, 17 min. Talbok.

Handbok om hur positivt beteendestöd (PBS) kan skapa studiero och ett inkluderande undervisningsklimat i skolan. Boken innehåller beskrivningar och övningar för förebyggande arbete som främjar och tränar sociala färdigheter, goda rutiner och trygga relationer. Även insatser för elever med beteendeproblematik och psykisk ohälsa tas upp. Exempel och situationsbeskrivningar från skolan. Författaren är psykolog specialiserad inom pedagogisk psykologi.

MediaNr: CA65228

Litteraturvetenskap

Virginia Woolf

av Görel Kristina Näslund. Kärnhuset, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

23 tim, 40 min. Talbok.

Biografi över den brittiska författaren Virginia Woolf, 1882-1941. Görel Kristina Näslund, legitimerad psykolog och doktor i medicinsk vetenskap, skildrar grundligt Woolfs brokiga liv. Tanken är att visa på Woolfs mångsidiga begåvning, spegla hennes personlighet och skildra hennes händelserika levnad, från den senviktorianska eran fram till andra världskriget. Biografin bygger till stor del på Woolfs brev, dagböcker, essäer och romaner.

MediaNr: CA64898

Livstycken

av Anna Wahlgren. AWAB, 2021. Inläst av Sanna Tidbeck.

37 tim, 32 min. Talbok.

Texter av Anna Wahlgren, 1942-2022, produktiv författare och samhällsdebattör, skrivna under coronapandemins isolering. Bred samling av livstycken som speglar ett mycket händelserikt liv i såväl samtidsbetraktelser och samhällsdebatt, som litterära minnesbilder och kärleksberättelser. Wahlgrens stora genombrott kom med Barnaboken, 1983, som sålt i över en halv miljon exemplar. Nu formulerar hon sina erfarenheter ur ett nutidsperspektiv.

MediaNr: CA64807

Konst, musik, teater och film

George Michael

av James Gavin. Översatt av Mia Gahne. Bokfabriken, 2022. Inläst av Örjan Blix.

27 tim, 18 min. Talbok.

George Michael (1963-2016), först känd som ena hälften i duon Wham! och senare som internationellt framgångsrik soloartist, gick bort 2016, endast 53 år gammal. Musikjournalisten James Gavins biografi baserar sig huvudsakligen på intervjuer med vänner och kollegor och är rikt illustrerad med fotografier. Författaren, som medverkat både i New York Times och Vanity Fair, ger här sin version av den slocknade stjärnans komplicerade livsväg.

MediaNr: CA64708

Warhol

av Blake Gopnik. Översatt av Peter Samuelsson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ove Ström.

46 tim, 26 min. Talbok.

Biografi över Andy Warhol, 1928-1987, amerikansk konstnär och filmskapare. Baserat på åratal av efterforskningar i arkiv och intervjuer med hundratals vänner, älskare och fiender följer Blake Gopnik konstnärens väg genom livet. Från barndomen som son till fattiga östeuropeiska invandrare, genom hans tidiga framgångar som kommersiell illustratör och det omvälvande genombrottet som konstnär, till tiden som societetens porträttör och kulturkändis.

MediaNr: CA64826

Halima om de sina

av Salad Hilowle. Volante, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

01 tim, 34 min. Talbok.

Salad Hilowle, konstnär och filmmakare, ger röst åt sin mormor Halima, en gång flykting från krigets Somalia. Det är en historia om en familj, från Somalia till Sverige, berättad genom dagboksanteckningar, fotografier och arkivmaterial. Det är en berättelse från en somalisk kvinnas perspektiv, som samtidigt gestaltar en större somalisvensk och allmänmänsklig erfarenhet.

MediaNr: CA64649

Den otyglade skönheten

av Stefan Jonsson. Norstedts, 2022. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 35 min. Talbok.

I förordet skriver författaren, professor i etnicitet, att han med den här boken vill visa att konstverk fungerar som demokratiska mötesplatser med mottot ” Att tillägna sig konst är att praktisera demokrati”. I fem kapitel utforskar och argumenterar han för konsten som en oumbärlig del av samhället och - för att även visa på motsatsen - ges exempel på hur konsten använts för att manifestera fascistisk ideologi. Avslutas med ett 12-punktsprogram för konstskapande.

MediaNr: CA64756

Det sitter i väggarna

av Erika Åberg. Norstedts, 2022. Inläst av Kristina Bäckman.

04 tim, 35 min. Talbok.

Byggnadsantikvarien Erika Åberg berättar om hur vi kan hitta historien om våra hus, och hur vi bäst kan ta tillvara på olika byggnader och deras årsringar. Hon delar med sig av sin kunskap om byggnadsstilar genom tiderna, byggnadsvård och restaureringstips. Arkiv och andra källor kan innehålla värdefull information om våra hem och författaren ger en introduktion i hur man kan söka, samla och dokumentera.

MediaNr: CA65343

Historia

Hovet

av Björn Asker. Historiska media, 2022. Inläst av Mårten Edman.

17 tim, 29 min. Talbok.

Det svenska hovlivet har haft en viktig betydelse för landet både politiskt och kulturellt men författaren, docent i historia och före detta arkivråd vid Riksarkivet, menar att forskningen kring hovets organisation ändå är gravt försummat. Han presenterar därför det första tvärvetenskapliga översiktsverket i ämnet, från Gustav Vasa fram till Gustav V, rikt illustrerad med bilder och förklarande bildtexter.

MediaNr: CA64735

ZOV

av Pavel Olegovič Filat'ev‏. Översatt av Robert Lindberg. Lind & Co, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 57 min. Talbok.

Den ryske författaren Pavel Filatjev berättar naket i dagboksform om sin tid som soldat i den ryska armén, under de två första månaderna av Putins krig mot Ukraina. Han får sedermera en ögonskada och går så småningom i landsflykt till Frankrike. I texten möter man en total förvirring bland de ryska soldaterna, där man till en början inte vet vem som är vän eller fiende. Bokens titel (Zov) betyder för övrigt ”kall” i betydelsen ”uppgift”. I en andra del berättar han om sitt eget liv före och efter invasionen.

MediaNr: CA65022

Union eller undergång

av Rasmus Glenthøj. Översatt av Joachim Retzlaff. Historiska media, 2022. Inläst av Mårten Edman.

44 tim, 18 min. Talbok.

Del 2 i ett flerbandsverk om skandinavismen på 1800-talet. I Skandinavien frodades tankarna på en gemensam union. Denna del tar sin början 1852, när drömmarna om ett heldanskt Slesvig alltjämt är levande och ett krig mot Preussen väntar bakom hörnet. Ett krig som inte bara ska bli katastrofalt för Danmark utan för hela den skandinavistiska rörelsen. Författarna, danska historiker, beskriver dessa skeenden.

MediaNr: CA63775

Fienden

av Dick Harrison. Ordfront, 2023. Inläst av Felix Rehnquist.

19 tim, 37 min. Talbok.

Sveriges förhållande till Ryssland har mestadels präglats av misstänksamhet och rädsla. Historieprofessor Harrison beskriver kronologiskt detta komplexa grannskap ur ett svenskt perspektiv, från vikingatid till idag. Med utgångspunkt från litteraturen och med ett populärhistoriskt tilltal vänder han sig till alla som är intresserade av hur bilden av den idealtypiske ryske fienden har frammejslats . Svartvita fotografier och avbildningar illustrerar texten. Historia.

MediaNr: CA64902

Dagbok från en invasion

av Andrej Jurʹevič Kurkov. Översatt av Jesper Högström. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Eric Linderholm.

08 tim, 26 min. Talbok.

Andrej Kurkov är författare och journalist, etnisk ryss från Ukrainas huvudstad Kyjiv. Under perioden från slutet av december 2021 till sommaren 2022 gör han anteckningar om sin vardag och det som sker omkring den. Det börjar under en period då coronaviruset är på tillbakagång men med ett samtidigt eskalerarande krigshot i bakgrunden. Med sin korta och sakliga texter beskrivs Rysslands invasion av Ukraina i all sin fasa samtidigt som vardagen fortsätter att vara vardag, men i en helt ny kontext.

MediaNr: CA64962

Glömda soldater

av Anna Larsdotter. Historiska media, 2022. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

18 tim, 45 min. Talbok.

Under andra världskriget fanns kvinnorna med på alla fronter - som sjuksköterskor, piloter, prickskyttar, partisaner, agenter, kökspersonal, luftvärnssoldater, signalister och tolkar. Deras drivkrafter var pliktkänsla och patriotism, men också en längtan efter frihet och att spränga de gränser som tidens kvinnoroll satte upp. Reportagebok om ett antal kvinnor på uppdrag i andra världskrigets Europa, USA och Asien.

MediaNr: CA65223

Det arabiska ljuset från Spanien

av Peter Mosskin. Atlas, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

04 tim, 29 min. Talbok.

En berättelse om den arabiska kulturen som växte fram i Spanien under medeltiden med staden Cordoba som nav. Under 800 år var Cordoba en stad där judar, araber och kristna levde i samförstånd och med en högt utvecklad civilisation med hälsoinrättningar, butiker, bibliotek och välordnad stadsplanering. Ett ljus i Europas mörka medeltid som beredde väg för renässansen. Historisk essä.

MediaNr: CA64839

Den osynliga muren

av Hanna Sahlberg Wu. Weyler, 2023. Inläst av Helena Gripe.

10 tim, 32 min. Talbok.

Journalisten Hanna Sahlberg vill bli kines. Hon studerar kinesiska i Kunming, får goda vänner där och blir P1:s Kinakorrespondent under åren 2006-2011. Hon intervjuar människor med olika bakgrund, reser runt och rapporterar om förändring och minskade fri- och rättigheter. 2015 är hon tillbaka som P1-korrespondent och kan rapportera om ett övervakat samhälle där den politiska propagandan genomsyrar allt. En viktig berättelse från insidan av det kinesiska samhället.

MediaNr: CA65508

Biografi med genealogi

'Vem fan är du?'

av Peter Althin. Piratförlaget, 2021. Inläst av Christer Modin.

05 tim, 25 min. Talbok.

Boken skildrar Peter Althins resa från uppväxten och ungdomsåren i Lund till livet som en av Sveriges mest omskrivna och anlitade brottmålsadvokater. Vi får följa några av vår tids mest uppmärksammade rättegångar och ta del av kampen för rättvisa i såväl domstolar som i den kriminalpolitiska debatten. I boken berättas hur den framgångsrika advokatens rädsla för att misslyckas blev så stark att den fick honom att avsluta sin karriär.

MediaNr: CA61222

Mannen i den röda rocken

av Julian Barnes. Översatt av Andreas Vesterlund. Bakhåll, 2022. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 10 min. Talbok.

Biografi över den färgstarke läkaren Samuel Pozzi som under flera decennier var det självklara valet när Paris berömda skådespelerskor och celebriteter behövde uppsöka gynekolog. Pozzi var den betrodde, tryggheten personifierad, och hans lärobok i gynekologi var under lång tid standardverket över hela världen. Boken är också en skildring av en hel tidsanda – La Belle Epoque – alltså slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

MediaNr: CA65282

S A Andrée

av Håkan Jorikson. Carlssons, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

27 tim, 01 min. Talbok.

Biografi över S.A. Andrée, 1854-1897, svensk fysiker och polarforskare mest känd för Andrées polarexpedition, ett misslyckat försök att nå Nordpolen 1897 med vätgasballong. Här berättas om hans uppväxt, intressen och utbildning till ingenjör. Stundvis var han lika uppmärksammad för sina politiska åsikter och ställningstaganden som för sina ballongfärder. Förberedelserna inför expeditionen tog flera år och föregicks av livliga diskussioner.

MediaNr: CA64636

Vänskap

av Mark Levengood. Max Ström, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

03 tim, 15 min. Talbok.

Journalisten, författaren och programledaren Mark Levengood utforskar här vänskapens fantastiska värld. När vet man att man har hittat en vän för livet? Hur vårdar man vänskapen? Kan man göra slut med en vän? Och är det bra om en vän är lite galen? Levengood skriver om lojalitet och uppriktighet. Han berättar om vänner från barndomen, om oväntade vänskaper och om vänner han har funnit på senare tid – på de mest otippade ställen.

MediaNr: CA65279

Den sista striden

av Nils Resare. Mondial, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

04 tim, 34 min. Talbok.

En både spännande och tragisk berättelse om en internationell muthärva som fått dödliga konsekvenser. Den svenske underrättelseofficeren Michael Rawlinson var chef för EU:s kriminalunderrättelsekontor i den unga staten Kosovo. Misstankar fanns om mutade italienska domare och Rawlinson kom denna härva på spåret. Kort därefter blev han dock suspenderad från sitt arbete av en annan högt uppsatt italienare och avled inte lång tid därefter. Författaren är en erfaren grävande journalist.

MediaNr: CA65331

Bestulen

av Maria Skenegård. North Audio Publishing, 2023. Inläst av Marika Berström.

07 tim, 16 min. Talbok.

Maria Skenegård blev utsatt för våld i äktenskapet och ville skiljas. Mannen tog då deras tre barn – mellan tre och fem år – efter en resa till Libanon. Pappan höll kvar dem hos deras farmor mot Marias vilja, trots att hon tilldömts hela vårdnaden. Han efterlystes för grov egenmäktighet med barn men varken polisen eller UD kunde göra något. Skenegård berättar om sin kamp under de åtta år det tog innan hon kunder återförenas med barnen.

MediaNr: CA65080

Irina och jag

av Jessica Springfeldt Råket. Lind & Co, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

06 tim, 22 min. Talbok.

Berättelse om djup och oväntad vänskap som samtidigt handlar om att leva i och bryta sig loss från ett destruktivt förhållande och hitta sin väg i livet. Jessica lever i ett förhållande där hon blir både fysiskt och psykiskt misshandlad när hon möter den gömda ryska kvinnan Irina och de blir goda vänner. 26 år senare börjar hon söka efter Irina och när de hittar varandra visar det sig att Irina också letat efter henne. Självbiografisk berättelse.

MediaNr: CA65180

Pionjären Kerstin Hesselgren

av Jan-Ewert Strömbäck. Hjalmarson & Högberg, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

06 tim, 39 min. Talbok.

Kerstin Hesselgren (1872-1962) var Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot, invald 1921. Även inom många andra områden var hon en kvinnlig pionjär och hon kunde med sin mångsidiga utbildning och yrkesverksamhet sätta sitt avtryck inom många områden, både i Sverige och internationellt. Författaren sätter in Hesselgrens arbete i tidens politiska verklighet och framhåller, inte minst, hennes betydelse som förebild för opinionsbildare i vår tid. Med fotnoter och källförteckning.

MediaNr: CA65005

Ingen vanlig pappa som man bara har

av Johanna Wallin. Ordfront förlag, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

09 tim, 32 min. Talbok.

J.W., skribent och översättare, har burit på ett trauma i hela sitt liv. När hon var fem år gammal lämnade hennes pappa plötslig familjen, efter att enbart ha lämnat en uppmaning om att inte söka efter honom. När hon som vuxen försökte ta reda på vart han tagit vägen kunde hon, tack vare den tekniska utvecklingen, få reda på att han gjort likadant med andra barn och familjer. En berättelse om hoppet som aldrig dör och om att leva i vacuumet efter en pappa som inte finns men kanske ändå gör det.

MediaNr: CA65327

Geografi

I Dackebygd

Visselfjärda hembygdsförening, 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

06 tim, 47 min. Talbok.

Årgång 73 av Vissefjärdas årsbok "I Dackebygd". Man kan bland annat läsa om en unik Volvo från 1932 som gått som taxidroska, varit brandbil och som efter 15 års renovering ser ut som ny igen 90 efter första leverans. Bondelivet förr och nu beskrivs med besök i Bläsemåla och Tången. En kartläggning av järnvägen i Dackebygd finns också med liksom vilka som jobbade på järnvägen förr i tiden.

MediaNr: CA65790

Handel, hantverk och industri i västra Älmhult 1850-2000

Älmhults hembygdsförening, 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

14 tim, 12 min. Talbok.

Historisk framställning i ord och bild om industri, hantverk och handel i västra Älmhult 1850-2000. Utgiven av Älmhults hembygdsförening, 2022.

MediaNr: CA65608

Darwins resa genom Sverige

av Bo Rudolfsson. Visto förlag, 2021. Inläst av Björn Muda.

07 tim, 38 min. Talbok.

Tillsammans med sin hund Darwin ger sig författaren ut på en resa genom alla Sveriges landskap. Det blir en resehandbok som berättar om platsernas historia, spännande livsöden, gammal folktro och hur det kunde vara att leva som piga eller dräng. Hur uppfattade allmogen sin tillvaro och förklarade allt det som var svårt att förstå. Författaren har arbetat som lärare i historia och religionskunskap.

MediaNr: CA65229

Brev från en resa i Sverige, Norge och Danmark

av Mary Wollstonecraft. Översatt av Elisabeth Mansén. Ellerströms, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

10 tim, 19 min. Talbok.

Reseberättelse från sommaren 1795 där den brittiska författaren Mary Wollstonecraft, 1759-1797, skildrar Skandinavien på gränsen till en ny tid. Hon kommer från revolutionens Paris och de politiskt radikala kretsarna i London för att studera hur livet ser ut i Europas periferi. Hon fascineras av de nordiska sommarnätterna och filosoferar över mänsklighetens framtid. Det är personliga brev till en älskare utan namn.

MediaNr: CA64934

Samhälls- och rättsvetenskap

Imperiets barn

av Liza Alexandrova-Zorina. Volante, 2023. Inläst av Marie-Thèrèse Sarrazin.

07 tim, 46 min. Talbok.

I flera uppmärksammade reportage har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryska parallellsamhället i Sverige. I den här världen gäller inte svensk lag. Mänskliga rättigheter finns inte, ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. Och språket som talas är ryska. Hon beskriver en rad olika människoöden med det gemensamt att alla kommer från det forna Sovjetunionen.

MediaNr: CA65182

Castberggårdssyndromet

av Tomas Kold Erlandsen. Döviana konsult & tjänster, 2012. Inläst av Jens Malmkvist.

02 tim, 28 min. Talbok.

Tomas Kold Erlandsen, dansk författare och fotograf, har i tidigare böcker behandlat begreppet audism - diskriminering av döva på grund av deras hörselnedsättning. Begreppet Castberggårdssyndromet myntade författaren när han arbetade på Castberggårds folkhögskola i Danmark.

MediaNr: CA64234

Kan du älska mig?

av Cathy Glass. Översatt av Anna Aronsson. Nona, 2022. Inläst av Annika From Borg.

09 tim, 44 min. Talbok.

Lucys mamma blev utnyttjad och försummad större delen av sin barndom och från början hade hon svårt att ta hand om sitt eget barn. När Lucy kommer för att bo hos Cathy är hon elva och mycket olycklig. Men Cathy och hennes två barn visar henne det kärleksfulla hem som hon inte trodde fanns och Cathy och Lucy inser att de var menade att vara mor och dotter, det tog bara ett tag innan de fann varandra.

MediaNr: CA65336

NATO - en allians i tiden

av Ulla Gudmundson. Bookstrap Publishing, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

11 tim, 42 min. Talbok.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 fick frågan om Sveriges förhållande till Nato ny aktualitet. Den 18 maj 2022 ansökte Sverige tillsammans med Finland om medlemskap i alliansen. Men hur fungerar Nato? Vilka idéer och maktpolitiska intressen har präglat denna allians under drygt 70 år? Hur samarbetar Nato, EU och FN? Vilken framtid har Nato i en värld där militära hot kvarstår men där också nya utmaningar tillkommit?.

MediaNr: CA65467

Det öppna sinnelaget

av Gina Gustavsson. 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

06 tim, 59 min. Talbok.

Författaren gör ett försök till att definiera ett liberalt sinnelag. Hon refererar till ett antal skrifter om liberalism och några av dess huvudrepresentanter men framför allt till Isaiah Berlin. Utifrån dennes The Hedgehog and the Fox (1953) söker hon klassificera olika personer och ståndpunkter som igelkottar eller rävar. Mycket av författarens diskussion ägnas också liberalismens ”fiender” på högerkanten. Med förord av Gabriel Ehrling Perers och en litteraturförteckning.

MediaNr: CA65213

Välj din ålder

av John Mellkvist. Bokförlaget Langenskiöld, 2020. Inläst av Jörgen Bodner.

09 tim, 26 min. Talbok.

John Mellkvist, PR-konsult, framtidsspanare och författare, skriver om åldrandets fördelar och utmaningar genom en rad spaningar, praktiska tips och längre intervjuer med kända personer. Han anser att alla mår bäst när människor i olika åldrar möts, inspireras och lär av varandra och ger exempel på beteende- och normförändringar inom politik, arbetsliv, kultur och livsstil.

MediaNr: CA64923

Momentum

av Kjell A. Nordström. Volante, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

03 tim, 46 min. Talbok.

När Ukrainakriget avlöser coronapandemin och med alarmerande klimatförändringar är det mer än tydligt att världen verkligen inte är sig lik. Boken riktar sig till alla som vill förstå hur dessa tre kriser: pandemin, klimatet och kriget för alltid håller på att förändra såväl våra samhällen och företag som oss själva. Borta är den förbehållslösa tron på globalisering och stordrift. Den nya tiden innebär ett momentum för förnyelse och förändring.

MediaNr: CA64936

Om framtiden

av Martin J. Rees. Översatt av Lisa Åslund. Fri tanke, 2019. Inläst av Sara Losten.

06 tim, 38 min. Talbok.

Martin Rees, brittisk astrofysiker, resonerar kring mänsklighetens utmaningar i framtiden. Kommer vi att kunna förhindra klimatförändringarnas katastrofala följder? Hur kommer vardagen att påverkas när artificiell intelligens och robotteknik börjar ta över allt fler av våra uppgifter? Kommer jorden fortsätta att vara mänsklighetens hem även i framtiden? Hans attityd är positiv men saklig: framtiden är beroende av hur vi planerar för morgondagen.

MediaNr: CA64928

När ingen lyssnar

av Diamant Salihu. Mondial, 2023. Inläst av André Nilsson.

10 tim, 17 min. Talbok.

SVT:s grävjournalist Salihu Diamant berättar om hur den krypterade tjänsten Encrochat knäcks av polisen. Plötsligt kan de kan följa kommunikationen inom den kriminella brottsligheten, mellan kurirer, lagerhållare, gängledare och mordkommandon. Det blir en händelse som kommer att förändra spelreglerna både för brottslingarna och för de som bekämpar dem. 2022 fick författaren priset Guldspaden för sin bok Tills alla dör.

MediaNr: CA65325

Nationalstaten

av Björn Östbring. Fri tanke, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

05 tim, 08 min. Talbok.

Statsvetaren Björn Östbring menar att dagens politiska samtal tyngs av en rad missuppfattningar om vad nationalism innebär. Nationen är inte det öppna samhällets fiende. I själva verket har den sedan länge utgjort det oartikulerade ramverk inom vilket den liberala demokratin verkar, i såväl politisk filosofi som praktik. Mellan liberal öppenhet och nationalistisk slutenhet finns en bortglömd idétradition: liberal nationalism.

MediaNr: CA65241

Ekonomi och näringsväsen

Allt om periodisk fasta

av Ulrika Davidsson. The Book Affair, 2021. Inläst av Annika Denke.

03 tim, 24 min. Talbok.

Hälsokokbok där Ulla Danielsson, kostrådgivare och kokboksförfattare, fokuserar på olika typer av periodisk fasta för såväl viktminskning som förbättrad hälsa. Hon radar upp många fördelar som hon anser vara kopplade till periodisk fasta - bättre immunförsvar, ökad vitalitet, bättre koncentration och tankeförmåga med mera. Över 60 recept och nya kostscheman: 800 kalorier, 5:2-fasta, 16:8-fasta, buljong- och juicingfasta, vattenfasta.

MediaNr: CA64922

21 day challenge - keto

av Ulrika Davidsson. The Book Affair, 2022. Inläst av Inga Pyk.

02 tim, 38 min. Talbok.

Ketoddieten, en lågkolhydratskosthållning med perioder av fasta, har som mål att man ska uppnå ett tillstånd – så kallad ketos – där kroppen börjar bränna sina fettreserver på allvar. Författaren och kostrådgivaren presenterar ett 21 dagar långt viktminskningsprogram med ett antal relativt lättlagade recept och ett kostschema, inklusive listor över antal kolhydrater och kalorier för olika livsmedel. Ett koncept med uppmuntran och estetisk presentation som vägvisare.

MediaNr: CA64840

Stora boken om barn och mat

av Kajsa Lamm Laurin. Bonnier fakta, 2019. Inläst av Camilla Eriksson.

10 tim, 25 min. Talbok.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och logopeden Kajsa Lamm har skrivit en bok med den allra senaste kunskapen om barn och mat inom en mängd områden som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och mycket mer. De skriver både om vad barn mellan 0 och 5 år kan och borde äta, men också hur deras munmotorik utvecklas under småbarnsåren.

MediaNr: CA64160

Börja odla!

av Bella Linde. Ordfront, 2023. Inläst av Lena Granefelt.

05 tim, 33 min. Talbok.

Allt fler vill lära sig odla egna grönsaker och ha koll på vad de äter. Men många saknar kunskaper om jord och gödsel, om sådder, förodling och köksträdgårdens skötsel. Trädgårdsjournalisten Bella Linde förklarar och väcker lust och längtan till den där första skörden. Hon vill förmedla att odling handlar om livet, miljön, framtiden och överlevnad. Vänder sig till totala nybörjare såväl som till dem som har odlat lite grann.

MediaNr: CA65330

Spara med glädje!

av Karin Sjöblom. Aktiespararna Kunskap, 2021. Inläst av Inga Pyk.

02 tim, 51 min. Talbok.

Råd och tips på hur man kan spara i aktier och fonder. Framgångsreceptet enligt författaren är: Börja spara så tidigt som möjligt. Öppna ett ISK hos en nätmäklare. Satsa på cirka tio olika aktier i olika branscher, och på en globalfond. Månadsspara via autogiro. Spara långsiktigt. Ha roligt!.

MediaNr: CA64869

Äta vilda växter

av Lisen Sundgren. Bonnier fakta, 2020. Inläst av Lo Tamborini.

05 tim, 13 min. Talbok.

En handbok för den som är intresserad av ätliga växter i naturen. Den innehåller 33 vanliga växter som passar bra för matlagning. Till varje växt finns illustrationer och fakta om till exempel växtplats. Därefter finns recept för varje växt som inspirerar och anknyter till gamla traditioner. Det finns också information om hur du samlar, torkar, förvarar och fryser in växter och en del användbara grundrecept. Ett kapitel tar upp giftiga växter.

MediaNr: CA64812

Idrott, lek och spel

Som jag är

av Marie-Anne Knutas. Storytel Publishing, 2023. Inläst av Björn Muda.

03 tim, 44 min. Talbok.

Louise Sand är elithandbollsspelaren som vid 26 års ålder kom ut som trans. Händelsen väckte stor mediauppmärksamhet och här berättar han för Marie-Anne Knutas om vad som hände efteråt. Redogörelsen är en rak talspråklig berättelse med korta meningar som säkert får många att känna igen sig. När Louise övergår i Loui börjar ett nytt och förhoppningsvis - sannare liv.

MediaNr: CA64830

Under tröjan

av Erik Niva. Mondial, 2021. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 31 min. Talbok.

Varje människa har sin historia, varje säsong har sin berättelse och varje fotbollströja kan förflytta dig till en annan plats och en annan tid. Från Manchester till Manilla, genom 1990-talet över millennieskiftet och vidare mot nutiden. I boken har sportjournalisten Erik Niva låtit svenskar som flyttade ut i fotbollsvärlden berätta sina egna historier om platserna de hamnade på, tröjorna de bar och vad de fick uppleva i dem.

MediaNr: CA64834

Militärväsen

Ut ur Kabul

av Robert Karjel. Bazar förlag, 2023. Inläst av Felix Rehnquist.

16 tim, 27 min. Talbok.

Mellan 15:e och 29:e augusti 2021 evakuerades över 1000 människor från Kabul till Sverige. Överstelöjtnanten Robert Karjel skildrar dessa kaotiska dagar genom ett hundratal intervjuer då talibanerna omringade Kabul. Slutligen återstår bara Kabuls internationella flygplatser som en ännu ej erövrad utpost, en desperationens tummelplats för tiotusentals flyende människor. En detaljerad skildring med ett persongalleri av ett hundratal individer, dock utan person- och sakregister.

MediaNr: CA65328

Naturvetenskap

Handbok för medborgare i universum

av Ulf Danielsson (redaktör). Fri Tanke, 2022. Inläst av Toya Westberg.

07 tim, 11 min. Talbok.

I denna handbok, utgiven av en fingerad kosmisk organisation som i miljarder år samlat information om livsformer i universum, får läsaren en exposé över universums historia. Dels ett regelrätt vetenskapligt, där författaren ger en aktuell redogörelse för naturvetenskapens kunskapssituation idag, dels ett fiktivt med ett överflöd av uppfinningsrika och spektakulära exempel på kanske möjliga livsformer. Texten illustreras av Johannes Heldén svartvita illustrationer.

MediaNr: CA64732

Nötskrikan

av Göran Bergengren. Carlssons, 2022. Inläst av Ove Ström.

03 tim, 16 min. Talbok.

Personliga betraktelser, vetenskap och historia om nötskrikan - denna både högljudda, skygga och intelligenta fågel. Den väger omkring ett och ett halvt hekto, dess dominerande färg är rödgrå eller grårosa och småfjädrarna på hjässan är lätt uppstående, lite punk. Författaren har iakttagit fågeln i otaliga situationer, dess vanor och ovanor. Han skriver också om och hur den betraktas i olika kulturer och vilka synsätt den då tillskrivs.

MediaNr: CA64975

Fångad av fåglar

av Anders Brodin. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

07 tim, 16 min. Talbok.

I boken delar författaren med sig av sina fältobservationer och egen och andras forskning om fåglarnas liv. Till exempel om hur vissa arter bygger upp matförråd inför vintern och deras förmåga att hitta sina gömställen samt hur det går för hotade arter som röd glada, havsörn, pilgrimsfalk, berguv och vitryggig hackspett. Facktermer förklaras och inga förkunskaper krävs. Litteraturlista i slutet. Författaren är professor i teoretisk ekologi.

MediaNr: CA65106

Fantastiska fåglar

av Peder Edvinsson. Pug förlag, 2021. Inläst av Mårten Edman.

09 tim, 03 min. Talbok.

Faktaspäckad bok om våra vanligaste fåglar, som alla har fascinerande egenskaper och beteenden. Med fokus på de arter vi har i vår direkta närhet vill författaren få fler att upptäcka fågelvärlden. Han skriver om skådning där du bor, Sveriges bästa fågellokaler, fågelns perfekta anatomi, koden till läten och sång, fågelskådarlekar, hur vinterflytten går till och mycket mera.

MediaNr: CA64759

En jord för alla

av Owen Gaffney. Översatt av Joachim Retzlaff. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 46 min. Talbok.

Pandemier, miljöförstöring, krig och fattigdom. Jorden har passerat flera gränser för hållbarhet och en utbredd ojämlikhet orsakar instabilitet såväl på planeten som i samhället. Det är lätt att känna att det inte finns någon utväg. Finns någon väg framåt? Sex ekonomer och klimatforskare presenterar, genom en kraftfull datormodellering, fem vändpunkter som skulle möjliggöra välstånd för alla på jorden under en enda generation.

MediaNr: CA65105

Härlig är jorden

av Mats Söderlund. Weyler, 2023. Inläst av Christer Modin.

08 tim, 40 min. Talbok.

Personligt hållna essäer som är en kärleksförklaring till naturen och då speciellt fjällen. Utgångspunkt är en kväll i september 1917 när meteorologen Manne Hofling på observatoriet i Pårte försvinner. Den svenska fjällvärlden har alltid lockat äventyrare. Idag står den i vårt blickfång på ett helt nytt sätt. Med smältande glaciärer och försämrat renbete drabbas fjällvärlden av klimatförändringarna tidigare än de flesta andra platser i landet.

MediaNr: CA64927

Sunt förnuft om energi och klimat

av Elsa Widding. Elsa Widding, 2022. Inläst av Toya Westberg.

22 tim, 48 min. Talbok.

Författaren, till vardags civilingenjör, energianalytiker och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, anser inte – till skillnad från en överväldigande majoritet av forskningsvärlden – att den globala uppvärmningen håller på att leda jorden till en klimatkatastrof. I stället menar hon att medier och politiker piskar upp en stämning av rädsla och ångest som riskerar att kväva vetenskap och sunt förnuft till tystnad. Detta tillsammans med klimatförändringen funderar hon på tillsammans med åtta medförfattare.

MediaNr: CA64737

Medicin

Dämpa inflammation

av Martina Johansson. Bladh by Bladh, 2019. Inläst av Kristina Bäckman.

06 tim, 20 min. Talbok.

Fristående fortsättning på boken Inflammation - roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka! Författarna bryter ned hälsa i fyra grundpelare: Ämnesomsättning, cirkulation och metabol hälsa. Hormoner och signalsubstanser. Tarmhälsa och mikrofloran. Humör och mående. Runt dessa fyra delar diskuterar de den senaste forskningen kring inflammationer och sjukdomar och listar alternativa förklaringar till obalanser.

MediaNr: CA65506

Lågaffektivt bemötande

av Jeanette Johansson-Ånmark. Komlitt, 2022. Inläst av Inga Pyk.

03 tim, 25 min. Talbok.

Lågaffektivt bemötande tar sin utgångspunkt i alla människors rätt att finnas till utifrån sina förutsättningar. Genom att anpassa förhållningssätt och bemötande till individens unika situation och möjligheter kan vi minimera utmanande beteenden och skapa förutsättningar för alla att leva goda liv. Författaren, med över 30 års erfarenhet av socialt arbete, går igenom grunderna i lågaffektivt bemötande och hur arbetssättet bör tillämpas.

MediaNr: CA64942

Lex THX

av Maria Josephson. Norstedts, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

13 tim, 02 min. Talbok.

Veterinärmedicinaren Elis Sandberg lanserade på 1950-talet extrakt från kalvthymuskörteln som ett medicinskt preparat. Han kallade det THX och enligt honom skulle det vara ett botemedel mot cancer och en rad andra sjukdomar. Denna ”alternativmedicin” blev populär och Sandberg blev en rikskändis. Hela tiden i konflikt med den svenska medicinalstyrelsen och stora delar av läkarkåren. Unik svensk medicinhistoria.

MediaNr: CA64853

Fertilitetsförståelse

av Jenny Koos. Domeratzky förlag, 2022. Inläst av Anna Westberg.

06 tim, 49 min. Talbok.

Författaren, mer känd som influencer under namnet Vulverine, ger i en personlig guide råd till kvinnor om hur man kan förstå sin hormoniella hälsa och därmed också sin kropp. Hon utvecklar tankarna kring hormonernas funktioner och menscykelns faser men också om de bakomliggande samhällsstrukturer som får kvinnor att trycka ner sin fertilitet och acceptera lidandet. Som hjälp använder hon Justissemetoden, en metod som kan hjälpa kvinnan att med hjälp av menscykeln övervaka sin hormoniella hälsa.

MediaNr: CA64833

Hälsokompassen

av Fredrik Paulún. Mondial, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

06 tim, 45 min. Talbok.

Ny forskning om kost och näring visar att behoven skiljer sig åt mellan olika personer. Vad vi väljer att äta kan bero på olika saker som gener, tarmflora, allmänhälsa, kultur och vanor. Författarna, två näringsfysiologer, går igenom livsmedel och delar in dem i kategorier utifrån vad som kan anses vara nyttigt och vad som helst ska undvikas. De vill hjälpa alla att bygga upp en kosthållning baserad på egna förutsättningar; att hitta sin egen kompass.

MediaNr: CA64908

Ja till njutning

av Eva Sanner. Bonnier fakta, 2020. Inläst av Lo Thorsdotter.

09 tim, 02 min. Talbok.

Boken förklarar och beskriver hur sexualiteten förändras och kan utvecklas för kvinnor efter 50, oavsett partner eller hur relationen ser ut. Berättar hur kroppen fungerar, hur njutningen förändras genom livet och hur vi själva kan måna om vår sexuella hälsa. Det finns fysiologiska förklaringar och konkreta tips på hur man kan komma vidare i samlivet. Innehåller referenser och inspiration för vidare läsning. Författaren är psykosyntesterapeut.

MediaNr: CA65171

Overklighetskänslor

av Anna Strid. Gothia fortbildning, 2020. Inläst av Charlie Haldén.

05 tim, 55 min. Talbok.

Depersonalisationssyndrom (DDD) är en psykisk störning som innebär att den drabbade upplever långvariga och plågsamma overklighetskänslor, av sig själva eller omgivningen. Patienter beskriver att de möts av oförståelse när de berättar om sina symtom, och det dröjer lång tid innan de får rätt diagnos. Anna Strid, legitimerad psykolog, har kartlagt förekomsten av DDD kompletterat med ett antal djupintervjuer med människor som lider av syndromet.

MediaNr: CA65136

När hjärnan sviker

av Hedvig Söderlund. Bonnier Fakta, 2023. Inläst av Anna Westberg.

06 tim, 15 min. Talbok.

En bok som förmedlar kunskap om demens och stöd till dem som drabbas och inte minst till dem som är anhöriga till demenssjuka. Författaren har en lång erfarenhet av att studera hjärnan och minnet men också en egen erfarenhet som anhörig, då hennes far drabbades av demenssjukdom. Hon beskriver både inre och yttre tecken på demens, tidiga varningssignaler och redovisar studier om livsstilspåverkan som kan förhindra insjuknande. H.S är professor i psykologi.

MediaNr: CA65416

Böcker för barn

Skönlitteratur

Äventyret i vattenlabyrinten

av Emmy Abrahamson. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Sara Losten.

00 tim, 55 min. Talbok.

I trädgården hemma hos Desta finns en damm som hon älskar. En dag ramlar Desta ner i dammen och hon förstår att det enda sättet att komma därifrån är genom en mörk undervattenslabyrint där det döljer sig mängder av skrämmande varelser. Spindlar, vattenkvalster, baggar och snäckor. Alla är ute efter henne och för att bli fri måste hon svara på en rad kluriga gåtor. Hon får hjälp av grodynglet Til. Tillsammans kan de klara vad som helst.

MediaNr: CA65498

Amari och det farliga spelet

av B. B. Alston. Översatt av Anna Thuresson. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Anahí Giacman-Ríos.

12 tim, 22 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Amari och nattbröderna. Efter att Amari hittade sin bror har saker lugnat ner sig. Men lugnet blir kortvarigt. Rivaliteten mellan eleverna hårdnar och brodern Quintons förbannelse blir värre. En tävling där det ska avgöras om vem som ska bli Nattbrödernas efterträdare ska hållas. Amari tackar först nej men när hon inser att vinsten skulle kunna innebära en chans att rädda Quinton ändrar hon sig.

MediaNr: CA64719

Festen

av Emma Askling. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Lo Tamborini.

03 tim, 25 min. Talbok.

Del 3 i serien Skolbloggen som börjar med Hajpen. Skolbloggen som Affe och Lea driver i hemlighet är hotad efter att de fått ett anonymt meddelande från någon som säger sig veta vilka de är. Men det är inte Leas enda problem. Hon känner sig utanför när hennes förra bästis Ayla struntar i henne. Samtidigt drar en vara-ihop-trend över skolan, en trend som Affe, Elsa och många fler hakat på och dessutom är bara par bjudna till årets coolaste fest.

MediaNr: CA65010

Ryktet

av Emma Askling. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

02 tim, 58 min. Talbok.

Del 2 i serien Skolbloggen som börjar med Hajpen. Lea och Affe fortsätter med sin skolblogg, de samlar skvaller och ännu har ingen på skolan lyckats lista ut att det är de två som ligger bakom. Men det är flera saker som gnager i Lea. Varför har Affe börjat bete sig så märkligt? Undviker han henne? Varför har han plötsligt börjat hänga med Elsa, utan att berätta det för Lea? Och vad är det egentligen Ayla håller på med?.

MediaNr: CA65009

Fågelgömman

av Katya Balen. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2023. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

01 tim, 05 min. Talbok.

Annie har varit med om en trafikolycka och skadad sig. Före olyckan drömde hon om att spela flöjt och komponera på en musikskola men nu hindrar hennes skadade arm henne. Hon faller in i en depression och måste dessutom flytta. På det nya stället lär hon emellertid känna pojken Noah som är en stor fågelentusiast. Genom hans intresse kan hon släppa sina egna kval och kanske öppna upp sig för musiken igen. Med svartvita illustrationer av Richard Johnson. För läsåldern 9-12 år.

MediaNr: CA65253

Vill du vara ihop, Katja Virtanen?

av Ebba Berg. Olika, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

00 tim, 13 min. Talbok.

En bok i serien om barnen i Lyckeskolan. Nu är det Katja Virtanen i klassen som har huvudrollen. Farmor har blivit ihop. Katja tänker på några i skolan som också har blivit ihop. Hon vill också testa. Men det är inte lika enkelt som det låter. Hur går det till att fråga? Hur många kan man fråga på samma gång? Och kan man vara ihop med sin bästa vän? Lättläst.

MediaNr: CA64792

Världens sämsta lov

av Jenny Bicho. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

01 tim, 34 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Vilde och käpphästen Winner. Alla Vildes saker bara försvinner hela tiden - nycklar, mobil och katten Blå. Mamma säger att hon måste skärpa sig annars får hon inte åka på lov med Cleo. Men de kommer i väg - tre långa, härliga dagar på käpphästläger väntar, men ibland blir det inte alls som man har tänkt sig. För orättvisor på 4H-gårdens käpphästläger ställer plötsligt vänskapen på prov.

MediaNr: CA64892

Den stora käpphästtävlingen

av Jenny Bicho. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Sara Losten.

01 tim, 44 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Vilde och käpphästen Winner. Vilde kan knappt tro att det är sant. I det stora köpcentret arrangeras en kvaltävling till den stora finalen på Ryttargalan. Äntligen ska hon och Winner få tävla ihop – på riktigt! Tur att Siri och Leya också ska vara med. Och Tom från klassen, som både är snäll och söt och gillar käpphästar.

MediaNr: CA65033

Amors pilar

av Wibke Brueggemann. Översatt av Amanda Svensson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 31 min. Talbok.

Om barndomsvännerna Tilly och Teddy som försöker trösta och hjälpa varandra med respektives kärleksbesvär när de är vuxna men som till slut finner sig vara förälskade i samma person. Kärlekstrion är dessutom alla skådespelare i samma teaterpjäs i London och läsaren får följa Tillys och Teddys egna små privata sorge- och glädjeämnen. En varm berättelse om relationer. Feelgoodroman.

MediaNr: CA65318

Hajarnas stad

av Aimée Carter. Översatt av Nika Abiri. Tukan förlag, 2023. Inläst av Björn Muda.

08 tim, 35 min. Talbok.

Del 3 i serien Animox som börjar med Härskarbestens arv. Simon och hans tvillingbror Nolan är Härskarbestens arvtagare och tillhör en blodslinje som är mäktigare och farligare än någon annan. De har funnit sig till rätta på den hemliga skolan K.U.L.A.N. Men deras onda morfar är angelägen om att ta över alla fem djurriken och kampen om att hitta alla skärvor till Silverspiran, det fruktansvärda vapen som kan störta hela Animoxvärlden, fortsätter.

MediaNr: CA64983

Drottningens spion

av Kristin Cashore. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Semic, 2023. Inläst av Linda Norgren.

19 tim, 40 min. Talbok.

Del 5 i serien De utvalda som börjar med Tankeläsaren. Drottningens sällskap är på väg över havet för att ta sig hem till Monsea. Med ombord finns de hemliga ritningarna till ett vapen som är så farligt att det kan förändra hela världen. Sällskapet råkar ut för en mängd livsfarliga strapatser. Hava, drottning Bitterblues spion, vet inte hur hon ska hantera livet i efterdyningarna av en fruktansvärd barndom vid hovet och sitt nya liv. Fantasy.

MediaNr: CA64891

Aideens gåva

av Helena Dahlgren. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

04 tim, 47 min. Talbok.

Del 6 i serien Ödesryttarna som börjar med Jorvik kallar. Ödesryttarna Linda, Lisa, Anne och Alex ger sig av för att hitta hästen och dess ofödda föl, men upptäcker att mörka krafter vill ta över ön. För att hindra ondskan måste Ödesryttarna nu ta hjälp av några som nyss var deras fiender. Mitt i striden står Annes före detta vän Mina, hon som svek dem alla och lierade sig med ondskan. Striden om Jorvik närmar sig. Snart fläckas snön röd av blod.

MediaNr: CA65012

Min nya vän Håken

av Petrus Dahlin. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

01 tim, 11 min. Talbok.

Aris bor med sin mamma i en miljonprogramsförort till Stockholm. Aris har lärt sig vända ryggen till i skolan, han är snabb, och om han duckar slipper han bli träffad i huvudet av gruset som killarna på skolgården kastar. Håken, han med den brännande blicken, han som sitter uppflugen på en gren högt uppe i ett träd, verkar veta saker om Aris. Han får Aris att berätta om det jobbiga. Det händer så spännande saker när han hänger med Håken.

MediaNr: CA65367

Det gula ljuset

av Augustin Erba. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

04 tim, 47 min. Talbok.

För 13-åriga Wilma är livet en mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg och hon är avskydd av sina nya klasskompisar. Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?.

MediaNr: CA65193

Adios hockeyhora

av Kristina Falk. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 58 min. Talbok.

Efter att Elsa hängts ut i sociala medier och inte varit i skolan på hela hösten flyttar hon från mamma i Sundsvall till pappa i Örnsköldsvik för att gå sista terminen på gymnasiet. Hon jagas av händelsen, filmen på henne verkar aldrig sluta spridas. Nu är det dags att börja om och absolut ingen ska få veta vad som har hänt. I sin nya klass träffar hon Leo, fotbollskillen som postar handskrivna brev till någon. Som också har en mörk hemlighet.

MediaNr: CA64877

En gång slockna alla stjärnor

av Kristina Falk. Parus förlag, 2020. Inläst av Lena Elisabet.

08 tim, 42 min. Talbok.

Freja tänker inte stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Varg sitter på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. En vecka senare korsas deras vägar. Om sköra ungdomar, psykisk ohälsa och stark vänskap.

MediaNr: CA64878

En liten vit lögn

av Micaela Favilla. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Lena Elisabet.

02 tim, 03 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Ett enda stort skämt. Julian är den enda normala i sin familj. Han har en knasig storebror, en konstig mamma och Suki, en superrädd kanin med röda ögon. Nu är det snart sportlov och Julian har inga planer, för mamma har ingen koll. Erka ska i väg och åka skidor, vilket Julian råkar säga att han också ska, för att verka normal. Men vad är egentligen normalt? Och hur mycket kan man hålla hemligt för någon man tycker om?.

MediaNr: CA65096

Ett magiskt arv

av Maria Friedner. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

02 tim, 26 min. Talbok.

Signes mamma ligger på sjukhus och Signe får åka ensam till ön där hennes mostrar bor. Men mostrarna har hemligheter och snart är de försvunna och Signe förstår att hon måste göra något för att ställa allt till rätta igen. Men vad? Och varför just hon? Tur att Disa, som inte är rädd för någonting, dyker upp en dag. Och att Arne, som vet nästan allt och dessutom är bäst på att baka kladdkaka, tar båten från fastlandet. Tillsammans kan de kanske lösa mysteriet.

MediaNr: CA65458

Världens värsta vinnarskallar

av Måns Gahrton. Berghs, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

00 tim, 27 min. Talbok.

Del 9 i serien Fotbollstvillingar som börjar med Dribbla, skjut, rädda! Fotbollstvillingarna Kim och Konrad älskar att vinna. Men ibland förlorar laget och det är förstås inte lika roligt. Tvillingarna vill inte vara dåliga förlorare och skäms över sina överdrivna reaktioner. Men att vilja vinna till varje pris är också en viktig drivkraft.

MediaNr: CA64883

Hedda och valpen

av Pernilla Gesén. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Helena Gripe.

02 tim, 34 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med En hund till Hedda. Äntligen ska Hedda får sin valp! Båtsman ska han heta, det är redan bestämt. Men det är inte bara för Hedda att välja en valp hur som helst, utan valpen måste också välja Hedda, hemma hos uppfödarna. Det är pirrigt och nervöst, men snart börjar det nya livet med Båtsman. Det är härligt! Men också krångligt och svårt ibland, det är så mycket som man måste kunna.

MediaNr: CA64980

Ösregn och glitter

av Hanna Granlund. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Helena Gripe.

00 tim, 21 min. Talbok.

Dikter för unga läsare; det handlar om vänskap, saknad, kärlek, skogen, stjärnorna i mörkret. Vardagen samsas med de stora frågorna och känslorna. Hanna Granlund, 1990- , illustratör, serietecknare och grafiker.

MediaNr: CA65040

Den ostoppbara människan

av Yuval N. Harari. Översatt av Lisa Gummesson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Ove Ström.

03 tim, 25 min. Talbok.

Historisk framställning om hur människan blev det djur som styr världen. Vad hade och har homo sapiens för speciellt som gör att den varit ostoppbar? Det handlar om människans superkraft och hur den använts för att skapa märkliga och mystiska saker – från spöken och andar till regeringar och företag. Och vad har människans utveckling fått för konsekvenser på djur, natur och miljö?.

MediaNr: CA65095

Spegelflickan

av Eva Hildén. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 30 min. Talbok.

Så länge hon kan minnas har Iris levt med en känsla av tomhet, av att något saknas. Hon vet att hon är adopterad och att hennes biologiska mamma dog när hon var liten, men den här känslan handlar om något annat. En dag när Iris sitter på tunnelbanan ser hon en flicka som sitter på ett förbipasserande tåg. Först tror hon att det är sin egen spegelbild, men sen förstår hon att det är en annan person. En flicka som ser ut exakt som hon själv.

MediaNr: CA65254

Flodfödda

av Erin Hunter. Översatt av Lena Brahme. Bokfabriken, 2023. Inläst av Anna Döbling.

06 tim, 24 min. Talbok.

Pandorna i Bamboo Kingdom minns fortfarande den stora översvämningen som blev slutet på deras fridfulla tillvaro. Tre unga pandor, som föddes den dagen, har olika problem i sina världar: Löv, uppvuxen i den glesa norra skogen, hjälper sin familj att hitta bambu att äta. Regn, med hetsigt humör, vägrar acceptera en misstänkt ny ledare i Södra skogen. Vit, fumlig och tafatt, oroar sig för att han aldrig kommer att passa in i sin jägarfamilj.

MediaNr: CA65099

Hitta hem

av Melinda Jacobs. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Britt Ronström.

02 tim, 45 min. Talbok.

Åttaåriga Bella måste flytta. Hon blir placerad hos en annan familj eftersom hennes mamma inte längre kan ta hand om henne. Föräldrarna i det nya hemmet är jättesnälla. Här finns ett fint rum och hon får dessutom två systrar och en egen kanin. Det är bara det att hon saknar sin mamma väldigt mycket. En skildring av hur det kan vara att bli familjehemsplacerad med Bellas känslor i centrum. Cara Knuutinen står för illustrationer i färg. För läsåldern 6-9 år.

MediaNr: CA65288

Ett halvt hjärta

av Emma Johansson. Vox, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

08 tim, 22 min. Talbok.

Det är Elias värsta sommarlov någonsin. Hans föräldrar har förbjudit honom att använda datorn på hela sommaren och ordnat ett sommarjobb åt honom som vaktmästare. Men så dyker barndomsvännen Finn upp på samma jobb. Finn som varje sommar var hos sina morföräldrar, men som krossade Elias hjärta när han plötsligt en sommar inte kom tillbaka. När de träffas igen väcks nya känslor och vänskapen blir till något mer underbart och mer skrämmande.

MediaNr: CA65098

Bästa överraskningen

av Ellen Karlsson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av André Nilsson.

01 tim, 04 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Bästa friends forever. Noa och Manne går i världens bästa förskoleklass och är bästa friends forever. De gillar magiska saker och att skratta ihop. Livets första sommarlov närmar sig och de bestämmer sig för att försöka mötas i drömmarna, nu när de ska vara ifrån varandra. Böckerna i serien Bästa-böckerna handlar om vänskap, relationer och den lilla vardagen.

MediaNr: CA65319

Så länge citronträden växer

av Zoulfa Katouh. Översatt av Åsa Kempe. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

13 tim, 03 min. Talbok.

Salama var en helt vanlig tonåring när frihetskampen i Syrien tog sin början. Nu jobbar hon som volontär på sjukhuset i Homs och hjälper floden av skadade som varje dag väller in genom dörrarna. Salama är fast besluten att lämna Syrien, men det är inte så enkelt att bara lämna landet och dem hon älskar bakom sig. När hon träffar Kenan som får hjärtat att slå dubbla slag börjar hon fundera på om det är rätt att lämna Syrien över huvud taget.

MediaNr: CA65190

Världsdanaren

av Oskar Källner. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

05 tim, 36 min. Talbok.

Del 6 i serien Imperiets arvingar som börjar med Bortförda. Alice och Elias har precis överlevt ett livsfarligt hyperrymdshopp. Men rymdskeppet Stillheten är skadat och även Alice är illa tilltygad. Det finns någon annan inuti hennes kropp, någon som kan ta över när som helst. Chelie fruktar det värsta och gör sig redo att döda sin syster. Samtidigt samlas mörka krafter för att förslava Chelies folk och Stillheten hamnar åter i stridens centrum.

MediaNr: CA65347

Hamsterkuppen

av Jens Lapidus. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 47 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Konstkuppen. Jonathan, Bollan och Zasha har en tjuvliga ihop, Dillstaligan. Dillstas bästa och enda liga. Tills det plötsligt en dag dyker upp en annan liga i stan, som slänger ut Dillstaligan ur deras eget högkvarter. Men det är inte det värsta, för kvar inne i högkvarteret blir Vickan, Bollans älskade hamster. Jonathan förstår att något måste göras, det är dags att planera en kupp.

MediaNr: CA65091

Buktalarens docka

av Kerstin Lundberg Hahn. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

04 tim, 32 min. Talbok.

Del 3 i serien Rymlingarna som börjar med Tankeläsarna. Tvillingarna Alba och Elio är föräldralösa och har rymt från sin styvfar Dunker. När de slår följe med Cirkus Caselli får de en ny familj: djurtämjaren, lindanserskan, svärdslukaren och Taddeus som säger sig vara världens starkaste pojke. När cirkusen ger sig ut på vägarna följer även buktalaren Jannis och hans mystiska docka Vicker med. Dockan verkar nästan ha ett eget liv.

MediaNr: CA65065

Agnes Evander och ett hav av lågor

av Anna Lundgren. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 27 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Agnes Evander och De dödas sjö. När Agnes Evander anländer till Delevinge i London är hon full av förväntan. Äntligen ska hon få fortsätta utveckla sina magiska gåvor på samma skola som hennes pappa, mormor och favoritlärare Anne gått på. Men redan första dagen upplever Agnes en stark känsla av att befinna sig nära en hetsig eld som slukar allt i sin närhet. Hon förstår att den försöker säga henne något, men vad?.

MediaNr: CA64888

Ett spöke som barnvakt

av Mårten Melin. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 27 min. Talbok.

Del 13 i serien Spöksystrar som börjar med Flickan på kyrkogården. Det är helg och kompisarna Nila och Maj ska sitta barnvakt. Men femåriga Lilo är rädd för både mörkret och spöken. Det sista de vill är att skrämma Lilo. Hur ska de klara det här utan att avslöja att Maj är ett spöke? Snart visar det sig dessutom att hon inte är det enda. Det spökar faktiskt på riktigt i huset.

MediaNr: CA64789

Mot nya hinder

av Ulla M. Nissen. Lilla Hoi, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

04 tim, 25 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Hilma och den luriga ponnyn. Sommarlovet är över och Hilma ser fram emot att återse sin egensinniga älsklingsponny Harry. Dessvärre skadar sig Harry och Hilma börjar tvivla på att de ska kunna delta i ponnyallsvenskan. Tvivlar gör hon även på sig själv, speciellt när hon jämför sig med andra. Hilma och Harry blir emellertid tillsammans ett starkt lag som också lyckas sprida sitt kamratskap till andra. För läsåldern 9-12 år.

MediaNr: CA65150

Ridlägrets hemligheter

av Ulla M. Nissen. Lilla Hoi, 2021. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 27 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Hilma och den luriga ponnyn. Sommarens höjdpunkt är äntligen här – ridlägerveckan! Hilma ser fram emot hästbad, långritter och häng med stallkompisarna. Lyckan är total när hon får Harry som lägerhäst, som om han var hennes egen ponny. Det enda som inte är perfekt är alla hemligheter. Vissa är bra, andra lite läskiga. Som att det finns sadeltjuvar i trakten. Eller att det kommer mystiska ljud från höloftet.

MediaNr: CA65125

Här kommer glassbilen

av Arne Norlin. Rabén & Sjögren, 2021. Inläst av Risto Hurskainen.

00 tim, 14 min. Talbok.

Bilderbok där pojken Halvan fantiserar att han är stor och kör en glassbil. Han kör från kvarter till kvarter runt om i stan samtidigt som han spelar den välkända melodin och säljer glass till alla barn. Men just innan Halvan ska åka hem får han ett viktigt samtal, en tjej har gått vilse i skogen och nu måste glassbilen hjälpa till att hitta henne. Kommer hon att höra glassbilens melodi?.

MediaNr: CA65008

Flickan med det magiska håret

av Tọlá Okogwu. Översatt av Carina Jansson. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Britt Ronström.

07 tim, 46 min. Talbok.

Flickan Oneyka är 12 år och har ett uppseendeväckande hår. I skolan blir hon retad för det och mamma tycker att det är besvärligt att sköta om. Men en dag blir hennes bästis räddad av det och Oneyka börjar inse att det finns magiska krafter kopplade till hennes hårsvall. När hon reser med sin mamma till Nigeria för att leta efter sin försvunna pappa kommer hon även i kontakt med ungdomar som bär på den magiska kraften ike. Men som med alla magiska krafter finns det mörka motkrafter.

MediaNr: CA65192

Havsmonster på Finlandsfärjan

av Martin Olczak. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 05 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Vargar på T-centralen. I serien Jacks öde blandar författaren in varelser ur mytologi och folktro i en nutida miljö. Jack söker sina föräldrar och han har funnit sin mormor. Hon visar sig vara en av de tre nornorna som väver ödets trådar men som dessvärre har blivit av med sitt garnnystan. På jakt efter detta hamnar de på en finlandsfärja och stöter där på Tor och Oden. Med illustrationer i svart-vitt av Anna Sandler.

MediaNr: CA64956

Sune - tågsemestern

av Sören Olsson. B. Wahlströms, 2023. Inläst av André Nilsson.

02 tim, 41 min. Talbok.

Sune och familjen Andersson gör sig redo för en härlig husvagnssemester. Men pappa Rudolf lyckas såklart klanta sig och sabotera både bilen och husvagnen i biltvätten. Och nån resa utomlands har de inte råd med, så familjen bestämmer sig för att upptäcka Sverige med tåg. Sune inser snart att det kryllar av fantastiska tjejer överallt i vårt avlånga land. Hur ska han hinna tjusa alla under en enda semestermånad?.

MediaNr: CA65536

Saknad på utflykt

av Marie Oskarsson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

00 tim, 24 min. Talbok.

Fritids ska på utflykt till Naturhistoriska museet och Jack är alldeles pirrig för det ska bli så roligt. Han har aldrig varit inne på museet förut. Men utflykten blir inte alls som han tänkt sig, för bästisen Edvin är bara tyst och sur. Och allt blir ännu värre när Edvin plötsligt försvinner från gruppen. Del i serien Vänner 4ever om Emilia, Jack och de andra på fritids.

MediaNr: CA64881

Schlagerfinalen

av Johanna Schreiber. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Ina Eklund.

01 tim, 24 min. Talbok.

Del 3 i serien Hemliga klubben som börjar med Skolavslutningen. Det är dags för Mello-final. Hemliga klubben är laddade och snacksen är fixade, men då säger Leos storasyster att de inte kan kolla på mellon hos dem. Hon har nämligen bjudit hem en kille för att ha filmkväll. Som vanligt funderar Elvira ut en smart plan – tillsammans med Leo och Arvid bestämmer hon sig för att ta tillbaka tevesoffan. Men det går inte riktigt som de tänkt sig.

MediaNr: CA64788

Strömavbrottet

av Johanna Schreiber. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Sara Losten.

01 tim, 04 min. Talbok.

Del 2 i serien Hemliga klubben som börjar med Skolavslutningen. Elvira, Arvid och Leo har lagt sina sista pengar på att köpa lampor och sladdar till klubbhuset. Men när de kopplar in den sista sladden blinkar alla lampor till. Sedan blir det mörkt. I alla lägenheter, i hela huset. Totalt strömavbrott. Tur att det finns en öppen spis hos Elvira. Där går det att grilla korv, och kanske hinner de göra milkshake av glassen innan den smälter?.

MediaNr: CA65097

Spökläraren

av Kristina Sigunsdotter. Natur & Kultur, 2022. Inläst av André Nilsson.

01 tim, 37 min. Talbok.

Del 2 serien Bims värld som börjar med Skolnatten. Det är höst och Bims mamma har gått i ide igen, vilket innebär att Bim får reda sig själv. Hon har mycket att hålla reda på, inte minst får hon se till att grannen Päivä inte snokar för mycket och får för sig att ringa sociala myndigheter. Det mörka i tillvaron kompenseras dock av finns minst lika mycket kärlek och ljus.

MediaNr: CA64791

Klassresan

av Kristina Sigunsdotter. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

01 tim, 16 min. Talbok.

Del 3 i serien Bims värld som börjar med Skolnatten. Klass 4A på Skrubbaskolan ska på klassresa tillsammans med fadderklassen. I den går tyvärr världens livsfarligaste sexa som krossar gatlyktor och sticker ut ögonen på folk med nyvässade blyertspennor. Dessutom sägs det finnas häxor på Rävön, dit resan går. Men värsta av allt är nog att Bims mamma tackat ja till att följa med.

MediaNr: CA64982

Familjen Knyckertz och silverpokalen

av Anders Sparring. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Marika Bergström.

01 tim, 05 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen. Ture är den ärliga grabben i en familj som annars brukar stjäla det de vill ha. Nu har han bestämt sig för att vinna silverpokalen i Träskloppet – och göra det på ett ärligt sätt. Med hjälp av poliskonstapel Paul Isman tränar han hårt inför loppet men väl där ger han sina motståndare gång på gång en hjälpande hand, i alla fall tills de kommer fram till ”Dödsgapet”.

MediaNr: CA65154

Nelly Rapp och skogsfrun

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Marie-Thèrèse Sarrazin.

00 tim, 57 min. Talbok.

Tjugotredje fristående boken i den mysrysliga serien om monsteragenten Nelly Rapp. Farbror Hannibal kokar av ilska – någon har flyttat på stenarna som markerar gränsen för hans mark! Stöld! Vad ska han ta sig till? Dessutom dyker en kvinna plötsligt upp på Nellys och Valles skola. Hon har grönt hår och verkar ha en särskild förmåga att påverka naturen runt omkring sig. Snart ska det visa sig att hon också behöver hjälp.

MediaNr: CA64955

Flora Wolf och Stjärntjuven

av Linn Åslund. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Qina Hermansson.

01 tim, 46 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Flora Wolf och Järnklockorna. Föräldralösa Flora Wolf bor tillsammans med sin lillebror Flipper i en gammal tågvagn. Deras äldre syster har rest i väg för att arbeta på kungens luftskepp Polaris. Men det verkar som om det har hänt något på vägen, något som kungen gör allt för att hålla hemligt. Tillsammans med kungens yngsta dotter, Alexa, försöker Flora ta reda på vad som hänt med Polaris.

MediaNr: CA64790

Chamir och sommarpokalen

av Angelica Öhrn. Ordalaget bokförlag, 2019. Inläst av Sari Eliasson.

02 tim, 47 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Drömmen om Chamir. Julia har blivit fodervärd pt sin favorithäst Chamir och hästen ska flyttas till privatstallet bredvid. Hierarkierna är som vattentäta skott på ridskolan trots att alla älskar hästar. Julia försöker finna sig i sin nya roll där hon också ska förhålla sig till sina gamla ridskolekompisar. I slutänden handlar det om att står för det man anser vara rätt och förlita sig på sin egen självkänsla. För läsåldern 9-12 år.

MediaNr: CA65252

Faktaböcker

Historia

Kan det hända igen?

av Jesper Lundqvist. Olika, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

01 tim, 30 min. Talbok.

En faktabok för barn som på ett enkelt sätt försöker förklara hur andra världskriget kunde ske. Författaren beskriver både kriget och dess orsaker men tar också ett allmänt grepp med texter som beskriver situationer, både i då- och nutid, där människor visar prov på grymhet. Han blandar texterna med reflekterande frågor som även kan beröra vår vardag, med teman som mobbing och grupptillhörighet. Med illustrationer i form av siluettklipp av Fideli Sundqvist. För läsåldern 9-12 år.

MediaNr: CA64796

Biografi med genealogi

Berömda svenskar i historien

av Peter Gissy. Bonnier Carlsen, 2004. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

03 tim, 54 min. Talbok.

Presentationer av 17 berömda svenska i historien: Heliga Birgitta, Gustav II Adolf, Carl Michael Bellman, Carl von Linné, Axel von Fersen, Jenny Lind, Adolf Nordenskiöld, August Strindberg, Anders Zorn, Alfred Nobel, Solomon August Andrée, Sven Hedin, Selma Lagerlöf, Jussi Björling, Ivar Kreuger, Dag Hammarskjöld, Greta Garbo.

MediaNr: CA65089

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Skräxikon

av Emma Frey-Skøtt. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

04 tim, 08 min. Talbok.

Lexikon som förtecknar det mesta om skräck. Författarna har samlat dödsnödvändig information om de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. De lär ut hur kroppen reagerar på rädsla och delar med sig av deras bästa tips och skräckupplevelser från litteratur-, konst-, spel- och filmhistoria.

MediaNr: CA64879

Samhälls- och rättsvetenskap

Farbröder

av Teresa Glad. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 27 min. Talbok.

Alla gamla har en gång varit barn. Det kan vara svindlande att tänka på. Och de flesta barn kommer någon gång att bli tanter och farbröder. Här får vi läsa om riktiga farbröders liv, som Jon som höll på att dö när han var elva år, Lasse som ibland är Lisa, Pär som har så mycket gråt inom sig och Dick som vill lukta på allt. Det är vackert och sorgligt, komiskt och ibland lite hemskt, så som livet är, för både barn och vuxna.

MediaNr: CA64069

Naturvetenskap

Världens första människa

av Carin Hjulström. Bonnier Carlsen, 2019. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

00 tim, 20 min. Talbok.

Faktabok om mänsklighetens utveckling. Det är berättelsen om hur allting började – med Big bang och universums skapelse. När lilla Ia föds är hon den första människan på jorden. Följ med henne på en spännande resa framåt i tiden och hör ljuden. Hur låter det när regnet smattrar, när vargen ylar, när magen kurrar? Ljud som låter likadant nu som då.

MediaNr: CA64785

Medicin

Alla katter har AST

av Kathy Hoopmann. Översatt av Karin Avellan. Nypon, 2016. Inläst av Ina Ekelund.

00 tim, 21 min. Talbok.

Fotobok på katter med bifogade texter tänkt att använda som utgångspunkt för att börja diskutera AST och öka förståelsen för de som har det. AST är en förkortning för autism-spektrum-tillstånd. Det är en hopslagning av de två diagnoserna Aspbergers syndrom och autistiskt syndrom. Barn med AST kan ha svårigheter med socialt samspel, överkänsliga sinnen och ett starkt behov av rutiner och repetitiva beteenden. Egenskaper som ofta även katter har.

MediaNr: CA64250

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Go tell the bees that I am gone

av Diana Gabaldon. Random House UK, 2021. Inläst av Sarah White.

53 tim, 09 min. Talbok.

Del 9 i Outlanderserien som börjar med Främlingen. Året är 1779 och äntligen har Claire och Jamie återförenats med sin dotter Brianna och hennes familj. Men den annalkande amerikanska revolutionen hotar idyllen på Fraser s Ridge. Brianna och Roger oroar sig över vilka spår de lämnat i sin egen tid och när 1700-talets faror, sjukdomar och stundande krig gör sig påminda börjar de ifrågasätta sitt beslut att resa tillbaka.

MediaNr: CA64640

Can't hurt me

av David Goggins. Lioncrest Publishing, 2018. Inläst av David Rubenstein.

11 tim, 45 min. Talbok.

Självbiografi av David Goggins, 1975- , amerikansk ultramaraton-löpare, långdistanscyklist, triathlet med mera. Boken handlar bland annat om Goggins tuffa liv som ung och om hur han vände allt det negativa i sitt liv till att åstadkomma saker som ingen annan tidigare gjort. Goggins är den enda som lyckats slutföra utbildningarna till Navy SEAL, United States Army Ranger och Air Force Tactical Air Controller. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64991

Heart bones

av Colleen Hoover. Simon & Schuster, 2023. Inläst av Sarah White.

09 tim, 14 min. Talbok.

Två unga människor, med kontrasterande uppväxt, möts en sommar i Texas. Beyah med en barndom fylld av fattigdom och misskötsel, blir lämnad hemlös och tvingas bo hos en far hon knappt känner. Det enda hon vill är att sommaren ska ta slut och hon orkar knappt lägga märke till den rike och grubblande Samson som bor alldeles intill. Förbindelsen dem emellan visar sig emellertid vara så intensiv att de inte kan undgå att dras till varandra. Roman. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA65225

Cal

av Bernard MacLaverty. Vintage books, 2014. Inläst av Jared Brown.

05 tim, 37 min. Talbok.

Cal är en 19-årig arbetslös pojke på Nordirland. Han bor med sin far som enda katoliker i ett protestantiskt område. Cal dras in i ett terroristgäng och blir delaktig i ett mord. Bokens tema är konflikten mellan protestanter och katoliker på Nordirland samt den meningslösa fanatismen och våldet hos båda sidor.

MediaNr: CA64799

Unmasking autism

av Devon Price. Harmony Books, 2022. Inläst av Scott Ackerman.

12 tim, 48 min. Talbok.

För varje synligt autistisk person finns det otaliga "maskerade" autister som passerar som neurotypiska. Maskering är en vanlig mekanism där autister döljer sina autistiska drag för att passa in i samhällets normer och anta en ytlig personlighet på bekostnad av deras mentala hälsa. Devon Price, amerikansk PhD, redogör för den senaste forskningen inom området och delar med sig av sina personliga erfarenheter av maskering. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64798

The priory of the orange tree

av Samantha Shannon. Bloomsbury Publishing, 2019. Inläst av Charlie Haldén.

34 tim, 29 min. Talbok.

The House of Berethnet har styrt Inys i tusen år. Fortfarande ogift måste drottning Sabran den nionde få en dotter för att skydda hennes rike från förstörelse - men lönnmördare närmar sig hennes dörr. Ead Duryan är en magiker som håller ett öga på Sabran och i hemlighet skyddar henne med hjälp av förbjuden magi. Episk fantasy om en värld på randen till krig med drakar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65206

Ātash bar kūl

av ʿĀdilah Khalīfī. 49 Books Publishing, 2022. Inläst av Parvin Mohammadian.

06 tim, 34 min. Talbok.

Fyra tonårspojkar - Hiwa, Shwan, Hawyar och Human - köper en mulåsna för att hämta smuggelgods, vitvaror eller elektroniska apparater, som ska bäras från Irak över höga snötäckta berg in till Iran. För de som är starka nog att inte falla ner och har turen att inte trampa på landminor kvarstår risken att skjutas av den iranska islamiska milisen. Berättelsen utspelar sig i den gamla regionen Hawraman. Inläst på persiska.

MediaNr: CA65159

Syysrummut

av Diana Gabaldon. Översatt av Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus, 2005. Inläst av Inkeri Wallenius.

47 tim, 15 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Muukalainen. Sedan de hamnat i de amerikanska kolonierna ställs Claire och Jamie inför ett svårt val: antingen återvända till fattigdom i Skottland eller börja ett nytt liv i Nya världen trots Claires vetskap om vad som kommer att ske. I trygg förvissning om att Brianna är i säkerhet på andra sidan en farlig framtid beslutar de sig för att slå sig ned i North Carolina. Inläst på finska.

MediaNr: CA64543

Paluu helvetistä

av Paul Granholm. Aula & Co, 2020. Inläst av Jari Nissinen.

04 tim, 22 min. Talbok.

Självbiografi av Kimmo Harjula, svensk-finsk före detta kriminell och drogmissbrukare. Harjulas far var en sadistisk tyrann som torterade Harjula när han var ett litet barn. Han blev tidigt indragen i en kriminell värld med rån, misshandel och droger. Totalt har han tillbringat cirka 14 år i fängelse. Efter att ha avtjänat sina straff har han nu utbildat sig till terapeut. Inläst på finska.

MediaNr: CA65876

Salla 1944

av Pekka Jaatinen. Johnny Kniga, 2022. Inläst av Panu Vauhkonen.

04 tim, 59 min. Talbok.

Tjugoåriga Rauha är en kvinna som befinner sig i Salla, vid tiden för det stora stridsvagnsstriden 1944. Hon brevväxlar med Kauko, en krigsinvalid och före detta SS-medlem och de båda blir häftigt förälskade när de slutligen träffas. Trots att Finland och Sovjetunionen skrivit under ett vapenstillestånd fortsätter Röda armén att strida, fast nu mot den retirerande tyska armén. För att försvara Rauha mot de ryska styrkorna går Kauko till tyskarna för att få hjälp. Krigsroman. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65777

Stalker-vuodet

av Olli Jalonen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Markus Niemi.

13 tim, 52 min. Talbok.

En ung student från Tammerfors får 1974 i uppdrag från universitet att rapportera om sina tidigare skolkamraters liv och politiska attityder. Han är till en början stolt över sin uppgift men märker med tiden hur svårt det är att närma sig människor och samtidigt låtsas om som om han inte vet någonting om dem. Hans uppdrag känns alltmer som en tvångströja. Författaren har två gånger tidigare tagit emot Finlandiapriset för årets bästa finska roman. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65775

Veriruusut

av Anneli. Kanto. Gummerus, 2008. Inläst av Tuija Kosonen.

15 tim, 17 min. Talbok.

Året är 1918. 15-åriga Sigrid bor i den finländska staden Valkeakoski och har precis gått ut folkskolan. Hon får arbete på pappersbruket och blir vän med den mer erfarna Marta. När röda gardet tar kommandot i staden går Sigrid och Marta och lyssnar på en agitator. De ansluter sig sedan till ett nybildat kvinnogarde. Dokumentärroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA65685

Kaukopartiomiehestä asekätkijäksi

av Pekka Kämäräinen. Atrain & Nord, 2021. Inläst av Juha Sääski.

05 tim, 30 min. Talbok.

Vicekorpralen Juho Mäkeläinens kompani har överlevt striderna mot den röda armén under det så kallade fortsättningskriget vid försvaret av det Karelska näset. Han blir förflyttad som frivillig till en annan patrull men plötsligt tar kriget slut och och männen måste tillryggalägga drygt 200 kilometer hem, samtidigt som ett plan med förnödenheter har kraschat. Samtidigt strider fortfarande tyskarna och Mäläläinens patrull beordras till Uleåborg för ett mystiskt jobb under löjtnant Uito. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65779

Naisten taivas

av Marja-Leena Lempinen. Icasos, 2021. Inläst av Anni Tani.

05 tim, 26 min. Talbok.

Året är 1927. Fattigdomen är stor och Jenny och Hanna arbetar som tjänare i det största huset i en finsk by. Som ett ljus i deras förtryckta tillvaro framträder emellertid möjligheten att emigrera till Kanada. De tar chansen och väl där får de medelbart arbete men också ett tufft liv. Trots främmande språk, låga löner, långa arbetstider och brist på social trygghet finns ändå hoppet om att skapa sig en dräglig tillvaro där - tills den stora depressionen slår till. Inläst på finska.

MediaNr: CA65765

Lumihauta

av Tuire Malmstedt. Aula Co, 2022. Inläst av Pinja Flink.

07 tim, 02 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Lasitarja. Matilda Metso återvänder till sin hemby bara för att upptäcka att hon har en okänd släkting där och att byn huserar en dold offerkult som bygger människoliknande snöfigurer i vildmarken. Hennes kollega Elmo utreder samtidigt ett familjemord i Jyväskylä som verkar ha en anknytning till Matildas släktförhållande. Författaren belönades för sin debutroman med det Finska Detektivsällskapets pris. Kriminalroman. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65776

Kiikku

av A. M. Ollikainen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Maria Jyrkäs.

08 tim, 54 min. Talbok.

Andra delen i serien om Paula Pihlaja som börjar med Kontti. En hängd kvinnas kropp hittas på ett friluftsområde i Helsingfors och fallet betraktas initialt som ett självmord. Polisinspektör Pihlajas instinkter säger henne dock att någonting inte stämmer. När ytterligare ett liknande dödsfall sker upptäcker man en märkligt sammanträffande. Vid tidpunkten för sin död har båda offren fått balansera på en gungbräda. Saken är mord! Inläsning på finska.

MediaNr: CA65771

Pullonkerääjä

av Outi Pakkanen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Satu Paavola.

07 tim, 00 min. Talbok.

Anna Laine, grafisk formgivare i Helsingfors involveras i ännu ett fall, denna gång kring en nattlig berättelse om brutala familjehemligheter. Isabella är en tjej som gärna strövar omkring i parker, oavsett regn och mörker. På sistone har hon observerat en lång och gänglig pojke, en 17-årig kille med artistdrömmar, som samlar på flaskor och burkar utklädd i en skelettdekorerad svart mask. Författaren har gett ut ett 30-tal böcker, varav två biografier. Kriminalroman. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65770

Kahvia ja karjalanpiirakoita

av Lotta-Sofia Saahko. Tammi, 2021. Inläst av Tanja Paananen.

10 tim, 26 min. Talbok.

En berättelse på temat kaffe och karelska pajer. Lotta och hennes pappa, som båda lämnat Karelen bjuder in till karelsk fika med berättelser från förr och nu. Här finns Tuovi, som vid 13 års ålder reste med tåg runt i Finland på jakt efter sin familj och Eeva, som skickades till Sverige som krigsbarn och hamnade på ett barnhem där hon inte fick prata finska. Frågor ställs också om hur kommande generationer karelare påverkar av sina morföräldrars förflutna. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65769

Marraskuun mies

av Asko Sahlberg. Like, 2022. Inläst av Jukka Pitkänen.

12 tim, 38 min. Talbok.

En liten stad i Finland november 1918: En kylig natt uppenbarar sig en skuggestalt i småstaden, klädd i trasor. Ingen vet varifrån han kommer men snart har han ett stort inflytande över staden. I samma stad november 1939: En molnig morgon kliver en man, som är känd för sin girighet, ut på stenhusets trappa. Därifrån kan han se att idag skulle det vara en bra dag att dö på. Inläst på finska.

MediaNr: CA65764

Aamen

av Jari Tervo. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2018. Inläst av Eero Saarinen.

09 tim, 45 min. Talbok.

Leo Maanvilja vandrar i vårliga Helsingfors och transporterar på gnisslande lavett en hoppborg till en fosterländsk demonstration. Efter nästan 80 års vandring, tänker han idag föra sin ungdomskärlek till altaret, helt ovetande om att polisen samtidigt söker honom som misstänkt för ett brott. Satirisk roman. Inläst på finska.

MediaNr: CA65686

Majavateoria

av Antti Tuomainen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022.

08 tim, 31 min. Talbok.

Del 3 i en trilogi som börjar med Jäniskerroin. Henri Koskinen är i blåsväder. Hans äventyrspark Skoj-ohoj har fått konkurrens av Kullerbyttevärlden, som tar till alla medel för att tvinga honom i konkurs. Harri börjar undersöka om det är något skumt i Kullerbyttevärlden och när den rivaliserande parkens chef hittas mördad blir Harri misstänkt. Humoristisk thriller. Inläst på finska.

MediaNr: CA65778

Kesytön liekki

av Kristiina Vuori. Tammi, 2022. Inläst av Anni Tani.

10 tim, 51 min. Talbok.

Våren 1656 brinner det i Fiskars och Mustio i Finland. Den unga Maria Thorwöste mister sin far och familjen ställs inför en hotande ekonomisk ruin. Livet innebär hårt arbete i gruvan och fattigdom men när en lång man anländer som ny präst i Ruukkin tänds en annan slags brand i både Marias och den nyanlände mannens bröst. En ny roman om framstående men ofta förbisedda kvinnor i den finska historien, vilket har blivit något av författarens signum. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65781

Böcker för barn

Aqwá alf marrah

av Christina Herrström. Översatt av Camiel al- Sabitti. Fenix, 2019. Inläst av Yousef Alkabbani.

09 tim, 17 min. Talbok.

Den orädda och självständiga Saga kommer till en niondeklass i en ny skola och börjar genast ifrågasätta det rådande könsförtrycket. Varför får killarna ta så stor plats och göra saker som flickorna genast blir tillrättavisade för? Det Saga påpekar högljutt har plugghästen Signe länge tänkt på. Även om upproret inte blir långvarigt sätter det djupa spår i Signes liv. Inbjuder till diskussion om skolan och jämställdhet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65158

Tām wa-al-tinnīn al-jadīd

av Jo Salmson. Översatt av Fatma Almassri. Fenix Bokförlag, 2021. Inläst av Yousef Alkabbani.

01 tim, 36 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Tam : al-fatá al-mutasawwil (Tam, tiggarpojken). Tiden är inne. Det är dags för en ny drake att födas och för Tam att fullborda sitt öde. Snart blir han den nya drakriddaren! Men efteråt kommer han aldrig mer att kunna tanketala med Sky. Tams sorg över att tvingas lämna den blå draken ensam hotar förvandlingen. Och det är inte det enda hotet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65362

Im Chat war er noch so süß!

av Annette Weber. Verl. an der Ruhr, 2011. Inläst av Jens Malmkvist.

04 tim, 09 min. Talbok.

14-åriga Sarah känner sig ensam när alla hennes väninnor har blivit förälskade och inte längre har någon tid för henne. Då vänder hon sig i stället till chatrummet och får kontakt med den charmige ”Solkungen”. Den oskyldige flirten tar dock en ände med förskräckelse och hon kommer att bli bortförd till ett ensligt hus i en skog. Efteråt försöker hon att glömma bort det skedda men klasskamraten Fynn gör sina egna efterforskningar. För ungdomar, cirka 12-16 år. Inläsning på tyska.

MediaNr: CA65164

Know my place

av Eve Ainsworth. Barrington Stoke, 2021. Inläst av Camilla Bard.

02 tim, 00 min. Talbok.

I hela sitt liv har föräldralösa Amy flyttats från fosterfamilj till fosterfamilj utan att känna sig hemma någonstans. När hon så skickas till ännu ett fosterhem, hos familjen Dawson, är hon full av ilska och misstro. Kan hon verkligen öppna sig en gång till? Men precis när hoppet ändå börjar tändas hos Amy, råkar hon höra ett telefonsamtal som riskerar att förstöra allt. Kommer hon att bli sviken igen? Inläst på engelska.

MediaNr: CA65316

Untold

av Sarah Rees Brennan. Ember, 2014. Inläst av Kola Krauze.

08 tim, 21 min. Talbok.

Del 2 i serien The Lynburn legacy som börjar med Unspoken. På ytan är Sorry-in-the-Vale en sömnig liten stad. Men Kami Glass vet att den är full av magi. Förr i tiden regerade familjen Lynburn. De skrämde folket till underkastelse genom att offra människor och styra staden med blod och makt. Nu är familjen tillbaka och Rob Lynburn samlar trollkarlar så att staden kan återgå till det gamla. Men Kami är beredd att ta upp kampen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65124

The eternity cure

av Julie Kagawa. MIRA Ink, 2013. Inläst av Danielle Blackbird.

14 tim, 41 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med The immortal rules. I en postapokalyptisk värld härskar vampyrerna över människorna. Allie har efter ett hårt liv som människa valt att bli vampyr. Men hennes skapare och lärare, härskarvampyren Kanin, tillfångatas. Allies blodsband driver henne att rädda honom. Det visar sig också att en pest hotar både vampyrer och människor och att bara Kanin sitter på räddningen. Om Allie kan hitta honom i tid. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65151

Miss Meteor

av Tehlor Kay Mejia. Harperteen, 2020. Inläst av Sarah White.

09 tim, 53 min. Talbok.

Aldrig i skönhetstävlingen miss Meteors historia har en vinnare sett ut som Lita Perez eller Chicky Quintanilla. Men det är inte den enda anledningen till att Lita anmäler sig till tävlingen eller till att hennes före detta bästa vän vill hjälpa henne att vinna. För att lyckas måste de lägga historien bakom sig och föreställa sig en värld där det finns plats för flickor som dem.

MediaNr: CA65152

Gilded

av Marissa Meyer. Faber, 2021. Inläst av Camilla Bard.

14 tim, 28 min. Talbok.

Serilda är dömd att berätta fantastiska sagor som är allt annat än sanna. Eller? När den ondskefulle Erlking får höra en av hennes berättelser dras hon in i en värld där likplundrande andar och vålnader härskar och hålögda korpar övervakar allt hon gör. Kungen beordrar henne att spinna en tråd av guld annars kommer hon att dömas till döden för att berätta lögner. För att stoppa kungens tyranniska välde måste hon bryta förbannelsen.

MediaNr: CA64836

Cursed

av Marissa Meyer. Faber & Faber, 2022. Inläst av Camilla Bard.

14 tim, 58 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Gilded. Plötsligt befinner sig Serilda mitt i en livsfarlig låtsaslek med Erlkingen. Han försöker snärja in henne i slottets hemligheter och använda hennes gåva för att hämnas. Samtidigt försöker hon hjälpa Gild att finna sanningen om sitt förflutna. Kan Serilda hitta ett sätt att använda sin berättargåva för det goda? Och kan Serilda och Gild bryta förbannelsen som håller dem fast på slottet innan den blir evig?.

MediaNr: CA64875

Heestii reer aakhiraadka ahayd

av Katarina Genar. Översatt av Musa M. Isse. Fenix, 2021. Inläst av Ikram Hassan.

00 tim, 16 min. Talbok.

Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I dag ska det komma en ny flicka till klassen. Men när deras lärare ska skriva flickans namn på tavlan slutar pennan att fungera. Greta och Malte måste hämta nya hos vaktis. Inifrån aulan hörs en svag sång. Sången är otäck och vacker på samma gång. Som en spöksång från en annan värld. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA65272

Naadiga bakaylaha

av Lin Hallberg. Översatt av Musa M. Isse. Fenix, 2021. Inläst av Ikram Hassan.

00 tim, 20 min. Talbok.

En del i serien om Tiger Anderssons djurskola. Tiger har inte tid att ta hand om fler djur just nu, men Lo och Levi hoppas att det snart ska dyka upp något nytt djur att rädda. En rävunge kanske! Eller en apa. En dag hittar de en korg utanför ladan. Den är fylld av hö och spån och något mer. Passar nybörjarläsaren. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA65310