Nya talböcker juli 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 156 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vänner in i döden

av Elisabeth Andersson. Bokfabriken, 2022. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 43 min. Talbok.

Del 2 i serien Österlenmorden som börjar med Ett hjärta i bitar. En kvinna hittas död på toppen av Stenshuvud på Österlen. Offret tillhör en grupp framgångsrika affärskvinnor som har samlats för en nätverksträff. Några dagar senare försvinner ännu en kvinna och när hennes döda kropp hittas växer oron för att en kvinnomördare går lös. Kriminalinspektör Tina af Schelin får i uppdrag att utreda morden tillsammans med kollegan Maja Hadzic.

MediaNr: CA65334

Vänd om min längtan

av Ann-Luise Bertell. förlaget, 2016. Inläst av Marjorita Huldén.

07 tim, 30 min. Talbok.

Ett utvandrarepos kristalliserat i scener ur Maria Alinas liv. Hon hade en far som dog för tidigt och en mor som kunde vända hästars längtan. Lillebror Jakob drömde om att bli fågel och storebror Harald ger sig av till Canada, och skickar sedan pengar så den sextonåriga Maria kan följa efter. En bok om att först i dödens väntrum berätta det mest väsentliga. Om människor som tiger i flera generationer.

MediaNr: CA61207

Huset i gränden

av Helen Billinger. Modernista, 2022. Inläst av Måns Westling.

10 tim, 20 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Pensionat Vänner. När Leif får en hjärtinfarkt, sittande vid ratten i sin bil, råkar många illa ut. Hans änka Anna söker upp de som skadats i kraschen. Hon hoppas att de ska kunna läka tillsammans och bli vänner. Genom skratt och gråt, kärlek och bråk, och med hjälp av kompisarna på Pensionat Vänner tar deras liv vändningar de aldrig skulle kunnat ana den dag de bokstavligen träffades i krocken.

MediaNr: CA65248

Okänd avsändare

av Lisa Bjerre. Piratförlaget, 2023. Inläst av Linda Norgren.

12 tim, 16 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Ensamt vittne. En journalist avrättas brutalt i södra Stockholm. Efter att i flera år ha försörjt sig på swishdonationer verkar de spekulativa skriverierna ha kommit i kapp honom. När polisen Jack Karlberg utreder fallet leder spåren till kriminella gäng. Är mordet en hämndaktion? Samtidigt nystar poliskollegan Lina Kruse i en härva av bedrägerier och hon får oväntad hjälp av tidningsreportern Malle.

MediaNr: CA65619

Identitet okänd

av Giles Blunt. Översatt av Sandra Gustafsson. Hoi förlag, 2020. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 24 min. Talbok.

Del 3 i serien Cardinal som börjar med Fruset offer. Den unga rödhåriga tjejen har förlorat minnet efter att hon blivit skjuten och det finns inga verkliga ledtrådar till vad som har hänt henne eller vem hon är. Det makabra fyndet av ett torterat och skändat lik i en grotta där allting pekar på ritualmord får kriminalinspektörerna John Cardinal och Lise Delorme att misstänka att hon sitter inne med avgörande information i jakten på en mördare.

MediaNr: CA65634

Min fars huvud

av Elena Botchorichvili. Översatt av Hanna Sandborgh. Ersatz, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

06 tim, 45 min. Talbok.

Fem kortromaner om olika människoöden i Georgien - olyckliga och lyckliga människor som bråkar och försonas, förälskar och skiljer sig, som försöker överleva nästa krig. Kanadensisk-georgiska Jelena Botjorisjvilis berättelser har jämförts med Gabriel García Márquez magiska realism. Tiden tycks upphävd och det är lätt att gå vilse, glömma namn, förväxla datum och händelser i virveln av bröllop och begravningar, skratt och gråt.

MediaNr: CA65356

Den objudna hyresgästen

av Susanne Brijker. Hoi förlag, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

08 tim, 54 min. Talbok.

23-åriga Mira är i desperat behov av ett nytt arbete och efter att ha förfalskat sina betyg får hon jobb inom hemtjänsten. När hennes pojkvän slänger ut henne från deras lägenhet flyttar hon in hos den dementa Ingrid, en av tanterna hon tar hand om. Men Ingrid inte alls är dement och när hon upptäcker att hon har en objuden gäst i lägenheten behöver Mira än en gång ta till sina knep för att ta sig ur den trassliga situationen. Feelgood.

MediaNr: CA65789

Bruten tystnad

av Linda Castillo. Översatt av Sofi Rydell. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

08 tim, 58 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Tvingad till tystnad. Polischefen Kate Burkholder får ett våldsamt mord på sitt skrivbord, begått mot en amishfamilj. Tillsammans med sin älskare och kollega Tomasetti ska hon nu försöka finna mördaren. Författaren har ett förflutet i amishkulturen vilket kan märkas i hennes beskrivning av dess speciella miljö. Kriminalroman.

MediaNr: CA65618

Konspirationen

av Lee Child. Översatt av Jan Risheden. Norstedts, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

10 tim, 40 min. Talbok.

Del 27 i serien som börjar med Dollar. Ett vittne säger att han såg en kvinna slänga sig framför en buss – ett uppenbart självmord. Det andra vittnet är Jack Reacher. Och han såg vad som egentligen hände – en man i grå huvtröja och jeans som knuffade offret mot en säker död innan han tog hennes väska och smet iväg. Reacher följer efter mördaren till fots, än så länge omedveten om att det inte handlar om ett spontant vansinnesdåd. Thriller.

MediaNr: CA65595

Överlevaren

av Bethany Clift. Översatt av Boel Unnerstad. Modernista, 2021. Inläst av Toya Westberg.

13 tim, 39 min. Talbok.

Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv. Men en kvinna i London har överlevt. Med en hund som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren.

MediaNr: CA65518

Kvällskurs i italienska

av Lucy Diamond. Översatt av Pia Printz. Printz Publishing, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

12 tim, 58 min. Talbok.

Tre brittiska kvinnor, en kurs i italienska och drömmar som väcks till liv. Anna är på jakt efter sina rötter – främst efter sin okände pappa, som själv var italienare. Catherine känner sig vilsen efter att hennes man lämnat henne för en annan, och hon behöver en nystart. Sophie är kursens lärare, men hennes hjärta längtar bort från England – hon vill till Sorrento. Kvinnorna lär känna varandra; hemligheter avslöjas och stora beslut ska fattas.

MediaNr: CA65520

Skuggland

av Marcus Dunberg. Bokfabriken, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 01 min. Talbok.

På Friskolan Lyceum är det de förmögnaste som står högst i kurs. 11-åriga Daniel är längst ner i den hierarkin, något som hans psykopatiska klasskamrat Lucas utnyttjar. När Lucas och hans vän Ian begår ett övergrepp på Daniel går det inte längre att blunda för trakasserierna. Eller? Lucas terrorregim fortsätter, samtidigt som Daniel och hans mamma Vicki beskylls som lögnare. Något måste göras.

MediaNr: CA65546

Lova mig tystnad

av Mattias Edvardsson. Forum, 2023. Inläst av Christer Modin.

11 tim, 34 min. Talbok.

Jari och Maria har lyckade karriärer och bor på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras två tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Sonen Niko är det stora glädjeämnet. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och blir kära. Föräldrarna ogillar deras möten. Familjerna delar ett mörkt förflutet och snart är katastrofen ett faktum.

MediaNr: CA65727

Och väggarna förvandlades till världen runtomkring

av Johanna Ekström. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 04 min. Talbok.

Johanna Ekström, 1970-2022, svensk författare och konstnär efterlämnade vid sin död anteckningar till en ny bok med mycket personliga texter. Hennes nära vän Sigrid Rausing har samlat dessa texter till en bok där hon också bidrar med egna kommentarer och reflektioner. En tankebok i skuggan av döden. Ett sorgearbete. Ett avbrutet samtal som fortsätter.

MediaNr: CA65708

Sökaren

av Tana French. Översatt av Ing-Britt Björklund. Modernista, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

16 tim, 21 min. Talbok.

Cal Hooper trodde att en by på den irländska landsbygden skulle vara den perfekta tillflyktsorten. Efter tjugofem år som polis i Chicago längtar han efter ett lugnt liv på en vacker plats, med en pub inom rimligt avstånd. Men när en pojke söker upp honom och ber om hjälp har han svårt att säga nej. Pojkens bror är försvunnen och polisen på orten har avskrivit fallet – och småstadsidyllen visar sig snart dölja mörka hemligheter. Thriller.

MediaNr: CA65414

Coq Rouge

av Jan Guillou. Norstedt, 1986. Inläst av Mårten Edman.

18 tim, 40 min. Talbok.

Den första spionthrillern i serien med Carl Gustaf Gilbert Hamilton, alias Coq Rouge, i huvudrollen. Polisintendenten vid rikspolisstyrelsens säkerhetsavdelning påträffas skjuten i sin bil. Det blir upptakten till en intensiv jakt på den terrorsammanslutning som står bakom mordet. I detalj skildras den svenska massmediavärlden och den palestinska rörelsen (PLO), såväl i Sverige som i Libanon, samt SÄPO:s verksamhet.

MediaNr: CA64961

Brevet till Fredrika

av Siri Gustafsson. Bazar förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 34 min. Talbok.

Fredrika och hennes mormor har alltid haft en väldigt nära och innerlig relation. Så när mormor dör och efterlämnar ett hus i den lilla orten Borghamn vid Vättern, som ingen kände till, blir Fredrika naturligtvis väldigt förvånad. Men mormor har även skrivit ett brev där hon berättar om morfar, och hur han bara försvann på ett oförklarligt vis. Nu hoppas hon att Fredrika ska kunna forska lite i vad som hände den där dagen. Och varför. Feelgood.

MediaNr: CA65633

Låt oss följs åt

av Gudrid Hansen. Mea verba, 2015. Inläst av Ingemar Jonson.

04 tim, 20 min. Talbok.

Tidningskrönikor och lyrik av Gudrid Hansen bosatt i Horn i Kinda kommun, Östergötland. Många av krönikorna har tidigare varit publicerade i Vimmerby Tidning och/eller i Kinda-Posten. Det är en blandning av allvar och humor kryddad med en hel del ”öschötska” textsekvenser.

MediaNr: CA66013

Spindelbjörken

av Pär Hansson. Norstedts, 2023. Inläst av Måns Westling.

04 tim, 53 min. Talbok.

En man reser tillbaka till sin hemort i Västerbotten, till fadern och brodern som bor kvar. Med sig har han sin fru och sina barn, som fått en annan uppväxt. I huset vid älven börjar minnena återvända till honom. Den han en gång var blir tydlig för honom. Joel. Pojken som är ett utsatt barn, men stark i sin fantasi. Dras mellan Pingstkyrkan och skogen, den kristna kompisen Isak och den stökiga Kim.

MediaNr: CA65296

Med döden som gäst

av Carin Hjulström. Forum, 2023. Inläst av Annika From Borg.

18 tim, 37 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Bara ett litet mord. Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskola i byn Säbyholm. Sommaren inleds med att Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal, inrymd i en lada intill Mälaren. Morgonen efter kalaset hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in.

MediaNr: CA65481

Inte som sin mor

av Lars Jarnhammar. Books on Demand, 2021. Inläst av Cecilia Skarby.

07 tim, 57 min. Talbok.

Dokumentärroman om torpardottern Lisa som brottas med frågorna utifrån att det var hennes mor som dödade det barn som kunde ha varit Lisas bror. Skräcken för att göra samma ödesdigra misstag som sin mor förföljer henne livet igenom. Handling börjar i tidigt 1800-talet när Lisa är 14 år gammal och hennes mor har just dött.

MediaNr: CA66016

Råttkrutet

av Andreas Karlsson. Vaktel förlag, 2021. Inläst av Christer Modin.

09 tim, 18 min. Talbok.

Det är år 1619 i det danska Halland. En framstående handelsman i staden avlider under mystiska omständigheter. Stadsfältskären är övertygad om att det rör sig om förgiftning och den till synes skyldige blir snabbt infångad. Men snart upptäcks bevis som kullkastar allt, och lagens män står handfallna. Historisk spänningsroman.

MediaNr: CA65511

Stenängeln

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2023. Inläst av Marika Bergström.

05 tim, 49 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Änglarummet. En dag söker sjukhusprästen upp dödsdoulan Angelika. På stadens lasarett ligger den före detta sjömannen Douglas. Han har inte mycket tid kvar och har nyss blivit villkorligt frigiven. Angelika blir nyfiken på den gamle mannen, hans liv är höljt i dunkel. När Angelika känner att gränserna mellan det privata och det affärsmässiga suddas ut växer hennes tvivel. Har Evigheten AB någon framtid?.

MediaNr: CA65575

Den förklädda guden

av Victoria Larm. Norstedts, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

09 tim, 42 min. Talbok.

Andra delen i en trilogi som börjar med Den nionde kretsen. I ett oroligt och fascistiskt Italien under 1930-talet befinner sig Livia, som tagit sig till Venedig för att därifrån fly till USA. Genom en kontakt säljer hon av konstverk för att betala för resan men något går fel varvid hon kidnappas och skiljs från sin treåriga son Aron. Barnläkaren Noel tvingas samtidigt att skaffa fram 150 000 kronor för att inte hans och hans fostermammas hem ska gå på aktion. Historisk spänningsroman.

MediaNr: CA65689

Under samma tak

av Christina Lindström. Modernista, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

07 tim, 32 min. Talbok.

Lisa har bestämt sig för att lämna Luleå för att skapa distans till sitt förflutna. Med stram hållning och märkesväskan på axeln sätter hon nyckeln i låset till sin nya lägenhet i Göteborg. Och upptäcker att hon inte är ensam om att hyra den... Frans gillar hockey och bacon, och trivs med såväl sitt rockband som med arbetskamraterna på IT-supporten – men livet går på sparlåga, fram tills Lisa plötsligt kliver in genom dörren. Feelgood.

MediaNr: CA65403

Under en italiensk sol

av Ulrika Ljunggren. Norstedts, 2023. Inläst av Linda Norgren.

11 tim, 37 min. Talbok.

För arton år sedan hade de en himlastormande förälskelse i London. Nu träffas svenska Anna och irländske Sean av en tillfällighet i den lilla italienska staden Castello, där han driver en restaurang och hon går en sex veckor lång språkkurs. Trots att Anna har en man och två barn som väntar hemma i Sverige kan hon inte låta bli att falla för Sean igen. Men vilken mamma skulle lämna sin familj för passionen?.

MediaNr: CA65538

I fängelse

av Helene Lumholdt. LL-förlaget, 2023. Inläst av Ronnie Bäck.

Hussein har suttit i fängelse för att han har begått stölder. Han berättar sin historia, från barndomen i Irak, resan till Sverige, problem i skolan, och det fleråriga fängelsestraffet. Idag arbetar Hussein för att unga killar inte ska fastna i kriminalitet utan hitta andra vägar i livet. I bokens andra del visar Hussein hur det ser ut i fängelset och berättar om vardagen där. Lättläst.

MediaNr: CA65647

Vinörötter

av Runar Ländell. Nomen förlag, 2022. Inläst av Cecilia Skarby.

04 tim, 23 min. Talbok.

En släktsaga i nio generationer. Berättelsen börjar 1666 på Vinön och slutar 1966 på Hjälmaren söder om Vinön. Om rättare och skogvaktare på Segersjö Gård. Mord och avrättning i Lännäs. Överhetspersoners olika relationer till sina underlydande. Från ön Valen till torparliv under Göksholms slott. Om hur en torpare blev arrendator på grund av sin häst.

MediaNr: CA66033

Kungen av content

av Sebastian Mattsson. it-lit, 2022. Inläst av Örjan Blix.

12 tim, 00 min. Talbok.

Paul Anér har skrivit en roman. En explosiv idéroman som skulle kunna väcka både ilska och bestörtning. När vännen Artur en sen kväll upptäcker manuset i en skolåda i Pauls lägenhet blir han besatt av tanken på att få det publicerat. En berättelse om samtidens fixering vid att förvandla varenda beståndsdel av livet till "content"; livsöden, tragedier och sorger kan exploateras för att skapa innehåll.

MediaNr: CA65069

Den tysta fågeln

av Peter Mohlin. Norstedts, 2023. Inläst av André Nilsson.

15 tim, 08 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Det sista livet. En benbit hittas i ett fågelbo i Grums. Trettio år tidigare försvann tvillingarna Brodin från en lekplats i närheten. Kommer benet från en av pojkarna? På gatan där tvillingarna bodde tar spekulationerna ny fart. När en man som varit borta länge återvänder sprider sig en obehaglig stämning. Före detta FBI-agenten John Adderley – numera polis på länskrim i Karlstad – får ansvar för utredningen.

MediaNr: CA65329

Märkt

av Frida Moisto. Bokfabriken, 2023. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 37 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Som nitroglycerin. Poliskommissarie Lisa Engström vid Jönköpingspolisen sitter inlåst på psyk misstänkt för mord, utan kontakt med omvärlden. Hennes kollega Bobbo försöker desperat få reda på vad som pågår, men deras chef Sten Johansson är förtegen. När Lisa nästan dödar en vårdare och rymmer från sjukhuset verkar allt hopp om hon ska kunna komma tillbaka i tjänst vara ute.

MediaNr: CA65629

Sommarhuset på stranden

av Sarah Morgan. Översatt av Maria Fredriksson. HarperCollins, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

11 tim, 07 min. Talbok.

Joanna tar emot nyheten om exmakens död med blandade känslor. Han var en lögnare och deras äktenskap var fyllt av besvikelser. Med i Cliffs bil satt gravida Ashley Blake, och när Joanna ser den skadade kvinnan på bild vill hon hjälpa henne. För att fly skvallerpressen åker de till den lilla kuststaden Silver Point där Joanna växte upp. I hennes exklusiva strandhus hoppas de på att få vara ifred, men i en småstad är det inte så lätt. Feelgood.

MediaNr: CA65663

Kärlek i Seoul

av Sang-yŏng Pak. Översatt av Eunah Kim. Bokförlaget Tranan, 2023. Inläst av David Zetterstad.

06 tim, 13 min. Talbok.

Young är en småcynisk universitetsstudent som är i ständig rörelse i storstaden Seouls hippa kvarter: från sin lägenhet till föreläsningssalarna, från barerna till olika Tinderdejters sängar. Med Jaehee, tjejkompisen som han delar lägenhet med, är livet enkelt. Men snart hinner livet ikapp Young. Hans mamma blir sjuk, Jaehee hittar kärleken och han själv måste hitta försörjning. Då händer något som kan förändra allt. Roman.

MediaNr: CA65479

Prästen med grönt hår

av Martin Palmqvist. Vilja, 2018. Inläst av Thomas Ekelöf.

00 tim, 38 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Prästen med blått hår. Prästen Bert Ceder, nu nybliven pensionär, bor i det lilla samhället Måla. Berts dotter Erika har övertagit hans gamla tjänst, och själv känner han sig både gammal och ensam. Men så blir Bert förtjust i Mona, lärare i byn, och vill vinna hennes intresse. Bert får en idé: om han blonderar håret kommer han att se yngre och fräschare ut. Men sedan går allt inte alls som planerat. Lättläst.

MediaNr: CA65167

Liv Brooks nya liv

av Alexandra Potter. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Nona, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

14 tim, 03 min. Talbok.

Liv Brooks liv har vänts upp och ned. Hon är nyligen skild och osäker på hur hennes framtid kommer att se ut, och då väljer hon att byta sitt ordnade liv i London mot Yorkshires vilda natur. Hon är fast besluten att få en nystart, men att börja om är svårare än hon trott. Lite på impuls bestämmer sig Liv för att adoptera den gamla hunden Harry som sällskap och med ens blir tillvaron i Yorkshire lite ljusare. Feelgood.

MediaNr: CA65286

Queen Charlotte

av Julia Quinn. Översatt av Anna Thuresson. Lovereads, 2023. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 30 min. Talbok.

En humoristisk skildring - inspirerad av fakta - av drottning Charlotte och kung George den IIIs förhållande i 1700-talets England. Tyska Charlotte försöker fly undan ett oönskat giftermål och gifter sig i stället med George. Parallellt med berättelsen om den vackra och intelligenta Charlotte får man följa den unga Agathas resa från mrs Danbury till lady Danbury, den första ladyn med mörkare hy som får bli hovdam vid den nya drottningens hov. Historisk romantik.

MediaNr: CA65491

Kodnamn Styx

av Mikael Ressem. Lind & Co, 2021. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 49 min. Talbok.

När traumaläkaren KG får ett samtal från Sveriges inrikesminister ställs allt på sin spets. En hemlig grupp vid namn Styx hotar med att attackera landet. KG får uppdraget att sätta ihop en ny specialistgrupp som kan leda sjukvårdsinsatsen på plats vid eventuella dåd. Udda karaktärer med stökiga livsöden handplockas till sjukvårdens nationella insatsgrupp, men de hinner knappt inleda samarbetet förrän det första terrordådet sker. Spänningsroman.

MediaNr: CA65577

Längtan hem

av Nora Roberts. Översatt av Anna-Stina Johnson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 29 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Hjärtats land. Connor O’Dwyer är falkenerare och guidar turister genom Irlands vackra landskap. Hans vägar korsas ständigt med vännen Mearas, som guidar till häst. En dramatisk händelse får Connor att se Meara med nya ögon – ska hon bli den första kvinnan han släpper in i sitt hjärta? Kärleken skakar om Connor, men när ett hot från det förflutna dyker upp måste han stå stadigt för att beskydda allt han älskar.

MediaNr: CA65729

Yksi aina valvoo

av Juha Roiha. Tammi, 2022. Inläst av Mikko Lauronen.

08 tim, 09 min. Talbok.

En rysk spion som har observerat människor sedan 1947 besöker hotell Torni i Helsingfors. När nattportieren Mattis får tag på den ryske spionens memoarer förändras saker och ting. Först tvivlar han på sitt förstånd. Ingen syns, och det avslöjande telefonsamtalet kommer från samma nummer som han själv svarar på. Historien om en spion som bevakat Finland från ett hemligt rum i 70 år är verkligt galen. Debutroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA65762

Rosenträdgårdens hemlighet

av Marie Sammeli. HarperCollins, 2022. Inläst av Carin Öduist.

08 tim, 55 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Det lilla galleriet i solen. Att driva ett pensionat i Kapstaden visar sig vara svårare än vad Julia och hennes mamma Gunvor kunnat ana. När de drabbas av en vattenläcka bestämmer de sig för att stänga pensionatet för renovering. Julia åker på safari vilket ger Gunvor fria tyglar att ensam sköta allt. Hon bestämmer sig för att i hemlighet hålla Rose Garden öppet och locka gäster genom att erbjuda en självhjälpskurs.

MediaNr: CA65661

Parasiten

av Sofie Sarenbrant. Bookmark, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

11 tim, 02 min. Talbok.

Del 11 i serien som börjar med Vila i frid. Brända kvarlevor av en kropp hittas på Drottningholm. Vid offret finns en dödslista. Kriminalinspektör Emma Sköld är det sista namnet av fem. Parallellt med utredningen rullas ett tjugo år gammalt fall upp, där en mamma åkte till akuten med sitt spädbarn och hamnade i häktet. Vad har det förflutna med mordet att göra? Emma och hennes kollegor måste stoppa förövaren innan fler råkar illa ut.

MediaNr: CA65599

Eves sanning

av Muna Shehadi. Översatt av Cecilia Falk. Printz Publishing, 2022. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 20 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Rosalinds resa. Arkitekten Eve Moore har fastnat i ett tråkigt förhållande och ett jobb där hon inte längre utmanas. Hon bearbetar också avslöjandet om att hennes mamma Jillian Croft inte var hennes biologiska förälder. När en nytt jobb dyker upp på Washington Island bestämmer hon sig för att tacka ja. Eve bär på en stor hemlighet från barndomen. Hur kommer hennes systrar reagera om hon berättar sanningen?.

MediaNr: CA65466

Kvinnan i kanalen

av Anne Stern. Översatt av Ulrika Junker Miranda. Bazar, 2023. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 36 min. Talbok.

Första delen i serien Barnmorskan i Berlin, en kriminalserie i 1920-talets Berlin. Den unga barnmorskan Hulda Gold är de fattiga och föraktade kvinnornas försvarare. En av de hon vårdar, en gravid kvinna i ett av Berlins slumområden, är en dag alldeles förtvivlad. Hennes granne har hittats död och man tror att hon hoppat i kanalen av fri vilja. Kriminalkommissarie Karl North verkar också intressera sig för fallet, men han behöver Huldas hjälp.

MediaNr: CA65624

Ingenstans mitt segel

av Ingela Strandberg. Norstedts, 2022. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 38 min. Talbok.

Diktsamling med titellösa dikter om kärlek, om naturen och kopplingen mellan de två och allt mellan liv och död. Dikterna vävs samman genom en gemensam språkdräkt och kan läsas som en roman i en följd. Poesi.

MediaNr: CA65494

Längtan

av Birgitta Thulin. 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

06 tim, 29 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Familjerna vi Ivösjön. På nytt får vi stifta bekantskap med änkorna, hushållerskan Pernilla och kokerskan Anna, från den fattiga Näsums socken i nordöstra Skåne. Det är i början av 1900-talet och de åldrade kvinnornas barn är utflugna. Kvinnornas vän, den vällärde och människovänlige kyrkoherden i socknen, kommer en dag med en ömmande förfrågan.

MediaNr: CA66011

Kvinnan som samlade världen

av Eva Tind. Översatt av Sabina Söderlund. Modernista, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim, 42 min. Talbok.

Den danska kvalsterforskaren Marie Hammer reste från 1930-talet och under 50 år världen över för att samla in jordprover och analysera kvalster. I hennes familj uppmuntras flickorna att studera och efter universitetet får hon som enda kvinna plats på en Grönlandsexpedition. Romanen innehåller utdrag ur Maries dagböcker och anteckningar som binder samman fakta med fantasi till en berättelse som också kan läsas som en biografi och tidsdokument.

MediaNr: CA65243

Bättre aldrig än sent

av Chika Unigwe. Översatt av Hanna Axén. Flo förlag, 2023. Inläst av Annika From Borg.

04 tim, 03 min. Talbok.

I tio sammanhängande berättelser skildras en grupp nigerianska invandrare och deras liv i belgiska Flandern. Det handlar om olyckliga skenäktenskap och förlorade möjligheter, hemlängtan och ensamhet, passion och kärlek, religiös fanatism och exorcism, dagliga absurditeter och motgångar. Insiktsfullt beskrivs exilens vardag, ständigt färgad som den är av såväl den djupa förlusten som av jakten på en bättre framtid.

MediaNr: CA65204

Sedlighetsbyrån

av Christina Wahldén. HarperCollins, 2023. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

12 tim, 20 min. Talbok.

Gotland, juni 1944. Polissystrarna Svea och Rut har skickats till semesterorten Ljugarn på hemligt uppdrag. Militärnärvaron är hög, och under ytan ruvar ljusskygga element som inte bara är ett hot mot lugnet på den lilla badorten, utan också mot rikets säkerhet. När unga flickor börjar försvinna och lik dyker upp längs kusten förvandlas det som började som ett enkelt spaningsuppdrag till något större och mörkare. Historisk kriminalroman.

MediaNr: CA65439

Storm över Solviken

av Sofia Ymén. Printz Publishing, 2023. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 12 min. Talbok.

Första delen i en ny serie om det lilla kustsamhället Solviken. Anya, gift med ortens son Fredrik, har precis flyttat in till Solviken tillsammans med sin man. Hon lär snart känna människor i trakten, bland annat genom att engagera sig i en bokcirkel med förkärlek för spänningslitteratur. När sedan ortens starke man, Viktor, hittas död i sin båt börjar verklighetens mordgåta överträffa diktens. Anya och hennes bokcirkelkumpaners nyfikenhet i fallet gör att de själva snart svävar i fara. Cosy crime.

MediaNr: CA65495

Någon måste vattna tomaterna

av Rebecka Åhlund. Weyler, 2023. Inläst av Camilla Bard.

03 tim, 33 min. Talbok.

Jaggestalten i författarens nya roman har lämnat sin tidigare tillvaro i London och återvänt till Sverige. Men mitt ibland vardagsliv med barn, hund och tomatplantor kvarstår det någonting som skaver, en inre dissonans som hon så småningom inser härrör från hennes uppväxt och inte minst från relationen med pappan. Hans missbruk och självmord bildar en bakgrund till hennes text, vars jag vänder sig till pappans du. Mitt i sorgen finns även en drastisk och avväpnande humor.

MediaNr: CA65710

Farväl, Söderberga

av Eli Åhman Owetz. Printz Publishing, 2023. Inläst av Therese Stenshäll.

07 tim, 51 min. Talbok.

Tionde och avslutande delen i serien om Anna-Lisa som börjar med En sommar på luffen. Det förflutna börjar komma i kapp retroaffärsinnehavaren och grevinnan Anna-Lisa. Hon börjar ifrågasätta tillvaron hon byggt upp tillsammans med Rutger på herrgården Solstaholm, speciellt som hennes gamla kärlek Ralf har blivit erbjuden ett arbete i London. Ett sista möte med alla gamla vänner i Söderberga. Feelgoodroman.

MediaNr: CA65468

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Dödens idéhistoria

av Karin Dirke. Appell förlag, 2022. Inläst av Adrian Gawell.

19 tim, 55 min. Talbok.

Antologi med nedslag i den västerländska idévärldens dödsföreställningar från antiken till våra dagar. Tankar om det hinsides, men även om dödens roll för de levande. Hur har döden hanterats, förnekats och konfronterats? Författarna – idéhistoriker och litteraturvetare knutna till Stockholms universitet - synliggör de nära banden till religion, vetenskap, politik, moral och estetik.

MediaNr: CA64847

Tone tur o retur

av Tone Schunnesson. Norstedts, 2022. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

05 tim, 49 min. Talbok.

Samling texter skrivna av författaren, dramatikern och journalisten Tone Schunnesson som tidigare varit publicerade i Aftonbladet och andra medier. Bland frågorna hon behandlar finns till exempel: Varför har Sverigedemokraterna en så lyckad YouTube-kanal? Vem är rikast i Sverige? Har Miljöpartiets språkrör dödsångest? Hur uppriktig är oron över gängkriminalitet? Vilken karaokelåt sjunger Tomas Bodström på fest?.

MediaNr: CA65072

Filosofi och psykologi

Orkidéer och maskrosbarn

av W. Thomas Boyce. Översatt av Bitte Wallin. Volante, 2019. Inläst av Hans Sandquist.

14 tim, 37 min. Talbok.

Varför är de barn som har störst potential också de barn som löper störst risk att misslyckas? W. Boyce, amerikansk barnpsykiatrer, beskriver orkidébarnen, de känsliga barnen som med rätt bemötande och stöd kan nå längre än de flesta. Orkidébarnen kräver en ökad förståelse och medvetna insatser för att få ett bra liv. Han förklarar skillnaderna mellan maskros- och orkidébarn och ger råd som kan få alla barn att blomstra.

MediaNr: CA65127

Den största hemligheten

av Rhonda Byrne. Översatt av Fredrika Spindler. HarperCollins, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 01 min. Talbok.

Rhonda Byrne, 1951- , amerikansk tv-producent och författare, vill visa ”vägen ut ur negativitet, problem" till ”ett liv präglat av konstant lycka och sällhet”. Hon gör är en resa bortom det materiella och in i den andliga världen - full av möjligheter. Innehåller också visdomsord från andliga ledare från hela världen, förr och nu, som vill erbjuda en väg mot ett liv i djup glädje.

MediaNr: CA64960

Uppfostran och undervisning

Assisterande teknik och lärverktyg

av Erica Eklöf. Natur & Kultur, 2021. Inläst med talsyntes.

03 tim, 41 min. Talbok.

En bok som vänder sig till lärare inom grundskolan. Den vill ge stöd till hur digitala verktyg kan användas medvetet i undervisningen. Innehållsmässigt består den av tre delar: en teoretisk grund, förutsättningar för assisterande teknik samt hur dessa tekniker kan användas och fungera i undervisningen. Texten har i denna upplaga uppdaterats med moderna begrepp och lärarverktyg. Författarna är båda verksamma som språk-, läs- och skrivutvecklare i Halmstads kommun.

MediaNr: CA61248

Till skolans försvar

av Per Kornhall. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

06 tim, 38 min. Talbok.

Per Kornhall - konsult i utbildningsfrågor, författare och debattör - menar sig se ett tydligt förfall inom den svenska skolan. Hans anser att kommunaliseringen och friskolereformen är skuld till detta och att de ansvariga politikerna tog ideologiska beslut utan att ta del av de erfarenheter som fanns hos experter och skolfolk. Han skriver även om både befintliga och nya förslag till åtgärder som behövs för att skolan ska kunna bli bättre.

MediaNr: CA65076

Litteraturvetenskap

Drottningar och pretendenter

av Carina Burman. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 06 min. Talbok.

”Guldåldern”, för kvinnliga deckarförfattare, räknas som mellankrigstiden i Storbritannien och 50-talet och framåt i Sverige. Sex brittiska ”drottningar”, däribland Agatha Christie och Dorothy L. Sayers, avhandlas i essäer och ett trettiotal svenska, mestadels pretendenter, behandlas i nästa avsnitt. Dessförinnan presenterar författaren en inledning om bland annat deckargenrens uppkomst och utveckling över tid. C.B. är författare och litteraturforskare.

MediaNr: CA65628

Konst, musik, teater och film

Jag lever!

av Ulrica Hydman-Vallien. Norstedts, 2023. Inläst av Britt Ronström.

05 tim, 16 min. Talbok.

Konstnären Ulrica Hydman-Vallien, 1938-2018, efterlämnade vid sin död mängder av osorterade manussidor. De har nu sammanställts till en ”memoar” som är en berättelse om konstnärskap och äktenskap, arbete och kärlek, stora framgångar och privata tragedier. Det handlar om att leva och verka fullt ut, med livet som insats.

MediaNr: CA65557

Du vill inte mer

av Alexander Mahmoud. Norstedts, 2023. Inläst av Björn Muda.

07 tim, 04 min. Talbok.

Självbiografisk och en fotografisk arbetsdagbok av Alexander Mahmoud, fotograf på Dagens Nyheter. Det mesta handlar om hans arbetsresor med olika reportrar över stora delar av världen. Han ser den europeiska landsbygden översvämmas, fångar det nedbrunna flyktinglägret på Lesbos, följer de internationella adoptionernas spår genom världen och ser förödelsen i krigets Ukraina. Utmattningen hägrar, men jobbet är oemotståndligt, beroendeframkallande.

MediaNr: CA64970

Arkeologi

Ny arkeologi under gatorna i Gamla stan

av Länsstyrelsen i Kalmar län. Statens historiska museer Arkeologerna, 2023. Inläst av Ingemar Jonson.

04 tim, 11 min. Talbok.

Kalmar var en av det medeltida Sveriges viktigaste städer. Den var en riktig stad i alla bemärkelser, helt i jämförelse med de tyska Hansastäderna. I samband med att VA-ledningar i Gamla stan skall bytas ut har Arkeologerna, Statens historiska museer genomfört stora arkeologiska undersökningar. I denna skrift har vi valt ut föremål och företeelser som kan berätta om den medeltida staden och livet.

MediaNr: CA66014

Historia

Radikalism och avantgarde

av Christian Abrahamsson. Timbro förlag, 2022. Inläst av Mårten Edman.

26 tim, 35 min. Talbok.

En antologi med 24 texter om de drygt 20 åren i Sverige mellan andra världskrigets slut och studentrevoltåret 1968. Om ämnet skriver experter av diverse slag i en fritt resonerande stil men med på en hög stilistisk och intellektuell nivå. Texterna ger en allsidig bild av ett Sverige under en tid av stor förändring. Boken innehåller även ett trettiotal svartvita illustrationer och presentationer av de medverkande samt ett personregister.

MediaNr: CA64994

Bakom och bortom järnridån

av Li Bennich-Björkman. Appell förlag, 2022. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

23 tim, 37 min. Talbok.

Om olikheterna i den politiska och kulturella utvecklingen i de baltiska länderna och Ukraina från 1950-talet. Skildringen av Baltikum bygger på intervjuer med personer inom den politiska och kulturella eliten främst från 2000–2004 med aktuella uppföljningar. Skildringen av Ukraina bygger på intervjuer gjorda 2015 och 2019. Innehåller faktabeskrivningar av länderna, sak- och personregister. Författaren är professor i statsvetenskap.

MediaNr: CA65179

Beredskapsfolket

av Lars Ericson Wolke. Carlsson, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

15 tim, 19 min. Talbok.

Militärhistorikern Lars Ericson Wolke skriver om de hundratusentals svenska män som var inkallade under krigsåren 1939-1945. Det är de vanliga människornas beredskapshistoria, såväl de i uniform som deras anhöriga, men hela tiden sedd i skuggan av de dramatiska världshändelser som utspelades runt våra gränser, och ibland även innanför dem.

MediaNr: CA65568

Sexualitetens historia

av Michel Foucault. Översatt av Jim Jakobsson. Daidalos, 2020. Inläst av Helena Gripe.

23 tim, 16 min. Talbok.

Den franske filosofen, historikern och samhällsteoretikern Michel Foucault, 1926-84, utgav Sexualitetens historia i tre band (1976-84). Verket har sedan postumt utökades med ett fjärde band med undertiteln Köttets bekännelse. Här studerar Foucault de stora kyrkofäderna från de första århundradena av vår tideräkning. I deras religiöst grundade tänkande kretsar synen på kropp och sexualitet runt begrepp som synd, jungfruskap och äktenskap.

MediaNr: CA64951

Tutankhamon

av Dick Harrison. Historiska media, 2021. Inläst av Patrik Nyman.

03 tim, 52 min. Talbok.

Tutankhamon var den sjuklige pojkfaraonen som fick en kort levnad men som blev en stor postum berömdhet när hans intakta gravkammare upptäcktes på 1920-talet. Författaren, historieprofessor D.H. sätter in faraonens öde i ett idéhistoriskt sammanhang, där religionen och den uråldriga egyptiska civilisationen skärskådas och även knyts samman med vår egen västerländska kultur. Innehåller en kort källförteckning. Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.

MediaNr: CA64926

En hälsning från motståndsrörelsen

av Conny Palmkvist. Forum, 2023. Inläst av Kristina Bäckman.

21 tim, 24 min. Talbok.

Svenskan Jane Horney försvann spårlöst i Skåne i januari 1945. Senare kom det fram att hon mördats av den danska motståndsrörelsen, som såg henne som tysk spion - men var det sanningen? Författaren är övertygad om motsatsen och har gått igenom mängder av material för att kunna argumentera för sin sak. En engagerad berättelse om liv och död i en farlig tid. Avslutas med en riklig källförteckning och personregister samt några fotografier från familjen Horneys familjealbum.

MediaNr: CA65549

Biografi med genealogi

Mannen, myten, minglet

av Micael Bindefeld. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Erik Runeson.

10 tim, 38 min. Talbok.

Micael Bindefeld (f. 1959) är mest känd för allmänheten som festfixare och modestylist. Här berättar hon om vägen dit, men också om sina judiska rötter, vilket föranledde grundandet av en stiftelse till minne av Förintelsen. Man får följa honom från uppväxten i Göteborg, en framgångsrik frisörkarriär till hans senare publika framgångar. Mer personlig blir han i berättelsen om sin stora kärlek Nicklas, sorgen över dennes cancerbesked och om deras strävan att bli föräldrar via en surrogatmoder.

MediaNr: CA65547

I sällskap med döden

av Ingvar Carlsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

04 tim, 26 min. Talbok.

Socialdemokraten och före detta statsministern Ingvar Carlsson (f. 1934) skriver om djupt omskakande händelser i sitt långa liv. Det börjar med hans fars tragiska död i pojkåren för att bland annat följas av mordet på Olof Palme, då han tvingades axla rollen som statsminister. Senare omvälvande händelser är mordet på utrikesminister Anna Lindh och när hans egen hustru Ingrid drabbades av Alzheimers sjukdom. En välformulerad tankebok utan politisk agenda.

MediaNr: CA65632

Krigaren Lauri Törni

av Juha Pohjonen. Översatt av Mattias Huss. Lind & Co, 2020. Inläst av Jens Malmkvist.

16 tim, 52 min. Talbok.

Biografi över Lauri Törni, 1919-1965, finländsk soldat som efter sin död nått en legendstatus. Han deltog i vinterkriget och fortsättningskriget, stred i Waffen-SS och dekorerades med ett Mannerheimkors för sina insatser. Efter andra världskriget dömdes han för landsförräderi och fråntogs sin militära grad. Senare sökte han sig till USA:s specialstyrkor under Vietnamkriget. Myten om honom fick liv efter hans försvinnande och död 1965.

MediaNr: CA64911

En sann entreprenör under den Högstes beskydd

av Matts Torebring. Tell it, 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

06 tim, 50 min. Talbok.

En högst ovanlig levnadshistoria som beskriver föräldrarnas fattiga liv, rik på kärlek och med en stark gudstro, i ett litet torp i Smålandsskogarna i slutet av 1930-talet. Matts växer upp i ett utfattigt bondeliv på 1950- och 60-talet där valet gällde, trots snälla föräldrar, mellan att arbeta eller att få stryk. En berättelse om hur han alltifrån barndomens affärer med skrot sedermera bygger upp och utvecklar familjeföretaget Torebrings.

MediaNr: CA62375

Allan Mann

av Thomas Tynander. Bazar förlag, 2023. Inläst av Adrian Gawel.

20 tim, 29 min. Talbok.

Allan Mann (1921-2005) stred som ung västgöte mot både Sovjetunionen, som frivillig i finska vinterkriget, och mot Nazityskland i Norge. I journalisten Thomas Tynander berättelsen får vi först möta honom när han tränar för att bli soldat och senare i fält när han befinner sig i stridens hetta. Texten är baserad på källor men har en klar skönlitterär ambition och liknar därför i mycket en äventyrsskildring, men med verklighetsbakgrund och ett djupt allvar.

MediaNr: CA65482

Geografi

Hjältevad

av Fotoklubben Bälgen. 1997. Inläst av Ingemar Jonson.

04 tim, 30 min. Talbok.

Historisk skildring, i ord och bild, av Hjältevad – från torp till samhälle – i Eksjö kommun. Det handlar bland annat om småföretagen, järnvägen, posten, biblioteket, träindustrierna, kvarnen, mejeriet, televerket och föreningslivet.

MediaNr: CA62388

Oves observationer från Askersund

av Ove Danielsson. Bild & Kultur, 2022. Inläst av Erik Björnfot.

07 tim, 20 min. Talbok.

Journalisten Ove Danielsson berättar om sina utflykter runt om I Askersund, kommunen som balanserar högst upp på Vätterns norra spets. Det blir turer i tid och rum, till firmor från förr, idrottsplatser och hem till färgstarka profiler i bygden.

MediaNr: CA66032

Bortom tiden

av Per Helge. Rallarros, 2023. Inläst av Ingemar Jonson.

03 tim, 33 min. Talbok.

Den siste soldaten i torpet Bolöt i norra Smålands skogsland friköper sitt torp 1908, och familjen fortsätter bruka det under nästan hela 1900-talet. De använder gamla, enkla redskap och uråldriga metoder, och deras liv utspelar sig både vid sidan av världen och mitt i den. Människorna längtar ingenstans eftersom de redan är framme. Sin rikedom bär de med sig invärtes. Ett dokument om en livsform med värden bortom tid och rum.

MediaNr: CA66015

Hornborgasjön

av Torbjörn Skogedal. Votum, 2018. Inläst av Kristina Bäckman.

04 tim, 05 min. Talbok.

Hornborgasjön i Västergötland är en av Sveriges mest kända fågelsjöar. Sjön är framför allt berömd för sin enorma samling av tranor, och deras dans, på vårarna. Torbjörn Skogedal, författare och fotograf, delar med sig av sina upplevelser och iakttagelser under alla årstider och berättar om hur landskapet utvecklats genom årtusenden. Innehåller över 300 fotografier.

MediaNr: CA64996

Samhälls- och rättsvetenskap

LSS - konkreta ärendefrågor

av Finn Kronsporre. Norstedts juridik, 2021. Inläst av David Zetterstad.

16 tim, 26 min. Talbok.

Kommunerna hanterar nio insatser inom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Rätten till en insats och omfattningen av den kan vara svårbedömd. Ofta saknas tydlig vägledning för tillämpningen. Med hjälp av frågor och svar ger boken stöd kring vanliga frågor för kommuner och handläggare. Svaren utgår från förarbetsuttalanden och rättspraxis. Tonvikten är på personlig assistans och assistansersättning genom Försäkringskassan.

MediaNr: CA65227

Riggat

av Petter Larsson. Atlas, 2023. Inläst av Thomas Ekelöf.

09 tim, 23 min. Talbok.

Petter Larsson, som tidigare varit ledarskribent på socialdemokratiska Arbetet, anser att myten om Sverige som klassresornas förlovade land, och meritokratins välsignelse legitimerar den växande ojämlikheten. Den falska tron att vi lever i ett rättvist samhälle förråder möjligheten att skapa det. Med jakten på meriter och formell utbildning följer statusstress, betygshets, psykiska problem och en högerradikal mobilisering.

MediaNr: CA65230

En berättelse om sex och makt

av Laurie Penny. Översatt av Bogg Johanna Karlsson. Ordfront, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

16 tim, 43 min. Talbok.

Författaren har tidigare skrivit ett antal hyllade och omdebatterade texter om feminism, sex, makt och politik. Den här boken är en fortsättning på de diskussionerna där författaren hävdar att det pågår en sexuell revolution och belyser det ur olika perspektiv. Klassiska frågor i ämnet som aborträtt, obetalt hemarbete, utseendeideal och incels tas upp. Ofta på ett provocerande och obekvämt sätt som utmanar våra uppfattningar om världen.

MediaNr: CA65480

En annan kärlek

av Göran Söderström. Carlssons, 2021. Inläst av Ove Ström.

38 tim, 28 min. Talbok.

Sammanställning av den forskning som funnits om homosexualitet och könsroller från antiken fram till idag. Ursprunget till rapporten är ett uppdrag som Socialstyrelsen fick av regeringen 1987 om att följa forskning om homosexualitet och de homosexuellas situation. Göran Söderström, docent i konstvetenskap, gjorde en forskningssammanställning som ligger till grund för denna bok, breddad under åren med ny forskning.

MediaNr: CA64974

Rent åt helvete

av Elinor Torp. Mondial, 2023. Inläst av Sara Losten.

04 tim, 00 min. Talbok.

Reportage- och debattbok av journalisten Ellen Torp där hon skildrar människor som städar i vårt land, och vilka arbetsvillkor de har. Många av de företag som anlitas för städning bygger på kriminalitet, usla villkor och människoexploatering. Företagen utnyttjar flyktingar som lever olagligt i Sverige till städjobb för låg lön och farlig arbetsmiljö. Det är ofta dessa företag som får jobb vid offentliga upphandlingar bara därför att de är billigast.

MediaNr: CA65724

iGen

av Jean M. Twenge. Översatt av Desirée Kellerman. Natur & kultur, 2018. Inläst av Elisabet Thorborg.

19 tim, 25 min. Talbok.

Smartphone-generationen, av författaren döpt till iGen, är de som är födda år 1995-2012. De läser färre böcker, jobbar mindre, lägger mindre tid på att träffa andra människor och har sämre psykisk hälsa än tidigare generationer. Så gott som alla i den här generationen har växt upp med och lever med en smartphone. Författarens hypotes är att detta påverkar de ungas mentala hälsa och sociala medier pekas ut som den stora boven.

MediaNr: CA64849

Ekonomi och näringsväsen

Inte bara bullar

av Jan Hedh. Bokförlaget Arena, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

08 tim, 41 min. Talbok.

Jan Hedh, konditor och bagarmästare, presenterar recept på 100 klassiska bakverk och kakor från förr. Det är kondisbakverk som inte längre finns att hitta på dagens svenska bagerier. Förutom traditionella bakverk finns det även recept på chokladägg, sufflé, maräng och glass. Hedh ser bakningen som en konstart, allt görs helt från grunden i såväl enklare som mer avancerade recept. Till varje recept finns en personlig historik.

MediaNr: CA64850

Odla utan spade

av Bella Linde. Ordfront, 2021. Inläst av Inga Pyk.

08 tim, 03 min. Talbok.

Första guiden på svenska till No Dig-odling, en lättskött och klimatsmart metod som vinner allt fler anhängare och som sakta men säkert revolutionerar trädgårdsvärlden. Metoden innebär att man anlägger och sköter en köksträdgård utan att ta ett endaste spadtag och utan att behöva vattna eller rensa ogräs. Här finns kapitel om anläggning av odlingsbäddarna, daglig skötsel, täckmaterial och kompost, naturlig näring med mera.

MediaNr: CA65344

Idrott, lek och spel

Full gas i 75 år

av Lisbeth Axelsson. Laxå Motorklubb, 2022. Inläst av Lena Berglund.

07 tim, 34 min. Talbok.

Historik över Laxå Motorklubb under 75 år – 1947-2022.

MediaNr: CA66012

Naturvetenskap

Längtans landskap

av Torbjörn Skogedal. Votum, 2022. Inläst av Kristina Bäckman.

05 tim, 32 min. Talbok.

En fotobok om landskapsupplevelser från Falsterbo i söder till Torne träsk i norr, där ett antal kända naturområden skildras. Tonvikten ligger på natur, även om det finns många kulturella referenser till kyrkor och annan äldre bebyggelse. Författaren kallar sitt verk en ”upplevelsebok” med texter om växer, djur och geologi och med poetiska kapitelrubriker som ”En smekning för ögat", "Dit blicken dras", "Förtrollande skådespel". Ingen guidebok men en vacker fotobok om naturen i storformat.

MediaNr: CA64998

Medicin

Knäck kärlekskoden

av Sofia Asplund. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Toya Westberg.

08 tim, 46 min. Talbok.

Knäck kärlekskoden vill vara en handfast bok om dejtandets konst för människor på autismspektrumet. I ett ”spel” som ska tolkas är risken för missförstånd stor. I den här handboken får läsaren råd om hur man ska våga ta sina första dejtingsteg. Författarna är legitimerade psykologer med inriktning på kognitiv beteendeterapi (kbt) och har en lång erfarenhet av att hjälpa personer med autism. Här ges även råd om hur man ska hantera relationer som tar slut.

MediaNr: CA64906

Såra tukt och sedlighet

av Mariah Larsson. Natur & kultur, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim, 26 min. Talbok.

För 100 år sedan blev man anhållen i Sverige om man visat en oanständig film. För 50 år sedan legaliserades pornografin och idag finns den tillgänglig i princip överallt, och gratis, via internet. En del har blivit rika på pornografin men de flesta har tvingats till det av ekonomiska skäl. Den svenska synden, sexliberalism och feminism har påverkat utvecklingen, liksom teknologiska fenomen som fotografi, film, tv, video och internet.

MediaNr: CA60762

Böcker för barn

Skönlitteratur

Förrädaren

av IJustWantToBeCool. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

04 tim, 04 min. Talbok.

Del 2 i serien Skurkarnas skurk som börjar med Skurkskolan. Stephanie ser fram emot en ny termin på Skurkskolan – trots allt som hände under den första. Men när elever på skolan kidnappas av en mystisk figur inser hon att även denna termin kommer bli allt annat än normal. Inte blir det bättre av att hennes bästa vän Sven hamnar i kärlekstrubbel och att rektorn ger henne ett svårt uppdrag.

MediaNr: CA65320

Spännande på en söndag

av Emelie Andrén. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 39 min. Talbok.

Sjunde och sista delen i en serie som börjar med Mystiskt på en måndag. Det är en helt vanlig söndag när Hugo och Vilma gör ett ovanligt fynd på biblioteket: en skattkarta. Någonstans i stan ligger en gömd skatt och bara väntar på dem. Det är ju det perfekta ämnet att skriva om i deras skolprojekt! Men först måste de hitta skatten.

MediaNr: CA65191

Fjärilshjärta

av Moa Backe Åstot. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

04 tim, 48 min. Talbok.

Ingen i skolan tror Vilda när hon säger att hon är same. Hon bestämmer sig för att ändra på det. Hon ska börja klä sig i kolt och be morfar, den enda i familjen som talar samiska, att lära henne språket. Men när morfar plötsligt dör ställs allt på ända. På begravningen träffar hon Samuel, som är några år äldre och har allt det Vilda själv saknar: kolten, renarna och språket. Allt det morfar aldrig hann ge henne. Kanske kan Samuel ge henne det?.

MediaNr: CA65321

Vera Svansons dagbok för trädgårdstomtar och superkära

av Moa de Bruin. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Britt Ronström.

04 tim, 07 min. Talbok.

Fjärde delen i serien om Vera och hennes familj, vänner och grannar som börjar med Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster. Pappas förråd av limited edition-tacos har försvunnit spårlöst, Veras bästa vän ska flytta, moster Bibban misslyckas när hon försöker vara polis, Hugo blir kändis på Tiktok, mamma får ett plötsligt trädgårdsintresse, Vera blir inte regissör för skolpjäsen och får oväntat en ny vän i en tidigare ovän.

MediaNr: CA65621

Om elden tar oss

av Cecilia Ekhem. Lind & Co, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

04 tim, 23 min. Talbok.

Sundsvall 1888. 12-åriga Sofia arbetar hårt för att hjälpa till att försörja sin familj. Hon försöker också hjälpa sin bästa vän, Joel, som är både föräldralös och utan ben. Men plötsligt ringer en klocka i staden - det brinner! Vinden får elden att sprida sig i rasande fart, och Sofia inser att Joel aldrig kommer att kunna ta sig undan den på egen hand. Nu måste hon rädda sin vän och överleva den värsta branden i Sveriges historia.

MediaNr: CA65623

Dracula checkar in

av Fredde Granberg. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 43 min. Talbok.

Familjen Rysberg är inte som andra familjer. De är vampyrer! Familjen har lämnat Transsylvanien för att bo bland människorna och nu driver pappa Drak-Olle och mamma Bettan ett hotell där de också bor tillsammans med dottern Vampyrella och adoptivsonen Uffe som är varulv. En dag kommer självaste greve Dracula till hotellet för att ha konferens med vampyrrådet. Drak-Olle vill imponera på Dracula men trasslar snart in sig i en härva av lögner.

MediaNr: CA65456

Mörkt vatten

av Pia Hagmar. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

01 tim, 03 min. Talbok.

Del 2 i serien Maggot & Molly som börjar med Rädda hunden. Maggot blir mobbad av några klasskamrater. Mardrömmen började när Filip kom till klassen. Redan första dagen blev Maggot Filips hatobjekt. Tack och lov har Maggot Molly och Zack på sin sida – världens bästa vän och världens bästa hund. Filip måste stoppas. Försöken leder rakt in i ett äventyr tusen gånger värre. För fiender kan ha hemligheter, riktigt hemska hemligheter.

MediaNr: CA65537

Inte riktigt döda

av Thomas Halling. Alfabeta, 2023. Inläst av Ove Ström.

01 tim, 20 min. Talbok.

Axel ser inte fram emot familjens sommarsemester i en avskild stuga mitt ute i skogen. Huset är inte i något vidare skick. Wifi är uruselt och Axel drömmer mardrömmar om en blek pojke som stirrar på honom med tom blick. Men mamma och pappa gör allt de kan för att Axel ska trivas och ha det bra. Kanske kan det bli ett mysigt lov ändå? Det försöker Axel i alla fall intala sig, ända tills han börjar bläddra i ett gammalt kvarglömt fotoalbum.

MediaNr: CA65622

Mörkret faller

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023. Inläst av Sara Losten.

06 tim, 42 min. Talbok.

Del 3 i serien Survivors som börjar med Den öde staden. Vildhundarnas hänsynslösa alfa har motvilligt gått med på att tillåta koppelhundarna att ingå i hans flock. Lucky däremot är för evigt utkastad ur flocken, på grund av sin roll som spion. Lucky försöker trivas med sin återvunna frihet, men den nya världen är förrädisk för en ensamhund. För första gången sedan det stora vrålet söker Lucky desperat efter andra hundar att samarbeta med.

MediaNr: CA65584

Ett okänt hot

av Justina Ireland. Översatt av Maggie Andersson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

04 tim, 20 min. Talbok.

15-åriga Vernestra Rwoh tycker att hennes första uppdrag som Jediriddare känns lite väl mycket som barnvaktande. Hon ska övervaka den 12-åriga Avon Starros på en rymdkryssare på väg mot rymdstationen Starlight Beacon. Men de har inte hunnit långt innan kryssaren skakas av explosioner. Medan de vuxna Jediriddarna försöker rädda skeppet får Vernestra, Avon, droiden J-6, en Jedilärling och en ambassadörsson fly därifrån.

MediaNr: CA65041

Rök

av Nina Ivarsson. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anna Wadström.

03 tim, 19 min. Talbok.

Det har brunnit i lokalen bredvid pizzerian och en person är svårt skadad. Roha vet att hon var där men minns i övrigt ingenting av det som hände den kvällen, har bara känslan av att hon är mer inblandad än hon kanske vill veta. Rykten och filmklipp sprids och bästa kompisen svarar inte i telefon. Roha får rådet av flera personer att hålla sig utanför, att ljuga om var hon befann sig, samtidigt som minnena långsamt kommer tillbaka.

MediaNr: CA65348

Sista chansen

av Martin Jern. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Malin Halland.

06 tim, 16 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Spökjägare. Spökjägarna är tillbaka och nu är det dags att en gång för alla göra upp med Katarina och de andra spökena på Andra sidan! Holly och hennes kompisar har kanske hittat ett sätt att besegra dem. I Vilaholm fortsätter spökuppdrag att välla in. Men Holly har tillräckligt med att försöka hantera att hennes mamma dykt upp efter flera år. Dessutom har Holly och Joakim äntligen blivit ihop. Eller har de det?.

MediaNr: CA65289

Abow

av Nora Khalil. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Sven Åberg.

04 tim, 06 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Yani. När Rayan står utanför sin nya skola känns det som han hamnat fel. Samtidigt som han ska hantera sitt nya gymnasieliv märker han hur Caspian driftar åt ett helt annat håll. I hans garderob hittar Rayan en skottsäker väst. Och hur ska han förklara allt för Wahida, som han längtar efter men som är så avvisande? Gamla och nya världar krockar i denna uppföljare till den Augustnominerade och prisbelönta "Yani.

MediaNr: CA65580

Fullt ös

av Jeff Kinney. Översatt av Thomas Grundberg. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 42 min. Talbok.

Del 17 i serien Dagbok för alla mina fans som börjar med Gregs bravader. När Greg bestämmer sig för att haka på storebrorsan Rodricks band, Böjs i Blajan, vet han inte riktigt vad han har gett sig in i. Men han inser snart att det coola rock’n’roll-livet innebär sena kvällar, obetalda spelningar, bråk med andra bandmedlemmar och brist på pengar. Vägen till ära och berömmelse kan vara väldigt hård.

MediaNr: CA65011

Svartkonstboken

av Ingela Korsell. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Björn Muda.

02 tim, 42 min. Talbok.

Del 2 i en serie som börjar med Experimentet. Tack vare forskningsassistenten Kamala har fyra av de fem mutantbarnen återförenats och är gömda för den som är ute efter dem. Men hur ska de lyckas befria Molly, det femte barnet, som är inlåst i en kulvert under universitetet? De måste lära sig att samarbeta och hantera sina mutantkrafter och det måste gå fort, för den som jagar dem har inte gett upp.

MediaNr: CA64882

Kändiscrush

av Kirsti Kristoffersen. Översatt av Sofia Nordin. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Helena Gripe.

05 tim, 55 min. Talbok.

Karoline måste vara med mormor på en trist campingplats hela sommarlovet. Men när hon träffar Mathias blir allt perfekt. Men Mathias döljer något för henne och när han över en natt blir Nordens största kändis ändras plötsligt allt. Vad innebär det när den man är kär i är någon som alla tror att de känner? Är han fortfarande samma person som hon blev kär i? Vad och vem går det egentligen att lita på?.

MediaNr: CA65460

Alvablot

av Ulrika Kärnborg. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Britt Ronström.

04 tim, 06 min. Talbok.

Del 2 i serien Stormens döttrar som börjar med Nattflygare. Gylla lever ett hårt men förutsägbart liv som träl på gården Harg. Men när det visar sig att hennes matmor är svårt sjuk ändras allt. Torborg, en völva kunnig i trollkraft och läkekonst, kallas till gården, men ingenting verka hjälpa. Det börjar mumlas om människooffer, och plötsligt är Gyllas liv i fara. Berättelsen bygger på verkliga händelser i det vikingatida Sverige.

MediaNr: CA65586

Stormskogens hemligheter

av L. D. Lapinski. Översatt av Hanna Williamsson. Modernista, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 47 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Resebyrån Främmande Världar. Sökandet efter resebyråns grundare, Elara Mercators väska fortsätter. Den kan hjälpa dem att få slut på Multiversum och stoppa det magistjälande sällskapet Seren. På resebyrån flera resväskor som för en till andra världar. När Elaras väska hittats blir de överfallna av Serens ondskefulle ledare, Azarus och Flick måste samla sin magiska kraft för att föra sig och vännerna i säkerhet.

MediaNr: CA65258

Sand

av Petter Lidbeck. Informationsförlaget, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

01 tim, 45 min. Talbok.

Berättelsens huvudperson heter Amad och han har fått praoplats på ett företag som jobbar med sand. I början tycket han det är tråkigt men sakta men säkert kommer han in gemenskapen, samtidigt som det sker ett inbrott på företaget vilket bidrar med lite dramatik. Romantiken kommer så småningom, då han möter sitt livs första kärlek. Romanen är utgiven på ett förlag, drivet av Svenskt näringsliv, med syfte att ”föra skola och näringsliv närmare varandra.” Boken vänder sig till ungdomar i årskurs 7-9.

MediaNr: CA65744

Lasten

av Petter Lidbeck. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Helena Gripe.

02 tim, 01 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Festen. Signe Holm och kusinen Elsa njuter av sommarlovet när någon skjuter mot ett matbud på cykel mitt i det idylliska lilla samhället. Vad alla tror är en enstaka händelse visar sig när Signe och Elsa börjar gräva vara en del av något mycket större och de dras in i en livsfarlig härva.

MediaNr: CA65655

Solvaktaren

av Maja Lunde. Översatt av Barbro Lagergren. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

04 tim, 33 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Snösystern. Lilja minns knappt den sol som brukade lysa över byn förut. Den värld hon har omkring sig nu är regntung och mörk, inget vill växa i den blöta jorden. Men Liljas morfar vet något om solen, som ingen annan vet. Och en morgon bestämmer sig Lilja för att springa efter honom trots att hon absolut inte får. När hon når skogens djup öppnar sig en annan värld och hon kastas in i ett hisnande äventyr.

MediaNr: CA65255

Agnes Evander och Ondskans näste

av Anna Lundgren. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

04 tim, 59 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Agnes Evander och De dödas sjö. Den begåvade världen är i stor fara. Många elever har lämnat Delevinge av rädsla för Marius och hans dotter Vendela. Agnes Evander och hennes vänner är kvar på skolan för att sätta stopp för ondskan. Tillsammans med medlemmar ur Rådet försöker de lista ut fiendens gömställe och tack vare Agnes syner får de upp ett spår. Synerna leder dem till en mörk skog och en förfallen borg.

MediaNr: CA65371

Kuben

av Nils Lundkvist. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av David Zetterstad.

08 tim, 01 min. Talbok.

I ett land som styrs av den auktoritära Statsapparaten finns John, som bor med mamma och pappa i Yttersta Vildmarken. En dag får han en stor mystisk kub vari pojken Marjo befinner sig. Hans föräldrar har deltagit i motståndsrörelsen och han har därför har blivit omplacerad av Statsapparaten. Även John blir en del av motståndsrörelsen men han förstår han att någon i byn läcker om rörelsens aktivitet. En sci-fi om hur en auktoritär regim tar ett allt hårdare grepp om samhället.

MediaNr: CA65374

Tu man hand

av Tomas Lagermand Lundme. Översatt av Ninni Holmqvist. X Publishing, 2008. Inläst av David Zetterstad.

04 tim, 17 min. Talbok.

En berättelse om en 14-årig Köpenhamnskille under tre svåra månader. Hans mamma har hamnat på en psykiatrisk avdelning, hans pappa har en ny kvinna och hans älskade mormor har dött. Han bor hos gode vännen ”Lasse” och går till psykolog men ägnar sig i hög grad åt självskadebeteenden, som ett sätt att själv hantera sin situation. Boken belönades 2007 med det danska Skriverpriset. För läsåldern ”unga vuxna”.

MediaNr: CA65453

Allomorferna

av Sara Lövestam. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Wadström.

02 tim, 58 min. Talbok.

Bojan är ensam hemma sjuk när mamma är på universitetet och pluggar grammatik. Utanför fönstret står en tall där märkliga små varelser som kallar sig allomorfer lever. Kråkan högst upp i tallen kidnappar en allomorf och vill ha verb, substantiv och adjektiv i utbyte för att lämna tillbaka honom. Bojan förvandlar sig till allomorf genom en ramsa och använder mammas grammatikkunskaper för att hjälpa allomorferna att rädda sin vän. Kapitelbok.

MediaNr: CA65256

Flickan från underjorden

av Sara Mauritzon. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 26 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Silvermannen. En höststorm drar in över Hejdafors. Träden rister, vinden tjuter och det är omöjligt att sova. När Lillo tittar ut genom fönstret syns ett ljus från grannen Tors hus. Tidigare under hösten har tusentals grodor invaderat den lilla staden och Loke, alias Silvermannen, har gett sig till känna. När det dagen efter stormen händer märkliga saker anar Lillo att nya hemskheter är på gång.

MediaNr: CA65533

Tick tack

av Kim Olin. Argasso, 2023. Inläst av Måns Westling.

01 tim, 21 min. Talbok.

Luka är på väg hem till sin våldsamma pappa när han stöter på en man som är ute på ett farligt räddningsuppdrag. Mannen måste hitta ett sätt att flytta en tickande bomb, stulen under en uppblossande gängkonflikt, och ta den till en säker plats innan den detonerar. Luka dras motvilligt in i planen, och snart börjar en kamp mot tiden. Ska han hinna undanröja faran innan det är för sent?.

MediaNr: CA65370

Träsvärdet

av David Renklint. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Anna Döbling.

05 tim, 14 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Järnhanden. Embla ger sig ut på en ny farofylld färd över havet för att finna sin mamma och för att finna trägriman, den sista och starkaste av Vittras döttrar. Derya, Rist och de andra i besättningen följer självklart med, men deras vänskap och mod blir satta på tuffa prov. Sedan Embla fann den mytomspunna Grimdolken och blev dolkbärare är det många som är ute efter henne.

MediaNr: CA65535

Stenhjärtat

av David Renklint. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Malin Wahlstedt.

05 tim, 10 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Järnhanden. Embla är äntligen hemma på Almön igen, efter äventyren med kapten Järnhand. Men ingenting är som det ska. Dimvattnet som var tänkt att lindra mammas sjukdom verkar inte hjälpa. Ön och dess almar beter sig annorlunda och fler och fler människor väljer att lämna ön. Högerhanden av järn som Embla fick under striden mot järngriman Castra är svår att använda.

MediaNr: CA65534

Med sådana vänner

av Meg Rosoff. Översatt av Ulla Roseen. Gilla böcker, 2023. Inläst av Risto Hurskainen.

05 tim, 38 min. Talbok.

New York. Juni 1983. Beth flyttar från en småstad till ett dallrande varmt Manhattan för att göra praktik på en prestigefylld tidning. Allt är nytt och främmande, och inte alltid så härligt. Så blir hon kompis med Edie, också praktikant men vanvettigt cool, vacker och världsvan. De blir bästa vänner. Men allt är kanske inte helt vad det verkar vara, och under ytan i Edies värld bubblar lögner och svek. Med sådana vänner, vem behöver fiender?.

MediaNr: CA65368

Ormsaltaren

av Johan Rundberg. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

03 tim, 49 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Nattkorpen. Mika är tillbaka i Stockholm, men även om hon är glad att ha hittat sin mamma så har livet inte riktigt blivit som hon hoppats. Uppdragen lyser med sin frånvaro och Valdemar arbetar med något han helst inte vill berätta om. En kväll söks Mika upp av en bekant från förr som vittnar om att hennes vänner kan vara i fara. Kort därefter inträffar en tragisk händelse som skakar om tillvaron för Flickornas gäng.

MediaNr: CA65532

Glömskans flod

av Tanya Stewner. Översatt av Anna Lindberg. Tukan förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

11 tim, 02 min. Talbok.

Första delen av den sjätte boken i serien om havsflickan Alea som börjar med Vattnets lockelse. I sakta mak glider Crucis fram över Elbes vågor. Båten är i samklang med floden som slingrar sig fram genom landskapet. Alea står i fören. Hon känner sig dragen till Elbe på ett oförklarligt sätt. Men hon minns inte att hon haft något med vatten att göra i sitt liv. Hon vet inte ens om hon kan simma. Hur har det blivit så? Alea försöker minnas.

MediaNr: CA65528

Dödens bio

av Tobias Söderlund. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

01 tim, 40 min. Talbok.

Del 5 i serien Spökhunden Buster som börjar med Mysteriet på kyrkogården. Bio Fenix ska öppna igen efter att ha varit stängd i femtio år. Ellen och hennes bror Oscar har biljetter till premiärvisningen. Ett besök som blir riktigt läskigt - och inte enbart för att de ser på skräckfilm. Bion ruvar nämligen på en mörk hemlighet. Ett mysterium som bara kan lösas med hjälp av spökhunden Buster.

MediaNr: CA65257

Skuggaren

av Thomas Taylor. Översatt av Jan Risheden. Modernista, 2022. Inläst av Dan Bratt.

09 tim, 05 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Malamander. När andra städer firar halloween pågår något ännu mörkare i Avgrundens Havsbad. Där är det Gastanatt och en tungsint gast - instängd i en lykta - inväntar rätt tillfälle att slå till. Legenden säger att om folket låta bli att tända de speciella trasselvekljusen, och om ingen lyckas trolla fram skuggfigurer i en offerrit på piren, så kommer Skuggaren att sluka de levandes skuggor.

MediaNr: CA65461

De dödas längtan

av Gustav Tegby. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 12 min. Talbok.

Del 2 i serien Bortbytingar som börjar med De överblivnas armé. Dorian hade bestämt sig för att skärpa sig och börja ta ansvar. Men dessvärre har hans försök att ställa allt till rätta i stället orsakat inbördeskrig bland Stockholms bortbytingar. Nu rustar både Väsenverket och De överblivnas armé för strid, och Dorian och hans vänner dras in i ett kaos av intriger och mörka hemligheter. Hans nya liv som älva hade kort sagt kunnat börja bättre.

MediaNr: CA65457

Planeten Joy

av Jenny Valentine. Översatt av Gun-Britt Sundström. Atrium, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 59 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Joy alltid glad. 10-åriga Joy Applebloom och hennes familj flyttar till England och Joy börjar på en ny skola. Det börjar en annan ny tjej klass också, Phoebe Dark. Phoebe håller sig för sig själv och verkar inte gilla någon och Joys försök att bli vän med henne ser ut att misslyckas. Men Joy Applebloom ger inte upp! Joys syster Claude säger att det är dags att lämna planeten Joy och lära känna planeten Phoebe.

MediaNr: CA65194

Den längsta natten

av Elias Våhlund. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 53 min. Talbok.

Del 8 i serien Handbok för superhjältar som börjar med Handboken. Lisa, Robert och Max har äntligen listat ut sambandet mellan återvändarna och alla inbrotten i Rosenhill. Nu gäller det bara att få ett slut på det hela. Samtidigt är Nick på väg för att hjälpa sina vänner, men innan han hinner fram går något fel. I stället måste Nick kämpa för sitt liv. Det blir den längsta natten någon av superhjältarna någonsin varit med om.

MediaNr: CA65153

Faktaböcker

Religion

Barnens judiska år

av Johanna Schreiber. Hillelförlaget, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 48 min. Talbok.

Första svenska boken någonsin som beskriver judiska högtider, traditioner och kultur ur ett barnperspektiv. Innehåller fakta om judiska högtider, traditionella och nya recept att laga och baka tillsammans, pysselinstruktioner, nyöversättningar av sångtexter och annat som behövs för att få till ett fint firande. Passar alla som är nyfikna på att utforska eller utveckla sin egen och sin familjs judiska identitet och judiska traditioner.

MediaNr: CA64880

Ekonomi och näringsväsen

Företagsekonomi för icke-ekonomer

av Wolfram Trostek. Sanoma utbildning, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

17 tim, 31 min. Talbok.

Företagsekonomiska begrepp och samband förklaras på ett lättförståeligt sätt och läsaren behöver inga förkunskaper i ämnet. Boken täcker upp alla relevanta delar av företagsekonomin, allt från företagets affärsidé, marknadsföring, inköp och försäljning till skatter, bokföring, kalkyler, budgetering och avveckling av företag. Den innehåller dessutom flera exempel från verkligheten.

MediaNr: CA64952

Sagor om modiga hjältedjur

av Mike Unwin. Översatt av Annika Meijer. Triumf förlag, 2019. Inläst av Martin Bondeman.

02 tim, 23 min. Talbok.

34 berättelser ur verkligheten om djur som på olika sätt medverkat till att rädda liv framför allt i krig. Det handlar om krigselefanter, brevduvor och hundar som har deltagit i krigsinsatser men också varit till glädje och uppmuntran för både stridande och sårade soldater. Berättelserna är korta och har en bild på varje uppslag. I slutet av boken finns ordförklaringar och ett fotogalleri.

MediaNr: CA65315

Naturvetenskap

Korpen

av Bengt-Erik Engholm. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 57 min. Talbok.

Det här är boken som berättar allt om korpar. Korpen har funnits med sedan urminnes tider och har spelat en viktig roll i människornas berättelser och mytologi. Den har setts som världsalltets skapare och som ett varsel om död. Den är intelligent och den leker nästan hela tiden. Boken tar upp såväl korpens mytologiska betydelse och plats i folktron som korpen som biologisk varelse och hur den lever. Innehåller illustrationer.

MediaNr: CA64518

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Kalimat akbar min bayt

av ʿAbbās Bayḍūn. Nawfal, 2022. Inläst av Yousef Alkabbani.

01 tim, 10 min. Talbok.

Abbas Beydoun (f. 1945), är en libanesisk poet, prosaförfattare och journalist. Han föddes i södra Libanon och studerade så småningom på universitetet i Beirut och på Sorbonne i Paris. Han har givit ut närmare 20 diktsamlingar varav denna, [Ord större än ett hus], är Bayduns senaste och innehåller 44 korta dikter om livet och existensen. Som poet är han särskilt influerad av franske lyrikern Pierre Jean Jouve och den grekiske poeten Ioánnis Rítsos. Sedan lång tid tillbaka är han ansvarig för kultursidorna i den libanesiska dagstidningen As-Safîr. Inläsning på arabiska.

MediaNr: CA65358

al-Liṣṣ wa-al-kilāb

av Najīb Maḥfūẓ. Dīwān, 2022. Inläst av Yousef Alkabbani.

05 tim, 05 min. Talbok.

Said Mahran är en tjuv som just kommit ut ur fängelset i Kairo. Han har hamnat där på grund av vänners svek. Frustrerad och allt mer aggressiv söker han hämnas på dem som svikit honom, men hans vendetta blir bara ett meningslöst blodbad där oskyldiga drabbas. På ett närmast ödesbestämt sätt handlar sedan Said fel i varje situation och närmar sig undergången. Om trohet, svek och hämnd. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65275

al-Wajh al-ākhar lil-ẓill

av Rashīd al- Ḍaʿīf. Dār al-Sāqī, 2022. Inläst av Yousef Alkabbani.

07 tim, 30 min. Talbok.

Den libanesiske författaren och poeten Rashīd al-Daif, 1945- , fokuserar sedan 2019 på det arabiska kulturella, populära arvet och dess myter och sagor. I denna roman finns en stil där gränsen mellan det realistiska och fantastiska är flytande. Drottningen flyr för sitt liv, gravid med ett mystiskt och profetiskt tillkommit barn. Kungens män jagar henne ständigt ända tills den andra sidan av skuggan avslöjas. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65359

Fromme Lügen

av Irene Dische. Översatt av Otto Bayer. Eichborn, 1989. Inläst av Annelie Olga Schönfelder.

09 tim, 43 min. Talbok.

Sju berättelser om människor i utanförskap, emigranter, strandsatta människor, flyktingar och äldre människor. Till exempel den gamle mannen i New Jersey som hans egna barnbarn misstar för Adolf Hitler; den försummade nobelpristagaren som lever på förpackad mat; den förvirrade patologen i biktstolen; den judiske svarthandlaren i Berlin. Berättelserna utspelar sig i Berlin och New York. Inläst på tyska.

MediaNr: CA61034

Zündels Abgang

av Markus Werner. Residenz-Verlag, 2008. Inläst av Sylvan Guntern.

03 tim, 39 min. Talbok.

Konrad och Magda Zündel har kommit överens om att inte tillbringa sin semester tillsammans den här gången. Konrad vill åka till Grekland. Strax innan färjan från Ancona till Patras avgår tappar Zündel en framtand. Han vill inte gå runt i tre veckor med ett gap i tänderna. I panik lämnar han skeppet och sätter sig på tåget till Genua. Väl där meddelar han Magda att han vill komma tillbaka till henne. Inläst på tyska.

MediaNr: CA61035

No plan B

av Lee Child. Bantam, 2022. Inläst av Sarah White.

11 tim, 16 min. Talbok.

Den före detta militärpolisen Jack Reacher blir vittne till hur en kvinna knuffas under en buss och dör. Reacher följer efter mördaren till fots, än så länge omedveten om att det inte handlar om ett spontant vansinnesdåd. Mordet är i själva verket en del av något mycket större: en hemlig konspiration med mäktiga personer insnärjda i en avancerad komplott där det inte finns något utrymme för misstag. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65551

The house in the pines

av Ana Reyes. Dutton, 2023. Inläst av David Rubenstein.

08 tim, 15 min. Talbok.

Maya gick i high school när hennes bästa vän, Aubrey, ramlade ihop och dog framför en gåtfull man, Frank, som de tillbringat sommaren tillsammans med. Sju år senare bor Maya i Boston och hon har försökt förtränga det som hände med Aubrey. Men så får hon se ett klipp på Youtube där en kvinna faller ner och dör framför en man, och den mannen är Frank. Maya återvänder till sin hemstad och försöker minnas vad som egentligen hände. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65231

Katri Helena

av Elina Hirvonen. Johnny Kniga, 2023. Inläst av Anni Tani.

12 tim, 14 min. Talbok.

Biografi över den finländska sångerskan Katri Helena, 1945- . Hon växte upp i utkanten av Tohmajärvi i norra Karelen. Hon har gjort mer än 400 inspelningar och bland annat representerat Finland i Eurovision Song Contest 1979 och 1993. I boken, skriven av författaren Elina Hirvonen, berättar Katri Helena sin historia ur egen synvinkel och med sin egen röst. Vad har varit viktigt i livet och vem är Katri Helena? Inläst på finska.

MediaNr: CA65822

Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja

av Tuomas Kyrö. WSOY, 2018. Inläst av Heikki Kinnunen.

04 tim, 13 min. Talbok.

Lokaltidningen Sysi-Suomen ska läggas ner. Hur ska människor nu kunna synas och mötas? Om motsättningen mellan längtan till ”den gamla goda tiden” och resan in i framtiden. Inläst på finska.

MediaNr: CA61533

Nurmettuva tie, päättyvä polku

av Markku Mantila. Docendo, 2022. Inläst av Jussi Puhakka.

14 tim, 50 min. Talbok.

Sista delen i en romantrilogi som inleds med On toinenkin polku taivaaseen. Den nya tiden har kommit till Peräseinäjoki med ekonomisk kris till följd av Sovjetunionens kollaps. Man upplever baksidan av att öppna sig mot världen. För vissa är den nya tiden oacceptabel och författarens åldrande romankaraktärer börjar fundera över sina val i livet. När allt kommer omkring är gränsen mellan rätt och fel bara en linje som dras i vatten. Inläst på finska.

MediaNr: CA65763

Englantilainen romanssi

av Niina Mero. Gummerus, 2019. Inläst av Pirjo Heikkilä.

10 tim, 16 min. Talbok.

Nora älskar England över allt annat. Hon älskar allt – böckerna, konsten, musiken, humorn och gotiken. Tyvärr bor inte Nora där utan i Finland. Hennes syster bor i Oxford och när hon ska gifta sig blir Nora inbjuden. Men hon tackar bara motvilligt ja. Tänk om landet inte lever upp till hennes förväntningar? Väl på plats får hon njuta av storslagna herrgårdar, lummiga trädgårdar och dammiga bibliotek. Det blir både en romantisk och mystisk resa. Inläst på finska.

MediaNr: CA65504

Kuka viimeiseksi jää

av Jenni Multisilta. Otava, 2023. Inläst av Esme Kaislakari.

13 tim, 51 min. Talbok.

I en kuststad öppnad 1997 nöjesparken Riemuranta. Det blir dock en kort glädje då en olycka i parken leder till att den snart stängs, för att därefter förfalla. Tjugo år senare har man åter öppnat grindarna till Riemuranta, efter att n renovering har gjorts. HR-chefen Eveliina anar dock oråd, eftersom ett offer för den tidigare olyckan törstar efter hämnd och det visar sig att även Eveliinas liv är i fara. Psykologisk thriller. Inläsning på finska.

MediaNr: CA65766

Jalat ilmassa

av Antti Rönkä. Gummerus, 2019. Inläst av Valtteri Lehtinen.

06 tim, 01 min. Talbok.

Aaro ska börja studera i en annan stad, vilket medför nya vänner. Trots att skolåren med mobbarna tillhör det förflutna känner sig Aaro fortfarande oönskad. Alternativen är att fly eller att möta sin rädsla. Inläst på finska.

MediaNr: CA65507

Uskollinen lukija

av Max Seeck. Tammi, 2019. Inläst av Pinja Flink.

12 tim, 13 min. Talbok.

Det är vinter i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en villa där polisen har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är i väg på ett framträdande. På natten råkar han ut för en bilolycka och omkommer. Inte långt därefter syns han dock på en kamerasekvens från tunnelbanan, livs levande. Polisen står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Inläst på finska.

MediaNr: CA61206

Marjareissu

av Matti Sihvonen. Kirjapaja, 2015. Inläst av Anna Saksman.

03 tim, 17 min. Talbok.

I de tidiga stadierna av en minnesstörning fungerar erinran och diskussion av minnen som en drogfri behandling. I boken Bärresa tar biskop emeritus Matti Sihvonens berättelser oss till mitten av barndomens händelser – bärplockning i skogen, fisketurer, jul i kyrkan och mormors matbord. I slutet av varje berättelse finns förslag på hur man själv kan komma i kontakt med sina minnen. Inläst på finska.

MediaNr: CA61530

Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa

av Jari Tervo. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2021. Inläst av Tuukka Haapaniemi.

17 tim, 16 min. Talbok.

Historisk roman om Mikael Olofsson Agricola, född cirka 1507 i Torsby i Pernå socken i östra Nyland, död 9 april 1557 i Nykyrka socken nära Viborg. Han var reformator för Finland, biskop i Åbo stift samt rektor för Åbo skola. Han kallas ofta för det finska skriftspråkets fader, då han publicerade de första tryckta böckerna på finska. Inläst på finska.

MediaNr: CA65509

Punainen planeetta

av Joonatan Tola. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2021. Inläst av Ilkka Villi.

11 tim, 04 min. Talbok.

När Joonatan, bosatt i Karelen, får ett samtal att hans mormoder är döende packar han ner sin pappas krigshjälm i bilen och åker till henne. Mormodern tror att det är hennes son Miko som har kommit. Joonatan påminner om att Miko är död och frågar mormodern om vad hon minns av sin son. Men mormodern vill inte minnas och Joonatan börjar själv forska och skriva sin egen livshistoria. Inläst på finska.

MediaNr: CA65514

Hirvikaava

av Antti Tuomainen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2021. Inläst av Pääkkönen Antti L. J..

08 tim, 34 min. Talbok.

Del 2 i en trilogi som börjar med Jäniskerroin. Äntligen har försäkringsmatematiker Henri Koskinen fått både sitt liv och den ärvda äventyrsparken på fötter. Nu krävs förnyelse och Henri har siktet inställt på det legendariska Älghoppet. Konungen av alla attraktioner, med hela tio äventyrsaktiviteter, kommer att dra horder av barn. Men planerna utmanas när en man från det förflutna dyker upp. Inläst på finska.

MediaNr: CA65865

Jäniskerroin

av Antti Tuomainen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2020. Inläst av Antti L. J. Pääkkönen.

10 tim, 22 min. Talbok.

Del 1 i en trilogi. Henri Koskinen blir arbetslös samtidigt som hans bror Juhani plötsligt dör och efterlämnar en kaotisk äventyrspark och spelskulder. Henris ordnade tillvaro fylls plötsligt av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare. Han inser att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att livet kan vara fyllt av äventyr och kärlek. Inläst på finska.

MediaNr: CA65515

Suomaa

av Maria Turtschaninoff. Översatt av Sirkka-Liisa Sjöblom. Tammi, 2022. Inläst av Pinja Flink.

11 tim, 48 min. Talbok.

Nevabacka är ett ödsligt torp vid skogen i Österbotten. Det anlades av en före detta soldat på 1600-talet. När han inte höll sitt löfte till skogsfolket om att inte odla mossen drabbades han av olycka. Vi får följa generationerna i och runtomkring Nevabacka genom glädje och sorg förändrade levnadsvillkor och samhällsomvandlingar från 1600-talet till 2000-talet. Ständigt närvarande är skogen med alla dess innebörder. Inläst på finska.

MediaNr: CA65780

Gråsoner

av Arne Treholt. Gyldendal, 2004. Inläst av Are Storstein.

24 tim, 05 min. Talbok.

Den norske spionen Arne Treholts (1942-) berättelse om sitt liv. 1984 greps Treholt anklagad för spioneri för Sovjetunionen och Irak, då den största händelsen under norsk efterkrigstid. Han dömdes till 20 år fängelse för landsförräderi men efter 10 år benådades han. I boken berättar Treholt om sitt dramatiska liv och om det nationella trauma hans förräderi gav upphov till. Inläst på norska.

MediaNr: CA61037

Kristin Lavransdatter

av Sigrid Undset. Norska Bokklubben, 1969. Inläst av Elna Hallenberg.

11 tim, 27 min. Talbok.

Del 1 i romantrilogin Kristin Lavransdotter. Gudbrandsdalen i Norge på 1300-talet. Kristin blir bortlovad som femtonåring. Men under tiden som ungsyster i klosterskolan träffar hon Erlend, en man som är ridderlig men har ett tvivelaktigt rykte. Kristin blir förälskad men kan hon bryta den ingångna förlovningens löfte? Klassiker från 1920. Sigrid Undset, 1892-1949, norsk författare. Nobelpris i litteratur 1928. Inläst på norska.

MediaNr: CA65921

Ṣalām sānduq̄

av Sārā Balāy. Empadit AB, 2022. Inläst av Yosief Yohannes.

21 tim, 27 min. Talbok.

Självbiografisk skildring, skriven i novellform, som handlar om Saba som deltog i kampen för ett självständigt Eritrea. Genom flera mångfacetterade kvinnliga öden beskriver författaren hur det är att växa upp som tjej, ta värvning i armén, kriga och förlora väninnor. Allt detta i ett mansdominerat samhälle. Inläst på tigrinska.

MediaNr: CA65242

Böcker för barn

al-Muʿtaqal

av Samira Ahmad. Översatt av Adunīs Sālim. Nawfal, 2021. Inläst av Yousef Alkabbani.

17 tim, 11 min. Talbok.

Layla är en vanlig sjuttonårig muslimsk-amerikanska som trotsar utegångsförbud. I landet hårdnar stämningen mot muslimer. Laylas pappa får sparken från jobbet som professor på universitetet och hans böcker bränns. När förföljelsen av amerikanska muslimer ökar deporteras Layla och hennes familj liksom tusentals andra till ett interneringsläger med taggtrådsstängsel och bevakat av kameror och soldater. Futuristisk ungdomsroman. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65364

Qarāṣnah al-baḥr al-jalīdī

av Frida Nilsson. Översatt av ʿAlāʾ al-Dīn Abū Zaynah. Dār al-Muná, 2021. Inläst av Yousef Alkabbani.

13 tim, 51 min. Talbok.

Boken bygger på radiomanuset till julkalendern 2012: Siri och ishavspiraterna. Piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Han är så fruktad att ingen vågar söka efter barnen. Men så tar han Siris lillasyster Miki. Då gör Siri det som ingen annan vågar, hon ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65363

The forever song

av Julie Kagawa. Mira Ink, 2014. Inläst av Danielle Blackbird.

13 tim, 16 min. Talbok.

Del 3 i serien Blood of Eden som börjar med The immortal rules. Allison Sekemotos värld ligger i ruiner, inget liv är heligt och lojaliteter bryts utan vidare. Hon ställs inför ett dilemma. Lyckas hon övervinna den psykopatiska vampyren Sarren är konsekvensen nämligen ett liv i ensamhet. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65186

21 muʿammā-yi pulīs

av Bengt Fredrikson. Översatt av Namdar Nasser. Intishārāt-i Parīyān, 2019. Inläst av Parvin Mohammadian.

02 tim, 17 min. Talbok.

Den här boken innehåller 21 spännande deckargåtor som går att lösa med hjälp av ledtrådar i texten och bilderna. Alla historier har inträffat i verkligheten. Vissa är jättesvåra att lista ut, och andra lite lättare. Gåtorna är hämtade både från nutiden och historien. Läsaren får bland annat klura ut varför Lasse-Maja blev fasttagen efter en kyrkostöld och hur helikopter-rånarna i Västberga lurade polisen. Inläst på persiska.

MediaNr: CA65873