På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Nominerade till Augustpriset 2014

Här är vinnarna och de nominerade till årets Augustpris. I Legimus kan du låna många av böckerna.

Här är de nominerade med en motivering.

Vinnarna:

Liv till varje pris, Kristina Sandberg, Norstedts

Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?

CS Library-RSS
 1. Liv till varje pris (2014)

  Omslagsbild för Liv till varje pris

  Av: Sandberg, Kristina

  Liv till varje pris Talbok Talbok

  Del 3 i serien inledd med Att föda ett barn. Medelålders Maj, hemmafru i Örnsköldsvik, oroar sig för Tomas stretande med firman och nykterheten, sonen Lasses slarv sista året i folkskolan och dottern Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal drar rivningsvågen fram genom staden och folkhemmet växer fram. Majas trygga tillvaro kommer allt mer i gungning

  Snittbetyg 2,7 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Liv till varje pris.

  Boken finns även som:

  1. Liv till varje pris Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:

Naturlära, Lars Lerin, Albert Bonniers förlag

Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

Finns inte i Legimus

Mördarens apa, Jakob Wegelius, Bonnier Carlsen

Legenden om Sally Jones har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!

CS Library-RSS
 1. Mördarens apa (2014)

  Omslagsbild för Mördarens apa

  Av: Wegelius, Jakob

  Mördarens apa Talbok med text Talbok med text

  Människogorillan Sally Jones och hennes vän Henry Koskela, kallad Chiefen, befinner sig i Lissabon. Där tar de diverse jobb i hamnen och till sjöss. Efter ett mystiskt smugglingsjobb hittas en man vid namn Alphonse Morro mördad. Chiefen blir falskt anklagad för mordet och fängslas. Sally gör nu allt för att rentvå Chiefens namn. Hon får farliga makter mot sig och kampen blir svår. Fristående fortsättning på prisbelönta Legenden om Sally Jones

  Snittbetyg 4,6 av 5 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mördarens apa.

  Boken finns även som:

  1. Mördarens apa Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:

 

Övriga nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

 

Ma, Ida Börjel, Albert Bonniers förlag

Som barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt Ma. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt.
Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.

CS Library-RSS
 1. Ma (2014)

  Omslagsbild för Ma

  Av: Börjel, Ida

  Ma Talbok Talbok

  Ma är japanskans tecken för tomhet, glapp, ockuperat utrymme, rumslighet. Ma kan också beteckna gudaväsen, tid, massa och minne men också - en mor. Ida Börjels, f. 1975, nya bok är ett försök att skriva de döda i deras frånvaro - men skrivs de fram levande igen eller om igen döende, döda? Det är en samling dikter villkorade av den årslånga tystnad som föregick arbetet, av tigandet, oförmågan och vägran att skriva

  Snittbetyg 2,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Ma.
  Lägg till i:
 
 

Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg, Natur & Kultur

Alkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen.
Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism.
Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.

Finns inte i Legimus
 

Ett så starkt ljus, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista

Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna.  Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström-Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.

Finns inte i Legimus
 

De utvalda, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag

I romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där.
På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.

CS Library-RSS
 1. De utvalda (2014)

  Omslagsbild för De utvalda

  Av: Sem-Sandberg, Steve

  De utvalda Talbok Talbok

  Liksom i De fattiga i Lódz skriver Sem-Sandberg här om Europa under andra världskriget. De nazistiska myndigheterna placerar barn som de stämplar som överflödiga på kliniken Spiegelgrund på sjukhuset Steinhof i Wien. Svaga och svårt sjuka barn utsätts för medicinska experiment av läkarna innan de dödas. En av de intagna, Adrian Ziegler, och en ansvarig sjuksköterska, Anna Katschenska, är huvudpersoner i romanen

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på De utvalda.
  Lägg till i:

Beckomberga. Ode till min familj, Sara Stridsberg, Albert Bonniers förlag

I romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.

CS Library-RSS
 1. Beckomberga (2014)

  Omslagsbild för Beckomberga
  ode till min familj : roman

  Av: Stridsberg, Sara

  Beckomberga Talbok Talbok

  Tre samtal mellan en dotter och hennes far Jim hålls under en vinter i Stockholm och Cariño. Man pratar om faderns vistelse på Beckomberga, mentalsjukhuset intill Judarskogen, dit han kom på 1980-talet efter ett självmordsförsök. Ett långvarigt alkohol- och tablettmissbruk fanns i bagaget. Dottern var då tolv år gammal. Även om den åldrande faderns längtan efter att simma ut i Atlanten och inte återkomma

  Klicka för att sätta betyg på Beckomberga.

  Boken finns även som:

  1. Beckomberga Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:

Övriga nominerade till Årets svenska fackbok

Popmusik rimmar på politik, Anna Charlotta Gunnarsson, Atlas

Att popmusik kan vara eldfängd och kontroversiell är ingen nyhet. Men i den här boken ges mängder av konkreta exempel på det från hela världen. Många musiker lever farligt i sina tonsatta protester mot rasism, diktatur och militarism. Både lättsamt och allvarligt tar författaren oss med på en musikalisk odyssé bland mer eller mindre kända låtar, alla med politisk udd. Det är lärt, omskakande och – riktigt roligt.

CS Library-RSS
 1. Popmusik rimmar på politik (2014)

  Omslagsbild för Popmusik rimmar på politik

  Av: Gunnarson, Anna Charlotta

  Popmusik rimmar på politik Talbok Talbok

  Hur kan Izabella Scorupcos största hitlåt kopplas till apartheid? Var The Miami Showband irländska terrorister? I 37 korta kapitel förklarar författaren både lätt och lättsamt varför popmusiken är en pålitlig barometer över det politiska klimatet. Temat är kamp och protester, taket är högt och ämnena spänner från Lilla Namos syn på miljonprogrammet till låten som stämplade Martha Reeves som landsförrädare

  Klicka för att sätta betyg på Popmusik rimmar på politik.
  Lägg till i:

Vid tidens ände. Om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand, Håkan Håkansson, Makadam förlag

En svart och tegelstenstung bok vars innehåll dock är betydligt lättare och mer tillgängligt än det yttre låter antyda. Möt en begåvad mångsysslare, bibliotekarie och kulturman i centrum av ett Sverige som stormakt. En förunderlig och unikt välskriven historia om ett till synes avlägset land, fullt av domedagssekter, ockultism, häxeri, svält och pest. Vid tidens ände möts vidskepelse och lärdom, skönhet och fasansfullt lidande.

CS Library-RSS
 1. Vid tidens ände (2014)

  Omslagsbild för Vid tidens ände
  om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand

  Av: Håkansson, Håkan

  Vid tidens ände Talbok Talbok

  En livfull skildring av Johan Bure, 1568-1652, eller Johannes Bureus, som han hette på latin. Han var Gustaf II Adolfs lärare och vän, riksbibliotekarie och riksantikvarie. Bure var också alkemist, mystiker och domedagsprofet. Här skildras hela den främmande tankevärld han levde i, tidens syn på häxeri, svält och pest, renässansen fascination för alkemi, magi och kabbala. Författaren är docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet

  Snittbetyg 4 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Vid tidens ände.
  Lägg till i:

Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter, Anders Rydell, Ordfront förlag

Rafflande thriller med sataniska skildringar av nazisternas osannolikt omfattande konststölder och av de juridiska och moraliska striderna i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo.

CS Library-RSS
 1. Plundrarna (2013)

  Omslagsbild för Plundrarna
  hur nazisterna stal Europas konstskatter

  Av: Rydell, Anders

  Plundrarna Talbok Talbok

  En bok om nazisternas fanatiska besatthet av konst och antikviteter. Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals konstverk. Hitler sände ut specialtränade trupper för att plundra museer, gallerier och judiska familjer. Den finaste konsten skulle visas på museer men den konst nazisterna kallade degenererad skulle förstöras. Efter kriget har många konstverk återfunnits och idag pågår en juridisk kamp om rätten till de enorma konstskatterna

  Klicka för att sätta betyg på Plundrarna.
  Lägg till i:

Doktor Nasser har ingen bil. Kairo i omvälvningens tid, Tina Thunander, Leopard förlag

En gripande berättelse om den arabiska vårens alla faser. Författaren rör sig bland människor i utkanten av demonstrationerna på Tahrirtorget. Hennes vän och lärare i arabiska, Doktor Nasser, kämpar för att försörja sin familj och öppna en egen mottagning. Hon följer honom i hälarna och tar med oss läsare till de mest skiftande miljöer. Resultatet blir en oavlåtligt fascinerande och inträngande skildring av de egyptiska omvälvningarna, betraktade ur ett vardagsperspektiv.

Finns inte i Legimus

Erik och Margot. En kärlekshistoria, Per Wästberg, Wahlström & Widstrand

Ingen märkte något – eller? Författarens pappa och idol visade sig ha haft ett hemligt kärleksförhållande under sjutton år med sin svägerska. Avslöjandet ger upphov till en svindlande skön berättelse om femtiotalets Stockholm där författaren tvingas se allt i ny belysning. Etablerade minnen skrivs om och minsta detalj laddas med oväntade betydelser.

CS Library-RSS
 1. Erik och Margot (2014)

  Omslagsbild för Erik och Margot
  en kärlekshistoria

  Av: Wästberg, Per

  Erik och Margot Talbok Talbok

  Författaren Per Wästberg levde länge i tron att han stod närmare sin pappa Erik än någon annan. Men Erik levde ett dubbelliv, under många år hade han en hemlig relation med sin svägerska. P.W. upptäcker först långt senare att mostern Margot och pappan Erik varit ett älskande par. Erik är död sedan länge men Margot lever. Boken handlar om hur denna upptäckt påverkar Per Wästbergs syn på sin far och sin barndom

  Snittbetyg 1 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Erik och Margot.
  Lägg till i:

Övriga nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

 I år är fem av de sex nominerade bilderböcker och finns inte i Legimus: 

Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn, Malin Axelsson, Klara Persson, Urax

Innan vi föddes var det nästan som att vara död. Och där fanns ingen tårta. I denna experimentella bilderbok kan allt hända: i textens ”vi” ryms minst två ”jag”, och tillsammans leker de fram en barnets skapelseberättelse. Malin Axelssons poetiska och expressiva text visar möjligheterna i att uppfinna sin egen värld, där ljud blir till, där man kan bli en tant, en kanin eller, ja, en tårta. Förvandlingarna tar form mot härligt pastelliga fonder i Klara Perssons naivistiska och fantasifulla bilder.

Nu leker vi den fula ankungen, Barbro Lindgren, Eva Lindström, Rabén & Sjögren

I barnens lek är allt möjligt. När Barbro Lindgren låter barn leka fram H. C. Andersens fula ankunge händer något. Den humoristiska, barnnära dialogen omskapar hela sagan. Sensmoralen förändras. Svanungen förvandlas, går från utstött till unik, men på nya villkor. Den gråtufsiga svanungens sköra uppenbarelse står ut i såväl myllret av ankbarn som på uppslag med stora, rena färgfält i dämpad färgskala. Eva Lindström fångar till fulländning den lilla fågelns utsatthet. Men också dess inre växande.

Vi är vänner, Eva Lindström, Alfabeta bokförlag

En sommardag går Lilly ut i skogen och träffar Haren och Kopparormen. De tre vännerna gör just ingenting men lyckas ändå fylla en hel bilderbok med humoristiska vändningar, märkliga middagsbjudningar, sökande, oro och längtan. Som så ofta hos Eva Lindström vilar en behaglig osäkerhet över sakernas tillstånd. Naturen är obestämbar, bilddjupet upplöst, gemenskapen flyktig. Vi befinner oss i en värld full av gåtfullhet och mystik, en värld som öppnar sig mot sagan och drömmen.

Tilly som trodde att…, Eva Staaf, Emma Adbåge, Rabén & Sjögren

Varför har vissa ingen mat i kylskåpet, inga vinterskor när det är kalltkallt? Varför är vissa ledsna och andra aldrig hemma? I mötet med grannar, vänner och en hemlös tiggare reflekterar Tilly kring sin omgivning. Eva Staafs inlevande och eftertänksamma text låter Tilly och kompisen Tage lyfta blicken mot det samhälle som omger dem. Det blir en berättelse om klass och kultur, ömsint gestaltad av Emma Adbåge. Bildernas detaljer är minutiöst inprickade. Minsta sked ligger och bara syns.

Vi springer, Joar Tiberg, Sara Lundberg, Rabén & Sjögren

Två barn springer. De springer över berg och genom städer. Passerar Grönland och Grötland, Villa Villerkulla och Mumindalen. Bort från vardagen och trapphuset där hemma, ut i världen. Frihet och rörelse står i centrum i denna bilderbok, men här finns också ett mörkt och ödsligt stråk. Joar Tibergs poetiska text drivs av associationer och lekfullhet, Sara Lundbergs bilder av framåtrörelse och en ström av färgaccenter som framhäver det lustfyllda. Detta är en hyllning till glädjen i att finnas till.

 

 

 

Nyckelord: Faktaböcker, Romaner

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-11-25 | Legimus