På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

"Äter böcker och andas musik"

Devin och Marie Lind älskar litteratur och storkonsumerar böcker från MTM. Läsliv träffar dem på ett café i Piteå dit de tagit med sig två hela väskor med tryckta och inlästa böcker.

Mia och Devin- Jag äter böcker och andas musik, säger Marie medan de entusiastiskt lägger upp böcker på bordet samtidigt som de försöker få högarna att ligga stilla och inte rasa.

Devin och Marie Lind läser båda talböcker, men av olika skäl. Marie är blind sedan födseln och började läsa punktskrift och talböcker redan som liten. Devin, som har ryggmärgsbråck och sitter i rullstol, har så kallat dysekutivt syndrom, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påminner om ADD. Dessutom har Devin värk som gör det svårt att hålla koncentrationsförmågan uppe. Därför läser hen talböcker vid sidan om pappersböckerna och även e-böcker via Kindle i sin mobil. Både Devin och Marie arbetar dessutom med litteratur. Devin gör just nu praktik på biblioteket på Framnäs folkhögskola och Marie arbetar på Onyxen, en dagverksamhet för vuxna med utvecklingsstörning, där hon läser för brukarna.

- Först trodde de att jag kom från yttre rymden men nu är läsning en del av vardagen för dem, säger Marie, som tidigare har arbetat på skola. Hon brukar välja ut texter i förväg och redigera dem litet så att de ska passa.

- Man vill ju inte att det bara ska bli Astrid Lindgren. Men jag skulle önska att det fanns fler lättlästa böcker på punktskrift som jag kunde använda när jag högläser.

Så vilken sorts böcker gillar de? Det visar sig att Devin och Marie åtminstone delvis har olika smak. Maria Lang är de båda förtjusta i, men sedan skiljer det sig åt.

- Jag gillar böcker med action och manliga hjältar, säger Devin. Inte så mycket fantasy, även om det slinker med någon sådan bok också ibland. Men jag har ganska blandad smak.

Bland Devins favoriter i bokhögarna på bordet finns Äldreomsorgen i övre Kågedalen, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn och Harry Potter. En mycket omtyckt författarinna är Harriet Löwenhjelm.

- Hennes dikt "Tag mig - Håll mig - Smek mig sakta" har följt mig sedan gymnasiet. Det jag saknar i litteraturen är hjältar med funktionsnedsättning och romaner med hbtq-perspektiv. Och allra helst en kombination av de två. Gärna med en man som protagonist!

Devin betecknar sig som intergender. hen föddes som kvinna men idag känner hen sig som både man och kvinna på samma gång och vill helst betecknas som hen eller han istället för hon.

- Jag skriver en del själv också - just den sorts böcker jag saknar. Jag har många påbörjade skrivarprojekt på gång! säger Devin, som också brukar delta i skrivarevenemanget NaNoWriMo i november varje år.

Marie läser många äldre böcker och klassiker men dessutom en hel del böcker på norska, eftersom hon älskar det norska språket. Dessutom tycker hon att översättningar från norska ofta blir dåliga. I hennes bokhög ligger till exempel Stekta gröna tomater, Ensamhetens brunn och Kvinnorummet. Devin och Marie har en del att säga om inläsarna. Båda minns med fasa en dam som när hon läste in en hemsk våldtäktsscen betonade orden helt fel: "SÄTTER på" istället för "sätter PÅ".

- Jag minns en inläsare jag fick lyssna på i skolan och som lät som en ostämd fiol, säger Marie. Det var omöjligt att hålla sig allvarlig när man läste de böckerna.

- Däremot gjordes det många bra inläsningar på 1950- och 1960-talen! På 70-talet blev det sämre, men nu har det börjat ta sig igen. idag finns en del riktigt bra inläsare, som Dodo Parikas och Tore Bengtsson. Och Anna Godenius är perfekt att lyssna på när man är ledsen.

Marie är också glad över att det numera finns fler taktila bilderböcker än när hon var liten.

- De taktila bilderböckerna är viktiga, för de ger de blinda barnen nyfikna händer. Händerna är våra ögon, men vi måste ju ha något att titta på.

Jag gissar att Devin och Marie skulle kunna fortsätta att tala och tipsa om böcker nästan hur länge som helst, men till sist är det dags att bryta upp. Om kvällen inte avslutas med läsning så kommer de kanske att titta på någon film eller tv-serie. mat och matlagning verkar de också tycka om, för de har Vår kokbok i tjugotvå punktskriftsvolymer hemma i lägenheten. Biblioteket besöker de ofta och de är väl bekanta med Desirée Öberg, som vi också intervjuar i detta nummer av Läsliv. henne lärde Devin känna via en teatergrupp där hon arbetade som dövtolk.

- Vi bor i en liten stad, säger Devin innan de går. Har man sett oss så glömmer man oss inte.

 

(Text: Anna Gustafsson Chen. Foto: Maria Fäldt)

Boktips från Devin och Marie

 1. Äldreomsorgen i Övre Kågedalen (1992)

  Omslagsbild för Äldreomsorgen i Övre Kågedalen
  med appendix Minnen av morfar

  Av: Nikanor Teratologen

  Morfar och Pyret bor i Hebbershålet, norra Västerbotten. De super, skrattar, lider och dräper. Det är en blandning av högt och lågt, groteskeri och drastisk humor. Berättelsen är skriven på dialekt, så kallad "skellefteåbondska" och varje kapitel avslutas med en kort ordlista. Innehåller stora delar våld, sexuella provokationer och kvinnoförakt. Kopierad från Norstedt, 1992

  Klicka för att sätta betyg på Äldreomsorgen i Övre Kågedalen.
  Lägg till i:
 2. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn (2012)

  Omslagsbild för Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

  Av: Riggs, Ransom

  Miss Peregrines hem för besynnerliga barn Talbok med text Talbok med text

  Barn som svävar, har getingar som växer i sig eller till och med är osynliga, finns de? Enligt Jacobs farfar gör de det. Farfars berättelser handlar även om farliga monster som hotar barnen. Jacob tror att berättelserna är fantasier men när farfadern dör en mystisk död inser han att de kanske är sanna. Han bestämmer sig för att undersöka saken och hamnar i ett magiskt äventyr där dåtid och nutid vävs ihop

  Snittbetyg 4 av 5 st röster. Klicka för att sätta betyg på Miss Peregrines hem för besynnerliga barn.

  Boken finns även som:

  1. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Harry Potter och de vises sten (1999)

  Omslagsbild för Harry Potter och de vises sten

  Av: Rowling, Joanne K

  Harry Potter och de vises sten Talbok med text Talbok med text

  När Harry är ett år dör hans föräldrar och han tvingas bo hos sin mosters familj. Efter tio hårda år får han en inbjudan till Hogwarths Skola För Häxkonster Och Trolldom, samma skola som hans föräldrar gått i. Redan som nyfödd kunde han stå emot Voldemort, en ond trollkarl, och nu behövs hans krafter igen. En mycket spännande och rolig bok för alla åldrar. Inläst ur Tiden, 1999

  Snittbetyg 4,6 av 47 st röster. Klicka för att sätta betyg på Harry Potter och de vises sten.

  Boken finns även som:

  1. Harry Potter och de vises sten Talbok med text Talbok med text
  Lägg till i:
 4. Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1992)

  Omslagsbild för Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café

  Av: Flagg, Fannie

  Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café Talbok Talbok

  Evelyn blir god vän med en äldre dam på ett ålderdomshem. Denna berättar om livet i det lilla sydstatssamhället Whistle Stop, om Idgie och Ruth som förestod caféet, om spännande händelser, om sorger och glädjeämnen, om ett ouppklarat mord. Underhållande, varm och humoristisk läsning, med djup kvinnlig vänskap som tema. Tidsmiljö: Alabama, USA, 1920-1980-talet

  Snittbetyg 4,8 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café.
  Lägg till i:
 5. Ensamhetens brunn (1932)

  Omslagsbild för Ensamhetens brunn

  Av: Hall, Radclyffe

  Ensamhetens brunn Talbok Talbok

  På ett varsamt sätt behandlas här temat: kärlek mellan kvinnor. Romanen blev omedelbart indragen av censuren när den kom ut i England 1928, men gjorde succé i USA. Den vill väcka sympati och förståelse för de homosexuellas situation. R.H., engelsk förf., 1886-1943

  Klicka för att sätta betyg på Ensamhetens brunn.
  Lägg till i:
 6. Kvinnorummet (1978)

  Omslagsbild för Kvinnorummet

  Av: French, Marilyn

  Kvinnorummet Talbok Talbok

  Om den generation kvinnor som föddes på 1930-talet och som 20 år senare blev den nya amerikanska medelklassens hemmafruar. Ett välskrivet inlägg i kvinnokampen i romanform

  Klicka för att sätta betyg på Kvinnorummet.
  Lägg till i:
 7. Välkommen Tango (2012)

  Omslagsbild för Välkommen Tango

  Av: Richardson, Justin

  Välkommen Tango Punktskriftsbok Punktskriftsbok

  Pingvinerna Roy och Silo bor på Central Park Zoo i New York. Efter att ha varit vänner i flera år blev Roy och Silo ett par. Då de båda är hanar kunde ingen av dem lägga ägg. Ändå uppträdde de som att de ruvade på ett. Djurskötaren Rob hittade en dag ett övergivet ägg och gav det till Roy och Silo. Ur ägget föddes Tango. Berättelsen är baserad på en sann historia

  Klicka för att sätta betyg på Välkommen Tango.
  Lägg till i:
 8. Män som hatar kvinnor (2005)

  Omslagsbild för Män som hatar kvinnor

  Av: Larsson, Stieg

  Män som hatar kvinnor Talbok Talbok

  Deckare där ekonomijournalisten Mikael, på uppdrag av en gammal industriman, rotar i ett 40 år gammalt försvinnande. Tar upp mängder av teman: finansfiffel, seriemord, förtryck av kvinnor, religiös och politisk galenskap m.m. Kombinerar framgångsrikt klassiskt ledtrådspussel med modern polemik. Vidare ingår den originella hackern Lisbeth, en ung och udda kvinna som vägrar vara ett offer. Inläst ur Norstedt, 2005

  Snittbetyg 4,8 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Män som hatar kvinnor.
  Lägg till i:
 9. Rävungen (1990)

  Omslagsbild för Rävungen

  Av: Hayden, Torey L

  Rävungen Talbok Talbok

  Förf., amerikansk psykolog, forskare inom området emotionellt störda barn, skildrar gripande sitt arbete med en beteendestörd, socialt utslagen, överbegåvad 6-årig flicka, Sheila. Med sin lärare kämpar hon för att erövra ett människovärde trots sin tunga bakgrund av våld, fattigdom och övergivande. Efter 1 år lyckas förf. bryta en livsutveckling som annars skulle slutat i undergång

  Snittbetyg 5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Rävungen.
  Lägg till i:
 10. Bangs bästa (2009)

  Omslagsbild för Bangs bästa
  reportage, kåserier, betraktelser

  Av: Alving, Barbro

  Bangs bästa Talbok Talbok

  Texter av journalisten Barbro Alving, 1909-1987, kallad Bang, sammanställda av dottern Ruffa. Här möter vi Bang som reporter, kåsör och radiopratare. Händelser som Berlinolympiaden, spanska inbördeskriget och rättegången mot Eichmann skildras i de klassiska reportagen. Hon kåserar om att vara samlare eller om sin flygskräck och hon är kritisk mot rollen som krigsreporter. Boken avlutas med Bangs sista inslag som radions sommarpratare. Förlaga: Gidlund, 2009

  Klicka för att sätta betyg på Bangs bästa.
  Lägg till i:

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

 1. Linda_MTM 2014-03-31 10:37:36
  Rapportera Linda_MTMs kommentar. Svar till Äldreomsorgen Hej igen! Vi lägger ut vår produktion på leverantörer som vi har upphandlade avtal med. Det kan hända att dessa leverantörer inte har tillgång till någon inläsare som klarar av denna text. Men du är varmt välkommen att lämna ditt inläsningsförslag till ditt närmsta bibliotek, så skickas det vidare till oss. Kan hända vi kan omvärdera beslutet, som togs för några år sedan nu. Vänliga hälsningar, Linda på MTM
 2. devinlind 2014-03-28 19:46:08
  Rapportera devinlinds kommentar. Äldreomsorgen.... Det borde väl finnas någon i Västerbotten som kan läsa in den?
 3. Linda_MTM 2014-03-28 10:12:14
  Rapportera Linda_MTMs kommentar. Svar till äldreomsorgen Hej! Vi har tidigare fattat beslut att inte läsa in Äldreomsorgen i övre Kågedalen på grund av mycket svårläst dialekt och komplicerad interpunktion. Vänliga hälsningar, Linda på MTM
 4. johnstenander 2014-03-26 11:14:26
  Rapportera johnstenanders kommentar. äldreomsorgen Äldeomsorgen borde finnas in läst.

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2014-06-30 | Legimus