På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Garanterat bra böcker
  2. Nya böcker
  3. Böcker från olika decennier
  4. Blandade tipslistor
  5. Bokklubbar
  6. Böcker med betyg
  7. Inlästa boktips
  8. Nya böcker på andra språk
  9. Biografier
  10. Norska långserier
  11. Deckare
  12. Faktaböcker
  13. Klassiker
  14. Leva med läsnedsättning
  15. Noveller
  16. Poesi
  17. Romaner
  18. SF och Fantasy
  19. Skräck
  20. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Pluggar med talböcker i mobilen

När Elin Ekstrand började läsa på högskolan hade hon ingen aning om att hon som dyslektiker kunde få stöd som kompenserar hennes läsnedsättning. Nu läser hon kurslitteraturen i mobilen och tycker att det fungerar alldeles utmärkt.

Studenten Elin Ekstrand När Elin gick på grundskolan och i gymnasiet fick hon inte någon hjälp med sin dyslexi. Trots det beslutade hon sig för att läsa vidare på högskolan. Sedan i augusti 2011 studerar hon på Samhällsvetarprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall, en treårig utbildning som ger möjlighet att arbeta med handläggning, utredningar och planering i både privat och offentlig sektor. Det är också en mycket textintensiv utbildning där studenterna förväntas läsa flera tusen sidor per termin. En stor del av kurslitteraturen är dessutom på engelska.

Nytt att använda talböcker

Elin hade inte använt sig av talböcker tidigare, men när hon började på Mittuniversitetet råkade hon av en slump få se att det fanns information på universitetets webbplats om stöd för personer med funktionsnedsättningar. Hon tog kontakt med samordnare som berättade om möjligheten att få kurslitteraturen som talböcker och om DAISY-formatet. Universitetsbibliotekets personal erbjöd sig att hjälpa till med att ladda ner talböcker på cd, men Elin har istället valt att helt använda sig av talboksappen DaisyReader och lyssna på kurslitteraturen i strömmande form.

– Det bästa med appen är att den är så smidig och diskret, berättar Elin när vi möts i ett av bibliotekets grupprum. Den är enkel att använda och det är svårt att göra fel – även utan instruktionsmanual förstår man hur man ska göra, eftersom det inte finns så många knappar att välja på. Men framförallt slipper man sitta där med en stor klumpig DAISY-spelare utan kan känna sig som alla andra.

Elin kommer från Västerås och att hon valde just Sundsvall som studieort beror på att hennes man också studerar där, på en utbildning inom ämnet industridesign.
– Sundsvall är en trevlig stad och det gick snabbt att komma in i undervisningen och att börja känna sig hemma här, säger Elin. Hon verkar vara en person som är full av positiv energi.

Boken också

Elin sitter ofta i det vackra universitetsbiblioteket och läser. Eftersom det inte finns text i appen har hon för det mesta boken med sig så att hon både kan lyssna på texten och se den framför sig. Hon stryker under viktiga delar i boken och kan sedan gå tillbaka och läsa om de stycken som var extra intressanta. Hon använder också appens bokmärkesfunktion för att kunna hitta tillbaka till viktiga stycken i texten.

– För det mesta fungerar det bra att läsa i mobilen, säger Elin. Ibland kan appen vara litet långsam när man backar, och då och då hänger den sig när man har pausat uppläsningen. Jag har inte provat att läsa böcker off-line än, jag är nöjd med att läsa strömmande. För mig betyder det enormt mycket att få hjälp med talböcker. Vi läser mellan 15 och 20 böcker och kompendier per termin och det är inte litteratur som man kan skumma igenom – man måste verkligen läsa allt ordentligt.

Anna Gustafsson Chen

Artikeln har varit publicerad i Bibliotek för alla nr 1 2012


 

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2012-09-19 | Legimus