På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Garanterat bra böcker
  2. Nya böcker
  3. Böcker från olika decennier
  4. Blandade tipslistor
  5. Bokklubbar
  6. Böcker med betyg
  7. Inlästa boktips
  8. Nya böcker på andra språk
  9. Biografier
  10. Norska långserier
  11. Deckare
  12. Faktaböcker
  13. Klassiker
  14. Leva med läsnedsättning
  15. Noveller
  16. Poesi
  17. Romaner
  18. SF och Fantasy
  19. Skräck
  20. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Amy-priset 2011 till Komvux Kärnan i Helsingborg

TPB:s monter var fullpackad med folk när årets Amy-pristagare firades på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg i slutet av september. Till och med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fanns på plats för att gratulera de nyblivna pristagarna Komvux Kärnan som representerades av informatören och IT-teknikern Joakim Uppsäll-Sjögren.

Amy-prisvinnaren Joakim Uppsäll-Sjögren tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Vi är mycket glada över utmärkelsen och stolta över vår egen verksamhet, sade Joakim Uppsäll-Sjögren under minglet efter prisutdelningen. Vi arbetar hårt för att alltid ligga i framkant och ha koll på den senaste tekniken – allt för att kunna ge våra studenter en så bra hjälp som möjligt.

Juryns motivering

Amy-prisets jury motiverade sitt val av Komvux Kärnan i Helsingborg med att de genom ”sin mångåriga verksamhet SoL, Skriv- och Läscentrum, framgångsrikt och energiskt arbetat för att ge studerande med läshinder tillgång till anpassade läromedel och lämplig teknik för att underlätta inlärningsprocessen och därmed uppfyllt verksamhetens övergripande vision: alla har rätt att studera – på sitt sätt.”

Specialanpassad handledning

Det är alltså framförallt Komvux Kärnans aktiviteter i Skriv- och Läscentrum, SoL, som prisas av TPB. SoL har ansvar för alla kommunens vuxenstuderande som har någon form av skriv- och lässvårigheter. Förutom Joakim Uppsäll-Sjögren arbetar här fem pedagoger som hjälper studenterna att få ut det mesta möjliga av sina studier genom bland annat specialanpassad handledning och undervisning i studieteknik.

Tekniska hjälpmedel

Alla inskrivna vuxenstudenter testas för att få just den hjälp som passar dem. Bland annat kan de få låna bärbara datorer med scanner och installerat läsprogram. SoL fungerar även som bibliotek, registrerar studenter för Egen nedladdning hos TPB och instruerar dem i hur man lyssnar på talböcker i mobilen. Och Joakim Uppsäll-Sjögren överdriver inte när han talar om att han och hans kollegor ligger långt framme när det gäller tekniska hjälpmedel. SoL såg till att Helsingborg blev en av de första kommuner i landet som skaffade licens till läsprogrammet EasyReader och ordnade dessutom så att alla de inskrivna studenterna fick tillgång till talsyntes i sina datorer.

”Blinda Sfi-elever”

SoL har ungefär 100 inskrivna vuxenstudenter, och där ingår bland annat en grupp blinda Sfi-elever som är nybörjare både på punktskrift och på svenska språket.
– Det är förstås en utmaning, men också mycket spännande, säger Joakim Uppsäll-Sjögren som ger intryck av att vara en person som inte viker undan för några svårigheter och som uppenbarligen är en stor inspiratör och eldsjäl. 
Förutom sitt arbete med vuxenstudenterna samarbetar Skriv- och läscentrum också med skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg för att hjälpa elever i grundskolan och på gymnasiet.

Projekt för skolor

Under hösten har man dragit igång ett projekt för att se till att alla skolor i kommunen ska kunna konvertera det textmaterial de själva producerar till format som är tillgängliga för personer med olika former av läsnedsättningar.
– Ja, jag kan bara upprepa det jag sade när jag stod på scenen och tog emot priset, säger Joakim Uppsäll-Sjögren.”Håll ögonen på Helsingborg, för det kommer mer!”


 

Amy-prisetÄldre, svartvitt foto på Amy Segerstedt.

Amy-priset är TPB:s tillgänglighetspris. Priset kan gå till ett förlag eller en institution, organisation eller förmedlare – till exempel bibliotek och skola – som under året har satsat på tillgängliga medier på ett spännande eller framgångsrikt sätt.

Amy Segerstedt

Amy-priset har fått sitt namn efter Amy Segerstedt. Hon grundade Föreningen för blindskrift 1892 som skapade det bibliotek som är grunden till dagens TPB.

Nyckelord: Tillgänglighet

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-07-04 | Legimus