TPB:s monter var fullpackad med folk när årets Amy-pristagare firades på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg i slutet av september. Till och med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fanns på plats för att gratulera de nyblivna pristagarna Komvux Kärnan som representerades av informatören och IT-teknikern Joakim Uppsäll-Sjögren.
Vi är mycket glada över utmärkelsen och stolta över vår egen verksamhet, sade Joakim Uppsäll-Sjögren under minglet efter prisutdelningen. Vi arbetar hårt för att alltid ligga i framkant och ha koll på den senaste tekniken – allt för att kunna ge våra studenter en så bra hjälp som möjligt.
Amy-prisets jury motiverade sitt val av Komvux Kärnan i Helsingborg med att de genom ”sin mångåriga verksamhet SoL, Skriv- och Läscentrum, framgångsrikt och energiskt arbetat för att ge studerande med läshinder tillgång till anpassade läromedel och lämplig teknik för att underlätta inlärningsprocessen och därmed uppfyllt verksamhetens övergripande vision: alla har rätt att studera – på sitt sätt.”
Det är alltså framförallt Komvux Kärnans aktiviteter i Skriv- och Läscentrum, SoL, som prisas av TPB. SoL har ansvar för alla kommunens vuxenstuderande som har någon form av skriv- och lässvårigheter. Förutom Joakim Uppsäll-Sjögren arbetar här fem pedagoger som hjälper studenterna att få ut det mesta möjliga av sina studier genom bland annat specialanpassad handledning och undervisning i studieteknik.
Alla inskrivna vuxenstudenter testas för att få just den hjälp som passar dem. Bland annat kan de få låna bärbara datorer med scanner och installerat läsprogram. SoL fungerar även som bibliotek, registrerar studenter för Egen nedladdning hos TPB och instruerar dem i hur man lyssnar på talböcker i mobilen. Och Joakim Uppsäll-Sjögren överdriver inte när han talar om att han och hans kollegor ligger långt framme när det gäller tekniska hjälpmedel. SoL såg till att Helsingborg blev en av de första kommuner i landet som skaffade licens till läsprogrammet EasyReader och ordnade dessutom så att alla de inskrivna studenterna fick tillgång till talsyntes i sina datorer.
SoL har ungefär 100 inskrivna vuxenstudenter, och där ingår bland annat en grupp blinda Sfi-elever som är nybörjare både på punktskrift och på svenska språket.
– Det är förstås en utmaning, men också mycket spännande, säger Joakim Uppsäll-Sjögren som ger intryck av att vara en person som inte viker undan för några svårigheter och som uppenbarligen är en stor inspiratör och eldsjäl.
Förutom sitt arbete med vuxenstudenterna samarbetar Skriv- och läscentrum också med skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg för att hjälpa elever i grundskolan och på gymnasiet.
Under hösten har man dragit igång ett projekt för att se till att alla skolor i kommunen ska kunna konvertera det textmaterial de själva producerar till format som är tillgängliga för personer med olika former av läsnedsättningar.
– Ja, jag kan bara upprepa det jag sade när jag stod på scenen och tog emot priset, säger Joakim Uppsäll-Sjögren.”Håll ögonen på Helsingborg, för det kommer mer!”
Amy-priset är TPB:s tillgänglighetspris. Priset kan gå till ett förlag eller en institution, organisation eller förmedlare – till exempel bibliotek och skola – som under året har satsat på tillgängliga medier på ett spännande eller framgångsrikt sätt.
Amy-priset har fått sitt namn efter Amy Segerstedt. Hon grundade Föreningen för blindskrift 1892 som skapade det bibliotek som är grunden till dagens TPB.