På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Den osynlige väktaren

Omslagsbild för Den osynlige väktaren
Punktskriftsbok
Titel: Den osynlige väktaren
Av: Redondo, Dolores
Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Den osynlige väktaren.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Spänning och mytologi i norra Spanien

Om boken

Den osynlige väktaren är den första delen i en kriminaltrilogi som utspelar sig i Navarra i norra Spanien. Boken har fått ett fint mottagande och nominerats till prestigefulla CWA International Dagger.

Utanför den lilla bergsbyn Elizondo i Pyrenéerna har en ung flicka hittats mördad. På hennes kropp finns hårrester av något som inte är en människa. Dödsfallet kopplas ihop med ett annat mord som begåtts i närheten en månad tidigare och snart drar spekulationerna igång. Rykten om att det är en basajaun som ligger bakom dåden uppstår. Egentligen är det inte så många som tror på den mytologiska figuren längre, men snart går mördaren ändå under namnet ”basajaunen”.

”En basajaun … Vad är det? En sorts skogsande? frågade James intresserat”
”Nej, nej, en basajaun är en verklig varelse, en hominid som är ungefär två och en halv meter lång, med bred rygg, långt hårsvall på huvudet och riklig hårväxt på hela kroppen. Den bor i skogarna, som den är en del av och där den lever som ett slags beskyddare. Enligt legenden ser den till att skogens balans bibehålls. Och även om den inte syns till särskilt ofta, brukar den vara snäll mot människor.

Kriminalinspektör Amaia Salazar som är uppväxt i trakten och därför bekant med den lokala mytologin blir satt på att utreda fallet. Hon tvingas återvända till den hemby som hon av en anledning har lämnat, och återkomsten för en traumatisk barndomshemlighet upp till ytan.
Förutom mytologin är naturen mycket framträdande i boken, och har bidragit till att turisterna börjat vallfärda till trakten.

Baztáns storslagna skogstrakter, som innan människan kom in i bilden utgjordes av bokskogar en bit upp i bergen, ekskogar lite längre ner, kastanjelundar, askar och hasselbuskar däremellan, var nuförtiden så gott som fullständigt täckta av bokar, vilka despotiskt härskade över de andra träden. Ängarna och buskarna av ärttörne, ljung och ormbunkar täcker marken på vilken den ena generationen efter den andra av Baztáns invånare har vandrat, en skådeplats för magiska händelser bara jämförbar med den täta urskogen i Irati, och nu befläckad av fasansfulla mord.

Om författaren

Dolores Redondo föddes i den spanska staden San Sebastian 1969. Innan hon började skriva studerade hon juridik och gastronomi, och när hon debuterade som författare var det barnböcker och korta noveller som gällde. 2013 kom ”Den osynlige väktaren” ut i Spanien, och med den kom det stora genombrottet. Hennes böcker har nu översatts till över 30 språk, och förra året belönades hon med det spanska litteraturpriset Premio Planeta de Novela, ekonomiskt sett det näst största priset efter nobelpriset. 

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2017-03-27 | Legimus