På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Vår man i Havanna

Omslagsbild för Vår man i Havanna
Punktskriftsbok
Titel: Vår man i Havanna
Av: Greene, Graham
Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Vår man i Havanna.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Klassisk spionroman

Om boken


Av någon anledning hade han den morgonen inte lust att träffa doktor Hasselbacher när han skulle ta sin morgondaiquiri – det fanns tillfällen då doktor Hasselbacher var en smula för bekymmerslös, så han tittade in på Sloppy Joe’s i stället för på Wonder Bar. Ingen bofast invånare i Havanna gick någonsin på Sloppy Joe’s därför att det var en träffpunkt för alla turister, men nu hade antalet turister minskat å det sorgligaste, för presidentens regim lutade under farligt gnissel mot sitt fall.

Precis som flera av Greenes andra romaner utspelar sig Vår man i Havanna under tiden precis innan en stor politisk omvälvning, i detta fall president Batistas fall och därefter Fidel Castros maktövertagande. Bokens huvudperson Wormold befinner sig i Havanna under täckmantel. Han är utsänd av MI6, men arbetar som dammsugarförsäljare. Egentligen vill han inte alls vara hemlig agent, men gör det för pengarnas skull.
För att göra sig viktig och få behålla sin spiontjänst börjar han skicka falska rapporter. Han målar upp historier baserade på olika verk av Shakespeare och ritar upp massförstörelsevapen utifrån diverse dammsugardelar.

När Wormold hade blivit ensam skruvade han isär dammsugaren i dess olika delar. Sedan slog han sig ner vid skrivbordet och började göra en rad noggranna anteckningar. När han lutade sig tillbaka och betraktade sin skiss av vätskespridaren lösskruvad från dammsugarens slang – fogmunstycket, glidinsatsen och rörskafthållaren – undrade han: går jag måhända för långt?

Så småningom blir hans lögner bli verkliga och det blir början på en mardröm för Wormold. Utöver den spännande spionhistorien är Vår man i Havanna också en rolig och underfundig roman. 

Om författaren


Graham Greene föddes i Hertfordshire, England i oktober 1904 och dog i Schweiz 1991. Han räknas som en av Storbritanniens främsta författare genom tiderna, och var flera gånger kandidat till nobelpriset. Greene började sin karriär som skribent på The Times, och arbetade från och med 1940 som frilansjournalist runt om i världen.
Några år under andra världskriget var han verksam som MI6-agent, stationerad i Afrika. Kanske var det där han hämtade inspiration till många av sina thrillers? Just spiongenren kom nämligen att bli den romanform Greene blev mest känd för. Förutom Vår man i Havanna, har han även skrivit thrillers så som Den stillsamme amerikanen och Den mänskliga faktorn. Trots den ofta rafflande handlingen har hans böcker ett djup som inte är så vanligt inom genren.
Förutom spionthrillers har Greene även skrivit fyra romaner präglade av hans katolska tro. Denna romankvartett har kallats ”den katolska romanens guldstandard” och den mest kända Brighton rock (1938) har filmatiserats två gånger. 

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2017-05-02 | Legimus