På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Budbäraren

Omslagsbild för Budbäraren
Punktskriftsbok
Titel: Budbäraren
Av: Vargas, Fred
Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Budbäraren.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Kommissarie Adamsberg på jakt efter utdöd farsot

Om boken

Folk i Paris gick mycket fortare än folk i Guilvinec, det hade Joss för länge sedan kunnat konstatera. Varje morgon pinnade fotgängarna på Avenue de Maine med modiga tre knop. Den här måndagen gjorde Joss närmare tre och ett halvt, för att försöka ta igen tjugo minuters försening. Eftersom all kaffesumpen hade hamnat på golvet.

Liksom sin gammelfarfars far arbetar den gamle fiskarkaptenen och bretagnaren Joss le Guerne som budbärare. Det innebär att han tre gånger om dagen ropar ut nyheter i ett gatuhörn i stadsdelen Montparnasse i Paris. Varje natt hänger han upp en liten urna i ett träd, och på morgonen är den full med meddelanden som människor vill att han ska ropa ut mot en ersättning på fem francs. Oftast rör det sig om annonser, efterlysningar eller kärleksförklaringar. Men en dag ligger det ett hotfullt och obegripligt meddelande i urnan. Det följs snart av fler.


Och därpå, när ormar, fladdermöss, grävlingar och alla andra djur som lever i de underjordiska gångarnas djup väller fram i stora flockar över åkrarna och överger sina naturliga boplatser; när fruktträd, bärbuskar och baljväxter börjar ruttna och fyllas av maskar …


En av budbärarnas trogne lyssnare – den odräglige Hervé Decambrais tycker sig känna igen de kryptiska meddelandena, och listar ut att det måste vara någon som vill förebåda en ny pest som skrivit dem. I samma veva tar kommissarie Adamsberg emot en anmälan om skadegörelse. Någon har målat mystiska symboler på utvalda ytterdörrar runtom i Paris. De föreställer en spegelvänd fyra. 
Snart upptäcks ett kusligt dödsfall. En man hittas död i sin säng, loppbiten och med fläckar över hela kroppen. Inte kan väl den utdöda farsoten från medeltiden slagit till igen?


Serien om Adamsberg består av sammanlagt tio delar. Sju av dem finns översatta till svenska. Budbäraren är del tre, men var den första som kom ut på svenska. Böckerna behöver alltså inte läsas i ordning.
Eftersom författaren har ett stort intresse och mycket kunskaper om medeltiden, så finns ofta kopplingar till den och som läsare kan man lära sig mycket nytt!


Om författaren

Fred Vargas är en pseudonym för Frédérique Audouin-Rouzeau. Hon föddes i Paris 1957 och är förutom författare även arkeolog och historiker. Hennes specialområde är medeltiden, vilket även märks i böckerna om Adamsberg. Fred Vargas har fått deckarpriset CWA International Dagger Award fyra gånger. 

Nyckelord: Punktklubben, vuxna

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2017-08-22 | Legimus