På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Svarthuset

Omslagsbild för Svarthuset
Talbok
Titel: Svarthuset
Av: May, Peter
Snittbetyg 4,6 av 10 st röster. Klicka för att sätta betyg på Svarthuset.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Del 1 i Lewistrilogin

Om boken

Svarthuset är den första delen i Lewis-trilogin. Böckerna utspelar sig på Isle of Lewis, som tillhör den skotska ögruppen Yttre Hebriderna. Det finns ytterligare två böcker i serien – Lewismannen och Lewispjäserna.


Finlay Mcleod, eller Fionnlagh Mcleoid som hans gaeliska namn egentligen är, har blivit kallad till en utredning på ön där han växt upp. Han har inte varit där på nästan tjugo år och har nyss drabbats av en personlig tragedi. Egentligen har han ingen som helst lust att åka dit, men han måste. Ett dödsfall har inträffat. En man har hittats mördad i ett övergivet båtskjul och tillvägagångssättet påminner om ett fall som Fin har jobbat med hemma i Edinburgh. Återkomsten till ön kastar honom tillbaka till barndomen.


Fastän det var augusti hade någon tänt en brasa i sitt hus. Den mustiga, hemtrevliga, omisskännliga doften av torvrök nådde honom med vinden och förde honom tillbaka tjugo, trettio år i tiden. Det var besynnerligt, tänkte han, att han själv hade förändrats så mycket på den tiden, medan så lite hade förändrats på den plats där han växte upp. Han kände sig som ett spöke som vandrade längs barndomens gator och hemsökte sitt eget förflutna.


Den mördade mannen i båtskjulet visar sig vara Angel, en gammal klasskamrat till Fin. Angel har fått sitt smeknamn för att han är allt annat än en ängel, och har under årens lopp skaffat sig många fiender. I sökandet efter svar på vad som har hänt honom, möter Fin personer från sin barndom. Han träffar bråkstaken Donald som blivit präst, bäste vännen Artair och Marsaili, flickan de tävlat om sedan första klass.
 Avsnitt från Fins besök på ön och utredningen, varvas med episoder från hans barndom. Det förflutna är präglat av sorg och smärta, och Fin märker snart att ön fortfarande har honom i sitt grepp. 


Det första hon frågade var om det fanns någon i klassen som inte kunde engelska. Jag hade förstås hört engelska talas, men hemma hade vi alltid pratat gaeliska och pappa ville inte ha någon TV i huset, så jag fattade inte vad hon sa. Artair räckte upp handen med ett belåtet flin. Jag hörde mitt namn uttalas och märkte att alla riktade blickarna mot mig. Man behövde inte vara något geni för att fatta vad Artair hade berättat.


Svarthuset är en deckare, men också en berättelse om ett kargt och vindpinat samhälle, om oläkta sår och om att bli vuxen.


Om författaren

Peter May föddes i Glasgow 1951, men bor sedan länge i Frankrike.  Han inledde sin karriär som journalist, men blev sedan värvad till BBC där han låg bakom många stora teveserier. Efter många år som manusförfattare sa han upp sig för att skriva på heltid. Boken Svarthuset blev först refuserad av alla brittiska förlag May skickade den till. Men ett franskt förlag nappade och boken nominerades till flera stora priser. Idag är den en succé även i Storbritannien.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2017-08-24 | Legimus