På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Dödsmantrat

Omslagsbild för Dödsmantrat
Punktskriftsbok
Titel: Dödsmantrat
Av: Pattison, Eliot
Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Dödsmantrat.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Spänning i Tibet

Om boken

Kinesen Shan Tao Yun sitter inspärrad i 404:e arbetsbrigadens läger i Tibet. De flesta fångarna i lägret är tibetanska munkar, men Shan har ett liv som utredare i Beijing bakom sig och har fängslats på grund av politiska orsaker.
En dag när fångarna som vanligt är ute och arbetar med ett vägbygge får de syn på något. I ett land där de döda begravs genom att lägga ut dem till gamarna har det hänt förr att gruppen som röjer sten hittar resterna av en människa, men denna dag finner de något utöver det vanliga.


En cigarett som bara hade rökts till hälften skymtade bland stenarna. Samtidigt som Jilin snappade åt sig den med ett belåtet grymtade dök ett par välputsade kängor upp framför deras ögon. När Shan satte sig på huk och tittade upp såg han att löjtnant Chang blev rädd. Hans hand flyttade sig automatiskt till pistolen. Ett gällt utrop dog på hans läppar och han gick och ställde sig bakom Feng.
   Den här gången hann Folkets 404:e arbetsbrigad före gamarna. Kroppen låg omgiven av stenarna som hade täckt den. Shan noterade genast att skorna var av äkta läder i en dyr västerländsk modell. Under den V-ringade röda tröjan gnistrade en nytvättad vit skjorta.


Kroppen saknar huvud, så det är ingen tvekan om att mannen blivit bragd om livet. Ett visitkort som hittas tyder på att han är en amerikansk medborgare. Eftersom en amerikansk turistgrupp väntas besöka området om två veckor blir det bråttom att klara upp mordet. Men åklagaren är bortrest och uppgiften faller på Shan. Under hotet om att hans medfångar annars kommer att råka illa ut, uppmanas han att lösa fallet och rapportera till Beijing.


Det var alltså inget misstag. Shan reste sig och gick fram till fönstret. De få stegen tycktes tära på hans krafter. Han kände hur knäna darrade."Det var länge sedan" sa han. "Ett annat liv."
"Du ledde utredningen av de två största mutskandalerna som någonsin drabbat Beijing. Under din karriär skickade du dussintals höga partifunktionärer till tvångsarbetslägren. Eller ställen som var ännu värre. Det finns tydligen de som vördar ditt namn, till och med de som fruktar det."


Trots att uppgiften gör Shan rädd har han inget val. Han kastas in i en härva av politiska och religiösa intriger. Ingen står fri från misstankar – vare sig korrumperade partifunktionärer eller buddhistiska motståndsmän. På väg mot gåtans lösning blir det lidande som Tibets befolkning fått utstå tydligt.


Om författaren

Eliot Pattison är en amerikansk författare som till vardags är verksam som jurist inom internationella frågor. Dödsmantrat som är hans skönlitterära debut har belönats med det prestigefulla Edgar-priset.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2017-08-25 | Legimus