På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Poirots jul ...

Och andra juldeckare

Det närmar sig jul och den till åren komna miljonären Simeon Lee har bjudit in alla sina fyra söner med familjer till sitt gods. Han har bjudit in dem i hopp om att återförena familjen, som splittrades när pojkarnas moder avled i ung ålder. De fyra sönerna är Alfred som tillsammans med sin fru Lydia bor kvar på godset, George som är parlamentsledamot i London och gift med den 20 år yngre Magdalene, David, en misslyckad konstnär som lever med sin fru under knappa förhållanden i en stuga på landsbygden, och så sonen Harry, som ingen sett till på många år och som de nästan trott varit död.
Trots den tidigare osämjan har alla en personlig anledning att dyka upp till julfirandet. Men samtliga har även skäl till att ogilla den mycket osympatiske Simeon.


På bottenvåningen på Gorston Hall ledde en lång korridor till ett stort rum som vette mot uppfarten. Det var ett rum inrett i praktfull, gammaldags stil med tjocka sidentapeter, skinnfåtöljer, stora urnor med motiv av drakar, bronsskulpturer … Allting var storslaget, dyrbart och gediget.
   I en stor öronlappsfåtölj, den största och mest imponerande av alla fåtöljerna, satt en mager, hopskrumpnad gammal man. De långa, kloliknande händerna vilade på armstöden. Bredvid honom stod en käpp med guldkrycka. Han hade på sig en gammal sliten blå morgonrock. På fötterna hade han filttofflor. Håret var vitt och ansiktet nästan gult.
   En sjabbig, betydelselös gammal gubbe, skulle man ha kunnat tro. Men den stolta örnnäsan och de mörka, intensiva ögonen, fulla av livskraft, kunde få en iakttagare att ändra uppfattning. Här fanns eld och liv och kraft.
   Gamle Simeon Lee skrockade för sig själv, ett oväntat gällt, roat skrockande.


Julstämningen vill inte infinna sig och osämjan mellan sönerna blossar upp.  Den gamle Simeon tycks njuta av att se sina barn bråka. Från sin rullstol kastar han ur sig trakasserier mot familjemedlemmarna och han tycks finna en sadistisk tillfredsställelse av det.
På julaftons kväll kommer en poliskommissarie till godset. Han har kommit för att samla in pengar till ett barnhem. Han noterar att det verkar vara en konstig stämning i huset, frostigt och ansträngt mellan familjemedlemmarna. Plötsligt inträffar något oväntat.
Tressilian stod ett ögonblick som förlamad innan han sprang ut i hallen och uppför den breda trappan. Andra följde efter honom. Skriket hade hörts genom hela huset.
   De rusade uppför trappan och runt kröken, förbi en nisch där statyer glimmande vita och spöklika och genom den raka korridoren till Simeon Lees dörr. Mr Farr stod redan där och Mrs David också. Hon ryckte och slet i dörrvredet.


Innanför dörren finner de den gamle Mr Lee mördad. Dörren är låst inifrån. Vem är mördaren och hur har hen lyckats ta sig ut från rummet? Den excentriske detektiven Hercule Poirot kallas in från sitt stillsamma julfirande för att lösa mordet. På jakt efter den skyldiga avslöjas många mörka hemligheter.
Poirots jul är en klassisk slutna rummet-deckare, och som vanligt när han är i farten är det klurigt och spännande. Christie leder läsaren i villospår innan den fiffiga lösningen slutligen presenteras. Boken gavs ursprungligen ut 1938 under titeln ”Hercule Poirots jul”, men 2014 kom en moderniserad nyöversättning.

Poirots jul och andra juliga deckare

 1. Poirots jul (2014)

  Omslagsbild för Poirots jul

  Av: Christie, Agatha

  Poirots jul Talbok med text Talbok med text

  Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner; alla fyllda med hat mot varandra och sin far. Med sadistisk tillfredsställelse inbjuder Simeon hela familjen att fira jul tillsammans men något går snett och Simeon hittas ihjälslagen. Hercule Poirot kallas till familjen Lees gods och finner många mörka hemligheter. Nyöversättning av denna pusseldeckare som utkom i original 1938. Tidigare utgiven på svenska med titeln Hercule Poirots jul

  Snittbetyg 3,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Poirots jul.

  Boken finns även som:

  1. Poirots jul Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 2. Tragedi på en lantkyrkogård (1975)

  Omslagsbild för Tragedi på en lantkyrkogård

  Av: Lang, Maria

  Tragedi på en lantkyrkogård Talbok Talbok

  Ond bråd död i Bergslagen. Puck Bure får sin julvistelse i Skoga förstörd, sedan hon funnit ortens handelsman dräpt bakom sin disk. Stockholmskriminalaren Christer Wijk kallas in för att finna förövaren av brottet

  Snittbetyg 5 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Tragedi på en lantkyrkogård.

  Boken finns även som:

  1. Tragedi på en lantkyrkogård Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Maigrets jul (1975)

  Omslagsbild för Maigrets jul

  Av: Simenon, Georges

  Maigrets jul Talbok Talbok

  Den lilla flickan som bor i huset mittemot Maigret berättar en besynnerlig historia. På julnatten har en främmande man, klädd som jultomten smugit sig in till henne, lossat på några stavar i parketten och därefter försvunnit. Kvar finns en jättestor docka. Motvilligt börjar Maigret forska i familjens förflutna. Han fängslas alltmer av de många egendomligheter som kommer i dagen

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Maigrets jul.
  Lägg till i:
 4. I farans riktning (2013)

  Omslagsbild för I farans riktning
  morden i Sandhamn

  Av: Sten, Viveca

  I farans riktning Talbok Talbok

  Sjätte Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Annandag jul hittas ett lik på stranden i Sandhamn. Thomas som kallas in står snart inför att fall som involverar en krigskorrespondent, en politisk organisation på högerkanten och en vårdnadstvist. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren inträffar ytterligare ett dödsfall. Samtidigt brottas Nora med egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel

  Snittbetyg 4,3 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på I farans riktning.

  Boken finns även som:

  1. I farans riktning Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 5. Mistlar och mord (2016)

  Omslagsbild för Mistlar och mord
  fyra julmysterier

  Av: James, Phyllis Dorothy

  Mistlar och mord Talbok Talbok

  Boken innehåller fyra, tidigare aldrig översatta berättelser. De utspelas alla kring jultid och i två av dem återknyter vi bekantskapen med Adam Dalgliesh.

  Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mistlar och mord.

  Boken finns även som:

  1. Mistlar och mord Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 6. Äventyret med julpuddingen och andra detektivnoveller (1961)

  Omslagsbild för Äventyret med julpuddingen och andra detektivnoveller

  Av: Christie, Agatha

  Äventyret med julpuddingen och andra detektivnoveller Talbok Talbok

  Sex detektivnoveller: Äventyret med julpuddingen. Mysteriet med den spanska kistan. Vad hände i Tornrummet? Den ödesdigra måltiden. Drömmen. En klenod till samlingen. Enligt förf:s förord tycker Hercule Poirot att "Mysteriet med den spanska kistan" är ett av de fall han löst snabbast och elegantast. Och Miss Marple är mycket belåten med sin egen klarsynthet i "En klenod till samlingen"

  Klicka för att sätta betyg på Äventyret med julpuddingen och andra detektivnoveller.
  Lägg till i:
 7. The adventure of the Christmas pudding and a selection of entrées (1960)

  Omslagsbild för The adventure of the Christmas pudding and a selection of entrées

  Av: Christie, Agatha

  The adventure of the Christmas pudding and a selection of entrées Talbok Talbok

  Sex detektivnoveller: Äventyret med julpuddingen. Mysteriet med den spanska kistan. Vad hände i Tornrummet? Den ödesdigra måltiden. Drömmen. En klenod till samlingen. Enligt förf:s förord tycker Hercule Poirot att "Mysteriet med den spanska kistan" är ett av de fall han löst snabbast och elegantast. Och Miss Marple är mycket belåten med sin egen klarsynthet i "En klenod till samlingen"

  Klicka för att sätta betyg på The adventure of the Christmas pudding and a selection of entrées.
  Lägg till i:
 8. Jul, jul, spännande jul (1982)

  Omslagsbild för Jul, jul, spännande jul
  en novellsamling : 12 berömda författare om mord, magi och mysterier
   
  Jul, jul, spännande jul Talbok Talbok

  Detektivnoveller på temat "brott under julen". En del betraktas, åtminstone i USA och England, som klassiska, t.ex. Dorothy Sayers' "Pärlhalsbandet", Rex Stouts "En cocktail före jul" och John Dickson Carrs "Blindbockens huva". En ganska oblodig läsning

  Klicka för att sätta betyg på Jul, jul, spännande jul.
  Lägg till i:
 9. Mord på julafton och andra juldeckare (2003)

  Omslagsbild för Mord på julafton och andra juldeckare
   
  Mord på julafton och andra juldeckare Talbok Talbok

  Tio noveller skrivna av kända och mindre kända svenska deckarförfattare. Det genomgående temat är julen. Medverkande författare är Åke Edwardson, Aino Trosell, Willy Josefsson, Katarina Mazetti, Henning Mankell, Karin Wahlberg, K Arne Blom, Anna Jansson, Olov Svedelid, Eva-Maria Liffner. Mankell skriver om ett tidigt fall för Kurt Wallander som utspelas när han är i 30-årsåldern. Inläst ur Semic, 2003

  Klicka för att sätta betyg på Mord på julafton och andra juldeckare.
  Lägg till i:
 10. Frostvarning (1995)

  Omslagsbild för Frostvarning

  Av: Wingfield, Rodney D

  Frostvarning Talbok Talbok

  Strax före jul försvinner Tracey, 8 år, dotter till en ung prostituerad kvinna. Den egensinnige, ohyfsade kommissarien Jack Frost får hand om fallet. Till sin hjälp får han polismästarens brorson, Clive Barnard, nyinflyttad till småstaden Denton från London. Tillsammans blir de ett mycket omaka par. Bitvis humoristisk polisroman med en färgstark, okonventionell polisprofil i centrum

  Klicka för att sätta betyg på Frostvarning.
  Lägg till i:
Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Deckare

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2017-12-22 | Legimus