På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Sveriges Radios romanpris 2018

Läs de nominerade böckerna i Legimus

Collage med fyra bokomlsagFyra böcker är nominerade till det prestigefyllda priset, där vinnaren utses av en lyssnarjury. Under veckan kommer en jury att diskutera böckerna i Kulturradion i P1 klockan 13.05. På fredag tillkännages vinnaren i samma program.

I Broder av Aleksander Motturi är Berättaren en författare som följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv gått ner sig i missbruk och kriminalitet har författaren frigjort sig genom akademiska studier och bostadskarriär. Berättelsen varvas med anteckningar om berättarteknik och skrivandets villkor. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Hur går det till när ett minne blir litteratur?

Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen är en bok om flykt och överlevnad. Berättelsen tar sin början i mars 1944. De två franska kvinnorna Sidonie och Nathalie flyr genom Europa. De känner inte varandra men möts av en slump och efter en dramatisk irrfärd tar de sig till Sverige. Där får de arbeta för mat och husrum. Men de har båda tunga minnen och flykten är långt ifrån över. Långt senare firar Nathalie sin 90-årsdag i Nordnorge. Hon betraktar sina barnbarn, minns krigsåren och den täta samhörigheten med Sidonie.

Agneta Pleijels Doften av en man bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv. Hon är karsk, ömtålig och ensam.

I Isabelle Ståhls Just nu är jag här möter vi Elise. Hon bor i Stockholms innerstad, läser på universitetet och letar ständigt efter sätt att dämpa sin ångest. Hon dejtar på Tinder och tycker egentligen bara om män i medelåldern, de är som hästar: lugna, orubbliga och förnöjsamma. När hon träffar jämnårige Viktor verkar hon ändå känna lycka. Men det är en lycka som snart går över till en känsla av tomhet. Hur ska man kunna säga "Jag älskar dig" i en tid där alla ord har förlorat sin mening?

Den 27 april tillkännages alltså vilken av de fyra böckerna som får utmärkelsen Sveriges Radios romanpris 2018 inklusive en prissumma på 30 000 kr.

Läs mer på Sveriges Radios webbplats: Sveriges Radios romanpris

 1. Broder (2017)

  Omslagsbild för Broder

  Av: Motturi, Aleksander

  Broder Talbok Talbok

  Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv gått ner sig i missbruk och kriminalitet har författaren frigjort sig genom akademiska studier och bostadskarriär. Berättelsen varvas med anteckningar om berättarteknik och skrivandets villkor. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Hur går det till när ett minne blir litteratur?

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Broder.

  Boken finns även som:

  1. Broder Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 2. Sidonie & Nathalie (2017)

  Omslagsbild för Sidonie & Nathalie
  från Limhamn till Lofoten

  Av: Combüchen, Sigrid

  Sidonie & Nathalie Talbok med text Talbok med text

  Mars 1944. De två franska kvinnorna Sidonie och Nathalie flyr genom Europa. De känner inte varandra men möts av en slump och efter en dramatisk irrfärd tar de sig till Sverige. Där får de arbeta för mat och husrum. Men de har båda tunga minnen och flykten är långt ifrån över. Långt senare firar Nathalie sin 90-årsdag i Nordnorge. Hon betraktar sina barnbarn, minns krigsåren och den täta samhörigheten med Sidonie. Roman om flykt och överlevnad

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Sidonie & Nathalie.

  Boken finns även som:

  1. Sidonie & Nathalie Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Doften av en man (2017)

  Omslagsbild för Doften av en man

  Av: Pleijel, Agneta

  Doften av en man Talbok Talbok

  Fortsättning på Spådomen. Boken bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv. Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas

  Snittbetyg 4 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Doften av en man.

  Boken finns även som:

  1. Doften av en man Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 4. Just nu är jag här (2017)

  Omslagsbild för Just nu är jag här
  roman

  Av: Ståhl, Isabelle

  Just nu är jag här Talbok med text Talbok med text

  Elise bor i Stockholms innerstad, läser på universitetet och letar ständigt efter sätt att dämpa sin ångest. Hon dejtar på Tinder och tycker egentligen bara om män i medelåldern, de är som hästar: lugna, orubbliga och förnöjsamma. När hon träffar jämnårige Viktor verkar hon ändå känna lycka. Men det är en lycka som snart går över till en känsla av tomhet. Hur ska man kunna säga "Jag älskar dig" i en tid där alla ord har förlorat sin mening?

  Snittbetyg 1 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Just nu är jag här.

  Boken finns även som:

  1. Just nu är jag här Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
Nyckelord: Romaner

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2018-04-23 | Legimus