På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Poirots jul

Klassisk juldeckare

Om boken

Det närmar sig jul och den till åren komna miljonären Simeon Lee har bjudit in alla sina fyra söner med familjer till sitt gods. Han har bjudit in dem i hopp om att återförena familjen, som splittrades när pojkarnas moder avled i ung ålder. De fyra sönerna är Alfred som tillsammans med sin fru Lydia bor kvar på godset, George som är parlamentsledamot i London och gift med den 20 år yngre Magdalene, David, en misslyckad konstnär som lever med sin fru under knappa förhållanden i en stuga på landsbygden, och så sonen Harry, som ingen sett till på många år och som de nästan trott varit död.
Trots den tidigare osämjan har alla en personlig anledning att dyka upp till julfirandet. Men samtliga har även skäl till att ogilla den mycket osympatiske Simeon.

 På bottenvåningen på Gorston Hall ledde en lång korridor till ett stort rum som vette mot uppfarten. Det var ett rum inrett i praktfull, gammaldags stil med tjocka sidentapeter, skinnfåtöljer, stora urnor med motiv av drakar, bronsskulpturer … Allting var storslaget, dyrbart och gediget.
   I en stor öronlappsfåtölj, den största och mest imponerande av alla fåtöljerna, satt en mager, hopskrumpnad gammal man. De långa, kloliknande händerna vilade på armstöden. Bredvid honom stod en käpp med guldkrycka. Han hade på sig en gammal sliten blå morgonrock. På fötterna hade han filttofflor. Håret var vitt och ansiktet nästan gult.
   En sjabbig, betydelselös gammal gubbe, skulle man ha kunnat tro. Men den stolta örnnäsan och de mörka, intensiva ögonen, fulla av livskraft, kunde få en iakttagare att ändra uppfattning. Här fanns eld och liv och kraft.
   Gamle Simeon Lee skrockade för sig själv, ett oväntat gällt, roat skrockande
.

Julstämningen vill inte infinna sig och osämjan mellan sönerna blossar upp.  Den gamle Simeon tycks njuta av att se sina barn bråka. Från sin rullstol kastar han ur sig trakasserier mot familjemedlemmarna och han tycks finna en sadistisk tillfredsställelse av det.
På julaftons kväll kommer en poliskommissarie till godset. Han har kommit för att samla in pengar till ett barnhem. Han noterar att det verkar vara en konstig stämning i huset, frostigt och ansträngt mellan familjemedlemmarna. Plötsligt inträffar något oväntat.

Tressilian stod ett ögonblick som förlamad innan han sprang ut i hallen och uppför den breda trappan. Andra följde efter honom. Skriket hade hörts genom hela huset.
   De rusade uppför trappan och runt kröken, förbi en nisch där statyer glimmande vita och spöklika och genom den raka korridoren till Simeon Lees dörr. Mr Farr stod redan där och Mrs David också. Hon ryckte och slet i dörrvredet.

Innanför dörren finner de den gamle Mr Lee mördad. Dörren är låst inifrån. Vem är mördaren och hur har hen lyckats ta sig ut från rummet? Den excentriske detektiven Hercule Poirot kallas in från sitt stillsamma julfirande för att lösa mordet. På jakt efter den skyldiga avslöjas många mörka hemligheter.

Poirots jul är en klassisk slutna rummet-deckare, och som vanligt när han är i farten är det klurigt och spännande. Christie leder läsaren i villospår innan den fiffiga lösningen slutligen presenteras. Boken gavs ursprungligen ut 1938 under titeln ”Hercule Poirots jul”, men 2014 kom en moderniserad nyöversättning.

Om författaren

Agatha Christie föddes 1890 i grevskapet Devon i södra England. Hennes amerikanske far dog när hon var bara 11 år, och fem år senare skickades Agatha till Paris för att studera musik. Det var tänkt att hon skulle bli operasångerska, men det visade sig snart att hennes röst inte riktigt höll måttet. 1912 förlovade hon sig med Archibald Christie och bara två år senare utbröt första världskriget. Maken kallades in för militärtjänstgöring i Frankrike, medan Agatha drog sitt strå till stacken genom att tjänstgöra för Röda Korset på sjukhuset hemma i Torquay. Det sägs att det var där hon fick idén till sin första deckare – ”En dos stryknin”, som gavs ut 1920 och i vilken Hercule Poirot även introducerades.


Senare delen av 1920-talet var ingen munter historia för Christie. Hennes mor avled och äktenskapet knakade i fogarna. Hon tog sin tillflykt till Irak där hon mötte den 15 år yngre arkeologen Max Mallowan. De gifte sig snabbt och Agatha följde med på flera arkeologiska utgrävningar. Resorna gav uppslag till många böcker.


Sammanlagt skrev Agatha Christie drygt 100 böcker. Även om hon såklart är allra mest känd för sina deckare om Hercule Poirot och Miss Marple har hon även skrivit poesi, romaner och dramatik. 1971 blev hon Dame Agatha Christie och 1976 avled hon stillsamt i hemmet.

Nyckelord: Punktklubben

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2018-02-15 | Legimus